Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

8.8.2019

Základním kamenem každé kuchyně je kuchyňské nádobí. Bez něj byste jen stěží něco uvařili. Jeho výběr proto představuje dost závažné rozhodnutí. Nádobí nám obvykle slouží po řadu let.

Ovlivňuje naše zdraví, to, jak se nám v něm bude vařit i jak bude chutnat jídlo. Široká nabídka však výběr komplikuje.

Pořizujete si nádobí do kuchyně a nevíte si rady? Poradíme vám, jak se ve všech těch druzích nádobí zorientovat.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Nádobí do kuchyně můžeme podle libosti obměňovat (Zdroj: Depositphotos)

Kuchyňské nádobí – kritéria výběru

Kuchyňské nádobí si můžeme vybírat podle různých kritérií. Jedním způsobem je pořizování nádobí podle velikosti. Dále si ho můžete pořizovat podle toho, k čemu jej budete používat (k vaření, pečení nebo smažení). Rozhodující může být i technika výroby.

Čili jestli jde o nádobí vyrobené lisováním, tlačením, kováním, lisováním tekutého kovu, odlíváním do pískových forem, gravitačním litím do kokil nebo nějakým jiným způsobem. Výběr ovlivňuje i to, na čem vaříme, zda na plynovém sporáku, elektrickém sporáku nebo třeba na indukční desce. Důležitá je samozřejmě i cena, značka a materiál.

Ostatně obvykle je to právě materiál, který má nakonec rozhodující slovo.  

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Nerezové nádobí se téměř nezničí (Zdroj: Depositphotos.com)

Výběr nádobí podle materiálu

Kupovat si kuchyňské nádobí podle toho, z čeho je vyrobeno, není vůbec od věci. Materiál totiž rozhoduje o jeho vlastnostech a kvalitě. Pojďme se blíže seznámit s možnostmi výběru nádobí podle materiálu. Jaké nádobí je vlastně na našem trhu dostupné a jaké jsou jejich výhody, případně i nevýhody?

Smaltované kuchyňské nádobí

Za absolutní klasiku je považováno smaltované nádobí. Smalt je tavenina křemičitého původu, která na povrchu kovu vytváří jednolitý hladký ochranný potah. Toto nádobí vyniká snadnou údržbou i použitím. Jeho nevýhodou je však poměrně nízká odolnost vůči poškození. Jde o dost křehké nádobí, které se celkem snadno otluče nebo poškrábe.

Poškozené smaltované nádobí může být přitom zdraví škodlivé, protože se částečky železa mohou dostat i do pokrmů, kde působí toxicky. Proto je důležité, abyste poškozené smaltované nádobí nikdy nepoužívali. A existují nějaké výhody, proč ho používat? Smaltované nádobí odolá vysokým i nízkým teplotám. Jeho povrch není tolik náchylný k zachycování a rozmnožování bakterií.

Dlouho udrží teplotu, chuť i aroma. Při šetrném zacházení vydrží dlouho.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Smaltované nádobí, které je lepší? (Zdroj: Depositphotos.com)

Litinové nádobí

Litinové nádobí se vyrábí odléváním do forem. Vyrobeno je z čistého železa s obsahem uhlíku. Vyznačuje se masivními stěnami a dnem. Povrch může být smaltovaný. Největší výhodou litinového nádobí je jeho rovnoměrné zahřívání.

Teplotu je schopno i dlouho udržet, skvěle se hodí k prudkému opracování masa i k pomalému pečení v troubě. Nemusíte zde používat tuk. Hodí se na všechny typy sporáků. K jeho největším nevýhodám patří jeho poměrně velká váha a křehkost.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Litinová pánev, hmoždíř, sklenice s olejem a koření (Zdroj: Depositphotos.com)

Teflonové nádobí

Teflonové nádobí se těšilo velké oblibě, dokud se v médiích neobjevily poplašné zprávy o tom, že teflon je rakovinotvorný. Není tomu zcela tak přesně, teflon se neměl používat z jiného důvodu. Sebemenší poškození teflonu je spojeno s jiným nebezpečím.

Teflonové úlomky jsou nesmírně ostré a při poškození pánve hrozí, že se dostanou do jídla. Pozření i toho nejmenšího kousku by mohlo mít stejné následky, jako kdybyste spolkli střep. Zrádné je i to, že trh se hemží jeho napodobeninami, které mohou být rovněž zdraví velmi nebezpečné (mohou uvolňovat různé toxické látky).

Pokud se přece jen pro teflon rozhodnete, pořiďte si ho od osvědčených výrobců.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Teflonové nádobí je zárukou nepřilnavosti k povrchu (Zdroj: Depositphotos.com)

Hliníkové nádobí

Hliníkové nádobí bylo nejoblíbenější do té doby, než se rozneslo, že je jedovaté. Dodnes existuje nepotvrzené podezření, že se v průběhu vaření kyselých potravin může uvolňovat hliník, což by mělo pro organismus neblahé zdravotní důsledky.

Nutno však podotknout, že se výroba hliníkového nádobí během 50 let dost výrazně posunula a do rukou už se vám nedostane holý, ničím nepokrytý hliník. Moderní nádobí je opatřeno z obou stran lakem s nepřilnavou vrstvou, nebo je anodizované.

Může být také opatřeno keramickým nebo titanovým povrchem. Jde tedy o bezpečné nádobí. K jeho velkým výhodám patří lehkost. Vzdávat se hliníkového nádobí by proto byla škoda. Vždyť je druhým nejlepším vodičem tepla.

Vaření v něm je ekonomické a je spojeno s menším rizikem připálení nebo nerovnoměrného propečení.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Původní hliníkové nádobí dnes už v módě není (Zdroj: Depositphotos.com)

Keramické nádobí

Keramické nádobí patří k hitům posledních let. A děje se tomu tak i přesto, že je to ve skutečnosti hliník. Je to onen moderní anodizovaný hliník, který je opatřen nanokeramickým nástřikem. Toto nádobí je skvělé pro pečení i delší dušení, protože vydrží opravdu vysoké teploty. Hodí se pro všechny typy varných desek, kromě indukční desky, kde je nutné používat protektor.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Nádobí s keramickým povrchem zaručí, že se pokrm nebude přichytávat (Zdroj: Depositphotos.com)

Nerezové nádobí

Nerezové nádobí patří v současné době mezi to nejpoužívanější. Jde o univerzální materiál s dobrou životností i pěkným vzhledem. Snadná je i jeho údržba. Nehrozí mu koroze a svým způsobem je takřka nezničitelné. Co se však málo ví, vaření v něm není příliš ekonomické.

Dlouhodobé používání nerezového nádobí se dost prodražuje. Bohužel na nerezu se jídlo také nejvíce připaluje. Při vaření vyžaduje tu největší pozornost. Při jeho výběru si také musíte dávat pozor, abyste vybrali to správné nerezové nádobí. Ne každé se hodí na indukční desku.

Časem na něm po mytí v myčce vzniknou matné skvrny.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Hrnce a pánve v nerezu jsou antialergenní (Zdroj: Depositphotos.com)

Měděné nádobí

Měděné nádobí je tím nejluxusnějším nádobím ze všech. Vyznačuje se skvělými vlastnostmi i velmi pěkným vzhledem. Pochlubit se může i výbornou vodivostí a rychlou odezvou na změnu výkonu vařiče. Vnitřek je obvykle opatřen nepřilnavým povrchem. Dovolí vám vařit na špičkové úrovni.

Bohužel měděné nádobí je velice drahé, protože je vyrobeno komplikovaným procesem za použití několika dalších složek, což si každý nemůže dovolit. Čistě měděné nádobí už nikde neseženete, protože je zdraví škodlivé. K další nevýhodě patří i to, že  je toto nádobí nutné mýt pouze speciálními přípravky, rozhodně však nikoliv v myčce.

Neobejde se ani bez pravidelného leštění a čištění i v době, když ho nebudete používat.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Nové měděné nádobí působí velmi dekorativně (Zdroj: Depositphotos.com)

Titanové nádobí

K dražším typům nádobí patří i to titanové. Jeho pořizovací cena je asi jeho jedinou nevýhodou. Jinak vyniká dlouhou životností i obrovskou odolností (nikdy se nedeformuje). Při jeho pořizování si však dejte pozor na přemrštěné ceny. Nic dobrého nevěstí jak příliš levné nádobí, tak i příliš drahé.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé? Titanové nádobí je sice dražší, ale velmi dlouho vydrží (Zdroj: Depositphotos.com)

Skleněné nádobí

Skleněné nádobí používali už staří Římané. Varné sklo má dnes zastoupení u zapékacích mís, hrnců, varných konvic i zavařovacích sklenic.

Nádobí je vyrobeno buď z boritokřemičitého skla, které vydrží teploty do 300 stupňů Celsia nebo z borosilikátového skla, které vydrží teploty pohybující se v rozmezí 30 až 530 stupňů Celsia.

Ve varném sklu můžete vařit na elektrickém sporáku, keramických varných deskách i v mikrovlnné troubě. Pro vaření na plynu potřebujete speciální plotýnky. Skleněné nádobí není možné používat na indukční desce.

Skleněné nádobí – varné sklo je bohužel rozbitné (Zdroj: Depositphotos.com)

Kameninové nádobí

Keramika je jedním z nejstarších materiálů, které se používají pro vaření. Hliněné nádoby se používaly již v době paleolitu. Moderní kamenina je velmi oblíbeným materiálem. Disponuje totiž nepřilnavým povrchem a odolává vysokým teplotám. Velkou výhodou je i jeho snadná údržba a zdravotní nezávadnost. Jeho největší nevýhodou je jeho citlivost na oděr.

Žlutý pekáč z keramiky má mnoho dobrých vlastností (Zdroj: Depositphotos.com)

Výhody a nevýhody měděného nádobí

Měděné nádobí je tím nejluxusnějším a ve většině aspektů i tím nejlepším, co můžete mít doma v kuchyni. Není divu, že je o něj zájem i navzdory poměrně vysoké ceně. Měď je v kuchyni tím nejušlechtilejším kovem – měděné nádobí skvěle vypadá a nejlépe vede teplo.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?Náš tip: podívejte se na měděné nádobí v našem e-shopu:

Také vám ušlechtilá barva mědi uhranula? Chcete si nádobí pověsit v kuchyni tak, aby ho každý viděl? Nabízíme několik předních značek měděného nádobí, dokonce i varianty vhodné na indukci.

Měď ale není vhodná pro přímý styk s potravinami a proto se vnitřní povrch vyrábí z nerezi, cínu, nebo je vybaven nepřilnavým nástřikem. U hodně značek také najdete v měděném nádobí skrytý hliníkový korpus.

Nejedná se o podvod (najdete to napsané na krabici) – hliníkové jádro pomáhá lépe akumulovat teplo, protože měď je v akumulaci tepla špatná.

Budete mít zájem:  Umami - chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá

Zajímavé potom je, že měděnou vrstvu naopak najdete v jádru některých luxusních nerezových typů nádobí jako vodivou vložku. 

  • Podobně jako u hliníkového nádobí je možnost používat měděné nádobí v troubě daná nebo omezená materiálem vnitřního povrchu a úchytů.
  • Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?
  • Měděné nádobí v exkluzivní kráse nic nepřekoná.

Hlavní výhody měděného nádobí:

Měď je nádherný kov, pravděpodobně nejkrásnější hned po zlatě. Koneckonců – na východě oblíbené červné zlato se vyrábí právě přidáváním mědi.

Měděné nádobí perfektně vypadá a to stačí devíti lidem z deseti. Kromě toho má samozřejmě měď i své praktičtější stránky – je to nejlepší vodič tepla ze všech kovů používaných v gastronomii. Výborná vodivost znamená rychlou odezvu na změnu výkonu vařiče, což je u nádobí prakticky tou nejdůležitější vlastností, pokud chcete vařit na špičkové úrovni.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

I v měděném nádobí jsou levnější a dražší značky nebo designové řady. Největší rozdíl u nich bývá v tloušťce měděné vrstvy a přítomnosti (nebo na tomto obrázku nepřítomnosti) hliníkového jádra.

Nevýhody:

Měď je drahá. Nejen jako samotný kov, ale i v rámci procesu výroby nádobí, kdy se kombinuje s hliníkovým jádrem a dalším materiálem pro vnitřní povrch.

Měď samotná je také velmi náchylná k chemickým reakcím, a to se vzduchem, vodou i s potravinami. Pro mytí měděného nádobí se hodí pouze speciální přípravky a nelze ho mýt v myčce. Čistit a leštit budete i v případě, kdy nádobí nebudete používat.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Měď se dobře kombinuje s nerezovou ocelí na madlech, ale i na vnitřním povrchu nádobí.

Vnitřní povrchy měděného nádobí

Nejčastěji se u měděného nádobí, které nemůže bohužel zůstat bez vnitřní úpravy, setkáte s nepřilnavým nebo s nerezovým povrchem, u luxusnějšího nádobí ale třeba i s čistým cínem.

V případě nepřilnavých povrchů, ať už na bázi látek podobných teflonu, nebo syntetických pryskyřic, získáte mimořádně efektivního pomocníka pro úsporné vaření, pečení a smažení. Počítat můžete s minimální spotřebou tuku a energie.

U nerezových vnitřních povrchů zase dostanete nádobí, které bude mít větší životnost a bude umožňovat rozpálení na vyšší teplotu bez rizika poškození nepřilnavé vrstvy. Na smažení bez tuku ale budete muset zapomenout.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Některé druhy nádobí mají i nerezové dno, jiné mají dno kryté mědí a sendvičová skladba zajišťující fungování na indukci se skrývá uvnitř.

Proč si pořídit sadu nádobí a jak o ni pečovat

Pořizujete si nový byt, nebo jen rekonstruujete ten starý, a potřebujete doladit vybavení kuchyně? Jednou ze základních věcí, která by neměla chybět v žádné kuchyni, je sada kvalitního nádobí.

Věřte nevěřte, ale dobré nádobí nám hospodyňkám dokáže ulehčit spoustu práce, a pokrmy, které v něm vykouzlíme, budou prostě neodolatelné a celá rodina nás bude chválit.

Nevábné hliníkové hrnce totiž již dávno nahradily materiály lahodící oku, s dlouhou životností a neohrožující naše zdraví.

Pojďme se tedy podívat na materiály, klady a zápory dnešních sad nádobí.

Asi nejčastěji můžeme objevit nádobí z kvalitní nerezové oceli.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Je to velice kvalitní nádobí ale také trošku dražší. Na druhou stranu si můžeme být jisti, že platíme za kvalitu. Tato kvalita je od výrobce označena značkou (číslem) – čím vyšší čísla, tím kvalitnější nádobí! Při výběru nerezového nádobí bychom však měli být velmi ostražití! Už když vezmete nerezové nádobí do ruky, mělo by být těžší.

Jeho lehčí, tenkostěnné, formy nedoporučujeme. Mohou se lehce zdeformovat. A smažit na takové zdeformované pánvi třeba palačinku je katastrofa. Těsto pak není rovnoměrně rozprostřeno po celé ploše, ale na jedné straně stéká a na druhé se hromadí nebo zůstává tenčí na středu.

Dobré je pořídit si nádobí, které má tzv. sendvičové dno. Můžete pak vařit s jistotou, že se vám připravovaný pokrm nepřipálí. Dalším kritériem by při výběru měl být i typ sporáku, na kterém budeme vařit.

Tady platí, že na plynu bychom neměli používat nádobí s plastovými úchyty. Ty mimochodem nejsou vhodné ani na zpracování pokrmu v troubě.

Výhodou nerezového nádobí je, že se teplo brzy a dobře rozprostře po celé ploše hrnce a i když už máme sporák vypnutý, pokrm vydrží ještě hodně dlouho teplý.

Další výhodou je jeho odolnost. Lehce zvládne i náročnější zacházení. Použití je vhodné na všech typech varných desek, dokonce i na indukci. Jen při používání na přípravu pokrmů v troubě bychom měli být opatrní. Mohly by se na něm vytvořit nehezké fleky.

Pozor dejte při solení! Nerez sůl špatně snáší, a proto ji přidávejte vždy až do vroucího pokrmu, nikdy hned ze začátku vaření! Sůl totiž na dně může způsobit nevzhledné bílé kráterky a ty se nedají odstranit. Je to však jen estetická vada. Ostražití by měli být alergici – nikl obsažený v tomto typu nádobí by jim mohl způsobit potíže. 

Údržba nerezového nádobí je snadná. Můžeme mýt v ruce, běžnými prostředky na mytí nádobí, ale je vhodné i do myčky.

Dalším typem je nádobí keramické.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

To je na trhu relativně novinkou, přesto je již velmi oblíbené, i když cenově náročnější. Je vhodné pro ty z vás, kteří vyznáváte zdravou kuchyni. Povrch tohoto nádobí je totiž nepřilnavý a skvěle se hodí k přípravě pokrmů s velmi malým množstvím tuku. Keramické nádobí lze používat i v troubě, bez starosti, že vám zflekatí. Údržba keramického nádobí je poměrně jednoduchá. Někdy stačí pouhý vlhký hadřík nebo papírová utěrka a horká voda.

Klasikou většiny českých kuchyní je nádobí smaltované.

Poslední dobou se sice do popředí dostávají nové materiály, ale buďme upřímní. Kdo z nás nemá ve své kuchyni alespoň pár kousků smaltovaného nádobí? Oblíbeno je zejména pro širokou barevnou škálu, ale i ceny jsou dostupné a přijatelné pro všechny.

Nevýhodou smaltu je jeho křehkost. Pokud vám upadne a kus smaltu se odloupne, nezbývá, než hrnec vyhodit. Údržba smaltovaných hrnců bývá těžší v případě, že jídlo připálíte. Je třeba ho nechat delší dobu odmočit a pak vydrhnout drátěnkou.

Toto nádobí je vhodné i do myčky.

Další klasikou v kuchyni je nádobí litinové.

Takové, které používaly i naše babičky. Jedná se o materiál velmi odolný, pevný, dobře tepelně vodivý a nádobí z litiny můžeme bez problému využívat jak na vaření, tak na pečení. Tento materiál snáší dobře přípravu pokrmů i na otevřeném ohni.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?Jeden tip vám ale přece jen dáme: pokud budete litinové nádobí používat při nadměrně vysokých teplotách, nechte ho nejprve aspoň minutu pomalu předehřát při nižší teplotě. Toto nádobí totiž nemá moc rádo prudké změny teploty! Při údržbě a čištění litinového nádobí nepoužívejte myčku. Vlhko by mohlo způsobit korozi. Skladovat tento druh nádobí doporučujeme v suchém a teplém prostředí!

Pokud se přece jenom vyskytne na litinovém nádobí rez, stačí šetrně omýt, odstranit a zakonzervovat olejem. To znamená potřít tenkou vrstvu oleje nebo tuku na vnitřní stranu nádobí, zahřát a přebytečný olej slít. Potom jen šetrně otřít papírovou utěrkou tak, aby povrch zůstal trochu mastný.

Na trhu můžeme pořídit i tzv. titanové nádobí.

Tento název je však trochu zavádějící. Není totiž vyrobené přímo z titanu, jak vyplývá z názvu, ale je to kombinace i jiných materiálů, zejména keramiky. Má však spoustu výhod. Je to masivní odolný materiál, který nezničíte, ani pokud vám upadne na zem.

Navíc, a to je velké plus, v tomto druhu nádobí můžete vařit bez sebemenšího množství tuku. Titanové nádobí se dobře zahřívá a dlouho udržuje teplo.

Jeho použití je možné jak na sporáku tak v troubě, a pokud má plastové úchyty či skleněnou pokličku, je zde velká pravděpodobnost, že je žáruvzdorná!

A jak budeme titanové nádobí udržovat?

Velice jednoduše. Mýt můžeme i v myčce. Pozornost však bychom v tomto případě měli věnovat výběru mycích prostředků do myčky nádobí! Vhodnější jsou ty ekologické, které nejsou tak agresivní a brání případnému pouštění barvy. Co se týče ceny tohoto nádobí, musíme počítat s tím, že za vyšší kvalitu zaplatíme podstatně vyšší cenu! V každém případě se nám to však vyplatí.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Měděné nádobí

Je oblíbené zejména u profesionálních kuchařů po celém světě. Vaření v tomto typu nádobí je velmi úsporné a rychlé, jelikož měď má všeobecně vynikající tepelné vlastnosti. Navíc měděné nádobí je pastvou i pro oči díky skvělému designu a vaší kuchyni dodá nádech luxusu.

Je to však nádobí hodně finančně náročné a to nejenom při samotném pořízení, ale i při údržbě!  Zatímco vnitřní část tohoto typu nádobí můžete umýt běžným mycím prostředkem a teplou vodou, tak jeho vnější část musíte mýt pouze speciálními přípravky určenými přímo na měděné nádobí.

Budete mít zájem:  Kočka má 9 životů, člověk 8 inteligencí

Toto nádobí nesmí přijít do myčky!

Pokud hodnotíme jednotlivé druhy nádobí, nesmíme zapomenout ani na teflon!

Teflon je materiál velmi citlivý a má jak svoje klady, tak i zápory! Mezi jeho velké nevýhody patří to, že se při neopatrném zacházení snadno poškodí teflonová vrstva a mohou se začít uvolňovat nebezpečné karcinogenní a toxické látky.

Ty se začínají uvolňovat i při rozpálení teploty nad 260°C. Navíc se časem teflonová vrstva opotřebuje a pokrmy se začnou přichytávat. Teflon má ale samozřejmě i svoje výhody.

Povrch takového nádobí je nepřilnavý a proto se nám na něm budou pokrmy snadno a dobře připravovat.

Dalším kladem je poměrně nízká cena. A pokud budeme dbát pokynů na používání a mytí nádobí, může nám sloužit relativně dlouho. Údržba teflonového nádobí je snadná.

Stačí vyčistit pouze jemnou houbičkou a vodou s klasickým saponátem.

Možné je i mytí v myčce! Nikdy však nepoužívejte k čištění drátěnku nebo různé kovové předměty! Mohlo by se snadno stát, že povrch poškrábete.

Nakonec si ještě povíme, co by měla taková správná sada nádobí obsahovat…

Je třeba si uvědomit, že v kuchyni je potřeba celá škála hrnců, kastrolů, rendlíky a pánvičky. Pořízením celé sady nádobí najednou získáte hned několik výhod:

  1. sada již obsahuje základní kousky nádobí, které budeme v kuchyni potřebovat
  2. pořízením celé sady výrazně šetříme svou peněženku, jelikož nám rozhodně vyjde levněji, než nákup jednotlivých kousků.

V každé správné sadě by mělo být několik hrnců a kastrolů různých velikostí s pokličkami a rendlík, popřípadě pánev.Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Každá sada je jinak velká, některá obsahuje víc kousků nádobí, některá méně. Záleží jen na vás, pro kterou se rozhodnete a také na vašich finančních možnostech.

Při výběru berte ohled i na to, jak velkou rodinu máte a pro kolik lidí budete vařit. Je zbytečné pořizovat velké množství hrnců o velkém obsahu, pokud jste v domácnosti pouze dva a vaříte minimálně.

Pokud se časem vaše rodina rozroste, není problém dokoupit jednotlivé kousky nádobí dle potřeby.

A naše rada na závěr?

Investice do opravdu kvalitního nádobí není nejlevnější, a proto si vždy pozorně přečtěte a dodržujte pokyny od výrobce pro správné zacházení a údržbu. Jenom tak budete mít jistotu, že vám nádobí bude sloužit opravdu dobře a hodně dlouho!

Nádobí pro zdravou přípravu jídla, které přežije generace

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Když si nově zařizujete kuchyň, jednou z podstatných otázek, je jaké si zvolit nádobí. Důležité je, aby se vám v něm pokrmy připravovaly opravdu dobře. Aby mělo nádobí správnou velikost na plotnu, bylo tepelně dostatečně vodivé a naopak nebylo zdraví škodlivé. Z jakého materiálu je nejlepší si vybrat hrnce? Výborná je litina.

Litinový pekáč, pánev a hrnec se vyplatí

Litina je vynikajícím materiálem, který používaly už naše prababičky, a proto jeho výborné vlastnosti prověřil čas. Každý, kdo má doma litinový hrnec nebo kvalitní pánev i s poklicí, zjišťuje, že jsou vynikající volbou. Jejich obrovskou výhodou je, že mají vysokou odolnost a skvělou vodivost tepla.

Kdo někdy vařil ve velkém litinovém hrnci třeba polívku nebo guláš, dobře ví, o čem píši. Stačí, když hrnec rozpálíte a pak už můžete teplotu stáhnout prakticky na minium. Kromě toho, že pokrm občas promícháte, nemusíte se už prakticky o nic starat.

Nahromaděné teplo v kovu pracuje za vás a přitom riziko, že jídlo připálíte, je prakticky nulové.

Akumulace tepla šetří energii

Hrnec akumuluje teplo a bude ho udržovat stabilní. Díky tomu ušetříte velké množství energie, zejména pokud budete připravovat pokrmy, které se vaří či jinak tepelně připravují opravdu dlouhou dobu.

Tedy dušení, pečení, pomalé vaření – pro takové způsoby přípravy jídel je litinové nádobí skutečně ideální. Skvělá je i litinová pánev, která díky tomu, že je těžká, sedí na plotně a nehrozí její převržení.

Například se výborně hodí na steaky.

Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Obejdete se bez tuku

Jakmile litinové nádobí vypálíte, můžete na něm připravovat pokrmy i bez tuku, a tedy zdravé. Jak ho vypálit? Vydrhnout povrch drátěnkou a potom umýt v mýdlové vodě. Následně povrch potřít rostlinným olejem a vypalovat v troubě. Ideálně cca dvě hodiny při teplotě 120 °C.

Následné časté používání tohoto nádobí vytvoří na jeho povrchu lehký nepřilnavý film. Ten vzniká uvolňováním tuků při přípravě pokrmů. Právě tento film vám zajistí, že budete moci používat jenom minimum tuků nebo dokonce vůbec žádné.

Splníte tak požadavky zdravého vaření v souladu se současnými trendy.

Kvalitní dědictví po babičce

Budete-li také litinové nádobí dobře ošetřovat, vydrží vám dlouho a nejspíš vás i přežije. Má totiž velmi vysokou odolnost proti mechanickému poškození i životnost.

Prasknout může litinové nádobí jedině při opravdu prudkém nárazu, což se ovšem při běžném provozu v kuchyni nestává.

Ostatně, možná že jste váš starý litinový pekáč podědili po babičce… Dobré je, že s litinovým nádobím není problém ani na indukčním vařiči nebo jiných typech tepelných zdrojů.

Nedá se mýt v myčce a je drahé

Nicméně má toto nádobí přece jenom i určité nevýhody a ty spočívají například ve vysoké hmotnosti, která trochu ztěžuje snadnou manipulaci.

Na druhou stranu může být váha vnímána i jako určité plus, protože těžké masivní nádobí je stabilní a nespadne ze sporáku, když náhodou nešikovně mávnete rukou.

Další možnou nevýhodou je skutečnost, že toto nádobí nelze vkládat do myčky. Také se vyznačuje vyšší cenou.

Výhody převažují nad nevýhodami

Přesto je dobré minimálně několik kousků doma mít. Výhody litinového nádobí totiž zdaleka převažují nad jeho minusy. Vlastnit hlavně zmiňovaný pekáč, pánev a hrnec se skutečně vyplatí.

Poznáte to, až budete potřebovat připravit velký hrnec guláše, polévky, dobře propéct v troubě kus šťavnatého masa nebo připravit silné steaky. Kdysi byla velmi oblíbená značka litinového nádobí Sfinx, nyní je to například značka Staub.

Kromě nádobí, které si vypálíte, existuje také varianta s vnitřním povrchem vylévaným odolným smaltem. Takové nádobí potom samozřejmě není třeba vypalovat.

Možný přínos kovidové epidemie: Nástup antimikrobiálních dotykových povrchů ze slitin mědi

28. 01. 2021 7:07:07

Již staří Egypťané, Číňané, Féničané znali působení mědi a jejích slitin na některé nemoci, přesněji proti choroboplodným zárodkům. I dnes by šíření virů a bakterií mohlo snížit používání měď-obsahujících často dotýkaných povrchů.

Mezi povrchy z různých běžných materiálů koronavirus nejrychleji zaniká na slitinách mědi. Podobně funguje třeba i dražší stříbro, ostatně už i používané v některých rouškách. V Japonsku se pro stejný účel právě zkoušejí také měděná vlákna.

U stříbra je dlouho známo, že může sloužit i pro zbavování vody choroboplodných zárodků v procesu známém jako katadynace. Měď a její slitiny jsou ovšem pro využití praktičtější a je u nich prokázáno, že bakterie či viry mohou deaktivovat dosti rychle, v některých případech i v řádu minut, jindy hodin.

Tím se diametríalně liší od povrchů z oceli, které takové výrazné bakteriocidní vlastnosti nevykazují. Měděné slitiny dokáží deaktivovat i bakterie, které vzdorují běžným antibiotikům.

V případě koronaviru některé pokusy ukázaly, že na mědi ztrácel aktivitu po čtyřech hodinách, zatímco na oceli či plastech by mohl přežívat po 48 až 72 hodin; výsledky závísí i na teplotě a vlhkosti prostředí.

Pro mechanismus deaktivace se uvažuje vícero výkladů, možné by bylo například katalytické působení měděného povrchu, které by mohlo umožňovat nevratné strukturní změny na choroboplodných zárodcích. V úvahu přicházejí třeba změny v konformacích proteinů, které mění jejich funkční vlastnosti, a tím bakterie či viry inaktivují.

Ve skutečnosti jisté poznatky o takové účinnosti mědi a jejích slitin existovaly již před staletími, ba tisíciletími. Zmínky lze nalézt například v staroegyptských papyrech.

Podobně se v léčitelství využívaly měděné mince i v starověké Číně. Zmiňuje se též praktika Féničanů, kteří používali piliny po broušení bronzových zbraní jako prevenci zánětů u zranění.

O měděném nádobí se vědělo, že zpomaluje kažení potravin.

Při epidemii cholery ve Francii v polovině devatenáctého století bylo pozorováno, a později i tehdejšími prostředky zkoumáno, že řemeslníci pracující s mědí jen zřídka cholerou onemocněli. Průkopníkem v tom směru byl lékař Victor Burq (1822–1884), který už před epidemií zkoumal účinky kovové mědi, např. u hysterie či hypnózy.

V r. 1847 Burq pozoroval náměsíčnou* pacientku, která v obluzeném stavu reagovala na měděnou kliku dveří, jakoby byla horká. Když jí pak přiložil na předloktí měděnou minci, ruku odtáhla, zatímco na zlato nereagovala.

Dalo by se spekulovat, že na ruce měla nějaký zlatý šperk, ruka byla vlhká, a tak v kombinaci s mědí vznikal elektrický článek. Mohla to tak být jakási obdoba pokusů Luigi Galvaniho se žabími stehýnky. V podobě tzv.

dentálního galvanismu také vznikají nepříjemné pocity, pokud se nám v ústech do blízkosti (stříbrné) plomby dostane nějaký jiný kov. Podobně lze ale i spekulovat, že šlo jen o elektrostatickou elektřinu vzniklou pohybem po nějakém koberci – takový nepříjemný dotyk s kovovou klikou asi většina čtenářů zažila.

K léčbě osob se stuporem končetin při hysterii Burq také používal kovové náramky a armatury. Aby mohl sledovat teplotní změny v takto postihnutých končetinách, vyvinul kruhový teploměr. Při výrobě těchto pomůcek se tak dostával do kontaktů s kovovýrobci.

Budete mít zájem:  Toto je 7 nebezpečných webů s doplňky stravy

Když pak vypukla epidemie cholery v r. 1849, Burq dokázal mírnit svalové křeče působené cholerou nasazováním těch svých mosazných kruhů či přikládáním měděných desek, jak to předtím činil u hysterie.

Protože takto byl i ve styku s výrobci měděných produktů v Paříži, postřehl, že žádný z jejich zaměstnanců při epidemii na choleru nezemřel, a jen několik onemocnělo s lehkým průběhem. Statistická vyhodnocení pak rozšířil i na celou Francii, Anglii a dalších země. Dokonce zaznamenal, že od cholery byli mezi vojáky ušetření hráči na mosazné dechové nástroje.

To ho vedlo k doporučení používat nejen měď na povrchu těla, ale dokonce i vnitřně v podobě jemného prášku. Dnes se ovšem pro léčbu cholery používají antibiotika. Burq se nakonec obíral i možností léčebně podávat měděné sole, např. u cukrovky. To však bylo kontraverzní, neb by mohlo působit i toxicky. Malá množství mědi skutečně běžně přijímáme v pestré potravě.

Měď figuruje v některých enzymech a je proto pro organismus nezbytná – její nedostatek může vést k onemocněním. Poškození, např. ledvin, by však mohl vyvolat i nadbytek mědi, zvláště u geneticky disponovaných jednotlivců.

Dříve bylo různé kování z mosazi či bronzu běžné, třeba u klik, zábradlí, dokonce v některých dopravních prostředcích. Nynější koronavirová epidemie v budoucnu možná povede k jejich renesanci, totiž jako jednoho z preventivních opatření proti šíření různých infekcí, třeba v nemocnicích, prostředcích hromadné dopravy, hojně navštěvovaných veřejných budovách.

Mohlo by to být kupříkladu v podobě elegantních slitin mědi a niklu, kdy pro některé z nich je rychlost deaktivace choroboplodných zárodků vyšší než u mosazi.

Toto řešení je například už použito v londýnském Ústavu Francise Cricka pro biomedicínský výzkum (Crick, Watson and Wilkins obrželi v roce 1962 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za molekulární výklad ukládání genetické informace v živé hmotě – na tomto objevu se významně podílela i Rosalind Franklinová, ta však zemřela už v roce 1958).

V případě nemocnic by se kromě kování mohly třeba užívat i lůžkoviny z textilií obsahující měděné vlákno. Jedna americká studie došla k závěru, že v případě tří sledovaných nemocnic přechod k měděným slitinám u často dotýkaných povrchů – jako madla u postelí, stolků, sedaček – snížil výskyt přidružených nemocničních infekcí o 58%.

I obávaný zlatý stafylokok, rezistentní na běžná antibiotika, na površích měděných slitin může ztratit aktivitu po dvou hodinách. Nemusí při tom nutně jít o celoměděné produkty, stačilo by povrchové pokrytí mědí. U ocelových povrchů po nasprejování jemným měděným práškem za použití tlaku 30 atm se ukázalo, že 96% koronavirů je na této měděné vrstvě inaktivováno do dvou hodin.

Dosažení měděné vrstvy o tlouštce 0.7 mm vyžadovalo 7 min sprejování, ta byla poté ještě mechanicky vybroušena a vyleštěna, čímž tlouštka měděné vrstvy klesla na 0.45 mm. V budoucnu by se mohlo také využívat naprašování v elektrickém poli, známé z průmyslové výroby otěruvzdorných vrstev na obráběcích nástrojích. Třeba jednou dojde k takovéto úpravě madel i v pražské integrované dopravě.

Mimochodem – cena mědi na světových trzích stoupá už od konce března loňského roku, a začíná se přibližovat k svému osmiletému maximu (tedy – aby naše zásoby nějací chytráci zase nerozprodali, jako se to v divokých devadesátkách zdařilo u našich zlatých rezerv).

_______*N.B.

: I když se to meritu článku netýká, je užitečné zmínit, že specifické náměsíčné chování je dnes popisováno – zcela vyjímečně – po užití léku na spaní známého pod jmény jako ambien, stilnox, zolpidem.

Někdo se po něm může dostat do polobdělého stavu, kdy vstane, a třeba sedne do auta, objede blok (někdy i poškodí parkující vozy), a pak se vrátí do postele, a ráno si takovou epizodu absolutně nepamatuje.

  • Victor Burq navrhl i kruhový teploměr; i když se neujal, byl praktický pro dopravu (maně to připomíná osud Cimrmanovy kruhové známky).
  • Foto u perexu: Antimikrobiální klika z měděné slitiny v londýnském Ústavu Francise Cricka.
  • This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Autor: Zdenek Slanina | čtvrtek 28.1.2021 7:07 | karma článku: 41.43 | přečteno: 7293x

Interiér šmrncnutý luxusem? Vsaďte na měděné doplňky

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pověste měděný lustr, pořiďte si jako solitér lampu nebo v kuchyni vystavte náčiní z ušlechtilého kovu načervenalé barvy. Bytové doplňky z mědi jsou trendy, originální svým neotřelým leskem a přitom nepůsobí okázale.

Chcete si rozzářit šedivé chladné dny? Doma se vám to krásně povede s doplňky v odstínech mědi a růžového zlata. Posledních pár let se drží na špičce hitů interiérového designu – působí totiž velice nadčasově, přitom jsou stále originální a mají nádech luxusu.

Spojujete si lesklé doplňky především s vánočními dekoracemi? Zkuste si představit, jak si vyšperkujete domov zářící kovovou barvou i ve všední dny. Ať už ladíte interiér do vintage stylu, nebo jej máte zařízený moderně, měď nezklame.

„Skvěle vypadají měděné rámečky a závěsné dekorace, které se vyjímají v kombinaci s neutrálními tóny i černou barvou. Kovové odlesky dodají šmrnc napříč všemi bytovými styly,“ doporučuje Nikola Kokešová z e-shopu Bella Rose.

Rezavohnědá barva dobře ladí také se dřevem a měď můžete kombinovat i s jejími slitinami, jako je bronz nebo mosaz.

Snad vůbec největší parádu udělají měděné tóny v kuchyni. Nemusí jít jen o doplňky, ale třeba rovnou o praktické náčiní či nádobí – je krásné a dodá kuchyni luxusní nádech, navíc zajišťuje i energetickou úspornost vaření.

„Měděné nádobí nejen skvěle vypadá, ale vyniká i rychlým a rovnoměrným rozvodem tepla,“ podotýká Pavel Staněk, majitel a zakladatel Potten & Pannen.

Hrnce či pekáče z mědi jsou ale celkem nákladné, ovšem i drobné měděné detaily, které jsou v kurzu, pozvednou vaši kuchyni na jinou úroveň. Láká vás to?

Nechte se inspirovat výběrem toho nejzajímavějšího, co lze v této stylové luxusní barvě domů v současné chvíli pořídit.

Zleva: Stropní maxilampa HKliving se stane nepřehlédnutelnou dominantou místnosti. Cena 4038 Kč, prodává Biano.cz. Kovový rámeček Madam Stoltz je určený i pro dvě fotografie nebo dva obrázky. Cena 614 Kč, prodává Bellarose.cz

Zleva: Tři kulatá stínidla nadčasového lustru Ball působí velmi efektně. Cena 2850 Kč, prodává Lifeart.cz. Stolní lampa Versa se postará o měkké světlo a intimní atmosféru. Cena na dotaz, prodává Bonami.cz

Zleva: Kovový hrnek (450 ml) Bloomingville téměř nelze poškodit. Cena 599 Kč, prodává Biano.cz. Jednoduché minimalistické hodiny Karlsson se hodí do ložnice, obývacího pokoje nebo předsíně. Cena 1690 Kč, prodává Nastennehodiny.cz

Zleva: Měděný hrnec s poklicí Mauviel (6,1 litru) má nerezová ucha i vnitřek a je vhodný pro všechny typy varných ploch včetně indukce. Cena 12 750 Kč, prodává Kulina.cz. Bábovka z formy Nordic Ware bude tvarem připomínat krásnou chryzantému. Cena 1129 Kč, prodává Mall.cz

Zleva: Láhev na pití Sigg Original Copper (0,75 l) vyniká nejen designem, ale je i lehká a skvěle těsní. Cena 769 Kč, prodává M-life.cz. Topinkovač Smeg designem připomíná 50. léta. Cena 5290 Kč, prodává Homeware.cz

Zleva: Sada příborů Sambonet Linear Copper má 24 dílů. Cena 8955 Kč, prodává Pottenpannen.cz. Rychlovarná konvice Smeg Rose Gold zpříjemní sychravé ráno či zimní podvečer oblíbeným čajem. Cena 5290 Kč, prodává Homeware.cz

Zleva: Sada interiérových doplňků v barvě mědi je vyrobena z mangového dřeva a může být i pěkným dárkem. Cena vázy 2400 Kč, cena krabičky 1980 Kč, cena misky dle velikosti od 1780 Kč, od prodává Lakomoda.cz. Nástěnné hodiny Ribbon Umbra dodají interiéru osobitý ráz. Cena 1299 Kč, prodává Homein.cz

Zleva: Dekorativní mísa Orinet je jedinečná vzhledem i strukturou a každý kus je originál. Cena 383 Kč. Konferenční stolek Stone má průměr 82 cm a jeho povrch je pokrytý unikátní mozaikou. Cena 8952 Kč. Oba kusy prodává Bighome.cz

Zleva: Měděná servírovací nádoba je součástí kolekce Artesa britské značky Kitchen Craft. Cena 379 Kč, prodává Hodeco.cz. Originální konferenční stolek Optik má průměr 80 cm a je z ručně tepaného kovu. Cena 5443 Kč, prodává Biano.cz

Zleva: Konferenční stolek Movement se třemi úrovněmi, dvě desky se dají nastavit, sklo je bezpečnostní. Cena 4199 Kč, prodává Estilofina-nabytek.cz. Měděný stropní závěsný lustr Padma upoutá nejeden pohled. Cena 2399 Kč, prodává Beliani.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *