Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Otevřený oheň, výtečná farmářská kuřata a zajímavý prostor, který vytvořila architektka Tereza Froňková. To je nové bistro Grils.

Najdete ho v pražském Karlíně, hned za rohem Lokálu Hamburk. Grils je dalším povedeným podnikem řetězce Ambiente.

Vedou ho mladé, sebevědomé ženy, kterým byl interiér, uniformy i celkový vizuální styl vytvořen přímo na míru.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Architektka Tereza Froňková se při realizaci projektu řídila konceptem monotematické a jednoduché přípravy jídla na ohni, který měl zapadnout do zvoleného prostoru, původně hospodářského stavení.

„Obojí, jak koncept kuchyně, tak i samotný prostor, šlo skvěle dohromady.

Grilování kuřat mi evokovalo černou kuchyni, kterou jsem chtěla podtrhnout selskými židlemi a kamennou podlahou,“ říká architektka, jejíž koncept tak zapadá do venkovsky-městského stylu.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

„Ve střední místnosti není nic než stůl a židle, v kuchyni není nic než oheň, a pak je tu ještě jedna místnost, tzv. pokojíček, který připomíná obytný prostor. V historii totiž byly obchody běžnou součástí bytů,“ popisuje své vizualizace a záměr architektka.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Budova, jež kdysi bývala hospodářským stavením, patřila k zájezdnímu hostinci U města Hamburk.

„Ve středním traktu byl průjezd do dvora, boční části sloužily jako sklady a horní patro bylo pravděpodobně určeno pro ubytování obsluhy,“ vysvětluje architektka.

„Dnešní otevřenou severní stranu areálu původně zaplňovaly stodoly, které byly v 50. letech odstraněny. I tak je dochovaná část areálu, jednoho z největších empírových domů Karlína, památkové chráněná,“ dodává.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

„V interiéru se bohužel nedochovaly žádné zajímavé prvky, zato v exteriéru jsme obnovili původní pískovcový portál,“ říká Tereza Froňková, která si nejvíce užila samotné uspořádání prostoru. Použité materiály jako kamenná podlaha, probarvený štuk, dubová vrata na fasádě a zmíněná repase pískovcového portálu rehabilitovaly původní prostor.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Na projektu spolupracovali další umělci a návrháři. Vizuální styl, včetně názvu, vytvořilo grafické studio Najbrt.

„Byla pro nás výzva prozkoumat, jestli může existovat design reprezentující ženy, aniž by byl omezující nebo holčičkovsky pitvořivý,“ vysvětluje Michal Nanoru. Jeho kolegyně Zuzana Najbrtová a Andrea Vacovská si vzaly do parády logo.

„Černé logo a rastry jsou takový kuchyňský hardware a barevné paterny, v podobě olejové malby, jsou živoucí duše Grils a zároveň divoký dívčí temperament,“ říká Zuzana Najbrtová.

V bistru Grils je vše do puntíku promyšlené a sladěné. Proto nechybí ani originální uniformy, navrhnuté Kristinou Netíkovou. „Inspirovaly mě klasické laclové džíny a montérky.

Šatová zástěra z denimu i pánská zástěra s výraznými koženými popruhy jsou především pracovním oděvem, který pomáhá zdolat všechny nástrahy ohně,“ vysvětluje návrhářka, která si při navrhování představovala Girls grils s bílým tričkem, džínami a uvázaným šátkem na hlavě, jak pronášejí „WE CAN DO IT!“.

V bistru Grils si pochutnáte na kuřatech dodávaných z farmy Rašovice Ladislava Martínka, která rostou 55 dní, což se odráží na chuti i kvalitě.

„Maso je z ohně lepší než z trouby, kromě jiného má díky němu chuť umami,“ vysvětluje šéfkuchařka Markéta Libánská, která kuřata upravuje výhradně na ohni.

Po kouři tu voní i přílohy, omáčky a dezerty, které jsou sladkou tečkou na závěr.

Líbí se Vám interiér Grils? Podívejte se také na jiný projekt z dílny architektky Terezy Froňkové, který láká naopak na sladké dobroty a interiér z první republiky: Cukrárna Myšák v Praze.

  1. Grils
  2. U Nádražní lávky 81/2
  3. Praha 8 – Karlín
  4. SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

Ambiente přichází s bistrem Grils, prodávat bude grilovaná kuřata

Česká síť restaurací Ambiente chystá nový koncept bister, nazvala ho Grils. Nové bistro má otevřít v září, v prostoru bývalého květinářství na Karlínském náměstí. Hlavním produktem bistra má být české kuře grilované na otevřeném ohni. Nad ohněm se budou připravovat i přílohy, dezerty nebo suroviny do alkoholických drinků.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Jak má koncept bistra Grils v Karlíně vypadat

Podnik zaměřený na grilovaná kuřata povedou Markéta Libánská, šéfkuchařka řeznictví Naše maso, a Dominika Flecková, stávající manažerka restaurace Lokál Hamburk. Oba koncepty provozuje Ambiente, stejně jako například bistro Kantýna, italskou restauraci Pizza Nuova, Pasta Fresca, brazilskou restauraci Brasileiro nebo českou restauraci Eska.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Markéta Libánská, která podnik Grils povede

Nápad otevřít podnik s grilovanými kuřaty se zrodil v roce 2016 v hlavě Tomáše Karpíška, když cestoval po Mexiku. Karpíšek spolu s Danielem Kronďákem franšízovou síť Ambiente vlastní.

 Ke startu Grils vydává firma dluhopisy v hodnotě 5 milionů Kč. Jde o dluhopisy na tři roky s výnosem 5,5 % ročně a pololetní výplatou úroků.

Prodej dluhopisů zahájilo Ambiente prostřednictvím crowdfundového portálu Fundlift ve středu 28. června.

„Rádi zkoušíme nové věci, proto jsme se v případě Grils rozhodli pro jiný způsob financování,“ popisuje Tomáš Karpíšek. „Restaurace je součástí veřejného prostoru, vytváří kolem sebe přirozenou komunitu.

Baví mě proto myšlenka, že teď může každý vložit peníze do podniku, kam se pak bude chodit bavit s přáteli.

K lokálním surovinám jsme tak přidali i lokální financování,“ dodává Filip Šimoník, šéf marketingu Ambiente.

  • Ambiente
  • Restaurace
  • Retailek

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Kuřata + Karlín = Grils

Otevřený oheň, farmářská kuřata a lidé z Ambiente – to je nové bistro Grils. Najdete ho v Karlíně, hned za rohem Lokálu Hamburk.

Nabízí farmářská kuřata upravovaná výhradně na ohni. „Maso je z ohně lepší než trouby, kromě jiného má díky němu chuť umami,“ vysvětluje šéfkuchařka Markéta Libánská. Ohněm, popelem a kouřem voní i přílohy, omáčky a dezerty.

Kuřata do Grils dodává farma Rašovice Ladislava Martínka. „Rašovické kuře roste kolem 55 dní, a to se odráží na chuti i kvalitě,“ vysvětluje Dominika Flecková, manažerka Grils.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Ambiente si v případě Grils poprvé vyzkoušelo financování pomocí crowdfundingové kampaně na platformě Fundlift. „Chtěli jsme dát příležitost zaměstnancům, partnerům i hostům se finančně podílet na výsledcích Ambiente.

Budete mít zájem:  Vitamíny A Minerály Pro Vegany?

A protože máme rádi nové věci, nabídka od Fundliftu nás oslovila,“ vysvětluje rozhodnutí financovat nový projekt prostřednictvím crowdfundingu Pavla Berglová, finanční ředitelka AMBI CZ.

Finanční prostředky získané na Fundliftu Ambiente použilo k pořízení grilu, kuchyně a vybavení interiéru. Potřebných pět miliónů se vybralo během třiceti hodin.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Za návrhem interiéru stojí Tereza Froňková. Vycházela z památkově chráněného domu, původně hospodářského stavení, ve kterém se podnik nachází. Grilování kuřat jí evokovalo černou kuchyni, kterou podtrhla selskými židlemi a kamennou podlahou.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Jelikož podnik povedou sebevědomé, mladé ženy, odkazuje na to název bistra i vizuální styl. „Byla pro nás výzva prozkoumat, jestli může existovat design reprezentující ženy, aniž by byl omezující nebo holčičkovsky pitvořivý,“ vysvětluje Zuzana Najbrtová ze Studia Najbrt.

Jeho kolegyně Zuzana Najbrtová a Andrea Vacovská při tvorbě černého loga doplněného barevnými olejomalbami pracovaly stejně jako architektka s myšlenkou černé kuchyně a navíc s divokým dívčím temperamentem. „Černé logo a rastry jsou takový kuchyňský hardware a barevné paterny jsou živoucí duše Grils,“ dodává Zuzana Najbrtová.

Grils: Bistro, kde hraje prim šťavnaté maso z ohně – Říká kdo?

Že stylový podnik neutáhnete jen na “obyčejném” trhaném masu? Tak sledujte!

Jakmile za restaurací, kavárnou či bistrem stojí firma Ambiente, jdete na jistotu. Za skvělým jídlem a perfektním servisem po všech stránkách. V Karlíně najdete takových podniků hned několik – Eska, Lokál, Dva kohouti a také Grils. Bistro, které ještě donedávna připravovalo výhradně grilovaná kuřata na ohni.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro GrilsFoto: Barbora Votavová

Hned po otevření na konci roku 2017 se dveře v Grils netrhly. Kromě lidí z okolních kancelářských budov a místních obyvatel, kteří do bistra chodili na rychlý oběd, jste na kuřátku mohli o víkendu potkat i rodiny s dětmi.

Jenže pak v Grils v polovině ledna letošního roku vyhořela vzduchotechnika a museli na více než měsíc zavřít. Aby předešli podobným problémům, rozhodli se svůj koncept trochu překopat. Vyzkoušeli nový způsob pečení a vymysleli úplně nová jídla. 

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro GrilsFoto: Barbora Votavová

Trhané kuřecí nebo vepřové, na bramborové kaši nebo v kváskové buchtě z pekárny Eska. To je to hlavní, co vás v “novém” Grils čeká. Díky jedinečnému způsobu pečení je maso šťavnaté, voňavé a plné chuti. Nově ho připravují metodou barbacoa, kdy se maso zprudka opeče na ohni a pak pozvolna dopéká v uzavřených nádobách pod rozžhavenými uhlíky. Tanec chuťových pohárků zaručen!

Ať už se vám více zamlouval původní koncept, nebo spíš fandíte tomu novému, jedno je jisté. Maso v Grils pořád umí! Aby ne, když na vše dohlíží šéfkuchařka Markéta Libánská. Nezapomeňte při návštěvě ochutnat také božské pečené brambory s uzenou majonézou nebo domácí limonády bez chemie a konzervantů na osvěžení.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro GrilsFoto: Barbora Votavová

Malou vadou na kráse je ale bohužel nové servírování. Jídlo dostanete do papírové misky, abyste si ho mohli pohodlně odnést a sníst v kanceláři, v parku nebo klidně na dvoře u Dvou kohoutů, pivovaru, který sídlí doslova za rohem. To zní super, že? Ovšem tuhle papírovou parádu dostanete, i když zůstanete sedět v bistru.

Ambi vybralo na Fundliftu 5 milionů korun na projekt Grils

Pod hvězdu Ambiente patří mnoho úspěšných podniků a v září se k nim přidá další, který sklidil jeden velký úspěch ještě před samotným otevřením.

Řeč je o novém projektu Grils, který se zaměří na kuřata opékaná na ohni a před oficiálním otevřením se vydal na investiční platformu Fundlift.

Na ní pak v rekordním čase získal 5 milionů korun.

Společnost AMBI GRIL, která zastřeší právě nově vznikající karlínský projekt, je vůbec první ze skupiny Ambiente, jež se rozhodla, že zkusí stále populárnější investment-crowdfunding.

Na českou platformu Fundlift vstoupila ve středu s projektem Grils a poptávkou 5 milionů korun výměnou za tříleté dluhopisy s úrokovou sazbou 5,5 % a pololetní výplatou úrokových plateb.

Přestože si v AMBI GRIL neúspěch nepřipouštěli, je jejich výsledek na Fundliftu působivý. Cílových 5 milionů korun se totiž podařilo vybrat už během čtvrtku, pouhých 30 hodin od spuštění kampaně. Celkem na Grils přispělo 115 investorů, přičemž nejvyšší investice činila 501 tisíc korun.

„Rychlost úpisu emise byla neuvěřitelná, projekt Grils od investorů získal pět milionů korun za třicet hodin. Do kampaně investovalo 115 investorů průměrnou částku 40 tisíc Kč. Jedná se o doposud nejrychleji upsanou emisi na Fundliftu,“ uvedl CEO Fundliftu Radek Musil.

Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

Důvod, proč se Ambiente poprvé vydalo cestou crowdfundingu, je jednoduchý. „Chtěli jsme dát příležitost – zaměstnancům, partnerům i hostům – finančně se podílet výsledcích Ambiente. A protože máme rádi nové věci, nabídka od Fundliftu nás oslovila,“ vysvětluje Pavla Berglová, finanční ředitelka AMBI CZ, která konceptu Grils poskytuje know-how a další servisní služby.

Prostředky získané z emise na Fundliftu budou nyní využity především na pořízení nové technologie a vybavení interiéru pro „kuřecí gril“ Grils, který se v září otevře v Karlíně. Tam se ostatně již AMBI CZ daří s restaurací Eska.

„Jde o moderní koncept v atraktivní lokalitě, kterou známe a o které jsme přesvědčeni, že jí budou věřit i potenciální investoři. Bistro s kuřaty je snadno pochopitelný koncept a investoři si díky tomu snadno představí, jak bude vypadat,“ říkala ještě předtím, než byla pětimilionová hranice pokořena, Pavla Berglová. A její slova se zanedlouho potvrdila.

AMBI CZ zároveň doufá, že se díky crowdfundingu kolem projektu vytvoří komunita příznivců. Spolumajitel firmy Tomáš Karpíšek slibuje, že konceptem Grils do České republiky přináší skvělý zážitek.

Budete mít zájem:  Swingers party nám zničila vztah

„Nápad otevřít si podnik s grilovanými kuřaty se mi zrodil v hlavě zhruba před rokem při cestách po Mexiku. Tam jsem v jednom zapadlém přístěnku ochutnal zdánlivě obyčejné kuře s bramborami a chtěl jsem tenhle skvělý zážitek přenést i k nám,“ říká Tomáš Karpíšek.

Grils povedou zkušené manažerky z podniků Ambiente – Markéta Libánská, šéfkuchařka a manažerka řeznictví Naše maso, a Dominika Flecková, manažerka Lokálu Hamburk. Jejich cíl je jednoduchý.

Vybudovat profesionální tým o několika málo lidech, kteří se budou věnovat tomu, co umí nejlépe – grilování, vyvíjení nových receptů a pečování o hosty. Hlavním produktem Grils je grilované české kuře, dovážené z farmy v Rašovicích, s chutí po ohni, na kterém se připravuje.

Nad ohněm se budou připravovat i přílohy a dezerty – třeba pečené ovoce. Nabídku pak doplní cider a víno točené přímo ze zdi.

Bistro byl vždy můj sen. Bez Ambiente bych Grils nezvládla

Bistro Grils, to je ambiciozní projekt, který si už půl roku hraje s ohněm. Grils je nejmladším přírůstkem do rodiny restaurací Ambiente restauratéra Tomáše Karpíška, který se zaměřuje na grilovaná kuřata. „Většina hostů netrpělivě očekávala otevření, takže začátky byly hektické,“ říká v rozhovoru pro Roklen24 manažerka Grils Dominika Flecková.

Grils funguje od konce loňského roku, jak uplynulý více než půl rok hodnotíte?

Grils se nakonec oproti plánům otevíralo místo září, v polovině prosince. Většina hostů netrpělivě očekávala otevření, takže začátky byly hektické. Dlouho jsme dolaďovali interiér i sortiment. Jsme rádi za každou reakci a hodnocení od hostů, díky tomu víme, co můžeme ještě zlepšit.

Denní nabídku jídel často měníte, v malém množstvím dodáváte catering do firem. Plánujete další novinky nebo růst?

Rádi bychom podpořili odběr jídla s sebou. Při koupi jídla s sebou dostanete poukázku na příští nákup. Hosté si v Grils také mohou zapůjčit deku a udělat si piknik v parku na Karlínském náměstí. Největším posunem však budou zábavné večeře, které ještě tuníme.

Nápad na vznik bistra Grils pochází přímo od zakladatele Ambiente Tomáše Karpíška, s dosavadní realizací bistra je spokojen.„Jako u každého nového projektu něco zúročujeme a něco se učíme. Naše holky si hrají s ohněm, ale oheň také s nimi. Tento proces je nedílnou součástí nových konceptů,“ říká Karpíšek.
Bistro bylo z poloviny financováno přes crowdfundingovou platformu Fundlift, kde získalo od více než stovky drobných investorů pět milionů korun. „Stále věřím, že to byl dobrý nápad. Otevírají se nám tím nové možnosti a vlastně jsme rádi, že se o úspěch alespoň částečně můžeme podělit i s našimi hosty. Stále se mi stává, že zaslechnu hosty, jak si plánovali se investice zúčastnit a nestihli to … Rádi o tom mluví. S celou spoluprací s Fundliftem máme velmi dobrou zkušenost a další příležitosti určitě přijdou s novými projekty,“ dodává Tomáš Karpíšek.  

Grils je nejmladším přírůstkem do rodiny Ambiente. Jak funguje spolupráce s Ambiente, co všechno pro vás dělají?

Ambiente podporuje své restaurace po všech stránkách. Má své marketingové, finanční, provozní i jiná oddělení, která jsou k dispozici kdykoliv je potřeba. Dohlížejí například na to, aby se koncept držel brand strategie, staral se správně o své hosty i zaměstnance.

Grils jako nejmladší přírůstek do rodiny má péči větší než zaběhlé restaurace. Vždy bylo mým snem otevřít si restauraci. Nikdy jsem však netušila, co to reálně obnáší. Bez podpory Ambiente bych to asi nikdy nezvládla. Jsem také ráda za jejich kontroly – mám jistotu, že nemůžu jen tak něco pokazit.

Pozor, bude horko! Na Fundlift míří dívky, které si hrají s ohněm

A spokojenost Ambiente s Grils?

Spokojenost Ambiente s Grils se nedá zatím hodnotit. Stále jsme ještě moc čerství na dělání závěrů.

V Grils pracujete s otevřeným ohněm, na kterém kuřata připravujete. V čem spočítá proces „udržování toho správného ohně“? 

Práce s ohněm je složitější, než jsme si mysleli na začátku. Roztápění má svůj přesný technologický postup. Během dne si pak udržujeme žhavé po straně grilu, na které si přikládáme a následně rozhrnujeme uhlí po celém grilu.

Důležité je teplotu udržovat co nejvíce konstantní, aby se vše grilovalo správně. Snažíme se, aby všechno jídlo prošlo grilem, takže i přílohy nebo třeba vývar připravujeme na grilu.

V grilu však nesmí nikdy hořet oheň jako takový, aby nám nevyhořela vzduchotechnika.

Jak se vám v poslední době shání personál?

Shánět personál v dnešní době není vůbec jednoduché. Myslím si však, že zkušenost s přípravou pokrmů na otevřeném ohni je pro kuchaře velmi cenná. Myslím, že i pracovní podmínky jsou pro zaměstnance příznivé, tak snad proto jsme od otevření téměř ve stejné sestavě.

Vaši zaměstnanci procházejí řadou školení nejen v začátcích svého působení u vás. Jak vypadají školení pod taktovkou Ambiente? Co všechno školíte?

Každá restaurace Ambiente školí svůj personál. Je důležité, aby každý věděl, co má dělat a proč. Takže školíme od historie Ambiente, přes jídelní a nápojový lístek, až po nestandardní situace u stolu.

Ambiente má také své hodnoty, které dodržujeme. Samozřejmostí je také školení na bezpečnost práce.

Možná se to zdá složité, ale cílem je, aby host dostal vždy správný servis a aby všichni znali produkty, se kterými pracují a hlavně, aby byli všichni spokojení.

V loňském roce jste na rozjezd bistra získali investici přes crowdfundingovou platformu Fundlit ve výši pět milionů korun. Jsou investoři vašimi zákazníky?

Budete mít zájem:  Za vánoční „virózu“ si můžeme sami

Někteří investoři jsou našimi pravidelnými hosty. S většinou jsme se potkali na pikniku v Karlínském parku, kde jsme je pohostili jako poděkování za podporu. Někteří zůstávají v anonymitě a nečerpají ani své odměny.

  • Ambiente se rozrůstá. Ženská síla si bude hrát s ohněm
  • Spolupracujete s investory?
  • Každý investor od nás získal odměnu, dle výše své investice, jinak nijak nespolupracujeme.
  • Každý všední den v 15:00 na hodinu zavřete bistro a celý tým společně poobědvá, řešíte hlavně pracovní věci? 

První půlhodinu máme pauzu na oběd. Pracovní věci řešíme pouze v nutných případech. Jednou za měsíc máme meetting celého personálu, kde řešíme pracovní věci. O pauze většinou relaxujeme. Kolektivu to velmi prospívá. V druhé půlhodině se chystáme na odpolední provoz, přikládáme do grilu a tak.

Jak vypadá pracovní den manažerky bistra Grils?

Každý den je jiný. Kromě klasické práce v bistru k náplni také patří objednávání zboží, inventury, tvorba rozpisů směn a spousta dalších úkonů, zajišťujících hladký chod provozu. Nemám ráda stereotyp, takže mě tyto úkoly baví.

Ráno většinou pracuji v kanceláři a řeším účetní záležitosti. Pak  s kolegy nachystám bistro na provoz, v 11:00 otvíráme, přes obědy se nezastavíme. V 15:00 je oběd, poté chvíle papírování a už jsou tu večeře, kdy se zase zapojuji do provozu.

Ve 22:00 zavíráme, před 23:00 odcházíme a druhý den zas nanovo.

Předtím jste působila jako manažerka Lokálu Hamburk, který je sice hned vedle Grils, ale koncept je odlišný. V čem byla práce manažerky Lokálu Hamburk odlišná?

V Hamburku pro mně byla práce jednodušší. Měla jsem na starosti pouze personální stránku restaurace, což mně bavilo. V Grils mám mnohem více odpovědnosti za chod celého bistra. Je to rozhodně náročnější na psychiku. Zkušenost je to však k nezaplacení.

Skupina Ambiente zaštiťuje 25 restaurací, bister a kaváren. Patří mezi ně například Café Savoy, italské restaurace Pasta Fresca a Pizza Nuova, restaurace Brasileiro, české hospody Lokál či michelinskou hvězdou oceněný podnik La Degustation Bohême Bourgeoise. Součástí Ambiente je  také řeznictví Naše maso, restaurace s pekárnou Eska, káva v lahvičce Sofee, catering White Circus či velkoobchod s masem Amaso. Podniky Ambiente navštívily za uplynulý rok více než 3 miliony hostů, z toho skoro milion a půl obsloužili v Lokálech, postaralo se o ně přibližně 900 zaměstnanců. 

Solidní jídlo do těžké nejistoty. Kde si dát nejlepší grilované kuře v Praze?

Grilované kuře. Rozhodně jeden ze symbolů „zlatých devadesátek“, kdy jsme této pochutině přišli masivně na chuť. Je to ideální oběd či večeře, když vaše duše potřebuje utěšit. V angličtině existuje pro takové pokrmy všeříkající termín „comfort food“. Tedy strava, která vás má ukonejšit. A to teď všichni potřebujeme.

Ještě než v Praze existovalo několik výtečných bister, která grilovaná kuřata nabízejí spolu se sofistikovanými přílohami či chlebem z řemeslné pekárny, jste si tuto krmi mohli dopřát třeba v rámci některého z řeznictví v okrajových částech města nebo v podchodech metra.

Nutno dodat, že i z míst, která nevábí svým vzhledem či personálem, je maso grilovaných kuřat pořádně šťavnaté.

Důležitá je pouze rotisserie: pokud na ni vidíte a máte kontrolu, odkud vám grilované kuře přistane do balíčku na doma, je vše v pořádku.

Navíc máte pocit, že si v papíru odnášíte menu pracujícího lidu i s kompletní atmosférou, která obnáší i nerudnou, či naopak příliš bodrou obsluhu stánku.

Grilované kuře je skvělé jídlo do pandemických časů, můžete si ho doma v rámci skleslé nálady sníst před obrazovkou s vaším oblíbeným seriálem ještě v obalu, protože se vám nechce špinit nádobí.

Kam tedy na to nejlepší grilované kuře v Praze? S sebou samozřejmě, protože všechny níže uvedené podniky provozují výdejové okénko či rozvoz.

Kro Kitchen

Bistro bylo otevřeno v dubnu minulého roku ve Vinohradské ulici, v těsné blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad. Za dobu svého působení si vysloužilo status legendy i další pobočku ve Vršovicích. Vzhledem k tomu, že se před vinohradským podnikem tvořily dlouhé fronty a prostor po pekárně vedle se uvolnil, plánuje Kro Kitchen své znatelné rozšíření.

Vychutnáte si zde nejen famózní kuře, ale především přílohy. Míchaný salát s jogurtem a sezamem, domácí kimchi nebo čalamáda navíc podpoří vaši imunitu. Odneste si odsud také chléb, o jehož kůrce se vám bude ještě zdát.

Pipca

Rotisserie v tomto letenském bistru je zároveň dominantou jeho interiéru. Majitelé se designem inspirovali v Amsterdamu a věřili, že v Česku budou mít úspěch, protože kuře je podle jejich slov nekonfliktní jídlo. Vychutnáte si tady i nádivku nebo ryze americkou přílohu, což je mac and cheese, tedy makaróny se sýrem.

Chickin

Toto dejvické bistro si zakládá na farmářských kuřatech z volného chovu. Chickin je v podstatě alternativa fast foodům, které se na kuře také specializují.

Servírují zde totiž také kuřata smažená, quesadilly, hranolky a další laskominy, které vám sice zvednou cholesterol, ale dodají pocit sytého blaha.

Bufet Karlín

Slušelo by se říct, že módu trendy bister s grilovanými kuřaty odstartoval hlavně karlínský podnik Ambiente, který dnes už neexistuje: Grils. Po dvou letech ale letos v květnu bistro, které nabízelo farmářská grilovaná kuřata, zavřelo své brány a transformovalo se do jiného konceptu. Na bufet, kde nabízí poctivé klobásy, krkovice nebo karbanátky.

Stále pod taktovkou sítě Tomáše Karpíška, takže kvalitou si můžete být jisti. Stejně jako skutečností, že vám připraví opravdu šťavnaté celé, poloviční nebo čtvrtkové grilované kuře s sebou.

Divokou kartou jsou smažená kuřecí křídla, která jsou obalená v mouce z chilli a uzené papriky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector