Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Často kladené otázky (FAQ)
Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

I při nabírání svalů je dobré se vyhnout základním chybám, které vás mohou brzdit. ✔️ Nabírání svalů je vždy výzva – pojďme společně zlepšit a podpořit vaše snažení. Vyvarujte se těmto chybám při nabírání svalové hmoty.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Zubům škodí příliš sladké, kyselé či tvrdé potraviny. A co dál? ✔️ Hlavní příčinou zubního kazu, což jsou v zásadě díry v zubech, je kyselina, která na zub působí. Proč se této kyselině vyhnout? A na co se zaměřit? Vše najdete v našem článku.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Od 1.9. již nebude možné hradit balíčky doručované dopravcem DPD na dobírku. Aktuálně dostupná bude již jen předplatba – tedy platba objednávky na náš účet. Děkujeme za pochopení.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Kvalitní vonné oleje ENERGY nyní nově v nabídce. ✔️ Vsaďte i vy na aromaterapeutické esence Ylang Ylang, Lavender či Mint. Neváhejte a nakupte tyto produkty ještě dnes za zaváděcí ceny.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Znáte těchto 12 zdrojů probiotik – z potravin? ✔️ Sepsali jsme pro vás, proč jsou probiotika důležitá, z čeho je získat, a proč probiotika doplnit do svého jídelníčku. Seznamte se.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Škytavka – náhlé a samovolné stahy bránice vyvolané drážděním bráničních nervů. ✔️ Znáte tyto babské rady na škytavku? Sepsali jsme pro vás 10+ tipů, které mohou pomoci.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Příčiny vzniku celulitidy nejsou zcela známé, přesto jsme pro vás sepsali několik bodů, co může být příčinou vzniku celulitidy. ✔️ Celulitidu ovlivňuje mnoho faktorů. Víte, které to jsou?

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Neděláte tyto chyby při posilování – cvičení také? ✔️ Sepsali jsme pro vás několik typů na chyby, které při posilování děláme na začátku nejčastěji. Inspirujte se i vy radami od profesionálů.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Vybrat noční krém není hračka. ✔️ Sepsali jsme pro vás několik typů, jak zvolit vhodný noční krém právě pro vaši pleť a věkovou kategorii. Inspirujte se u nás i vy.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Polopravd i mýtů kolem spánku koluje mezi lidmi i na internetu celá řada. Co je ale vlastně mýtus a co je pravda? ✔️ V našem článku se dočtete, jaké nejčastější mýty o spánku kolují po světě.

Jak na prevenci Alzheimerovy choroby? Jak podpořit váš mozek? ✔️ Znalost preventivních opatření může pomoci nástup a průběh Alzheimera potlačit či utlumit. Přesto – lék ani léčba zatím neexistuje. Myslete proto i vy na prevenci.

Poslední šance nakoupit produkty Serafín v našem eshopu! ✅ Skladové zásoby produktů Serafín se tenčí. Neváhejte a nakupte za skvělé ceny ještě dnes. Již brzy nebude možné tyto produkty u nás nakoupit!

Víte, kolik hodin průměrně za den prosedíte? ✔️ Bolesti zad, migrény, nedostatek pohybu, obezita. To všechno a ještě víc má na svědomí tzv. sedavé zaměstnání. Jak ho tedy ve zdraví přežít?

Z důvodu technické závady e-shopu se u objednávek nižších než 349 Kč v rekapitulaci objednávky nezobrazuje započítaná položka Odbavné v hodnotě 48 Kč. Na odstranění problému se pracuje.

Patříte mezi ty, co věří, že když budou každý den posilovat břicho – získají vysněné břišáky? ✔️ Pak zbysstřete, jaké nejčastější chyby při posilování břicha děláme. Více v našem článku.

Jak začít hubnout a zhubnout? ✔️ Sepsali jsme pro vás 20 osvědčených tipů od specialistů na hubnutí. Než vyhodíte váhu z okna, pojďte se podívat, jak na to!

Co je to ekzém? Jaké jsou nejčastější příčiny ekzémů. ✔️ Seznamte se s různými druhy ekzémů. A zapomeňte na mýty, které kolem ekzémů kolují.

Vaše objednávky z eshopu ALFAFIT si můžete vyzvednout i v průběhu letních svátků, tedy 5.7. a 6.7.! ✔️ Výdejní místo Vinotéka Vínečko je pro vás otevřeno v čase 15:00 až 20:00, kde se na vás těší tým Vinotéky Vínečko.

Stín, opalovací krém s nízkým UV filtrem či váš slunečník neodstíní UV záření na 100 %. ✔️ Víte, jak se zdravě opalovat? Sepsali jsme pro vás tipy pro zdravé opálení.

Léto je konečně zpět! Jak tedy připravit pokožku na opalování? ✔️ Sepsali jsme pro vás 8 tipů, jak připravit svou pleť na sluneční záření. Znáte je?

Věděli jste, že vápník náš organismus potřebuje za každé životní situace? ✔️ Vápník nebo kalcium je minerál, kterého najdeme v lidském těle až 2 kila. Je důležitou součástí našich zubů a kostí. Pojďte se s vápníkem seznámi blíže.

Problematická a aknózní pleť vyžaduje zvláštní péči. ✔️ Znáte osvědčené babské rady, které mohou pomoci v péči o pleť? Sepsali jsme pro vás přehledně typy, co zkusit a čemu se naopak vyhnout.

Víte, že kosmetiku byste měli vybírat s ohledem na váš typ pleti? Mám normální, smíšenou nebo citlivou pleť? ✔️ Každá pokožka chce své. My vám poradíme, jak na to!

Probiotika jsou směsí živých mikroorganismů, často označované jako bakterie mléčného kvašení, které převážně sídlí v našich střevech. ✔️ Víte však, kdy a proč probiotika užívat? Začtěte se do našeho článku.

Tradiční Artyčokové tablety doznaly inovace – přivítejte nahrin Artyčokové tablety se zázvorem. ✔️ Originální doplněk stravy dle nejnovějších požadavků moderní vědy. Vyzkoušíte tuto novinku i vy?

Originální extrakt z červené řepy mění jméno – Betavital se přejmenoval na BetaKlas. ✔️ Klas Betaklas je obohacený o vitamin C, rutin a beta karoten. Zkusíte ho i vy? Poznejte ten rozdíl!

Po ukončení jakékoli sportovní aktivity musí dojít k doplnění tekutin, a stejně tak – měli bychom být hydratovaní i před sportovním výkonem. ✔️ Potřeba tekutin vzrůstá v teplém, suchém prostředí a při sportu. Co pro to dělat?

A tyto mýty kolem hubnutí znáte? ✔️ Abychom vám pomohli dosáhnout kýžených výsledků při redukci váhy, připravili jsme si pro vás následující článek. Seznamte se s nejčastějšími překážkami, které vám brání zhubnout.

Proteinové tyčinky jsou skvělým doplňkem jídelníčku všech sportovců. ✔️ Víte, kdy jíst proteinovou tyčinku? A víte, jak poznat kvalitní tyčinku? Seznamte se s proteinovou tyčinkou v našem článku.

Mezi bylinky na zánět močových cest patří například třapatka, lichořeřišnice větší, medvědice lékařská a další. ✔️ Stejně tak, v závěru nabídneme osvědčené recepty z bylinek na močové cesty.

L-Carnitin (Karnitin) se užívá při redukčních dietách a regeneraci po výkonu. ✔️ Jaké účinky L-Karnitinu existují? A jak karnitin dávkovat? V našem článku se vše dozvíte.

Rozhodli jste se, že chcete začít jíst lépe a zdravěji? ✔️ Abyste mohli jíst zdravě a starat se tak dobře o své tělo, máme tu pro vás obsáhlý článek na téma, jak na zdravé stravování. 10+ tipů a triků, které vám pomohou při rozhodování, kudy dál.

Střevní potíže, zejména průjem, umí pořádně potrápit. ✔️ Co tedy pomáhá na průjem? Hledáte babské rady na průjem? Sepsali jsme pro vás 14+ tipů proti průjmu – jak na něj přírodně.

Jedním ze somatotypů je mezomorf. Typ, který se výrazněji odlišuje od ostatních somatotypů. ✔️ Mezomorf vyžaduje specifický přístup jak ke stravě, tak ke cvičení. Dosáhněte svých cílů – seznamte se s mezomorfním somatotypem.

Které potraviny náš mozek nastartují? Co zařadit do svého jídelníčku, vám poradíme v dnešním článku. ✔️ 10+ tipů na suroviny, které podpoří paměť, soustředění i regeneraci. Znáte je?

Luxusní koktejl na hubnutí LR LIFETAKT Figu Active koktejl v nové příchuti krémové čokolády. ✅ Připravte si lahodný koktejl na hubnutí ještě dnes. Akční cena na LR koktejl pouze do vyprodání zásob.

Mimořádná akce na suplementaci značek Amix, Nutrend i Extrifit! ✔️ Široký výběr sportovní výžvy – na hubnutí i regeneraci po výkonu. Rádi vám s výběrem vhodné suplementace pomůžeme. Akce platí do 30.6.2021 nebo do vyprodání zásob.

Podle odborníků se dobře hubne, podle babiček a jejich rad se hubne dlouhodobě. ✔️ Babské rady na hubnutí vám mohou pomoci s nadváhou i obezitou. Zkuste těchto 10+ tipů a rad našich babiček i vy.

Věděli jste, že hladinu cholesterolu lze regulovat nejen pomocí léků, ale rovněž přírodní cestou? ✔️ Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak snížit vysoký cholesterol přírodně.

Časté mýty o mléce a jeho vlivu na lidský organismus

  Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Mléko zahleňuje, mléko je příčinou obezity, odvápňování kostí a další podobná negativní tvrzení bychom o mléce našli za posledních let stovky. Přitom byly mléčné výrobky dříve tak opěvované. Čemu máme tedy věřit a co jsou jen mýty?

Budete mít zájem:  Vilcacora kočičí dráp – zázrak z pralesa?

Člověk je jediný savec, který pije v dospělosti mléko, mléko do jídelníčku nepatří

Odpůrci mléka tvrdí, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce (krávy). Argumentují tím, že všichni savci v přírodě se mlékem živí přibližně do doby, kdy ztrojnásobí svou porodní váhu. U člověka je to ve věku zhruba jednoho roku.

V dospělosti už žádný jiný volně žijící savec mléko nepřijímá (kromě domestikované kočky domácí). Navíc jsou savci živeni výhradně mateřským mlékem svého druhu a nikoli mlékem jiných zvířat.

Podle odpůrců ztrácí lidé od přibližně pěti let schopnost trávit laktózu a ta v trávicím traktu kvasí a je příčinou řady zdravotních problémů.

Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Mléko je zdrojem mnoha cenných živin, mimo jiné také vápníku, který se právě z mléka vstřebává nejsnáze, a to po celý život.

Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. „laktózová intolerance“ se vyskytuje v průměru jen asi u 2-10 % Evropanů.

Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto genetických změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.

Tento gen tolerance laktózy se vyvinul nejen u Evropanů, ale také u mnoha národů zejména v oblastech Střední Asie, Severní Afriky a Blízkého a Středního Východu.

Konzumace mléka může za nadváhu

Můžeme se dočíst, že konzumace mléka a mléčných výrobků vede k obezitě a může také poškodit v podstatě všechny naše tělní soustavy. Argumentuje se, že největší četnost lidí s nadváhou či s obezitou je v nejvyspělejších zemích, kde se konzumuje nejvíce mléka.

Jenže toto tvrzení je velmi rozporuplné. „Zdaleka již neplatí, že obézní lidé žijí pouze ve vyspělých zemích Evropy a Ameriky. Vidíme doslova pandemii obezity, zvláště mezi mladými lidmi, ve většině rozvojových zemí světa,“ vysvětluje Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové.

„Nikdo nemůže zpochybnit skutečnost, že mléko a mléčné výrobky jsou nutričně i energeticky velmi bohaté. Musíme je tedy považovat za vydatné jídlo a tomu také přizpůsobit celkový jídelníček. Měl by tedy zahrnovat převahu potravy rostlinného původu, která je rozumně doplněna o živočišné bílkoviny a tuky.

Přítomny by proto měly být i mléčné potraviny, a to pro své nenahraditelné nutriční parametry.“

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

S jistotou se dá tvrdit, že lidé s obezitou se do tohoto stavu rozhodně nedostali konzumací mléka a mléčných výrobků. Jejich nadměrná hmotnost se odráží v jejich nezdravém životním stylu, v němž chybí dostatek pohybu a preference organismu prospěšných potravin.

Pití mléka způsobuje odvápňování kostí

Neexistují žádné důkazy, že by pití mléka mohlo kostní hmotu negativně ovlivnit. Je to naopak, mléko obsahuje vápník a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami obsahujícími všechny esenciální aminokyseliny a také vitamin D. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí.

Mléko vs. průjmy a zácpy

Jedinci vyznávající alternativní výživové směry často varují naši populaci před produkty z mléka a tvrdí, že jsou příčinou jak průjmu, tak i zácpy.

Tím se ale dopouští velkého omylu. Běžná strava dnešní populace obsahuje jen malé množství vlákniny, spolu se sedavým zaměstnáním a nedostatkem pohybu pak způsobuje obtíže s trávením a vyprazdňováním. A nerovnováhu organismu a střevní mikrobioty mohou pozitivně ovlivnit právě zakysané mléčné výrobky.

Ve fermentovaných produktech z mléka (např. v jogurtech, kysaném podmáslí aj.) jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy. Blahodárný vliv těchto mikroorganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií.

V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky.

Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem. Průjem má celou řadu příčin.

Nejběžnější z nich jsou ovšem pozitivně ovlivněny prospěšnými mikroorganismy, které jsou ve velkém počtu přítomny ve zkvašených mléčných výrobcích.

Jejich význam je doložen ve vědeckých studiích a vizionářsky ho odhalil zakladatel imunologie – Ilja Mečnikov – před více než 100 lety.

Mléko a nedostatek železa či anémie

Velmi populárním mýtem je tvrzení, že pití mléka způsobuje nedostatek železa a anemii.

Je pravdou, že mléko patří mezi složky naší stravy, ve kterých je množství železa skutečně relativně nízké, avšak rozhodně není příčinou jeho nedostatku. Za případnou anemii tedy není vinno mléko, ale nenormální skladba jídelníčku, ve které chybí základní zdroje železa, jakými jsou například obiloviny nebo červené maso.

Mléko a alergie či nesnášenlivost

Často se stává, že lidé tyto dva pojmy zaměňují nebo ztotožňují. Nesnášenlivostí (intolerancí) mléka rozumíme sníženou aktivitu enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr – laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy mléčný cukr dostatečně nerozkládají, což jim způsobuje problémy, jakými jsou nejčastěji nadýmání, bolest břicha či průjem.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Vedle nesnášenlivosti mléka může být vzácně příčinou zdravotních obtíží vyvolaných konzumací mléka a mléčných výrobků alergie na některé jeho složky. Jedná se o imunopatologickou reakci, při níž některé protilátky reagují určitým způsobem s definovanými alergeny mléka.

U alergických osob vyvolá vystavení se i pouhému stopovému množství alergenů okamžitou alergickou reakci. Případy alergie na mléčnou bílkovinu jsou v naší populaci velmi vzácné. Nejčastěji se vyskytují v dětském věku (2–3 % tříletých dětí).

Většina dětských pacientů však z těchto obtíží „vyroste“ a v dospělosti je u nás výskyt alergie na mléko odhadován na 0,1–0,5 % populace.

Mléko zahleňuje

S informací, že mléko zahleňuje, se setkáváme poměrně často, pravda to však není. Po požití mléka se na sliznicích tvoří pouze jemný povlak, který může být vnímán subjektivně jako hlen.

Povlak je tvořen mléčným tukem, který se však velmi rychle rozpustí. Žádná z provedených studií nepotvrdila vliv mléka na zvýšenou tvorbu hlenu.

Zahlenění organismu má většinou původ mikrobiální, případně  se jedná o alergii.

Mýtů a otázek okolo mléka je však ještě mnohem více, obsahuje mléko antibiotika a hormony? Je čerstvé mléko zdravější než trvanlivé? Ředí se mléko vodou? Odpovědi nejen na tyto otázky si necháme zase na příští článek 🙂

Nejlepší alternativy klasického mléka

20. 5. 2020

Pokud hledáte alternativu klasického živočišného mléka, máte štěstí, protože dnes už existuje celá řada rostlinných nápojů, které klasické kravské mléko zastoupí a dokonce i v mnohém předčí. 

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídleRostlinná mléka, která běžně najdeme na pultech obchodů jsou plná cukru, soli, přídavných látek, umělých ochucovadel a konzervantů. A nejen to, všimli jsme si totiž, že i výživová hodnota těchto průmyslově vyráběných nápojů, je poměrně jiná než je tomu i domácích produktů. Jako příklad můžeme uvést neslazené mandlové mléko, která má zhruba 30 – 50 kcal a slazené mandlové mléko, které má 90 kcal. Naproti tomu domácí mandlové mléko, v závislosti na poměru použitých surovin, se běžně dostane na hodnotu 184 kcal. Nevíme, jaké množství mandlí použijí výrobci na přípravu mandlového mléka, ale díky tak nízké kalorické hodnotě, si můžeme být jistí, že to není mnoho. Navíc takové mandle budou nacucané vodou a napuštěné chemickými látkami, které zajistí dosažení požadované konzistence a chuti. A co více, tímto zpracováním se připravíme o většinu zdraví prospěšných látek, které bychom z mandlového mléka mohli získat a můžeme se také dočkat nabírání kil. 

Náš recept na základní mandlové mléko obsahuje 30 mandlí, se všemi živinami, na jednu sklenici. Pokud si přejete vytvořit nízkokalorickou verzi, stačí přidat více vody. To vše bez nezdravých chemických přísad.

V tom tkví krásaunikátního přístroje NutraMilk (náš nejoblíbenější výrobník rostlinných másel a mlék) – můžete si v něm vyrobit “plnotučné” rostlinné mléko nebo “polotučné”, navíc jej můžete ochutit ingrediencemi, které máte rádi a tak vytvářet stále nové variace.

Navíc si v něm můžete připravovat ta nejlepší rostlinná mléka ze všech možných ořechů a semínek, které v kupované verzi ani nenajdete. 

Budete mít zájem:  Pomelo Účinky Na Zdraví?

Jaké jsou výhody domácích rostlinných mlék?

Každé rostlinné mléko má své výhody a nevýhody. Není ovšem těžké najít takové, které bude plně vyhovovat vašim chuťovým pohárkům a bude také splňovat vaše požadavky na konzistenci a nutriční vlastnosti.

Většinou takových mlék nalezneme víc a obměňujeme je podle možnosti využití.

Například pekanové mléko je skvělé do kávy, mandlové mléko na přípravu ovesné kaše, kokosové mléko na přípravu omáček a dýňové mléko jen tak na pití.

Pokud si přejete nahradit plně kravské mléko tím rostlinným, je třeba mít na paměti, že rostlinné mléko se liší svým složením, proto některé živiny budete muset doplnit v rámci dalších potravin. Kravské mléko je dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínu D.

Na druhou stranu třeba s tukem už to tak slavné není, protože se skládá z nasyceného tuku a cholesterolu. Pro mnoho lidí je kravské mléko špatně stravitelné, často také trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na mléčné bílkoviny.

V takovém případě je rostlinná alternativa opravdu dobrou volbou

Rostlinná mléka jsou obvykle bohatá na rostlinné bílkoviny, které se od těch živočišných liší složením aminokyselin.

Pokud je ale náš jídelníček pestrý, chybějící aminokyseliny doplníme přirozeným způsobem.

Vysoký obsah vápníku nalezneme například u sezamových semínek, sezamové mléko dokonce může obsahovat mnohem více vápníku než to kravské! Vápník samozřejmě získáváme i z jiných potravin, než je mléko. 

Zde je stručný přehled různých rostlinných variací a jejich odlišných charakteristik:

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Mléko z vlašských ořechů

  • Jeden z nejlepších rostlinných zdrojů protizánětlivých omega-3 (ALA).
  • Obsahuje nejvíce antioxidantů ze všech ořechových mlék. 
  • Dobrý zdroj komplexu vitamínů B (thiamin 14%, vitamin B6 17%, folát 6%), plus zinek (13%), hořčík (25%) a železo (10%).
  • Nízký obsah bílkovin (1,5 g na porci).

Mléko z kešu ořechů

  • Obzvláště bohaté na mononenasycené tuky – stejné zdravé tuky prospívající srdci, které najdeme v olivovém oleji. 
  • Obsahuje více uhlohydrátů než většina ořechových mlék. 
  • Dobré množství rostlinných bílkovin (7 g na porci).
  • Dobrý zdroj mnoha vitamínů a minerálů, včetně železa (14%), zinku (15%), hořčíku (27%), fosforu (22%) a thiaminu (11%).

Mléko z lískových ořechů

  • Nejvyšší obsah antioxidantu zvaného proanthocyanidinu, který můžeme najít u ořechových mlék. 
  • Dobrý zdroj B-komplex vitamínů (folát 10%, thiamin 12%, vitamin B6 10%), vitamínu E (17%), fosforu (98%) a hořčíku (14%).

Arašídové mléko

  • Vysoký obsah antioxidantních polyfenolů (zejména kyseliny p-kumarové).
  • Vysoký obsah bílkovin (9 g na porci).
  • Dobrý zdroj mnoha vitamínů a minerálů včetně: vitamínů B-komplexu (thiamin 15%; niacin 21%, folát 20%), fosforu 13% a hořčíku 14%).
  • Častý alergen.

Mléko z makadamových ořechů

  • Skvělý zdroj mononenasycených tuků, fytosterolů a fytochemikálií, které prospívají zdraví srdce.
  • Dobrý zdroj hořčíku (11%), fosforu (10%), thiaminu (27%).
  • Velký obsah kalorií (260 kcal na porci).
  • Tyto ořechy bývají dražší.

Mléko z para ořechů

  • Dobrý zdroj hořčíku (32%), fosforu (25%), thiaminu (14%).
  • Obsahuje příliš velké množství selenu, které by mohlo být až toxické. Selen v menším množství je však důležitý pro lidské zdraví. Proto nejsou para ořechy vhodné pro přípravu samotného mléka, je lepší jej kombinovat s dalšími ořechy. 

Mandlové mléko

  • Bohaté na bílkoviny – na rozdíl od komerčního mléka, které má ve skutečnosti nízký obsah bílkovin a poskytuje pouze 1 gram bílkovin na porci, náš recept poskytuje 11 g na porci – to je více než v kravském mléce.7
  • Bohaté na vitamín E. 
  • Dobrý zdroj mnoha vitamínů a minerálů: Riboflavin (25% *), hořčík (25%), fosfor (18%) a obsahuje také vápník, železo a draslík.

Video, jak si jednoduše vyrobit čerstvé domácí mandlové mléko:

Mléko ze sezamových semínek

  • Dobré množství rostlinných bílkovin (7,3 g na porci).
  • Vynikající zdroj vápníku (40% DD) – to je téměř dvojnásobné množství, které můžeme nalézt v kravském mléce!
  • Vynikající zdroj nehemového železa (33% DD) a zinku (21% DD).
  • Dobrý zdroj mnoha dalších životně důležitých vitamínů a minerálů: B-komplex (thiamin 22%, folát 10%, niacin 10%, vitamin B6 16%), fosfor (26%), mangan (38%).
  • Obsahuje zdraví prospěšné fytosteroly, lignany a unikátní látky, jako je sesamin a sesamolin.

Mléko z dýňových semínek

  • Nejnižší množství kalorií v tomto seznamu. 
  • Dobré množství bílkovin (7 g na porci).
  • Dobrý zdroj vitamínů a minerálů, jako například: železo (11%), zinek (12%), hořčík (33%) a fosfor (28%).
  • Obsahuje širokou škálu prospěšných rostlinných sloučenin známých jako fytosteroly a antioxidanty.

Mléko ze slunečnicových semínek

  • Dobré množství bílkovin (7 g na porci).
  • Bohatý zdroj vitamínu E (40%).
  • Dobrý zdroj mnoha dalších vitamínů a minerálů: vitamíny B-komplexu (thiamin-33%, folát-19%, vitamín B6-22%, niacin-14%), selen (26%) plus železo (10%), hořčík ( 27%) a fosfor (22%).
  • Obsahuje zdraví prospěšné polyfenolové sloučeniny, které působí jako přírodní antioxidanty.

Mléko z konopných semínek

  • Obsahuje 2 g rostlinných omega-3 (ALA) – to je dvakrát tolik než u komerčního mléka.
  • Obsahuje značné množství bílkovin (6,6 g na porci).
  • Nízkosacharidové.
  • 125 Kcal na porci, což je srovnatelné s kravským mlékem.
  • Dobrý zdroj: thiamin (18%), niacin (10%), hořčík (37%), zinek (14%), fosfor (35%) a obsahuje železo (9%).

Ovesné mléko

  • Dobrá alternativa pro osoby alergické na ořechy a semínka. 
  • Nízký obsah bílkovin (přibližně 4 g na porci).
  • Vysoký obsah sacharidů (přirozeně se vyskytující cukry).

Rýžové mléko

  • Rostlinné mléko, na které se vyskytují nejméně alergie.
  • Nízkotučné.
  • Vysoký obsah sacharidů a cukrů. Nejméně vhodné pro cukrovkáře.
  • Nízký obsah bílkovin – není dobrým zdrojem.
  • Obsah živin není příliš vysoký. 
  • Domácí verze má o 50% méně kalorií než komerční rýžové mléko.

Kokosové mléko

  • Dobrý zdroj tuků včetně prospěšných MCT (triglyceridy se středním řetězcem), které jsou prospěšné pro zdraví.
  • Možnost výroby mléka ze sušeného kokosu nebo čerstvého kokosu – obě verze jsou výživnější a mají lepší chuť a konzistenci než komerční verze.
  • Kokosové mléko má velmi vysoký obsah kalorií: 472 kcal na šálek a používá se k vaření – můžete vyrobit nápoj s nízkým obsahem kalorií mlékem změnou poměru vody k pevné látce (stejné jako u jakéhokoliv jiného mléka).
  • Velice zřídka způsobuje alergie.

Sojové mléko

  • Obsahuje stejné množství bílkovin jako kravské mléko (8 g na porci).
  • Sója je jednou ze tří největších GMO plodin v USA, pokud si koupíte komerční verzi, vždy kupujte pouze sojové mléko z ekologického zemědělství s označením “No GMO”. 
  • Sója je častým alergenem.
  • Obohacené sojové mléko (ne komerční verze) může být náhradou mateřského mléka pro děti, které mají alergii na mléčnou bílkovinu. 
  • Existují obavy týkající se přítomnosti izoflavonů v sójových výrobcích a možnosti, že by mohly narušit hormonální vývoj, zejména u malých dětí, ale tyto stejné izoflavony mohou mít také příznivé účinky, jako je snížení rizika určitých druhů rakoviny.

Nemusíte mít intoleranci k laktóze, abyste našli zalíbení v konzumaci rostlinných nápojů. Existuje totiž mnoho dalších skvělých důvodů, proč tato mléka zařadit do svého jídelníčku. Aby byla naše strava co nejvíce pestrá a zajistili jsme si dostatečný přísun všech důležitých živin, je dobré variovat potraviny a zkoušet nové chutě.

S výrobníkem rostlinných mlék a másel NutraMilk, vyrobíte všechna rostlinná mléka (až na sojové, které vyžaduje vaření) snadno a rychle! Na poli rostlinných nápojů neexistuje varianta, kterou bychom označili za nejlepší, každé z rostlinných mlék má svoje jedinečné složení.

Proč je tedy nekonzumovat všechny?!

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle * Všechna procenta odkazují na hodnoty každé živiny v poměru k DDD: kolik určité živiny přispívá k jedné porci jídla ve vztahu k dennímu požadavku.

Mýty a pověry o mléce

Podobně jako u řady jiných potravin se i v případě mléka ani odborníci neshodnou. Máme mléko pít, kolik, jaké?

Podle nedávných průzkumů se 13 % lidí setkalo s nějakým tvrzením proti mléku, a jedna třetina se dokonce rozhoduje omezit spotřebu mléka a mléčných potravin. Hlavními argumenty jsou většinou alergie, nevhodnost konzumace mléka pro zdraví, škodlivost mléčného tuku či rizika rakoviny.

Agrární komora ČR proto připravila materiál, v němž chce nejčastější „mléčné“ mýty uvést na pravou míru. V materiálech byly využity výsledky průzkumu provedeného agenturou STEM/MARK v lednu a únoru 2008 na reprezentativním vzorku tisíce respondentů různých věkových kategorií ve všech regionech České republiky.

Mýtus č. 1 – Mléko není pro člověka vhodné

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle
Autor: SXC

Budete mít zájem:  Bylinkový speciál: Brusnice borůvka

M Ý T U S
21 % Čechů si myslí, že mléko není pro člověka vhodné. Odpůrci mléka tvrdí, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce (krávy). Argumentují tím, že všichni savci v přírodě se mlékem živí přibližně do doby, kdy ztrojnásobí svou porodní váhu. U člověka je to ve věku zhruba jednoho roku. V dospělosti už žádný jiný volně žijící savec mléko nepřijímá (kromě domestikované kočky domácí). Navíc jsou savci živeni výhradně mateřským mlékem svého druhu a nikoli mlékem jiných zvířat. Podle odpůrců ztrácí lidé od přibližně pěti let schopnost trávit laktózu, ta v trávicím traktu kvasí a je příčinou řady zdravotních problémů.

ARGUMENTACE PROTI
Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.

Tato tzv. „laktózová intolerance“ se vyskytuje v průměru jen asi u 2– 10 % Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. „Genetické změny přitom souvisejí s řadou lidských charakteristik.

Mnohé z nedávných genetických změn jsou přitom odrazem změn v lidském stravování, které s sebou přineslo zemědělství,“ tvrdí například antropolog John Hawks z univerzity ve Wisconsinu.

U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.

Mýtus č. 2 – Mléko a další mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha zdravotních komplikací

M Ý T U S
Podle odpůrců (27 %) je mléko a další mléčné výrobky zdrojem mnoha zdravotních komplikací. Na prvním místě uvádějí alergii na mléko, která je v populaci stále častější.

Dále zmiňují zvyšování hladiny cholesterolu, k níž údajně mléko vede v souvislosti s přijímáním nasycených živočišných tuků. Tvrdí, že předzvěst arteriosklerózy se objevuje už u zcela malých dětí, které konzumují velké množství mléka.

Dalšími neblahými zdravotními dopady mléka má být vyšší frekvence infekčních onemocnění, revmatoidní artritida či snížené IQ u dětí.

ARGUMENTACE PROTI
Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií.

Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1. Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému.

Příznivci mléka proto tvrdí, že například zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť.

Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.

Mléko zahleňuje? TOP 10 největších mýtů o jídle

Mýtus č. 3 – Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy

M Ý T U S
Mléko zahleňuje (47 %), proto je dobré jej vyloučit ze stravy.

ARGUMENTACE PROTI
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny.

V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání.

Mýtus č. 4 – Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé

M Ý T U S
Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé (86 %). Trvanlivé mléko navíc neobsahuje žádné vitamíny a minerály.

ARGUMENTACE PROTI
Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek.

U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.

Mýtus č. 5 – Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. „éčka“

M Ý T U S
Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. „éčka“ (74 %).

ARGUMENTACE PROTI
Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě do mléka přídatné látky nedávají.

Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření – v případě trvanlivého mléka metodě UHT („ultra heat treatment“), a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.

Mýtus č. 6 – Náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku a člověk jej nemusí doplňovat konzumací mléka

M Ý T U S
Lidé zatracující mléčné výrobky jsou přesvědčeni, že náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku a člověk jej nemusí doplňovat konzumací mléka.

Naopak tvrdí, že konzumace mléka je doprovázena vysokou spotřebou živočišných bílkovin (40 %). Tělo se tohoto nadbytku musí zbavit a používá k tomu právě vápník, který si bere z kostí.

To je podle nich také příčinou osteoporózy.

ARGUMENTACE PROTI
Mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny ho sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něho jen malou část. Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně padesát procent celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze dvacet procent.

Z mléčných výrobků je jako zdroj vápníku nejvhodnější polotučné mléko či polotučný jogurt. Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká. Mléko totiž neobsahuje látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití. Naopak obsahuje laktózu a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.

Zdroj a více informací: www.bileplus.cz. Bílé plus je projekt Agrární komory ČR a snaží se podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás. 

Zahleňuje mléko? Kolik mléka by měly děti vypít?

V dětství jsme mléko pili všichni. Až mnohem později přišly protichůdné názory na jeho konzumaci, kvalitu i zdravotní benefity. Co je tedy ve skutečnosti pravda a co už je přitažené za vlasy?

Mléko přináší našemu tělu mnoho živin, ale někteří z nás jej nemohou konzumovat; trpí buď intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některý z jeho alergenů. To je jeden z důvodů, proč se názor na bílý nápoj stal námětem mnoha diskusí.

Zda pít či nepít mléko se dočtete zde.

Děti potřebují pestrost

V období od 4. do 6. měsíce věku dítěte by měla jejich jídelníček obohatit pevná strava, která postupně obsahuje všechny složky včetně kravského mléka. Imunitní systém si tak má šanci navyknout i na potenciálně alergenní složky stravy.

Mléko a nadváha

Mléko a výrobky z něj jsou nutričně a energeticky bohaté, jsou tedy vydatným pokrmem. Obézní lidé by měli tento fakt vést v patrnosti a denní jídelníček s obsahem mléčných výrobků doplnit dostatkem potravin rostlinného původu.

Po samotném mléku se ale netloustne. Sklenice polotučného mléka je kaloricky stejná jako polovina jablka.

„Řada studií potvrdila význam mléčných výrobků v redukci hmotnosti, ve zlepšení inzulinové rezistence i metabolického syndromu,“ říká dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá.

Imunitě prospívají zakysané výrobky

Jak je v poslední době často zdůrazňováno, pro imunitu je důležitý spolu s ostatními vitaminy vitamin D, prebiotika (složité cukry v zelenině, luštěninách, celozrnné mouce, v česneku a cibuli) a probiotika (vhodné typy organismu prospěšných bakterií, které jsou obsaženy v kysaných mléčných výrobcích). Zakysané výrobky jsou užitečné pro střevní metabolismus a s tím souvisí i obranyschopnost organismu. Jsou snáze stravitelné a bývají obvykle lépe tolerovány než mléko.

Autor: istockphoto.com

Intolerance mléka je způsobena sníženou aktivitou laktázy – enzymu, který rozkládá laktózu (mléčný cukr). Důsledkem jsou klinické obtíže (s časovým odstupem) jako bolest břicha, nadýmání a průjem.

Obvykle se to týká jen větší konzumace syrového mléka. Kvašených mléčných výrobků, např. jogurtů či tvarohu a také tvrdších sýrů, se tyto potíže netýkají.

Jestliže existuje podezření na tento zdravotní problém, je na lékaři, aby jej posoudil.

Alergie na složky mléka, a to i po požití malého množství, znamená téměř okamžitou reakci – svědění, otok v ústní dutině, kopřivku nebo ekzém, výjimečně až dechové potíže. Nejčastěji jsou projevem alergie střevní obtíže. Diagnostika bývá v tomto případě složitá, protože stopy mléčných bílkovin bývají obsaženy v téměř všech potravinách.

  • Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Jana Hrabáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector