Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Pokud jste trochu googlili a ztratili jste se v moři suplementů, pak možná přemýšlíte, co to CLA vlastně je. Všechny ty vědecké názvy vás mohou zmást a vy pak nevíte, co pro vás který suplement udělá.

Tak od toho jsme tu my, abychom vám pomohli rozlousknout všechny ty kódy a pomohli vám pochopit co CLA je, jak funguje a jestli je to suplement právě pro vás.

Ať jste ve fitness noví nebo už nějakou dobu trénujete, jedna věc je vždycky pravda – co používáte jako palivo pro vaše tělo má hlavní dopad na to, jaké budete mít výsledky. Takže, co je vlastně CLA?

Potřebujete pomoct zhubnout, nabrat svaly nebo zlepšit výkon v posilovně? Objevte co CLA je, jaké jsou benefity, zda existují nějaké vedlejší účinky, a také, jak ji použít, abyste dosáhli svých tréninkových cílů.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

V tomto článku najdete:

  • Co je CLA?
  • Jak CLA funguje a co dělá?
  • Zdroje CLA
  • CLA dávkování a účinek
  • Co si z článku odnést

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Co je CLA?

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je typ esenciální mastné kyseliny. Nyní, než utečete před slovem „mastný“, měli byste vědět, že ne všechny tuky jsou špatné. Esenciální tuky znamenají, že je tělo potřebuje, aby mohlo fungovat správně. Tělo může produkovat určité množství mastných kyselin samo o sobě, ale esenciální mastné kyselin musí pocházet ze stravy.

V širším pojmu jsou zde dva hlavní typy esenciálních mastných kyselin – omega 3 a omega 6. CLA je subkategorií omega 6 mastných kyselin – polonenasycená linolová mastná kyselina.

Slovo konjugovaná odkazuje na uspořádání jejích jednoduchých a dvojitých vazeb (to pomáhá určit typ tuku). CLA je také přirozeně se vyskytující trans-tuk. Na rozdíl od umělé verze trans-tuků, CLA je spojována se zdravotními benefity.

CLA se přirozeně nachází v jídle nebo v člověkem vyrobených suplementech.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Jak CLA funguje a co dělá?

1. CLA hubnutí a rychlost metabolismu

Někdo tvrdí, že CLA může změnit stavbu těla a umožnit shazování váhy a ovlivnit metabolismus.

Teorie za tím, jak CLA funguje, je ta, že pomáhá tělu štěpit více tukových buněk a také brání zvětšování tukových zásob. Co je ve skutečnosti vidět je to, že tento proces se děje především tukovým buňkám uchovaným uvnitř svalové tkáně.

Je důležité poznamenat, že tukové buňky uvnitř svalů nejspíše neovlivňují hladinu tuku, protože ta je určena podkožním tukem (tuk mezi kůží a svalem). CLA interaguje s tímto procesem na buněčné úrovni.

Většina benefitů snižování váhy a změny metabolismu je pozorována pouze v buňkách (v testovacích podmínkách) nebo při testech na zvířatech.

Tyto slibné výsledky musí být potvrzeny i studiemi s lidmi, u kterých se snižování váhy a změny v metabolismu ukázaly až doposud v malé míře.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

2. Zlepšení růstu svalů

Je potřeba provést další výzkumy, aby se ukázalo, že CLA pozitivně působí na čistou svalovou hmotu v lidském těle. Existuje potenciál, ukázaly výsledky při testování na zvířecích subjektech.

3. Hladina cholesterolu a glukózy v krvi

Hyper-triacylglycerolemia (vysoká hladina triglyceridů v krevním řečišti) a zvýšený cholesterol jsou označovány jako hlavní rizika kardiovaskulárních onemocnění. Existují dva hlavní druhy cholesterolu, které ovlivňují zdraví srdce. Jednoduše řečeno, je tu HDL (který odnáší cholesterol od srdce) a LDL (který přináší cholesterol do srdce).

Všeobecně, pokud je HDL nízké a LDL a tuk v krevním oběhu jsou na vysoké úrovni, pak stoupá riziko srdečních poruch. Existují studie, které ukazují anti-sklerotické vlastnosti a zlepšení profilu lipidů v krvi u zvířecích subjektů. Tento objev vedl vědce k přesvědčení, že stejný efekt by mohl být i u lidí.

Ačkoliv většina studií na lidech neindikuje žádný nepříznivý vliv na srdce při suplementaci CLA, neukázaly ani žádný benefit v podobě zlepšení hladiny lipidů v krvi.

Několik let se tvrdilo, že CLA pozitivně ovlivňuje hladinu krevní glukózy a citlivost na inzulin. To by mohlo být částečně zajímavé téma pro obézní lidi a lidi, kteří jsou necitliví vůči inzulinu. U zdravých lidí existuje normální „citlivá“ reakce na konzumaci potravin.

  • Když někdo začne být necitlivý na inzulin, potřebuje více inzulinu na stejný úkon, což naopak zatěžuje slinivku (to vede k cukrovce).
  • V současnosti neexistuje žádný vědecky podložený důkaz, že CLA zlepšuje citlivost na inzulin – dosud ukazovaly studie smíšené výsledky.
  • Existuje jedna konkrétní studie, která ukázala malý přínos u mladých lidí se sedavým stylem života, ale sledovaná skupina byla tak malá, že je potřeba provést další výzkum na větší skupině subjektů.
  • Konsenzus je, že celkové výsledky jsou v současnosti nepřesvědčivé, ale CLA neovlivňuje pozitivně hladinu glukózy v krvi a citlivost na inzulin.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

4. CLA a imunitní funkce

Existuje několik studií, které zkoumají, jak CLA ovlivňuje imunitní systém – výsledky jsou zatím velmi proměnlivé.

Při zkoumání, jak určit výsledky založené na dostupných vědeckých poznatcích, dobrý bod pro začátek je podívat se na to, co většina studií ukazuje. Existuje společný trend, a pokud ano, je ve prospěch efektů nebo ne?

Studie CLA a jejích efektů na imunitní systém neukázaly žádný obzvlášť významný trend ukazující, zda má CLA zřetelně pozitivní vliv na imunitní systém.

Zdroje CLA

Přemýšlíte, jak získat více CLA z vaší stravy? Nejčastější jídla, kde můžete najít CLA, jsou maso a mléčné produkty:

CLA můžete najít v:

  • Hovězí
  • Skopové
  • Kuřecí
  • Vepřové
  • Kraví mléko
  • Cottage
  • Čedar

Jako rostlinný zdroj této esenciální mastné kyseliny je vhodnou volbou suplement.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

CLA dávkování a účinek

Neexistuje žádné všeobecné ujednání o tom, kolik CLA byste měli užívat, kdy a jak dlouho. Studie ukazují velký rozdíl v dávkování od 0,7 g denně až po 6,8 g/den.

Většina studií pozoruje užívání CLA po dobu 8-12 týdnů s pouze několika, které by období přesáhly. Pravděpodobně nejčastější dávkování by bylo okolo 3 g/den. Pokud používáte suplementy, pak je nejlepší je užívat s jídlem.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Co si z článku odnést

Většina lidí si kupuje CLA pro její potenciální vlastnosti snižování hmotnosti. CLA je spojována s podporou růstu svalů, snižováním cholesterolu, zlepšováním hladiny glukózy v krvi a podporou imunitního systému.

CLA je suplement závisející na dávce a je používán v množství od 0,7 g/den až po 6,8 g/den. Průměrné používání je pozorováno kolem 3 g/den ve formě suplementů po dobu 8 až 12 týdnů.

Porota se stále neshodla na efektivnosti CLA jako suplementu pro člověka. Možná, až se technologie posune kupředu a bude provedeno více studií, bude možné pozorovat v reálném světě to, co je momentálně pouze teorie.

Může CLA pomoci při hubnutí?

Ztráta hmotnosti se zdá být cílem většiny sportovců a fitness nadšenců. Cvičení a zdravá strava jim obvykle nestačí a ti, kteří chtějí zhubnout, se rozhodnou pro doplnění.

Za tímto účelem je jedním z nejpoužívanějších doplňků konjugovaná kyselina linolová nebo CLA, mastná kyselina přírodního původu, která je přítomna v mase a některých produktech získaných z mléka.

Bylo provedeno mnoho studií jak CLA pomáhá zhubnout u zvířat; lidské studie jsou však vzácné.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Co je to CLA?

CLA je přirozeně se vyskytující trans-tuk, který má na rozdíl od umělých tuků tohoto typu určité výhody pro zdraví těla. Vyrábí se pastvou zvířat prostřednictvím enzymu v jejich zažívacím systému, který přeměňuje mastné kyseliny z rostlin na CLA.

Tyto doplňky se obvykle podávají hospodářským zvířatům nebo jiným zvířatům na podporu redukce tuku. Vzhledem k jeho účinkům mnoho lidí zvažovalo jeho koupi, aby viděli stejné výsledky, i když pravdou je, že realita je jiná.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Je CLA účinná u lidí?

Nezdá se, že by změny v hubnutí u lidí upřednostňovaly spotřebu tohoto doplňku. Několik studií tvrdí, že dopad na redukci tuku způsobenou konzumací CLA nestačí k tomu, aby byl považován za efektivní.

Výsledky studií byly porovnány s subjekty, kterým byly podávány doplňky placeba, a výsledek ukázal minimální zvýšení redukce tuku.

Jaká jsou nebezpečí doplňků CLA?

Užívání doplňků CLA by mohlo být spojeno s zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu , což naznačuje zánět v těle. Může se to zdát jako velmi běžný stav; může to však být škodlivější, než si myslíte.

Opakující se i chronický zánět přímo souvisí s obezitou, rakovinou a některými srdečními chorobami. Kromě toho také souvisí spotřeba CLA zvýšená produkce enzymů v játrech , což by také mohlo vést k zánětu nebo trvalému poškození.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Jak přirozeně konzumovat CLA

Zdá se však, že konzumace CLA přímo v potravinách má kromě snížení tuku i určité zdravotní výhody. Značná množství CLA najdete v následujících potravinách:

  • Margarín: 6.0 mg / g tuku
  • Jehněčí: 5.6 mg / g tuku
  • Sýr Mozzarella: 4.6 mg / g tuku
  • Jogurt: 4.8 mg / g tuku
  • Tvaroh: 4.5 mgg tuku
  • Červené maso: 2.9 mg / g tuku

Konzumace malého množství CLA v přírodních potravinách Zdá se, že vede ke zlepšení zdraví srdce a prevenci rakoviny. Je však důležité mít na paměti, že obsah CLA se mění v závislosti na ročním období a stravě zvířete.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Zmiření

Užívání doplňků CLA Zdá se, že není nejlepší nápad, pokud chcete zůstat zdraví. Mnozí si mysleli, že je to produkt zobecnění, že to bude fungovat stejně jako se zvířaty. Již dlouho je považován za doplněk hubnutí a je na čase hledat efektivnější řešení.

Budete mít zájem:  Jak si pořádně užít Vánoce, aby mi nebylo zle

Zvažte konzumaci CLA z potravin, které ji přirozeně obsahují, protože je tak prospěšná pro kardiovaskulární zdraví a prevenci rakoviny.

Reference

  • Van de Walle, G. Může vám CLA (konjugovaná kyselina linolová) pomoci zhubnout? Pro Healthline [revidováno v březnu 2018].

Populární doplňky stravy: Může CLA napomoci rychlejšímu spalování tuků?

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Některé doplňky stravy hlásají do světa, že umí pomoci s hubnutím do plavek. A odbouráváním přebytečných tukových polštářků. Právě jedním z takových suplementů je i CLA. Oblíbený doplněk, který by měl urychlit metabolismus a pomoci nám tak dosáhnout optimální postavy. Je to skutečně tak?

Doplňky stravy s názvem CLA nejsou drahé a u hubnoucích jsou poměrně oblíbené. CLA je vlastně konjugovaná kyselina linolová. Za úkol má, mimo jiné, udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Tím hlavním benefitem by však měl být úbytek tukové tkáně. Lze se tedy spolehnout, že s tímto doplňkem stravy skutečně zhubneme?

Doplňky stravy: CLA pro rychlejší a účinnější hubnutí?

CLA není na poli doplňků stravy ničím novým. Reklamní sdělení ohledně tohoto suplementu nás informují, že jde o prostředek s dlouhodobým účinkem. A má za úkol podpořit metabolismus tuků a celkově zlepšit metabolismus.

Oproti ostatním spalovačům tuků má CLA tu výhodu, že jde o spalovač bez stimulátorů poslední generace, funguje sám o sobě. CLA neboli konjugovaná kyselina linolová je mastná kyselina, která se přirozeně nachází v mase a mléčných výrobcích.

Předpokládá se o ní, že je nejen účinným doplňkem na hubnutí, ale rovněž má různé zdravotní výhody.

Doplňky stravy: CLA pod drobnohledem

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je nejběžnější omega-6 mastná kyselina, která se ve velkém množství nachází především v rostlinných olejích. Slovo “konjugovaná” souvisí s uspořádáním dvojných vazeb v molekule mastné kyseliny. Celkem existuje 28 různých forem CLA.

Rozdíl mezi nimi je v tom, že jejich dvojné vazby jsou uspořádány různými způsoby. Tedy “naše” CLA je druh polynenasycených omega-6 mastných kyselin. Je to přirozených typ trans-tuků, který se vyskytuje v mnoha potravinách, které jsou všeobecně považovány za zdravé.

Ani tak není ovšem žádoucí jíst takové potraviny ve velkém, pak mohou naopak škodit.

Doplňky stravy: Kvalitní zdroj CLA

Mezi hlavní zdroje CLA patří maso a mléko přežvýkavců (krávy, ovce, kozy). Celkové množství CLA v dané potravině se však vždy liší podle toho, co dané zvíře konzumovalo.

Například obsah CLA může být až o 300-500 % vyšší u hovězího masa a mléčných výrobků krav krmených trávou než u krav krmených obilím. Důležité je však vědět i to, že CLA, kterou obsahují doplňky stravy, nemá původ v přírodních potravinách, ale je vyrobena chemickou přeměnou kyseliny linolové v rostlinných olejích.

Právě proto je nutné upozornit, že doplňky stravy s CLA neposkytují stejné benefity pro zdraví jako CLA z přirozených potravin.

Doplňky stravy: Konjugovaná kyselina linolová (CLA) a její vliv na hubnutí

Biologická aktivita CLA byla poprvé objevena vědci, kteří zkoumali její vliv na rakovinu, během pokusů na myších. Později zjistili také právě to, že CLA může snižovat hladinu tělesného tuku. Studie na zvířatech naznačují, že CLA může snižovat tělesný tuk hned několika způsoby.

Během studií na myších se zjistilo, že díky CLA myši snižují příjem potravy, lépe spalují tuky, stimulují odbourávání tuků a inhibují produkci tuků. CLA byla rovněž studována i na lidech. Randomizované kontrolované klinické studie však dopadly se smíšenými výsledky. Během některých studiích se skutečně potvrdila významná ztráta tuku.

Někdy se dokonce společně se snížením tělesného tuku zvýšila svalová hmota. Mnoho studií však neprokázalo vůbec žádné účinky CLA. Vědci došli také k závěru, že pokud už CLA nějaké pozitivní účinky má, pak jsou nejvýraznější během prvních šesti měsíců, následně pak plošné úbytky tuků mohou přetrvávat až dva roky.

Nutno však také říci, CLA je jedním z nejkomplexněji studovaných doplňků na hubnutí na světě.

Doplňky stravy: CLA a potencionální přínosy pro zdraví

Jestliže člověk konzumuje maso a mléčné výrobky, pak má nějakým způsobem příjem CLA do organismu zajištěn. Jak už bylo uvedeno, nejlepší zdroj jsou volně pasoucí se zvířata. Tedy vhodné masné a mléčné produkty jsou lepší z ekologického zemědělství, případně domácí.

Mnoho dlouhodobých observačních studií (založené na pozorování), které hodnotili riziko onemocnění u lidí, kteří konzumují větší množství CLA došlo k závěru, že tito jedinci mají nižší riziko různých onemocnění. A to včetně cukrovky II. typu a rakoviny.

Navíc v zemích, kde krávy konzumují převážně trávu (nikoliv obilí) se ukázalo, že lidé s nejvíce CLA v těle mají nižší riziko srdečních onemocnění. I když to mohlo být způsobeno také dalšími ochrannými složkami v živočišných produktech krmených trávou, jako je vitamín K2.

Mnoho studií však prokázalo, že lidé, kterí mají vyšší hladinu CLA v těle, mají lepší metabolické zdraví a rovněž i nižší riziko mnoha nemocí.

Doplňky stravy: Nadměrná konzumace CLA může škodit

Konjugovaná kyselina linolová, kterou přijímáme z přirozených potravin, pro nás může být skutečně prospěšná. Což potvrzují i četné studie.

V případě, že užíváme doplňky stravy to však platit nemusí. Tyto doplňky stravy se většinou vyrábí chemickou změnou kyseliny linolové z rostlinných olejů.

Obvykle pak mají jinou formu než CLA, které se přirozeně vyskytuje v potravinách.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Dalším důvodem je i to, že denní dávky CLA jsou při užívání doplňků stravy mnohem vyšší než množství, které člověk nabídne tělu ze stravy.

Dlouhodobě vysoké dávky doplňků stravy s CLA mohou, podle expertů, způsobit zvýšenou akumulaci tuku v játrech, což by pochopitelně mělo neblahý vliv na naše zdraví (metabolický syndrom, inzulínová rezistence, vznik zánětu v těle, vznik cukrovky, snížení “hodného” cholesterolu…).

Doplňky stravy: CLA a doporučená denní dávka

Chcete-li však zhubnout a dosáhnout pěkné postavy, pak je nutné uvést, že samotné užívání CLA rozhodně stačit nebude. Rozhodně je nutné zařadit pohybovou aktivitu a upravit jídelníček. Bez těchto dvou kroků se žádné zázraky konat nebudou.

Pro kojnugovanou kyselinu linolovou není stanovena doporučená denní dávka. Většina studií používá dávky cca 3-6,5 g denně. Právě dávky do šesti gramů jsou považovány za bezpečné, bez hlášení nežádoucích účinků.

Mějte však vždy na paměti, že riziko případných nežádoucích účinků vždy roste přímo s užitou denní dávkou.

Rozhodně je lepší začít užívat nižší dávky, max. kolem tří gramů. Ostatně, i u CLA platí to, co u jiných doplňků stravy. O tom, zda je CLA vhodná právě pro vás, případně jakou dávku užívat, řešte s odborníkem (lékař, farmaceut). Bez jeho doporučení byste nikdy neměli užívat žádné doplňky především v případě, že se léčíte s nějakým onemocněním a berete léky.

Autor článku: Monika Poledníková 

Má skutečně CLA slibované účinky v boji s tukem?

Léto se blíží a s ním i zběsilé „nahánění“ plavkové formy. Možná i vás napadlo, že si pomůžete nějakým spalovačem a doslechly jste se o CLA, jejíž suplementace slibuje výrazný úbyrek tukových zásob.

Je CLA takovým zázrakem, za který je považována, nebo jde o zbytečnou investici? Neslíbíme Vám sice jednoznačnou odpověď, ale nabídneme vám různé pohledy právě na CLA.CLA je termín, který se používá k pojmenování různých izomerů kyseliny linolové, které jsou známé společně jako konjugovaná kyselina linolová (conjugated linoleic acid).

Jde o polynenasycenou kyselinu a je řazena k omega-6 mastným. Je však řazena spíše mezi prospěšné („dobré“) tuky. V přirozených potravinách i v suplementech převažují nejčastěji izomery cis-9, trans-11 a izomery trans-10, cis-12. Některé studie potvrzují pozitivní vliv cis-9, trans-11 izomeru CLA na růst aktivní tělesné hmoty.

U trans-10, cis-12 izomeru CLA bývá naopak uváděn vyšší účinek při odbourávání tukových zásob (lipolytický účinek) či ochranu před jejich tvorbou.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Pokud chceme tuto kyselinu získat z potravin, najdeme ji v menší míře v hovězím mase a mléčných výrobcích. Dalším zdrojem je také lněný olej a jehněčí. Proč uvádíme v menším množství? Pravdou je, že zajistit dostatečný příjem CLA z potravy je poměrně problematickou záležitostí. Z jakého důvodu? Nalijme si čistého vína.

Díky nesprávným postupům při krmení zvířat, kdy je přirozené krmení trávou nahrazováno nejrůznějšími krmnými směsmi, je podíl CLA v hovězím mase a mléce (potažmo produktech z něj vyrobených) výrazně snížen. Některé zdroje uvádějí, že tento podíl může být snížen i o více než 60%. Na druhou stranu hovězí z chovů pasoucích se na travinách jsou na CLA nejbohatší.

Právě z tohoto důvodu je důležité zmínit, že ani zvýšení konzumace produktů z mléka a hovězího masa nemusí nutně znamenat vyšší příjem CLA. Na druhou stranu, právě hovězí a mléčné produkty bývají spojovány s větší koncentrací trans mastných kyselin. Technicky patří kyseliny linolová mezi trans tuky také, nicméně je pro naše tělo vhodná.

 Je však lepší sáhnout po doplňku, než se snažit dohánět její příjem pomocí stravy.

Jaké jsou její slibované benefity pro sportovce?

Výzkumy naznačují, že CLA by mohla být velkým pomocníkem pro spalování tuku a pozor, dokonce by mohla zvyšovat podít svalové hmoty a zrychlovat metabolismus.

 Technicky vzato je tedy skutečně trans tukem, ale CLA je přirozeně zastoupena v našich potravinářských zdrojích a je odlišná od průmyslově vyráběných trans-tuků, které opravdu nejsou vhodné do zdravých jídelníčků.

Budete mít zájem:  Jak překonat lenost a přimět se cvičit

 CLA pomáhá snížit chutě po nezdravých potravinách a zabraňuje tvorbě dalších tukových zásob. Dá se říct, že CLA je v podstatě speciální typ tuku, který substituuje potřebu jiných „nezdravých“ tuků.

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

CLA je tedy nejčastěji prezentována jako doplněk, který pomáhá spalování tuků.

Ale je potřeba říct, že stejně jako všechny ostatní doplňky slibující tento účinek, nefunguje sama o sobě, ale aby přinesla kýžený efekt spalování tuku, je potřeba vykonávat pohybovou aktivitu a přizpůsobit jídelníček.

Kyselina linolová se zúčastní řady důležitých metabolických reakcí v našem organismu. Vcelku zajímavá je její role ve vyplavování tuků. Přes enzym (tzv.

hormon senzitivní lipázu) podporuje vyplavování tuků (mastných kyselin) z tukových buněk a současně tlumí lipoprotein lipázu, která je zodpovědná za ukládání tuku. Velmi zajímavým studovaným účinkem se jeví tzv. noční spalování tuků. Tím, že podporuje budování stavby svalové hmoty bez většího množství tuku, zvyšuje tím i bazální metabolismus a tím i větší výdej energie i v klidu.

Poznatky také naznačují, že CLA nám pomáhá uchovat efekt sytosti po delší dobu, takže nekonzumujeme zbytečné množství kalorií.

Při testování bylo prokázáno, že díky příjmu CLA může tělo spalovat mnohem více energie, respektive umožňuje lepší využívání tuku jako „paliva“ a tím snižuje tukové zásoby. Důležité je ovšem podotknout, že účinky CLA lze pozorovat spíše v DLOUHODOBÉM horizontu.

Není to tedy suplement, který by působil za krátkou dobu, ale pro viditelné výsledky je potřeba CLA užívat déle. Doporučení se různí, ale uvádí se horizont 3 – 6 měsíců.

Má CLA i nějaké další možné benefity?

Zatímco studie na zvířatech prokazují pozitivní účinky na zdraví zcela jasně, na lidských subjektech zatím nebyl stoprocentně prokázán žádný významný efekt.

Co se ovšem nedá upřít je fakt, že CLA napomáhá dobrému stavu pleti a bývá součástí výrobků určených pro její péči. Zdravé tuky mají také vliv na celkové zdraví, regeneraci a podporují imunitu.

Dalším benefitem, který by CLA mohla nabízet je pomoc při snižování cholesterolu a triglyceridů. Je také vhodným doplňkem pro celkovou léčbu obezity, aterosklerózy a poruch tukového metabolismu.

CLA- jeden z nejlepších pomocníků při hubnutí a budování svalů

Víte, že konjugovaná kyselina linolová je důležitá nejen při shazování kil, ale dokáže zvýšit mineralizaci kostí, podporuje imunitu, má prokazatelné protirakovinné účinky a navíc zvyšuje svalový metabolismus?

Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) dokáže na jedné straně spolehlivě chránit vaše svaly, na druhé straně se pomáhá efektivně likvidovat tělesný tuk. Není to skvělá zpráva? Přitom je to sloučenina vašemu tělu vlastní (tj. nenasycená mastná kyselina).

Kde se CLA vyskytuje

V potravinách ji najdeme v živočišných tucích (v másle, v hovězím, skopovém mase a v mléčných výrobcích). 

Poměrně málo je jí v drůbeži a vepřovém mase. Téměř chybí v mořských plodech, rybách a rostlinných tucích.

U  kravského mléka je dobré dodat, že nejvíc CLA najdete v mléce krav, které se volně pasou. U těch ustájených je množství CLA výrazně nižší.

  • Pokud snad pijete netučné mléko a vyžíváte se v nízkotučných mléčných výrobcích , tak tam CLA bohužel nenajdete.
  • Příklad obsahu CLA v některých potravinách: 
  • Máslo 10g – 80mg CLA
    Hovězí zadní 200g- 230mg CLA
  • Sýr 40% 100g – 40mg

Prokazatelné účinky CLA

prevence vzniku rakoviny (střev, žaludku, prostaty, kůže, prsu) – CLA ovlivňuje hormonální aktivitu.

– prevence aterosklerózy – snižuje riziko vzniku infarktu
podporuje imunitu – snížení vzniku alergií
– pozitivně ovlivňuje diabetes (zvyšuje vnímavost inzulínových receptorů a ovlivňuje glukózovou toleranci – stabilizuje hladinu krevního cukru)
– podporuje tvorbu kostí – zvyšuje mineralizaci v kostní tkáni. To je velmi důležité jako prevence či v extrému podpůrná léčba osteoporózy !
zrychluje svalový metabolismus – snižuje množství podkožního tuku!!! (mění v těle poměr svalů a tuku). CLA totiž ovlivňuje produkci růstového hormonu a růstového faktoru (IGF) – tímto dochází k růstu svaloviny a snižování podkožního tuku.  

Vědci také zjistili, že CLA  působí proti ateroskleróze, snižuje riziko infakrtu a patří mezi silné antioxidanty. Zamezuje oxidaci LDL-cholesterolu na nerozpustnou formu, zlepšuje poměr mezi užitečným HDL- a škodlivým LDL-cholesterolem a celkově snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Navíc CLA tlumí potřebu přijímat nadměrné množství energie, protože mírní pocity hladu.

Možná vás zarazí, že zrovna tučné potraviny vám mohou pomoci při shazování kil.

Ale právě vyloučení všech tuků bývá při hubnutí ta největší chyba – sníží se totiž aktivita vitaminů A, D, E a K a hormonů, které jsou výhradně rozpustné právě v tucích.

Není snad potřeba dodávat, že stále platí, že jídelníček má být vyvážený a pestrý – ládovat se neomezeně pouze tučným hovězím a máslem by vám při hubnutí příliš nepomohlo.

Jak CLA vlastně funguje?

K uvolňování tuku z tukových buněk je důležitý enzym lipáza.

CLA lipázu aktivuje, takže díky CLA se uvolní více mastných kyselin z tukových zásob do krevního oběhu, který je přenáší do mitochondrií svalových buněk, kde se spalují.

Lipoproteinlipáza naopak podporuje transport tělesných mastných kyselin do tukových buněk a CLA její aktivitu oslabuje, takže tuk má menší sklony k ukládání. 

Studie provedená na Kent State University na dvou skupinách začínajících kulturistů dokázala, že efekt CLA při cvičení je skutečně výrazný. Jedna skupina užívala CLA, druhá placebo (rostlinný olej). Po šestitýdenním tréninku byly u skupiny s CLA přírůstky celkové svalové hmoty, obvodu bicepsu a také nárůst síly téměř o 100 % vyšší než u skupiny, která užívala placebo. 

Další z výhod CLA je, že výrazně pomáhá v případě, že potřebujete redukovat tuk v oblasti břicha, kde bývá obvykle nejtěžší se ho zbavit.

  1. Když to shrneme, suplementace CLA může být vhodná pro:
  2. Sportovce
    Lidi s nadváhou
    Ženy v menopauze – CLA je zde vhodná jako prevence v tomto, pro vznik rakoviny prsu rizikovějším období.
    Lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu
    Diabetiky
  3. Vegetariány – protože mívají málo CLA z potravy

CLA v doplňcích stravy

Doplňky s CLA se nejčastěji vyrábějí ze slunečnicového a lněného oleje. I když to nejsou zdroje nejbohatší, výroba CLA z nich je zatím nejekonomičtější. Kvalitnější doplňky jsou vyráběné z oleje ze semen světlice barvířské .

Doporučené dávkování:

Třikrát denně dávku 1 g čisté CLA, ideálně 30-45 minut před jídlem, zapít vodou.

Užívání  dávek vyšších než doporučené 3 gramy nemá význam, nedosáhnete výraznějších účinků.

Další 4 týdny snižte CLA na 1 g 1-2x denně popř. užívání vynechejte  a celý cyklus periodicky opakujte.

Zatím nebyly nalezeny žádné vedlejší účinky CLA.

Zdroje:

https://www.nutrabio.com/Products/cla1000_research.htm
http://nof.org/files/nof/public/content/file/724/upload/298.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159244

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954

CLA výsledky hubnutí-jen skutečnosti

Co je CLA a může vám pomoci snížit váhu?

Konjugovaná kyselina linolová, také známá jako CLA, je doplněk, který některé dietery vezmou rychleji zhubnout. Je to běžná složka mnoha pomůcek na snížení hmotnosti, které vidíte inzerované online a v obchodech.

Ale CLA stojí za to přijmout, pokud je vaším cílem slimovat? Než otevřete peněženku, abyste zaplatili pilulky, měli byste se dozvědět více o výsledcích úbytku hmotnosti CLA ve vědeckých studiích ao potenciálních výhodách a nevýhodách tohoto doplňku.

Co je CLA?

Kyselina linolová je esenciální mastná kyselina. Esenciální mastné kyseliny jsou tuky, které vaše tělo potřebuje pro dobré zdraví, ale protože tělo je nedělá, musíte je dostat z jídla, které jíte. Mezi běžné zdroje kyseliny linolové patří hovězí a mléčné výrobky.

Slovo „konjugované“ označuje typ vazby mezi molekulami. Někteří vědci se domnívají, že živočišná strava, její věk, plemeno a další sezónní faktory mohou ovlivnit, kolik je CLA v potravinách, které konzumujete.

Ale co když jste snížili hovězí a mléčné výrobky jako součást vaší stravy? Mnoho odborníků se domnívá, že neexistuje dostatek důkazů, které by podpořily užívání konjugovaného doplňku kyseliny linolové pro dobré zdraví, i když nedostanete dostatek potravy, kterou jíte. Ale co s tím, že byste ji chtěli hubnout?

CLA výsledky hubnutí v klinických studiích

Mnoho reklam na doplňky CLA říkají, že existuje vědecký důkaz, že konjugovaná kyselina linolová pomáhá spalovat tělesný tuk a snižovat.

Reklamy nejsou nutně nesprávné. Ale zdroje obvykle neříkají, kolik ztratíte. A to je situace, kdy se věci zhoršují.

Byly provedeny některé velmi slibné studie naznačující, že CLA může zlepšit složení těla a ztrátu hmotnosti. Ale mnoho z raných studií bylo provedeno na myších. Když se vědci pokusili o stejné experimenty s lidmi, výsledky nebyly tak jasné.

Ve studiích, které prokázaly ztrátu tělesné hmotnosti u lidí, je ztráta hmotnosti u CLA obvykle poměrně malá.

Například studie publikovaná v časopise Nutrition prokázala, že po dobu 12 týdnů lidé užívající CLA ztratili asi o jednu libru více než pacienti, kteří neužívali CLA. To je méně než desetina libry za týden. Snížení tělesného tuku bylo také velmi malé.

Lidé, kteří užívali přípravek CLA, zaznamenali pokles tělesného tuku, který byl o méně než o půl procentní bod nižší než u těch, kteří užívali pilulku.

Jiné studie měly podobné výsledky. V další nedávné zprávě výzkumníci zhodnotili výsledky z osmnácti studií, kdy účastníci užívali přípravek delší dobu (6 měsíců až 2 roky). Vědci uvedli, že lidé, kteří užívali doplněk CLA, v průměru ztratili více tuku než pacienti, kteří neužívali CLA, avšak jejich průměrná hodnota činila méně než čtvrtina libry za týden.

Existuje také mnoho studií, které nevykazují ztrátu hmotnosti ani ztráty tuku u lidských účastníků.

Kolik stojí CLA?

Stejně jako u většiny tablet a doplňků stravy najdete širokou škálu cen konjugovaných doplňků kyseliny linolové. Uvidíte 90 lahví za pouhých 15 dolarů online.

Ale budete také vidět podobně velké lahve populárních značek za 50 dolarů nebo více.

Chcete-li vypočítat celkové náklady na užívání CLA, zkontrolujte dávkování. Například mnoho pilulek obsahuje 1 gram nebo méně CLA na pilulku. Vzhledem k tomu, že standardní dávka je 3,4 gramů denně, musíte plánovat užívání 3 tablet denně. Takže láhev s 90 tabletami bude trvat jeden měsíc. Pokud si koupíte dražší doplněk, vaše celkové náklady za rok by mohly činit až 600 dolarů.

CLA nežádoucí účinky a rizika

Podle několika lékařských zdrojů existují rizika spojená s užíváním těchto pilulků na vaření. Oba NYU a Memorial Sloan Kettering Cancer Center uvádějí, že užívání konjugovaného doplňku kyseliny linolové může zvýšit rezistenci na inzulín.

To by mohlo být obavou pro osoby s diabetem nebo pre-diabetes. Také hlásí, že někteří lidé užívající doplňky CLA zaznamenaly snížení HDL cholesterolu. HDL je to, co nazýváme „dobrý“ cholesterol, takže snížení HDL není dobrá věc.

Slovo z

To, zda užíváte konjugovaný přípravek s kyselinou linolovou, je na vás. Ale ujistěte se, že jste pochopili skutečné skutečnosti dříve, než si koupíte.

Existuje možnost, že konjugovaná kyselina linolová vám pomůže zhubnout, ale je také pravděpodobné, že to vůbec nezmění.

Vždy vždy promluvte se svým lékařem, abyste se ujistili, že je pilulka pro vás bezpečná, a pak se rozhodněte na základě faktů.

Zdroje:

> Allison Dilzer, park Yeonhwa. „Implikace konjugované kyseliny linolové (CLA) v lidském zdraví.“ Kritické recenze ve vědě o výživě a výživě Volume 52, Issue 6, 2012

> Arion Kennedy, Kristina Martinezová, Soren Schmidtová, Susanne Mandrupová, Kathleen LaPointová, Michael McIntosh. „Antiobezitní mechanismy působení konjugované kyseliny linolové.“ Journal of Nutritional Biochemistry Agust 2009.

> gho J. Onakpoya, Paul P. Posadzki, Leala K. Watson, Lucy A. Davies, Edzard Ernst. „Účinnost doplňování dlouhodobé konjugované kyseliny linolové (CLA) na složení těla u nadváhy a obézních jedinců: systematický přehled a meta-analýza randomizovaných klinických studií.“ Evropský žurnál výživy březen 2012.

> Shama V. Joseph, Hélène Jacques, Mélanie Plourde, Patricia L. Mitchellová, Roger S. McLeod, Peter JH Jones. „Doplněk konjugované kyseliny linolové po dobu 8 týdnů nemá vliv na složení těla, profil lipidů nebo bezpečnostní biomarkery u nadváhy, hyperlipidemické muže.“ Journal of Nutrition 18. května 2011.

Smedman A, Vessby B. „Doplněk konjugované kyseliny linolové u lidí – metabolické účinky“. Lipidy srpen 2001.

VYHLEDAT

CLA je nový druh suplementu – je to ve skutečnosti mastná kyselina. Některé tuky ve stravě jsou nejenom důležité pro svalový růst, ale také ho mohou podporovat! Kulturisté, kteří drží dietu s extrémně nízkým obsahem tuku (méně než 10 % jejich celkového kalorického příjmu pocházelo z tuků) často dosahují svalového růstu velmi pomalu a postupně u nich dochází k úbytku síly.

Bylo zjištěno, že když se do stravy přidají některé tuky, dojde k rapidnímu nárůstu síly a kulturisté začnou nabírat hmotu. Ovšem, neznamená to, že by kulturisté měli konzumovat stravu bohatou na tuky jako jsou cheesburgery nebo smažené hranolky. Sledování se týkala vlastnosti tuků, které se zdají být důležité při svalovém růstu a zvyšováni síly.

Nyní, když mluvíme o tucích, je důležité si uvědomit, že tuky se skládají z „mastných kyselin“. (Je to stejné, jako když jsou proteiny složené z aminokyselin.

) Mastná kyselina zvaná CLA, vyskytující se v relativně vysoké koncentraci v takových potravinách jako je přírodní sýr a maso, zejména jehněčí a vařené mleté hovězí, může působit jako potenciální „růstový faktor“.

Vědci suplementací CLA již nějakou dobu sledují. Ti nevědí o kulturistech vůbec nic – jejich primární zájem, co se týče CLA, byl ve spojení podpory růstu u zvířat – možnosti zvýšit produkci masa anebo zabránit úbytkům na váze v důsledku „katabolických podmínek“ jako jsou onemocnění nebo otravy.

Kontrolované studie demonstrovaly, že CLA může zabránit ztrátě hmotnosti a podpořit růst u zvířat, která trpí vedlejšími efekty katabolických hormonů.

Zde je paralela – kulturisté (zejména ti, kteří neužívají steroidy) mají často problémy s nabíráním hmoty, neboť jejich tělo vylučuje velké množství katabolických hormonů.

(Katabolické hormony působí proti anabolickým hormonům jako je testosteron a růstový hormon – „neutralizují“ je.)

CLA se vstřebává do fosfolipidů a pomáhá udržovat buněčné membrány, transportuje tuk v těle a je potřebná k tvorbě prostagladinů, důležitých látek podobných hormonům.

  • příznivě působí na zpevňování svalové hmoty – formování postavy
  • snižuje ukládání přebytečného tuku v organismu
  • pomáhá při „spalování“ tuku
  • chrání organismus, působí jako silný antioxidant

U CLA nejsou známé žádné vedlejší účinky. Problém, pokud chcete vyzkoušet CLA, obsaženou ve stravě, spočívá (stejně jako u Kreatinu a HMB) v tom, že je nepraktické, pokud ne rovnou nemožné, konzumovat dostatečné množství výživných mikrolátek v běžné stravě a dosáhnout tak optimálního efektu.

To je také důvodem, proč je doplňkům věnována taková pozornost – konzumací přesně daného množství této mastné kyseliny každý druhý den, můžete svoje tělo zásobit dostatečným množstvím této látky, což není bez suplementace možné.

CLA – konjugovaná kyselina linolová a její předpokládané účinky

CLA je poměrně novým suplementem známým jako přípravek na podporu odbourávání podkožního tuku. Jeho význam je však daleko komplexnější pro zdraví organismu, a tak se kromě avizovaných účinků na tělesnou hmotnost vědci domnívají, že působí na celkovou regeneraci, růst svalové hmoty, ale i jako prevence proti rakovině.

Nízký podíl ve stravě

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je zdravým tukem, patří mezi omega-6 mastné kyseliny, konkrétně je derivátem kyseliny linolové. Přirozeně se vyskytuje v hovězím masu a mléčných výrobcích.

Naneštěstí je podíl v těchto potravinách snížen nesprávnými postupy při krmení zvířat, a to až o více než 60%, kdy je nahrazeno přirozené krmení v podobě pastvy trávy za různé krmné směsi. Právě produkty z chovů využívající volný pohyb svých stád po zelených pastvinách jsou na CLA nejbohatší.

Vědci se dokonce domnívají, že tento úbytek konjugované kyseliny linolové v přirozené stravě by mohl mít vliv na zvýšený výskyt civilizačních chorob jako rakovina, kardiovaskulární nemoci a obezita.

Pomáhá odbourat tuk

CLA se však prezentuje především jako doplněk stravy pro lepší odbourání tuků.

Pochopitelně je ideální před nasazením suplementu vykonávat pravidelnou pohybovou aktivitu, přijímat vyvážené množství energie, která by při redukci hmotnosti měla být v mírném deficitu čili víc energie vydávat než přijímat.

Pakliže je toto splněno, doplňky stravy mohou o trochu urychlit tento proces a zároveň pomohou udržet na těle požadovanou svalovou hmotu, což je zcela zásadní podmínka pro úspěch.

Velmi zajímavým předpokládaným účinkem se jeví tzv. noční spalování tuků. CLA by měla zabránit znovu nabrání tuku, blokovat jeho ukládání potlačením aktivity enzymu lipoprotein-lipázy a zároveň zrychlit metabolismus.

Tím, že podporuje budování stavby svalové hmoty bet tuku, zvyšuje se tím i bazální metabolismus a tím i větší výdej energie. Někteří odborníci dokonce hovoří o lepším spalování tuků z oblasti břicha. CLA tedy může pomoci zabránit tzv.

jo-jo efektu, i když z dlouhodobého hlediska je nejjednodušší trvalá změna životního stylu, zdá se, že konjugovaná kyselina linolová může tomuto efektu zamezit. CLA se doporučuje užívat v cyklech, nejlépe před koncem období, kdy se snažíme o redukci hmotnosti.

Některé studie však doporučují minimálně tří měsíční podávání, aby se účinky úbytku tuku projevily, a to v dávce cca 3,5 g denně nebo, a to je podstatnější, držet se doporučení na etiketě výrobku, které je aktualizované dle nejnovějších vědeckých poznatků. CLA se rozděluje na jednotlivé typy.

Izomery jsou rozděleny na 9, 10, 11, 12. Zatímco izomery 10 a 12 jsou efektivnější při redukci tuků a dokonce chrání svalovou hmotu i když netrénujeme, naopak 9 a 11 se spíše osvědčily při budování svalové hmoty. Je vhodné volit osvědčené výrobce doplňků, aby účinné látky byly v produktu obsaženy v dostatečném množství.

Pro regeneraci i prevenci

Ačkoliv výzkumy budou dále pokračovat a dají se očekávat další změny v jednotlivých funkcích a doporučeních, případně potvrzení či vyvrácení z očekávaných účinků, je potřeba si uvědomit, že CLA je přirozenou složkou stravy a vlivem průmyslového zpracování potravin se její obsah ve stravě snižuje. I kdyby tedy účinek na sportovní výkon nebyl takový, jaký vědci předpokládají, význam pro zdraví bude mít z největší pravděpodobností zcela zásadní a doplnění základní dávky v podobě suplementu u osob, které nemají vyváženou stravu, bude přínosný už jenom z hlediska příjmu zdravých tuků mající význam pro posílení imunity a regenerace. Zdravé tuky samy o sobě pomáhají redukovat tělesnou hmotnost a tak by jich mělo být ve stravě dostatečné množství oproti nasyceným tukům, které jsou potřebné méně.

  • Diskuse k článku (0)
  • » Lecitin
  • » BMI a určování stavu nadváhy
  • » Zásady diety, úprava stravovacích navyků

Copyright © 2009 – 2021 Fitvit.cz – Podmínky užívání – Kontakt

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector