Je Balkánský Sýr Zdraví?

Balkánský sýr je možné zařadit do jídelníčku zdravých osob, které netrpí vysokým krevním tlakem nebo nadváhou. Díky svému obsahu vápníku nám sýry pomáhají posilovat naše kosti a vyvarovat se tak řídnutí kostí. Tato minerální látka také zpevňuje naše nehty.

Jaký sýr je nejzdravější?

Sáhněte po čerstvých nezrajících sýrech – např. Gervais, Lučina, Žervé. Zdraví nejvíce prospívají. Většinou obsahují pouze mléko, siřidlo, smetanu, nejsou přesolené a vápník z nich se v organismu ideálně vstřebá.

Proč nejíst plísňové sýry?

Zbývá nám zmínit sýry plísňové, jako je hermelín, camembert, brie nebo niva, které nejenže patří k tučnějším a slanějším typům, ale navíc se v nich při špatném skladování mohou vytvořit vedle ušlechtilých plísní také plísně škodlivé a zavítat do nich může i nebezpečná listérie.

Co obsahuje tvrdy sýr?

Tvrdý sýr je typ sýra vyznačující se vysokým podílem sušiny a dlouhou dobou zrání (minimálně tři měsíce), které mu dodává výraznou chuť a vůni. Obsah vody by měl činit maximálně 50 %, škála se pohybuje od polotvrdých sýrů jako eidam nebo gouda po velmi tvrdé, zrnité sýry, jako je např. parmezán.

Jaký sýr při hubnutí?

Čerstvé a termizované sýry typu Lučina light, žervé nebo ricotta mají také nižší obsah tuku. Opatrnější buďte v případě smetanových sýrů, například Lučinou v kostce se třiceti gramy tuku nebo mascarpone se čtyřiceti gramy tuku na sto gramů. Dobrou volbou jsou i přírodní sýry mozzarella nebo balkánský sýr.

Na co je dobrý sýr?

Sýr je zdravý

Sýry jsou zdrojem bílkovin a tuku, ale také obsahují i další významné a pro tělo důležité látky jako je vápník, fosfor, draslík, či vitamíny A, D, B2 a B12. Pro vegetariány jsou sýry velmi dobrou alternativou, jak nahradit cenné látky, které obsahuje maso.

Budete mít zájem:  Postranní Kolenní Vazy Léčba?

Co je plísňový sýr?

Sýry s plísní na povrchu jsou typické tím, že mají tzv. plísňovou kůrku a pod ní se skrývá měkčí, někdy až tekutá konzistence. Pod tuto kategorii patří sýry jako francouzský Camembert či Brie, český Hermelín a Plesnivec.

Co je sýr žervé?

Žervé je čerstvý, krémový sýr vyráběný ze smetany podle tradiční receptury. Pro svou jemnost a smetanovou vůni je oblíbenou přísadou těch nejdelikátnějších dezertů a jídel. Hodí se do pečení, vaření i k pečivu jako výborná svačinka.

Co obsahuje hermelín?

Hermelín original Král Sýrů se vyrábí pouze z mléka, soli a mlékařských kultur. Z výživových hodnot jsou zde nejvíce zastoupeny tuky a bílkoviny. Sýry obsahují z minerálních látek především vápník. Vápník je velmi důležitý minerální prvek, který podporuje zdraví a pevnost našich kostí i zubů.

Co obsahuje sýr Niva?

Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty. Tento kravský sýr je napodobeninou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Obsahuje 52 % sušiny, 50 % tuku v sušině, 5 % kuchyňské soli, 1,5 % cukru a 1500 kJ využitelné energie na 100 gramů sýra.

Co obsahuje mozzarella?

Sto gramů klasické mozzarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je až 83 procent doporučené denní dávky. Díky tomu působí preventivně proti osteoporóze. Dále obsahuje 18 g bílkovin, 1 g sacharidů, 19 g tuků. Mozzarella je velmi chutná a lehce stravitelná i v horkých letních měsících.

Co jsou zrající sýry?

Do kategorie měkkých zrajících sýrů patří z běžně známých druhů například Romadur (zrající pod mazem), Zlato (zrající v chladu), balkánský sýr (zrající v solném roztoku). U plísňových sýrů se na procesu zrání vedle běžné mikroflóry podílí i speciální kulturní plísně. Nejčastěji se jedná o rod Penicillium.

Čím nahradit balkánský sýr?

Ideální je šmakouna do směsi salátu zamíchat. Nečekejte doslovně chuť sýra, výhodou použití šmakouna o proti balkánskému sýru je hlavně při dietách, kde šmakoun boduje na plné čáře.

Budete mít zájem:  Jak Správné Kombinovat Vitamíny?

Jak se vyrábí balkánský sýr?

Balkánský sýr se dá dnes v obchodě běžně koupit.

Postup

  1. Vodu svařte se solí a nechte odstát.
  2. Tvaroh vybalte z obalu, vložte do uzavíratelné krabičky a zalijte zchladlým slaným nálevem.
  3. Domácí balkánský sýr vložte do lednice a nechte ho tam odležet 3 až 7 dní.
  4. V lednici ho uchovávejte vždy ponořený ve vodě.

Jak chutná balkánský sýr?

V posledních letech velmi zdomácněl v oblasti střední Evropy, kde se využívá často při přípravě zeleninových salátů. Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí a bílou barvou, jedná se o druh řeckého sýru feta, původně vyráběného z ovčího, kozího nebo kravského mléka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector