Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Já citron miluju. V létě nemůže chybět v žádné bylinkové vodě nebo limonádě. Často jím dochucuju saláty, ryby i maso. Vůně citronové kúry vždy omamně voní z dezertů a našich oblíbených moučníků.

Na podzim a v zimě se z našeho jídelníčku přirozeně vytrácí. Nemám na něj takovou chuť. I když takový bylinkový čaj s citronem a medem nás dokáže v zimě krásně zahřát.

Podle čínské medicíny se ale nedoporučuje konzumovat žádné citrusy v zimním období. Například citron, během již rozběhnuté chřipky není vhodný, neboť je chladné povahy a jeho kyselá chuť vtahuje dovnitř (což je přesně opačný efekt, než který v začátku onemocnění potřebujeme).

Co obsahuje citron?

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

„Citrón je výborným zdrojem vitamínu C a folátu a obsahuje tělu prospěšné flavonony. Flavonony jsou látky rostlinného původu, které mají protizánětlivé působení.

Citróny alkalizují organismus a podporují správné zažívání, stimulují trávení a chuť. Ačkoli citrón chutná velmi kysele, v těle působí zásaditě. (Podobný účinek má například i zelená listová zelenina jako je špenát nebo kapusta.) Je to dáno jeho vysokým obsahem minerálních látek jako draslík, hořčík a sodík, které mají na tělo alkalizující vliv.

Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů podporuje citrón činnost imunitního systému, má protizánětlivé působení a dokáže zmírňovat projevy revmatismu a osteoartritidy. Působí příznivě i při ateroskleróze.

Citrusy pomáhají vstřebávat železo z dalších potravin, jako jsou například cereálie nebo saláty.

Vlažná či teplá voda se šťávou z citrónu po ránu na lačný žaludek stimuluje funkci jater, pomáhá při detoxikaci a stimuluje metabolismus. “

*https://www.healthjam.cz/potraviny/citrony-zdravotni-pusobeni

Jak mi citron pomohl v těhotenství

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

V těhotenství, kdy jsem byla anemická, mi má lékařka předepisovala kyselinu listovou. Tu já brát ale nechtěla, tak jsem si to vyřešila po svém. Denně jsem si chodila sbírat mladé lístky kopřivy a pampelišky.

Postupně jsem k tomu přidala i divoké bylinky a čerstvě vypěstovaný špenát. Hrst bylin jsem si každé ráno rozmixovala s vodou a přidala právě citronovou šťávu. Chtěla jsem vytěžit z koktejlu maximum železa a kyseliny listové.

A mělo to na mě moc dobrý vliv.

Kde BIO citrony kupuju?

Většinou je kupuju v supermarketu, dnes jsou již dostupné BIO citróny snad v každém obchodě. Zdá se mi, že cena bio citronů je nyní již srovnatelná s normálními citróny. Někdy se jejich cena vyšplhá výše, ale když narazíte na nějakou bio citrónovou akci, je dobré udělat si zásobu.

V poslední době se u nás v bezobalovém obchůdku začalo objednávat ovoce od rodinné firmy z Kréty, kde trhají čerstvé a zralé ovoce. Proto si vždy objednám pár kilo citrónů od nich, a když mi dojdou, zajdu pro další do obchodu. Možná si je můžete objednat taky v některém z těchto obchůdků bez obalu ????

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Já tedy určitě upřednostňuji BIO citróny

A znovu se dostáváme k otázce, zda se vyplatí koupit bio citron?

Myslím si, že se to vůbec nevyplatí tomu, kdo z celého citronu použije jenom jeho šťávu- pak asi není nutné mít bio citrón.

Pokud ale využijeme celý citrón, pak je Bio ovoce ta správná volba. Základem je, že citrón důkladně omyjeme. A pak se můžeme vrhnout na jeho zpracování.

Citrónová kůra

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Na jemném struhadle ostrouháme žlutou kůru z citrónu, a buď ji usušíme, nebo zamrazíme.

  • Sušená kůra je výborná v soli. Hrst kůry smíchám s himalájskou solí a nechám pořádně usušit. Sůl dám do vzduchotěsné skleničky a používám ji především na kořenění ryb.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

  • Sušenou kůru můžu takto smíchat i s cukrem a vyrobit si tak citrónový cukr k dochucení dezertů.
  • Já mám však raději mražení, protože si kůra zachová intenzivní a pikantní chuť. Vždy, když mám citróny, ostrouhám je a kůru vložím do uzavíratelného sáčku do mrazáku. Když mám novou kůru, jen ji do sáčku přidám. Do vánoček, bábovek a jiných dezertů přidávám přímo zmrzlou kůru.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

  • Kůru můžeme také využít na tvorbu voňavého citrusového octa. Kůru z citrusů vložíme do nádoby. Můžeme přidat levanduli nebo oblíbené koření (hřebíček, skořice) a zalijeme octem tak, aby byla kůra ponořena. Necháme pár týdnů macerovat, a buď slijeme do lahvičky, nebo necháme ve slenici a postupně ocet odebíráme a měníme kůru a doplňujeme ocet zase zpět. Tento ocet je skvělý na čištění domácnosti. Dělám to tak, že si namočím hadřík do octa a poté opláchnu místo vodou anebo si naliju trochu octa do vody a pak třeba vytírám podlahu tímto voňavým roztokem.

Šťáva

Ve chvíli, kdy ostrouhám kůru z více citrónů zároveň, jsou náchylné na vyschnutí. Proto hned taky obvykle vymačkám jejich šťávu. Šťáva se dá taky jednoduše zamrazit. Naporcuju si ji do tvořítek na led a zamrazím. Kdykoliv pak můžu použít porci citrónové šťávy.

Jadýrka

Všimli jste si, jak se z běžného ovoce a zeleniny úplně vytratila semínka, pecičky a jadýrka? Zvykli jsme si na bezsemenné melouny, hroznové víno a nevím co ještě.

Nedávno jsem si koupila české hrušky a byla jsem v šoku, že neměly žádný jádřinec. To samé jsem vypozorovala u okurek nebo paprik. Už se to děje delší dobu a pořád mi to leží v hlavě.

Ano je příjemnější sníst víno bez jadýrka, ale je to normální?

A víte jak to je u bio citrónů?

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Ty mají jadýrek požehnaně!!! Nejvíce jadýrek jsem našla u citrónů a mandarinek právě z Kréty. A to se mi líbí. Je tam život.

Jadýrka z citrusů osuším a rozříznu na půl. Zaliju je alkoholem (například domácí pálenkou nebo vodkou) a nechám macerovat 6-8 týdnů na teple. Poté přecedím a uložím na temné, chladné místo.

Preventivně se užívá 1 denně 20- 30 kapek a při nachlazení 3* denně 15-20 kapek. Tinktura působí preventivně proti nachlazení a chřipce.

Má taky protirakovinné účinky.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

*Recept na tinkturu je z knihy Bylinková terapie od Moniky Golasovské

Zimní citrónový čaj

Dříve jsem si každou zimu připravovala tento čaj do zásoby. Potom jsem od něj na nějakou dobu ustoupila, protože jsem si říkala, že se zbytečně v zimě nebudu ochlazovat citrónem. A teď už vím, že se to s citrónem nemá přehánět, nicméně tento čaj si zase občas vyrobím.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Budeme potřebovat:

3 velké bio citróny
Asi tak 5 cm dlouhý kořen zázvoru
Cukr nebo med
Koření (může být a nemusí)

Z citrónů si ostrouháme kůru a tu si třeba zamrazíme. Celé citróny pak nakrájíme na kostičky. Ty vložíme do sklenice i se šťávou. Přidáme koření jako je skořice, badyán, hřebíček. Kupovaný zázvor oloupeme, a buď jej nastrouháme nahrubo, nebo ho nakrájíme na malé kousky. Já měla domácí vypěstovaný zázvor, takže jsem ho jen omyla a nakrájela jej i se slupkou.

Poté do sklenice nasypeme cukr nebo nalijeme med. Celý obsah utlačíme, počkáme, až citrón pustí šťávu. Necháme stát chvíli na lince, než se cukr rozpustí. Poté čaj uchováváme v lednici. Na šálek čaje dáme 1-2 lžíce směsi a zalijeme horkou vodou.
Vím, že cukr není zrovna přítelem silné imunity a taky citrón vlastně ochlazuje, ale výjimečně se tento čaj hodí.

Jak si vypěstovat svůj zázvor najdete tady

Receptů z citrónů je nekonečné množství. Kdybych měla napsat o citrónech všechno, co mě napadá, zabralo by to spoustu místa. Toto jsou ale moje nejoblíbenější základní způsoby zpracování citrónu. Je pro mě důležité využít celý plod. Vždy mě napadne, co s ním udělám, ať už je to kosmetika nebo kuchyně….

P.S . Nedalo mi to a zkusila jsem zasadit pár semínek citrónu do květináče. Všechny se ujaly, ale jeden mi dělá obzvláště radost ???? Svoje citróny si nejspíš nevypěstuju, ale mám radost z krásného stromečku. Jeho listy jsou také dost aromatické. Myslím, že by z něj mohl být dobrý čaj…

Máte nějaký svůj oblíbený TIP na zpracování citrónu?

JEDOVÉ DOUPĚ

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Vůně pomerančů o vánocích, čaj s citronem při nachlazení, mandarinky, limetky… Těžko si dokážeme – a obzvláště v zimním období – představit svůj jídelníček bez citrusových plodů. Kromě toho, že jsou dobré, jsou i užitečné pro naše zdraví. Ale pozor – kůra ovoce není vždy to pravé citrusové.Proto mám pro vás recept,který používám už nějaký ten pátek.

Budete mít zájem:  Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

Pomeranče, citróny a další citrusové plody jsou zdaleka lepší než vitamín C v tabletě. Jak poznáte šťavnaté a zdravé kusy a proč se vyhnout třeba strouhání kůry do cukroví nebo kandované kůži? Ovšem ne každá je nebezpečná a ne každá je špatná. Podívejme se na to. 

Ovoce je lepší než vitamín C v tabletě

Pomeranče a citróny kdysi dokázaly uchránit vojáky a námořníky před skorbutem (kurdějemi). Dlouhá léta lékaři pátrali po účinné látce. Asi před osmdesáti lety lékařská věda označila kyselinu L-askorbovou, která se ve vysoké míře nalézá v citrusových plodech, za vitamín C. Jeden problém však zůstal nevyřešen.

Kurděje není možné vyléčit výhradně tabletkami vitamínu C, zato čerstvých pomerančů nebo citronové šťávy stačí k vyléčení již malé množství. Ovoce jako další účinnou látku totiž obsahuje i flavanol. Ani vitamín C ani flavanol nedokáží samy o sobě skorbut vyléčit, jejich kombinace však působí již v minimálním množství.

 

  • Citrón obsahuje hodně kyseliny, což pomáhá při zažívání a může snížit zažívací potíže.
  • Přidáte-li jednoduše každé ráno do sklenice vody trochu citronové šťávy, pomůže vám to jako vzpruha pro játra.
  • Citróny, grapefruit, limetky a pomeranče jsou bohaté na vitamín C, pomohou zahnat běžnou rýmu.
  • Citrusové plody obsahují spoustu flavonoidů a fytochemikálií, které chrání tělo proti nemocem.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Proč nekonzumovat chemicky ošetřenou kůru citrusových plodů

Přesto je třeba, abyste se na citrusových plodech něčeho vyvarovali: kůry. Chemicky ošetřené kůry.

Citrusové plody jsou po ruční sklizni – mechanizovaná sklizeň je poškozuje – ošetřovány stimulátorem zralosti, omývány a impregnovány voskem.

Jako nezbytná ochrana pro transport z teplých krajů k nám se k nim přidávají i silné prostředky na ochranu proti plísním a jiným škůdcům. Jedná se hlavě o tyto zdraví škodlivé substance:

  • bifenyl (E 230)
  • orthofenylfenol (E 231)
  • orthofenyfenolát sodný (E 232)
  • thiabendazol (E 233).

U pracovníků, kteří přicházeli do kontaktů s posledními dvěma zmíněnými látkami, bylo zjištěno poškození jater a nervů. Dokonce jsou známy i smrtelné otravy.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Kupujete-li ale BIO citrusy máte vyhráno.I tak je dobré je umýt. V případě oloupání a chystání na sušení vám dám malý tip: Namočte slupky na 12 hodin do octa.Veškeré případné chemikálie se tím odstraní.

Pokud však máte možnost si utrhnout doma ze skleníku,nebo máte štěstí jako já a seženete bio pomeranče a bio citrony od skvělého kamaráda,který je pěstuje přímo doma…je to top.

Osobně nevěřím dováženým citrusům,které se prodávají v obchodňácích a to i když jsou „bio“.Doma vypěstováno je doma 🙂

Pokud ale nemáte jinou možnost:

  • Vybírejte si citrusové plody s tenkou kůrou, aby vám zůstalo více dužiny. Větší množství kůry znamená pouze více odpadu.
  • Vyhledávejte pevnou, hladkou kůru bez větších vad na slupce. Vyhněte se ovoci s měkkými místy nebo plísní.
  • Ovoce při pokojové teplotě by mělo mít slabou, a přece příjemnou vůni.
  • Pomeranče na rozdíl od citronů během dopravy a skladování již nezrají. Zelené skvrny na slupce přitom nejsou v žádném případě znamením nižší kvality. V tropech zůstávají pomeranče většinou zeleně nažloutlé. Zeleně skvrnité zboží ukazuje, že bylo před sklizní teplo, protože typická oranžová barva vzniká jen při nižších nočních teplotách.
  • U citrónů není znamením plné zralosti světle žlutá barva, nýbrž lesk slupky. I zelené citrony mohou být plné šťávy. Znalci dbají navíc na povrch ovoce: hladká slupka bývá spíše tenká a ovoce velmi šťavnaté. Hrubé póry prozrazují „silnou kůži“ a menší šťavnatost.
  • Citróny, grapefruity, limetky a pomeranče můžete skladovat při pokojové teplotě. Pokud je neuchováváte v plastickém sáčku, který urychluje jejich zrání i plesnivění, vydrží vám asi týden. Občas je prohlédněte, jestli se nekazí. Pozor na plíseň – rozšíří se i na zdravé ovoce. Pokud se kůra scvrkává, přemístěte ovoce do ledničky. Lednička může uchovat citrusové ovoce čerstvé asi měsíc.

Můžete použít jakékoli citrusové plody – citrony,mandarinky,pomeranče,nebo rozmixovat na prášek sušené kiwi a ananas,kde je také obrovské množství vitamínu C. Já přidala i nasušené klíčky.

  • Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná
  • Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná
  • Hodně zdraví © podomacku.net 
  1. Vyhazujete oloupané slupky od pomerančů,citronů a mandarinek do koše?
  2. Děláte obrovskou chybu!
  3. Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Je tady podzim,sychravé počasí,oslabená imunita a nemoci s ní spojené.Tento recept se může hodit.Po oloupání citronu skončí jeho slupky v koši a to je velká škoda, neboť obsahují spoustu užitečných živin, které nám poskytují spoustu výhod.  Citronová kůra obsahuje 5-10 krát více vitamínů než samotná šťáva, včetně vitaminů C, A, beta-karotenu, vápníku, hořčíku a draslíku. Slupka obsahuje složky, které se ukázaly být důležité v boji proti rakovinným buňkám v lidském těle. Salvestrol Q40 má zásadní význam v boji proti prvotnímu stádiu karcinomu buněk, a to zejména v případech rakoviny prsu, tlustého střeva a rakoviny kůže. Citronová kůra je doslova nabušena vitamíny C a P (flavonoidy), jejichž kombinace čistí cévy a snižuje „špatný“ LDL cholesterol a krevní tlak. Slupka brání také osteoporóze a posiluje kosti.  

Šťáva z citrónové kůry

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Velmi dobře umyjte 2 citrony. Proti odplavení chemikálií pomáhá namočit je na hodinu nebo alespoň 15 minut do octové vody, nejlépe z jablečného octa. Máte-li je v bio kvalitě, tím lépe. Vymačkejte z nich šťávu a nakrájejte kůru na jemno. Ponořte do 2-3 dl teplé vody a nechte ji odpočívat po dobu 12 hodin.

Pijte 2 polévkové lžíce každé tři hodiny před a po každém jídle (také 2 lžíce). Jakmile dokončíte dávku, ještě jednou celou kůru zopakujte. Tento recept je ideální pro aterosklerózu, cholesterol a vysoký krevní tlak, kvůli jeho vysokému obsahu vitaminu P.

V kombinaci s vitamínem C čistí cévy a posiluje krevní řečiště.

Konzumace citrónové kůry

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodnáNejlepší způsob, jak konzumovat citronovou kůru je následující: Umyjte citrony dobře a pak je dejte do mrazáku. Kdykoli si budete chtít zpříjemnit chuť vašeho salátu, vařeného jídla, sladkostí, polévek, ryb a dalších pokrmů, jen vyndáte zmrzlý citrón, který pohodlně nastrouháte na struhadle na jídlo a je to. Máte ho po ruce čerstvý a vždy jen tolik, kolik právě potřebujete. Takto nastrouhaný citrón je výborný i samotný. Odborníci na výživu doporučují přidávat několik lžiček strouhané citronové kůry do teplého čaje a do všech nápojů obecně, neboť vysoké množství vitamínů a protirakovinných prvků posílí ochranu proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním.

Můj tip:

Řádně omyté slupky rozložíme na čistou gázu a usušíme na slunci. V zimě pokud máme sušičku,tak v ní.Rozmixujeme v mixéru a uchováváme v uzavřené skleněné dóze.Tento prášek je vhodný do jogurtů,posyp cukrovinek a jiných sladkostí.Vynikající je v buchtě,nebo pro vegany prakticky do čehokoli. I listového smoothiečka.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Je to skutečný zázrak pro vaše zdraví a navíc vždy po ruce. Určitě vyzkoušejte,budete nadšeni. 

Hodně zdraví © podomacku.net 

Kdo nepeče, není Čech – Príma receptář.cz

Pečení naslano i nasladko má u nás velkou tradici. A navíc obliba pečení mezi Čechy neustále stoupá. Hledáme nové recepty i suroviny, v nabídce obchodů jsou ještě před nedávnem nedostupné druhy mouk. Víme ale, k čemu se konkrétní druh mouky nejlépe hodí? A která mouka je ta nejlepší?

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Moderní technologie ve službách zákazníka

Mezi ty nejlepší mouky na tuzemském trhu patří mouka Pernerka, která se mele ve svijanském Mlýnu Perner. Její vysoká kvalita je dána použitím nejmodernějších technologií, kterými nedisponují žádné jiné tuzemské mlýny.

Mletí mouky najemno

V čem spočívá výjimečnost a kouzlo mouky Pernerky? Díky tomu nejmodernějšímu vybavení dokážou ve Mlýně Perner zajistit velmi jemné mletí mouk, včetně těch celozrnných. To znamená, že mouka má lepší nutriční vlastnosti, delší životnost, lépe váže vodu, a co je nejdůležitější – má mnohem lepší pečicí vlastnosti.

Budete mít zájem:  Komplex méněcennosti je v hlavě. Jak se ho zbavit?

Mletí jen kvalitních zrn

Vše začíná ještě před mletím, kdy jsou díky špičkovému optickému přístroji odstraněny veškeré nečistoty a také zrna, která nesplňují náročná kvalitativní a hygienická kritéria. Mlecí linka má navíc dokonalou kontrolu prosévání a také disponuje sterilizátorem, který odstraní vše nežádoucí.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

A na co se která mouka Pernerka hodí?

Špaldová hladká je vhodnou alternativou k pšeničné mouce. Pokrmům dává jemnou oříškovou chuť a vůni. Lze ji míchat s běžnou pšeničnou moukou nebo ji může i zcela nahradit.

Špaldová celozrnná hladká se vyznačuje jemnou oříškovou chutí a vůní. Lze ji v jakémkoli poměru kombinovat s běžnou pšeničnou moukou, kterou může i zcela nahradit.

  • Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná
  • Žitná celozrnná hladká je vhodná na pečení chleba, přípravu kvásku nebo do perníkových těst.
  • Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Pohanková celozrnná hladká se hodí na pečení palačinek a lívanců nebo na přípravu koláčů, sušenek a placek. Je vhodná i jako příměs do těsta na pečivo.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Rýžová hladká je ideální na pečení dezertů, k přípravě sušenek, chleba, palačinek, nudlí, knedlíků a mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů. Mouka může obsahovat stopy lepku.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Vyzkoušejte při letošním velikonočním pečení nové mouky Pernerky, třeba rýžovou na beránka nebo špaldovou na mazanec. Z pečení udělají čistou radost nejen vám, ale i vašim blízkým.

Velikonoční beránek z rýžové mouky

INGREDIENCE:

  • 250 g rýžové hladké mouky Pernerka
  • 120 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 30 g rozinek
  • 30 g sekaných mandlí
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 1 sáček kypřicího prášku

POSTUP:

Nejprve si vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Formu na velikonočního beránka vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Troubu dáme předehřívat na 150 °C.

V míse ušleháme máslo s cukrem a poté do směsi zašleháme jeden žloutek po druhém. Mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji do misky. Do žloutkové směsi střídavě zamícháváme mouku a mléko, dokud nezískáme kompaktní poměrně tuhou směs.

Na závěr do směsi zamícháme i citronovou kůru.Bílky vyšleháme do tuha a po částech je opatrně zamícháme do připravené směsi. Míchejte opravdu opatrně, aby vám sníh nespadl. Na závěr do těsta zamícháme rozinky a mandle.

Připravené těsto nalijeme do formy na beránka a dáme jej péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 180° a pečeme ještě dalších 30 minut.

Nevíte, kde Pernerku koupit? Seznam prodejních míst, včetně online prodejců, najdete zde.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Citronová kůra je položkou v receptech, kterou často ignorujeme. Upečeme klidně bez ní a přitom jsme si jistí, že buchta, bábovka nebo třeba vánoční cukroví bude chutnat dobře i tak. Co se stane s těstem, když do něj nastrouháme sytě žlutou kůru z citronu? Je to jednoduché. Bude chutnější a voňavější.

Provoní vánoční cukroví i nápoje

Citronovou kůru můžeme přidat jak do lineckého těsta, zázvorek, ořechových rohlíčků, tak i do perníčků, případně do vánočky či vánoční štoly.

Hodí se ale i jinam než do pečení, kůra provoní i teplé nápoje, výborná je například do svařeného vína nebo vánočního punče. Vyzkoušejte vánoční punč podle receptů z první republiky.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná
Autor: Isifa.cz

Kde vzít citronovou kůru

Sušenou citronovou, stejně jako pomerančovou kůru můžeme zakoupit v obchodech. Bývají v regálech s kořením. Případně ji velmi snadno získáme z citronů.

  • Vzhledem k množství pesticidů a dalších chemických látek, kterými jsou citrony ošetřovány (a rozhodně je nesmyjete vodou, ani s použitím speciálních přípravků, jak ukázal náš test), musí být jedinou volbou biocitron.
  • Ale i ten nejdříve opláchněte a pak teprve citronovou kůru nastrouhejte.
  • Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

Čím strouhat citronovou kůru?

Použít můžete jemné struhadlo, případně zester, tedy škrabátko na kůru. Strouháme pouze žlutou vrstvu. Pokud byste zajeli příliš do hloubky, přidali byste do těsta i hořkou dužinu.

Kdybyste chtěli citronovou kůru nahradit šťávou z citronu, cukroví by bylo kyselé. Mimochodem, v citronové kůře je mnohem víc minerálů a vitaminů než v citronové šťávě.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná
Autor: Shutterstock.com

Na citron lze s úspěchem použít speciální škrábátko, tzv. zester. Existují různé druhy.

Skladování citronové kůry

Nejlepší je pochopitelně kůra čerstvě nastrouhaná. Přesto ji lze zamrazit, usušit (nastrouhanou sušíme na topení) nebo je možné uchovat kůru v chladničce, napěchovanou do menší skleničky a zasypanou cukrem.

Z kůry citronů, ale i jiných citrusů, například pomeranče či pomela, si také můžeme připravit výbornou domácí kandovanou kůru. Využijeme ji do různých druhů cukroví a vánočního sladkého pečiva, nebo jen tak na zobání či ozdobu. Jak na to?

Galerie: Jak si doma vyrobit kandovanou kůru

Citronový chlebíček

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Těsto

  • 5 středně velkých vajec
  • 300 g cukru krupice
  • 125 ml smetany na vaření
  • 25 ml rumu
  • 80 g rozpuštěného másla
  • kůra ze 3 velkých citronů
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva

Cukrová poleva

  • 150 g cukru moučka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu

na dokončení: meruňkový džem

  1. Do mísy dám najednou všechny přísady kromě mouky a prášku do pečiva. Šlehám elektrickým šlehačem na střední rychlost asi 5 minut. (Ale nečekejte, že to nějak zvlášť zhoustne.) Pak po částech proseji mouku s PDP a zašlehám též elektrickým šlehačem. Projedu gumovou stěrkou stěny mísy a šlehám do hladké konzistence, což netrvá dlouho. Řidší těsto naliji do formy na chlebíček. Tu jsem zlehka vymazala máslem a vyložila papírem na pečení. Papír je dobré nechat po delších stranách přečuhovat, potom za něj chlebíček pohodlně vyndám z formy. Peču při cca 180°C asi 50 minut až hodinu. Přibližně v polovině doby pečení je vhodné chlebíček obrátit, aby se pekl rovnoměrně.
  2. Upečený chlebíček nechám asi 10 minut chladnout ve formě, potom ho vyndám na drátěný rošt. Papír z boků sloupnu, ať to může dobře chladnout.
  3. Nahřeji asi 2 lžíce meruňkového džemu, aby trochu zřídl, a pomocí štětce jím celý vychladlý chlebíček potřu. Nechám trochu zaschnout, můžu dát i do lednice. Díky džemu se cukrová poleva nevsákne do těsta.
  4. Do kastrůlku dám cukr a citronovou šťávu a kůru. Dám na plotnu na nejnižší stupeň zahřívat a během toho stále míchám vařečkou. Teplota by neměla přesáhnout 35°C, protože pak prý glazé začne znovu krystalizovat. Pravda je, že poprvé mi poleva začala během potírání tuhnout před očima, proto jsem si napodruhé dala pozor a už to bylo v pořádku. Teplotu jsem ale neměřila, jen jsem zkoušela prstem. Neměla by vlastně přesáhnout teplotu lidského těla, tak jsem to odhadovala, aby byla opravdu jen vlažná. Když je hladká, opět vezmu štětec a chlebíček jí potřu. Nechám zaschnout a je hotovo.

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Tipy: Rozměry formy, kterou jsem použila, jsou přibližně 30 x 11 cm. Rum v těstě nakonec není cítit, možná by se proto místo něj dala použít citronová šťáva a chuť chlebíčku by byla ještě citronovější.

S práškem do pečiva to není třeba přehánět, v závěru pečení chlebíček docela vyskočí – což včetně popraskání povrchu ho dělá podle mě ještě hezčím. Poleva se měla podle receptu zahřívat, ale běžně se tento typ polevy dělá zastudena, takže by to šlo určitě i tak.

Ale při zahřátí se možná dosáhne hladší konzistence. Kdyby byla moc hustá na potírání, lze dát o trochu víc citronové šťávy.



V testu citronové kůry bodovaly bio citrony. Ne všechny jsou ale zcela bez pesticidů

Před vánočními svátky se v redakci spotřebitelského časopisu dTest množí dotazy na kvalitu citronové kůry. Je lepší čerstvá, sušená nebo kandovaná? Jak dopadly v testu?

Budete mít zájem:  Podívejte se, jak budeme psát za dva roky

„Kandovaná kůra je spíš bonbon než koření. Obsahuje 60–70 % cukru,“ upozorňuje Jan Maryška z časopisu dTest. Kromě toho výrobci do kandované kůry přidávají i další látky. Třeba barviva.

Naopak sušená kůra je podle Maryšky srovnatelná se strouhanou kůrou z běžného citronu. A to bohužel i v obsahu a koncentraci ochranných látek.

Máte se bát pesticidů?

Evropská unie zavedla důkladný systém regulace obsahu pesticidů v ovoci. Skládá se ze dvou pilířů. První určuje, které látky se mohou na ochranu ovoce používat. Druhý kontroluje zbytky použitých pesticidů v konečných výrobcích.

Při dodržení všech pravidel by se tak na stůl měly dostat pouze plody ošetřené neškodnými látkami, jejichž stopy ve výsledném produktu nemohou spotřebitelům uškodit. To platí i pro ovoce do EU dovezené.

Bio je nejlepší, ale…

I když koncentrace pesticidů v ovocné kůře není zdraví nebezpečná, je lepší konzumovat tu, která jich obsahuje co nejméně. Podle dTestu tak jsou nejlepší volbou bio citrony. Ty neobsahují pesticidy žádné, nebo jen v zanedbatelném množství.

„Ve srovnání s konvenčním citronem byly ty bio nesrovnatelně lepší. Ale protože se předpokládá, že v bio ovoci nebude vůbec nic, tak i nález jedné, případně dvou látek ve velmi nízkých koncentracích je v testu diskvalifikoval,“ upozorňuje Maryška.

Umýt nestačí. Pomůže ocet?

Někdo ovšem nemá z obsahu pesticidů takové obavy a vystačí si s důkladným omytím běžného citronu. Stačí to ale? „Bohužel s pesticidy nám omytí vodou nepomůže,“ vyvrací zažitý omyl Maryška.

„V našem testu jsme udělali pokus a citron jsme namočili do 10% roztoku octa, nechali ho tam 15 minut louhovat a potom jsme analyzovali, kolik pesticidů zbylo v kůře citronu a kolik přešlo do zkušebního roztoku.“

I po takové proceduře se z kůry uvolní jen 50 % pesticidů. Zbytek v ní zůstane. Navíc může octová koupel znehodnotit chuť citronu. Nespoléhejte ani na účinek vysokých teplot během pečení. Některé pesticidy během pečení zmizí, jiné ne, vysvětluje redaktor.

Výsledky dTestu 20 vzorků citronové kůry

  • Nejlépe dopadly kandované citronové a pomerančové kůry
  • Vůbec nejlepší hodnocení si odnesla pomerančová kandovaná kůra Poex Fruit Exclusiv
  • Mezi citronovými bodovala citronová kůra značky Ensa
  • Na posledním místě skončila kůra značky iPlody zakoupená prostřednictvím e-shopu
  • Mezi sušenými citronovými kůrami nejméně pesticidů obsahovala citronová kůra značky Vitana
  • Nejhorší výsledek si z testu odnesla sušená citronová kůra značky Kotany (obsahovala nejvíc pesticidů)
  • Kdo chce čerstvou citronovou kůru, která bude co nejčistší, měl by sáhnout po bio citronu

Citrusy – pryč s únavou

Před desetiletími exotická pochoutka, dnes běžná součást jídelníčku jako koření, ochucovadlo a lék.  

Citron

Nejvíce se pěstuje v Itálii, Španělsku, Spojených státech, Mexiku, Argentině, Brazílii a Indii. Plody jsou soudečkovité žluté, ale mohou být sklízeny nedozrálé, zelené.

Citróny, které jsou dovážené do míst, kde nerostou, jsou většinou nahořklé chuti. Důvodem je, že jsou sklízeny právě ještě nezralé. Tyto citrony nelze srovnávat se zralými plody, které mají vybraně jemnou a příjemnou chuť.

Citron také obsahuje vitamín P. Vitamín P, není jen jeden vitamín.  Ve skutečnosti je to celá řada látek, které se řadí mezi flavonoidy a bioflavonoidy.

Má antioxidační charakter, pozitivně působí na cévní systém a pomáhá při léčbě bércových vředů, křečových žil, krvácení hemeroidů a některých otoků. Vitamín C i P je obsažen ve všech citrusových plodech.

K léčení se užívá z citronu vše: šťáva, slupka i dužina.

Čerstvá citronová šťáva je bohatá na vitamín C, ale pokud citron dlouhodobě skladujeme za přístupu vzduchu, velká část tohoto vitamínu je zničena. Je prevencí proti virovým onemocněním, únavě a také má výborné antibakteriální účinky. Je také jedním z nejefektivnějších rozpouštědel a dezinfekčních prostředků, které nám příroda dala. Je dobrá proti zánětlivým procesům, zejména v játrech.

Zvyšuje imunitu organismu. Doporučuje se dávat při zimnici a vysoké teplotě. Citronová šťáva s vodou neutralizuje kyselost žaludečních šťáv a krve. Čerstvá kůra pomáhá při střevním nadýmání, blahodárně působí na zažívání. Alkoholový výluh citronové kůry podporuje chuť k jídlu. Pokud chceme konzumovat kůru, je důležité nakupovat citrony v bio kvalitě. Většina citronů je chemicky ošetřena.

 

  • Praktické tipy:   • rozříznutý citron uchráníme před zkažením tak, že ho položíme rozříznutou stranou na talířek pokapaný octem
  •       nebo posypaný trochou soli či cukru, záleží k jakému účelu ho budeme později používat
  • šťávu je lépe vymačkávat z citrónu, který jsme předem ponořili do horké vody (cca 5 minut)
  • citron pomáhá zlepšovat stravitelnost hub (houby před tepelnou úpravou osolíme a zakapeme citronem)

Pomeranč

Je stejný druh jako citron. Využívají se plody i slupka. Plody obsahují cukr, kyseliny, vitamíny A, B1, B2, B3 a C, vodu, vlákninu, popeloviny. Kůra obsahuje éterické oleje.

V plodech je obsažen pektin, který má za účinek snižovat obsah cukru v krvi. Plody a šťáva se doporučují při avitaminózách, léčení ran a jizev, ale i při onemocnění žaludku a střevního traktu.

Pomerančová šťáva ráno na lačno, posiluje chuť k jídlu. Zlepšuje činnost střev a je vhodná při zácpě.

Pomeranč je ideální pro nemocné a staré lidi, děti a kojence. Plody by měly být na omak těžké a tvrdé. Šťávu je možné podávat čistou nebo ředěnou vodou. Šťáva se také doporučuje pro zdravější dásně. Alkoholový extrakt z kůry pomeranče je dobrý proti chřipce, stejně tak i prášek ze sušené tlučené kůry.  

Grapefruit (citroník rajský)

Používá se dužina a šťáva plodů. Obsahuje cukr organické kyseliny, minerální soli, vitamíny  A,B,D,P a C a také přírodní chinin. Grapefruit se dá použít stejně jako citron a pomeranč, ale je v něm mnohem více hořkosti, zejména na vnitřní straně slupky.

Účinný je při snižování krevního tlaku v období klimakteria u žen i mužů. Povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, obnovuje síly při únavě.  Grapefruit obsahuje mnoho kyseliny citronové a jejích solí draslíku a vápníku.  Chcete- li tvrdě spát, dejte si večer grapefruit.

Kůra grapefruitů obsahuje vitamín P, který je potřebný pro zdravé zuby a dásně.

Mandarinka

Používají se plody a kůra, složení je podobné jako předchozí citrusy. Kůra navíc obsahuje žluté a oranžové pigmenty (mezi nimi karoten). Alkoholový extrakt kůry posiluje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, pomáhá při vykašlávání.

  1. Další citrusové plody: Šedok (pomelo), Cedrát (citroník lékařský), Citroník kyselý (limeta)
  2. Byliny s citronovou vůní: Meduňka lékařská, Voňatka citronová (citronová tráva)
  3. Citronáda – do džbánku nalijte 1 litru studené vody, přidejte šťávu z jednoho citronu, cukr, plátek zázvoru (možno přidat lístky čerstvé máty)

Zdroje: Léčba citrusy, N.I.Kudrjašová; Citrusová kuchařka, Jana Hanšpachová, Markéta Lapprand Autor: Katka K.

TIP: Plánujete oslavu? Narozeniny, jubileum, svatbu, teambuilding, firemní akci, garden párty? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi – domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Nebo vám zajistíme krásné prostory na akci. Celá ČR.

Gurmánské zážitky bez starostí.Vyberte si svého kuchaře nebo catering: www.KuchariDoDomu.

Víte , že společnost Kuchaři do domu zajišťuje originální gurmánské akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, poskytuje kompletní catering až do 2000 osob, kulinářské služby?

Zajistíme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.

Vyberte si v databázi ze 100 osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců.

Na portálu www.Kucharidodomu.cz si objednáte svého kuchaře, catering nebo jiné kulinářské služby. Doporučíme Vám ověřené oblíbené mistry kuchaře. Sami si vyberete nejlepší nabídku.

S KUCHAŘI DO DOMU si užijete GURMÁNSKÉ MENU A ZÁBAVU!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *