Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Odborníci dělí bolesti břicha na dva typy: organické a funkční.

  • Organická bolest břicha je důsledkem nějakého onemocnění, např. zánět slinivky, vředová choroba žaludku a dvanáctníku, žlučníkové kameny, poleptání jícnu, záněty a nádory střeva, konečníku, jícnu či žaludku. Příčinu onemocnění musí odhalit lékař.
  • Funkční bolesti břicha jsou mnohem častější. Za více než polovinu poruch může naše psychika – stresová zátěž. Až v 60 % případů tak pacienty trápí zažívací potíže spojené se zácpou nebo nadýmáním.

Druhy bolesti břicha podle způsobu

  • ostrá bolest – píchání, bodání nebo intenzivní bolest břicha, která může nastat náhle, většinou v konkrétní oblasti
  • tupá bolest – silný a nepříjemný tlak v břiše, který je vytrvalý
  • křečovitá bolest – většinou postihuje větší oblast břicha, jedná se o svíravé bolesti, které doprovází nepříjemné křeče a pocit, kdy se člověk nemůže narovnat
  • nadýmání – nepříjemný pocit plného břicha, doprovází plynatost, která se projevuje nafouknutím břicha a někdy ji doprovází křeče

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Bolest břicha kolem pupku

Pokud se necítíte dobře, máte křeče, horečku a nechuť k jídlu, není dobré odkládat návštěvu lékaře.

Mohlo by se jednat o pupeční nebo břišní kýlu, která se projevuje vyklenutím pobřišnice (vak vystýlající dutinu břišní). Tím dochází k přesunu orgánu z jeho přirozeného místa.

Způsobuje tlakové bolesti při námaze a pocity nadýmání. Jediný způsob léčení je operace, ale ta nemusí být vždy nutná.

Bolest břicha v nadbřišku

Bolest břicha pod žebry může znamenat podrážděný žaludek (gastritida), který většina z nás určitě zažila „na vlastní kůži“. Zánět může vzniknout nákazou (bakteriemi nebo viry), případně dietní chybou. Projevuje se bolestí břicha, křečemi, nechutenstvím nebo zvracením.

Důležité je doplňování tekutin. Pokud v žaludku udržíte pouze pár loků, zkuste vychlazenou CocaColu po lžičkách nebo vlažný černý čaj. Mezi potraviny vhodnými na podrážděný žaludek řadíme banány, vařenou mrkev, rýži, brambory (bramborová kaše) a bílé libové vařené či dušené maso.

Problémy se žaludkem většinou po pár dnech odezní.

Bolest břicha v pravé části nadbřišku

Bolest v této oblasti značí problémy se žlučníkem. Bolest na pravém boku bývá často ostrá, bodavá a velmi intenzivní. Žlučníkový záchvat nebo také žlučníková kolika je častý a bolestivý problém, který postihuje zejména ženy.

Objeví se bez předchozích varovných signálů a bývá důsledkem dlouhodobější špatné životosprávy. Lékař provede ultrazvukové vyšetření, jestli neodhalí žlučníkové kameny nebo jinou překážku.

K zabránění dalšího záchvatu je nutné operační vyjmutí žlučníkových kamenů, které záchvat vyvolaly. I v případě, že lékař nediagnostikuje přítomnost kamenů ve žlučníku, je zapotřebí při problémech se žlučníkem upravit jídelníček a tím dbát na prevenci.

Přírodním tipem na bolavý žlučník je meduňkovo-mátový čaj.

Bolest břicha v levé části nadbřišku

Velmi silná a náhlá bolest břicha na levé straně ohlašuje akutní problém, který často ohrožuje život pacienta. Může jít o zánět slinivky břišní (pankreatitida), vřed žaludku nebo na něj navazujícího dvanácterníku či poruchu sleziny.

Zánět slinivky břišní

Bývá často spojován s nadměrnou konzumací alkoholu a kouřením. Vyskytuje se nejčastěji u mužů ve věku 30-50 let.

Mezi příznaky řadíme:

  • prudkou bolest v nadbřišku
  • bolest vystřelující do zad
  • nevolnost a zvracení
  • zrychlený tep a dech
  • horečku
  • dezorientaci

Žaludeční vředy

Vředy vznikají přímým působením kyseliny chlorovodíkové, která je součástí žaludečních šťáv. Zdravé stěny sliznice jsou proti působení kyseliny chráněny, ale tato ochrana může být narušena.

Velký podíl na tvorbě vředů má bakterie Helicobacter pylori.

Pokud Vás trápí častá bolest v nadbřišku zejména po jídle, můžete provést jednoduchý test, ke kterému stačí jedna kapka krve ze špičky prstu a deset minut vašeho času.

Bolest břicha v podbřišku

Bolest v podbřišku je součástí života žen v souvislosti s menstruací, muži ji znají málokdy. Velmi časté jsou záněty močových cest nebo měchýře, které z většiny trápí opět ženy. Pomohou brusinky nebo urologické čaje v počátcích choroby nebo slouží jako prevence.

Pokud bolest při močení a pálení přetrvává, je na místě vyhledat urologa, který předepíše léky na recept – většinou antibiotika. Příčinou zánětu je prochladnutí, které vede k oslabení imunity a organismus se neubrání bakteriím. S prochladnutím souvisí i nošení mokrých plavek.

Přestože se může zdát, že při vysokých teplotách plavky rychle uschnout, nejlepší by bylo se vykoupat, osprchovat a hned se převléknout do suchého. Předejdete tak riziku infekce. Ohledně prevence zánětu močových cest je zapotřebí zmínit i pohlavní styk.

Opakovanými záněty mohou trpět i ženy, které si neprodleně po styku nezajdou na toaletu nebo do sprchy.

Bolest v pravé části podbřišku

V této části břicha může bolest charakterizovat především zánět slepého střeva (apendicitida).

Začíná jako neurčitá bolest v nadbřišku a postupně přechází do pravé dolní části břicha, většinou se objeví zvracení, zimnice, slabost a nafouknutí. Řešením je chirurgické odebrání apendixu.

Po zákroku zůstane na břiše malá jizva. Bolest v pravém podbřišku trápí také pacienty s Crohnovou chorobou.

Bolest ve střední nebo levé části podbřišku

Bolest v této oblasti značí onemocnění tlustého střeva nebo také střevní chřipku (gastroenteritidu). Může být také bolest spojována se zánětem prostaty u mužů, a u žen s gynekologickými záněty (myomy, cysty, záněty vejcovodů, vaječníků, dělohy, aj.).

Bolest břicha po jídle

Většinou se křečovitá bolest břicha objevuje po konzumaci mastného nebo tučného jídla. Křeče mohou souviset i se žlučníkovými kameny. V tomto případě je zapotřebí upravit jídelníček a dodržovat správné stravovací návyky.

Trávicí obtíže mohou být spojené i s překyselením žaludku, které se projeví bolestí žaludku či nevolností. Příčiny překyselení žaludku se mohou u každého lišit. Mezi ty běžné patří konzumace alkoholu (zejména jeho příjem na prázdný žaludek), kouření, stres, úzkost a konzumace těžkých pokrmů.

Dlouhodobé překyselení žaludku může vést až k vředovému onemocnění, proto při dlouhodobějších potížích navštivte lékaře.

Pálení žáhy

Reflux neboli zpětný tok žaludeční šťávy je velmi nepříjemný pocit, který denně postihuje tisíce lidí. Jedná se o pocit pálení v hrudi až po kyselou nebo hořkou chuť vzadu v krku, který může trvat od pár minut do několika hodin.

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Nejčastější příčiny pálení žáhy

  • pálivé jídlo
    • řešení: náhrada pikantního koření za bylinky jako je tymián, oregano, bazalka, případně zázvor
  • citrusové plody a šťávy
    • řešení: méně kyselé ovoce jako jsou jablka, banány nebo hrušky
  • česnek a cibule
    • řešení: sušená cibule a sušený česnek bez šťáv, které jsou spouštěčem pálení žáhy
  • smažené pokrmy – vysoký obsah tuku
    • řešení: zdravější příprava jídel jako je grilování, pečení, vaření, pražení

Co pomáhá při pálení žáhy

  • zázvorový čaj, který působí antibakteriálně a protizánětlivě.
    • pokrájejte nebo nastrouhejte asi 2 cm čerstvého zázvoru
    • zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat
    • odvar přeceďte a vypijte, můžete dochutit lžičkou medu
    • pijte 2-3x denně mezi jídly
  • mandle podporují trávení a neutralizují žaludeční kyseliny
    • při potížích snězte 10-20 kousků mandlí, pocit úlevy se dostaví za pár minut
  • sklenice vody se lžičkou jedlé sody, která spolehlivě zneutralizuje žaludeční kyseliny
  • jablečný ocet urychluje proces trávení a potlačuje bolest spojenou s pálením žáhy
    • rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a po malých douškách popíjejte
  • med zklidňuje bolest, brání k dalšímu podráždění žaludku a urychluje regeneraci poškozené sliznice
    • 1 – 2 lžičky medu rozmíchejte ve sklenici vlažné vody a popíjejte během dne mezi jídly
  • skořicový nápoj – skořice působí blahodárně a je to snadno dostupné koření
    • přidejte 1 lžičku mleté skořice do 2 dcl vody
    • povařte 10-15 minut
    • do nápoje můžete přidat lžičku medu a popíjejte 2-3x denně mezi jídly
  • Volně dostupné léky na pálení žáhy

Celiakie

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Říká se jí také nemoc chameleon pro velkou rozmanitost projevů onemocnění, kterých je celkově až 200. Proto asi pouze 10 % celiaků o své nemoci ví.

Intolerance lepku se může objevit v kterémkoli věku – u dětí i dospělých. Mezi typické příznaky patří průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti, ale také únava, deprese, lámavost nehtů, problémy s otěhotněním apod.

Diagnózu lze provést testem, který lze zakoupit v lékárně.

Pokud je výsledek negativní a přesto podezření nemoci přetrvává, je zapotřebí podstoupit biopsii sliznice tenkého střeva. Pokud se diagnóza potvrdí, díky dietě přestanou nemocného trápit všechny dosavadní příznaky.

Bolest břicha v těhotenství

Bolest břicha spojenou s tzv. ranní nevolností trápí od 6. týdne těhotenství více než polovinu těhotných. Nevolnost vzniká hlavně při hypoglykemii (nízká hladina krevního cukru), proto se objevuje často ráno.

Pokud se Vás tento problém týká, nechte si na nočním stolku piškoty, kousek ovoce nebo ovocné šťávy, a snězte pár kousků nebo vypijte pár doušků tekutiny ještě předtím, než vstanete z postele.

Pocit na zvracení se nemusí objevovat pouze ráno, ale i kdykoli v průběhu dne. Noste s sebou např. müsli tyčinku nebo ovoce.

Tvrdnutí břicha a mírné bolesti zažije téměř každá těhotná žena. Varovat by nastávající maminku však měly silné bolesti, které přetrvají i při odpočinku, horečky a vaginální krvácení.

Bolesti bříška u novorozence

Miminka často trápí zaražené prdíky. Důvodem je slabá vnitřní stěna bříška u novorozence a kojence, která se po dobu šesti měsíců věku dítěte postupně zpevňuje.

Nadýmání způsobuje hlavně hltavé sání mléčné stravy, při kterém miminko spolyká velké množství vzduchu. To má pak za následek nadýmání.

Pokud miminko trápí zaražené větry, poznáme to tak, že bude neklidné, bude se kroutit, kňourat a kopat nožičkami.

Budete mít zájem:  Lázně Třeboň Komplexní Léčba?

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Dítěti můžeme ulevit nejčastěji:

  • dbát na správné odříhnutí po nakrmení
  • masáží bříška – technika masáže není nijak složitá. Děťátko masírujeme krouživými pohyby dlaní, nevyvíjíme velký tlak, abychom miminku neublížili. Můžeme na bříško položit vlažný obklad nebo použít jemný dětský olej či příroční esenciální olejíček. Je dobré masáž prokládat zvedáním nožiček a postupně je přibližovat směrem k bříšku.
  • preventivně pít odvar z kmínu nebo z fenyklu – stačí ½ lžičky kmínu nebo sušeného fenyklu zalít 2 dcl horké vody a nechat asi 15 minut louhovat. Vlažný odvar dítěti po lžičkách podáváme. Odvar je doporučován i kojícím matkám.
  • pomocí kapek – v lékárně jsou běžně k dispozici kapky, které přinesou miminku úlevu a mamince klid. Stačí 5-10 kapiček před kojením nebo přímo do lahvičky. Kapičky mají výhodu, protože se dají podávat miminkám už od narozením (pečlivě si však pročtěte příbalový leták). Na trhu je několik dostupných přípravků, např. Espumisan.
  • zavedením rektální trubičky

Jak léčit bolest břicha

Vhodná léčba bolesti se odvíjí od příčiny. Nejprve je zapotřebí určit správnou diagnózu, se kterou Vám poradí lékař vyšetřením břicha a radou, jak dál postupovat.

Důležité je dodržovat správnou životosprávu, zařadit do jídelníčku ovoce, zeleninu, potraviny bohaté na dostatek vlákniny a dostatečný příjem tekutin.

Naopak vyhnout byste se měli konzumaci tučných, smažených a uzených jídel, a nepřejídat se.

Při mírných obtížích bolesti břicha můžete vyzkoušet přírodní prostředky:

  • čaj z fenyklu
  • čaj z koriandru, heřmánku nebo meduňky
  • odvar z kmínu
  • čajové směsi proti bolestem žaludku, žlučníku
  • urologické čaje jako prevence zánětu močových cest
  • teplé nebo studené obklady

Mezi volně dostupnými léčivy najdete:

Autor: Ver

NADÝMÁNÍ A JAK S NÍM ZATOČIT

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Není však třeba věšet hlavu, nadýmání je problém poměrně běžný a snadno řešitelný. Obvykle se jedná o pouhou chybu v oblasti stravovacích návyků, a pokud je třeba akutního řešení, lékárnice v nejbližší lékárně vám určitě dobře poradí.

Jak se nadýmání pozná?

Nadměrná plynatost se pozná poměrně snadno. Postižený je obvykle první, který si daného problému všimne.

Za první příznak nadýmání lze považovat nadměrný únik plynů, což je samozřejmě záležitost nepříjemná a často významně komplikuje život postiženého. Druhý obvyklý příznak nadměrné plynatosti je bolest břicha.

Může jít o bolesti lehké až po velice nepříjemné křeče komplikující trpícímu běžný život. Jak zmiňujeme výše, nadýmání často provází dlouhodobá zácpa.

Co nadýmání způsobuje?

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Nejčastější příčinou jsou špatné stravovací návyky, ale významným činitelem v problému nadýmání může být také stres, hltání jídla a nedostatečné kousání potravy, onemocnění jinou nemocí, užívání léků (například antibiotik), nedostatečný přísun tekutin.

Příčin může být samozřejmě mnohem víc, ale za předpokladu, že netrpíte závažným onemocněním některého z vnitřních orgánů, se s největší pravděpodobností jedná o chybu v jídelníčku.

V případě, že vám změna stravy či dodržování pravidelného pitného režimu nepomohou, je vhodné navštívit odborníka, v tomto případě gastroenterologa.

Nadýmavé potraviny

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

st ne a ne zmizet, s největší pravděpodobností vám lékař provede vyšetření, v jehož rámci se na několik týdnů vynechávají rizikové potraviny, zpravidla se začíná s mléčnými výrobky a v případě, že obtíže nepřechází, přidávají se další potraviny. Některé potraviny mají naopak blahodárný účinek na nadýmání, například zázvor. 

Stres a hltání

Stres a tlak ze všech stran jistě vašemu zdraví nijak neprospívá a v případě nadýmání to platí dvakrát. Pravděpodobnost, že se vyskytnou potíže s plynatostí či bolesti břicha se mnohonásobně zvyšují právě ve stresovém období. Dalším nešvarem, kterým si postižený může uškodit, je nedostatečné žvýkání stravy a rychlé polykání soust i s velkým množstvím vzduchu.

Jak se zbavit nadýmání

Nadýmání nikomu nesvědčí a často může způsobovat nesnesitelné bolesti břicha, proto je vhodné s plynatostí co nejrychleji zatočit a zbavit se jí.

Nejlepším prvním krokem je změna jídelníčku, pokuste si uvědomit, jakou vysoce nadýmavou potravinu často konzumujete a z jídelníčku ji odstraňte. Vhodným krokem je také volba probiotik či pilulek vhodných přímo na nadýmání.

Rozhodně myslete na pitný režim, je opravdu moc důležitý a v případě, že denně vypijete jednu kávu a večer si u televize dáte dvě dcl bílého vína, nemůžete se divit, že máte zažívací potíže. Důležitým činitelem při léčbě nadýmání, je také pohyb.

Když budete často sportovat, sníží se tím také pravděpodobnost výskytu nadměrné plynatosti. Omezit byste také měli množství spořádané čokolády, vypité kávy a také alkoholu. Bolesti břicha by měly s léčbou ustoupit.

25.2.2015Luďka

Teda to jsme netušila, že i banán způsobuje nadýmání. Taková nevinná potravina a světe div se. S tou laktózou mi to přijde celkem pochopitelné, spousta lidí na ni má také alergii. Zajímavý článek, ikdyž mě tedy nadýmání nikdy příliš netrápilo 🙂

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

Nadýmání patří mezi nepříjemné projevy organismu, o kterých neradi mluvíme. Na vině je nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu reagující na skladbu jídelníčku, zdravotní stav i úroveň pohybové aktivity.

Část plynu se vstřebá, zbytek musí ven

Odborně se tento stav označuje jako flatulence nebo meteorismus. Převážná část plynů se vstřebává v trávicím traktu a zbytek odchází konečníkem z těla ven. Zdravý člověk vypuzuje plyn přibližně 10× denně v množství 30–130 ml. Celkově je to 1–1,5 litru plynu za den.

Objem plynu závisí především na:

  • množství a složení stravy,
  • tělesném pohybu,
  • psychickém stavu.

MUDr. Veronika Horáková z kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV na webu ulekare.

cz popisuje nadýmání: „Meteorismus, zvýšená plynatost a nadýmání se projevuje vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu, bolestí břicha, nejčastěji bodavou, píchavou, která se může objevovat kdekoliv v tlustém střevě.“

Bakteriální osídlení střev

V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Tyto bakterie se živí prebiotiky. Konzumací některých potravin určitým bakteriím pomůžeme v jejich množení.

Střevní bakterie vytváří plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořený z 80–90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, snižuje se produkce rektálního plynu.

Složení větrů:

  • dusík 11–92 %
  • kyslík 0–11 %
  • CO2 3–54 %
  • vodík 0–86 %
  • metan 0–56 %

K odstranění plynů z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Pozor na intolerance potravin

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin. Některým lidem může vadit lepek, laktóza, fruktóza nebo třeba vejce. Proto když dvě osoby sní stejné množství sacharidů, jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné.

Plynatost jako výsledek zdravého trávení

Plynatost je velmi nepříjemná zejména ve společnosti, kde obtěžuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost, než její opak. Zástava odchodu plynů je totiž varujícím příznakem toho, že je něco v nepořádku.

Internetová stránka verywellhealth.com v článku o nadýmání poznamenává: „Je mnoho zdravých potravin, které způsobují nadýmání. Patří sem např. křehká zelenina. Produkce plynů je zcela normální v případě, že se váš jídelníček skládá ze zdravých potravin. Mnoho lidí si všimne zvýšené plynatosti ve chvíli, kdy se rozhodnou žít zdravěji a oživí svůj jídelníček.“

Kde se plyny v našem těle berou?

  • ze spolykaného vzduchu (dusík)
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou
  • z plynů vznikajících při trávení
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Nadýmání

Jako nadýmání se označuje subjektivní pocit zvýšeného množství plynu ve střevech. Většinou se jedná o pocity tlaku a napětí či bolesti v břiše. Tímto projevem trpí 16 – 30 % populace. Nepříjemný pocit bývá často lokalizovaný v pravém nebo levém podžebří, případně v pravém dolním kvadrantu. U některých lidí dochází k distenzi, což je aktuální změna břišního obvodu.

Na webové stránce kliniky v Clevelandu upozorňuje gastroenteroložka Christine Lee: „Zvýšená tvorba plynu může být následkem zdravotních potíží, jako je diabetes, sklerodermie, porucha funkce štítné žlázy, bakteriální přerůstání ve střevech, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulóza.“

Častěji trápí ženy a seniory

Primář MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro server mojezdravi.cz uvádí: „O nadýmání hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou.“

Také upozorňuje na to, že k nadýmání jsou náchylnější ženy a starší lidé. Důvodem jsou patrně výkyvy v hladině ženských pohlavních hormonů, které jsou nestabilní zejména v rámci cyklu, během těhotenství a v období menopauzy. Senioři zase trpí kvůli umělému chrupu, různým chorobám dutiny ústní a převaze jednoduchých sacharidů ve stravě.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ dodává lékař Karel Lukáš.

Potraviny, které přispívají k tvorbě plynu

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

  • luštěniny (hlavně fazole, hrách, čočka, sójové boby)
  • mléko a mléčné výrobky (mléko, sýry, zmrzlina)
  • nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, chřest, česnek, cibule, celer, kukuřice)
  • některé druhy ovoce a ovocné kompoty (švestky, hrušky, jablka, banány, hroznové víno, hrozinky)
  • cereálie a pečivo (všechny potraviny obsahující pšenici)
  • tučná jídla (smažené pokrmy, tučná masa, smetanová jídla)
  • potraviny obsahující velké množství vzduchu (např. sněhové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny a doplňky stravy na bázi vlákniny (např. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání)
  • nadměrné množství jednoduchých cukrů (sladkosti, bonbóny, zákusky)
  • kvasnice
  • sycené nápoje
  • některé léky
Budete mít zájem:  Nejčastější onemocnění očí – jaká to jsou a jak je léčit?

Nadýmání a plynatost může být následkem narušené střevní mikroflóry. Nejčastěji k tomu dochází po antibiotické nebo hormonální léčbě.

TIP: Objevte 15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady.

Jak řešit nadměrnou plynatost?

Kromě dietních opatření jsou základním požadavkem opatření režimová.

  • Jezte v klidném prostředí, pomalu a bez stresu.
  • Ještě než jídlo spolknete, pořádně ho rozkousejte.
  • Přidejte pohybovou aktivitu.
  • Přestaňte kouřit.
  • Eliminujte žvýkání žvýkaček.
  • Soustřeďte se na jídlo a snažte se předejít polykání vzduchu.
  • Z pečiva vybírejte raději starší tmavé a vyhněte se bílému čerstvému pečivu, zvlášť pak kynutému.
  • K pití nepoužívejte brčko, protože kvůli němu dostanete do trávicího traktu více vzduchu.
  • Dodržujte optimální pitný režim a zároveň se vyvarujte nadměrné konzumace tekutin během jídla či těsně po něm.
  • V případě nadýmání sáhněte po bylinkách a rostlinných silicích (anýz, kmín, fenykl, heřmánek, máta, zázvor apod.)

TIP: Prohlédněte si ukázkový jídelníček proti nadýmání. Je však opravdu pouze ukázkový. Jídelníček na míru s vyloučením potravin, které vám nesedí, nejlépe navrhne výživový poradce.

Prvním krokem v prevenci nebo léčbě plynatosti je omezení množství tzv. flatugenních (nadýmavých) nápojů a potravin. Extrémně flatugenní potraviny mohou způsobit i více než 40 odchodů větrů za den.

9 tipů, jak si poradit s plynatostí přírodní cestou

Zkusili jste všechno a nic nezabírá? Navštivte lékaře

Eliminovali jste nadýmavé potraviny, přidali do svého života pohyb, začali se vyhýbat stresu a nadýmání vás i přesto stále trápí? Vydejte se ke svému praktickému lékaři nebo přímo ke gastroenterologovi. Vaše potíže mohou mít totiž závažnější příčinu, jako je např. onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku či hormonální nerovnováha.

K návštěvě odborníka apeluje také zahraniční lékařský server mydr.com: „K lékaři spěchejte i v případě, že se k nadýmání přidá zvracení, průjem, zácpa, krev ve stolici, bušení srdce nebo náhlé hubnutí.“

nadýmání plynatost střevní bakterie střevní mikroflóra trávení

Plynatost a nadýmání – príčiny, příznaky a léčba – Imunita Online

Nadměrná plynatost je po bolesti břicha a zácpě, resp. průjmu třetím nejčastějším gastrointestinálním problémem. Je to v podstatě porucha trávení, v pozadí níž může být množství spouštěčů a může postihnout každého bez ohledu na životní styl, pohlaví nebo věk.

Pokud se vás tento problém týká, nebo vás zaujala téma, přečtěte si můj článek. Dozvíte se co způsobuje plynatost střev, jaká je léčba, proč se objevuje v těhotenství a ještě mnoho zajímavých faktů o tomto nepříjemném problému.

Co je to plynatost, jaké jsou příčiny jejího vzniku?

Plyny produkuje každý. Většina lidí si myslí, že příliš mnoho, a když plyny odcházejí v nesprávném čase na nesprávném místě faux pas je na světě. Výsledkem nadměrné plynatosti žaludku a střev je nepříjemné nadýmání, říhání a větry.

Nadměrná plynatost (meteorismus) je výsledkem špatného trávení. Potraviny ve střevech kvasí a vytvářejí se plyny, které překračují snesitelnou míru. Meteorismus se pak projevuje nadměrným únikem plynu do okolí – flatulencí.

Přestože se může na první pohled zdát, že jde o velmi banální onemocnění, pro pacienta to znamená zátěžovou situaci, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo ze sociálních a psychologických aspektů. V zásadě rozlišujeme dva typy Flatulence: anální a vaginální. Můj článek se ale věnuje té prvně zmíněné.

Jaké jsou příčiny vzniku nadměrné plynatosti?

Příčiny nadměrné plynatosti víme v podstatě shrnout do tří větších skupin:

  • životní styl
  • nemoci, jejichž průvodním příznakem je plynatost a nadýmání
  • další faktory, jejichž důsledkem je plynatost
  • nadměrné polykání vzduchu – může být zapříčiněno stresem, poruchami chování, stravováním se ve spěchu nebo častým žutím žvýkačky. Při jídle, pití, během vyprávění to je přirozený proces, že se malé množství vzduchu dostane do žaludku. Ale pokud je naše stravování uspěchané, nervózní a nepravidelné, naše chování napjaté, polykání vzduchu může nabýt patologické rozměry, což vede k nadýmání, plynatosti a říhání.
  • uvolňování oxidu uhličitého – nejvýrazněji se projeví po konzumaci sycených nápojů nebo neutralizaci žaludeční šťávy ve střevě. Obvykle se absorbován přes střevní stěnu dostane ven plícemi, ovšem v případě onemocnění jater a srdce se tento proces stěžuje a často vede k plynatosti.
  • produkce plynu bakteriemi v tlustém střevě – je způsobena konzumací nestravitelných nebo neabsorbovatelných sacharidů (např. po jídle, které způsobuje nadýmání). Živiny, které nejsou stráveny v tenkém střevě (jako jsou vláknina, celulóza, laktóza) vstupují v tlustém střevě do bakteriálního procesu rozpadu, který zahrnuje tvorbu střevních plynů.
  • syndrom dráždivého tračníku – příčina ještě nebyla identifikována, ale ve většině případů se připisuje stresovému životnímu stylu. Syndrom dráždivého střeva se vyznačuje tím, že příznaky mohou být vyvolány každodenními věcmi, které jiným nezpůsobují problémy. Může to být v období zvýšeného psychického napětí, po konzumaci určitých potravin (čokoláda, mléko, alkohol, některé ovoce a zelenina, nebo vyvolané užíváním léků.

Když je plynatost průvodním příznakem nemoci

  • intolerance laktózy – její vlastností je, že v důsledku absence enzymu laktázy se po konzumaci mléka nebo jiného mléčného výrobku může ohlásit průjem, nadýmání a plynatost. Tyto příznaky se mohou obvykle eliminovat vyloučením potravin na bázi mléka.
  • celiakie – která se kromě plynatosti a nadýmání spojuje i s řadou dalších příznaků. Příčinou onemocnění je složka pšenice gliadin.
  • poruchy trávení v důsledku nedostatečnosti slinivky – nedostatek enzymů v těle způsobuje příznaky, které se projevují bolestí břicha, plynatostí a nepříjemným pocitem plnosti po jídle
  • jiné poruchy postihující orgány a orgánové systémy, které mohou být doprovázeny plynatostí. V takových případech je diagnostikování obtížnější, protože pacient i lékař nejčastěji primárně uvažují o vyšetřeních trávicího traktu. Může to být ale i onemocnění štítné žlázy, ledvin, gynekologické léze a plynatost je běžná iu diabetiků.

Další faktory, způsobující plynatost

  • nežádoucí reakce, která se často pozoruje po léčbě antibiotiky, je narušení střevní flóry, což vede k přechodným poruchám trávení, které se mohou projevit průjmem, bolestí břicha a častými příznaky nadýmání a plynatosti. V tomto případě se doporučuje obnovení střevní flóry probiotiky.
  • plynatost může být i vedlejším účinkem některých léků, např. antihypertenziv nebo antidiabetik

Nadměrná plynatost – co ji způsobuje a jak ji řešit?

Plynatost je u kojenců běžná věc.

U novorozenců a kojenců je plynatost běžným jevem. Co je však příčinou nafouklého bříška u dětí? Jak tomu předcházet?

Nafukování je zvýšená plynatost v trávicím traktu. Větší objem vzduchu a plynů dilatuje trávicí trakt, což se projeví tlakem v oblasti žaludku nebo celého břicha. Za určitých okolností dochází ik distenzi (roztažení) střevních kliček nebo žaludku a dojde tak k viditelnému zvětšení objemu břicha, zejména u chudších kojenců.

Příčinou bývá polykání většího množství vzduchu společně s potravou. Největším problémem jsou láhve s umělou výživou, které při krmení drží matka ve špatném sklonu a dítě společně s mlékem polyká vzduch.

Zvýšený meteorismus kojence se pak projeví jeho neklidem, pláčem, odmítáním dalšího příjmu potravy, případně ublinkáváním nebo zvracením. Je proto nezbytné nechat dítě po krmení odříhnout a to i při krmení z prsu.

 (zdroj)

Plynatost v těhotenství

Příznak prvního trimestru těhotenství je nevolnost a bolest v podbřišku. Plynatost a pocit nafouknutého břicha pak přichází se zvyšující se hladinou hormonu progesteronu v těle budoucí matky.

Tento hormon odpovídá za nižší napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech.

Pomalejší pohyb potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, s čímž však přicházejí i problémy s tím spojené – nadýmání a plynatost.

Plyny ve střevech jsou prakticky vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, jejichž úkolem je dokončit proces započatý příjmem potravy v žaludku a v tenkém střevě.

Léčba

Lékař, resp. gastroenterolog doporučí pacientovi upravit stravovací návyky, včetně dostatečného příjmu tekutin, což napomůže snížit četnost plynatosti. Lékař udělá test, během kterého jsou pacientovi z jídelníčku odstraněny mléčné výrobky včetně mléka. Pokud to nemá vliv na ústup plynatosti, postupně jsou odebírány další potraviny, které způsobují nadýmání.

Měli byste jíst pomalu a v klidu, protože když jste ve spěchu a jídlo hltáte, spolknete i velké množství vzduchu, což je příčinou nadýmání. Při jídle byste si měli uvědomit, že právě přijímáte potravu a nespěchat.

Kromě zmírnění možného nadýmání to napomáhá i ke správnému způsobu stravování jako takovému. Mozek si myšlenku klidně probíhajícího stravování zpracuje a tělo si z něj déle čerpá energii.

Za léčbu nadýmání a plynatosti můžeme považovat i léčbu probiotiky a pravidelný sport.

Jak se zbavit plynatosti – babské rady, které zabírají

Existují způsoby, jak se plynatosti zbavit “svépomocí”, samozřejmě dokud nejde o projev závažnějšího onemocnění:

  • zkuste ve své kuchyni používat to správné koření, které plynatost uvolňuje – konkrétně kmín, pepř, majoránku, koriandr, bazalku nebo tymián
  • vyhýbejte se bílé mouce, koláčem, buchtám i knedlíkem
  • zkuste slunečnicová a dýňová jadérka
  • bylinky zaberou vždy – čerstvý kopr, bez černý, šalvěj, kozlík, žebříček i listy máty a maliny
  • okamžitou úlevu vám přinese rozžvýkání a následné polknutí čerstvého petržele
  • konzumujte potraviny, které podporují činnost střev – třešně, jahody, rajčata, melouny
  • z pitného režimu vyřaďte černý čaj – zastavuje práci střev
  • osvědčená pomoc – fenyklový čaj

Pokud jsem ještě neodpověděla na vše, co vás v souvislosti s touto problematikou zajímá, možná najdete odpověď ve výběru nejčastějších otázek a odpovědí týkajících se tématu zvýšené plynatosti.

❓ Plynatost po každém jídle

V případě, že plynatost pociťujete po každém jídle může jít o onemocnění žlučníku, slinivky, poruchy vyprazdňování střeva (zácpa, ileus), nedostatek střevních bakterií ve střevě. Ale s meteorismem se setkáváme i u neurotiků. Nejednou je plynatost projevem poruch funkce gastrointestinálního traktu.

Budete mít zájem:  Červená řepa – recepty pro zdraví

❓ Časté říhání a plynatost

Nadměrné říhání podporují bublinkové osvěžující nápoje, pivo, ale i potraviny, které obsahují hodně vzduchu, jako například zmrzlina, nákypy, omelety či šlehačka.

I sliny obsahují drobné vzduchové bublinky, které se při polykání dostávají do žaludku. Časté říhání a plynatost však mohou souviset s hnilobnými a kvasnými procesy ve střevech. Téměř každý, kdo hodně je a rychle hltá, trpí na říhání.

Někdy stačí, když si dáte na talíř menší porci a zmírníte tempo při jídle.

❓ Plynatost a větry – jak se jim vyhnout?

Tvorba plynů je sice v našich střevech přirozenou součástí trávení, ale pokud nás nutkání na jejich uvolnění propadne ve společnosti, obvykle se cítíme nanejvýš nepříjemně a riskujeme zahanbující faux pas. Kdy je plynatost v normě, kdy bychom měli vyhledat lékaře a jako vytváření větrů můžeme minimalizovat?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik takzvaných větrů vyprodukujete za jediný den? U dospělého člověka je to asi od 500 do 2000 mililitrů. Pravdou ale zůstává, že plyny uvolňujeme přibližně 15-krát za den, přičemž za normu můžeme považovat vše do počtu 25.

Na to, aby se větry neuvolňovaly podvědomě, nás příroda vybavila análním svěračem. Ten je však v spánku zrelaxovaný, díky čemuž mnozí z nás ráno hned po probuzení větrají. Uvolňování plynů z trávicího traktu totiž během spánku večer a v noci dosahuje až 100 ml za hodinu.

Obecně se doporučuje uhlídat si porci těch potravin a jídel, které způsobují nadýmání. Do této skupiny patří zejména luštěniny (čočka, hrách, fazole), zelí, kapusta, kedlubny, ředkev, cibule, květák, brokolice, sušené švestky či rozinky.

Jde o velmi zdravé součásti našeho stravování, proto je rozhodně netřeba škrtat ze seznamu.

Máte nafouklé břicho, potřebujete si “ulevit”, no chcete se vyhnout trapasu před známými či kolegy? Dopřejte si pár minut o samotě. Zadržování větrů totiž způsobí křeče, které mohou být velmi bolestivé.

❓ Plynatost před menstruací

Menstruace neznamená jen krvácení. Doprovázejí ji i střevní potíže, plynatost, nadměrné pocení, bolesti břicha, hlavy, kloubů, zvýšená teplota a někdy i zvracení. Není tedy vůbec tak jednoduché udržet se voňavá a svěží po celý den, jak se vám to prezentují reklamy na tampony a menstruační vložky.

❓ Plynatost u psa

Existuje mnoho potravin, které mohou vašemu psovi způsobit nadýmání a plynatost. Liší se to u každého psa, a proto je důležité kontrolovat, co a jak váš pes tráví a přizpůsobit tomu jeho jídelníček.

Maso – váš pes může špatně trávit určité druhy masa, což vede k hromadění střevních plynů Sacharidy a obiloviny – kukuřice, pšenice, brambory, ječmen, rýže a další Luštěniny – fazole, hrášek a sójové boby Zvířata, které mají přístup k odpadkům a mohou pozřít zkažené jídlo, obaly a jiný odpad, budou pravděpodobně trpět plynatostí, která bude vyžadovat i odbornou pomoc.

⭐ Doporučené přípravky

Je pravdou, že plynatosti se nejdříve zbavíte úpravou dietetických návyků, ale když to nejde, existuje celá řada volně prodejný léků, které poskytnou úlevu od nepříjemných pocitů spojených s nadýmáním a plynatostí. Několik z nich vám představím níže.

Ať se líbí, tady jsou:

Použité zdroje:

Jak se vám líbil tenhle článek? Článek byl publikován 25. května 2018 a upraven 26. února 2020 Článek je zařazený do kategorie: Trávení a metabolismus

Mohlo by vás zajímat

Autor článku

Komentáře

Plynatost, bolesti břicha a jak na ně

Při plynatosti dochází k nadýmání, které způsobuje pocit dyskomfortu v oblasti dutiny břišní. Tím se zvyšuje napětí břišní stěny, jednotlivých vazů a orgánů. Tlak v dutině břišní se stupňuje, vede k bolestem a někdy až křečím.

Následkem je flatulence, neboli nadměrný únik plynu. Pokud ovšem k uvolnění plynů nedojde, bolesti se stupňují, zvyšuje se spasticita a objevují se další příznaky.

Plynatost a bolesti břicha jsou brané spíše jako dyskomfort běžného života, nikoliv jako ohrožující stav, kterým se ale mohou stát.

A to zejména v případě, kdy má klient poruchu citlivosti a nemusí být schopen rozlišit, zda se jedná o plynatost nebo o celou řadu dalších obtíží – např. zánětlivý proces, poruchu funkce orgánu či jiný proces v dutině břišní, který se projevuje nespecifickou bolestí břicha.

Inspirací pro upozornění na tento problém nám byla také příhoda jednoho klienta, která se mu stala při pobytu v Centru Paraple. „Měl jsem nafouklé břicho, bolelo mě, ale to je takový klasický problém. Dlouhodobě trpím zácpou. Jednou odpoledne se mi začaly zvětšovat spasmy, šly hodně vysoko, až nahoru pod prsa.

Večer jsem měl pocit na zvracení, ale myslel jsem, že se jen nemohu vyprázdnit. Následně mě z terapie odeslali na kontrolu k lékaři a odsud mě už vezli rovnou do nemocnice. Když mě položili po několika hodinách čekání na tvrdý stůl, měl jsem tak silné spasmy, že jsem nemohl dýchat a omdlel jsem.

Pak začal maraton po špitálech – stomie kvůli špatné průchodnosti střev, zánět varlat a močového měchýře, dekubit, odstranění žlučníku… Trvalo to skoro třičtvrtě roku. Původně to vypadalo jako běžné obtíže s vyprazdňováním a místo toho to byl velmi závažný problém.

“Chvíli poté, co jsme dotazník rozeslali, přišel email s popisem obdobných problémů. Opět citujeme: „Váš dotazník zastihl moji manželku zrovna v období, kdy jsme chodili po různých vyšetřeních.

Problémem byly stále častěji se vyskytující bolesti břicha, následně problémy s močením, pravděpodobně i s výkyvy krevního tlaku, křeče v břiše, problémy s vyměšováním atd. Sono objevilo žlučové kameny, které ale nebyly příčinou problému a gastroskopie také neodhalila závažnější příčiny. Následovat měla kolonoskopie pro zjištění možných příčin.

K tomuto kroku však nedošlo pro mnohem dynamičtější průběh. Během cca 6 hodin došlo k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu. Bolesti břicha, nadýmání a pocity na zvracení. Následovala velmi náročná operace, při níž byl odhalen srůst střev. Chci touto zprávou upozornit na jednu možnou závažnou příčinu bolestí břicha.“

Co jsme z dotazníkového šetření zjistili?

Online dotazník vyplnilo celkem 189 respondentů (149 mužů, 40 žen), nejvíce z nich (celkem 97) s rozsahem míšní léze C2 – Th1. S rozsahem Th1 – L1 pak odpově-dělo 75 respondentů, dalších 17 s rozsa-hem L1 – S1.

Respondenti byli nejčastěji 3 – 17 let na vozíku a mezi jejich nejobvyklejší přidružená onemocnění patřila cukrovka, srdeční onemocnění, onkologická onemocnění, chronické záněty močových cest apod.Z dotazníků jsme zjistili, že bolestmi břicha trpí 110 dotázaných.

Mezi nejčastější projevy těchto bolestí patří pocení a husí kůže, zvýšení spasticity, bolest, tlak či řezání kolem pupku, dále pocit brnění a pálení, pocity těžkosti a nafouknutí či hlasité zvukové projevy. Dalšími příznaky jsou sevření, zhoršená kvalita dýchání nebo pocity na zvracení.Obtížemi s plynatostí trpí 102 respondentů.

Jejich obtíže začaly v polovině případů až po několika letech, přičemž se u většiny z nich nestala žádná zásadní změna, která by k těmto obtížím měla vést.Vliv na rozvoj obtíží měla např. i změna zdravotního stavu, stravovací a pitný režim, případně operace.V 35 případech přichází bolest břicha několikrát za týden.

Alarmující jsou ale každodenní bolesti nebo neustále (i několikrát denně) se opakující bolesti břicha. Intenzita bolesti je v 78 případech nižší (0 – 5), ve 24 vyšší (5 – 10), přičemž 0 je minimum a 10 je maximum.Respondenti uvádějí, že jim plynatost přináší jistá omezení v oblasti fyzické, psychické i sociální. Pro někoho banální problém, který však může způsobovat strach např. z docházení do práce či z pobytu ve společnosti.

Poslední otázka byla nasměrována na vyprazdňování a jeho pravidelnost. Získaná čísla jsou alarmující – četnost vyprazdňování je u 12 respondentů pouze 1x týdně, u 75 2x týdně a u 66 3x týdně.

Jak je možné obtíže řešit?

Základem řešení je dobrý vztah, diskrétnost a důvěra mezi klientem a terapeutem. Především proto, aby klient tyto obtíže vůbec zmínil a nehodil je za hlavu.Fyzioterapeut může klientovi s bolestmi břicha a obtížemi s plynatostí pomoci. Využívá totiž znalosti vzájemného vztahu mezi vnitřními orgány a pohybovým systémem, tzv. viscerosomatické a somatoviscerální vztahy.

V případě obtíží se na těle objeví reflexní změny (zvýšené napětí kůže, svalů apod.). Ty jsou nejvýraznější v rámci příslušného míšního segmentu. Reflexní změny se v těle řetězí a reaguje na ně celá postura. Říkáme tedy, že každý orgán má svůj vlastní viscerální vzorec, díky kterému si jeho obtíže můžeme vysvětlit.

V praxi viscerální masáž obnáší působení na změnu v napětí vnitřních orgánů, mobilizuje jejich závěsy a působí na bolestivá místa. Celkově tedy pomáhá posunu tráveniny, vede k usnadnění vyprazdňování, uvolnění plynů a následně úlevě od bolesti.Fyzioterapeut na pomoci klientovi od obtíží úzce spolupracuje s celým multidisciplinárním týmem.

Monitoruje se zdravotní stav, pravidelnost vyprazdňování moči i stolice, pitný a stravovací režim, pohybový režim, možné způsoby úlevy od bolesti atd.Dále je klient zacvičen v autoterapii. Její způsoby, vč. základů teorie, najdete ve zvláštní příloze tohoto vydání.

Závěrem považuji za nutné ještě uvést, že pokud se vám bolesti břicha začnou objevovat častěji a ve větším rozsahu než obvykle, případně se k nim přidají ještě i výše popsané další příznaky, je na čase navštívit lékaře!

Věnujte pozornost svému tělu, ono vám to vrátí. Bude v pořádku a vy se tak budete cítit lépe.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector