Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Včelí pyl má na lidské tělo a zdraví mimořádně dobrý vliv. Jeho účinky jsou všestranné a komplexní. Zkušenosti mnoha desetiletí zas dokazují, že nemá žádné vedlejší účinky a nezpůsobuje žádné zdravotní problémy.

Včelí pyl je zázračný doplněk výživy – téměř, ale jen téměř jako lék! Čistý včelí pyl (oplodněný pyl) se považuje za nejkomplexnější přirozenou výživu. Najdete v něm téměř všechny živiny, které lidské tělo potřebuje, plus cca.

40% obsahu bílkovin přítomných ve formě volných aminokyselin.

Pokud vás tato téma zaujala a chcete se o včelím pylu dozvědět vše, co se vědět vyplatí, čtěte dále.

Co je včelí pyl?

Včely stráví každý den osm hodin sbíráním pylu.

Každá včela instinktivně sbírá ten nejzdravější pyl z tisíců květů, který pak slepí svými slinami a ve speciálním “koši” na zadních nohách ho přenese do úle. Včelí pyl obsahuje množství živin, např.

aminokyseliny, všechny druhy vitaminů B-komplexu, minerály, bílkoviny, sacharidy a lipidy. Sesbírat za lžíci pylu trvá včele dělnici celý měsíc.

Pro lidi je včelí pyl jedním z nejdokonalejších živin. Jeho nutriční hodnotu nelze srovnat s žádnou jinou potravinou.

Aminokyseliny v něm obsažené umí lidské tělo velmi účinně využít. Dokonce ani sýry, vejce a maso neobsahují tolik aminokyselin jako pyl.

Ve starověku lidé věřili, že člověk může přežít celý život bez nemocí pokud nebude konzumovat nic jiného jen včelí pyl.

Tonizující účinek pylu na lidský organismus je pravděpodobně podmíněn obsahem bílkovinných látek a fermentů. Tento vzpružující účinek pylu bývá přirovnáván k účinkům hormonů a skutečně, pokud hledáme analogii z biologického hlediska mezi rostlinnou a živočišnou říší, je vlastně pyl produktem jakýchsi “rostlinných pohlavních žláz”.

Včelí pyl nelze vyprodukovat uměle. Pyl, který je dostupný v prodejnách se získává ze zadních nohou včel, pak se jeho vnější obal naruší a je připraven poskytnout své příznivé účinky. Jeho chuť je trochu nasládlá, trochu nahořklá, po čase se na ni dá zvyknout.

Jaké je jeho složení?

Komplexní a na živiny bohatý pyl pomáhá upravit takové formy stravování, které obsahují málo živin nebo nejsou dostatečně vyvážené. Je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů, minerálů, aminokyselin, hormonů a enzymů a v neposlední řadě obsahuje významné množství přírodních antibiotik.

Tato zázračná superpotravina obsahuje následující živiny:

  • mnoho karotenoidů (které jsou prekurzory vitaminu A)
  • B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a vitamín B12
  • vitamín C
  • vitamín E
  • vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, křemík, síra a 59 stopových prvků
  • 22 aminokyselin s 5-7 násobkem aminokyselin, které se nacházejí ve stejném množství hovězího masa, mléka, vajec nebo sýra
  • enzymy, např. amyláza, kataláza, zima, cytochrom, dehydrogenáza, diaforázy, diastáza, mléčné kyseliny, pektany a fosfatáza

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Včelí pyl působí na zdraví blahodárně bez ohledu na věk.

Obecné účinky včelího pylu jsou absolutně komplexní, protože aktivují biologické funkce v našem organismu, aniž by se zaměřili pouze na určitou fyziologickou oblast. Mnoho let testování ukázalo, je lehce stravitelný a doporučuje se pro všechny věkové skupiny. Samozřejmě alergie na pyl je kontraindikací užívání.

Pokud jste ho dosud nekonzumovali pravidelně, je tu pár dobrých důvodů, abyste začali:

  • stimuluje imunitní systém – díky vitaminem A, B, C, D a E a obsahu bílkovin, vápníku, hořčíku, selenu a cysteinu je pyl vynikající podporou imunitního systému. Je také známo, že má vliv na obnovu střevní flóry a antibiotické vlastnosti, které chrání tělo před prochladnutím a rýmou.
  • dává energii – pyl obsahuje velké množství aminokyselin a vitamínů, ale hlavně vitamín B, který je známý svými účinky zvyšujícími energii a odolnost, ale také hraje roli při prevenci únavy
  • podporuje trávení – obsahuje enzymy, které napomáhají trávení. Tyto enzymy pomáhají organismu z potravy, kterou přijme produkovat živiny, které tělo potřebuje.
  • chrání plíce – v pyly je množství antioxidantů, které mají protizánětlivý účinek a pomáhají tak například předcházet výskytu astmatu
  • zvyšuje plodnost
  • zabraňuje předčasnému stárnutí – jako mírné projímadlo čistí organismus a jeho pravidelná konzumace pomáhá předcházet předčasnému stárnutí. Pyl je plný inhibitorů stárnutí, s prvky, které chrání buňky kůže a zpožďují proces stárnutí. Je to hlavně vitamín E bohatý na esenciální mastné kyseliny, které regenerují buňky. Zmírní vrásky, stopy akné zmizí a zpožďuje vznik pigmentových skvrn.
  • léčí závislost – používá se také k léčbě závislosti a snížení chuti k jídlu potlačením podnětů. Jelikož pyl snižuje chuť k jídlu, může být velmi užitečný při kontrole hmotnosti.
  • chrání oběhový systém – pyl produkovaný včelami obsahuje velké množství rutinu, což je bioflavonoidný antioxidant a posiluje krevní cévy, zmírňuje problémy s oběhem a kontroluje hladinu cholesterolu. Antikoagulační vlastnosti mohou zabránit infarktu nebo mrtvici.
  • rakovina prostaty – prospěšný účinek pylu na profylaxi a léčbu poruch prostaty je už dávno znám. Výzkum objevil několik procesů odehrávajících se na této úrovni. Selen v Pele obnovuje rezervy subkanálů varlat a prostaty, které se vylučují společně se spermiemi. Je to důležitý antioxidační a protirakovinový prostředek. Fytosteroly udržují zdravé fungování prostaty a snižují frekvenci hyperplastických lézí. V důsledku pokročilého věku dochází ke snížení endogenní produkce vitaminu D, která také hraje roli ve funkci prostaty a nízké hladiny vitaminu D v rakovině prostaty. Produkce vitamínu D je podporována pylem enzymaticky, ale vitamín E a zinek mají ochrannou úlohu proti rakovině. Pylové flavonoidy, kvůli silným antioxidantem, inhibují peroxidaci nasycených mastných kyselin, která hraje roli ve vývoji rakoviny prostaty a rakoviny prsu.
  • rakovina prsu – příčiny a následky rakoviny prsu se podobají rakovině prostaty. Výše uvedené a strava bohatá na vlákninu a polynenasycené mastné kyseliny výrazně přispívají k prevenci a v neposlední řadě k léčbě těchto typů rakoviny.

Pokud nahlédnete do kterékoliv diskuse věnované zkušenostem s užíváním včelího pylu setkáte se jen s superlativy. Ojediněle se setkáte s vyjádřením, že od užívání pylu někoho odradí rozšířený názor, že je to velmi silný alergen. Pro ně ale máme dobrou zprávu. Výzkumy říkají něco jiného.

Jelikož s včelím pylem mají největší a nejrelevantnější zkušenosti včelaři, vědci z farmakodynamické oddělení medicínského fakulty Jagellonské univerzity v Krakově se obrátili přímo na nich. Oslovili 2540 včelařů formou dotazníku, který se jim vrátil od 493 z nich.

Jen dva chovatelé uvedli, že na sobě zaznamenali alergickou reakci po požití včelího pylu, stejně dva alergii na med (který, když je pravý, přirozeně obsahuje i pylová zrnka). Jeden z včelařů alergických na pyl uvedl trávicí potíže po konzumaci pylu, druhý svědění.

43 včelařů uvedlo, že trpí jinou alergií, jako je alergie na včelí produkty. Ale na pyl či med alergičtí nebyly. Spolu jich bylo na včelí pyl alergických pouze 0,56%.

Symptomy bylo jen svědění, které ustalo po konzumaci pylu, žádné závažné alergické reakce zaznamenané nebyly.(zdroj)

Jaké jsou možné nežádoucí účinky?

Pro většinu lidí je bezpečné užívat včelí pyl orálně po dobu 30 až 60 dní, v závislosti na velikosti dávky.

Pokud začnete po zkonzumování včelího pylu pociťovat svědění, zduřeniny a otoky, potíže s dýcháním nebo závratě, okamžitě přestaňte s užíváním včelího pylu a poraďte se se svým lékařem. Vždy začněte užívat ne rovnou celou doporučenou dávku, ale jen špetku. Postupně dávku zvyšujte, pokud vám to nebude dělat žádné zdravotní problémy nebo způsobovat alergické reakce.

Jak užívat včelí pyl

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Ovocný salát s jogurtem, chia semeny, čerstvými bobulemi, včelím pylem.

Sušený, nebo nazývaný i suchý pyl, sestává z relativně tvrdých částic. Při konzumaci důkladně žvýkejte a polkněte. Tento způsob je většinou přijatelný pouze pro dospělé, děti ho v této formě až tak rádi nemají.

Důležité: Dodržujte dávkování! Při nedodržení dávkování může dojít k hypervitaminóze (předávkování vitaminy). I proto odborníci doporučují dělat při užívání včelího pylu přestávky.

Dospělým se doporučuje konzumovat jedna čajová lžička (cca 5 gramů) denně jako prevence. Při zdravotních problémech je možné užívat 2-3 čajové lžičky, maximálně však 20 g denně.

Ještě předtím je však vhodné vyzkoušet užít pouze několik zrníček, zda nedojde k alergické reakci.

Jako včelí pyl chutná ještě lépe? Pokud vám nevyhovuje samotné užívání pylu, tak ho přimíchejte do jogurtu, džusu, ovesných vloček, kaše nebo jiného jídla. Existují však i další způsoby.

Rozmíchejte včelí pyl spolu s medem ve vodě a vypijte. Případně ho přidejte do ovocných salátů nebo jím vyzdobte koláče či zákusky.

V žádném případě ho však nepoužívejte do jídel, které se budou tepelně upravovat, protože tehdy dochází ke ztrátě jeho vlastnost

Nejčastější otázky a odpovědi

❓ Doporučuje se použití včelího pylu v těhotenství?

Včelí pyl je bezpečný pro organismus. Je vhodný pro těhotné ženy i pro děti.

❓ Co je to fermentovaný včelí pyl a jaký je recept na jeho přípravu?

Pyl z květů obsahuje bílkoviny, mastné kyseliny, vitamíny, minerální látky a jiné cenné látky pro lidský organismus. Člověk je však nedokáže zpracovat jednoduchým spolknutím.

Aby se pylová zrnka daly strávit a využít, musí pyl projít fermentací (štěpením) v medu nebo v medové vodě. Do převařené vlažné vody přimíchejte med. Když se med zcela rozpustí nasypte do sklenice pyl. Pořádně promíchejte a směs nechte 3 dny odpočívat v otevřeném poháru.

Vznikne pylová kaše podobné konzistence jako pylová zásoby včel v úlech. Uchovávejte v chladničce. (zdroj)

  • ❓ Jaké je doporučené skladování včelího pylu?
  • Surový včelí pyl je nutné skladovat v mrazničce při – 4 až -18 stupních, sušený pyl se skladuje v dobře uzavřené nádobě při pokojové teplotě.
  • ❓ Recenze, zkušenosti i nejedno fórum hovoří o příznivých účincích včelího pylu na potenci, je to pravda?

Pyl přináší dobré výsledky i při depresích a snížené potenci. Je to biologický stimulátor, který výborně působí i na produkci pohlavních hormonů.

⭐ Doporučené přípravky včelího pylu + cena

Včelí pyl si můžete koupit v prodejnách zdravé výživy, lékárna ho běžně nenabízí. Jeho cena je dostupná pro každého. Nakonec posuďte sami – v přehledné tabulce vám přináším výběr přípravků včelího pylu, samozřejmě spolu s cenami.

Ať se líbí tady jsou:

Použité zdroje:

Jak se vám líbil tenhle článek? Článek byl publikován 21. června 2018 a upraven 7. července 2021 Článek je zařazený do kategorie: Alergie, Anémie, Astma, Dýchací soustava, Klouby, Krevní tlak, Oslabená imunita, Plodnost, Pokožka a pleť, Prevence rakoviny, Prostata, Srdce, žíly a cévy, Stárnutí, Trávení a metabolismus

Mohlo by vás zajímat

  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Ruticelit – alternativní přípravek na hojení a regeneraci, ale i na snížení stresu a migrény
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? MSM prášek – kloubní výživa, která navíc zjemňuje jizvy, zlepšuje imunitu a pomáhá při alergiích
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Enterosgel (recenze) – přípravek na absorpci toxických látek a zplodin metabolismu v organismu
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Spirulina – superpotravina, komplexní zdroj vitamínů, minerálů a bílkovin + 26 důvodů, proč ji zkusit (i na hubnutí)
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Excipial U Lipolotio (recenze) – dermální emulze vhodná pro všechny, kteří mají problémy se suchou a podrážděnou pokožkou
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Flixonase 50 mikrogramů (recenze) – úleva od příznaků alergické rýmy na 24 hodin, jak funguje tento nosní sprej?
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Kapsle Candistop (Topnatur) – recenze a zkušenosti s přírodním doplňkem výživy na přemnožené kvasinky
  • Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky? Moringa oleifera – „zázračný strom života“, jaké jsou účinky + mé zkušenosti a dostupné formy (prášek, čaj, olej, tablety)
  • Wobenzym – jak funguje známý lék proti zánětům, otokům a poruchám imunity? (recenze, zkušenosti + nejlepší ceny)
  • Claritine (recenze) – úleva od příznaků alergie, kýchání, svědění patra v ústech, svědění v uších, výtoku z nosu a kopřivky
Budete mít zájem:  Kopřivka A Alergie Na Lepek?

Autor článku

Komentáře

Včelí pyl pozitivně ovlivňuje lidské zdraví i psychiku

Novoroční období je časem, kdy si dáváme spoustu předsevzetí a motivujeme se k výkonům na celý rok. Jedno z předsevzetí, které si dal snad už každý – alespoň jednou v životě – je zdravější žít, zhubnout, cvičit, detoxikovat. Pokud i vy chcete zhubnout do plavek, detoxikovat nebo „jen“ být zdravější, tak tento článek je určen pro vás.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Včelí pyl má velmi mnoho pozitivních účinků nejen na naše zdraví, ale i na naši psychiku. Včelí pyl je považován za největší antioxidant, který se nachází v přírodě. Je určen všem aktivním lidem, reguluje krevní tlak a cholesterol, odstraňuje únavu, chrání játra, ledviny a žlučník. Rovněž je vynikajícím prostředkem v boji proti stárnutí.

Oblíbené včelí pyly

Jak vzniká včelí pyl

Včelí pyl sbírají včely jako svou potravu. Sbírají květový pyl is nektarem, které na zadních nohách přinesou do úlu. K nám se dostane od včelařů, kteří zúží vchod do úlu natolik, aby se část této směsi o úl zachytila. Tvar, velikost a barva pylu závisí na květů, ze kterých pyl pochází. Vůni má převážně květinovou, kořeněnou s nádechem do hořké.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Jedním ze zajímavých faktů je, že včelí pyl nemůže být syntetizován v chemické laboratoři. I přes vysokému počtu chemických analýz je čistý včelí pyl sloučeninou látek, která stále obsahuje látky, které se nepodařilo identifikovat. A možná právě to jsou ty tajné ingredience, který dělají včelí pyl takovým jedinečným.

Účinné látky včelího pylu

185 živin, 22 aminokyseín, 27 minerálních látek, 100 enzymů a vitaminy skupiny A, B, C D a E představují složení včelího pylu. Ze skupiny B komplexu obsahuje celou řadu B vitamínů jako B1, B2, B5, B6, B12, ale i B3. V 100 g včelího pylu je například:

  • 9,2 mg vitaminu B1,
  • 18,5 mg B2,
  • 5,0 mg B6.

Pro srovnání je doporučená denní těchto vitaminů je B1 – 1,4 mg, B2 – 1,6 mg, B6 – 1,8 mg.

Včelí pyl je rovněž bohatý na beta karoten a obsahuje ho 20krát více než je v mrkvi.

Z minerálních látek mají zastoupení draslík, hořčík, vápník, měď, železo, křemík, fosfor, síra, chlór a mangan. Rovněž obsahuje sacharidy, tuky a enzymy.

Včelí pyl je bohatý na aminokyseliny, zvláště ty esenciální, které si naše tělo neumí vytvořit samo. A zároveň je bohatší na proteiny více než jakýkoli jiný živočišný produkt.

Přesné nutriční hodnoty včelího pylu jsou samozřejmě uvedeny v popisu každého výrobku.

Jaké jsou účinky včelího pylu?

  • Je největší přírodní antioxidant.
  • Dodává energii.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáhá při zvýšené fyzické a psychické námaze.
  • Napomáhá trávení a správnému metabolismu.
  • Včelí pyl zlepšuje a léčí plodnost.
  • Léčí různé alergie (minimalizuje histaminové reakce).
  • Pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu.
  • Zlepšuje stav pokožky a pomáhá v boji se stárnutím.
  • Podporuje imunitu.
  • Optimalizuje krevní tlak a cholesterol.
  • Chrání plíce a zabraňuje výskytu astmatu.
  • Rovněž jsou známé i preventivní účinky včelího pylu při rakovině.

Pro koho je včelí pyl vhodný

Při včelím pylu je důležité zmínit, že by se neměl užívat nepřetržitě. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů by mohlo dojít k předávkování. Bezpečné je užívat ho v časovém rozpětí 30 až 60 dní podle potřeby.

Pyl mohou užívat všichni, nejen nemocní lidé, protože slouží i jako prevence. Včelí pyl je koncentrovaný a doporučená dávka je jedna lžička denně. Včelí pyl je vhodný pro každého, ale pozor by si měli dát alergici.

Ti by si měli před použitím vyzkoušet užití pylu na pokožce a kdyby pocítli svědění nebo zarudnutí, tak by ho užívat neměli. Vhodný je také pro děti (od tří let). Různé zdroje se však liší v názoru, zda je či není vhodný včelí pyl v těhotenství.

Obsahuje alergeny a tím pádem je stejná otázka i co se týče včelího pylu během kojení. V tomto případě bude určitě nejlepší poradit se s lékařem.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Dávkování včelího pylu

Na začátku začněte menšími dávkami (jedna čajová lžička) a pak můžete dávkování zvýšit až na jednu lžíci denně. Dávkování se doporučuje ráno nalačno nebo spolu med s pylem, případně smíchaný s jogurtem. Rovněž lze zapít vodou nebo čajem.

Pokud je pyl v prášku, tak se může zapít, jinak se doporučuje rozpustit v ústech a teprve potom spolknout. Pro děti se doporučuje dávkování poloviční nebo čtvrtinové. Důležité pro všechny však je, že včelí pyl nemůže užívat večer nebo na noc.

Je to zejména kvůli antioxidačním účinkem a jeho vysoké pomoci při fyzické a psychické aktivitě. A na večer se už tělo musí regenerovat.

Odborníci se obecně shodují na užívání včelího medu postupně, čili nejprve menší dávky a postupně je zvyšovat. Maximální denní dávka pro dospělého člověka je 20 gramů denně.

Venkovní použití

Včelí pyl je vynikajícím prostředkem v boji proti stárnutí. Používá se zejména vnitřně, ale na venkovní použití slouží skvěle zejména jako pleťová maska. Jak na to? Smíchejte jednu lžičku včelího pylu s čerstvým žloutkem a aplikujte na tvář a šíji. Po několika použitích jsou výsledky viditelné.

Tipy na dávkování

  • Pokud vám včelí pyl nechutná, tak si ho přimíchejte do ovesné kaše, jogurtu nebo smoothie. Nebo si ho smíchejte s vodou.
  • Při užívání včelího pylu snižte množství konzumované stravy, zejména bílkovin. Včelí pyl jich obsahuje tolik, kolik je obsaženo přibližně jeden kilogram masa.

Skladování

Surový pyl by měl skladovat v mrazničce při -4 až -18 stupních. Naopak, sušený pyl by měl skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Jiné zdroje uvádějí skladování v chladničce.

Nejoptimálnější tedy bude řídit se instrukcemi, které naleznete přímo na obalu daného výrobku. Včelí pyl je třeba chránit před sluncem, světlem a vlhkostí.

Po jednom roce od uskladnění ztrácí pyl své vlastnosti, proto je ho vhodné do této doby zpracovat.

Fermentovaný včelí pyl

Určitě jste se již setkali s pojmem fermentovaný včelí pyl. Co to tedy je? Pyl obsahuje velmi mnoho vzácných látek. Tyto látky jsou však pro lidský organismus velmi těžko zpracovatelné. Na to, aby se daly pylová zrna strávit je potřebný proces fermentace. Je to štěpení v medu nebo medové vodě.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Jaký je proces fermentace a jak se získává včelí pyl? Do převařené a vychladlé vody se přimíchá med. Když se med rozpustí, tak se přisype pyl. Tato pylová pasta musí tři dny odpočívat v otevřeném poháru. Výsledkem je fermentovaný pyl (pylová kaše), kterou je třeba uchovávat v chladničce. Takto zpracovaný medový pyl pak užíváme podle výše zmíněných návodů.

V jaké formě se prodává a kolik stojí

Včelí pyl najdete nejčastěji ve formě prášku jako práškový, ale i jako emulzi. 100 gramů práškového včelího pylu najdete již od dvou eur, což je opravdu přístupné pro každého. 400 ml emulze stojí přibližně 20 eur.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Propolis a ostatní formy včelích produktů

Včelí produkty můžeme obecně rozdělit na přímé a nepřímé. Mezi přímé patří včelí jed, včelí vosk a mateří kašička. Mezi nepřímé patří med, propolis a včelí pyl.

Včelí jed vylučuje jedová žláza samic včely medonosné. Obsahuje různé chemické látky a aplikovat se může jedině pod dohledem lékaře.

Včelí vosk má podobu voskových šupinek a vylučovaný je žláznatými epitelem včel dělnic. Má širokospektrální využití – ve farmacii, kosmetice, v průmyslu, v elektrotechnice, ale i při textilu v módním průmyslu.

Mateří kašička je kašovitá hmota smetanové barvy, kterou vylučují včely dělnice a krmí ní larvy budoucí včelí matky. Obsahuje mnoho zdravých látek, ale podléhá rychlému rozkladu, proto je dobré konzervovat ji spolu s medem. Velmi dobré výsledky jsou zejména při léčbě astmatu.

Z nepřímých produktů včel je med asi jediný, který netřeba představovat. Je několik druhů a člení se podle toho, z jakého květu pochází. Uplatnění má zejména v medicíně při léčbě nachlazení, chřipce, při různých poraněních. Je součástí kosmetických výrobků a obecně má velmi blahodárné účinky.

Propolis je směsí vosku pryskyřic. Produkují ho samozřejmě včely a používají jej na tmelení různých trhlin jako ochrana před vnějším nepřítelem. Propolis na trhu můžeme najít jako tinkturu nebo práškový propolis.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Propolis a propolisová tinktura mají výrazné léčivé účinky. Z čeho se získávají? Na co všechno se používají? Čím se liší? Vše potřebné se dozvíte v článku.

Zajímavosti na závěr

Věděli jste že,

  • existují záznamy, kde se uvádí, že pokud lidé konzumovali včelí pyl, tak se dožili až sto let? Existuje dokonce zpráva ruského biologa Tsitina z roku 1945, v níž se uvádí, že 150 Rusů ve věku sto a více let vděčilo své dlouhověkosti právě včelímu pylu.
  • včelí pyl konzumoval i Pythagoras?
  • léčivé účinky byly známy již ve středověku.
  • včelí pyl obsahuje resveratrol, čili látku, která je přítomna například i v červeném víně, ořechy, arašídy a borůvkách?
  • Včelí pyl má opravdu široké využití a ne nadarmo se nazývá všelékem.

Zkušenosti s užíváním včelího pylu jsou jen pozitivní. Pokud budete dodržovat informace v článku, tak včelí pyl má na lidsky organismus pouze pozitivní účinky a nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Je to prostě skutečný všelék.

Oblíbené včelí pyly

Med – léčivé účinky, recepty, historie, zajímavosti

Med je od nepaměti považován za pokrm bohů, prostředek mládí, moudrosti a nesmrtelnosti. Včely, které med produkují, byly v dávných dobách uctívány a považovány za posvátné.

Dnes už víme, že med je jednou z nejvydatnějších potravin, a kromě vynikající chuti skrývá léčivé účinky. Napomáhá růstu, posiluje kosti, má povzbuzující, uklidňující a antiseptické účinky, pomáhá při chudokrevnosti, nachlazení a astmatu.

Je prospěšný pro srdce, játra, žaludek i mozek.

Pohled do historie

Spojení medu s božstvy je známo od pradávna. Ve středověkém Egyptě věřili, že se včely zrodily z boha Slunce prostřednictvím slz, které ronil. V Koránu zase považují med za první požehnání, které Bůh na zemi seslal a bible popisuje zemi, kterou hledá izraelský národ jako místo, kde podávají manu, mléko a med.

Budete mít zájem:  Začíná očkování proti chřipce: kdo ho má zdarma a kolik platí ostatní

Průkopníky chovu včel byli staří Egypťané, kteří jako první zkonstruovali úl pro získání medu z pláství. Med používali jako konzervant potravin, mumií, pro přípravu léčivých mastí a léků a jako obětinu bohům.

V Řecku se med těšil oblibě ve velkém množství jako lék na dlouhověkost. Ve starověkém Římě se dokonce stalo včelařství hlavním řemeslem.

Vikingové se posilovali v drsných podmínkách válek medovinou, kvašeným nápojem z medu a vody, který je považován za nejstarší alkoholický nápoj vůbec (starší než pivo a víno).

Med byl hlavním zdrojem cukru až do začátku 18. století, než byla objevena cukrová třtina a později cukrová řepa. Med se však těší oblibě stále, a to pro své výživové, léčivé a chuťové vlastnosti.

5 FAKTŮ O MEDU

VYSOKÁ ENERGETICKÁ HODNOTA
Med obsahuje 70–80 % cukru, což ho řadí mezi potraviny s nejvyšší energetickou hodnotou.

NEMĚNNÉ VLASTNOSTI
Na rozdíl od ovoce a zeleniny, které během sklizně a uskladnění ztrácí své vlastnosti, med se ani po uskladnění nekazí. Pokud je správně skladován tzn. v nádobě na temném místě bez přímého slunečního svitu, vydrží i několik let.

KOMPLEXNÍ A VYVÁŽENÝ
Kromě vysoké energetické hodnoty obsahuje med dalších 180 zdraví prospěšných látek, což z něj dělá velmi komplexní a vyváženou potravinu. Zmiňme například vitamín C, všechny vitamíny skupiny B, železo, fosfor, vápník, hořčík, glukózu a fruktózu.

VHODNÝ PRAKTICKY PRO VŠECHNY
Díky nutričním hodnotám je med prospěšný a vhodný pro všechny věkové kategorie, vyjma dětí do 18 měsíců, kterým se nedoporučuje podávat žádná sladidla. Pozor! Některé osoby mohou být na med a jeho složky alergické.

RYCHLÁ ENERGIE PRO TĚLO
Velkou výhodou medu je jeho rychlé vstřebání a okamžité využití energie pro životní funkce organismu.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?Herbalistova zajímavost

V mnoha jazycích se líbánky překládají doslovně jako „Medový měsíc“ (např. anglicky honeymoon). Spojení nevzniklo jen tak náhodou. Pochází ze starého římského zvyku, kdy matka nevěsty nechá ve svatební komnatě džbánek medu pro novomanžele, aby nabrali síly po svatební noci.

MED A ZDRAVÍ

ANTISEPTICKÉ VLASTNOSTI – Med působí proti mikrobům a podporuje regeneraci buněk. Používá se při spáleninách, na drobné poranění a při léčbě vředů. Medové masky a kosmetické produkty podporují léčbu akné (postupy a návody naleznete na konci článku).

HRDLO – Med zmírňuje bolest v krku, pomáhá při léčbě zánětů hltanu a hrtanu.

JÁTRA – Vysoký obsah cukru, který je pro buňky rychle dostupný, chrání játra a doplňuje zásobu glykogenu.

KOSTI – Med usnadňuje vstřebávání vápníků, který je klíčovou složkou k správnému vývoji kostí a zubů. Důležitý je pro děti, v období dospívání a u žen před menopauzou.

MENSTRUACE – Med zmírňuje bolesti během menstruace a pomáhá ustálit menstruační cyklus.

SRDCE – Med dodává srdci energii a povzbuzuje krevní oběh. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

ŽALUDEK – Med je v těle okamžitě vstřebán a není třeba ho trávit. Nezatěžuje proto žaludek a díky antiseptickým vlastnostem zabraňuje množení bakterií v zažívacím traktu. Zároveň pomáhá při žaludečních vředech a působí jako projímadlo.

UKLIDNĚNÍ – Med je přirozené sedativum, které se doporučuje všem včetně dětí na nespavost. Účinek zvýšíte přidáním medu do zklidňujícího bylinného čaje například čaje z meduňky.

KONZERVACE – Med je skvělým konzervačním prostředkem a používá se k uchovávání potravin.

Tipy pro zdraví

  • Proti rýmě, chřipce a horečce pomůže med s citrónovou šťávou nebo s mlékem
  • Bolest v krku zmírní med rozpuštěný v teplé vodě nebo mléce
  • Pro lepší spánek vypijte před spaním lžičku medu s teplým mlékem
  • Hmyzí bodnutí nebo otoky zmírní potření postiženého místa medem
  • Na žaludeční vředy pomůže lžička medu na lačno
  • Únik mateřského mléka omezí obklad z medu na prsou
  • Jemnou, pružnou a hydratovanou pleť pomůže uchovat maska z medu, která se hodí pro všechny typy pleti.

VÝROBA MEDU

Úl představuje absolutně disciplinované a uspořádané společenstvo, kde má každý jedinec svojí nezastupitelnou funkci a prospěch úlu je nadevše. Pokud včela úl opustí, nepřežije déle než dva nebo tři dny. Ve včelím společenstvu žijí tři kasty včel: včelí královna, dělnice a trubci.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

KRÁLOVNA – Jedna jediná v celé kolonii, dokonalá matka, která snáší veškerá vajíčka. Ačkoliv je o královnu dobře postaráno a dělnice ji krmí, zůstává po celý život v buňce úlu, kam ani sluneční svit nedosáhne. Život královny trvá čtyři až pět let a denně snáší tisíce vajíček.

TRUBCI – Jediným úkolem trubců je spářit se s královnou.  Během svatebního letu, kdy královna vyletí z úlu, se spáří pouze s jedním trubcem. Ten za to zaplatí životem a po spáření umírá. Ostatní trubci už nejsou potřeba a po skončení doby páření jsou samičkami nemilosrdně ubodáni.

DĚLNICE – Nejpočetnější skupina včel (až 90 000) zastávající většinu úkolů v úlu. Během života, který trvá zhruba 40 až 45 dnů, čistí plástve, krmí larvy pylem, medem a mateří kašičkou, kterou sami vyrábějí. Později se věnují výstavbě a opravám pláství a mají na starost větrání. Některé z nich úl opouští a hledají vodu, nektar a pyl.

Výroba medu v číslech

Kolonie spotřebuje ročně 160–180 kg medu, 25 kg pylu a asi 60 litrů vody. K získání 1 kg medu je potřeba navštívit více než 5 milionů květů a uskutečnit 40 000 letů s plným nákladem.

Zajímavost – včelí tanec

Včely vynikají mimořádnými komunikačními dovednostmi. Zní to neuvěřitelně, ale včela, která se vrací s nákladem pylu do úlu, předvádí ostatním tanec, při kterém popisuje cestu (směr, vzdálenost k místu), kde se nachází nektar, ale také množství a kvalitu nektaru.

Od nektaru k medu

Dělnice přináší do úlu nektar a předávají ho ostatním včelám, které jej zpracovávají. Během toho dochází ke snížení vlhkosti tekutiny a obohacení o enzymy, které včely produkují.

Tato tekutina je umístěna do pláství, ale protože má stále dost vysokou vlhkost, musí se větrat (včely mávají křídly) dokud vlhkost neklesne na přibližně 18 %. Poté je plástev uzavřena voskem a med samovolně dozrává.

Protože včely vyrobí velkou zásobu medu, která převyšuje spotřebu úlu, včelaři mohou zbylý med vytočit, aniž by narušili chod společenstva.

PRODUKTY ÚLU

MED – Med je vyroben z nektaru květů, který se smísí s výměšky včelích žláz a dozrává v plástvích. Obsahuje především cukr a vodu, které je maximálně 18 %. Při důkladném zkoumání bychom v medu našli sacharózu, glukózu, fruktózu, dextrin, vitamíny a fermenty.

Vlastnosti medu (chuť, barva) závisí na původu pylu a nektaru. Tmavší a výraznější chuť mají medy pocházející z ovocných stromů a lesních oblastí, naopak čirý med pochází většinou z jednoho zdroje nektaru. Spotřebitelé preferují medy tekuté, proto včelaři během stáčení med zahřívají.

Zahřátím med ztrácí nejenom chuť, ale i cenné látky.

VOSK – Vosk je produktem samotných včel. Dělnice za specifických podmínek zvýší teplotu těla nad 30 °C a voskové žlázy umístěné na břiše začnou vytvářet kousky vosku. Včely vosk smísí se slinami a uschovají na případné úpravy a výstavbu pláství.

PYL – Včely sbírají nektar, který je výchozí surovinou pro výrobu medu. Zatímco jej sají, z květů se jim na tělo lepí zrnka pylu, která slouží rostlinám k rozmnožování.

Včely mají na nohách malé košíčky, které po naplnění pylem odnáší do úlu do speciálních buněk. Pyl je velmi důležitý produkt, neboť se jim živí larvy.

Pylová zrnka jsou velmi komplexní potravou, obsahují proteiny, vitamíny, cukr, aminokyseliny, tuky, sacharidy, enzymy, koenzymy, růstové faktory a minerály.

Pyl zlepšuje náladu, pomáhá při vysokém tlaku, anémii, anorexii a úzkosti. Upravuje trávení, preventivně působí proti vypadávání vlasů, zlepšuje zrak a v kosmetice se používá pro lepší hydrataci pokožky. Na druhou stranu jsou pylová zrna u mnohých z nás častým a agresivním spouštěčem imunitní odpovědi, která vede k alergii.

PROPOLIS – Propolis má antibakteriální, fungicidní a zklidňující účinky a používá se například při léčbě popálenin nebo bradavicí. Včely propolis vyrábí smísením vosku, pylu, výměšků slinných žláz a rozmanitých pryskyřic, které získávají z kůry stromů. Propolis jim slouží na opravu pláství a pro obranu vstupu do úlu.

VČELÍ JED – Ani včelí jed by neměl uniknout naší pozornosti. Bodnutím včela vypouští toxickou látku, která má léčivé účinky u nemocí kloubů nebo při revmatismu.

MATEŘÍ KAŠIČKA – Mateří kašička je objevem nedávné doby. Dnes už víme, že zvyšuje tělesnou teplotu i duševní výkonnost a konzumace určitého množství denně vede k nabuzení metabolismu, zlepšení paměti, reflexů a schopnosti soustředit se.

Upravuje činnost endokrinního systému, podporuje růst a má vasodilatační, antibiotické a příznivé dermatologické vlastnosti. Mateří kašičku produkují včely tzv. kojičky, které jsou staré 5–12 dnů. Během prvních 3 dnů s ní krmí larvy a poté už kašičku dostává jen královna.

Ostatní včely v úlu se živí směsí pylu, medu a vody.

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

MED – VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ

Může se med zkazit?

Med se nekazí a můžete ho v ideálních podmínkách (ve stálé teplotě 0 °C, ve tmě) uchovávat po dobu několika let, aniž by změnil barvu nebo vlastnosti. V muzeu zemědělství v Dokki v Egyptě jsou uchovány džbány medu, pocházející z roku 1400 př. n. l. a med lze dosud konzumovat!

Jakou má med výživovou hodnotu?

100 gramů medu obsahuje přibližně 1360 kJ (325 kalorií). Jako se vším, ani s medem se to nesmí přehánět, a to hlavně při redukční dietě.

Jaký med je nejlepší?

Nejlepší med je od ověřeného včelaře, jehož včely měly k dispozici dostatek květů v čistém prostředí. Domácímu medu dejte vždy přednost před medem ze supermarketu, který může být pouhou náhražkou ve formě rozpuštěného cukru.

Jaký med je nejzdravější?

Často slýcháváme, že med lesní je zdravější než med květový. Co je na tom pravdy? Medy se liší svým složením podle rostlin, z kterých včely pyl a nektar získávají. Léčivé byliny, které med obsahuje, najdou včely jak v lese, tak na louce a složení medu se bude vždy trochu lišit. Nejde proto říci, že by byl med lesní zdravější než med květový.

Co se zkrystalizovaným medem?

Krystalizace (tvorba drobných krystalů, které se spojují) je přirozenou vlastností medu. Pokud med zhruba do roka nezkrystalizuje, můžeme se domnívat, že byl včelařem tepelně upraven.

Během přeměny (krystalizace) nedochází k znehodnocení látek a med si zachovává veškeré zmiňované vlastnosti. Naopak tepelnou úpravou se část látek z medu ztrácí. Pokud vám med v tuhé podobě nevyhovuje, můžete ho rozpustit ve vodní lázni.

Trvalého efektu docílíte pravidelným mícháním čerstvého medu po dobu asi 14 dnů.

>> Pokračování v článku Návody a tipy na použití medu v kosmetice 

Účinky včelího pylu na lidský organismus

V minulém článku Košíčky plné včelího pylu jsme nakousli téma včelího pylu. Už víme jak se z rostlin dostane do úlu i jak pyl dělíme. Víte, ale o tom že včelí pyl, můžeme konzumovat i my lidé? A nejen to, včelí pyl je od dávných časů považován za přírodní doplněk stravy. Ovšem často se na něj zapomíná a místo něj míříme do lékárny pro pilulky.

Budete mít zájem:  Klub Pevného Zdraví Vzp 2017?

Co obsahuje včelí pyl?

Pyl je plný bílkovinných látek. Jeho konkrétní složení se mění dle druhu rostliny, klimatických podmínek, povětrnostních podmínek, ale také složením půdy, ve kterém rostlina roste. Proto obsah pylu ze stejné rostliny se může lišit ročním obdobím(sucho/ mokro), ale také oblastí ve které rostlina roste.

V pylu se nacházejí takřka všechny esenciální aminokyseliny, které jsou prospěšné nejen pro včely, ale také pro lidský organismus.
Vitamíny – A,B,C,D,E,K.

Minerální látky – v největším zastoupení draslík, fosfor, síra, hořčík, jód, měď, sodík, vápník, zinek, železo.

Aminokyseliny – v největším zastoupení – Alanin, Valin, Glycin, Izoleucin, Lucin, Prolin, Treonin a řada dalších.

Doporučená pylová kůra pro lidský organismus

Včelí pyl je dosud málo využívaný včelí produkt. Včelí pyl je možné pro jeho bohatý obsah prospěšných látek zařadit jako doplněk výživy. Doporučuje se pylová kůra, která je vhodná po dobu měsíce několikrát do roka.

Při konzumaci pylu se doporučuje asi 20 gramů pylu pro dospělého člověka – to odpovídá polévkové lžíci. V případě konzumace pylu nárazově je možné zvýšit dávku dvojnásobně až na 40 gramů.

Pyl mohou konzumovat také děti, jen se musí snížit úměrně dávkování.

Jak pyl chutná a jak jej mám konzumovat?

Léčivé vlastnosti včelího pylu – jaké má účinky?

Pylu je přisuzována osobitá chuť, která je nakyslá až hořká. Samotná chuť se odvíjí od druhu rostlin, ze kterého pochází. Pyl můžeme konzumovat za studena například na chleba s máslem, s jogurtem nebo ovesnou kaší. Použít je možné také do vařených jídel, jen pozor na teplotu, ať se nepřipravíte o drahocenné látky. Doporučila bych jeho konzumaci spíše bez tepelné úpravy ať dojde k využití jeho celého potenciálu.

V jaké podobě můžu pyl koupit? Jak můžu pyl hodnotit?

Pyl se prodává sušený nebo mražený. Jeho kvalitu můžeme kontrolovat senzoricky nebo chuťově. Pylové rousky by měli jít mezi prsty rozmáčknout – pokud tomu tak není jedná se o přesušený pyl. Pyl by měl mít vlhkost od 20% do 10 %.

Pyl by měl být voňavý po sbíraném druhu. Rozhodně není žádoucí pach plísně. Co jako laik můžeme posoudit zda není slepeny, zda neobsahuje cizorodé částice nebo viditelnou plíseň.

Vždy je dobré nakupovat pyl od důvěryhodného prodejce nebo včelaře.

Včelí pyl je neuvěřitelně prospěšný jak pro včely tak také pro lidský organismus. Měli bychom si tohoto produktu cenit. Jedná se o výjimečný doplněk stravy, kterého by jsme se neměli bát. Jeho dávkování je velmi snadné. Na druhou stranu bychom měli respektovat život včel a právo na to s pylem hospodařit pro jejich prosperitu a nedopustit, aby ho měli nedostatek.

Jak se zbavit pylové alergie pomocí včelího pylu? Jak ho užívat?

Pravidelné užívání pylu po malých dávkách snižuje citlivost k alergizujícím složkám a imunitní systém si zároveň díky každodennímu kontaktu s malým množstvím pylu začíná vytvářet protilátky. Až se s ním pak v hlavní pylové sezoně setká, už ví, s kým má tu čest a jak na něj.

Kdy začít?

jaro je nejvhodnější měsíc pro prevenci pylových alergií. Rostliny, po kterých začínáte kýchat, už totiž odkvetly. Proto nasaďte pylovou kúru a dopřejte tak tělu přírodní vakcínu, aby si mohlo začít vyrábět protilátky a připravilo vás na hlavní pylovou sezónu.

Užívání včelího pylu zmírňuje projevy alergií

Včelí pyl napomáhá v prevenci kýchání, sekrece z nosu a dalších symptomů sezónních alergií. Funguje jako přírodní vakcína. Když ho pravidelně užíváte v malých dávkách, snižuje citlivost k alergizujícím složkám. Imunitní systém těla si totiž při každodenním kontaktu s malým množstvím pylu začne vyrábět protilátky. Když se pak v hlavní pylové sezóně s alergenem setká, už ví, jak na něj.

Pyl užívejte mimo pylovou sezónu

Pylovou kúru provádějte dvakrát ročně v období, kdy se v přírodě nevyskytuje pyl. Imunitní systém totiž nemusí zároveň řešit respirační alergie.

Včelí pyl si dopřejte ideálně v listopadu a poté na přelomu února a března. Celá procedura zabere 30 dní. Pyl užíváte po zrníčkách (tzv. rouskách).

Každý den si několik zrníček přidáte, až se dostanete na 1 až 2 lžičky. Včelí pyl zapijete notným množstvím čisté neperlivé vody.

Včelí pyl pomůže s hubnutím a zpomalí stárnutí

Mimo zmírnění projevů alergií a senné rýmy se včelí pyl využívá k posílení obranyschopnosti organismu, zlepšení fyzické výkonnosti a léčbě prostaty. Zpomaluje stárnutí, pomáhá s hubnutím a má antibakteriální účinky. Dejte si dvě lžičky přírodní medicíny denně a na jaře pocítíte rozdíl.

Včelí pyl pochází i z rostlin, na které jste alergičtí
Včelky sbírají pyl z nejrůznějších druhů rostlin. Často jsou mezi nimi i ty, které vyvolávají alergické reakce a nepříjemné kýchání. Když včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do pevných kuliček tzv. rousků a uloží do plástů. Odtud se poté může vyjmout a použít jako pyl perga.

Neužíváte tak žádný chemický koncentrát, ale pestrou sbírku pylů z českých luhů a hájů.

Jak využít ještě více z včelího pylu? Nechte ho nakvasit!

Nakvašený pyl: nakvašený pyl uchovávejte buď ve chladné spíži a nebo v lednici. Na zažívací potíže Vám postačí 3 lžičky nejlépe půl hodiny před jídlem.

Návod na nakvašení pylu je hezky popsán zde:

Pokud jde o pyl rouskovaný, tak pro jeho co nejlepší stravitelnost je dobré ho nechat nakvasit. Asi 40 ml převařené vody smíchejte s 25 g medu a 100 g pylu. Řádně promíchejte, dejte do skleniček a nechejte 3 dny v otevřené sklenici při pokojové teplotě.
Pyl se dá jíst i v rouscích bez nakvašení, ale větší účinnost má když nakvasí.

Pyl nezapíjejte ničím s teplotou nad 40°C- zničil byste v něm obsažené enzymy.

Léčivé účinky medu

Med je velmi zajímavým produktem včel. Ty létají z květu na květ a sbírají nektar, medovici a sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. V úlu je pak obohatí látkami z vlastního těla, pozmění je ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plátech.

Přenášením z buňky do buňky med dozrává a zhodnocuje se. Další dozrávání probíhá i po zavíčkování buňky včelami voskovým víčkem. Jakmile je med zralý, včelař pláty z úlu odbírá a ty nahrazuje zase prázdnými.

Med z plástů se získává vytáčením odstředivou silou.

Alternativní medicína si medu velmi cení a používá ho k léčbě zažívacích problémů, snížení bolestivosti peptických vředů, regeneraci jaterní tkáně, posílení srdce a také coby přirozené projímadlo.

Tento sladký produkt včel funguje také jako lehký zdroj energie využitelné k rychlému zotavení unavených svalů a při vyčerpanosti organismu. Jeho hustá sirupová konzistence je výborná na zklidnění podrážděného krku a hlasivek.

Z čeho se skládá med?

Med má úžasné složení. Převažují v něm jednoduché cukry, především glukóza (30 – 35 %) a fruktóza (35 – 40 %). Obsahuje i menší množství vody (15 – 18 %), bílkoviny a aminokyseliny.

Z vitamínů je to především C, A, B1, B2, B6, B12, D, K, E, dále flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová).

Z minerálních látek a stopových prvků jsou to draslík, fosfor, vápník, sodík, chlor, železo, křemík, hořčík, měď, síra a selen.

Med a alergie

Med ovšem může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Obvykle se projevuje do patnácti minut po jeho konzumaci. Typickými projevy jsou škrábání v krku, puchýřky na rtech a v dutině ústní, křeče v břiše, průjem. Abychom těmto nepříjemnostem předešli, je dobré si provést tuto zkoušku:

Vnitřní stranu předloktí si potřeme troškou medu a vše necháme třicet minut působit. Pokud se nám neobjeví žádná kožní reakce (zčervenání, pupínky, svědění) tak můžeme med „s klidným srdcem“ konzumovat.

  • Doporučuji vždy upřednostnit med tuzemský před dovozovým z exotických zemí.

Med likviduje choroboplodné zárodky

Med má silné antibakteriální účinky. Řada nemocí je způsobena právě bakteriemi. Ty ke svému životu a rozmnožování potřebují vodu, teplo a zbytky buněk.

Med je jejich velkým nepřítelem, poněvadž je složen s různých druhů cukru, které jim osmotickým tlakem odebírají potřebnou vodu. Tím bakterie pukají a nemohou se dále rozmnožovat. S odsávanou vodou se odplavují zbytky buněk a odumřelé tkáně.

V medu je obsažená i aktivní glukózo-oxidáza neboli enzym štěpící glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Ten ničí přítomné bakterie.

Med zklidňuje nervovou soustavu

Při stresových situacích či nervozitě si můžeme pomoci konzumací 1 lžíce medu, medového piva či medového mléka. Organismus obdrží rychlou energetickou vzpruhu a nervový systém se následně zklidní.

Potřebujeme: 3 dl kvalitního černého piva, 1 lžíci medu Postup: Pivo zahřejeme asi na 70 stupňů Celsia a poté do něj přimícháme med. Hotový nápoj popíjíme po douškách.

Medové mléko

Potřebujeme: 3 dl mléka (můžeme použít i rostlinnou variantu – rýžové, jáhlové, ovesné, sójové), 1 lžíci medu, špetku skořice Postup: Mléko zahřejeme na 70 stupňů Celsia a poté do něj přidáme med a skořici. Popíjíme po douškách.

Med rozpohybuje lenivá střeva a posílí imunitu

Při potížích se zácpou si můžeme pomoci touto medovou kúrou…

Potřebujeme: 1 lžíci kvalitního medu, 3 dl vlažné vody, 1 lžíci lněného semene Postup: Med zalijeme vlažnou vodou a počkáme, dokud se úplně nerozpustí. Potom tímto nápojem zalijeme 1 lžíci lněného semene. A vše následně vypijeme. Tuto proceduru provádíme po dobu deseti dní. Poté preventivně 1× týdně.

Med posiluje imunitní systém, urychluje rekonvalescenci po krátkých i dlouhých nemocích. Můžeme ho konzumovat přímo nebo v nápojích.

Potřebujeme: 3 dl mléka (můžeme použít i sójové, rýžové či ovesné), 1 žloutek, 2 lžičky kvalitního medu, špetku skořice Postup: Všechny přísady dobře rozmixujeme, nalijeme do sklenice a nápoj podáváme dle chuti – vlažný či vychlazený.

Medové víno

Potřebujeme: 2 dl kvalitního červeného vína, 1 žloutek, 2 lžičky medu, špetku skořice, půl lžičky tlučeného hřebíčku (koření), půl lžičky tlučeného badyánu Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách.

Med jako rychlá dezinfekce…

Med pomáhá hojení ran rychleji než mnohá farmaka. Zmírňuje otoky, v ráně ničí odumřelé buňky a bakterie a rovněž stimuluje tvorbu nových tkání. Na ránu naneseme tolik medu, aby byla celá přikrytá, vše pak zakryjeme gázou a zavážeme obvazem. Medový zábal měníme jednou denně a med z rány nijak neodstraňujeme. Tento postup opakujeme až do úplného vyhojení.

Med je třeba dobře uskladnit

Důležité je pravidlo: Pokud chceme zachovat všechny účinné látky v medu, nesmíme poškodit jeho původní složení. Řada cenných složek se téměř úplně zlikviduje například vysokou teplotou či dlouhodobým skladováním. Medu rovněž neprospívá kov, časté přelévání a sluneční záření. Měl by být uskladněn nejlépe ve skleněné či keramické dobře uzavíratelné nádobě a na tmavém místě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector