Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz

Ženy potřebují speciální proteinový prášek 

Že je na trhu nepřeberné množství různých produktů, už jsme zmínili. Mezi nimi dokonce existuje speciální kategorie proteinů pro ženy. Čím jsou zvláštní? Vůbec ničím. Protein je stále protein.

V běžném proteinovém prášku nejsou žádné přísady určené výhradně pro muže, takže není důvod se obávat toho, že vám z ničeho nic naroste na hrudi koberec nebo zmohutní hlas.

Pravda je taková, že protein určený dámám není od klasického „unisex“ proteinu příliš rozdílný, možná v jediném, a to je jeho cena, která je často naprosto neúměrná kvalitě. Nepodléhejte marketingovým trikům.

Jen proto, že jste žena, vážně nepotřebujete výrobek, který má růžový obal s balónky nebo jednorožci a speciální označení „for women“. Abyste nám věřili, že to tak skutečně je, můžeme si porovnat dva produkty.

  • Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz
  • SloženíKulturistika.com New 100% Whey Protein (Vanilkové latte):
  • Syrovátkový proteinový koncentrát (mléko, emulgátor: slunečnicový lecitin), instantní káva 3%, aroma, sladidlo: sukralóza

Cena: 399Kč / 800 g (Poregistraci je cena 389 Kč)

Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně penězSložení Ladylab Protein (Vanilka):

Instantní syrovátkový koncentrát 96,1 % (obsahuje sojový lecitin), zahušťovadlo guarová guma, aromata, sladidlo sukralóza

Cena 349 Kč / 300g

Vidíte? Dámský protein oproti klasickému proteinu neobsahuje nic extra. Při pohledu na cenu vám musí být naprosto jasné, že je tu něco špatně. Vyšší cena opravdu automaticky neznamená vyšší kvalitu.

Proč platit vyšší částku za to, že někdo zabalil protein do růžového obalu a označil ho „pro ženy“? Některé proteiny pro dámy mohou obsahovat navíc l-karnitin, MCT tuky případně extrakt ze zeleného čaje, což jsou úžasné látky, ale nejsou to nezbytně důležité složky, které by ženy v proteinech potřebovaly a musely kvůli nim vyhledávat produkty určené pro něžné pohlaví.

Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz

Co si z článku odnést?

I zástupkyně něžného pohlaví by mělo dbát na dostatečný příjem bílkovin ve stravě, obzvláště pokud jsou aktivní.

Bílkoviny mají totiž mnoho úžasných funkcí a jejich příjem je stěžejní nejen pro budování svalové hmoty, imunitní systém, optimální zdraví, ale i při redukci! Pokud Vám dělá potíže naplnit svůj denní příjem bílkovin, můžete sáhnout po proteinovém prášku. Nemusíte mít strach, že vám vyrostou chlupy na hrudi, zmohutní hlas nebo z vás bude chodící hora svalů.

Takové zázraky proteiny neumí. Protein je užitečný doplněk, ale nenechte se nalákat na růžové obaly s jednorožci. Ženy nepotřebují žádný speciální protein za spoustu peněz a mohou těžit maximálních účinku z kvalitních „neženských“ proteinů.

Zdroje:Lafay L, Thomas F, Mennen L, et al. Gender differences in the relation between food cravings and mood in an adult community: Results from the fleurbaix laventie ville santé study. Int J Eat Disord. 2001;29(2):195-204. doi:10.1002/1098-108x(200103)29:23.0.co;2-nDarling AL, Millward DJ, Torgerson DJ, Hewitt CE, Lanham-New SA. Dietary protein and bone health: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2009;90(6):1674-1692. doi:10.3945/ajcn.2009.27799Richie JP Jr. The role of glutathione in aging and cancer. Exp Gerontol. 1992;27(5-6):615-626. doi:10.1016/0531-5565(92)90015-rDouglas Paddon-Jones, Eric Westman, Richard D Mattes, Robert R Wolfe, Arne Astrup, Margriet Westerterp-Plantenga, Protein, weight management, and satiety, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 5, May 2008, Pages 1558S–1561S, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.5.1558SRes PT, Groen B, Pennings B, et al. Protein ingestion before sleep improves postexercise overnight recovery. Med Sci Sports Exerc. 2012;44(8):1560-1569. doi:10.1249/MSS.0b013e31824cc363

Kerstetter JE, Kenny AM, Insogna KL. Dietary protein and skeletal health: a review of recent human research. Curr Opin Lipidol. 2011;22(1):16-20. doi:10.1097/MOL.0b013e3283419441

Seznam 100+ nejlepších zdrojů bílkovin v potravinách

Proteiny čili bílkoviny představují základní stavební látku živých organismů. Potřebujeme je k růstu svalů i hubnutí. Zahánějí totiž hlad a napomáhají odbourávání tuků. Které zdroje jsou nejlepší?

Co jsou to bílkoviny?

Stavební kameny orgánů, svalů, kůže, hormonů, zkrátka téměř všeho důležitého v těle. Přirozeně se jich v potravě vyskytuje 20 druhů. Naše tělo potřebuje všechny. Umí je rozložit a seskládat z nich bílkovinné struktury, jaké zrovna potřebuje. Využívá je podle potřeby do téměř všech buněk od orgánů přes hemoglobin v krvi až po vlasy.

Slovo protein, česky bílkovina, pochází z řeckého slova proteios, což znamená první nebo vrcholný. Rovnováha výživy totiž staví právě na bílkovinách. Skládají se z menších molekul zvaných aminokyseliny.

Dělení na esenciální a neesenciální

Tělo si samo dokáže poskládat jen 11 z 20 nezbytných aminokyselin. 9 zbylých, tzv. esenciálních, mu musíme dodat v jídle.

Dietní jídelníček plný zdravých bílkovin I.

Bílkoviny a hubnutí

Bez proteinů zdravě nezhubnete. A to hned z několika důvodů:

  1. Zodpovídají za řadu metabolických procesů. Enzymy i hormony podporující trávení se z většiny skládají právě z bílkovin. Navrch ovlivňujíi naši imunitu a nervový systém.
  2. Sytí nejlépeze všech druhů potravin. Zkombinujete-li je s kvalitními sacharidy, vydrží vám energie na několik hodin.
  3. Trávení bílkovin je nejpomalejší ze všech složek potravin a tělona ně vydává energii, aniž byste dělali cokoli dalšího.
  4. Bílkoviny si tělo neukládá do zásoby. Nepřiberete po nich na váze (při optimálním příjmu).
  5. Při správném příjmu bílkovin a pohybovém režimu se zbavíte tukové hmoty. Svalová zůstane, nebo mírně posílí. Což je to, co potřebujete.

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

Co říkají odborné studie? Pozitivních účinků je celá řada

Studie potvrzují, že proteiny pomáhají při hubnutí, a to hlavně s redukcí nebezpečného břišního tuku. Zároveň podporují růst svalové hmoty a rozvoj síly. Pozitivních účinků však mají mnohem více: od snižování krevního tlaku až po boj s cukrovkou.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz

Živočišné bílkoviny:

Živočišné bílkoviny: Tabulka 60+ nejlepších zdrojů

Budete mít zájem:  Čínské Cvičení Pro Zdraví?

Rostlinné bílkoviny:

Rostlinné bílkoviny: Tabulka 70+ nejlepších zdrojů

Kolik proteinů denně potřebujeme?

I při redukční dietě by měly bílkoviny tvořit zhruba 20-25 % denního příjmu. Nesnižujte je, i když jste zrovna méně fyzicky aktivní. Při hubnutí jezte denně alespoň 1 g bílkovin na kilogram váhy.

Bílkovin byste měli denně přijmout 0,8–1 g na kilogram vaší hmotnosti. Záleží však také na jejich kvalitě,

řekla serveru Prozeny.cz nutriční odbornice Ing. Hana Málková ze společnosti STOB – stop obezitě.

Dietní jídelníček plný zdravých bílkovin II.

Nadměrný příjem proteinů tělo zatěžuje

Potřeba bílkovin u sportovců může být trochu vyšší, ne však nějak radikálně. Příjem vyšší než 2–2,5 gramů na kilogram hmotnosti za den už nemá žádný význam a může naopak spíše uškodit,

dodává Málková.

Při vyšším příjmu však dochází k přeměně nadbytečných bílkovin na sacharidy nebo tuky. Zatěžujete přitom trávicí systém i ledviny. Nepřekračujte proto výrazněji doporučený příjem a dbejte na pitný režim, klíčový pro správné trávení proteinů.

Jak chytře zařadit bílkoviny do jídelníčku?

Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz

  1. Každá denní porce by měla ideálně obsahovat bílkovinu.
  2. Střídejterůzné druhy. Živočišné zdroje obsahují vyšší podíl tuku a cholesterolu, ale tělo je snáze vstřebává. Rostlinné proteiny jsou naopak nízkokalorické a navíc obsahují řadu dalších živin (vlákninu, vitamíny…).

TIP: Upřednostněte rostlinné bílkoviny před živočišnými zhruba v poměru 2:1.

  • Do hodiny po cvičení doplňte bílkoviny, ať už proteinovým nápojem, nebo třeba oříšky.

Vegetariáni, hlídejte konkrétní aminokyseliny

Jste-li vegetarián, musíte si zvlášť ohlídat příjem esenciálních aminokyselin, aby vám některá nechyběla. Rostlinné zdroje totiž neobsahují kompletní spektrum. Zařaďte do jídelníčku třeba řasu spirulinu, kterou tvoří až ze 70 % přírodní aminokyseliny. Hodně jich obsahuje také sója.

TIP: Kombinujte luštěniny s obilovinami. Získáte tak potřebné aminokyseliny v jednom jídle.

Proteinový koktejl pro spalování tuků

Chcete-li podpořit spalování tuku, zařaďte cca 1 hodinu před spaním do jídelníčku proteinový koktejl. Ideální je rozmíchat 25 g sójového prášku v 0,5 litru vody a přidat trochu čerstvého ananasu pro podporu vstřebávání.

Seznam zdravých potravin s nejvyšším obsahem kvalitních proteinů

*Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny

Živočišné bílkoviny

Maso červené a zvěřina

Drůbež

Ryby a mořské plody

Masné výrobky s vysokým podílem masa

Mléko a mléčné výrobky kravské

Sýry z kravského mléka

Mléko a mléčné výrobky kozí

Mléko a mléčné výrobky ovčí

Vejce

Rostlinné bílkoviny

Sója a náhražky masa

Luštěniny

Obiloviny

Pseudoobiloviny

Pečivo a vločky

Těstoviny

Ořechy a suché plody

Semínka

Zelenina a houby

Ovoce

Zdroj obsahu bílkovin v potravinách: Kaloricketabulky.cz a Healthline.com

Lidi nevědí, ale stydí se zeptat. Jaký je rozdíl mezi bílkovinami a proteiny?

Můžete cvičit sebevíc, ale když nebudete dodržovat základní body stravy, životosprávy, vždy budete za ostatními. Příroda to takhle prostě vymyslela.

Hodně lidí, kteří cvičí, mají nedostatek informací, tápou, ale stydí se zeptat, protože se obávají, že se jim druzí budou smát. Ano, každý má strach, obavy. Jeden příklad.

Jaký je rozdíl mezi bílkovinami a proteiny? Schválně se zeptejte pěti lidí okolo vás. Správná odpověď? Žádný, což některé asi překvapí. FOTO:

Proto jsme se rozhodli, že na to půjdeme po lopatě, laicky, ať více lidí ví, dozví se, což může být jenom dobře. Dneska tu máme proteiny, což jsou bílkoviny, ale to už víte. Snad :-). Slovo si vzal trenér Aleš Vítek z firmy

Příjem dostatečného množství bílkovin je důležitý nejen při budování svalové hmoty, ale i pro redukci tělesné hmotnosti.

Ideální je přijímat bílkoviny z pestré stravy, ale ne vždy lze ze stravy přijmout dostatečné množství, což se týká zejména lidí, kteří intenzivně sportují, chtějí nabrat svalovou hmotu a urychlit regeneraci.

Pojďme si říci něco málo o bílkovinách, jako takových a jaké jsou možnosti doplnění bílkovin, pokud jejich příjem z běžné stravy není dostačující.

Význam bílkovin

Bílkoviny jsou stavebními prvky našeho organismu. Jsou obsaženy ve všech tkáních, jako jsou například šlachy, vazy, krevní buňky, a další.

Průběžně dochází ke ztrátám bílkovin z organismu (opotřebení tkání, obranné mechanismy), a tak je zapotřebí přijímat dostatečné množství bílkovin každý den. Pokud je bílkovin nedostatek, organismus se dostává do tzv.

katabolismu (chudne, ubírá mu sil), kdy odbourává vlastní (méně potřebné) bílkoviny k tvorbě bílkovin, které jsou nezbytné k zachování života, a následně budování svalové hmoty. Vždy je dobré bílkoviny přijímat z pestré stravy živočišného i rostlinného původu.

Živočišné bílkoviny jsou pro lidský organismus nejvíce hodnotné, ale zároveň obsahují větší množství cholesterolu. Naproti tomu rostlinné bílkoviny nejsou tak hodnotné, ale obsahují méně tuků.

Zdroje bílkovin

Živočišné bílkoviny – maso, mléko, vejce. Rostlinné bílkoviny – luštěniny, ořechy, semena.

Příjem bílkovin

Denní příjem bílkovin se odvíjí od množství svalové hmoty, intenzitě sportovní aktivity, cíle jedince a individuální schopnosti využití bílkovin. Norma je 1,2-2,2 g bílkovin / kg svalové hmoty. Příjem bílkovin v rámci jedné dávky (např. jedno jídlo) by neměl přesáhnout 30-40 g. (Například 100 gramů syrových kuřecích prsou má podle kalorických tabulek 23 gramů bílkovin).

Co když je příjem bílkovin ze stravy nedostatečný?

Pokud nezvládáme přijímat dostatečné množství bílkovin ze stravy, na řadu přichází doplňky stravy (tzv. sportovní výživa, doplňky výživy). Výběr konkrétního doplňku závisí na intenzitě sportovní aktivity a cíli (redukce, budování svalové hmoty) daného jedince.

Někteří si doplňky stravy pletou se steroidy, což jsou zakázané látky, které se většinou používají v lékařství. Omyl, pokud by proteinový koktejl měl takovou sílu, jsou všichni kolem nás Herkulové.

Steroidy, tedy zakázané látky, stojí hodně peněz, jsou zakázané, což o doplňcích říct nelze.

Proteinové nápoje

Budete mít zájem:  Emoční „detox“: 6 tipů, jak se zbavit negativních emocí

K doplnění bílkovin slouží tzv. proteinové nápoje, které lze rozdělit podle zdroje na živočišné a rostlinné. Do rostlinných můžeme zařadit např. sojový, mandlový, hrachový, konopný a rýžový protein. Do proteinových nápojů živočišného původu můžeme zařadit např. hovězí a syrovátkový. S ohledem na poměr kvalita versus cena vychází nejpříznivěji jednoznačně .

Proteinové nápoje můžeme dále rozdělit podle obsahu bílkovin, a to na:

– WPH (whey protein hydroisolate) – má velký obsah bílkovin, málo tuku a jeho chuť je nahořklá; doba vstřebatelnosti je kolem 1 hodiny – WPI (whey protein isolate) – obsah bílkovin je 85% a výše; doba vstřebatelnosti je zhruba kolem 1,5 hodiny – WPC (whey protein concentrate) – obsah bílkovin je 70-80%; chuťově je velice příjemný, jelikož obsahuje také tuk, který je nositelem chuti. Micelární kasein – výhoda je dlouhá doba vstřebatelnosti, ale na druhou stranu jeho výživová hodnota není tak vysoká.

Jak vybrat vhodný proteinový nápoj

Při výběru vhodného proteinového nápoje je dobré sledovat následující parametry, jako jsou např. umělá sladila (acesulfam K, aspartam, sukralóza, aj.), umělá barviva, obsah cukrů, konzervačních a ztužovacích látek (arabská guma, xantanová guma – protein zahustí, ale nemají žádnou výživovou hodnotu).

Dalším důležitým faktem při výběru je, z jakého zdroje proteinový nápoj pochází. Jako příklad můžeme uvést proteinový nápoj, který je kombinací se sójovým izolátem. Sójový izolát má větší obsah bílkovin, ale menší výživovou hodnotu. Proto je potřeba se při výběru nápoje neřídit pouze množstvím bílkovin na 100 g výrobku, ale také sledovat jeho složení.

Jak užívat proteinový nápoj

Proteiny je možné rozmíchat buď ve vodě, nebo v mléce. Alespoň tak to tvrdí většina výrobců na obalech svých produktů. My jsme rozhodně zastánci první varianty, tedy míchat protein ve vodě. Nejčastěji užívanými proteiny je proteinnebo kaseinový.

Je to z toho důvodu, že bílkoviny v nich obsažené jsou pro naše tělo nejsnadněji využitelné. Výrobci proteinů se snaží tyto bílkoviny zbavit doprovodných látek, které znesnadňují jejich vstřebávání. Jedná se například o laktózu (mléčný cukr) a mléčné tuky.

Rozmícháním proteinů v mléce se protein znehodnotí a zhorší se využitelnost bílkovin v něm obsažených.

Je lepší míchat proteinový nápoj do menšího množství vody, např. do 200 ml. I v průběhu tréninku přijímáme tekutiny, a je tudíž zbytečné zatěžovat ledviny velkým množstvím tekutin.

Přijímání bílkovin z proteinových nápojů je přirozená věc a nejedná se o doping. Proto jsou proteinové nápoje vhodné pro všechny, kteří chtějí budovat svalovou hmotu a zlepšit regeneraci. Pokud někdo vypije proteinový nápoj, do rána se nezmění, nezvětší, nebude v sobě mít zakázané látky.

V dalším díle se zaměříme na metody zpracování proteinů, jelikož různé metody mají různý vliv na kvalitu proteinu. Následovat budou cukry, tuky.

Doplněno po reakcích čtenářů:

Při psaní o proteinech jsem vycházel z odborných materiálů, svých vlastních zkušeností a mnohaleté praxe, kterou mám při vzdělávání trenérů pro fitness. Vznikl tak původně poměrně dlouhý článek plný odborných termínů, který by vyžadoval nejméně stejně dlouhé vysvětlování.

Byl tedy postupně upravován, zjednodušován a krácen. Při tomto procesu se nám vloudily nějaké nepřesnosti, které se před publikací nepodařilo zachytit. Tímto bych rád poděkoval zejména Ondřeji Lauerovi, který takovou chybu, která v článku vznikla úpravami, odhalil.

 Jedná se o „normu“ potřeby bílkovin pro dospělého člověka na den.

Pro zdravého dospělého jedince je doporučená dávka bílkovin 1,2 – 2,2 gramu na 1 kg aktivní tělesné hmotnosti. Aktivní tělesná hmotnost je, zjednodušené řečeno, celková tělesná hmotnost jedince bez tukové tkáně. Dominantní složku tedy většinou tvoří svalová hmota, nelze však zdaleka říci, že je to jen ta. A zde tedy vznikla zmíněná chyba.

Proto v diskuzi probíraného jedince o váze 60kg je tedy doporučené rozmezí 54 – 99 g kvalitních komplexních bílkovin za den. Ta kvalita a komplexnost aminokyselinového spektra je velmi důležitá, rozdíl také je, zdali se jedná o muže, či ženu a jakému druhu pohybové aktivity se věnuje, ale to by vydalo na další článek, spíše několik  :-).

Na závěr bych rád zmínil, že výživa je velmi komplexní problematika, kde se stále objevují nové poznatky, kdy některé nové objevy popírají léta zažité znalosti. A nelze tedy říci, že jeden jediný názor a směr je ten správný a určující pro každého z nás.

Bude-li zájem, můžeme uspořádat na téma bílkoviny a jak ně například webinář, kde bude možné pokládat online dotazy, které se pokusím zodpovědět.

Rostlinné alternativy mléčných výrobků: Čím nahradit mléko – Krásná zevnitř

Pokud zvažujete, že byste ze svého jídelníčku vyřadili mléčné výrobky, nebo jejich konzumaci alespoň omezili, pravděpodobně přemýšlíte nad tím, čím je nahradíte. Řešila jsem (a stále řeším) to samé.

Může se to zdát jako oříšek, zvlášť pokud nechcete automaticky sáhnout po sóje (hned vysvětlím proč).

Sepsala jsem tedy rostlinné alternativy mléčných výrobků, abyste měli představu, jaké možnosti máte a na co si dát pozor.

Jak přejít na rostlinné alternativy mléčných výrobků

Pokud jste zvyklí konzumovat mléčné výrobky, pak bych doporučovala pozvolnou změnu. Ne tělo šokovat tím, že mu seberete všechny mléčné výrobky najednou (ačkoliv byste tak možná dosáhli rychlejšího zlepšení akné). Vyberte si vždycky jednu potravinu, kterou chcete nahradit nějakou rostlinnou alternativou, zažijte si ji a pak teprve nahrazujte další.

Zajistěte si přísun důležitých živin

Důležité je, abyste živiny, které mléko a mléčné výrobky obsahují, plnohodnotně nahradili. Bohužel je nejde nahradit stoprocentně jen jednou potravinou, ale kombinací více potravin. Nejdůležitější je zajistit alternativní zdroj vápníku a bílkovin:

  • Vápník: Věděli jste, že mléko není zas tak bohatým zdrojem vápníku? Mléko obsahuje přibližně 100mg vápníků na 100ml mléka. Mnohem více vápníku obsahuje například sezam (700mg), mák (1400mg), mandle (260mg), lískové ořechy (200mg), řasy wakame (1300mg).
  • Bílkoviny: Bohatým zdrojem bílkovin je jednak maso, ryby a vejce, ale také luštěniny, naklíčené obiloviny a rostlinné proteiny (rýžový, konopný, hrachový protein).
Budete mít zájem:  Léčba Artrózy Kmenovými Buňkami Hradec Králové?

Někdo doporučuje i zajistit přísun draslíku (banán, červená řepa, batáty, rajčata, špenát), vitamínu D (houby) a vitamínu B12 (vejce, maso, vnitřnosti, nebo rostlinné doplňky stravy).

Rostlinné alternativy mléka

  • Sójové mléko: Mezi nejběžnější náhražkou mléka je sója. Sója obsahuje nejvíce bílkovin ze všech rostlinných alternativ mléka, dále také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a bývá také často obohacena o vitamíny A, D a B12. Se sójou ale obezřetně. Rozhodně byste ji neměli zvolit za hlavní zdroj „mléka“. Může totiž pěkně rozházet naše hormony, Více si o tom můžete přečíst v samostatném článku o vlivu sóji na akné.
  • Rýžové mléko: Rýžové mléko je sladší, má méně bílkovin a přírodních vitamínů, ale bývá také často obohaceno. Způsobuje nejméně alergií ze všech rostlinných mlék. Počítejte s tím, že obsahuje více sacharidů. Dejte si také pozor na rýžové mléko v receptech, obzvlášť při pečení. Nejde jej zaměnit za mléko 1:1, protože je hodně vodnaté.
  • Mandlové mléko: Mandlové mléko obsahuje méně kalorií, málo bílkovin, ale relativně hodně vápníku. Pro svou ořechovou chuť se dá použít do pečení. Můžete si jej koupit, nebo si ho i snadno vyrobíte doma.
    • Recept na mandlové mléko: 100 gramů neloupaných mandlí zalijte vařící vodou a nechte 15 minut odstát. Po 15 minutách mandle oloupejte. Oloupané mandle rozmixujte v 500ml studené vody a nechte směs 2 až 3 hodiny louhovat. Potom buď znovu rozmixujte nebo přeceďte.
  • Kokosové mléko: Kokosové mléko se taktéž hodí na pečení.

    Obsahuje více bílkovin, sacharidů a tuku než většina rostlinných mlék, má ale nízký glykemický index. Obsahuje spoustu vlákniny a železa. Obsahuje sice nasycené tuky, které jsou ale (v případě kokosu) zdraví prospěšné.

  • Ovesné mléko: Ovesné mléko se vyrábí z ovesných zrn a jiných obilovin. Má vysoký obsah vlákniny, železa a vitamínu E.

    Neměli by ho ale konzumovat osoby citlivé nebo alergické na lepek.

  • Konopné mléko: Konopná semínka jsou druhým nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin hned po sóji. Jsou kvalitním zdrojem omega-3 kyselin, má nízký glykemický index a obsahuje vápník. Nedávno jsem našla konopné mléko v e-shopu Nejenléky za 89Kč. Můžete si ho ale vyrobit i doma.

    • Recept na konopné mléko: 150 gramů loupaných konopných semínek namočte na 2 hodiny do litru studené vody, rozmixujte a nechte ještě 30 až 60 minut odstát. Směs potom stačí scedit nebo ji můžete prolisovat ve šnekovém odšťavňovači (bude mít výraznější chuť).

Rostlinná mléka jdou vyrobit prakticky ze všech semen a ořechů.

Existuje lněné mléko, chia mléko, pohankové mléko, slunečnicové mléko, makové mléko, mléko z quinoy (to má velmi vysoký obsah vápníku) a spousta dalších.

Další rostlinné alternativy mléčných výrobků

Jogurt

Hledala jsem různě po internetu rostlinné jogurty, které by neobsahovaly sóju, a našla jsem:

  • Rýžový jogurt Provita
  • Kokosový jogurt Coyo (obsahuje 97% kokosového mléka)
  • Kokosový jogurt Harvest Moon

Nebo si můžete doma vyrobit banánový jogurt. Recept jsem našla (a upravila) na blogu Delicious Blog Lucie. Lucie má miliardu strašně super zdravých a moc dobrých receptů. Můžete se inspirovat i dalšími recepty na jogurty, ale i na jiné druhy jídel.

Recept na banánový jogurt:

2 lžíce chia semínek nechte 20 minut bobtnat ve 125 ml rostlinného mléka. Hrst kešu ořechů namočte na 20 minut do vody, potom slijte. Rozmixujte dohromady chia semínka včetně mléka, ve kterém jsou naložená, slité kešu ořechy a jeden banán. Pro dochucení můžete přidat skořici nebo vanilku.

Tvaroh

Tvaroh jde krásně vyrobit z bílého tofu, které rozmixujete v rostlinném mléce a ochutíte dle potřeby. Recept najdete zde.

Sýry

Nahradit sýry bude trochu složitější, u nich se téměř nevyhnete tomu, aby neobsahovaly sóju. Přiznám se, že jsem zatím žádný rostlinný sýr neochutnala. Nicméně i tak jsem pátrala a našla jsem následující možnosti:

  • Do receptů se místo sýru často používá natto nebo tempeh.
  • Značky (už hotových) sýrů jsou:
    • Daiya (bez sóji, lepku, laktózy a ořechů) – nejsem si bohužel jistá, že je už k dostání v Čechách
    • Wilmersburger
    • Veganline
    • Cheezly
    • Tavenýr
    • Sheese
    • Tofutti
    • Violife

Máslo a pomazánky

  • Kokosový olej: můžete ho používat do vaření i pečení
  • Kokosové máslo: můžete si ho buď koupit, nebo si ho vyrobíte doma rozmixováním kokosu na pastu, kterou můžete použít do receptů nebo ji natřete na toasty nebo muffiny.
  • Ořechová másla: můžete je opět koupit, nebo si je vytvořit doma rozmixováním ořechů (kešu, mandle, buráky)
  • Tahini: sezamová pasta, která je ideální pro ty, kdo si kvůli alergii nemůžou dopřát ořechová másla
  • Hummus: Hummus je pomazánka z rozmixované cizrny, je moc dobrá třeba jako dip na zeleninu.
  • Avokádo: Avokádo má krémovou konzistenci, díky které jím můžete nahradit smetanu i máslo. Používá se často do dezertů, ale můžete si ho také natřít na chleba.

Zmrzlina

  • Banány: v zahraničí celkem frčí „nice cream“, což je zmrzlina z rozmixovaných banánů. Zmrzlé banány rozmixujete s trochou arašídového a mandlového másla a trochou javorového sirupu a tadá, máte nice cream :).

Zdroje:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector