Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? někdy dokonce více!

Zamilovali jsme se do mrazem sušeného ovoce. Krásně vypadá, vodní a chutná jako čerstvé. Zachovalo si většinu svých vitamínů a minerálů. Na co jsou dobré takové jahody? S čím pomáhají borůvky a s čím moruše? A které ovoce podpoří zdravé opalování? To se dozvíte v tomto článku, ve kterém jsme si trochu posvítili na účinky lyofilizovaného ovoce. 

Co vlastně znamená lyofilizovaný? Jednoduše řečeno – sušený mrazem. Suší se tak potraviny (a nejen ty, ale třeba i staré archivní knihy), které obsahují vodu. Zatímco sušení teplem by je mohlo poškodit nebo zbavit vitamínů, sušení mrazem při nízkém tlaku a teplotě dokáže ovoce skvěle konzervovat. 

Jahody lyofilizované od českých a slovenských pěstitelů

Jahody patří mezi bobulovité ovoce, které má hned několik výhod.

Obsahují minimum cukru, a tak se hodí i při nízkosacharidových dietách a navíc jsou zdrojem řady látek, které mají protirakovinné a protizánětlivé účinky, působí jako prevence cukrovky, chrání cévy a srdce a působí příznivě při autoimunitních onemocnění.

Jahody pomáhají také při anémii, vyčerpání a zimomřivosti.

Dodávají nám antioxidanty vitamíny C a E, betakaroteny a minerály včetně manganu, který potřebujeme pro náš mozek, důležitého bóru nutného pro metabolismus ostatních minerálů a dobrý stav kostí (prevence osteoporózy) a dále třeba síry, která podporuje detoxikační mechanismy těla a vypořádání se s toxickými látkami.

Narozdíl od jiných jahod tyto nejsou z Číny (označeno často jako původ ‚Německo‘), ale od českých a slovenských pěstitelů. Jak chutnají? Jako byste se váleli ve voňavých čerstvých jahodách a cpali si pusu jahodovovou marmeládou od babičky. Lepší lyoflizované jahody jsme ještě nejedli.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Broskve jsou bohaté na hořčík, draslík a vápník a jsou vynikající svačinou po svalové námaze i při stresu.

Svědčí krásné pokožce a zdravému opalování díky obsahu betakarotenů, vitamínů skupiny B a C. Zbavují tělo volných radikálů. Broskve pomáhají při kašli, astmatu a zánětu průdušek.

Obsahují bioflavonoidy, které příznivě ovlivňují hladiny krevních tuků a cholesterolu (toho špatného – oxidovaného).

Konkrétně pak rutin posiluje stěny cév, podporuje jejich elasticitu a zlepšuje cirkulaci. Jsou vhodné při zácpě, změkčují stolici a působí proti špatné mikroflóře a přemnoženým kvasinkám v našich střevech.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Borůvky lesní lyofilizované z českých a slovenských lesů

Borůvky jsou malé zázraky. Působí proti cukrovce a snižují hladinu cukru v krvi díky obsahu glukokininů. Sami o sobě obsahují zanedbatelné množství cukru, a jsou tak vhodné i při přísných nízkosacharidových dietách.

Najdeme v nich látky zvané stilbeny, které se chovají stejně jako známější resveratrol – antioxidant, látka působící proti stárnutí, zánětu, snižující cholesterol (ten špatný, zoxidovaný) a chrání zdraví srdce a cév.

Borůvky působí proti průjmům, antisepticky, diureticky, pomáhají regenerovat tkáně a při zánětech močových cest. Za svou temnou barvu vděčí antokyanům, které kromě toho, že krásně barví jazyk, jsou výživou pro naše oči.

Konzumací borůvek se chráníme před šeroslepostí a diabetickou retinopatií. Drobné plody obsahují vysoké množství prebiotické vlákniny, která krmí náš střevní mikrobiom. Odvary se používají také jako obklady při zánětech očí, na ekzémy a popáleniny.

My ale nejradši baštíme s kefíry, ve smoothie i fermentovaných kaších, protože obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B, provitamín A, vitamin E, minerály železo, meď, zinek, hořčík, draslík a vitamínu C, a tak v chladných dnech místo po šumáku s céčkem šaháme po krásných borůvkách.

Díky šetrnému usušení mrazem borůvkám tyto vlastnosti zůstavají. Výhodou je, že jde o borůvky lesní a ne vyšlechtěné kanadské, ty lesní se totiž vyznačují lepšími antioxidačními vlastnostmi. Zkrátka síla z přírody.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Rybíz černý lyofilizovaný

Rybíz stimuluje imunitu, působí proti virovým onemocněním, vychytává volné radikály a podporuje zdravý zrak (studie ukazují, že pomáhá předcházet glaukomu, zmírňuje také již propuklé onemocnění).

Podobně jako borůvky obsahuje prospěšné antokyany působící jako prevence chronických onemocnění a rakoviny.

Je plný vitamínu C a zkracuje potíže při respiračních nemocích, nachlazení a pomáhá předcházet tvorbě oparů. Z minerálů obsahuje spoustu manganu, železa, draslíku a hořčíku.

Obsahuje také minimum kalorií a cukru a je vhodný i nízkosacharidových výživových směrů. Přidáváme jej do kefíru při jeho přípravě a do kefírových smoothie.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Meruňky lyofilizované od českých a slovenských pěstitelů

Šetrně (mrazem) usušené slaďoučké meruňky. Bohaté na betakaroteny, vitamin A, E, C a vitamíny skupiny B důležité pro naši pokožku, zrak a nervy v pohodě.

Obsahují spoustu draslíku, který je důležitý pro svalovou činnost a naše srdce zajišťuje, abychom se necítili slabí, unavení a neměli křeče.

Meruňky nás chrání před volnými radikály, podporují detoxikační mechanismy v játrech a zabraňují jejich poškození. Z dalších minerálů vynikají obsahem manganu, mědi, hořčíku a vápníku. A miluje je také naše mikrobiota.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Tyto meruňky možná nejsou hezky oranžové, ale jsou šťavnaté a sladké jako právě utržené ze stromu. Účinky meruněk již víte.Ty předchozí byly usušené mrazem, tyto jsou sušené klasicky.

Místo datlí je dáváme do mufiinů, raw tyčinek a kuliček, ale hlavně je milujeme v kefírech. Zanechají ho krásně voňavý a minerály z meruněk si pochvalují kefírové kultury, kterým zdravé věci svědčí stejně jako nám.

Jo, ale pozor! Přidávejte jen ty nesířené, což tyhle naštěstí jsou a tak to má ráda i naše střevní mikrobiota.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Moruše černá sušená BIO

Že jste je ještě nejedli? To musíte zkusit. Jsou slaďoučké a osvěžující. Moruše obsahují spoustu vitamínu C, ale nejsou kyselé a na ovoce mají dokonce vysoký obsah bílkovin.

Ukrývají vitamín K, spoustu železa, vápník, fosfor, hořčík i draslík a tradičně se používají v boji proti únavě, při chudokrevnosti, zimomřivosti a pro podporu ledvin.

Jsou plné resveratrolu, látky působící proti stárnutí, kterou známe z hroznového vína. Je to významný antioxidant, kterému se přisuzuje vliv na zdravou dlouhověkost a léčivé účinky na řadu onemocnění.

Moruše také umí zpomalit vstřebávání cukrů a podporuje zdravou hladiny cukru v krvi. Pomáhají při stresu, úzkosti a mají dokonce mírný antidepresivní účinek. Jo a kefíru propůjčují krásnou tmavou barvu. Perfektní na dobarvení kefírových limonád a dodání dalších vitamínů.

  • Balíček plný ovoce je naše Ovocné kefírování
  • Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Lyofilizované ovoce: Proč jíst mrazem sušené jahody, borůvky nebo banány?

Lyofilizované ovoce. To není žádný umělý výtvor z laboratoře, ale naopak relativně snadný způsob, jak si po celý rok dopřávat spoustu vitamínů. Jednoduše řečeno se jedná o plody sušené mrazem. Že stále nechápete, proč byste měli něco takového chtít vyzkoušet? Podívejme se společně na všechno, co lyofilizované ovoce přináší.

Lyofilizace není žádnou novinkou, sahá totiž až k počátkům 20. století. Tato metoda má bohaté využití v mnoha oborech, od archivace knih až po výrobu léků. V čem se tedy liší od klasického sušení?

Při normální výrobě sušeného ovoce dojde k umístění plodů do sušičky, kde se z nich odpaří voda. Spolu ní ale při vysokých teplotách odchází také velká spousta důležitých živin, jako jsou vitamíny a minerály.

U lyofilizace nejprve dojde k postupnému zmrazení ovoce a poté pomalu probíhá sublimace vody (přechod z pevného skupenství rovnou do plynného). Ovoce se vysuší, na rozdíl od výrobků ze sušičky si ale taktéž udrží své unikátní vlastnosti.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více! Wikimedia commons

Proces sušení mrazem se tedy od běžné sušičky poměrně liší. Pojďme se teď dále podívat na to, jaké hlavní benefity nesou plody jím upravené:

Zachovávají si většinu důležitých živin

Lyofilizované ovoce si dokáže udržet až 90 % z nutričního obsahu čerstvých plodů. Jedno malé balení tak poskytuje nesmírně bohatou dávku vitamínů C, A, vlákniny a dalších látek, které naše tělo potřebuje.

Nemění výrazně chuť, aroma ani vzhled ovoce

Kromě lehce zvýšené sladkosti (což nemusí být zrovna minus) chutnají lyofilizované plody prakticky stejně jako jejich čerstvé protějšky. Jedná se tedy o nejlepší způsob, jak dlouho udržet ovoce v jeho co nejpřirozenější formě.

Dlouho vydrží

Mikroorganismy, kvůli kterým se naše jídlo kazí, potřebují k množení a katalýze chemických procesů vodu. Právě díky její absenci ale vydrží lyofilizované ovoce nezávadné a chutné velmi dlouho, teoreticky až roky.

Mnoho živin, malá váha

Díky snížené váze těchto potravin si můžete nabalit opravdovou nutriční bombu na cesty a nijak výrazně tím nezatížit svůj batoh.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více! Alexas_Fotos / Pixabay

Lyofilizace má 3 hlavní fáze:

1. Zmrazení

Velmi opatrně dojde ke snížení teploty daného ovoce na teplotu mezi –20 °C až –50 °C. 

2. První sušení

V mrazicím boxu je výrazně snížen tlak. Poté je přivedeno teplo, které způsobí, že voda začne pomalu sublimovat. Tato fáze může zabrat klidně i několik dní.

3. Druhé sušení

K sekundárnímu sušení dochází jenom někdy, pokud je potřeba odstranit opravdu co největší množství vody. Tlak je zásadně snížen téměř na nulu a teplota se zvedne i nad bod mrazu.

Budete mít zájem:  Prevence klíštěte (domácí repelenty) + jak ho bezpečně vytáhnout, když už klíště máte

Co ta cena?

Když teď víte, jak náročná je výroba lyofilizovaného ovoce, neměli byste se nad jeho relativně vysokou cenou tolik udivovat. Jde o složitý proces vyžadující specializované vybavení. A důležitou roli hraje i snižování váhy a objemu – v půlkilovém balíčku jahod se klidně může skrývat i pětikilový koš původně čerstvých kousků!

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Kupte se slevou Ovoce sušené mrazem Emco.

Porovnat slevy

Lyofilizované plody pojídejte ideálně jenom tak, případně je smíchejte s trochou vlažné vody. Vřele doporučujeme i přidávání mrazem sušeného ovoce do ranní misky s jogurtem nebo müsli směsi. A když ho rozdrtíte, získáte lahodný a zdravý prášek, kterým se dají zdobit dezerty nebo obohatit smoothie.

Po kterém ovoci v tomto stavu sáhnout? Výše zmíněné jahody nám chutnají asi ze všeho nejvíce, určitě ale vyzkoušejte i lyofilizované borůvky, brusinky či exotické dračí ovoce. Na trhu lze najít opravdu mnoho druhů – a všechny stojí za ochutnání.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!????Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!

Říká vám něco? Lyofilizované ovoce aneb sušení mrazem

Něco málo před startem

Pro výrobu sušeného ovoce se používá několik různých metod. Jejich výsledek se liší obsahem cukru ve výrobku a vzhledem. Pokud potřebujete, aby se sušené ovoce co nejvíce podobalo čerstvému originálu, vybírejte lyofilizované plody. A ptáte se proč? Zde se vám to pokusím vysvětlit.

Dost ale k úvodu a pojďme se tedy blíže seznámit lyofilizovaným, mrazem sušeným ovocem.

Původ a proces vzniku mrazem sušeného ovoce

Tato metoda v podobě, jak ji známe a používáme dnes, byla objevena počátkem 20. století francouzským vědcem Dr. Jacquesem Arsène d’Arsonvalem a jeho asistentem v laboratořích Collège de France.

První doložené náznaky konzervace potravin pomocí mrazu a nízkého tlaku se však objevují už za dob říše Inků. Noční teploty pod bodem mrazu a nízký tlak vysoko v horách měly na svědomí pomalé vysychání plodin, tedy jejich snížení váhy a prodloužení trvanlivosti.

Tohle krkolomné slovo vlastně ve finále označuje metodu, při níž se ovoce nejprve šokově zmrazí na teplotu kolem –80 °C a poté, co se z něho stane ledový kámen.

Následně přichází na řadu sušení za velmi nízkého tlaku, během kterého se tekutiny v pevném skupenství odpařují.

Výsledkem je čistě přírodní dobrota, které si zachová svou charakteristickou chuť, barvu a vůni.

Z čerstvého ovoce je tak odebrána veškerá vlhkost a je následně zanechána v té nejčistší formě. To, co nám zůstane, je 100% ovoce, které je křupavé a lehce sladké, tak, abyste si ho mohli pořádně vychutnat!

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více! Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Jaké jsou tedy výhody této metody?

Lyofilizace odstraní asi 98% obsahu vody v ovoci, a tak se jeho hmotnost sníží až o 90 %! Pro lidi, kteří si tak často musí nosit třeba do práce své vlastní jídlo, je to obrovská výhoda.

Výzkum prokázal, že lyofilizované ovoce si dokáže udržet až 90% svého původního nutričního obsahu. To tedy v praxi znamená, že stále můžete získat denní dávku vitamínu C, vitamínu A a dalších základních živin, aniž byste nutně museli mít po ruce čerstvé ovoce. No není to úžasné?

Díky svému přirozeně vysokému obsahu vlákniny může lyofilizované ovoce pomoci kontrolovat vaši chuť k jídlu a zabránit tak nutkání sáhnout po něčem nezdravém. Vláknina je rovněž důležitá při udržování nízké hladiny cholesterolu.

Některé druhy lyofilizovaného ovoce obsahují méně než 400 kalorií na 100 gramů dané porce. Počet kalorií se u každého druhu může samozřejmě lišit, ale většina těchto hodnot bude vždy v rozumné míře. Pokud se snažíte právě třeba zhubnout, tak ovoce sušeného mrazem nejen že uspokojí vaše mlsné chvilky, ale ke všemu je vhodné i do diet.

Lyofilizované ovoce v sobě skrývá i značné množství antioxidantů.

Antioxidanty jsou sloučeniny, které se vyskytují ve většině rostlinných potravin, a působí tak, že bojují s volnými radikály v těle, které pochází z různého prostředí a nezdravých potravin.

Jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů se určitě vyplatí. Jen třeba 2 lžíce lyofilizovaných malin má v sobě tolik antioxidantů jako celý šálek čerstvých.

Na rozdíl od sušeného ovoce se do lyofilizované ovoce nepřidává cukr. Udržuje si totiž svou přirozenou sladkost. Nepřidaný cukr navíc = méně kalorií a zdravější forma.

Pokud například trpíte cukrovkou nebo u vás hrozí její rozvoj, výběr potravin s nízkým obsahem cukru by vás mohl ochránit před zdravotními komplikacemi, které tuto nemoc sebou často provázejí.

Jde i o velkou praktičnost, jelikož lyofilizované ovoce vydrží celkem dlouho, skoro nic tedy neváží a můžete ho mít neustále u sebe!

Jak taky dodává jedna odbornice:

„Teoreticky lze lyofilizované ingredience skladovat roky. Je nutné, aby však bylo zavakuované.“

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více! Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

A to jde mrazem sušit jen ovoce?

No kdyby tomu tak skutečně bylo, asi by to bylo smutné.

Sušit mrazem se ve své podstatě nemusí jen ovoce, i když to je v tomhle směru zdaleka nejpopulárnější metoda. Věděli jste třeba, že tímto způsobem se dá také sušit zmrzlina? Ano, americká NASA spolu se společnosti Whirpool vynalezla tuto metodu, aby astronautům ve vesmíru umožnila dopřát chuť jejich oblíbené pochoutky.

Asi Vás nepřekvapí, že i zelenina se tímto způsobem dá sušit. Ještě jste ji nezkusili. Možná byste měli, budete překvapeni.

Ovšem, existují i perličky. Dnešní technologie a nekončící nápady vyústily třeba v to, že se tímto způsobem suší káva nebo oblíbená dětská pochoutka Skittles. To už jsou ale opravdu vymoženosti jiné kategorie.

Jak bych třeba mohl/a využít lyofilizované ovoce v kuchyni?

Toť otázka. Jak by se asi mrazem sušené ovoce tak dalo využít v kuchyni? No jednoduše. Stačí být jen trošku kreativní, snažit se experimentovat a rázem můžete mít tolik zajímavých nápadů, až je nebudete ani stačit počítat!

Proč je třeba nepoužít k palačinkám? Každé ráno si pak třeba můžete vychutnávat načechrané palačinky s ovocem! To palačinkám dodá jedinečnou texturu a lahodnou ovocnou chuť.

Už jste někdy měli muffiny s lyofilizovaným ovocem? Ne … čas to napravit! Lyofilizované borůvky jsou proto jak stvořené. Nejen že mrazem sušené borůvky jsou nabité antioxidanty, navíc přidají vašim muffinům skvělý a neodolatelný nádech borůvkové chuti.

Přemýšleli jste třeba, že byste své oblíbené lyofilizovaného ovoce zkusili rozdrtit na prášek a ten pak využít jako posypku na upečené pochoutky či jiné dobroty? Není pak nic lehčího, než ho v našich doypacích jemně podrtit třeba v ruce.

Tímto práškem pak můžete posypat různé sušenky, může posloužit jako posypka na košíčky, abyste tak získali nádhernou estetickou přitažlivost a ovocnou sladkost.

Je to totiž na rozdíl od všelijakých nezdravých čokoládových polev či umělých sladidel přirozená a zdravá alternativa.

Až si příště bude dělat vaše oblíbené smoothie (ovocný koktejl) nezapomeňte k němu přidat i lyofilizované plody. Uvidíte, jakou skvělou a zdravou bombu následně vytvoříte.

Někdy nemusí být úplně praktické používat do jogurtů čerstvé ovoce. Až příště budete jíst svůj oblíbený řecký jogurt nebo nějaký podobný, přidejte si do něj lyofilizované maliny, ostružiny, třešně a třeba i vločky. Právě jste stvořili chuťovou symfonii!

No a asi nemá cenu radit, že se mrazem sušené ovoce skvělé hodí do všelijakých cereálií, vloček či vašeho oblíbeného müsli. Buďte kreativní a zkoušejte ho přidávat, kam uznáte za vhodné.

Závěrem

Co dodat, vše důležité už byla vlastně zmíněno. Výhody lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce jsou opravdu nesporné a je jen na nás, abychom je zjistili.

Skvělými výhodami nemusí být jen živiny, které jsou téměř stejné jako u čerstvého ovoce nebo jeho váha, které je opravdu minimální. Nesmírnou výhodou je právě jeho dostupnost, která je ve své podstatě po celý rok! Takže nemusíte čekat, až skončí sezóna vašemu oblíbenému ovoci, ale místo toho si můžete dopřát toto křupavé potěšení.

Autor: Lukáš

Ovoce sušené mrazem namočte. Během chvíle je jako čerstvé a plné vitaminů

  • Nejste si jisti, co vlastně lyofilizované ovoce je? Jak se vyrábí a konzumuje? Pokud vás to zajímá, neváhejte si přečíst následující článek, kde si lyofilizované ovoce popíšeme a porovnáme s klasickým sušeným ovocem.

Lyofilizace, jinými slovy sušení mrazem, desikace, vymrazení či mrazová sublimace.

Jedná se o metodu sušení, která je založená na sublimaci zmrzlé vody. Nejde o novou metodu, již počátkem 20. století ji objevili francouzští vědci. A náznaky této metody sahají mnohem hlouběji do historie.

Budete mít zájem:  Vrbová kůra a její účinky na zdraví – kdy může pomoci?

Metoda se využívá v různých oborech, zejména ve farmaceutickém a biotechnologickém průmyslu, při výrobě kosmetických výrobků, při archivaci knih, ale i k sušení potravin a květin.

  • Lyofilizace je proces, při kterém dochází k sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. Proces má dvě základní fáze – zmrazení a sušení.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!Nejprve musí dojít ke zmrazení. Materiál obsahující vodu se zmrazí pod teplotu, při které by mohl existovat v kapalném skupenství. To nám zajistí, že nebude docházet k tání, ale k žádoucí sublimaci.

Tuto fází je nutné provádět opatrně, aby nedošlo například k poškození buněk. Teploty, při kterých se mrazí materiál, se pohybují nejčastěji mezi -20 °C až -80 °C.

Po této fázi následuje sušení, které má dvě části. Nejprve probíhá ve vakuu, kde se za nízkého tlaku mění voda na páru. V druhé části se postupně zvyšuje teplota a snižuje vakuum.

Ani v tomto případě není vhodné spěchat, jinak by mohlo dojít k poškození materiálu. Celé sušení trvá několik hodin až dní a odstraní se při něm až 95% vody.

Vzniklý produkt se nazývá lyofilizát.

Klasické sušení

Tradiční způsob sušení ovoce je mnohem jednodušší. Ovoce se umístí do sušičky a pomocí tepla se z něj nechá odpařit voda.

Při takovém způsobu ale dochází ke snižování obsahu vitamínů a minerálů, mění se tvar, barva i chuť potravin. Takovým způsobem si můžeme připravit sušení ovoce i v domácích podmínkách.

Průmyslově sušené ovoce se většinou ještě dále upravuje.

Zachování vlákniny a vitaminů

V poslední době roste na trhu nabídka lyofilizovaného ovoce. Proces získávání takových produktů je ale mnohem složitější než sušení klasickým způsobem. Nese tento náročnější způsob úpravy ovoce výhody nebo je výsledek obou sušení stejný?

  • Výhodou lyofilizovaného ovoce je zachování vlákniny, důležitých vitamínů a minerálních látek, které neubývají v tak velkém množství jako při klasickém sušení. Tvar i struktura zůstává zachována stejně tak jako barva, chuť i aroma.

Další výhodou je, že takto připravené ovoce se dále nijak neupravuje, nedoslazuje ani nesíří. Siřičitany se často vyskytují v klasicky sušeném ovoci, kde chrání potravinu před mikroby a pomáhají zachovat přirozenou barvu.

Nízká hmotnost – vysoká energetická hodnota

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!Lyofilizované ovoce můžeme konzumovat klidně jen tak samotné. Jen je třeba dávat pozor na to, kolik ho sníme. Je třeba mít na paměti, že sušené ovoce ztrácí na hmotnosti, ale ne na nutričních hodnotách.

Při větším množství tak do těla dostaneme i velké množství sacharidů. Ovoce můžeme rovněž přidat do jogurtů, ovesných kaší či müssli směsí. Využít je můžeme i při přípravě sladkých dezertů.

Pokud lyofilizované ovoce namočíme do vody, můžeme ho využít jako čerstvé ovoce. Připravit tak lze třeba mléčný koktejl nebo domácí ovocnou zmrzlinu.

  • Mezi oblíbené druhy ovoce patří jahody, maliny, borůvky, banán, ostružiny či brusinky. Na trhu najdeme ale třeba i mango, ananas, kiwi, mandarinky, rakytník, granátové jablko či dračí ovoce.

Cena odpovídá náročné výrobě

V současné době nabízí lyofilizované ovoce obchody se zdravou stravou, sušenými plody a ořechy, internetové obchody, ale postupně ho do své nabídky zařazují i klasické obchodní řetězce. Cena je oproti klasickému sušenému ovoci vyšší, což je vzhledem k náročnosti jeho výroby pochopitelné. 

Sušené – dobrá svačinka, ale zrada pro mlsouny

 

Tento článek byl publikován 25.3.2015 na internetových stránkách Vím, co jím.

Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? Někdy dokonce více!

Sušené ovoce, zelenina, maso – nepřátelé bojovníků s nadváhou nebo spojenci? Pokud jste přijali za svou myšlenku, že likvidace přebytečných tuků ve vašem těle souvisí se zdravým stravováním, pak se sušených plodů nemusíte bát. Má to však i slabá místa, která musíme mít na paměti.

Mají-li sušené produkty – ovoce, zelenina, houby, maso – splnit svůj účel v našem zdravém jídelníčku, musíme více než kdy jindy dbát na čtyři základní pravidla – kvalita produktů, správné sušení, vhodné uskladnění a všeho s mírou.

Proč sušit?

Sušení potravin je dobrý způsob konzervace. Zabrání tomu, aby se kazily, a prodlouží dobu jejich použitelnosti. „Sušením ovoce, zeleniny, hub a dalších produktů v nich významně snížíme obsah vody, která je nutná pro růst a množení mikroorganismů. Jakmile množství vody klesne, sníží se i kazivost potraviny,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Živiny neztratí

Výhodou sušení je, že potravinu nepřipraví o její hlavní živiny. Obsah bílkovin, tuků a sacharidů ani většiny minerálních látek se jím příliš nemění.

Avšak v porovnání s čerstvým ovocem ubude nejvíce vitamínu C, a tak máte-li pocit, že sušené ovoce, které sezobete během dne nebo u televize, nahradí čerstvé, je to omyl.

 Vystavujete se velkému riziku, že neuhlídáte množství energie, kterou přijmete, a brzy začnete bojovat s nadváhou ne-li obezitou.

Dobrého pomálu

„Tím, že něco usuším, látky v tom obsažené se zkoncentrují. Na jednotku hmotnosti se tedy zvýší nejen obsah vlákniny, ale také sacharidů. Není to na škodu, ale záleží na množství, jaké sníme,“ varuje Karolína Hlavatá.

Hrstička sušeného ovoce není problém. Ideální je podle dietoložky kombinace s ovesnými či pohankovými vločkami. Můžeme si udělat i vlastní směs s ořechy. Jestliže rádi mlsáte sušené ovoce, vybírejte neproslazované a rozhodně se raději vyhýbejte kandovanému.

Porovnejte sami

  • Jablka – Ve 100 g jablka, což odpovídá menšímu jablíčku, je 14 g sacharidů a z toho 10 g cukrů. Energetická hodnota je 240 kJ. Avšak stejné množství sušeného jablka již obsahuje 57 g sacharidů a z toho 46 g cukrů. Pokud toto množství sníte, přijmete 1070 kJ.
  • Jahody – Sníme-li 100 g čerstvých jahod, přijmeme jen 170 kJ, pokud bychom si ale dali stejné množství sušených, bylo by to již 1030 kJ.
  • Hroznové víno – 100 g hroznového vína má 290 kJ, avšak stejné množství rozinek má 1250 kJ.

Pozor na sůl

Bezuzdné pojídání není vhodné ani v případě masa či zeleninových lupínků. „Obvykle mívají vysoký obsah soli, což naopak zvyšuje chuť k jídlu.

Sůl také zadržuje tekutiny v těle, a tak se nám snadno může stát, že i když si nastavíme dietní jídelníček, stále se vážíme a úbytek kil nikde nevidíme,“ varuje Karolína Hlavatá.

Vždy když kupujete například zeleninové chipsy, sledujte na obalu obsah sodíku. Ideální také je, pořídit si sušičku a vyrobit si chipsy vlastní, které okořeníme podle své chuti a zdravě.

Kdy je sušené fajn

Je dobré mít sušené ovoce, zeleninové lupínky nebo maso u sebe.

Zaberou málo místa, jsou lehké a v okamžiku, kdy se nestačíme normálně najíst, jsou skvělou první pomocí, abychom nestrádali hlady a nebyli unavení.

 „Když sušený kousek delší dobu koušeme, hezky nás zasytí. Ideální je dobře se přitom napít vody. Díky tekutině potravina v žaludku nabobtná a budeme mít větší pocit plnosti,“ radí dietoloža.

Dobře sušte a skladujte

Důležité je potraviny usušit dostatečně a také správně uskladnit, aby nezvlhly. „Při zvlhnutí hrozí, že začnou plesnivět. Měli bychom je proto uchovávat ve vzduchotěsných nádobách,“ varuje Karolína Hlavatá.

Sušit, ale nepřesušit

Ani přesušení není ideální. „Snižuje se tak senzorická hodnota, hůře chutnají, významně klesá obsah důležitých nutričních látek,“ objasňuje dietoložka. Abychom získali kvalitní a trvanlivé sušené dobroty, je nutné vybírat nepoškozené, nenatlučené plody. I v případě hub sušíme jen čerstvé kvalitní plodnice.

Nejen teplo, ale i mráz

Potraviny lze sušit nejen teplem, ale také mrazem. Ovoce sušené takzvanou lyofilizací, je sušeno hlubokým mrazem za velmi nízkého tlaku. Voda v něm se mění v páru a nemrzne. Takto konzervované ovoce si uchovává chuť, vůni, vitamíny a všechny minerální látky, a dokonce i barvu svěžího ovoce. 

Lyofilizace neboli sušení mrazem: Výborný způsob, jak ovoci zachovat vitamíny

Sušení mrazem se odborně nazývá lyofilizace. Vyrábějí se tak i mnohé výživové doplňky, například v případě mnohých značek mediciálních hub, potravinových doplňků z brusinek, aronie nebo další. Mražením se dá k tomu všemu sušit klidně i ovoce vcelku!

Sušit ho mrazem ve speciálních podmínkách dokáže minimalizovat ztráty vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek. Lyofilizované ovoce je nejen vitamínovou bombou pro tělo, ale zachovává si také svoji plnohodnotnou chuť, aroma a formu.

Jaké ovoce se používá?

Na tento proces se využívá ovoce, které bylo do dvou hodin po sběru šokovým způsobem zmraženo (teplota okolo mínus 30 °C) z důvodu uchovávání všech nutričních hodnot jako při čerstvě dozrálém ovoci.

Budete mít zájem:  Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Metodu lyofilizace, jak ji známe dnes, objevil francouzký vědec Dr. Jacques Arsène d'Arsonval a jeho asistent Frédéric Bordas v laboratořích Collège de France.

Následně se suší ve speciální komoře, a to při teplotě mínus 60 °C a při postupném zmenšování tlaku až po vakuum. Výsledný produkt je téměř identický s původní surovinou, takže si zachovává barvu, chuť, aroma, minerály, vitamíny a dokonce i svoji velikost.

Nachází se v něm 98 % sušiny a pouze 2 % vody. Z tohoto důvodu má také velmi nízkou hmotnost – na výrobu 1 kg mrazem sušeného ovoce je třeba zpracovat 7-10 kg čerstvého ovoce.

Takové ovoce je pak samozřejmě bez konzervantů, barviv, umělých aroma a bez přidání cukru. Neobsahuje ani lepek, je křupavé a aromatické.

Chuťové vlastnosti mrazem sušeného ovoce závisí ale hodně na kvalitě používaného čerstvého ovoce.

Může nahradit vitamíny v tabletách

Obsahuje totiž živiny v přírodní formě, a to na rozdíl od té tabletové, syntetické, ze které dokáže lidský organismus vstřebat pouze malé procento. Je vhodné pro vegany, celiaky a je také skvělý jako menší svačinka na cesty, jelikož má minimální hmotnost.

Jelikož v sobě skoro nemá vodu, pak nehrozí znehodnocení ve formě zplesnivění či kvašení. V létě či v zimě si tak můžete pochutnat na sušených malinách, jahodách, višních, borůvkách nebo černém rybízu.

Že jde o prastarý způsob uchovávání potravin, dokazuje i fakt, že první doložené náznaky konzervace pomocí mrazu a nízkého tlaku se objevují za dob incké říše. Noční teploty pod nulou a nízký tlak vysoko v horách způsobily pomalé vysychání plodin, díky kterým potraviny vydržely výrazně delší dobu a také byly o hodně lehčí na přepravu.

Je lyofilizované ovoce vždy zdravé ovoce?

S lyofilizovanými potravinami se setkáváme už několik let. Vlastně lze říct, že český internet je docela bohatý na e-shopy nabízející různé druhy ovoce sušené mrazem. Díky tomu máme také k dispozici mnoho článků popisujících to, jak je lyofilizované ovoce (nebo zelenina) zdravé, protože si uchovává velké množství vitamínů a původních živin.

Nalejme si ale čistého vína. Lyofilizovaná potravina může být maximálně tak zdravá a nezávadná, jako byla v momentě nakládání do lyofilizátoru.

Budete-li lyofilizovat Ruskou zmrzlinu, asi o ní následně nelze říct, že je zdravá. Ano, je velmi dobrá a je zajímavé ji vyzkoušet, ale vašemu zdraví prospívá asi tak jako právě koupená Ruská zmrzlina.

Když do lyofilizátoru dáte maliny plné pesticidů, v lyofilizované formě určitě zdravější nebudou.

‚Údaj o původu potraviny se obecně nemusí uvádět vždy…‘

– Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Žijeme v době, kdy se stále více lidí opět zajímá o původ potravin. Sledujeme složení a máme rádi, když potraviny mají za sebou nějaký příběh.

Většinou postačí, kde bylo ovoce vypěstováno, nejlépe s udáním konkrétní farmy, jak a čím bylo ošetřeno, sklizeno a případně konzervováno.

Můžeme pak jenom kroutit hlavou, když slyšíme zprávy o tom, jak stačí některé potraviny dovézt z Polska, na území ČR přebalit do nového obalu a lze je legálně označit nápisem

‚Země původu: Česká republika‘

Občas si sám lyofilizované ovoce od různých prodejců kupuji. Jsem zvědavý jak vypadá, jak chutná, a také jak je zabalené. Bohužel, zatím jsem nenašel balení, které by obsahovalo informaci alespoň o zemi, kde ovoce vyrostlo nebo kde bylo lyofilizováno.

Drtivá většina prodejců dodržuje povinnost uvést zemi původu. Jenomže opět se zpravidla jedná spíše o určení posledního úkonu výroby – zabalení. Buď jde o Českou republiku nebo Německo. Dobrým příkladem je lyofilizované tropické ovoce, jako např.

ananas, který samozřejmě u nás běžně neroste.

Kde se lyofilizuje ovoce, které v Česku můžeme koupit? Na to jsem se pár prodejců zeptal. Jedna paní nevěděla a druhá se domnívá, že právě v Německu, odkud nakupuje. Osobně mám jinou teorii. Díky dobrým vztahům s předními světovými výrobci, jako je americký VirTis nebo novozélandský Cuddon, vím, že největšími odběratelskými zeměmi produkčních lyofilizátorů jsou Indie a Čína.

Čistě pro ilustraci – jak vypadá výroba lyofilizovaných potravin v opravdu velkém měřítku

V této cestě za původem lyofilizovaných potravin se tak ale dostáváme tak daleko, že lze už jenom spekulovat, od koho nakupují tito ‚výrobci‘. Bez ohledu na to, je-li můj myšlenkový pochod správný nebo ne, zůstává zásadní otázka:

‚Když nedokážeme ani tušit zemi kde ovoce vyrostlo, jak lze mít pak jistotu, že ovoce nebylo chemicky ošetřeno, že neobsahuje nevhodné konzervační látky atp.?‘

Opravdu malým vodítkem může být samotné balení. Lyofilizované produkty by měly vždy být zabaleny buď vakuově nebo v ochranné atmosféře. Mají totiž tendenci nabírat vzdušnou vlhkost. Jsou-li potraviny zabalené jenom v kelímku, kartonové krabičce nebo dokonce v papírovém pytlíku, velice rychle se z nich stane ‚guma‘ namísto křupavé pochoutky.

Tento článek určitě nemá za cíl vás odradit od koupě lyofilizovaných dobrot a ingrediencí. Pointou je nabádat k větší obezřetnosti, ostatně tak, jak jsme všichni asi zvyklí u jiných potravin. Nejlepší cestou je tak prostý dotaz na vašeho prodejce, odkud ovoce pochází, jak bylo ošetřeno, atd., atd.

Lyofilizované ovoce pro malé gurmány

Starostliví rodiče určitě souhlasí s tvrzením, že čerstvé ovoce je důležitou součástí dětského jídelníčku. Co si ale počít, když děti čerstvé ovoce nemají vždy v lásce? 

Pyramida výživy pro děti, kterou sestavil Národní ústav pro vzdělání ukazuje, že ovoce a zelenina by měly tvořit nedílnou součást dětského jídelníčku. Mnoho nutričních terapeutů se dokonce shoduje, že dětem prospívá zařazovat zeleninu a ovoce ve zvýšeném množství v průběhu celého dne. Pestrý a vyvážený jídelníček bychom však měli skládat ze všech pater pyramidy. 

Co když však dítě není vždy ochotné sáhnout po čerstvém ovoci? Čerstvé jablíčko je pro malého gurmána už nuda? Je čas hledat stejně zdravé alternativy.

Odborníci na výživu poukazují na to, že trik, který usnadňuje život rodičům, může být používání různých forem podávání ovoce – kromě čerstvé formy – můžete použít i koktejly, džusy a – na co se v tomto článku zaměřujeme – lyofilizované ovoce. My v Mixit mu říkáme Křupavé ovoce. 

Co je to lyofilizované ovoce?

Technika lyofilizace je sušení mrazem – tento technologický proces je široce používán a umožňuje zachování nutričních hodnot, vitamínů a především chuti a přírodní barvy.

Na konci procesu lyofilizace dostaneme lehkou křupavou dobrotu, která je sušením mrazem zbavena pouze vody. Proč je lyofilizované ovoce tak lehké? Protože u čerstvého ovoce váží nejvíce voda (až 90%).

Přestože v sezóně nic nemůže konkurovat čerstvému ovoci přímo ze sadu od místního zahradníka – díky sušení mrazem jsme schopni udržet vitamínovou bombu i v zimních měsících nebo také na cestách, kdy si nemůžeme z praktických důvodů dovolit převážet čerstvé plodiny. Lyofilizované ovoceve formě ovoce nebo ovocného prachu obsahuje veškerou sílu vitamínů, autentickou chuť a barvu.

Proč Křupavé ovoce stojí opravdu za to? 

Díky netradičním vlastnostem, křupavosti v kombinaci s výraznou chutí je pro děti přímo stvořené a je dobré ho mít vždy po ruce.

Křupavé ovoce není náročné na přípravu – ať už si jím vylepšíte jogurt, nápoj, müsli, kaši nebo dezert, snadno se skladuje, má dlouhou trvanlivost bez nutnosti přidávat jakékoliv umělé konzervanty a další umělé látky.

Zajímavá forma a velmi intenzivní ovocná chuť je silnou konkurencí tradičním sladkostem.

Zkuste s námi porazit bonbóny a nezdravé chipsy! Rozdíl mezi lyofilizovaným ovocem a umělými sladkostmi je v tom, že intenzivní sladká chuť křupravého ovoce je tvořena přírodními ingrediencemi – tak jak to příroda zamýšlela. Možná namítnete, že lyofilizované ovoce obsahuje více cukru než to čerstvé – to je však způsobeno menším objemem po sušení mrazem. 

TIP: Křupavé ovoce může být dokonce jedním z prvních experimentů s pevnou stravou pro batolata – díky své jemné struktuře a dojmu „tání v ústech“, jako by byly speciálně vytvořeny pro děti stravující se podle metody Baby Led Weaning  (tzv. Metoda BLW). 

Křupavé ovoce na Mixit

Pokud máte obavy, že vaše dítě nejí dost čerstvého ovoce, nebo je ovocná sezóna u konce, mrazem sušené ovoce je skvělá volba. Křupavé ovoce je zábavným zpestřením jídelníčku pro ty nejmenší, je zdravým občerstvením a lákovou svačinou i pro dospělé. 

Podívejte se zde na celou škálu lahodného lyofilizovaného ovoce od Mixit. Můžete si také sestavit lyofilizované ovoce podle vlastní chuti nebo vkusu a podle chuti vašeho dítěte.

Zpět na všechny články

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *