Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva

Justin a Erica Sonnenburgovi

Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk? Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím. Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob, jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.

Přidat do košíku

Vědci Justin Sonnenburg, Ph. D. a Erica Sonnenburgová, Ph. D. jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.

Věděli jste, že ve střevech průměrného obyvatele západu žije až o třetinu méně mikrobiálních kmenů než ve střevech lidí z oblasti Amazonie?

Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.

Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí.

Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři.

V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.

Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.

  • Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)
  • Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech
  • Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují, a proč to není mozek, kdo má právo veta
  • Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí
  • Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá
  • Že přenos střevní mikrobioty z jednoho jedince na druhého (transplantace) často vede k zlepšení zdraví (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)
  • Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné
  • Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou
  • Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem
  • Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat
  • Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat
  • Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě
  • Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života
  • A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)
Název původní knihy:

Překladatel:

Edice:

Počet stránek:

Počet ilustrací:

Vazba:

Barevnost:

ISBN:

Formát:

Běžná cena

Naše cena

E-kniha

The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-term Health
Filip Drlík
Fit & Food
280
6
brožovaná
černobílá
978-80-7555-999-9
143 × 215 mm
309 Kč
263 Kč
209 Kč

Přidat do košíku Stáhnout

  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
  • Jste nemocní? Mohou za to vaše střeva
Předmluva 9
Úvod 12
1 Co je mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat? 19
2 Parťáci na celý život 41
3 Nastavení imunitního systému 63
4 Dočasní spolubydlící 84
5 Biliony hladových krků 107
6 Šimrání v břiše 130
7 Léčivý koktejl 152
8 Stárnoucí mikrobiota 172
9 Kontrola vnitřního kvašení 190
Jídelníčky a recepty 206
Poděkování 240
Příloha 242
Poznámky 244
Bibliografie 259
Rejstřík 269

„Společenství mikrobů žijící v našich tělech ovlivňuje téměř všechny aspekty našeho zdraví a vitality. Zdravá střeva dávají čtenáři příležitost těžit z nejmodernějších vědeckých poznatků uživatelsky přívětivým způsobem.“ – David Perlmutter, MD a autor bestselleru Moučný mozek – zdravě bez pšenice, sacharidů a cukru, tichých zabijáků vašeho mozku

„Čelíme masovému vyhlazení, které ohrožuje životy miliard lidí po celé planetě. Jde o vyvražďování a poškozování naší vlastní vnitřní zahrady, našich střevních bakterií – průmyslově zpracovanými potravinami, antibiotiky, léky na pálení žáhy a dalšími chemikáliemi.

Zdravá střeva poprvé propojují tečky mezi zdravím naší střevní flóry neboli mikrobiomu a naším vlastním zdravím.

Špatně fungující tlusté střevo způsobuje srdeční onemocnění, obezitu, cukrovku, rakovinu, autoimunitní onemocnění a další choroby, zatímco zdravé střevo dokáže odrážet a léčit většinu neduhů 21. století.

Chcete-li se naučit kultivovat svou vnitřní zahradu a zajistit si dobré zdraví, přečtěte si Zdravá střeva!“ – Mark Hyman, MD, ředitel Centra funkčního lékařství Clevelandské kliniky a autor bestselleru The Blood Sugar Solution

„Mikrobi v našem střevě převyšují svým počtem buňky v našem těle nejméně trojnásobně. Nejen proto bychom se s nimi měli snažit žít v míru.

Chcete-li vědět jak na to, dozvíte se to ve fascinující knize Zdravá střeva od manželů Sonnenburgových. Doporučuji každému, kdo jí.“ – David S. Ludwig, MD, Ph. D.

, profesor na lékařské fakultě Harvardovy univerzity a autor knihy Ending the Food Fight

„Sonnenburgovi jsou vycházejícími hvězdami na poli mikrobiologického a imunologického výzkumu.

Naštěstí pro nás jsou ochotní a schopní dát svůj vědecký žargon stranou a předat nám fascinující, zábavnou a srozumitelnou knihu o nejnovějších poznatcích o lidském mikrobiomu a o tom, jak nám tyto poznatky mohou pomoct pečovat o své mikroby a optimalizovat své celkové zdraví.“ – Daphne Miller, MD, autorka knih Farmacology: Total health from the Ground Up a The Jungle Effect

„Výzkumníci působící na Stanfordu Justin a Erica Sonnenburgovi ve své knize Zdravá střeva vysvětlují některé záhady neviditelného světa, který nás obklopuje. Díky jejich poznatkům a výzkumu můžeme těžit z nových způsobů, jak zlepšit své zdraví prostřednictvím péče o mikroby, kteří v nás žijí.“ – Mark Liponis, MD, ředitel kliniky Canyon Ranch

„Těch 100 bilionů bakterií, ze kterých sestává naše mikrobiota, představuje další obrovský milník na poli medicíny a naší péče o zdraví.

Zdravá střeva je povinná četba pro kohokoliv, kdo zápolí se zdravotními potížemi – od obezity až po depresi, a také pro všechny, kteří skutečně chtějí optimalizovat své zdraví.

– Adam Perlman, MD, výkonný ředitel Centra integrativní medicíny Dukeovy univerzity

Když střeva stagnují aneb Jak řešit, když nemůžete na WC?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Ochabování střev je častou potíží moderního člověka. Na vině bývá nedostatek pohybu i nevhodná strava. Jak lenivá střeva rozpohybovat?

Zácpa a bolesti při průchodu stolice přepadnou jednou za čas každého a není na tom nic nenormálního. Problém nastává v případě, že takovými potížemi trpíte pravidelně. (Jak dlouho je normální nejít na velkou?)

Příčinou může být syndrom líného střeva (také stagnující střeva, pomalá střeva), mezi jehož typické projevy patří právě zácpa a bolestivé vyprazdňování. Vedle nich je to také nadýmání, bolesti břicha, absence pocitu nutkání na stolici nebo pocit nedokonalého vyprázdnění.

Častým viníkem bývají projímadla. Ta obsahují chemikálie urychlující pohyb střev a usnadňující vyprázdnění. Při častém užívání si ale střeva na tento „servis“ zvyknou a začnou stagnovat. Projímadla jsou sice častou, ale ne jedinou příčinou, proč střeva odmítají pracovat.

Mezi další důvody patří špatné stravovací návyky, nepravidelnost, strava chudá na vlákninu i nedostatečný pitný režim. Roli hrají i poruchy příjmu potravy, jako je mentální anorexie či bulimie.

Pokud užíváte některé léky s obsahem železa a vápníku, antidepresiva, léky na vysoký tlak či na spaní, jejich účinky mohou ovlivnit i vaše zažívání. (Znáte zakázané kombinace léků?)

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Nedostatek pohybu, špatná strava, nepravidelný pitný režim. To vše může způsobit, že střeva zleniví

Na vzniku zácpy se mohou podílet i některé konkrétní potraviny. Nejčastěji to bývá hořká čokoláda nebo obecně pravé kakao a dezerty z něj, také sušené borůvky. „Stavící je také nadměrná konzumace masa – odlehčení jídelníčku ve prospěch rostlinné stravy může být tedy dlouhodobě velmi účinné,“ doporučuje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Trápí vás zácpa? Vsaďte na švestky.

Syndrom lenivého střeva naštěstí není nevratný a ve většině případů jej lze překonat změnou životosprávy. Měli byste klást důraz na stravu plnou ovoce (švestky, fíky, jablka, banány, borůvky) a zeleniny (brokolice, květák, růžičková kapusta) a dalších zdrojů vlákniny, jako jsou ořechy (například mandle) a semínka (lněná, slunečnicová, dýňová).

Zásadní je dodržování pitného režimu, na kilogram tělesné hmotnosti byste měli vypít alespoň 35 ml vody. Omezit byste měli konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou balené chleby, pečivo a sladké či slané svačinky včetně chipsů, slazené nápoje, mražená či instantní jídla, fastfood.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Pravidelný pohyb podporuje střevní peristaltiku. Dejte si každé ráno sklenici vody a potom si zacvičte jógu

K lepšímu a pravidelnému vyprazdňování pomůžou probiotika. Jídla, jako je kimchi, kysané zelí a jogurt, dodávají střevům živé kmeny probiotických bakterií, které zlepšují střevní peristaltiku.

Střeva rozhýbete i lehkým cvičením, které prokrvuje oblast břicha i střev a může nastartovat přirozené vyprazdňovací procesy. Pravidelný pohyb udržuje zažívací systém aktivní. Vhodná je chůze, kolo, běh a jóga.

A jak je to na samotném WC? Výzkumy potvrzují, že fyziologické vyprazdňování nepodporuje sed, ale dřep. Až příště budete sedět na toaletě, zkuste si dát pod nohy malou stoličku a posuďte to sami.

Pokud vás zácpa neopouští, ani když jste zavedli všechna doporučení, obraťte se na lékaře.

Ve vzácných případech může být syndrom líného střeva symptomem vážnějšího zdravotního stavu, jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida, ale také Parkinsonova nemoc, roztroušená skleróza, cukrovka, rakovina tlustého střeva či hemoroidy.

„Jednou z příčin zácpy může být zejména u žen také stále častější snížená funkce štítné žlázy,“ upozorňuje doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

  • Jiný název – Stagnující střeva, pomalá střeva
  • Popis – Potíže se střevní peristaltikou, kdy střeva nevykonávají přirozené pohyby. Vlivem toho dochází k potížím s vyprazdňováním.
  • Příznaky – Zácpa, bolesti při průchodu stolice, nadýmání, bolesti břicha, chybění pocitu nutkání na stolici nebo pocit nedokonalého vyprázdnění
  • Léčba – Změna životosprávy, dostatek ovoce a zeleniny, dodržování pitného režimu, změna polohy těla při defekaci, pravidelný pohyb
  • Prevence – V podstatě stejná jako léčba. Zásadní je změnit životosprávu a zařadit pohyb.

Bolí vás někdy konečník? Zde jsou možné příčiny!

Jste nemocní? Zjistěte, co tělu chybí a hodně odpočívejte. Antibiotika většinou nepotřebujete!

Ve velké míře se bez antibiotik obejít můžeme. Je dobré si uvědomit, že základní příčinou, proč nás angína nebo podobná nemoc postihla, je oslabený imunitní systém.

Za to, že dobře nefunguje, mohou především zanesená střeva, přetížený lymfatický systém, nedostatek vitamínů a minerálů a také nedostatek odpočinku. Proto než sáhneme po jednoduchém řešení v podobě antibiotik, měli bychom se zaměřit na to, co tělu opravdu chybí.

Použití antibiotik totiž zas tak zdravé není. Sice s jejich pomocí pozabíjíme bakterie, ale imunitní systém zůstane nadále zahálet, naruší se střevní mikroflóra, zatíží se játra a zanedlouho tak můžeme nemoc očekávat znovu. Proto bychom se měli přinejmenším pokusit o přirozenější léčbu a pomoci imunitnímu systému.

Ten nejzásadnější prvek je v době propuknutí nemoci naprostý klid, odpočinek a spousta spánku. Nejen na den či dva – ale na týden či dva! Tělo si o něj koneckonců řekne bolestmi, únavou a slabostí. My bychom jeho volání měli dát přednost před voláním šéfa v práci.

Jak přežít horečky bez léků?

Zvýšená teplota je pro boj s infekcemi důležitá. Při ní je totiž aktivován imunitní systém a ten nejlépe funguje při teplotě 38 ̊C. Bílé krvinky jsou při této teplotě pohyblivější a mají větší schopnost se vypořádat s cizorodými látkami.

Při teplotě nad 39 ̊C ztrácí většina virů a bakterií schopnost rozmnožovat se a hyne. Proto, i když je to nepříjemný stav, neberte zvýšenou teplotu jako něco negativního, ale přijměte ji jako pomocníka.

S teplotou kolem 38 ̊C je nejlepší doplnit tekutiny, ulehnout a dopřát tělu dostatek klidu na to, aby mohlo s nemocí bojovat. Až když teplota vystoupí nad 39 stupňů a neklesá, je dobré začít teplotu snižovat, aby nedošlo k přehřátí, dehydrataci a poškození organismu.

I v tomto případě ale zkuste nesáhnout hned po lécích. Vysoké horečky dokážou udržet pod kontrolou chladné obklady. Utěrkami namočenými do chladné vody obložte čelo, krk a obě podpaží. Zabalit můžete také zápěstí, kolena a kotníky.

Čtěte také

Obklady by neměly být úplně ledové, ale jen o pár stupňů chladnější než je teplota těla a vyměňovat bychom je měli zhruba po 10 minutách. Účinný je studený zábal na celé tělo, ale protože je to nepříjemná procedura, můžete ji nahradit ponořením předloktí a kotníků do studené vody, nebo krátkou koupelí či sprchou s vlažnou vodou.

Začněte s teplotou vody, která vám bude příjemná, ale ze které ucítíte, že vás ochlazuje. Teplotu postupně snižujte. Po koupeli zkuste chvíli schnout bez ručníku na volném vzduchu.

Nezapomínejte na tekutiny, které je při horečkách nutné doplňovat víc než kdy jindy. Zapomeňte ale na babičkovský horký čaj, ale i na ledově vychlazené nápoje. Tekutiny by měly mít pokojovou teplotu a bude jenom dobře, když budou obsahovat nějaký ten vitamín.

Jak si poradit se zimnicí při horečce?

Zimnice se často vyskytuje na začátku onemocnění při teplotách, které vyskočí náhle a tělo na něj neumí zareagovat správnou termoregulací a nepotí se. Je tedy třeba mu pomoci – především zvýšeným přísunem tekutin.

Pokud se tělesná teplota pohybuje kolem 38 ̊C, pak můžete sáhnout po teplém čaji se zázvorem nebo skořicí, které pomohou organismu vyvolat pocení. To je, jak známo, důležité pro vylučování škodlivin a díky němu se tělo přirozeně ochlazuje.

Pokud je teplota vyšší než 39 ̊C a neklesá, tak na teplé nápoje zapomeňte, stejně jako na teplou duchnu, i kdybyste měli pocit, že vás zimnice zničí. V tomto případě sáhněte jen po teplých ponožkách, lehkém oblečení a lehké přikrývce a opět po zásobě tekutin.

A i když to teď bude znít šarlatánsky – zkuste své myšlenky soustředit nikoliv na to, že vám je nepříjemná zima, ale zkuste si představit, jak bílé krvinky bojují s viry a bakteriemi ve vašem těle. A fanděte bílým krvinkám.

S regulací teploty mohou pomoci bylinky

S regulací teploty pomohou některé byliny. Tradičně se využívají čaje z lipového nebo bezového květu, vyzkoušet můžete i odvary z malinového a jitrocelového listí. Při vysokých teplotách by se ale měly pít pouze vlažné!

Přidáním medu a citronu dodáte tělu vitamíny a také minerály, které se při pocení ztrácí. Sáhnout můžete i po kopřivovém čaji, který podporuje pocení a tím i přirozenou termoregulaci.

Pokud kvůli infekcím chcete užívat šalvěj, v horečnaté fázi na ni zapomeňte, protože ta pocení zamezuje a to při nemoci není žádoucí. Při teplotách se doporučuje jíst jenom lehká jídla, což se dá snadno dodržet, protože většinou nemocný nemívá na jídlo ani pomyšlení. Je to přirozená reakce organismu na zátěž.

Pokud chuť k jídlu máte, vystříhejte se mléčných výrobků, masa, vajec a sladkostí. Naopak vhodné je ovoce, rýže a ideální jsou lehké polévky a vývary. Které dodají tělu tolik potřebné tekutiny a látky, které podpoří imunitní systém a jeho boj s bakteriemi a viry.

Související příspěvky

Spotřeba antibiotik roste. Lékaři varují před jejich klesající účinností

Máte problémy se zažíváním? Nová léčba namísto antibiotik. Biologická léčba

Máme zakořeněný strach z infekcí, proto jsme uvěřili v zázračnou moc antibiotik, říká Josef Jonáš

Bylinky a dobrá nálada pomáhají detoxikovat a zvyšovat imunitu, říká autorka diagnostického softwaru

Veselá mysl je opravdu půl zdraví, říká vědkyně a imunoložka Blanka Říhová

Česnek medvědí je přírodní antibiotikum a antiseptikum

autor: Jindra Moravcová

Pečujte o střeva

Nejen náš zevnějšek, ale také i naše vnitřní orgány si zasluhují péči. Detoxikací zažívacího ústrojí můžeme předejít kožním, vylučovacím a zažívacím potížím, infekcím, bolestem kloubů nebo také migrénám.

Tlusté střevo patří k nejdůležitějším vylučovacím orgánům v organismu. Jeho úkolem je zbavit tělo veškerých jedovatých, kvasících a hnijících odpadních látek. Mimo to také získává ze zbytků strávené potravy živiny, které nestačilo vstřebat tenké střevo.

Střeva hrají velmi významnou roli při fungování imunitního systému.

Přemnožení bakterií

V jistých podmínkách se mohou škodlivé bakterie nebo kvasinky přemnožit a ty jsou následně zdrojem toxického odpadu ve střevech, oslabují imunitní systém a způsobují infekce,které mohou poškozovat orgány a důležité funkce našeho organismu. Za příčiny se považuje například nesprávní životospráva, nedostatek pohybu, spánku nebo stres.

Kandidóza

V důsledku zanedbané péče o střeva může dojít k nadměrnému zmožení kvasinek Candida albicans, zvaná kandidóza. Tato parazitická kvasinka osídluje střeva, pohlavní ústrojí a krk. V případě, že dojde k jejímu přemnožení okrádá tělo o důležité živiny, poškozuje tkáně a dochází k celkovému oslabení imunity.

Zácpa

Mezi prvotní příčinu řadu onemocnění patří zácpa. Nahromaděná stolice ve střevech způsobuje špatné vylučování odpadních látek. Ty poté přecházejí do krve a dochází k její otravě. Zanesené střevní stěny neumožňují dostatečné vstřebávání výživných látek ze stravy. Naše buňky potom postrádají základní stavební materiál pro obnovu  a tvorbu energie.

Komplikace

Přemnožení patogenních bakterií a kvasinek může mít velké negativní důsledky. V trávicím ústrojí se může jednat o průjmy, plynatost, nadýmání, zápach z úst nebo zánět tlustého střeva.

Dále se mohou objevit kožní potíže, bolest kloubů, svědění, ekzém, akné nebo padání vlasů. U pohlavních orgánů dochází k bílému výtoku, zánětu močového měchýře, poruchám menstruace. Negativní může být také dopad na psychiku.

V důsledku přetížení organismu negativními toxiny dochází ke ztrátě imunity, infekcím, chronickým onemocněním a celkové vyčerpanosti.

Zdravé potraviny

Jestliže  chceme nemocem střev předcházet nebo je léčit, musíme v první řadě vytvořit příznivé podmínky pro množení normální střevní mikroflóry. Pomocí vnitřní očisty získá naše tělo opět ztracenou energii.

Kvalita potravin má zcela zásadní význam pro celkové zdraví a stav našich střev. Zdravá strava dokáže nastartovat v těle správnou regeneraci. Upřednostňovat bychom měli celozrné obiloviny, luštěniny a nezapomenout nesmíme také na zeleninu a ovoce.

Podstatný je také příjem vlákniny, která udržuje střevní peristaltiku a odvádí z organismu škodlivé toxiny.

Na co si dát pozor?

Určitě bychom se měli vyvarovat jednoduchých cukrů a výrobků z bílé mouky. Důležité je také omezit všechny druhy sladkostí, ovocný cukr, umělá sladidla, konzervační látky, veškeré konzervy, sladké limonády . Dále bychom to neměli přehánět s nadbytkem živočišných potravin, loupaných obilovin nebo alkoholických nápojů. Pro zdraví je také rozhodující dostatek spánku a správná relaxace.

Nesmíme opomenout

Náš každodenní jídelníček by neměl být ochuzen o zeleninu, protože má vysoký obsah chlorofylu, který je jednou z nejdůležitějších látek pro čištění střev, jater a krve. Jeho klad spočívá v odvádění toxinů z vnitřních orgánů těla a tkání.

Má velké antibakteriální účinky, potlačuje růst patogenních anaerobních bakterií a výrazně podporuje správnou funkci jater a tím pročišťuje krev. Chlorofyl můžeme najít v v běžné zelenolisté zelenině (petrželová nať, špenát, zelí, salát, kopřiva nebo pampeliška).

  Vůbec nejvíce ho však najdeme v zelené sladkovodní řase.

Co je to chlorella?

Jedná se  o jednobuněčnou mikroskopickou řasu, která patří k nejstarším formám rostlinného života na Zemi. Pro svůj bohatý komplex živin a vzácných fytonutrientů je velice ceněna.

Má také velký význam pro trávicí ústrojí a navíc je velmi bohatá na minerály, které organismus nutně potřebuje pro neutralizaci kyselého prostředí.

Mezi další přínos chlorelly patří její podpora u jedinců, kteří mají oslabený organismus, pro dlouhodobě nemocné nebo po rekonvalescenci. Chlorella je také výborný doplněk při půstu a dietách a je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Vliv výživy na střevní záněty – Pacienti IBD

Jaký vliv má výživa na moji nemoc ?

Opakující se zánětlivé onemocnění střev způsobuje nemocným mnoho obtíží.

Nesprávná výživa a nedostatečná strava mohou být příčinou těžšího průběhu nemoci nebo zhoršit současné příznaky. Důležitým prvkem léčby IBD je proto zavedení vhodných stravovacích návyků.

Přesné příčiny onemocnění jsou stále nejasné, ale je jisté, že svoji roli hrají genetické a environmentální faktory. Podle našich současných poznatků není onemocnění vyléčitelné, nicméně je možné zkrátit období IBD ataky, tj.období aktivní fáze nemoci, podáním léků, dietou a pravidelnými lékařskými kontrolami.

Recidivující zánětlivé onemocnění střev způsobuje svým nositelům mnoho potíží.

Nesprávná výživa a nedostatečná strava mohou být příčinou zhoršení průběhu nemoci nebo zhoršení příznaků choroby. Důležitým prvkem léčby IBD je proto zavedení vhodných stravovacích návyků.

U nemoci IBD platí, že:

  • Faktory životního prostředí zde nehrají žádnou roli .
  • Příznaky mohou být potlačeny léky a šetrnou stravou. 

Dietní strava nemocných s ulcerózní kolitidou a s Crohnovou nemocí

Jedním z nejdůležitějších aspektů dietní stravy je šetření trávicího traktu. Doporučujeme vyhýbat se větším porcím a raději jíst menší porce každé dvě až tři hodiny. Také večerní přejídání je naprosto nevhodné. Pokud trpíte nechutenstvím, jezte polévky nebo ovocná pyré.

Pokud jste si během ataky recidivy zvykli na určité jiné potraviny, po zklidnění stavu se postupně vraťte ke své obvyklé stravě a pokud možno, neměňte drasticky své stravovací návyky. Během asymptomatických období, tj.

 během remise, ústupu nemoci – pokud nemáte potíže- zkuste jíst více potravin, bohatých na vlákninu, ale vždy jen malou dávku s bohatým přísunem tekutin, abyste zabránili zácpě. 

Pokud vám nehrozí intolerance laktózy, mléčné výrobky jsou výtečné pro svůj vysoký obsah bílkovin a vápníku. Konzumujte především nízkotučné maso, vejce a ryby.

Vyhýbejte se kofeinu, alkoholu a sladkým potravinám, neboť zvyšují motilitu střev a způsobují nadýmání. Namísto cukru je třeba vyzkoušet umělá sladidla (neměla by být zaměňovaná s tzv.

 sacharidovými alkoholy, jako jsou sorbitol, mannitol, maltitol, isomalt, laktitol nebo stále více populární xylitol a erythritol, tyto mohou také způsobovat střevní potíže.)

Nadýmání může být nepříjemným příznakem během aktivního fáze onemocnění V této době se snažte vyhýbat potravinám, které způsobují tvorbu plynu, jako je zelí, luštěniny, houby a olejnatá semena. Nadýmání mohou způsobovat i sycené nealkoholické nápoje .

Potravinové doplňky, terapeutické přípravky

V případě nutnosti může lékař předepisovat doplňky stravy nebo doporučit použití speciálních terapeutických přípravků. To poslední pomáhá předcházet podvýživě a napravuje nedostatek živin a vitamínů jako následku poruchy absorpce. Při zánětu střevních stěn je vhodné příležitostně užívat probiotika, aby byla udržovaná střevní flóra v rovnováze.

Umělá výživa

Před operací nebo jinými léčebnými procedurami stojí za zvážení možnost použití umělé výživy. Část nemocných s Crohnovou nemocí pozitivně reaguje na krátkodobou tzv.

 hyperalimentační léčbu, při níž jsou minerály, tuky, bílkoviny a aminokyseliny podávány žilně, tj. parenterálně. Vzhledem k tomu, že tzv.

 enterální výživa je mnohem podobnější běžné denní výživě, než parenterální výživa, je obvykle preferovanou metodou volby.

Enterální výživa zahrnuje příjem živin do gastrointestinálního traktu s přihlédnutím k současným potřebám, většina z nich může být podána perorální formou v tekutém tvaru. Někdy je nutné použít speciálního přístupu a podat pacientovi tekutou výživu pomocí sondy.

Na koho se mohu obrátit, když potřebuji osobní dietní poradenství?

Zeptejte se svého ošetřujícího lékaře, jak můžete kontaktovat dietologa na konkrétní klinice nebo nemocničním oddělení.

Zdroj: Dr. Pál Miheller, gastroenterolog , Výzkumný materiál ověřil Dr. Pál Miheller, gastroenterolog, Semmelweis University II. Interní Klinika

stravavýživa

Tajemství lidí, kteří nejsou nikdy nemocní. Jak dlouho spí a co dělají jinak?

  • Jste každou chvíli nemocní, bolí vás v krku, máte kašel, rýmu, nebo dokonce chřipku? Pravděpodobně děláte něco jinak než ti, kteří nemocní nebývají. Jaké jsou jejich tajné triky, které praktikují každý den? Prozradíme vám to.Většina z nás bohužel nemá stoprocentně fungující imunitní systém, ale můžete do svého života zkusit zakomponovat následující zvyky a uvidíte, že budete mnohem silnější. A můžete hned začít! Lidé, kteří si vzali tyto rady za své, jsou totiž zdraví jako řípa.
  • Výzkumy naznačují, že ti, kteří spí osm hodin denně, mají třikrát menší pravděpodobnost, že nastydnou – v porovnání s těmi, kteří spí jen sedm hodin. Důvod může být podle odborníků ten, že v noci se tělo samo regeneruje a součástí toho je i regulace stresových hormonů, které zvyšují náchylnost k infekcím. Znáte dobře své tělo? Tohle byste měla vědět o vagině

  • Lidé, kteří jsou minimálně nemocní, zařazují do svého jídelníčku potraviny všech barev, zejména sladké brambory (betakaroten), citrusy a papriky (vitamin C), mandle (vitamin E) a červené hrozny či červené víno (resveratrol = přírodní antioxidant). Tyto všechny důležité látky pomáhají obnovovat buňky poškozené bakteriemi.

  • Podle studie provedené americkou národní akademií věd lidé produkují třikrát více interferonů (látky, které zvyšují rezistenci buněk v boji s virovou infekcí), pokud denně vypijí cca 500 ml (tedy půl litru) černého čaje. Podle odborné pracovnice univerzity v Marylandu Pamely Peek je to zřejmě proto, že černý čaj obsahuje spoustu antioxidantů. 5 věcí, které dělají odborníci na výživu každou zimu, aby byli zdraví

  • Neumíte vypnout ani na chvíli a odpočinout si? Nestýkáte se s přáteli a neobjímáte se? Nedivte se, že jste nemocní. Výzkum, jehož výsledky byly uveřejněny v časopise Psychological Science, naznačuje, že lidé se silnými sociálními vazbami jsou méně nemocní. Zvláště objímání mělo výrazný vliv na jejich imunitu. Je to proto, že kontakty s lidmi snižují stres, který jsme během dne načerpali.

  • Jste zvyklí chodit po bytě naboso? Možná je to zdravé pro chodidla, ale pro váš imunitní systém nic moc. Podle Rona Ecclese z britské univerzity v Cardiffu je udržování nohou v teple velmi důležité především v zimním období, kdy řádí chřipky. Studené nohy sdělují vašemu mozku, aby si chránil tělesné teplo, což znamená, že se začne snižovat průtok krve do oblastí, které teplo ztrácejí nejrychleji. A protože snížený průtok krve znamená taky méně bílých krvinek, budete zranitelnější vůči bakteriím.

  • Každý den na nás útočí okolní svět, který je plný bakterií. Spousta z nich je neškodná, některé ale můžou zabíjet. Aby bylo vaše tělo odolné vůči těm „zlým“ bakteriím, musíte mít zdravá střeva. Dobré bakterie mohou posílit vaši imunitu, takže užívejte třeba probiotické doplňky, zejména během chřipkové sezony. A pokud nechcete užívat potravinové doplňky, jezte více fermentovaných potravin, jako jsou zelí či zakysané mléčné výrobky.

  • Samozřejmě že nemusíte šílet, ale pokud si umyjete ruce ve správný okamžik, můžete tím snížit riziko onemocnění až o 50 procent. A to je celkem dost, nemyslíte? Kdy si tedy mýt ruce? Před jídlem, před přípravou jídla a po ní, po použití WC, při kýchání nebo kašli.

  • No vida, takže televize není zase tak špatná věc, jak se říká. Vědci z univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu přišli na to, že když se budete dívat každý den 30 minut na televizi, snížíte riziko onemocnění o 80 procent. „Jde o to, že tahle třicetiminutová přestávka vás uklidní a sníží hladinu stresových hormonů kortizolu a adrenalinu, díky čemuž se opět zvýší tvorba bílých krvinek,“ říká Carrie Demers z interní kliniky Total Health Center v Honesdale v Pensylvánii.

  • Je samozřejmě těžké odolat tomu, abyste si začali například mnout oči, když na vás padá únava. Ovšem podle studie z roku 2013 zveřejněné v časopise Journal of Occupational Health máte o 41 procent větší pravděpodobnost, že dostanete infekci horních cest dýchacích, když se budete neustále dotýkat obličeje. Chcete zhubnout rychleji? Otestujte, jaký jste metabolický typ!

Rakovina tlustého střeva: základem úspěšné léčby je včasná diagnóza

Rakovina tlustého střeva neboli kolorektální karcinom patří mezi tři nejčastější nádorová onemocnění v České republice. Každý rok onemocní šest tisíc Čechů. Přitom jde o jedno z nádorových onemocnění, které je velice dobře léčitelné, pokud je odhaleno včas.

Kolorektální karcinom postihuje zejména věkovou skupinu osob v rozmezí 63 až 77 let. V posledních letech není žádnou výjimkou zachycení nádorů u jedinců mladších 60 let, objevuje se již i v třetí a čtvrté dekádě života člověka.

Zvýšené riziko i u mladších ročníků představují špatné stravovací návyky, tedy nadměrná konzumace červeného masa a s tím spojená nevhodná tepelná úprava pokrmů (grilování, fritování), dále nadbytečný kalorický příjem, některá potravinová aditiva (přídatné látky), nedostatek vlákniny v jídelníčku apod.

Rizikovým faktorem je také nedostatečná pohybová aktivita často spojená s obezitou.

Příznaky nádorového onemocnění zahrnují i jiná onemocnění trávicí trubice

Hlavní rizikový faktor představuje věk pacienta – s přibývajícím věkem se u každého člověka zvyšuje riziko výskytu polypů (slizničních výrůstků), u kterých může postupem času dojít ke zhoubné přeměně a nekontrolovanému buněčnému růstu; jde o poměrně dlouhý proces (7–10 let).

Asi u 15–19 procent onemocnění vzniká nádorová přeměna na základě vrozené predispozice, u jednoho procenta nádorů jde o komplikaci chronického střevního zánětu. „Formy onemocnění kolorektálním karcinomem mohou být zcela bezpříznakové, případně se projeví pouze v laboratorních odběrech chudokrevností.

Příznaky mohou také být velmi nespecifické, jako je břišní dyskomfort, únava, nadýmání a podobně,“ upozorňuje MUDr. Irena Peprná, praktická lékařka z kliniky Canadian Medical.

Vždy je třeba věnovat pozornost těmto varovným signálům:

  • změně charakteru vyprazdňování stolice (nepravidelné střídání zácpy a průjmu, zúžení stolice, nutkání na stolici s pocitem neúplného vyprázdnění),
  • přítomnosti krve ve stolici,
  • bolesti břicha,
  • nevysvětlitelnému úbytku tělesné hmotnosti.

Jaké jsou možnosti léčby karcinomu tlustého střeva?

Jak již bylo řečeno: základem je včasné odhalení onemocnění. Pak je kolorektální karcinom velice dobře léčitelný. Léčbu, která je v současné době na vysoké úrovni, řídí klinický onkolog, léčebnou strategii určuje dle stadia onemocnění. Záleží na pokročilosti nádoru, vždy se volí léčba „šitá na míru“ konkrétnímu pacientovi.

„Zhoubný nádor ve své nejčasnější fázi může být někdy odstraněn již při samotném endoskopickém výkonu. V jiných případech pacienti podstupují chirurgický zákrok s cílem odstranění nádoru a uzlin.

Jednou z cest je také léčebná chemoterapie a ozařování, jež je většinou cíleno na zmenšení nádoru či odstranění zbytkové nemoci.

V současné době je možné onemocnění léčit i v pokročilých stadiích, včetně metastáz,“ informuje MUDr. Irena Peprná.

Zásadní v úspěšnosti léčby je, aby nemocný byl dostatečně informován o svém onemocnění, o možnostech léčby a také o nežádoucích účincích léčebného procesu. Důležité je přistupovat k léčbě pozitivně a aktivně.

Prevence je základ

Jak rakovině tlustého střeva předcházet? Alfou a omegou, jako ostatně u eliminace každého závažného onemocnění, je prevence, která v tomto případě spočívá v úpravě životosprávy a jídelníčku. Důležité je odstranit rizikové faktory životního stylu popsané výše.

V sekundární prevenci jsou aktivně vyhledáváni zdraví bezpříznakoví jedinci, kteří jsou ve zvýšeném riziku onemocnění (výskyt onemocnění rakovinou tlustého střevu a konečníku v rodině).

Již několik let probíhá v naší zemi screening onemocnění nádorem tlustého střeva, což je cesta ke snížení výskytu nových onemocnění. „Od roku 2015 jsou zdravotní pojišťovnou díky úpravě screeningového programu k vyšetření adresně zváni klienti starší 50 let věku.

Samotné vyšetření pak spočívá v jednoduchém testu na skryté krvácení do stolice, který je bezbolestný.

Pokud je vám tedy více než 55 let a dosud jste vyšetření nepodstoupili, nezbývá než vám doporučit, abyste se na kolonoskopické vyšetření co nejdříve objednali,“ vysvětluje MUDr. Peprná a dodává: „Aktivním postojem k prevenci onemocnění totiž můžete zachránit své zdraví.“

„Jednoduchý test pro kvantitativní stanovení lidského hemoglobinu ve stolici dnes laboratoře běžně provádějí. Díky tomu, že je stanovován lidský hemoglobin (jako součást lidských krvinek) dnes již pacient nemusí držet žádnou dietu.

Testy jsou dostatečně citlivé i spolehlivé a lze je v laboratoři provádět na automatických analyzátorech. Pro široký populační screening zůstanou zřejmě nejčastěji využívaným testem i v dalších letech,“ podotýká MUDr. Petr Podroužek, CSc.

, odborný ředitel EUC Laboratoří.

„Alarmující je fakt, že až jedna čtvrtina nemocných přijde k lékaři v pokročilém stadiu onemocnění, kdy dochází k šíření nádoru do dalších orgánů, nejčastěji jater a plic. Pětileté přežití těchto pacientů je nižší než 5 %.

Bohužel pouze malá část cílové populace (přibližně 22 %) pravidelně podstupuje screeningové testy na kolorektální karcinom, neboť tyto testy jsou vnímány jako nepříjemné,“ konstatuje RNDr. Magdalena Uvírová, Ph.D.

, odborný garant genetických laboratoří CGB, a připomíná: „Přijatelnou alternativou je proto pro tyto jedince genetický test Septin9. Septin9 je krevní test, který lze provést jako první krok pro časnou detekci kolorektálního karcinomu.“

Princip testu Septin9

Kolorektální karcinomy dokonce i v nejranějších stadiích uvolňují genetický materiál (DNA) do krve. U pacientů s kolorektálním karcinomem dochází k metylaci tumor supresorového genu Septin 9, zatímco u zdravého jedince nikoliv.

Test Septin9 umožňuje v krevní plazmě snadno a spolehlivě detekovat tento marker (metylovaný gen Septin 9) specifický pro kolorektální karcinom. Na základě výsledků řady nezávislých klinických studií (např.

studie PRESEPT zahrnovala 7940 osob) indikuje pozitivní výsledek testu zvýšenou pravděpodobnost přítomnosti kolorektálního karcinomu. V takovém případě by měl pacient podstoupit kolonoskopii pro potvrzení diagnózy.

„Velkou výhodou tohoto testu je komfort pro pacienta, neboť vyžaduje pouze běžný odběr krve a na rozdíl od ostatních metod pro časnou detekci kolorektálního karcinomu není třeba dodržovat žádná doporučení týkající se stravy, ani speciální přípravu před vyšetřením. Odběr krve lze provést kdykoli,“ popisuje RNDr. Uvírová.

Test Septin9 byl v dubnu 2016 schválen významnou americkou certifikační autoritou FDA (Food and Drug Administration) jako první krevní screeningový test na kolorektální karcinom a je také akceptován v České republice Národní radou pro kolorektální karcinom jako alternativa jiných metod screeningu. Bohužel, vzhledem k jeho vyšší ceně, není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Další informace o tomto vyšetření naleznete na www.pathology.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *