Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu date_range 02.Říj, 2019 featured_play_list Aktuality arrow_drop_up Karlovský gastrofestival

Karlovský gastrofestival je opět tady! Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října provoní Velké Karlovice valašské frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku této populární gastronomické akce odehrávající se uprostřed přírody Beskyd.

Festival opět uvítá i speciálního michelinského hosta, Maďarku Eszter Palágyi, jedinou šéfkuchařku ve střední Evropě oceněnou michelinskou hvězdou. Novinkou je změna ve způsobu placení za ochutnávky: jednotná měna valašský gastroš přechází z dosavadní tištěné podoby do elektronické, k úhradě budou nově sloužit dobíjecí čipy.

Festivalový program odstartuje už v pátek 4.

října večer posezením u míchaných drinků vedle penzionu U Dorňáků a hudebním podvečerem s Bolkem Vjaclovským a ochutnávkou specialit zlínské Bistrotéky Valachy.

Ve Spa hotelu Lanterna se uskuteční zahajovací galavečeře místního týmu šéfkuchaře Josefa Tydlačky a Cocktail bar Lanterna chystá speciální degustaci šampaňského.

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu

Hlavní program gastrofestivalu se koná v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin.

Návštěvníci mohou v tomto čase putovat 3,5 km dlouhým údolím Léskové a na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů, penzionů a hospůdek ochutnávat nejrůznější dobroty místních i hostujících kuchařů.

Mezi gastro zastávkami se mohou procházet po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt turistickým vláčkem, historickými autobusy a limuzínami či koňskými povozy.

A na co se těšit? Hotel Horal nabídne své vyhlášené zvěřinové speciality, Penzion Pod Pralesem jehněčí a speciální várku piva ze svého pivovaru, u Galiku zavoní valašská zabíjačka, U Dorňáků budou vařit, grilovat a zpívat Kysučtí zbojníci, tým hotelu Lanterna představí to nejlepší z moderní valašské gastronomie, u hotelu Babská degustace zpestří kouzelník a u hotelu Pod Javorem se budou servírovat mj. ukrajinské speciality.

Své vlastní gastro zastávky budou mít v údolí i hostující podniky Bistrotéka Valachy ze Zlína a restaurace Albert Málek z Rožnova pod Radhoštěm.

Opět přijedou také tradiční hosté z Maďarska s mangalicí, gulášem, langoši i zajímavými produkty včetně pálenek. Zajímavostí bude Street Food sekce s hmyzími a šnečími specialitami, vietnamskou a egyptskou kuchyní a francouzskými palačinkami u penzionu Dolinka.

Mezi rarity, kterou budou dále k ochutnání, patří třeba kozí zmrzlina, pečený býk nebo pštros na grilu.

Lákadlem gastrofestivalu je i vyhlášený farmářský trh plný pečlivě vybraných producentů, který zpestří menší řemeslný jarmark, navíc si tu s Muzeem regionu Valašsko zkusíte, jak se mlelo obilí ve středověku.

Zpestřením budou živá hudba, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si může kdokoli zkusit vyrobit tradiční valašský koláč frgál.

V neděli se uskuteční tradiční soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu s možností ochutnávat soutěžní vzorky.

Třešinkou na dortu pro náročné gurmány je sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd hostující šéfkuchařky Eszter Palágyi ve Spa hotelu Lanterna. Na obě akce zbývají poslední volná místa. „V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je tato mladá Maďarka skutečnou raritou.

Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým.

Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy.

Více: www.KarlovskyGastrofestival.cz

-tz-

Frgály, street food i michelinská šéfkuchařka: nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival

Nejnavštěvovanější gastronomický festival na Moravě je opět tady! Ve dnech 4. až 6.

října 2019 si rozhodně nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival nabízející spoustu dobrého jídla a zážitků v prostředí půvabného horského údolí valašských Velkých Karlovic.

Opět nebudou chybět ani degustace s michelinskou hvězdou pro náročné gurmány, letos v režii první a dosud jediné šéfkuchařky ve střední Evropě oceněné prestižní michelinskou hvězdou – teprve 32leté Maďarky Eszter Palágyi.

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu

„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je Eszter Palágyi skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým.

Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

V seznamu osobností, od nichž se maďarská šéfka učila, se skví i jméno francouzského „šéfkuchaře století“ Joëla Robuchona. Právě Francie jí učarovala natolik, že se její kuchyní inspiruje také při svém vaření.

„Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel.

Vždy používám maďarské sezónní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje šéfkuchařka, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina.

A právě na tyto suroviny dojde i ve Velkých Karlovicích: hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu

Ještě v předvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G. H. Mumm.

Hlavní program Karlovského gastrofestivalu určený pro širokou veřejnost si můžete užít v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin.

Těšte se na ochutnávky (nejen) valašských specialit u místních hotelů, penzionů a hospůdek rozesetých v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové.

Budete mít zájem:  Zánět Jícnu Alternativní Léčba?

 Mezi jednotlivými stanovišti se můžete procházet po cyklostezce Bečva, nebo vás popoveze vláček, autobus či koňský povoz.

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu

Součástí je i vyhlášený farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si sami zkusíte vyrobit tradiční valašský koláč – frgál.

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězdu

Více o Karlovském gastrofestivalu se dočtete na oficiálních webových stránkách akce.  

Karlovský gastrofestival přiveze jedinou michelinskou šéfkuchařku střední Evropy

Karlovský gastrofestival láká na farmářské trhy i na Michelinskou hvězduMimořádně atraktivního hosta bude mít 11. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční tradičně na začátku října ve valašských Velkých Karlovicích. Vedle ochutnávek (nejen) valašských specialit v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, farmářského trhu a dalšího doprovodného programu nabídne i tradiční michelinské degustace ve Spa hotelu Lanterna s jedinou oceněnou šéfkuchařkou střední Evropy, Maďarkou Eszter Palágyi.

„V uplynulých ročnících jsme do Velkých Karlovic přivezli již devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé a velmi rádi u nás přivítáme ženskou držitelku tohoto prestižního ocenění.

Eszter Palagyi je ve svých 32 letech skutečným fenoménem nejen ve své zemi: jde o první a dosud jedinou oceněnou šéfkuchařku střední Evropy, restaurace Costes pod jejím vedením získala v minulých letech třikrát za sebou ocenění Restaurace roku Maďarska dle průvodce Dining Guide a sama Eszter v něm byla třikrát vyhlášena jako Chef of the year. Věřím, že si příznivci špičkové zážitkové gastronomie tuto mimořádnou příležitost nenechají ujít. Eszter Palágyi připraví Michelinskou galavečeři v sobotu 5. října a na druhý den tříchodový Michelinský oběd,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

Další příležitostí pro náročné gurmány bude v pátek 4. října galavečeře, při které se pravidelně prezentuje „domácí“ tým Spa hotelu Lanterna. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připraví menu spojené snoubené s výběrem legendárního šampaňského G.H.Mumm.

Galavečeře při Karlovském gastrofestivalu:

Karlovský gastrofestival je jedním z nejstarších a nejnavštěvovanějších gastrofestivalů v České republice, unikátní tím, že se koná v autentickém prostředí uprostřed přírody.

Ochutnávky specialit se odehrávají u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se hosté můžou popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy, nebo se projít po cyklostezce Bečva.

Součástí bývá i mezinárodní farmářský trh, populární soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura, ve které si můžou návštěvníci sami vyzkoušet výrobu frgálů. Zážitkové galavečeře s michelinskými šéfkuchaři ve Spa hotelu Lanterna jsou třešinkou na dortu oblíbené gastro akce.

Na festivalu se za útratu tradičně platí jednotnou měnou – valašským gastrošem. Ten letos přechází z papírové podoby na elektronickou. „Místo bankovek obdrží lidé na směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou a budou moci platit bezhotovostně. Nevyužité gastroše bude možné vyměnit zpět,“ doplnil Tomáš Blabla.

>> Více informací na www.karlovskygastrofestival.cz

Karlovský gastrofestival lákal i v dešti, soutěž frgálů vyhrál hruškový

Hruškový frgál Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 6. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích (celkové výsledky soutěže).

Vítězkou další festivalové soutěže, o nejlepší klobásu se stala místní kuchařka Jarka Matyščáková (celkové výsledky soutěže).

Jedenáctý ročník gastrofestivalu i přes chladnější počasí, v sobotu provázené deštěm, přilákal opět tisíce návštěvníků. 

„Počasí nám poprvé v historii opravdu nepřálo, oba dny byly chladné, sobota navíc propršela. O to víc jsme nadšení z odezvy návštěvníků.

Stálí hosté už z minulých ročníků ví, že ochutnávková místa jsou vybavena krytým posezením nebo vyhříváním, nenechali se odradit, užívali si to a atmosféra byla výborná.

Letošní návštěvnost odhadujeme na dvacet tisíc lidí,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 5. a neděli 6. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře: letos sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie připravila poprvé v historii gastrofestivalu žena, jediná držitelka michelinské hvězdy ve střední Evropě Eszter Palágyi z maďarské restaurace Costes.

Soutěž frgálů

V soutěži o nejlepší valašský frgál, které je tradičním vrcholem festivalu, porotci letos hodnotili 68 koláčů.

„Nejvíc bylo tradičně tvarohových, hruškových a makových, ale objevily se i méně časté a přitom chutné náplně, třeba malina, jablko nebo lískový ořech.

Raritou byly slané frgály se zelím nebo se slaninou,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna. 

V soutěži se hodnotí nejen vzhled a chuť, ale i dodržení parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu.

„Zvláště po stránce vzhledu jsou soutěžní koláče na stále vyšší úrovni, takže rozhodující bývá hlavně ochucení náplně. U drtivé většiny frgálů bylo znát, že jsou z opravdu dobrých surovin.

Já osobně mám nejraději frgály hruškové, ale letos jsem si hodně pochutnala na makových,“ popsala předsedkyně poroty Alena Frgalová.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže frgálů účastní pravidelně. Letošní vítězství bylo již její třetí za sebou. Zatímco v minulých ročnících vyhrála s makovým a ořechovým frgálem, letos zabodovala s hruškovým. „Ten mám i já sama nejraději.

Hrušky používám domácí od zemědělce z Huslenek. Pak už do náplně přidám jen cukr a badyán, to je vše. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí.

Budete mít zájem:  Nejlepší oblečení do sauny? Žádné

Pak výsledek vždy stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 64letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se začala věnovat v důchodu nejdřív jako koníčku, díky úspěchům a zájmu okolí ale před časem začala péct profesionálně.

„Zřídila jsem si živnost a peču hlavně na objednávku pro svatby a oslavy. Je toho hodně, z koníčka se stal pořádný kůň. O frgály je pořád velký zájem.

Nejvíc mají lidi rádi hruškový, tvarohový, makový a ořechový, v létě je velký zájem o borůvkový,“ dodala pekařka. 

Výsledky soutěže o nejlepší frgál 2019:

  • 1.    Anna Šauerová, Karolinka – hruškový
  • 2.    Marcela Marková, Nový Hrozenkov – hruškový
  • 3.    Miroslava Pitrová, Rožnov pod Radhoštěm – ořechový
  • 4.    Lenka Borošová, Karolinka – makový
  • 5.    Marie Baklíková, Lačnov – hruškový
  • 6.    Anna Šauerová, Karolinka – borůvkový

Soutěž o nejlepší klobásu

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také tradiční soutěž o nejlepší klobásu, v níž porotci posoudili dvě desítky vzorků. První místo obhájila loňská vítězka – Jaroslava Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou.

Totožné bylo i pořadí na dalších dvou místech – druhý byl Petr Valchář z Liptálu, třetí Luděk Matyščák z Velkých Karlovic. „Hodnocení bylo anonymní takže i pro nás byla shoda na prvních třech místech opravdu velkým překvapením.

Úroveň všech soutěžních klobás byla tradičně vysoká a velmi nás potěšilo, že výrazně přibylo účastníků z nejbližšího regionu,“ dodal Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu 2019:

  • 1.    Jaroslava Matyščáková, Velké Karlovice – valašská vepřová
  • 2.    Petr Valchář, Liptál – domácí vepřová
  • 3.    Luděk Matyščák, Velké Karlovice – valašská domácí vepřová

Karlovský gastrofestival je tu. Představí to nejlepší z valašské kuchyně i kuchařské hvězdy

Milujete dobré jídlo a pití? Nevynecháte příležitost, kdy můžete ochutnat něco nového? Pak pro vás máme skvělou zprávu. Karlovský gastrofestival, svátek všech milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, už doslova klepe na dveře vašich kuchyní a jídelen. Koná se během prvního říjnového víkendu ve Velkých Karlovicích.

Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni ho navštívilo na 30 tisíc lidí. A co pro vás přichystal letos?

Opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány.

Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.

Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, vůbec prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění.

Vstup na gastrofestival je zdarma.

Spojte festival s výletem

Atraktivní je i místo konání festivalu – uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové u Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak můžete spojit s procházkou půvabnou valašskou krajinou.

Celkem 14 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Karlovský gastrofestival láká na českého „Michelina" a frgálovou manufakturu

Mottem gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál a nechybí ani zabíjačka.

Gastrofestival se zároveň pravidelně otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, parmská šunka prosciutto, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, nebo ovčí sýry z Maďarska.

Zpestřením bude letos ochutnávka asijské kuchyně u hotelu Horal, kterou zaštítí maséři tamního relaxačního centra Wellness Horal z Thajska, Srí Lanky, Filipín a Bali, dále specialit zakarpatské kuchyně nebo třeba vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek, jejž provozuje známý hokejový brankář Roman Čechmánek.

To vše mohou návštěvníci ochutnávat během Gastro tour s farmářským trhem, která je ústředním bodem programu.

Lidé mohou navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin.

Všude v tomto čase platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč.

Zapojte se do soutěže frgálů

Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Návštěvníci se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem.

Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení s cimbálovou muzikou i dechovkou, frgálová manufaktura a kuchařské show s předními mistry kuchaři. Zajímavostí bude výstava valašského malíře Ilji Hartingra (s vernisáží v pátek 4. 10.

v 18 hodin) a nechybí ani zábava pro děti.

Zlatým hřebem je Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 6. října. Může se jí zúčastnit kdokoli, kdo přinese svůj frgál nejpozději v 11 hodin do hotelu Lanterna.

Koláče posoudí porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem. Loni jich porota posoudila rekordních 83. Ochutnávat může také široká veřejnost.

Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi akcemi v ČR ojedinělý.

Zažijte galavečeře i barmanské večery

Zábava pokračuje i po setmění, po skončení Gastro tour. Na večery si jednotlivé podniky připravují další programy: posezení u cimbálu či u vatry nebo barmanské večery. Hotely Lanterna a Horal nabídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární galavečeře. Připravují je „domácí“ šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy.

Budete mít zájem:  Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

„K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. Proto jsme letos při volbě hlavního hosta zůstali „doma“.

Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise.

Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října je již vyprodána, stále zbývá několik volných míst na další tři galavečeře s tématikou valašské kuchyně a dýňových specialit.Více na www.karlovskygastrofestival.cz

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek 4. 10.18:00 – Vernisáž výstavy Ilji Hartingra20:00 – Galavečeře „Návrat ke kořenům – Pavel Václavík

20:00 – Barmanský večer

Sobota 5. 10.10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera10:00 – 18:00 – Kuchařské show (Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..

)19:00 – Posezení s lidovou muzikou, Zakarpatský večer20:00 – Michelinská galavečeře – Oldřich Sahajdák, La Degustation Boheme20:00 – Galavečeře „To nejlepší z Valašska“ – Jaroslav Orság + Vinař roku 2013 Josef

20:00 – Barmanský večer

Neděle 6. 10.10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera11:00 – 18:00 – Kuchařské show ((Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)11:30 – 22:00 – Degustační obědové a večerní menu „Kouzlení z dýně“12:00 – 15:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál

20:00 – Barmanský večer

Kdo je zapojen do gastrofestivalu

  • Místní podniky:Spa hotel Lanternawellness hotel Horalhotel GalikPenzion Pod PralesemPension ŠkolkaAreál Léskováhotel Pod JavoremGril srub RazulaChaloupky U Pařízků
  • Hosté:
  • hotel Octárna (Kroměříž)

Restaurace a hotelu U Vychopňů (Vsetín)

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák: mým cílem je perfektní jídlo a spokojený host

/ROZHOVOR/ Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích každý rok přináší vedle ochutnávek valašské gastronomie a krajových specialit také příležitost poznat umění uznávaných šéfkuchařů, držitelů prestižní michelinské hvězdy.

Pořadatelé každý rok pečlivě vybírají hlavního hosta, který souzní s filozofií gastrofestivalu důrazem na kvalitní regionální kuchyni a suroviny.

V minulých dvou letech tu hostovali šéfkuchaři z Itálie a Maďarska. Letos na Valašsko míří jeden ze dvou českých michelinských kuchařů, Oldřich Sahajdák.

Jeho restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise získala michelinskou hvězdu společně s pražským Alcronem první v ČR.

O 38letém kuchaři je známo, že se soustředí především na práci ve svém podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale tak zaujala, že učinil výjimku a vůbec poprvé „pracovně“ míří na Moravu.

Pane Sahajdáku, prozraďte nám, jaká byla vaše cesta k profesi kuchaře? Měl jste jasno už od dětství, nebo jste kuchařskému řemeslu propadl až později?

Ve 13 letech, kdy jsem se měl rozhodnout, čím budu, mi to bylo vlastně jedno. Babičky stejně jako maminka byly kuchařky a tak nějak jsem s tím, že kuchařem budu, počítal. Za babičkou Sahajdákovou do kuchyně jsem jako kluk chodil často.

Po škole jste několik let pracoval v zahraničí. Jak moc pro vás byly tyto zkušenosti důležité?

Myslím, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem udělal. Po škole jsem se spíš plácal v hospodách po Praze a to mě vůbec nebavilo, začátek devadesátých let v kuchyni byl pro mě spíš otrava.

Kuchaře, se kterými jsem pracoval, práce nebavila a moc dobrého jsem se nenaučil. V cizině jsem poznal lidi, kteří prací žili i v soukromí a do práce chodili rádi.

To jsem vůbec z domova neznal a přišlo mi to parádní.

Hlásíte se k české kuchařské škole Marie B. Svobodové z konce 19. století. Čím je pro vás tak inspirující i po více jak sto letech?

Současná doba nám přinesla spoustu pomocníků do kuchyně a tak je používáme, ale pořád máme stejný cíl – perfektní jídlo a spokojený host. Dneska stejně jako před sto padesáti lety. Marie B.

Svobodová napsala krásnou knihu, plnou užitečných rad a kuchařských úkonů. Baví nás v ní číst a vařit s ní, ale používáme i recepty, co kuchaři donesou z domova nebo co nám jednoduše chutná.

Podmínkou je, že jídlo musí být lokální.

Úspěch v podobě michelinské hvězdy vám nepochybně udělal velkou radost… Jak s odstupem času vnímáte její přínos? A jaké jsou vaše další cíle v gastronomii?

Neumím se moc radovat. Největší radost mám z kolegů – všichni od uklízečky po managera na tom měli podíl a pro mě je to potvrzení, že svou práci děláme dobře. A cíle? Nechci dělat svou práci hůř než teď a doufám, že mě bude pořád bavit. Nic složitého…

Jak se těšíte na Karlovský gastrofestival do Velkých Karlovic? Podobných akcí, mimo svůj podnik, se „pracovně“ příliš často neúčastníte, Karlovský gastrofestival je tedy spíše výjimkou… Proč jste kývl na pozvání z Valašska?

Těším se moc, bude to pro nás něco nového. Téměř nikdy nevaříme mimo naši kuchyň, bude to zážitek. Nikdy jsem ve Velkých Karlovicích nebyl, ale přijde mi dobré propagovat místní a regionální jídla a podniky, líbí se mi ta myšlenka festivalu v „lese“.

Na závěr jedna ryze „valašská“ otázka: znáte a máte rád valašskou kyselici a valašské frgály?

Zrovna dnes jsme kyselici měli. A čas frgálu ještě přijde, nebojte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector