K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. No jako cesnek je super, ale jen o vikendu, v praci tak smrdet nemuzu 🙂
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. „zlepšují trávení“no nevím, jsem jediná, kohou nafouknou? nepoužívám ani jedno.
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. Jednou z těchto látek je také allicin, který kromě štiplavé vůně může také za to, že se česneku a cibuli přezdívá přírodní antibiotikum. Má totiž antivirové účinky a působí proti širokému spektru bakterií.Zdroj: https://rungo.idnes.cz/cibule-a-cesnek-01o-/behani.aspx?c=A171215_174221_behani_sehntakže antibiotikum nebo antivirotikum?
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. Moje babička nejezdila na dovolenou a celý život pracovala tak, aby se mohla stravovat sama doma. Nejedla totiž česnek ani cibuli. V syrovém ani upraveném stavu. Nebylo možné ji obelstít. Cítila česnek i v uzeninách, proto jedla jen ty nejjemnější párky, kam se česnek nedával, klobása pro ni neexistovala. V životě neměl problém s tlakem, nikdy neonemocněla rakovinou ani jinou civilizační chorobou. V 85 letech jí zjistili cukrovku. Kdyby jedla česnek a cibuli, určitě by se dožila více, než 101 let, kdy zemřela?
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.
K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. Myslim ze jste to vystihl pekne. Muj deda se take cely zivot zivil pomerne zdrave. Nekouril, pil stridme a vyjimecne, zeleniny snedl vagony, uzeninam se vyhybal (vzdy rikal, ze jedna klobasa ma skodlivost 5ti cigaret). A co myslite? Ano. Nejdrive rakovina zaludku, pote tlusteho streva.Proto tyhle rady ze jezte tohle, nejezte tamhle to beru velmi s rezervou. Jim na co mam chut. Osobne si myslim, ze mnohem vetsi vliv ma genetika a psychosomatika.
Já znám jednoho pána (ročník 1922), co jí denně paličku (!) česneku a má krásné bílé zuby. Prý je to snad tím…
V dopisech mého tatínka z vězení Brněnského Gestápa se opakuje prosba o zaslání cibule. Zajatecký tábor v původní Osvětimi byl ohniskem tyfu a cibule byla nejlepší možná profylaxe. Možná právě mému tatínkovi ta cibule prodloužila život o několik měsíců, zatčen na Vánoce 1940 s ostatními důstojníky Obrany Národa zemřel až na podzim 1941.Mám proto k cibuli pozitivní vztah, téměř denně ji nějak používám. Nejlépe syrovou, ale do salátů ji nejdřív den- dva marinuji ve vinném octě. Stačí oloupat a rozkrojit, řezem dolů a zalít tím octem, později odkapat a nakrájet. Zachrání se tím ty nejhodnotnější složky.Podobně lze i česnek zbavit agresivní vůně. V zimě je ideální salát z kvašeného zelí s nakrouhanou marinovanou cibulí, nastrouhaným česnekem, na drobno nasekanou peperonkou a nakonec lžicí olivového oleje. Soli má kysané zelí už dost.Marinovanou cibuli nakrájím jemně i do tvarohu, trošku soli, papriky a zamíchám, je to pomazánka na chléb.Na zapečené brambory je výborný tvaroh s trochou jogurtu a prolisovaným česnekem, trochu soli a našlehat.
Nerad Vám beru iluze, ale to by se mělo někde v televizních dokumentech nechat najít, byl to nesmysl.Medicína založená na důkazech – používalo by se to, kdyby to fungovalo.
Samozřejmě je mi jasné, že se v takovém prostředí, jako koncentrák, kde patřil tyfus k nástrojům, jak ty mukly co nejrychleji zlikvidovat, ani cibule nemohla mít nějaký rozhodující efekt. Antibiotika tenkrát neměli, pro vězně už zaručeně ne a jiné léky, jako sulfonamidy potřebovali na frontě, v létě 1941 začali válčit s Ruskem.
Koukam je to tu samy znalec cestiny….
Tak jste se s jednou chybou také přidal?
„Vyndej nejdřív břevno z oka svého…“
Cibule, česnek, křen,kvašené zelí ,jablka v seně,sušené ovoce… žádné jiné “ vitamíny “ naši předci neměli…a mnohem více pohybu….
Přesto mnozí zemřeli už ve středním a mladém věku, jiní se dožívali přes 90. Každý extrém, ať chudoba, nebo bohatství, vám může zkrátit život.
Kuřáci,alkoholici, umírali vždy dříve….a obézních tolik nebylo…v r. 1900 běžně umírali lidé s plným chrupem…a byla spotřeba cukru 4 kg na osobu! Dnes je spotřeba 40 kg….
Jezte cibuli, nebude k vám chodit lékař! Jezte česnek, nebude k vám chodit nikdo!
Pokud by se to týkalo navoňavkovaných metroušků, po kterých nevyvětráte ani za hodinu, tak proč ne … Tím neříkám, že má správnej chlap smrdět.
  • Správnej chlap má smrdět, a správná ženská dvojnásob
  • Proto oba musí jíst cibuli a česnek.
  • Ale jinak je to samozřejmě nesmysl, pokud by česnek nebo cibule měl nějaký význam pro zdraví, budou součástí léčby.
jj, dyť to píšu – lékaři cibuli ani česnek nedoporučují ani jako prevenci.
Schází důvod 0 (základní a postačující): Chutná mi to…
Ono je tedy fakt, ze cesnek obsahuje alicin..Ostatni sdeleni povazuji za pofiderni…Na druheš strane trerzalka jer ucinna, ale lekari ji nemaji radi
Měl jsem v práci dva kolegy kteří 30 let ráno k snídani jedly každý dva stroužky česneku když se spotily byli cítit na sto honů po česneku dnes se oba léčí na vysoký krevní tlak.Babo raď.
Bohuzel…s kamradem jsem konsumoval 3 strouzky cesneku proti rakovine, ale stejne na ni dojel..
Nikde není napsáno,že česnek je proti rakovině!?Jak tomu někdo může věřit je fakt záhada:-))))
Česnek je přírodní antivirotikum, některé druhy rakoviny způsobují viry. Takže v některých případech by pomoci mohl, ale druhů rakoviny je hromada a tak se na tuto pomoc rozhodně nedá spoléhat.
Rakovina je v mnoha případech dána překyselením organismu, třeba kouřením nebo požíváním připálených tuků. To ani cibule, ani česnek nevykompenzují. Ale běžné chyby výživy opravdu napraví, sníží množství t.zv. „radikálů“ což jsou molekuly, jimž něco chybí, co si vezmou z okolních zdravých buněk.
Překyselení je nesmysl. To není možné.
Jakej nesmysl? Trochu si o tom poštuduj
No právě. Je to nesmysl. Výmysl.
Nějak srozumitelně je nutné laikovi tu situaci popsat. Normální, zdravý stav organismu je, když je vše v rovnováze, nejrůznější chemikálie, hormony a organické sloučeniny se vzájemně doplňují.Narušení rovnováhy, t.j. harmonické spolupráce organismu, mohou způsobit t. zv. radikály.Radikál je prvek, třeba molekula, kde něco chybí, takový prvek pak organismem cestuje a hledá, jak si chybějící část doplní. Protože je agresivní povahy, dokáže si potřebnou část odcizit třeba ze zdravé tkáně. Ta na časté útoky takového druhu odpoví mnohdy chorobným bujením, říkáme tomu rakovina.
No ono je to stylem života…myslet si,že když skřoupnu ráno česnek,že budu navždy zdraví je totální blbost.

Nebojte se cibuli používat i mimo kuchyni. Své uplatnění nalezne i v oblasti zdraví a krásy

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Cibule patří mezi nejpoužívanější potravinu na celém světě. Je základem mnoha pokrmů nebo se z ní dělají přímo polévky. Pro cibuli je charakteristické, všem velmi známé, plakání při jejím krájení. Cibule má silnou a ostrou chuť, která působí štiplavě. I přesto, že se jedná o plodinu mírného pásu, je možné ji pěstovat v široké škále klimatických podmínek. Pojďme se nyní podívat, jak účinky má cibule pro nás, pro lidi.

Používaná po celém světě

Než začneme se samotnými výhodami cibule pro člověka a jeho zdraví, uvedeme si několik základních druhů cibule, které se na světě vyskytují. Cibule je velmi široce používanou plodinou, takže téměř všechny kuchyně na světě ji používají k přípravě svých pokrmů. Je tedy logické, že bude existovat několik druhů cibule, nicméně my si uvedeme ty nejběžnější.

Druhy cibule

Hlavním druhem cibule je žlutá cibule, která je bílá a je obklopena tvrdou hnědou slupkou. Tato cibule má silnou a sírovou vůni. Dále je sladká cibule, která je světlejší a má mírně tlustší slupku. Bílá cibule má papírově bílou slupku, je jemnější a sladší než cibule předcházející.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Červená cibule je dostatečně jemná a sladká, aby se mohla jíst syrová. Slupka i vnitřek jsou fialové, resp. červené. Šalotka je menší a má hnědou slupku a fialový vnitřek. Zelené cibule jsou nezralé a pórek se používá v omáčkách a polévkách. Nyní se podíváme, jaké výhody mají cibule pro člověka.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Výhody pro zdraví

Možná už jste někdy slyšeli, že cibule má nespočet výhod pro lidské zdraví. Dokáže léčit a zbavovat člověka horečky nebo ucpaného nosu. Nyní se tedy podíváme, co všechno cibule se zdravím člověka dokáže.

Cibule výrazně bojuje proti rakovině a pomáhá zlepšit zdraví srdce a kardiovaskulárního systému. Má vliv na nižší hladinu cukru v krvi a výrazně podporuje trávení.

Udržuje kosti těla zdravé a v dobrém stavu a také zabraňuje zánětům a některým alergiím.

Cibule dále zlepšuje imunitní systém a dokáže vyléčit některé ušní poruchy. Podporuje zdraví dýchacích cest a má vliv na zdravý spánek. Zlepšuje výrazně zdraví očí a je skvělá pro orální zdraví.

Pomáhá při léčbě cholery a zabraňuje krevním sraženinám. Poskytuje více energie a má také vliv na lepší sexuální zdraví a kondici. Podporuje činnost mozku, zlepšuje paměť a pomáhá zastavit horečku a zvýšenou teplotu.

Snižuje oxidační stres a uvolňuje symptomy menopauzy.

Výhody pro pokožku

Velmi zajímavou zprávou je, že cibule má výborné výhody také z hlediska pokožky a péče o ní. Cibuli je možné použít při péči o pokožku mnoha způsoby, například si udělat pleťovou masku.

Výhody cibule pro pokožku člověka tedy jsou následující. Pomocí vitaminů a minerálů očišťuje pokožku a zbavuje jí nečistot a nedokonalostí.

Bojuje skvěle s dopady stárnutí a výrazně pomáhá léčit akné a pupínky.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Skvěle odstraňuje černé tečky a ošetřuje pigmentaci kůže. Léčí bodnutí a kousnutí od hmyzu a pomáhá se zbavit nepříjemných fleků a skvrn. Pokud by se ovšem účinky cibule u vás nedostavily, poraďte se o cibuli se svým lékařem.

Výhody pro vlasy

Cibule má také velmi výrazný vliv na naše vlasy, a dokáže s nimi hotové zázraky. Tak například podporuje růst vlasů nebo pomáhá se zbavit nepříjemných lupů. Stejně tak odstraňuje šediny, udržuje barvu vlasů nebo pomáhá odstranit vši.

Pro efektivní využití výhod cibule je nutné umět správně cibuli vybrat a dobře ji uložit. Pokud byste chtěli tyto výhody na sobě ověřit, zařaďte cibuli do své stravy častěji a dopřejte si ji například v polévkách nebo jako cibulovou šťávu.

Budete mít zájem:  Přenos žloutenky C: Jehly, sex a tetování

Fotografie: Pixabay

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • cibule
  • potraviny
  • zdraví
  • zelenina

Neobyčejné účinky obyčejné cibule

O výživě 28. 10. 2017 | tla

Vypadá obyčejně, ale … Cibule je bez nadsázky doslova elixírem pro léčbu neduhů. A to, že je jí všude dostatek, není drahá a při dobrém uskladnění vydrží, je jen její další velké plus. Chcete-li si ušetřit trápení s odřeným nosem, bolestmi v krku, dusivým kašlem a teplotami, zakousněte se s chutí do cibule nejlépe každý den.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.Cibulové čaje a sirupy pomohou zvládnout nachlazení ze Shutterstock.com

„Cibuli používejte nejen tradičně pod maso, ale přidávejte ji i do polévek, pomazánek, bílá a červená cibule je skvělá v salátech, výborná je i grilovaná cibule. Jediné, co cibuli nesvědčí, je smažení, kvůli kterému se ze zdravé potraviny stává energetická bomba,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Tip: Když děláte základ pod maso a cibulku necháte zezlátnout na tuku, pomocí lžíce přebytečný tuk odstraňte, snížíte tak energetickou hodnotu pokrmu, ale zůstane mu skvělá chuť.

Je přírodní antibiotikum

Největším „nábojem“ cibule proti bakteriím a virům je allicin, látka, kterou obsahuje také česnek a má na svědomí štiplavé aroma. Pro někoho nepříjemné pálení a zápach mnohonásobně vyváží její blahodárný účinek na zdraví. Funguje jako silné atibiiotikum.

„Proto je cibule ideálním přírodním lékem při zánětu horních cest dýchacích. Už prababičky „ordinovaly“ na kašel a rýmu cibulový čaj nebo šťávu z cibule smíchanou s medem. Pacient pak snáze vykašlává, lépe se mu dýchá,“ říká Karolína Hlavatá.

Je zdrojem vitamínů a minerálních látek

Cibule obsahuje velké množství vody, vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.

  • Chrání nervový a kardiovaskulární systém
  • Snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ (HDL)
  • Zamezuje kornatění cév a přispívá k udržení správného krevního tlaku
  • Je prevencí proti infarktu a mrtvici
  • Je i prevencí proti osteoporóze, jelikož pozitivně ovlivňuje hustotu kostí
  • Prospívá také šlachám, vazům a chrupavkám
  • Protože obsahuje chrom a další látky, které pomáhají vstřebávání tuků a cukrů, je dobrou prevencí i proti cukrovce a nepřímo může ovlivnit boj s nadváhou
  • Díky silnému antioxidantu quercetinu se popisují její preventivní účinky proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků
  • Působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev
  • Přikládání čerstvé cibule na bodnutí hmyzem můžeme zabránit otokům a svědění

Jaký je v nich rozdíl?

Cibule není jen jedna a rozhodně se od sebe jednotlivé druhy liší.

  • Cibule žlutá – Nejčastěji většina hospodyněk v kuchyni používá cibuli žlutou. Chuťově je nejvyváženější a vařením sládne
  • Bílá cibule – Bílá cibule má tenčí slupky, ostřejší chuť i vůni než žlutá a je křehčí. Užívat ji lze stejně jako žlutou do studené kuchyně i pro tepelné zpracování
  • Šalotka – Cibule šalotka je mnohem menší a jemnější. Je sladká. Nejčastěji se nakládá a dává do salátů, sendvičů a podobně
  • Červená cibule – Červená cibule je masitá a chuťově méně výrazná. Pod maso ji sice dát můžete, ale mnohem více její jemnost a zbarvení oceníte v salátu, salse a podobných jídlech. Vařením svou červenou barvu ztrácí

Skladování nepodceňujte

Abyste měli cibuli stále při ruce plnou všech „zázračných“ sil, které v sobě skrývá, je třeba ji správně skladovat. Jak na to?

  • Jarní cibulku je nejlepší dát do ledničky
  • Klasická kuchyňská cibule vydrží 3 až 4 týdny, uložíte-li ji při pokojové teplotě, nejlépe v jedné vrstvě a to na suchém, tmavém a dobře větraném místě
  • Sladká cibule vydrží při pokojové teplotě jen 2 týdny, v chladu ale přečká až měsíc
  • Zbude-li vám již oloupaná nebo nakrájená cibule, zabalte ji do potravinové fólie a spotřebujte do tří dnů

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Mohlo by vás také zajímat: K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví. Další článek

Potraviny pro zdraví a krásu – díky nim omládnete

Toužíte být zdraví, krásní a vitální, ale nebaví vás neustále experimentovat s různými tabletkami a multivitamíny? Zamysleli jste se někdy nad tím, že zdraví a krása mohou mít původ v tom, co konzumujeme a v našem celkovém životním stylu? Trh je přesycený mnoha potravinami, které nám, díky svému složení, téměř nic nedávají, ale existuje celá řada potravin, které jsou, díky cenným látkám v nich obsažených, základem pro naše zdraví. Již od pradávna je známo, že nejlepším pomocníkem na krásu a zdraví je příroda, tedy i přírodní potraviny, které v sobě ukrývají řadu vitamínů, minerálů, enzymů, stopových prvku a mnoho dalších cenných látek.

Nikdo z nás nebude navždy mladý, ale proces stárnutí se dá vhodnou skladbou jídelníčku značně zpomalit. Naše strava by měla být pestrá na potraviny obsahující detoxikační látky. Obecně platí, že bychom měli denně konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny, a vyhnout se smaženým a tučným potravinám.

Pojďme se společně podívat na potraviny, díky kterým se budete cítit plni energie, zdraví a krásní.

Své zdraví podpoříte konzumací dostatečného množství mořských ryb, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi vhodné pro prevenci onemocnění nervového systému a srdečních onemocnění. Mezi ryby obsahující nejvyšší podíl omega-3 nenasycených mastných kyselin řadíme tuňáka, makrelu, lososa, sardinky a sledě.

Pokud jsou vaše vlasy a nehty lámavé, pak do svého jídelníčku zařaďte pravidelnou konzumaci vajec, které jsou bohatým zdrojem bílkovin a vzácných minerálních látek, jež mají za příčinu regeneraci vlasového vlákna, pokožky hlavy a nehtů.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Trápí-li vás celulitida, pak je pro vás vhodná konzumace sušené syrovátky, která je bohatá na vitamíny a minerály, které blahodárně působí na pokožku a dodávají tělu vodu, která pokožku vypíná a je důležitá v boji s celulitidou.

Malý zázrak, který nejen působí v boji s nadváhou, ale také má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Zázvor kladně ovlivňuje krevní oběh a funkci trávicího ústrojí, pomáhá při nevolnostech během cestování a má protirakovinné účinky.

Závidíte druhým krásnou pleť bez akné? Pak do svého jídelníčku zařaďte mandle, které jsou bohaté na látky působící protizánětlivě. Mandle obsahují vysoké množství vápníku, hořčíku, draslíku, selenu, zinku, vitamíny B a E a antioxidanty, a díky tomu se řadí na seznam superpotravin.

Pravidelnou konzumací borůvek stimulujete svůj metabolismus a tím podporujete hubnutí. Borůvky obsahují léčivou složku zvanou antokyanosid, která příznivě působí při léčbě infekcí močových cest, ledvinových kamenů, lupénky, kožních onemocněních a dalších.

Rajčata jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které příznivě působí na pleť, kterou vypínají a zbavují ji různých nečistot. Rajčata dále podporují krvetvorbu a prospívají vlasům a nehtům.

Mrkev je zdroj vysokého množství betakarotenu, používá se při léčbě šerosleposti, močových kamenů, pomáhá při srdečních chorobách a má protirakovinné účinky. Mrkev obsahuje vlákninu, která podporuje vylučování cholesterolu.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Plody kustovnice čínské patří mezi jedny z nejsilnějších antioxidantů, které pomáhají proti stárnutí organismu, podporují imunitní systém, snižují krevní tlak a mají příznivý vliv na zrak. Kustovnice čínská obsahuje vysoké množství aminokyselin, stopové prvky a karotenoidy.

Pro zajímavost – obsahuje více betakarotenu než mrkev.

Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který pomáhá chránit proti UV záření, podporuje hojení zánětů a stimuluje tvorbu kolagenu. Výtažky z kúry pomerančů se používají v kosmetickém průmyslu.

Zelený čaj má řadu zdravotních účinků, mezi něž řadíme především prevenci rakoviny, snížení cholesterolu, podporu látkové výměny, podporu vyprazdňování, léčbu nechutenství a mnoho dalších. Zelený čaj odstraňuje únavu a dodává energii.

Ne nadarmo se kurkumě přezdívá přírodní lék pro zdraví. Kurkuma má výborné protizánětlivé účinky, podporuje mozkové funkce, zvyšuje odolnost a regeneraci organismu, podporuje imunitu, omlazuje a zpomaluje proces stárnutí. Přidáním kurkumy do pokrmu si zajistíte jeho lepší stravitelnost a vstřebávání živin. Navíc je kurkuma známá pro své hojivé účinky – léčí řezné rány a pohmožděniny.

Houby posilují obranyschopnost lidského těla, podporují dlouhověkost, působí proti civilizačním chorobám a některé z nich dokonce zpomalují růst zhoubných nádorů. Mezi houby s léčebnými účinky řadíme především hlívu ústřičnou, Shii také, Jidášovo ucho, žampiony a další.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Řeč je o tak zvaných zelených potravinách, mezi které řadíme mladý ječmen, chlorellu a spirullinu. Tyto zelené potraviny jsou vysoce bohaté na chlorofyl, který podporuje přirozenou detoxikaci organismu. Tyto potraviny jsou velmi vhodné na podporu hubnutí a pro boj s psychickou a fyzickou zátěží.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Stejně jako zelené trio, i listová zelenina obsahuje vysoké množství chlorofylu. Podporuje zažívání, látkovou výměnu a je vhodná pro zařazení do redukčního jídelníčku. Mezi listovou zeleninu řadíme hlávkový salát, ledový salát, římský salát, špenát, salát rosso, salát dubový, řapíkatý celer, fenykl, rukolu, polníček a další.

Avokádo je velmi bohaté na zdravé tuky, které jsou rostlinného původu a velmi dobře zasytí, proto je avokádo vhodné pro zařazení, pokud chcete zhubnout.

Má příznivé účinky při léčbě chorob kůže, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá při onemocnění močových cest.

Avokádo je bohatým zdrojem draslíku, mědi, fosforu, vitamínů C, E, K, B a v neposlední řadě obsahuje kyselinu palmitovou, olejovou a linolovou.

Brusinky se řadí mezi silné antioxidanty, které se používají při léčbě močových cest, pomáhají při průjmech a mají pozitivní vliv při léčbě cukrovky.

Česnek a cibule jsou známé pro své antibakteriální účinky, posilují imunitu, snižují cholesterol v krvi a krevní tlak. Česnek obsahuje vysoké množství vitamínů A, B, C, selenu a vápníku, podporuje obranyschopnost a trávení. Cibule obsahuje látku s antibiotickými účinky zvanou Alicin, díky které je vhodná v boji proti chřipkovým onemocněním.

Zeleninu a ovoce konzumujte vždy syrové, neboť pouze ty obsahují zdraví prospěšné vitamíny a minerální látky, které se tepelnou úpravou ničí.

Přehled vitamínů a minerálních látek

Pro krásnou a zdravou pleť B, C, E, přírodní karotenoidy, selen, hořčík, zinek, křemík, síra
Pro krásné a lesklé vlasy Vápník, hořčík, zinek, selen, A, C, E, K, B, P, D
Pro krásné a pevné nehty B12, E, C, H, železo, zinek, hořčík, biotin, kyselina pantothenová
Pro posílení imunity C, B, D, A, E
Pro získání energie E, B, C
Budete mít zájem:  Meruňky - budou, nebudou?

Pár tipů na závěr

  • Zejména v létě konzumujte ovoce bohaté na vitamín C, který přispívá k zářivější a pružnější pleti, podporuje produkci kolagenu a preventivně působí proti UV záření.
  • Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které obnovují buňky, chrání pleť a zpomalují proces stárnutí.
  • Vyhýbejte se bílému pečivu, zákuskům, sušenkám, sladkostem a podobně. Všechny vyjmenované potraviny mají vysoký glykemický index, který vyvolává rychlé vylučování inzulínu. Čím je glykemický index vyšší, tím je pro naši pleť škodlivější, neboť vyvolává stárnutí kolagenu pleti.
  • Vždy dávejte přednost zásaditým potravinám, díky kterým vaše pleť bude stárnout pomaleji. Obecně se doporučuje poměr 30 % kyselých potravin a 70 % zásaditých.

Obyčejná cibule? Zapomenutý zázrak domácí medicíny | Zdraví

Využití cibule při bodnutí hmyzem zná téměř každý. Stejně hojivě působí i na drobné oděrky a ranky. Kdysi ale měla cibule v domácí medicíně mnohem širší využití.

Cibule působí preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel, zahlenění, užívá se při chrapotu, rýmě, angíně, chřipce a bolestech v krku. Cibule celkově desinfikuje dutinu ústní, nosní sliznici i dýchací cesty. Podporuje chuť k jídlu, posiluje sliznice žaludku a čistí střeva.

Vyzkoušejte některé osvědčené léčivé cibulové recepty.

Cibulový lektvar s vínem – na celkové posílení imunityUmeleme asi čtyři oloupané cibule, vmícháme do nich pět lžic kvalitního medu a vše zalijeme jedním litrem bílého suchého vína.

Odložíme na pět dní a denně nádobu promícháme nebo jemně protřepeme. Poté lektvar přecedíme do tmavé láhve a uskladníme v suchu a chladu (ve spíži, sklepě).

Pro celkové posílení imunity stačí čtvrt skleničky denně.

Cibulová šťáva – posiluje odolnost organismu a zmírňuje účinky nachlazeníOloupeme několik cibulí, které nasekáme na kostičky. V několika vrstvách skládáme kostičky cibule do nádoby tak, že každou vrstvu proložíme trochou krystalového cukru. Odložíme nádobu do tepla a po několika hodinách přes pláténko vymačkáme. Cibulová šťáva je hotová.

K čemu je cibule? Téměř ke všemu. Pro krásu i zdraví.

Jak se vyhnout chorobám? Změňte jídelníček – ilustrační fotografie

Cibulový sirup – ulehčuje odkašlávání a zároveň pomáhá hubit bakterie Nastrouhanou cibuli promícháme se stejným množstvím medu (nejlépe domácí, nebo od včelaře). Za stálého míchání ohřejeme na teplotu přibližně čtyřiceti stupňů, necháme vykapat přes gázu a tu ještě vymačkáme. Tři až pět lžiček denně pomáhá při problémech s kašlem.

Obklad na ucho – na různé záněty uší Nasekáme oloupanou cibuli, vložíme jí do plátěného pytlíčku a na deset minut ho vložíme do vařící vody. Vylovíme, vymačkáme a necháme lehce vychladnout (obklad by měl být hodně teplý).Pytlíček zabalíme do gázy a přiložíme na ucho.

Inhalace při chřipce – urychluje léčbu chřipky a zmírňuje příznaky onemocnění Na půl rozříznutou cibuli položíme na talířek, který umístíme co nejblíž hlavy nemocného. Zhruba každých deset až dvanáct hodin seřízneme vrchní plátek, když už je cibule hodně okrájená, vyměníme ji za novou.

Obklad na bolavé kloubyCibuli nastrouháme na jemném struhadle, rozetřeme na gázu a přiložíme na kloub. Necháme účinkovat přibližně patnáct minut. Bolest by měla díky rozehřívajícím účinkům a prokrvení přinejmenším částečně ustoupit.

Cibule, jak ji neznáte: Všelék, který má moc uzdravit celé tělo

Cibuli bereme jako úplně obyčejnou součást naší kuchyně, vaření. Víme, že je neodmyslitelnou součástí mnoha receptů, že se používá po staletí. Většina z nás ji nerada krájí, protože uvolňování zjednodušeně řečeno aminokyselin s dalšímí látkami z této zeleniny dráždí naše slzné kanálky a nutí nás slzet.

To by nás ale nemělo odradit, protože si možná chvíli popláčeme, ale účinky cibule nám to mnohonásobně vynahradí. Je to totiž takový „obyčejný“, cenově dostupný, dá se říci, téměř všelék.

Co je cibule a kde se vzala?

Cibule je dvouletá rostlina, která se pěstuje ze semen. V nabídce naleznete celou řadu různých odrůd, které se liší nejen tvarem, ale i barvou.

Původní domovina není známá, ale předpokládá se, že by tato plodina mohla pocházet z oblasti střední Asie.

První zmínky o jejím používání se dochovaly již na hliněných sumerských tabulkách, staroegyptských papyrech a v učených knihách starobylé Indie a Číny. Dokonce se o ní zmiňuje i Bible.

Co cibule obsahuje?

Cibule obsahuje kromě jiného, vodu, bílkoviny, vlákninu, vysoké množství vitamínu B1, B2, B9, křemík, draslík. Vitamín C a provitamínu A nalezneme především v nati. Obrovský přínos cibule tkví v tom, že má mnoho antioxidačních, protizánětlivých, terapeutických a antialergických látek.

Mají opravdu široké spektrum. Cibule pomáhá léčit:

  • chřipku, nachlazení, virózy
  • bolesti v krku, rozpouští hlen, usnadňuje odkašlávání
  • účinně působí na dýchací cesty
  • dezinfikuje ústní a nosní dutinu a zahání infekce dýchacích cest
  • dokáže snižovat horečku, vypotit rýmu
  • čistí ledviny a močové cesty
  • posiluje imunitní systém
  • prevence proti cukrovce, obezitě
  • chrání před rakovinou žaludku a prostaty, jícnu
  • posiluje zdravý vývoj kostí, chrání před osteoporózou
  • zmírňuje astma, sennou rýmu a projevy alergie

Co dál s cibulí?

Cibuli použít na odstranění bradavic. Do vydlabané cibule nasypeme sůl a získanou tekutinou dvakrát denně potíráme bradavice.

Další lidový recept je na bodnutí hmyzem, kdy postižené místo potíráme čerstvou cibulovou šťávou.

Méně známý je recept na detoxikaci organismu, kdy podle lidových léčitelů cibule pomáhá odstraňovat toxiny z těla přiložením plátků cibule na plosky nohou. Stačí pak natáhnout ponožky a přes noc nechat cibuli působit.

Jak cibuli užívat?

Je to na vás, fantazii se meze nekladou. Nejúčinnější je ale samozřejmě syrová, jako příloha k jídlu. Vynikající účinky má cibulový čaj, který má také mnoho variací. Například na kašel je např. výborný s medem a majoránkou.

Cibule pro krásu a psychickou pohodu

Cibule má díky svému složení kromě zázračných léčivých účinků i pozitivní vliv na udržení a tvorbu kolagenu v našem těle. A asi víte, kolagen je jedna z nejdůležitějších složek krásné pokožky. Rovněž stimuluje růst vlasů, jejich pevnost a kvalitu.

Cibule, jak výše zmíněno, obsahuje vitamíny z řady B. Především vitamín B9, neboli folát, dokáže regulovat hladinu serotoninu, tzv. hormonu dobré nálady, štěstí. Tím samozřejmě snižuje projevy deprese.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Cibule a její vliv a účinky na naše zdraví

Cibule kuchyňská se řadí mezi cibulovou zeleninu a sice do čeledi amarylkovitých. Pochází nejspíše ze střední Asie. Cibuli znali již naši dávní prapředci, zmínky o ní pochází ze starověkého Egypta, Indie i Číny, rovněž se o ní dočtete v Bibli. Kromě soli byla vždy brána jako výborné koření a zejména se potom o ní hovořilo v souvislosti s přínosem pro lidské zdraví.

Reklama

Známe několik odrůd cibule, které se liší tvarem, intenzitou štiplavosti i barvou. Můžeme používat cibuli žlutou, červenou či bílou nebo například šalotku. Šalotka se vyznačuje sladkou, jemnější chutí a její cibule jsou drobnější. Bílá cibule má ostrou chuť a spolu se žlutou se nejvíce používá v teplé kuchyni.

Červená cibule je známá méně výraznou chutí, tepelným zpracováním ztrácí svou barvu. Díky slabší štiplavosti se hodí zejména do salátů. Všem známá je také jarní cibulka. Je to časně sklizená cibule, která není nijak štiplavá, je jemná a nasládlá.

Křehké zelené listy nadrobno pokrájené se hodí například na posypání obložených chlebů, vařených brambor, salátů a podobně.

Použití v teplé i studené kuchyni

Cibule je základem pro všechny omáčky, guláše, přidává se do polévek, do salsy, do zeleninových směsí, slaných koláčů, zkrátka teplou kuchyni si bez ní těžko dovedeme představit. Výborná je rovněž grilovaná s dalšími druhy zeleniny či jistě znáte smažené cibulové kroužky. Totéž platí o použití v pomazánkách či různých salátech.

Reklama

Léčivé účinky cibule

Cibule je také známá svými velice významnými léčivými účinky. Kromě jiného obsahuje látku allicin, kterou najdeme rovněž v česneku a způsobuje onu známou štiplavost. Ovšem především funguje jako přírodní antibiotikum. Kdo by neznal cibulový čaj či podávání šťávy z cibule při onemocnění horních dýchacích cest, neustávajícímu kašli a celkovému nachlazení.

Cibule je také zásobárnou mnoha vitamínů, minerálů a vody. Obsahuje vitamíny B6, B12, C, D, E, niacin, riboflavin, thiamin a karoten. Dále potom důležitý hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor, chrom, sodík, vápník, síru, mangan nebo jód. Zelené výhony cibule zase obsahují velké množství vitamínu A.

Pokud vás poštípe hmyz, můžete úporné svědění zmírnit přikládáním plátků cibule na postižená místa.

Reklama

Působí pozitivně na funkci žaludku a střev.

Účinné látky v cibuli snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků, tím pádem zabraňují ucpávání cév. Zároveň zvyšuje hladinu zdravého tuku, kterého se nám často nedostává. Pozitivně ovlivňuje hodnoty krevního tlaku a snižuje tak vznik infarktu či mrtvice.

Cibule funguje také jako preventat osteoporózy, která hrozí především ženám po menopauze. Výborně působí na stav vazů, šlach a chrupavek.

  • Přítomnost chromu v cibuli pomáhá vstřebávat cukry a tuky a tudíž má tato zelenina pozitivní účinky v rámci prevenci či léčby cukrovky nebo obezity.
  • Vysoký obsah vitamínu C v cibuli ovlivňuje v dobrém náš imunitní systém.
  • V cibuli se vyskytuje také silný antioxidant quercetin, který hraje významnou roli v prevenci a boji proti rakovině, především vaječníků, hrtanu či střev.
  • Jelikož působí cibule silně antibakteriálně a protizánětlivě, zabraňuje také vzniku žaludečních vředů.

Jak vidíte, cibule je opravdu studnice hromady velice pozitivních účinků pro naše tělo.

Nezapomeňme ji tedy konzumovat nejen v teplém stavu, přestože si cibule spoustu svých vynikajících vlastností uchová, ale také v syrovém. Některým jedincům může syrová cibule způsobovat stavy nadýmání.

Stačí potom nakrájenou cibuli spařit vroucí vodou, nechat dvě, tři minutky odstát, vodu slít a můžeme použít, jak jsme zvyklí.

Aby nám cibule vydržela v čerstvém stavu co nejdéle, musíme ji také správně skladovat. Jarní cibulku uchováváme běžně v ledničce. Klasická cibule vydrží při pokojové teplotě až měsíc, pokud ji budeme uchovávat v suchu, temnu a na pravidelně větraném místě. Načnutou, oloupanou cibuli uchováváme v lednici maximálně po dobu tří dnů v potravinové fólii či plastové krabičce.

Budete mít zájem:  7 rad proti bolesti zad dle tradiční čínské medicíny

Přírodní produkty pro zdraví

Cibulové slupky

Cibulový ZÁZRAK Vyhazujete slupky z cibule? Děláte chybu, je to hotový poklad! Cibuli používáme na přípravu téměř všech druhů jídel. Co ale uděláme při jejím zpracování jako první? Očistíme ji a slupku jednoduše vyhodíme do koše.

Ve skutečnosti však vyhazujeme * *hotový poklad, přečtěte si 9 důvodů:* *Přírodní barvivo získané z cibulových slupek je 100% přírodní a na na rozdíl od chemických barviv našemu tělu neškodí, právě naopak. Konec konců cibulové slupky se za účelem získání tohoto barviva používají už od starověku.

U nás je velmi oblíbené například barvení vajíček pomocí cibulových slupek. Při barvení se postupuje tak, že vajíčka se vloží do vody s cibulovými slupkami a vaří se po dobu 20 minut – případně dobu vaření upravujeme podle toho, jaký odstín chceme získat.

Stejně se cibulová slupka přidává do oblíbených polévek a vývarů, aby získaly typickou barvu.*

*Krásné a zdravé vlasy **

*V cibulových slupkách se ukrývá i tajemství krásných vlasů. Odvar připravený z cibulových slupek posiluje vlasovou strukturu, dodává lesk a podtrhuje přirozenou krásu vlasů. Stačí, když si po umytí vlasy propláchnete vlažným odvarem z cibulových slupek.

Dokonce, ještě dnes se můžeme setkat s barvením vlasů pomocí cibulových slupek, které se těšilo velké oblibě v Evropě zejména koncem 19 století. Jde o nejen bezpečnou alternativu chemických barev na vlasy, ale takové barvení vlasům dokonce prospívá. Cibulové slupky poskytují pestrou paletu barev počínaje od tmavších odstínů přes červené či světlejší odst& ia cute;ny.

Výsledná barva závisí na délce louhování, druhu cibule, z níž slupky pocházejí jakož i od bylinných příměsí. *

*Bronchitida *

*Vývar z cibulových slupek je vynikajícím pomocníkem v případě akutního zánětu průdušek. Výrazně napomáhá vykašlávání, pročišťuje dýchací cesty a poskytuje úlevu od bolestivého kašle. Stejně užitečné jsou i obklady z cibulových slupek. Stačí naplnit pohár vroucí vodou a nechat v něm slupky louhovat asi 15 minut. Pak je vyjmeme, přeložíme na gázu a jemně přiložíme na hrudník.

Obklad je výborným doplňkem léčby akutních zánětů a je vhodné opakovat ho 3 x denně po dobu půl hodiny. Za co vděčí cibulová slupka svým léčivým účinkům? Může za to vysoký obsah éterick&y acute; ch olejů, které se z celé cibule nejvíce koncentrují právě ve slupce. Tyto velmi příznivě působí na dýchací cesty.

Léčivý účinek podtrhuje i vysoký obsah kyseliny jantarové, citrónové a jablečné. *

*Nachlazení a chřipka *

*Skutečně silný lék proti nachlazení a chřipce získáme tak, že malou cibuli i se slupkou nakrájíme na plátky a spolu s plátky zázvoru zalijeme vařící vodou. Necháme louhovat, přidáme trošku soli a přecedíme. Pijeme jako teplý čaj. *

*Otoky a rány *

*Už naše babičky věděly, že menší otoky a hnisavé ranky se výtečně hojí pomocí cibulových slupek. Stačí tato místa důkladně vyčistit a pak na ně přikládat cibulové slupky, které jsme předtím namočili v horké vodě. Cibulová slupka má silné antibakteriální účinky. *

*Onemocnění ledvin a močového měchýře *

*Cibule jako taková byla odedávna používána pro léčení problémů s ledvinami a močovým měchýřem. Mohou za to zejména její močopudné a antibakteriální účinky. Věděli jste však, že při léčbě vám pomůže i cibulová slupka? Účinný je vývar z cibulových slupek, který připravíme tak, že slupky nejméně rozdrobíme a přibližně ze kterého užíváme 1 lžíci cca 3x denně. *

*Záněty ústní dutiny *

*Záněty ústní dutiny nás dokáží pořádně potrápit. I zde však může pomoci cibulová slupka. Slupka působí antibakteriálně a zároveň dokáže zmírňovat nepříjemné otoky. Je proto vynikající doplňkovou léčbou, která podporuje rychlý ústup zánětu. Cibulovou slupku opět vyvařte ve vodě a tímto vývarem si několikrát denně vyplachujte ústní dutinu. *

*Poruchy kůže. *

*Bradavice, drobné ranky, plíseň na nohou nebo podrážděná pokožka. Opět se vyplatí vsadit na sílu přírody ukrytou v zlatavých cibulových slupkách. Smíchejte drcené cibulové slupky s vazelínou lékařskou v poměru 2: 3 a směs aplikujte na postižená místa2 x denně. Směs uchovávejte na chladném místě. *

*Křečové žíly a unavená chodidla *

*Smíchejte 2-3 lžičky drcených cibulových slupek s 2 lžícemi olivového oleje. Promíchejte a nechte 10 dní odstát. Získáte vynikající emulzi na masáž nohou a unavených chodidel.** *Emulzi jemně vmasírujte do problematických a unavených oblastí.*

*Rýma* *Pokud se chcete zbavit rýmy způsobené alergií nebo nachlazením skutečně expresně rychle a nemáte po ruce nosní sprej, opět vám pomůže cibulová slupka.

Stačí, když 4 lžíce drcené cibulové slupky zalijeme vařící vodou a naparovat se přikrytí ručníkem po dobu 3-4 minut.

Na skutečně silnou rýmu použijeme menší cibuli, kterou spolu se slupkou nakrájíme nadrobno a zalijeme cca litrem vroucí vody. Pak dýchejme výpary cca 10 minut. **

*Posiluje imunitu *

*Tato vlastnost cibulových slupek se nám v sychravém podzimním počasí určitě bude hodit, ** *protože nám může pomoci předcházet mnohým nepříjemným nemocem. Stačí když si několik lžiček vývaru z cibulových slupek budeme pravidelně přidávat do citronových, bylinkových či zázvorových čajů. Vývar posiluje léčivé účinky čajů a přispívá tak k lepší obranyschopnosti našeho organismu. **

Bylinky pro krásu i zdraví? Poradíme, jak na to

Milujete jarní svěžest a sílu přírody? Vsaďte na ni i při péči o zdraví a krásu a pusťte do svých kuchyní i koupelen bylinky. K čemu je můžete použít a které si snadno vypěstujete i doma? Zeptali jsme se Hany Jánské, odbornice na přírodní medicínu i pěstování bylin.

Nejen láska prochází žaludkem

Čerstvé a přírodní suroviny jsou zkrátka nejlepší. Pro dochucení pokrmů, které z nich s láskou připravíte, jsou bylinky jasnou volbou. Pažitka, petrželka, bazalka, oregano i máta tak zdobí nejedno kuchyňské okno.

„Skvělou chuť pokrmům z masa, ryb i zeleniny však dodají i méně známé bylinky. Patří k nim tymián, rozmarýn, dobromysl, saturejka, estragon, šalvěj nebo yzop.

Mnohé z nich vám navíc připomenou atmosféru dovolené ve Francii, protože tvoří nedílnou součást kuchyně z oblasti Provence,“ vysvětluje bylinkářka Hana Jánská.

Vaše jarní nádivky budou ještě špetku lepší, když do nich kromě kopřivy, pažitky a petržele přidáte třeba kerblík, česnek medvědí, popenec nebo mladé listy pampelišky.

Z usušených a rozemletých bylin si můžete připravit i svou vlastní směs pro dochucení polévek a omáček.

Určitě do ní vyzkoušejte celerovou nať, libeček, petrželku, bobkový list, rozmarýn, bazalku, šalvěj, oregano, tymián, česnek, cibuli, rajčata nebo čili papričky.

Víc než koření

Bylinky potěší nejen chuť a čich. V různých oblastech blahodárně působí i na náš organismus.

Například kurkumin, který možná znáte jako přírodní žlutooranžové barvivo použité ve směsi koření kari, pochází z kořene kurkumy a má příznivý vliv na normální trávení a činnost jater.

Svou roli hraje i při podpoře správné funkce dýchacího a kardiovaskulárního systému a přispívá také k dobrému stavu pokožky, kloubů či kostí. My jsme pro vás extrakt z kurkumy, který obsahuje až 95 % cenných látek kurkuminoidů, zpracovali do doplňku stravy Liftea Kurkumin.

Bylinky pro péči o pleť i vlasy

Dary přírody, které se vám budou hodit pro péči o vlasy a pleť si můžete přinést i z procházek jarní přírodou. „Oblíbenou kombinací je lípa a heřmánek, které se skvěle hodí pro péči o mastnou pleť.

Stačí 1 až 2 čajové lžičky dobře usušených květů těchto bylin zalít ¼ litrem vroucí vody, nechat 15 minut louhovat a poté scedit. Odvar pak několikrát denně natírejte vatou nebo kosmetickými tamponky na pleť,“ přidává tip na konkrétní použití Hana Jánská.

Odvar si připravujte každý den čerstvý a po dvoutýdenní kúře si dopřejte alespoň týdenní přestávku.

Pokud jde o vlasy, je skvělým pomocníkem obyčejná kopřiva. Odvar z ní si snadno připravíte doma. Stačí hrst sušených kopřiv přidat do 1 l vody, krátce povařit a nechat pod pokličkou ještě 15 minut louhovat. Poté sceďte, nechte trochu vychladnout a odvarem polijte umyté vlasy, které už pak ničím neoplachujte.

Krásná bez zbytečně zadržované vody

O svou krásu můžete díky bylinkám pečovat i zevnitř. Již zmíněná kopřiva, ale i bříza totiž podporují vylučování, a to včetně vody. Ta je pro náš organismus samozřejmě nezbytná – pokud ji však tělo zbytečně zadržuje, na atraktivním vzhledu vám nepřidá.

Kromě pitného režimu proto nezapomínejte podpořit i správné hospodaření s vodou. V této souvislosti zmiňme i jalovec obecný, mající příznivý vliv na normální činnost ledvin a vylučování vody z organismu, stejně jako petržel zahradní.

Kombinaci výtažků z plodů jalovce, nati kopřivy a petržele a listů břízy bílé si můžete dopřát i díky našemu doplňku stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte.

Bylinky stále po ruce

Stejně jako všem divokým rostlinám se i bylinkám nejlépe daří venku. Pokud však nemáte zahrádku, nezoufejte a zkuste osázet bylinkový truhlík, který umístíte na balkón nebo venkovní parapet okna – situovaný ideálně na východ nebo jihozápad. Oknům směřujícím na jih se raději vyhněte, a to kvůli prudkému slunci.

Do truhlíku vysazujte nejlépe bylinky ze zahradnictví, vypěstované v lokálních podmínkách. „K bylinkám, jimž se i v truhlíku daří dobře, patří pažitka, petrželka, bazalka nebo máta, které potřebují dostatečnou zálivku. Pěstovat za oknem můžete i tymián, šalvěj a levanduli, ty však mají radši sušší, dobře propustnou půdu.

Dejte proto na dno jejich truhlíku štěrk, drobné kamínky nebo hrubý písek, aby se přebytečná voda prosákla dolů,“ uzavírá Hana Jánská.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector