Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Dna je velice bolestivé onemocnění, které postihuje klouby. Po stanovení diagnózy není možné tuto nemoc úplně vyléčit a její léčba vyžaduje speciální dietu. Pokud touto nemocí trpíte, měli byste vědět, které potraviny jsou pro vás vhodné, které neublíží, a které mohou vyvolat bolestivý záchvat.

Nebudeme si nic nalhávat, ani mazat med kolem úst. Dna je skutečně vážné onemocnění, jehož vznik ovlivňuje nejen genetika, ale z velké části i životní styl. Jíte hodně masa, tučných potravin a nebojíte se alkoholu? Pak máte slušnou šanci přivodit si právě dnu. Pokud už ji máte, dozvíte se, jak by měl vypadat váš každodenní jídelníček.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Dna neboli pakostnice postihuje nejčastěji klouby na ruce, palec u nohy, kotníky a kolena

Dna – nemoc králů – rozhodně není královský zážitek

O tom, že trpíte dnou, nemusíte vědět celé roky. Zpočátku se totiž nemoc nijak zvláštně neprojevuje. Mezi první příznaky patří občasné mírné bolesti a otoky kloubů. Bolest postupně sílí a v kloubech se nenápadně vytváří zánět. Nejčastěji dna postihuje palec u nohy, klouby ruky, kolena či kotníky.

PROČ SE DNĚ PŘEZDÍVÁ NEMOC KRÁLŮ? Touto nemocí v minulosti trpěla především šlechta, která si dopřávala příliš mnoho masitých a tučných pokrmů a nadmíru alkoholických nápojů.

Mladé lidi tato nemoc obvykle netrápí. Není to však pravidlo. Nejčastěji postihuje muže po čtyřicítce a ženy po menoupauze, přičemž muži ji trpí 3x častěji než ženy. Zásadní vliv na její vznik mají nejen genetické predispozice, ale především životní styl, zejména pak nezdravý jídelníček.

Není divu, že dnu doprovází další nemoci jako cukrovka, vysoký krevní tlak a cholesterol a obezita. Negativní vliv může mít i dlouhodobé užívání některých léků.

Po ránu může nemocný trpět silnými záchvaty, které se projevují zčervenáním kloubu a zvýšenou citlivostí. Záchvat může trvat až několik dní a po několika měsících či letech se může vrátit. V nejhorších případech může dna klouby trvale poškodit, omezit jejich pohyblivost a zasáhnout ledviny.

TIP: Český přípravek KLOUBUS spojuje 13 silných látek pro výživu opotřebovaných a bolavých kloubů. 

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

UKAŽ RECENZI KLOUBNÍ VÝŽIVY KLOUBUS

Nemoc dna a její vznik

Dna je onemocnění kloubů, které známé také pod názvy pakostnice, podagra či lidově nemoc králů. Jedná se o onemocnění metabolického původu, kdy organismus nezvládá odbourávat kyselinu močovou.

Vlivem gravitace se krystalky kyseliny močové usazují především v dolní části těla a poškozují klouby. Chcete vědět více? Přečtěte si článek Nemoc králů: co se děje s vaším tělem, když máte dnu.

Jaká je normální hladina kyseliny močové?

  • ženy – 140 – 340 µmol/l
  • muži – 220 – 420 µmol/l

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Postižené klouby otékají, rudnou a jsou citlivé na dotek. Nejhorší stav bývá po ránu

Dna dieta – jaké potraviny jsou tabu?

Léčba dny je založená na přísném dietním režimu. Jestli má zdravý člověk na výběr, zda se stravovat zdravě či nikoliv, postižený dnou již žádný výběr nemá. Dna dieta je poměrně přísná a nemocný musí ze svého jídelníčku vyloučit některé potraviny a alkohol.

Zakázané jsou potraviny obsahující vysoký obsah purinů a potraviny, které mohou vyvolat dnavý záchvat tím, že ještě více omezují vylučování kyseliny močové.

Které potraviny jsou při dně úplně zakázané?

  • maso, zvěřina, vnitřnosti (např. játra, ledvinky), uzeniny
  • paštiky
  • ryby a mořské plody, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár
  • houby
  • smažená jídla
  • plísňové a tučné sýry
  • čokoláda, sladkosti, kynuté těsto
  • luštěniny – hrách, čočka, fazole
  • ostré koření – kari, chilli, pepř
  • dochucovadla, masové vývary
  • sójová omáčka, worchester
  • ořechy
  • kakao a kakaové produkty
  • česnek, špenát, křen, chřest
  • polotovary
Nevhodné potraviny, které mohou vyvolat dnavý záchvat:

  • káva
  • černý čaj
  • alkohol – víno, pivo i destiláty

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Z jídelníčku je nutné vyloučit maso, luštěniny i skleničku oblíbeného vína

NÁKUPNÍ RÁDCE: „Koňskou sílu“ pro vaše klouby zajistí i silná kloubní směs Alavis Triple Blend. 

O bezpečnosti a složení Alavisu jsme se bavili i přímo s výživovou specialistkou, Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby? KOUPIT 700 g ZA 1129,- Kč

Dieta při dně – co jíst?

Nyní víte, co v žádném případě nesmíte. Ale z jakých potravin by se tedy měl skládat jídelníček při dně? Základem je ovoce a zelenina v jakékoliv podobě. Ovšem i zde platí, že smíte pouze vybrané druhy. Nevhodný je například česnek, křen a špenát, naopak prospěšné jsou třešně, borůvky a jahody v jakékoliv podobě.

Dna vhodné potraviny:

  • ovocné šťávy a čaje
  • minerálky s nízkým obsahem minerálů
  • zelenina a ovoce – třešně, jahody, borůvky, ananas, banány, pomeranče, datle
  • tmavé i bílé pečivo – bílá ani celozrnná mouka neobsahuje puriny
  • rostlinné tuky a oleje
  • brambory
  • těstoviny, pohanka, jáhly
  • hnědá rýže
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky
  • byliny – petrželka, pažitka, majoránka, kopr, oregano, bazalka, tymián
Potraviny, které lze jíst v omezené míře:

  • vajíčka
  • vařené a dušené libové maso
  • vařená šunka
  • máslo
  • sladkovodní ryby – kapr, pstruh, štika
  • tuňák, losos
  • květák
  • slabý černý čaj
  • slabé pivo a víno

VÍTE, ŽE HRST TŘEŠNÍ ZAŽENE DNU? Při dně je doporučeno jíst hodně bobulovitého ovoce – třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru a hlavně smoothies.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Třešně a další bobulovité ovoce má na dnu velmi pozitivní účinky

Dieta si vyžaduje i střídmost

Při onemocnění dnou je nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Měli byste jíst pravidelně několikrát za den, ideálně menší porce 5-6x denně. Kromě skladby jídelníčku věnujte pozornost přípravě jídel.

Vhodné je zejména vaření a dušení, při kterém se vyplaví a tím sníží celkový obsah purinů. Smažení byste se měli úplně vyhnout.

Důležitý je také pitný režim, který by se měl skládat z vody, ovocný čajů a džusů. Máte-li rádi minerálky, vybírejte ty s menším obsahem minerálů. Vypít byste měli nejméně 2 až 3 litry povolených tekutin. Při dně by měl člověk vypít 30 ml tekutiny na 1 kilogram tělesné váhy. Při váze 80 kg je to tedy 2,4 litrů.

Zdravé desatero, které se hodí nejen při onemocnění dnou:

  1. Omezte sladkosti
  2. Vyhýbejte se alkoholu
  3. Solte méně
  4. Jezte více zeleniny a ovoce
  5. “Nezobejte” po večerech
  6. Nepijte slazené nápoje
  7. Maso jezte maximálně 3x týdně
  8. Snižte příjem živočišných tuků
  9. Maso nahraďte mléčnými výrobky
  10. Nepanikařte – drobné prohřešky jsou povolené

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Dna dieta – jídelníček 

Pro inspiraci jsem vypracovala příklady vhodných jídel, která můžete libovolně kombinovat.

Snídaně:

  • žitný chléb s lučinou nebo nízkotučným tvarohem a rajčetem
  • müsli s jogurtem
  • jogurt se sušeným ovocem
  • celozrnný toast s libovou a kvalitní šunkou
  • kukuřičné lupínky s mlékem a rozinkami
  • ovocné nebo bylinkové čaje
Svačiny

  • nízkotučný jogurt,
  • čerstvé nebo kompotované třešně
  • doporučené ovoce – pomeranč, banán
  • sušené ovoce
  • zeleninový salát s vařenou šunkou
  • mrkvový salát
Oběd:

  • zeleninový vývar, ovocné knedlíky s jahodami či borůvkami
  • houby na smetaně s knedlíkem
  • dušený losos na másle s bramborami a okurkovým salátem
  • přírodní krůtí plátek s kuskusem a zeleninou
  • pečené batáty se zakysanou smetanou a bylinkami
  • meruňkové knedlíky s tvarohem
Večeře:

  • kuře na paprice s knedlíkem
  • brokolicový krém s pečivem
  • rizoto s vařeným kuřecím masem a zeleninou posypané sýrem
  • palačinky s jahodami
  • pohankové karbanátky s bramborovou kaší
  • rýžový nákyp
Druhá večeře:

  • pečivo s máslem a sýrem
  • salát z barevných paprik pokapaný olivovým olejem
  • kuskus se zeleninou
  • jahelník
  • kapustové karbanátky

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Dušený losos je skvělou dietní pochoutkou

MRKEV ANO, HRÁŠEK NE! Ne každá zelenina je vhodná. Když se řekne zdravá strava, automaticky nám naskočí hromada zeleniny a ovoce. Zatímco při běžné dietě si můžete dovolit všechny druhy, v případy dny je dieta přísnější.

Nejlepší je například mrkev a celer. Vyhýbat byste se měli aromatickým druhů jako zelí, špenát, chřest, česnek, cibule či červená řepa. I zelenina totiž obsahuje puriny. Zatímco mrkev obsahuje jen 2 mg purinů na 100 g, hrášek ve stejném množství obsahuje až 80 mg! Zajímá vás obsah purinů v různých potravinách? Více údajů najdete v tabulce potravin.

Dna dieta – recepty

Než si na dietu při dně zvyknete, budete muset zpočátku hodně přemýšlet nad tím, co můžete jíst a čemu byste se měli vyhnout velkým obloukem. Jediné špatné jídlo a druhý den se můžete probudit v bolestech. Proto jsme si pro vás připravily nejen příklady jídelníčku, ale rovnou i pár receptů.

Budete mít zájem:  Tělesný tuk – kolik ho máme mít a jak na něj?

Těstovinový salát s kukuřicí

Suroviny:

  • 500 g těstovin
  • 150 g kukuřice
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 cibule najemno pokrájená
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • olivový olej
  • šťáva z citrónu
  • petrželka a sůl

Těstoviny uvaříme dle návodu a promícháme se zeleninou. Vedle připravíme dresink, důkladně jej vmícháme do salátu a posypeme sýrem a petrželkou.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Těstovinový salát se hodí k obědu i k večeři. Ingredience si můžete zvolit dle vlastních chutí

Brambory s italskou omáčkou

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 1 najemno nakrájená šalotka
  • 2 rajčata
  • bazalka

Na dresink:

  • 1 nadrobno nakrájeno rajče
  • 4 nasekané olivy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • špetka soli a pepře

Brambory uvařte ve šlupce do měkka nebo je můžete upéct v troubě. Hotové je nakrájejte, přidejte nakrájenou šalotku a rajčata. Připravte si dresink a jemně jej vmíchejte k bramborům a zelenině. Nakonec posypte bazalkou.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Při přípravě jídel se fantasii meze nekladou, pouze musíte hlídat povolené suroviny

Sekaná z cukety

Suroviny:

  • ½ kg cukety
  • 15 dkg libové šunky nebo tofu
  • 4 vejce
  • 15 dkg tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 2 dl krupice
  • 1 dl olivového oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli

Cuketu, a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Z cukety lze připravit neskutečné lahůdky. Vynikající je i krémová polévka

Dnou život nekončí

Žádná nemoc není příjemná a dna není žádnou výjimkou. Při prvním pohledu se zdá, že dna dieta je dokonce velice přísná a chyby neodpouští. Při troše snahy a fantazie však může být i velice pestrá. Většina zdravých lidí má totiž tendenci vařit stále tatáž stejná oblíbená jídla.

Když však nemůžete úplně všechno, začnete vyhledávat nové a nové recepty a objevíte tak spousty nových chutí. Neříkáme, že je to výhra. Jen prostě není nutné hned házet flintu do života.

TIP: Český přípravek KLOUBUS spojuje 13 silných látek pro výživu opotřebovaných a bolavých kloubů. 

KOUPIT KLOUBNÍ VÝŽIVU KLOUBUS

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

O zdravém životním stylu se mluví i píše opravdu hodně. Pro mne to však nejsou pouze plytké řeči, ale reálný životní styl a způsob, jak se cítit lépe, zdravěji a plná energie. Ráda si přečtu zajímavý a hodnotný článek na toto téma, a ještě raději sama nějakým článkem přispěji 🙂

KLOUBUS recenze – 6 potravin zabraňující bolest kolene

Říkáš si, že nepříjemná bolest kolene tě nemůže přece potkat. Aktuálně se cítíš skvěle, v nejlepší kondici a na vrcholu svých sil. Taková bolest kolene se stává pouze starším lidem.

Ovšem už nyní je potřeba si uvědomit, že toto tvrzení rozhodně není pravda!

Aktuálně stále více mladých lidí řeší problémy bolesti kolene kvůli artritidě nebo zranění, které mohlo nastat třeba při sportovním zatížení.

Velké bolesti mohou dále způsobovat nejrůznější záněty a problémy s pohyblivostí celého kolenního aparátu.

Každý člověk, který trpí jakýmkoliv problémem s klouby, by se měl co nejrychleji dopátrat vzniku bolesti a okamžitě ji efektivně léčit.

Jelikož naprostá většina obyvatelů naší republiky nemá žádné přesnější informace ohledně funkčnosti kolenních kloubů, následné léčení vzniklých problémů může být o to náročnější a nákladnější. Když už bolest kolene nastane, dokážu ti od možných bolestí snadno pomoci během velmi krátké doby.

TIP: Pokud hledáte doplněk stravy pro bezbolestné klouby a vazy, není nic jednoduššího než vyzkoušet výborný a námi ověřený český produkt KLOUBUS. Více informací zde!

Jak funguje lidské koleno

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Lidské koleno neboli kolenní kloub je jeden z vůbec nesložitějších kloubů v našem těle. Takže jakoukoliv bolest kolene naše tělo snáší docela negativně. Koleno spojuje stehenní kost, holenní kost a čéšku. Zároveň umožňuje ohyb naší nohy a zajišťuje stabilitu celého těla.

Kolenní kloub je nezbytný pro tyto vykonávané činnosti našeho těla:

  • Chůze
  • Běhání
  • Skákání
  • Lezení
  • Prakticky veškerý pohyb

Jaké jsou jednotlivé části kolena?

  • Kosti
  • Chrupavka
  • Svaly
  • Vazy
  • Šlachy

Všechny zmíněné části kolena jsou velmi náchylné ke zranění nebo oslabení, ze kterého následně pramení nepříjemná bolest kolene. Abys dokázal účinně řešit bolest kolene, existují velmi hodnotné doplňky stravy, které tě bolesti dokáží velmi rychle zbavit.

CHCI VYZKOUŠET KLOUBUS

Vitamíny omezující bolest kolene

Jestli chceš mít zdravé a pevné kosti je potřeba do těla pravidelně doplňovat 2 základní vitamíny. Pokud docílíš toho, že se zaměříš na přísun těchto vitamínů, bolest kolene tě už nebude ohrožovat.

O jaké vitamíny se tedy přesně jedná?

Tyto látky jsou naprostý základ pro tvůj správně fungující kolenní aparát. Vápník ti bude pomáhat, aby se ti správně vyplnila a tvořila struktura kostí a zubů. Vitamín D je zase důležitý pro ideální vstřebávání vápníku a růstu kostí.

Obě látky potřebuješ mít v těle jednak v mládí, ale i v pozdějším věku. Přísun by měl být pravidelný. Zamezíš tím možnému budoucímu zranění, zánětům nebo bolesti kolene.

Jelikož jsme osobně vyzkoušeli velmi kvalitní doplněk stravy proti bolesti kolene, tak máme pro tebe i velmi zajímavá čísla.

Dospělí lidé do 50 let by měli pravidelně do těla přijímat 1000 g vápníku a 200 UI vitamínu D během dne.

Zatímco lidé nad 50 let mají hodnoty o něco zvýšené a měli by tělu denně dodávat 1200 g vápníku a 600 UI vitamínu D.

Mým cílem v tomto článku je ti představit, které běžné potraviny jsou schopny ti tyto dvě látky v bohaté míře dodat.

PS: Český produkt KLOUBUS obsahuje přesně potřebné denní dávky vápníku a vitamínu D, které tělo potřebuje. Kompletní informace ZDE!

Sýr

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Sýry jsou obecně velmi bohatým zdrojem vápníku.

Asi není úplně vhodné sýry konzumovat na kila. Složení sýrů rovněž obsahuje velké množství tuků. Z vlastní zkušenosti všem doporučuji konzumovat denně několik plátků čedaru. Ten zajistí požadovaný přísun vápníku a vitamínu D do těla. Bolest kolene i pomocí sýrů můžeš postupně oddalovat a nakonec odstranit natrvalo.

Mléko

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Mléko rozhodně řadíme jako další skvělý přísun vápníku a vitamínu D.

Najde se plno odpůrců mléka z důvodu vyššího obsahu laktózy ale i plno zastánců, kteří mají mléko prostě rádi a chutná jim. Sklenice nízkotučného mléka sice obsahuje okolo 80 kalorií, na druhou stranu získáš více než 30% doporučené denní dávky vápníku a vitamínu D.

V obchodech je dobré rovněž vybírat značky, které mají navýšený obsah těchto látek. Vyzkoušej vypít minimálně 3 sklenice mléka denně a uvidíš, že bolest kolene tě už znovu nepřekvapí.

Jogurt

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Další pomocník pro dodávky velkého množství vápníku a vitamínu D do těla.

Pokud budeš konzumovat minimálně jeden kelímek nízkotučného jogurtu denně, zajistíš tím přísun přibližně 20 – 30% obou těchto látek. Takové řecké jogurty obsahují z pravidla o něco méně těchto zdravých a výživných látek.

Losos

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Určitě dobře víš, že jako většina ryb, tak i losos obsahuje velké množství omega – 3 mastných kyselin. Nicméně už méně lidí je obeznámeno s informací, že zhruba 150 g lososa obsahuje skoro 100% denní dávky vitamínu D.

Doporučuji tedy jíst hodně ryb, bolest kolene a kloubů tě už více trápit nebudou.

Tuňák

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

  • Další ryba bohatá na mastné kyseliny.
  • Pro příklad si uveďme, že 100 g tuňáka obsahuje přibližně 40% doporučené denní dávky vitamínu D.

Dalším bohatým zdrojem vitamínu D může být třeba tuňák ve vlastní šťávě nebo oleji. Záleží na chuti každého individuálně.

Vejce

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Pro mě osobně nejoblíbenější příjem vitamínu D.

Pro představu 1 vajíčko natvrdo má v sobě pouze 6% denní dávky vitamínu D. Jedná se tak o jednu z dalších chutných možností, jak zastavit možnou bolest kolene.

U tohoto přísunu vitamínu D je důležité podotknout, že hlavní zdroj je obsažen pouze ve žloutku.

Budete mít zájem:  Do Česka se dostaly mražené kuřecí řízky s úlomky plastů

ZAJÍMAVOST: Zdravá výživa je základem pro správné fungování kloubního aparátu. Lze to i řešit formou doplňků stravy. Přečtěte si více ZDE!

Závěr

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Snažil jsem se ti představit ty nejkvalitnější potraviny pro pevné zdraví tvých kloubů a kostí. Myslím si, že většina těchto potravin jsou pro tebe naprosto běžné. Takže kromě jejich výtečné chuti, mohou tyto potraviny pomoci i tvému zdraví a pohybovému ústrojí.

Navíc jako bonus pro naše čtenáře jsme otestovali jedinečný doplněk stravy KLOUBUS, který je díky svým pozitivním účinkům pro klouby a šlachy nejen pro aktivní sportovce naprosto bezkonkurenční.

OBJEDNAT KLOUBUS

Další zajímavé články:

Hodnocení článku

  • Aktuální hodnocení čtenářů – 98%

98%

Líbí se Vám tento článek?

Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Kolagen není jen na krásu! 7 zásadních přínosů kolagenu pro naše zdraví

Určitě jste již mnohokrát slyšeli o tom, že kolagen prospívá kráse.

Víte však o jeho nezměrných přínosech pro lidské zdraví? V regálech s krášlícími přípravky můžeme kolagen nalézt jako součást složení krémů nebo potravinových doplňků, které slibují svěží pokožku bez vrásek.

Kolagen má však mnohem zásadnější funkci a využití než jen uchování mladistvě vypadající pokožky. Jedná se totiž o nejrozšířenější druh proteinu v lidském těle. Je nezbytný pro správné fungování našich buněk, orgánů, svalů i tkání.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Co je to kolagen?

Kolagen je považován za komplexní protein tvořený množstvím dílčích peptidů se svými specifickými účinky na zdraví. Jedná se o nejhojnější a nejdůležitější druh proteinu v našem těle.

Skládá se z 19 různých aminokyselin a v rámci organismu tvoří 30 % veškerých bílkovin. V našem těle existuje mnoho různých typů kolagenu. Naprostá většina je však tvořena tzv. kolagenem I. typu, který najdeme zejména v kostech a kůži.

Významný je také kolagen II. typu přítomný v chrupavce a kloubech. 

Kolik procent jednotlivých částí našeho těla tvoří kolagen?

  • 90 % očního bělma
  • 80 % šlach
  • 75 % pokožky
  • 60 % chrupavek
  • 30 % kostí
  • 1–10 % svalové hmoty

Už jste se dozvěděli tohle?

Kolagen v podstatě funguje jako lepidlo pro celé naše tělo. Vytváří vazivo, čímž podporuje zdravou strukturu pokožky, svalové tkáně, kostí a šlach. Dokonce i výraz „kolagen“ pochází z řeckého slova „kólla“ a francouzské přípony „- gen“. Slovo lze doslovně přeložit jako „výroba lepidla“.

Tento protein podobný lepidlu je obzvláště koncentrován v tzv. extracelulární matrici (ECM). ECM v podstatě funguje jako podpůrný systém podobný pomyslné síti, která drží buňky pohromadě. ECM je také zodpovědná za vysílání signálů ke snížení zánětů a opravě poškozených buněk.

S věkem to lepší nebude…

Naše tělo je navrženo tak, aby si vytvářelo svůj vlastní kolagen, když dostává všechny potřebné živiny. S věkem se však tato schopnost začíná snižovat. Přibližně kolem 35 let se produkce kolagenu zpomaluje. Jakmile dosáhneme věku 40 let, náš kolagen klesá již mnohem rychleji, než ho dokáže tělo produkovat. Ve 60 letech bude již více než polovina kolagenu z těla úplně pryč.

Tento proces lze zpomalit, pokud jíme více potravin podporujících přirozenou tvorbu kolagenu a nebo užíváme kolagenní doplňky. Suplementace kolagenu je pro nás nezbytná nejen když stárneme, ale také dokud jsme mladí, protože kolagen je zodpovědný za správné fungování nesmírného množství procesů v těle.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Jaké zásadní přínosy má kolagen pro naše zdraví

1. Kolagen pro naši pokožku

Kolagen je zřejmě nejvíce žádaný k tomu účelu, aby pleť vypadala mladistvě. Estetická chirurgie jej využívá k vyplňování jemných linií a vrásek. Efekt kolagenových injekcí je však pouze krátkodobý. Proto se v současnosti spíše doporučuje udržovat si svoje vlastní zásoby kolagenu, což má navíc mnoho dalších přínosů pro zdraví.

Už jste se jistě setkali s řadou produktů péče o pleť s přídavkem kolagenu. Ten ale bohužel v omlazujících krémech a sérech vaší pokožce příliš nepomůže. Jeho molekuly jsou totiž ve skutečnosti příliš veliké na to, aby je pokožka správně absorbovala a mohla je využít. Proto je lepší cestou ke zkrášlení pleti užívat kolagen vnitřně. 

Nedávná srovnávací klinická studie ukázala, že při pozorování skupiny lidí, kteří užívali kolagenové peptidy, se projevilo výrazné zlepšení pružnosti a hydratace pokožky. Starší ženy vykazovaly nejlepší výsledky, protože jejich tělo již neprodukuje dostatek kolagenu samo.

2. Kolagen pro zdravé klouby

Nemusíme zrovna trpět artritidou nebo být vrcholovými sportovci, abychom znali bolest kloubů. Zdravé klouby jsou přitom nezbytné pro udržení těla v pohybu. 

Kolagen dokáže znatelně zmírnit bolest kolen a dalších kloubů, protože působí podobně jako olej na zrezivělém mechanismu. Je tvořen aminokyselinami glycinem a prolinem. Tyto kyseliny mají protizánětlivé vlastnosti, přirozeně snižují bolest kloubů a zmírňují jejich tuhost.

3. Kolagen pro zdravá střeva

Kolagen dokáže napomáhat také při potížích se zvýšenou propustností střev (tzv. Leaky Gut Syndrome) nebo zmírňovat  příznaky některých střevních obtíží. Vysvětlíme si, jak mechanismus tohoto problému funguje. 

Naše střevní bariéra je jako vrátný. Zajišťuje vstřebávání živin, vody, elektrolytů a minerálů z potravy, aby je mohlo tělo dále využívat. V prosakujícím střevě se však tato bariéra v podstatě uvolní, jinými slovy – zvětší se otvory ve sliznici trávicího ústrojí. Toxiny, mikroby a zbytky nestráveného jídla pronikají střevní stěnou a vstupují rovnou do krevního řečiště.

K opravě střeva může dopomoci kolagen. Střevní stěna je totiž tvořena mikroskopickými záhyby zvanými klky. Tyto záhyby jsou vyrobeny z kolagenu, který je dokáže zpátky zacelit a přispět k tomu, aby střevo zůstalo zdravé a dokázalo vstřebávat více důležitých živin z přijímané potravy.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

4. Kolagen jako podpora pro mozek

Vyšší hladiny kolagenu typu VI mohou sloužit jako prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby. Kolagen chrání mozkovou kůru před nadměrným ukládáním bílkoviny β amyloid, jehož agregace je příznačná pro mozek pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Výzkum ukazuje, že nedostatek kolagenu VI vede k spontánnímu odumírání buněk, zesílení oxidačního stresu, snížení výkonu motorických a paměťových úloh a zvýšení neurotoxicity.

5. Kolagen proti onemocnění srdce

Kolagen pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Působí také jako prevence nahromadění tukové hmoty a bílých krvinek ve stěně tepny, což může vést k infarktu nebo cévní mozkové příhodě.

Proč tomu tak je? Kvůli působení volných radikálů probíhají ve stěnách cév neustálé opravy. K obnově poškozených tkání slouží právě kolagen. Pokud si tělo neprodukuje dostatečné množství vlastního kolagenu, využívá organismus jako náhradní řešení k opravě drobných poškození cholesterol. Postupné ukládání a hromadění cholesterolu v arteriích však představuje riziko.

Nedávná studie ukázala, že když lidé dostávali kolagen dvakrát denně po dobu šesti měsíců, došlo k podstatnému snížení hladiny jejich cholesterolu. Kolagen také redukoval hromadění usazenin v jejich tepnách.

6. Kolagen pro silné kosti

Zdraví kostí bývá dáváno do souvislosti s vápníkem. Ten však zdaleka není jediným předpokladem zdravých kostí. Více než třetinu hmoty našich kostí tvoří totiž kolagen a ve skutečnosti je ho v kostech obsaženo více než vápníku.

Kolagen podporuje tvorbu kostních buněk zvaných osteoblasty, které pomáhají předcházet osteoporóze. Čím více kolagenu je přítomno v krevním řečišti, tím lepší je hustota kostí.

7. Kolagen pro správnou funkci jater

Játra slouží k detoxikaci našeho těla. Glycin, aminokyselina přítomná v kolagenu (případně potřebná pro tvorbu vlastního kolagenu), podporuje zdraví našich jater.

Jak známo, játra dostávají vlivem prostředí a ne vždycky ideálním způsobem života pořádně „zabrat“.

Glycin může pomoci se snížením poškození jater způsobeným konzumací průmyslově zpracovaných a smažených potravin nebo nápojů – zejména alkoholu, které mají na játra značně negativní vliv.

Jedna studie ukazuje, že glycin působí jako prevence poškození jater způsobeným hypoxií i reoxygenací a snižuje zejména alkoholové poškození jater.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Odkud si kolagen brát?

Určitě víte, že zdrojem kolagenu mohou být pilulky nebo práškové preparáty z lékárny a také vývary z kostí. Tohle všechno však vzniká jako produkty vyrobené ze zvířat.

Kolagen však do těla můžete doplňovat i pokud jste vegani, vegetariáni nebo se snažíte snížit příjem živočišných produktů.

Jak? Tím, že budete jíst potraviny bohaté na aminokyseliny, ze kterých se kolagen skládá – zejména glycin a prolin, a k tomu přijímat nezbytné látky, které tvorbu kolagenu podporují (jako je například vitamín C).

Tyto aminokyseliny jsou nezbytné k tomu, aby si tělo dokázalo kolagen vyrábět samo. Přirozeným zdrojem glycinu jsou banány, fazole, dýně, kiwi, kapusta, špenát, zelí a okurky. Prolin zas naleznete ve fazolích, chřestu, tempehu, pažitce, pohance a alfalfa klíčcích.

Glycin a prolin však nejsou jedinými živinami, které jsou k produkci kolagenu potřeba. Nezbytný je také dostatek vitamínu C, přítomného v mnoha druzích ovoce a zeleniny jako například jahody, pomeranče, paprika a další.

Kromě vitamínu C je pro syntézu kolagenu ještě zásadní aminokyselina lysin, která pomáhá při tvorbě a zároveň snižuje vylučování kolagenu. Lysin se ve větším množství nachází ve fazolích, čočce, tempehu, a quinoi.

Budete mít zájem:  Celkem 12% Čechů letí na dovolenou letadlem

Jak tohle všechno dát dohromady ve vyváženém množství? Pro toho, kdo není zvyklý jíst tak rozmanitou stravu, může být velmi složité zajistit si vyrovnaný příjem všech těchto potravin. Nejjednodušší způsob, jak zařídit, aby tělo mělo všechno, co k produkci kolagenu potřebuje, je vzít si kolagenní peptidový doplněk.

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Sunwarrior Collagen Builder – přirozený materiál pro bohatost kolagenu

Čistě rostlinný přípravek pro výstavbu vlastního kolagenu Collagen Builder od Sunwarrior obsahuje veškeré ingredience, které k tomu naše tělo potřebuje. Nejedná se o samostatný kolagen získaný ze zvířat, ale o produkt, který zvyšuje jeho přirozenou produkci a tím pomáhá dosáhnout veškerých zdravotních benefitů, o nichž byla řeč. 

Collagen Builder obsahuje spoustu ingrediencí pro zajištění tvorby kolagenu a posílení krásy a zdraví:

  • Peptidy z celozrnné rýže
  • Bio hrachový protein (fermentovaný)
  • Bio směs zelených listů
  • Bio rakytník
  • Bio houba tremella
  • Křemík získaný z bambusu
  • Bio spirulina
  • Přírodní vitamin C z organické amly
  • Biotin získaný ze sebánie
  • Kyselina hyaluronová (HA)
  • Stopové minerály

Podívat se na produkt →

Máte dotaz? Napište nám ho do online poradny nebo se na nás obraťte přímo v sekci kontakt. Moc rádi vám pomůžeme vaši otázku zodpovědět.

Článek byl převzat a volně přeložen ze stránek www.sunwarrior.com. Děkujeme!

Důležité doplňky stravy pro vegany. Seznam potravin. Co si hlídat, když chci být veganem?

Rostlinná strava je na vzestupu a eliminace živočišných produktů z jídelníčku je poslední dobou skloňovaná mnohem více než škodlivost sacharidů. 

Ať už se rozhodneme eliminovat maso a mléčné výrobky z naší stravy nebo budeme všežravci i nadále, nikdy bychom neměli zapomínat na vhodnou suplementaci a vyvážený jídelníček. Vyznavači rostlinné stravy to mají ale o něco složitější, kdy by si příjem potřebných živin měli hlídat o stupeň víc. 

Co si pod rostlinnou stravou vlastně představit? 

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Na úvod je vhodné zmínit, co rostlinná strava vlastně vyznačuje, a že to není jen chroupání listí, jak si někteří myslí. Veganství je životní filosofie, způsob života, který odmítá užívání veškerých živočišných produktů. Jsou ohleduplní k životnímu prostředí, kdy odmítají jíst maso, mléčné výrobky, vejce nebo med.

Veganem se člověk nerodí, ale stává se jím v průběhu života, kdy odmítá být členem konzumní společnosti a přispívat masovému průmyslu.

 Tento styl stravování se považuje za extrém, ale každý by se měl stravovat dle svého přesvědčení, a tak není radno namítat nic.

Důležité je, aby se každý z nás cítil dobře, byl zdravý a jeho způsob života byl pro něj dlouhodobě udržitelný a držel se ho, protože mu přispívá, a ne proto, zda je zrovna v trendu.  

U každého výživového směru bychom si měli dát pozor, aby náš jídelníček byl pestrý, vyvážený a obsahoval veškerépotřebné živiny. Veganská strava se skládá zejména z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, dále to jsou luštěniny, oříšky a semínka. 

Důležitost živin

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Asi každý, kdo se stravuje na rostlinné bázi, se setkal s typickou otázkou: ,,A odkud čerpáš bílkoviny?!“ Zejména u sportovců se jedná snad o nejzákladnější bod, protože bez pořádné dávky proteinu to přece neporoste. 

My už společně víme, že bílkoviny jsou polymery, které se skládají z aminokyselin. Podle poměru a určitého množství jej pak rozdělujeme na tzv. plnohodnotné a neplnohodnotné. 

V našem těle nalezneme celkem 21 různých aminokyselin, osm z nich – tzv. esenciálních musíme přijímat z potravy, protože si je naše tělo nedokáže vytvořit samo, jako ty zbylé. A právě z toho vzniká ono rozdělení – plnohodnotné x neplnohodnotné. 

Plnohodnotné jsou ty živočišné, tedy maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Mezi ty neplnohodnotné se řadí potraviny z rostlinné říše. Člověk, který se ale o stravu zajímá, která jde ruku v ruce s tréninkem, ví, že jde o vhodnou kombinaci potřebných aminokyselin, aby si zajistil dostatečné množství bílkovin pro tvorbu jeho gainz.

Běžný všežravec sportovec ví, že maso je grunt a po něm v těsném zastoupení vedou mléčné výrobky a vejce. Vegani a vegetariáni mohou rostlinné zdroje čerpat zejména ze sójových výrobků jako je tempeh, tofu, dále seitan nebo Robi maso.

Určité množství důležitých rostlinných bílkovin je jak v obilovinách – pohance, ovesných vločkách nebo quinoe, tak luštěninách jako je čočka, hrách, cizrna nebo fazole.

Mimo to jej nalezneme i v semínkách – chia semínka a konopná semínka nebo v oblíbeném lahůdkovém droždí, které připomíná sýrovou chuť a je mimo to bohaté i na vitamíny skupiny B. 

Kromě bílkovin, které čerpáme z tradiční pevné stravy, můžeme pomocníka naleznout i v rostlinných – veganských proteinech. Ani tady nepřijdou vyznavači rostlinné říše zkrátka a bylo na ně myšleno i u doplňků stravy. Dnes se na trhu můžeme setkat již s celou paletou veganských proteinů s celou řadou lahodných příchutí, jako je tomu u živočišných druhů.

Velké spoustě lidí se při slovním spojení  ,,veganský protein“ křiví ústa, protože ho jednou, řadu let zpět, ochutnali a nebyl možná dobrý.

Doba se ale posunula a dnes už to není žádný tekutý nechutnající nápoj, ale naopak velice výborný a konkurující tomu tradičnímu syrovátkovému.

Veganské proteiny se za poslední dobu pyšní velkému ohlasu a spotřebitelé už po něm sahají snad více než po syrovátkovém. Je chválen pro svoji hustší krémovější konzistenci a výbornou chuť.

Proteiny na rostlinné bázi jsou důležitým přívodem esenciálních aminokyselin. Dnes se můžeme na trhu nejčastěji setkat s proteinem hrachovým, sójovým, rýžovým nebo konopným. Nejvhodnější volbou ke koupi je ale protein vícesložkový, pro pokrytí všech potřebných aminokyselin.

  • Doporučuje se jej suplementovat po sportovním výkonu či během dne k doplnění bílkovin v rozmezí 1,2 – 2 g bílkovin na kilo tělesné váhy. 
  • Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?
  • Vhodná sportovní suplementace 

Větvené aminokyseliny BCAA jsou základními aminokyselinami pro ochranu svalů, jejich nárůst, pro zlepšení regenerace a oddálení únavy. Rostlinná strava je na tyto větvené aminokyseliny chudší, proto je vhodné je doplňovat ideálně před výkonem nebo po něm. Jejich dávkování je od 3-5 g na jednu porci. 

Beta-alanin je typickou součástí zejména červeného masa, a tak je hned jasné, že je nedostatkem na veganské stravě. Beta-alanin oddaluje zakyselení svalů a dodává sílu. Je vhodné ho přijímat před výkonem v dávce do 3g. 

Posledním zmíněným bude kreatin. Ten si dokážeme sami syntetizovat z přijatých aminokyselin, zejména z červeného masa. Slouží k lepší regeneraci po silovém výkonu. Pro větší objem svalových buněk je jeho doporučené dávkování 5g. 

Výživové doplňky 

Ať už sportujete či ne, vitamíny a minerály jsou základ pro každého z nás. Na rostlinné straně bychom neměli opomíjet příjem vitamínu B12, který je tradičně přijímán z mléka, sýrů a vajec. Slouží pro funkci nervového systému a tvorbu krve.

Jeho nedostatek se projevuje chudokrevností, horší pamětí nebo sníženou svalovou koordinací. Jeho potřebná dávka je 2,4 mikrogramů, a protože suplementy neposkytnou tělu 100%, je důležité přijímat ho ve většídávce.

Proto v lékárnách hledejte tablety, které budou obsahovat kolem 20 – 25 mikrogramů.

B komplex je důležitý pro tvorbu červených krvinek, podporuje chuť k jídlu a zabezpečuje správný vývoj naší centrálnínervové soustavy. Jeho nedostatek zapříčiňuje anémii, únavu a celkovou slabost organismu. Zdrojem je chlorella, spirulina, tempeh či lahůdkové droždí

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?

Dalším vitamínem je železo, které nalezneme zejména v mase. Železo je důležité pro transport kyslíku do svalů, pro funkci imunitního systému nebo tvorbu červených krvinek.

U železa je problém, že v živočišných produktech je hemové, ale v rostlinných produktech nehemové, tedy jeho vstřebatelnost je podstatně nižší, proto je dobré si dát na jeho příjem opravdu pozor. Nedostatek značí chudokrevnost, bolest hlavy a časté otoky.

V rostlinné říši jej nalezneme zejména v luštěninách, oříšcích, sójových bobech nebo cizrně. 

Vápník slouží pro tvorbu kostí, zubů a napomáhá kvalitnějšímu spánku. Dlouhodobým nedostatkem může docházet k měknutí kostí, lámavosti nehtů nebo křečím. V racionální stravě je pokryto mléčnými výrobky nebo syrovátkovým proteinem. V rostlinné stravě jej získáváme především z tofu, máku, sezamových oříšků, z fazolí nebo kadeřavé zeleniny. 

Dalším potřebným minerálem je jód sloužící k vývoji organismu, správné funkci štítné žlázy a kvalitě kůže. Je obsažen zejména v chia semínkách, jodizované soli nebo nori řasách.

Vitamín D je zase nezbytný pro mineralizaci kostí, slouží proti svalovým kontrakcím, podporuje imunitní systém a mimo to napomáhá vstřebávání vápníku.

Selen v našem těle zajišťuje činnost imunitního systém a je skvělým antioxidantem. Jeho příjem si dostatečně zajistíme zhruba 1-4 para ořechy. 

Poslední suplement, který si uvedeme je Omega 3. Jedná se o esenciální mastné kyseliny snižující hladinu tuku, podporující činnost srdce a mozku. Protože jejich hlavními zdroji jsou tučné mořské ryby, rostlinní strávníci omega-3 získají především z mořských řas.

Mohlo by tě zajímat:

Kloubní výživa – jaké potraviny a doplňky jíst pro pevné a zdravé klouby?Zdravé veganské cookies s proteinem. Nejlepší veganský protein!

Dokonalé a výživné sušenky, na kterých si pochutnají nejen vegani. Jsou opravdu výživné plné sacharidů, které vám dodají energii a jako bonus jsou bohaté na bílkoviny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector