Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku

Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky.

Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí.

Výskyt rybího oleje ve stravě je proto velice důležitý. Přesto však v jídelníčcích obyvatel vnitrozemských států, mezi které patři i Česká republika, často chybí.

V jakých rybách se vyskytuje nejvíce rybího oleje?

Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka.

Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.

Za ideální je považována konzumace rybích pokrmů alespoň dvakrát týdně, případně nahradit rybí maso podáním rybího oleje ve formě doplňku stravy.

Rybí olej konkrétně tedy omega 3, které jsou v něm obsaženy hrají nezbytnou roli v našem organismu a jejich přísun bychom neměli brát na lehkou váhu. Oproti jiným zemím EU, kde průměrný občan za rok sní okolo 11 kg ryb je u nás toto množství poloviční 5,5 kg.

Zajímavostí je, že nejvíce ryb snědí Japonci a to až 70 kg na osobu za rok. I toto může být jeden z důvodů, proč je v Japonsku daleko nižší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, oproti jiným státům.

Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku

Jaké důležité látky obsahuje rybí tuk?

Tím nejdůležitějším, co rybí tuk obsahuje, jsou tzv. Omega 3 mastné kyseliny DHA a EPA.

-DHA neboli kyselina dokosahexaenová patří do kategorie omega-3 nenasycených mastných kyselin a je odpovědná za správný mentální vývoj jedince. Proto by její přísun neměl být podceňovaný již od dětství. Dále má pozitivní vliv na pokožku, nehty, vlasy a zrak. Podporuje také správnou funkci imunitního systém a paměti. 

A proč je DHA nezbytná?

Zejména proto, že se podílí na řízení a souhře životně důležitých procesů, ovlivňuje správnou funkci cév, nervů a buněčných stěn a zlepšuje koncentraci.

-EPA neboli kyselina eikosapentaenová má pro lidské tělo podobný efekt. Především má přímý vliv na kardiovaskulární systém, kde ovlivňuje elasticitu cév a brání ukládání cholesterolu do cévních stěn.

 Podporuje také správnou funkci centrální nervové soustavy a není sporu o jejím pozitivním vlivu na imunitní systém a obranyschopnost organismu.

Obě kyseliny pak společně upravují hladinu krevního tlaku a triglyceridů v krvi.

  • Obě tyto nenasycené mastné kyseliny je vhodné kombinovat s vitamínem E, který působí jako silný antioxidant, čímž zabraňuje oxidaci EPA a DHA a jejich následnému znehodnocení.
  • Dále rybí tuk obsahuje vitamin A – důležitý pro správnou funkci zraku a vitamin D – pro zdravé klouby a pevné kosti.
  • Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku

Jaký vliv má rybí olej na náš organismus?

  • Přispívá k normálnímu vývoji zraku kojenců do 12 měsíců věku. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 100 mg DHA denně. Při použití v kojenecké výživě, musí potravina obsahovat nejméně 0,3% DHA z celkového obsahu mastných kyselin, jinak nelze uvedený přínos tvrdit.
  • Příjem z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
  • Příjem z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
  • Přispívá k udržení normální činnosti mozku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně a pouze u potravin, které obsahují minimálně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal.
  • Přispívá k udržení normálního stavu zraku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně a pouze u potravin, které obsahují minimálně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal.
  • Přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g DHA denně v kombinaci s kyselinou eikosapentaenovou (EPA). Doplňkový přívod nesmí překročit 5 g denně kombinace EPA a DHA a nelze jej tvrdit u potravin určených pro děti.

Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:

  1. Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku
  2. Golden Nature Rybí olej (omega 3) s obsahem 1000 mg v jedné kapsli s EPA a DHA.
  3. Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku
  4. Golden Nature Vitamin D3+K2 navíc s přidaným rybím olejem s vysokým obsahem EPA a DHA.

Potraviny pro mozek – pro jeho výkon a regeneraci

Které potraviny náš mozek nastartují? Co zařadit do svého jídelníčku, vám poradíme v dnešním článku. ✔️ 10+ tipů na suroviny, které podpoří paměť, soustředění i regeneraci. Znáte je?

Potraviny, které podpoří náš mozek

Nebude překvapením, když zmíníme, že zdravý lidský mozek člověk se skládá z miliard a miliard buněk mozkových, dále pak neuronů a propojení v podobě vláken (synapsí).

Mozek neustále pracuje, probíhá jím řada signálů a následně – je střediskem paměti, myšlení a našich dovedností – schopností. S postupem času mozek otupí – zejména věkem či nedostatečnou péči.

Tento proces se děje prakticky od narození.

Abychom podpořili náš mozek, je potřeba preventivní péče zejména v době mezi 30 a 60 rokem života, přičemž napomoci mohou níže uvedené potraviny a suroviny. Stejně tak, existuje řada specializovaných doplňků stravy. A v neposlední řadě – řada výzkumných studií se výživě mozku a jeho fungování dlouhodobě věnuje.

Mozek je velice energeticky náročným orgánem. Věděli jste, že svou činností spálí až 20 % přijatých kalorií potravou? Prostě a jednoduše – aby se udržel v kondici a koncentrovaný, potřebuje dostatek kvalitního paliva.

Aby mohl mozek správně vykonávat svou funkci orgánu, který řídí veškeré pochody v našem těle a zároveň nám umožňuje vnímat a analyzovat svět kolem nás, potřebuje tu správnou výživu. Existuje celá řada potravin, které mozek vyživují, dodávají mu ty správné látky. Díky tomu je nejen svěží, ale je taktéž ochráněn před případným poškozením.

Co byste měli do svého jídelníčku zařadit?

Sepsali jsme pro vás řadu tipů, co zařadit do svého jídelníčku. Čím tedy podpořit lidský mozek?

Vlašské ořechy

Ne nadarmo vypadají tyhle ořechy po rozlousknutí skořápky jako lidský mozek. Všimli jste si toho také? Jakoby se nám sama příroda snažila naznačit, že se jedná o jednu z nejvhodnějších potravin, které svému mozku můžete dopřát.

V oříšcích obsažené nenasycené mastné kyseliny mají blahodárný vliv na mozkovou činnost a rovněž také psychiku.

Avokádo

Avokádo bývá zařazováno do kategorie tzv. brainfood, tedy potravin, které výrazným způsobem podporují mozkové funkce. Obsahuje vitamíny B, C, K, E v kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami. Tento koktejl látek pomáhá zlepšovat paměť, koncentraci a vnímání.

Pokud se zrovna učíte, salát s avokádem vám tak bude jedině ku prospěchu.

Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku

Banány

Banány se hodí ve chvíli, kdy je čas na malou rychlou svačinku. Sacharidy v nich obsažené vám rychle dodají energii.

Obsahují také draslík, což je prvek nezbytný pro správnou funkci mozku. Draslík posiluje logické funkce. Při jeho nedostatku se dostavuje únava, nervozita a hůře se soustředíme. Skvělé také je, že banány zlepšují náladu.

Jablka

V jablkách najdeme přírodní antioxidant jménem flavonoid kvercetin, který chrání mozkové buňky a tím pádem udržuje bezproblémovou funkci všech mozkových pochodů. Stačí jedno jablko se slupkou denně.

Budete mít zájem:  Polypy V Děloze Příznaky?

Skořice

Tohle voňavé koření si dobře rozumí právě s jablky a mozkovým funkcím prospěje zrovna jako ony. Dvě látky ve skořici obsažené totiž obsahují látky proantocyanidin a cinnamaldehyd, které ničí nebezpečné tau proteiny, které jsou jedním z neklamných znaků Alzheimerovy choroby.

Čokoláda a kakao

Kakao pozitivně působí na přenos nervových vzruchů v mozku, vylepšuje paměť a soustředění. Zároveň, díky tomu, že stimuluje sekreci serotininu a endorfinů, způsobí, že se cítíme psychicky v pohodě a máme dobrou náladu.

Výkonnost mozku rychle zvýšíte kouskem čokolády s vysokým obsahem kakaa. Flavonoidy v ní obsažené totiž zvyšují přísun krve do mozku. Zároveň také čokoláda zlepšuje koncentraci a stimuluje.

Zároveň vám bude stačit 10 gramů hořké čokolády denně a budete chránění před ztrátou paměti, která vzniká věkem, bojuje i proti demencím.

Prostě a jednoduše, hořká čokoláda obsahuje kakao, které obsahuje flavonoidy. A právě tato látka je druhem tzv. antioxidantů, které si naše tělo, zejména pak i mozek, žádá.

Antioxidanty jsou zvláště důležité pro zdraví mozku. Ptáte s proč? Je to z důvodu, že náš mozek je velmi citlivý na oxidační stres. A s postupem věků riziko vzrůstá, přičemž v důsledku toho dochází k poklesu poznávání či rozvoje onemocnění mozku.

Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku

Špenát

I konzumace špenátu může pomoci bojovat se vznikem demence. Je to díky folátům, vitamínu E a vitamínu K. Jedna studie prokázala, že při konzumaci tří porcí špenátu nebo sytě barevné zeleniny snižuje riziko poklesu kognitivních schopností až o celých 40 %.

Mořské ryby

Sardinky, losos, tuňák, makrela – konzumace všech těchto vynikajících mořských ryb má mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Zařaďte je do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mozku prokazatelně prospívají.

Z výsledků řady studií se dá odvodit, že konzumace potravin bohatých na omega-3, jako jsou tučné ryby, může posílit funkci mozku.

A ptáte se, jaké že to ty tučné ryby jsou? Které obsahují vysoké hladiny omega-3? Sepsali jsme pro vás několik typů tučných ryb, které doporučujeme zařadit do jídelníčku:

Borůvky a ostružiny

Drobné modré kuličky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu K, C a rovněž vlákniny. Kromě toho působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě tím, že chrání paměťové buňky.

Ostružiny obsahují látky zvané polyfenoly, které podporují funkci mozkových buněk tím, že ničí záněty v mozku a usnadňují komunikaci mezi nervovými buňkami, neurony. Pozitivně se konzumace ostružin projeví i na naší schopnosti učit se.

Semínka (dýňová, slunečnicová apod.)

A opět ty omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho v nich najdeme mnoho mozku prospěšných prvků, např. železo, zinek, hořčík nebo vitamín E. Zmíněný hořčík má vliv na paměť a vůbec pozitivně podporuje správnou funkci nervové soustavy.

Káva

Pijete hodně kávy a je vám to vyčítáno? Nyní máte v ruce eso: Konzumace tří až pěti šálků kávy denně výrazně snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Káva je totiž plná antioxidantů a svůj vliv má i kofein samotný.

Olivový olej

Extra panenský olej bojuje proti ADDL. Proti čemu? ADDL jsou neurotoxiny, které mají vliv na ztrátě paměti a podporují vznik Alzheimerovy choroby.

Panenský olivový olej obsahuje složku oleocanthal v přírodní podobě, která by se do budoucna měla stát účinnou látkou v lécích právě na Alzheimera.

Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku

Kari

Exotické koření se zabydlelo i v naší kuchyni. A je to dobře, protože v něm obsažená látka kurkumin je silným bojovníkem proti Alzheimerově chorobě. Navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje přísun krve do mozku.

Šťáva z hroznů

I v hroznovém víně se nacházejí polyfenoly, podobně jako v ostružinách. Jejich efekt je stejný, vylepšují přenos nervových vzruchů mezi neurony. Výzkum rovněž prokázal, že pravidelná konzumace hroznové šťávy zlepšuje prostorovou paměť a učení nových dovedností.

Vaječné žloutky

Ve vaječných žloutcích najdeme vitamín B8 neboli cholin, který se podílí na vytváření buněčných membrán. Zpomaluje také stárnutí mozku a omezuje zapomínání. Kromě cholinu najdeme ve vaječném žloutku i značné množství železa, který podporuje okysličování krve.

Voda

Bez pořádného „zalévání“ mozku to nepůjde. Celý den myslete na pitný režim. Budete-li málo pít, budete více unavení, malátní a vaše kognitivní funkce půjdou strmě dolů.

Vypijte alespoň dva litry vody denně, v létě dvojnásobek.

Česnek

Látka obsažená v česneku, allicin, zlepšuje prokrvení mozku. Konzumace výrazně zvyšuje množství kyslíku v mozkových buňkách.

Problém je, že je potřeba česnek konzumovat zasyrova v přírodní formě, případně v tabletách.

Jak prospět mozku – shrnutí:

Výše uvedené tipy a suroviny, mohou podpořit váš mozek zejména po stránce výkonu a jeho pohody. Stejně tak, mohou nepřímo ovlivnit vaši paměť a koncentraci.

  • Některé potraviny, které jsme v přehledu zmínili, obsahují sloučeniny, které napomáhají, ale mohou ve větší dávce i škodit.
  • Suroviny, které podporují mozek a jeho kondici, by měly obsahovat zejména:
  • A jako doporučení dále uvádíme postupy, jak prospět mozku životosprávou:
  • stabilizovat a upravit svůj jídelníček
  • dostatečně hydratovat organismus
  • pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu či cvičení
  • omezit stres, třeba pomocí jogy nebo meditace
  • omezit konzumaci alkoholu
  • nekouřit a vyhýbat se lékům (které není nutné brát)

Potraviny pro mozek – pro jeho výkon a regeneraci

Aktuální článek: Potraviny pro mozek – pro jeho výkon a regeneraci

Omega 3 mastné kyseliny – jaké vybrat?

Autor: Ilona Brtová

O omega-3 MK toho bylo napsáno už hodně, proto na úvod jen stručně o pozitivních účincích. Víme, že pro lidský organismus jsou nepostradatelné a tělo si je neumí samo vyrobit, musíme je přijmout ve stravě nebo potravinových doplňcích. Mezi omega-3 MK  patří ALA (kyselina  α-linolenová), EPA (kyselina  eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

 Ryby jsou hlavním zdrojem EPA a DHA, rostlinné oleje jsou hlavním zdrojem ALA. Dalšími zdroji jsou ořechy a semena, zelenina  a některé ovoce, žloutek, drůbež a maso (záleží velmi na tom, jak jsou zvířata chována a krmena), které všechny společně přispívají menší množství n-3 mastných kyselin ve stravě.

 Jsou součástí každé lidské buňky, prokázány jsou ochranné účinky před vznikem aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění, ischemických chorob, mírní riziko infarktu, kladně ovlivňují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky, ochraňují před vznikem některých autoimunitních poruch (lupus, revmatoidní artritida …), nádorovými onemocněními atd. atd.

  Jejich přínos  pro lidský organismus je tak obrovský, že si dovolím tvrdit, že se jedná o doplněk  stravy číslo 1.

Omega-3 MK – znovuobjevené….?

Přínos omega-3 MK znaly už předchozí generace, možná, že si někdo vzpomíná   na vyprávění svých babiček a matek, které jako děti musely užívat odporně páchnoucí rybí tuk.

Zvlášť ve válečných letech, kdy potravinové zdroje byly značně omezené a rybí tuk byl běžně dostupný a za pakatel.

Dnes farmaceutické firmy díky poptávce zahltily trh drahými doplňky, většina lidí ale neví, jak se v nich orientovat a které si vybrat. Pokusím se vás v tomto článku  provést džunglí doplňků s omega-3 MK.

Konzumace mořských ryb                                                                                                                       

Nejbohatším zdrojem jsou mořské ryby žijící v chladných vodách (losos, makrela, halibut, sleď, tuňák). Obsah n-3 MK se liší podle místa, typu stravy, fáze zralosti, pohlaví, velikosti ryb, ročního období a teploty vody, v níž byly chyceny.

Libové druhy ryb jsou zdrojem EPA a DHA, ale v mnohem menší míře než tučné ryby. Pokud máte v povědomí  doporučení  „Jezte ryby, jsou zdravé“, zdá se, že pomalu ale jistě přestává platit.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Kojící Maminky?

V posledních letech bylo provedeno mnoho studií, které se zabývaly kontaminací ryb těžkými kovy, konkrétně rtutí. Z těchto výzkumů vyplynulo, že nejvíce zatížené jsou mořští dlouhověcí dravci, například žralok  a mečoun.

O této skutečnosti se můžete přesvědčit  na internetovém portálu bezpečnosti potravin v systému hlášení  RASFF, kde se tato varování se železnou pravidelností objevují (viz odkaz) 

Pro ty z vás, kteří se konzumace rybího masa nechtějí vzdát, doporučuji užívat selen a vitamin E (spolu snižují toxicitu methylrtuti). To alespoň naznačují nedávné studie.

Další studie, která se zabývala otázkou, zda vůbec ryby konzumovat, došla k závěru, že ano, ale jen v omezeném množství maximálně jedenkrát týdně. 

Zde také naleznete tabulku, z níž je patrné, že je vhodné jíst pouze malé ryby, zejména sardinky, tresky a makrely. Je nutné zvážit i konzumaci lososího masa vzhledem k tomu, že většina ho pochází z tzv.

„lososích farem“, což jsou v podstatě obrovské klece umístěné pod hladinou moře, často v regionech , které jsou pro ně absolutně nevhodné  (pobřeží mezi severní a jižní Amerikou).

Vystresované ryby jsou natěsnány v obrovských hejnech a krmeny kukuřicí, drcenými menšími rybami, barvivy (aby barva jejich svaloviny byla růžovočervená jako u divokých ryb, které ji mají díky krillu, jímž se živí), antibiotiky a antimykotiky, aby v tomto jim nepřirozeném prostředí vůbec přežily.

Ke zvážení  se nabízí  i stránka etická a ekologická – při komerčním rybolovu jsou oceány drancovány pomocí vlečných sítí, v nichž zahyne i spousta jiných živočichů. Loveny v obrovských množstvích už ani nestačí dospět a dále se rozmnožovat, čímž se výrazně narušuje mořský ekosystém. Ryby se zaživa porcují a trpí jako každý jiný živý tvor.

Pro ty z vás, kteří zvolí raději konzumaci ryb z našich řek, rybníků a nádrží, mám špatnou zprávu. Pominu-li  přednost lehce stravitelného masa, pak podle studie, kterou už v roce 2008 zadalo Ministerstvo zemědělství, obsah rtuti ve svalovině a vnitřnostech  českých ryb byl  potvrzen  a najdete zde i doporučené množství ke konzumaci.

U ryb ze sádek navíc byly nalezeny rezidua  nepovoleného léčiva (malachitové zeleně).

Farmaceutické společnosti distribuují v ČR převážně omega-3 MK získané právě z ryb a většina je  v želatinových kapslích. Výběr je poměrně velký (i když nesrovnatelný např. s USA a Novým Zélandem).

Při jejich koupi je nutné sledovat poměr EPA ku DHA (měl by být 3:1), pokud nechcete za drahý peníz užívat  neúčinný nebo málo účinný doplněk stravy. Navíc při procesu výroby jsou MK často zoxidované. V tomto odkazu  najdete, jak si na tom jednotlivé produkty stojí.

 (viz odkaz)                                                                                                                                

Optimální denní příjem je 2 až 4g čistých omega-3 EPA a DHA. Koncentráty EPA a DHA nedoporučuji z důvodu horší vstřebatelnosti. Kojenecké výživy obohacené o syntetické DHA rovněž nedoporučuji. (viz odkaz)

V kapslích se poměrně nově prodává olej z krillu (drobounký mořský korýš), který bývá velmi kvalitní a také drahý a také DHA z mořských řas. Osobně nevidím důvod, proč polykat gelové kapsle mnohdy pochybné kvality, pokud ovšem někdo neřeší rybí příchuť.

Osobně bych upřednostnila rybí olej v tekutém stavu, například z tresčích jater,tam je příchuť takřka neznatelná, navíc obsahuje  přirozeně vitamín  A a D (v tomto případě je  nedoporučuji již suplementovat).

Rovněž nedoporučuji těhotným ženám (riziko příliš velkého množství vitamínu A může způsobit  poškození nervového systému plodu) a v letním období, kdy díky slunci (pokud mu vystavujeme celé tělo) organismus sám vytváří dostatek vitamínu D.  Denní dávka je doporučována  5 gramů během jídla.

  • Rostlinné zdroje – ALA
  • Nejsou náhražkou za rybí tuk. ALA se přemění v těle na EPA a DHA jen omezeně (5-15%)
  • Doporučené denní množství: 2,2 g ALA (+ 0,65 g  EPA a DHA z rybího tuku).  

Dobrými zdroji ALA  jsou rostliny,zejménasója, řepka (obsah ALA 8-9%) a len setý (obsah ALA 50-60% se liší podle regionů, vstřebatelnost ale jen kolem 15%), který obsahuje i spousty vitamínů a minerálních  látek, vlákninu (inulin), lecithin (zlepšuje činnost nervové soustavy a mozku, niacin (vit. B3). Můžeme jíst přímo lněné semínko, které je ale nutné těsně před konzumací umlít nebo rozmixovat, což někomu může připadat nepraktické. Lepší volbou je koupit lněný olej, nejlépe v biokvalitě. 

Rakytník řešetlákový – zázrak, co se týče obsahu nenasycených MK, vitamínů, minerálních látek, antioxidantů (karoteny, lykopen,zeaxantin…).       

Šrucha zelná (portulák)  – jediný rostlinný zdroj obsahující DHA i ALA . Jsou obsaženy v zelených listech, uváděné množství se liší, ale je to mezi 0,2 až 0,4 gramy na 100 gramů  listů, opět další vitamíny a min. látky. Můžeme ji zkusit vypěstovat, pokud máme kde, roste velmi rychle a salát je z listů výtečný. 

Salvia Hispanica (chia semínka) je opět dobré umlít nebo alespoň namočit na dvanáct hodin do vody. Spousta druhů semen ve volné přírodě obsahuje ALA, volně žijící zvířata a ptáci, kteří se jimi mj. živí, jsou zdroji této MK v lidském potravním řetězci. Chovaná zvířata, která jsou krmena stravou obohacenou  např.

o  řasy, rybí moučky nebo rybí tuk, mají vyšší koncentrace EPA a DHA v jejich tkáních (svalovině) nebo třeba žloutcích. Je-li jejich strava obohacena o lněné semínko nebo lněný olej, pak má jejich maso, mléko nebo vejce větší obsah ALA.

Problém oxidace těchto kyselin se zatím nepodařilo vyřešit a mléko, maso a vejce mívají nepříjemnou pachuť, navíc rostou náklady na výživu zvířat.

Závěrem tedy doporučuji příjem EPA a DHA spíše z doplňků stravy, lépe v tekuté formě z krillu a mořských řas. K tomu pro vyváženost  (omega-6 MK) rostlinného původu ve formě oleje lisovaného zastudena v biokvalitě.

  1. DOPORUČUJEME:
  2. Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku Konzumace ryb zlepšuje činnost mozku
  3. Další články z kategorie Strava
  4. Všechny články

Potraviny, které podporují funkce mozku a brání před Alzheimerovou chorobou

12. 04. 2021 | Doba čtení 5 minut

Péče o náš mozek je stejně důležitá jako péče o ostatní části našeho těla. Je s nimi totiž úzce propojen. Proto je i pro mozek důležitá zdravá strava, pravidelné cvičení, sociální interakce a duševní stimulace. Vše toto může pomoci zachovat jeho zdraví i kognitivní funkce.

Zdravá a vyvážená strava s nižším obsahem nasycených tuků hraje zásadní roli v prevenci mnoha stavů, které zvyšují riziko demence, jako je cukrovka, obezita, hypertenze a srdeční choroby.

Lékaři ze švýcarské společnosti Biogen provozující informační web o Alzheimerově chorobě upozorňují, že středomořská strava, zejména konzumace ovoce, zeleniny a ryb, je spojena se sníženým rizikem mírného kognitivního poškození a demence. (Zdroj: www.

identifyalz.eu) Existují však potraviny, které funkce mozku přímo podporují.

Budete mít zájem:  Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Jednou…

Tučné ryby

Když se mluví o potravinách podporující mozek, ryby, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, jsou na prvním místě. Patří mezi ně losos, pstruh a sardinky. Je to tím, že asi 60 % mozku je tvořeno tukem a polovina tohoto tuku je typu omega-3.

Mozek totiž tento tuk používá k budování mozkových a nervových buněk a jsou nezbytné pro učení a paměť. Navíc studie z roku 2014 potvrdila, že lidé, kteří pravidelně jedli pečené nebo grilované ryby, měli v mozku více šedé hmoty. Ta obsahuje většinu nervových buněk, které řídí rozhodování, paměť a emoce.

A jak je také známo, „šedé buňky mozkové“ požíval i známý Hercule Poirot, n'est-ce pas?

Káva

Pokud jste milovníci kávy, zbystřete. Mozku totiž pomáhá jak kofein, tak také antioxidanty, které tento nápoj obsahuje. Navíc zvyšuje bdělost, díky blokování „chemického posla„ nukleosidu adenosin, který způsobuje ospalost.

Mozku pomáhá jak kofein, tak také antioxidanty, které káva obsahuje Zdroj: Reda.G / Shutterstock.com

Káva také posiluje některé z „příjemných“ neurotransmiterů, jako je serotonin. Díky němu se cítíme veselí. Dlouhodobé pití kávy také souvisí se sníženým rizikem neurologických onemocnění, jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Brokolice

Tato rostlina nejen, že mozek připomíná, opravdu je, jako bohatý zdroj antioxidantů a vitamínu K, pro mozek prospěšná. Vitamín K je rozpustný v tucích a je nezbytný pro tvorbu sfingolipidů, typu tuku, který hustě obaluje mozkové buňky. Několik studií také potvrdilo, že když starší dospělí konzumovali více vitamínu K, zlepšila se jim paměť.

Kurkuma zlepšuje paměť u lidí s Alzheimerovou chorobou Zdroj: tarapong srichaiyos / Shutterstock.com

Kurkuma

Kurkuma se v poslední době stala superpotravinou, která pomáhá s různými zdravotními komplikacemi.

Bylo prokázáno, že kurkumin – aktivní složka kurkumy, prochází hematoencefalickou bariérou, což znamená, že může přímo vstoupit do mozku a prospět tamním buňkám.

Zlepšuje navíc paměť u lidí s Alzheimerovou chorobou a může pomoci odstranit amyloidové plaky, které jsou charakteristickým znakem tohoto onemocnění.

Dýňová semínka a ořechy

Dýňová semínka obsahují silné antioxidanty, které chrání tělo a mozek před poškozením volnými radikály. Jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku, železa, zinku a mědi, které podporují zdraví mozku. Hořčík je nezbytný pro učení a paměť. Zinek je zásadní pro nervovou signalizaci.

Měď používá mozek k řízení nervových signálů a nedostatek železa je často charakterizován mozkovou mlhou a zhoršenou funkcí mozku. Ořechy jsou zase skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitamínu E.

Studie z roku 2014 ukázala, že ořechy mohou zlepšit poznávání a dokonce pomáhat předcházet neurodegenerativním onemocněním.

Stejně jako v případě kávy, kofein v zeleném čaji podporuje funkci mozku Zdroj: Shutterstock.com / 5 second Studio

Zelený čaj

Stejně jako v případě kávy, kofein v zeleném čaji podporuje funkci mozku. Má ale také další složky, díky nimž je spojován se zdravím.

Jedním z nich je L-theanin, aminokyselina, která může procházet hematoencefalickou bariérou a zvyšovat aktivitu neurotransmiteru GABA, což pomáhá snižovat úzkost a cítíte se uvolněnější.

Je také bohatý na polyfenoly a antioxidanty, které mohou chránit mozek před mentálním úpadkem a snižovat riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Vejce

Vejce jsou dobrým zdrojem několika živin vázaných na zdraví mozku, včetně vitamínů B6 a B12, folátů a cholinu. Cholin je důležitá mikroživina, kterou tělo používá k tvorbě acetylcholinu, neurotransmiteru, který pomáhá regulovat náladu a paměť. Dvě nezávislé studie zjistily, že vyšší příjem této mikroživiny souvisí s lepší pamětí a duševními funkcemi.

Zahrňte tyto potraviny do vaší stravy. Můžete tak pomoci podpořit zdraví vašeho mozku a zvýšit bdělost, paměť a náladu. (Zdroj: www.healthline.com)

Zdravá ryba aneb proč ji vlastně konzumovat

Tradicí v naší republice je smažená ryba na štědrovečerní stůl. Jak to ale vypadá během roku? Češi jsou v konzumaci ryb v porovnání s celoevropským průměrem pozadu. Spotřeba ryb je dlouhodobě nízká – pouhých 5,7 kg na osobu ročně.

To je pro zemi, kde má rybářství, nejstarší řemeslo vůbec, několikasetletou tradici, nepříznivá zpráva. Zvláště když je známo, že průměrná spotřeba v zemích EU je 22 kg na osobu.

Oddělení léčebné výživy FN Brno radí, jak často ryby jíst a jak si je co nejlépe připravit.

Rybí maso je lehce stravitelné, při kuchyňském zpracování nevyžadující k přípravě dlouhou dobu ani vysoké teploty.

  Obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin (15-20 g na 100 g), nízký obsah cholesterolu, nulový obsah sacharidů, je bohaté na zinek, selen, železo a vitamín B12. Mořské ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu.

Tuk z rybích jater je zdrojem vitamínu A i D, konzervované ryby s měkkými poživatelnými kostmi obsahují mnoho vápníku.

Konzumace rybího masa je zdraví vysoce prospěšná, a to hlavně proto, že snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Aktivně snižuje cholesterol, krevní tlak, tvorbu trombů, snižuje riziko infarktu, má výborný vliv na udržení správných funkcí nervové soustavy a mozku. Dále snižuje riziko diabetu 2. typu, zlepšuje činnost štítné žlázy a má pozitivní vliv při léčbě rakoviny.

  • Omega-3 mastné kyseliny se podílejí na redukci hmotnosti a nadbytečného podkožního tuku, díky nim tělo při fyzické aktivitě lépe dokáže využít energii z tuků.
  • Omega-3 rovněž významně ovlivňují vzhled kůže, její pružnost a hebkost, tvorbu vrásek, vzhled a kvalitu vlasů a nehtů, zmírňuje příznaky lupénky, zlepšují kvalitu spánku a jsou nezbytné pro vývoj očí.
  • Jak často jíst ryby?
  • Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky uvádí směrem ke konzumentům výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, včetně mořských, kde je výhodou u tučnějších ryb vyšší obsah omega-3 mastných kyselin v celkovém množství cca 400 g/týden.

V Nutriční poradně doporučujeme konzumaci různých druhů ryb, ale i střídání technologické úpravy. Ryby můžeme připravovat nejen ve formě plátku masa, ale i jako rybí salát, pomazánku, polévku apod. Proč by nám měla ryba chutnat, pouze když plave v oleji?

Dle spotřebitelského průzkumu považuje až 66 % Čechů ryby za drahé, ale nákup ryb rodinný rozpočet rozhodně položit nemusí – pokud není možnost koupit si čerstvou rybu, můžeme sáhnout po konzervovaných, marinovaných nebo mražených rybích produktech vysoké jakosti.

Používají se tři druhy mražení – velmi kvalitní přímo na moři (tzv. seafrozen), mražení čerstvých ryb na pevnině a nejméně šetrné je dvojité zamrazování, kdy při této úpravě ztrácí rybí maso velké množství vody a stává se sušším. Ovšem k vytvoření povrchové glazury proti vysychání rybího masa je malé množství vody potřeba.

K „zaručeným“ informacím patří i různá sdělení zabývající se obsahem škodlivých látek v rybím mase. Vliv přirozeného prostředí ryb jistě svou roli sehrává.

Zdravotní nezávadnost ryb, stejně jako všech ostatních potravin, je však důsledně sledována kontrolními orgány, stejně přísné kontrole podléhá i prodej ryb v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách (Rybnikářství Pohořelice, Moře v Brně…).

Naproti tomu, kde ryby rostou, čím se přikrmují, jak se s nimi zachází, se může na kvalitě masa podepsat i velmi pozitivně.

  1. A proto neváhejme a udělejme něco pro své zdraví.
  2. Na přípravu budete potřebovat:
  3. Kapr – porce můžeme nakrájet dle libosti; brambory; čerstvý rozmarýn; sůl.
  4. Na marinádu:

4 pol. lž. rozpuštěného másla; pár snítek rozmarýnu a tymiánu; 1 k. l. sladké papriky; špetka pálivé papriky, pepře, drceného kmínu; 1/2 cibule; 2 stroužky česneku

Připravíme marinádu z uvedených ingrediencí. Pomažeme s ní ryby a necháme 2 hodiny marinovat.

Brambory nakrájíme na plátky a rozprostřeme je na dno pekáčku. Osolíme je a posypeme rozmarýnem. Na ně poklademe ryby a malinko podlijeme vodou. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na půl hodiny. Aby se maso pěkně opeklo, zapneme na pár minut gril. A je hotovo, ryba i s přílohou z jednoho pekáčku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector