Mandlové mléko udělá radost i veganům

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Výroba rostlinného mléka

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Alsan bio – náhražka za máslo. Složení:

Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ

ČESKÉ GHÍČKO – ALTERNATIVA PRO BEZMLÉČNOU DIETU, TESTOVÁNO V LABORATOŘI

Mandlové mléko udělá radost i veganům

České Ghíčko

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Žádné jiné Ghí nedoporučuji. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pouze tento produkt pro ABKM, domácí výrobu ani jiná dostupná Ghí syn netoleroval.

České Ghíčko – přepuštěný máselný tuk v různých variacích – natural, bio, ochucené, koko ghí, kozí Ghí…, více o Českém Ghíčku a jeho výrobě zde: http://ceskeghicko.cz/

KOKOSOVÉ KRÉMY

Hodí se do asijské a exotické kuchyni, kde slouží jako náhrada za mléko, máslo a jiné tuky. Zmírňuje též palčivost pokrmů. Jsou výborné i do nejrůznějších cukrovinek, krémů, dezertů, zmrzlin, apod.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Bio organický kokosový krém v nejvyšší kvalitě. Dostupný na německém e-shopu https://www.drgoerg.com/catalogsearch/result?q=kokosmus

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Jedna z dalších možností kokosového krému, dostupný v Čr, kvalitou však nesrovanatelný s předchozím.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Další z možností kokosových krémů, který je dostupný v Čr, bohužel již zahuštěn.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Rostlinné jogurty

Mandlový Nejogurt – Bílý

Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.

Neochucený mandlový Nejogurt je skvělý ke snídani s ovocem a granolou, nebo na slano jako tzaziki. Není sladký, má krémovou chuť a je nakyslý tak akorát. Bez cukru, lepku, laktózy, sóji a všech dalších zbytečných látek, zahuštěný pouze špetkou tapioky.

  • Informace o produktu:
    – bez laktózy, sóji, lepku, cukru
  • – vegan (neobsahuje živočišné látky)
  • Objem: 375 g
    Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C

Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).

Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 499 kJ/121 kcal • tuky: 10,6 g • z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 2 g • z toho cukry: 1 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl:

Mandlové mléko a jeho kamarádi

Mandlové mléko udělá radost i veganům

V redakci jsme dostali ráno chuť na mléko, ale jelikož polovina z nás trpí alergií, museli jsme zvolit jeho rostlinnou variantu. A co víc, nechtělo se nám ani do obchodu. A tak jsme vzali velkou hrst mandlí a čistou vodu a za pár hodin jsme měli chutné mandlové mléko bez jakýchkoliv umělých látek, které se do něj při jeho výrobě tradičně přidávají. Z výroby mléka nám zbyly mleté mandle, které s radostí přidáme do ranní ovesné kaše nebo nějakého pečeného koláče.

Pro výrobu domácího rostlinného mléka potřebujete pouze dvě hlavní ingredience: rostlinnou složku a vodu. Pojďme si tedy představit pár velmi jednoduchých receptů, díky kterým si můžete udělat vlastní rostlinné mléko za poloviční cenu než v obchodě.

Ořechové mléko

Můžeme připravit mandlové, mléko z kešu nebo lískových oříšků či vlašských ořechů. Ořechová mléka jsou krémová a velice chutná.

 Minimálně na 2 hodiny (ideálně na 10 – 12 nebo přes noc) namočíme 1 šálek ořechů do 3 šálků vody. Poté scedíme a ořechy rozmixujeme v nové, čisté vodě.

Vznikne nám mléko, na jehož dně se usadily rozsekané ořechy a na jehož povrchu se objevila pěna. Mléko je třeba scedit a přelít do čisté nádoby.

  • Mandlové mléko udělá radost i veganům
  • Mandlové mléko udělá radost i veganům
    „Odpad“ neboli ořechy, které nám zbyly, můžeme ihned použít při pečení či do snídaňové (svačinové) kaše nebo usušit v troubě (2 – 3 hodiny na mírný stupeň) a poté zamrazit.
  • Mandlové mléko udělá radost i veganům

Ovesné mléko

Ovesné mléko je o něco sladší než to sojové a jeho výroba je ještě snadnější. Stačí jen smíchat 1 šálek ovesných vloček a 3 šálky horké vody (ne vařící).

Necháme odstát přes noc a druhý den rozmixujeme. Mléko je třeba scedit a přelít do čisté nádoby.

Pokud chcete mít mléko hned od počátku sladší, doporučujeme přidat javorový nebo agáve sirup a ½ lžičky vanilkového extraktu, neuškodí ani špetka soli.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Rýžové mléko

V hrnci přivedeme k varu ¾ šálku hnědé rýže a 3 šálky vody. Vaříme na mírném stupni 45 minut, a pokud je třeba, přidáme vodu, které se mezitím vypařila. Jakmile je rýže měkká, přidáme 4 šálky vody a vanilkový extrakt, pokud chceme ochutit. Promícháme a necháme dalších 45 minut odstát. Rozmixujeme, mléko je poté třeba scedit a přelít do čisté nádoby.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Kokosové mléko

V robotu rozmixujeme 4 šálky vody spolu se 2 šálky strouhaného kokosu. Mixujeme zhruba 2 minuty, poté je třeba nápoj scedit a přelít do čisté nádoby.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Sojové mléko

V první řadě je třeba, aby nám sojové boby změkly. Přes noc tedy namočíme 1 šálek sojových bobů do 2 šálků vody. Sojové boby musí změknout a zdvojnásobit objem (necháme namočené, dokud se tak nestane).

Poté vodu slijeme a boby důkladně propláchneme (můžeme i odslupkovat pro jemnější chuť mléka). Boby vložíme do mixéru spolu se 4 šálky vody, přes plátno nebo jemné sítko poté přecedíme. Mléko přivedeme k varu a poté na mírném stupni vaříme asi 20 minut (je třeba hlídat, mléko rychle nabývá a bublá).

Necháme vychladit na pokojovou teplotu, sebereme škraloup a přelijeme do čisté nádoby.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Mandlové mléko udělá radost i veganům
Okara, tedy hmota, která nám zbude po výrobě mléka, se dá velmi dobře použít polévek a zeleninových salátů nebo jako polotovar pro výrobu karbanátků, paštik a pomazánek. Může se použít také při přípravě slaných a sladkých pokrmů. Po upečení získá chuť kokosových ořechů, takže ji lze použít do ořechových náplní nebo do koláčů místo tvarohu.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

K mléku se výborně hodí másla vyrobená z ořechů nebo semínek, návod na jejich domácí výrobu najdete zde.

Zdroj(e) informací a obrázků: Organic Authority, The Kitchn, Spicie Foodie, She knows, Happy Olks, Sulekha, Instructables, Fitnea, Home Made, Bio Life, Serle Wellness, The Intolerant Gourmet, Nandyala, The Splendid Table

Pijete sušené rostlinné mléko? Pozor, budete překvapeni. Možná je to jed..

Dřív mi hodně chutnal sójový nápoj Zajíc, ten smetanový. Není to tak dávno, co mi přítel chtěl udělat radost a koupil mi variantu Natural.

Oči mi zabloudily ke složení. A co to nevidím? Není divu, že mi Zajíc chutnal, když je to vlastně „cukr“ se smetanovou příchutí. Ok, cukr ne, glukózo-fruktózový sirup a pár dalších složek. Vypadají nevinně, ale…

Co se dozvíte

  • Nejdřív prozkoumáme taje glukózového sirupu
  • Překvapení v podobě kaseinátu sodného
  • Konec rozepří, jestli je sója zdravá, nebo ne.
  • Éčko nevhodné pro vegetariány
Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Nosních Polypů?

A dále

  • Proč byste měli přestat jíst výrobky s fruktózou
  • Recept na bleskové rostlinné mléko
  • Limit pro chia semínka

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Proč jsem si glukózového sirupu nevšimla dřív?

Víc vám řeknu u nadpisu „Nechme už kukuřičný sirup glukózo-fruktózovým sirupem…“, zatím uvedu, že smetanová varianta místo glukózového sirupu uvádí kukuřičný. Ten zní celkem nevinně. Jenže je to prakticky to samé!

Rozdíl je jen v tom, že glukózový sirup může být získáván i z brambor, nebo rýže (nebo dokonce i pšenice). Mimochodem, pokud nemáte rádi GMO, tak kukuřice pro výrobu sirupu bývá často geneticky modifikovaná.

Jaké názvy se pro glukózo-fruktózový sirup používají?

  • Ovocný cukr
  • Kukuřičný sirup
  • HFCS (High Fructose Corn Syrup, tedy vysoce-fruktózový kukuřičný sirup)
  • Glukózový sirup
  • Glukózo-fruktózový sirup
  • Invertní cukr
  • a nejspíš nějaké další

Proč je glukózo-fruktózový sirup škodlivý?

Kukuřičný sirup je vysoce fruktózový. Fruktóza zatěžuje játra, snižuje hladinu HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu LDL cholesterolu. Česky řečeno: zvyšuje riziko srdečních onemocnění. HFCS navíc občas obsahuje rtuť. (Zdroj např.: PharmDr. Margit Slimáková)

Vědci se navíc přou o to, že fruktózové sirupy se podílejí na vzniku obezity. Nezvyšují totiž hladinu insulinu a leptinu, takže máte větší hlad. (Zdroj např.: http://www.biochemicka.cz/clanek-29/glukozo-fruktozovy-sirup-gf-sirup)

K čemu ještě může vést strava s nadbytkem fruktózy? Záněty, ateroskleróza, poškození volnými radikály. Paradoxně také zvýšuje riziko cukrovky, dále riziko vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin. (Zdroj např.: kniha Jídlo na prvním místě, Dallas a Melissa Hartwigovi)

Proč je fruktóza špatně? Je přece v ovoci!

Možná jste taky občas zašli do lékárny pro fruktózový cukřík a teď nemůžete uvěřit, že by fruktóza měla škodit. Vždyť je obsažená v ovoci!

Jenže ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny, které zajišťuje pomalejší vstřebávání fruktózy. Zároveň obsahuje řadu enzymů, které se podílejí na štěpení cukrů.
(Zdroj např.: https://www.zivotsdietou.cz/clanky/prirodni-sladidla-1-dil-nejpouzivanejsi-prirodni-sirupy-v-potravinarskem-prumyslu)

Takže jablka jsou ok. Vyráběné cukrové sirupy ne. Z průmyslových potravin navíc získáváme mnohem víc fruktózy, než bychom kdy mohli získat z přirozených zdrojů. Např. 1/2 litru slazené limonády obsahuje stejně fruktózy jako 9 šálků jahod. (Zdroj : kniha Jídlo na prvním místě, Dallas a Melissa Hartwigovi)

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Když glukózo-fruktózový sirup škodí, proč jsou ho plné pulty obchodů?

Jako vždy, jde o peníze. Glukózo-fruktózový sirup je levný, má vyšší sladivost než řepný cukr a jeho tekutá forma má při výrobě svoje výhody. (Zdroj např.: http://www.biochemicka.cz/clanek-29/glukozo-fruktozovy-sirup-gf-sirup)

Nezbývá, než číst složení potravin, protože je skoro všude.

Nechme už kukuřičný sirup glukózo-fruktózovým a podívejme se na zbytek složení probíraného sušeného rostlinného mléka

Z dětství si pamatuju, že jsme Zajíce měli doma jako zdravou potravinu. Bylo jasné, že, když je to rostlinné mléko, bez lepku a laktózy, je vhodné i pro vegany a je prostě fajn. Proto jsem taky jeho složení dlouho nezkoumala. Jo jo, dokážu být stejně naivní jako všichni ostatní.

Když ten den přítel sójový nápoj Zajíc donesl a můj pohled konečně zabrousil na složení, přemýšlela jsem, co je sakra kaseinát sodný.

Vegani pozor, na scénu vchází kaseinát sodný

Kaseinát sodný se vyrábí neutralizací kyselého kaseinu za pomoci hydroxidu sodného. (Zdroj např.: http://www.naseinfo.cz/clanky/cviceni-a-sport/vyzivove-doplnky/co-je-kasein#ixzz4XXgdOSW6)

Aha, a co je to kasein?

Kasein je hlavní mléčná bílkovina. Vyrábí se z něj sýry i tvaroh. MVDr. Josef Staněk považuje kasein za 2. masově pojídanou jedovatou látku. Jaká je ta první?

Mandlové mléko udělá radost i veganůmTa první je lepek. V každém případě podle již zmíněné knihy Jídlo na prvním místě je asi polovina lidí, kteří jsou citliví na lepek, citlivá také na mléko. Podle Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. vyvolávají lepek a kasein záněty, alergie a další poruchy. Dále uvádí, že podle WHO (2015) je strava bez lepku a kaseinu užitečná pro každého. Ale to tady teď neřešme.

Proč je kaseinát v sušeném rostlinném mléce problém?

Problém je v tom, že kaseinát pochází z živočišného mléka, takže bychom ho v rostlinném mléce, které má to živočišné nahrazovat, rozhodně nečekali!

Na kaseinát mohou reagovat také alergici. Koneckonců je to legislativa, díky které je kaseinát sodný ve složení sušených „rostlinných“ mlék uveden.

Na Internetu koluje jeden údajný e-mail, ve kterém výrobce vysvětluje, že kaseinát sodný není součástí složení a uvádějí ho tam jen proto, že je používán pro výrobu ostatních produktů a mezi jednotlivými výrobami není možné provádět kompletní sanitaci.
(Zdroj např.: http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/vhodne-potraviny-a-suroviny/nahrazky-mlecnych-vyrobku/susene-mleko.html)

No, složení výrobků se vždy uvádí v takovém pořadí, jak jsou jednotlivé složky množstevně zastoupeny. Tedy nejvíce je v Zajíci kukuřičného sirupu a nejméně je v něm barviva, nikoli kaseinátu. To vyvolává pochybnosti o jeho údajném stopovém množství.

Sušený kukuřičný sirup je hlavní složkou i u Rýžového nápoje ZAJÍC, a je tam i kaseinát sodný, kterého je tam opět více, než protispékavé látky oxidu křemičitého, jedlé soli, stabilizátoru karagenan, aromatu a karotenů.

Je zvláštní, že při tolika druzích rostlinných výrobků, které firma vyrábí, by se nenašla jedna čistá linka. Zkusila jsem se firmy na kaseinát sodný také zeptat e-mailem. Je to skoro 5 měsíců a odpověď – žádná.

Jenže glukózo-fruktózovým sirupem a kaseinátem to nekončí.

Vegetariáni pozor, na scéně se objevuje ještě E471

E471 znamená mono- a diglyceridy mastných kyselin. Vegetariáni by se jim měli vyhýbat, protože je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. Tyto látky jsou povoleny jako běžná součást většiny potravin a mohou se v omezeném množství přidávat i do mléčné kojenecké výživy. (Zdroj: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E471)

Sójová složka

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Má 2. nevyšší podíl na složení, ale nečekali byste spíše, že u sójového nápoje bude na 1. místě? V každém případě byste měli o sóje něco vědět.

Sója není žádná zdravá potravina. Vím, že pro mnohé je to nemilá zpráva. Ani mně to netěší, protože v mém oblíbeném podniku na vegetariánské a veganské obědy dělají několikrát týdně tofu.

Sója obsahuje fytoestrogeny, které tělo považuje za ženský pohlavní hormon. Nikdo nepotřebuje takto rozkolísávat svůj hormonální systém. Uvažuje se, že pomoci by to mohlo snad jedině ženám v přechodu, ale také to není prověřené. (Zdroj např.: Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.)

Nefermentovaná sója snižuje potenci mužů. Každopádně, ženy i muži, když už chceme využít pozitivní vlastnosti sóji, dejme si v rozumném množství fermentované sójové výrobky, např. tempeh nebo miso. Fermentačním procesem jsou fytoestrogeny odstraňovány. (Zdroj např.: https://www.elvita.cz/cz-clanek-48.html) Fermentované výrobky jsou také lépe stravitelné.

Sójová bílkovina

Kromě fytoestrogenů jsou tady ještě fyláty, které zabraňují vstřebávání minerálů. (Zdroj např.: https://www.elvita.cz/cz-clanek-48.html)

Na otázku „proč se sója všude propaguje“ si asi už odpovíte sami. Je to levná surovina.

Budete mít zájem:  Vitamíny Obsažené V Pivu?

Při výrobě sójového oleje vzniká vedlejší produkt s vysokým obsahem bílkovin, který se používal jako průmyslové lepidlo! Pak se výrobci rozhodli propagovat ho jako potravinu.

(Zdroj např.: http://www.epochtimes.cz/2015032322734/Zdrava-povest-soji-dostava-na-frak.html)

Částečně ztužený sójový olej

Sójový olej obsahuje hodně omega-6 mastných kyselin, jenže těch většinou máme ve stravě dost a jejich nadbytek může vést k zánětům. Zde je dokonce částečně ztužená forma (setkáte se i s označením „hydrogenované“).

  Ztužováním vznikají trans mastné kyseliny, které jsou zdraví nebezpečné! Ztužené tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu HDL cholesterolu, tedy zvyšují riziko srdečních onemocnění.

Stále věříte, že je margarín zdravý?

Opět se na tom zdroje shodují (např. kniha Jídlo na prvním místě, Dallas a Melissa Hartwigovi; Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.; nebo PharmDr. Margit Slimáková, kupř. http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/)

K sóje si můžete přečíst i tento článek: http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/

Fosforečnan sodný

Vidíte, že hlavní složky tohoto sušeného rostlinného mléka nejsou zdraví prospěšné, takže ani nemá smysl se nějak více zabývat zbytkem složení. Tak jen ťuknutí. E339 – fosforečnany sodné mohou se při zvýšeném konzumaci podílet na nedostatku vápníku v organismu. (Zdroj: http://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E339)

Závěr a video recept

Pokud jste dočetli až sem, je jasné, že vám záleží na tom, co jíte. Je důležité starat se o sebe a mít se rádi. Pokud chcete hezký vztah k sobě podpořit, stáhněte si zdarma nový e-book Sebepřijetí na dosah >>

V „zdravém“ Zajíci nenajdete zdravého skoro vůbec nic.

Považuji ale za důležité říct, že určitě nechci nějak pranýřovat tohoto jednoho výrobce. Prostě jsem kupovala zrovna Zajíce. Zkoušela jsem teď hledat jiná sušená rostlinná mléka, a v podstatě jsem nenašla žádné vhodné. Jsem zklamaná.

Když už tam nejsou výše uvedené složky, tak jsou tam jiné mňamky. Třeba částečně ztužený rostlinný olej. O tom, že nejspíš jde o palmový, nebo hůř, palmojádrový tuk, třeba zase někdy příště.

  • Máte někdo na tyhle nápoje ještě chuť?
  • Jenže čím je teda nahradit, že?
  • O kravském mléku si můžete přečíst článek Mléko ANO nebo NE? Pocitový switch >>

Když chceme rostlinné mléko, nabízejí se již hotové (tekuté) rostlinné nápoje, jenže jsou velmi drahé a složení taky nemají dokonalé. Pokud máte nějaký tip, určitě někomu pomůžete, když ho napíšete dolů do komentářů. Já vám mohu doporučit např. tohle:

Zkuste si jednoduše vyrobit třeba ořechové mléko. Jde to mnoha způsoby. Pokud nemáte žádný složitější přístroj, pomůže vám následující video.

Recept na brutálně rychlé mandlové mléko (stačí tyčový mixér) + chia pudink:

Kdy bude to mléko brutálně rychle? Když koupíte mandle už loupané. Jen k tomu dodám, že chia semínek se doporučuje maximálně 15 g denně pro dospělého. Už jsem to zvážila za vás a jsou to cca 2 slabší polévkové lžíce.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Více o tom, proč se chia semínka nemají baštit bezhlavě, si můžete přečíst zde: https://www.bezhladoveni.cz/konzultace/chia-seminka-denni-davka/

Odkaz na přednášku Prof. Strunecké: http://cestyksobe.cz/prof-rndr-anna-strunecka-drsc-zastavime-tsunami-civilizacnich-nemoci/17479

Odkaz na přednášku MVDr. Staňka zde: https://www.youtube.com/watch?v=Ks1TYlZ_Mgo

Bezplatný e-book zde: Sebepřijetí na dosah >>

Baristický speciál: Jaké rostlinné mléko použít?

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Ještě před deseti lety bychom rostlinné mléko v nabídkách většíny kaváren hledali těžko. I když některé podniky nabízeli jako alternativu mléko sójové, baristi s ním zpravidla nepracovali rádi a to nejen pro jeho specifickou chuť, ale hlavně kvůli textuře a špatným vlastnostem znemožňujícím našlehání hladké krémové pěny. Trend mléčných alternativ však rychle sílí, a proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak se v nabídce rostlinných baristických nápojů zorientovat.

Důvody, proč se o veganská mléka zajímá stále více lidí, jsou různé. Někdo trpí nesnášenlivostí laktózy, jiný může mít alergii na kravskou bílkovinu, někomu rostlinné mléko jen více chutná, ale roste i počet lidí, kteří se snaží vědomě redukovat svoji spotřebu živočišných produktů z environmentálních nebo etických důvodů.  

V současnosti je už dostupnost a kvalita rostlinných nápojů na mnohem vyšší úrovni a moderní kavárny běžně nabízejí hned několik alternativ. Kromě sójového mléka se stále větší oblibě těší rostlinné nápoje z mandlí, kokosu, ovsa, rýže či hrachu. Jaké jsou jejich výhody a na co si dát při výběru pozor? 

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Nápoj ze sójových bobů je již mnoho let ověřenou a oblíbenou variantou, protože je snadno dostupný i cenově přijatelný.

Problém ale může nastat při šlehání, protože někdy dělá hrudky, což se děje zejména ze dvou důvodů: vysoká teplota při šlehání nebo vysoká acidita kávy (světle pražená zrna).

Co se týče teploty, je důležité, aby bylo sójové mléko (nejlépe i konvička) dobře vychlazené a aby teplota při šlehání byla v rozmezí 55 – 65 ℃.

Pokud se rozhodnete pro zařazení sójového mléka do nabídky, určitě vybírejte značky, které jsou určené přímo pro baristy. Mají příjemnější neutrální chuť a snáz z nich našleháte pěnu podobnou té z kravského mléka. 

Ovesné mléko

Popularita ovesného mléka prudce stoupá z několika důvodů. Kromě toho, že má velmi příjemnou jemnou chuť, tak při napěnění vytváří hedvábně hladkou texturu, a proto z něj snadno vykouzlíte i latte art.

Ovesné mléko je také vhodnou volbou pro osoby s alergií na kravské mléko, sóju či ořechy. Navíc pokud vezmeme do úvahy množství emisí, spotřebované vody a využití půdy, z dostupných rostlinných nápojů je nejudržitelnější právě ten ovesný.

Při výběru ale opět dbejte na to, aby bylo určené přímo pro baristické účely.

Mandlové mléko

K oblíbeným alternativám kravského mléka pro baristy patří i nápoje z oříšků, nejčastěji z mandlí. Toto mléko má lehce nasládlou oříškovou chuť a pokud zvolíte mandlové mléko určené kavárenským profesionálům, získáte hezkou krémovou pěnu. Podobně jako u sójového mléka je ale potřeba dát pozor na příliš vysokou teplotu při napěnění, abyste se vyhnuli srážení. 

Kokosové mléko

Díky svojí smetanové textuře a exotické chuti se kokosové mléko rychle stalo oblíbenou alternativou mléčných produktů.

Chuťově je však velmi výrazné, což nemusí každému vyhovovat, a proto ho nedoporučujeme do nabídky zařadit jako jediné rostlinné mléko, ale spíše jako další možnost k sójovému či ovesnému nápoji. Problém může nastat při šlehání, protože vytváří větší bubliny a méně krémovou pěnu.

Zkuste v letním období zařadit studenou kávu s ledem a kokosovým mlékem, kde jeho chuť příjemně vynikne a zároveň nebudete muset řešit konzistenci pěny při šlehání. 

Rýžové mléko

Protože tento nápoj neobsahuje sóju ani ořechy, může být spolu s ovesným mlékem jednou z možností pro zákazníky s alergiemi. Ke šlehání se ale příliš nehodí, protože má vodnatou texturu a nízký obsah bílkovin, a tak z něj hladkou lesklou pěnu nevytvoříte. Může ale posloužit jako mléko k espressu nebo k přípravě studených nápojů. 

Budete mít zájem:  Alergia Na Lepok Priznaky?

Hrachové mléko

Na našem trhu je hrachové mléko ještě čerstvou novinkou, ale v některých zemích už rychle nabírá na popularitě. Vyrábí se z hrachové bílkoviny, a proto má v porovnání s jinými rostlinnými mléky vyšší podíl proteinů. Také nemá výraznou chuť, takže se výborně hodí do cappuccina nebo latté. Díky vysokému obsahu bílkovin z něj snadno vyšleháte pěnu s hedvábnou strukturou. 

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Pokud jste se rozhodli, že rostlinným nápojům dáte šanci, buďte trpěliví. Podívejte se na tyto nápoje jako na další jedinečnou surovinu, ze které můžete vytvořit spoustu skvělých kombinací chutí a oslovit i nové skupiny zákazníků.

  • Vyzkoušejte si pracovat s jednotlivými rostlinnými nápoji a také zjistěte, jak reagují s vaší kávou, protože výslednou chuť a texturu hodně ovlivňuje stupeň pražení.
  • Pro začátek si vyberte jeden až dva druhy a uvidíte, jak budou zákazníci reagovat.
  • Nezapomeňte také zařazení rostlinných mlék vhodně propagovat – z menu by mělo být na první pohled zřejmé, z jakých druhů mlék kávové nápoje připravujete. 

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book

Rostlinné mléko jako alternativa

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Na trhu dnes můžeme nakoupit veliké množství rostlinných alternativ kravského mléka, jako ještě nikdy předtím. Zde v Česku jsou snadno k sehnání rostlinná mléka z dovozu, ale také rostlinná mléka z místních zdrojů. Zajímavé je, jak rozdílně tato mléka reagují, když se přidají do kávy.
Někdy je konzumace obyčejného, kravského mléka problémem, a to obzvláště pro lidi, kteří trpí intolerancí na laktózu nebo alergií na bílkoviny, jež kravské mléko obsahuje. Radost však může alternativní rostlinné mléko udělat i veganům a vegetariánům. Alternativní mléka jsou však nyní velikým trendem, a jsou lákavá i pro lidi, kteří žádnými problémy z konzumace kravského mléka netrpí.

Mandlové mléko udělá radost i veganům

Opatrnost především

Tato rostlinná mléka však nemusí být automaticky zdravá, a jejich složení, i množství ingrediencí v nich obsažených se značka od značky velmi liší.  Je třeba počítat i s ostatními alergeny v mlécích obsaženými, například oříšky a na obsah bílkovin a tuků.

Jaká rostlinná mléka zvolíte?

Sójové mléko je schopno ve většině případů nahradit klasické kravské mléko. Například je velice oblíbené jako přísada do kávy, či do dalších nápojů. Sójové mléko je také možné používat při vaření a pečení v naprosto stejném poměru, jako u klasického mléka kravského.

Toto sójové mléko má trochu nasládlou chuť. Není ale vhodné pro dlouhodobější konzumaci, nebo pro pití několikrát za den. Neboť sójové bílkoviny, které obsahuje, jsou v tomto mléce mnohem více koncentrované, než v pokrmech, které nejsou ještě zpracované.

To mohou být například:

·         fazole edamame
·         tempeh
·         sójové oříšky
Dalším alternativním rostlinným mlékem, které je u nás v České republice velmi oblíbené, je mandlové mléko. Tento druh rostlinného mléka obsahuje velmi mnoho bílkovin, vitamínů, jakožto i minerálů. Mandlové mléko je bohatým zdrojem:

Mandlové mléko udělá radost i veganům

·         vitamínů E a B
·         manganu
·         hořčíku
·         vápník
·         železa
·         fosforu
·         zinku
Toto mléko bývá k sehnání slazené, ale mnohem zdravější je jeho varianta s přídavkem datlí.
 

Co noveho na kopci

Je to ale pár dní, co se mě zeptala Lucka na rostlinné mléko  a přišla samozřejmě s vodou na můj mlýn, protože já ráda výzvy. Zkusila jsem mléko ovesné a ze syrové rýže a po zadělání několika mís, mixéru, času stráveného tím, že jsme cedila a vařila a cedila a vařila, zjistila jsem, že mléko a jako mléko – výsledný produkt, který mi vyšel, jednoznačně nestojí za tu snahu. Pan domácí ochutnal ovesné mléko a zcela nediplomaticky ho vyprskl z úst se slovy, to raděj budu žvejkat oves. Mně chutnalo prostě jako oves prostý a tak jsem si říkala, že nevidím důvod, pokud bych ho použila například na ovesné vločky,  proč si nedat oves s vodou, když je to mnohem jednodušší, než oves s ovsem v jiné konzistenci..

Ovšem pak došlo na poslední mléko a i když neměním svůj názor a mléko pravděpodobně i nadále dělat nebudu, toto mléko by jako náhražka na zahuštění například kulajdy, místo mouky či na smíchání s kakaem už stálo za to. Je od domácího ovesného a rýžového ze syrové rýže velmi husté. Nemá výraznou rýžovou chuť. Po smíchání s mandlovým mlékem 2:1 je dá se říci i skoro lahodné.  A jak tedy na něj?

Na mléko je třeba dávka jasmínové rýže – jakákoli dávka – 1 hrnek, 1 sklenka, 1 šálek – a desetinásobné množství vody.

Rýži přelijeme vodou a dáme na velmi chladný okraj kamen. U sporáku tipuji tak na 50°C, pokud jde méně, dáme méně, případně po chvíli vypneme a za určitou dobu zase můžeme na chvíli zapnout. Pak necháme takto na kamnech ležet až do rána. Veliká výhoda kamen. Stejným způsobem a na stejném místě nechávám hrnec celý další den a noc.

Následující ráno hrnec z kamen sundavám a je to přesně moment, kdy se vsákla naprosto všechna voda. Rýže je měkká, rozvařená.

Nyní stačí vzít mixér, špetku mořské soli, mléko velmi, velmi slabě osolit a rozmixovat. Nyní však získáme mléko husté konzistence a přichází na řadu stálé mixování spolu s ředěním do té podoby, která je pro nás žádoucí. Nyní také můžeme přilít mandlové mléko na zředění.

Mandlové mléko vyrobíme tak, že nastrouháme 100 g mandlí, které jsou zbavené slupky. Přelijeme 750 ml vody a necháme do rána. Ráno rozmixujeme a opět necháme. Mixování opakujeme po cca 6ti hodinách. Nakonec přelijeme přes jemné plátno.

  • Výsledný produkt, totiž rýžové mléko jistě nazýváme mlékem především pro bílou barvu a možnost použití, ale toto mléko si již umím představit, že ho naliji do melty, případně s ním zaliji ovesné vločky a kakao a budu mít tak rýžovo – mandlovo -ovesnou snídani 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector