Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Česnek medvědí (Allium ursinum) brzy na jaře vytváří ve vlhkých lesích bujný zelený koberec a bezpečně ho poznáte podle typické česnekové vůně. Česnek medvědí si můžete také pěstovat sami na zahradě, poradíme jak. Potřebuje si po zimě pořádně pročistit tělo a zahnat jarní únavu? Tak právě česnek medvědí a jeho léčivá síla i skvělá chuť jsou ideálním řešením

Česnek medvědí (Allium ursinum) je asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou; vždy roste v trsech a listy mají zřetelný stonek.  Listy česneku medvědího vyrůstají ze země od dubna, někdy se objeví i dřív. Jasně zelené podlouhle široké listy po odkvětu hynou.

Rostlina kvete až uprostřed května a června drobnými bílými květy na delší stopce.

Najít tuhle jarní bylinu ve vlhkých lužních lesích není nic těžkého, protože velké plochy svěžích zelených listů jsou nepřehlédnutelné a jejich příjemně česneková vůně se line celým lesem.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Česnek medvědí (Allium ursinum): listy vyrůstají ze země od dubna (Zdroj: pixabay.com)

Jak česnek medvědí pěstovat na zahrádce

Pěstování česneku medvědího na zahrádce je snadné a nenáročné. Rostlina se dá množit jak semeny, tak cibulkami. Daří se mu v polostínu na severní straně, můžeme také zvolit například umístění pod ovocnými stromy a podobná místa, kde by se jiným rostlinám příliš nedařilo.

Je pouze potřeba česnek častěji zalévat, protože má velmi rád vlhkou půdu. Nejlepší je sehnat si mladé rostliny česneku medvědího a vysadit je v dubnu do řádků 10–20 cm od sebe. Můžete také zasadit na podzim cibulky v trsech po zhruba 10 kusech.

Rostlina je samovýsevná a lehce zplaňuje.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Česnek medvědí (Allium ursinum) kvete drobnými bílými kvítky (Zdroj: pixabay.com)

Kdy česnek medvědí sbírat a jak ho uchovat

Nejvhodnější doba ke sběru je duben až květen, v chladnějších oblastech i červen. Ke konzumaci je nejvhodnější čerstvý, protože při sušení a vaření se vytrácí jak vůně, tak chuť i léčivé látky.

Pokud však máte velkou úrodu, kterou si chcete uchovat, je dobré listy natrhat na kousky a dát zmrazit nebo je naložit do oleje.

Potřebujete-li listy uchovat pár dní, vydrží v lednici zabalené ve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Česnek medvědí (Allium ursinum): čas sběru je duben až květen (Zdroj: istock.com)

Proč a jak česnek medvědí pomáhá léčit

Česnek medvědí obsahuje aminokyseliny allicin a alliin, vinylsulfid a esenciální oleje.  Allicin má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru, flavonoidy antibakteriální a antivirový účinek, dále snižují srážlivost krve a pomáhají tak předcházet chorobám srdce a kardiovaskulárním chorobám. Méně se ví, že je bohatým zdrojem vitaminu C: 100 g ho obsahuje 150 mg.

V lidovém léčitelství se užívá jako přírodní antibiotikum i mírné projímadlo. Pomáhá léčit mykózy a ničit nežádoucí střevní bakterie, parazity i zlatého stafylokoka. Působí proti závratím, úzkosti a nespavosti, má pozitivní vliv na činnost srdce a podporuje chuť k jídlu. Působí močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř.

 Léčivé látky v medvědím česneku napomáhají k jarní detoxikaci organismu, a protože mají antioxidační účinky, posilují zároveň  imunitní systém. Je to tedy ideální bylina, kdy potřebujeme po zimě pročistit telo – ostatně traduje se, že to tak dělají i medvědi, kteří dovedou za bylinou putovat i desítky kilometrů, aby si po dlouhém zimním spánku pročistili žaludek, střeva a krev.

 Rostlinné části se používají čerstvé; sušením totiž česnek medvědí ztrácí účinnost.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Česnek medvědí (Allium ursinum): ideální bylina pro jarní detoxikaci organismu (Zdroj: istock. com)

Tinktura pro jarní pročistění těla

Nadrobno potrhané nebo nakrájené listy (použijte raději keramický nůž) vložte volně až po hrdlo láhve, zalijte 40–50% alkoholem a dobře uzavřete. Nechte asi dva týdny na světlém místě, občas protřepte. Potom sceďte. Užívejte maximálně dvakrát denně 10–15 kapek do vody, mléka nebo čaje. 

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Česnek medvědí (Allium ursinum): medicínka pro jarní pročistění těla (Zdroj: istock.com)

Česnek medvědí v kuchyni

Čerstvé listy česneku medvědího se nejčastěji používají podobně jako pažitka a cibulová nať.

Mladé jarní listy dobře umyjeme pod tekoucí vodou a jíme čerstvé nebo je můžeme připravit jako pikantní špenát – kratičce ho necháme spařit na páře, pak hned osolíme, opepříme a podáváme.

Také ho můžeme připravit jako bylinkové máslo, salát, pomazánku, jarní polévku nebo ho použít při zdobení jídel. Chutné jsou i cibulky česneku. Drobně nakrájené je přidáváme na chléb s máslem, sýrem, slouží také jako koření do polévek, omáček, na brambory a masa.  

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Čerstvé listy česneku medvědího se nejčastěji používají podobně jako pažitka a cibulová nať (Zdroj: istock.com)

Recept na medvědí pesto

100 g listů medvědího česneku, 4 lžíce sekaných piniových oříšků, 6–7 stroužků česneku, 200 ml panenského olivového oleje smíchejte a rozmixujte, osolte, opepřte a nakonec přidejte 100 g strouhaného parmazánu.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Česnek medvědí (Allium ursinum): recept na pesto (Zdroj: pixabay.com)

Publikováno: 24. 3. 2019, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová

Medvědí síla v plněných knedlících. Sezóna divokého česneku právě začíná | Dobrá chuť

Unikátní pochoutkou jsou bramborové knedlíky plněné medvědím česnekem pro vegetariány a pro milovníky masa si knedlíky dopřejte s pečenou kýtou na šalvěji a rozmarýnu. Bylinky dokáží vykouzlit dokonalé souznění chutí!

Výrazné aroma, výrazné zdravotní benefity

Omamná vůně česneku vás nenechá na pochybách, ještě než vkročíte do tmavých míst listnatých lesů, kde naleznete celé koberce medvědího česneku. Nečekejte, až rozkvete, i když na roztomilé bílé hvězdicové květy je milá podívaná, a hned sbírejte, listy mají tu správnou medvědí sílu jen do doby, než se objeví květy.

Je všeobecně známo, že medvědí česnek disponuje antibakteriálními, antibiotickými a pravděpodobně i protivirovými účinky. Je tedy vhodný na jarní detoxikace a očistné kůry, snižuje krevní tlak a podporuje trávení.

Současně je obdařen přímo medvědí silou (teď už se zdá jasné, odkud pochází jeho název, ale všechno je trochu jinak), protože obsahuje i vitamín A a C, vápník, železo, fosfor, draslík a měď. Z jarních divokých bylin patří v našich krajích mezi nejoblíbenější.

Je ideální pro všechny, pro koho je běžný česnek příliš silnou, štiplavou záležitostí; medvědí česnek mu nabízí příjemně česnekovou chuť v jemnějším podání.

Medvědí síla je opravdově medvědí? Vydejte se do lesa na sběr

Medvědí česnek, latinsky Allium ursinum, je vlastně divokou odrůdou česneku, proto je někdy také nazýván lesní česnek či medvědí pórek. Je široce rozšířený v Evropě a Asii. Latinský název nás přivádí k medvědovi ( ursus), který cibule divokého česneku vyhledává jako lahůdku právě pro jejich chuť, proto název medvědí česnek.

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Sběr medvědího česneku je relaxem i zábavou, i když zatím ještě nedosahuje vášně srovnatelné s houbařením. Asi je to také způsobeno omamnou vůní, která vás v lese ihned upozorní, že jste na správném místě.

Jedlé jsou nejen listy podobné listům tulipánu, ale i květy a cibule, ovšem jakmile květy vykvetou, lístky již nemají svoji “medvědí” sílu a jejich chuť je jemnější.

Sezóna je tedy pro vyznavače medvědích chutí poměrně krátká, jen asi měsíc do prvního kvítku, vyplatí se tedy s výpravou za medvědím česnekem neotálet.

Vyhledávejte listnaté lesy a údolí potoků, v jejich stínu medvědí česnek nepochybně najdete. Sběr je však každoročně spojen i s tragickou záměnou za konvalinku, sice velmi krásnou, ale silně jedovatou rostlinu. Je nutné tyto rostliny rozeznávat a vyzkoušet, zda lístky vydávají po promnutí charakteristickou česnekovou vůni.

Nyní už i supermarketech

Medvědí česnek se dá snadno pěstovat i na zahradě, a pokud budete sbírat lístky rozumně a necháte cibulky v zemi, obdaří vás úrodou i příští rok.

Pokud kupujete medvědí česnek na farmářských trzích, pevně svázané kytičky zabalte do vlhkého ubrousku; ve fólii či v igelitovém sáčky úspěšně vydrží déle než týden.

Velkým překvapením letos jsou vaničky plné medvědího česneku, které seženete v supermarketu – perfektní ukázka flexibilní nabídky, která také dobře poslouží, když nemáte čas vyrazit na výpravu do lesa; kupujte však vždy jen čerstvé, nezavadlé lístky.

Budete mít zájem:  Kdo má pravdu v případu biopotravin, Billa, nebo Blesk?

Široké použití aromatické byliny

Medvědí česnek se dnes široce používá do salátů, polévek anebo jako dušená zelenina třeba na způsob špenátu. Oblíbená jsou pesta, kdy medvědí česnek směle nahradí bazalku, dokonce nabízí ještě výraznější chuť.

Pesta můžete také přímo namazat na tmavý chléb anebo rozetřít s krémovitým sýrem, získáte tím lehčí pomazánku na chléb. V Británii se přidává také do sýrů a typicky Cornish Yard, sýr pocházející z oblasti Cornwallu, má kůrku obalenou listem z medvědího česneku.

Do medvědího česneku se balí i maso k pečení, dodá mu neopakovatelnou chuť.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou síluMedvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Snad nejjednodušším způsobem je vychutnat si nakrájený medvědí česnek hustě nasypaný na tmavém chlebu s krémovým sýrem nebo jen máslem. Ideálně si můžete připravit pomazánku s medvědím česnekem anebo přímo ochucené máslo. S tím pak můžete čarovat při pečení jemného jehněčího masa nebo ho používat stejně jako kterékoliv bylinkové máslo, třeba na steak nebo do krémové polévky.

Báječně divoký česnek chutná jako náplň knedlíků z bramborového těsta a aby bylinkový koncert dostal úplné souznění, upečte si k nim vepřovou kýtu na šalvěji a tymiánu. Ideální kombinace chutí!

Bramborové knedlíky plněné medvědím česnekem

Na těsto:

  • 1 kg brambor, varný typ A s pevnou lojovitou dužinou
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 malá vejce
  • 3 velké lžíce dětské krupičky
  • 350 g hrubé mouky

Na náplň:

  • 150 g medvědího česneku ( listy se stonky)
  • 2 plátky celozrnného toastového chleba
  • 200 g měkkého tvarohu
  • muškátový oříšek
  • čerstvě namletý pepř
  • malá lžička mořské soli

Uvaříme brambory ve slupce do měkka. Slijeme vodu a necháme vystydnout. Oloupeme slupku a nastrouháme na struhadle na jemno na pracovní plochu.

V mixéru nasekáme na jemno plátky toastového chleba a dáme stranou. Medvědí česnek omyjeme a osušíme v sušičce na salát. Na jemno rozsekáme v mixéru, vždy po jedné hrsti a dáme do mísy. Přidáme tvaroh, nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem a smícháme s nasekaným medvědím česnekem.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Ve velkém hrnci dostatečné množství vody přivedeme do varu. Vypracujeme těsto z nastrouhaných brambor, mouky, krupice, vajec a soli. Těsto vytvarujeme do válečku a nakrájíme na stejné kousky. Rozprostřeme na pomoučněnou plochu a mírným tlakem vytvoříme placičky.

Poklademe připravenou směsí tvarohu a česneku a zabalíme do tvaru knedlíčků. Postupně klademe do vroucí vody a po znovu obnovení varu na mírnějším ohni vaříme 5 minut.

Vyndáme děrovanou naběračkou, okapeme a servírujeme k pečenému masu anebo jen rozkrojené a posypané smaženou cibulkou.

Pečená vepřová kýta na šalvěji a rozmarýnu

  • 2 kg vepřové kýty
  • mořská sůl
  • kmín
  • 2 hrsti čerstvé šalvěje
  • 4 velké snítky tymiánu

Maso omyjeme, osušíme a z obou stran nasolíme a posypeme kmínem. Dáme do pekáče a poklademe čerstvou šalvějí a tymiánem.

Dáme do předehřáté trouby na vyšší teplotu 220°C na 35 minut zapéct, poté podlijeme horkou vodou, přikryjeme alobalem nebo pokličkou, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dále do měkka za občasného podlévání. Posledních 20 minut necháme maso dopéct bez přikrytí.

Před podáváním necháme maso zakryté fólií a utěrkou asi 30 minut odpočívat. Krájíme na plátky a servírujeme s knedlíky plněné medvědím pestem.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Medvědí česnek a jeho léčivé účinky

Že jste ještě nestihli přivítat jaro, ačkoli první jarní den už máme za sebou? Přivítejte ho nyní jedním z mnoha zázraků, kterým je nepochybně medvědí česnek. Připravte z této léčivé rostliny chutná jídla pro celou rodinu, které vás nadopují vitamíny. A to přece po zimě všichni potřebujeme, či ne?

Medvědí česnek je pro mnohé milovníky zdravého jídla skutečným důkazem toho, že jaro je už konečně tady. Kuchyň opět ožije čerstvými surovinami, které jí v zimě tak velmi chyběly.

Medvědí česnek si však nevychutnávají pouze lidé, ale i zvířata v přírodě. A nejvíce ze všeho medvídci! Ano, i ti naši – Oli, Bruno a Mila. Medvědí česnek se totiž nenazývá medvědím jen tak pro nic za nic.

Proslýchá se, že je první rostlinkou, kterou medvěd sní po probuzení ze zimního spánku.

Medvědí česnek či konvalinka?

Ti, kteří se s medvědím česnekem ještě osobně nesetkali, si ho mohou velmi snadno splést s konvalinkou – sice krásně vonící, ale jedovatou rostlinou. A právě vůně je hlavním indikátorem, díky kterému konvalinku rozeznáte od medvědího česneku. Medvědí česnek má totiž výraznou česnekovou vůni, která konvalince chybí.

Stačí, když během sklizně očicháte listy bylinky, popřípadě je utrhnete a promnete mezi prsty, čímž se vůně ještě více uvolní. Samozřejmě, tyto dvě rostliny se liší i květy, ale medvědí česnek se již po rozkvetení nesbírá, protože v tomto stádiu už ztrácí nejen chuť, ale i významné vitamíny.

Na fotce níže můžete vidět konvalinku s jejími květy a listy.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Léčivé účinky k nezaplacení

Medvědí česnek je v kuchyni oblíbený nejen díky své chuti, ale vděčí za to zejména svým léčivým účinkům, které lidé znají již tisíce let. Poznejte je i vy a objevte léčivou sílu medvědího česneku:

  • Má vynikající detoxikační schopnost. Tu ocení zejména ti z vás, kteří si každoročně na jaře dopřejí perfuzní kúru.
  • Posiluje imunitu. Po zimě je lidský organismus oslabený a budování imunity časté teplotní změny na začátku jara vůbec nepomáhají. Konzumace medvědího česneku si s tím však hravě poradí.
  • Snižuje krevní tlak. Stejně jako běžný česnek, i ten medvědí si dokáže poradit s vysokým krevním tlakem, ale i s jinými srdečně-cévními onemocněními.
  • Pomáhá bojovat s migrénami a bolestmi hlavy.
  • Pomůže ulevit při žaludečních potížích, například při zácpě, plynatosti, ale i průjmu. Výrazná chuť česneku dokonce pomůže vypudit z těla hlístice.
  • Léčí onemocnění horních cest dýchacích, jakými jsou například astma či zánět průdušek.

Základem je pesto!

Základem většiny receptů z medvědího česneku je právě pesto z něj. To si připravíte velmi jednoduše a jeho obrovskou výhodou je to, že jej můžete skladovat v lednici, kde vám vydrží až do příští sezóny. Předem připravené pesto vás zachrání v nouzi, ale i tehdy, když spěcháte a na přípravu oběda máte pouze pár minut.

Ingredience

  • 200 g medvědího česneku
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl
  • 150 g ořechů (nemusí být)

Postup

Listy medvědího česneku důkladně omyjte pod tekoucí vodou a následně vysušte utěrkou. Do mixovací nádoby nalijte olivový olej, přidejte medvědí česnek, podle chuti sůl a ořechy (vlašské, kešu, piniové). Všechny suroviny spolu mixujte, dokud nemá pesto krémovou konzistenci.

Takto připravené pesto uskladněte v zavařovacích sklenicích a skladujte v lednici nebo na tmavém, chladném místě. Pokud chcete, aby vám pesto vydrželo co nejdéle, zalijte ho tenkou vrstvou olivového oleje a můžete tak učinit vždy, když z něj odeberete.

Pesto z medvědího česneku stačí pouze smíchat s uvařenými těstovinami, posypat strouhaným sýrem a oběd je na světě!

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Máslo s medvědím česnekem

Je pro vaše děti obyčejné máslo příliš nudné? Osvěžte jim snídani máslem z medvědího česneku! Perfektně se hodí nejen na čerstvý chléb, ale i na teplé topinky či dokonce na grilované maso a steaky.

Ingredience

  • 250 g kvalitního másla – změklého
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

Listy medvědího česneku omyjte a nasekejte nadrobno. Důkladně smíchejte s máslem pokojové teploty, podle chuti osolte a můžete přidat i jiné koření. Takto připravenou směs lze skladovat v nádobce v lednici po dobu cca dvou týdnů, nebo jej můžete uskladnit v mrazničce, kde na vás bude čekat klidně i celý rok.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Polévka z medvědího česneku

Medvědí česnek o své bohaté léčivé účinky nepřijde ani tepelnou úpravou. Dalším skvělým receptem, který si zamiluje celá rodina, je krémová polévka z medvědího česneku s křupavými krutony.

Ingredience

  • plná hrst medvědího česneku (cca 100 g)
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • 1 jarní cibulka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidejte očištěný a nakrájenou bramboru a umytý nasekaný medvědí česnek.

Suroviny zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořeny, osolte, opepřete a nechte vařit asi 20 minut, dokud nebude brambora měkká. Po uvaření vše spolu pořádně mixujte, dokud polévka není jemná a krémová.

V případě potřeby ji lze zředit vodou. Polévku před podáváním ozdobte křupavými krutony a nasekanou jarní cibulkou.

Přejeme Vám nejen krásné jaro, ale i chutnou a léčivou sezónu medvědího česneku!

Medvědí česnek aneb opravdový poklad po dlouhé zimě

(Allium ursinum L.)

Budete mít zájem:  Těhotenství, kojení dítěte a celiakie – co je dobré vědět?

Medvědí česnek roste především v Evropě. Nalezneme jej hlavně ve stinných a vlhkých místech či horských lesích, což mu vysloužilo i lidovou přezdívku lesní česnek. Charakteristickým znakem je samozřejmě jeho vůně, která slouží také velkým pomocníkem při jeho hledání, abychom jej nezaměnily s jedovatými bylinami.

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu Dělí se na 2 poddruhy – česnek medvědí pravý (Allium ursinum subsp. ursinum), který se vyskytuje spíše v západní části areálu, a česnek medvědí ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum), kterého nalezneme východněji. V místě kde se uzemí výskytu poddruhů překrývají najdeme přechodné typy a směsné populace. V České republice rostou oba dva.

Zmínky o rostlině nalezneme již v dávné historii. Pěstovala se s oblibou v klášterních zahradách a hojně se využívala jako koření. Vědělo se i o jejím pozitivním účinku na lidský organismus.

Dokonce se využívala jako prevence moru a cholery. Zajímavé je také to, že její oblíbenost s časem neklesla.

O tom také svědčí německý festival „Eberbacher Barlauchtage“ v městečku Eberbach, který se koná každoročně v čest medvědího česneku.

V kuchyni se dnes nejčastěji používají čerstvé listy, které se obvykle nařežou nadrobno a posypávají se jimi chlebíčky, přidávají se do polévek, omáček, salátů a masových pokrmů.

Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí. Dále obsahuje řadu významných látek, z nichž zmíníme např. vitamín C, А, РР, vitamíny skupiny B, minerály hořčík, vápník, draslík, síru, železo, meď a mnohé další.

O medvědím česneku se ve své knize zmiňuje i známa rakouská léčitelka Marie Treben:

«Brzy z jara jsou mnohé lužní lesy pokryty čerstvými, zelenými listy česneku medvědího. Vyrůstají ze země v dubnu a květnu, někdy i dříve. Kvete však až uprostřed května a v červnu.

Dřímají v něm mohutné léčivé síly a vypráví se, že i medvědi ho hledají po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev. Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti našeho česneku, je ale mnohem léčivější.

Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a léčí i chronické choroby kůže.

Usušené listy ztrácejí léčivé účinky. Proto se pro jarní pročišťovací a odhleňovací kúry používají čerstvé listy.

Drobně nakrájené dáváme na chléb s máslem, jemně posekané používáme jako koření do polévky, sypeme jimi brambory a podobná jídla. Listy můžeme připravit také jako špenát nebo salát.

Používáme-li je ve větším množství, mají štiplavou chuť, proto bychom je měli při přípravě jako špenát vylepšit tím, že je smícháme s kopřivou.

Mladé rostlinky sbíráme v dubnu a v květnu, tedy ještě před rozkvětem, cibulky koncem léta anebo na podzim. Cibulky česneku medvědího můžeme používat místo česneku setého. Lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet nadrobno, zalít je vřelým mlékem, nechat dvě až tři hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích.“

Jaké jsou tedy účinky medvědího česneku?

  • Má obecně velmi dobrý vliv na žaludek a střeva.

„Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami.

Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč, výkonnost střev, a proto se ztrácejí i ty obtíže, které se vyskytují u starších lidí a nemírných jedlíků, když jsou střeva lenivá nebo přecpaná.

Polevují i žaludkem vyvolané poruchy činnosti srdce, nespavost, ale i ty obtíže, jejichž původ je ve zvápenatění cév nebo ve vysokém krevním tlaku, jako závratě, pocit tlaku v hlavě, úzkost. Vysoký tlak pomalu klesá.

Víno z česneku medvědího (viz způsoby použití) je zázračným lékem pro všechny starší lidi, kteří mají trvale zahleněné průdušky a s tím spojené těžkosti při dýchání. Dokonce při zastaralém kašli se zahlenění průdušek uvolňuje a tak mizí i dýchavičnost.“

Úryvek z knihy Marie Treben Zdraví z Boží lékárny

  • Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou síluDále podporuje přirozené pročistění těla a látkovou výměnu.
  • Řeší chronické potíže kůže. Aplikuje se například na bradavice, plísně. Čerstvou šťávou natíráme těžko se hojící rány.
  • Využívá se i při tuberkulóze či vodnatelnosti.
  • Čerstvě nasekané listy pročišťují ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče.
  • Používá se při onemocněních věnčitých (koronárních) cév. Rostlina má celkově velmi pozitivní účinky na cévní soustavu a podporuje její funkce.

„Česnek medvědí dost dobře nedoceňujeme jako prostředek čisticí krev, který se uplatňuje i při chronicky nečisté kůži.

Švýcarský přírodní lékař a bylinkář, farář Kunzle, tuto rostlinu zvláště chválil: „Pročišťuje celé tělo, vyhání ztvrdlé choré látky, ozdravuje krev, vyhání a zabíjí jedovaté látky.

Stále nemocní lidé, kteří mají lišeje, moučnatou tvář, tbc krčních uzlin, kteří jsou revmatičtí, měli by si tento česnek cenit jako zlato. Žádná bylinka na zemi není tak účinná pro pročištění žaludku, střev a krve.

Mladí lidé by rozkvetli jako růžový záhon a vypučeli jako větvička jedle na sluníčku.“ Kunzle dále uvádí, že zná rodinu, která předtím celý rok postonávala, navštěvovali lékaře, měli mnoho vyrážek a lišejů na celém těle, byli bledí, jakoby už spočívali v hrobě a jen utekli hrobařovi z lopaty. Po delším používání tohoto nádherného božího daru byli opět celkově zdraví a svěží.“

Úryvek z knihy Marie Treben Zdraví z Boží lékárny

  • Někteří jej též doporučují při potížích s štítnou žlázou (hyper a hypotyreózách).

Kontraindikace

Medvědí česnek by neměli využívat především lidé s vředy žaludku a dvanáctníku, akutní gastritidou a obecně těžšími onemocněními trávicí soustavy.

Medvědí česnek během těhotenství

Může se tato bylinka užívat během tohoto období? Jedná se o bohatý zdroj vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, ale na druhou stranu může být v některých případech nevhodným řešením. Obvykle platí rada – menší dávky a zvýšená opatrnost. Nejvhodnější je před užíváním, poradit se s odborníkem.

Tinktura z medvědího česneku

Lihový výtažek je též velmi vhodnou formou užívání. Denně se doporučuje rozpustit 10-12 kapek ve vodě. Tinktura výborně podporuje paměť, působí též jako prevence aterosklerózy.

Recept: Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve. Následně je zalijeme alkoholem (38 až 40%) a necháme cca 14 dní na teplém místě.

Víno z medvědího česneku

Plnou hrst nadrobno nakrájených listů krátce povaříme v asi 250 ml bílého vína. Osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.

  • Zdroje: kniha „Zdraví z Boží lékárny“ Marie Treben
  • Zmíněné produkty:
  • Medvědí česnek
  • Medvědí česnek tinktura

Česnek medvědí (Allium ursinum)

Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou síluČesnek medvědí patří mezi první bylinky, které se probouzejí ze zimního spánku a slouží právě medvědům jako první potrava. Proto i druhový název ursinum, pocházející z latinského slova ursus (medvěd). Lidé v dávných dobách věřili, že v sobě rostlina ukrývá medvědí sílu, a proto byl medvědí česnek považován za jeden z nejsilnějších a nejmocnějších léků v boží lékárně. Bylinkář Künzle pravil: ,,Snad žádná bylina na zemi není tak účinná v pročišťování žaludku, střev i krve jako česnek medvědí‘‘ a měl pravdu. Pokud v lese na na jaře roste medvědí česnek, lehce ho najdete díky jeho pronikavé vůni. Známý je také pod názvem „čarodějnická cibule“ protože jeho účinky je doslova čarovné. Málokdo ví, že má mnohem silnější účinky než česnek kuchyňský. Medvědí česnek se dodnes velmi účinně používá k desinfekci trávicího traktu, je zdrojem vitamínů a minerálů, a proto se používá při detoxu, jarní únavě, chřipce, nachlazení a astmatu. Používá se při boji se střevními parazity, čistí krev, odstraňuje plynatost a snižuje krevní tlak. Pokud tinkturu z medvědího česneku přiložíte na bolavou ránu, rána bude dezinfikována a velice rychle se zahojí. Medvědí česnek působí

Výskyt medvědího česneku

Medvědí česnek se často vyskytuje na vlhkých místech na loukách, v lesích nebo na okrajích řek a potoků.

Česnek vyrůstá z podzemní cibule, do které si ukládá všechny zásobní látky z předchozího roku. Protáhlé listy se mohou snadno splést s jedovatými listy konvalinky nebo ocúnu. Dobrým vodítkem při sběru je česneková vůně, díky které se nespletete. V období duben – červen můžeme pozorovat drobné bílé kvítky.

Pěstování

U většiny bylin herbalista preferuje sběr ve volné přírodě, ale v sazenicím se mu bude dařit bez problému všude tam, kde je půda neutrální nebo lehce kyselá a vlhká.

Sběr

Listy: duben, květen
Cibule: srpen, září

Pro své léčivé schopnosti sbíráme celou rostliny. Listy se používají výhradně v čerstvém stavu. Jejich chuť je podobná česneku kuchyňskému, avšak česnek medvědí není tolik pikantní. Využití listů je například do salátů, polévek, domácího pesta nebo másla.

Budete mít zájem:  7 rad proti bolesti zad dle tradiční čínské medicíny

Pokud se Vám nepodaří česnek nasbírat v přírodě je možné ho zakoupit na farmářských trzích nebo ve vybraných supermarketech. Sušením se účinné látky ztrácí, pro dlouhodobé uchování doporučujeme připravit tinktur nebo listy nasekat a zamrazit

Herbalista radí
Pár lístků medvědího česneku snězte preventivně každý den jako ochranu před srdečními a cévními onemocněními způsobenými stářím.

Pokud medvědí česnek vložíte do vlhkého ubrousku a ponecháte v lednici nebo chladné místnost, vydrží vám čerstvý až 5 dní.

Pokud vám užívání tinktury není příjemné nebo vás po ní bolí břicho, kapejte si jí do bylinkového čaje (ideální máta nebo heřmánek, nepoužívejte černý čaj).

Léčivé účinky

  • Desinfekční účinky, působí proti bakteriím, virům, plísním
  • Zmírňuje potíže spojení s chřipkou a nachlazením
  • Pomáhá při astmatu
  • Podporuje trávení a upravuje činnost žaludku
  • Vyhání střevní parazity
  • Odstraňuje plynatost
  • Uvolňuje křeče vnitřních orgánů
  • Čistí ledviny, močový měchýř i krev
  • Snižuje krevní tlak
  • Napomáhá zvýšit rychlost krevního oběhu
  • Snižuje jarní únavu
  • Zevně pomáhá hojit rány a vředy

Herbalista zjistil – medvědí česnek bojuje proti volným radikálům
Během metabolických dějů vznikají v lidské organismu volné radikály, které v nadměrném množství způsobují tzv. oxidační stres. Ten se podílí na vzniku zánětlivých, degenerativních onemocnění a stárnutí. Medvědí česnek bojuje proti volným radikálům antioxidačními účinky (= schopnost vychytávat volné radikály) stejné jako vitamin A , C, E a selen. Ukázalo se, že česnek medvědí má až 20x vyšší obsah adenosinu než česnek kuchyňský. Právě adenosin je významný svými antioxidačními vlastnostmi a ochranou před stárnutím (rozšiřuje periferní cévy, zrychluje průtok krve a mízy a slouží jako prevence před srdečním infarktem). Rychlejší proudění krve a mízy pomáhá odvádět škodlivé látky rychleji pryč od orgánů a napomáhá detoxikaci organismu.

Medvědí česnek je dobré připravit především čerstvý a to na jaře, kdy má nejvíce léčivých látek.

 
Pokud vás tedy na jaře trápí respirační problémy a budete mít možnost natrhat čerstvý medvědí česnek, tak neváhejte a připravte si tento léčivý výluh.

Medvědí česnek obsahuje silice, konkrétně allicin, který pomůže při chřipce, nachlazení, angíně a dalších respiračních problémech.

Co budete potřebovat k výrobě výluhu na kašel:

Hrst nasekaných listů medvědího česneku
2 polévkové lžíce medu

Jak na to:
Hrst nasekaných listů zalijeme 100 ml horké vody a přidáme 2 polévkové lžíce medu. Necháme 30 minut louhovat a poté slijeme.

Užití:
Při onemocnění průdušek užíváme 1 čajovou lžíci každou hodinu.

Další recepty z medvědího česneku:

Tinktura z medvědího česneku – proti chřipce a nachlazení
Pesto z medvědího česneku
Máslo s medvědím česnekem
Víno z mědvědího česneku – detox

Z medvědího česneku uděláte tinkturu i med, který funguje jako přírodní antibiotikum

Léčivou sílu česneku medvědího(Allium ursinum); prý využívali už staří Slované, kteří ho hojně využívali a pěstovali, a proto se často vyskytuje v místech původního staroslovanského osídlení. Medvědí česnek patří k nejoblíbenějším jarním bylinkám. Kromě vynikající chuti a nezaměnitelné vůně jsou jeho velkou předností léčivé vlastnosti. Po všech stránkách je nejlepší čerstvě utržený, o tom žádná. Ale protože má dost krátkou sezonu, měli bychom vytěžit na maximum všechny jeho zdraví prospěšné látky od března do května. Chceme-li si přece jen léčivou sílu česneku medvědího užívat o něco déle, můžeme si ho nasušit a udělat z něj polévkové koření, vyrobit aromatický olej, zdravé medvědí pesto nebo jedinečný med, který funguje jako přírodní antibiotikum. Tradičně se z medvědího česneku dělá tinktura pro pevné zdraví, která se běžně využívá v lidovém léčitelství. Domácí příprava podle našich receptů je snadná. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Léčivou sílu česneku medvědího (Allium ursinum) prý znali už staří Slované, kteří ho hojně využívali a pěstovali, a proto se často vyskytuje v místech původního staroslovanského osídlení. Česnek medvědí toho pro naše zdraví dělá opravdu hodně. Čerstvé listy před rozkvětem obsahují mj. sirné sloučeniny, vitaminy C a skupiny B, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny allicin a alliin.

Užívejte si léčivou silu medvědího česneku nejen na jaře. Udělejte si tinkturu, med nebo olej

„Česnek medvědí slouží především jako silné přírodní antibiotikum a antivirotikum, má účinky protiplísňové, detoxikační či antioxidační, močopudné a projímavé.

Pozitivně ovlivňuje  hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, pomáhá při virových onemocněních, uvolňuje dýchací cesty, podporuje paměť a osvědčil se při jarních očistných kúrách, využívá se při léčbě mykóz, dokáže zničit zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie i parazity,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

„Já doporučuji kromě konzumace čerstvého medvědího česneku lihový výtažek, který se dá snadno vyrobit i doma,“ doplňuje bylinkář. „Jako ochranu před viry užíváme medvědí tinkturu po dobu jednoho měsíce.

Buď po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem, nebo citlivější lidé mohou začít užívat 5 kapek třikrát denně a postupně přidávat po jedné kapce až na 20 kapek třikrát denně před jídlem. Antivirovou kúru si dopřejeme dvakrát ročně.

Užívá se také na snížení krevního tlaku, proti chorobám z nachlazení nebo ateroskleróze.“

Jako ochranu před viry užíváme domácí medvědí tinkturu po dobu jednoho měsíce po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem.

Medvědí tinktura pro pevné zdraví

Ingredience

  • 250 g medvědího česneku
  • 500 ml 40–50% čirého alkoholu, ideálně vodka nebo domácí pálenka

Příprava

Listy medvědího česneku najemno nasekáme nebo nadrtíme zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme v tmavé a chladné místnosti 10 až 14 dnů. Občas protřepeme.

Necháme stát na teplém a světlém místě, ne však na přímém slunci, teplota při maceraci by nikdy neměla překročit 40 °C.

Následně domácí tinkturu scedíme přes husté sítko nebo pláténko, nasáklé byliny ještě vymačkáme. Dáme do lahviček s kapátkem.

Sušený nadrcený medvědí česnek se hodí například do domácího polévkového koření

Jak medvědí česnek sušit

Listy pokrájíme a sušíme rozložené v tenké vrstvě na savém papíru na vzdušném místě, během sušení opatrně obracíme. Medvědí česnek nesmí ztmavnout. Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě. Sušený nadrcený medvědí česnek se hodí například do domácího polévkového koření, skvěle si rozumí s kadeřavou a hladkolistou petrželkou, celerovou a mrkvovou natí nebo kerblíkem.

Medvědí med je přírodní antibiotikum 

Ingredience

Příprava

Medvědí česnek dáme do papírového kávového filtru a pevně zavážeme. Med opatrně ohřejeme na teplotu max. 50 °C a vložíme do něj filtr s česnekem. Necháme asi 2 hodiny stát, občas opatrně promícháme, aby vůně česneku přešla do medu.

Potom česnek vyjmeme z medu. Skladujeme v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu.

Medvědí med se hodí k oslazení čaje nebo ho užíváme po jedné lžičce denně, působí antibioticky, antiviroticky, pomáhá pomáhá při  chřipce a nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, tlumí projevy angíny.

Aromatický bylinkový olej z čerstvých listů medvědího česneku vydrží asi šest týdnů

Aromatický medvědí olej

Ingredience

  • hrst čerstvých listů medvědího česneku
  • kvalitní (nejlépe zastudena lisovaný v bio kvalitě) olej podle potřeby

Příprava

Čistou skleněnou lahev naplníme do poloviny nasekanými medvědím česnekem, zalijeme kvalitním olejem a dobře uzavřeme. Je nezbytně nutné, aby všechny byliny byly ponořené pod hladinou! Občas opatrně protřepeme. Necháme na teplém a stinném místě stát přibližně 10 dnů.

Pak scedíme a přelijeme do čistých lahví. Máme-li pocti, že vůně oleje není dostatečně intenzivní, postup ještě jednou zopakujeme s další várkou medvědího česneku. Bylinkový olej z čerstvých bylin vydrží asi šest týdnů, ze sušených zhruba šest měsíců.

K medvědímu česneku můžeme přidat ještě snítku saturejky, tymiánu, rozmarýnu nebo oregana.

Užívejte si léčivou silu medvědího česneku nejen na jaře: zdravé pesto se hodí na těstoviny, chleba nebo toasty

Zdravé pesto z medvědího česneku

Ingredience

  • asi 200 g listů medvědího česneku
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli

Příprava

Medvědí česnek rozmixujeme s olejem a solí (kvůli konzervaci) na pastu. Chuť můžeme vylepšit slunečnicovými, dýňovými nebo sezamovými semínky, Vložíme do uzavíratelné sklenice a uskladníme v lednici. Toto pesto vydrží v lednici dva týdny. Je výborné na čerstvý chléb nebo těstoviny.

O jarních bylinách by vás ještě mohlo zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector