Kvalitní čaj z automatu namísto břečky?

8. 4. 2015

Autor: Michael Lapčík

Říká si čajový řemeslník. Za svými oblíbenými rostlinami procestoval Zdeněk Nepustil kus Asie, úspěšně absolvoval korejský čajový obřad a vymyslel bylinnou čokoládu. Aby mohl čajové klenoty importovat do Česka, založil si firmu s všepopisným jménem Dobré čaje pro pohodu, inspiraci a lepší zdraví®.

Nedávno si na soutěži Mattoni Grand Drink vyzkoušel i roli barmana. Hlavní roli v jeho soutěžním drinku Bitter Beauty hrála asijská hořká okurka momordika, kterou doplnil o pomerančové pyré a kustovnici čínskou. „Maceráty všelijakých bylin bývají chuťově, projevem a často i účinností natolik svébytné, že se hodí do míchaných nápojů,“ tvrdí Zdeněk Nepustil.

Kvalitní čaj z automatu namísto břečky?

Proč vás zaujala právě momordika – hořká okurka?

Popravdě, do Česka ji v bio kvalitě třetím rokem dovážím ze severního Thajska. Tato bylina roste všude v Asii, je tam běžnou, kuchyňsky jednoduše zpracovávanou, zeleninou. Protože je za syrova jedovatá, nakládá se a suší. Výluh z momordiky běžně piji.

Bylina umí redukovat hmotnost, likvidovat žaludeční bakterii Helicobacter pylori, zvyšovat účinek inzulinu, zamezovat hromadění tuku mezi orgány, regulovat cholesterol a spoustu dalších věcí.

Plod vzhledem připomínající naši salátovku patří mezi přírodní antibiotika.

Jaká tedy byla vaše cesta za drinkem?

Manželka si ráno připravuje fresh z pomeranče a citronu a vždycky po ní zůstaly zbytky. Tak jsem jednoho dne pojal nápad, že by se neměly vyhazovat. Vložil jsem je do nálevu hořké okurky neboli hořkého melounu a zjistil, že se s ní chuť citrusů velmi dobře snoubí, dostane se na vyšší úroveň.

Hořký meloun je to samé co hořká okurka?

Říká se jí tak, protože když dozraje, zvětší objem, zesládne a zežloutne. Asiaté ji ale zralou nekonzumují, protože je moc sladká a obsahuje jen minimum prospěšných látek.

Říkal jste ale, že nezralá je jedovatá.

Ne, že by se z ní člověk otrávil, ale působí různé zažívací obtíže. Vnitřek plodu se proto musí vydlabat a jeho hořkosti se zbavíte macerací v soli. Z rostliny se připravují saláty, ve Vietnamu z ní vaří výbornou polévku.

Nebo vydlabané plody plní mletým kořeněným masem a pak je krájí na špalíčky. Využít se tedy dá rozmanitě. V České republice je známá asi poslední 2 roky, poté co jsem ji nechal legislativně schválit jako doplněk stravy.

Má své webové stránky pojmenované po obchodním produktu, tedy Bitter Melon Tea.

Přibližte ještě složení svého drinku.

Koktejl je vícepatrový. Základem je vychlazený macerát hořké okurky smíchaný s minerální vodou. Tato těžká tekutina zůstává u dna, zatímco na ni opatrně navršíme pomerančové pyré.

Navrch pak přijde pěna z hořké okurky, která obsahuje velké množství pěnivých antioxidantů – polyfenolů. Pěnu barmani standardně vyrábí z bílku, ale tato bylinná varianta více souvisí s obsahem sklenice.

Za vnitřní ozdobu jsem pak zvolil nabobtnanou kustovnici čínskou a vnější dekoraci vytvořil z kůry pomeranče a limetky.

Kvalitní čaj z automatu namísto břečky?Jaké cesty vás přivedly k čajům a bylinám?

Čaj piji už 30 let. Jednou jsem vyrazil do Thajska a objevil tam byliny, které u nás do té doby nikdo neznal. Kromě hořké okurky třeba jiaogulan neboli Gynostemu pětilistou, nesprávně označovanou za pětilistý ženšen.

Patří do úzké skupiny adaptogenů, jež mají zvláštní, a zároveň žádné vedlejší, účinky.

Například kromě mnoha jiného léčí nízký i vysoký tlak, což je pro naši západní medicínu nepochopitelné – ta totiž zná pouze přípravky, které tlak buď sníží, nebo naopak zvýší na požadovanou úroveň. Jiaogulanu se také říká bylina nesmrtelnosti.

Kdesi v odlehlém čínském regionu provedli průzkum na jednom místním etniku, které pravidelně pije gynostemu. Přestože tito lidé celý život tvrdě pracují v horských podmínkách, dožívají se o 10 až 15 let více než okolí, jež místo této byliny pije pouze zelený čaj.

Jestliže čaj pijete už 30 let, jak to s ním bylo v socialistickém Československu?

Nevím, kdo ho k nám tenkrát přivezl, ale v běžných samoobsluhách byl k dostání moc dobrý pytlíkový jasmínový čaj z Číny. Podle mě byl navoněný skutečným jasmínem, nikoliv chemicky, a proto mě tak zaujal.

Je však nutné říct, že před rokem 1989 u nás bylo k dostání mnoho dobrých čajů, které se sem vozily v rámci pomoci rozvojovým zemím. Pili jsme kvalitní gruzínský čaj, Cejlon, špičkový vietnamský zelený čaj.

Výrobky tu tedy existovaly, jen jsme se v nich nemohli zorientovat, protože nám chybělo srovnání s ostatním portfoliem.

A teď?

Jsme jedinou zemí na světě, kde si můžete vypít jakýkoliv čaj. To je světový unikát. Jen v Praze fungují desítky čajoven, vznikají a zanikají, a každá z nich nabízí mnoho čajů z celého světa. Něco takového nezažijete ani v zemích, kde čaj pěstují a běžně pijí.

Jak je to možné?

Obyvatele těchto oblastí takové věci nezajímají. Zjistil jsem to, když jsem přijel do hor na thajsko-barmské hranice, kde lidé stovky let vyrábí skvělý čaj.

Jenže ani neví, do jaké skupiny ho zařadit, protože ho produkují pouze pro sebe. Vůbec netuší, jaké čaje se vyrábějí jinde a jaká je jejich kategorizace.

Podařilo se mi navštívit i oblast, kde mi žádný čaj neprodali, protože to po nich ještě nikdo nechtěl.

Když jste naťukl kategorizaci, do jakých skupin se vlastně čaje dělí?

V globálu existuje obrovské množství druhů. Česká legislativa však zná pouhé tři – zelené, polofermentované a černé. Do těchto skupin u nás musíte zařadit celou škálu třeba čínských čajů. Zelené, žluté, bílé, polozelené, červené, černé dark tea nebo puerhy, pak taky blendy s ovocem a bylinami. Je tedy potřeba se řídit celním sazebníkem, což ale přináší problémy při prodeji.

Řekněme, že prodáváte bílý čaj, ten však naše zákony neznají, takže ho sice nazvete bílým, obchodně jej ale zařadíte do zelených. To je přece ve výsledku klamání spotřebitele. Než aby byl takto maten zákazník, doporučil bych zákonodárcům porozhlédnout se po světě a převzít osvědčená rozdělení čajů. Takové mezery tady máme déle než 20 let a zatím nikdo nebyl schopen je odstranit.

Věnujete se dovozu čaje a bylin ze severního Thajska. Jde o tradičního producenta?

Naopak, je to poměrně neznámá čajová oblast. Know-how sem přivezli Číňané, kteří po roce 1949 museli zmizet ze své domoviny.

Začali s pěstováním opiového máku, ale díky vládnímu zavádění různých programů pro rozvoj zemědělství postupně zakládali čajové plantáže. Po čínském způsobu, s tchaj-wanskými technologiemi, ale v jiném prostředí.

Zajímám se také o špičkové vietnamské čaje a asijské byliny vůbec – to je v Evropě věc nepopsaná.

Máme tedy ještě co objevovat?

Samozřejmě. Otázkou je, nakolik se co u nás rozšíří. Ona hořká okurka se už nejen objevila v drinku, ale také v čokoládě.

Tuto bylinnou čokoládu jsem vytvořil ve spolupráci s královéhradeckou firmou Jordi’s, která pravděpodobně jako jediná v Česku vyrábí čokoládu tradičním způsobem. Dováží surové kakaové boby a zpracovává je.

Přidáním účinné byliny jsme čokoládu povýšili na funkční věc. Potravinu, která prospívá zdraví.

Dejte si ráno místo kávy čaj. Zelený vás zaručeně povzbudí

8 fotografií

Co se týká pití čaje, máme stále co dohánět. Nejnáruživějšími pijáky čaje na světě jsou prý Irové a hned za nimi Britové. Ti ho pijí už od 17. století. Do českých domácností se čaj dostal až v druhé polovině 19. století. A s trochou nadsázky můžeme říct, že stačilo docela málo a čaj jsme neznali ještě dnes. Jak už to tak bývá – za vše může náhoda.

Budete mít zájem:  Priznaky Upalu U Deti?

První čaj na světě

Nikdo nedokáže přesně říci, kdy se čaj objevil a kdo se poprvé napil čaje.

Legenda ale za objevitele považuje skvělého léčitele čínského císaře Šen-Munga, který si před bezmála pěti tisíci lety převařoval velmi znečištěnou vodu, kterou chtěl uhasit svou žízeň, do které mu nešťastnou náhodou upadlo několik listů ze stromu.

Rozhněvaný a žíznivý se tehdy sehnul a ponořil do čaje své dlaně, aby lístky z vřící vody odstranil. Zalíbila se mu vůně, a tak se rozhodnul čaj vypít. A zachutnal mu!

Čaj v Evropě

Do Evropy se dostal až v roce 1610, kdy jej přivezla holandská obchodní loď jako nový dovozní artikl. Dovoz byl ale ještě dlouhou dobu omezený, protože obchodní lodě byly na cestách mnohdy více jak jeden rok. Čaj byl v Evropě tedy velmi drahým zbožím a mohli si jej dovolit jen nejbohatší vrstvy společnosti.

Černý čaj z nutnosti

Veškerý, do té doby konzumovaný čaj, byl zelený čaj. Když se ale začal do Evropy ve velkém dovážet, ztrácel zdlouhavými plavbami na své kvalitě a chuti. Tak byl vlastně z nutnosti objeven černý čaj vzniklý fermentací zelených čajových lístků, který vydržel poživatelný delší dobu. Ten má silnější aroma i vyšší obsah kofeinu.

Zelený nebo černý?

To je otázka, na kterou není lehké odpovědět. Při rozhodování bychom se tedy měli řídit tím, o co nám vlastně jde.

Zelený čaj povzbuzuje jak fyzicky, tak i psychicky. Pozitivní účinky zeleného čaje způsobuje nejen spousta vitamínů, minerálních látek, tříslovin nebo aminokyselin v něm obsažených, ale důležitý antioxidant látku zvanou catechin.

Černý čaj při výrobě prochází fermentací a proto má zvýšený obsah kofeinu. Účinky tohoto čaje jsou proto povzbudivé, a to i díky vitamínu B1. Černý čaj bychom měli pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně tak nahradíme šálek kávy.

Kromě zeleného a černého čaje si můžeme pochutnat například na čaji bílém, na čajích ochucených i čaji polozeleném.

Sáčkový čaj vysychá

A ať už si vybereme kterýkoliv, aby nám chutnal a dlouho vydržel měli bychom vědět, jak jej uchovávat. Na kvalitu čaje mají největší vliv tyto faktory: světlo, teplo, vlhkost, pachy a vzduch. Důležité je, v čem čaj skladujeme. Málokdo ví, že papírový sáček čaji odebírá vlhkost, takže postupně vyschne.

Skladování čaje doma

Některé specifické zelené čaje odborníci dokonce doporučují skladovat v chladničce.A pozor, pokud dáme čaj do blízkosti příliš aromatických koření nebo kávy, velmi rychle pojme jejich vůni a z původního čajového aroma se nic nezachová. Vhodné jsou tedy skleněné nádoby z tmavého skla, které nepropouštějí světlo.

Správná teplota vody

Aby nám opravdu chutnal, měli bychom vědět, jakou teplotu má mít voda, kterou čaj zalíváme. Tuto informaci se dočteme na etiketě nebo nám ji rádi řeknou ve specializované prodejně nebo čajovně.

Odborníci říkají, že „bezpečná“ teplota pro přípravu bílého čaje je cca 75 °C.

Zelené čaje jsou velmi náchylné na vysokou teplotu vody. Proto bychom měli vždy raději zvolit nižší teplotu: 60 až 80 °C.

U černého čaje, je ideální teplota těsně pod bodem varu. I když i tady existují výjimky např „First Flush Darjeeling“.

Čaj louhovaný za studena

Pokud se chystáte na cestu a chcete si vzít s sebou nápoj kolového tipu, vyzkoušejte „čaj louhovaný za studena“. Uvidíte, že budete překvapeni jeho účinky. Chce to jediné – myslet na přípravu tohoto čaje nejlépe den předem. Jedná se o tzv. maceraci. Příprava je podstatně delší, ale stojí to za to.

Stačí do 1 litru studené vody (nejlépe ve skleněném džbánku) vsypat 5 gramů čaje. Např sencha nebo gyokuro. Džbánek dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc a nechte louhovat. Pak ho slijte přes sítko. V létě můžete přidat čerstvou mátu!

autor: Zdeňka Kabourková

Interview s René Sionem v magazínu T-Mobile Ikona

Zabýváte právě i vendingem, tedy nápojovými a prodejními automaty. Může automat připravit kvalitní kávu?

Hodně zkušeného baristu automat samozřejmě nenahradí. Jenže ne všude, kdy byste si dali kávu, může být taky zkušený barista.

Z automatu dobré značky a dobře udržovaného může být káva vynikající, naše automaty nabízejí i zrnkovou kávu, jenže dobrou automatovou kávu opět nezaručuje sama značka stroje, ale opět člověk.

Totiž obsluha, která se o automat stará. Automat musí být čistý a pravidelně kontrolovaný.

A jak se o svoje automaty tedy staráte?

V České republice jich máme okolo 10 000, z toho je jich 400 připojených do mobilní sítě a hlásí svůj aktuální stav. Jak je vám z tohoto poměru jasné, stále je u nás rozhodující člověk, který se o automat pravidelně stará.

Automatickou telemetrii vůbec nepodceňujeme, ta má smysl ve vysokoobrátkových provozech, kde automat rychle nahlásí poruchu či naopak v nízkoobrátkových nahlásí nedostatek zboží. Ale už nenahlásí, že potřebuje vyčistit.

Takže pro inventurní účely je to skvělá věc, kvalitu jako celek telemetrie ovšem neohlídá. Mimochodem když jsme u kvality nápojových automatů, byly to právě automaty na benzinových stanicích, které byly v počátcích naší firmy v Česku takovými ambasadory kvality.

Když jsme se dozvěděli, že na některou benzinku začali lidé jezdit právě díky naší kávě, ohromně nás to potěšilo. 

Jaké další trendy v oblasti vendingových automatů sledujete? Nejen sledujeme, my je nasazujeme. Umíme instalovat automaty s mobilní platbou, umíme automaty, které přijímají platby bezkontaktně prostřednictvím platební karty. Je v tom budoucnost a je otázkou několika let, než se to prosadí. 

Co děláte pro to, aby baristé vaši kávu připravovali dobře?

Víte, mít v kavárně kvalitní presovač není všechno. Z větší části se na kvalitě připravované kávy podílí člověk.

Pokud mezitím připravuje bagety, chodí pro objednávky a neví, kam dřív skočit, poradíte takové kavárně, ať si pořídí gastronomický automat. Ten po stisknutí tlačítka udělá dobrou kávu, sice se nevyrovná skvělému baristovi, ale dobrému určitě.

My pro profesionály (ale i laiky) u nás připravujeme školení, nicméně aby se člověk stal dobrým baristou, trvá to delší čas. 

Když jsem si s vámi domlouval schůzku, zjistil jsem, že to, co můžete rychle udělat sám, nedelegujete na jiné. Třeba jste mi poslal užitečné materiály o firmě. To je odlišný přístup oproti jiným šéfům. Jak ve firmě prosazujete nové nápady?

Věci, které jsou nové, musí dělat ten, kdo je vymyslel, ten, kdo na ně přišel. Těžko svou vlastní vizi, která je ještě pouhou myšlenkou, předáte někomu jinému. Byl jsem u skvělých projektů, kdy velcí šéfové nadelegovali myšlenku, ale ta věc pak umřela. Kdo myšlenku má, musí ji rozvinout a věnovat se jí jako první.

To je trochu podobné jako s těmi obrazy, že? Nelze si nevšimnout, že sídlo vaší firmy místy vypadá spíše jako galerie.

Ano, lidi si tehdy mysleli, že jsem zešílel. Umění ke kávě patří. Vzorky produktů samozřejmě můžeme zákazníkům poslat, ale oni raději řeknou: přijedu k vám ochutnat, aspoň uvidím, jaké máte nové obrazy.

Zájemci tu najdou obrazy českých umělců, ale i výtvarníků z exotických dálek, například z Latinské Ameriky nebo Afriky. A taky to založilo tradici malých vernisáží, které u nás probíhají.

Takže moje věšení obrazů po nocích, které vypadalo tak podivně, se nakonec vrátilo v podobě radosti a pěkného pracovního i obchodního prostředí.

Budete mít zájem:  Zánět Vnějšího Ucha Příznaky?

Zůstaneme u nových věcí, ale zpět ke kávě a šířeji k občerstvení v kancelářích: vy jste představili tzv. Cafédock, že?

Tvůrcem jeho podoby je Roman Kvita, mladý absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové, nápad na kompaktní a mobilní občerstvovací řešení do firem je ale skutečně můj. Jednou jsem při návštěvě autoservisu pozoroval jeho zaměstnance, jak se úslužně snaží zákazníkům zpříjemnit čekání. Jenže kávu vařili na jednom místě, džus chladili úplně jinde, barel s vodou stál onde, takový trochu chaos.

Během čekání jsem si hrál s myšlenkou, jak to všechno dát do jedné „kredence“… Tak vznikl nápad na Cafédock. Je na kolečkách, takže ho přivezete tam, kde ve firmě právě probíhá nějaké setkání, a připojíte do zásuvky. To je všechno. Vše potřebné je totiž uvnitř, od dobré vody, kterou dobrá káva začíná, po kvalitní kávovary. A nechybí ani ten džus a veškeré potřebné zásoby včetně porcelánu.

Už jsme mluvili o vaší toleranci k individuálním řešením, vy zkrátka nejste takový ten druh kávového extrémisty, který může pít jen jeden druh kávy připravovaný jedním způsobem, protože „tak je to nejlepší…“

Dallmayr si velmi dobře uvědomuje, že kávu pijeme v nejrůznějších situacích. Když ráno spěcháme do práce, je dobrým rychlým řešením instantní káva. Svoje místo v malých kancelářích a domovech má kapslová káva, tu připraví dobře každý.

Stejné je to s automaty, jsou chvíle všedního dne, kdy na jinou kávu není čas. Když milujete kávu, musí se káva trochu přizpůsobit vašemu životu, naopak to půjde těžko. Nic z výše uvedeného se samozřejmě nevyrovná útulné kavárničce se zkušeným baristou, který má na kávu čas.

Ale hledejte ho ráno doma nebo v kanceláři vedle.

Jaké jsou plány českého Dallmayru?

Rosteme a například počet zaměstnanců, který je uvedený na začátku článku, už v době vytištění časopisu nebude platit, určitě bude vyšší.

Budeme rozvíjet technologie pro správu našeho vozového parku, neustálým technologickým vylepšováním procházejí nápojové automaty, mnohem dostupnější jsou dotykové displeje, kterými budou vybaveny, v automatech jsme také zavedli prodej kvalitního sypaného a sáčkového čaje.

O telemetrii jsme už mluvili, pro ni je důležitým prvkem mobilní síť, na kterou jsou automaty připojeny. A když jsme u sítě T-Mobile, kterou používáme, musím říct, že u tohoto operátora jsme od samého počátku a jeho služby byly vždy perfektní. A neříkám to proto, že rozhovor je pro časopis T-Mobilu.

Už ve chvíli, kdy jsem zde byl jen já a jeden technik, chovali se k nám velmi slušně. Neposlali nás někam do fronty a neodbyli nás. Už tehdy si uvědomili potenciál růstu značky Dallmayr. 

Dallmayr u nás

Roku 1962 vzniká divize firmy Dallmayr Automaten-Service a v devadesátých letech se začínají její kávové automaty objevovat také ve střední a východní Evropě. Česká pobočka vznikla v roce 2001, v jejím vedení je od toho roku René Sion, který pobočku zakládal.

Zákazníky jsou franšízové společnosti, dnes jich má přes 120, dále jsou to výrobní a průmyslové podniky, kavárny, restaurace, instituce a také čerpací stanice.

Zajišťuje také kávový catering při významných společenských a diplomatických událostech, k jejím zákazníkům patří například Pražský hrad.

Znalost značky na českém trhu natolik vzrostla, že její jednotlivé divize (zaměřené na prodej kávy jako takové, na nápojové automaty a služby pro kanceláře a konečně na divizi zaměřenou na kavárny a bary) již vystupují bez dalšího rozlišení pod značkou Dallmayr. 

O firmě Alois Dallmayr

Lahůdkářský obchod založený roku 1700 se za tři sta let proměnil ve firmu, která je v celé Evropě symbolem výborné kvality. Postupem doby se stala dvorním dodavatelem delikates pro šestnáct panovnických domů Evropy.

K důležitým jménům firemní historie patří Konrad Werner Wille, který zde ve třicátých letech minulého století vybudoval specializované oddělení kávy. V současnosti je značka Dallmayr známá po celém světě.

Kromě celé Evropy se prodává například v Kanadě, USA nebo v Rusku. Nesmírně oblíbená je v Japonsku. 

T-Mobile a český Dallmayr

Firma spolupracuje s T-Mobile od svého vstupu na český trh. René Sion oceňuje, že už v době, kdy u nás působil on a jeden technik, se T-Mobile choval velmi vstřícně a ke společnosti Dallmayr se choval jako k firmě, která má u nás velký potenciál růstu. Dnes zaměstnanci firmy používají síť T-Mobile pro volání a data, do sítě jsou připojeny stovky automatů. 

Odkud dováží kávu?

Dallmayr je proslulý především etiopskou kávou, jejíž věhlas ve třicátých letech v Evropě společnost vzkřísila.

V Africe ještě spolupracuje také s Tanzanií, ale i s producenty z Latinské Ameriky (Brazílie, Guatemala, Kostarika, Kolumbie), z Indie či Papuy-Nové Guineje.

Používá nejjemnější druhy káv z horských oblastí a nejlepších pěstitelských provincií světa. Dává přednost malým pěstitelům a kvalitou dovážené kávy se řadí ke světové špičce. 

René Sion působil v devadesátých letech v Itálii jako oční optik. Po svém návratu se mu nechtělo vrátit se do „optického středověku“, jak to sám nazval, který u nás tehdy ještě panoval.

Využil tedy nabídku vstupu do italské technologické firmy, kam se dostal díky znalosti italštiny. Tady se poprvé setkal s nápojovými automaty.

Během svého dalšího působení v oboru si jej firma Dallmayr aktivně sama vyhledala a na výzvu založit u nás českou pobočku kývl. 

20 nejčastějších otázek o čaji

Druhy čajů

Černý a zelený čaj je produkován z lístků čajovníku. Tento keř byl nejdříve kultivován v Číně. Čínští mnichové a evropští obchodníci jej později převezli do Japonska, na Srí Lanku a do dalších zemí.

Dnes ve světě rozlišujeme více než 3000 čajových druhů, přičemž každý z nich má svůj osobitý charakter, většinou daný oblastí původu. Základní rozdíl mezi černým a zeleným čajem spočívá ve způsobu zpracování čajových lístků.

Zatímco černý čaj je před sušením fermentován (okysličován), zelený čaj je místo fermentace napařován a poté sušen.

2. Jak nejlépe připravím šálek čaje?

Kvalitní voda a patřičná délka vyluhování jsou vedle samotných čajových lístků rozhodující pro dobrý šálek čaje. Přitom dbejte následujících rad:

– Použijte předehřátou konvici nebo šálek. – Voda k přípravě by měla být vždy čerstvá a studená. – Přiveďte vodu do bodu varu.

Udržujte ji ve varu pouze krátce, aby se z ní nevytratily kyselé látky, které mají význam pro uvolnění osobité čajové vůně. – Čajové lístky nebo nálevový sáček zalijte v případě černého čaje vařící vodou.

Voda při přípravě zeleného čaje by měla být ochlazena na zhruba 75 stupňů Celsia. Vždy však nejdříve musí projít bodem varu!

– Černý čaj vyluhujte tři až pět minut, zelený maximálně tři minuty.

3. Jaké příslušenství je nejvhodnější pro správnou přípravu čaje?

Čajové konvice: materiál konvice (sklo, keramika, porcelán) nemá na výslednou chuť čaje vliv. Důležitá je však forma. Aby se čajové lístky dostatečně vyluhovaly, je třeba použít baňatý tvar. Pro čajové sítko platí: čím větší, tím lepší, protože čajové lístky potřebují dostatek prostoru k vyluhování. 

Nejvhodnější jsou sítka z nerezové oceli a porcelánu. Pokud mají dostatečnou velikost, pak lze použít i sítka z bavlny nebo papírové filtry. Doporučujeme však, aby pro zelené a pro černé čaje byla použita sítka odlišná.

Papírový filtr je vhodný pro přípravu čaje v šálku. Zato umělohmotná sítka mohou negativně ovlivnit chuť čaje, proto je ani v našem sortimentu nenajdete.

Kovové vajíčko také není optimální, jelikož čajové lístky nemají pro vyluhování dostatek místa.

Budete mít zájem:  Kožní Projevy Potravinové Alergie?

4. Jaká je trvanlivost čaje?

Obecně je čaj produktem s dlouhou trvanlivostí, minimální trvanlivost je zpravidla 18 měsíců. Čaj však velmi snadno zachycuje vlhkost, vůně a pachy z okolí. Na trvanlivost má proto značný vliv způsob skladování.

Obzvláště v kuchyni, kde se různé vůně mísí, by měl být čaj hermeticky uzavřen. Navíc by měl být čaj umístěn v suchu a chladu.

Nejvhodnější pro uchování původní čajové kvality jsou plechové dózy, které zakoupíte v každém specializovaném obchodě.

5. Platí, že pro přípravu čaje je vhodnější měkká voda?

Pro přípravu je nejvhodnější co možná nejměkčí voda. Právě ta umožňuje, aby hotový čaj uvolnil typické voňavé látky. Pokud máte k dispozici pouze vodu tvrdou (mineralizovanou), doporučujeme vodu v otevřeném hrnci několik sekund povařit, přičemž chlor a fenoly se vypaří a vápník se usadí. Obecně však lze říci, že kvalita vody v České republice je velmi dobrá.

6. Měl by se v případě, že voda je silně vápenatá, použít vodní filtr?

Použití vodního filtru není povinností. Pokud je však voda velmi vápenatá, může mít tento filtr pozitivní vliv na chuť čaje. V případě užití minerální vody se však vodní filtr přímo doporučuje, protože soli v ní obsažené velmi nepříznivě ovlivňují čajovou chuť.

7. Proč se čaje míchají do směsí?

Většina čajů, které se dostanou ke spotřebiteli, jsou směsi různých druhů a sklizní. Kupující totiž očekává produkt, který je co do kvality stále stejný. Protože je však čaj přírodní produkt a kvality sklizní se liší v závislosti na konkrétních klimatických podmínkách, jsou směsi jedinou možností, jak zákazníkovi nabídnout to, na co je zvyklý.

8. Kdo určí, jaký čaj bude součástí čajové směsi?

Tvorba čajových směsí náleží ochutnávači (tea-taster). Ten prověřuje kvalitu čaje a rozhoduje, jaké čaje jsou do konkrétní směsi vhodné.Samozřejmě musí ochutnávač znát jemné nuance čajů, které má k dispozici. To vyžaduje dlouholeté zkušenosti a velmi dobře vyvinuté čichové a chuťové smysly.

9. Co znamená označení zahradní čaj?

Zahradní čaj má původ na určité konkrétní plantáži a na rozdíl od směsí není s žádným jiným čajem míchán. Z tohoto důvodu se může chuť i kvalita konkrétní zahrady (plantáže) sklizeň od sklizně lišit. Zahradní čaje jsou k dostání pouze ve specializovaných prodejnách.

10. Co se rozumí pod označením „čerstvá sklizeň“?

Čerstvá sklizeň (Flying tea, Flugtee – volně přeloženo „čaj dopravený letadlem“ nebo také „bleskový čaj“) je v západním názvosloví synonymem pro právě sklizený Darjeeling First Flush. Bezprostředně po sklizni a fermentaci je čaj z Indie letecky dopraven do země určení. Tento čaj se vyznačuje zvláštní chuťovou svěžestí a velmi jemnou vůní.

11. Čím je ovlivněna kvalita čaje?

Kvalita čaje je ovlivněna mnoha faktory, především oblastí sklizně, klimatem, dobou sklizně, způsobem trhání lístků, zpracováním a skladováním. Existují tak podstatné rozdíly nejen mezi jednotlivými oblastmi, ale i v rámci určité jedné oblasti. Samozřejmě je různá také kvalita jedné plantáže z časově různých sklizní.

Obecně lze říci, že kvalita čaje z vyšších nadmořských poloh je vyšší, protože list roste pomaleji a má tak více času k vývoji chuťově bohatých látek. Čaje z níže položených oblastí jsou většinou silnější a v nálevu tmavší. I ty však mohou dosahovat vysoké kvality, jako je tomu například u nejlepších druhů z indického Assamu.

12. Co jsou antioxidanty a jak v čaji působí?

Antioxidanty jsou látky, které brzdí oxidační procesy, popřípadě zpomalují oxidaci tuků v těle. Antioxidanty v čaji se nazývají ?avanoidy.

V lidském organismu mohou přispět k ochraně před volnými radikály a preventivně zabránit vzniku nádorů a srdečním onemocněním.

Protože přirozená tělesná ochrana nemusí být vždy dostatečná, přispění antioxidantů z potravy nebo nápojů má v každém případě své opodstatnění.

13. Obsahuje zelený čaj více antioxidantu než čaj černý?

Jak zelený, tak i černý čaj obsahují nemalé množství antioxidantů. Rozdíly jsou vskutku nepatrné. Nelze jednoznačně říci, že zelený čaj je v tomto smyslu bohatší.

14. Jaké množství kofeinu obsahuje čaj?

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Pro srovnání: šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství. Kofein byl v čaji objeven v roce 1827. V té době vzniklo také jeho specifické označení v čaji, a sice tein.

Na rozdíl od kávy se v čaji vyskytuje nikoliv ve volné, nýbrž vázané podobě. To má za následek jeho jiný účinek v lidském organismu. Zatímco kofein v kávě rychle rozbuší srdce a jeho účinek poměrně rychle odezní, působí tein v čaji jemněji a dlouhodoběji.

15. Platí, že zelený čaj obsahuje méně teinu než čaj černý?

Pokud vyjdeme ze sušených čajových lístků, pak je obsah teinu v černém i zeleném čaji totožný. Množství teinu v hotovém čajovém nálevu však závisí na způsobu přípravy.

Toto množství je odvislé jednak od doby vyluhování, jednak od teploty vody, kterou jsou lístky zality.

Vzhledem k tomu, že zelený čaj je připravován z vody o nižší teplotě a zároveň vyluhován většinou kratší dobu než čaj černý, je obsah teinu v hotovém zeleném čaji nižší.

16. Odvodňuje čaj lidský organismus?

Vzhledem k obsahu teinu má čaj lehce močopudné účinky. Tein totiž podporuje činnost ledvin a vylučování moči. Příčina je ve zvýšeném prokrvení ledvin. Tento účinek je však relativně nepatrný a krátkodobý. Nelze říci, že čaj má přímo odvodňující účinek. Lze jej označit jako mírně močopudný.

17. Je čaj vhodný pro těhotné ženy?

Čaj příjemně chutná, dobře hasí žízeň a obsahuje řadu pro tělo cenných látek. Pro těhotné ženy je čaj vhodným doplňkem pitného režimu.

18. Má čaj omlazující účinek?

Stárnutí živých organismů je v prvé řadě dáno geneticky. Může však být pozitivně ovlivněno, a to tzv. anti-aging procesem. Podle současných znalostí vědy má na stárnutí negativní vliv přebytek volných radikálů. Proto je důležité regulovat nadbytečné reakce těchto radikálů. Čaj je se svým vysokým obsahem polyfenolů pro tento účel obzvláště vhodný.

19. Jak souvisí čaj s životním stylem „wellness“?

Pojem wellness se rozšířil do západní Evropy z USA teprve nedávno – na konci 80. let 20. století. Mnozí měli zato, že se jedná o název nějakého pohybového cvičení.

Wellness je však synonymem pro vnitřní vyrovnanost a dobrý tělesný pocit. Má co do činění se sebepoznáním a především pak s duševním klidem.

Není proto divu, že právě čaj pro své mnohé ušlechtilé vlastnosti je často spojován s tímto pozitivním životním pocitem.

20. Jakým způsobem chrání čaj zuby?

Čaj ochraňuje chrup hned dvakrát – posiluje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině. Jak dokázaly různé vědecké výzkumy, obsahuje jeden litr čaje (černého i zeleného) přibližně 2-3 miligramy fluoridu.Toto množství odpovídá denní potřebě dospělého člověka.

Žádná jiná poživatina neobsahuje tak velké množství fluoridu.Kromě toho polyfenoly v čaji obsažené chrání před zubním plakem. Polyfenoly zpomalují rozklad škrobů v ústech tak, že inaktivují enzym amylasa obsažený ve slinách. Ten rozkládá škrob, například z moučných výrobků, na glukózu. Glukóza zase vytváří vhodné prostředí pro plakové bakterie.

Ty vytvářejí kyseliny, které poškozují sklovinu.

Tento složitý mechanismus je podstatně omezen, když člověk pije v průběhu dne více šálků čaje. S nadsázkou lze říci, že například Britové se svou vysokou spotřebou čaje mohou s dobrým pocitem pojídat koláče a jiné sladkosti…

Pro přípravu čaje máme vše.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector