Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Manukový med pocházející z Nového Zélandu či Austrálie v sobě ukrývá nespočet zdraví prospěšných látek. Vědecké studie potvrdily, že si med z manuky poradí s mnoha nemocemi. Už jen dvě lžičky medu denně vám pomohou zlepšit nejen vaši imunitu, ale působí taktéž jako prevence proti mnoha chorobám. Pojďme se podívat na léčivý zázrak jménem manukový med blíže a odhalme, v čem všem nám může při potížích pomoci.

Proč je manukový med pro naše zdraví skvělá volba?

Manukový med pochází z nektaru keře manuka rostoucího na plantážích Nového Zélandu, ale i v Austrálii.

Vědecké studie potvrdily výjimečné účinky na naše zdraví. Med obsahuje především methylglyoxal (MGO), což je velmi zdravá látka.

Testy ukázaly, že manukový med má ve srovnání s jinými medy ve světě této látky mnohonásobně více.

To ale není zdaleka vše. Manukový med v sobě ukrývá i vitamíny skupiny B, zinek a železo. Med je stoprocentně přírodní, a proto jej může konzumovat kdokoliv bez ohledu na věk. Už jen 2 lžičky před snídaní vám pomohou v boji s mnoha zdravotními problémy.

Manukový med pomáhá s trávením

Potíže s trávením patří k nejčastějším problémům, které nás dokážou nehezky potrápit i na několik měsíců. Velkou výhodou manukového medu je to, že napomáhá regeneraci buněk při žaludečních potížích i žaludečních vředech.

Užívání medu tak celkově přispívá ke snadnějšímu trávení a využívá se při problémech s žaludečními potížemi již stovky let.

MGO 250+ je skvělý právě především pro lidi trpící častými poruchami trávení. Pálení žáhy nebo reflux jícnu budou za chvíli minulostí. MGO 400+ med zabírá poté hlavně při problémech s žaludečními vředy.

S manukovým medem vyzrajete na bolest v krku

Z medu si můžete udělat skvělé kloktadlo, které pomůže při bolestech v krku. Do skleničky si nalijte vlažnou vodu a přidejte jednu lžíci medu. Kloktáním zamezíte výskytu škodlivých bakterií.

Také se vám díky medu z manuky podaří potlačit nepříjemný kašel při nachlazení. K tomu postačí 5 lžic medu, tři lžíce citronové šťávy a dvě deci vlažné vody. Vznikne vám sirup, který lze využít dokonce i proti oparům.

 Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Od angíny uleví hlavně MGO 500+, který je vhodný taktéž při léčbě pásového oparu. Navíc přináší úlevu při ekzémech a užívá se i při ateroskleróze.

Manukový med si poradí i s plicními problémy

Ukázalo se, že manukový med bojuje s bakteriemi, které způsobují infekci horních cest dýchacích. Především pro lidi s cystickou fibrózou je manukový med pokladem.

Cystická fibróza poškozuje plíce a může ovlivnit trávicí systém i další orgány v těle. Dochází k ucpání dýchacích cest i potrubí a dýchání je těžší. Manukový med však bojuje proti těmto bakteriím a významně napomáhá zmírnit potíže. 

Manukový med je skvělý na hojení ran

Popáleniny či jiná povrchová zranění. I na to je manukový med ideální. Ulevuje od bolesti a protizánětlivé účinky navíc zabraňují dalšímu šíření nežádoucí infekce. Medem stačí potřít postižená místa a přikrýt obvazem.

Pokud vás trápí záněty dásní a máte opakované zubní kazy, udělejte si z medu, vlažné vody a jablečného octa výplach. Pravidelným vyplachováním úst tak můžete snížit výskyt zubního kazu.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát? Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni

Manukový med, je srovnatelný s našimi lokálními medy?

Manukový med vznikl z iniciativy včelařů na Novém Zélandu, kteří k medu přistoupili jako k vínu a začali hledat odlišnosti v jednotlivých chutích.

Ve své domovině se stal díky svým antibakteriálním účinkům hitem, zvedl povědomí o medech, ale také jejich ceny. U nás dostanete 1 kg manukového medu za 1 500 až 4 000 Kč, tedy desetinásobek ceny lokálního medu.

Přitom i klinické studie dokazují, že naše medy si v porovnání s manukovým medem nevedou vůbec špatně a jejich účinky jsou prakticky srovnatelné.

Med z plevelného keře z Nového Zélandu

Manuka neboli Balmín košťatý byla ještě před 15 lety plevelným keřem, ze kterého se med nedělal. I když to někteří včelaři zkoušeli, s výsledkem nebyli spokojeni. Med se jim totiž špatně stáčel a měl nevzhlednou rosolovitou konzistenci. K znovuobjevení manuky nedošlo překvapivě změnou jejích vlastností, ale změnou „myšlení“ včelařů.

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Květy růžové manuky plnokvěté

Včelaři se totiž domluvili, že nebudou spoléhat na stát, a zavedli vlastní podporu prodeje, do které sami přispívali 50 centů na úl. Změnili i svůj pohled na med – přestali se na něj dívat jako na komoditu, ale začali ho vnímat jako jedinečný produkt s výjimečnými vlastnostmi.

Vyhledávali odlišnosti jednotlivých druhů medů a snažili se zdůraznit jedinečnost každého medu. Svůj vzor měli ve vinařích podle hesla „The taste of honey, the taste of wine“ – stejně jako vinaři se pečlivě věnovali výběru „odrůdy“ a vychovávali trh k tomu, aby medy poctivě ochutnával a vážil si jich.

Budete mít zájem:  Jak vybrat správná rovnátka

A právě hledání odlišností u jednotlivých medů vyústilo v tak velkou oblibu manuky.

Pro zákazníky, kteří dbají na kvalitu

Obliba manukového medu velmi souvisí s jeho prodejem. Stejně jako řada medů má antimikrobiální vlastnosti – ovšem ke každé skleničce o tom dostává zákazník certifikát. Manukový med zákazníci považovali za kvalitní, vnímali jeho odlišnosti a prodejci na Novém Zélandu jim uměli jeho jedinečnost dobře vysvětlit.

Zákazníci si uvědomovali kvalitu kupovaného zboží a nebáli se za něj sáhnout hlouběji do kapsy. Manukový med tedy posunul ceny medu na Novém Zélandu směrem nahoru. A podobný trend s sebou přinesl i do Evropy a naší republiky. Za 1 kg manukového medu dnes zaplatíte 1 500 až 4 000 Kč, zatímco cena kvalitního českého medu se pohybuje o řád níže. 1 kg českého medu vás vyjde na 150 až 200 Kč.

Diskutabilní ovšem je, zda vysoká cena opravdu souvisí jen s kvalitou výrobku.

Antibakteriální vlastnosti mají i ostatní medy

Manukový med si získal popularitu zejména díky svým antibakteriálním účinkům, těch ovšem dosahuje i řada našich či slovenských medů, ovšem ne všechny medy to mohou prokázat certifikáty.

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Účinky a antibakteriální vlastnosti nejrůznějších druhů medu zkoumal v Laboratoři molekulární apidologie a apiterapie Ústavu molekulární biologie Slovenské akademie věd Ing. Juraj Majtán, PhD.

Z jeho studie vyšel z antibakteriálního hlediska vítězně jedlový medovicový med, který pocházel přímo ze Slovenska. Sterilní med medicínské kvality používal při testování k hojení chronických infekčních a jiných ran a výsledky jednotlivých medů porovnával.

Jedlový medovicový med a manukový med dosahovali téměř totožných výsledků. Z tohoto pohledu se tedy cena manukového medu nezdá být opodstatněná.

Klinické testy prokázaly skvělé účinky manukového medu při hojení ran

Ze studie Lokálny vplyv medu pri hojení ran1 publikované A. Mayerem a kol. vyplývá, že manukový med je skvělou alternativou klasické léčby popálenin a infikovaných ran.

Klinické testy porovnávaly účinky manukového medu a slovenského jedlového medovicového medu, zaměřovaly se především na léčbu dlouhodobě se nehojících ran a infikovaných ran, například proleženin, diabetických vředů a dalších.

České medy si ještě na srovnatelnou zdravotní studii se slovenským musí počkat, žádná obdobná totiž zatím provedena nebyla. Obecně však u medu platí, že čím blíž k naší domovině byl med stočen, tím lépe pro nás.

Výzkum byl prováděn na vzorku 52 pacientů, u kterých se sledovaly následující změny: bakteriální zatažení rány, aktivita rány a celkový stav rány po čtyřtýdenní léčbě. Důležitým parametrem byl pro výzkumníky také subjektivní pocit pacientů, kteří tuto přírodní léčbu podstupovali.

Při testování rychlosti hojení ran jednoznačně uspěl manukový med, který redukoval bakterie už po 14 dnech léčby. V té době medovicový med ještě neprokázal žádné výsledky, na ty si museli výzkumníci počkat o osm dní déle. Pacienti hodnotili léčbu jako uspokojivou a vnímali ji velmi pozitivně.

Léčba manukovým i medovicovým medem se tedy ukázala jako skvělá alternativa klasické medicíně, která se oproti přírodní léčbě také značně prodraží.

Když se někde daří, přicházejí i „šmejdi“

Pokud se rozhodnete pro manukový med, měli byste si dát pozor na značku a výrobce, od kterého kupujete. Když se totiž začne určitému produktu dařit a jde doslova „na dračku“, najde se spousta chytráků, kteří se na jeho popularitě chtějí přiživit, přitom ale nenabízejí opravdovou kvalitu.

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Časopis dTest uveřejnil zajímavý článek o tom, jak nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond odhalila problémy s velmi drahými medy. Kromě manukových medů se zaměřila na medy tymiánové i akáciové a zjistila, že jejich výrobci často uvádějí na obalech klamavé údaje.

Manukový med vyráběný pro řetězec obchodů s bio potravinami a kosmetikou Melvita neobsahoval ani stopové množství manukového pylu. S manukou se tedy nepotkal ani vzdáleně a jednalo se o obyčejný květový med, ovšem za desetinásobnou cenu.

V testu byl tento nejobyčejnější med zároveň nejdražším testovaným medem vůbec.

Základem zdraví je konzumace lokálních potravin

Manukový med je bezpochyby velmi účinný a dobrý (pokud se jedná o originál) a působí určitě jinak než evropské medy. V nektaru z keře manuky jsou totiž jiné antibakteriální látky než v našich medovicových či květových medech.

Ovšem je otázkou, zda takové látky skutečně potřebujeme.

Člověk se totiž po celou dobu svého vývoje stravoval především lokálními potravinami a odborníci na výživu stále doporučují stavět základy jídelníčku především na konzumaci místních potravin.

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Třeba ovoce a zeleninu pěstovanou v našem regionu můžeme nakoupit na každém rohu za dostupnou cenu a zároveň máme jistotu čerstvosti. „Čo sa týka blahodarných účinkov na organizmus, podĺa môjho názoru môžeme manukový med pokojne vymeniť za slovenský,“ uvádí svá doporučení Ing. Juraj Majtán, PhD.

z Laboratoře molekulární apidologie a apiterapie Slovenské akademie věd2. Pro naše podmínky bude zase platit med český. Zkrátka a dobře ten, který najdete nejblíž. Zároveň doporučujeme nakupovat od ověřených a poctivých včelařů, o kterých víte, že med nefalšují a nezpracovávají ho při vysoké teplotě.

Druhou otázkou konzumace medu od protinožců je celá ekonomičnost a ekologičnost takového stravování. Pokud má místní med prakticky podobné vlastnosti jako med manukový, nemá přece smysl dávat si do čaje med, který za vámi musel cestovat z druhého konce planety.

Nákladný dovoz se mimo jiné musí promítnout i v jeho ceně.

Nejen ekologové už často zmiňují, že jsme si zvykli konzumovat širokou škálu potravin, které pocházejí ze zahraničních zdrojů – ovšem ty k nám musejí cestovat stovky a tisíce kilometrů, dlouho čekat, než si je v obchodě koupíme, a logicky musejí stát i více peněz.

Včelař Milan Pleva pro běžnou konzumaci doporučuje květové medy a jemu osobně nejvíce chutná voňavý lipový med. Pro alergiky je podle něj vhodný med medovicový. Odborníci také doporučují „do medu přidat pár kapek propolisové tinktury, která podpoří jeho antibakteriální vlastnosti“3.

Producenty zase trápí to, aby se po cestě potraviny nezkazily, a tak trhají banány, citrusy i další plodiny zelené a nechávají je dozrávat až při transportu. Nevyzrálé ovoce samozřejmě nemůže mít stejné množství prospěšných látek jako zralé. I proto mají dovážené citrony méně vitamínu C než vaše české jahody ze zahrádky.

Med samozřejmě podobnou ztrátou či nedostatkem kvality trpět nemůže, ovšem princip neekologičnosti a neekonomičnosti se v něm odráží prakticky stejně. Navíc pokaždé, když vytahujete z kapsy peněženku, se zároveň rozhodujete, v jakém světě chcete žít a koho chcete svým chováním podpořit.

Pokud chcete podpořit lokální ekonomiku, určitě je dobré nechat peníze ve vlastním regionu, tedy u včelaře ve vašem blízkém okolí.

Budete mít zájem:  Češi jsou v sexu spokojení. Na délce penisu jim nesejde

Jak poznat dobrého včelaře?

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Za dobrým včelařem se určitě nemusíte vypravit k protinožcům, ba naopak. Čím bližšího včelaře najdete, tím lépe. Včelky totiž sbírají pyl přibližně 2 až 3 kilometry od svých úlů – když se vám tedy poštěstí, možná si budete moci dát med vytvořený z pylu z vaší vlastní zahrádky. I kdybyste si zajeli o několik vesnic či měst dál, najít lokálního včelaře dává smysl – jeho včely totiž opylovávají oblast, ve které žijete, a jejich med bude logicky obsahovat pro vás prospěšné látky.

A jak si tedy vybrat dobrého včelaře? I když obecně včelařství nerozumíte a nemáte ani tušení, na co se vlastně ptát, určitě se ptejte hodně. Nebojte se ho zeptat, kde má včely, jak včelaří, jak dlouho to dělá apod.

Většina včelařů určitě nevčelaří pro zisk, naopak mají ke včelám vztah a včelstvo se u nich mnohdy předává z generace na generaci. Dobrý včelař dělá svou práci s láskou a s ní vám o včelaření začne vyprávět. Vezme vás ke včelám, poví první poslední a dá ochutnat letošní med.

V té chvíli budete už jistojistě vědět, že tady jste správně.

Přečtěte si také:

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Nedávno jsme narazili na klamavou zprávu, že med výrazně kazí zuby. Vědecké studie s tím ale nesouhlasí. Představíme vám hned tři z nich, které dokládají, že med narozdíl od cukru zuby nekazí, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Taky vždycky čekáte, než vám čaj úplně vychladne, a pak ho medem sladíte téměř studený? Nebo vám připadá zbytečné přidávat do cukroví nebo perníku med, když se v troubě tak jako tak „znehodnotí“? A jak je to doopravdy?

Manukový med (manuka med) a naše zdraví – proč si ho dát?

Připravili jsme pro vás proto tipy na dobroty, které si do medu pro jeho ozvláštnění, ochucení i pro zdraví můžete naložit doma. Dozvíte se, jak si připravit šípky v medu i jak naložit do medu třeba česnek nebo bylinky.

Všechny články z rubriky

3 KLÍMA, Z.: Terapeutické využití potencovaného medu při léčbe ran (přednáška v rámci Mezinárodní apiterapeutické konference v Kdyni); Kdyně, 28.-29.10.2017 Zpět

Kdo užívá manukový med, může si říci: Cítím se dobře

Sklenici tradičního medu má ve spíži snad každá domácnost. Saháme po něm, nejen když jsme nachlazení a bolí nás v krku. Pokud patříte mezi milovníky tekutého zlata, vyzkoušejte také med, který je našemu zdraví ještě prospěšnější a kromě toho má i velmi zajímavou chuť. Říká se mu manukový.  

Kdo užívá manukový med, může si říci: Cítím se dobře

Pojmenování manukového medu se odvozuje od keře, ze kterého včelky sbírají nektar plný cenných látek.

Manuka, česky balmín metlatý, pochází z oblasti Nového Zélandu a Austrálie, ale dnes už je rozšířený po celém světě.

Výraz „manuka“ znamená v jazyce původních obyvatel Nového Zélandu doslova „cítím se dobře“. A není to náhoda. Med, ale i olej získávané z této rostliny mají řadu blahodárných účinků.  

Med na lžičku i na obvaz  

Manukový med obsahuje železo, zinek, vitaminy B, enzymy a další látky, díky kterým má silné protizánětlivé a regenerační schopnosti. Je známý především jako úspěšný bojovník proti bakteriím a plísním.

Potírá „nepřátelské“ bakterie a stimuluje tvorbu bílých krvinek, a proto se doporučuje jako prevence proti nemocem i jako pomoc během zotavování. Manukový med je také ceněný pro svou schopnost obnovovat tkáně.

Používá se při čištění a hojení ran, od odřenin po zanícené rány, včetně popálenin, proleženin a otlačenin. V medicíně se pracuje se speciálně upraveným manukovým medem, který obsahuje nejvíce účinných látek. 

Superpotravina pro každý den 

Med získaný z manuky se právem řadí mezi takzvané superpotraviny, které stojí za to vyzkoušet. Možná vás překvapí, že na rozdíl od „našeho“ medu má silně kořeněnou chuť s jemnými mátovými tóny.

Můžete ho užívat po lžičkách, namazat ho na kousek pečiva nebo ho rozmíchat ve vlažném nápoji. Největšího účinku dosáhnete, když si dáte lžičku medu ráno na lačný žaludek.

Dospělí by si měli dopřát asi tak dvě až tři lžičky medu denně, dětem starším jednoho roku stačí jedna čajová lžička s kouskem chleba. 

Jak pomáhá manukový med? 

  • Posiluje imunitu a urychluje rekonvalescenci  
  • Ulevuje při zánětu hrdla, bolesti v krku a zánětu dásní
  • Usnadňuje trávení a zlepšuje peristaltiku střev
  • Pomáhá při pálení žáhy a refluxu
  • Napomáhá hojení ran 
  • Pomáhá při ekzémech a lupénce 

Na co si dát pozor?

  • Vždy se ujistěte, že kupujete med opatřený příslušným certifikátem. Vodítkem vám může být informace, že pravý manukový med levně nepořídíte. Pomůže vám například test medů  německého portálu Bild. 
  • Vysoké teploty ničí cenné látky v medu. Nedávejte ho tedy například do právě uvařeného čaje.
  • Manukový med nepodávejte dětem mladším 1 roku.

Co označuje zkratka MGO na etiketě?

Mimořádnost manukového medu je dána vysokým obsahem složky zvané methylglyoxal, která stojí za jeho antimikrobiálními účinky. Informaci o koncentraci této látky najdete na etiketě pod zkratkou MGO. Čím vyšší je tento údaj, tím větší má med „sílu“.

Například symbol MGO® 400+ znamená, že obsah methylglyoxalu v daném manukovém medu je minimálně 400 mg na jeden kilogram. Koupit můžete manukový med s označením MGO mezi 100 až 850. Pro srovnání – běžné, byť kvalitní medy mívají MGO pouze do 10 mg/kg.

Budete mít zájem:  Vrácení Přeplatků Za Léky?

Protože se však hodnota MGO mění vlivem zahřívání a skladování medu a lze ji ovlivnit také přikrmováním včel, někteří výrobci kladou větší důraz na takzvaný TA faktor (total activity), který vyjadřuje celkové působení medu na organizmus. 

manukový med – Seznam.cz

001shop.cz/ManukovyMed/MGO

Široká nabídka manukových medů MGO, certifikovaných novozélandskou vládou. Nakoupíte u nás

Krakovská 1307/22, Praha

On-line prodej i kamenná prodejna. Nabízíme 100% čistý přírodní Manuka med z Nového Zélandu. Med má certifikaci UMF a pro své vlastnosti je velmi léčivý. Mimo to nabízíme i unikátní výtažek z olivových listů Comvita a potravinové doplňky z…

Pro Manuka Doctor jsou opravdovými medovými experty naše včely, které shromaždují pyl z keře Manuka (Leptospermum Scoparium).

Manukový med›Zboží.cz

  • Manukový med je med 100% čistoty původem z Nového Zélandu s obsahem nejméně 400 mg/kg methylglyoxalu. Tato látka je jedna z hlavních aktivních složek, která reaguje s proteinem v medu a zvyšuje tak…
  • 801 – 1 079 Kč
  • Sklademve 22 obchodech

domacimed.

cz/manukovymed

Jedna z nejlepších věcí, které jsou v přírodě snadno k dostání a stačí po nich jen sáhnout. Med je sám o sobě…

Manuka med je druh medu, který má velmi vysokou antibakteriální a protizánětlivou účinnost. Výzkumníci zjistili, že Manuka med má jedinečné antibakteriální vlastnosti, které nemá žádný jiný druhu medu.

Není skladem

Manukový med›Obrázky

Jenom málo z nás může s určitostí konstatovat, že se mu nachlazení během jeho života vyhýbá obloukem. Většina lidí má několikrát do roka tuto šiřitelnou infekční chorobu horních cest dýchacích.

Jsme výhradním dovozcem a distributorem léčivých Medů Manuka MGO z Nového Zélandu, obsahující vysoký obsah methylglyoxalu MGO a přírodní kosmetiky s Medem Manuka MGO. Díky vysokému obsahu MGO se používají při potížích spojených s trávící…

Novozélandský manukový med od našeho včelaře. Objevte kouzlo manuky a posilte si imunitu!

Příhon 943, Čejkovice

Laboratorně testovaný 100% přírodní med manuka honey z Nového Zélandu.

Štrossova 231, Pardubice

Manukový med jako zázrak na akné i trávení. Vyplatí se do něj investovat?

Květový, lesní, lipový. O těchto druzích medu už jste nejspíš slyšely, ale říká vám něco med manukový? Novozélandský produkt slibuje takřka zázračné účinky na zdraví. A dokáže je skutečně splnit?

Manukový med se získává z nektaru květů balbínu metlatého, stromu, který roste na Novém Zélandu. Vyznačuje se silně kořeněnou chutí s dotekem máty a také svou vyšší cenou. Skleničku o hmotnosti 250 g seženete přibližně za tisíc korun.

Tato cena má být ovšem údajně ospravedlnitelná jeho téměř zázračnými účinky na lidské zdraví. Přisuzuje se mu antivirový, antibakteriální, protizánětlivý a antioxidační vliv. Z čehož vyplývají zdravotní obtíže, proti kterým se manukový med používá:

Hojení ranAmerický Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 2007 posvětil schopnost manukového medu hojit rány, popáleniny či bolestivé vředy. Studie prokázaly, že urychluje regeneraci kůže a vytváří ochrannou bariéru zabraňující vniku bakterií a virů, dezinfikuje a ulevuje od bolesti.

Zachování zdraví zubůManukový med je také účinný v boji proti ústním bakteriím, které způsobují zubní plak a kámen.

Lidé, kteří třikrát denně (po denních jídlech), žvýkali žvýkačku z manukového medu, měli v ústech méně plaku než ti, kteří žvýkali klasickou žvýkačku.

Přestože cukrovinky, kam se med řadí, zubní kaz spíše způsobují, u manukového medu to nebylo při konzumaci v přiměřeném množství prokázáno.

Zmírnění bolesti v krkuDalším účinkem je schopnost poskytnout úlevu při bolesti v krku. Med napadá škodlivé bakterie, a tím redukuje zánět. Jedna studie zjistila i to, že med může mít také obdobný vliv jako pastilky proti kašli.

Prevence žaludečních vředů

V tomto ohledu se výsledku výzkumů rozcházejí. Zatímco jeden naznačuje, že manukový med může pomoci léčit žaludeční vředy, druhý to neprokázal.

  • Zlepšení trávení
  • Léčba aknéProtizánětlivé účinky medu by se možná daly využít i při léčbě akné, což naznačují některé výzkumy.
  • Vyplatí se?
  • Nyní se ovšem nabízí otázka, jak si vede dražší manukový med ve srovnání s levnějšími a známějšími variantami, které jsme jmenovaly na začátku článku.

Potenciál má manukový med i s ohledem na syndrom dráždivého tračníku a jeho projevy v podobě zácpy, průjmu, bolestí břicha apod. Studie ovšem byly zatím provedené jen na zvířatech.

Antibakteriální účinky se totiž přisuzují i ostatním druhům medu, zejména díky obsahu enzymu, který vytváří peroxid vodíku.

Studie z roku 1991 ovšem prokázala, že manukový med je jediný, který si schopnost zabíjet bakterie zachovává i po odstranění zmíněného enzymu (ten může mizet při tepelném ošetření). Zajišťuje ji totiž látka jménem methylglyoxal.

S ohledem na to jsou jednotlivé sklenice manukového medu označené různou hodnotu UMF. Čím vyšší je číslo, tím jsou účinky medu silnější.

Na druhou stranu zatím ovšem neexistují přesvědčivé důkazy, že methylglyoxal dokáže přežít působením trávicích enzymů v těle šlověka. To ale nemusí vadit u aplikování medu na pokožku. Ze slovenské studie nicméně vyplynulo, že manukový med má na hojení ran srovnatelné účinky jako třeba med jedlový.

Před nanesením medu na pokožku je dobré na menší ploše otestovat, jestli na něj člověk není alergický. Pro manukový med hovoří fakt, že tuzemské medy mohou být problematické kvůli tepelnému ošetření. Tím totiž ztrácejí své léčivé vlastnosti. Ale někteří výrobci to dělají, aby zajistili, že med bude dlouho tekutý. Jinak totiž přibližně do roka zkrystalizuje, což je zcela běžný jev. Naproti tomu pravý manukový med by tepelným ošetřením procházet neměl.

Ani jeho nákup ovšem nemusí být zárukou kvality. Testy nizozemské spotřebitelské organizace odhalily, že výrobci medy šidí. V případě medu manuka vyráběného pro řetězec Melvita bylo zjištěno, že neobsahoval ani stopové množství manukového pylu, ale šlo o obyčejný květový med.

Čtěte také:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector