Které koření pomůže při detoxikaci? Léčivé koření…

Rostliny pomáhájí k očistě těla i ducha od nepaměti, A právě na jaře přichází ten nejvhodnější čas k detoxikaci a zbavení se všech nahromaděných odpadů a toxických látek. Ke komplexní očistě nám pomohou půsty, detoxikační kúry, ale také bylinky, které se v těchto dnech probouzejí ve volné přírodě.

Očista těla je čas od času vhodná pro každého, dopřát by si ji měli povinně všichni alergici, obézní a ženy, které plánují otěhotnět. Díky bylinkovým kúrám se nám pročistí krev, vyplaví toxiny, posílí se naše imunita, zařene jarní únava a v neposlední řadě dodáme tělu velké množství vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. 

Sbíráme léčivé bylinky

Jarní byliny, které si dnes představíme, můžeme přidávat do řady pokrmů, nápojů a pojídat je jen tak samotné.

Pokud se vydáme sbírat bylinky pro přímou konzumaci, rozhodně si vybíráme místa s čistou půdou a prostředím, vyhýbáme se okrajům silnic, blizkosti továren apod.

Sbíráme zdravé a mladé listy bez známek poškození, ukládáme je do košíku nebo plátěné tašky.

Před konzumací bylinky propereme ve studené vodě a necháme okapat. Celé listy používáme do salátů a ke zdobení. Pro přípravu pomazánek, dresinků a špenátu krájíme byliny na jemno, pro ještě jemnější chuť je zlehka promixujeme. Nasbírané léčivé bylinky se dají použít také jako koření, k dochucení omáček, polévek a vývarů.

Bylinky vhodné k očistným kúrám

Pampeliška – smetánka lékařská

Čerstvé mladé pampeliškové listy mají silné močopudné účinky a skvěle očišťují játra i ledviny. Pampeliška obsahuje vitamíny A, B, C a betakaroten, dále pak draslík, vápník a křemík. Listy mají nahořklou chuť a nejčastěji se z nich připravují polévky, saláty a pomazánky.

Kopřiva dvoudomá

Jistě znáte velmi zdravý kopřivový čaj.

Ale víte o tom, že mladé kopřivové listy se přidávají také do smoothie, polévek, nádivek a dá se z nich uvařit velmi dobrý kopřivový špenát? Kopřiva obsahuje vitamin C, betakaroten a vitamin A, železo a vápník.

Má močopudné a odhleňující účinky, její konzumace se doporučuje při chudokrevnosti a kožních potížích (lupenka, akné, ekzémy). Ale pozor, kopřivu bychom měli užívat s pauzami – v časově omezených opakujících se kúrách o intervalu cca 2 týdny.

Šťovík kyselý

Pamatujete si na kyselé lístky šťovíku, které jste žvýkali jako děti? A právě tato bylinka je známá vysokým obsahem vitaminu C, betakarotenu, vápníku a železa. Opět působí močopudně, pomáhá v čištění krve a příznivě stimuluje činnost jater.

Ze šťovíku se připravují výborné saláty, polévky, omáčky, pomazánky a přidává se také do špenátu, zeleninového leča a míchaných vajíček. A pokud máte rádi čerstvý chléb s máslem sypaný pažitkou, zkuste chléb pro změnu posypat nasekaným šťovíkem, je to bašta.

Jen si hlídáme přijaté množství, při větší konzumaci může způsobit citlivým jedincům kopřivku.

Sedmikráska chudobka

Ze sedmikrásky můžeme konzumovat kromě listů také květy. Stejně jako ostatní byliny, také sedmikráska má močopudné účinky, čistí krev, stimuluje činnost jater, žlučníku a užívat by ji měli zejména lidé trpící na ekzémy, akné, dnu a artritidu. Listy i květy sedmikrásky se používají do polévek, salátů a jen tak na chleba.

Medvědí česnek

Velmi blíbenou bylinkou je medvědí česnek, o jehož blahodárných účincích se podrobně dočtete v článku Medvědí česnek – sbíráme jarní bylinky

Sezóna medvědího česneku odstartovala – naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu

Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?

Které koření pomůže při detoxikaci? Léčivé koření…

Už kvetou! Babiččin recept na pampeliškový med krok za krokem

Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.

Které koření pomůže při detoxikaci? Léčivé koření…

Foto: Sxc.hu

Detoxikace organismu

S ustupující zimou a prodlužujícím se dnem Vám přinášíme tip na přirozené pročištění organismu.

Během života se do těla dostává řada toxických látek, které velmi ovlivňují naši imunitu. Volné radikály, získané za celou dobu naši existence, se v těle hromadí a mají na svědomí více než 60 zdravotních nežádoucích jevů. Důsledkem může být například předčasné stárnutí, kardiovaskulární onemocnění až po všechny typy rakoviny.

Dobrou prevencí, jak se zbavit těchto škodlivých toxinů, je pravidelná detoxikace organismu.

Cílem očisty je především zbavení se nebezpečných toxinů a pročištění orgánů trávícího systému. Největší zátěž mají játra, které fungují jako filtr. Ideálním způsobem, jak očistou začít je konzumovat potraviny, které čistí krev, eliminují škodlivé látky, rozkládají je a poté jsou vyloučeny z těla ven.

Inspirujte se kořením, které má kromě dochucovací funkce v jídle, také detoxikační schopnosti, a zařaďte je do svého jídelníčku

Které koření pomůže při detoxikaci? Léčivé koření…

 

Šafrán se cení pro mnohé léčivé účinky. Kromě zvýšení sekrece žaludečních šťáv, působí proti parazitům, zubnímu kazu, cukrovce, vředům, bronchitidě, astmatu a uvolňuje hleny.

Dále má močopudný, detoxikační a projímavý účinek a udržuje rovnováhu metabolismu. Má harmonizující vliv na organismus a je snadno stravitelný.

Pomáhá také při potravinových alergiích.

Celkově šafrán podporuje správnou funkci vnitřních orgánů, které jsou zodpovědné za filtrování škodlivin a jejich vylučování (ledviny a vylučovací soustava). Napomáhá také správné funkci jater, přes která prochází nejvíce odpadních látek. 

Koupit šafrán koření zde  

Kmín podporuje správné trávení. Je vhodné použít ho do mnoha jídel, neboť v trávicí soustavě se tvoří nejvíce toxinů. Kmín pomáhá očistit trávicí soustavu od nečistot a odstraňuje nánosy ze střev.

Koupit kmín zde

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin, která má mimo jiné také léčivé účinky. Čistí krev, působí detoxikačně a protizánětlivě. Pomáhá při zažívacích potížích a jaterních onemocněních. Působí i proti nadýmání. Snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi. 

Je velmi dobrá na detoxikaci, protože má žlučopudné a hepatoprotektivné účinky. Zlepšuje činnost jater a napomáhá štěpení toxinů. Díky likvidující vlivu volných radikálů je také vhodná k prevenci rakoviny, jakož i doplňková léčba již existujících zhoubných nádorů. 

Koupit kurkumu zde

 Rozmarýn má močopudné účinky, snižuje nadýmání a křeče zažívacího ústrojí. Pupeny rozmarýnu posilují činnost vnitřních orgánů, zejména funkci jater a žlučníku. Má detoxikační účinky, podporují udržení zdravé stavby kostí, pomáhají překonávat psychickou únavu a depresivní stavy.

Koupit rozmarýn zde

Kayenský pepř rozpouští hlen a rozšiřuje krevní cévy. Urychluje detoxikační proces a všechny metabolické pochody v těle. Stimuluje trávicí trakt, zvyšuje tok a produkci enzymů a žaludečních šťáv. To pomáhá tělu metabolizovat potraviny (a toxiny).

Kajenský pepř je také užitečný pro zmírnění střevní plynatosti. Stimuluje střevní peristaltiku k pohybu, napomáhá jak asimilaci, tak vylučování. 

Kajenský pepř je známý oběhový stimulant. To také zvyšuje funkce lymfatického a trávicího systému. Tím, že ohřívá tělo, přirozený proces detoxikace je zjednodušen.

Kajenský pepř také způsobuje pocení, což je další důležitý proces detoxikace.

V kombinaci s citronovou šťávou a medem, je čaj z kajenského pepře vynikající ranní nápoj pro celkový tělesný detox.

Koupit kayenský pepř zde

Často užívané koření v indické kuchyni. Kardamom obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Proto je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus.

Koupit kardamom zde

Pokud chcete použít skořici k detoxikaci organismu, konzumujte ji  v přírodní formě, mletou popřípadě celou v nějakém jídle či nápoji. Skořice působí na inzulín v krvi a drží jeho hladinu vyrovnanou. Díky této vlastnosti je dobrým pomocníkem při regulaci chuti na sladké.

Koupit skořici zde

Koriandr umí z lidského těla efektivně eliminovat toxické kovy, jako je olovo, rtuť a hliník. Ne každý však jeho velmi výraznou a specifickou chuť snese.

  • Koupit koriandr zde
  • Zdroje:

http://www.naturmarket.cz http://www.phyto.cz http://www.vegan-fighter.com http://www.detoxikace-organismu.info/blog http://www.prirodaleci.cz http://nadeje-byliny.eu http://zena-in.cz http://zena-in.cz

http://bylinky.doktorka.cz

Které koření pomůže s detoxikací? – Výživovo.cz

Chcete se pustit do detoxikace, ale bojíte se toho, že vám při ní nebude chutnat? Detoxikace sice vyžaduje určitou disciplínu a omezení – přesto může být detoxikační jídelníček chutný!

Existuje celá řada koření a bylinek, které detoxikační stravě dodají kulinářský šmrnc. Některé koření však nabízí ještě víc, podporuje zažívání, metabolismus a celý proces detoxikace. Aromatické koření má nezřídka i další léčivé účinky. Detoxikační koření vám tak přinese mnohostranný užitek.

A o kterém koření je řeč? Které koření zařadit do svého detoxikačního jídelníčku? To se dozvíte v tomto článku.

Svět vůní, chutí a barev

Přeneste se s námi do Středomoří nebo Indie. Najdete zde i zajímavé kulinářské pochoutky, spolu s celou škálou úžasného koření pro potěšení vašich smyslů. Těšit se však můžete nejenom z pestrých vůní, chutí a barev, ale také z léčivého působení koření.

Nevynecháme však ani českou tradici a nakonec vybereme i z české kuchyně jedno koření, které přijde při detoxikaci vhod. Nechte se inspirovat!

Budete mít zájem:  Alergie Na Nikl Rovnátka?

Středomořská kuchyně

Inspiraci pro detoxikační menu můžete hledat v kulinářském umění Italů, Francouzů nebo Španělů. Středomořská kuchyně je totiž velmi lehká, zdravá, a přitom také neuvěřitelně chutná. Zakládá si na jednoduchosti a přirozenosti, jejím klíčem jsou kvalitní suroviny.

Kulinářské speciality pak přivádí k dokonalosti atraktivní servírování, které musí být vyladěné do nejmenších detailů. Jíme i očima. Myslete na to při přípravě svých pokrmů detoxikačního programu. Vezměte si jako vzor atraktivní pochoutky středomořské kuchyně.

A přidejte i špetku středomořského koření, pomůže vám s detoxikací!

Středomořské pokrmy provází typické chutě a vůně. Jako koření se často uplatňují bylinky, nejčastěji bazalka, dále také oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo petrželka. Ve zdejší kuchyni nechybí ani šafrán, skořice, hřebíček, pepř nebo chilli.

Oregano

Oregano, botanicky dobromysl obecná z čeledi hluchavkovitých, je charakteristickým kořením italské nebo řecké kuchyně. Známé je však také z kuchyně staročeské, kde se mu však říkalo dobromysl. Z české kuchyně se oregano postupně vytratilo, aby je nahradila příbuzná majoránka. Dnes se k nám, s rostoucí oblibou italských pokrmů, vrací.

I když se bylince říká oregano, napomáhá i dobré mysli. Oregano příznivě ovlivňuje psychiku, pomáhá proti stresu a je také prospěšné při nespavosti. To se při detoxikaci může hodit. Oregano má také schopnost odvádět toxické látky z těla, proto je skvělým kořením pro detoxikační kůry.

Zvyšuje sekreci žlučových šťáv a napomáhá tak trávení. Navíc působí protizánětlivě, je užitečné při infekcích v zažívacím traktu, ale i onemocnění dýchacích cest nebo kožních potížích. Díky obsahu carvacrolu působí oregano jako přírodní antibiotikum.

Ve svém složení však nabízí také antioxidanty, které chrání buňky proti volným radikálům.

Tím však výčet zdraví prospěšných účinků oregana ještě nekončí. Oregano působí také protikřečově. Pomáhá proti křečím v trávicím traktu, ale třeba i menstruačních bolestech. Je prospěšné i při žaludečních vředech.

Šafrán

Šafrán je nejcennějším kořením světa. Jedná se o nitkovité pestíky květů rostliny Crocus sativus z čeledi nosatcovitých, která se od pradávna pěstuje v jižní Francii nebo ve Španělsku. Vzácné koření zajímavé nahořklé chuti však najdeme také v latinskoamerické, arabské, indické nebo čínské kuchyni.

Šafrán je typický svým žlutým barvivem, které mu dává také léčivé vlastnosti. Podporuje vylučování trávicích šťáv, a tím také trávicí procesy. Působí také proti střevním parazitům. Má mírně projímavé působení. Užitečný je i díky močopudným a detoxikačním účinkům. Uvolňuje škodlivé látky, ale i hleny.

Šafrán funguje jako prevence řady civilizačních chorob a jsou mu připisovány i antidepresivní účinky.

Šafrán napomáhá správné funkci jater a ledvin. Navíc je snadno stravitelný. Užívá se však jen v nepatrném množství, nejenom kvůli své vzácnosti. Ve vyšších dávkách totiž může být jedovatý.

S kořením se to obecně nemá přehánět, právě pro koření platí, že méně je někdy více…

Náš tip – tekutiny pro efektivní detoxikaci

Při plánování svého detoxikačního jídelníčku nezapomeňte na pitný režim. Zatímco koření stačí špetka, vody je třeba denně hned několik litrů. Jen při dostatku tekutin může docházet k vylučování odpadních látek. Na rozdíl od detoxikačního menu, které může třeba i díky koření hrát mnoha barvami, je ideální tekutinou pro detoxikaci obyčejná pramenitá voda.

Indické koření

Je-li některá světová kuchyně charakteristická užíváním koření, pak je to kuchyně indická. Tato orientální kuchyně je založena na koření, bylinkách a zelenině. Proto je zdravá a lze ji využít i jako inspiraci pro detoxikační pokrmy.

Koření se v indické kuchyni užívá hojně, většinou přitom nejde jen o jeden druh, ale o směsi různých koření, kterým se říká masala. Složení masaly se neliší jenom podle regionů či etnika, ale vlastní recept má snad každá indická rodina.

Ne každému jsou vysoké dávky indického koření po chuti, avšak je to spíš kvůli nezvyku. Koření dává indickým pokrmům velmi výraznou chuť, ale také léčivé vlastnosti. Má nejenom kulinářské využití, ale uplatňuje se také jako lék tradiční indické ajurvédy.

Jde zejména o koriandr, kurkumu, kardamom, zázvor, česnek, hřebíček, hořčičné semínko, římský kmín (kumin), pískavici nebo skořici.

Koriandr

Koriandr je jednoletou bylinou z čeledi miříkovitých, která kuchyň obohatí svými listy, natí i semeny. Jako koření slouží zejména mletá semena.

Všechny části koriandru pomáhají při zažívacích potížích, například nadýmání, střevní kolice nebo onemocnění žaludku. Koriandr povzbuzuje také činnost slinivky břišní. Vyniká však především detoxikačními vlastnosti.

Dokáže ničit střevní parazity a podílí se na odstraňování škodlivin z těla, dokonce i toxických kovů jako je hliník nebo olovo. Díky svému složení má i protizánětlivé vlastnosti. Koriandr je prospěšný také pro nervový systém.

I proto je vhodný při detoxikačním období, které může být psychicky náročné.

Kurkuma

Koření kurkuma představuje sušený oddenek kurkumovníku dlouhého.

Kurkuma je typická obsahem žlutého barviva kurkumin, které nese také léčivé účinky. Má omlazovat, regenerovat, posilovat imunitu a také zlepšovat psychický stav. V ajurvédě je kurkuma považována za všelék.

V detoxikačním režimu přijde vhod zejména schopnost kurkumy stimulovat činnost jater. Ta jsou klíčovým detoxikačním orgánem. Kurkuma se tak nepřímo podílí na odbourávání toxinů.

Údajně také snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo artrózy.

Užitečné antioxidanty

Kurkuma i další koření se pyšní obsahem řady bioaktivních látek. Najdeme mezi nimi také antioxidanty, které působí proti oxidativnímu stresu. Chrání organismus před působením volných radikálů,podporují regeneraci a obnovu buněk.

Kmín, neoblíbenější koření české kuchyně

I v typické české kuchyni se dají najít detoxikační pomocníci, půjde třeba o klasický kmín. Přestože se přidává i do tučných masitých jídel, která jsou při detoxikaci tabu, najde kmín uplatnění i v detoxikačním menu.

Kmín dochutí například luštěniny, pomůže navíc s jejich trávením a předejde nepříjemnému nadýmání. Kmín podporuje trávení, stimuluje činnost žaludku a střev a dokonce léčí i některé zažívací potíže.

Toho využívá nejenom česká, ale také zmiňovaná indická kuchyně.

Kmín má také protizánětlivé vlastnosti. Omezuje hnilobné a kvasné procesy v zažívacím ústrojí, pomáhá očistit trávicí trakt od nečistot, hubí bakterie, plísně a další parazity. Pozitivně ovlivňuje složení střevní mikroflóry.

Inspirovali jsme vás? O které koření doplníte svoji poličku? Po kterém sáhnete, až budete připravovat své detoxikační menu?

Hledáte další inspiraci? Najdete ji i v našem dalším článku o detoxikačních bylinkách.

Další články našeho blogu:

Zdroje, další informace:

Detoxikace organizmu doopravdy. Bez omylů a pověr

Detoxikací rozumíme proces, jímž se tělo zbavuje jedovatých (toxických) látek, anebo je zneškodňuje. Samotná detoxikace má pomoci organismu zbavit se toxických látek dříve než začnou v organizmu narušovat probíhající fyziologické procesy.

Ve skutečnosti zbavujeme od jedů náš trávící systém, jehož správné fungování je pro organizmus naprosto zásadní. „Hlavním místem detoxikace jsou játra. Umožňují, aby se nežádoucí látky, nerozpustné ve vodě, převedly do formy rozpustné a tím se mohly z těla vyloučit.

Činnost jater nemůže suplovat žádný orgán a na činnost jater navazují orgány vylučovací, což jsou ledviny a kůže“, říká RNDr. Miloš Votruba, CSc.

Již naši předkové věděli, že pravidelnými „očistnými“ kúrami si zajistí dobrou fyzickou i duševní kondici a proto drželi pravidelný půst. Detoxikace organizmu příznivě ovlivňuje naše zdraví, krásu a celkovou funkci těla. Když je naše tělo „otráveno“, vysílá signály, že je něco v nepořádku. Víte, jak na tom jste?

  • cítíte se často unavení, oslabení a vyčerpaní?
  • přibíráte na váze i když jste nezměnili své stravovací návyky?
  • jste často nachlazení a trpíte bolesti hlavy?
  • trápí vás kožní problémy, lupénka a ekzémy?
  • nemůžete spát?
  • máte celulitidu?
  • trápí vás revma a bolesti kloubů?
  • máte oslabený imunitní systém?

Pokud jste zaznamenali alespoň 3 z uvedených potíží, pak je detoxikace opravdu vhodným řešením.

Často jsme uváděni v omyl tím, že se masáže, koupele a sauny označují za detoxikační procedury, jež odvádějí toxiny z těla. K detoxikačnímu procesu sice patří, ale nejsou samy o sobě schopny přímého čištění. Doopravdy se jimi nečistí lymfatický systém či buňky našeho těla, protože se jedy koncentrují „pouze“ v trávícím traktu.

Proč je důležitá detoxikace?

Denně je náš organizmus zatěžovaný těžko stravitelnými látkami z potravin, dýcháme toxické zplodiny, užíváme léky, pijeme alkohol a někteří z nás kouříme, třeba i pasivně v zakouřené restauraci, není v tom rozdíl.

Do lidského těla se tak dostávají miliony mikroorganizmů. Toxiny mohou způsobit nerovnováhu a přemnožení některých skupin mikroorganizmů a tím oslabit imunitní systém. Důsledkem je vznik různých chorob a chronických onemocnění.

 Pravidelnou detoxikací pomáháme imunitnímu systému k tomu, aby fungoval jak má.

Nejvyšší čas na detoxikaci organizmu. Jak na to?

Na jaře je tělo oslabeno zimním obdobím či prodělanými chorobami dýchacích cest, proto se doporučuje začínat s detoxikací na jaře. Samotná kúra by měla být prováděna alespoň dvakrát ročně po dobu 2–3 měsíců. Nezbytnou součástí je úprava stravovacích návyků a očista orgánů zažívacího traktu.

Budete mít zájem:  Neštovice Inkubační Doba Příznaky?

Několik zásad detoxikace:

  • denně vypijte 3–4 litry vody
  • jezte střídmě, čerstvou stravu, ideálně s označením „BIO“
  • pobývejte na čerstvém vzduchu
  • dopřejte si relaxační koupel, masáž nebo saunu – myslete pozitivně

Voda a tekutiny

Bez dostatečného příjmu tekutin tělo nemůže odplavovat toxiny. Zhoršuje se oběh lymfatické tekutiny, vyměšování funguje špatně, zatěžují se ledviny a další orgány látkové výměny. Denně proto vypijte 3–4 litry čisté vody nebo neslazeného ovocného čaje. Pijte pravidelně a nečekejte až budete mít žízeň. Dejte přednost čisté vodě před minerálkou nebo džusy s vysokým obsahem cukrů.

Strava

Jídlo by nemělo zatěžovat, ale dodávat energii a posilovat. Při očistě omezte konzumaci kofeinu, kávy, černého čaje, alkoholu a cigaret. Z lednice odstraňte všechny nevhodné potraviny, které by vás mohly zlákat.

Strava by měla být bohatá na zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny a v omezeném množství si lze dopřát i ovoce. Vyhněte se mastným jídlům, živočišným tukům, uzeninám, mléčným výrobkům, cukrovinkám a konzervovaným potravinám.

Upřednostňujte čerstvé ovoce a zeleninu, které rostou v našich zeměpisných šířkách.

Zaměřeno na střeva, játra, ledviny a sliznice

Strava bohatá na balastní látky (balastní látka = rozpustná i nerozpustná vláknina), zeleninu a vlákninu upravuje trávení a reguluje vyprazdňování střev.

  • Špatnému trávení pomůže čekanka, fenykl, kadeřávek, růžičková kapusta, červená řepa, ředkev, tykve nebo zelí (hlavně kyselé, protože nenadýmá).
  • K pročištění střev jsou vhodná jablka díky vysokému obsahu vlákniny.
  • K čištění žaludku a střev od bakterií a kvasinek napomůže pórek a celer.
  • Pro podporu činnosti jater a slinivky a také vyprazdňování je vhodná cibule.
  • Pro podporu správné funkce jaterposlouží artyčoky.
  • Při urychlení odvádění toxinů z těla nám pomůže močopudným účinkem chřest a petržel.
  • Práci ledvin podpoří i čaj z kopřivy, heřmánku a břízy.

Miloš Votruba radí řídit se v jídelníčku pravidlem „ovoce po kusech, zeleninu po kilech!“. Ovoce obsahuje hodně fruktózy, která organismus zatěžuje, zelenina je proto vhodnější.

Sliznice a dutina ústní

Sliznice pročistíme olejovou terapií. Před snídaní si proplachujte ústa kvalitním olivovým olejem v množství půlky polévkové lžíce asi 3 – 5 minut, poté olej vyplivněte. Pomáhá při zánětlivých procesech, zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů.

Mocná síla přírody

Žádná očistná kúra na jaře se neobejde bez bylinek. Mladé výhonky či rostlinky jsou pro organizmus obrovským zdrojem minerálních látek, vitaminů, stopových prvků či různých antioxidačních látek. Jejich používáním se posílí zdraví, ale i pokožka, vlasy i nehty porostou do krásy.

Kopřiva dvoudomá

Snad nejznámější bylina léčitelství, je pro své účinky často využívána. Především mladé rostliny jsou plné vitaminů a minerálních látek (vitaminy B1, B6, A, C, betakaroten, železo, vápník). Vhodná je ve formě čaje, do polévek, nádivek a na přípravu omáček.
Kopřiva čistí organizmus, odvodňuje a působí na lymfu.

Pampeliška lékařská

je neodmyslitelnou součástí jarních očistných kúr. Mladé lístky se konzumují čerstvé třeba přidáním do salátů. Připravený čaj má nahořklou chuť. Obsahuje vitaminy A, B, C, betakaroten, křemík, draslík a vápník. Působí protizánětlivě, čistí organizmus, stimuluje játra a žluč.

Řeřicha

je plná antioxidantů, obsahuje vitaminy B a C, betakaroten, dále minerály jako je draslík, železo, hořčík. Je výborným zdrojem cenných látek i v zimě. V zeleninových salátech nebo v pomazánkách vynikne její výtečná chuť. Řeřicha posiluje imunitu, je prospěšná ledvinám a močovým cestám, podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater.

Řebříček obecný

Pro své četné léčivé účinky je odpradávna využíván i řebříček obecný. Ve staročeských receptech se používal k přípravě jarních polévek a velikonoční nádivky. Obsahuje například silice, flavony, třísloviny, antibiotické substance. Podporuje látkovou výměnu, krevní oběh, vylučování žaludečních šťáv, má protizánětlivé a čistící účinky.

Sedmikráska chudobka

je často považována za plevel, ale je zdrojem celého spektra důležitých látek jako jsou silice, flavonoidy, třísloviny, saponiny, minerální látky atd. Lístky i květy se používají do salátů, polévek nebo jako čaj. Je vhodná při potřebě zvýšit činnost jater, žlučníku, sleziny a ledvin, působí močopudně a má čistící účinky.

Čaje

Jarní čaj pro každého

Připravte si 300 g měsíčku lékařského, 100 g řebříčku obecného a 100 g kopřivy dvoudomé. Čaj si připravíte poměrem: 1 lžička na šálek (¼ litru vody). Bylinky smíchejte v tmavé lahvi a pijte alespoň 2–3 šálky denně po dobu 4 až 6 týdnů.

Čaj pro úpravu trávení a pročištění

Další z čajů si připravíte smícháním bylinek v tomto poměru: 10 polévkových lžic kopřivy, 2 lžíce květů hluchavky bílé, 2 lžíce heřmánku pravého a vše smíchejte. Na čaj použijte 1 lžičku na šálek (¼ litru vody). Pijte opět po dobu 4–6 týdnů, 1–2× denně.

Pomoc z lékárny

Detoxikaci lze podpořit i přípravky z lékárny s vysokým obsahem přírodních extraktů z bylin. Například účinky rostliny aloe vera jsou známé již více než tisíc let.

 ACTIV aloe Forte je velmi cenný a vlastně i jediný přípravek na trhu s obsahem biologicky aktivní aloe vera a velmi cenných látek, včetně mukopolysacharidů. Tento lékárenský výrobek je účinným detoxikačním prostředkem, zbavuje tělo nežádoucích látek a jedů.

Pomáhá při střevních a zažívacích potížích. Současná cena činí 245 Kč za 500 ml.

V tabletové formě naleznete stovky přípravků. Výborným prostředkem je např. Chlorella, která se řadí mezi zelené potraviny. Je bohatým zdrojem různých organismu prospěšných látek, podporuje činnost střev a pročišťuje je.

Oba preparáty jsou k dostání v lékárnách.

Nezapomínejte na masáž

Součástí péče jsou i pravidelné masáže, jejichž příznivé působení bylo prokázáno už před tisíci lety. I když, jak bylo řečeno výše, nejsou schopny samy o sobě odvádět toxiny z organismu. Ale pozitivně působí na naší mysl a tím i na imunitu.

Ovlivňují psychiku, podporují organismus a zvyšují jeho odolnost vůči vnějším vlivům. Masáže je třeba pečlivě zvolit s ohledem na jejich účinky. Ranní masáž bude spíše povzbuzující a prokrvující. K tomu dobře poslouží aromatické éterické oleje, jako rozmarýn, jalovec, kafr apod.

 Večerní masáž má uklidňující a uvolňující efekt, vhodná je levandule, bazalka nebo meduňka.

Zvláštní úkol mají lymfatické masáže. Lymfatický systém se podobá krevnímu oběhu, je rozptýlen po celém těle a jeho součástí jsou lymfatické uzliny.

Hlavní funkcí je vstřebávání přebytečné tekutiny a její návrat do krevního řečiště, navázání tuků a správná funkce imunitního systému. Nadměrné zatížení lymfy stresem, úrazy, operacemi apod.

se projevuje únavou nohou i celého těla, otoky či sklonem k infekčním nemocem. Proto je důležité, aby lymfa dobře fungovala.

Bylinkové lázně, koupele a sauny

Bylinkové koupele

V pohodlí domova si můžete udělat bylinkové koupele. Působí relaxačně a mají blahodárný vliv na psychiku. Při koupeli dochází k inhalaci léčivých složek, tělo se zbavuje únavy a stresu a podporuje se tím správná funkce organizmu. Pro relaxaci zkuste levanduli, mateřídoušku nebo heřmánek.

Proti počínající depresi použijte pomeranč či rozmarýnu lékařskou, na duševní únavu listy eukalyptu a máty. Krevní oběh podpoří aloe vera a mořské řasy. Další možností jsou olejové koupele připravené z éterických esencí uvolňující svalové napětí a dodávají energii unavenému organizmu. Jejich účinnou složkou jsou silice.

Například esence ze santalového dřeva smíchaná v koupeli s peprmintovou esencí vám bezvadně uvolní napjaté svalstvo.

Solné koupele

Simulujeme si jimi nám běžně nedosažitelné moře, doporučujeme je praktikovat alespoň jedenkrát týdně. Jsou prospěšné nejen dýchacím cestám, ale i celému tělu. Příprava: 1 kg soli, nejlépe mořské, se nasype do vany napuštěné teplou vodu. V solném roztoku relaxujte alespoň 20 minut.

Sauny

Prokrvují pokožku a používají se k podpoře imunity. Existují sauny suché, parné nebo s přísadami bylin. Využívat ji mohou jen lidé zdraví, kardiaci a lidé s vysokým krevním tlakem by se nejdříve měli poradit s lékařem.

Nezapomeňte: Před každou bylinkovou, olejovou či solnou koupelí je vhodné se osprchovat, aby tělo bylo čisté. Voda ve vaně se nikdy nepřipravuje horká, ale vždy s příjemnou teplotou. Po koupeli se tělo neutírá, oblékne se rovnou župan a hodinu je třeba relaxovat. Ideální je pak už nevstávat a jít rovnou spát.

Míza našeho života – pohyb

Pro správnou funkci těla je naprosto nepostradatelný. Existuje mnoho druhů cvičení, ale záleží na individuální potřebě člověka. Pokud někdo celý den stojí na nohou, tak by si měl vybrat plavání, power jógu nebo cvičení na balonu. Někomu však více vyhovuje dynamický aerobik nebo kickbox.

Úleva pro mysl

Když ulehčíme tělu, je také třeba ulehčit mysli. „Proti stresům lze úspěšně využít REIKI, což je univerzální energie, kterou docílíme zharmonizování těla.

“ Říká Eva Jonáková, poradkyně pro zdravý životní styl ze studia KA-RE-KO. „Je to velmi příjemná metoda, při které se pokládají ruce na určitá místa na těle.

To většinou vyvolává u lidí stav, při kterém se dostanou do takzvané alfa hladiny, což je stav mezi plným vědomím a spánkem“.

Nemůžete spát? Zde je recept Evy Jonákové na zklidnění mysli: večer nejíst nic těžkého, pozdě večer nesportovat, nestresovat se myšlenkami na zítřejší den a budoucnost si představovat pouze pozitivně.

Psychickému uvolnění pomáhá také tzv. frontálně-okcipitální držení*). Provádí se v posteli, a to tak, že dlaň jedné ruky držíme na celém čele a dlaň druhé ruky v týlu.

Tím se propojí přední a zadní mozek, jehož výsledkem je lepší utřídění myšlenek a celkové zklidnění.

Budete mít zájem:  Zakázané Léky Do Sae?

*) Frontálně – okcipitální držení (F/O) neboli předo-zadní: Jedna ruka je položená na čele a druhá na zátylku. Tato poloha donutí obě hemisféry mozku vzájemně lépe spolupracovat, a první, co začnou dělat, je odvádět všechno, co jim v této harmonické spolupráci překáží, například vaše bloky.

Je to způsobeno tím, že krevní oběh směřuje do čelní části mozku a propojí se přední část mozku (přítomnost) se zadní (minulost). Frontálně okcipitální držení pomáhá najít nové možnosti řešení, zbavit se strachu, hněvu, bolesti, smutku a bolestných vzpomínek.

Po nějaké prožité negativní zkušenosti nebo obav z budoucí situace si může člověk na pár minut chytnout tímto způsobem a zhluboka dýchat, tak se lépe vymaní z bezprostředního stresu.

Detoxikace jako životní styl

Záleží na tom, jakých výsledků chcete dosáhnout. Detoxikaci můžete provádět jednou nebo dvakrát do roka. Lze jí podstoupit i při projevech snížené imunity. Ale také si z ní můžete udělat životní styl. Detoxikace by měla být chápána jako tělesná hygiena vnitřku organizmu, stejně jako když si denně čistíte zuby.

Zdravá a střídmá strava, pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek tekutin, dostatek spánku a pravidelná duševní očista jsou nejlepšími prostředky k udržení zdravého organizmu. Podle pana Votruby neuškodí ani občasná sklenička kvalitního červeného vína anebo pivo, nanejvýš však půl litru denně.

 Výsledkem bude zdravější vnitřek a hezčí zevnějšek.

Zdroj: Mgr. Jana Fábryová, Zuzana Alexa Hájková.

Připraveno ve spolupráci s RNDr. Milošem Votrubou, CSc., odborníkem v oblasti klinické biochemie,

dále s fyzioterapeutkou Evou Jonákovou ze studia KA-RE-KO.

Jalovec pročistí tělo a pomůže zhubnout. Divoké koření užívali už ve starém Egyptě

Jalovec: Divoké koření, jehož hlavní léčivou náplní je detox a hubnutí Jalovec je jedno z mála aromatických koření, které je doma i u nás ve střední Evropě. Hlavní léčebnou náplní plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí. A taky usnadňuje a zrychluje trávení, což si můžeme hned vyzkoušet: když se hodně najíme, pečlivě rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku – a během chvíle se nám uleví. Jalovec jako koření je typické především pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni. Jeho bohaté pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, patří do borovičky a ginu, neměl by chybět v kysaném zelí. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený jehličnatý keř nebo strom. V přírodě roste jako podrost světlých lesů, na pastvinách a stráních. Na zahradách se pěstují okrasné druhy. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. Aromatické plody – jalovčinky – mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami. Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím je jalovčinka připravenější ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec, a to i několik let za sebou. Plody se sbírají na podzim. Suší se pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje. 

Jalovec obecný (Juniperus communis) s plody – jalovčinkami

Jalovec jako lék

Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech. Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další.

 Jalovec má regenerační účinky na játra, pomáhá i při chronických zánět jater a cirhóze. Látky obsažené v jalovci příznivě ovlivňují krevní cukr a lymfatický systém. Působí proti zadržování vody v těle a tím zmírňuje otoky.

 Má silné detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky.

Jalovec můžeme vhodně použít při dusivém kašli, pomáhá pročistit dýchací cesty a působí proti oparům. Dnes je jednou z hlavních léčebných náplní jalovce přírodní pomoc při onemocněních močového ústrojí, kdy se kombinuje s vřesem, břízou nebo lichořeřišnicí. Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest.

Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech

Jalovec také zrychluje i zlepšuje látkovou výměnu, jeho vliv se využívá na hospodaření se žlučí a k regeneraci jater, což má očistný účinek na organismus, a tak významně podporuje hubnutí i odbourávání alkoholu.

 Když sníme občas víc jídla, než je zdrávo, rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku (slupku můžete vyplivnout), během chvíle se zrychlí trávení.

Působí také proti nadýmání a plynatosti, tlumí křeče a revmatické bolesti ve svalech a v kloubech.

S jalovcem opatrně

S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, jalovčinky jsou mírně jedovaté, jejich předávkováním může dojít k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moči dorůžova. Obezřetní musí být lidé s onemocněním ledvin, i když je jalovec silně močopudný, tak látky v něm obsažené nedělají ledvinám dobře.  Rozhodně by jalovec neměly užívat těhotné ženy a malé děti.

Jalovec: při přípravě léčivých čajů apod. je nutné jalovčinky rozdrtit

5 domácích léčivých receptů s jalovcem

  1. Jalovcový čaj proti kašli: Čtvrt litrem vroucí vody zalijeme 2–3 rozdrcené jalovčinky, necháme 4–6 minut vyluhovat, scedíme a vypijeme. Stačí jeden šálek čaje za den.
  2. Jalovcová koupel: Přibližně 20 g kuliček jalovce rozdrtíme v hmoždíři, zalijeme studenou vodou, necháme nejméně 3 hodiny macerovat.

    Potom asi 10 minut povaříme, scedíme a vlijeme do připravené koupele, ve které zůstaneme 15–20 minut. Koupel rozproudí lymfatický systém a detoxikuje organismus. Lázeň se také využívá na dezinfekci močových cest.

  3. Jalovcové víno pro rychlejší trávení: Asi deset kuliček jalovce rozdrtíme, zalijeme kvalitním červeným vínem, nechám tři týdny stát, potom scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno, přibližně půl deci, užíváme pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem.

    Jalovcové víno je super na podlévání masa při pečení a na ochucení omáček a salátů.

  4. Jalovcová kúra na podporu hubnutí: Jalovčinky žvýkáme, minimálně jednu, maximálně šest kuliček denně. Slupku můžeme vyplivnout. Lepší je začít s jednou za den a postupně dávku zvyšovat a poznávat, jak na jalovec reagujeme.

    Přímé žvýkání jalovce se provádí pouze jedenkrát ročně po dobu maximálně tří týdnů, tak to doporučuje bylinkář Jiří Janča ve svém Herbáři.

  5. Domácí jalovcová tinktura: Jeden díl rozdrcených jalovčinek zalijeme devíti díly čistého čirého alkoholu (více než 45%) a necháme devět týdnů vyluhovat, potom přefiltrujeme.

    Užívá se po kapkách, zpravidla jedna kapka na 1 kg váhy maximálně po dobu tří týdnů. V kupovaných tinkturách jsou dost často zapracovány i pupeny jalovce, ve kterých jsou účinné látky koncentrované, proto se pupenové tinktury nasazují při chronickém zánětu a cirhóze jater.

Jalovec: intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřin

Jalovec jako koření

Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit. Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření.

Intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, hlavně drůbeži nebo hovězímu. Při přípravě zvěřiny se jalovec nejčastěji používá společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením.

Dobře ladí s červeným vínem, nejčastěji při nakládání a marinování mas před pečením. Jalovčinky se přidávají při uzení masa a do nakládané zeleniny.

Když vezmeme v úvahu výborné dezinfekční účinky jalovce, není od věci sušené kuličky do masových jídel přidávat častěji.

Jalovec dodává specifickou chuť destilátům ginu a borovičce, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí.

Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí, které obsahuje velké množství vitaminu C a dalších prospěšných látek.

Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí,

Jak se používal jalovec v minulosti

  • V minulosti byly jalovci přisuzovány magické účinky, například se se věřilo, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce nošená na těle ochraňuje proti všem nemocem.
  • Ve starém Egyptě se používal v kuchyni, medicíně i k balzamování těl zesnulých.
  • Ve starém Římě sloužil jako levná náhražka drahého pepře.
  • Ve středověku se jalovcové silice, vznikající při pálení plodů i dřeva, využívaly jako obrana proti moru, choleře, tyfu, úplavici a jiným pohromám.
  • Léčitelka Hildegarda z Bingenu jalovčinky používala při horečkách a jako močopudný prostředek.
  • Kouřem z jalovce se dezinfikovaly pokoje s nemocnými za druhé světové války a lékaři doporučovali pacientům preventivně jalovčinky žvýkat. I dnes je žvýkání jalovčinek v kurzu, a to zejména v případě, kdy usilujeme o detoxikaci organismu.

Jalovec: plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé jalovčinky

Více o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu

Mohlo by vás jestě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector