Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály

7.12.2019

Smoothies představují zdravý a snadno stravitelný elixír, který pomůže vybalancovat těžká zimní jídla. Smoothies nepijeme studené, oproti letním receptům vynecháme led. Připravujeme jej z domácích i exotických plodů a přísad. Zaměříme se na zdroje s velkou antioxidační silou, antibakteriálním a antivirovým účinkem. Pomohou nám předcházet i bojovat se zimními virózami.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Smoothie je zdravý koktejl z ovoce nebo zeleniny, který našemu tělu v zimě dodá vitamíny (Zdroj: Depositphotos)

Základním předpokladem pro domácí přípravu smoothies je kvalitní mixér. Chceme po něm, aby dokázal rozmixovat veškeré ingredience do hladké směsi, aby v ní nebyly kousky.

 Nádoba by měla být dostatečně velká, ideálně kolem 2 l a vyrobena z kvalitního tvrzeného plastu. Dobré přístroje obsahují i dobře těsnící uzávěr a pěchovadlo.

Můžeme použít kuchyňský mixér nebo si koupit přímo přístroj na výrobu smoothie.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Smoothie můžeme různě kombinovat (Zdroj: Depositphotos.com)

Co do zimních směsí patří?

Zázvor

Oteplující a energetizující účinky zázvoru z něj dělají jednoho z nejúčinnějších bojovníků proti chřipkovým bacilům. Nejsilnější účinky zázvoru získáme právě jeho využitím za syrova. Proto jsou smoothies mnohem účinnější než například zázvorový čaj, kde se zázvor spařuje horkou vodou.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Zázvor působí protizánětlivě a napomáhá trávení (Zdroj: Depositphotos.com)

Kurkuma

Známe ji jako žlutý prášek, který se s oblibou používá v asijské a zejména pak v indické kuchyni. Jedná se o sušený a jemné rozemletý oddenek  kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa).

Obsahuje hodně antioxidantů a také účinnou látku kurkumin. Ta se pojí se snížením rizika rakoviny a zánětu, s uklidňujícím účinkem na žaludek, a dokonce i s prevencí neurodegenerativních onemocnění.

Do receptů používáme jen malé množství, kurkuma je chuťově velmi výrazná.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály S kurkumou při výrobě smoothie šetříme, má výraznou chuť (Zdroj: Depositphotos.com)

 Med

Med by měl být součástí našeho jídelníčku po celý rok, ideálně jím nahradíme naši spotřebu bílého cukru. Většinou po něm ale saháme až ve chvíli, kdy se necítíme dobře. Za med je dobré si připlatit a vždy brát jen kvalitní, čistě přírodní med, ideálně od známého včelaře.

Při vlastním užívání ale pozor, tradiční chřipkový nápoj – čaj s medem a citronem, zcela pozbývá své účinnosti, vložíme-li do něj citron a med ve chvíli, kdy je voda ještě horká. Účinné látky a vitamíny se horkem zcela zničí, podle indické ajurvédy dokonce v medu vzniknou látky vyloženě škodlivé.  Med i citron přidáváme do čaje ve chvíli, kdy má méně než 40 °C.

Nejlepší je proto sladit medem ovocné a zeleninové koktejly. Vyhneme se tak jeho zahřívání.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Přidává se místo cukru do studených nápojů, teplem se jeho účinky ničí (Zdroj: Depositphotos.com)

Křen

Je známý od nepaměti jako přírodní antiseptikum. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.

V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách.

Do smoothies dáváme jen malé množství. Dobře se doplňuje ve směsích spolu s citrusy a zelenými listy.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Křen má vysoký obsah vitamínů (Zdroj: Depositphotos.com)

Citrusy

Citrusové ovoce jako pomeranče, grepy, citrony a pomela nám v zimě zajistí dostatek vitamínů, zejména pak vitamínu C a minerály – draslík a hořčík. Citrusy mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Do smoothies můžeme přidávat jen vymačkanou šťávu.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Do smoothie používáme šťávu z citrusů (Zdroj: Depositphotos.com)

Špenátové listy

Špenát obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Obsahuje betakaroten, provitamin A, C, B a kyselinu listovou, jód, fosfor, hořčík, draslík a vápník. Je také zdrojem saponinů, lecitinu a železa.

Špenát ale obsahuje také kyselinu šťavelovou, která může zabraňovat vstřebávání vápníku, proto se špenátem podáváme potraviny bohaté na vápník (mléčné výrobky, mořské řasy, mák).

Špenát posiluje trávení, působí močopudně a antioxidačně, dobře ovlivňuje i krvetvorbu a zdravou imunitu.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Špenát je zdrojem železa a kyseliny listové (Zdroj: Depositphotos.com)

Kadeřávek

Je druh kapusty a u nás tak trochu opomíjená zelenina. Kadeřávek je bohatý na betakaroten, vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B, zejména pak na vitamín B7. Obsahuje také celou řadu minerálů jako je vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor.

Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina se považuje za účinného bojovníka s nádorovým onemocněním, působí dobře na trávení a střevní peristalitiku, snižuje hladinu cholesterolu. Kadeřávek je také vhodným doplňkem stravy při jaterních a ledvinových obtížích.

Díky vysokému obsahu pro tělo dobře využitelného vápníku podporuje i kvalitu kostí, zubů a chrupavek. Jeho konzumace se velmi doporučuje i ženám v klimakteriu a po něm, kdy často dochází k řídnutí kostí.

Borůvky

Jsou známé svou velkou antioxidační silou. V zimě používáme ideálně mražené, pravé lesní borůvky. Bojují proti volným radikálům. Příznivě působí na zrak, močové ústrojí a snižují riziko kardiovaskulárních chorob a cholesterolu v krvi. Působí i antibakteriálně a čistí pleť.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Borůvky působí jako antioxidant (Zdroj: Depositphotos.com)

Doplňky

Zejména v zimě pamatujeme i na potravinové doplňky jako je prášek ze zeleného ječmene, řasy spirulina a chlorella. Obsahují řadu vitamínů, proteinů, minerálů, a celé řady zdraví prospěšných látek. Mají silnou antioxidační silu, působí jako prevence celé řady onemocnění. Velmi populární je i prášek z houby reishi, které se říká houba nesmrtelnosti.

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály Nejčastěji se smoothie připravuje z ovoce (Zdroj: Depositphotos.com)

Typ pro sportovce

Do smoothies můžete přidat i kvalitní proteinový prášek a získáte báječný drink po cvičení. Pokud chcete dodržovat zdravý životní styl a trošku zhubnout, můžete zdravým koktejlem nahradit i jedno denní jídlo.

Recepty

Supreme shake

1 hrnek mražených borůvek, 1 hrnek malin, 2 hrnky zralého manga, 1 lžíce prášku sušeného zeleného ječmene, 2 velké lžíce sušených plodů kustovnice, 3-5 snítek čerstvé máty, malý kousek křenu, čtvrt až půl hrnku vody

Ve výkonném mixéru vše rozmixujeme do hladka, nalijeme do sklenic a ozdobíme mátovými lístky, jahodou a ihned vypijeme.

Sportovci naleznou ve smoothie vitamínový koktejl (Zdroj: Depositphotos.com)

Smoothie pro sportovce

Jeden banán, odměrka kvalitního proteinového prášku, ½ hrnku předem namočených kešu oříšků, 1 lžíce konopných semínek, hrst špenátových listů, kousek zázvoru, trocha kurkumy a černého pepře, půl lžičky mleté skořice, med podle chuti.

Veškeré ingredience rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou nebo mandlovým mlékem.

Borůvkové smoothie

1 ½ hrnku mandlového mléka, 1 ½ hrnku borůvek, hrst kadeřávku, polovina banánu, lžička lněných semínek, lžička skořice, šťáva z pomeranče, ½ hrnku vlašských ořechů, lžíce prášku reishi houby, trocha zázvoru.

Vše rozmixujeme do hladkého smoothie.

Borůvky mimo sezónu použijeme mražené (Zdroj: Depositphotos.com)

Zelené smoothie pro vitalitu

Hrst listů špenátu, hrst listů kadeřávku, 1 banán, 5 velkých datlí bez pecky, 2 polévkové lžíce mandlového nebo jiného ořechového másla, 1 větší hrnek mandlového mléka, 1 lžička skořice, 1 lžička spiruliny, 1 lžička reishi prášku

Veškeré ingredience dokonale rozmixujeme. Pokud chceme koktejlem nahradit jedno denní jídlo nebo si jej dopřát po tréninku, přidáme ještě odměrku vanilkového proteinu a podle potřeby vlažnou vodu.

Kiwi nám dodá vitamíny a vlákninu (Zdroj: Depositphotos.com)

Zažeňte nachlazení přírodními šťávami

Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerályzdroj: biooo.cz

První říjnové plískanice si na mnohých z nás vyberou svou daň v podobě rýmy a nachlazení. Pobolívá nás hlava, kašleme a celkově si přijdeme bez energie. Naše imunita zkrátka nefunguje úplně tak, jak by měla.

Pokud se však nechcete ládovat různobarevnými „lentilkami“ obsahujícími koktejl syntetických látek, vsaďte na pomocníky z přírody.

Třeba na chutné šťávy z plodů podzimu, které nejen báječně chutnají, ale hlavně vašemu tělu dodají množství vitaminů i dalších prospěšných látek, abyste byli zase brzo fit. A nebojte, nemusíte si je vyrábět sami doma.

Nakřápnutá imunita

Imunitní systém má v našem organismu důležitý úkol. Chrání nás před působením různých vnějších vlivů, které jsou pro nás škodlivé. Patří sem třeba bakterie či viry, které zdravý imunitní systém dokáže zničit.

Pakliže je ale oslabený, nefunguje správně, a tím pádem nás mohou nevítaní návštěvníci ohrozit. Jejich působení v našem těle se pak projeví únavou, škrábáním v krku, kašlem či rýmou, ale i svalovou únavou nebo bolestmi hlavy.

Pro posílení imunity je vhodné se pravidelně otužovat a mít dostatek pohybu, ale to platí spíše preventivně.

Jak své imunitě pomoci v případě, kdy už je na prevenci pozdě, protože padáte vyčerpáním, kašlete a smrkáte? V první řadě nezapomínejte na to, že za imunitu zodpovídají přátelské bakterie žijící v našich střevech. A těm rozhodně neprospívá nadbytek cukru, kravského mléka a pšenice.

Nic tak rozhodně nezkazíte tím, když tyto potraviny z jídelníčku na nějakou dobu vyškrtnete, nebo je alespoň výrazně omezíte. Svou imunitu naopak posílíte dostatkem kvalitního spánku a zdravou stravou. V jídelníčku by v dostatečné míře nemělo chybět ovoce a zelenina, protože to jsou ty nejlepší, tedy přírodní, zdroje vitaminů a minerálů.

Pro správnou činnost imunitního systému jsou pak zásadní vitaminy A, B6, B12, C a D, a kromě toho mu prospívá dostatečný příjem zinku a železa.

Vsaďte na ovocné šťávy

Ve chvíli, kdy vás skolí bacily, je nejlepší zalézt si pěkně do pelíšku, dopřát si pořádný hrnek horkého čaje a začít se dopovat vitaminy.

A kde je vzít, abyste tělu současně nedodaly spoustu zbytečných aditiv? Sáhněte po ovocných šťávách a sirupech, třeba těch z podzimních plodů, jako jsou trnky nebo rakytník.

Vybírejte takové produkty, které mají co nejčistší složení. To znamená žádná barviva, dochucovadla či konzervanty.

Vyzkoušejte například Rakytníkovou šťávu či Rakytníkový sirup od Weledy. Ty obsahují šťávu a dužinu z plodů rakytníku, získanou šetrným lisováním. Sirup je navíc oslazen cukrem a medem, což zpříjemní jeho užívání hlavně dětem.

Rakytník je šťavnaté, spíše kyselé ovoce, ale především patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitaminu C. A ten imunita potřebuje. Nachází se v něm ale i nezanedbatelné množství vitaminů A a D, které jsou pro imunitu též prospěšné.

Budete mít zájem:  Účinky barev na náš organismus a na naše zdraví – colorterapie

Při nachlazení si ale můžete dopřát i trnky, konkrétně v podobě Trnkového sirupu Weleda. Trnky jsou stejně jako rakytník výborným zdrojem vitaminů C a A. Nechybí v nich však ani vitamin E, který je mocným antioxidantem.

Trnky obsahují ale i různé minerální látky či množství pektinů. Protože je trnka chuťově poměrně trpká, je sirup doslazen cukrem a ochucen trochou citronové šťávy. Sirup je tak příjemně sladký a lehce nakyslý.

Nejenže posílí imunitu, ale také působí příznivě na metabolismus nebo činnost střev.

Další pomocníci z přírody

Pakliže máte pocit, že pro vás rakytník a trnka nejsou tím pravým ořechovým, protože vás ovocné šťávy moc neberou, můžete místo nich sáhnout po mladém ječmenu. Například Naturalis nabízí sušenou šťávu z mladého ječmene. Ta má formu jemně mletého prášku, který se pohodlně užívá.

Můžete ho jednoduše přidat do snídaňové kaše, smoothie nebo si ho prostě jen rozmíchat s vodou. Mladý ječmen obsahuje až 9x více vitaminu C než pomeranč. Najdete v něm i vitaminy B6 či E, které, jak už víme, jsou imunitě prospěšné, a obsahuje také vysoký podíl železa. Když už jsme u těch prášků, zmíníme ještě guaranu, taktéž od Naturalis.

Extrakt z guarany nejen zahání únavu, ale rovněž celkově posiluje organismus. A to při nachlazení určitě oceníte. A vlastně nejen při něm, ale i v jakémkoliv zátěžovém období. Guarana posílí činnost imunitního systému díky obsahu vitaminů B a C, ale i díky antioxidantům.

Jako bonus působí příznivě na trávení, a díky tomu, že podporuje metabolismus tuků, je vhodná i při redukčních dietách. Podobně jako mladý ječmen můžete guaranu přidávat do kaší, jogurtů apod.

Co lidé na podzim v jídelníčku nejvíce postrádají

V podzimním jídelníčku by neměly chybět sezonní suroviny.
Foto: Profimedia.cz

Na podzim by se do jídelníčku měly vracet hutnější pokrmy ideálně ze sezonních surovin. Konzumace čistě sezonních produktů nám bez problémů zabezpečí dostatek vitaminů, minerálů a živin, protože z přírody máme v každém ročním období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme.

Dobré ale také je nezapomínat na potraviny bohaté na bílkoviny, a tedy mléčné výrobky, libové maso, ryby, vejce, luštěniny či obiloviny.

Pro prohřátí organismu je dobré jídla obohatit kořením, které prokrvuje sliznice, což posílí jejich obranu proti průniku nemoci. Z koření lze doporučit papriku, pepř, sušený zázvor nebo chilli, k pikantnosti ale přispěje i cibule, česnek nebo pórek.

Jedním z vitaminů, které jsou spojovány s posílením imunitního systému a prevencí nachlazení, je vitamin C. Vzhledem k tomu, že mají mnozí jedinci tendenci s nástupem chladnějšího počasí konzumovat méně čerstvého ovoce a zeleniny, není od věci porozhlédnout se i po doplňku stravy. Často jej seženete v kombinaci s dalšími vitaminy či některými minerály.

Při užívání doplňků je ale vždy zapotřebí řídit se pokyny výrobce (nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku, některými vitaminy a minerály je totiž možné se předávkovat). Pokud současně užíváte léky či jiné doplňky stravy, poraďte se raději s lékařem.

V posilování imunity mají důležitou roli i vitaminy skupiny B, které pomáhají i s únavou a při stresových situacích. Svou důležitou úlohu sehrává ale i vitamin A, zejména v prevenci dýchacích potíží.

Z minerálů jsou pro posílení imunity nejdůležitější selen a zinek. Selen má stimulační účinek na imunitní systém, posiluje totiž tvorbu aktivovaných T-lymfocytů a chrání před oxidačním stresem, který je zapříčiněný volnými radikály a projevuje se zejména vyčerpáním a chronickou únavou.

Zinek je silným antioxidantem a podporuje řadu biologických funkcí, včetně podpory imunity.

Dalším z minerálů, které naše tělo nejen na podzim potřebuje, je hořčík. Nejenže podporuje silnou imunitu, ale také se podílí na správné činnosti metabolismu, svalů i nervové soustavy. Oceníte ho tedy i při podzimní únavě či všudypřítomném stresu.

Tělu prospěšné je i železo, které se podílí na transportu kyslíku v těle a dalších procesech, jež hrají v silném imunitním systému roli.

Vitaminy a minerály na podporu imunity

Foto: archív firem

Foto: Ovocňák 100% Rakytníková šťáva – ručně sbírané plody jsou za studena lisované a šetrně pasterované, 250 ml za 99 Kč; Sustenium Biorytmus 3 multivitamin Žena – jeho předností je postupné uvolňování vitaminů, minerálů a antioxidantů. Dodá energii a podpoří imunitu, 230 Kč; MaxiVita Vitamin C komplex s acerolou, šípkem a zinkem – v praktických jednorázových sáčcích, které umožňují vysoce komfortní užívání bez nutnosti zapíjení. Pro posílení imunity a při respiračních potížích, 16 sáčků – 70 Kč; Himalyo Rakytník Caps Bio – obsahují vysoce koncentrovaný extrakt z plodů rakytníku tibetského. Prášek je z plodů získáván studeným sušením a je plněn do rostlinných kapslí. Vhodný i pro vegany, 299 Kč; Revital Multi 10 malina 20 šumivých tablet – obsahuje důležité vitaminy, které přispívají k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ochraně před oxidativním stresem, 95 Kč; Basilur Virgin Nature – Hot Beats – bylinný, zelený čaj je inspirován asijskými a africkými bylinnými léky, které zajistí správou funkci imunitního systému, zvyšuje celkovou pohodu těla a mysli, 154 Kč
Vitaminy a minerály
Vitamin C – potřeba pro dospělého člověka je 75-100 miligramů na den. Pokud je však tělo již napadeno infekcí, zvýší se potřeba až na desetinásobek. Dostatečný příjem vitaminu C také může výrazně zkrátit léčbu infekce, která už probíhá. Jako hlavní zdroj se uvádějí citrusy, což není úplně pravda. Zkuste kysané zelí, vynikající zdroj vitaminu C a K, draslíku, betakarotenu, vlákniny, thiaminu a kyseliny listové. Navíc není prakticky vůbec kalorické. Vřele se dá doporučit červená řepa, protože kromě vitaminů oplývá i hořčíkem, draslíkem a její červené barvivo je nosičem energie. Dobrým zdrojem vitaminu C jsou i papriky, brokolice, jahody, brambory, rakytník či šípky. 
Vitamin B5 – přispívá k posílení imunity a má schopnost tlumit záněty. Ke zdrojům tohoto vitaminu patří kvasnice a pekařské droždí, kuřecí, telecí a rybí maso, ořechy a semena.
Vitamin A – najdeme v telecích játrech, másle, vaječném žloutku, rybách. Jeho úloha spočívá v obraně proti nachlazení či bronchitidám, zodpovídá také za zdraví oční sítnice.
Selen – podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek, například těžkých kovů. Spolu s vitaminem E působí detoxikačně a má protizánětlivé účinky. Přirozeným a sezonním zdrojem jsou houby, maso a ryby.
Železo – pomáhá fagocytům, jejichž úlohou v těle je poznat a zničit cizorodé látky. Nedostatek železa zvyšuje náchylnost na infekce. Větší množství železa najdeme v čočce, cizrně, beraních rozích, v bílých fazolích, mase, prosu, rybách a v celozrnných výrobcích.
Zinek – také přispívá k aktivaci fagocytů, čímž podporuje produkci protilátek. Potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky.
Hořčík (magnesium) – pomáhá snižovat stres a únavu, čímž také posiluje obranyschopnost. Obsahuje ho banán, datle, artyčok, čočka, fazole, brokolice, špenát apod.
Měď – je důležitá pro správný průběh imunitních reakcí. Mezi potraviny bohaté na měď patří játra, kakao, ořechy, houby, vařená hovězí játra, slunečnicová semínka, mandle, vařená čočka, čokoláda, korýši a měkkýši.

Odborníci zároveň doporučují vyhýbat se v těchto dnech alkoholu, který sice organismus zahřeje, ale zároveň se při jeho odbourávání spotřebuje značné množství vitaminů a minerálů, a ty poté chybí právě imunitnímu systému. Kouříte-li, pak si navíc zvyšte denní dávku vitaminu C.

Koření, které podporuje zdraví a dlouhověkost Zdraví

S ubývajícím slunečním svitem je také dobré hledět na zvýšený příjem vitaminu D, který stimuluje aktivitu bílých krvinek a pozitivně působí na nervový systém. Jeho přírodními zdroji jsou sluneční svit a rybí či mořské produkty.

Rybí tuk navíc obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, které si naše tělo neumí samo vytvořit, a je zapotřebí je získávat stravou či doplňky. Pozitivně působí zejména na činnost srdce, mozku a zraku, ale také v boji proti různým zánětům.

Kdy jsou tuky zdravéZdraví

Probiotika (tělu prospěšné bakterie) příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry. Velká část buněk imunitního systému se totiž nachází ve střevní sliznici, probiotické bakterie podporují jejich růst. Udržují ve střevech potřebné pH, čímž přispívají k dobrému stavu imunitních buněk a následně k posílení obranyschopnosti organismu.

Naleznete je například v zakysaných mléčných výrobcích či ve kvašené zelenině např. zelí, mrkvi či v ředkvičkách.

Hlavní zprávy

Podzimní imunitu posílí docela "obyčejné" potraviny. Nepodceňujte přípravu na podzimní plískanice

Základem úspěchu při snaze o udržení zdraví i v nadcházejících sychravých dnech a týdnech je dobrá imunita. O tu se můžeme zasloužit třeba otužováním, dodržováním zdravého životního stylu, sportem, ale také správnou volbou bylin, které mohou účinně pomáhat. Kterým z nich se vyplatí věnovat pozornost právě na podzim?

Rakytník nade vše

Jistě jsme v dětství slýchali (a je to pravda), že citrusy obsahují velké množství vitamínů, které pomůžou v bojích proti nachlazení.

Stejně tak ale tělo získá velké množství vitamínu C, ale i A, E, D, F, K, P a skupiny B například z rakytníku, který si v našich končinách získává stále větší zájem a vážnost.

A protože je opravdu oblíbený, není ani nutné jej pěstovat a sušit, ke koupi je v každém bylinkářství, ale i běžně v obchodech.

Nejen vitamíny

Kromě vitamínů nabídne rakytník také řadu minerálních látek, hořčík, železo, draslík a mnoho dalších. Jednoduše řečeno – pro podzimní čas je právě rakytník jednou z nejlepších možností, jak posílit tělo v boji proti nemocem. Možností zpracování rakytníku je hned několik.

Budete mít zájem:  Hypertonus U Miminka Priznaky?

Naložením do jablečného octa získáme posilující nápoj, který po smíchání s vodou pijeme každé ráno. Ale je pravda, že takový nápoj není úplně pro každého. Klasikou, kterou jistě zvládnou všichni – připravit i vypít – je jedoduše rakytníkový čaj. Dvě lžičky bobulí zalít horkou vodou a několik minut nechat vyluhovat, to je ten správný postup.

A pak už jen vypít a při pravidelné konzumaci pozorovat, jak se tělo stává odolnějším a zdraví pevnějším.

Zázvor pro každou příležitost

Specifická chuť zázvoru, to je také jedna z věcí, která k podzimu patří již od dob našich předků. Vždyť také dobře věděli, proč jej konzumují.

Nastrouhaný nebo třeba na tenké plátky nakrájený zázvor zalijeme horkou vodou, po deseti minutách přecedíme a hotový čaj nás pak nejen zahřeje, ale posílí i naši imunitu.

Na dochucení je možné ještě použít citron a samozřejmě jej můžeme i přisladit. K tomu využijeme raději med nebo stévii, klasickému cukru se mnoho lidí raději vyhne.

“Obyčejný” česnek

Jak jistě mnozí velmi dobře vědí, česnek je téměř kouzelný. Vždyť jde dokonce o přírodní antibiotikum, které si poradí i se záněty v těle – a samozřejmě posiluje imunitu, kterou nyní i v souvislosti s předpokládanou další vlnou koronaviru tolik potřebujeme.

A tak bychom právě česneku měli zvlášť v těchto dnech a týdnech věnovat zvláštní pozornost. Česnek má navíc tu výhodu, že jej můžeme zapracovat do pomazánek nebo i do vařených jídel, vynikající je rozdrcený česnek namíchaný s medem. Zkuste jej ochutnat, jistě neodoláte.

Takovou směs je možné použít i na dochucení salátu nebo zkrátka “jen tak”. Organismus vám za takovou pomoc jistě poděkuje.

KAM DÁL: Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Na poslední cestu ho doprovodila náruč jeho blízkých.

Bylinkářka radí: Jak posílit imunitu na podzim

Rakytník, šípek, česnek a další plody jsou v podzimních dnech největší zásobárnou tolik potřebných vitamínů. Co všechno obsahují a jak je nejlépe zpracovat přišla jako Host Dopoledne pod Ještědem povědět bylinkářka Dana Stříbrná.

Vitamín D získáváme hlavně ze sluníčka, a teď na podzim je ho trochu méně. Měli bychom se tedy věnovat zeleným potravinám, rybám, kysanému zelí – to má jak vitamín D, tak hlavně vitamín C. A i když dny nejsou slunečné, je důležité jít na procházku, protože sluníčko, i když zrovna moc nehřeje, tak vitamín D dodá. Dokud máme možnost, choďme někam do přírody, po louce, pod čistou oblohou.

Zázrak jménem rakytník

Na umělé potravinové doplňky bychom měli myslet jako poslední. V této době je nejlepší získat vitamín C například z šípků. A rakytník, ten má nejen vitamín C, ale i A a B, dvojkombinace šípku a rakytníku, tedy šípkový čaj a rakytníkový sirup, ta je ideální. Rakytník sbíráme nejsnáze tak, že počkáme na první mrazík a pak ty plody sklepeme na plátno. Plody rakytníku nejen, že dodají vitamíny, ale jsou dobré i na psychiku, vyrovnávají v těle energii. Můžete z něj vyrobit cokoliv; nejlepší je udělat z něj olej:

  • nadrcené plody rakytníku smíchejte s například olivovým, mandlovým nebo i slunečnicovým olejem, tak, aby plody byly ponořené
  • přikryjte a 3 a 4 týdny nechte na teplém místě
  • každý den je dobré směs rakytníku a oleje promíchat
  • po 3 – 4 týdnech olej přes plátýnko přelijte nejlépe do tmavé lahve, kterou pak uchovávejte v chladu

A potom už stačí užívat jednu lžičku denně. Olej z rakytníku dodá nejen vitamíny a povzbuzení, ale zregeneruje i sliznici úst. Olej můžeme použít i na pleť, proti vráskám, a hojí také rány.

Olej pomáhá

Chceme-li vstřebat látky například ze zeleniny, stačí ji rozmixovat do nápoje, přidat olej a tělo vitamíny lépe přijme. Léčivé látky například z česneku také lépe vstřebáme, když ho naložíme do oleje, kterým si pak můžeme pokapat třeba topinku nebo brambory.

Jak posílit imunitu dětí? A co je nejlepší na zlepšení funkce jater? Poslechněte si celý rozhovor. Dana Stříbrná ještě dodává, že před užíváním jakýchkoliv bylinek je dobré poradit se se svým lékařem.

Štěstí z podzimního talíře – COOP Club

Podzim je sice romantickým ročním obdobím, ale zároveň nás dokáže pořádně potrápit. Krátící se dny a klesající rtuť na teploměru dávají lidskému organismu zabrat. Dovolená je za námi a delší prostor k odpočinku v nedohlednu. Častěji uleháme do peřin s nevítanými bacilovými společníky a naopak ráno se nám nechce vyhřátý pelíšek opouštět. Co s tím?

Je důležité upozornit na to, že v tomto článku nebudeme bojovat s psychosomatickými problémy označovanými jako deprese. Pokusíme se vám dát recept na splín, který většina z nás označuje jako „depka“. Známe to každý – schází nám fyzické síly i chuť do života a nejraději bychom se zahrabali několik metrů pod zem.

Příčin může být hned několik. Na jaře a v létě zásobujeme organismus nepřeberným množstvím vitamínů, podzimní a zimní jídelníček je ovšem na ovoce i zeleninu podstatně chudší a naše tělo nedostává vždy to, co potřebuje. Zkracuje se také délka slunečního svitu, mnohdy se pak sluníčko na zamračené obloze neobjeví vůbec, o teple mimo domácí hnízdečko nemůže být ani řeč.

Úprk do exotiky si raději odpusťte

Sezónnost se v dnešním nákupním košíku příliš nenosí. Přitom i tuzemské potraviny mohou v boji s podzimní depkou výrazně pomoci, aniž by zatížily rodinný rozpočet.

Jablka, hrušky, švestky, ale i zelí, mrkev a červená řepa dodají našemu tělu více vitamínů než nedozrálé exotické plody. A pomohou doplnit energii mnohem lépe než sladké berličky, po jakých v nouzi a ve splínu saháme.

Sladkosti sice naši náladu jednorázově povzbudí, ale glykemická křivka v krvi rychle klesne a propadne se do ještě větších hlubin. Co tedy dělat jinak?

Od snídaně

Nastartovat se na nový den byste měli už u snídaně. Byť máte chuť na křupavou opraženou slaninu, zkuste pro jednou vyměnit cholesterolovou bombu za tu vitamínovou.

Ovesné vločky spolu s opraženými ořechy a nejrůznějšími semínky zalitými mlékem jsou bohaté na alfa-linolovou kyselinu, hořčík, vápník, vitamíny skupiny B a bílkoviny, které vás po konzumaci neunaví, ale naopak nakopnou na celý náročný den a posílí vaši koncentraci.

Ořechy jsou vynikajícím antidepresivem, které byste měli mít po kapsách k uzobávání po celý den. Mnohé studie dokázaly, že pravidelná konzumace vlašských ořechů nebo lněného semínka snižuje krevní tlak, a to i při stresových situacích. Studnici vitamínu B1, který působí jako balzám na duši, symbolizují para ořechy.

Jablka, hrušky, švestky

Odborníci tvrdí, že konzumace jednoho jablka denně dokáže udržet lékaře v bezpečné vzdálenosti. Jedná se o ovoce, které máme k dispozici takřka v průběhu celého roku, jeho pravidelná konzumace nezruinuje rodinnou pokladnu, leckdy je máme na zahrádce nebo u polních cest zcela zdarma.

Tento kulatý zázrak obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek – vitamíny C, D, B a E, z minerálů hořčík, zinek, železo i vápník. Nemalou roli v našem jídelníčku hrají jablka i díky vysokému obsahu vlákniny. Naši předkové věřili, že dvě až tři jablka zkonzumovaná před spaním garantují opravdu sladké sny.

Také švestky jsou zaškatulkovány mezi druhy ovoce napomáhající v boji se splínem. Obsahují totiž širokou škálu tolik vychvalovaných vitamínů B.

Na podzimní talíř přikrájejte i voňavé hrušky nebo si je dopřejte ve formě sušených plodů. Obsahují totiž mj. měď, která uvolňuje napětí.

Kyselina listová

Strava bohatá na kyselinu listovou (vitamín B9) se doporučuje nejenom těhotným a kojícím ženám, ale také osobám, které trpí nejrůznějšími psychickými chorobami.

Najdeme ji v zelené zelenině – špenátu, salátu, brokolici, ale také ovoci – v pomerančích, avokádu, banánech či malinách.

Mnohé jedlíky překvapí vysoký obsah tohoto vitamínu v kuřecích játrech, některých mléčných výrobcích a cereáliích.

Zázrak jménem červená řepa

Jedná se o vynikající zeleninu, ze které lze připravit takřka neomezené množství dobrot – od pomazánek přes polévky, saláty až po nezvyklé dezerty. Obsahuje vysoké množství vitamínů E a C, dále železo, zinek a hořčík.

Pravidelná konzumace pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje stav kardiovaskulárního systému a svým složením posiluje celkový stav organismu. Řepová šťáva je pak v kombinaci se šťávou z mrkve, jablek či celeru skvělým povzbuzovačem – pomáhá totiž prodlužovat fyzickou výdrž.

Pokud do nápoje přidáte špetku zázvoru, podzimem zkoušený organismus navíc prohřejete.

Kurděje nás díky zelí neohrozí

Většina smrtelníků blahodárné účinky zelí na lidský organismus dobře zná. Chválí se především nakládané zelí, ale stejně dobrou službu našemu tělu udělá čerstvé hlávkové zelí.

Celostní medicína ho dokonce s nadsázkou označuje za nejlepší českou léčivku obsahující vysoké dávky vitamínů C a B, železa, draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku. Šťáva z kysaného zelí pomáhá očišťovat organismus a zbavuje střeva od parazitů.

Je skvělým pomocníkem při hubnutí. A co si budeme nalhávat, většina strávníků nějaké to kilo dolů uvítá s nadšením.

Pro klidný spánek

Po celém dnu jste sice unavení jako kotě, ale mozek vám stále funguje na plné obrátky, a proto se nedaří usnout. Naladit se na správnou oddechovou notu můžete například pomocí bylinek.

Nejznámější zklidňující účinky má meduňka, s jejíž konzumací byste to však neměli přehánět, protože by vám naopak mohla přivodit sny pěkně divoké. Zkusit můžete i odvar z chmelu nebo si připravte lehkou levandulovou limonádu.

Budete mít zájem:  Zánět Lícní Kosti Příznaky?

Z potravin se doporučuje konzumace zralých banánů. Obsahují totiž vysoké dávky hořčíku, melatoninu a serotoninu, tedy hormonů dobré nálady, štěstí a klidného spánku.

Vyzkoušejte naše recepty:

Horká hruška

2 středně velké hrušky, kus celé skořice, 1 hřebíček, špetka vanilky, 1 lžíce medu, trocha vody

Hrušky oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme je na kostičky a spolu s kořením smícháme v hrnci, zalijeme trochou vody a necháme rozvařit. Vodu můžeme v průběhu vaření dolít. Jakmile hrušky změknou, vyndáme koření a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle chuti můžeme buď rozředit jako nápoj, nebo hustější pyré podávat se zmrzlinou nebo tvarohem.

Dort z červené řepy à la Jamie Oliver

300 g kvalitní hořké čokolády, 250 g syrové červené řepy, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 120 g mletých mandlí, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, olivový olej, hladká mouka

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm dobře vymažeme olivovým olejem a vysypeme moukou. Dno můžeme vyložit pečicím papírem. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Žloutky smícháme s nastrouhanou řepou, přidáme cukr promíchaný s mandlemi, práškem do pečiva, kakaem a rozpuštěnou čokoládou. Dobře promícháme. Do těsta postupně zapracujeme vyšlehané bílky. Těsto vlijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme asi 50 minut.

Necháme vystydnout a podáváme s bílým jogurtem.

TOP 20 zdravých nápojů, které by ve vaší stravě neměly chybět

14.5.2018 Moštěk Paja Zdraví, nemoci a léčba 0

Všichni víme, že sladké a šumivé nápoje mohou způsobit spoušť ve zdraví a nacházejí se všude. Z televizních reklam propagujících dietní sodu až do lákavého jídelního lístku prezentovaného v naší oblíbené restauraci. Tady všude se dají nalézt umělé sladidla.

Top 20 zdravých nápojů

  • Tmavá horká čokoláda
  • Citronová voda
  • Brusinková šťáva
  • Zelený čaj
  • Pampeliškový čaj
  • Stinging čaj z kopřivy
  • Turmerický čaj
  • Červený malinový listový čaj
  • Melounová šťáva
  • Petrželová šťáva
  • Borůvkový džus
  • Tart čajová šťáva
  • Kokosová voda
  • Kefír
  • Rostlinné mléko
  • Aloe vera šťáva
  • Svatý bazalkový čaj
  • Kombuch

Informace o některých z nich:

  • Horká čokoláda je oblíbený nápoj, který se nejlépe vychutnává během chladné sezóny, může skutečně dělat zázraky pro vaše zdraví – pokud si vyberete správnou čokoládu, samozřejmě. Tmavá čokoláda obsahuje tryptofan, který je aminokyselinovým prekurzorem serotoninu, což je neurotransmiter zodpovědný za pozitivní náladu a pocit spokojenosti. Snížení krevního tlaku, cholesterolu a zlepšená citlivost na inzulín jsou spojeny s touto chutnou radostí.
  • Citrony nabízejí více než příjemnou vůni a kyselou chuť. Samozřejmě, že citrony jsou známy tím, že mají vysoké množství vitaminu C, s jediným citronem, který vám nabízí přibližně 51 procent, aby splňovaly vaše denní potřeby vitamínu C
  • Čaj je druhý nejpoužívanější nápoj na světě za vodou. Zelený čaj vyrobený z nekvašených listů údajně obsahuje nejvyšší obsah silných antioxidantů zvaných polyfenoly, což je jeden z nejlepších zdravých nápojů v okolí. Antioxidanty jsou molekuly, které bojují proti volným radikálům, které jsou buňkami poškozující sloučeniny, které poškozují DNA a dokonce způsobují buněčnou smrt. Výzkum poukazuje na to, že volné radikály přispívají k procesu stárnutí, stejně jako k rozvoji řady zdravotních stavů, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pampeliška se používá pro artritidu, žaludeční bolesti hlavy, edém a kožní onemocnění – a je výborná pro detoxikaci v důsledku působení na játra. Celá rostlina, zejména kořeny, je pražená a může být použita jako náhražka kávy. Vysoký obsah inulinu, zejména během podzimní sezóny, činí z kořenů pampelišky dobrý zdroj potravy pro prospěšné bakterie střev.
  • Meloun je přirozeným zdrojem nejsilnějších antioxidantů. Poskytuje vitamínu C a vitamínu A, zejména díky koncentraci beta-karotenu. Krásná červená barva je zdrojem silného karotenového antioxidantu známého jako lykopen, který může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Překvapivě má meloun vyšší koncentraci lykopenu než jakékoliv jiné známé ovoce nebo zelenina.
  • Petržel je poměrně malá středomořská bylina, která ponechává příjemnou prezentaci na talíři. Pitná petrželová šťáva může snížit riziko vzniku rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty a kůže. Vysoké množství flavonoidů, známé jako apigenin, činí z nich silnou antioxidační a protizánětlivou bylinu. Folate v petrželce podporuje kardiovaskulární zdraví tím, že snižuje prozánětlivý homocystein, a petržel nabízí ochranu před širokým výběrem poruch, včetně astmatu, aterosklerózy, cukrovky, rakoviny tlustého střeva a dalších.
  • Borůvkové nápoje zlepšují kontrolu glukózy a snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Anthocyanin, antioxidant nacházející se v borůvkách, je velmi účinný imunitní a antibakteriální činidlo k prevenci infekcí. Borůvky mají překvapivě vysoký obsah železa a obsah vitaminu C údajně zlepšuje noční vidění, pomáhá vytvářet kolagen a udržuje zdravé dásně.
  • Je pro vás kokosová voda dobrá? Ano, a proto je mezi seznamem zdravých nápojů. Je bohatý na sacharidy, chlorid, draslík a sodík a je považován za hydratační nápoj v různých částech světa.
  • Kefír je probiotický nápoj, který poskytuje zdravé střevní bakterie. To spolu s dalšími probiotickými nápoji podporuje účinné trávení dosažením zdravé střevní flóry, bojem proti patogenům a zvýšením energetické hladiny. Probiotické nápoje jsou „předem strávené“, jelikož cukry v nápoji byly rozloženy, což usnadňuje jejich trávení, což vytváří méně práce pro pankreas, který vylučuje trávicí šťávy. Studie ukázaly, že mohou pomoci zmírnit příznaky zácpy, infekce kvasinek, průjem, Crohnova choroba, celiakie, syndrom dráždivého střeva, kandida a vředy.
  • Jste alergičtí na kravské mléko a chcete další volbu bez mléka? Nápoje na bázi rostlin, jako jsou mandle, kokos, konopí, oves, quinoa a rýžové mléko. Mandle má více vitamínu E, protože je vyrobeno z uzemněných mandlí. Konopné mléko vyrobené z mletého, namočeného konopného semena a vody dodává významné množství omega-6 a omega-3 mastných kyselin a bílkovin. Kokosové mléko má monolaurin, molekulu odpovědnou za antimikrobiální vlastnosti. Ovesné mléko je bohaté na vlákninu a železo a jako rýžové mléko je vyšší v případě sacharidů, takže tyto dvě volby mléka na rostlině bázi nejsou tou nejlepší volbou pro diabetiky. Vyberte si obohacené alternativní mléčné doplňky s vápníkem, vitamínem D a vitamínem B12. Podívejte se na neslazené a snížené možnosti cukru a omezte ty s výrazným množstvím bílkovin.
  • Gel z aloe vera se používá již řadu let v kosmetických výrobcích. To také bylo používáno interně k zmírnění artritidy, zácpy, kašle, diabetu, bolestí hlavy a vředů. Jedna ze složek, aloe-emodin, má potenciální protirakovinové účinky.
  • Svatá bazalka nebo tulsi, je známá jako „královna bylina“ a je doporučována pro podmínky jako horečka, kašel, artritida, kožní onemocnění a hmyz, kousnutí hadí a škorpiónů. Je to silný adaptogen, což jsou bylinky, které pomáhají vaší mysli a tělu vyrovnávat se s fyzickým a emočním stresem. Bylo prokázáno, že Tulsi zabraňuje poranění mozku, ledvin a jater tím, že chrání proti poškození buněk způsobených průmyslovými chemikáliemi a pesticidy.
  • Tmavě zelená listová zelenina je výživná a nabízí velké množství vitaminů A, C, E a K. Množství antioxidantů nazývaných karotenoidy chrání proti poškození buněk a pomáhá předcházet vzniku mnoha druhů rakoviny. Obsahují také velké množství vápníku, vlákniny, železa, hořčíku a draslíku. Důležité je, že tmavá listová zelenina má málo sacharidů, cholesterolu a sodíku. Tmavé listové zelené nápoje dodávají značné množství vitaminu K, které pomáhá předcházet zánětu a chrání kosti před osteoporózou. Listová zelenina může být nejlepší volbou, pokud jde o prevenci rakoviny kvůli vysokému množství antioxidantů. Studie ukázaly, že jíst dvě až tři porce listové zeleniny týdně může snížit riziko některých rakovin, zejména prsu, kůže a žaludku. Významné množství folátu může pomoci předejít vrozeným vadám a zlepšit kardiovaskulární zdraví. Folát je důležitý pro správnou opravu a replikaci DNA a může pomoci snížit riziko rakoviny prsu, krčku a plic.
  • Když pijete zdravé nápoje, získáváte více nutričních hodnot, protože jsou ve své kapalné formě a usnadňují trávení a absorpci živin. Váš žaludek nebude muset pracovat tak tvrdě, aby si pokazil potraviny a vytáhl živiny, které potřebujete. Tekutiny přeskočí proces žvýkání a nápoj dosáhne trávicího systému rychleji. Probiotické nápoje jsou nápoje, které prošli procesem fermentace. Zdravé bakterie, které se nacházejí ve vašem střevě, se živí škrobem a cukrem v nápoji a vytvářejí kyselinu mléčnou. Bylo prokázáno, že fermentace uchovává živiny, včetně vitaminů B, příznivých enzymů a mnoha kmenů bakterií, a zároveň přetahuje nápoj do lehce stravitelné formy.
  • Ačkoliv pitná čistá voda je ve většině případů skvělá, neobsahuje vysokou úroveň elektrolytů a minerálů, aby se doplnila ztráta v době onemocnění a namáhavého cvičení. Vzhledem k tomu, že zdravé nápoje jsou v kapalném stavu, mohou být snadno tráveny, čímž jsou elektrolyty a vitamíny snadno přístupné, aby se zabránilo nerovnováze elektrolytů. Zdravé nápoje jako kokosová voda mohou být užitečné jako perorální rehydratace, nahrazující ztráty tekutin u pacientů trpících těžkou dehydratací. S vysokými antioxidačními vlastnostmi může kokosová voda neutralizovat volné radikály, které jsou výsledkem dlouhých hodin cvičení.
  • Zdravé nápoje s velkým množstvím vitamínu C, jako je citronová voda, mají množství antioxidantů. V nedávných studiích bylo zjištěno, že vitamín C je v lidské pokožce nejvíce hojný antioxidant, který chrání pokožku před oxidačním stresem vyvolaným volnými radikály. Vitamín C je nezbytný pro syntézu kolagenu, který slouží jako faktor pro enzymy zodpovědné za stabilizaci molekul kolagenu. Prozánětlivé vlastnosti vitaminu C v zdravých nápojích mohou pomoci s akné a růžovkou. Může podporovat hojení ran a zabraňovat i vzniku post-zánětlivé hyperpigmentace.

Zdroje:

  • http://www.eatingwell.com/recipes/17949/drinks/
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/
  • http://www.momjunction.com/articles/healthy-drinks-for-your-kid_00120578/#gref

Štítky: nápoje vitamíny a minerály

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector