Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Alergie pylového bujónu dnespřevládající v celém světě. Jedná se o poslední vlnu pollinózy, která se obvykle vyskytuje koncem července – začátkem srpna, kdy se obzvláště rychle rozvíjí tráva. Tato nebezpečná doba pro alergické lidi pokračuje až do prvního sněžení.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Skupina rostlin, alergeny patří: kvetoucí, Compositae, plantain. Alergen je koncentrovanější v následujících zařízeních:

Je třeba vědět, že alergeny pyl těchto bylin mají strukturu podobnou alergenům domácího prachu. Z tohoto důvodu často trpí jeden pacient alergie na plevele a prach.

Příčiny onemocnění

Mnohé trávy rostou v polích a loukáchčasto stávají nebezpečnými pro osoby předisponované k rozvoji této nemoci. Jemné pevné částice vyvolávají negativní reakci těla, zejména výskyt křížové alergie a charakteristických symptomů, nezávisle na působení stimulace.

Onemocnění se rychle vyvíjídospělí a děti. Někdy příčinou hypersenzitivity u pacientů náchylných na alergie na plevel leží v pollinóze. Jedná se o genetickou predispozici, která je zděděna. Léčba alergií na plevele je obtížná, ale možná: pro to lékař předepíše léky, zvláštní stravu, stimulaci imunitního systému.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Symptomy onemocnění

Zpravidla se jim projevují problémysliznice nosu, dýchací soustavy a očí. Pacienti často stěžují alergisty na zarudnutí očních víček a nesnesitelné svědění. Odborníci doporučují, aby se návštěva lékaře neodložila, pokud obdržíte:

  • svědění ovoce a jazyka;
  • dušnost, dehydratující suchý kašel, dušnost;
  • zánět nosu, svědění v nosní dutině a někdy nazální kongesce, kýchání;
  • trhání a zarudnutí očí;
  • kopřivka, zarudnutí kůže;
  • sípání v hrudi;
  • únava, letargie, ztráta hmotnosti;
  • edém (včetně angioedému);
  • faryngitida.

Příznaky se objeví nejprve v dýchacích cestách. Zdravý stav se značně zhoršuje ve větrném počasí, kdy se pyl rychle šíří kvůli větru. Pacienti mají pocit úlevy, když prší, když pyl přichází na zem.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Alergie vůči plevelům: léčba

Při terapii se používaly různéantialergické léky, jejichž účinnost je zaměřena na potlačení a eliminaci alergické reakce. První doporučení, které dostane pacient od alergie na plevel, je minimalizovat kontakt s provokatéry negativních reakcí. Během aktivního kvetení by rostliny neměly jít na přírodu. Kromě toho jsou pacientům předepsána přísná strava.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Léky proti alergii na plevele jsou tzv. Antihistaminiky s širokým použitím, které nezpůsobují sedaci. Patří sem:

  • „Claritin“;
  • Loratadin;
  • Histimette;
  • „Alergodil“;
  • Zyrtec;
  • „Lordestin“ a další.

Zbavte se svědění a dermatitidyalergie na plevele pomůže „Fenistil gel“. Sorbenty se doporučují pro odstraňování toxinů – Smekta, Enterosgel, bílé uhlí. Nosová kongesce eliminuje vazokonstrikční léky: „Rinazolin“, „Galazolin“, „Tizin“, „Naftyzinum“, „Xylometazolin“.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Ve složitých případech předepisují lékaři po důkladném vyšetření hormonální léčiva. Při léčbě alergií na plevele u dětí se předepisují přípravky s ohledem na věk dítěte.

Imunoterapie

Pomoci tělu snížit jeho citlivost naPlevele mohou imunoterapii.

Jedná se o novou, ale osvědčenou metodu, která spočívá v zavedení minimálních dávek podnětu do těla, aby se snížily a zcela eliminovaly projevy negativních reakcí na něj.

Jedním z těchto léků jsou smíšené trávy, včetně jitrocelu, ambrózie, pelyněku, solyanky. Předepsat takovou léčbu může pouze alergik, pokud to považuje za vhodné.

Užívání kapek nebo alergií pilulkybylin, je nutné ve stravě zahrnout vitamínové komplexy, které podporují obranu. To je obzvláště důležité při léčbě dětí, jejichž imunitní systém ještě není plně vytvořen a není připraven plně odolávat negativním vlivům prostředí.

Tradiční metody léčby

Tradiční léčitelé nabízejí pacientům aRodiče, jejichž děti jsou alergické na plevele, jsou účinným receptem na léčbu tohoto onemocnění. Musíte si koupit v lékárně kořenový prášek. Mělo by se užívat půl hodiny před jídlem.

Pro dospělé by denní dávka neměla překročit čtyři lžíce (stůl) a pro děti starší 10 let – jednu lžičku. Tento lék je účinný při alergické rýmě. Pokud dítě nemůže vzít prášek v jeho čisté formě, můžete přidat trochu džem v něm.

Rozpusťte v litru mléka nebo teplé vody gramů přírodní mumie, vezměte si tuto kompozici denně ráno. Dospělí musí pít 100 ml a pro děti od čtyř let 50 ml.

Pokud se ukáže, že alergie způsobuje tNalijte jednu lžičku (stůl) z dubové kůry vařící vodou (250 ml) po dobu dvou hodin. Poté je třeba infuzi vypustit, navlhčit gázou složenou ve třech vrstvách a aplikovat na místo lokalizace onemocnění po dobu čtyřiceti minut. Doporučuje se k léčbě alergické dermatitidy a kopřivky.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Hypoalergenní diety

Spolu s alergiemi na pyl plevele to můževyvinout křížovou alergii, která se projevuje potravinovou reakcí. Vyskytuje se v 95% případů. Chcete-li zjistit příčinu alergií, zejména pokud existuje několik seskupených příznaků, je to poměrně obtížné. Lékaři doporučují, aby pacienti dodržovali poměrně přísnou dietu pro alergie na plevele, což vylučuje mnoho produktů.

S exacerbací onemocnění

Pro dva dny doporučený půst -používat pouze minerální nebo pitnou vodu v množství nejvýše jeden a půl litru denně (jeden litr pro děti), slabý čaj. V budoucnu je dieta určena na pět dní. Povolené produkty, které jsou velmi vzácně alergeny.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Během diety povoleno používat:

  • chlébové výrobky:
  • Včera pšenice a šedý chléb;
  • vegetariánské, zeleninové, cereální polévky;
  • pohanka a ovesné vločky na vodě.

Jíst by mělo být nejméně šestkrát denně.

Pokud příznaky ustoupí

Pokud dojde ke snížení příznaků nemoci, pacienti mohou:

  • chléb šedý a pšeničné pečivo;
  • pikantní a nezpracované odrůdy sušenek a pekařských výrobků;
  • zeleninové vývarové polévky, vegetariánská, zelná polévka, boršč, libová masová polévka, polévka z červené řepy;
  • nízkotučné hovězí pokrmy; telecí maso, drůbež pečená, dušená nebo vařená;
  • za den jedno vejce s měkkým tělem, míchaná vejce z 1 vejce nebo bílkovin;
  • jogurty, pasterizované a acidofilní mléko, kefír, nekyselé tvarohy;
  • slabý čaj s mlékem, minerální nebo pitnou vodou, slabá káva.

Jíst je nutné nejméně čtyřikrát denně.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Jaké potraviny by měly být vyloučeny ze stravy?

Musíte vědět, že když nelze alergie na plevele konzumovat. Ze stravy by mělo být vyloučeno:

  • včelí produkty;
  • majonéza;
  • čekanka;
  • slunečnicová semena;
  • hořčice;
  • slunečnicový olej;
  • koření a bylinky: koriandr a kopr, celer a kmín, kari a petržel, černý pepř a muškátový oříšek, skořice a anýz, zázvor;
  • melouny a tykve;
  • alkohol, zejména ten, který obsahuje pelyněk – balzamikové nápoje, vermuty.

Negativní reakce mohou způsobit česnek, mrkev,banány, citrusové plody. Pokud máte alergii, například na pyl quinoa, nejezte špenát a řepu. U alergiků jsou přísně kontraindikovány fytopreparace založené na následujících bylinkách:

  1. Heřmánek.
  2. Pelyně.
  3. Coltsfoot
  4. Kalendula.
  5. Nyasil.
  6. Sekvence.
  7. Tansy.
  8. Yarrow
  9. Pampeliška

Prevence onemocnění

Lékaři doporučují pacienty, kteří absolvovali kurz.léčbu, nezanedbávejte opatření prevence onemocnění, která se vyhne projevům onemocnění během sezónního květu bylin. Hlavní způsoby prevence relapsu jsou:

  • Omezení cest do přírody během kvetení lučních a polních trav.
  • Při procházce používejte uzavřené oblečení.
  • Místnost by měla být dobře větraná, ale zároveň zavřít okno mokrou gázou, aby se zabránilo proniknutí pylu do místnosti.
  • Pravidelně provádějte mokré čištění.
  • Několik dní před začátkem kvetení plevelů začněte užívat antialergické léky.
  • Dodržujte speciální dietu, která vylučuje potravinové alergeny.

Nedovolte, aby léčba tohoto onemocnění pokračovala: Pokud se objeví alespoň jeden z výše uvedených příznaků alergie, navštivte alergika, který vám nařídí vyšetření, a po obdržení výsledků obdržíte účinnou léčbu.

Zkřížené potravinové alergie

Kategorie: Potravinové alergie – více z kategorie Autor: gesundheit.gv.at

Zkřížené potravinové alergie se mohou vyskytovat u lidí, jimž byla diagnostikována jiná alergie, např. pylová alergie; taková alergie je označována jako tzv. potravinová alergie asociovaná s pyly.

Imunitní systém alergika pak reaguje na určité potraviny, jejichž složky se podobají látkám obsaženým v pylech: tělo si je „splete“, a protože pylová alergie se objevila již dříve, reaguje na takové potraviny přehnaně.

Tak například u člověka s prokázanou alergií na ambrozii se mohou objevit příznaky alergické reakce po konzumaci banánu nebo melounu.

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Z podobného důvodu se u lidí s alergií na prachové roztoče může objevit alergická reakce poté, co snědí krevetu nebo nějakého měkkýše (mušle, hlemýžď apod.). I v tomto případě jsou zdroje alergenů na první pohled výrazně odlišné, avšak obsahují strukturně podobné molekuly proteinů.

Obecně se u zkřížených potravinových alergií často jedná o botanicky nebo zoologicky blízce příbuzné potraviny. Projevy zkřížené reaktivity s potravinovými alergeny se však mohou vyskytnout i u osob alergických na latex.

U některých alergiků se může spektrum intolerancí během jejich „alergické kariéry“ průběžně rozšiřovat.

Jaké příznaky se mohou vyskytnout u zkřížených alergií?

Příznaky se typicky vyskytují nejprve na těch místech na těle, která přímo přišla do kontaktu s alergenní potravinou: nejčastěji se jedná o pálení nebo znecitlivění rtů nebo sliznice v ústní dutině, případně o otok jazyka (orální alergický syndrom).

Šíření alergické reakce dále do těla je u zkřížených alergií poměrně vzácné, vyskytnout se však může. Potíže pak zasahují nejen hrtan, jícen, žaludek a střevo, ale i vzdálené orgány, jako např.

plíce (astma), kůži (kopřivka, záchvatovitá zarudnutí), v nejhorším případě i celý organismus (anafylaktický šok).

Budete mít zájem:  Výstava nejhezčích českých i zahraničních betlémů

Nejčastěji se vyskytující zkřížené alergie

Mezi nejčastěji se vyskytující zkřížené alergie se řadí pylová alergie (konkrétně na pyl břízy a lísky) a současně alergie na jádroviny (jablko, hruška apod.), peckoviny (třešně, višně, švestky, broskve, meruňky apod.) a lískové ořechy. Je tomu tak proto, že břízovité (lat. Betulaceae) a růžovité (lat.

Rosaceae) rostliny jsou vzájemně botanicky příbuzné: lískové ořechy patří mezi břízovité, ostatní výše vyjmenované druhy ovoce mezi růžovité. Pokud je tedy imunitní systém senzibilizován na břízu, může přehnaně reagovat i na jablka.

Při alergii na břízu tak připadají v úvahu zkřížené alergie na hrušky, broskve, nektarinky, třešně, švestky, lískové a vlašské ořechy, mandle, ostružiny, jahody, maliny, syrovou mrkev, celer a kiwi.

Další častou zkříženou alergií je syndrom celeru, mrkve, pelyňku a koření. Bližší informace najdete v článku Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny.

Alergické příznaky na zkřížené alergeny mají zpravidla slabší průběh než u základní hlavní alergie.

Časté zkřížené alergie

U mnoha alergií, které vlastně nesouvisejí s výživou, může dojít ke zkříženým reakcím s alergeny v potravinách. Obzvlášť často se křížově reaguje například na ořechy, peckové ovoce, ryby a mořské plody.

Hlavní alergie Možné zkřížené alergie
travní a obilní pyl lískový oříšek, sója, hrách, fazole, čočka, rajče, banán, meloun, kešu oříšek, pistácie, obilné mouky a obilné výrobky (pšenice), lupinová mouka
stromové pyly (bříza, líska, olše, buk) lískový, vlašský, para a kešu ořech, mandle, jablko, hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, kiwi, meruňka, mrkev, celer, rajče, sója, anýz, fenykl, kmín, koriandr, petržel, kopr, bazalka, oregano, chilli
bylinné pyly (např. pelyněk nebo merlík) celer, mrkev, fenykl, artyčok, rajče, paprika, heřmánek, anýz, kmín, koriandr, kari, petržel, česnek, bazalka, oregano, pepř, muškátový ořech, skořice, zázvor, slunečnicová semínka
latex avokádo, banán, kiwi ananas, mango, meloun cukrový, fík, papája, broskev, marakuja, celer, rajče, paprika, jedlý kaštan, pohanka
prachoví roztoči krab, garnát, kreveta, humr, scampi, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď

Poznámka: Čím déle existují pylové a jiné inhalační alergie (např. na roztoče z domácího prachu nebo zvířecí srst), tím častěji dochází ke zkříženým reakcím na podobné bílkovinné molekuly v potravinách.

Bližší informace najdete v kategorii Pylové alergie.

Máte alergii na břízu? Pak pozor i na jablka nebo celer!

Trpíte na sennou rýmu a po požití některých potravin máte pocit svědění v ústech nebo vám naskočí kopřivka? Pak je možné, že zároveň trpíte orálním alergickým syndromem. Napovíme, co je podstatou zkřížené alergie a jak na ni vyzrát.

Alergie je přehnaná imunitní reakce na podněty, které u zdravých lidí žádnou odezvu nevyvolají. Buňky imunitního systému alergika nerozeznávají celý alergen, ale jen jeho část zvanou epitop. Jde většinou o krátký řetězec aminokyselin.

Protože se jedná o tak krátký útvar, stává se, že se podobné řetězce vyskytují i u jiných alergenů.

Právě to je podstata zkřížené alergie, kdy bílkoviny velmi rozdílných struktur, jakými jsou třeba pylové zrno břízy a jablko, sdílejí společné znaky – epitopy –, na které reaguje imunitní systém. Mezi časté zkřížené alergie patří:

  • bříza – jablko, karotka, broskev, brambor, hruška, celer, lískový oříšek;
  • ambrozie – banán, meloun;
  • travní pyly – arašídy, rajče, pomeranč, meloun, brambor;
  • pelyněk – jablko, paprika, karotka, celer, cibule, česnek, některá koření.

Vzácným, ale přesto se vyskytujícím stavem je tzv. „na potravině závislá námahou indukovaná alergie“. Ta se projeví, pokud člověk cvičí 2 až 4 hodiny po požití určité potraviny. Přitom ona samotná bez fyzické námahy reakci nevyvolá.

Záchranou je vaření

Pokud se vás zkřížená alergie týká, nezoufejte. Můžete zkusit problémovou zeleninu nebo ovoce tepelně upravit. Tělo pak na potravinu často přestane reagovat.

Jak je to možné? Bílkoviny působením tepla mění svou strukturu, což můžete pozorovat třeba při smažení vajec, která změní barvu z průhledné na bílou.

Stejně tak bílkoviny, podle nichž tělo alergen rozpoznávalo, pozmění při vaření svůj tvar, takže alergen se stane pro vaši imunitu neviditelným. 

Od svědění po šokový stav

Nejběžnějšími příznaky potravinové alergie jsou svědění úst, kopřivka, otok rtů a jazyka, kýchání, průjem, případně motání hlavy až mdloby. Skutečně život ohrožujícím stavem je pak anafylaktický šok. Pokud vznikne v důsledku potravinové alergie, rozvine se v průběhu několika minut až dvou hodin po pozření nebezpečné potraviny. Při rozvoji anafylaxe dochází v organismu k: 

  • zúžení dýchacích cest,
  • otoku hrdla,
  • šoku spojenému s rychlým poklesem tlaku krve,
  • zrychlení pulzu,
  • točení hlavy,
  • ztrátě vědomí.

Vyřazení z jídelníčku  

Život zachraňujícím lékem je adrenalin, kterým jsou vybaveni především lidé, u nichž již dříve k šokové reakci došlo. V drtivé většině případů se však alergie projeví mírněji. Jediným opravdu spolehlivým způsobem, jak rozvoji nepříjemné reakce na potravinu předcházet, je důsledné sledování složení stravy a vyhýbání se alergenu.

(marz)

Zdroje: www.mayoclinic.org www.internimedicina.cz

Alergie na celer – příznaky, diagnostika, léčba

Miřík celer je pradávná plodina, známá již ve starém Egyptě. V našich zemích se pěstuje zhruba od pol. 19. stol. Celer řadíme mezi kořenovou zeleninu. Kromě ztlustlého kořene používáme v potravinářství i listy.

Častěji se vyskytuje alergická reakce po konzumaci bulev, ale i listy jsou alergenem. V Asii, Americe a západní Evropě se často namísto u nás běžného celeru bulvového pěstuje jeho řapíkatá forma.

Má-li člověk potvrzenou alergii na bulvový celer, měl by se vyhýbat i řapíkatému.

Celer má (nejen) v české kuchyni velké využití – používá se k přípravě polévek, omáček, pečou se s ním masa aj. Nejčastěji se konzumuje tepelně upravený či sušený jako součást koření.

Síla alergické reakce se bohužel působením teploty výrazně nesnižuje, je obdobná jak u syrové, vařené i sušené formy. Prahové množství (tj.

nejnižší dávka vyvolávající alergickou reakci) je u syrového a vařeného celeru shodné, řádově v gramech, u sušeného koření pak několikanásobně nižší.

Příznaky alergie na celer

Projevy alergické reakce mohou být velmi pestré, zasáhnout kožní, trávící, dýchací i oběhovou soustavu. Dle intenzity je můžeme rozdělit na:

  • lokální – mírnější, projevující se brněním rtů a jazyka, jejich otoky či kopřivkou a
  • systémové – zasahující celý organismus, pro které jsou typické průjmy, zvracení, dušnost či astmatické záchvaty a mohou vyústit až v anafylaktický šok.

K nástupu alergické reakce dochází nejčastěji zhruba za 1 – 2 hodiny po požití alergenu, obzvláště u systémových projevů. V menším procentu případů se jedná o tzv. opožděný nástup, i za 24 hod. Alergickou reakci může zesílit současná konzumace alkoholu.

Pro kořenovou zeleninu, speciálně celer, jsou typické zkřížené reakce na pyly, nejčastěji břízy a pelyňku. Konzumace celeru vadí až 90 % lidí trpících sennou rýmou.

Proto se můžeme v odborné literatuře setkat i s pojmem „syndrom bříza – pelyněk – celer“ či „syndrom celer – karotka – pelyněk – koření”.

Nejnovější výzkumy totiž prokázaly, že s alergií na celer se pojí kromě břízy a pelyňku často i alergie na mrkev, anýz, kopr, fenykl, koriandr, libeček a bylinky čeledi hluchavkovitých – bazalka, tymián, dobromysl, saturejka, majoránka. 

Diagnostika alergie na celer

Máte-li podezření, že za vašimi zdravotními problémy může být celer a chcete mít jistotu, obraťte se se žádostí o pomoc na alergologa, který v rámci diagnostikymůže provést kožní testy (prick či náplasťové) a krevní testy – stanovení specifických IgE protilátek.

Další možnou metodou je eliminačně – expoziční test (EET), který spočívá v důsledném vyřazení potencionálního alergenu (v tomto případě celeru) na určitou dobu z jídelníčku a pozorování reakcí našeho těla – např. zda došlo k vymizení příznaků, zlepšení kožních problémů apod.

Další fází EET je expozice – cílený příjem vyřazeného alergenu a opětné sledování reakcí organismu.

Vzhledem k velkému nebezpečí rozvinutí anafylaxe se rozhodně nedoporučuje v tomto případě danou zkoušku provádět bez lékařského souhlasu a dohledu, jak je to možné u slabších alergenů, př. mléko, vejce.

Léčba alergie na celer

Alergie na celer je bohužel nevyléčitelná. Jedinou možností, jak se vyhnout velmi vážným zdravotním problémům, je důsledné vyřazení celeru a výrobků z něj z jídelníčku.

Je důležité si uvědomit, že nestačí pouze přestat používat celer do bramboračky či pod svíčkovou, ale že musíme vyřadit i řadu koření, dochucovadel, polotovary atd., které jej obsahují.

Silní alergici by se měli raději vyhnout i výrobkům s označením „může obsahovat stopy celeru“, neboť se jedná o opravdu velmi silný alergen a nač tedy riskovat.

Alergie: Jak poznat jednotlivé druhy a jak je léčit?

„Alergii musíme chápat jako chybu imunitního systému. U zdravého člověka jsou alergeny, jako je například pyl, normální součástí života a náš imunitní systém na ně nereaguje.

U alergických lidí imunitní systém s alergenem – například s pylem trav bojuje, mylně rozhodne, že pyl je nepřítelem,“ vysvětluje imunoložka Karola Haasová z Centra imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

Budete mít zájem:  Alergie Na Ořechy Kokos?

A dodává, že pokud nějakou alergií trpíme, měli bychom se včas léčit, jinak je možné, že se například z alergické rýmy může stát chronická záležitost, která vede až k plicnímu alergickému astmatu. To nás pak předurčuje ke snížení kvality života a k opakovaným infekcím, třeba k zápalům plic.

Mezi nejběžnější projevy alergické reakce patří rýma, slzení, kýchání, kašel, ztížené dýchání až dušení, kopřivka a svědění kůže, otoky očí, obličeje či jiné postižené části těl.

 Alergeny jsou pak látky, které jsou schopné vyvolat alergickou reakci. Mohou jimi být potraviny, jako jsou například mléko, lepek, vejce, ořechy či ryby, ale také jed vosy, včely či léky.

Některé alergeny, nás pak mohou dráždit při vdechnutí, to platí například pro pyly, plísně, zvířecí alergeny či pro roztoče.

„Nejběžnějšími alergiemi v interiérech jsou zvířata či roztoči, venku jsou to hlavně plísně a pyl rostlin,“ uvádí lékařka. Za nejnebezpečnější alergii pak považuje bodnutí vosy, sršně či včely, jehož následkem může být anafylaktický šok a následně ve výjimečných případech i smrt. Životu nebezpečná může být také alergie na potraviny.

Léky, které pomohou

Nejčastěji používané léky při alergiích jsou antihistaminika. Ta totiž blokují účinek histaminu, který se v našem organismu uvolňuje právě při alergické reakci.

  • Dalšími pomocníky jsou pak kortikoidy – synteticky získané hormony, které se objevují v kůře nadledvin a pomáhají i při anafylaktickém šoku či zmírnění astmatu.

Jaké alergie nás nejčastěji trápí

Pylová alergieKdyž se řekne alergie, většině z nás se jako první vybaví ta pylová. Trápí značné procento populace a projevuje se především alergickou rýmou a také alergickým zánětem spojivek a pocitem ucpaného nosu.

Alergenem mohou být různé trávy, dřeviny či bylinky. Z trav jmenujme například bojínek. Z dřevin pak břízu. Z bylin jsou pak pro alergiky nejvíce „otravné“ pelyněk či ambrosie.

Při alergii se může u pacientů objevit takzvané sezonní astma, které s příchodem chladnějších měsíců odezní. Jako léčba slouží různá antihistaminika, inhalátory či spreje. „Vždy při podezření na alergii je nutné odborné vyšetření alergologem, které zjistí cílové alergeny a stupeň poškození organismu,“ říká Haasová. Žádný medikament, který by nás z alergie vyléčil, ale neexistuje.

Potravinová alergieAlergičtí můžeme však být i na různé druhy potravin. Chroupete například rádi mrkev? Bohužel někdo může být alergický i na zeleninu. Právě při pojídání syrové mrkve se mohou u pacienta objevit problémy s dýcháním, začne kašlat, natečou mu oči a pálí jej například dlaně.

V takovém případě je vždy dobré použít inhalátor. Alergičtí můžeme být i na různé druhy ořechů, bohužel je celkem problematické zjistit, jaký typ náš imunitní systém nesnese.

I lékaři v takovém případě doporučují metodu „pokus, omyl“, prostě zkoušíme jíst různé druhy ořechů a následně zjistíme, které nám dělají zle.

Mezi příznaky potravinové alergie patří svědivé pálení na rtech, v krku či v ústech a někdy se mohou v těchto místech objevit i otoky. Nastoupit můžou i kopřivka a různé ekzémy. Znovu se objevuje pálení a slzení očí, ale mohou nás začít svědit i uši.

Objeví se problémy s dýcháním, cítíme také nevolnost či bolesti břicha. To může být doprovázené i zvracením či průjmy. Jedná se skutečně o vážný typ alergie, který bychom rozhodně neměli podceňovat.

V krajních případech totiž může dojít až k již zmiňovanému anafylaktickému šoku.

„A aby to nebylo jednoduché, existuje i zkřížená alergie mezi pyly, např. stromů, a potravinami, například ořechy a zeleninou,“ doplňuje imunoložka.

A jaká je prevence? Jednoduše nekonzumujte to, co vám vadí. Pokud víte, že máte alergii třeba na některé druhy ořechů či na syrovou mrkev, tak tyto pokrmy prostě nejezte. Nebo je nejezte v období květenství stromů. U potravinové alergie vždy dbejte rad lékaře, takže pokud máte podezření, že tímto typem alergie trpíte, raději nějakého alergologa co nejdříve navštivte.

Alergie na zvířataAlergie na srst – sice se s tímto pojmem setkáváme zcela běžně, ale v podstatě je to nesmysl. Samotné zvířecí chlupy totiž nejsou alergenem. Alergeny se srstí v podstatě jen roznášejí.

Člověk může být alergický na některé bílkoviny, které se u koček a psů objevují v jejich potu, slinách, moči či v lupech. Ty se pak jednoduše na chlupy přilepí a dělají nám problémy.

Alergik má proto největší potíže při mazlení se svým domácím chlupáčem.

Mezi nejběžnější příznaky patří opět ucpaný nos, kýchání, zarudnutí a slzení očí. A jaká je nejlepší prevence? Před návštěvou přátel se ujistěte, zda doma žádného mazlíčka nemají.

Pokud neodoláte a chlupáče přeci jen do své domácnosti chcete, tak jej pravidelně, alespoň dvakrát týdně koupejte. Rozhodně s ním nespěte v posteli a vyhraďte mu na spaní pelíšek třeba v předsíni. Zvažte také, zda mu umožníte vstup jen do určitých částí domu.

Poté, co se s ním pomazlíte, si rozhodně nesahejte do očí, to samozřejmě platí pro většinu druhů alergií.

Alergie na roztočeMezi rozšířené druhy alergií patří také ta na roztoče. Tento drobný hmyz najdeme v kobercích, peřinách či v polštářích a dokáže nám pořádně znepříjemnit život.

Pokud doma pořád kýcháte, pálí vás oči a vy nevíte proč, jedním z důvodů může být právě tento typ alergie.

Pozor, tyto obtíže se mohou stupňovat a z obyčejného kašle či rýmy se časem může stát těžké astma.

Mezi alergické reakce patří pálení a svědění očí, vodnatá rýma, objevit se mohou i ekzémy a dostavit se může i dušnost – průduškové astma. A jaká je prevence? Doma mějte co nejméně koberců či deček, ve kterých se roztočům daří. Často také vyměňujte ložní prádlo. Důkladně vysávejte, utírejte prach, domácnost nepřetápějte. Od příznaků nám uleví již zmiňovaná antihistaminika.

Alergie na hmyzí bodnutíVelmi nebezpečné může být v jarních a letních měsících i takové bodnutí vosou, včelou či sršněm. Podle Haasové se jedná o nejzávažnější druh alergie.

Pacienti, kteří jsou na vosí bodnutí alergičtí, si na to musí dát hodně velký pozor, mohl by se u nich totiž objevit takzvaný anafylaktický šok, který ohrožuje jejich život.

Nedá se říci, že by vosí či včelí bodnutí bylo rozdílně nebezpečné, obě mohou vyvolat stejně prudkou reakci.

K příznakům patří otoky v místě bodnutí, kopřivka, cítíme návaly horka a rudne nám pokožka na obličeji. Přidává se též zrychlený tep a bušení srdce. Mohou se objevit i nevolnosti, zvracení, bolesti břicha a později i průjem. Člověk se také nemůže dostatečně nadechnout a sípavě dýchá.

„Pokud alergika vosa či včela bodne, je vždy nutné vyhledat lékařskou pomoc a neustále u sebe také nosit adrenalinový auto-injektor – ten by měl být součástí balíčku první pomoci, který by měl alergik nosit stále s sebou.

Anafylaktický šok se totiž může dostavit během vteřiny, pokud hmyz alergika bodne například do krku nebo do jazyku. Důsledky takové situace snížíme jen tím, že jsme na ně předem dostatečně připraveni.

Pomůže například i nošení papírku s informací, že jsem alergik,“ doporučuje imunoložka.

Alergie na plísněObjevuje se celoročně, ale někdy se zhoršuje vlivem vlhkého počasí venku na podzim, a to hlavně ve starých bytech. Jde o celkem podceňovaný typ alergie, který se v případě neléčení může zhoršovat. Co se týká prevence, tak bychom měli nahradit koberce za hladkou podlahovou krytinu a vhodné je také  domácnost pravidelně větrat.

Existuje alergie na chlad?Vězte, že alergie na chlad skutečně existuje. Pacienty trápí hlavně na podzim a v zimě. Stačí, že se málo oblečete a na těle se vám objeví kopřivka a otoky. 

„Tento typ alergie se ovšem může projevit i při koupání v chladné vodě, při konzumaci zmrzliny či studených nápojů. Tady si dejte pozor, protože může dojít i k otoku jazyka. Jako prevence zde slouží zejména omezení kontaktu s chladem a případně podávání léků, jako jsou antihistaminika či kortikoidy,“ vysvětluje lékařka Karola Hassová.

Autor: Daniel Mareš

ALERGIE NA OVOCE Z KAMENE: REAKCE, PŘíČINY A PéČE

Pokud jte alergický na ovoce z kamene nebo ovoce obahující jámy, může e vám objevit mírná vědění v útech nebo žaludeční nevolnot. V případě nejz&

Obsah:

Přehled

Pokud jste alergický na ovoce z kamene nebo ovoce obsahující jámy, může se vám objevit mírná svědění v ústech nebo žaludeční nevolnost. V případě nejzávažnějších alergií může vaše tělo reagovat způsobem, který vyžaduje mimořádnou pozornost.

Ve všech těchto případech váš imunitní systém přebírá na látku, kterou identifikuje jako hrozbu.

Čtěte dále a dozvíte se více o alergiích na plody kamene a o tom, jak je lze diagnostikovat a řídit.

Co jsou kamenné plody?

Plody, které mají ve středu tvrdé semeno nebo jámu, se často nazývají kamenné plody. Oni jsou také známí jako peckovice. Některé příklady kamene zahrnují:

  • meruňky
  • třešně
  • nektarinky
  • broskve
  • švestky
Budete mít zájem:  Zavařování je nejméně šetrná metoda ze všech

Příznaky alergie na kamenné ovoce

Obvykle si všimnete alergických příznaků krátce po konzumaci ovoce z kamene, i když ve vzácných případech se reakce může objevit až o hodinu později.

Mezi příznaky nejčastější alergie na plody kamene patří svědění a otok po konzumaci syrového ovoce z kamene. K tomu může dojít v následujících oblastech:

Při závažnějších reakcích může docházet k postižení kůže, dýchacích cest nebo zažívacího traktu, což může zahrnovat příznaky, jako jsou:

  • kašel
  • průjem
  • svědění nebo rýma
  • vyrážka
  • zvracení

Většinu času, kamenné ovoce, které bylo vařené, konzervované nebo zpracované na šťávu nebo sirup, nezpůsobuje reakci. U některých lidí s těžkou alergií na ovoce z kamene však může konzumace jakéhokoli produktu z ovoce z kamene vyvolat reakci.

Anafylaxe

Nejzávažnějším typem alergické reakce je anafylaxe. Příznaky anafylaxe se obvykle objevují během několika minut po jídle a mohou zahrnovat:

  • závrať
  • mdloby
  • zarudlá nebo bledá kůže
  • úly a svědění
  • hypotenze (nízký krevní tlak)
  • nevolnost nebo zvracení
  • rychlý puls, který může být slabý
  • otok dýchacích cest, krku nebo jazyka, který může způsobit dýchací potíže

Získejte pomoc

Anafylaxe je vždy lékařské pohotovosti a vyžaduje okamžitý zásah.

Co způsobuje alergii na plody kamene?

Alergická reakce se vyskytuje, protože imunitní systém vašeho těla chybí složky v potravě jako škodlivé a přehnaně reagující. Tato reakce vede k uvolňování látek, jako je histamin, které mohou vyvolat příznaky alergie.

Alergické reakce na jídlo se mohou pohybovat v závažnosti od mírných až po život ohrožující. Nejběžnějším důvodem alergických reakcí na plody kamene je syndrom ústní alergie.

Syndrom ústní alergie

Máte-li alergii na ovoce z kamene, můžete si všimnout, že po jídle syrového ovoce svědění úst nebo krku svědí. Tomu se říká syndrom ústní alergie (OAS), také známý jako syndrom pylu a ovoce. Příznaky OAS jsou obvykle mírné a vymizí rychle, jakmile jste jídlo spolkli nebo jste s ním již nebyli v kontaktu.

OAS je druh sekundární potravinové alergie. Zatímco primární alergie se mohou vyvinout velmi brzy v životě, sekundární alergie se častěji vyskytují u dětí nebo dospělých, kteří mají primární alergii na něco jako pyl nebo latex.

OAS se vyskytuje u lidí s alergií na pyl. Stává se to proto, že bílkoviny, které se nacházejí v některých syrových plodech nebo zelenině, se velmi podobají bílkovinám nalezeným v pylu. Z tohoto důvodu je váš imunitní systém zmatený a reaguje na ovocné proteiny. To lze označit jako zkříženou reaktivitu.

Alergie na specifické druhy pylu mohou vést ke zkřížené reaktivitě na konkrétní ovoce nebo zeleninu. Některé typy pylu spojené s OAS zahrnují:

  • olše pyl
  • březový pyl
  • travní pyl
  • mudlová pyl
  • ambrózie pyl

Alergie na pyl březové nebo olše

Lidé s alergií na pyl olše nebo pyl březové mohou po požití nektarinky nebo podobného ovoce zažít OAS.

Pokud trpíte alergií na olše nebo březový pyl, další potraviny, které mohou způsobit OAS, zahrnují:

  • jiné druhy ovoce, jako jsou jablka, kiwi a hrušky
  • zelenina, jako je mrkev, celer a syrové brambory
  • ořechy, jako jsou mandle, lískové ořechy a arašídy
  • byliny nebo koření, jako jsou anýz, kmín, koriandr, fenykl a petržel

Ve skutečnosti podle Americké akademie alergií, astmatu a imunologie (AAAAI) může až 50 až 75 procent dospělých s alergií na pyl břízy zažít OAS po konzumaci potravy se zkříženou reaktivitou, jako jsou například kamenné plody. .

Latexový syndrom

Podobně jako u OAS se u lidí s alergií na latex může projevit reakce po jídle konkrétních potravin. Je tomu tak proto, že některé proteiny nalezené v latexu jsou podobné proteinům vyskytujícím se v některých plodech.

Potraviny, u kterých bylo zjištěno, že způsobují vysokou nebo střední reakci u lidí s latexovou alergií, zahrnují věci, jako jsou jablka, avokádo, kiwi a celer.

Jak je diagnostikována alergie na plody kamene?

Alergolog vám může pomoci diagnostikovat alergii na kamenné ovoce. Alergolog je typ lékaře, který se specializuje na diagnostiku a léčbu stavů, jako jsou alergie a astma.

Váš alergolog nejprve provede vaši anamnézu a provede fyzické vyšetření. Zeptají se vás na vaše příznaky a to, co jste jedli, když se objevili.

Mohou si také objednat alergický test, aby pomohli určit diagnózu, i když tyto testy nemohou diagnostikovat syndrom ústní alergie. Zatímco většina lidí s OAS bude mít pozitivní test na alergii na pyl, testování na potravinovou alergii je obvykle negativní.

Alergické testy se mohou skládat z kožních testů nebo krevních testů.

Test na kůži

Test s píchnutím kůže umožňuje, aby se malé množství potravinového alergenu dostalo pod kůži. Máte-li primární alergii na toto jídlo, objeví se kožní reakce připomínající kousnutí komára. Výsledky kožních testů lze získat přibližně za 20 minut.

Krevní test na alergie

Krevní test měří specifické protilátky proti potravinovému alergenu, které jsou přítomny ve vašem krevním řečišti. Vzorek krve bude odebrán ze žíly v paži a poslán do laboratoře k analýze. Výsledky jsou obvykle k dispozici asi za týden.

Výzva k perorálnímu jídlu

V případech, kdy jsou kožní a krevní testy neprůkazné, může váš alergik chtít provést výzvu k perorálnímu jídlu.

Během tohoto testu budete vyzváni k jídlu velmi malého množství jídla, na které můžete být alergičtí. Budete pozorováni několik hodin, abyste zjistili, zda máte reakci na jídlo. Výzvy k orální potravě se v případě závažné reakce vždy provádějí pod přísným lékařským dohledem.

Řízení a prevence reakce na ovoce z kamene

Hlavním způsobem, jak zvládat alergii na plody kamene a zabránit další reakci, je zabránit konzumaci syrového ovoce z kamene. Jiné než to, plánování dopředu vám může pomoci, pokud dojde k reakci.

Pokud si myslíte, že můžete mít alergii, zjistěte to určitě u lékaře, který vám diagnostikuje diagnózu. Mezitím vám mohou pomoci některé základní postupy. Zde je několik strategií:

Omyjte to

Opláchněte svůj produkt. Ovoce před jídlem opláchněte a osušte. Pokud jste alergičtí na proteiny v ovoci, praní to nezmění.

Pokud jste na ně citliví, může to však snížit vaše šance na kontakt s jinými alergeny.

Většina ovoce cestuje míle dříve, než se dostanou do našich kuchyní, ai když vyberete kousek ovoce přímo ze stromu na zahradě, pyl a další částice by mohly spočívat na povrchu ovoce.

Umyjte si kůži. Pokud pociťujete mírnou reakci na kůži, mělo by vám pomoci umýt oblasti obličeje a rukou, kde se ovoce dotklo, a vypít trochu vody.

Vyhněte se alergické spouště

Jezte vařené nebo upravené ovoce. Pro mnoho lidí konzumace vařeného ovoce z kamene nevyvolává alergickou reakci, takže pokud musíte jíst ovoce z kamene, ujistěte se, že je vařené nebo konzervované.

Naučte se ingredience. Vždy byste měli zkontrolovat, zda na etiketách potravin nejsou ingredience, abyste zjistili, zda potravina neobsahuje ovoce, na které jste alergičtí. I když to může být složitější, můžete najít konkrétní značky, na které se můžete spolehnout, pokud jde o jejich přísady nebo výrobní a balicí postupy.

Pokud jdete ven, ujistěte se, že váš server ví o vaší alergii, aby mohli mluvit s kuchařem.

Alergolog nebo odborník na výživu může s vámi také spolupracovat na tom, aby vám poskytl tipy, jak se vyhnout kamennému ovoce a navrhnout alternativní ovoce.

Nejezte kamenné ovoce, když je vysoký počet sezónních pylu

Znát typy pylu ve vaší oblasti. Protože potraviny, které způsobují OAS, jsou spojeny s alergiemi na pyl, měli byste se snažit vyhýbat se konzumaci ovoce z kamene v obdobích roku, kdy převládají olše nebo březový pyl. Jíst kamenné ovoce během této doby může zhoršit vaše příznaky.

Předpověď počasí ve vaší místní oblasti může zahrnovat měření hladin pylu.

Připravte si správné léky

Použijte pro vás nejlepší antihistaminikum. Pokud náhodou přijdete do styku s kamenným ovocem, mohou vám antihistaminické produkty na volné noze pomoci zmírnit mírné alergické příznaky.K dispozici je několik různých typů antihistaminik a pomáhá zjistit, který z nich bude pracovat nejlépe. Další informace o značkách antihistaminik.

Pokud potřebujete, naléhavě se o to postarejte. Pokud trpíte vážnou alergickou reakcí na kamenné ovoce, budete potřebovat nouzové ošetření epinefrinem a výlet do pohotovostní místnosti.

Naučte se, zda potřebujete EpiPen a mít jeden k dispozici. Pokud již víte, že můžete mít závažnou alergickou reakci na ovoce z kamene, může váš alergolog předepsat autoinjektor epinefrinu (například EpiPen), který můžete v případě reakce pokračovat.

Jídlo s sebou

Pokud se u vás vyskytne alergická reakce po jídle z kamene, domluvte si schůzku s alergologem, aby vám byla diagnostikována diagnóza. Při správné diagnóze můžete efektivněji předcházet alergickým reakcím na konkrétní potraviny a řídit je.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector