Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

Možná Vám to přijde divné, ale i mrkev má svůj svátek a to 4. dubna. 🙂 ♥

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?
Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

  • Už naši předkové věděli, že mrkev je zázrakem přírody. 🙂 
  • Protože mrkev nám zlepšuje kvalitu pleti, chrání zuby a dásně, slouží jako prevence infekci, a dokonce zpomaluje stárnutí buněk.
  • Říká se také, že mrkev má pomáhat proti neplodnosti. 

Možná Vám to přijde divné, ale i mrkev má svůj svátek a to 4. dubna. 🙂

Mnoho lidí si tímto dnem připomínají prospěšné a cenné látky, které našemu tělu poskytuje právě mrkev. 🙂 

Když jsem se dozvěděla o tomto netradičním svátku, myslela jsem si, že se jedná o nějaký vtip. Připadalo mi to úsměvné, ale ano i prostě zelenina má své dny. 🙂 Na celém světě se pořádají třeba i slavnosti piva, které na rozdíl od mrkve zrak zakalí. 

  1. Jakmile nastane mezinárodní den mrkve po celém světě se pořádají různé mrkvové párty, oslavy a happeningy. 🙂 
  2. Den mrkve vznikl v roce 2003 a jeho účelem je šíření podvědomí o blahodárných účincích mrkve. 🙂
  3. Popularita Mezinárodního dne mrkve každoročně roste stejně tak, jako počet zemí, ve kterých se oslavy pořádají Velká Británie, Francie, Švédsko, Itálie, Austrálie, Japonsko či Rusko. 🙂 

Historie divokých předků mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká.

Nejdříve se pěstovala pro lékařské účely.

V 10. století ji naši předkové využívali k usnadnění porodu. 🙂

Postupem času vznikla mutací červené a bílé odrůdy dnes všem známá oranžová mrkev. Vyšlechtili ji Holanďané v 17. století a až o dalších sto let se rozšířila skutečně do celé Evropy. 🙂 

V dnešní době koluje všude kolem nás velmi rozšířený a oblíbený mýtus. A to, že mrkev zlepšuje zázračně náš zrak. Asi Vás zklamu, ale mrkev Váš zrak zcela opravdu nevyléčí. 🙂  

Mrkev je sice bohatá na beta-karoten, jehož proměnou v těle vzniká vitamin A. Ale ten je následně důležitý pro rodopsin, tedy oční pigment obsažený v tyčinkách, který zajišťuje správné vnímání světla a je základem pro vidění ve tmě. 🙂 

Vitamin A také pomáhá játrům odplavovat z těla toxiny. Vláknina obsažená v mrkvi zase čistí střeva a urychluje jejich pohyb.

Zdroj: https://mostecky.denik.cz/z-regionu/vite-ze-dnes-slavime-mezinarodni-den-mrkve-20140404-2l3r.htmlZdroj: https://mostecky.denik.cz/z-regionu/vite-ze-dnes-slavime-mezinarodni-den-mrkve-20140404-2l3r.ht

  • Vysoký obsah beta-karotenu v těle slouží jako antioxidant pomáhající prostřednictvím lidského metabolismu opravovat poškozené buňky a zpomalovat jejich stárnutí.
  • Mrkev obsahuje vápník, draslík, vitamin B, C, E a další.
  • Vápník pomáhá zabránit zužování cév ovlivněním svaloviny cévní stěny.
  • Draslík podporuje pravidelný srdeční tep.
  • Vitamin B zlepšuje metabolismus. 
  • Vitamin C zase chrání buňky před nežádoucími účinky volných radikálů a posiluje cévní stěny.
  • V lidové medicíně se mrkev používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.
  • Mrkev se také používá při rakovině plic a rakovině slinivky břišní. 

Mrkev je záchranou pro bývalé kuřáky. Pomáhá potlačit pokročilé škody na buňkách, jejichž výskyt by bylo možno očekávat. Studie zjistili, že strava bohatá na beta-karoten by měla dokázat zabrzdit rozvoj rakoviny v pozdních stádiích.

Mrkev je velmi dobrá výživa pro srdce. Sýrová karotka snižuje cholesterol v krvi. 🙂

V jednom výzkumu bylo zjištěno, že klesl krevní cholesterol v průměru o 11%, když pokusné osoby snídaly každé ráno 200 g syrové karotky. Karotka zvýšila kromě toho hmotnost stolice asi o 25%, což přispívá k udržení zdraví tlustého střeva.

Při střevních katarech a průjmech se podává vařené mrkvové pyré, rýžový odvar, čaj ze sušených borůvek.

Jestliže chceme posílit imunitní systém, místo po různých doplňcích vitamínů doporučuji sáhnout raději po sklence mrkvové šťávy.

Víte, že mrkvová šťáva rovněž pomáhá předcházet hemeroidům, prospívá kostem a zubům, pomáhá při šerosleposti a únavě očí, chrání nervy, čistí játra a pomáhá chránit tělo před škodlivými volnými radikály? Že je mimo jiné zdrojem kyseliny listové a celé řady minerálních látek? A že také zpomaluje proces stárnutí a zkrášluje pleť? Spousta dobrých důvodů, proč si dát každý den alespoň jednu sklenku, nemyslíte? 🙂 

Mrkvová šťáva také zbystří naši mysl. 🙂

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

Pro zdravý imunitní systém je vhodné pít jednu sklenici (200 ml) čerstvé šťávy nejlépe ráno nalačno. 🙂

Mrkev je výborná i na hubnutí. 🙂 Není třeba se ji obávat kvůli její sladké chuti, kterou si většina z Vás spojuje s vyšším obsahem sacharidů a tím i kalorií.

Možná Vás opět zklamu, ale mrkev mnoho sacharidů opravdu neobsahuje. Ve 100 g čerstvé mrkve najdeme jen zhruba 148 kj což znamená nějakých 7 g sacharidů. 🙂 Najdeme v ní spoustu vlákniny, která podporuje hubnutí. 🙂

Sladká chuť mrkve uspokojí naše chutě na sladké, které míváme když si hlídáme kalorie a snažíme se zhubnout. 

Dále nám beta-karoten obsažený v mrkvi může pomoci i při opalování. Spolu s dalšími látkami změní pigment naší pokožky k hnědšímu odstínu. Výsledkem je bronzová barva. Kromě toho v něm najdeme látky, které chrání naši kůži před UV slunečním zářením.

Je také první potravinou pro kojence kromě mateřského mléka. Ideálně čerstvá, vařená nebo dušená nastrouhaná mrkvička. 🙂 

Pokud se Vaše dítko šklebí při pohledu na mrkev odporem, dejte mu mrkvovou šťávu, kterou můžete namixovat například s ananasovou či jablečnou, pomerančovou nebo jinou šťávou.

Uvidíte, s jakou lahodnou chutí Vám ji vypije. 🙂 

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

  1. Na závěr vkládám písničku spojenou s mezinárodním dnem mrkve. :)) 
  2. S láskou Katrin 

Dietní mrkvová polévka se šťávou z pomerančů

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

Už od školky nesnášíte dušenou a jinak upravenou mrkev, kterou do vás společně s hráškem „tlačili“ vrchem, spodem? Nezoufejte! Určitě nejste jediní. Na druhou stranu je to právě mrkev, která by měla mít v našem jídelníčku své nezastupitelné místo. Jde totiž o zeleninu plnou vitamínů a minerálních látek, která nám pomůže s detoxikací i hubnutím. Dnes jsme pro vás připravili a osobně vyzkoušeli dietní mrkvovou polévku se zázvorem a šťávou z pomerančů. Zdá se vám tahle kombinace netradiční? To nepochybně je. Dáme ale ruku do ohně za to, že vám zachutná!

Budete mít zájem:  Cukrovka přitvrzuje a počet pacientů bez nohy narůstá

„MRKEV JE zelenina plná vitamínů a minerálních látek, která nám pomůže s detoxikací i hubnutím

Mrkev jako hubnoucí i zkrášlující prostředek

Mrkev obsahuje beta-karoten, vitamíny E, D, K, vlákninu, selen, lecitin, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód.

V její šťávě dále najdeme aromatické silice a kvalitní oleje, které pomáhají nejen našemu trávení, ale také pleti. Betakaroten a mrkvové oleje jsou součástí mnohých kosmetických krémů, sér i masek.

Proč ale utrácet nehorázné sumy za drahé kosmetické přípravky, když můžete vitamíny a minerály tělu dopřát v přirozené a finančně nenákladné formě?

Recept na mrkvový krém

Vyzkoušet můžete také chutný recept na mrkvový krém.

Málokdo to možná tuší, ale i mrkev disponuje celou řadou blahodárných účinků. Zbavuje tělo škodlivin, chrání jej před volnými radikály, způsobující rakovinotvorné bujení, detoxikuje, ale pomáhá také s redukcí váhy a jejím udržením.

Pročišťuje střeva, játra i sliznice těla, posiluje imunitu a působí preventivně proti chřipce a nachlazení. Mrkev je užitečným pomocníkem také při žlučníkových a jaterních potížích a zlepšuje schopnost vidění za šera.

V lidové medicíně se karotky používaly proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

Dietní mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

  • Doba přípravy: 40 minut
  • Počet porcí: 6
  • Náročnost přípravy: Střední
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 5 velkých mrkví
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Menší kus zázvoru
  • Sůl
  • Římský pepř
  • Šťáva ze dvou velkých pomerančů
  • Dýňová semínka
  • Čerstvé bylinky

Mrkve si očistěte a nakrájejte na menší kostičky. To samé proveďte také s cibulí, kterou vložíte do hrnce na rozpálený olej a orestujete. Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev a chvíli poduste. K cibuli a mrkvi přilijte šťávou ze dvou pomerančů, římský kmín a šťávu ze zázvoru, kterou jednoduše získáte lisem na česnek. Nechte chvíli probublávat a poté přilijte zeleninový vývar (nebo vodu). Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nebude mrkev měkká. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte prolisovaným česnekem a solí.

Náš tip: Do hotové polévky můžete nasypat dýňová semínka a na talíři ji ozdobit čerstvě nasekanými bylinkami a plátky pomerančů. Mrkev po rozmixování polévku krásně zahustí, takže nemusíte sahat po mouce ani smetaně.

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?

Zajímavosti o mrkvi:

  • Mrkev je považována za nejstarší známou zeleninu.
  • Římané jí přezdívali „královna“.
  • Mrkev je příbuzná s pastinákem.
  • Do Evropy se mrkev poprvé dostala až v  století.
  • Vláknina obsažená v mrkvi podporuje vylučování cholesterolu.
  • Mrkev obsahuje omlazující látky blahodárně působící na naši pokožku.
  • Původně byla mrkev bílá, fialová a žlutá.
  • Až od 17. století získala dnešní oranžovou barvu.
  • Díky silným buněčným stěnám mrkev uvolňuje více vitamínů a minerálů až po tepelné úpravě, nikoli zasyrova.
  • Mrkev se pěstuje po celém světě zhruba na jednom hektaru půdy.
  • Mezinárodní den mrkve slavíme 4. dubna.
  • Mrkev vyniká perfektní stravitelností.

A jak jste na tom s mrkví vy? Taky ji nesnášíte od školních let nebo se po ní naopak můžete lidově řečeno utlouct?

8 překvapivých důvodů, proč pravidelně jíst mrkev

8 důvodů, proč pravidelně jíst mrkev Mrkev je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů zeleniny. Je velmi pohledná a také velmi zdravá. Typickou zářivou barvu raného druhu – karotky – zná snad každý.

Právě barva signalizuje zdraví, protože je příznakem přítomnosti důležitého antioxidantu betakarotenu, který je v mrkvi významně zastoupen. Co všechno ještě mrkev obsahuje? Vitamíny B, C, D, E a K, lecitin, vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, sodík, vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, mangan a selen. Pokud si mrkev dáváte pravidelně, děláte pro sebe dobrou věc:

1. Mrkev snižuje hladinu cholesterolu

Bylo dokázáno výzkumem, že konzumace karotky snižuje krevní cholesterol. U sledovaných osob, které pravidelně snídaly syrovou karotku (200 g), došlo ke snížení hodnot až o 11 procent. To je velmi významné pro zdraví srdce, protože právě vysoký cholesterol je jedním z rizikových faktorů vzniku srdečních onemocnění.

2. Syrová mrkev na zácpu, vařená na průjem

Zácpy provokují vznik hemoroidů a mohou stát u vzniku rakoviny střeva. Buněčné stěny mrkve jsou tuhé a nerozpustná mrkvová vláknina silně omezuje možnost vzniku zácpy. Na druhou stranu dobře povařené mrkvové pyré dokáže zastavit i úporný silný průjem a léčí střevní katary.

3. Mrkev pro oči i imunitu

Mrkev je bohatá na betakaroten, prekurzor vitamínu A, který vyživuje sítnici. Podílí se tak na kvalitním vnímání zrakového vjemu na sítnici. Pomáhá rovněž při šerosleposti, někdy označované jako „kuřecí slepota“ – neschopnosti oka přizpůsobit se šeru nebo tmě, přestože denní vidění je ostré.

Už dříve vědecký výzkum marylandského National Eye Institutu potvrdil, že některé druhy potravin pomáhají chránit oči. Preventivně působí takové, které obsahují velké množství antioxidantů – především betakarotenu, vitamínu C, vitamínu E, luteinu a zinku.

Vysoký obsah betakarotenu v mrkvi také snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace, k níž někdy dochází vlivem stárnutí oka.

Obsah stopového prvku selenu má velký význam pro lidskou imunitu. Už lidoví léčitelé kdysi doporučovali mrkvovou šťávu slabým neduživým dětem, které často onemocněly, dětem nekojeným a rekonvalescentům. Posílení celkové odolnosti bylo jedním z důvodů, proč na mrkev nedali dopustit, ačkoli o selenu nebo vitamínu C neměli tenkrát ani potuchy.

Mezinárodní den mrkve – 4. dubna – je mrkev zázrak přírody?Zařaďte mrkev do vašeho jídelníčku, neuděláte chybu. Foto: istock.com

Budete mít zájem:  10 tipů, jak omezit sůl

4. Mrkev zpevňuje kosti

V mrkvi je obsažen vitamín K1, který má velký význam nejen pro správnou srážlivost krve, ale také zdravý metabolismus kostí i cévních stěn. Podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy. Zpevnění kostí bylo dalším důvodem sympatií lidové medicíny k oranžové zelenině.

5. Mrkev snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění

A to nejen už vzpomínaným příznivým působením na hladinu cholesterolu v krvi. Mrkev obsahuje karotenoidy alfa a beta karoten a také lutein. Ty mají velmi silný antioxidační účinek, to znamená, že brání poškozování buněk volnými radikály. Chrání organismus před chorobami srdce a brání kardiovaskulárním komplikacím.

6. Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny

Mrkev obsahuje pektin, který na sebe dokáže vázat až osmdesát procent těžkých kovů z prostředí. Chrání tak organismus před intoxikací některými rakovinotvornými látkami. Už v roce 1986 došli v jedné ze svých studií němečtí vědci k závěru, že mrkev snižuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Stejný účinek mají při pravidelné konzumaci také citrusy.

Počátkem osmdesátých let byl na Kalifornské univerzitě v Bethesdě podniknut rozsáhlý výzkum vlivu betakarotenu na rakovinu plic. Celých devatenáct let zkoumal doktor Richard Shekelle dva tisíce mužů s tímto onemocněním a na závěr jednoznačně doporučil karotkovou dietu. Výzkum naznačuje, že betakaroten má vliv i na pozdní stadia nemoci. Bývalí kuřáci by měli jíst karotku pravidelně.

Studie ukazují příznivý vliv betakarotenu na snížení výskytu rakoviny hrtanu, jícnu, prostaty, močového měchýře a dělohy. Vláknina, jíž je v mrkvi dostatek, je prevencí rakoviny tlustého střeva. Předmětem výzkumu je v mrkvi rovněž obsažený bioaktivní polyacetylen C 17 a jeho omezující vliv na riziko vzniku leukémie.

Doporučit lze samozřejmě nejen pravidelnou konzumaci karotky nebo šťávy z ní, ale i jiné zeleniny bohaté na betakaroten.

7. Mrkev pomáhá hubnout

Vláknina v mrkvi pomáhá zrychlit metabolismus a zároveň dodává pocit sytosti. Kromě uvedených prospěšných látek mrkev obsahuje bílkoviny a tuky a asi 6 procent sacharidů. Z devadesáti procent ji tvoří voda. Je proto velmi málo kalorická, ve 100 gramech mrkve dostáváte pouze 125 kJ.

Říká se, že kalorická hodnota mrkve je záporná, protože k jejímu strávení vydá tělo více energie, než z ní získá. Některé diety jsou na mrkvi jako na hlavní složce založeny. Nejčastěji nabízejí mrkvovou polévku, mrkvový salát a čerstvou mrkvovou šťávu.

Za den by měl člověk při této dietě zkonzumovat asi 400 g mrkve, ať už čerstvé, nebo tepelné zpracované.

PŘEČTĚTE SI: VELKÝ SPECIÁL O HUBNUTÍ – ZHUBNĚTE A DOSTAŇTE SE DO FORMY

8. S mrkví i na Alzheimera

Tým amerických vědců vedený doktorkou Francine Grodstein z bostonské nemocnice Brigham and Women’s Hospital zveřejnil v roce 2007 výsledky své studie vlivu betakarotenu na riziko ztráty paměti a vzniku demence v časopise Archives of Internal Medicine.

Šlo o první klinický výzkum, který ukázal, jak chránit paměť, dokud je člověk zdravý. Výzkum byl rozsáhlý a dlouhodobý – zkoumal více než 6 tisíc osob po dobu osmnácti let.

Doktorka Grodstein zdůraznila, že k dosažení účinku musí být užívání betakarotenu dlouhodobé.

Na závěr několik zajímavostí:

Jednak připomínáme, že výčet blahodárných účinků mrkve není úplný. Například její pravidelná konzumace neobyčejně svědčí zdravému, svěžímu vzhledu pokožky, kterou chrání před následky slunění i projevy stárnutí.

Chcete-li získat z mrkve především tolik prospěšný betakaroten, jezte ji tepelně upravenou s trochou tuku. Zatímco ze syrové mrkve získáte asi jen 3–5 procent betakarotenu, z dušené to může být až 60 procent.

Tuk je nezbytný proto, aby se užitečné látky mohly rozpustit – to neplatí jen o betakarotenu, ale například i o vitamínu K. Tepelnou úpravou ovšem snížíte obsah vitamínu C. Pozornost věnujte i tomu, jakou mrkev kupujete.

Například při výrobě takzvané „baby mrkve“, která se prodává balená, jsou používány různé chemické lázně, aby mrkvičky byly jedna jako druhá – kupříkladu lázeň chlorová.

Bohužel i komerčně pěstovaná mrkev patří k zelenině ošetřované pesticidy a jak prokázala kontrola Státní potravinové a zemědělské inspekce v roce 2013, přes polovina takto pěstované mrkve nějaké zbytky pesticidů obsahuje. Máte-li možnost, kupujte mrkev od opravdu vyzkoušeného pěstitele na trhu. Vybírejte nepoškozené, pevné, jasně oranžově či červeně zbarvené mrkve. A samozřejmě i pranou mrkev důkladně oškrábejte a umyjte.

Víte, že dnes slavíme Mezinárodní den mrkve?

Den mrkve vznikl v roce 2003 a jeho účelem je šíření povědomí o blahodárných účincích mrkve po celém světě. Popularita Mezinárodního dne mrkve každoročně roste stejně tak, jako počet zemí, ve kterých se oslavy pořádají Velká Británie, Francie, Švédsko, Itálie, Austrálie, Japonsko či Rusko.

Historie divokých předků mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká. Zpočátku se pěstovala pro lékařské účely. V 10. století ji naši předkové využívali k usnadnění porodu.

Svou cestu dobývání Evropy nastartovala mrkev se žlutými kořeny. Postupem času vznikla mutací červené a bílé odrůdy dnes všem známá oranžová mrkev. Vyšlechtili ji Holanďané v 17.

století a až o dalších sto let se rozšířila skutečně do celé Evropy.

Použití v kuchyni

V kuchyni se používá pouze kořen. Může se jíst syrová vcelku, jen tak po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů v kombinaci s jablky nebo cibulí, posypaná petrželkou, pažitkou nebo ořechovými jádry, tepelně upravená v polévce, dušená atd. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí.

Kde a jak působí

Jako droga se sbírá její kořen (Radix dauci), semena (Fructus dauci) a výjimečně i nať (Herba dauci). Látka falkarinol (falcarinol) obsažená v mrkvi může zabraňovat rozvoji rakoviny.

Droga podporuje obranyschopnost proti infekcím, zlepšuje zrak (zejména šeroslepost), užívá se při jaterní dietě, pomáhá při močových kaméncích a revmatických zánětech kloubů, je mírně močopudná a projímavá, při zevním použití hojí rány, spáleniny či vředy. Šťáva z kořene se hodí při léčení či doléčení ischemické choroby srdeční, jako potravinový doplněk prospěje těhotným a kojícím ženám nebo při chudokrevnosti. Nálev ze semen se užívá při angině pectoris.

Budete mít zájem:  Leky Na Podporu Ejakulace?

Nejčastěji se podává jako mrkvová šťáva, ze semen se připravuje nálev (pije se 2x až 4x denně), nať se obvykle používá čerstvá zevně ve formě kašovitých obkladů.

Recepty, které se mohou hodit

Pikantní mrkvový salát

Potřebujeme: 6 velkých mrkví, 1 cibuli, 2 lžičky pikantní hořčice, sůl, pepř, citronovou šťávu, cukr, sůl, olivový olej.

Mrkev nakrájíme na tenké proužky a povaříme ji v troše vody, do které přidáme lžičku cukru a půl lžičky soli. Lehce podusíme do poloměkka a scedíme.

Pokud ji propláchneme studenou vodou, zachová si krásnou barvu. Takto připravenou mrkev v míse smícháme s troškou vody a dle chuti citronovou šťávou, hořčicí a cukrem.

Přidáme najemno nakrájenou cibuli, dochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme vychladit.

Mrkvové smaženky

Potřebujeme: 6 mrkví, hladkou mouku, 3 vejce, olivový olej, strouhanku, 2 bílé jogurty, kari, sůl.

Mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme spolu s moukou, vejci a strouhankou. Vznikne středně husté těsto, ze kterého lžící tvoříme placičky a smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s brambory a kari dresinkem, který si připravíme z jogurtu do něhož přisypeme kari dle chuti a lehce osolíme.

Hranolková indická mrkev

Potřebujeme: 65 dkg mrkve, 3 brambory, zázvor, máslo, sůl, kari.

Mrkev nakrájíme na hranolky, brambory na kostičky a zázvor oloupeme (stačí malý kousek, asi 2 cm) a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj mrkev a brambory. Posypeme solí, kari a zázvorem a na povrch položíme plátky másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180° C a pečeme za občasného promíchání dozlatova.

Vitaminová bomba

Mrkev oloupeme a uvaříme v trošce vody doměkka. Rozmixujeme a zalijeme převařenou vodou. Podle toho, jak chceme mít nápoj hustý, dolijeme vodu. Přidáme pomerančovou šťávu ze tří pomerančů a cukr podle chuti, promícháme, scedíme a vychladíme.

Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?

Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4. dubna totiž připadá přímo mezinárodní svátek této kořenové zeleniny, která se dá zpracovat naslano i nasladko, pomáhá našim očím, ale také našemu zažívání.

Existuje řada oficiálních mezinárodních dnů, asi tedy není překvapení, že některé z nich jsou spojeny s jídlem. 4. duben patří oranžové kořenové zelenině, která skvěle chutná s masem, v kombinaci s pečenými brambory, ve sladkých i slaných salátech, je možné připravit z ní polévku nebo i zdravé smoothie.

Už jste to možná uhodli; dnes je Mezinárodní den mrkve, který se podle oficiální stránek tzv. Carrot Day koná již od roku 2003.

Jak byste jej měli oslavit? Je to jasné; každé jídlo i nápoj, který dnes pozřete, by měl obsahovat mrkev! V dobách více přiznivých pro setkávání také fanoušci karotky pořádají mrkvové večríky, kde se kromě pojídání mrkvových dobrot také producírují v oranžovém oblečení, nebo rovnou v kostýmech mrkve.

Kořen zdraví z Kazachstánu

Podle studie Carrot Anthocyanins Genetics and Genomics: Status and Perspectives to Improve Its Application for the Food Colorant Industry pochází domestikovaná, tedy záměrně pro spotřebu pěstovaná mrkev z oblasti Střední Asie, kam přišla pravědpoboně z Persie a vyvinula se z tzv.

divoké mrkve, jejíž kořen se ovšem nejí, protože je příliš hořký. Na území dnešního Kazachstánu nebo Uzbekistánu věděli, co dělají. Mrkev, kterou nyní známe a jíme, je totiž plná zdravá prospěšných věcí. Možná nejznámějším účinkem konzumace mrkve je, že pomáhá zlepšovat zrak.

Mrkev totiž obsahuje betakaroten, ale také lutein a zeaxanthin. Všechny tyto látky posilují zdraví očí, především pak ale provitamín A. Jeho nedostatek způsobuje tzv. noční slepotu, čili špatné vidění ve zhoršených světelných podmínkách.

Dejte si každý den jednu velkou mrkev a budete mít oči jako rys!

Mrkev dále pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Vědecký výzkum z roku 2003, v jehož rámci byly sledované subjekty pravidelně krmeny mrkví, zjistil, že u konzumentů mrkve se hladina cholesterolu snížila o 11 %.

 Každý subjekt snědl každé ráno 200 gramů této zeleniny v syrovém stavu.

Z vitamínů je mrkev bohatá na céčko, ale rovněž na vitamín E a vitamín K1, který je důležitý pro metabolismus kostí a cév, ale i pro zdravou srážlivost krve.

Proti průjmu i ztrátě paměti

Mrkev je obzvlášť blahodárná pro trávící ústrojí, může na něj fungovat dokonce přímo jako lék. Ať už vás trápí průjem, nebo naopak zácpa – s obojím si oranžová zelenina poradí. Záleží to na úpravě.

Syrová díky vysokému obsahu vlákniny zabrání vzniku zácpy, vařené mrkvové pyré je zase dobré na průjem, a to díky antiseptickým vlastnostem mrkve.

Ale pozor! Neplatí to pro miminka; těm může větší množství tepelně upravené mrkve ze stejných důvodů způsobit bolestivou koliku.

Podle studie vědců z nemocnice Brigham and Women’s Hospital v americkém Bostonu z roku 2007 má v mrkvi obsažený betakaroten pozitivní účinky při prevenci ztráty paměti a rozvíjení demence.

Zároveň v zelenině najdeme i pektin, který na sebe váže až 80 % těžkých kovů z prostředí, a tak chrání organismus před intoxikací rakovinotvornými látkami. Mrkev rovněž pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a je dobrá pro zdravé srdce.

Vědecký výzkum z roku 2005, v jehož rámci byly sledované subjekty pravidelně krmeny mrkví – každý spořádal ke snídani 200 g této zeleniny v syrovém stavu – zjistil, že u konzumentů mrkve se hladina cholesterolu snížila o 11 %.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector