Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace? Zdroj: Profimedia.cz

Lněné semínko i olej jsou cenově dostupné, chutné, snadno upravitelné a navíc považované za zdravé potraviny. I proto jsou v poslední době při přípravě pokrmů poměrně populární. Odborníci jsou ale s jejich chválou opatrní.

Ve lněných výrobcích, zejména semínkách a oleji, je vysoký obsah vitamínů B, E, minerálních látek i omega 3 mastných kyselin. To jim vyneslo v poslední době populární označení superpotravina, které se vžilo spíše jako marketingový termín pro potraviny s vysokým obsahem látek, které by měly být prospěšné pro zdraví.

I když je přítomnost vitamínů a minerálních látek v produktech ze lnu nezpochybnitelná, jejich pozitivní vliv a účinky na lidské zdraví nejsou dosud do detailů prozkoumány.

Méně je více

Aby byly v nich přítomné vitamíny pro zdraví skutečně prospěšné, museli bychom lněných výrobků konzumovat větší množství.

To se ale vzhledem k řadě možných nežádoucích účinků (například vyrážky) spojovaných právě s vyššími dávkami nedoporučuje.

„Nemá smysl se zabývat jejich obsahem vitamínů, neboť lnu nebo lněného oleje nesmíme požít mnoho, jinak běda. Alergie jsou časté,“ uvedl pro Euro.cz specialista na výživu Jiří Hotzký.

Co škodí více? Cholesterol, nebo léky na jeho snižování?
Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Dodal, že o pozitivních ani negativních účincích lnu toho ještě příliš nevíme.

„Omega 3 mastné kyseliny ve lněném oleji jsou, ale jejich přeměna na skutečně účinné látky omega 3 kyseliny je velmi složitá a probíhá v našem organismu jen s malou pravděpodobností – nejvýše do tří procent,“ uvedl odborník s tím, že využití zdraví prospěšných látek ze lnu i semínek je velmi malé a navíc závisí na konkrétním člověku.

Klíčové je u potravin ze lnu pečlivě hlídat zkonzumované množství. Například zvýšená konzumace lněného oleje se může projevit průjmy, žaludečními křečemi či apatií, u lněného semínka jsou nežádoucí účinky ještě „pestřejší“.

Dvě lžíce a dost

Podle lékaře a foodblogera Martina Kuciela jsou rizikovým faktorem například ve lněném semínku se vyskytující kyanidové sloučeniny. Za bezpečnou dávku lněných semínek lze podle něj v této souvislosti považovat asi dvě polévkové lžíce (60 gramů) denně.

Dlouhodobá konzumace lněných semínek s sebou nese ale i další rizika, například snížení koagulační schopnosti a s ní související možnosti vyvolání krvácení. Těhotné a kojící ženy by lněné semínko neměly konzumovat zejména kvůli přítomnosti lignanů, látek, které v těle podobně jako fytoestrogeny imitují funkci estrogenů.

Za superpotravinu by lněné semínko neoznačila ani nutriční terapeutka Hana Střítecká.

„Já si pod pojmem superpotravina představuji něco, co obsahuje vše pro tělo potřebné a ne jen některou složku, byť ve vysoké koncentraci. Raději volím pojem zdraví prospěšné potraviny.

Mezi ně určitě lněné semínko patří,“ uvedla pro redakci s tím, že v semínku najdeme jak omega 3 nenasycené, tak jejich příbuzné a velmi prospěšné omega 6 mastné kyseliny.

Pokud si podle ní dopřejeme lněné semínko například v podobě jedné kávové lžičky denně na zpestření jogurtu či salátu, nežádoucích účinků se nemusíme obávat. „Kdo by se však měl nejen lněným, ale i jiným semínkům vyhnout a volit je formu oleje, jsou osoby, které trpí zánětlivým onemocněním střev,“ doplnila odbornice.

Je sója zdravá? Jak pro koho, ovlivňuje totiž hormony

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Právě v případě lněného oleje se podle ní není třeba obávat zdravotních rizik. Zvýšená krvácivost a další negativní důsledky by prý mohly hrozit až při předávkování, nikoliv při běžných dávkách získaných z potravy.

Stejně tak je tomu podle Střítecké u zácpy.

K té by sice konzumace lněných výrobků přispět mohla, pouze však v kombinaci s dalšími faktory, například na vlákninu a další nestravitelné složky stravy bohatým jídelníčkem a nedostatkem tekutin a pohybu.

Pozor na původ

U všech výrobků ze lnu je potřeba hlídat nejen zkonzumované množství, ale také jejich původ, balení a skladování. Semínka bychom měli kupovat pouze celá, tedy nikoliv drcená, a v nezapařeném sáčku, v němž by hrozil vznik plísní či žluknutí.

Při nákupu lněného oleje bychom si zase měli vybírat ten, který je uchováván v tmavých, neprůhledných skleněných lahvích a skladován ideálně i v obchodě v chladu.

Dále čtěte:

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Velký průvodce semínky: Proč je zařadit do jídelníčku a jak na to?

Jsou pro vás semínka jen ptačím zobem, bez kterého se snadno objedete? Tak to je nejvyšší čas dát jim novou šanci. Tihle drobečci v sobě totiž skrývají překvapivé množství živin a neméně lahodné chuti. Navíc umí udělat velkou parádu – pozvednou úroveň vašeho servírování a dodají šmrnc nejen domácímu pečivu. Zajímá vás, který druh si vybrat? Nejlépe od každého trochu… 

Slunečnicová semínka pro oslnivou imunitu

K nejznámějším druhům „pozobu“ patří nepochybně semena slunečnice.

A že mají co nabídnout – vynikají vysokým podílem vitamínu E, který je důležitým antioxidantem (50 g semínek pokryje až 80 % jeho denní doporučené dávky) a jsou spolehlivým zdrojem hořčíku.

Obsahují také nemalé množství fytosterolů, které pomáhají snižovat cholesterol a prokazatelně prospívají našemu imunitnímu systému. 

Slunečnicová semínka se konzumují loupaná a jejich chuť je příjemně oříšková. Díky tomu mají velmi univerzální využití – perfektně se hodí do müsli i domácího pečiva, ale i chutných pomazánek.    

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

ETA TIP: S domácími pekárnami  ETA Delicca II a ETA Duplica Vital Plus už na semínka zapomínat nebudete. Na možnost přidání extra surovin vás během přípravy těsta upozorní zvukovým signálem.

Dýňová semínka vás hodí do pohody

Dýňová semínka prospějí nejen vašemu zdraví, ale i kráse a psychické pohodě.

Kromě antioxidantů jsou totiž bohatá na minerály, jako je hořčík, železo či zinek, které jsou nezbytné pro zdravé vlasy, zářivou pleť i pevné nehty. Navíc obsahují látku zvanou L-tryptofan, která zlepšuje spánek a pomáhá předcházet depresím.

Chuť dýňových semínek může být mírně zemitá, ale snadno si na ni zvyknete. K dostání jsou nejčastěji semínka z dýně olejné neboli štýrské, která jsou tmavě zelená a bez dřevnatých slupek. V sezóně dýní si však můžete nasušit semena i z jiných jedlých odrůd (například hokkaido), některé z nich je však potřeba oloupat.

Ze semen dýně se získává také dýňový olej, který je zdraví prospěšnými látkami doslova nabitý. Těm však tepelná úprava neprospívá, a tak je dýňový olej vhodný pouze do studené kuchyně.

Lněná semínka pro zdravé srdce, mozek i střeva

Semínka lnu jsou k dostání v hnědé nebo zlaté variantě. Zlaté lněné semínko je svou chutí o něco jemnější a nasládlejší, co se ale výživové hodnoty týká, oba druhy se od sebe příliš neliší.

Lněná semínka se pyšní vůbec nejvyšším obsahem cenných omega-3 mastných kyselin ze všech potravin rostlinného původu, pro nás navíc mohou být zároveň zdrojem lokálním.

Jako bonus obsahují i velké množství rozpustné vlákniny, která účinně upravuje trávení, působí hojivě na stěny trávicího traktu a má příznivé účinky na naši celkovou obranyschopnost.

 

Aby se však mohly veškeré prospěšné látky správně vstřebat, konzumujte lněná semínka vždy čerstvě rozemletá. Takto připravená je skladujte v uzavřené nádobě v lednici, a to maximální po dobu jednoho týdne – jsou totiž náchylná ke žluknutí.

Podobně je na tom lněný olej, který je díky velké koncentraci omega-3 mastných kyselin možné užívat i jako přírodní doplněk stravy. Musí však být co nejčerstvější – abyste se vyhnuli jeho oxidaci, skladujte jej v chladu a rychle spotřebujte.

Specifické vlastnosti mají lněná semínka také v kuchyni – po kontaktu s vodou vytváří slizovitou hmotu, která dokáže zvláčnit těsto a poslouží jako pojivo, které se používá jako rostlinná náhrada vajec v těstech.

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

 

Chia semínka vás budou bavit

Chia semínka jsou svými vlastnostmi i výživovými hodnotami v podstatě exotičtější obdobou semínek lněných.

Jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny i vlákninu, stejně tak po namočení nabobtnají a vytváří gelovitou až pudinkovou strukturu.

Jsou proto oblíbenou surovinou pro výrobu působivých chia pudinků i výživných smoothie. Bez dalších přísad je jejich chuť neutrální. 

Jedna porce (28 gramů) chia semínek přitom obsahuje až 18 % denní doporučené dávky vápníku a 30 % denní dávky hořčíku a manganu. Našemu tělu však dodají také zinek, draslík a některé vitamíny skupiny B.

Konopná semínka nejen pro vegetariány

Semínek z konopí se nemusíte obávat. Návyková látka THC se nachází pouze na listech a květech, a tak vám semínka žádný drogový rauš nezpůsobí. Svému zdraví však uděláte skvělou službu, a to už pádným důvodem k euforii může být.

Budete mít zájem:  Příznaky Metastáz V Játrech?

Konopná semínka jsou velmi bohatá na kvalitní bílkoviny, a to ne jen tak ledajaké  – obsahují všechny esenciální aminokyseliny, což v rostlinné říši nebývá až tak obvyklé. Konopná semínka zároveň nabízí ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a tak prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému, imunitě i zdravému vzhledu.

Jejich nevtíravá, ale poměrně výrazná chuť doladí k dokonalosti každý salát, domácí chléb i ovesnou kaši. Slupka je však velmi tvrdá a těžko stravitelná – konopná semínka proto raději kupujte loupaná.

Výtažky z konopí mají také blahodárný vliv na pokožku. V podobě konopného oleje nebo masti by tak neměly chybět ve vaší kosmetické výbavě.

Sezamová semínka jsou pokladem arabské kuchyně

Sezam indický je rostlina s bohatou historií, která se na olej pěstuje již odpradávna.

Semínka sezamu se mohou vyskytovat v několika barevných varaiantách (bílá, žlutá, hnědá, červená až černá), nejčastěji se však setkáme se světlým sezamem, případně sezamem černým, který se kvůli vyšší ceně používá především na ozdobu. Jejich chuť je jemná, u neloupaných variant může být mírně nahořklá.

Sezamová semínka jsou zdrojem mědi, molybdenu a vápníku. Jsou velmi bohatá na fytosteroly, a to ještě mnohem více než semínka slunečnice. Podle některých zdrojů přináší také úlevu ženám při premenstruačním syndromu. 

Ze sezamu se vyrábí chutná pasta zvaná tahini. Ta je nedílnou součástí legendárního cizrnového hummusu či tradičního arabského pokrmu z lilku nazývaného baba ghanoush. Perfektní službu vám udělá také při přípravě zálivek na salát.

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Mák pro zdravé kosti

Chuť máku většina z nás buď bezmezně miluje, nebo upřímně nenávidí. Pokud však patříte k jeho fanouškům, dopřáváte si spolu s ním i pořádnou nálož vápníku – mák je totiž nejbohatším rostlinným zdrojem tohoto minerálu. Kromě toho obsahuje také hořčík či draslík.

Mák se používá v mleté i nemleté podobě, a kromě tradičních receptů na makové moučníky či šulánky s mákem se rozhodně nemusíte bát experimentů – skvělý je také v kombinaci s nastrouhaným jablkem, jako součást raw dezertů nebo jako efektní posyp na domácí pečivo.

Dostaňte ze semínek maximum živin a chuti

Semínka můžete zobat jen tak, přimíchat je do sladkých i slaných pokrmů, nebo je použít pro finální foodstyling. Existují však dvě vychytávky, jak semínka upravit – ta první je promění v ještě výživnější superpotravinu, druhá zase v křupavou pochoutku, které se nebudete moci nabažit.

1. Namáčení neboli aktivace

Namočená semínka (a platí to i pro oříšky) jsou po nasáknutí vodou nejen krásně měkká, ale i lépe stravitelná. Máčení v nich totiž aktivuje klíčící proces, což je stav, kdy semínka koncentrují co nejvíce síly a živin, aby mohly propuknout v novou rostlinu. A právě tuto výživovou hodnotu pak předávají i vašemu tělu.

Jak na to? Semínka zalijte vlažnou vodou a nechejte je namočená několik hodin – slunečnicovým stačí jedna až dvě, houževnatější semena máčejte klidně přes noc. Poté vodu slijte a semínka ještě jednou propláchněte.

Namočená semínka můžete rovnou konzumovat nebo znovu usušit (na suché, jen mírně rozehřáté pánvi) a několik dní uchovávat v lednici. 

2. Pražení

Pražená semínka jsou chutnější a krásně křupou, bohužel se však úpravou při vysokých teplotách ztrácí část prospěšných živin. Pražená semínka si proto občas s chutí dopřejte, neměla by to však být jejich jediná a preferovaná forma ve vašem jídelníčku.

Jak na to? Semínka můžete pražit v troubě nebo na pánvi, nevystavujte je však vysokým teplotám příliš dlouho. Semínka nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 140 °C zhruba na 15 minut. Pro pražení v pánvi vsypte semínka na suchou, mírně rozehřátou pánev a při nižší teplotě a častém míchání pražte asi 10 minut.

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace? Témata: semínka, ETA Vital Duplica, mák, sezamové semínko

Lněné semínko pro vaše zdraví

  Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Kdysi poznamenal Mahatma Gándhí: „Tam, kde se stává lněné semínko součástí běžné stravy, naleznete i zdraví.“

Len je tu od nepaměti

Z archeologických výzkumů vyplývá, že len byl lidmi používán pravděpodobně již před 10000 lety. Semeno ze Lnu divokého bylo nalezeno ve vykopávkách v Sýrii, Turecku a Iránu a jeho stáří se datuje do 8000 až 6500 př. n. l. Len patří mezi první hospodářsky cíleně využívané plodiny. Jeho blahodárné léčebné účinky využíval i Hippokrates v roce 650 př.Kr.

Len v Čechách

Pěstování lnu má v českých zemích hlubokou tradici. Len se nepěstoval jen pro vlákno (odrůdy lnu přadného), ale také pro olej získávaný z jeho semen (len olejný).

 Největšího rozmachu len zaznamenal za první republiky, kdy osevní plochy dosahovaly až 25 000 hektarů. Koncem dvacátého století se vlivem otvírání  trhu západní Evropě plocha neustále snižovala.

V roce 1998 činila výměra 2 000 hektarů a v současné době se lnem v Česku zabývá jen několik zemědělských nadšenců.

Na trhu najdeme dva druhy lněných semínek, len hnědý a len zlatý. Výživové složení obou druhů je podobné a liší se především v chuti. Hnědý len má typicky oříškovou chuť, zlatý len má jemnou máslově-oříškovou chuť.

Len je především zdrojem příznivých tuků. Obsahuje prospěšné polynenasycené mastné kyseliny a má velmi výhodný poměr omega 3 a omega 6 kyselin.

Obsahuje velké množství kyseliny alfa-linolenové, která se řadí mezi omega 3 kyseliny. Dále obsahuje kyselinu linolovou, olejovou a některé další.

Pravidelná konzumace lněných semínek tedy může příznivě ovlivnit kardiovaskulární systém.

Len je i zdrojem řady vitaminů, nejvýznamnější je obsah vitaminů E, který působí jako antioxidant. Z minerálních látek  obsahuje především vápník, hořčík a fosfor.

Významná je u lnu také přítomnost vlákniny, které obsahuje 23 gramů ve 100 gramech. Ve slupkách lnu jsou obsaženy lignany, což jsou polyfenolické látky, které působí jako fytoestrogeny. Dokážou doplnit účinek lidských hormonů a mohou tak prospět především ženám v menopauze.

Díky přítomné vláknině přispívá pravidelná konzumace lněného semínka k lepšímu zažívání a působí i v prevenci vzniku řady civilizačních onemocnění.

TIP: Lněné semínko se špatně tráví a pokud ho sníme vcelku, většinou ho příliš nevyužijeme. Abychom mohli využít všechny potřebné látky, vždy je potřeba semínka důkladně rozkousat nebo ještě lépe je předem nadrtit nebo používat lněnou mouku či lněný olej.

Vyzkoušejte lněný olej

Variantou pro pravidelný příjem některých prospěšných látek obsažených ve lněném semínku je za studena lisovaný lněný olej. Obsahuje až 55 % příznivě působící alfa-linolenové kyseliny.

Zahříváním lněný olej rychle degraduje a jeho pozitivní účinky se ničí. Používejte ho proto vždy pouze do studené kuchyně a uchovávejte v chladu, nejlépe v chladničce a po otevření do měsíce spotřebujte.

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

TIP: Lněný olej je skvělý na dochucení salátů nebo již hotových teplých pokrmů.

Důležitá je i čerstvost a kvalita vylisovaného oleje

Firma FABIO PRODUKT je výrobcem kvalitních za studena lisovaných olejů. Dlouhodobě na český trh dodává oleje řepkové pod značkou MANKA a slunečnicové SLUNKA. V širokém portfoliu dalších olejů najdete i kvalitní za studena lisovaný lněný olej. Ten je vždy lisován v menších šaržích, aby si zachoval maximální čerstvost.

Zajímavý je i výrobek FABIOFIT OMEGA 3,6,9 , kde se kombinuje olej řepkový (50 %), lněný (40 %) a chia (10 %). Díky této kombinaci a správné technologické úpravě se prodloužila trvanlivost a zlepšily možnosti použití v kuchyni.

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?

Firemní filozofie FABIO PRODUKTU nevychází jen z nabídky kvalitních šetrně zpracovaných olejů, ale dbá i na trvale udržitelný rozvoj regionu a přistupuje zodpovědně k životnímu prostředí.

Celá výroba je bezodpadová, firma je certifikována ISCC – certifikace udržitelnosti, IFS, GMP. Letos pro konečné zákazníky plánuje významně rozšířit nabídku olejů ve skle, které je recyklovatelné. Více informací na www.

fabioprodukt.cz a www.fabioshop.cz.

Sdílet:

Lněné semínko, jak nám prospěje jeho konzumace

Lněné semínko je plod lnu setého, který je u nás pěstován jako tradiční plodina. Je uznáván a ceněn mezi výživovými poradci, konzumace má zdravotní pozitiva a dokáže skvěle vylepšit jídelníček.

Lněné semínko má plochý, vejčitý tvar a může mít hnědou nebo žlutou barvu. Nutričně jsou velmi bohaté. Má vysoký obsah bílkoviny, vlákniny, tuků. Obsahují omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Z vitamínů mají vysoký obsah zejména vitamínu E a vitamínů skupiny B. Neméně důležitý je obsah minerálních látek a stopových prvků, zejména – vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo, mangan a selen.

Budete mít zájem:  Příznaky Covid 19 U Dětí?

Důležitý je obsah lignanů, které napomáhají udržovat hormonální rovnováhu a bojují s viry, bakteriemi a plísněmi. Pomáhají také bojovat s cukrovkou, ledvinovými potížemi a nádorovým onemocněním.

Lněné semínko a zdraví – jak nám může prospět jeho konzumace?Jak lněné semínko pomáhá našemu zdraví?

  • podporuje střevní peristaltiku a pravidelné vyprazdňování
  • mírní žaludeční obtíže, pomáhá snižovat kyselost žaludku
  • rozmočené semínko ve vodě přilne ke sliznici a chrání ji
  • snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • zlepšuje hybnost kloubů
  • podporuje správnou funkci prostaty
  • působí preventivně proti srdečně – cévním chorobám
  • pomáhá při premenstruačních obtížích i ženám v klimakteriu
  • konzumace lnu před porodem uvolňuje porodní cesty
  • bojuje proti zácpě

Rozdrtit, rozemlít či řádně rozkousat

Semínka jsou sama o sobě těžce stravitelná a bez úpravy by prošla trávicím traktem bez efektu. Je potřeba je rozžvýkat, rozemlít či rozdrtit. Potom je můžete konzumovat přímo nebo přidat do pomazánek, jogurtů, kaší, tvarohu, polévky. Rozdrcená ihned spotřebujte nebo uschovejte v nádobě do lednice.

Nejlepší je semínko rychle spotřebovat, tuk v něm obsažený má tendence oxidovat. Také je tuk velmi tepelně labilní, takže se nedoporučuje tepelně upravovat.

Smoothie se lněným semínkem

  • 1 hrnek nakrájených jahod
  • ½ banánu
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 a ½ menšího hrnečku mléka či sójového mléka

Vše nasypeme do mixéru a dohladka rozmixujeme.

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Léčebné účinky lněného semínka

V posledních letech roste velmi výrazně trend obracet se k přírodním léčivům. Lidé se chtějí v hektické době vrátit opět do dobré kondice, které moderní doba příliš nepřeje. Zároveň toho chtějí docílit bez klasických léků.

Naštěstí ale existuje celá řada běžně dostupných rostlin, jejichž léčivé účinky jsou známy už desítky, stovky a kolikrát i tisíce let. Jednou z takových je například lněné semínko. Podle názvu není těžké určit, že jde o semeno lnu setého.

Na následujících řádcích se o něm dovíte podrobnosti včetně toho, jak může prospět vašemu organismu.

Semínko lnu setého

Pokud před někým řeknete len setý, každý si asi něco představí. Je to jednoletá bylina dorůstající výšky asi jednoho a půl metru se světle modrými květy.

Pravděpodobně ho vídáte celkem často, ale nevíte, že je to zrovna on. Pěstuje se a zpracovává již přes sedm tisíc let.

Jeho semínko je bohatým zdrojem léčivého olej a tyto i další vlastnosti znali již staří Římané (kolik naučných článků začíná těmito slovy…).

Řecký lékař Hippokrates je dokonce často doporučoval při potížích se sliznicí trávicího ústrojí. Dnes se tato rostlina pěstuje prakticky celosvětově, kde to jen podmínky aspoň trochu dovolují.

Můžete se také setkat s velkým spektrem potravin, které jsou připraveny právě s pomocí lněných semínek. U nás není zatím až tak rozšířeno, nicméně se často používá při přípravě pečiva různého druhu. Už jsme zmínili olej, který se z lněného semínka vyrábí.

Není sice nijak valné chuti, ale vyplatí se ji překousnout, protože má na naše tělo mnoho pozitivních účinků.

Lněné semínko a dopady na zdraví

Že je lněné semínko zdraví velmi prospěšné, není nová informace. Ale občas neškodí si takové informace zopakovat. Obsahuje celou řadu enzymů, vitamin E, karoten, provitamin A, slizové látky a také velkou zásobu nenasycených mastných kyselin. Také obsahuje například omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Právě esenciální mastné kyseliny ochraňují uvnitř organismu buňky tím, že vpouští dovnitř živiny, ale zastavují škodlivé látky. Preparáty a produkty lněného semínka jsou používány hlavně na střevní a žaludeční obtíže. Vytvářejí totiž ochranný film, který vydrží dokonce i několik hodin.

Žaludeční stěna je tak ochráněna, nevznikají na ní záněty, což usnadňuje velmi regeneraci a tím pádem celkové uzdravení.

Další podstatnou složkou lněného semínka jsou lignany, sloučeniny, které mají velmi pozitivní účinky na mnohé hormony. Asistují v boji proti bakteriím, plísním, virům a také bojují proti rakovinnému bujení. Lněné semínko prospívá oběma pohlavím.

Estrogeny rostlinného původu (tzv. fytoestrogeny) působí na menstruační cyklus žen, protože vyvažují poměry mezi estrogenem a progesteronem.

Opakovaně zmíněný olej také zlepšuje stav děložní sliznice, takže může pomoci oproti některým formám neplodnosti.

U mužů je pak lněné semínko cestou léčby některých forem neplodnosti a problémů s prostatou. Dále umí lněné semínko pomoci proti zácpě a často pomůže tam, kde selhávají jiná projímadla, jinak velmi spolehlivá.

V takových případech se doporučuje konzumace lněného semínka dvakrát až třikrát denně namočeného ve vodě. Vede k normalizaci mikroflóry střeva, což zabraňuje různým kvasným a hnilobným procesům v této oblasti.

Pití odvaru (pět minut povařit jednu lžíci semen na půl litru vody) pomáhá na hemeroidy, střevní nádory a žaludeční vředy. Není výjimkou ani použití zábalů a obkladů právě z lněného semínka. Ty pomáhají velmi při otocích, zánětech, křečích či bolestech, které provázejí menstruaci.

Takové obklady se vytváří smícháním pomletého semínka s teplou vodou a okamžité nanesení této směsi na kus látky, které je přiložen na bolestivá místa.

Semínka

Každý den používám k jídlu nějaká semínka. Někdy jsou loupaná, jindy neloupaná, celá nebo pomletá, naklíčená nebo zpracovaná jako rostlinné mléko. Celá semínka miluji pro jejich křupání při jídle. Naklíčená jsou obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů a rostlinné mléko s medem je nepopsatelná pochoutka.

Semínka a ořechy jsou velice výživnou potravinou, kterou lidé sbírali už v pradávných dobách jako zásoby na zimu. Jsou pro náš organismus zdrojem velmi prospěšných tuků, čímž chrání naše cévy.

Obsahují celou řadu minerálů, které působí kladně na naši pleť a kůži celkově. Především vitamíny skupiny B, mají vliv na naši duševní pohodu. Obsahují vlákninu, která přispívá ke zdraví střev. Je v nich uloženo mnoho živin, které jsou potřeba pro vznik nového života.

Život v nich probudíme namáčením, které rovněž přispívá k lepšímu trávení.

Sezamové semínko

Pochází z rostliny sezam indický a v dnešní době se pěstuje po celém světě. Sezamová semínka jsou považována za nejzdravější semínka na světě. Právem se řadí mezi superpotraviny. Jejich působení a prospěšnost je všestranná. Považují se za nejstarší koření na světě.

Při konzumaci semínek upřednostněte sezam neloupaný, jelikož většina léčivých látek se loupáním ztrácí. Osobně používám bio.

Čínská medicína sezam přiřazuje k játrům, ledvinám, slezině – slinivce a plicím.

Přínos pro zdraví:

Obsahuje vitamíny skupiny B1 a B3, vitamín E, beta karoten aj.
Z minerálů je to vysoký obsah vápníku, železo, hořčík, draslík, zinek a fosfor.

Dále obsahuje kvalitní bílkoviny a esenciální mastné kyseliny. A proto je vyhledávanou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů.

Účinky na zdraví semínka

  • Při menopauze tlumí návaly a pocení.
  • Podporuje obranyschopnost organismu.
  • Pomáhá při osteoporóze.
  • Přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku.
  • Mírní depresivní stavy a neurózy.
  • Zabraňuje zácpě a špatnému trávení.
  • Pozitivně ovlivňuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
  • Pro vysoký obsah železa se doporučuje pacientům s anémií a ženám v plodném věku.

Pro sezamový olej platí

  • Prospívá trávení
  • Zvyšuje imunitu
  • Má antioxidační účinky
  • Vyvažuje psychickou i fyzickou únavu
  • Používá se v přírodní kosmetice na suchou a popraskanou pokožku

Sezamové mléko je výbornou náhražkou kravského mléka.

Kontraindikace

U sezamového semínka stejně jako sezamového oleje nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Opatrní by měli být ti, co jsou alergičtí na arašídy. Rovněž těhotné a kojící ženy.

Recepty

Sezamové mléko

  • 3PL sezamových semínek
  • 0,5 – 1l vody

Postup:
Semínka nasypeme do vody a necháme 2h bobtnat, následně rozmixujeme, přecedíme přes plátýnko a pijeme. Můžeme si toto mléko ochutit např. medem, kakaem nebo přimixovat ještě banán či datle.

Sezamový čaj

  • 1 šálek vody
  • 2ČL mletého sezamového semínka

Postup:
Sezam s vodou povaříme 12-15 minut. Odstaví, necedíme a pijeme se semínky.
Denně můžeme vypít 2-3 šálky. Pro upravení menstruace se pije 10 dní v měsíci.
Sezam obsahuje hodně vápníku, proto se čaj pije při osteoporóze.

Může prospět při zrakových problémech.

Lněné semínko

Záznamy o pěstování lnu se datují do doby 3000 př. n. l.  Pěstuje se nejen pro potravinářský průmysl, ale především pro jeho široké využití v textilním průmyslu.

Lněné semínko patří k nejbohatším zdrojům omega3 – mastných kyselin. Právem se řadí mezi superpotraviny a používá se jako jídlo i lék.

Budete mít zájem:  Na lovu jarních bylin

Přínos pro zdraví:

  • Obsahuje vitamín B1, B2, B3, B6 a E.
  • Z minerálů je to vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor a mangan.
  • Je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin a lignanů.

Lignany – mají antioxidační účinky a mohou se chovat jako fytoestrogeny. Při studiu vlivu lignanů na karcinogeny, byla zjištěna nepřímá souvislost mezi hladinou lignanů a rizikem vzniku rakoviny prsu, vaječníků, štítné žlázy u žen a tlustého střeva či prostaty u mužů. Lignany jsou podobné ženským hormonům, estrogenům. Konzumaci by měli zvážit ženy těhotné a kojící.

Účinky na zdraví:

  • Je účinnou prevencí proti rakovině.
  • Příznivě působí při zánětu žaludku a poruchách trávení.
  • Snižuje riziko mozkových příhod.
  • Je prevencí proti obezitě.
  • Má protivirové, protiplísňové a protizánětlivé účinky.
  • Lze použít při léčbě pásového oparu.
  • Harmonizuje cukr v krvi a krevní tlak.
  • Pozitivně působí na kožní vředy, nežity, abscesy.
  • Přispívá k mladistvosti pokožky.
  • Pomáhá očistě těla před otěhotněním.
  • Pro ženy je prospěšný při nepravidelné menstruaci i při menopauze.
  • Uvolňuje porodní cesty a spouští tvorbu mateřského mléka.
  • Podporuje odolnost kloubů a šlach, včetně jejich pružnosti.
  • Udržuje pravidelný rytmus srdce.
  • Je vhodný na popraskanou pokožku na těle i na patách.
  • Má pozitivní vliv na dvanácterníkové a žaludeční vředy.

Kontraindikace

Nemá žádné nežádoucí účinky a při běžné konzumaci lze používat dlouhodobě.

Recepty

  • 120 g tvarohu
  • 40 g lněného oleje

Postup:
Ingredience ušlehejte šlehačem nebo v mixéru. Lze i důkladně zašlehat ručně.
Použití: Je to ideální výživa pro děti, mladistvé a sportovce. Používá se jako dieta pro všechny chronická onemocnění, hlavně při cukrovce, zhoubných nádorech, artritidě, srdečním onemocnění a poruchách žlučníku. Zlepšuje se i zrak a sluch.

Vývar z lněného semínka
(toxiny, rentgen)

  • 1 sklenice lněných semínek
  • 3 l vody

Postup:
Do hrnce s poklicí nasypte semínka, zalijte horkou vodou a vařte asi 2 hodiny na mírném ohni.

Později odstavte a pijte odvar po doušcích během celého dne. Kúra trvá 2 – 3 týdny a je třeba vypít 1 – 1,5 l denně.

Při pití tohoto vývaru se vylučují z organismu toxiny, radioaktivní látky a jiné škodliviny.

Recepty našich babiček (myom, ledviny, játra)

Při myomu na děloze je třeba vypít lněného odvaru 3 krát denně ½ sklenice. Kúra trvá 15 dní.

Zbylá semínka po scezení odvaru nevyhazujte, ale vyklepněte je ze sítka na igelitový sáček a ještě teplá přiložte na 20 minut na oblast jater a žlučníku.

Dýňové semínko

Dýně pochází z Indie a zde se také začala používat semínka, coby potravina a lék již před několika tisíci lety. Dýňová semínka patří rovněž mezi superpotraviny a mají široké uplatnění.

Přínos pro zdraví:
Obsahuje vitamín A, B1, B2, B6, B12, B15, D a E.

Z minerálů je to zinek, fosfor, měď, mangan, draslík, selen, hořčík, vápník a železo.

Je významným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Obsahuje celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. Stimuluje hladinu serotoninu a jeho vyplavování v mozku, čímž může příznivě ovlivnit nálady či deprese. Dýňová semínka jsou velmi bohatá na zinek, který ochraňuje náš imunitní systém. Tato semínka jsou zázrakem pro močový měchýř.

Účinky na zdraví:

  • Chrání srdce, cévy a játra.
  • Omezuje vznik ledvinových kamenů ze šťavelu vápenatého.
  • Ovlivňuje růst vlasů a nehtů. Příznivě působí na pleť.
  • Má protinádorové účinky.
  • Snižuje vysoký krevní tlak, riziko infarktu a mrtvice.
  • Detoxikuje trávicí trakt.
  • Zpomaluje stárnutí a degenerativní procesy.
  • Může být prospěšné při nespavosti, depresích a úzkosti.
  • Patří mezi léky proti tasemnicím a parazitům.
  • Podporuje slinivku břišní.
  • Snižuje vysoký cholesterol.
  • Podporuje léčbu některých druhů ekzémů.
  • Používá se při osteoporóze, artritidě, revma a dně.
  • Příznivě působí na postmenstruační syndrom.
  • Zmírňuje potíže s onemocněním prostaty.
  • Tlumí podráždění močového měchýře, které není způsobeno bakteriemi.
  • Snižuje nutkání na močení, má příznivý vliv na svalstvo močového měchýře.
  • Napomáhá při oslabeném svalstvu pánevního dna.
  • Zmírňuje zátěžové stavy močového měchýře po porodu či po přechodu.

Kontraindikace

Při běžné konzumaci, nejsou zaznamenány žádné negativní účinky. Běžná denní dávka je 1 -2 PL.

Recepty:
1 – 2 PL důkladně rozžvýkat nebo umlít na prášek a přidávat do polévek, kaší, na pomazánky atd.

Vývar z dýňových semínek
(nemocné ledviny)

  • 100 g dýňových jader
  • ½ l vody

Postup:
Jádra zalijte vodou a vařte na mírném ohni hodinu. Pak přeceďte a pijte vývar společně s pojídáním dýňových semen. Zároveň si na játra udělejte obklad z lněných semínek: 100g lněného semínka, vařit ve 200 ml vody během 30 minut. (návod viz. výše)

Slunečnicové semínko

Slunečnice roční původně pochází z Ameriky. Její pěstování po světě se začalo šířit až po objevení a dobývání tohoto světadílu. Semínka slunečnice jsou zdrojem všech živin potřebných pro lidský organismus, kromě vitamínu D. Patří mezi superpotraviny. Slunečnicová semínka jsou výbornou vegetariánskou náhradou masa.

Přínos pro zdraví:
Obsahuje vitamín B1, B3, B6, C, K, PP a E.
Z minerálů je to draslík, mangan, železo, fosfor, vápník, hořčík, selen a zinek.

Je zdrojem rostlinných tuků (asi 50%), proteinů (asi 20%) a sacharidů. Obsahuje aminokyselinu Tryptofan. Tryptofan – podporuje tvorbu serotoninu, hormonu štěstí. Serotonin je přenašeč nervových vzruchů v centrální nervové soustavě. Nedostatek serotoninu způsobuje poruchy spánku, agresivitu, deprese a různé změny nálad.

Slunečnicová semínka obsahují velké množství vitamínu E, který významně chrání molekuly před poškozením a předčasným stárnutím. Chrání náš organismu s před různými záněty, artritidou, rakovinou a cukrovkou.

Přibližně 50 g těchto semínek obsahuje 90 % denní dávky vitamínu E.

Účinky na zdraví

  • Pomáhá při únavě, nespavosti a depresích.
  • Působí antistresově.
  • Chrání kardiovaskulární systém.
  • Vyživuje mozek a posiluje činnost nervů.
  • Snižuje riziko krevních sraženin.
  • Zlepšuje akné a ekzémy.
  • Blahodárně působí na elastičnost kůže.
  • Vyživuje nehty a vlasy.
  • Působí proti volným radikálům.
  • Mírní svalové křeče a napětí ve svalech.
  • Snižuje krevní tlak a cholesterol.
  • Je zdrojem zdravých tuků.
  • Zpomaluje šedivění vlasů.

Kontraindikace:

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Možná lze uvést pouze to, že jsou velmi tučná.

Konzumovat je mohou i děti a těhotné či kojící ženy.

Recept

Zdravá čokoláda pro děti

  • 25 g slunečnicových semínek lehce opražených na pánvičce
  • 25 g rozinek
  • 25 g sušených švestek
  • 2 fíky
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 PL medu

Postup:
Všechny suroviny smícháme. Dáme do formy a vložíme na 12 hodin do mrazničky. Následně nakrájíme na kostičky a skladujeme v mrazničce.

Konopné semínko

Konopné semínko se používá už dlouhá tisíciletí. Lze říci, že je staré jako lidstvo samo. Rostlina konopí se využívá mnoha různými způsoby, ale zdůrazňuji, že konopné semínko neobsahuje omamnou látku THC (delta-D-tetrahyd). Rovněž patří mezi superpotraviny.

Přínos pro zdraví:
Obsahuje vitamín A, C, D, E, F a vitamíny skupiny B.
Z minerálů je to jód, síra, chlor, železo, vápník, draslík, hořčík, zinek a fosfor aj.

Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6.

V semínku se nachází až 20 aminokyselin a 25 % bílkovin. Je bohatým a vyváženým zdrojem esenciálních mastných kyselin.

Účinky na zdraví:

  • Zvlhčuje a vyživuje pokožku, čímž ji chrání před projevy stárnutí.
  • Podporuje snižování hmotnosti.
  • Snižuje a optimalizuje krevní tlak.
  • Podporuje růst nehtů a vlasů.
  • Zmírňuje kašel, migrény a záněty.
  • Pomáhá normalizovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Povzbuzuje činnost mozku a celé nervové soustavy.
  • Zlepšuje paměť.
  • Lze použít u pacientů s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
  • Doporučuje se při kardiovaskulárních nemocech.
  • Je prevencí fyzické a psychické zátěže.
  • Posiluje obranyschopnost organismu.
  • Podporuje regeneraci a růst svalové hmoty.
  • Udržuje v rovnováze hormonální systém.
  • Používá se při atopickém ekzému a lupusu.
  • Může prospět při léčbě roztroušené sklerózy.
  • Lze jej používat i v těhotenství.
  • Neloupané semínko je výborné při detoxikaci a očistě střev.
  • Kontraindikace:
  • Nejsou známy žádné nežádoucí účinky při běžné konzumaci konopného semínka.
  • Recept

Konopné mléko

  • 1 hrst konopných semínek
  • 1 l vody

Postup:
Konopná semínka namočíme do vody na několik hodin. Následně umixujeme v mixéru a přecedíme přes plátýnko. Konopné mléko můžeme ochutit medem, kakaem či opětovně umixovat s banány nebo datlemi. Datlové konopné mléko osobně nazývám cappuccinem.

Rovněž konopný olej či mast mají příznivé účinky na zdraví.

Rozebraly jsme zde pět druhů semínek, které mají významné účinky na naše zdraví. Dalo by se pokračovat dále, jelikož semínka zdaleka nekončí. O výhodách třeba chia semínek nebo máku zase někdy jindy.

S láskou Xenieta

Zdroje

  • www.bylinkovo.cz
  • www.celostnimedicina.cz
  • www.rehabilitace.info
  • www.elixi.cz

Používáme WordPress (v češtině).. Šablona: Flat 1.0.4 od Themeisle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector