Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Komernční a tiskové zprávy, Studená kuchyně, Teorie on 25/05/2021 by : Standa Kolařík Štítky: jedlé nádobí, sponzorováno

Chystáte oslavu narozenin nebo pouhé setkání s přáteli u dobrého jídla a přemýšlíte, jak je překvapit a okouzlit svým kulinářským uměním? Zaměřte se také kromě vaření na servírování pokrmů do nádobí, které se navíc dá jíst. Ne, to není vtip, pokrmy se tak stanou mnohem působivější a kreativnější, a navíc spotřebujete i to, co byste Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Bezmasé, Hlavní jídla, Italská kuchyně, Polévky on 29/03/2021 by : Standa Kolařík Štítky: komerční prezentace, sponzorováno

Pochutná si na nich celá rodina, jsou klasikou Itálie a snad dnes už ani nenajdete restauraci se zelenou, červenou a bílou barvou na vlajce, pro kterou neznamená tento recept skutečnou vlajkovou loď. Dáte si je také? Speciální špagety, co jsou na první pohled vlastně úplně obyčejné. Italové je ale milují a mají k nim vztah už Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Česká kuchyně, Hlavní jídla, Rychlovky, Uzeniny, Základní kurz on 31/12/2020 by : Eliška Trnková Štítky: těstoviny, uzeniny

Šunkofleky jsou ideálním kandidátem na rychlou večeři, navíc připravené jen z několika obvyklých ingrediencí, které najdete ve své špajzce či lednici. Máme pro vás jednoduchý recept na poctivé šunkofleky, se kterými si poradí i naprostý začátečník. Ačkoliv je příprava snadná, poradíme pár fíglů, díky nimž nebudou šunkofleky vysušené ani jinak ošizené, ale naopak vláčné a Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Italská kuchyně, Komernční a tiskové zprávy, Studená kuchyně, Teorie on 26/11/2020 by : Eliška Trnková Štítky: jižní Evropa, komerční prezentace, olej, olivy, sponzorováno

Pravda, Kréta nebo Andalusie mají jinou pověst, která obletěla doslova celý svět. Ale kdo někdy zkoušel experimentovat v kuchyni, dobře ví, že zajímavých chutí a vůní není nikdy dost a je třeba objevovat neustále nové. Jinak by zkrátka život nebyl tak barevný, že? Podívejme se proto do Chorvatska, ale nikoliv směrem na Makarskou riviéru, tentokrát nás Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Komernční a tiskové zprávy, Teorie on 03/10/2020 by : Markéta Kyselá Štítky: dieta, komerční prezentace, sponzorováno

Čeká vás speciální příležitost a perfektní šaty prostě nemohou zůstat viset skříni? Úplně to chápeme. Stejně tak i všechny, kteří si řekli, že otestují svou pevnou vůli a zbaví se těch přebytečných kil, které jim přidávají na centimetrech v problémových partiích. Zhubnout za měsíc je možné a dokonce bez drastických diet a jiných šílených metod. Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Komernční a tiskové zprávy, Základní kurz on 12/09/2020 by : Markéta Kyselá Štítky: komerční prezentace, sponzorováno

Načapete se v jednom kuse s hlavou v lednici (nebo hůř: v hrnci)? Každý druhý člověk se považuje doslova za závisláka na jídle. Není divu, že stravování dlouhodobě bojuje o nejvyšší příčku populárních témat. Vyniknout v moři kuchařských odvážlivců, chlubících se svými výtvory na internetu, je tvrdý oříšek. A co teprve předat světu vaše zkušenosti se speciálním stravovacím Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Dle chodu, Dle ingrediencí, Hlavní jídla, Italská kuchyně, Komernční a tiskové zprávy on 24/09/2018 by : Standa Kolařík Štítky: Italská kuchyně, komerční prezentace, špagety, sponorováno, těstoviny

Jistě i vy někdy hledáte pár tipů, co uvařit na rychlou večeři, když jste sotva přiběhli z práce. Nebo co udělat jako lehký a rychlý oběd, když máte víkendový den plný zábavního nebo pracovního programu. Špagety jsou vynikajícím kandidátem na rychlé, chutné, lehké a celkem levné obědové či večeřové menu. Pojďme se podívat na několik rad, Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Grilování, Komernční a tiskové zprávy, Speciály on 03/06/2018 by : Jana Plecháčová Štítky: komerční prezentace, litinové nádobí, nádobí, SKEPPSHULT, sponorováno

Baví nás dobré jídlo a baví nás vaření. Také nás baví, když připravíme jídlo z kvalitních a čerstvých surovin tak, aby prospívalo našemu zdraví. Ale prospívá našemu zdraví i nádobí, ve kterém potraviny připravujeme? Je na čase vsadit na litinové nádobí vyráběné  tradičními postupy rukodělné výroby! Seznamte se s litinovým nádobím SKEPPSHULT V roce 1906 spatřilo světlo světa Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Česká kuchyně, Nezařazené, Rychlovky, Speciály on 03/11/2017 by : Eliška Trnková Štítky: česká kuchyně, dochucovadla, legrace, magazin, speciály

Kuře s broskví Šílená kombinace dvou vcelku dobrých věcí, středobod kuchyně pro děti od tří do šesti let. Přírodní řízek, na něj půlka kompotované broskve z Lidlu a to celé zaplesknout eidamem. Získáte tak „exotickou fúzi“ neboli „plátek nasladko“ Rizoto No, questo è il modo davvero cucinare il risotto! Budete se tomu divit, ale rizoto Read more

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Posted in : Bezmasé, Česká kuchyně, Chuťovky a předkrmy, Dle chodu, Dle ingrediencí, Saláty, Speciály, Studená kuchyně, Základní kurz, Zelenina on 20/05/2017 by : Standa Kolařík Štítky: kvašení, Okurky, pochoutky, venkovská kuchyně

Kvašáky, tedy nakládané okurky prošlé mléčným kvašením, můžete milovat nebo nenávidět. Ti z Vás kdo je rádi nemají, tak je asi ani dělat nebudou – pro ně tento článek určen není ???? Pro skpinu lidí co je rádi mají je jistě klíčovou informací, že jejich příprava není nic složitého. Dokonce nabídneme hned tři způsoby jejich Read more

Krétská dieta: Zhubněte díky olivovému oleji

Podobné články

  • Je tu doba krátkých rukávů a vzdušných šatů, začínáme se víc a víc odhalovat. Pokud chcete vypadat dobře, vsaďte na zelenou zeleninu. Nadbytečné kilogramy zmizí a pokožka bude krásné hladká a vypnutá.
  • Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji? Nejzdravější jsou podle EU hranolky. Máslu, olivovému oleji a sýrům je ale třeba se vyhnout!
  • Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?
    • král
    • látky
    • spektrum
    • zdraví
    • zlato

    Tekuté zlato nebo též král olejů. I tak se říká olivovému oleji. Důvodem jsou zdraví prospěšné látky, které obsahuje, a zároveň široké spektrum chutí. Už mnoho let má své místo i v českých kuchyních. Umíme ho ale…

  • Dieta? Tu nepotřebujete. Vaše tělo totiž přesně ví, co je pro něj dobré. A vůbec nemá chuť tloustnout.

    • dieta
    • jakékoliv
    • recepty
    • skončit

    Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je…

    • dieta
    • kůže
    • melounová dieta
    • postavy
    • většina

    Melounová dieta je v horkém létě populárním fenoménem, díky kterému se řada žen a dívek snaží dosáhnout své vysněné postavy bez přebytečných kil, faldíků na břiše nebo pomerančové kůže na zadečku. Ačkoli většina lidí…

    • bomba
    • celebrity
    • dieta
    • najít cestu
    • nebaví
    • velikosti

    Nemůžete najít cestu, jak shodit přebytečná kila? Nebaví vás nakupovat v obchodech stále větší velikosti a toužíte se znovu dostat do svých oblíbených letních šatiček? Zhubněte podobně jako řada českých celebrit, které si…

  • Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

    Dieta, nebo ztráta práce. Takovému dilematu čelí od nového roku řada palubního personálu Pákistánských aerolinek (PIA). Firma jedincům, kteří nesplňují váhové limity, přikázala, aby během následujících měsíců zhubli,…

  • Cukrovka druhého typu, která postihuje častěji starší osoby a lidi s nadváhou či obezitou, je léčitelná. Místo léků přitom nejlépe funguje dieta. Alespoň to tvrdí nová studie publikovaná v odborném časopise British Medical…

    • dieta
    • energie
    • nabízí
    • zhubnout

    Kdo by nechtěl být štíhlý, zdravý a plný energie? Ať už potřebujete zhubnout ze zdravotních důvodů, nebo jen kvůli sobě, nabízí se keto dieta neboli dieta bez hladovění.

  • Britský šéfkuchař Tom Kerridge, který dosáhl váhy 190 kilogramů, se rozhodl změnit život a během tří let shodil 70 kilogramů. A to díky tomu, co nazývá dopaminovou dietou. Tato dieta vzbudila na internetu mimořádný zájem zejména…

  • Žádná námaha a velký účinek. Zní to jako pohádka? Díky našim drinkům se vám to může podařit. Supernápoje opravdu dokážou přičarovat vysněnou postavu raz dva.

  • Tammy Hembrowová z Queenslandu si po celé těhotenství mazala břicho olejem z šípků a dodržovala zásady zdravého stravování a prý jen díky tomu na těle nemá jedinou strii. Myslí si, že kůže popraská jen ženám, které péči o…

  • Požár zachvátil po úterním poledni otrokovický průmyslový areál Toma. Podle záznamů z kamer samovolně vzplála venkovní skládka s balíky slisovaných plastů, od níž se rozhořel i plechový sklad s oleji a dalšími hořlavinami v…

  • Jíst chutně a přitom hubnout? Díky těm správným potravinám to není žádný problém.

  • Kdepak, nečekejte žádnou drastickou dietu. Náš návod na hubnutí je celkem jednoduchý a vyhovuje i zažívání.

  • Zatímco delegáti Strany zelených na volebním sjezdu vybírají nové vedení, na sociálních sítích žije strana i bojem proti palmovému oleji nebo uprchlíky. V sobotu odpoledne v Praze vrcholí volba nového předsedy, místo po Janě…

  • Snažíte se jíst vyváženě, dopřáváte si pohyb, ale stejně vám do vysněné váhy chybí zhubnout obligátních pět kilogramů? Zkuste do svého režimu zařadit pět nenásilných pravidel, díky kterým do léta zhubnete, a navíc se…

  • Řepkový olej byl dlouho stranou zájmu českých zákazníků, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části…

  • Časopis dTest přinesl další srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka. Předmětem srovnání byl toastový chléb, sardinky v oleji, tuňák v oleji, vaječné těstoviny, ovocné přesnídávky, dětské…

Budete mít zájem:  Celkem 12% Čechů letí na dovolenou letadlem

Olivový olej a hubnutí

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Krétská dieta je cestou k dlouhověkosti, zdravému srdci a štíhlé postavě. Základem je panenský nebo extra panenský olivový olej, který nahradí všechny ostatní tuky. Zařaďte do svého jídelníčku ovoce, zeleninu, celozrnný chléb, ořechy a semena a samozřejmě olivový olej. Malou část jídelníčku by pak měly tvořit ryby a drůbež.

V této dietě pak můžete zapomenout na sladkosti, ty nahrazuje čerstvé ovoce. Před každým jídlem si dejte polévkovou lžíci olivového oleje a zajíst ji můžete kouskem celozrnného pečiva.

Známe bylinky, které vám pomůžou zhubnout! Krétská dieta: Zhubněte díky olivovému oleji. Klíčová slova: dieta , zdraví , olivový olej , krétská dieta. Diskuse ke článku. Související články. Nesnídejte, zhubnete! Šokující zjištění! Porce sushi se vyrovná BigMacu s hranolkami! Šílená dieta podle muže: Už nikdy nebudete muset jíst! Pozor na ně: Víte, kolik kalorií je v ovoci?

Zdravý a dietní jídelníček pro náročný pracovní den. Životní styl. Olivové oleje: Poradíme, jak se v nich vyznat a na co jsou dobré! Vybíráme z placeného obsahu.

Premium Přiznání syna písničkáře Honzy Nedvěda: K čemu vedla Premium Müsli tyčinky s jogurtovou polevou jako zdravá Premium Syn písničkáře Honzy Nedvěda: S tátou to byl teror! Premium Smutný stav písničkáře Honzy Nedvěda 74 : Život mu Co jste nevěděli o seriálu Přátelé? Tohle vás zaručeně překvapí! Beran: Na dnešek připadá Světový den her, proto se vymaňte ze spárů práce a….

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Hodíte se k sobě? Vyberte kartu dne!

Olivový olej – Hubnutí jak

Co znamenají Vaše sny? Články odjinud. Biden plánuje utrácet jako za války. V návrhu rozpočtu se zaměřil i na Poslední party před lockdownem: Na narozeniny do klubu dorazil gratula Fortuna liga.

České postupové počty: čtvrtfinále už je blíž, rozhodne asi Slovensk Lotyši nezvládli nájezdy. Nejlepší filmy Studentka musela odejít z univerzity kvůli bolestem: Teď si vydělává Žhavá topmodelka Alessandra Ambrosiová: Umím to s míčem i s jazykem!

Těhotenská kalkulačka. Předplaťte si časopis Maminka a získáte dárek za více než korun Truhlíky: Fialová je božská! Alkohol kalkulačka. Silný Jeep Wrangler 4xe přibližuje plug-in hybridní techniku.

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Další z prospěšných látek, které olivový olej obsahuje, je kyselina olejová, která patří do skupiny mastných kyselin. A právě ta má vědou podložené pozitivní účinky na lidské zdraví.

Působí totiž protizánětlivě, a navíc chrání a podporuje funkci srdce a činnost krevního oběhu. Také reguluje hladinu cholesterolu v krvi , má pozitivní vliv na činnost mozku a pomáhá udržovat koncentraci.

Pravidelnou konzumací olivového oleje prospějete také svým cévám.

Ty se díky němu nebudou zanášet cholesterolem a sníží se riziko, že se časem ucpou.

olivovy olej na hubnuti – hubnuti.guru

Ucpání cév neboli trombóza může vést až k infarktu myokardu nebo cévní mozkové mrtvici. Víte, jak poznat, že vaše tělo volá o pomoc? Olivový olej je skvělé přírodní projímadlo a slouží i jako homeopatikum na trávicí potíže. Na zažívání totiž působí jako balzám. Brání vzniku žaludečních vředů i kamenů, a celkově zlepšuje trávicí procesy a podporuje vylučování žluče.

Navíc posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek z těla. A díky lepšímu trávení přichází další skvělá vlastnost tohoto zdravého tuku — lépe s ním jdou kila dolů, protože hubnout se dá jedině při rychlém metabolismu.

Různé lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří zařazují do svého jídelníčku olivový olej, jedí méně a snáz si udržují štíhlou linii. Olivový olej rovněž tlumí chutě na sladké, takže byste ho při redukčním dietním režimu rozhodně neměli opomíjet.

Středozemní jídelníček je jeden z nejzdravějších, a zároveň je dobrý na štíhlou linii.

Olivový olej ale není báječný jen do kuchyně. Je účinný také jako kosmetický přípravek. Pomáhá při otocích obličeje a proti vráskám, a to díky antioxidantům a vitaminům D, A, E a K, je skvělý pro kosmetické využití.

Právě tyto vitaminy totiž zlepšují vzhled a kvalitu pleti, vlasů, zubů i dásní. Kapkou oleje si denně promasírujte dásně a potřete zuby a uvidíte sami — dásně budou pevnější a zdravější a zuby ještě lépe vyčištěné od skvrn od kávy, nikotinu i červeného vína.

Díky tomu všemu budete vypadat mladší! Olivový olej ale můžete použít také jako peeling na čištění celého těla. Olej zklidňuje podrážděnou pokožku a má regenerační účinky. Pokud budete chtít vyzkoušet domácí masku na obličej , stačí smíchat lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu.

Patří olivový olej k hubnutí?

Tuky a oleje, velmi kontroverzní výživové téma, které je střetem zájmu mnoha výrobců, odborníků i laické veřejnosti.

Na čem se ale většina odborníků dozajista shodne je fakt, že olivový olej patří stále k těm nejzdravějším a nejvhodnějším olejům, které můžeme pro lidské stravování doporučit.

Kdy a jaký olivový olej použít při přípravě jídla? Je vždy olivový olej nejlepší volbou? Na co si při jeho konzumaci dát pozor? To vše a mnohem více si řekneme právě v tomto článku.

Dříve se doporučovalo jíst méně tuků a dnes se doporučuje jíst správné tuky! Především byste měli omezit příjem nasycených živočišných tuků, které ve vašem stravování pořád ještě převažují.

Místo nich raději užívejte více mono- a polynenasycených tuků (omega 3, 6 a 9), mezi které patří například olivový olej nebo olej řepkový.

Jednoduše řečeno, konzumujte více ryb, olivového oleje, méně másla a dalších na nasycený tuk bohatých surovin (sádlo, prorostlá krkovička, lovecký salám).

Budete mít zájem:  Ibalgin krém – příbalový leták

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Oleje a tuky ve stravě

Rozdělením hlavních živin dojdete k tomu, že by měl váš denní energetický příjem obsahovat zhruba 25-30 % tuků, z čehož by polynenasycené tuky měly tvořit 5-10 %. Realita je však jiná. Tuků konzumujete daleko více, než je doporučováno a ještě k tomu si vybíráte ty nesprávné.

Výše uvedená skutečnost je zcela zbytečná. Na chuti se nijak neochudíte! Olivový olej je pro své senzorické vlastnosti naopak vyhledáván. Není nic jednoduššího než vyměnit salátový dresink za olivový olej, který se dá dokonale ochutit dle libosti.

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

Výhody olivového oleje v jídelníčku

Olivový olej by ve vaší stravě neměl chybět. Obsahuje hodnotné více polynenasycené mastné kyseliny. Jsou mimo jiné velmi důležité např. pro zdravý vývoj mozku dítěte. Obsahuje složku s protizánětlivým účinkem.

Optimální podíl jednotlivých tuků ve stravě preventivně působí proti vzniku depresí, úzkostí a stresu.

Jak olivový olej vybírat?

Olivový olej je v obchodě nejvíce zastoupen v lisované podobě za studena nebo z olivových pokrutin – pomace. Vedle nich se také setkáte s označením “olivový olej”, což je směs panenského a rafinovaného oleje. Olej rafinovaný je chemicky upravený. Navíc je chuťové plošší a méně výrazný.

Tyto druhy olejů, které neprošly tepelným ohřevem, se označují pod názvem extra panenský nebo extra virgin. Při výběru oleje by vás měl zajímat především účel, tedy na co ho v kuchyni vyžijete.

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Olivový olej a jeho použití v kuchyni

  • Panenský olivový olej, lisovaný za studena, je nejvíce vhodný pro studenou kuchyni. Skvěle se hodí do salátů nebo jako přísada do zeleniny. Měl by se určitě skladovat v chladnu a temnu, protože snadno podléhá oxidaci, a tím by došlo k jeho rychlému znehodnocení.
  • Při tepelné úpravě panenského olivového oleje dochází ke změnám chemické struktury a olivový olej se stává velice nevhodný pro konzumaci. Proto se pro smažení, pečení a jinou technologickou úpravu s použitím vysoké teploty doporučuje spíše olivový olej rafinovaný, který je již dopředu chemicky ošetřen.
  • Řada odpůrců se proti rafinovanému olivovému oleji vyhrazuje! Je vyráběn vyluhováním pokrutin, tedy zbytků olivového šrotu, což nepovažují za olivový olej. Ano, extra panenský olivový olej je výrazně kvalitnější.
  • Řepkový olej byl v posledních hodnocení shledán za nutričně cennější, proto se nyní pro teplou kuchyni doporučuje primárně tento druh oleje. Jeho výhodou se zdá být levnější cena a snazší dostupnost.

Olivový olej a hubnutí

Panenský olivový olej je pro studenou kuchyni bezkonkurenční a výborně ochutí kdejaký nízkokalorický salát. Navíc mu přidá i potřebnou výživovou hodnotu. S množstvím buďte opatrní. Pečená zelenina v troubě s tímto jinak vynikajícím olejem je záludná.

Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

K dochucení studené kuchyně nebo již hotových dušených pokrmů bez tuku použijte 1-2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje denně.

Redukční diety jsou často dost striktní a někteří takový jídelníček berou za zdravý, nikoli chutný. Malé množství olivového oleje umí zázraky a dietě neuškodí. Náhrada nasycených živočišných tuků za rostlinné oleje bude tělu jedině ku prospěchu.

Olivový olej jako všelék: Pomáhá na srdce i na hubnutí

Foto: Tatyana Berkovich, Shutterstock.com

Středozemní strava je prototypem zdravého jídelníčku. A tuk, který dávají přímořské národy téměř do všeho, tam není rozhodně vnímán jako něco špatného. Naopak! Zázračný olivový olej má skvělý vliv na zdraví i vzhled. Víte, že dokonce urychluje hubnutí?

Tekutý zázrak – i tak se říká olivovému oleji a není divu. Řekli byste, že je jednou z nejzdravějších surovin vůbec? Pro své fantastické složení a účinky je využíván nejen v gastronomii, ale i ve farmacii a kosmetickém průmyslu. Zjišťovali jsme, co všechno dokáže.

Olivový olej obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Jednou z nich je hydroxytyrosol, což je extrémně účinný antioxidant, který obsahují jen listy olivovníku a olivy samotné. To platí i v případě extra panenského olivového oleje, který je lisován mechanicky zastudena, a má tak největší koncentraci všech prospěšných látek.

Hydroxytyrosol mimo jiné chrání organismus před volnými radikály, které stojí za vznikem mnoha chorob a nemocí. Aby byly vlastnosti olivového oleje účinné, měli byste konzumovat 2 až 4 polévkové lžíce denně, zastudena.

Další z prospěšných látek, které olivový olej obsahuje, je kyselina olejová, která patří do skupiny mastných kyselin. A právě ta má vědou podložené pozitivní účinky na lidské zdraví. Působí totiž protizánětlivě, a navíc chrání a podporuje funkci srdce a činnost krevního oběhu. Také reguluje hladinu cholesterolu v krvi, má pozitivní vliv na činnost mozku a pomáhá udržovat koncentraci.

Pravidelnou konzumací olivového oleje prospějete také svým cévám. Ty se díky němu nebudou zanášet cholesterolem a sníží se riziko, že se časem ucpou. Ucpání cév neboli trombóza může vést až k infarktu myokardu nebo cévní mozkové mrtvici. Víte, jak poznat, že vaše tělo volá o pomoc?

Foto: Charlotte Lake, Shutterstock.com

Olivový olej blahodárně působí na cévy a srdce

Olivový olej je skvělé přírodní projímadlo a slouží i jako homeopatikum na trávicí potíže. Na zažívání totiž působí jako balzám. Brání vzniku žaludečních vředů i kamenů, a celkově zlepšuje trávicí procesy a podporuje vylučování žluče. Navíc posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek z těla.

A díky lepšímu trávení přichází další skvělá vlastnost tohoto zdravého tuku – lépe s ním jdou kila dolů, protože hubnout se dá jedině při rychlém metabolismu.

Různé lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří zařazují do svého jídelníčku olivový olej, jedí méně a snáz si udržují štíhlou linii.

Olivový olej rovněž tlumí chutě na sladké, takže byste ho při redukčním dietním režimu rozhodně neměli opomíjet.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Středozemní jídelníček je jeden z nejzdravějších, a zároveň je dobrý na štíhlou linii

Olivový olej ale není báječný jen do kuchyně. Je účinný také jako kosmetický přípravek. Pomáhá při otocích obličeje a proti vráskám, a to díky antioxidantům a vitaminům D, A, E a K, je skvělý pro kosmetické využití.

Právě tyto vitaminy totiž zlepšují vzhled a kvalitu pleti, vlasů, zubů i dásní. Kapkou oleje si denně promasírujte dásně a potřete zuby a uvidíte sami – dásně budou pevnější a zdravější a zuby ještě lépe vyčištěné od skvrn od kávy, nikotinu i červeného vína. Díky tomu všemu budete vypadat mladší!

Olivový olej ale můžete použít také jako peeling na čištění celého těla. Olej zklidňuje podrážděnou pokožku a má regenerační účinky. Pokud budete chtít vyzkoušet domácí masku na obličej, stačí smíchat lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu. Směs naneste na obličej, lehce promasírujte, nechte působit minutu a umyjte.

Pro domácí peeling na celé tělo smíchejte 2 lžíce třtinového cukru se 3 lžícemi olivového oleje a šťávou z citronu. Hotovou směsí si krouživými pohyby promasírujte tělo a smyjte. Olivový olej dodá vaší pleti hebkost a pružnost.

A víte, jak vám v domácnosti může posloužit kokosový olej?

Které tuky jsou zdravé a proč? Které potraviny obsahují omega 3 mastné kyseliny?

Faktem je, že ke svému zdravému a dlouhému životu potřebujeme především stravu, která nám dodá všechny živiny, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny. Podle MUDr. Davida Freje, který se dlouhodobě zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních onemocnění, vyvážená strava nespočívá ve vyloučení či omezování tuku jako takového, ale ve volbě správných tuků. 

Budete mít zájem:  Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce a potraviny – jsou stejně zdravé jako čerstvé? někdy dokonce více!

„Kvalitní tuky jsou nejdůležitější živinou našeho jídelníčku, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučovanou i zakazovanou. Zdravé tuky zastupují především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů,“ uvádí lékař.

Ke škodlivým tukům patří umělé transmastné kyseliny. Jde o částečně ztužené tuky ve smažených jídlech, brambůrcích, sušenkách apod. Vznikají průmyslovou úpravou či zahříváním za vysokých teplot.

Olivy a olivový olej

Zelené, černé, malé i velké plody oliv jsou nezbytnou součástí jídelníčku nejen obyvatel Kréty, kteří jsou jejich velkým producentem. Představují symbol dlouhověkosti. Z jakého důvodu? Ať již samotné plody, nebo extra panenský olej, který se z nich lisuje zastudena, představuje bohatou zásobárnu vitaminů, minerálů a dalších živin.

„Tuk obsažený v olivách je tvořen z více než 80 procent omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami, dále obsahují bílkoviny, vlákninu, vápník, železo, draslík, vitaminy A, B a C, antioxidanty, které spolu s kyselinou olejovou mají výrazné protizánětlivé účinky.

Olej z oliv je jeden z nejzdravějších olejů vůbec,“ upozorňuje odborník. 

„Svým protizánětlivým účinkem a schopností snižovat nadměrnou srážlivost krve brání olivový olej rozvoji aterosklerózy, rizikovému faktoru srdečního infarktu a mozkové mrtvice,“ uvádí doktor Frej. Podle dostupných údajů též blahodárně působí na trávicí ústrojí, upravuje střevní mikroflóru, posiluje ledviny a podporuje regeneraci nervového systému. 

Tip: Každé ráno si „vypláchněte“ ústa douškem olivového oleje, odstraníte tak škodlivé bakterie. Nejdříve válejte olej v ústech ze strany na stranu, posléze jej „protáhněte“ i mezi zubními škvírkami sem a tam. Nakonec vyplivněte, nepolykejte!

Hořká čokoláda a kakao

V posledních letech výzkumy prokázaly, že hořká čokoláda a kakao mají (navzdory předchozím domněnkám) příznivý dopad na naše zdraví. Proč? Jsou bohaté na antioxidanty, obsahují mimo jiné zdravé nasycené tuky, přehršel vlákniny, hořčík, draslík, železo, měď, mangan, vitaminy A, B, C a E a kyselinu pantothenovou.

Jak ale poznat zdravou čokoládu? Obsahuje především kakaovou hmotu, kakaový prášek, kakaové máslo a případně třtinový cukr, s podílem kakaa 70 procent a více. Ptáte se na vhodné množství konzumované e čokolády? Samozřejmě nic se nemá přehánět.

Tedy za den cca 30 gramů, třeba místo dezertu po jídle. „Hořká čokoláda obsahuje antioxidant theobromin, hořčík a další látky, které snižují tlak, zlepšují pružnost cév, regulují srdeční rytmus a snižují riziko demence.

Theobromin mimo jiné příznivě působí na dýchací cesty a brání spasmu průdušek,“ poznamenává MUDr. Frej.

Sardinky, losos a další ryby

Ryby jako takové patří k hlavním zdrojům omega-3 mastných kyselin, vysoce kvalitních bílkovin, zinku, selenu, železa, vitaminu D a B12. „Ve velké italské studii, zahrnující na 11 tisíc mužů, kteří přežili infarkt, se při konzumaci 1 gramu omega-3 mastných kyselin z tučných ryb snížilo riziko úmrtí téměř o polovinu,“ zmiňuje lékař.

Jezte ryby nejméně 2x týdně. Ideálně sardinky, makrely, sledě, lososa, ančovičky. Nebo dodávejte organismu rybí olej v kapslích (tobolkách).

Zvěřina 

Mezi zvěřinu řadíme maso zvířat žijících v lese, jako jsou divoké prase, jelen, srna, daněk, zajíc apod.

Díky přirozenému pohybu zvěře a přírodní stravě pak toto maso obsahuje velké množství zdravých tuků ve správném poměru, zejména omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a relativně nízké procento nasycených tuků.

Přínosem je soubor vitaminů a minerálů: železo, vitaminy skupiny B, fosfor pro kosti a zuby, selen či zinek. Zvěřina je navíc lehce stravitelná.

U dobytka, který se volně pase, je poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin v blízkém poměru zjištěném u zvěřiny. Je však velký rozdíl mezi volně pasoucími se zvířaty a dobytkem ustájeným, živeným „organickým“ krmivem, kde tyto dané hodnoty neplatí!

Luštěniny

Fazole, hrách, čočka, sója, cizrna podporují udržení správné střevní mikroflóry, stabilizují hladinu krevního cukru a krevní tlak.

 
Mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny, najdeme zde vitaminy A, C, E, skupiny B, minerály – železo, hořčík, vápník, draslík, zinek či měď – a především omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

„Podle dostupných informací obsahují přírodní estrogeny lignany, které snižují riziko rakoviny prostaty, prsu a tračníku,“ podotýká lékař.

Nejvíce zdravých tuků má červená čočka, mungo a bílé navy fazole, cizrna a fermentované sójové produkty (tofu, tempeh a miso).

Tip pro přípravu: Luštěniny namočte přes noc do vody, druhý den slijte a opět zalijte vodou. Pak přiveďte k varu a 10 minut povařte na vysokém ohni. 
Poté zmírněte oheň a vařte nejméně hodinu. Osolte až asi 15 minut před uvařením doměkka, jinak budou luštěniny tuhé.

Máslo a ghí

Máslo se pod vlivem mnoha článků v médiích se máslo zcela neprávem ocitlo ve společnosti potravin, které není radno příliš konzumovat.

 
Poslední dobou se však čím dál více prokazuje fakt, který věděli již naši prarodiče – máslo a především ghí (tedy přepuštěné máslo) určitě do jídelníčku patří.

Obsahuje zejména vitaminy A, E, K a D, kterých má většina z nás nedostatek. Máme samozřejmě na mysli máslo z mléka krav ve volném výběhu.

„Máslo má ideální poměr omega-3 mastných kyselin ku omega-6 mastným kyselinám,“ zdůrazňuje MUDr. Frej. Obsahuje také důležitý vitamin K2, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku. Není ale vhodné na vaření, tady použijte ghí.

Jde o lehce stravitelné přepuštěné máslo, kdy se filtrováním odstraňují mléčné bílkoviny a mléčný cukr. Podle Dr. Freje ájurvédská medicína ghí považuje za elixír a prostředek k regeneraci organismu.

 
Tip: Ghí s horkou vodou před obědem a večeří posílí funkci ledvin, pokud jej takto užijete na noc, zmírňuje psychické potíže (podrážděnost, změny nálad, neurózu apod.).

Ořechy a semínka

Loupané mandle, oříšky vlašské, pekanové, para, piniové, pistácie obsahují kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B a E, hořčík, draslík a měď.

„Karotenoidy, flavonoidy a fytosteroly snižují riziko oxidativního stresu, chronického zánětu a mnoha závažných onemocnění, jako jsou rakovina, cukrovka, nemoci srdce a cév, střevní záněty nebo žlučníkové kameny.

Omega-3 mastné kyseliny obsahují zejména vlašské ořechy. Tyto ořechy snižují riziko srdečně-cévních onemocnění a podporují činnost mozku, snižují krevní tlak a udržují pružnost cév,“ říká MUDr. Frej.

 
Tip: Ořechy konzumujte pravidelně, ale po malých dávkách. 
Je to lepší než sníst jich mnoho najednou a občas. Když namočíte ořechy na noc do vody a pak usušíte, odstraníte z nich látky nepříznivé pro trávení. 

Chia semínka

Poslední dobou se roztrhl pytel s informacemi o chia semínkách. Právem. Obsahují až 80 procent zdravých tuků, 75 procent v podobě omega-3 a 20 procent omega-6 mastných kyselin, což z nich tvoří možná nejvhodnější rostlinný zdroj tuků.

I další semínka: lněná, dýňová, slunečnicová, konopná či sezamová pro nás schovávají spoustu výživných látek a pomáhají ve zdravém způsobu stravování. 
Tip: Vhodné je chia semínka namáčet, tak z nich odstraníme kyselinu fytovou snižující vstřebávání minerálů (zejména železa a zinku).

Po deseti minutách namočení vznikne chutný gel, se kterým lze např. zahušťovat polévky.

Autor: Helena Míková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector