Může vás vitamin d ochránit před koronavirem a nemocí covid-19?

15. 5. 2020

Většina Čechů má nedostatek vitaminu D. Ten je přitom zásadní pro imunitu, obzvlášť v době pandemie covid-19. Literatura a odborné články uvádějí, že nedostatkem vitaminu D trpí 60–75 procent české populace. Současná omezení způsobená situací kolem koronaviru může dodání vitaminu D do těla ztížit.

Může vás vitamin D ochránit před koronavirem a nemocí COVID-19?

První cesta zisku vitaminu D je ze slunečního záření. Syntéza vitaminu D probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži. Proces jeho produkce nenastává ihned, ale až po 10–15 minutách slunění.

Všeobecně se uvádí, že slunění alespoň dvakrát týdně po dobu 20 minut by mělo člověku zajistit dostatečné množství tohoto vitaminu, a tělo tak získá až 90 procent z celkového doporučeného množství přirozenou cestou.

V současné době, kdy je pobyt venku stále omezen, je ještě těžší dosáhnout potřebného množství. Ideální doba pobytu na slunci je mezi 10–14 hodinou, což je naprosto v rozporu s doporučením dermatologů. Postačí, když budeme venku i v jiný čas.

Myslete ale na to, že s postupujícím věkem klesá schopnost pokožky tvořit vitamin D až o tři čtvrtiny, senioři nad 65 let by se proto měli pohybovat na slunci minimálně dvakrát delší dobu.

Další, na čem záleží, je barva kůže. Čím světlejší má člověk pleť, tím více vitaminu D dokáže kůže vyprodukovat. Důležité je také roční období, jelikož v našich podmínkách je možné ze slunce získávat vitamin D pouze od května do října. Pak již kvůli malému úhlu dopadu slunečního záření na naši pokožku k tvorbě vitaminu D kůží nedochází.

Používání krémů s ochranou před UV zářením a obavy z nádorového onemocnění kůže k dostatečné tvorbě vitaminu D příliš neprospívají. Například krém s faktorem SPF (Sun Protection Factor) 15 absorbuje 93 procent dopadajícího UVB záření, krém s faktorem SPF 30 absorbuje 97 procent. Vitamin D se tak netvoří.

A rouška určitě nevadí, zabírá totiž jen malou plochu našeho těla.

Důležitost stavu jater a ledvinDalším důležitým článkem na cestě k aktivní formě vitaminu D jsou játra a ledviny. Proto musíme pečovat i o tyto orgány. Tedy nepít nadměrné množství alkoholu (i pivo je alkohol), omezit cukry, nepřejídat se a dbát na správný pitný režim.

Když nemáme dost slunce, existuje druhá cesta – vitamin D ze stravy. Ve stravě ho najdeme hlavně v mořských rybách – treska, tresčí játra, sleďové filety, sardinky, losos, nebo v mléčných výrobcích. A znovu připomínáme: konzumujte je minimálně dvakrát týdně.

Když splníte příjem konzumace z ryb, tak získáte zhruba 5–10 procent z celkového potřebného množství. Buďme k sobě upřímní, tu druhou cestu nepreferovala řada lidí ani před Covidem.

Zapátrejte ve své paměti a vzpomeňte si, kdy naposledy jste měli rybu nebo nějaký mořský produkt.

Jak dodat vitamin D Podle nejnovějších výzkumů se pro aktivaci imunitních procesů v těle, a tedy pro lepší zvládání infekce, doporučuje mít hladinu vitaminu D 100-125 nmol/l. Jde o hodnotu, která se měří v laboratoři z krve. Lépe tak zvládneme infekce. Česká populace ho má ale mnohem méně, velmi často pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l.

K dosažení dostatečná denní dávky je třeba zkonzumovat 1 000 – 2 000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D. Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2 000 IU. Jiné dávky jsou určené pro kojence, malé děti, těhotné a ženy po menopauze… Těmto lidem by měl doporučenou denní dávku navrhnout ošetřující lékař.

Zajímavostí je, že obézní pacienti mají potřebnou denní dávku až třikrát vyšší. A nyní si představte, kolik ryb či jiných potravin byste denně museli sníst, abyste měli příjem 1 000 IU denně. Je to například 200 gramů lososa a 200 gramů ementálu. Nebo také 300 gramů sardinek a jeden kilogram másla.

To ale není reálné, denně na sluníčku taky nejsme, proto by prakticky každý z nás měl vitamin D doplňovat.

Odborníci proto doporučují dodávat do těla vitamin D pomocí doplňků stravy z lékárny. Jak je vybrat? Rozlišujeme dva základní typy vitaminu D – D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol).

D3 je zhruba čtyřikrát účinnější než D2. K dispozici jsou kapky, tabletky, tobolky, gumoví medvídci a další.

Určitě je dobré zvolit takový preparát, který je přírodní, bez umělých barviv, různých stabilizátorů a dalších přidaných látek.

Odborná garance: MUDr. JanaČepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol

Hraje vitamín D roli při nákaze koronavirem?

‚Podstatou onemocnění koronavirem COVID-19 je rozsáhlý zánět. Ten v některých případech komplikuje i přehnaná reakce imunitního systému. Aby náš imunitní systém fungoval tak jak má, můžeme mu pomoci právě i vitamínem D. Vitamín D je pro správné fungování imunity důležitý. Kromě toho se významně podílí na protizánětlivé aktivitě těla.‘ (Mgr. Pavla Horáková, Lékárna.cz)

Může vás vitamin D ochránit před koronavirem a nemocí COVID-19?

O nemoci COVID-19 způsobené novým kmenem koronaviru se toho stále neví dost.

 Odborníci zabývající se tímto tématem si všímají výrazného nedostatku vitamínu D u pacientů se závažným průběhem nemoci nebo u pacientů, kteří jí podlehli.

Již dřívější výzkumy potvrdily pozitivní vliv vitamínu D na lidskou imunitu jako celek. Podle zprávy publikované i na stránkách ministerstva zdravotnictví jeho nedostatkem trpí až 70 % obyvatel Česka.

Průzkum provedený v Austrálii ukázal, že lidé s nízkou hladinou vitamínu D byli téměř dvakrát náchylnější k vážnějšímu průběhu infekce dýchacích cest, která u nich navíc trvala delší dobu.

 Doktoři Isaac Pugach a Sofya Pugach z Texasu provedli výzkum na evropských pacientech, kdy zkoumali souvislost nedostatku vitamínu D s nemocí Covid-19.

Došli k závěru, že by se hladina vitamínu D měla plošně sledovat, a že je pravděpodobné, že doplňky stravy s vitamínem D mají velkou roli v prevenci, a možná i v průběhu léčby nemoci Covid-19.

Na vitamínu D stojí naše imunita

Vitamín D podporuje aktivaci imunitních procesů v těle, a tím mu pomáhá lépe zvládat infekci. Proto je zásadní nejen pro imunitu jako takovou, ale i pro pozdější boj s nemocí, když už k nakažení dojde.

Optimální hladina vitamínu D v krvi je 100-125 nmol/l. Česká populace ho má ale mnohem méně, velmi často pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l.

 To může způsobit, že jsme náchylnější i k nákaze běžným nachlazením nebo chřipkou.

Jak vitamín D tělu dodávat?

Pobyt na slunci

Lidské tělo vitamín D získává přirozeně ze slunečního záření. Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění.

Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitamínu pouze z pobytu na slunci. Potíž je ale v tom, že na území České republiky je ve srovnání s například jihoevropskými státy podstatně méně slunných dnů v roce.

Navíc ne u každého je schopnost pokožky tvořit vitamín D stejná. Například senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.

Vhodná strava

Druhou cestou, jak tělu vitamín dodat, je strava. K dosažení dostatečné denní dávky je třeba zkonzumovat 1 000 – 2 000 IU (mezinárodních jednotek) vitamínu D. Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2 000 IU. Lidé trpící obezitou ale potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek.

Jiné dávky jsou určené pro kojence, malé děti, těhotné, např. doporučená denní dávka vitamínu D pro děti do 1 roku je dle odborníků 400 až 500 IU. A jakých surovin je dobré se při vaření držet, pokud chceme zachovat hladinu vitamínu D na zdravé úrovni? Vhodné jsou zejména mořské ryby a mléčné výrobky, vitamín D ale najdeme i ve vepřovém sádle a slanině.

Při koupi vajec je dobré se zaměřit na jejich původ, ty od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitamínu D než ty od slepic chovaných v kleci. Pokud bychom se ale snažili přijmout dostatečnou denní dávku 1 000 IU vitamínu D denně, znamenalo by to sníst například kilo másla nebo 200 gramů lososa, což je obtížně proveditelné.

Co tedy dělat, pokud denně nekonzumujete mořské ryby a nemáte dostatek vitamínu ani ze slunce?

Doplňky stravy

Odborníci proto doporučují dodávat do těla vitamin D pomocí doplňků stravy z lékárny. Jak je vybrat? Rozlišujeme dva základní typy vitaminu D – D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol).

D3 je zhruba čtyřikrát účinnější než D2. K dispozici jsou kapky, tabletky, tobolky, gumoví medvídci a další.

Určitě je dobré zvolit takový preparát, který je přírodní, bez umělých barviv, různých stabilizátorů a dalších přidaných látek.

Vitamin D nás chrání před viry včetně koronavirů, únavou a celou řadou onemocnění

Vitamin DFoto: Profimedia.cz

Optimální hladina vitaminu D v krvi je 100-125 nmol/l. Česká populace ho má ale mnohem méně, velmi často pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l. Z dat ministerstva zdravotnictví až 70 % Čechů trpí jeho nedostatkem.

Lidské tělo vitamin D získává přirozeně ze slunečního záření. Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění.

Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitaminu pouze z pobytu na slunci.

Budete mít zájem:  Nejrychlejší dopravní prostředek ve městě? Kolo!

S přicházejícím podzimem ale začne ubývat možností, jak denní dávku ze slunečního záření získat.

Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2000 IU. Lidé trpící obezitou ale potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek.

Navíc ne u každého je schopnost pokožky tvořit vitamin D stejná. Například senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnostZdraví

Další možností, jak tělu dodat tento vitamin, je strava. K dosažení dostatečné denní dávky je třeba zkonzumovat 1000 – 2000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D.

Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2000 IU. Lidé trpící obezitou ale potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek. Naopak u dětí do jednoho roku stačí vitaminu D jen 400 až 500 IU.

  • tučné ryby – losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř, čerstvé či konzervované (šproty, sardinky, tuňák) – jsou výborným zdrojem vitaminu D
  • rybí olej
  • plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry. Některá mléka jsou vitaminem D obohacována uměle. Totéž platí o některých druzích sójového či rýžového mléka. 
  • vepřové sádlo a slanina
  • hovězí játra jsou také vynikající zásobárnou vitaminu D i jiných živin, jako jsou vitamin A, železo nebo bílkoviny
  • vejce (od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitaminu D než ta od slepic chovaných v kleci)
  • divoce rostoucí houby mají schopnost vytvářet vitamin D2. Nejvyšší hladina byla zjištěna v divoce rostoucích liškách a hřibech

Pokud bychom se snažili přijmout dostatečnou denní dávku 1000 IU vitaminu D, znamenalo by to sníst například kilo másla nebo 200 gramů lososa, což je obtížně proveditelné.

Stejně obtížné je, pokud byste například v prosinci u nás chtěli získat vitamin D ze slunce, kdy průměrně svítí jen 1,5 hodiny denně.

Přes podzimní a zimní měsíce se tak většina Čechů neobejde bez doplnění tohoto vitaminu pomocí doplňků stravy.

Protilátky na covid už po měsíci slábnou. Mohou i zcela zmizetKoronavirus

Vitamin D pomáhá aktivovat bílé krvinky, konkrétně zabijácké NK-buňky (z angl. natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím.

Dostatečný přísun vitaminu D tak pomáhá posilovat přirozené bariéry. V okamžiku silné imunity nemusí ani jedinec napadený virem cítit, že v jeho těle probíhá tvrdý boj. Jedná-li se o vir nebo bakterii, kterou organismus zná z minulosti, ví, jak se bránit. Při útoku zcela nového a neznámého viru to neví, o to silnější potřebuje mít posílenou imunitu.

Pro aktivaci imunitních procesů v lidském těle je nutná vyšší hladina vitaminu D než 100-125 nmol/l. Potom bývá i průběh choroby rychlejší a příznaky jsou mírnější. Což potvrdila i analýza dat od 11 000 lidí z 25 vědeckých studií, která hledala pozitivní vliv hladiny vitaminu D u akutních infekcí dýchacích cest.

Podle průzkumu provedeného v Austrálii se ukázalo, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D byli po zasažení koronavirem téměř dvakrát náchylnější k vážnějšímu průběhu infekce dýchacích cest, která u nich navíc trvala delší dobu.

CBD olej posiluje imunitu a pomáhá s úzkostmi a nespavostíZdraví

Další studie vycházela z údajů získaných z 20 evropských zemí z jara 2020. I z ní jednoznačně vyplynulo, že existuje jasná negativní korelace mezi hladinou vitaminu D a počtem případů covid-19 a mezi hladinou vitaminu D a počtem úmrtí s touto nemocí.

Tedy čím méně vitaminu D, tím více nemocných a zemřelých s covid-19.

Podle zjištění vědců z Jižní Koreje vitamin D sehrává velmi důležitou roli i v prevenci cukrovky druhého typu. Lidem s nízkou hladinou vitaminu D hrozí až třikrát vyšší riziko vzniku cukrovky než u těm, kteří mají doporučenou hladinu vitaminu D v krvi.

Pokud ženy zahrnou do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamin D, mohou výrazně snížit riziko předčasné menopauzy, a to až o 17 procent, poukázal výzkum z roku 2017. Předpokládá se, že vitamin D zpomaluje stárnutí ženských vaječníků.

Menopauza standardně nastává u žen mezi 45. až 55. rokem života. Každá desátá žena na světě ale prochází obdobím menopauzy již před 45. rokem života, což může mít podle odborníků vliv na zvýšené riziko osteoporózy či srdečních onemocnění. I s tím ale může vitamin D pomoci.

Jak zmírnit potíže v přechoduZdraví

Déčko má velice výrazný vliv i na zdraví kardiovaskulárního systému a regulaci krevního oběhu. Stimuluje totiž produkci kyseliny dusičné, která se podílí na regulaci průtoku krve a prevenci tvorby sraženin.

Rovněž prý snižuje tzv. „vnitřní stres” v kardiovaskulárním systému, díky čemuž se dá zabránit různým „incidentům” souvisejícím se srdcem.

Vitamin D je spojován i s duševním zdravím. Jeho nedostatek vede ke špatné náladě, zhoršuje se soustředění, dochází k poruchám paměti zejména u starších lidí a může vést i ke vzniku deprese či úzkosti.

Funkce vitaminu D jsou značně rozsáhlé. Spolu s vitaminem K2 se podílí na správném vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů. Bez „káčka” může dojít k jeho nechtěnému ukládání do cévních stěn a měkkých tkání.

V souvislosti s kostmi je vitamin D důležitý především u seniorů. „Deficit vitaminu D je zcela zásadním faktorem vedoucím k úbytku kostní hmoty a k oslabení svalové síly u seniorů. Hrozí jim tak vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztráta rovnováhy a pády,” upozorňuje primářka Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity Eva Daňková.

Kolik vitaminu B12 potřebujeme a nejlepší způsob, jak ho doplnitZdraví

Vitamin D je důležitý i pro dospívající děti. „Nedostatek vitaminu D v raném věku vede k rozvoji křivice a v pozdějším období i osteoporózy se zvýšenou lomivostí kostí,“ dodává lékař Petr Tláskal, vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy ve FN Praha Motol.

Dostatečná hladina vitaminu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy u žen a celkový vývoj a růst plodu k normální porodní hmotnosti.

Plod je plně závislý na příjmu vitaminu D od své matky. Vitamin D je zároveň spolu s vápníkem důležitým účastníkem procesů vedoucích k vytvoření pevné kostry v průběhu třetího trimestru.

Pokud ho má nastávající maminka, nebo vápníku, málo, je proces tvorby kostí narušen. Dostatečné množství přijímaného „déčka“ v těhotenství má kladný vliv i na hustotu kostních tkání u dětí, správnou polohu plodu a optimální tonus svalů.

Zároveň také snižuje rizika výskytu některých komplikací, jako je například těhotenská cukrovka a preeklampsie.

Ohlídat si dostatek vitaminu D by měli i lidé věnující se pravidelně jakékoliv sportovní aktivitě, ať už jde o víkendovou jízdu na kole, posilovnu párkrát do týdne, tenis nebo třeba ob den běh. Má totiž velký vliv na výkon, svalovou regeneraci a snižuje riziko zlomenin.

Jak zjistit, zda máte vitaminu D dostatek?
Dostatek vitaminu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu 25-hydroxyvitaminu D v plazmě. „Pokud máte o vyšetření zájem, na krevní odběr přijďte nalačno, cca 12 hodin předtím nejezte a nekuřte. Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje. Výsledky lze vyzvednout další pracovní den po odběru krve,” doporučuje lékař Petr Podroužek z EUC Laboratoří.Vyšetření lze provést jak na základě doporučení lékaře, kdy je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, tak bez doporučení lékaře za přímou úhradu.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Vaše názory (29 příspěvků)

Hlavní zprávy

Vitamin C chrání před koronavirem

Je velmi důležité maximalizovat antioxidační kapacitu těla a přirozenou imunitu, aby se předešlo příznakům, když virus napadá lidské tělo, a minimalizovalo je. Hostitelské prostředí je zásadní.

Prevence je zjevně snazší než léčba závažných onemocnění. Ale berte nemoc vážně. Neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Není to volba buď a nebo.

Vitamin C lze užívat společně s protivirovými léky, pokud jsou indikovány.

Lékaři Orthomolecular Medicine News Service a Mezinárodní společnosti pro orthomoleculární medicínu prosazují metodu založenou na živinách, aby předcházeli nebo minimalizovali příznaky budoucí virové infekce.

Následující levné doplňky stravy se doporučují pro dospělé; pro děti se dávka snižuje v poměru k tělesné hmotnosti:Vitamin C: 3000 miligramů (nebo více) denně, v rozdělených dávkách.Vitamin D3: 2000 mezinárodních jednotek denně.

(Začněte s 5 000 IU / den po dobu dvou týdnů, poté snižte na 2 000)Hořčík: 400 mg denně (ve formě citrátu, malátu, chelátu nebo chloridu)Zinek: 20 mg denněSelen: 100 mcg (mikrogramů) denněBylo prokázáno, že vitamín C [1], vitamin D [2], hořčík [3], zinek [4] a selen [5] posilují imunitní systém proti virům.

Základ pro použití vysokých dávek vitaminu C k prevenci a potírání nemocí způsobených virem může být stopován zpět v čase až k úspěchu vitamínu C proti dětské obrně, který byl poprvé zaznamenán na konci 40. let.

[6] Mnoho lidí si toho neuvědomuje. Další klinické důkazy přibývaly v průběhu desetiletí a vedly k antivirovému protokolu zveřejněnému v roce 1980 [7].

Je důležité si uvědomit, že prevence a léčba respiračních infekcí velkým množstvím vitamínu C je dobře zavedena.

‚Zatím jsem neviděl žádnou chřipku, která nebyla vyléčena nebo výrazně zmírněna masivními dávkami vitamínu C.'(Robert F. Cathcart, MD – světově uznávaný průkopník léčby vysokými dávkami vitaminu C)

Reference:

References:

1. Vitamin C:

Case HS (2018) Vitamin C questions answered. Orthomolecular Medicine News Service, http://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml.

Budete mít zájem:  Léky Na Bolest Břicha?

Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J (2018) High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.

Gorton HC, Jarvis K (1999) The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manip Physiol Ther, 22:8, 530-533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583

Hemilä H (2017) Vitamin C and infections. Nutrients. 9(4). pii:E339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648.

Hickey S, Saul AW (2015) Vitamin C: The real story. Basic Health Pub. ISBN-13: 978-1591202233.

Levy TE (2014) The clinical impact of vitamin C. Orthomolecular Medicine News Service, http://orthomolecular.org/resources/omns/v10n14.shtml

OMNS (2007) Vitamin C: a highly effective treatment for colds. http://orthomolecular.org/resources/omns/v03n05.shtml.

OMNS (2009) Vitamin C as an antiviral http://orthomolecular.org/resources/omns/v05n09.shtml.

Taylor T (2017) Vitamin C material: where to start, what to watch. OMNS, http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n20.shtml.

Yejin Kim, Hyemin Kim, Seyeon Bae et al. (2013) Vitamin C is an essential factor on the anti-viral immune responses through the production of interferon-α/β at the initial stage of influenza A virus (H3N2) infection. Immune Netw. 13:70-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700397.

2. Vitamin D:

Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC et al. (2006) Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 134:1129-1140. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053.

Cannell JJ, Zasloff M, Garland CF et al. (2008) On the epidemiology of influenza. Virol J. 5:29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053.

Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. (2009) Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 169:384-390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19237723.

Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL et al. (2017) Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 356:i6583. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202713.

Urashima M, Segawa T, Okazaki M et al. (2010) Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 91:1255-60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962.

von Essen MR, Kongsbak M, Schjerling P et al. (2010) Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells. Nat Immunol. 11:344-349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208539.

3. Magnesium – hořčík:

Dean C (2017) Magnesium. OMNS, http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n22.shtml

Dean C. (2017) The Magnesium Miracle. 2nd Ed., Ballantine Books. ISBN-13: 978-0399594441.

Levy TE (2019) Magnesium: Reversing Disease. Medfox Pub. ISBN-13: 978-0998312408

4. Zinek:

Fraker PJ, King LE, Laakko T, Vollmer TL. (2000) The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J Nutr. 130:1399S-406S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801951.

Liu MJ, Bao S, Gálvez-Peralta M, et al. (2013) ZIP8 regulates host defense through zinc-mediated inhibition of NF-кB. Cell Rep. 3:386-400. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23403290.

Mocchegiani E, Muzzioli M. (2000) Therapeutic application of zinc in human immunodeficiency virus against opportunistic infections. J Nutr. 130:1424S-1431S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801955.

Shankar AH, Prasad AS. (1998) Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. Am J Clin Nutr. 68:447S-463S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701160.

5. Selen:

Beck MA, Levander OA, Handy J. (2003) Selenium deficiency and viral infection. J Nutr. 133:1463S-1467S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730444.

Hoffmann PR, Berry MJ. (2008) The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 52:1273-1280. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18384097.

Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA et al. (2015) Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr. 6:73-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25593145.

6. Klenner FR. The treatment of poliomyelitis and other virus diseases with vitamin C. J South Med Surg 1949, 111:210-214. http://www.doctoryourself.com/klennerpaper.html.

7. Cathcart RF. The method of determining proper doses of vitamin C for treatment of diseases by titrating to bowel tolerance. Australian Nurses J 1980, 9(4):9-13. http://www.doctoryourself.com/titration.html

Nutritional Medicine is Orthomolecular Medicine

Orthomolecular medicine uses safe, effective nutritional therapy to fight illness. For more information: http://www.orthomolecular.org

Zdroj: GreenMedInfo.com

Sluncem proti koronaviru, ale co když to nejde? Vitamin D najdete i v rybím tuku, radí lékaři | Zdraví

Praha Lékaři doporučují posilnit imunitní systém vitaminem D či omega-3 mastnými kyselinami. Jejich užívání snižuje výskyt zánětů a může ulehčit průběh nákazy Covid-19.

„Kam nechodí slunce, tam chodí lékař,“ zní staré přísloví. Právě sluneční svit je největším zdrojem vitaminu D, který posilňuje imunitu.

Protože je ale Česko v karanténě a mnozí se na čerstvý vzduch nedostanou, doporučují někteří lékaři užívat třeba rybí tuk či jíst ryby.

Jde však o dlouhodobou prevenci, navýšení hladiny v těle může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) trvat šest týdnů až šest měsíců.

„Vystavovat se slunci je prevence proti infekci nejenom koronavirové. Je dobré lidem doporučovat, ať jsou na vzduchu a na slunci.

Když si vitamin D vezmou a nebudou zároveň jíst přepálená smažená jídla a nezdravé tuky, bude jejich imunitní systém a kondice lepší,“ řekla LN viroložka Naděžda Sojková z Nemocnice na Bulovce.

Samozřejmě se sluncem se to nesmí zase přehnat kvůli ochraně kůže před nádory.

Být v dobré kondici

Profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin na webu SZÚ doporučuje jíst rybí tuk, v němž je obsažen vitamin D i omega 3 mastné kyseliny právě jako primární prevenci. Užívání rybího tuku může podle něj přispět i k snadnějšímu průběhu nemoci. „Budete-li v dobré kondici, pravděpodobnost mírnějšího průběhu a uzdravení lze očekávat vyšší,“ uvádí.

Podle Rupricha nejde o teorii: „V intervenční studii SZÚ jsme na zdravotnících (kohorta 28 osob) použili dávku 2 g omega-3 denně v rybím oleji. Parametry všech pokusných osob se do osmi týdnů výrazně zlepšily.“

Protože lze zatím podle expertů i politiků jen těžko odhadovat, kdy virová nákaza Covid-19 poleví, posilnění imunitního systému je namístě. „Nedostatek vitaminu D je v naší populaci velmi častý. Říká se, že je u nás málo slunce.

Vitamin D podporuje nejen imunitu, ale i regeneraci tkání. Pokud se člověk, který má vitaminu nedostatek, koronavirem nakazí, hůř s infekcí bojuje. Jestli je člověk zavřený doma, je dobré substituci vitaminu mít.

Žádné studie v souvislosti s Covid-19 však nemáme,“ popsala LN praktická lékařka Jana Klečková.

Podle vědců nebezpečný koronavirus v organismu člověka způsobuje tzv. cytokinovou bouři, kdy lidský imunitní systém reaguje přehnaně a vznikají záněty. Právě vitamin D má protizánětlivé účinky. „Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitaminu D a řadou zánětlivých onemocnění. Zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle,“ uvádí Jiří Ruprich.

Chybí paralen i celaskon

Podle lékařů je prevence užívání vitaminu D důležitá před jakoukoliv virovou nákazou, a to hlavně u starších a chronicky nemocných lidí, kteří jsou koronavirem ohroženi nejvíce. Podle lékařky Klečkové je vhodné vitamin D kombinovat s vápníkem, to ale záleží na jednotlivých případech. Důležité je také to s dávkami vitaminu D nepřehnat.

Zatímco vitamin D či omega-3 lze jako potravinový doplněk ještě v lékárnách bez větších potíží sehnat, u jiných položek je tomu naopak. Lékárny napříč republikou hlásí kromě nedostatku roušek, respirátorů, dezinfekce, rukavic a teploměrů hlavně nulové či minimální zásoby léků s paracetamolem.

„Momentálně nejde objednat paralen, panadol, chybí nám celaskon,“ uvedla magistra Jana Kerlínová z lékárny v Olomouci. Stejný problém popsaly LN lékárny ve Zlíně i v Praze.

Česká lékárnická komora uvedla, že zásoby jsou nyní nerovnoměrné. „Došlo k částečnému momentálnímu výpadku, apelujeme na pacienty, aby si nedělali velké zásoby a užívali jiné dostupné léky,“ řekla LN mluvčí komory Michaela Bažantová. Mluvčí Zentivy Lucie Šabíková LN řekla, že firma zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu o milion balení měsíčně.

Úmrtí na nový koronavirus mohou souviset s nedostatkem vitaminu D, ukazuje výzkum

Po prostudování nejnovějších dat o pandemii nového koronaviru objevili vědci silnou korelaci mezi úmrtností na tuto nemoc a výrazným nedostatkem vitaminu D.

Mezinárodní tým provedl statistickou analýzu dat z nemocnic a klinik po celé Číně, Francii, Německu, Itálii, Íránu, Jižní Koreji, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii a Spojených státech.

Vědce zajímalo, jaké množství vitaminu D měli pacienti v zemích, kde docházelo k vyššímu počtu úmrtí na nemoc covid-19.

Ukázalo se, že právě v zemích, kde zatím zemřelo nejvíce osob – tedy v Itálii, Španělsku a Velké Británii – měli lidé nižší hladiny.

Podle autorů studie to neznamená, že by měli lidé s nedostatkem vitaminu D začít okamžitě brát potravinové doplňky. 

Backmana a jeho tým vedla ke zkoumání vlivu vitaminu D obrovská rozdílnost v úmrtnosti na covid-19 v různých zemích.

Je to otázka, která trápí experty z celého světa; někteří se domnívají, že vliv mohou mít rozdíly v kvalitě zdravotní péče, věkovém rozložení populace nebo různé kmeny koronaviru.

Objevují se také spekulace o genetické odlišnosti jednotlivých populací nebo vlivu jiných očkování. Podle profesora Backmana má ale dominantní vliv něco jiného – vitamin D.

„Zdá se, že žádný z těchto faktorů nehraje významnou roli,“ uvedl Backman. „Systém zdravotní péče v severní Itálii je jedním z nejlepších na světě. Rozdíly v úmrtnosti existují i v rámci jedné věkové kategorie,“ dodal vědec. Ani další faktory podle něj neměly zásadní dopad. „Místo toho jsme ale našli významnou korelaci s nedostatkem vitamínu D,“ řekl.

Analýzou veřejně dostupných údajů o pacientech z celého světa objevil Backman a jeho tým silnou korelaci mezi nedostatkem vitaminu D a takzvanou cytokinovou bouří; právě tento stav způsobený nadměrně aktivním imunitním systémem vede velmi často k úmrtí pacienta.

Budete mít zájem:  Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

„Cytokinová bouře může vážně poškodit plíce a vést k akutnímu syndromu respirační tísně a smrti u pacientů,“ uvedli autoři studie. „Zdá se, že právě ona zabíjí většinu pacientů s covidem-19, nikoliv poškození plic samotným virem.“

A právě v tomto procesu podle Backmana a jeho zatím nerecenzované studie vitamin D hraje hlavní roli.

Tato látka totiž nejenže zesiluje funkci lidského imunitního systému, ale také brání tomu, aby se stal nadměrně aktivním – tedy aby se pro organismus nestala jeho imunita nebezpečnou.

Správné množství vitaminu D by tedy mohlo chránit pacienty nemocné covidem-19 před závažnými komplikacemi, včetně smrti, věří vědec.

„Naše analýza ukazuje, že by se mohlo jednat o snížení úmrtnosti až na polovinu,“ uvedl Backman. „Vitamin D sice nezabrání nákaze virem, ale může zmenšit komplikace a zabránit úmrtí nakažených.“

Dětská imunita

Backman řekl, že tato korelace může pomoci vysvětlit mnoho záhad kolem nemoci covid-19 – například proč mají děti menší úmrtnost. Je to podle něj i dalších vědců tím, že děti nemají plně rozvinutý imunitní systém, takže u nich nemůže dojít k tak silné nepřiměřené reakci.

Backman varuje před užíváním nadměrných dávek vitaminu D – mohlo by to podle něj mít negativní vedlejší účinky. Je podle něj potřeba dalšího výzkumu, aby se lépe pochopilo, jak jde vitamin D nejlépe využít k ochraně před komplikacemi.

„Těžko říci, jaké množství je proti covidu-19 nejvýhodnější,“ řekl Backman. „Je však zřejmé, že nedostatek vitaminu D je škodlivý a lze jej snadno vyřešit vhodným doplněním. Může to být další klíč k ochraně zranitelných skupin obyvatelstva, jako jsou Afroameričané a starší pacienti, kteří mají častěji vitaminu D nedostatek.“

Vitamín D je zásadní v prevenci koronaviru a může ovlivnit i průběh nemoci

Autor: iStock.com

Vitamín D je zásadní pro naši imunitu. Často se o něm hovoří jako o jedné z prevencí proti onemocnění COVID-19. Kromě toho má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, pomáhá zvládat stres a zároveň předcházet onkologickým onemocněním, úzkostem a depresivním stavům. Důležité je, že jen ze stravy tento vitamín nezískáme. Tělo si ho musí vyrobit. Jak tedy zajistit, abychom ho měli dostatek?

Vitamín D potřebujeme po celý život. Spolu s vitamínem K2 je nezbytný pro efektivní vstřebávání a ukládání vápníku, což má vliv na zdraví kostí a zubů. Má výrazný vliv i na imunitní systém, je mu přisuzovaná schopnost chránit před infekcemi i před prochladnutím a chřipkou. Podílí se na regulaci krevního tlaku, na růstu krevních, svalových a kožních buněk. 

To, že vitamín D chrání před respiračními onemocněními, potvrdila i studie z února 2017, která proběhla ve 14 zemích. Vitamín D si tělo tvoří ze slunečních paprsků.

V zimním období, kdy jsou krátké dny, a lidé se tak dostatečně nevystavují slunečnímu záření, ho mají lidé na severní polokouli málo.

A to je podle vědců také jeden z důvodů, proč se nemocem, jako jsou nachlazení, rýma, chřipka, zápal plic a další, daří právě v chladných měsících. 

O vitamínu D se mluví také v souvislosti s onemocněním COVID-19. Podle nejnovějších zpráv je jeho nedostatek spojen s horším průběhem onemocnění koronavirem a s vyšším rizikem úmrtí.

„Vitamín D je důležitý pro funkci imunitního systému a bylo prokázáno, že doplňky vitamínu D snižují riziko virových infekcí dýchacích cest,“ uvedl David Meltzer, vedoucí lékař University of Chicago.

„Naše statistická analýza naznačuje, že to může být pravda pro infekci COVID-19.“

Podle některých studií měli pacienti s nízkými hladinami vitamínu D větší riziko těžšího průběhu a úmrtí během onemocnění COVIDem-19. 

Profesor Jon Rhodes, emeritní profesor medicíny na univerzitě v Liverpoolu, uvedl pro Time.

com, že vitamín D má protizánětlivé účinky a některé výzkumy naznačují, že může tlumit imunitní reakci těla na viry.

 To by mohlo mít význam při léčbě pacientů s koronavirem, u kterých může dojít k vážnému poškození plic v důsledku zánětlivé „cytokinové bouře“. Zdůrazňuje ovšem, že je potřeba dalších studií.

Nutnost dalších výzkumů, které by potvrdily, zda normální hladiny vitamínu D mohou snížit riziko a potenciálně závažnost COVID-19, zdůrazňuje i doktor Meltzer z Chicaga.

„Pokud by se prokázalo, že léčba nedostatku vitamínu D by mohla změnit riziko COVID-19, může to mít velký význam na celosvětové úrovni,“ uvedl.

„Vitamín D je levný, jeho užívání je obecně velmi bezpečné a lze jej široce rozšířit.“  

Klíčovou prevencí v boji s koronavirem jsou ale roušky, rozestupy, dostatečná hygiena, vyvážená strava, pohyb na čerstvém vzduchu a omezení sociálních kontaktů. 

Vitamín D a imunita

Vitamín D si vytváříme především ze slunečních paprsků, někteří odborníci tvrdí, že až z 90 %. Ty ale musí na zemský povrch dopadat pod určitým úhlem svíraným se zemským povrchem. Minimální úhel je 49 stupňů. Ten ovšem v České republice dosahují sluneční paprsky přibližně od půlky května zhruba do půlky září.

Zbytek člověk přijímá ve stravě. Dospělá česká populace přijímá z obvyklé stravy v průměru 3,6 μg vitamínu D za den. Doporučená denní dávka je ovšem více než 15–20 μg na osobu a den.

Dostatek vitamínu D má z obvyklé české stravy podle nedávného výzkumu Centra zdraví, výživy a potravin v zimě jen jedno procento lidí ve věku 19–90 let. 

Které potraviny jsou významným zdrojem vitamínu D? Kolik byste měli vitamínu D sníst za den? To vše prozradí ve videu výživový specialista Petr Havlíček.

Autor: Pavla Skurovcová

Nedostatek vitamínu D zřejmě zhoršuje průběh nemoci COVID-19. Většina Čechů ho přitom má nedostatek

Odborníci zabývající se tématem si všímají výrazného nedostatku vitamínu D u pacientů se závažným průběhem nemoci nebo u pacientů, kteří jí podlehli. Již dřívější výzkumy potvrdily pozitivní vliv vitamínu D na lidskou imunitu jako celek.

Podle průzkumu provedeného v Austrálii se ukázalo, že lidé s nízkou hladinou vitamínu D byli téměř dvakrát náchylnější k vážnějšímu průběhu infekce dýchacích cest, která u nich navíc trvala delší dobu.

Doktoři Isaac Pugach a Sofya Pugach z Texasu provedli výzkum na evropských pacientech, kdy zkoumali souvislost nedostatku vitamínu D s nemocí Covid-19.

Došli k závěru, že by se hladina vitamínu D měla plošně sledovat a že je pravděpodobné, že doplňky stravy s vitamínem D mají velkou roli v prevenci a možná i v průběhu léčby nemoci Covid-19.

Na vitamínu D stojí naše imunita

Vitamín D podporuje aktivaci imunitních procesů v těle, a tím mu pomáhá lépe zvládat infekci. Proto je zásadní nejen pro imunitu jako takovou, ale i pro pozdější boj s nemocí, když už k nakažení dojde.

Optimální hladina vitamínu D v krvi je 100-125 nmol/l. Česká populace ho má ale mnohem méně, velmi často pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l.

To může způsobit, že jsme náchylnější i k nákaze běžným nachlazením nebo chřipkou.

Jak vitamín D tělu dodávat?

Lidské tělo vitamín D získává přirozeně ze slunečního záření. Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění.

Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitamínu pouze z pobytu na slunci. Potíž je ale v tom, že na území České republiky je ve srovnání s například jihoevropskými státy podstatně méně slunných dnů v roce.

Navíc ne u každého je schopnost pokožky tvořit vitamín D stejná. Například senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.

Druhou cestou, jak tělu vitamín dodat, je strava. K dosažení dostatečné denní dávky je třeba zkonzumovat 1 000 – 2 000 IU (mezinárodních jednotek) vitamínu D. Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2 000 IU.

Lidé trpící obezitou ale potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek. Jiné dávky jsou určené pro kojence, malé děti, těhotné, například doporučená denní dávka vitamínu D pro děti do 1 roku je dle odborníků 400 až 500 IU.

A jakých surovin je dobré se při vaření držet, pokud chceme zachovat hladinu vitamínu D na zdravé úrovni?

Jaké výrobky jsou vhodné?

Vhodné jsou zejména mořské ryby a mléčné výrobky, vitamín D ale najdeme i ve vepřovém sádle a slanině. Při koupi vajec je dobré se zaměřit na jejich původ, ty od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitamínu D než ty od slepic chovaných v kleci.

Pokud bychom se ale snažili přijmout dostatečnou denní dávku 1 000 IU vitamínu D denně, znamenalo by to sníst například kilo másla nebo 200 gramů lososa, což je obtížně proveditelné.

Co tedy dělat, pokud denně nekonzumujete mořské ryby a nemáte dostatek vitamínu ani ze slunce, které v České republice například v prosinci průměrně svítí pouze 1,5 hodiny denně?

Nejjednodušší cestou je zakoupit v lékárně doplněk stravy s obsahem vitamínu D. K dostání jsou i výrobky s kombinací vitamínu D a probiotik, které přirozeně podporují rovnováhu střevní mikrobioty. Kombinací probiotik s vitamínem D, kterou mohou v podobě kapek užívat děti již od 2. týdne věku, se tělu dostává vzpruha pro imunitu, trávení a v případě dětí i růstu a vývoji kostí a zubů. 

KAM DÁL: Na Kutnohorsko se vracejí roušky, omezeny jsou hromadné akce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector