Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci

Právě Češi patří k největším producentům i konzumentům potravinářského máku na světě. Tato plodina skvěle chutná a navíc prospívá zdraví. Jak ale poznat kvalitní mák a jak ten šizený? Podívejme se na to.

Mák se pyšní antioxidačními účinky. Jeho vůni způsobuje velké množství mastných kyselin a esenciálních olejů, které snižují hladinu škodlivého cholesterolu LDL a zvyšují hladinu HDL cholesterolu v krvi.

Vnější slupka máku je zdrojem vlákniny a ve 100 g syrových semen je 51 % doporučené denní dávky pro zdravé trávení.

Dále obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako železo, měď, vápník, draslík, mangan, zinek a hořčík.

  • Podporuje tvorbu červených krvinek i spermií, trávení i syntézu nukleových kyselin.  
  • Vápníku má 12x více než kravské mléko, je prevencí osteoporózy, zlepšuje stav kostí, zubů, kvalitu nehtů a vlasů.
  • Proti vráskám i infarktu působí v něm obsažený vitamín E, tento silný antioxidant zvyšuje detoxikační schopnost jater, tvorbu červených krvinek, růst svalových tkání, zabraňuje vzniku vrásek, snižuje výskyt infarktu a mrtvice.
  • Mák je i kvalitním zdrojem bílkovin. Ve 100 g je 20 g proteinů, podobně jako v libovém hovězím nebo vepřovém mase.
  • Obsahuje až 7x víc vlákniny než jablko a podporuje trávení i detoxikaci.
  • Je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče a pomáhá od stresu.
  • Příznivě působí na srdeční tep i krevní tlak.

Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci Pixabay

Sušený potravinářský mák obsahuje jen minimální množství opiových alkaloidů, jako jsou morfin, thebain, kodein a papaverin. Ty se získávají zejména z nezralých makovic. Při konzumaci potravin s mákem se tedy nemusíte obávat jejich působení. Výtažky ze semen se využívají ve farmacii do přípravků na kašel pro vykašlávání.

Technický mák

Technický mák je pěstovaný v zahraničí na přípravu léků pro farmaceutický průmysl. Z rostliny se používá jen makovina, tedy makovice s částí stonku.

Semena jsou z hlediska farmakologického průmyslu odpadem, jsou dřevitá, nahořklá a často znečištěná alkaloidy. Pro svou nízkou cenu se někdy používají do nádivek a směsí jako náhražka modrého máku.

Spotřebitel pak nepozná kvalitní semena od nekvalitních a nerozezná ani vysoký podíl alkaloidů. Technický mák je hnědý až šedý, hořký až pálivý.

Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci Pixabay Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci

Kupte se slevou Mák modrý Bio Harmonie.

Porovnat slevy

Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, s typickou makovou vůní a chutí. Spotřebitelům může pomoci Česká cechovní norma, která podle označení na obalu určí původ a kvalitu modrého máku. Pozor byste si měli dát na mletý mák.

Jistotou je nakupovat mák u farmáře a v obchodech hledat výrobky, kde je pěstitel na obalu přímo uveden. Ročně se u nás sklidí 26 000 tun máku a spotřeba je 4 500 tun, tedy 430 gramů na osobu. Průměrně sníme za rok 25 buchet s makovou náplní.

Mezi modrosemenné odrůdy patří Major, Aplaus a Onyx, bělosemenné odrůdy se pěstují spíše na vývoz. Téměř všechen mák je určen pro potravinářství.

Jak ho konzumovat a skladovat

Skladovat se má v temnu, suchu a chladu, aby nežlukl. Z umletého a tepelně neupraveného máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny. Můžete si jej přidat do jogurtů, kaší a smoothie.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Makové „mléko“

Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci

Ingredience:

  • 100 g jemně mletého máku
  • 850–900 ml kvalitní vody (filtrované)

Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná.

Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.

Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.

Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.

Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí.

Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý.

Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejvíce.

Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek „Steviany“, sladkého výluhu ze stévie.

Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.

Poznámka: Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák ještě významným zdrojem zinku a také obsah hořčíku a železa není malý.

Může se zdát, že při vyluhování je makové mléko stále jako „vodové“, ale až při rozmixování přechází mechanickou cestou mnoho výživných látek z máku do výluhu, který získá mléčnou barvu a nevšední smetanovou příchuť.

Vyluhovaný mák již většinou nepoužívám k jídlu, protože mi připadá, že je bez chuti a i bez živin. Vlákninu však obsahuje a kdo chce a může, může ji ještě někam použít, třeba do nádivek, na doplnění.

Pro oslabenou slinivku je makové mléko velmi dobře stravitelné. Je to levný zdroj přírodního vápníku a v této podobě nezatíží trávení, protože oslabená slinivka mák ve velkém množství nesnáší.

  • Možná bude vhodné i pro ty, co nemohou mák z jiných důvodů a jsou o tento zdroj vápníku ochuzeni.
  • Osobně ho doporučuji k častému pití obzvlášť ženám, které čekají dítě, pak dětem v růstu a všem, kteří se chtějí chránit před osteoporózou.
  • Dáte-li vody kolem 800–900 ml, je nápoj velice lahodné chuti, až smetanové. Dáte-li vody 1 l, tak nápoj je více mléčné chuti a současné dodá tělu i potřebnou tekutinu…🙂

Informace o možnosti přípravy makového„mléka“ mi byla předána…

Doplněno dne 29. 7. 2013 : Nijak se zde netajím tím, že tento recept není z mé hlavy.  Považuji ho však za velmi přínosný, proto je v mém repertoáru. Postup přípravy makového „mléka“ jsem dostala již více jak před deseti lety a tak jsem již v roce 2008 vydala tento recept i pro vás.

Děkuji za snahu všem, co mi posílají různé odkazy na jiné weby, kde je recept na makové „mléko“ také uveřejněn. Své informace jsem kdysi načerpala odjinud než z internetu a co zatím vidím, všechny ostatní  přípravy  jsou daleko mladšího data 🙂, takže zdrojem mi určitě nebyly 🙂

Doplněno dne 5.10.2014 .

Obdržela jsem informaci od jedné čtenářky, že dle některých zahraničních zdrojů není vhodná konzumace makového mléka ve velkém množství, vzhledem ke zbytkovému případnému možnému obsahu opiátů.

Sama nepovažuji tuto informaci za poplašnou, natolik makové mléko používám již přes deset let bez újmy na zdraví ba naopak jako zásaditý pokrm, který dodává velké množství vápníku.

Proto si tedy dovoluji upozornit, že i zde platí pravidlo všeho s mírou a jeho použití je již jen na vás samotných a na tom jak se sami svobodně rozhodnete. Určitě však strach není dobrý rádce.

Mák v Penny Marketu se nedá jíst, zjistila kontrola

Podělte se o váš výtvor David Sekanina

Budete mít zájem:  Mají být malé a jsou velké – modelace ženského genitálu

Olomoucký kraj – Osmkrát větší množství cizorodé látky nebezpečné lidskému zdraví našli kontroloři v balení máku, který vyrábí firma na Prostějovsku. Na mák narazili v prodejně většího řetězce.

Mák, ve kterém SZPI našla nadlimitní množství pesticidů | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

 „Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v distribuční síti společnosti Penny Market nevyhovující šarži máku Dr. Rashid Mák mletý 100%, který obsahoval rezidua pesticidu picoxystrobin,“ konstatoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Uvedený mák nelze podle kontrolorů považovat za vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby jej nekonzumovali.

„Laboratorní analýza ukázala přítomnost picoxystrobinu v množství 0,084 miligramů na kilogram, což představuje osminásobek maximálního povoleného limitu,“ doplnil Kopřiva.

Potravina označená datem minimální trvanlivosti do 31. 5. 2017 a šarží L228620 pochází od výrobce Alika z Čelčic na Prostějovsku.

Řetězci Penny Market inspekce nařídila, aby okamžitě stáhla šarži máku ze všech svých provozoven a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

Makové tipy + skvělý recept na makovník nakonec | CZ TEST

12.02.2020 | Víte, že z máku se dá vyrobit víno, marmeláda, čokoláda, med, chléb, hořčice nebo pesto? A že sušené okvětní lístky pomáhají při nachlazení?

Mák setý je kulturní rostlina původem z Malé Asie. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné. Sumerové ho znali jako lektvar pro dobrý spánek a mák byl zasvěcený bohu spánku Hypnovi. Blahodárný vliv na nervovou soustavu a jeho léčivé účinky při zmírňování bolesti odhalili staří Řekové, Římané i Egypťané.

Maková současnost

Mák je jednoletá bylina dorůstající výšky až 1,8 m s plody mnohosemenné tobolky, zvané makovice. Na našem území má pěstování máku dlouholetou tradici.

V některých zemích je prodej máku vzhledem k jeho obsahu opiátu morfinu zakázán, aby jeho rostliny nemohly být zneužívány pro výrobu omamných prostředků. Co se týká legální produkce, hraje Česko nejvýznačnější pozici na světovém trhu.

Prvenství nedržíme nikoli co do množství, ale co do kvality.

Pro zdraví i krásu

Unikátnost máku tkví ve vysokém obsahu vápníku. Na 100 g máku ho připadá 1 438 mg.

Obsahuje jej třikrát více než sýry a dvanáctkrát více než mléko, proto se dá říct, že poctivá maková buchta nebo koláček je vynikajícím zdrojem doplnění vápníku.

Potřebné denní množství vápníku získáme z vyvážené stravy přirozeně, ale v některých etapách života je zapotřebí příjem vápníku zvýšit, zejména v období dětství, dospívání, těhotenství a stáří.

Mák v kuchyni

Málokdo asi ví, že všude tam, kde se v kuchyni používá olivový olej, lze použít 100 % panenský olej lisovaný za studena ze semen modrého máku. Tento přírodní produkt nachází velké kulinární využití v teplé i studené kuchyni.

Tvoří základní pilíř tradiční české kuchyně (makové buchty, koláče, záviny, makové housky, makovník, ale třeba i maková bábovka), je také zahrnut jako součást chlebového koření, ale dá se využít i v uzenářském průmyslu.

Když na to přijde, s mákem vytvoříte celé menu, které můžete stylově zapít makovým vínem. S mákem si rozumí i naši nejbližší rakouští sousedé.

Když pořádají makové slavnosti v příhraničním Waldviertelu, kde si místní šedý mák nechali patentovat, jsou ke koupi speciality jako maková marmeláda, čokoláda, med, chléb, hořčice, pesto nebo sušené okvětní lístky, které se hodí na přípravu čaje proti nachlazení.

Pravidelnou konzumací máku při horší kvalitě vlasů, nepevnosti nehtů nebo při pálení žáhy se neduhy mohou zlepšit. Navíc mákem zklidníme psychiku při stresu, zmírníme bolesti hlavy a utlumíme křeče. V kosmetice se dá mák využít k masážím nebo peelingu. Pro jemné aroma je vhodný k výrobě mýdla a v aromaterapii.

Makovník

  • Budete potřebovat:
  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 120 g mletého máku
  • špetka soli
  • čokoláda z Dortisimo.cz
  • Postup:

Bezlepkový makový dort je jednoduchý a rychlý dezert, kterým potěšíte i celiaky. Přípavu začněte vyšleháním bílků se solí, pokračujte šleháním žloutků s cukrem. Do žloutků přimíchejte mák a jemně vmíchejte také bílky. Těsto přelijte do vymazané formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C. Zda je dort hotový vyzkoušíte zapíchnutím špejle – z hotového dortu ji vytáhnete čistou. Upečený dort dozdobte stříkanci kvalitní čokolády rozehřáté ve vodní lázni. Před podáváním pocukrujte.

TIP cukrářky Olgy Ceralové z Dortisimo.cz:

V těstě není mouka ani prášek do pečiva, a proto při pečení moc nevyskočí. Pokud ale toužíte po vyšším dortu, upečte raději více placek, které následně spojíte krémem nebo marmeládou.

Co možná nevíte o máku

Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Kdo by neznal báječnou chuť tradičních makových pokrmů, jako jsou švestkové knedlíky s mákem, nudle s mákem, škubánky s mákem, taštičky s povidlím sypané mákem, makovec a jiné buchty, koláče, frgály nebo záviny, kde je mák důležitou součástí? Jsou pokrmy s mákem mezi dětmi ve vaší jídelně oblíbené? V následujícím článku se dozvíte, čím je mák ve výživě přínosný a že může vyvolat alergickou reakci.

Mák jsou suchá, zralá semena různých odrůd máku setého (Papaver somniferum). Mák setý je jednoletá bylina vysoká až 1,5 m. Její květ dozrává v tobolku (známá jako makovice) s mnoha drobnými semeny, které mohou být různě zbarvené – tmavomodré, stříbrošedé, bílé nebo dokonce žluté, růžové, červené. Na trhu však převládá mák modrý, tradičně používaný v české kuchyni.

Mák – droga i potravina

Mák setý je prastará kulturní olejnatá plodina původem pravděpodobně ze Středomoří nebo malé Asie. Název mák neboli papaver užívali již staří Římané. Druhá část názvu somniferum vychází z latinského „somnus“ spánek a „farre“ přinášet.

Již samotný název tak charakterizuje vlastnosti makoviny (což jsou suché stonky máku, s listy a drcenými makovicemi, obsahující jedovaté alkaloidy jako je morfin nebo kodein) jako suroviny významné pro využití ve farmaceutickém průmyslu.

Zde slouží k izolaci opiových alkaloidů tišících bolest a vyvolávajících spánek. Pro farmaceutické účely jsou určeny speciální odrůdy máku.

Pro použití v potravinářství se používají odrůdy, které obsahují nízké hladiny opiových alkaloidů, takže není třeba se obávat tišícího účinku po jeho konzumaci. V České republice má pěstování máku dlouholetou tradici a mák zde vypěstovaný vykazuje vynikající kvalitu.

Díky tomu jsme hlavním světovým producentem a dokonce i nositelem evropských a světových cen. Většina úrody jde bohužel na export, protože spotřeba máku u nás je docela nízká, odhaduje se na 0,3 kg/osobu/rok.

Kromě ČR je dalším významným producentem máku v Evropě také Turecko.

I když není mák uveden na seznamu 14 alergenů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1169/2011, přesto patří mezi potravinu, na kterou může mít mnoho lidí alergickou reakci.

Složení makových semen

Maková semena jsou nutričně velmi hodnotná. Z živin vyniká mák obsahem tuků (kolem 40 %) velmi příznivého složení mastných kyselin. Díky významnému množství tuků má mák vysokou energetickou hodnotu (2000 kJ/100 g) a také výborné chuťové vlastnosti. Množství sacharidů se pohybuje kolem 25 %, za zmínku rozhodně stojí vysoký obsah vlákniny.

Významný je také obsah bílkovin (22 %). Mák je výborným zdrojem vápníku (až 1400 mg/100 g), což je více než v sýrech, avšak vzhledem k jeho nízké frekvenci konzumace a menšímu zkonzumovanému množství ho nelze považovat za zdroj nejvýznamnější.

Také obsah železa je vysoký (9 mg/100 g), to je několikanásobně vyšší než v mase, avšak ve srovnání s masem je jeho míra vstřebávání mnohem nižší. Z minerálních látek stojí za zmínku obsah hořčíku, fosforu a draslíku. Z vitaminů je nejvíce zastoupen vitamin E a také vitaminy skupiny B.

Proto, aby tělo využilo všechny živiny v máku obsažené, je třeba maková semena před konzumací rozemlít. Jinak projdou zažívacím traktem bez většího efektu, nevyužitelná.

Ve spotřebním koši se mák nezařazuje do žádné potravinové skupiny, ač je bohatým zdrojem tuků.

Budete mít zájem:  Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály

Mák v kuchyni

Mák se považuje za cennou surovinu při přípravě pokrmů, často je zařazován mezi pochutiny. Chuť máku je výrazně aromatická, olejovitá a nasládlá, což se projevuje zejména po rozemletí.

Největší využití nachází mák při výrobě cukrárenských výrobků, moučníků a náplní do jemného pečiva. Hojně je používaný v pekárenské výrobě při pečení a k posypu pečiva sladkého i slaného.

Významným produktem je makový olej určený do studené kuchyně, hodí se ke všem sladkým pokrmům.

Nepříznivou vlastností máku je jeho poměrně malá stabilita způsobená vysokým obsahem tuků, především nenasycených mastných kyselin. Mechanickým porušením semen, zejména pomletím, dojde k výraznému zrychlení oxidace tuků. Při ní vzniká řada sloučenin, díky kterým mák žlukne a získává tak nepříjemnou chuť a vůni.

K znehodnocení máku může dojít také zvlhnutím, zplesnivěním, napadením živočišnými škůdci nebo společným skladováním s potravinami s výrazným pachem. Mák je proto nutné uchovávat v čisté uzavřené nádobě, v suchu, temnu a chladu. Z důvodu nízké stability je mák vhodné rozemlít těsně před zpracováním a konzumací.

Je-li třeba rozemletý mák skladovat, třeba i jen krátkou dobu (2–3 dny), je dobré smíchat ho s moučkovým cukrem. Tím dojde k omezení kontaktu makového oleje se vzdušným kyslíkem. Takto skladovaný mák je před konzumací vhodné tepelně upravit, např. pečením.

Další možností je uchovávat namletý mák v mrazničce, kde vydrží i půl roku.

Konzumace máku a bezpečnost

V některých zemích je pěstování máku setého zcela zakázáno, a to kvůli nebezpečí zneužití makovic pro výrobu omamných látek. V některých zemích musí mít zemědělci zase zvláštní povolení. V ČR je nutno se řídit zákonem 167/1998 Sb. o návykových látkách, který mj. zavedl tzv.

ohlašovací povinnost při pěstování máku setého na ploše větší než 100 m2 a ohlašovací povinnost při vývozu a dovozu makoviny. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce čas od času ukazují, že na trhu je možné koupit mák potravinářský smíchaný s levnějším technickým, pěstovaným zejména v západní Evropě.

Ten je primárně určen pro farmaceutický průmysl a obsahuje tak vyšší koncentrace opiových alkaloidů, než je pro potravinářství povoleno. Na rozdíl od českého máku, který je krásně modrý, má příjemnou makovou vůni a je nasládlý je ten technický zbarvený dohněda až rezavý, bez vůně a vykazuje hořkou a pálivou chuť.

Z výše uvedeného důvodu je nejvhodnější kupovat mák čerstvý a nemletý, ideálně přímo od pěstitele nebo z ověřených zdrojů. Nutné je také číst etikety a všimnout si doby spotřeby, čímž se vyvarujete nákupu starého hořkého nebo žluklého máku.

Receptury plné máku

Bramborové rohlíky plněné makovou nádivkou

Surovina Norma pro dospělé na 10 porcí
vařené brambory 150 g
hladká mouka 150 g
tuk 60 g
vejce 1 ks
cukr 60 g
prášek do pečiva ½ balení
Nádivka:
mák mletý 150 g
mléko 40 ml
cukr krupice 15 g
skořice dle chuti
citrónová kůra dle chuti
dětská krupička 10 g

Technologický postup: připravíme si bramborové těsto, které rozválíme na plát, rozkrojíme na čtverečky a plníme makovou nádivkou. Utvoříme rohlíky. Potřeme vejcem a pečeme do růžova. Nádivka: umletý mák svaříme, dle potřeby zahustíme krupičkou a vychladlou směsí plníme.

Makovec nebo makový muffin

Surovina Norma pro dospělé na 10 porcí
cukr 175 g
vejce 2,5 ks
prášek do pečiva ½ balení
máslo 150 g
mléko 500 ml
mouka polohrubá 175 g
mák mletý 125 g

 Technologický postup: cukr a žloutky utřeme v pěnu, přidáme ostatní suroviny, na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků. Na těsto můžeme klást ovoce – k máku se perfektně hodí blumy nebo švestky (čerstvé nebo kompotované). Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu do růžova. Kromě varianty pečení na plechu můžeme těsto nalít do forem na muffiny.

Zdroj: Kuchařka „našich kuchařek“, vydala Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014.

Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

10 věcí, které byste měli vědět o máku

Přestože se o máku traduje, že by jej měl člověk konzumovat s rozvahou, patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost.

„Dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. To vše, a nejenom to, můžeme říct pouze o kvalitním modrém máku,“ říká Mgr.

Markéta Chýlková z Potravinářské komory.

1. Pravěká historie

Historie máku je dlouhá a její kořeny se proplétají celou naší civilizací. Sahají až do dob neolitu. Svůj význam měl mák například i v antickém Řecku. Záznamy o nejstarším nálezu máku na území České republiky je z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př.

n. l.). V Evropě se mák jako zahradní a okrasná plodina pěstuje od středověku. Vždy s oceněním jeho kulinářských vlastností, ale i s povědomím o narkotických účincích bílé latexové šťávy, která vytéká z makovic. Mák v minulosti sloužil i k ozdobě, jako platidlo či lék.

Byl tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války, respektive kvůli opiu.

„Ve velké míře pomohl rozvoji pěstování farmaceutický průmysl, teď se pěstuje téměř veškerý mák pro potravinářské využití, ten však nemá s opiem nic společného,“ říká Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity.

2. Mák – potravina i droga

Z hlediska využitelnosti máku se nabízí dvojí pohled – mák coby léčivá rostlina pěstovaná pro farmaceutické účinky a mák jako potravina. Pro potravinářské účely se používají odrůdy, které obsahují nízké hladiny morfinových alkaloidů. Jde o mák semenného typu, tzv. mák setý.

V České republice se na 97 % ploch pěstují modrosemenné odrůdy, např. Major, Aplaus, Onyx. Bělosemenné odrůdy se pěstují zejména na vývoz. Téměř všechna produkce v ČR je určena pro potravinářství. Hlavním produktem je pouze semeno máku.

U odrůd technických máků, pěstovaných pro farmaceutický průmysl zejména v západní Evropě, je hlavním produktem makovina, což je drť makovice s částí stonku, kde je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů. Semeno technického máku je odpadem, který se zpeněží za hranicemi, zejména ve slovanských zemích.

V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstován v České republice, je morfinu a dalších morfinových alkaloidů zanedbatelné množství.

Kromě výše zmíněných látek obsahuje mák velké množství zdraví prospěšných látek. Například vápníku obsahuje 12x více než kravské mléko.

Mák je součástí tradičních jídel české kuchyně

3. Jak a kdy se mák sklízí?

Mák je jednoletá rostlina, která vykvétá během června, makovice postupně dorůstají a zrají až do poloviny září. Aby mák měl co nejnižší vlhkost, je dobré sklízet kombajnem v teplých dnech za poledne. Do násypky sklízecí mlátičky padá semeno máku spolu s jemnými nečistotami, ostatní zbytky rostlin zůstávají rozdrcené na poli.

Z pole jde semeno máku na tzv. aktivní větrání, kdy se v hale naskladní do výšky asi půl metru a intenzivně profukuje. Primárně čištěný mák pak musí být na dalších linkách zcela zbaven všech nečistot. Následuje zabalení podle požadavků obchodníků. Ti ho posílají dál třeba do Ruska, Ukrajiny, Nizozemí, Rakouska, Německa i Polska.

Budete mít zájem:  Jak se zbavit rýmy za pomoci naturopatie?

4. Využití máku

Hlavní využití najde modrý mák v kuchyni. Používá se jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Receptů s ním je nepočítaně. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.

Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také.

Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný olej z máku. 

5. Superpotravinu jménem mák jezte alespoň jednou týdně

Tato plodina má prospěšných látek a vlastností jako „máku“. Malá semena s velkými benefity můžeme nazývat po právu superpotravinou. Mezi lidmi je tato plodina velmi oblíbená. Málokdo ale ví, že nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale v máku. „Obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko.

Je tedy ideální k prevenci zdravých kostí a zubů,“ říká Mgr. Markéta Chýlková. „Pokud bychom srovnali obsah bílkovin v máku a v libovém hovězím nebo vepřovém mase, tak se dostaneme na stejné hodnoty,“ srovnává dále Chýlková.

 Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g máku) zlepšíte konzumací modrých semen zažívání a snáze si navodíte pocit sytosti. Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny.

Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi. Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.

Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). „Konzumace máku je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem energie, prevencí proti osteoporóze, zlepšuje paměť či nehty a vlasy,“ shrnuje Mgr. Markéta Chýlková.

6. Druhy máku

Mák je krásná, ale náročná plodina. Odhaduje se, že na světě existuje okolo 120 druhů máku. V České republice se ale většinou pěstují modrosemenné odrůdy máku setého. Existují však i bílé, šedé nebo okrové odrůdy.

Mezi nejrozšířenější modrosemenné odrůdy pěstované v Česku patří Major, Opál, Aplaus, Opex nebo Onyx. Každá z odrůd má své specifické nároky. Některé druhy, které se úspěšně pěstují na Vysočině, by v sušší oblasti Středočeského kraje hůře vzcházely a opačně.

Pěstování máku na plochách větších jak 100 m2 musí být schváleno celními úřady. 

7. Jak poznat kvalitní mák od pančovaného?

Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se obvykle přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu.

Konzumace technického máku může přinést navíc zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů, a to zejména při konzumaci ve větším množství v čerstvém stavu. Od kvalitního máku se semeno technického máku liší barvou, která je obvykle rezavá, dohněda či šedá. Semena technického máku jsou bez vůně a chutnají hořce až pálivě.

Technický mák se pěstuje pro farmacii v západní Evropě, semena jsou odpadní surovinou a do ČR se dovážejí kvůli nízké ceně. 

Jak poznat kvalitní český mák?

8. Kde mák nakupovat?

Na celý či mletý mák narazíte v běžných obchodech. Na mletý nejspíše o něco častěji. „Bohužel s pančovaným či upraveným technickým mákem či výrobky z něj se můžete setkat i v maloobchodu. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje.

Podezřelé může být i makové semeno, jehož dodavatelem je obchodní firma bez doložení původu. Jistotou je nakupovat mák přímo u pěstitele. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík. Nejvhodnější je kupovat mák čerstvý a nemletý. Jen tak spolehlivě poznáte, že nejde o technický mák.

Nutné je také všimnout si doby spotřeby, čímž se vyvarujete koupi starého hořkého nebo žluklého máku. 

9. Skladování máku

Věděli jste, že mák je olejnina? Maková semena obsahují až šedesát procent oleje. Určitě jste se už setkali s tím, že když jste si po delší době otevřeli sáček namletého máku z obchodu, tak nehezky voněl.

Může za to právě olej v semenech, který je náchylný k oxidaci a žluknutí. A samozřejmě i špatné skladování. Doporučené skladování je v uzavřené nádobě, temnu, suchu a chladu.

Vůbec nejlepší je si vždy mák umlít dle spotřeby a namletý mák skladovat co nejkratší dobu, ideálně v mrazničce, kde pak vydrží i půl roku.

Mák skladujte v temnu a chladu

10. Náš modrý mák vs. mák dovážený

I přesto, že jsme největším světovým producentem makového semene, v posledních cca osmi letech se k nám dováží semeno máku ze třetích zemí. A to jak semeno máku potravinářského, tak i odrůd máku vyšlechtěných pro farmaceutické účely.

Jeho kvalitativní ukazatele, zvláště chuť, vůně a barva se s naším mákem nedají srovnávat. Navíc tento tzv. technický mák obsahuje na semeni vyšší podíl opiových alkaloidů. Důvodem těchto dovozů (ročně v rozmezí 3–6 tis. tun) je podstatně nižší cena.

„Náročnost pěstování stanovená českými tradicemi a propracovanou pěstební technologií vyzdvihuje v mnohých aspektech náš mák nad dováženým,“ tvrdí Mikšík, který ještě doplňuje, že nákupem místních komodit a výrobků podporujeme rozvoj ekonomiky v regionech ČR a nezatěžujeme životní prostředí kamionovou dopravou.

Více informací se dozvíte na www.nasmodrymak.cz

Mletý mák Dr. Rashid obsahoval osminásobné množství zbytků pesticidů

Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Ekonomika | Související témata: Makedonie pesticidy SZPI ekonomika

Mletý mák Dr. Rashid od společnosti Alika z Čelčic na Prostějovku nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stáhnout z prodeje. Obsahoval totiž osminásobné množství zbytků pesticidů, než je povoleno. Jde o 100% mák s minimální trvanlivostí do 31. května 2017.

Kontrola mák odebrala v Penny Marketu, ale k dostání je také v jiných obchodních řetězcích. Obsahoval pesticid picoxystrobin v množství 0,084 miligramu na kilogram. „Není proto vhodný k lidské spotřebě,“ uvedl Petr Kopřiva, mluvčí SZPI.

Prodejce dostal nařízeno okamžitě produkt stáhnout z trhu a inspekce s ním zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce se loni zaměřila na mák z dovozu, protože dovozci často vydávali technický mák za klasický potravinářský. Technický, ale nemá stejné chuťové vlastnosti jako potravinářský, jelikož vzniká jako odpad při pěstování pro farmaceutické účely.

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector