Na Primu se vrátí pořad Jste to, co jíte s Kateřinou Cajthamlovou

redakce / 15.8.2014

„Ujasnila jsem si priority a došlo mi, že když chci něco změnit, nesmím ustupovat a zabývat se přehnaně tím, jak z obrazovky působím já samotná,“ říká.

Dnes je z Kateřiny Cajthamlové v Česku jistě mediálně nejznámější odbornice na životosprávu, píše do mnoha periodik, má vlastní pořad v rádiu. Přesto všechno si vždy najde čas na vaření.

Nejraději ze všeho připravuje své rodině ryby a luštěniny, knedlíky byste v jejím jídelníčku hledali marně.

Je těžké učit Cechy zdravě jíst?

(usměje se) Je, ale důvod je jasný. Většina lidí, a to se podle národů neliší, která chce mít hezkou postavu, si stále myslí, že to je výlučně otázka správného jídla. Ono to tak ale vůbec není a nikdy ani nebylo. Již někdy ve 30.

letech se vědělo, že výraz „udržovat si štíhlou linii“ znamená věnovat se pravidelnému pohybu. Od sametové revoluce navíc skončilo chození po nákupech a stání ve frontách, chození na poštu nebo do telefonní budky, všechno dnes máte vyloženě po ruce.

Místo procházek a tůr sedí většina lidí u televize a když už vyrazí na dovolenou, místo aktivního pohybu se na týden prskne někam vleže na pláž.

Na Primu se vrátí pořad Jste to, co jíte s Kateřinou CajthamlovouTakže jsme vlastně líní a rozmazlení.

Lze to tak říci. Úroveň pohybu prostě v současné populaci prudce poklesla a současně s tím se v obchodech zvýšila nabídka takzvaných pochutin. Což je další problém.

Ty lidé často zaměňují s potravinami a nevědí, že brambůrky, chipsy, sušenky a podobné „dobroty“ jim žádnou živinově vyváženou stravu neposkytují, ale že jimi jen doplňují prosté „kalorie“.

Neuvědomují si, že na málo kvalitní stravě možná ušetří pár korun, ale rozhodně tím nešetří sami sebe. Ten hlad po penězích u nás prostě pořád ještě úplně neustal a u mnoha lidí je stále prioritou.

Navíc chybí zodpovědnost za vlastní zdraví, to je pro mě nejhorší postkomunistický výdobytek. Lidé mají pořád představu, že přijdou, až bude nejhůř, a doktore starej se! Kdyby se ale starali o své auto stejně špatné jako o svoje tělo, viděli by, jak by to s ním šlo z kopce.

Nezačali šetřit a jíst „normálně“ ani díky finanční krizi?

Neřekla bych. Lidská hamižnost současnou společnost stále nutí denně deset hodin pracovat bez přestávky a nikdo už se nediví, když nemáte čas ani na pořádný oběd. To rozhodně ale není příklad správné životosprávy a zdravého životního stylu, ba právě naopak.

Většina lidí, když se jich zeptám, jestli jsou ochotní se začít hýbat, odpoví: Ale já už to dělám, chodím jednou týdně na hodinu do fitka. Přitom si ovšem neuvědomují, že to je veškerý pohyb, který svému tělu dopřávají a že je to strašlivě málo.

Protože i do toho fitka jedou autem, do kterého to mají z bytu pár kroků, místo chůze do schodů používají výtahy, a tak bychom mohli zvesela pokračovat. Že jim tak chybějí minimálně tři hodiny pohybu denně, je pro ně zcela nová informace.

Přitom po svém těle chtějí, aby normálně fungovalo a podávalo v práci často nadlidské výkony. A to prostě není možné. Co svému organizmu dáte, to vám také vrátí.

Nezlepšuje se situace ani u mladších generací?

Ne, protože rodiče se dnes bojí děti pouštět samotné ven, a tím pádem jim zavírají dveře do různých zájmových kroužků.

Takový drobný jev po revoluci je také ten, že ve střední vrstvě obyvatelstva přibývá rodin se dvěma automobily a výsledkem je obrovský a dříve nebývalý provoz v ulicích. Člověk se pak těm rodičům ani nediví, že svá dítka do města jen tak nevypustí.

Tak vypadá klasický obraz dnešní české rodiny, kdy děti doma čekají na znavenou matku, až se vrátí z šichty, a svůj čas tráví u televize či počítače. A samozřejmě u toho pojídají ony nezdravé chipsy.

Na Primu se vrátí pořad Jste to, co jíte s Kateřinou CajthamlovouPtala jsem se původně na Čechy, protože my jsme nezdravou národní kuchyní poměrně proslulí.

Ale pozor, knedlíky nepatří do české kuchyně, to je důležité! Knedlo-vepřo-zelo je německé jídlo, původní česká kuchyně je postavená na hrachu, kroupách, jáhlách, luštěninách a na rybách jako jsou štika a pstruh. Na českém venkově se vždy hojně jedla i zelenina a ovoce a pilo se čerstvé mléko rovnou od krávy.

Takže ta představa, že zahušťované omáčky, vepřové maso a pivo patří ke starým českým národním zvykům, není vůbec správná, to sem přinesli až Němci. Ovary se sice při zabijačce jedly, ale jen jednou ročně, což nikomu zle neudělá.

Takže když se někdo ptá: „Co je špatného na jitrnicích?, tak říkám: No, v únoru vůbec nic! Ale pokud je hodláte jíst celoročně, zaděláváte si na velký problém.“

Odmítla už jste nějakého pacienta s tím, že je beznadějný případ?

Ne, já zásadně nikoho nikdy neodmítám. Naopak, když to vzdá a přijde za rok znovu, mám opravdu radost. Myslím si ale, že každý má právo na to, aby se sám sebe zeptal, jestli se sebou chce vůbec něco dělat. Protože spousta obézních lidí pak přijde na to, že se svým stavem vlastně ve skutečnosti nic dělat nechce.

Což je také jejich svaté právo, to je stejné jako například s kouřením a rakovinou. Každý má právo zvolit si život, jaký chce, musí ovšem počítat také s možnými následky.

Pokud má někdo životní prioritu vydělávat peníze a jít kvůli majetku přes mrtvoly, zakazovat mu to nemůžete, ale asi se s ním nebudete přátelit, že?

V televizi jste jednu slečnu z hubnoucího programu vyřadila – i když to byl asi jiný případ, předpokládám, že v běžné praxi nejezdíte lidem kontrolovat lednice.

To samozřejmě nejezdím (směje se). Ta slečna očividně podváděla a nebýt to v televizi, řešila bych její případ asi jinak. Tady nebylo ale jiné řešení, šlo o podstatu celého pořadu.

Jak dnes s odstupem hodnotíte svůj mediální obraz pedantské „fórie“?

Říkám si: Nezlob se na zrcadlo, když máš křivou hubu. To, že jakýkoliv televizní pořad vybere z natáčení jen ty nejzajímavější momenty, je logické. To, že je pro lidi přitažlivější odporná satorie, než usmívající se zlatíčko, je další věc. Ten přístup ale ve mně byl, ne že ne.

Jen jsem si to musela uvědomit a srovnat si to v hlavě. V ordinaci je to samozřejmě vše jinak, to není televize. Ale přesto si myslím, že pořad Jste to, co jíte svůj účel splnil a že byl postaven „šokujícím způsobem“ naprosto správně.

Došlo mi totiž, že situace u většiny lidí opravdu šokující je, a že když s tím chci něco změnit, nesmím ze svých požadavků ustupovat.

Na Primu se vrátí pořad Jste to, co jíte s Kateřinou CajthamlovouJakou nejčastější chybu tedy ohledně jídla my Češi děláme?

Téměř nikdo nečte složení potravin, které kupuje. Lidé si koupí drůbeží párky, které obsahují šedesát procent vepřových kůží, a klidně to dávají jíst svým dětem. A je to jejich vlastní zodpovědnost, že se nestarají o to, proč jsou některá jídla tak levná, to je prostě čistě jejich věc.

Říkám tomu Marfušovská strava – honem rychle, ať to hlavně pořádně nasytí! Někdy se podívejte v obchodech lidem do košíků a budete mít jasno. Obezita je prostě závažné onemocnění, ať už z hlediska fyzického či psychického, a je zapotřebí se současnou situací stále něco dělat. Na tom se nic nezměnilo a jen tak nezmění.

Chvíli to ještě bude trvat.

Co jíte nejraději?

Já mám nejraději ryby všeho druhu. Můj otec byl totiž rybář a strýc zase nimrod, takže jsme v sezóně měli také dostatek zvěřiny. A to je přesně ono – hledat cesty mimo nákupní centra, kde se prodávají jen náhražky hodnotných potravin, protože dražší a kvalitnější jídla jim nikdo nekupuje. To tady lidi prostě ještě pořád nepochopili.

Budete mít zájem:  Proč pít zelený čaj? Video

Žijete na pražském Žižkově, jste místní patriot?

Přestěhovala jsem se na Žižkov kdysi jako dítě, bydleli jsme kousek od Hrdlořez – to jméno se mi tehdy strašně líbilo! Žižkov pro mě byl dlouho tajemný a zajímavý kout města, v němž bylo dostatek přírody. To se bohužel díky nové zástavbě mezitím změnilo, ale jinak jsem na Žižkov stále pyšná a žiji zde velmi ráda.

Mám pocit, že se městská část stále snaží obyvatelům vyjít vstříc, což oceňuji. Tradiční je tu velký počet pohostinství na úrovni, vyrostlo tu mnoho obchodů se zdravou výživou a není tu tolik turistických atrakcí jako v centru Prahy.

Úspěšně přežívá i hudební klub Chmelnice, miluji místní a zcela výlučné Kino Aero, a pokud mohu doporučit, mým oblíbeným podnikem je žižkovská restaurace Záležitost, kde se pokaždé dobře najím.

  • Nejrozšířenější mýty okolo zdravého jídla podle Kateřiny Cajthamlové
  • – Zhubnu i bez pohybu – následkem jsou poruchy metabolické i příjmu potravy.
  • – Řešením je jíst poloviční porce špatného jídla – důsledkem je neudržitelný nárazový hlad.
  • – Dělená strava spolehlivě zabírá – následkem je neustálá chuť na sladké jako kompenzace chybějících látek potřebných pro řádný metabolismus.
  • – Nahradím hlavní jídlo například proteinovou tyčinkou – výsledkem je další tloustnutí.
  • – Stačí jít 1x týdně plavat nebo do „fitka“ (pro zlepšení fyzické kondice je minimální požadavek 4x týdně 2 hodiny pohybu).
  • – Hodinu po cvičení zásadně nejíst – následkem bývá nedostatek svalového glykogenu u žen.

– Nesnídám a poslední jídlo jím v 17.00 bez ohledu na aktuální denní režim – namísto zlepšování stavu přichází často únava a pocit přepracování a tloušťka v oblasti břicha.

  1. – Optimální stravu a zátěž si naordinuji sám – pokud nejste odborník náhodou, můžete si nevratně ublížit – při stanovování individuálních zátěžových programů je nutná důkladná lékařská analýza stavu pacienta, z níž se vychází.
  2. – Fyzické proporce, a dokonce i špatné držení těla lze změnit jídlem a dietami – výsledkem bývají váhové výkyvy a pocity frustrace, protože nic podobného samozřejmě možné
  3. Kateřina Cajthamlová
  4. Absolvovala Fakultu všeobecného lékařství UK se zaměřením na nutriční terapii.

V začátcích lékařské praxe studovala London School of Homeopathy. Působila na Cizineckém oddělení Nemocnice Na Homolce, spolupracovala s velvyslanectvími a starala se o zahraniční pacienty. Od roku 1997 pracuje jako samostatný internista, je majitelkou soukromé interní ordinace na léčbu psychosomatických chorob.

Ve všeobecnou známost vešla především díky televizním pořadům Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze a stala se z ní jedna z nejvyhledávanějších odbornic na výživu a její poruchy u nás.

Jste to, co jíte se vrátí s hvězdným týmem: Havlíček, Janáčková, Kynychová, Hauptová

Televize Prima obnovila oblíbený pořad Jste to, co jíte, který se na obrazovky vrátí už od pondělí 6. března. Příběhy lidí bojujících se váhou a nezdravým životním stylem se objeví už v 7. sérii. Tentokrát nad nimi bude dohlížet Petr Havlíček a tři specialistky: psycholožka Laura Janáčková, fitness trenérka Hana Kynychová a lékařka Alice Hauptová.

Na Primu se vrátí pořad Jste to, co jíte s Kateřinou CajthamlovouJste to, co jíte s novými kouči. Foto: Archiv TV Prima

Po 8 večerů bude patřit účastníkům premiérové řady Jste to, co jíte, kteří hubli pod dohledem kamer po čtyři měsíce, což je o měsíc déle oproti poslední sérii z roku 2012.

Zajímavé příběhy

O rekord se postarala Marcela z Ostravy – máma dvou dcer, která během této doby dokázala zhubnout 33 kg z původní váhy a měsíc po natáčení váhu snížila o dalších 10 kg.

Jiným rekordmanem je nejtěžší účastník nejen nové série, ale pořadu jako takového, je podnikatel a bývalý vrcholový sportovec David. Na začátku natáčení vážil neuvěřitelných 222,5 kilogramů.

K jeho zvážení bylo dokonce potřeba využít váhu ve sběrných surovinách.

Zajímavých příběhů bude k vidění více. „Pro mě byly silné příběhy všechny. Když řešíte zásadnější lidské problémy, nekloužete jen po jejich povrchu, ale snažíte se nacházet jejich příčiny, vždy objevíte velmi silné emoční aspekty, či spíše jejich celou kupu.

A jejich řešení rozhodně pro dotyčného nebývá procházkou růžovým sadem. Někteří účastníci byli komplikovaní například z hlediska jejich zdravotních problémů nebo si za sebou vlekli celou řadu otevřených ran z minulosti, jednoduchý tak nebyl asi zcela nikdo.

Ale podívejte se sami,“ uvádí k nové premiérové řadě Petr Havlíček.

Přečtěte si:  Podzimní Festival Evolution 2018 znovu zaujal a nadchlNa Primu se vrátí pořad Jste to, co jíte s Kateřinou CajthamlovouJste to, co jíte podpoří noví kouči. Foto: Archiv TV Prima

Všechno začíná v hlavě

Mottem premiérové série a řešením aspektů ke změně životního stylu je – „Všechno začíná v hlavě“.

Nové řady se neúčastní Kateřina Cajthamlová a nad hubnutím účastníků budou kromě výživového poradce Petra Havlíčka dohlížet také odbornice a nové tváře pořadu – psycholožka Laura Janáčková, fitness trenérka Hana Kynychová a lékařka Alice Hauptová.

„Změna životního stylu probíhá nejprve v hlavě. Jde o usilovnou práci na sobě, vyžadující  nalezení skutečného smyslu změny, stanovení cíle, a pak velkou trpělivost, soustavnost, vytrvalost a odříkání. Chce-li člověk hubnout, je v prvé řadě třeba uvědomit si hodnotu zdraví.

Lidé s nadváhou jídlem často řeší stres, ať už každodenní nebo dlouhodobý, spojený s životní, pracovní či partnerskou nespokojeností.

Tyto problémy je nutné řešit, naučit se zacházet s životní zátěží a udělat celou řadu změn, které následně mají mimo jiné i zásadní vliv na to, aby efekt hubnutí byl dlouhodobý,“ uvádí Laura Janáčková.
V prvním díle Jste to, co jíte diváci uvidí příběh manželů Patrika a Míši. Za 4 roky společného života nabrali každý 40 kilo. Jestli se jim podaří s pomocí týmu specialistů zhubnout a začít konečně žít zdravě, se budete moci podívat na TV Prima v pondělí 6. března ve 21.30.

Přečtěte si:  Co jste o česneku ještě nevěděli

Zdroj: TV Prima

Kateřina Cajthamlová odpovídá na vaše dotazy III

O: Je mi 33 let, měřím 172 cm, vážím 68 kg. Od března dodržuji jídelníček na míru, sportuji třikrát týdně (to už od listopadu). Tepovou frekvenci si hlídám, většinou užívám i carnitin.

Jsem 11 měsíců po porodu a zbývá mi shodit 8 kilo (na původní váhu 60 kg) – ty se mne stále drží, ačkoli dodržuji jak jídelníček, tak cvičení a tepovou frekvenci. Dřív jsem bývala typ hruška, nyní se mi vše drží v oblasti břicha. S kojením již přestávám, ale paní gynekoložka mi sdělila, že hormonálně to vypadá na předčasný přechod.

Ostatní vyšetření (štítná žláza, cukrovka apod.) jsou v pořádku. Ač toto všechno dodržuji, nohy mam jako z tvarohu, byť jsou na nich svaly.

Je možné, že mám zpomalenou lymfu? Máte nějakou radu, jak nastartovat metabolismus v přechodu a konečně začít hubnout? Na břicho nejsem zvyklá a ani si na něj zvykat nechci! Bohužel ho ale nemohu ani posilovat, jak bych chtěla, neboť mam pupeční kýlu a příčný rozestup.

K. C.

: Podle popisovaných příznaků jsem si TAKŘKA JISTÁ, že máte málo stravy, a to zejména bílkovin a polysacharidů… Jinak by nevysadily hormony. Pochybuji, že byste se po těhotenství mohla vrátit na původní PŘÍLIŠ NÍZKOU HMOTNOST (20 BMI). Spíš je realistických těch 68 kg. Rozestup břišních svalů a kýlu řešte s chirurgem, jinak se, obávám se, břicha nezbavíte. Není to stravou, ale tím rozestupem…

Budete mít zájem:  Pastinák zklidní kožní neduhy a akné

O: Od čtyřicítky jsem začala přibírat. Nezměnila jsem v té době stravovací návyky ani cvičební režim. Šlo to pozvolna, nenápadně. Po roce jsem měla 20 kg navíc. U lékaře jsem si „vynutila“ vyšetření štítné žlázy a zjistila, že mám sníženou funkci. Tím by se mé nabírání vysvětlilo. Ale i po nasazení léků, snížení dávek jídla a přidání cvičení váha nešla (a stále nejde) dolů.

Měřím 176 cm a už tři roky se mi váha drží na osmdesáti kilogramech. Nedávno jsem objevila cvičení s Jill Michaelsovou, které spočívá v tom, že denně cvičíte 30 minut, střídá se kardiocvičení s posilováním. Účinky mají být zázračné. Jsou – viděla jsem spoustu žen, které během pár dní neuvěřitelně zhubly jak váhově, tak objemově (i moje dcera).

Jen já nemám po třiceti dnech cvičení ani deko či centimetr dole. Do toho ještě chodím na zumbu a doma běhám na páse. Jsem zoufalá, přijde mi, že je mé tělo zaseklé a nehodlá za žádných okolností zhubnout. Stravu vzornou nemám, to vím, jím spíš míň. V tom bude asi chyba. Nějaký pokrok bych ale přece tím cvičením zaznamenat měla, ne? Prosím o radu, co s tím.

K. C.

: Pokud jíte MÁLO A ŠPATNĚ, pak žádný sport nepomůže… Zřejmě si sama brzdíte metabolismus omezováním potravy a její nevhodnou skladbou. Možná chybí i odpočinek, možná se přetěžujete. Zkuste jíst tak, abyste neměla pocit hladu, vybírejte stravu kvalitní, s omezením živočišných tuků a „rychlých cukrů“, dostatečně pijte a odpočívejte.

Nechte si též změřit krevní tlak a vyšetřit krev a moč v laboratoři. Může jít třeba i o náběh na cukrovku. Držím palce s hubnutím, ale JEZTE DOSTATEČNĚ!

O: Studuji vysokou a zároveň pracuji jako recepční v hotelu, kde máme dvanáctihodinové směny (denní i noční). A to podle toho, jak si je mezi sebou naplánujeme, což znamená nepravidelně. Zdravé stravování už mám celkem pod palcem, k čemuž mi dopomohl i pořad Jste to, co jíte. Jen pořád nevím, jak se stravovat na noční směně.

Nechci přes noc jíst moc těžká jídla a zároveň nevím, co přesně si dát během služby. Taky mívám po noční celý následující den větší hlad než obvykle – nejspíš proto, že nejsem moc vyspaná. Většinou si jdu po noční doma lehnout, ale spím dopoledne pár hodin a mám pocit, že se stejně nevyspím tak jako v noci, a potřebuji energetický deficit dohnat jídlem.

Bohužel mě potom honí chutě i na sladké a jiná „horší“ jídla. A ještě bych měla jeden dotaz: Snažím se zhubnout pár kilo a opravdu nechci hladovět. Vypočítala jsem si bazální metabolismus na stránce mte.cz (6665 kJ) a nevím, o kolik procent by se mělo toto číslo navýšit, abych nehladověla, a přesto hubla. Je mi jasné, že je nutný pohyb.

Snažím se ve volném čase jezdit na bruslích, na kole, doma na elipticalu. Většinou třikrát do týdne. Když nemám zkoušky a mám více času, tak i vícekrát. Snažím se držet si příjem okolo 7500 kJ za den (píšu si jídla na kaloricketabulky.cz), ale mám někdy pocit hladu.

Myslíte, že je možné přijímat více energie, i když chci zhubnout? Vím, že záleží i na složení stravy a glykemickém indexu potravin, a snažím se vybírat celozrnné potraviny, kvalitní šunky, libové maso, jím dost zeleninu…

Jsem zvyklá jíst pětkrát až šestkrát denně, ale když si dám například ke svačině jablko a jogurt, nestačí mi to na dvě hodiny, abych vydržela do dalšího jídla. K. C.: Člověk, který má noční služby, MUSÍ JÍST VÍC NEŽ TEN, KDO JE NEMÁ, prostě proto, že je déle vzhůru.

Radíme jíst v noci „svačinky“ s dostatkem ovoce, zeleniny, kvalitních příloh a pečiva a nízkotučné bílkovinné pokrmy (šunka, sýr, tofu). Také musíte dostatečně pít. Hlad a „chutě“ vás upozorňují, že 7500 kJ na den vám asi při vašem sportování nestačí. Zkuste si jídelníček trošku navýšit (bílkoviny a sacharidy), ať netrpíte hlady. To pak tělo „šetří“ a chrání každý gram tuku, hlavně kolem břicha.

O: Moc by mě zajímal váš názor na kuřecí maso. Od porodu jsem měla 10 kg nadváhu. Chodila jsem k obezitologovi, který zakazuje brambory a kuřecí maso (z důvodu vysokého obsahu hormonů).

Prý ho mám nahradit krůtím, ale dost mě to mate, protože všude se při dietách kuřecí maso doporučuje. Jak je to doopravdy?

K. C.: Kuřecí maso nepatří k nejkvalitnějším na trhu, strava by měla být pestrá.

Souhlasím s vaším lékařem, že přehnaná konzumace kuřecího a brambor není vhodná. Zvěřina, ryby, kvalitní rostlinné bílkoviny… To je lepší varianta.

O: Mám 165 cm a 78 kg. Před devíti měsíci jsem porodila císařským řezem. Před otěhotněním jsem měla 72 kilogramů. Ráda bych se dostala na 60 kilo. Začala jsem cvičit dle webové stránky fithall.cz a stravuji se podle univerzálního jídelníčku 60 dnů Jste to, co jíte s panem Havlíčkem. Jen nejím tvaroh, tofu a různé mléčné výrobky.

Mrkev také ne, knäckebroty též ne. Nevím, čím to nahradit. Začala jsem takhle jíst a stejně jsem měla hlad. Nevím, kde dělám chybu. Jinak jsem tři oky nesportovala, nehýbala se a přejídala.

Tomu je konec, ale váha se stále nehýbá 🙁 Myslíte, že když se budu stravovat pětkrát denně bez čokolády, bez tuku a cvičit čtyřikrát týdně dvacet minut, že by se mohlo něco dít? Jinak ještě o sobotách a nedělích strávím na in-linech hodinku jízdy. Nechtěla bych úplně dodržovat ten jídelníček dle pana Havlíčka, protože mám hlad a plno věcí z něj nejím.

Začala jsem jíst místo tučných jogurtů ty s 0,1 % tuku, totéž je s máslem, nedávám si takovou vrstvu. Jím jen kvalitní šunku s 95 % masa. Po ránu si dám 100% ovocnou šťávu s vodou. Jím ryby. K. C.: Asi jíte málo, proto máte HLAD. Jogurty s 0,1 % tuku vyřaďte a nahraďte je těmi přirozenými (3,5 % tuku). Máslo nepotřebujete vůbec.

Máte vážně nedostatek pohybu (140 minut týdně je OPRAVDU HODNĚ MÁLO). Pití 100% ovocné šťávy naředěné ALESPOŇ tři ku jedné vám schvaluji. Přidejte pohyb a to, co nejíte, se jíst naučte. Dodržovat nějaký jídelníček jen „napůl“, to není dobrý nápad. Udělejte si svůj.

O: Kde dělám chybu? Jím pětkrát denně, ke snídani jogurt nebo müsli či krajíček černého chleba s rostlinným máslem. Ke svačině si dávám ovoce, müsli tyčinku, k obědu plátek kuřecího nebo hovězího masa s rýží, zeleninový salát s tuňákem nebo rybu se zeleninou či rýží. K odpolední svačince zase tyčinku či ovoce.

A k večeři třeba zeleninový salát se sýrem cottage nebo plátek kuřecího, rybu s rýží nebo zeleninou. Každý den 40 až 50 minut cvičím, ale i tak hubnu nějak pomalu. Od ledna jen 18 kg. Velmi bych potřebovala sundat ještě aspoň 12 kg. Měřím 170 cm a vážím až 85 kg. Umíte mi poradit? K. C.

: Jíte dost málo a je to samá tyčinka k svačině… Možná chybí luštěniny, ryby, dostatek masa, pečiva, ovoce a zeleniny. Třeba snídaně je opravdu chudičká, zbytečně tučná a bez bílkovin (chleba s máslem). Zkuste zajít někam, kde vám poradí se složením vašeho těla. Řeknou vám, zda máte dost bílkovin a potravy vůbec. Sport asi zatím stačí.

Osmnáct kilogramů od ledna (tedy 3 kg měsíčně) je úctyhodná rychlost! Nyní hubnutí MUSÍ zpomalit. Přidejte pohyb a stravu i odpočinek a buďte trpělivá. A místo těch tyčinek jezte něco „normálního“, třeba rohlík se šunkou…

Budete mít zájem:  Čeští včelaři dostanou peníze z EU

Aktuální informace o tématu: cajthamlova havlicek

A B C CH D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kadeřnice Tereza (29) má slabost pro čokoládu, kvůli níž její váha překonala stokilovou hranici. Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček musí…

Petr Havlíček a Kateřina Cajthamlová na příběhu kamioňáka Bogdana (41) ukáží, že i chlap jak hora může být podvyživený. Jeho povolání totiž svádí…

A je to tady zase! Televize Prima připravuje natáčení další řady reality show Jste to, co jíte. Doktorka Kateřina Cajthamlová (49) a výživový…

Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček opět vyhlásí válku nezdravému jídlu a nadbytečným kilům. Tentokrát se zaměří na řezníka Jiřího Kuchaře (32),…

Je to přesně pět let, co se přísná doktorka Kateřina Cajthamlová (48) objevila na obrazovkách televize Prima a začala »mučit« tlouštíky, kteří…

Na obrazovky televize Prima se už dnes vrací populární reality show Jste to, co jíte!, ve které čeští tlouštíci hubnou pod dohledem přísné doktorky…

V pořadu Jste to, co jíte poprvé dojde i na děti, které často za svou nadváhu vděčí špatnému přístupu rodičů. Jak Dominika (13) a Pavla (10) …

Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček diváky přesvědčí o tom, že anorexie nemusí být jen problémem vychrtlých modelek. Porucha stravování trápí i …

Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček budou mít tentokrát nesnadný úkol. Paní Kateřina totiž na sobě nosí 40 kg tuku, jehož by se ráda zbavila…

VIDEO Na toto natáčení výživový poradce Petr Havlíček (41) jen tak nezapomene. Soutěžící Jakub Kantor (20) se do něj namísto vděku za rady, jak…

VIDEO Natáčení s Jakubem Kantorem (20) bylo pro Petra Havlíčka (41) a Kateřinu Cajthamlovou (48) velmi nepříjemnou zkušeností. Podívejte se na…

Herečka Naďa Konvalinková (59), která byla v mládí jako proutek, se rozhodla radikálně zhubnout! Proto se účastní natáčení další řady…

Jste to, co jíte (TV pořad) (2006)

Komentáře (194)

  • Několik zdraví prospěšných pouček a návodů jak zhubnout, je velmi střídmě vmícháno do pseudorealityshow formátu, který z tohoto pořadu činí atraktivní podívanou právě pro ty tlutochy, kteří při jeho sledování zamyšleně chroupou chipsy a jejichž odhodlání zkusit se svou postavou něco udělat, mizí asi pět minut po doběhnutí závěrečných titulků. Nicméně snad si oni tlusťoši při nákupech vzpomenou na radu p Havlíčka a pí Cajthamlové a přečtou si aspoň složení dobrot, které jinak automaticky mrskají do nákupního košíku. Osvětu je třeba šířit jakýmkoliv způsobem a dokud je toto jediný pořad, který se zabývá obezitou a bojem s ní, tak jsem za to rád. Takže odpad! za formu, 2* za průvodce pořadem a 5* za snahu dostat informace k těm co to potřebují. Průměrem mi pak vychází libové 3*(17.3.2012)
  • Rezenze pomoci frigidni kopie .Ooooooo Pani doktorka se snazi zakryvat to, ze se nejak podezrele zakulacuje. Rika se, ze jste pry to, co jite? Co by na to rekl ten marketing, kdyby vedeli ze zere tehule. Pauza pro smich. Toz jedna zlomyslna hvezda Pauza pro smich Skoro vtipne, mozna ze to ale neni komedie, ale ja byl ozraly. Pauza pro smich. Leci skoro jako e55ka Pauza pro smich . Jsem vtipny. Pauza pro smich. At ji vyhodi, jak je spatna! Pauza pro smich Hehe. To jsem si delal srandu. Pauza pro smich (Ani nevim kdy jsem to videl, ani co jsem pri tom jedl. Mozna pomyje, to se jeden pomeje. Pauza pro smich Ci mel-li jsem pravou ruku v kalhotech. Ooooooo Ale. Dival jsem se neustale na hodinky. Rolexky. Ty, co nosim prave na prave ruce. Pauza pro smich Bylo to prima. Ooooooo Divat se na Primu. Pauza pro smich Urcite Te zajima, ze jsem tu nebyl prvni, ale jako dalsi nenazrane nekomunisticke prasatko. To byli totiz svine Pauza pro smich. A to ja nejsem.Pauza pro smich – %date%(2.8.2009)
  • I když na svou výšku 180 cm vážím 63 až 64 kg, stejně se na pořad kouknu. Některých obezit je mi líto, hlavně v případě, že za to skutečně nemůžou a jejich nadváhu vyvolala nemoc. Ale to neznamená, že by se neměli snažit současnou situaci změnit. A u těch, co ztloustli vlastní vinou, snad ani není co řešit. Argument, že „nejsem líný se nažrat“, je skutečně trapný a já bych dodal, že „jsi líný se hejbat“. Přitom by stačilo tak málo – žádné diety, žádné tablety nebo programy na hubnutí. Ale pohyb, bohatě totiž na celkovou kondici pomáhá obyčejná chůze – nic vás to nestojí, snad jen trochu času, který si budete muset najít, pokud nechcete vypadat jako uhynulý vorvaň. Jenže to je samé dojíždění autem, samá sedavá práce, hnoje z fastfoodů a podobně. Nic proti těmto lidem nemám, je obdivuhodné, že si z nadváhy nic nedělají a ještě vtipkují, ale jde také o to, jak ten člověk vypadá. Když budu hodně impertinentní a zvrácený, rád bych se jich zeptal, kdy viděli své přirození na vlastní oči. Zkrátka ať je to, jak chce, rozhodně obézní lidé nevypadají dobře – hlavně ty pupky, co jim vylézají z košil, a věčně prodřené kalhoty v oblasti stehen, která se stále více o sebe otírají. A co zdraví? To nejsou jen zničené klouby, když nohy musejí nést tak obrovskou váhu. Nadváha zvyšuje a vyvolává mnoho onemocnění. Cajthamlovou na vás! 🙂 Zkuste se na to podívat obráceně: co všechno dokážete, když budete mít o pár kilo méně? Lehce vyběhnete schody, doběhnete autobus, nezaberete dvě sedačky v autobuse, celkově se vám zvýší fyzická kondice a budete i psychicky v pohodě a šťastnější. I když se to nezdá, má to na to vliv. A zrovna jsem si vzpomněl na povídku Šimka a Grossmana „Mé příhody z dětství“, v níž úryvek zní: „Seděl jsem sám v přeplněném kupé.“…(16.5.2012)
  • Jsme konzumní společnost, jenž kritizuje konzumní styl života. To je jaksi pokrytecké. Ale docela je to v pořádku.Když člověk v bedně vidí bandu otylých prasat v lidské podobě co lezou do telky, aby je to donutilo zhodit pár desítek kilo tuku a pak se potají nacpávají u příbuzných-jooo to je prdel. Debilové. Celkově tento pořad má futr větší právo na existenci, než-li třeba Vyvolení.(30.6.2009)
  • Zajímalo by mě, jestli někdo něco při sledování tohoto pořadu snědl. jinak myslím, že Jste to co jíte je supr. Hlavně paní doktorka Cajthamlová je úplně zlatá. Strašně hodný a sympatický člověk (a bylo vidět, že ji na soutěžících opravdu záleží a dokáže jim pomoct nejen s nabranými kilogramy, ale i psychicky). I když znám hodně lidí, kteří o ní tvrdí že je to semetrika, my věrní diváci nedáváme na prvotní dojem. Když se do pořadu připletl charizmatický Petr Havlíček se svými chutně vypadajícími recepty, pořadu to ještě dodalo šmrnc. No možná jsem tak nadšená i proto, že mě tématika zdravého životního stylu baví, odebírám i Dietu (:D) (i když na to taky zrovna moc nevypadám), každopádně já dávám Jste to,co jíte 4*.(21.4.2009)

Galerie (8)

Zajímavosti

  • – Kateřina Cajthamlová není profesí diabetolog, ale internista a systematický terapeut. V jednom rozhovoru přiznala, že se k pořadu dostala nedopatřením a počátečním nepochopením, oč v něm vlastně půjde. Její kolega Petr Havlíček je dokonce původně zootechnik. (Olík)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector