Lněné semínko: Osvědčené recepty pro vaše zdraví

Lněné semínko – znovuobjevený zdroj zdraví Lněné semínko je plod lnu setého a pochází z Asie. U nás je znám už od pradávna, kdy se len používal jako přadná rostlina pro výrobu plátna, ale uplatnil se i v bylinkářství.

Údajně již Hippokrates doporučoval lněné semínko jako léčivo. Má širokou škálu léčebných účinků, vysoký obsah nenasycených omega 3 mastných kyselin, které jsou pro tělo nepostradatelné, značný obsah vlákniny a příjemnou oříškovou chuť. Díky těmto vlastnostem může úspěšně konkurovat i dalším populárním semínkům – jeho cena je navíc daleko příznivější, na rozdíl od dražších chia semínek.

Jak uchovávat a konzumovat?

Lněné semínko se skladuje zásadně nerozdrcené, protože již za krátkou dobu po rozdrcení přichází o své léčebné účinky díky oxidaci těchto prospěšných látek. Mělo by se tedy namlít či rozdrtit těsně před konzumací.

K namletí můžeme použít mlýnek na kávu nebo na mák či ho rozdrtit v hmoždíři. Konzumuje se zásadně namleté či rozdrcené, protože při konzumaci v celku projde lněné semínko trávicím traktem neporušené a do těla se nedostanou účinné látky.

Lněné semínko je dobré uchovávat za pokojové teploty, kdy takto vydrží až jeden rok.

Lněné semínko = domácí lékař

Díky vysokému obsahu vlákniny působí lněné semínko blahodárně na trávicí trakt a pomáhá při zácpě.

Omega 3 mastné kyseliny zodpovídají za snížení LDL – „zlého“ cholesterolu a tzv. „hodný“ HDL cholesterol zůstává nedotčen. Také chrání před nemocemi srdce a cév a celkově prospívá oběhovému systému.

Omega 3 mastné kyseliny také snižují pravděpodobnost výskytu mozkové mrtvice.

Lněné semínko: Osvědčené recepty pro vaše zdraví

Lněné semínko pomáhá i při nepravidelné menstruaci nebo při problémech během menopauzy a to díky fytoestrogenům, což jsou látky podobné ženským pohlavním hormonům. Tyto látky jsou dobré také pro těhotné ženy, kdy konzumace lněného semínka před porodem uvolňuje porodní cesty a usnadňuje tak porod. Fytoestrogeny také pomáhají nastartovat tvorbu mléka a zvyšují jeho kvalitu.

Lněné semínko má dokonce protirakovinné účinky a chrání proti osteoporóze, jelikož obsahuje velkému množství ligninu. Nesmíme zapomenout ani na známé vitamíny a minerály: toto semínko v sobě skrývá vitamín B, C, E a z minerálů železo, hořčík, draslík a vápník.

Jak využít lněné semínko v kuchyni?

Lněné semínko se dá například přidávat do domácího pečiva, ať už jde o chleba nebo o celozrnné housky.

Díky přidání lněného semínka do jogurtu, ovesné kaše nebo do müsli si můžeme připravit zdravou snídani. Přidat se dá i do zeleninových polévek, domácích sušenek nebo dokonce i do karbanátků.

Z lněného semínka si můžeme připravit i čaj, stačí zalít dvě lžičky lněného semínka horkou vodou a krátce povařit.

Ale i s takto zdravou potravinou by se to nemělo přehánět, pro začátek se doporučuje konzumovat jen jednu lžičku denně, postupně lze množství navýšit na dvě až tři lžičky, ale více už raději ne.

Dana Špatenková

Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com

Tato semínka se poslední dobou těší velké oblibě. Obsahují totiž vysoké množství železa, vápníku, omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších zdraví prospěšných látek. Důležité je i to, že nemají žádnou specifickou chuť. Fungují proto dobře jako doplněk stravy, jsou vhodná pro všechny a dají se kombinovat s různými pokrmy.

Jejich největší trik spočívá v tom, že dokážou navázat velké množství vody a zvětší svůj objem až 12krát. Tělo tak získá dostatečnou hydrataci! Původem jsou tato semínka ze Střední Ameriky, do svého jídelníčku je zařazovali například Aztékové.

Jedná se o maličká semínka šalvěje hispánské, jejíž pěstování je velice náročné a nemůže se proto vysazovat kdekoliv.

PRIMA TIP:

Pokud chcete nahradit vejce, použijte chia semínka: fungují jako skvělé pojivo. Stačí v misce smíchat jednu polévkovou lžíci semínek, tři polévkové lžíce vody a nechat asi 15 minut odležet, dokud se semínka neobalí „gelem“. Toto množství nahradí jedno vejce.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: dieta , zdravá strava , lněné semínko , zdravá semínka

Lněné semínko + hřebíček aneb ta nejlepší kombinace pro vaše zdraví!

Lněné semínko: Osvědčené recepty pro vaše zdraví

Lněné semínko – pocházející původně z Asie – je u nás proslulé již od středověku, kdy byl len hojně využíván především k výrobě plátna, ovšem své uplatnění našlo i v bylinkářství, kde se osvědčilo pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Ačkoli o účincích lněného semínka se toho napsalo i napovídalo mnoho, ani hřebíček – koření s nezaměnitelným aroma – nezůstává za touto plodinou o moc pozadu a rovněž se pyšní řadou pozitivních vlastností, které mají velice dobrý vliv na lidské zdraví i organismus. Zdravá kombinace lněného semínka a hřebíčku pro nás byla impulsem k vytvoření dnešního článku, kde vám o spojení těchto dvou plodin povíme něco více.

Jak pomáhá lněné semínko a hřebíček vašemu zdraví?

Možná si říkáte, že lněné semínko a hřebíček nemají na první pohled vůbec nic společného, což ale vůbec není pravda. Lněné semínko je proslulé pro vysoký obsah vlákniny, nenasycených mastných kyselin, polyfenolů i lignanů. I hřebíček vám toho může hodně nabídnout – je známý pro obsah silic, tříslovin, olejů či flavonioidů.

Účinky lněného semínka:

  • posílení odolnosti kloubů
  • zvýšení pružnosti šlach
  • snížení vysokého krevního tlaku
  • pomoc při žaludečních potížích

Účinky hřebíčku:

  • antibakteriální účinky
  • posílení imunitního systému
  • ochrana těla před oxidačními procesy
  • protizánětlivé složky

Co mají lněné semínko a hřebíček společné?

Říkáte si, zda má lněné semínko a hřebíček vůbec něco společného, kromě toho, že obě tyto plodiny pozitivně působí na naše zdraví? Pak vás určitě potěšíme odpovědí, že oba tyto léčivé zázraky působí jako prevence proti nejzákeřnější nemoci, které se děsí snad úplně každý – rakovině. Konzumací lněného semínka a hřebíčku tak výrazně snížíte riziko, že tato nepříjemná nemoc postihne i vaše zdraví a nenávratně se tak zapíše do vašeho života.

Zdravý recept na závěr

Lněné semínko můžete konzumovat samostatně, jak jsme si již povídali v jednom z naších předchozích článků. I hřebíček se dá v kuchyni velmi šikovně využít a je oblíbenou přísadou do vín, marmelád, čajů, povidel či omáček. My vám ale prozradíme, jak tyto dvě zdraví prospěšné plodiny zkombinovat do jednoho zdravého receptu.

Sladké nepečené lívanečky

Potřebujete:

  • hrst zlatého lněného semínka (cca 50g)
  • hrst hnědého lněného semínka (cca 50g)
  • hřebíček (10g)
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • šťávu z jednoho citronu
  • sušený kokos (50g)
  • skořici

Postup:

  1. Lněná semínka společně s hřebíčkem a kokosem pomelte (nejlépe v mlýnku na kávu, aby se vám obsah podařilo skutečně dobře rozdrtit).
  2. Smíchejte se skořicí a promíchejte.
  3. Poté přidejte (pomalu po lžičkách) citronovou a pomerančovou šťávu a propracujte vláčné těsto, které vám půjde dobře tvarovat v ruce.
  4. Můžete jíst buď samotné nebo přelité nějakým zdravým a chutným sladidlem.
Budete mít zájem:  Jak na pupínky a akné uvnitř nosu?

Obrázek: pixabay.com

Zdravý nápoj ze lněných semínek pro detoxikaci těla a hubnutí

Lněné semínko: Osvědčené recepty pro vaše zdravíLněná semínka obsahují opravdu mnoho prospěšných živin, včetně vitamínů, minerálů, omega-3 mastných kyselin a vlákniny, která normalizuje a pozitivně upravuje práci střev.

Toto semínko má sílu eliminovat všechny nežádoucí toxiny ven z těla, umí normalizovat váš metabolismus, snížit hladinu cukru v krvi a perfektně reguluje chuť k jídlu.

Lahodný nápoj ze lněných semínek nabízí opravdu mnoho zdravotních výhod. Pomáhá při udržování požadované tělesné hmotnosti a udržuje vaši pleť jasnou a zdravou.

Lněné semínko absorbuje toxické sloučeniny z potravin, čistí střeva, a dodává tělu lecitin, který stimuluje metabolismus tuků.

To se děje díky zmíněným omega-3 mastným kyselinám, které aktivují funkci potních žláz v těle, a tím pomáhají “tání” přebytečného tuku v těle. To je důvod, proč jsou lněná semínka ideální produkt pro pomoc s hubnutím.

Lněné semínko je prospěšné nejen pro samotný proces hubnutí, ale také pomůže udržet požadovanou tělesnou hmotnost.

Jak připravit nápoj ze lněných semínek

Připravte si tento nápoj 1 den předtím, než ho budete užívat. Třeba ve večerních hodinách předtím, než jdete spát. Přidejte do 1 litru vody cca 3 lžíce lněných semínek a nechte to tak přes noc. Za tu dobu, co nápoj ze lněných semínek připravujeme víme, že nejlepší je pro přípravu použít termosku, ale dobře vám poslouží i klasický hrnec.

Ráno slijte kapalinu, která vznikne. Měla by to být trošku gelovitá (slizká) směs. Pokud si tento nápoj připravíte ve večerních hodinách, druhý den ráno či dopoledne ho budete mít hotov.

Jak na dávkování tohoto nápoje?

Pijte 150 ml nápoje 3 až 4 krát denně, hodinku před jídlem. Opakujte tento postup po dobu 10 dní, pak udělejte 10 dní přestávku. Pokračujte v této kůře, dokud nedosáhnete požadovaných výsledků. Při užívání tohoto nápoje nezapomeňte také cvičit a vaše váha půjde krásně dolů.

Vědci tvrdí, že účinky tohoto nápoje jsou individuální, ale pro dosažení nejlepších výsledků byste měli opakovat tuto kůru 3 krát až 5 krát.

Tento nápoj může být konzumován na snídani a večeři, pro lepší chuť můžete ho osladit trochou medu (nebo i stévií). Pravidelná konzumace bude mít také pozitivní vliv na vaši pokožku, která bude zdravější, pevná a pružná.

A co si o tomto skvělém semínku ještě přečíst?

  • Lněné semínko má unikátní obsah živin

VIDEO: Jak získat z lněného semínka maximum živin

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

7 nejoblíbenějších receptů s LNĚNÝM SEMÍNKEM

Lněné semínko: Osvědčené recepty pro vaše zdraví

Jelikož podle lékařů a výživových poradců ovlivňuje lněné semínko zdraví člověka velice pozitivním způsobem, stala se tato superpotravina ceněnou surovinou, kterou lidé v kuchyni využívají na denní bázi. Také my pro vás proto máme zajímavé recepty z lněného semínka, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Lněné semínko do jogurtu

Jako první jsme pro vás vybrali návod na přípravu chutné snídaně, kterou si můžete v klidu dopřát každý den.

Jogurt se lněným semínkem totiž představuje jeden z nejjednodušších způsobů, jak s touto surovinou naložit a zároveň tak denně spořádat její doporučenou dávku.

Vždy ovšem myslete na to, že byste lněné semínko měli konzumovat společně s dostatečným množstvím vody.

Stačí, když si do misky nachystáte svůj oblíbený jogurt, který doplníte o čerstvě namletá či nadrcená lněná semínka (případně o ta, která máte uschovaná v lednici nebo namočená ve vodě). Kromě toho můžete přidat také své oblíbené ovoce, oříšky nebo třeba kousky čokolády. Stejně dobře pak chutná lněné semínko v ovesné kaši.

Kromě toho můžete smíchat lněné semínko s kefírem, což údajně představuje skvělý způsob, jak zbavit organismus škodlivin. Tuto směs byste měli na lačno konzumovat zhruba po dobu 3 týdnů, ale pouze pokud jste v dobrém zdravotním stavu. Těhotné a kojící ženy by se této kůře měly raději vyhnout, pokud se předtím neporadí se svým ošetřujícím lékařem.

Domácí granola se lněným semínkem

Lněné semínko dobře poslouží i jako součást domácí granoly. Její příprava závisí samozřejmě čistě na vás a vašich chutích. Můžete však použít základní recept, na který budete potřebovat:

  • 300 gramů vloček (špaldových či ovesných)
  • 100 gramů kešu oříšků
  • 50 gramů lískových oříšků
  • 50 gramů plátkových mandlí
  • 50 gramů lněných semínek
  • 30 gramů plátkového kokosu
  • Sušený banán či jiné ovoce
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci kakaa

Troubu si předehřejeme zhruba na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Následně si smícháme veškeré sypké ingredience, ke kterým později přidáme i med a kokosový olej.

Když máme vše připravené, vyložíme směs na plech, pečeme asi 30 minut a mezitím ji sem tam promícháme, aby se granola dobře opekla ze všech stran.

Jakmile směs vyndáme z trouby a necháme vychladnout, uskladníme ji do uzavíratelné neprodyšné nádoby.

Pomazánka se lněným semínkem

Díky své oblíbenosti se lněné semínko v receptech na pomazánky objevuje poměrně často. Jedná se totiž o ideální surovinu, kterou můžete přimíchat třeba do pomazánky z tvarohu, z čerstvého sýru či do různých zeleninových variant.

Čaj z lněného semínka

Lněné semínko samozřejmě můžete konzumovat také ve formě odvaru. Ten snadno připravíte z 1 polévkové lžíce lněných semínek, která budete po dobu 5 minut vařit v 0,5 litru vody.

Vzniklý odvar se poté užívá především při chronické zácpě a po léčbě chemickými antibiotiky, jelikož pomáhá obnovit přirozenou střevní mikroflóru, ale zároveň si ho chválí i nastávající maminky před porodem či lidé, které trápí žaludeční vředy.

Lněné semínko krekry

Toužíte si ze lněného semínka připravit chutnou svačinu? V tom případě by se vám mohl líbit recept na lněné krekry se sýrem, který je velice jednoduchý. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 40 gramů najemno namletých lněných semínek
  • 40 gramů strouhaného sýru (ideálně parmazán)
  • 5-10 gramů sezamových semínek
  • 50 mililitrů vody
  • Olivový olej
  • Sůl

Umletá semínka smícháme s nastrouhaným sýrem (pro jemnější strukturu těsta však můžeme sýr umlít společně se semínky). Následně do této směsi přilijeme vodu, mírně osolíme a necháme na několik minut odležet.

Jakmile je těsto odpočinuté, velice jemně ho pokapeme olivovým olejem a vyválíme ho (ideálně mezi dvěma pečícími papíry) do tenké placky. Čím tenčí bude, tím budou výsledné krekry křupavější.

Budete mít zájem:  Na chřipku, nachlazení a virózy: Paralen, nebo Acylpyrin?

Vrchní stranu vyválené placky posypeme sezamovými semínky, které je ovšem možné i vynechat nebo nahradit jinými semínky či mákem. Těsto poté nakrojíme na menší čtverečky nebo jiné požadované tvary, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme přibližně 30 minut. Následně krekry rozlámeme podle řezů, otočíme a pečeme ještě zhruba 10 minut, dokud nebudou krásně křupavé.

Hotové krekry můžeme podávat samotné, nebo třeba s oblíbenou pomazánkou. Jestliže nějaké zbydou, je možné uschovat krekry v suchu do uzavíratelné nádoby. Pro obnovení křupavosti je pak můžeme před podáváním krátce prohřát v troubě.

Lněné semínko smoothie

Máte chuť na smoothie a rádi byste ho obohatili o lněná semínka? Není problém. Na přípravu takového nápoje budete potřebovat:

  • 2 lžičky drcených lněných semínek
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 70 mililitrů vody
  • Lžičku medu
  • Ovoce dle chuti

Nadrcená lněná semínka zalijeme vroucí vodou a necháme odstát do té doby, než směs vychladne. Následně si do mixéru vložíme jogurt, vybrané ovoce (například jahody, borůvky, maliny nebo banán), med a směs lněných semínek s vodou, vše dohladka umixujeme a nalijeme do připravené sklenice.

Lněné semínko místo vajec

Málokdo to sice ví, ale lněné semínko můžete při pečení použít také jako náhražku vajec, margarínu či oleje.

Pro nahrazení 1 vajíčka přitom budete potřebovat přibližně 1 polévkovou lžíci drcených semínek a 3 polévkové lžíce vody. Aby toho nebylo málo, někteří lidé se lněnými semínky snaží nahradit také část mouky.

Při pečení s touto surovinou bývají sice výsledné produkty hutnější a klesá jejich objem, ale jsou velice chutné.

Lněné semínko: Zlepší zažívání a chrání před rakovinou. Jak je konzumovat?

Autor: istock.com

Říkáte si, že není možné, aby v sobě drobná a nenápadná semínka ukrývala takovou moc? A přesto je to pravda. Lněná semínka vám uleví od celé řady zdravotních problémů, takže je můžeme směle označit za malý přírodní zázrak. 

Ačkoli na to na první pohled nevypadají, lněná semínka se řadí mezi superpotraviny nabité zdraví prospěšnými látkami. „Jsou bohatá na zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin,“ říká nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová.

„Ty jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy, imunity, a mají protizánětlivý účinek. Aby je z nich člověk získal, je potřeba lněná semínka pomlít, nebo je nejlépe využít ve formě oleje ve studené kuchyni.

Pomleté semínko či olej je dobrým zdrojem vitaminu E, který působí jako antioxidant,“ říká odbornice na výživu.

Lněná semínka jsou také plná proteinů a tuků. Najdeme v nich kromě vitamínu E také vitamíny B1, B3, B6 a jsou bohatá také na stopové prvky, jako je vápník, železo, hořčík nebo draslík. „Lněné semínko je i zdrojem vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání. Češi jí mají obecně nedostatek,“ upozorňuje Mokrejšová.

Více o prospěšnosti dalších semínek čtěte ZDE.

Jak působí na organismus?

Pozitivních zdravotních účinků lněných semínek na lidský organismus je celá řada. Díky obsahu vlákniny jsou skvělá na podporu správného fungování střev a přispívají k pravidelnému vyprazdňování. Jsou ideální na podporu imunity a mají i detoxikační účinky.

Dokáží také snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v těle a pročišťují játra i ledviny. Poradí si také s kožními nemocemi, udržují pevné cévy a působí preventivně proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Ocení je i diabetici, protože stabilizují hladinu glukózy v krvi a odstraňují pocit vlčího hladu.

Více o vysokém cholesterolu čtěte ZDE.

Jak je konzumovat?

Pamatujte na to, že lněné semínko je potřeba kupovat nemleté. Pokud se jeho povrch naruší, dochází k rychlé oxidaci a ztrátě cenných látek. I namletá semínka je ale potřeba sníst nejpozději do hodiny. Nadrcená semínka se dají jíst přímo nebo je lze přidat do jogurtu, ovesné kaše, tvarohu, pečiva apod.

Pokud se rozhodnete jíst lněná semínka v nerozdrcené podobně, měli byste je především pořádně rozkousat. Vyzkoušet můžete i lněný olej, který doporučují výživoví odborníci. „U něj si však dejte pozor na skladování. Je potřeba jej skladovat v temnu, ustálené teplotě a v dobře uzavřené nádobě, aby nepodléhal oxidaci.

Páchnoucí nebo nahořklý olej určitě nekonzumujte,“ nabádá nutriční terapeutka.

Jak už víme, lněná semínka jsou opravdu zdravá, přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět.

Za bezpečnou dávku lněných semínek lze podle považovat asi dvě polévkové lžíce (60 gramů) denně, protože se v něm vyskytují i kyanidové sloučeniny.

Semínka byste měli v každém případě střídat i s jinými, například slunečnicovými nebo chia semínky. Těhotné a kojící ženy by lněná semínka neměly jíst vůbec.

Tipy na to, jak zhubnout s pomocí chia semínek, čtěte ZDE. 

Kde je koupíte?

Lněná semínka seženete v obchodech se zdravou výživou, na farmářských trzích i v internetových obchodech. V poslední době ho ale nabízejí i některé obchodní řetězce, které zaregistrovaly rostoucí zájem o zdravou výživu. Lněná semínka tak koupíte v supermarketech nebo v síti některých drogerií.

Autor: Marie Bezděková

Lněné semínko: Účinky vás ohromí, musíte ho ale jíst správně

Lněné semínko patří k nutričně bohatým superpotravinám a jeho účinky oceníte jak při hubnutí, tak i při snaze o miminko.

Semena lnu jsou zdraví prospěšná především díky třem složkám, a to omega-3 mastným kyselinám, vláknině a lignanům, které patří mezi účinné antioxidanty.

Při konzumaci si však dejte pozor, aby byla řádně rozdrcená, jinak ztrácí veškerý účinek. Jak lněná semínka zařadit do redukčního jídelníčku?

Lněné semínko se používá i k výrobě léků. Jeho zdravotní účinky jsou tak oceňovány nejen výživovými poradci, ale i lékaři. Tu největší pozornost však stále získává ve spojitosti s hubnutím.

Jak pomáhá při hubnutí?

 „Ve zdravém jídelníčku je lněné semínko významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro správnou funkci těla, a tedy i hubnutí, velice důležité.

Ale ve stravě je častokrát postrádáme,“ vysvětluje výživová poradkyně Veronika Duží.

Vedle zdravých tuků jsou však semínka také zdrojem vlákniny, která čistí střeva a prodlužuje pocit sytosti, čímž vám může dietu do jisté míry usnadnit.

Lněná semínka je třeba rozdrtit a rychle spotřebovat

 „Semínka je však důležité řádně rozkousat nebo nejlépe před konzumací podrtit, jinak projdou traktem bez jakéhokoli účinku,“ radí Veronika Duží.

Následně je můžete přidat prakticky do každého jídla, ať už slaného nebo sladkého, jako jsou ovesná kaše, smoothie nebo jogurt.

Můžete s nimi také zahustit polévku nebo nahradit vejce, jelikož mají semínka v kontaktu s vodou  podobnou konzistenci.

Rozdrcená lněná semínka se snažte co nejrychleji spotřebovat, jelikož se velice rychle kazí. Nejlépe tak uděláte, když si potřebné množství semínek rozdrtíte vždy v hmoždíři. Stejně opatrně zacházejte i s lněným olejem. Skladujte ho v chladu a používejte pravidelně za studena, přidávejte ho do jídel, abyste ho otevřený neskladovali příliš dlouho.  

Budete mít zájem:  Cyklisté, už jste se zapojili do naší soutěže?

Bolí vás často záda? Ukážeme vám pár cviků, díky kterým se bolesti zbavíte!

Pozitivní účinky lněného semínka

Vedle příznivých účinků při hubnutí je lněné semínko především zdrojem cenných látek, jako jsou vitaminy skupiny B,C a E a minerální látky typu vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, selen, zinek a další.

 Ve lněných semínkách se také nachází lignany, které mají pozitivní účinky na hormony a příznivě působí jako antioxidanty. Pomáhají tak tělu bojovat s viry, bakteriemi, plísněmi, ale i s cukrovkou a rakovinným bujením.

 V rámci prevence se tato potravina doporučuje i při srdečně-cévních onemocněních včetně vysokého cholesterolu.

Lněné semínko pomáhá při:

  • hubnutí a obezitě,
  • cukrovce,
  • zácpě,
  • onemocnění ledvin,
  • poruchách srdce a cév,
  • akné,
  • snaze otěhotnět, nepravidelné menstruaci a menopauze.

Jak správně uchovávat pečivo? A patří vůbec do mrazáku?

Zlaté lněné semínko

Častěji narazíte na lněné semínko hnědé, ale za zmínku stojí i zlaté, které má výraznější ořechovou vůni, a je tak o něco oblíbenější. Jeho účinky jsou však prakticky totožné.

„Zařaďte do svého jídelníčku jednu až dvě lžíce lněných semínek denně a podpoříte činnost metabolismu a celkové zdraví organismu,“ radí na závěr Veronika Duží.

Nezapomínejte však ani na další zdroje zdravých tuků, které se nachází v jiných druzích semínek, oříšcích, avokádu a kvalitních olejích.

Super tělo s Bleskem pro ženy: Jak správně dělat plank?

Lněné semínko | Prameny zdraví

Již kdysi dávno v minulosti, v roce 650 př. Kr., doporučoval Hippokrates lněné semeno jako léčebný prostředek. Ještě předtím uvádí Bible ve II. knize Mojžíšově (Exodus), že egyptští faraové používali lněné semeno. Římští císaři nosili prádlo ze lnu a v osmém století začal Karel Veliký pěstovat len ve Francii.

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Dnes je len pěstován kvůli svým vláknům a semenům. Vlákno se spřádá a tkají se z něho mnohé výrobky – od provazů přes plátno až po jemné krajky. Semena se užívají jako zdroj lněného oleje a při výrobě barev, laků, linolea a voskovaného plátna.

Poté, co je olej vytlačen ze semen, používá se zbytek jako krmivo pro hospodářská zvířata. Od devadesátých let dvacátého století vědí chemici, že lněné semeno je bohatým zdrojem řady složek, které jsou důležité pro zdraví.

Mezi těmito složkami je alfa-kyselina linolenová (ALA) a ligniny, plus řada vitamínů a minerálů.

Malá lesklá a hnědá lněná semínka obsahují 41 % tuku; 73 % z tohoto tuku je však polynenasycený tuk. Zvláště jsou bohatá na ALA, což je omega-3 esenciální mastná kyselina. ALA je základní složka, ze které se v těle vytváří kyselina „eicosapentaenoic“ (EPA) a kyselina „docosahexaenoic“ (DHA).

Doporučení konzumovat ryby žijící v chladných vodách je založeno na obsahu EPA a DHA, který se nachází v pstruzích, lososech, makrelách, herincích a tuňácích. Rostlinná strava nabízí ALA ve lněném semínku, sójových bobech, řepkovém oleji, pšeničných klíčcích, vlašských ořechách, červeném a černém rybízu a zelené listové zelenině.

Vegetariánská strava je tak více než dostatečným zdrojem těchto mastných kyselin (ALA).

Omega-3 mastné kyseliny chrání před nemocemi srdce a cév. Zdá se, že ALA pomáhají udržet srdeční buňky v klidu. Většina úmrtí na srdeční záchvat je důsledkem tepových nepravidelností.

ALA pomáhají udržet pravidelný srdeční rytmus, přitom jej trochu prodlužují a tak snižují riziko arytmií.

Dalším přínosem ALA pro kardiovaskulární systém je schopnost bránit tvorbě zánětlivých látek (cytokiny, interleukin-I, tumor necrosis factor a thromboxan A2) v těle. Ateroskleróza, ucpávání cév, je zánětlivým procesem.

Třetím prospěšným účinkem ALA je jejich schopnost snižovat celkovou hladinu krevního cholesterolu. Snižuje se hladina LDL (neboli „špatného“) cholesterolu, zatímco HDL (neboli „dobrý“) cholesterol zůstává na stejné úrovni. Čtvrtým prospěšným účinkem je, že ALA snižuje riziko mozkové mrtvice.

Imunitní systém má z velkého obsahu ALA ve lněném semínku také prospěch. ALA snižuje tvorbu zánětlivých látek a současně povzbuzuje tvorbu eicosanoidů a prostaglandinů, které jsou méně zánětlivé. ALA snižuje i hladinu cytokinů, které souvisejí s revmatoidní artritidou.

Nejenom obsah omega-3 mastných kyselin, ale také obsah vlákniny ve lněném semínku přináší zdravotní prospěch. Fytoestrogen lignin ovlivňuje svými protiestrogenovými vlastnostmi imunitní systém.

Ligniny mohou působit na procesy, které vedou k těm druhům rakoviny, které jsou závislé na hormonech (rakovina prsu, dělohy a prostaty).

Ligniny rovněž přinášejí prospěch nemocným lupus erythematosus, což je autoimunitní zánětlivé onemocnění, a zpomalují postup onemocnění ledvin (které může být důsledkem lupus erythematosus).

Kolik ALA bychom měli denně stravou přijmout? Podle kanadských doporučení by při stravě, která obsahuje 2 000 kalorií, mělo 10 % z nich pocházet z esenciální mastné kyseliny ALA. To odpovídá přibližně dvěma polévkovým lžícím lněného semínka denně.

Kolik ligninu by měla obsahovat zdravá strava? Neexistuje žádné specifické doporučení množství ligninu ve stravě, obecně se však doporučuje, aby strava obsahovala aspoň 25 gramů vlákniny denně. Lněné semínko je nejbohatším zdrojem ligninu.

V menších množstvích se lignin nachází v nerafinovaných obilovinách (ječmen, pohanka, jáhly, oves), luštěninách (sójové boby) a některých druzích zeleniny (brokolice, mrkev, květák, špenát).

Ligniny jsou při rafinaci odstraňovány, lněný olej jej tedy neobsahuje.

Lněné semínko, tento běžný produkt, který je užíváno již celá staletí, začíná být dnes ceněno pro své vlastnosti, které přispívají ke zdraví.

Jestli máte rádi elegantní lněné šaty, krásné lněné ubrusy či jemnou krajku ze lnu, mohli byste si také oblíbit lněné semínko ve své kuchyni. Jeho ořechová chuť může přispět k lahodnosti řady pokrmů.

A přitom dokáže lněné semeno posílit váš imunitní systém a ochránit vaše srdce.

Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít tři polévkové lžíce mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.

) Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít jednu polévkovou lžíci mletého lněného semínka plus tři polévkové lžíce vody.

(Nechejte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve několik minut odstát.)

Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až devadesát dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je namlet je (v mlýnku) těsně před použitím. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.

Winston Craig, Vibrant Life

Počet přečtení: 24 475 Datum: 3. 12. 2007

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector