Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

V moderních fitness spalovačích za jejich směs zaplatíte majlant, ale když si je koupíte do kuchyně zvlášť, jsou za hubičku!

 

Snem každé dietářky je mít co nejrychlejší trávení, aby měla svoje kila pod kontrolou. Neslibujeme sice žádné zázraky, ale tyto druhy koření by měli podpořit vaši snahu v hubnutí tuků.

Klinická neturopatka Michaeala Carter v jedné ze svých publikací tvrdí: „Byliny a kořeni nejen dodají jídlu lepší chuť, ale skutečně zrychlí i metabolismus, a tím odbourávaní nadbytečných kilogramů.

“ Koření je navíc velmi nízkokalirické a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek pro tělo. Většina z těchto druhů koření je přidáváná do drahých fitness spalovačů tuků, ale přitom je můžete používat doma jen za zlomek ceny.

Co tedy při dietě používat za koření?

1) Římský kmín

Co je to římský kmín? Římský kmín nebo také Kumín jsou semena šabreje kmínovitého. Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Hlavně mají jinou vůni a a nahořklou chuť, takže se ji určitě nespletete s normálním kmínem.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Římský kmín použití

Co je římský kmín? Římský kmín je univerzální koření do polévek, dušeného masa, zeleniny nebo marinád na pečení.

 V arabské kuchyni se například přidává do mletých mas a v indické kuchyni se kombinuje spolu s koriandrem a dodává jídlům takovou tu specifickou indickou chuť.

  Namletý římský kmín můžete také přidat do bílých krémových omáček. Je také vhodný k dochucení například kysaného zelí, sýrů nebo uzenin.

Římský kmín učinky

Podle jedné z posledních studií pomůže čajová lžička římského kmínu denně spálit až 3x více tuků.

2) Kardamom

Co je kardamom? Kardamon je koření neodmyslitelně spjaté s orientální indické kuchyní. Společně s kurkumou je velmi příbuzný zázvoru, velmi tak zvýrazňuje chut slaných ale i sladkých jídel.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Kardamom a jeho účinky

Ajurvédská medicína používá kardamom k léčbě zažívacích problémů, ale kardamom zvyšuje i zvyšuje teplotu lidského těla, odvádí z něj přebytečnou vodu a zryychluje jeho metabolismus. Také reguluje krevní tlak a pomáhá snižit cholesterol A to nejlepší nakonec ->kardamom zlepšuje náladu.

Kardamom využití v kuchyni

V kuchyni se využívá kardamom především v orientální kuchyni k pečenému masu, omáčkám a v sirupu. Dělá se z něj také i čaj, který můžete koupit ve zdravé výživě. Kardamom tvoří základ spousty známých kořenících směsí, například kari nebo garam masala. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva, jako jsou perníky a koláčky.

3) Kurkuma

Kurkuma nebo také indický šafrán je koření z mletého sušeného kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Má žlutou barvu a najdete ho především v indické kuchyni.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Kurkuma účinky

Kurkuma jako lék? Ano! Látky obsažené v krkumě působí jako antioxidanty, potatlučují protizánětlivý proces v těle, napomáhají prevenci cukrovky a metabolického syndromu. Žluté koření také pomáhá zrychlovat spalování tuků tím, že zvyšuje tělesnou teplotu. 

Kurkuma a její použítí

Kurkumu můžete lehce osmažit se zeleninou nebo ji přidejte do indických pokrmů. Kurkuma je také součást kari, kde vytváří jeho charakteristickou žlutou barvu. Kurkumu vždy používejte se špetkou pepře, který zlepšuje využití zdraví účinných látek v těle.

Kurkuma kde koupit?

Kořeni kurkuma koupíte v jakémkoliv větším supermarketu, ale také i ve zdravé výživě.

4) Zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny a určitě není třeba si ho představovat.

Zázvor a jeho účinky

Zázvor se používá jako koření, potravina i lék po celém světě už po staletí. Podporuje proces trávení, stimuluje metabolismus, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a potlačuje pocit hladu.

Některé studie říkají, že zázvor dokáže zrychlit metabilsmus až o 20%. Přidávejte zázvor do vaření nebo si každé ráno uvařte čaj z čerstvě nastrouhaného zázvoru. Zázvorový čaj na výborný na nachlazení.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

5) Skořice

Kromě toho, že výborně chutná, tak i léčí. Skořice a léčivý účinek? Skořice dokáže regulovat krevní cukr, zrychlit trávení a podpořit funkci střev. Zatočí i se zácpou, průjmem nebo nechutenstvím. Přidejte skořici do ovesné kaše, ochuťte si nastrouhaná jablka nebo svařte skořici s dalším kořením jako čaj.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Recept ma čaj na podporu hubnutí a spalování tuků podle Michaely Carter

Potřebujeme: lžičku zeleného čaje. lžičku strouhaného zázvoru, hřebíček, kousek skořice, špetku mletého kardamonu a špetku kurkumy

Jak na to? Všechno koření smícháme do hrnce, zalijeme 0,5l vody a vaříme cca 5 minut. V létě je čaj výborný chlazený.

Publikováno: 2018-04-06

Děkuju za tip, myslím, že ho doma s manželem budeme pít každý den :D:D

Doporučuji ten čaj osladit nekalorickým sladidlem a vymačkat do něj hodně citrónu, chuť je jinak vážně nic moc a tohle to aspoň převážně přebije. Ale podle ingrediencí věřím, že na metabolismus opravdu pomůže 🙂

Účinné bylinky na hubnutí – 100% zrychlí metabolismus

Nejlepší bylinky, které můžete využít nejen při hubnutí. Znáte je? ✔️ Zkuste využít sílu přírody a vezměte si na pomoc byliny na hubnutí. Poradíme vám, na které se můžete spolehnout.

Proč zvolit bylinky při hubnutí?

Každý ví, že nadváha a obezita škodí zdraví. S tím souvisí civilizační choroby jako růst krevního tlaku, srdeční onemocnění či cukrovka.

Čím je člověk obéznější, tím má bohužel i méně pohybu, protože s nadváhou se logicky pohybují obtížněji. Ocitáme se v bludném kruhu a ptáme se, jak z něj ven. Mimo úpravu jídelníčku a dostatek pohybu, vám ve vašem snažení mohou pomoci i bylinky. Kdo se tomuto tématu věnuje hlouběji, dá mi jistě za pravdu.

Trendem poslední doby je odklon od chemicky vyráběných doplňků stravy a zájem o přírodní produkty, třeba právě z bylinek. Zmíním třeba kopřivu, guaranu nebo pampelišku. Zejména bylinky a výrobky z nich jsou čím dál tím populárnější.

Jen s bylinkami nezhubnete!

Možná si teď budeme protiřečit, avšak, bylinky či koření jsou jen pomocníkem na cestě za štíhlou linií. Pokud je budete užívat, neznamená to, že kila půjdou dolů. I zde je nutné brát v potaz skutečnost, že spolu s cvičením a úpravou životního stylu, napomohou k větší efektivitě.

Samozřejmě, že představa hubnutí, aniž byste museli cokoli dělat nebo jakkoli měnit své návyky, je pro lidi lákavá. A věřte mi, kéž by to tak fungovalo. Ale opak je pravdou. Nečekejte tedy, že některá z bylin, které zde uvedeme, spasí váš život – ale raději zkuste využít její reálné možnosti.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Jak mohou bylinky na hubnutí působit?

Různé bylinky obsahující specifické látky, které mohou mimo jiné působit na náš metabolismus. Nejčastěji jej zrychlí, stimulují spalování tuků či omezí chuť k jídlu. Řada z nich umí podpořit i odvodnění organismu, či podpořit navození pocitu plnosti. To, jak konkrétní bylina působí, je dobré znát, abyste věděli, kdy a jak ji používat, aby byl její účinek využit co nejlépe.

I proto jsme sepsali veškeré informace pro jednotlivé bylinky. Než si je představíme, můžete si přečíst více např. o zázvoru, který rozhodně nabudí vaše tělo. Exotická guarana si taktéž zaslouží vaši pozornost.

Méně známá, přesto velmi žádaná při podpoře snažení o snížení váhy. Dámy jistě znají kontryhel, avšak věděli jste, že je skvělý i při hubnutí? A na závěr se seznamte s chlorelou, kterou obecně doporučuji na detox.

A než si bylinky představíme, pojďme se ještě podívat na pár tipů a rad, jak zhubnout.

  • Měňte své zvyky pomalu, jinak vám dojde brzy trpělivost a vy ztratíte motivaci. Trvalé změny nikdy nedocílíte radikální dietou na pár měsíců. Hubnutí je dlouhodobý záměr s jasným cílem. Pokud nasadíte drastickou dietu, věřte mi, po ukončení se vrátíte ke svým zlozvykům.
  • 90 % hubnutí je v jídelníčku – a tohle je prostě fakt. Žádná pilulka, zázračná, prostě neexistuje. Vždy je to jen a pouze o jídelníčku, který je nutné upravit a dlouhodobě dodržovat.
  • Měřte se! Zapomeňte na váhu… Vy se opravdu ještě vážíte? To je ale už zažitý mýtus, který chceme rozvrátit. Pokud zvolíte vhodný postup a nasadíte vyvážený jídelníček, reálně se může stát, že budete váhu držet, avšak zkvalitníte objem svalové hmoty. Z váhy se prostě nic pořádného nedozvíte. Měřit doporučujeme obvod pasu, rukou a nohou.
  • Motivace je základ!… Bez ní to prostě nejde. Nezapomeňte se za své úspěchy odměnit. A případně si najděte parťáky, s kterým budete „soutěžit“.

Další tipy a postupy můžete najít v článku, který se taktéž věnuje bylinkám a hubnutí. Najdete jich tam dalších 30, za které dám ruku do ohně. Opravdu fungují!

Bylinky na hubnutí

A nyní si již představme ty bylinky, které mám osvědčené a vím, že mohou pomoci. Ostatně, jinak bych je tady neuvedla.

1. Kopřiva

Je známo, že kopřiva čistí organismus od škodlivin. Navíc, díky obsahu aktivních látek podporuje trávení a činnost střev. Na závěr snad jen dodám – má úžasné močopudné účinky.

Kopřiva obsahuje velké množství důležitých minerálů nebo vitamíny B2, C nebo K. Tyto vitamíny často kvůli dietě tělu chybí, takže je díky kopřivě můžeme efektivně doplnit.

2. Bříza

Listy břízy obsahují tzv. saponiny a silici, které působí močopudně a antisepticky, přitom ale nedráždí ledviny. Urychlují také látkovou výměnu a mají mírně projímavý efekt.

Budete mít zájem:  Jsem v práci radši, než doma. co s tím?

3. Kontryhel

Bylinka je známá zejména u žen. Nicméně, i při hubnutí je žádoucí její využití. Pokud toužíte po odvodnění, přebytečné vody v těle se zbavíte hravě pomocí kontryhelu. Příznivě působí na trávicí soustavu. Sbírá se nať a listy, které obsahují nejvíce léčivých látek – třísloviny, silice, hořčiny, vitamin C a další.

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

4. Ostropestřec

Ostropestřec mariánský čistí játra a odstraňuje nejen následky nesprávného životního stylu, ale také únavu a malátnost, což je dobrý základ pro hubnoucí proces.

Právě v době hubnutí potřebuje vaše tělo být v maximální kondici. Nicméně pozor, silymarin se špatně vyluhuje do vody, tudíž je lepší ostropestřec využívat v tinkturách a dalších bylinných doplňcích.

Díky tomu využijete ostropestřec na maximum.

5. Kořen pampelišky

Pampeliška snižuje hladinu cukru v krvi a stimuluje činnost jater, ledvin a slinivky břišní. Díky tomu má široké využití a já ji s oblibou doporučuji při řadě obtíží. Je to vynikající pomocník jak při hubnutí, tak při očistě organismu. Z mladých listů pampelišky, které jsou bohatým zdrojem vitaminu C, se připravuje zdravý salát.

6. Mateřídouška obecná

Z mateřídoušky mám moc ráda čaj, který opravdu zklidňuje nervy, což je při hubnutí někdy skutečně potřeba. Stres našemu snažení škodí, ohrozí hubnutí, a to bychom přece nechtěli, že? Ovšem pozor, nedoporučuje se pro těhotné ženy, zejména v prvním trimestru.

7. Černý bez

Květy a plody této rostliny mají močopudné účinky. Díky tomu se naše tělo očistí a připraví na úbytek váhy. Takže se ho nebojte při hubnutí konzumovat.

8. Psyllium

U nás již bylinka, z které se získává psyllium, neroste. I přesto je pro nás snadno dostupným artiklem. Semena psyllia, neboli jitrocele indického, v trávicím traktu nabobtnávají, takže zahánějí pocit hladu.

Cítíme se díky Psylliu plní, což rychle obalamutí naše tělo. Díky tomu dokážeme lépe rozložit stravu a pracovat s jídelníčkem.

Navíc, vláknina v něm obsažená pročisťuje střeva a srovnává metabolismus organismu.

9. Guarana

Exotická rostlinka, která je původem z jižní Ameriky. Guarana podporuje hubnutí díky obsahu kofeinu, který se uvolňuje pomaleji než kofein z kávy. Je vhodná pro odolnost vůči fyzické a psychické únavě. Pokud budete aktivně cvičit, napomůže tato bylinka regenerovat organismus po namáhavém výkonu. Tedy, například po cvičení.

Mimo bylinek, myslete při hubnutí i na fáze Měsíce. Nebudete věřit, jak moc zmůže luna na obloze. Nevěříte? Schválně, zkuste to!

Když je dorůstající Měsíc…

V této fázi i tělo rychleji přibývá, tak jako Měsíc. Právě v této fázi nedoporučujeme konzumaci sladkostí a tučného jídla. Zkuste na to myslet. Ovšem pozor, v této fázi tělo efektivněji vstřebává vitamíny a minerály, které nám budou základem pro další fáze.

Čím je Měsíc blíže fáze úplňku, tím více ukládací fáze sílí a vrcholí těsně před úplňkem a v den úplňku. V ten to den se ukládají látky z potravy až dvojnásobně.

Když je měsíc v úplňku…

V době úplňku, jak jsme již zmínili, nastává doba, kdy tělo přijímá až dvojnásobek všeho, co mu naservírujeme. V tento jeden den zkuste omezit cokoliv škodlivého na minimum. Dopřejte si očistu, třeba vodou s citronem, nasadit zelený čaj nebo rovnou zeleninové šťávy. Naopak, snižte porce a vynechte cukry i tuky. Zvažte příjem bílkovin, ty vám pomohou.

Jakmile bude měsíc couvat…

Ve chvíli, kdy Měsíc couvá, tělo lépe spaluje. Díky tomu nám příroda pomůže. Jestliže chcete zhřešit, právě období couvání je to ideální doba. Ovšem pozor, s rozumem! Nic se nemá přehánět. Ve fázi couvajícího Měsíce se tělo také lépe zbavuje odpadních látek a toxinů. Vsaďte na chlorellu, pampelišku či žen-šen.

Období novoluní…

V tuto dobu organismus spaluje nejlépe. Je to období, kdy můžeme snadno shodit až jeden kilogram! Tělo má největší tendenci vyplavovat toxické látky. Využijte tuto dobu ve svůj prospěch. Nasaďte bylinky, podpořte cvičení a připravte se na fázi, kdy bude Měsíc dorůstat.

Bylinky na hubnutí – magazín

Aktuální článek: Účinné bylinky na hubnutí – 100% zrychlí metabolismus

Koření a hubnutí: Využijte skvělé účinky od zázvoru po kardamom

Kam se hrabou prášky na hubnutí na staré dobré koření. Kromě dochucení pokrmů vám může pomoci i při hubnutí. Které druhy fungují nejlépe?

5 důvodů, proč jíst kořeněná jídla

Prodloužíte si život

Pikantní jídlo má podle rozsáhlé studie z roku 2015, kterou provedla Harvardská univerzita a Čínské národní středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, podporovat dlouhověkost. Lidé, kteří konzumovali kořeněná jídla 6 nebo 7 dní v týdnu (i jen 1× denně), měli o 14 % nižší riziko předčasného úmrtí.

Zrychlíte svůj metabolismus

Koření, jako je kmín, skořice, kurkuma, paprika a chilli, podporuje metabolismus a zároveň snižuje riziko přejídání.

Podpoříte boj se záněty

Kurkuma a zázvor se v ajurvédské medicíně používají především pro své protizánětlivé vlastnosti, které dokládají i výsledky výzkumu.

Pikantní koření tak pomáhá proti řadě zdravotních neduhů, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, artritida a jiné autoimunitní poruchy.

Zasloužíte se o prevenci rakoviny

Koření bojuje proti rozvoji rakovinných buněk. Kapsaicin, aktivní složka chilli papriček, zpomaluje růst a dokonce i ničí rakovinné buňky. Podobný účinek má i kurkumin obsažený v kurkumě.

Studie z roku 2009 zjistila, že kurkumin zabíjí mnoho typů rakovinných buněk různými způsoby. Kurkumin se zaměřuje pouze na rakovinné buňky, přičemž ty zdravé zůstávají nedotčené.

Zlepšíte své trávení a střevní mikrobiom

Podle výsledků studie mají kmín a kurkuma silné antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Díky tomu působí proti škodlivým bakteriím ve střevech a pomáhají udržet správnou mikrobiální flóru.

7 nejúčinnějších druhů koření na hubnutí

1. Zázvor

Jako přírodní lék funguje zázvor při léčbě nachlazení, na podporu imunity i pro tlumení žaludečních nevolností. Reguluje stresové hormony, má zahřívací účinky a navíc pomáhá s hubnutím.

Zázvor obsahuje sloučeniny zvané gingeroly a shogaoly, které po konzumaci stimulují několik biologických aktivit v těle. Výzkum naznačil, že obezita může vyvolat oxidační stres a zánět. Oxidační stres způsobují především volné radikály v těle. Antioxidační složky zázvoru kontrolují tyto volné radikály a navíc dokážou potlačit zánět.

Zázvor si poradí s kily navíc i zdravotními problémy

Zázvor v odborných studiích

  • Studie z roku 2014 naznačila, že gingeroly mohou stabilizovat hladinu cukru v krvi. Udržování stabilního krevního cukru přitom může být klíčem ke snižování hmotnosti.
  • Přehled 14 různých studií ukázal, že pravidelná konzumace zázvoru významně snížila u lidí tělesnou hmotnost i procento břišního tuku.
  • Další studie zjistila, že si muži s nadváhou, kteří konzumovali zázvor, udrželi po jídle delší dobu pocit sytosti.

2. Kajenský pepř

Jeden z mnoha druhů chilli papriček se běžně používá k dodání pálivé chuti jídla. Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, který má na tělo pozitivní účinky. Dokáže tlumit hlad, zvyšovat pocit sytosti a podporovat tak proces hubnutí.

Vědci se na základě studie domnívají, že kapsaicin je tzv. termogenní. Zahřívá tělo, může zrychlit metabolismus a rovněž snížit chuť k jídlu.

Podle výsledků dalšího výzkumu může kapsaicin mírně zvýšit počet kalorií, které během dne spálíte.

Při dochucování jídla buďte opatrní

I když chcete využít všech výhod kapsaicinu, s chilli papričkami to raději nepřehánějte. Kapsaicin totiž může ve větším množství krátkodobě vyvolat bolesti žaludku, průjem či zvracení. Důvodem je nadměrná stimulace nervového systému.

3. Kurkuma

Koření na hubnutí a při dietě – které je to nejlepší?

Voňavé koření vyniká nejen svou chutí, ale také zářivou barvou. Díky látce kurkumin se navíc pyšní léčivými vlastnostmi a schopnostmi podpořit shazování nadbytečných kilogramů.

  • Většinu zdravotních přínosů kurkumy lze připsat kurkuminu, tedy sloučenině, která má podle výsledků studie silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Studie u osob s nadváhou ukázala, že užívání kurkuminu 2× denně po dobu 1 měsíce podpořilo účinnost snižování celkového tuku, břišního tuku i hmotnosti až o 5 %.
  • Přezkum 21 studií u více než 1600 lidí spojil příjem kurkuminu s nižší hmotností, BMI i obvodem pasu.
  • Podle další studie má kurkumin vliv i na zvýšení hladinu adiponektinu, hormonu, který pomáhá regulovat metabolismus.

Tipy, jak používat kurkumu

Pokud přidáte kurkumu do jídla, budete se těšit z příjemné chuti, vůně i barvy. V indické kuchyni se kurkuma běžně kombinuje s černým pepřem, zázvorem a kokosovým olejem. Vyzkoušet můžete i zlaté mléko, které připravíte zahříváním mléka, kurkumy a dalšího aromatického koření.

4. Černý pepř

Běžně používané koření má blahodárný vliv na lidské tělo. Obsahuje sloučeninu zvanou piperin, která jídlu dodává štiplavou chuť a napomáhá při shazování kil.

Studie naznačila, že piperin může podpořit metabolismus krevního cukru.

V rámci studie z roku 2018 vykazovali lidé po konzumaci černého pepře menší chuť k jídlu.

5. Skořice

Aromatické koření z vnitřní kůry stromů rodu cinnamomum je bohaté na antioxidanty a přináší řadu výhod pro zdraví. Po tisíce let se skořice využívá ke zmírnění respiračních onemocnění, gynekologických problémů a trávicích těžkostí.

Podle zahraniční studie stabilizuje skořici hladinu cukru v krvi, čímž pomáhá snižovat hlad a chuť k jídlu.

Další studie ukázala, že specifická sloučenina nalezená ve skořici může napodobovat účinky inzulínu, což pomáhá transportovat cukr z krevního oběhu do buněk a používat je jako palivo.

Budete mít zájem:  Černý rybíz a zdraví – super nejen pro alergiky

Tip na použití skořice

Ačkoliv je u nás skořice známá především jako neodmyslitelná součást vánočního cukroví a mnoha sladkých dezertů, můžete ji přidávat i do slaných pokrmů. Skvěle chutná v kuskusu, rajčatových omáčkách a indických jídlech.

6. Kmín

Kmín patří mezi základní druhy koření. Neobejde se bez něj mexická, indická, africká, asijská ani česká kuchyně. Kmín je známý nejen pro svou typickou chuť a vůni, ale také řadu zdravotních výhod včetně schopnosti urychlit hubnutí a spalování tuků. Lidé na celém světě ho používají nejen k dochucování jídel, ale také k podpoře trávení.

Podle studie z roku 2015 může být kmín užitečný pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.

Studie sledovala dospělé osoby s nadváhou a porovnávala účinky kmínu na úbytek hmotnosti s účinky léků na hubnutí a placeba. Po 8 týdnech vědci zjistili, že lidé užívající léky i kmín výrazně zhubli.

U lidí, kteří konzumovali kmín, navíc došlo ke snížení hladiny inzulínu v krvi.

Tříměsíční zahraniční studie zjistila, že ženy, které konzumovaly jogurt se 3 gramy kmínu 2× denně, shodily více kilogramů i tělesného tuku než kontrolní skupina.

7. Kardamom

Oblíbené aromatické koření vyniká intenzivní a lehce nasládlou chutí, která připomíná mátu. Ačkoliv pochází z Indie, používá se po celém světě na vaření a pečení. Jeho velkou výhodou je i schopnost podpořit proces hubnutí.

Studie u 80 žen s nadváhou či obezitou a sklonem k diabetu našla souvislost mezi kardamomem a mírným snížením obvodu pasu.

Kam přidat kardamom?

Kardamom je velmi oblíbený v indické kuchyni. Skvěle chutná v kombinaci s muškátovým oříškem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Můžete si z něj vyrobit domácí směs kari, kořeněný čaj nebo nevšední kávu. Kardamom je ideální k dochucení pečeného masa, především pak jehněčího.

Okořeňte si život a užívejte si účinky koření na hubnutí každý den.

Skořice: Skvělá na hubnutí i léčbu chorob. Zkuste naše recepty!

Vůně skořice je jasně spojená se zimou: Milujeme ji ve štrúdlu, ve svařeném víně, můžeme s ní ochutit smoothie, omáčky, drůbeží nebo jehněčí maso. Kromě toho má skvělé účinky na naše zdraví. Pomáhá snad na všechno.

Skořice a zdraví

Snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení a metabolismus tuků, uklidňuje průjmy a nevolnosti a má dezinfekční a antibiotické účinky. V Asii se tradičně používá pro zahřátí těla a za tímto účelem se přidává hlavně do bylinných čajů. Je také velmi významný antioxidant, což jsou vitamíny důležité v prevenci nádorových onemocnění.

A last, but not least – skořice pomáhá rychleji spalovat kalorie. Navíc dokáže regulovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, podle některých výzkumů až o 30 %! To se hodí nejen při cukrovce, ale hlavně při hubnutí – pokud totiž udržíte krevní cukry v nějaké přijatelné hladině, budete mít menší chuť na sladké a nebudete mít brzy hlad.

Kolik skořice denně?

Samozřejmě nefunguje jako zázračný rozpouštěč uložených tuků, to je třeba zdůraznit. Pokud vás trápí kila navíc, bude na vině nejspíš váš životní styl – špatná skladba jídelníčku, málo pohybu, hladovění nebo přejídání. Více o tom, jak zhubnout, když máte navíc tři, pět, deset nebo i více kil, čtěte zde.

Jak tedy může pomoci skořice? Podle výživových poradců si jí dopřejte klidně 3 gramy denně, což je necelá kávová lžička.

Proteinové smoothie

Do mixéru dejte hrnek neslazeného mandlového mléka, 1 dávku vanilkového proteinu, 1 mražený banán, 1 lžíci tahini, 2 lžíce chia semínek, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 hrnek ledu, rozmixujte dohladka a podávejte.

Jablečný chlebíček

Troubu předehřejte na 180 °C. V mixéru dohladka rozmixujte 500 g oloupaných jablek zbavených jádřinců, 2 vejce a 2 bílky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu a 2 cm čerstvého zázvoru.

V míse smíchejte 1 hrnek mletých ovesných vloček, 1 hrnek mletých mandlí, 1 hrnek kokosové mouky, 1 prášek do pečiva bez fosfátů, 1 lžičku mleté skořice a špetku muškátového oříšku a promíchejte.

Přidejte směs z mixéru a vytvořte těsto, které dejte do vymazané formy na biskupský chlebíček. Pečte asi 40 minut.

Cappuccino se skořicí

Pokud si po obědě dopřejete kávu se skořicí, budete rychleji spalovat a zároveň nedostanete jen tak hlad. Vyzkoušet můžete i čaj se skořicí.

Med se skořicí

Před časem byl také hitem návod na zázračný hubnoucí nápoj se skořicí a medem. Synergie těchto dvou komponentů měla zaručit hubnutí bez práce, což pochopitelně nikdy nefunguje. Med každopádně obsahuje spoustu minerálů a o benefitech skořice byla již řeč, takže pokud vám tento nápoj bude chutnat třeba více než čaj a pokud si ho budete dopřávat v rozumné míře, proč ne.

  • Recept:
  • 1 lžíce organického medu
  • 1 čajová lžička organické skořice
  • 1 hrnek vody
  • Postup:

Přiveďte vodu k varu a přelijte skořici. Nechte 15 minut marinovat a po vychladnutí do tekutiny přidejte med. Nikdy ho nedávejte do horkého, protože by se v medu zničily užitečné enzymy. Pijte půl šálku ráno na lačno a večer před spaním.

Na celulitidu

Skořice nemusí fungovat jen v jídle nebo v pití – zkuste ji třeba jako krém na celulitidu! Do běžného tělového mléka nebo kokosového oleje vmíchejte mletou skořici a trochu chilli. Pro lepší hydratační účinky můžete přidat i lžičku medu.

Poté aplikujte na kritické partie krouživými pohyby a pro zlepšení účinku můžete ještě natřená místa obalit fólií. Zhruba po půl hodině důkladně smyjte. Před nanesením si raději vyzkoušejte na malém kousku pokožky, jak bude na krém reagovat.

Aktuální číslo časopisu Dieta koupíte na www.ikiosek.cz.

Tady nadejte pohled na čínský rok 2019 mistra feng-šuej Jiřího Černáka.

Koření na hubnutí – jsou zdravá kořeněná jídla?

Nakolik jsou zdravá, a zdraví prospěšná, kořeněná jídla? Může nadměrný příjem koření (nadměrně kořeněná jídla) škodit? Nebo vám naopak koření může zlepšit zdraví nebo třeba pomoci při hubnutí? Je snad nějaké koření na hubnutí? Poradíme vám!

Co je koření a proč ho používáme?

Kořením může být téměř cokoliv. V obecném slova smyslu se termín „koření“ používá pro označení sušených nebo čerstvých částí rostlin. Mohou to být jak kořeny, květy, listy, plody, kůra a další části rostlin. Jako určitá forma koření pak bývá někdy vnímána i sůl, byť ta nesplňuje podmínku rostlinného původu.

Koření pak v jídle používáme především pro výraznou a specifikou chuť. Různé druhy koření mohou mít i léčivé, zdraví prospěné účinky. Koření používáme buď jako samostatnou „přísadu“ nebo v různých směsích. Ať už se jedná o různé kořenící směsi nebo třeba omáčky (jako třeba Kari, kečup, Worcestrová omáčka, Tabasco, Chutney, Barbecue ap.)

Je koření zdravé nebo škodí?

Tak, jako skoro u všeho, i u koření lze nalézt důvody proč je koření dobré a zdravé, tak i důvody proč škodí. Existují různé vědecké studie, které jsou pro i proti.

Je nesporným faktem, že při některých onemocněních se musí dodržovat dieta bez koření (resp., bez dráždivých druhů koření).

To je případ třeba žlučníkových onemocnění, kdy je nutné vyhýbat se dráždivým druhům koření, nebo třeba dna a jiné nemoci.

V rozumném množství ale koření rozhodně neškodí, a naopak může být i velmi prospěšné. Když pomineme chuťové vjemy, tak některé druhy koření mohu napomáhat třeba spalování tuků, snižovat cholesterol, zrychlovat hubnutí, zklidnit podrážděný žaludek apod.

Jsou pálivá jídla zdravá?

Asi nejsilnější emoce v debatách o prospěšnosti či škodlivosti koření, vyvolávají pálivá jídla. Někdo na pálivé jídlo nedá dopustit, jinému zase ostře pikantní jídlo přijde jako něco nezdravého.

Existuje ale celá řada studií, která potvrzují, že pálivé druhy koření jsou spíše zdraví prospěšné.

Pálivé nebo alespoň lehce pikantní jídlo (například koření jako je zázvor, pepř, chilli papričky) mají zpravidla pozitivní vliv na náš organismus.

Pikantní jídla často zlepšují krevní oběh, urychlují metabolismus, podílí se na rychlejším metabolismu tuků nebo mohou snižovat i hladinu cholesterolu.

I proto bývá třeba zázvor nebo kajenský pepř doporučován v celé řadě dietních receptů.

Koření na hubnutí

Při hubnutí vám mohou pomoc některé druhy koření. A to jak již ty výše zmíněné pálivé druhy (např. pepř, zázvor, chilli) nebo i jiné (třeba skořice).

U silněji kořeněných jídel a především pak u těch pikantních je ale při hubnutí nutné dávat pozor. Velká většina koření totiž zvyšuje chuť k jídlu. Takže častější konzumace kořeněných jídel může vést k tomu, že budete jíst více jídla než by bylo vhodné.

Mezi koření, které napomáhá se spalováním tuků, patří třeba právě kajenský pepř, česnek, zázvor nebo skořice.

Pikantní jídlo vás v létě ochladí

Možná vám to bude znít divně, ale pokud si v létě, když je horko, dáte nějaké pikantní, pálivé jídlo, tak vás to může i ochladit. V první fázi se sice zahřejete a zapotíte, ale během odpařování potu se vaše tělo výrazněji ochladí.

Možná i proto je konzumace pikantních jídel poměrně častá v „horkých“ zemích, jako je třeba Indie, asijské nebo arabské země.

Budete mít zájem:  Na chřipku, nachlazení a virózy: Paralen, nebo Acylpyrin?

Částečně je to dáno i tím, že celá řada druhů koření má původ v těchto zemích, ale je to právě i z důvodu „chladícího efektu“

Kdy může koření uškodit zdraví

Ne vždy ale platí, že by koření bylo zdraví prospěšné. Tak například těhotné ženy by s kořením měly být velmi opatrné. Některé druhy koření totiž umí ovlivnit činnost děložního svalstva, což by v extrémním případě mohlo znamenat potrat. Třeba i obyčejná majoránka vyvolává překrvení pánevních orgánů. Muselo by se ale jednat o poněkud větší množství majoránky než špetka do polévky.

Koření není vhodné pro děti

Další skupinou, u které by se to s kořením rozhodně nemělo přehánět, jsou děti. Malé děti do jednoho roku by měli mít stravu (příkrmy) úplně bez jakéhokoliv koření. I později je pak nutné brát ohledy na to, že koření, které dospělému člověku neškodí, nemusí být pro děti zcela vhodné.

Obecně platí, že zelené bylinky jsou zpravidla vhodné i pro děti. Ostré a pikantní koření je naopak pro děti zcela nevhodné.  I některé jiné druhy koření se pak pro děti nehodí. Třeba muškátový oříšek

Pozor nenadměrný příjem soli

I když sůl není kořením v tom pravém slova smyslu, je tak někdy chápána. Nadměrný příjem soli pak má celou řadu, i poměrně výrazných, negativních dopadů. Existují studie, podle kterých v současné době lidé přijímají až několikanásobek vhodné/doporučené denní dávky soli.

Chlorid sodný v soli obsažený brání vylučování močoviny, zhoršuje příznaky revmatismu a také ekzémy. Příliš mnoho soli pak může způsobovat i poruchy v činnosti ledvin. Sůl také zvyšuje krevní tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob.

I v souvislosti s kořením je nutné být opatrný. Velká většina kořenících směsí prodávaných v obchodech, totiž obsahuje poměrně vysoké množství soli. Některé kořenící soli mohou obsahovat až 40% soli. Takže pokud jste zvyklí při vaření nejprve jídlo osolit a pak ještě přidat nějaké koření ze směsi, mělo by se jednat o směs koření bez soli. Jinak velmi snadno překročíte vhodnou dávku soli.

Méně soli = rychlejší hubnutí

Nadměrný příjem soli pak není vhodný ani v situaci, kdy se snažíte zhubnout. Sůl totiž zadržuje vodu v těle. Během hubnutí a diety byste se tedy měli snažit solit co nejméně. Je možné, že zpočátku vám takové jídlo nebude tolik chutnat.

Je to tím, že jak na cukr, tak i na sůl, si tělo velmi rychle zvyká, takže po nějaké době vyžaduje vyšší a vyšší dávky.

Funguje to ale i obráceně, pokud nějakou dobu budete solit jen minimálně, tak zjistíte, že i jen lehce osolené jídlo vám zajistí stejný chuťový vjem, jako hodně osolené jídlo. Stejné je to i s cukrem.

Pokud na několik týdnů vysadíte cukr a sladké, tak najedou, zjistíte jak je spousta jídel vlastně přeslazená, i když jste to doteď nevnímali.

[Celkem: 1147 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Jedenáct tipů na hubnutí pomocí bylinek a koření

Koření a byliny podporující hubnutí
Foto: Profimedia.cz

Jak už bylo zmíněno, své tělo prostě neošálíte – pohyb ani zdravou stravu nelze v procesu hubnutí ničím dlouhodobě nahradit. Musíte proto změnit způsob života a to není nic jednoduchého.

Pokud jste tedy odhodlaní pustit se do boje s přebytečnými kily, pomohou vám i následující tipy:

  • Omezte solení. Zkuste sůl nahradit bylinkami, jež zrychlují trávení. Jsou to třeba bazalka, tymián, kurkuma, saturejka, kopr, libeček, majoránka a další.
  • Dostatečně spěte.
  • Vědomě omezujte nálož stresu, kterému jste vystavováni, a pokuste se dělat si každý den radost (tedy nikoli jídlem!). Zvedne se vám nálada, budete se cítit dobře a pomůže vám to od záchvatů přejídání. Mimochodem, mix hormonů, po kterých pocítíte radost a uspokojení, vám vlije do žil pořádný pohyb.
  • Zařaďte do stravy omega-3 mastné kyseliny (avokádo, olivy, lněné semínko, chia semínko aj.). Zvyšují totiž hladinu hormonu sytosti – leptinu.
  • Zmenšete si porce jídla na talíři. Koneckonců, vyměnit můžete i talíř – servírujte si pokrmy na menším. Porce pak nebude vypadat tak malá.
  • Vyřaďte sladké nápoje. Jsou to kalorické bomby, které vašemu tělu kromě chvilkové energie nepřinášejí nic pozitivního.
  • Všechny tyto i jiné rady vždy kombinujte s dostatečným pohybem. Nejenže půjdou kila dolů, ale významně si vylepšíte zdraví, kondici i psychickou odolnost a prodloužíte si život. To za tu námahu stojí, ne?

Bobkový list známe jako výborné koření k luštěninám a dalším hůře stravitelným potravinám. Nejde o náhodu – nejenže účinně pomáhá tělu zažívat, ale kromě řady dalších pozitivních účinků na zdraví i zlepšuje a zrychluje štěpení tuků.

Na čaj zalijte dva až tři sušené nebo čerstvé lístky horkou vodou, nechte patnáct minut louhovat a slijte. Pijte po dvou decilitrech dvakrát denně. Jen pozor při těhotenství a kojení, v tom případě raději čaj z bobkového listu nahraďte jiným pomocníkem při hubnutí.

Zdravé potraviny, kterými lze nahradit přílohu a zhubnoutZdraví

Skořice vás teď v zimě nejen báječně zahřeje, ale podpoří i metabolismus a hubnutí. Zamezuje také nadměrnému zadržování vody v těle. Na čaj zalijte jeden svitek skořice čtvrtlitrem vroucí vody a nechte pod pokličkou čtvrt hodiny odstát. Pijte těsně před jídlem. Svitek skořice navíc můžete použít opakovaně, získá výraznější chuť.

Poohlédněte se v obchodech po směsi na hubnutí složené z libečku, zlatobýlu, květu trnky, čnělek kukuřice, kůry krušiny a bezinkového květu. Na čaj pak jednu polévkou lžíci směsi zalijte čtvrtlitrem horké vody a nechte deset minut louhovat. Pijte nejlépe půl hodiny před jídlem – bylinky totiž zahánějí pocit hladu.

Proč odborníci tolik zatracují oblíbené keto dietyZdraví

Červené pálivé papričky nastartují metabolismus a působí i na tvorbu žluči a žaludečních šťáv. Zlepší také trávení tučných jídel, zahánějí chuť na sladké a navozují pocit sytosti.

Pravidelnou konzumací dochází ke spalování tuků hlavně v kritické oblasti břicha. Látky v chilli také zvyšují aktivitu střevní peristaltiky a působí proti tvorbě choroboplodných zárodků ve střevech.

Chilli navíc bojuje i proti nachlazení a posiluje imunitní systém, takže se podobně jako zázvor a skořice vysloveně hodí pro zimní měsíce. Látka kapsaicin, kterou rostlina obsahuje, zlepšuje i potenci, revmatické problémy a pomáhá diabetikům tím, že zpomaluje vstřebávání cukru do těla.

Tato semena jitrocele indického jsou v posledních letech velkým hitem zdravé výživy. A právem. Mohou totiž v pokrmech nahradit mouku na zahuštění např. omáček apod.

Při hubnutí se doporučují proto, že mají schopnost nabobtnat v trávicím traktu. Tím dojde k pocitu sytosti. Vláknina obsažená v psylliu navíc pročistí střeva. Nejčastěji se užívá ve formě prášku, který snadno seženete v běžné síti obchodů.

Pro hubnutí si rozmíchejte dvě čajové lžičky semena ve čtvrtlitru čaje a pijte nejlépe ráno nalačno půl hodiny před jídlem. Při pravidelném užívání je potřeba dodržovat pitný režim a doplňovat tekutiny, aby nedošlo k zácpě.

Jak zrychlit spalování břišního tukuZdraví

Zácpa tělu škodí obecně. Při hubnutí je ale obzvlášť důležité, aby všechno z těla odcházelo tak, jak má, případně ještě trochu rychleji.

Kukuřičné čnělky nebo také vlasy

Foto: Profimedia.cz

Čnělky kukuřice skvěle normalizují peristaltiku střev, takže v případě zácpy pomohou tomuto orgánu v pohybu. Ideální je koupit si hotovou tinkturu a pravidelně ji užívat. Obdobně působí lněné semínko, které je bohaté na vlákninu a slizy, jež zrychlují vyměšování.

Jeho zralá semena působí jako svalové tonikum, používají se také při atrofii svalů. Proto se hodí zejména pro ty, kteří po dlouhé době zařazují do svého denního režimu pohyb. Posilování povolených svalů jim půjde snáz. Užívejte ho nejlépe formou tinktury.

Bělotrn kulatohlavý

Foto: Profimedia.cz

Ani na toto lahodně sladké ovoce byste neměli při dietě zapomenout. Urychluje totiž spalování tuků a udržuje vyváženou hladinu cukru v těle, takže předejdete záchvatům přejídání.

Kaki je také zdrojem vlákniny, zlepšuje průchodnost střev a působí jako prevence střevních zánětů, které, pokud jsou neléčené, mohou vyústit i v rakovinu střev.

I zázvor vás zahřeje, rozproudí vám krev, protáhne dutiny a navíc zlepší zažívání, protože dobře působí na produkci žaludečních šťáv. Zázvorový čaj je zvykem podávat s citronem a medem, ten ale při hubnutí raději vynechte. I tak získáte lahodný horký nápoj plný zdraví.

Nakrájejte asi tři centimetry kořene, zalijte horkou vodou a nechte chvíli louhovat. Pijte před jídlem i po něm.

Cvičení před snídaní spaluje více tukuZdraví

Mateřídouška, lipový nebo třezalkový květ jsou výborné v době, kdy snižujete porce jídla. Zklidňují totiž nervovou soustavu, takže se zmírní nutkání ujídat a mlsat při nervozitě, a zlepšují také spánek. Stačí si jen vybrat tu správnou bylinku pro sebe.

Její blahodárné působení na trávení netřeba představovat, proto si z ní neváhejte připravit čaj, odvar nebo i víno. Pro odvar svařte jednu polévkovou lžíci ve čtvrtlitru vody, sceďte a pijte bezprostředně po jídle. Tělo pak potravu mnohem rychleji zpracuje.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector