Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví

Jiřina Kavková (Bydlet.cz), 4.02.2015

KOMBUCHA – CHARAKTERISTIKA

Kombucha nebo jinak také ‚čajová houba‘ nebo ‚magická houba‘, je starověký nápoj a léčebný produkt, který pochází z Asie, kde byl po staletí ceněn zejména jako elixír mládí a ochrana před kvasinkovými infekcemi.

Jde o přirozeně žijící symbiotické společenství rozmanitých kvasinek, řas a různých bakterií. Během oxidačního a kvasného procesu v oslazeném čaji proběhne mnoho chemických reakcí, přičemž se vytvářejí mnohé zdraví prospěšné látky.

Kombucha spotřebovává cukr a na výměnu uvolňuje do roztoku různé cenné látky: kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B1, B2, B6, B12, D, E, K a C, L-kyselinu mléčnou (+), kyselinu usnovou, šťavelovou, octovou, alkohol (0,5% -1%,) oxid uhličitý, železo, draslík, vápník, kobalt, měď, magnézium, mangan, sodík, zinek, kvasinky (cca 2,5 milionu buněk v 1ml kombuchového nápoje) atd. Přítomnost bakterií mléčného kvašení ocení hlavně lidé, kteří ze své stravy vyloučily mléčné výrobky.

Vzhled kombuchy závisí na použitém čaji a délce kvašení, pohybuje se od jemné medové (zelený čaj) až po načervenalé odstíny (šípkový čaj). Chuť kombuchy je ovlivněna použitým čajem, kvalitou vody, množstvím cukru, teplotou v místnosti a délkou fermentace, také použitým kvasným nálevem na začátku fermentace.

Při dodržení správného postupu výroby má být chuť nápoje sladkokyselá a nápoj má být jemně perlivý (způsobené přítomností CO2, který vzniká při výrobě). Chuť nápoje můžeme ovlivnit prodloužením doby kvašení, protože pokud kultura kombuchy spotřebuje většinu cukru, nápoj bude kyselejší.

Ve zkratce se dá říci, že nikdy se nepodaří získat úplně stejnou chuť.

Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví

KOMBUCHA – ÚČINKY

Příznivé účinky kombuchy:

• posiluje imunitní systém • působí antibioticky • pročišťuje organismus od škodlivých látek (těžké kovy, nikotin, alkohol …

) • podporuje trávení a příznivě působí na střevní mikroflóru • posiluje játra a ledviny • zlepšuje fyzickou výkonnost • regeneruje nervový systém a snižuje tělesnou únavu • pomáhá stabilizovat krevní cukr • snižuje hladinu cholesterolu v krvi • má protialergické účinky • pomáhá při regulaci krevního tlaku a regulaci menstruace, působí proti rakovině, dně, hemeroidům, vápenatění žil, revmatismu, artróze, artritidě, trombóze, skleróze-multiplexu, kožním onemocněním, plísním apod.

Nepříznivé účinky kombuchy

Na začátku užívání kombuchy se může vyskytnout tzv. pálení žáhy, střevní potíže, až průjem. Jsou to důsledky pročišťování organismu.

Tyto obtíže se dají zmírnit vyšším příjmem jiných tekutin, pitím menšího množství kombuchy, případně pitím nápoje z kombuchy během jídla. Po krátkém čase by měly tyto potíže ustoupit.

Co se týče dlouhodobého pití kombuchy, nebyl proveden žádný relevantní výzkum.

  • KOMBUCHA – DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ
  • Doporučená denní dávka při zdravotních potížích je cca 0,5l kombuchy denně (ráno nalačno vypít 150 ml, v poledne a večer před nebo po jídle 150 ml).
  • Preventivní dávka je cca 200 ml denně ráno nalačno.

Těhotné a kojící ženy mohou kombuchu pít po konzultaci s lékařem, kvůli kofeinu, který obsahuje. Vhodná je pro ně kombucha ze šípkového čaje (i pro děti), protože ta kofein neobsahuje.

Denní dávka pro děti je poloviční.

Vyléčeným alkoholikům se kombucha nedoporučuje pít, protože obsahuje malé procento alkoholu (okolo 0,5% -1%). Toto množství je běžně pro spotřebitele neškodné.

Po třech týdnech užívání se doporučuje týden vynechat a pokračovat znovu v třítýdenním intervalu. Toto rozmezí je třeba dodržet, aby si tělo na pomoc kombuchy příliš nezvyklo, neboť by mohlo nedostatečně reagovat na její pozitivní účinky.

Kombucha je dostupná v supermarketech i v obchodech se zdravou výživou. Mnozí si však kombuchový nápoj raději připravují doma.

  1. KOMBUCHA – DOMÁCÍ PŘÍPRAVA
  2. Potřebujeme:
  3. • kulturu kombuchy • kombuchový nálev (3 dcl) • 3 l vody • 10 g sypaného čaje • 210 – 270 g cukru • vařečku, hrnec a sítko • prodyšnou tkaninu (lněný nebo bavlněný ubrousek) • gumičku • 4 litrovou skleněnou láhev (například od okurek)
  4. Při práci dodržujeme maximální hygienu a nepoužíváme kovové pomůcky!
  5. Postup přípravy:

Vodu v hrnci (smaltovaný) přivedeme do varu a krátce necháme vřít. Odstavíme. Nasypeme čaj (sypaný černý louhujeme 10 minut; zelený louhujeme 3 – 5 minut) Hotový čaj nalijeme přes sítko do připravené láhve. Přidáme cukr, mícháme, dokud se nerozpustí a necháme vychladnout na cca 25 – 30 °C.

Přilijeme kombuchový nálev a vložíme kombuchového kulturu (hladkou stranou nahoru) Otvor lahve přikryjeme prodyšnou tkaninou a stáhneme gumičkou. Kvasnou nádobu uložíme na klidné a teplé místo bez přímého slunečního záření, cigaretového kouře a výparů z kuchyně.

S lahví během kvašení příliš nehýbeme, nápoj nemícháme, necháme kvasit 8 – 10 dní při pokojové teplotě kolem 21 – 25 °C. 8.den můžeme pomocí slámky ochutnat nápoj. Správně zkvašený kombuchový nápoj má mít sladkokyselou chuť a jemnou perlivost.

Pokud máme nápoj zkvašený, opatrně vyjmeme kultury kombuchy (novou dceřinou kombuchu, která se vytvořila na povrchu i mateřskou, kterou jsme tam vložili), opláchneme je vlažnou vodou, odlijeme si cca 3 dcl nápoje, který později použijeme na další kvašení.

Hotový nápoj přelijeme přes nálevku se sítkem do připravené láhve (nejvhodnější je skleněná, ale mohou být i PET). Kombuchový nápoj skladujeme v chladu, tehdy se zpomalí kvasný proces, který stále probíhá, ale ne už v takové míře jako v kvasné nádobě. Nebo ho můžeme skladovat při pokojové teplotě, čímž se zvýší podíl CO2, tedy nápoj bude perlivejší.

Může se stát, že kultura kombuchy po vložení do kvasné nádoby klesne na dno. To však nijak neovlivňuje kvasný proces. Během kvasného procesu se nám v láhvi kromě nové kultury kombuchy vytvoří i drobné tmavé ‚shluky‘, které plavou nebo sednou na dno. Jsou to zbytky čaje.

Na dně láhve se usadí odumřelé kvasinky bledé barvy, což je přirozený jev kvašení. Kulturu kombuchy ani nálev nikdy nepřidáváme do horkého čaje, znehodnotila by se. Dceřiné kultury kombuchy potřebují delší dobu, než budou dostatečně biologicky aktivní, proto je třeba použít min.

2ks dceřiné kultury kombuchy do jedné kvasné nádoby.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk

  • Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví
  • Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví
  • Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví
  • Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví
  • Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví

Zaostřeno na kombuchu – ProKrásnéTělo.cz

Kombucha a její účinky – chutně ke zdraví

Co to ta kombucha vlastně je? Odpověď není složitá. Kombucha je houba, resp. kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Na dálném východě je kombucha známa již po celá staletí a hojně využívána jako skutečný životabudič a elixír mládí.

Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852.

Čajová houba 

Kombucha, nazývaná také jako čajová houba, je soudržná kolonie mnoha druhů kvasinek, bakterií a jiných organizmu, obsahuje různé kyseliny včetně mléčné a mnoho vitaminů.

U mladších kultur vypadá jako rosolovitý průsvitný útvar, starší kultura se podobá gumovému nahnědlému plátku – vypadá jako tlustý mastný lívaneček. Na pohled tato „houba“sice moc vábně nevypadá, ale její účinky jsou úžasné.

Z houby se kromě léčivého nápoje vyrábí například krémy a pleťové masky, které mají regenerační a uzdravující účinky.

Tajemství léčivého nápoje

Kombuchový nápoj má medový až tmavěčervený nádech, perlí jako sekt a chutná jako jemné jablečné víno – připomíná například burčák nebo jablečnou zkvašenou limonádu či mošt. Jedná se tedy o chutný nápoj, který má mnoho příznivých léčebných účinků.

Kombucha je jako doplněk stravy pro své příznivé účinky doporučována na mnoho problémů – od bolestí hlavy, žaludečních a menstruačních potíží, zácpy až po nemoci jako jsou například artritida, hemoroidy, cukrovka nebo nervové problémy, nespavost, stres a podobně. Především účinky na trávicí systém jsou známé.

Kombuchový nápoj udržuje střevní mikroflóru, působí detoxikačně a odvádí z těla nepříznivé látky. Zároveň je vhodným nápojem při redukci tělesné hmotnosti.

Souhrnně lze říci, že pročišťuje organizmus od toxických látek, podporuje imunitu a harmonizuje látkovou výměnu, zlepšuje tělesnou kondici a při pravidelné konzumaci působí jak preventivně, tak výrazně pomáhá při léčbě.

Co se týče množství vypitého nápoje, minimální denní dávkou jsou dva decilitry, nejlépe ráno nalačno. Samozřejmě je možné vypít denně i větší množství kombuchového nápoje, zvláště při horším zdravotním stavu.

Mějte ale na paměti, že vše se má užívat s mírou! Aby bylo dosaženo blahodárného účinku na zdraví, je třeba nápoj pít dlouhodobě. Někdy se pozitivní účinky dostaví již po kratší době, jindy až po měsících či po roce. Záleží na druhu a závažností onemocnění i organizmu toho kterého jedince.

Jestliže ale nemáte smysl a trpělivost pro pravidelné a dlouhodobé užívání, i sklenka tu a tam pro chuť má své blahodárné účinky! 

Pokud máte známého, který kombuchu pěstuje, určitě vám rád houbu dá. Druhá možnost je koupit si násadu – mateční kulturu – v obchodě se zdravou výživou (cena je 85-95 Kč) nebo bioprodejnách. V těchto obchodech je k mání i hotový kombuchový nápoj v lahvích nebo krabicích.

Třetí možnost je využít internetových nabídek soukromých pěstitelů této jedinečné čajové houby a zároveň od nich získat zkušeností s rozmnožováním a třeba i návod na přípravu léčivého kombuchového nápoje. Kombuchoví příznivci jsou totiž k nezastavení.

Budete mít zájem:  Horší či špatný čich může být varovným signálem vážných zdravotních problémů

Neváhejte a přidejte se k nim!

Autor: Jarmila Tománková

Konečně KOMBUCHA! | Prameny zdraví

Hledáte způsob, jak zlepšit své trávení, zvýšit svou odolnost, snížit svůj tlak, odbourat přebytečný cholesterol, zlepšit pružnost cévního systému, podpořit funkci jater, vyčistit svůj organismus nebo snížit svou váhu? Jednou z možností může být třeba právě pro vás starý čínský nápoj kombucha.

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Kombucha je fermentovaný nápoj s lahodnou chutí a unikátními léčebnými účinky.

Je to 100% přírodní produkt (bez přídavku umělých chemických látek), který vzniká kvašením společenství mikroorganismů v živném roztoku čaje a cukru (za přísně kontrolovaných výrobních podmínek a za předepsané teploty).

Kvašením vznikají lidskému organismu prospěšné enzymy a řada dalších cenných látek – např. vitamíny řady B, kyselina mléčna, jablečná a glukoronová, laktobacily a minerální látky.

Jedním z hlavních důvodů, proč kombucha účinkuje na široké spektrum nemocí, je její neobyčejná schopnost odbourávat z těla škodlivé látky (i těžké kovy, alkohol, nikotin a mnohé další – čistící účinek se přitom projevuje v celém organismu). Významnou roli hraje přitom zejména obsah kyseliny glukoronové. Jakmile vyloučíme z těla toxiny, mnoha orgánům se vrátí jejich přirozená schopnost správné funkce.

Kombucha čistí žlučník, stimuluje funkci jater a posiluje ledviny. Kombucha harmonizuje činnost slinivky a žaludku, rychle pomáhá řešit vleklé problémy se zácpou a celkově povzbuzuje metabolismus. Pravidelné pití několikrát za den působí proti dně, tvorbě močových kamenů, zánětům žaludeční sliznice a vysokému krevnímu tlaku.

Ve Švýcarsku bylo již v šedesátých letech při jednom vědeckém výzkumu zjištěno, že pití kombuchy je (vzhledem k obsahu baktérií mléčného kvašení) prospěšné pro střevní mikroflóru (což má význam pro celkovou imunitu organismu). Obliba kombuchy se následně v této zemi tak zvýšila, že ji začaly prodávat i lékárny.

Kombucha je vhodná při léčebných půstech (a to nejen pro své čistící vlastnosti, ale i vyrovnáváním hladiny glukózy při náhlém poklesu cukru v krvi).

Pití kombuchy se projevuje mimo jiné i zjemněním a vyčištěním pokožky. Protože má kombucha výrazné účinky při kožních poruchách, v některých zemích ji používají jako masážní roztok při celulitidě.

V některých případech byl zaznamenán pozitivní účinek kombuchy i při padání vlasů.

Kombuchu lze doporučit také těm, kdo trpí nervozitou, nespavostí, chronickou únavou, duševním stresem a žaludeční neurózou.

V Brazílii, kde je kombucha oblíbeným nápojem, si velmi cení její schopnosti snižovat váhu. K tomuto účelu doporučují pít ji třikrát denně před jídlem.

Na našem trhu se vyskytují dva druhy kombuchy, jednak v černém čaji, což je původní recept, novinkou pak je kombucha v čaji zeleném, která je navíc prospěšná i antioxidačními účinky, které jsou tomuto čaji vlastní. (Pouze zelený čaj obsahuje speciální látky – katechiny, které výrazně potlačují růst rakovinných buněk.) Zdravotní účinky kombuchy se v tomto případě ještě zvyšují.

Kombucha je – vzhledem ke svému přírodnímu charakteru, detoxikačním a léčivým účinkům a lahodné chuti – unikátním nápojem, který může úspěšně nahradit mnohé nápoje, které si vedle přívlastku (možná) ‚chutný‘ adjektivum ‚zdravý‘ napsat rozhodně nemohou. Ideální je vypít skleničku kombuchy (2 dl) nalačno před snídaní, možno je ovšem pít i více přes den.

Miriam Theimerová

Počet přečtení: 7 931 Datum: 1. 1. 1970

Kombucha, houba s léčivými účinky

02. 01. 2009 | Doba čtení 6 minut

Starověký léčebný nápoj zvaný kombucha má pravděpodobně původ v Asii. Odtud putoval přes Rusko až do západní Evropy. Všude byl pokládán za chutný a zdravý nápoj s podivuhodnými léčivými účinky. Někdy se mu výstižně říká čajový kefír, ale také kombuchové víno.

Pití kombuchy se stalo populární léčebnou metodou již ve dvacátých a třicátých letech minulého století v Rusku, Československu, Německu a v Rakousku. V poválečných letech proslulost lahodného kvašeného nápoje téměř zanikla. Až v sedmdesátých letech se kombucha znovu stala hitem.

Oblíbený nápoj vzniká díky kombuchové houbě, která žije v roztoku čaje a cukru. V něm tuhý houbovitý terč postupně narůstá. Nejprve se rozprostře přes celou hladinu čaje a poté tloustne. Pokud je houba pěstována správně, prospívá a roste, může doprovázet svého majitele po celý život.

Jak připravit kombuchový nápoj

Pro začátek si obstaráme základní kulturu − násadu kombuchy. Běžně ji prodávají v prodejnách biopotravin. Mateční kultura kombuchy je známá též pod názvem scoby.

Dále budeme potřebovat cukr nebo med a černý či zelený čaj. Druhy čajů můžeme libovolně kombinovat.

Získáme tím téměř nekonečné spektrum chutí i vůní kombuchového nápoje.

Základní recept

Z 1 až 2 vrchovatých polévkových lžic volně sypaného čaje nebo ze 4 sáčků vyluhujeme 1 litr čaje. Můžeme použít i směs černých a zelených čajů.

Výluh osladíme 4 až 6 polévkovými lžícemi cukru nebo 2 lžícemi medu. Ke snížení obsahu cukrů je možno použít i lístky stevie, tzv. sladké trávy, přírodního rostlinného nekalorického sladidla. Při použití menšího množství cukru musíme počítat s tím, že kvašení bude trvat déle, nejméně 9 dnů.

Co je během přípravy nápoje zvláště důležité 

  • Kvasinky potřebují pro svůj život řepný cukr, po vykvašení nebude méně slazený nápoj téměř obsahovat sacharidy. Vždy je nutné vyzkoušet optimální dávkování!
  • Skleněnou dvoulitrovou láhev dokonale vymyjeme (nepoužíváme saponáty!) a vypaříme vařící vodou. 
  • Dbáme, aby kultura nepřišla do styku s kovy.
  • K uzavření láhve budeme potřebovat čisté přežehlené plátno nebo papírový ubrousek a gumičku.
  • Kombucha je živá mikrobiální kultura − vysoká teplota ji zabíjí! Nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C.  

Jak postupujeme

  1. Do vypařené sklenice nalijeme čajový výluh, rozpustíme cukr nebo med, případně osladíme spařenými listy stevie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu (23 až 25 °C). Při nižších teplotách by houba špatně narůstala.
  2. Přidáme zakoupenou kulturu kombuchy, hrdlo láhve uzavřeme plátnem a zavážeme. Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat.

    Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba samostatně, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.

  3. Plnou láhev postavíme na temné místo a necháme kvasit (fermentovat) týden až 10 dní. Po této době nápoj scedíme do zvláštních láhví a kal, který zůstane na dně sklenice, použijeme na další dávku kombuchového nápoje jako násadu.

Chuť můžeme kontrolovat brčkem

Hotový kombuchový nápoj bude mít kyselou chuť s perlivou jiskrou; připomíná jemné perlivé víno. S délkou kvašení můžeme experimentovat. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru v hotovém ‚čajovém víně‘ zůstane a tím silnější a ostřejší chuť bude ‚kombuchové víno‘ mít.

Hotový vykvašený mok stahujeme hadičkou jako ovocné víno do plastových láhví. Pokud bude výsledný nápoj příliš sladké a nevýrazné chuti, necháme jej kvasit o několik dní déle. Kombuchový nápoj by měl v uzavřené láhvi vydržet nejméně měsíc.

Čím je kombucha zdravá

Kombuchové čaje podobně jako ostatní zákysové nápoje (kefíry, jogurty, acidofilní mléka) podporují přirozenou imunitu organizmu, regulují trávení pomocí životodárné mikroflóry působící ve střevním traktu. Pomáhají při dně, revmatismu, artróze, některých kožních onemocněních, regulují stolici. Doporučují se zejména jako prevence onemocnění ve stáří a lidem pracujícím v neustálém stresu.

Kombuchový nápoj obsahuje kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B 1, B 2, B 6, B 12 a C, L-kyselinu mléčnou (+), kyselinu usinovou, šťavelovou, octovou, alkohol, oxid uhličitý.

Nápoj pijeme ráno na lačno (asi 2 dcl), pak sklenici po každém jídle nebo kdykoli podle chuti. Můžeme ho pít i při snižování tělesné hmotnosti. Navozuje pocit sytosti a je vhodnou součástí pitného režimu, a to i pro metabolismus diabetiků a nemocných trpících obezitou.

Nápoj se dobře uchovává a má poměrně dlouhou skladovací dobu. Obsahuje jen nepatrné množství alkoholu; je vhodný i pro děti. Pro ženy, které pečují o svoji pleť, se doporučuje kombuchovým čajem omývat obličej místo pleťovou vodou. Poslouží i jako podpůrná léčba proti akné.

Kombucha – Jan Larysz

KOMBUCHA

Co je to kombucha?

Čajová houba kombucha, u nás známá před druhou světovou válkou jako teekvas, pochází z východoasijské oblasti, je již po mnoho staletí oblíbené domácí léčivo. Ve starém čínském císařství za Tain dynastie (221 př.n.l.), byl tento lék považován za prostředek k získání nesmrtelnosti.

Přes Čínu, Koreu, Japonsko, Indii a Rusko se kombucha rozšířila také do evropských zemí, kde si ji pro její léčivé účinky při onemocnění látkové výměny velmi oblíbili. Až do druhé světové války, byla skoro v každé domácnosti. Během války však vlivem nedostatku pravého čaje a cukru kombucha mizí a pomalu upadá v zapomnění.

Pouze v literatuře té doby se můžeme o této čajové houbě sporadicky dočíst, jako o cenném osvěžujícím nápoji. Hans Irion píše ve své učebnici pro drogisty o kombuchše “Požitím tohoto nápoje se nápadně oživuje celý žlázový systém organismu, jakož i výměny látkové.

Tento teekvas slouží jako výtečný preventivní prostředek proti dně, revmatismu, frunkuloze, kornatění cév , vysokému tlaku, nervozitě, ochablosti střev a projevům stárnutí. Rovněž pro sportovce a duševně pracující se velice doporučuje. Podporováním látkové výměny se odstraní, nebo zamezí přílišnému tloustnutí.

Tímto nápojem dostaneme do těla mikroorganismy, které přeměňují škodlivé usazeniny, jako kyselina močová, cholesterin a pod. na lehce rozpustné látky a tím umožní jejich odstranění. I hnilobné střevní bakterie budou odstraněny‘.

Kombucha je nápoj vzniklý procesem fermentace kombuchové kultury a čajového nálevu. V závislosti na době fermentace má sladkokyselou chuť a výrazně pozitivní vliv na zdraví.

Kombuchová kultura je společenství několika druhů bakterií a kvasinek (anglicky SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Základním stavebním prvkem je mikrobiální celulóza bakterie Acetobacter xylinum. Kultura má pevnou konzistenci, je bílá, průsvitná, bez chuti a vůně. V nálevu obvykle plave na povrchu.

Kultura obsahuje:

  • octové bakterie Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides, Bacterium gluconicum a další
  • několik druhů kvasinek čeledi Schizosaccharomycetaceae (hlavně Schizosaccharomyces pombe), Saccharomycodaceae (Saccharomycodes ludwigii) a Saccharomycetaceae (např. Pichia fermentans a Saccharomyces cerevisiae)

V průběhu fermentace kultura spotřebovává živiny z čaje, cukr, kyslík a vytváří následující látky:

  • organické kyseliny (L–mléčná (+), glukuronová, glukonová, octová, šťavelová (oxalová), usninová, listová (B4), uhličitá, máselná, nukleová, citrónová, jablečná) a aminokyseliny (pH 2,6 – 3,2)
  • vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C
  • proteiny (cca 15 g/l) a enzymy
  • alkohol (0,5% – 1%), oxid uhličitý

Dále kombucha obsahuje látky přítomné už v původním čaji, tj. různé minerály, třísloviny, kofein (cca 75%) a zbytkový cukr (cca 30%). Významné jsou i bakterie a kvasinky, které se pohybují i mimo samotný disk kultury. Právě vzniklé kyseliny dodávají kombuše charakteristickou kyselou chuť. Čím delší je doba fermentace, tím více kyselin (a méně cukru) kombucha obsahuje.

Vliv na zdraví

Kombucha působí na organismus jako celek. Pozitivně ovlivňuje prakticky všechny funkce:

  • podporuje přirozenou imunitu organismu
  • zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci a působí jako stimulant
  • odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol
  • regeneruje buněčné stěny
  • reguluje trávení, střevní mikroflóru, podporuje metabolismus
  • pomáhá jako prevence i léčba rakoviny
  • odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy
  • pomáhá snížení tělesné hmotnosti (3x denně před jídlem)
  • dále léčí nebo zmírňuje: alergie, kloubní onemocnění, kožní onemocnění (obklady), problémy s funkcí ledvin a žlučníku (pročišťuje žlázy), vysoký krevní tlak, obecně nemoci pokročilého věku
  • Kyselina citrónová – podporuje detoxifikaci organismu.
  • Kyselina L–mléčná (+) – podporuje detoxifikaci a krevní oběh, reguluje hladiny pH; velmi významná pro prevenci i léčbu rakoviny.
  • Kyselina uhličitá – reguluje úroveň pH krve a napomáhá uvolňování CO2 z organismu.
  • Kyselina listová (vitamín B4) – nezbytná pro metabolismus bílkovin, tvorbu červených krvinek, buněčný růst a dělení; zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin; prevence nejzávažnějších onemocnění, jako jsou nádorová onemocnění (rakovina plic, prsu a tlustého střeva), nemoci srdce a krevního oběhu, některých neurodegenerativních nemocí (Parkinsonova a Alzheimerova choroba) a nemocí nedostatečné imunity (včetně AIDS a CFDIS – chronický únavový syndrom); velmi důležitá pro vývoj nenarozených dětí
  • Kyselina glukonová – účinná proti některým kvasinkovým infekcím; používá se jako konzervant
  • Kyselina glukuronová – klíčová pro detoxifikaci organismu, váže na sebe škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle a ledvinách, které se tak mění na konečné produkty látkové výměny, a odvádí je s močí z těla; povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a podporuje látkovou výměnu; tato kyselina je ve vázané formě základem důležitých polysacharidů jako je kyselina hyalurónová (základní látka vaziva), chondroitinsulfát (základní látka chrupavek), mukoitinsulfát (základ žaludeční sliznice a oční skloviny) a heparin (proto kombucha pomáhá při oslabení vaziva, při artróze, artritidě, při poškození žaludeční sliznice a bolestech oční skloviny); kyselinu se doposud nepodařilo vyrobit synteticky
  • Kyselina usninová – má antibiotický efekt
  • Kyselina jablečná – podporuje detoxifikační procesy
  • Aminokyseliny – nutné pro správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému; stimulují růst svalové hmoty a urychlují regeneraci organismu; pomáhají při depresích, chronických bolestech, oparech, sportu i při hubnutí
  • Vitamín B1 (thiamin) – vliv na bolesti rukou nohou a v kříži, potíže při porodu, neschopnost kojit, nechuť k jídlu, zácpu, žaludeční choroby, kornatění, neuralgie, ischias, Beri-Beri, – mizení svalů-vodnatelnost, nedostatek dechu, únava, opuchliny kloubů, bolesti ve svalech, ochablost, křečové žíly, tvoření odpadových kyselin, nervové nemoci,duševní výkon, závrať, srdeční úzkost, nervové bolesti, slabé svaly, diuretické účinky
  • Vitamín B2 (riboflavin) – mírní poruchy trávení, vyčerpanost, hubnutí, ochrnutí svalů, odbourává cukry a tuky, zlepšuje tvorbu bílkovin, zrak, kožní onemocnění; s využitím železa se tvoří hemoglobin
  • Vitamin B3 (niacin) – podporuje biologickou oxidaci při rozkladu a výstavbě cukrů a tuků, zažívací trakt, nervový systém, pokožku, syntéza hormonů (testosteron,estrogen,inzulin), migréna, krevní oběh, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu a triacylglycerolů,vředové bolesti na patách a v ústech
  • Vitamín B6 (pyridoxin) – přeměna aminokyselin a esenciálních mastných kyselin a železa, tvorba protilátek a červených krvinek, obnova svalových tkání, menstruační bolesti
  • Vitamín B12 (kobalamin) – syntéza bílkovin, přeměna uhlohydrátů a mastných kyselin, tvorba červených krvinek, růst, chuť k jídlu, zvyšování tělesné váhy, chudokrevnost, nervový systém, soustředění, paměť, rovnováha
  • Vitamín C (kyselina askorbová) – příliš mnoho pozitivních vlastností na rozepisování
  • Enzymy – proteiny fungující jako katalyzátory; v těle umožňují a usnadňují nejrůznější biochemické reakce, např. v zažívacím ústrojí rozkládají potraviny na chemicky jednodušší látky, které tělo může lépe vstřebávat
  • cca 0,1 – 0,5 litru denně, při nemoci klidně 1 litr (omezujícím faktorem je hlavně odvodňování organizmu)
  • nejlépe ve 3 dávkách – ráno nalačno, v poledne po jídle, večer před spaním (ale je to spíš jedno)
  • zpočátku méně, postupně zvyšovat
  • podporuje vylučování (a tedy dehydruje), pít víc vody
  • není vůbec nutné pít kombuchu samotnou, naopak je chutné ji přidávat to různých džusů, čajů nebo některých alkoholických nápojů
  • občas udělat přestávku, aby si tělo nezvyklo (např. 1 týden za 1 – 3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců)

Nápoj

  • ocet (vznikne kvašením více než 2 týdny)
  • pleťová voda (kůži čistí, osvěžuje a zásobuje vlhkostí)
  • masáže (např. vhodné na celulitidu)
  • obklady na exémy, popáleniny, spáleniny od slunce
  • koupel (30 minut, max. 35°C)
  • opláchnutí na vlasy
  • pleťová maska (smíchat se smetanou 1:1, nechat působit 15 – 20 minut)

Kultura

  • velmi výživné hnojivo na kytky (přímo nebo na kompost)
  • některé zdroje uvádějí, že kultura se může jíst (např. přidat do pečiva), jiné tvrdí, že je lehce toxická; v každém případě většinu kultury tvoří celulóza, kterou trávicí ústrojí člověka nedokáže zpracovat

Objevují se hlavně v počátcích a jde zejména o:

  • nevolnost
  • střevní problémy
  • pálení žáhy

Příčiny:

  • důsledek pročišťování organizmu
  • přílišná stimulace imunitního systému
  • překyselení žaludku
  • alergická reakce

Co dělat:

  • pít víc vody
  • pít s jídlem
  • snížit množství
  • skleněná nádoba se širokým hrdlem – nejlépe 3l zavařovací sklenice (pro přípravu 2l kombuchy)
  • látka na přikrytí a gumička
  • odměrka a kuchyňská váha
  • PET lahve na hotový nápoj
  • trychtýř
  • kultura kombuchy (jedna nebo více)
  • 1 l vody
    • bez chlóru, bez bakterií
    • pro odstranění chlóru stačí vodu krátce povařit (1 minutu) nebo nechat odstát několik hodin (např. přes noc)
  • 4 – 5 g čaje (1 sáček = 1,5 – 2 g; 1 lžička = cca 2 g)
    • zelený a černý (nejlépe směs 1:1 – 3:1) nebo oolong
    • bez příměsí a aromatických olejů (např. ne earl grey!)
    • nepodceňovat kvalitu (horší čaje mívají (kromě chuti) méně živin a mohou obsahovat prach, který kultuře škodí)
    • nejlépe organic
  • 80 – 90 g cukru
    • klasický bílý rafinovaný cukr (tj. čistá sacharóza)
    • jiné cukry (třtinový, hnědý, med, melasa apod.) mohou být pro člověka zdravější, ale kombuchová kultura potřebuje sacharózu, kterou štěpí na glukózu a fruktózu
    • pokud chceme minimalizovat obsah cukru (sacharózy) ve výsledném nápoji, necháme kombuchu kvasit o pár dní déle
    • čím více cukru, tím rychlejší je kvašení
  • 100 ml hotového kombuchového nápoje z předešlé várky (kyselost povzbudí bakterie a chrání před infekcí)
    • nebo 25 ml destilovaného (nebo prevařeného) octu (neobsahuje bakterie)
  1. vodu přivést do varu
  2. čaj vyluhovat min. 10 minut (viz. Louhování čaje)
  3. rozmíchat cukr
  4. … nechat vychladnout pod 30°C (teplý nálev muže kulturu zničit)
  5. nalít čaj do sklenice
  6. přidat hotový kombuchový nápoj
  7. přidat kulturu(y) kombuchy (vrchní stranou nahoru, starší kultury pod novějšími, plavou nebo se potopí)
  8. přikrýt látkou (chrání před prachem, hmyzem apod., propouští vzduch)
  9. … nechat kvasit 7 – 10 dní (viz. Doba kvašení) při pokojové teplotě
  10. slít do PET láhve a uzavřít (nenechat přístup vzduchu)
  11. (pěnivost lze zvýšit ponecháním láhve v pokojové teplotě až 5 dní)
  12. dát do lednicky (vydrží i několik měsíců)

Louhování čaje

  • teplota vody a doba louhování neovlivňuje výsledek tak výrazně jako při přípravě šálku čaje, proto stačí použít méně čaje a delší dobu louhování (10 minut až neomezeně)
  • chceme-li snížit obsah tříslovin v čaji (trpkost) přidáme zelený čaj až když má voda 80°C
  • i jiný způsob louhování splní svůj účel, není zde co zkazit

Místo na kvašení

  • teplota 21 – 28°C (nejlépe 23 – 24°C)
  • tmavé nebo světlé, ne slunce
  • žádný kouř (cigarety), vůně, parfémy, výpary z kuchyně

Doba kvašení

  • čím déle, tím více užitečných kyselin obsahuje (některé kyseliny se tvoří až po více dnech); správná doba kvašení je tedy kompromisem mezi přijatelnou chutí a dostatečným účinkem
  • po 7 – 8 dnech má jemnou, vyváženou chuť
  • po 9 – 10 dnech je chuť výrazná, pro někoho příliš kyselá (lze ředit džusy, čajem, vodou apod.)
  • po více než 2 týdnech vzniká kombuchový ocet
  • rychlost kvašení ovlivňuje
    • biologická aktivita kultury
    • teplota prostředí
    • hloubka nálevu (reaguje s kyslíkem)
    • jen trochu počet kultur v nálevu

Rozmnožování

  • nová kultura se vytvoří na povrchu během kvašení (3 – 6 mm za 10 dní)
  • pro vytvoření silné nové kultury je lepší delší čas (klidně 3 – 5 týdnu)
  • nová kultura potřebuje další cca 2 týdny k dosažení plné aktivity (ponechat s mateřskou)
  • kultura žije 4 – 6 měsíců
  • celkovou tloušťku všech kultur v nálevu nechávat max. 5 – 6 cm

Co škodí

  • cizí bakterie (max. čistota nutná!)
  • chlór ve vodě
  • saponáty
  • kovové nástroje (nerez je OK)
  • oleje (i z bylinných čajů)
  • neutrální pH vody (vodou omývat jen krátce)

Plíseň

  • chlupatá, zelená, modrá, žlutá, černá (jako plíseň na potravinách)
  • vyhodit!

Skladování kultury

  • při pokojové teplotě
    • jako v běžném nálevu
    • po spotřebování živin uklidní aktivitu
    • neaktivní kultura v teple je náchylnější na plíseň
  • v ledničce
    • zalít nápojem, přikrýt (nechat přístup vzduchu)
    • chlad chrání před plísněmi
  • zmrazení – pod -12°C
    • musí být co nejrychlejší (při teplotě 0 až -5°C se vytváří krystaly, které kulturu potrhají)
    • ochladit v ledničce, zapnout funkci rychlého zmrazení, dát na mrazák
  • po obnovení bývá několik dnů neaktivní

Rovnováha mezi bakteriemi a kvasinkami

  • slabé bakterie a silné kvasinky způsobují vysokou pěnivost, rychlé zkyselení a tenkou dceřinou kulturu
  • silné bakterie a slabé kvasinky dobře vytváří dceřinou kulturu, ale nápoj kvasí pomalu
  • podpořit bakterie
    • slabší čaj
    • více zeleného čaje(?)
    • teplota 21 – 23°C
    • pro nálev použít nápoj kyselejší s méně kvasinkami (tj. z hladiny, více zkvašený nebo ocet)
    • nádobu vypláchnout
  • podpořit kvasinky
    • silnější čaj
    • více černého čaje(?)
    • teplota 24 – 28°C
    • pro nálev použít nápoj sladší s více kvasinkami (tj. ze dna)
    • nádobu neproplachovat (sediment jsou kvasinky)

Postup k vyrobení nálevu s použitím ovocného čaje a sirupu bez umělých sladidel.

V hrnci uvaříme 2,5 l vody do ní vložíme 3 sáčky ovocného čaje a stáhneme z plotny. Po té osladíme ovocným sirupem, jako by jsme si dělali čaj pro sebe, musí být sladký. Pokud možno používáme na slazení čaje – lesní plody, sirup z lesních plodů, na Malinový čaj sirup ze zahradních plodů či malinový a podobně…..

Do vychladlého čaje vlijeme počáteční nálev či 200 ml z nálevu minulého, na to nezapomeneme, v případě nouze postačí i 100 ml jablečného octu.

Vložíme houbu hladší stranou nahoru a zakryjeme řidším pláténkem či hustě tkaným kouskem záclony nebo zdravotnickou gázou. Připevníme gumičkou! Nesmí se nám tam dostat octové mušky, které by uvízly v nálevu a nálev by se pak zkazil. A necháme luhovat .

Necháme luhovat na světlém místě, ne však na slunci ani u zdroje tepla.

 nahoru

Kombucha – účinky, recept na přípravu + kde je na prodej

Kombucha je houba, z níž se dá vyrobit zdravý nápoj. Na náš organismus má hned několik pozitivních účinků.

Přečtěte si více o jejích vlastnostech a vlivech na zdraví. V článku zjistíte i to, kde je na prodej, jaká je její cena a recept na její přípravu.

Kde je Kombucha na prodej?

Kombucha se dlouhodobě využívá v různých zemích, od Ruska až po Japonsko.

Vyrobit si ji můžete i sami doma. Tím pádem budete mít přehled, co všechno jste do vaší kombuchy použili a vyhnete se aditivům a konzervantům.

Kombucha – čajová houba

Co to je kombucha?

Kombucha (čte se kombucha) je nápoj, který je tvořen těmito složkami:

  • čaj (černý nebo zelený)
  • octové bakterie (Acetobacter acetate)
  • kvasinky (kvasinky z rodu Saccharomyces – Zygosaccharomyces rouxii a Candida sp.)
  • a cukr

Jak vzniká nápoj?

Úkolem kvasinek v Kombuše je přeměna jednoduchých cukrů na kyselinu octovou a alkohol.

Ale nebojte se…

Kombucha není alkoholický nápoj. Obsah alkoholu je méně než 0,5 %. Samotná fermentace trvá přibližně jeden až dva týdny.

Další proces, který probíhá při výrobě kombuchy je přeměna polyfenolů (látky, které se přirozeně nacházejí v čaji, ovoci a zelenině). Tím se zvyšuje acidita nápoje a zabrání se rozmnožování bakterií.

Chuť kombuchy

To, jak chutná kombucha, je ovlivněno délkou kvašení. Na začátku chutná jemně ovocně a mírně kysele. V nápoji jsou přítomny i bublinky. Ke konci se chuť mění na výraznější a kyselejší.

Účinky houby

Jaké účinky má čajová houba kombucha na náš organismus?

Například tyto:

Antioxidační účinky (prevence rakoviny)

Nově vzniklé látky mají, podobně jako polyfenoly, antioxidační účinky. Antioxidační látky pomáhají vychytávat volné radikály a zbavují naše tělo toxinů. Je prokázáno, že antioxidanty snižují riziko vzniku rakoviny a jiných civilizačních onemocnění.

Navíc za protirakovinné účinky bude pravděpodobně zodpovědný i enzym beta glukuronidáza.

Zlepšení trávení a imunity

Kombucha patří mezi fermentované potraviny (zařazujeme tam například i jogurty nebo kvašené zelí, ale i některé druhy sojové omáčky). Fermentované potraviny slouží jako probiotika.

Podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevě, zvyšují imunitu a zlepšují trávení.

Střevní mikroflóra má propojení s naším mozkem, takže dokáže ovlivnit i naši náladu, hladiny stresu a chutě na různá nezdravá jídla.

Na to, aby se ukázaly prospěšné účinky probiotických kmenů, se doporučuje, abyste fermentované potraviny konzumovali pravidelně.

Jednorázová dávka kombuchy nebude mít z dlouhodobého hlediska velký vliv na složení střevní mikrobioty. Zároveň je třeba říci, že samotná konzumace probiotických kultur bez změny stravování nemá až takový vliv.

Proto se snažte o vyváženou stravu ve všech oblastech.

Jiné účinky

Dosud byla provedena jen klinická testování kombuchy na zvířatech, a proto je otázkou, co z toho je aplikovatelné i na lidi.

U zvířat se však prokázali tyto účinky kombuchy:

  • snižování hladin cholesterolu
  • protirakovinné účinky
  • prevence vzniku diabetu
  • zvyšování imunity
  • zlepšování funkce jater

Tyto vlastnosti houby kombucha musí být však ještě důkladněji prozkoumány.

Možné negativní účinky kombuchy

I když je kombucha definována jako zdraví prospěšná potravina, někteří s ní mohou mít i nepříjemnou zkušenost. U citlivých lidí se vzácně může projevit například nevolnost, alergie nebo překyselení žaludku.

V běžné populaci se však tyto symptomy objevují zřídka a pozitivní účinky kombuchy převažují nad negativními.

Recept na domácí kombuchu (příprava + pěstování)

  • Pro ty, kteří rádi experimentují přinášíme tento recept na kombuchu.
  • Potřebujete:
  • Příprava:
  1. Vodu v hrnci přivedeme do bodu varu. Necháme pár minut přejít varem a odstavíme.

  2. Následně nasypeme čaj a louhujeme podle toho, jaký typ jsme použili (zelený a černý čaj mají rozdílnou dobu louhování).
  3. Potom čaj přelijeme do skleněné 4 l láhve.
  4. Přidáme cukr a čaj ochladíme na teplotu 25 – 30 °C.

  5. Po vychlazení přidáme kombuchový nálev a kombuchovou kulturu.

Pěstování

Dále je velmi důležité i její skladování…

Návod na správné pěstování:

  1. Láhev překryjeme prodyšnou tkaninou, například gázou nebo ubrouskem. Vrch stáhneme gumičkou.
  2. Nádobu uložíme na tmavém a suchém místě a chráníme ji před výpary z kuchyně a jiným znečištěním.
  3. Kombuchu necháme kvasit 8 – 10 dní, lahví nehýbeme, nic nemícháme.
  4. Za 8 dní můžeme brčkem vyzkoušet naši domácí kombuchu. Měla by být sladko-kyselá, mírně perlivá.

Jak založíme další kombuchu?

Postup je následující:

  1. Kulturu vybereme ze vzniklého nápoje. Použijeme ji na přípravu příští kombuchy. Stejně si odložíme i 3 dcl nápoje.
  2. Takto připravenou kombuchu skladujte v chladu, protože proces kvašení stále probíhá.
  3. Chcete-li kombuchu více perlivou, nechte ji při pokojové teplotě.

Při přípravě domácí kombuchy je velmi důležitá hygiena při práci. Při nesprávné výrobě by mohlo dojít ke kontaminaci kombuchy cizorodými bakteriemi a kvasinkami. Používáme vždy velmi důsledně vyčištěné kuchyňské potřeby, dodržujeme osobní hygienu.

Pokud chcete nejprve vyzkoušet, jak kombucha chutná, případně nemáte čas na její výrobu, můžete vyzkoušet už připravené nápoje:

  • Zázvorová kombucha (ginger kombucha) je kvašený nápoj s vysokým obsahem vitamínů B a probiotických kultur. Tato kombucha je vyrobena ze zeleného čaje, zázvoru, goji a cukru. Zázvor má dezinfekční a antibakteriální účinky. Cena takové kombuchy je 52 Kč.
  • Kombucha klasik je složena převážně z bylinného čaje, obsahuje pouze malé množství zeleného čaje. Kvůli fermentaci také obsahuje cukr. Cena kombuchy klasik je 52 Kč.

Kombuchová kultura

Chcete houbu sami pěstovat, kultura je na prodej např. v e-shopu pro zdraví:

Závěr

Kombucha je chutný, osvěžující nápoj. Její pravidelnou konzumací přispějete ke správnému fungování trávicího traktu, doplníte vitaminy a antioxidanty a udržujete si pitný režim.

Kombucha se dá koupit bez příchutě, nebo v různých chutných variacích. Výroba kombuchy doma není náročná na přípravu, ale vyžaduje delší dobu čekání. Důležité je také to, abyste při její výrobě nepodcenili hygienu a nedošlo ke kontaminaci domácí kombuchy.

Zdroje:

  • paula.sk
  • wikipedia.org
  • theconversation.com

!Článek byl vypracován lékárníkem avšak, slouží pouze pro informativní účely – nenahrazuje lékařské vyšetření, nebo osobní setkání v lékárně.

×

Ukázať súvisiace produkty

Zatvoriť

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *