Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu Kateřina Hájková 02. 04. 2019   |  07:16

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách. Nevěřte však všemu, co se kde napíše. Pojďte se podívat na tuto očistu i z druhé strany.

V posledních týdnech vládne v oblasti zdravého životního stylu nový trend. Jedná se o očistu pomocí řapíkatého celeru, která má prý prokazatelně jedinečné účinky na organismus a dokáže jej zbavit snad všeho špatného, na co si vzpomenete.

To ale není tak úplně pravda. Nejen ona, ale očisty obecně, ať už jsou sebeefektivnější, nedokáží napravit důsledky nezdravého stravování a nedostatku pohybu. Jako jednorázové řešení tedy nefungují a ani nemohou fungovat.

A pokud ano, tak pouze dočasně a krátkodobě.

„Půl litru celerové šťávy nalačno vyřeší všechny zdravotní obtíže.“ Nyní velmi oblíbená celerová očista radí každé ráno vypít nalačno půl litru šťávy z řapíkatého celeru.

Ta vás údajně dokáže zbavit akné, vyčistit játra, zlepšit trávení a celkově posílit imunitní systém, který je pak schopen vás účinně ubránit před řadou nemocí, jkterým byste jinak třeba podlehli. Díky tomu všemu navíc celerová šťáva údajně podporuje snahy o redukci hmotnosti, protože celkově rozběhne mnohdy zpomalený metabolismus.

Zbavit byste se tak poměrně snadno měli veškerých civilizačních potíží, mezi nimiž vynikají trávicí a kožní obtíže, vysoký krevní tlak, obezita, nadváha a další podobné chronické či autoimunitní onemocnění.

Bez vlákniny má očista jen malý význam Řapíkatý celer vyniká poměrně vysokým obsahem vlákniny. To je zřejmě také jeho největší výhoda, protože, jak je známo, vláknina bývá označována za vysoce účinný kartáč střev, který je dokáže vyčistit a znovu uvést do provozu tak, jak tělo potřebuje pro správné fungování.

O tento hlavní benefit se ale při populární celerové očistě hned v úvodu připravíte. Když totiž řapíkatý celer odšťavníte, ztratíte tím veškerou vlákninu, která by ještě očistě dávala smysl. Toto tvrzení podporuje i studie Harvardské univerzity z roku 2013.

Podle ní dochází u jedinců konzumujících celé kusy ovoce ke snížení rizika diabetu druhého typu, zatímco u těch, kteří pijí jen ovocné šťávy, se toto riziko naopak zvyšuje.

Celer je zdravý, ale.. Pravdou je, že šťáva z řapíkatého celeru skutečně obsahuje malé množství vitamínu A, C a dalších. Dále také draslíku, kyseliny listové a dalších minerálních látek a fytonutrientů.

Stejné nebo dokonce vyšší množství ale najdete prakticky v každé zelenině, třeba i v takové bramboře. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny navíc konvenčně vypěstovaný řapíkatý celer obsahuje relativně vyšší množství pesticidů než jiné druhy zeleniny.

Paradoxně pak můžete s půl litrem šťávy vypít i značnou dávku cizorodých látek, od kterých se chcete původně očistit. Dalším úskalím je i alergenicita. Celer může u citlivých lidí vyvolat alergické reakce. A protože se nejedná o malá množství, někdy mohou být opravdu silné.

V neposlední řadě jde o značně specifickou chuť nápoje, která nemusí být úplně příjemná pro každého.

Očistné účinky celeru nebyly nikdy oficiálně potvrzeny Posílení přirozené obranyschopnosti organismu, činnosti jater, ledvin a ochrana před nemocemi jako je třeba Alzheimerova choroba nebo rakovina u řapíkatého celeru rozhodně nejsou prokazatelné.

Totéž platí pro často avizovanou schopnost vyrovnat hladiny hormonů a pH v těle, zlepšit střevní peristaltiku a zbavit tělo usazených škodlivin. Játra, ledviny a trávicí soustava dnes a denně provádí očistu, která je pro tělo přirozená a za normálních okolností zcela dostačující.

Nic nenasvědčuje tomu, že by šťáva z řapíkatého celeru dokázala v tomto směru něco víc.

Pokud se o tomto tématu chcete dozvědět více, podívejte se na naše video – 10+1 otázek s biochemičkou Michaelou Bebovou, kde se tato tematika rozebírá podrobně.

Ke skutečné očistě vede odlehčení stravování a zařazení pohybu Pokud tedy chcete organismu na jaře pomoci, zaměřte se ne na jednorázové detoxy, ale na celkové odlehčení jídelníčku – zařaďte co nejvíce čerstvých a přirozených potravin, jako je v první řadě ovoce a zelenina.

Omezte konzumaci masa a mléčných výrobků a zaměřte se na pojídání ořechů, semínek, luštěnin a celozrnných obilovin. Nezanedbávejte ani pohyb a pokuste se každý den alespoň půl hodiny věnovat nějaké fyzické aktivitě, která vás baví. I kdyby to měla být obyčejná chůze. To je ta správná očista.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné vymyslet jídlo, která by bylo chutné, plnohodnotné a zároveň jednoduché…

Čtěte dál Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu…

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná…

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si…

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,…

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci…

Nejčastější (ne)pravdy a mýty o slepicích – Slepičář

  • Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu
  • JSTE U MNE POPRVÉ?
  • PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Kolem chovatelů, ale i všech slepičích holek bez ohledu na plemeno panuje řada mýtů a lží, které zásadně ovlivňují chovatelský přístup. Někdy dokonce odrazují od založení vlastního chovu, potažmo od koupi zdravých a vitálních slípek. Přečtěte si náš příspěvek a zjistíte skutečnou pravdu.

Slepice je hloupý tvor

Tak tohle již nikdy neříkejte. Je to obrovský omyl, kterému věří bohužel spousta lidí. Když k nim budete hned ze začátku přistupovat jako k domácímu mazlíčkovi, ony se tak ve skutečnosti opravdu budou chovat.

Budou vám zobat z ruky, budou vás doprovázet po zahradě, budou vás vítat u vrat, když se budete vracet z práce. Jednoduše řečeno vás budou sledovat na každém kroku.

Stačí trochu trpělivosti a dají se krásně ochočit stejně jako pes nebo kočka.

Mám slepici, tak potřebuji kohouta

Další lež. Copak žena potřebuje k životu muže? Spíš naopak, ne? A teď vážně. K tomu, aby vám slípky snášely vajíčka kohouta opravdu nepotřebují.

Tato schopnost je naprosto přirozená a získá ji každá slepice už jen tím, že se vylíhne z vajíčka. Kohout je potřeba pouze k tomu, aby vám slepičku oplodnil a chovatel mohl tak rozšířit svůj chov o kuřátka.

Nicméně doporučujeme kohout v hejnu vždycky mít. Důvody, proč je to tak lepší, se můžete dočíst v tomtu odkazu.

Mít slepice je jako mít továrnu na nemoce

Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. Takže tady pravda platí tak napůl. Čistý kurník, čistou a čerstvou vodu má v režii hlavně chovatel slepic, to on z nich dělá špindíry. Slepice jsou od přírody čistotné dámy.

 Musíte jim ovšem poskytnout vhodné podmínky, tzn. kurník jim pravidelně kydat, čistit krmítka a napáječky od plísně a uklízet výběh od spadaného listí. Jedině tak se vyhnete parazitům a následným nemocem.

A vaše slípky nejen že budou krásně vypadat, ale i vám budou prospívat.

Domácí vajíčka jsou stejná jako ta z obchodu

Tak tuhle větu může říct jen člověk, co nikdy neměl možnost držet v ruce zároveň vajíčko domácí a to z obchodu. Rozdíl je poznat totiž pouhým okem, ať už ve velikosti či v hmotnosti. Pokud si chcete opravdu pochutnat, vždy volte vajíčka domácí. Přesně totiž víte, co ve skutečnosti máte na talíři.

Ještě nedávno patřila vajíčka na černou listinu a to prý kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Jenže nejnovější věděcké studii poukazují na to, že vejce patří k takzvaným superpotravinám.

Vajíčka jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, které obsahují velké množství esenciálních aminokyselin. Lidské tělo si je samo vytvořit neumí.

Poslední doporučení tedy zní: Jedno vejce denně klidně.

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Rady pro vás

Jestli pořád nevěříte svým očím, můžete zavítat do naší poradny. Jsou zde k počtení dotazy zákazníků a naše pravdivé odpovědi týkající se slepic a všeno ostatního, co se slepičkou aspoň trochu souvisí.

  1. Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu
  2. JSTE U MNE POPRVÉ?
  3. V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva 19%

Mám sklademExpeduji ihned

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

4 390 Kč 5 390 Kč

sleva 15%

Mám sklademExpeduji ihned

Poslední 1 kus

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 400 Kč 5 190 Kč

sleva 28%

Mám sklademExpeduji ihned Novinka

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Nejmenší kurník v nabídce vhodný pro 4 klasické slepice nebo zdrobnělá plemena slepic.

Budete mít zájem:  Léky Na Pálení Žáhy?

3 290 Kč 4 590 Kč

sleva 14%

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Poslední 1 kus

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem až pro 12 slepic. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

9 999 Kč 11 599 Kč

sleva 18%

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Poslední 1 kus

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 8 kusů…

8 049 Kč 9 760 Kč

Diskuse: Mýty o (ne)zdravých potravinách: palmový olej škodí víc než jiné tuky – iDNES.cz

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu Další článek, který je zavádějící a tendenční, škoda. Někdo si potřebuje posílit článkem svoje EGO, nebo jen napsán na zakázku.Seriózníčlánky by skutečně měly obsahovat komplexní a vyvážené informaceTřeba sója – nedomnívám se, že by byly pouze zdravé fermentovanésójové výrobky. Fytoestrogeny a rakovina? Tak proč je doktoři doporučují?Mám přátelé z Japonska a když jim vypravuji zkazky z Evropy ohledněsóji, tak se mi vždy smějí a přitom nechápou pak proč se tedy dožívají takvysokého průměrného věku…
Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu Palmový olej není škodlivý ze zdravotního hlediska, na jeho škodlivost upozorňují hlavně ekologisti, kvůli zakládání palmových plantáží se vypalují deštné pralesy.
Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu „Hlavy pomazané“ nám předkládají spoustu protichůdných informací, které opisují a upravují podle potřeby …! Zavání to náboženstvím. Kde je pravda? Možná desetitisíce vědeckých pracovníků na celém světě se touto problematikou zabývá. Kde jsou podložené a ověřené výsledky? Komu věřit …!
Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu Ano v článku bylo mnoho nesouhlasných tvrzení a žádné důkazy. Když vezmeme kokosový olej, před 20 lety různí šarlatáni tvrdili, že je špatný. Pak se ukázalo, že je zdravý. A dnes si nějaký moula přečetl ty 20 let staré bludy a vydává to za novinku.
Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu ad 1) problematika soji je zde vysvětlena v rámci možností nadstandardně, na druhou stranu tomu, že je soja zdravá ve všech jejich podobách snad dnes už nikdo nevěří..ad 2 a 3) škodlivost palmového oleje je bezesporu v jeho nadprodukci a taky v tom, že v potravinářství se používá výhradně hydrogenovaný – tvrdit,že v této podobě je stejně jako další rafinované oleje zdravější než např. přepuštěné máslo, sádlo nebo nerafinovaný kokosový tuk, je čistá naivita, organický kokosový tuk si zcela určitě zaslouží pozornost jako relativně levný a dostupný likvidátor zaplísnění organismu candidou..ad 4) vyřešit problematiku mléka ve dvou odstavcích, to chce velkou odvahu, zajímavé je sledovat dvě paralely – dobu průmyslového zpracování mléka a v jejím těsném závěsu „dobu problémů s trávením a alergiemi na mlíko“ad 5) souhlas – rozumné stanoviskoad 6) mladý ječmen je fajn vláknina a zdroj chlorofylu, to je ale x dalších rostlin, které si člověk může utrhnout na louce nebo na zahradě a nemusí za to vyhazovat tolik peněz..ad 7) poslední odstavec je nelogický a nesmyslný, pro každého je superpotravina něco, když ale jí člověk pestře, tak se mu dostává v podstatě vše co potřebuje a zároveň eliminuje to, že by dlouhodobě přijímal nečeho nevhodného nadbytek..
Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu Je zajímavé, jak se dá manipulovat s údaji. Kokosový a palmový tuk mají podobné složení, obsah nasycených kyselin – ale o jednom se tu píše, že „není tak špatný“, kdežto druhý „není tak dobrý“. Inu, mýty o mýtech.
Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu Vím jedno. Nedělá mi dobře cukr. Když si dám lžičku do kafe nebo do čaje tak OK ale jak podlehnu vlčímu hladu a začnu se cpát sušenkama a sladkostma, tak je to špatný.
Ano, v náplních do čokolád, oplatků apod. zajisté ocením báječnou tepelnou stabilitu palmového oleje a tuto vlastnost bezpochyby upřednostním před ostatními podřadnými atributy, jako je kupř. chuť. Naštěstí tuto moji touhu pochopili už i prémioví výrobci jako Lindt atd.
No vám je to samozřejmě putna, ale těm výrobcům se to kvůli tý stabilitě líp vyrábí. A tím pádem je to levnější.
Že by byla Fidorka levnější když do ní dávají palmový tuk? Tak o tom nevím. Starou recepturu jsem miloval a dnes Fidorku nevezmu do hu.y.Je to hnus. Vše co vyrábí firma Orion, respektive Mondelez, je samá chemie a chuť se jim někam vytratila.
Levnější pochopitelně je. Respektive je levnější ji vyrobit.
Takže je akorát vyšší zisk výrobce.A to hlavně jde.
Nemusí být nutně vyšší zisk, je možné, že tim výrobce kompenzuje jiné náklady, které vzrostly. Ale ano. Výrobcům jde především o zisk, nejsou charita. To by přece dospělýho člověka nemělo překvapovat.
Môj starý otec nikdy nič podobné neriešil , fajčí každý deň fajku ,najradšej má slaninu ,domácu,a tiež domácu pálenku, a v auguste bude mať 97 rokou
Možná právě proto, že se od mala neládoval různými náhražkami a olejem z druhého konce světa.
Jeden člověk nic neznamená. Musíme porovnat tisíc lidí, zda se vyššího věku dožívají ti, kteří nic neřeší – počet pravděpodobnosti má svá pravidla.
Vy to obracíte. Kouřit fajfku je neškodné proti cigaretám, slanina je zdravá a pálenka taky. Je tedy jen pochopitelné, že žil déle.
A za rok bude zase všechno jinak…
“ . . . hlídat si kvalitu a kupovat maso zvířat, která jedí pro ně přirozenou stravu, je s nimi slušně zacházeno a jejich maso není dále vysoce průmyslově upravováno . . . “ Ehm, a dá se to vždy ověřit?
Tak ono to zatím vypadá tak, že to „uvedené“ je v mase u nás prodávaném,přesně naopak! Pak je to rada poněkud mimo. Vzhledem k tomu je třeba s masem zacházet jako z vysoce kontaminovanou potravinou a před úpravou používat různé „nakládání“ do piva,jogurtu a jiných ingrediencí, aby se aspoňtrochu stalo poživatelným!
když kupuji maso z nedalekých statků, tak si to ověřím velmi jednoduše… Dobrý statek vás klidně pustí do provozu.
Aha, tak palmový olej je ok, sója škodí, bez masa se obejdeme a mléko lze nahradit… dneska v té redakci pracuje každý kdo jde kolem…
máte nějakou relevantní informaci, kterou byste některé z těchto popřel, nebo jen to jen výkřik neznalého do prázdna?
Fascinují mě veškeré pitomosti ohledně „zdravého“ jídla. Je dobré jíst všechno a v přiměřeném množství. A to je celý. Nic jako „zdravá“, „nezdravá“ nebo dokonce „super“ potravina neexistuje.
Hlavně to jsou všechno informace 'mrtvého' světa, což je vzhledem k tomu, že bez bakterií bychom vůbec trávit nemohli, vedlejší záležitost. Pasterizované nebo nepasterizované mléko (pivo) je podstatnější rozdíl, než jejich přesné chemické složení.
No veškeré rostlinné tuky od kteréhokoli výrobce obsahují m.j. i „palmový tuk“ , uvádí se to v obsahu výrobku, jako vždy snad z vrozené skromnosti tím nejmenším písmem. Jen by mě zajímalo jaký podíl těch kterých olejnin má náš nejznámnější rostlinný tuk s názvem „oliva“ . . . . . procentuálního podílu se tam ovšem nedohledáte .
„Já jím všechno, jenom králíky neé…“
To neděláte dobře, králičí maso je řazeno mezi nejzdravější.
Na palmovem tuku je nejhorsi to, jakym zpusobem se palma olejna pestuje. Takze jestli se mu vyhybat, tak uz jenom z toho duvodu, jak obrovske oblasti destneho pralese se kvuli nemu nenavratne likviduji vypalovanim. Pred rokem jsem byl v jihovychodni Asii a z toho vsudypritomneho oparu zpusobenym pozary jsem byl docela v soku. Ono by asi bylo tak nejak celkove rozumnejsi konzumovat spis to, co si vypestujeme tady nez to, co nam levne privezou z druheho konce sveta.
A kvůli jinému jídlu se nic nekácí? Realita je taková, že díky palmě se kácí méně než kvůli jiným.
Kvuli produkci masa, treba v Brazilii, se hodne pralesa taky vykaci.
nejsem ekologický fanatik, ale ekologické smýšlení mám. Proto kupuji hovězí z domácí produkce, argentinské a brazilské mi lepší vůbec nepřipadá (v porovnání s našemi farmami)
Byl jsem minuly rok na Borneu a mohu potvrdit. Hruza a spoust. Hyne vsechno, nejen orangutani.
jenomže většinový podíl palmového oleje se nepoužívá do jídla/na výrobu kosmetiky, ale na výrobu paliv (bio paliv hlavně)..
Svinstvo palmoveho oleje spociva predevsim v decimaci destnych pralesu, pri rozsirovani plantazi, kde se pestuje. Jima me hruza pri predstave, ze se do roku 2050 plocha kde se palma olejna pestuje ztrojnasobi. Nutno podotknout, ze 90% produkce jde jako primes do biopaliv. Aneb v zajmu ekologie v nasich koncinach, zdevastujeme treti svet a jeho prirodni bohatstvi
Absolutně nesmyslný článek, plný polopravd, či nepravd.
Tak to, prosim, vyvratte.
Najdi si to sám. Nejsem spisovatel, nemám čas se s tím rozepisovat.
Aha, ty minusy za to že jsem si přečetl hovadinu a napsal to? Tak díky!
Ty mínusy jsou za plácnutí do vody bez argumentů.
Ne, ty minusy jsou proste za to, ze jsi idiot. Vic v tom nehledej
Vše je zdravé jen tehdy, když se to jí ze zdravotních důvodů.
Tak alespon tento clanek je ve spravne kategorii
Dalsi myty o mytech. A za par mesicu zase vyvraceni uz jednou vyvraceneho a tak porad dokola podle aktualnich potreb.
Nektere body jsou OK a jine zase bida. Jak jinak.
To je na Chocholuška. Jedni radí to a jiní tohle.
Jelikož nejsem odborník, tak bych byl vděčen za vysvětlení rozdílu mezi dobrým palmovým olejem podle bodu 2 a špatným kokosovým tukem podle bodu 3. Můj selský rozum to nějak nebere, vždy jsem si myslel, že se obojí získává podobným zpracováním plodů palem.
Kokosový olej je z kokosů, kdežto palmový olej je z palmy olejné. Palma olejná a Kokosovník ořechoplodý jsou sice ze stejné čeledi rostlin, ale tím podobnost končí. Vypadají jinak a sklízí se jiné části…

Nejlepší detox pro naše tělo? Jak si nezničit zdraví a metabolismus

Internet bombarduje příspěvky detoxech, které tvrdí, jak je důležité se očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.

Budete mít zájem:  Blaha Jak Posoudit Finanční Zdraví Firmy?

Na rozdíl od domácnosti má naše tělo tu skvělou schopnost, že nás detoxikuje 365 dní v roce 24 hodin denně. Nevěříte? Pojďte mrknout, jak to celé je a jaké problémy si takovýmito detoxy můžete způsobit.

 

Potřebuje vůbec někdo detox? 

Ano, jsou tu samozřejmě jedinci, kteří detox opravdu potřebují, ale nevěříme, že vy do nich patříte nebo snaž užíváte těžké drogy, velké množství silných léků, jste alkoholici nebo jste opravdu těžký kuřák? Pokud ano, asi tex potřebujete, ale v tomto případě vám nepomůže kokosová voda ani šťáva z celeru. 

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemuNAŠE ÚŽASNÉ TĚLO, JAK TO DĚLÁ? Kůže, plíce, játra, trávicí trakt, ledviny a lymfatický systém, to je náš dokonalý detoxikační sytém, který neustále eliminuje toxické látky a zplodiny metabolismu.

  • JAK FUNGUJÍ DETOXY?
  • Debatu o detoxu a dalších čistících dietách nejdete v tomto videu:

Tím, že začnete užívat místo běžné stravy ovocné šťávy a vychytávky, nejspíš snížíte příjem živin a tudíž se dostanete do kalorického deficitu. Také navýšíte příjem vlákniny a samozřejmě zde funguje placebo efekt. Pokud přidáte nějaké „detoxikační“ čaje, ty mají často diuretické, ale i projímavé účinky a začnete se zbavovat vody, poklesnou glykogenové zásoby, vyprázdní se střeva a to má za následek krátkodobýpokles hmotnosti. 

Ale pozor!Rozhodně netvrdíme, že bylinkové čaje jsou špatné. Ba naopak. Opravdu nám mohou pomoci s trávením, nafouklým břichem a podporou trávení. Šálek či dva bylinkové čaje vám neublíží. Podívejte se na krabičku, co doporučuje výrobce některé bylinky by se neměli užívat dlouhodobě.

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemuNÁŠ TIP! Czech Virus Greens Pro

V každé dávce je skutečně funkční množství látek (2 gramy Chlorelly, 2 gramy Spiruliny, 0,5 gramů mladý ječmen, 0,5 gramů mladá pšenice). Vysoké množství aktivních látek, ale zároveň super chuť.

Je nám jasné, že je chuť subjektivní, ale taky víme, že většina zelených směsí chutná jako …

! Dost bylo přemáhání a zacpaného nosu při popíjení zeleného elixíru, nyní si můžeš na nápoji pochutnat a zároveň využít schopnosti všech látek, které jsme do směsi nacpali.

A co je na tom tedy špatně? 

Asi si říkáte, co je špatně na výše uvedeném odstavci? Zvýraznila jsem schválně to slovíčko „krátkodobý“. Tři dny pijete šťávy a za pár dní se vrátíte do svého režimu a dál? Jste tam kde jste byli.

Jako by se nic nestalo, jen jste pravděpodobně o pár peněz lehčí a máte lepší pocit. Všechno, co pro sebe děláte, ať už je to celkově zdravý životní styl, správné jídlo, mělo by to být udržitelné z dlouhodobého hlediska.

Řekněte si, jak dlouho dokážete daný režim dodržovat. Den? Dva? Týden? Měsíc? Půl roku? Dva roky? 

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemuJaké nesou detoxy zdravotní rizika? 

Může se stát, že z velkého množství přísunu ovocných šťáv si rozhodíte střevní mikrobiom. Ale mohou mít i další negativa.

Přísunem ovocných a zeleninových šťáv vyřadíte z vašeho jídelníčku tuky a bílkoviny, které jsou pro ten náš detoxikační systém nezbytně důležité a hlavně játra bez aminokyselin, nejsou schopny svou práci odvádět pořádně.

V neposlední řadě na ovocno-zeleninových šťávách přijímáte opravdu velké množství cukru. U 5 ovocných freshů to dělá zhruba 200g CUKRU.

Snad Vám tento článek trochu osvětil celé tohle detoxové šílenství. Ano, je opravdu těžké si přiznat, že to je hloupost a nevyzkoušet to, obzvlášť, když to propaguje nějaká vaše oblíbená instagramová celebrita, ale nezapomínejte, že nikdo nevidíte co je „behind scene“. 

Zdroj: 

Vejce jako superpotravina

Mýty u superpotravinách – nevěřte jednoduše všemu
Vejce jsou jedna z nejvýživnějších přírodních potravin. Je to potravina s vysokým obsahem živin, protože poskytuje významné množství vitamínů, minerálů a živin (celkem 14) i přesto, že má jen přibližně 80 kalorií. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, lipidy a vitamíny. Vejce je složeno ze tří hlavních částí – skořápka, bílek a žloutek, jejich hmotnost je přibližně v poměru 1:6:3. Většina z těchto vitamínů a minerálů je obsažena ve žloutku. O něco více, než polovina bílkovin se nalézá ve vaječném bílku a zbytek bílkovin ve žloutku. Žloutek obsahuje také tuk, z velké části nenasycený a cholesterol.

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, vaječné proteiny (obsah ve vejci 12%) jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou pro člověka nezbytné, neboť si je nedokáže sám syntetizovat. Podle WHO (světová zdravotnická organizace) mají vaječné bílkoviny nejvyšší  stravitelnost ze všech potravinářských bílkovin, biologická hodnota bílkovin vajec se udává jako absolutní, stravitelnost těchto bílkovin je 98 – 100 %.  Proto se bílkovina vejce používá jako referenční při stanovení kvality aminokyselinového složení bílkovin. Vaječný bílek obsahuje asi 40 různých proteinů, které se řadí mezi globuliny, glykoproteiny a fosfoproteiny.

Pro maximální využití živin a chuti jezte vejce celá!

Vejce obsahuje 11,5% tuku, většina je obsažena ve žloutku. Nejdůležitější a z hlediska výživy nejvýznamnější složkou lipidů jsou mastné kyseliny. Slepičí vejce obsahuje okolo 6 g mastných kyselin. Přibližně 29% mastných kyselin vejce je nasycených (SFA), 44% mononenasycených  (MUFA) a 11% polynenasycených (PUFA).

Pro výživu člověka považují odborníci vhodný poměr v potravinách mezi SFA, MUFA, PUFA 1:1:1. V poslední době se věnuje pozornost zejména obsahu nenasycených mastných kyselin, tedy především zastoupení  PUFA řady omega-3 a omega-6.

Vedle obsahu PUFA v potravinách nebo krmných zdrojích je velmi důležitým faktorem i poměr mezi omega-6 a omega-3 PUFA. Obě uváděné formy PUFA jsou potřebné pro normální činnost fyziologických procesů v organismu zvířat i lidí. Avšak vysoký poměr nebo nadbytečný příjem omega-6, může podporovat zánětlivé procesy.

Požadovaný poměr omega-6:omega-3 je nutný, protože vytvořené deriváty z omegy-6 a z omegy-3 nazývané eikosanoidy, mají rozdílný fyziologický účinek.

Z omegy-6 vznikají eikonasoidy, které působí prozánětlivě, vasokonstrikčně (smrštění cév) a způsobují agregaci (shlukování) trombocytů, kdežto metabolity omegy-3 jsou eikosanoidy  působící protizánětlivě, vasodilatačně (uvolnění cév) a proti shlukování trombocytů

Omega-3 mají vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních onemocnění, rakoviny, autoimunitních a jiných chronických onemocnění. Za optimální poměr omega-6:omega-3 odbornící uvádějí 2:1, nicméně předci měli 1:1 a někteří současníci až 20:1. Změnou složení mastných kyselin v krmné směsi v prospěch obsahu omega-3, lze ovlivnit poměr ve vejci až pod 1,5:1.

Existuje více benefitů konzumace vajec:

Vejce poskytují dlouhotrvající energii, cítíte se plni po delší dobu

Zařazením vajec, které obsahují vysoký podíl bílkovin, do vašich jídel a svačin, napomáhá udržovat hladinu energie v těle a snižuje pocit hladu na delší dobu. Bílkovina je živina, která nás nejvíce zasytí. Napomáhá kontrolovat tempo, jakým se energie (kalorie) z jídla vstřebává v těle.

Velké vejce obsahuje průměrně více, než 6 g vysoce hodnotné bílkoviny, jaké můžeme nalézt v jakémkoliv jiné potravině. Bílkovina se nalézá jak v bílku, tak ve vaječném žloutku; o něco více, než polovina bílkovin se nalézá ve vaječném bílku a zbytek bílkovin ve žloutku.

Konzumujte proto celá vejce, abyste využili celý energetický potenciál. Vejce je jedna z potravin, která je považována za kompletní bílkovinu. Kompletní bílkovina obsahuje 9 esenciálních aminokyselin, které si tělo samo neumí přirozeně vyrobit.

Tyto aminokyseliny se nazyvají “základními stavebními kameny” pro tělo, pomáhají tvořit bílkoviny a jsou nezbytné pro zdraví těla.

Kromě toho, že bílkoviny dodávají tělu energii (kalorie), aby mohlo fungovat, jsou bílkoviny nezbytné pro stavbu a opravu tkání a udržení vašeho těla zdravého a silného.

Svaly, orgány, kůže a vlasy, taktéž protilátky, enzymy a hormony jsou tvořeny z bílkovin. Bílkovina také napomáhá bojovat proti infekcím, udržuje tělní tekutiny ve vyváženém stavu a pomáhá zdravému metabolismu.

Konzumace vajec vám může pomoci kontrolovat váhu

Bílkovina obsažená ve vejcích vám může pomoci snížit váhu tím, že reguluje tempo, jakým tělo vstřebává kalorie. Jedna studie srovnala snídani založenou na vejcích se snídaní složenou z pečiva, obě obsahující stejné množství kalorií. Osoby, které měly k snídani vejce, snědli k obědu o 163 kalorií méně, cítili se méně hladoví a snědli méně o 418 kalorií během 24 hodin.

* Pokud se snažíte snížit svoji váhu, vybírejte potraviny, které poskytují maximální množství živin a co nejméně kalorií. Vejce mají skvělou výživovou hodnotu pro ty, kteří se snaží snížit, nebo si udržet svoji váhu. Jedno velké vejce obsahuje 14 nezbytných živin, ale jen asi 80 kalorií.

* Layman. Protein Quantity and Quality at Levels above the RDA Improves Adult Weight Loss.

J Am Coll Nutr. 2004; 23: 631-636

7 jednoduchých změn stravování po 40 pro více energie

Říká se, že stravování je půl zdraví – a přestože trvá určitou dobu, než se změna stravování projeví, věřte, že je to naprostá pravda, zvláště ve stáří. Pokud jste se stravovaly 20 let špatně, nemůžete vše dohnat během jediného měsíce.

Čím dříve změníte své stravování a provedete těchto 8 změn, uvidíte, jak můžete jednoduše zhubnout a udržet se ve skvělé formě.

A zatímco mladé tělo si poradí v případě nekvalitního stravování, ve stáří už není metabolismus tak aktivní, jako dříve.

Obzvláště to platí například u žen v období menopauzy, u kterých je zdravá strava po 40 letech naprostým základem kvalitního života.

Nevěřte mýtům o menopauze, život po 40 určitě nekončí, přesvědčí vás o tom vyvrácení 5+1 mýtů o menopauze, kterým možná věříte i vy.

O tom, že stárnutí nemusí nutně znamenat rapidní zhoršení zdravotního stavu a nabírání na váze, se můžete lehce přesvědčit. Ostatně podobné nabírání na váze není vždy kvůli poklesu hormonů, ale spíše z důvodu celkově menší aktivity.

S námi zjistíte, jak zůstanete štíhlá a plná energie také v průběhu menopauzy. Odpovíme vám na otázku, jak se stravovat po 40 a ukážeme vám několik příkladů v praxi.

Snížíte tak nejen symptomy klimakteria, ale také možná zdravotní rizika.

Jak bezpečně poznat přicházející menopauzu? Zaměřte se na příznaky menopauzy, ty ji většinou spolehlivě odhalí dostatečně dopředu.

Budete mít zájem:  Šňupací Tabák A Zdraví?

1. Ryby sníží riziko srdečního onemocnění

Není žádný pochyb o tom, že ryby jsou zdravé. Snižují rizika onemocnění srdce a cév, nicméně přesto byste je neměli začít konzumovat nadměrně.

Pamatujte na pořekadlo, že všeho moc škodí – a platí to také v případě ryb. Každopádně jestliže zařadíte na svůj jídelníček alespoň jednou týdně rybu, velmi tím prospějete svému tělu.

Ideální rybou je v tomto případě losos, případně pstruh.

Některé studie dokonce ukazují, že rybí tuk mimo jiné dokáže výrazně snižovat rizika rakoviny prsu. Můžete tak na svůj jídelníček zařadit 1–2 porce čerstvé ryby týdně, nebo vyzkoušejte některých z rybích tuků.

2. Jak zhubnout po 40? Začněte žít aktivně, sportujte

Sport, případně alespoň nějaká jiná zvýšená fyzická aktivita má na organismus blahodárný vliv, tedy za předpokladu, že nejste vrcholovou sportovkyní.

Každopádně byste podle lékařů měla cvičit alespoň 2× až 3× týdně, a to obzvláště, jestliže máte nadváhu.

Minimalizujete tím opět příznaky menopauzy, protože zhubnutím posílíte organismus a snížíte dlouhodobé riziko poklesu hormonů.

Chudnutí tak nejen snižuje riziko onemocnění srdce a cév, ale také přispívá k lepšímu a vitálnějšímu životu, což se samozřejmě podepisuje mimo jiné na psychice každého člověka.

Nadváha rozhodně není prospěšná, ovšem obezita je v kombinaci se stářím a probíhající menopauzou až kritická. Nepodceňujte tak stravování po 40, ale ani sport.

Vhodným sportem je například cyklistika.

Osobní TIP: Sama jsem měla problémy s redukcí váhy a mnohdy jsem ztracená kila nabrala rychle zpět. Základ je dobré stravování, avšak v tom mi pomohl asi výrazně i Ketomix.

3. Dostatek vápníku pro silné a odolné kosti

Kosti přirozeně stárnou stejně jako vy, a to zvláště okolo 40. až 50. Roku života. Příjem vápníků byste ale měli dodržovat už dříve. Zatímco v mládí stačí okolo 1000 mg denně, v období menopauzy, kdy dochází k ochabnutí kostí, se doporučuje, byste přijímaly až 1 200 mg denně.

Nemusíte však nutně přijímat vápník ve formě vitamínů. Jednoduše konzumujte mléčné výrobky – mléko, jogurt, sýry a podobně. Dbejte u toho však na svou váhu, jelikož příliš mnoho mléčných výrobků se nepodepíše dobře na vaší hmotnosti. Můžete raději zvolit výrobky s nižším obsahem tuku, protože obsahují také dostatek vápníku.

4. Zdravé stravování po 40 znamená méně alkoholu

Víno, které máte tak ráda, pro vás v období menopauzy není nejlepší volbou. Sice je pravdou, že například červené víno, tedy spíše jeho sklenka denně, může být prospěšná pro cévy a srdce, ale právě při menopauze by negativa mohla lehce převážit pozitiva. Alkohol totiž obecně s poklesy hormonů v tomto období způsobuje návaly horka, nadměrné pocení a podobně.

Víte o tom, že přečkat menopauzu můžete ve fyzickém i psychickém pohodlí? Vyzkoušejte Menoxin, který je našimi čtenářkami nejlépe hodnoceným přípravkem vhodným v období menopauzy.

5. Sója je prospěšná, zařaďte ji do zdravé stravy

Zdravá strava po 40 může mít různé podoby a do jisté míry je individuální, záleží na vás. My však rozhodně doporučujeme zařadit do jídelníčku sóju, která je často bohužel opomíjena, přitom je to obrovská škoda.

Sója totiž obsahuje rostlinné estrogeny, které mohou částečně nahrazovat či podporovat tvorbu ženských hormonů. A pokud věříte mýtu, že estrogeny zvyšují riziko rakoviny prsu, máme pro vás dobrou zprávu – žádná studie tento mýtus nikdy neprokázala.

Superpotravina v jedno balení: Osobně bych mohla doporučit kvalitní výrobek Blendea, který je velmi účinný při detoxikaci, zlepšuje trávení, posiluje imunitu a mnoho dalšího. Sama mám s Blendeou dlouhodobé a výborné zkušenosti.

6. Pravý ledový čaj osvěží a povzbudí organismus

Teplé nápoje mohou být v zimních měsících vhodné, například pokud se vrátíte ze sychravého zimního počasí, pak zahřeje.

Avšak pokud je organismus dlouhodobě v teple, není nejlepší volbou, a to hlavně v případě, že procházíte menopauzou a organismus musí čelit návalům horka.

Některé lékařské pozorování totiž dokazují, že právě teplé nápoje mohou návaly horka podporovat a vyvolat.

Vyzkoušejte raději například pravý zelený čaj – ledový samozřejmě, který vám dodá energii, podpoří váš metabolismus a celkově vás povzbudí. Zkuste s ním někdy začít den místo horké kávy nebo horkého čaje. Budete mile překvapeni.

7. Celkově se zamyslete nad svou stravou a změňte své stravování po 40

Bez změny stravování mají všechny změny, které provedete jen minimální efekt na vašem tělu. Jednak úbytek váhy nemusíte ani pociťovat a stejně tak vitalitu těla. Jestliže budete dodržovat tyto rady, celkově zlepšíte své zdraví a namohou vám lépe zvládnout menopauzu, ale efekt zřejmě nebude takový, jaký ho očekáváte.

Nevíte si rady s jídelníčkem? Podívejte se na více jak 50 potravin, se kterými na vás bude menopauza krátká. Celkově podpoří a detoxikují váš organismus, navíc potlačují nepříjemné příznaky menopauzy.

Proto vám radíme, zredukujte celkově svůj jídelníček, začněte cvičit a uvidíte, jak se změní vaše tělo k lepšímu, a to nemluvíme o psychické pohodě a harmonii, která je z velké části ovlivněna právě tím, jak vnímáte své tělo. Jakákoli vyvážená redukována strava, pokud ji dodržujete systematicky a začnete být fyzicky aktivní, přinese změny, které očekáváte.

Superpotravina, která pomáhá bojovat s cukrovkou. Proč jsou chia semínka tak úžasná a jak je správně připravit?

Cukrovka mimo jiné také zvyšuje riziko vzniku dalších život ohrožujících onemocnění.Lidé trpící cukrovkou mají mnohem větší pravděpodobnost, že se u nich objeví infarkt nebo nějaká jiná srdeční choroba.

Vědci zdůrazňují, že při prevenci cukrovky má klíčovou roli naše strava. Skvělým pomocníkem v prevenci této choroby je například i jedna superpotravina s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.

Chia semínka

Jedná se o chia semínka. Mimo vysoký obsah omega-3 v sobě mají také spoustu vlákniny a magnézia. To všechno přispívá k prevenci cukrovky.

Pouhých 30 g těchto semínek v sobě skrývá téměř 10 g vlákniny, což je zhruba třetina doporučeného denního příjmu. Dospělý člověk by měl přijmout mezi 22,4 až 33,6 gramy vlákniny denně. Konkrétní množství záleží na věku a pohlaví.

Vláknina nám pomáhá se cítit plní déle a zamezuje tak přejídání.

Chia semínka jsou pro naše zdraví benefitující také pro jejich vysoký obsah kyseliny a-linolenové (ALA).

Navíc studie také dokazují to, že tato superpotravina pomáhá pacientům shodit přebytečná a kila a eliminovat tak i další zdravotní rizika spojená s obezitou.

Konkrétně tento fakt dokazuje např. studie publikovaná na serveru lékařské fakulty kanadské univerzity v Torontu. Může za to z velké části i ALA, kterou chia semínka obsahují. Pozitivní vliv ALA na zbavení se přebytečného tuku dokazuje studie provedená na kanadské státní univerzitě v Oregonu.

Zkrátka existuje mnoho důkazů, že tato zázračná semínka dokáží tělu pomoci zbavit se přebytečného tuku, což je jeden z hlavních rizikových faktorů vzniku cukrovky. Navíc mohou chia semínka také zlepšit stav pacientů, u kterých toto onemocnění již vzniklo.

Co s nimi?

Pokud jste fanoušky ovocných smoothie, není nic jednoduššího, než do nich chia semínka jednoduše přihodit. Pokud ale ne, můžete z nich udělat puding nebo si je prostě ráno zamíchat do jogurtu s ovocem.

Puding z chia semínek připravíte tak, že je necháte přes noc v lednici ve skleničce mléka (zhruba 8-10 lžiček semínek na 200 ml) a celou směs osladíte. Tato superpotravina poté v mléce utvoří pudingovou konzistenci.

Doporučuje se směs zhruba po hodině, co ji umístíte do lednice, promíchat, poté už stačí jen několik hodin počkat. Ideální je si tuto pochoutku připravit večer a dát si chia puding na snídani.

Symptomy a rizikové faktory

Mimo obezitu jsou rizikovými faktory vzniku této nemoci i vysoký krevní tlak, genetika a nedostatek pohybu.

Symptomy tohoto onemocnění mohou podle Národní zdravotní organizace zahrnovat:

  • častější močení
  • neustálý pocit žízně
  • únavu
  • ztrátu hmotnosti

Zdroj: Express

KAM DÁL: Kryoterapie: Zázrak, který pomáhá s migrénou, artritidou a dokonce i s rakovinou.

Atranet.cz

  • Léto bylo krásné a teplé☀️???? snad jste si ho dost užili a teď se můžete těšit z jeho darů????????
  • Také máte rádi voňavou omáčku či polévku???????? ze sklizené zeleniny? A ještě lépe takovou, která nedá moc práce, nemusí se zahušťovat, je přitom pěkně hustá a není z její přípravy žádný odpad✔️????
  • Co byste řekli…

Ещё

A je to tu … léto se s námi pozvolna loučí???? a dává sbohem babím létem. Pomalu přichází podzim???? Čas jít se podívat a sklidit, co nám příroda nadělila????????????????????

Také se těšíte na sladký jablečný???? štrůdl, švestková či hrušková povidla, různé marmelády, ovocné i zeleninové???????? přesnídávky????…? S mnohým…

Ещё10 сентября, 09:37 ·

Pečicí papír? Vymazat tukem a vysypat moukou? Vůbec není potřeba???? Nádobí Eaziglide???? podporuje zdravé pečení a vaření???? Je unikátní svým nepřilnavým povrchem a odolností???? Potraviny se můžou rovnou položit na nádobí a péct, smažit či vařit. Pekli jsme na svačinu mrkvance???? Položili jsme je na plech bez…

Ещё23 июля, 10:51 ·

Jeden stroj a nepřeberné množství vlastností… to je kuchyňský robot Ankarsrum????????‍???? Teď je období grilování a díky robotu můžete při přípravě střídat jen příslušenství – robot vše připraví????✔️

???? smíchá a uhněte různá těsta, vyrobí těstoviny, namele maso i mouku, rozmixuje, nakrouhá, odšťavní,…

Ещё19 июля, 11:00 ·

Také v tašce hledáte???? kam ještě vložit krabičky s obědem či svačinou a spěcháte, aby vám jídlo v ní nevystydlo???? nebo naopak nezteplalo?????

Tato šikovná termotaška???? se hodí prakticky kamkoliv – do školy???? do práce???? i na piknik????️. Nahoře má taška rukojeť a nastavitelný popruh přes rameno. Vhodná není…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector