Tím, že želatina pochází z na kolagen bohatých tkání, má její doporučování na bolavé klouby svoje opodstatnění. V dřívějších dobách se konzumace želatiny doporučovala na bolesti kloubů. A případně i na problémy s kostmi.
Co je želatina?
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina je tedy živočišného vepřového, hovězího či rostlinného původu z mořských řas.
Proč je želatina zdravá?
Proč je želatina zdravá? Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky.
Jak se používá želatina v potravinářství?
Želatina se ochucuje různými příchutěmi, hlavně citrónovou, ananasovou, pomerančovou, jahodovou, malinovou či po coca cole. Ovoce jí dodává i barvu. Želatina je hojně využívaná v potravinářství. Klasickým příkladem jsou např. želatinové bonbóny nebo „gumoví medvíci“, jenž mají v oblibě jak děti tak dospělí.
Proč je želatina potřebná při růstu v pubertě?
Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a svalstva. Zlepšuje pohyblivost kloubů, předchází úbytku kloubní chrupavky a potřebná je při nedostatku vápníku, tak v období růstu v pubertě.