Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Čerstvé listy Aloe ze Španělské BIO farmy.

Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Bohemia Olej – český výrobce rostlinných, za studena lisovaných olejů a 100% rostlinných proteinů v RAW kvalitě.
Oleje i proteiny vyrábíme z rozličných oříšků a semínek tradiční metodou za studena.

Produkty jsou živoucí, jelikož je jakkoliv chemicky, tepelně ani jinak neupravujeme, nerafinujeme. Nenaleznete v nich nic navíc – žádné přísady, barviva, „éčka“ a podobně.

Díky takto velmi šetrnému zpracování deklarujeme RAW kvalitu a zachování mnoho, pro organismus prospěšných látek, nenasycených mastných kyselin a vitamínů , které se nacházejí ve vstupní surovině.

Vzniká tak výrobek prospěšný nejen pro zdraví, ale i kulinářský skvost lahodné přirozené chuti tak, jak to příroda vymyslela. Oleje i proteiny vyrábíme s láskou a pečlivě si vybíráme oříšky či semínka, jež jsou výhradně prvojakostní. Preferujeme české suroviny od místních dodavatelů tak, aby byl produkt lokální.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Bezlepkové cukroví na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina? Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Název není jen náhodným sestavením dvou slov, ale má i hlubší význam. Slovo „Fair“ nejen odkazuje na certifikaci spravedlivého obchodu Fairtrade, ale reprezentuje náš přímý a spravedlivý přístup – nejen ve smyslu spravedlivého obchodu mezi námi a výrobci, ale také rovné a otevřené jednání mezi námi a našimi zákazníky.

Slovo „Made“ znamená vyrobený, udělaný. V názvu společnosti reprezentuje fakt, že většina surovin pro výrobu našich produktů byla nejen sklizena, ale i zpracovávána ručně. Dohromady spojení „Fair Made“ odkazuje na vše, co bylo vyrobeno/vykonáno spravedlivě a čestně, neboli odkazuje na hlavní princip, kterého se v našem podnikání držíme.

Jak říká zakaladatelka „Naší hlavní myšlenkou je šířit nejen kvalitní fair trade produkty, ale i celou myšlenku fair trade přístupu k obchodu. Svou práci děláme s přesvědčením, odhodláním a velkou chutí, protože nás baví.

Díky vzdělání v oboru a zkušenostem jsme se vyvarovaly spousty chyb, zároveň nás ale podnikání denně přesvědčuje o tom, že nemůžeme usínat na vavřínech.“

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Příroda na Vašem stole

Více informací o dodavateli

Pan Štastný s rodinou farmaří v oblasti polabské nížiny.

Pro práci v zemědělství, přesně řečeno pro pěstování salátů, okurek a bylinek, se s rodinou rozhodl několik let po revoluci, tedy v době, kdy většina ostatních obyvatel v jeho vesnici a okolí zemědělskou činnost opouštěla a nadobro dodnes opustila.

V současné době po celou sezónu nám vozí nejen klasický hlávkový salát,ledový, ale i lollo biondo a rosso, salátek dubový, vyhlášený římský salát a další.

Nabídku doplňuje hromada bylinek: máta, rukola, kopr, koriandr, pažitka, plochá aromatická petrželová nať/listová petržel, které se v odborných kruzích říká též persil, kudrnatá nať petržele, zkráceně kudrnka, bazalka a tymián. Ze zeleniny je specialistou na okurky a nám od něj moc chutnají 😀 … hospodaří v systému integrovaného hospodářství 😉

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Krásné podkrušnohorské kanadské borůvky.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Iswari Superfood je česká firma, která pod svou vlastní značkou ISWARI, společně se dvěma partnerskými firmami Iswari Portugal a Iswari Ireland, vyrábí a dodává na trh BIO superpotraviny a vlastní produkty na jejich bázi.

Samotná výroba probíhá v České republice a stejně tak u nás doma vznikají receptury na většinu výrobků, zejména na velmi populární BIO-RAW-SUPERFOODS snídaňové směsi, které jsou nejen na českém trhu zcela unikátní díky prémiové kvalitě ingrediencí, vynikající nutriční hodnotě a současně skvělým chuťovým vlastnostem.

Značku ISWARI založili v roce 2010 Goncalo Sardinha z Portugalska společně se svými kamarády Jasonem Lintonem (Irsko) a Františkem Lomským , který je majitelem a jednatelem Iswari Czech Republic.

Ve stejném roce tak vznikly tři samostatné společnosti v Česku, Portugalsku a Irsku, které velmi úzce spolupracují a koordinují svoji činnost, přičemž „svým“ zákazníkům a příznivcům ve svém regionu mohou nabídnout domácí podporu a to nejlepší zboží určené pro místní trh.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

„GOOD KARMA PRODUCTS“ Náš claim “Good karma products” mluví za vše. Karma je fenoménem dnešní doby a i když se tímto slovem ohání každý, je potřeba ho trochu objasnit. Jedná se o zákon založený na kvantové fyzice, který zjednodušeně vyjadřuje – co dáš se ti vrátí a to hned, dříve nebo později.

Proto šetrnost, úměrnost, láska, péče, rozvážnost k sobě samým, k ostatním lidem a k životnímu prostředí jsou součástí našeho způsobu života a naší filosofie. Společně dáváme přednost kvalitě před kvantitou a to je způsob, jak žít spokojeně a plnohodnotně v dnešním moderním světě.

Příroda v sobě skrývá pravé bohatství, hodnotu a léčivé síly, které s námi můžete radostně využívat a přispívat tak k univerzální spokojenosti nás všech. Značka GOODIE Již starověký řecký lékař Hippokrates svým citátem: „Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“ sdělil to nejpodstatnější pro udržení zdraví.

Příroda nabízí vše co potřebujeme pro udržení nejlepší psychické i fyzické kondice.

Veškeré známé i znovuobjevené produkty GOODIE přináší hodnotu pro celkové zdraví člověka, jsou etické, 100% čisté, přírodní a založené na základních předpokladech: vegan
v částečně nebo 100% recyklovatelných obalech
ekologické
bez cukru
bez palmového oleje
bez laktózy
bez umělých dochucovadel
bez chemikálií
bez škodlivých éček
bez barviv
bez konzervantů

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Hrádecká medovina na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Kvalitní Italské potraviny na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Ježkův statek

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Lahodné sýry na Vašem stole

Více informací o dodavateli

Mouka, voda, kvas a čas… 

Více informací o dodavateli

Květuščino pesto

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Přirozeně fermentovaný veganský salát

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Voňavé perníčky

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Voňavé perníčky na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Pivovar Zichovec
V malé vesničce u Slaného uvaří až 90 různých speciálů ročně Zichovec, malou, poklidnou vesničku, zhruba deset kilometrů od Slaného, ještě před deseti lety znalo jen pár lidí z blízkého okolí.

Pak se v hlavě Ivana Husáka, někdejšího finančního ředitele společnosti Linet, místního rodáka a starosty, zrodil nápad – vybudovat v obci pivovar s restaurací a sálem, který by sloužil pro kulturní i sportovní akce. Nikoliv náhodou se první idea zrodila při návštěvě místní samoobslužné hospody Kreditbar, od které měl každý místní klíče a místo peněz se dělaly čárky „na futro“.

Nápad si Husák nechal od starousedlíků posvětit v referendu, začalo se stavět a v létě roku se v Zichoveckém pivovaru vařila první várka piva. K již vybudované restauraci a multifunkčnímu sálu časem přibyl penzion, zbrusu nová radnice, školka, obchod se stálou prodejní dobou a také kaple se špičatou střechou, která byla předobrazem pro charakteristické logo pivovaru.

„Zpočátku jsme se zaměřovali na klasická piva plzeňského typu a také černé, poté se do chodu firmy zapojili oba synové a začali jsme se ve větší míře věnovat i speciálům,“ vzpomíná Ivan Husák.
Kapacita zichoveckého minipivovaru se časem ukázala jako nedostatečná, proto se rodina rozhodla vybudovat další kapacitnější výrobnu.

Volba padla na Louny, které jsou od Zichovce vzdáleny zhruba 15 kilometrů. Husákovi odkoupili bývalou tankovou střelnici, poslední budovu lounských kasáren, kde za více než 50 milionů postavili kompletně nový pivovar včetně linky na stáčení lahvového piva. „Zatímco v zichoveckém pivovaru zůstala výroba speciálů, v Lounech vaříme desítku a dvanáctistupňový ležák.

Také pronajímáme kapacitu létajícím pivovarům,“ vysvětluje Jan Husák, který se stará o obchod a marketing. Výtečná zichovecká desítka a dvanáctka nesou po dědečkovi jméno Krahulík, stále významnější je produkce speciálů, zejména svrchně kvašených piv jako je Mosaic Ale, Zichovec IPA.

Za zmínku stojí i polotmavý ležák Magor 15°, nebo velmi žádaná novinka poslední doby, ejlový speciál Juicy Lucy typu New England IPA, které speciální dávka aromatických chmelů přidává šťavnatost i aroma tropického ovoce. I kvůli širokému portfoliu pro pivovar pracuje šest různých sládků. „Letos uvaříme až devadesát různých piv, včetně malosériových speciálů, kdy například pivo leží rok v dubových sudech po skotské whisky,“ uzavírá Jan Husák.

Více informací o dodavateli

To nejlepší pro Vaše děti 🙂

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Kvalitní řecká mýdla.

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Čerstvá ryba na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Vinařství Thaya

Více informací o dodavateli

Zvěřina na Vašem stole

Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli Více informací o dodavateli

Skvělý šumavský kapr a další sladkovodní rybky

Více informací o dodavateli

První farmářské trhy v Dejvicích

Z archivu Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Ták, a! Byla to předvolební agitka, nebo skutečný pokus o zavedení
tradice farmářských trhů v Dejvicích? Po prvním načinčaném díle
s popíkem z reproduktorů a s proslovy politiků těžko říct. Přesto se
ale v našich končinách jedná o ojedinělý (a dotažený!) pokus o trhy
s posvěcením městské části, který si zaslouží pozornost.

První dejvické trhy organizovala Praha 6 ve spolupráci s Gurmán Association (to jsou
ti, jak oblepují všechny restaurace nálepkou s příborem). Dle radnice se
jednalo o pilotní pokus, který podle reakcí lidí rozhodne o dalším
osudů farmářských trhů na šestce.

Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Záměr byl přitom jasný – vrátit do života města instituci
pravidelných farmářských trhů. S českými a lokálními produkty přímo
od farmářů a malých producentů. Velmi naivně vynechám analýzu všech
motivů, které radnici k takové bohulibé činnosti vedly. Předvolební
moment síly je velká nevypočitatelná sviňa. V tomto případě si ale
myslím, že realizaci tržnice pomohl nebo ji alespoň uspíšil.

Nával

Tržiště (na rozdíl od tržnice nejsou stánky v budově) s něco málo
přes třiceti prodejními stánky se vylíhlo hned u výstupu z metra A na
okraji Kulaťáku. Už během první hodiny se ukázalo, že plocha absolutně
nestačí zájmu lidí a celá tržnice se doslova ucpala nakupujícími.

Podle první informace od tiskového mluvčího Prahy 6 Martina Šalka na
trhy přišlo okolo 15 tisíc lidí (zde
další oficiální informace)!

Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Spousta lidí na tohle nadávala nebo se nechala odradit. Já to ale vnímám
jako jeden z největších úspěchů celé dnešní akce. Pražáci si (snad
poprvé?) zahlasovali nohama a dali jasně najevo, že o trhy stojí a že jsou
schopni vzít je ztečí.

Budete mít zájem:  Doplatky Za Léky 2016?

Celá akce navíc byla uvedena v testovacím provozu a radnice dávala
jasně najevo, že se jedná především o průzkum zájmu.

Na stánku
u vstupu bylo možno vyplňovat anketní lístky, kde jste se mohli vyjádřit
k frekvenci a otevírací době tržiště i k poptávanému sortimentu.
Starosta Chalupa v krátkém projevu sám přiznal, že jsou zájmem
překvapení a že tahle podoba trhů určitě není finální.

Snad úplně
nekecají, a jestli se příště tržiště rozroste na velkou zelenou plochu
před VŠCHT a ČVUT (jak bylo naznačeno), bude to jenom dobře! 😉

Sortiment

Už dopředu jsem se hodně bál o výběr prodejců a farmářů, který je
v městem provozovaných tržních místech většinou bídný. Dost mě
překvapilo, jak byl výběr povedený. Rozklikněte si seznam prodejců a
posuďte sami:

Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

V rámci našich českých možností opravdu dobrý průřez malými
producenty a farmáři. Dominovaly sýry, uzeniny, maso, květiny a pečivo.
Ovozelu byly vyhrazeny pouze čtyři stánky (jestli dobře počítám), což
není zrovna hodně zejména ve srovnání s ovozelovou tržnicí
v Holešovicích. Všechno ale bylo sezonní a lokální. Žádné
pomeranče, italské šunky ani olivy se prostě nekonaly! 😉

Spousta lidí asi čekala romantické procházení mezi stánky nacpanými
skvělými lokálními produkty jako na nějakém trhu ve Francii nebo
v Itálii. Je třeba si ale uvědomit, že všechny trhy u nás můžou
kopírovat pouze skutečnou produkci z krajů a ta stále ještě není
srovnatelná s evropskou úrovní.

Co se mi ale děsně líbilo, byl celý ten lidský mumraj a dynamika trhu,
kterou už, úplně zblblí ze supermarketů, neznáme. Na trh je třeba dojít
brzy, jinak na vás vyjde stará bela. Ke stánku se taky musíte propracovat
přes špičaté lokty nevrlých babiček a u prodejce si zas musíte jasně a
nahlas říct, co chcete.

Podle mě to bylo úplně geniální, jak lidi z Dejvic a okolí vylezli
ven. Ještě takoví fajně pobledlí z nedostatku UV a zababeluchaní
v ošolíchaných zimních bundách a kabátech. Spousta z nich potkávala
svoje známé nebo kamarády a dávali se s nimi do řeči, nebo si alespoň
vesele brblala na sluníčku. Tohle je funkce trhů, která se dnes silně
podceňuje, a pro život města je to velká škoda… 😉

Klepiš, ochutnat musiš!

A co že jsem si to koupil dobrého? Z těch pár vybojovaných mačkanic
ve frontě chci prezentovat uzeniny od Klepiše, které mi udělaly neskutečnou
radost.

Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

Vzal jsem jejich vyhlášenou Vysočinu, telecí paštiku (tu jsem si
vybrebentil jako podpultovku), klasickou játrovku a anglickou slaninu.

Zvěsti
o jejich kvalitě podle mě nejsou vůbec od věci a kupříkladu ta telecí
paštika, kterou si teď při psaní drobím do klávesnice, nemá absolutně
chybu.

Je perfektně ochucená, ani ne suchá, ani ne tučná a skvěle voní
(po lehkém zauzení!). Na Cvrčovicích to jede úplně samo.
Doporučuji! 😉

Sliby chyby?

Co se bude s trhy dít dál? Zatím není nic jisté a budeme si muset
počkat na další termín, jak se jejich podoba změní. Radnice dává od
začátku najevo, že nechce být přímým organizátorem a že by bylo
ideální, kdyby se provozu ujal privátní subjekt s rozpočtem mimo městskou
část. Uvidíme…

Každou sobotu, na velké zelené pláni u Kulaťáku a se stále stejně
přísně kontrolovaným sortimentem by to byl jeden z nejpovedenějších
projektů vůbec. Držím palce a těším se! 😉

Všechno lokální… až na česnek. Paní se ptala, jestli je domácí a
pan prodavač na to, že není. Dovětek o tom, že je fakt pálivý už ho
nezachránil, paní utíkala pryč a já taky. 🙂

Jinak mě hodně překvapila cena vajec od Abatisu. 70Kč za 6 vajec, byť
bio, mi přijde trochu přestřelená. Obzvlášť když celkově ceny na trhu
byly velice příznivé. Třeba kozí věci z Ratibořic oproti bioprodejnám
mnohem levnější (kozí mazací sýr za dvacku, stejně tak jogurtové mléko,
jogurty za deset…)

Co mě ale taky štvalo, že spousta prodejců neměla vůbec vystavené
ceny. Třeba právě zelinář s česnem nebo nějaké pekařství s chlebem,
co byl údajně ze semolinové mouky a do kterého pan prodavač ještě sypal
popel z cigarety v hubě.

Jinak souhlasím, akce se povedla, snad se bude co nejdříve opakovat. Jen
míň lidí nebo více prostoru. 🙂

Jen tak dál. Jenom pro inspiraci posílám obrázky, že romantická
představa trhu může být nejen v Itálii nebo Francii, ale
i v Polsku:)

http://www.flickr.com/…23656832160/

Já teď kupoval bio vejce 6ks za 44 Kč. A český česnek? Ještě
existuje?

To mpik: Vy jste mi nějakej pesimista! 😉 To víte, že český česnek
ještě existuje! Kdo hledá najde. Já pro něj chodím do Holešovické
tržnice.

Do Holešovické tržnice k vietnamcům…

moc prosím všechny pražáky, aby urychleně přestali lamentovat nad
nedostupností českého česneku (i lokálního ovozelu)! 😉

opravdu – kdo chtěl, mohl se zásobovat celý konec léta a na podzim
v holešovické tržnici v hale 22. já tam nakoupil zásoby na celou sezónu
a ještě teď mám dostatečné zásoby v komoře.

několik různých odrůd,
paličáky, nepaličáky, všechno od přímých českých farmářů, na
začátku ještě zelený, pak už pěkně vyschlý a připravený na
skladování. stačilo se zvednout a zajet tramvají na zast.

pražská
tržnice 😉

Jaký dopad na provoz farmářských trhů má zavedení EET? Žádný, pokles tržeb se nekoná

Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu. Jaký dopad na jejich provoz má zavedení EET? Žádný, rapidní pokles tržeb prodejci nezaznamenali.

Tradice farmářských trhů byla v České republice obnovena v roce 2009 a míst, kde se farmářské trhy konají, rok od roku přibývá. Kde v našem okolí budete moci čerstvé produkty nakoupit.

Pokud bydlíte na Ostravsku a chcete pravidelně nakupovat na farmářských trzích, pak musíte zamířit k obchodnímu centru Futurum. Právě tam už sedmým rokem pořádají nejpopulárnější a obyvateli města taky jasně nejnavštěvovanější farmářské trhy.

Konají se vždy v sobotu od 8 do 12 hodin, a to ve čtrnáctidenních intervalech. První jsou na programu 7. dubna, ty poslední pak 17. listopadu.

„Už se na start nové sezony těšíme, je to i pro nás vždycky známka toho, že začalo jaro,“ usmívá se ředitel obchodního centra Futurum Tomáš Jelínek. Farmářské trhy si drží průměrnou návštěvnost okolo 2500 lidí. „Jedná se o měřitelný faktor, na obchodním centru máme počítadla, která počet lidí, kteří projdou pasáží, zaznamenávají. Nárůst je v tuto určitou dobu evidentní,“ říká Tomáš Jelínek.

Také v tomto roce zůstává sortiment nabízeného zboží zhruba stejný.

Lidé si tak mohou kromě zeleniny, ovoce, masných výrobků, nakoupit třeba květiny, bylinky, oříšky, koření, med, marmelády, sýry, vajíčka nebo třeba rybízové víno… „Při úvodních jarních trzích počítáme zase zhruba se čtyřiceti stánkaři. Jejich počet pak roste s blížícím se létem, kdy je logicky daleko pestřejší a širší výběr u prodejců ovoce a zeleniny,“ pokračuje Tomáš Jelínek.

Můžete prozradit, jakým způsobem hlídáte kvalitu zboží u jednotlivých prodejců?
Trhy navštěvuje jednak živnostenský úřad a samozřejmě vše podléhá klasickým hygienickým pravidlům.

Naši dodavatelé a prodejci musejí splňovat zákonem stanovené předpisy, mít všechna povolení a certifikace. Zavazují se tím také ve smlouvě, kterou s nimi uzavíráme. Náležitostmi míním dodací listy od prvovýrobců, živnostenské listy, povolení hygieny.

To vše kontroluje organizace, která nám s trhy provozně pomáhá. A kontrolní orgán, například zmíněná hygiena, sem chodí poměrně často.

Jakou držíte strategii při výběrů farmářů?
Snažíme se, aby prodejci byli opravdu farmáři, tedy prvovýrobci. Nesmí nabízet zboží, které je nakoupeno v řetězcích od velkovýrobců a je jen přeprodáváno.

Myslím, že za šest předešlých ročníků jsme si u lidí získali renomé, které v žádném případě nechceme ztratit. Dáváme si na to veliký pozor. To říkám i s vědomím, že nemůžeme za prodejce ručit stoprocentně.

Nemáme sílu kontrolního orgánu, nevíme, jaká je norma na vejce, maso a podobně.

Co tedy děláte, aby byly trhy co možná nejlepší?
Každý rok se snažíme pečlivě vybírat farmáře, kdy jednotlivě zjišťujeme historii i reference.

Samozřejmě taky musíme během roku sledovat trendy a oslovovat nové potenciální farmáře, kteří se svým produktem na trhu prorazí. Jednoduše se snažíme, aby se trhy neustále zlepšovaly. Ale vždycky je to pochopitelně o samotných farmářích, respektive lidech.

Kvalita výrobků je pro úspěch vždy klíčová. Čím lepší produkty mají, tím je spokojenost zákazníků vyšší.

Nepostrádáte už nápady, jak trhy zlepšovat?
Rozhodně ne. Před dvěma roky jsme rozhodli o povolení prodeje příhraničních produktů. A byl to krok správným směrem, protože třeba dodavatelé z Polska naší nabídku výrazně zpestřily.

O polské pečivo, polský chleba nebo škvarky a pomazánky je mezi lidmi velkým zájem. V létě k nám zase opět budou jezdit ze Slovenska prodejci zeleniny.

Pro letošní první farmářské trhy chystáme i program pro děti, které si budou moci v ohrádkách pohladit ovečky nebo malé kozy.

O jaké zboží je mezi Ostraváky největší zájem?
Velkým hitem jsou stále vajíčka, pak jsou to masné výrobky. U nich jsou největší fronty. I proto jsme pro letošní rok opět nabídku masných výrobků vylepšili, kdy u nás bude své produkty nově prodávat zemědělská farma Jan Hořák z Rýmařova.

Jaký dopad má pro vaše obchodní centrum pořádání Farmářských trhů?
Pro nás to je důležitý a fungující marketingový produkt, kterým se stále snažíme oslovit širokou veřejnost.

Máme velkou radost z toho, že pořádáme jasně nejúspěšnější farmářské trhy ve městě, což nám v konečném důsledku zajišťuje zvýšenou návštěvnost obchodního centra.

Lidé si totiž chtějí dokoupit ostatní produkty, které na farmářských trzích nepořídí, stráví tady nějaký čas a mohou utratit peníze i za cokoliv jiného.

Ve kterých měsících je o trhy největší zájem?
Určitě během května, června a v září. Prodej závisí na počasí. Když prší a teploměr ukazuje deset stupňů, přijde patnáct set lidí. Jsou to ti skalní, kteří chtějí čerstvé produkty a dojdou si pro ně i s deštníkem. V sezoně jahod, zeleniny, salátů či jablek zákazníci přijdou v dvojnásobném počtu. Počasí dělá i na tomto poli divy.

Hodně se mluví o dopadu zavedení EET. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Po zavedení EET jsme žádný rapidní pokles tržeb nezaznamenali.

Důvodem je i fakt, že většina prodejců je přímým producentem produktu, tudíž zavedení EET pro ně není povinné. Několik farmářů loni skončilo, ale nebylo to nic dramatického.

Ti, kteří své výrobky prodávají v kamenné prodejně, už pokladny EET mají zavedeny, proto je přirozeně použijí i na farmářském trhu.

Zdroj: moravskoslezsky.denik.cz

Farmářské trhy: produkty z místních zahrad, polí, chlévů a rybníků

V Ostravě farmáři dávají letos osobní garance. Jejich tváře lidé uvidí na billboardech.

Obliba farmářských trhů nejen v Ostravě, ale i v celém kraji roste. Lidé čím dál více dávají přednost kvalitnímu ovoci a zelenině od drobných pěstitelů před „rychlokvaškami“ ze skleníků, kterých jsou plné supermarkety.

Tento víkend se již podruhé odehrají farmářské trhy v Ostravě na tradičním místě, a sice na ploše u nákupního parku Futurum.

Pravidelně se budou opakovat co čtrnáct dní, vždy v sobotu od devíti do třinácti hodin. Na trzích lidé najdou škálu čerstvého pečiva, domácích klobásek a sýrů, nabídku prvních jarních bylin, sazenic a zeleniny.

A sice od moravských a českých chovatelů, pěstitelů a výrobců potravin a nápojů.

V hlavní sezoně, tedy od jara do podzimu, se u Futura trhy zopakují celkem sedmnáctkrát. „Budeme je tematicky ladit, to znamená, že lidé na trzích najdou pokaždé něco víc než běžnou nabídku,“ upozornil projektový manažer obchodního centra Robert Cichoň.

Budete mít zájem:  Měly by se těhotné chovatelky koček bát toxoplazmózy?

Už v minulém roce si akce s domácími producenty získaly velký ohlas mezi kupujícími, kteří se zajímají o produkci z Moravskoslezského kraje a domácích farem.

Letos by spotřebitelů mohlo ještě přibýt, protože pořadatel a garant farmářských trhů nabídne nové produkty i služby. „Jednou z nejvýraznějších novinek je osobní garance farmářů.

Ti, kdo na trzích budou nabízet své výrobky a výpěstky, budou přímo na billboardech, dají k dispozici svá jména a tváře. Chceme ukázat přímo dodavatele, kteří ručí za původ a kvalitu svých produktů,“ uvádí Cichoň.

Počet prodejců se podle něj bude pohybovat dlouhodobě okolo třiceti. Jejich nabídka bude pestrá. Od ryb, přes uzeniny, pečivo, mléčné výrobky až po květiny a sazenice. Ve srovnání s loňskem se rozšíří nabídka různých druhů domácího másla. Pro mlsouny pořadatelé přidali také další příjemnou novinku v podobě zákusků z rodinných pekáren.

Čerstvé a kvalitní

Kromě toho se organizátoři postarali také o zatraktivnění doprovodných služeb. Pro děti připravili dětský koutek. Na několika jarních trzích bude navíc také k vidění farmářská obora s oblíbenými domácími zvířátky, jako jsou ovce, kozy, ale i poník. V nabídce pro dospělé bude i letos farmářské menu a farmářská káva.

„Snažíme se především umožnit lidem pohodlně a pravidelně nakupovat čerstvé a kvalitní potraviny od lokálních prvovýrobců či prověřených dodavatelů. Loni se tahákem staly například přírodní mošty a šťávy společnosti Vitaminátor, letos sázíme také na oblibu regionální zeleniny a ovoce, širokou nabídku ryb nebo domácího másla,“ dodává Cichoň.

Sazenice ve Frýdku Ve Frýdku-Místku rovněž vznikla tradice pravidelných trhů, které pod názvem Beskydské farmářské trhy organizuje živnostenský úřad magistrátu. První už proběhl na začátku dubna, další se chystá na čtvrtek 10. května. „Bude zaměřený na prodej květin a sazenic,“ říká vedoucí živnostenského úřadu Yveta Králová.

Od 28. června pak budou pokračovat ve čtrnáctidenních intervalech až do 13. prosince. Výjimečně může přijít změna termínu z důvodu nepříznivého počasí.

Sortiment je podobně jako v Ostravě velmi bohatý. Od vajec z podestýlky od nosnic z rodinné farmy, přes ručně vyrobené sýrové speciality, uzeniny, masné výrobky ze pštrosího masa, řepkový olej lisovaný za studena, až po bylinné likéry, vyráběné z beskydských bylin.

Koření, které koupí návštěvníci trhů, neobsahuje glutamát, sůl ani chemické konzervanty.
Výhodou pro prodejce je skutečnost, že prostor a stánek dostanou zdarma. „Nicméně platí podmínka, že prodejci Beskydských farmářských trhů mohou prodávat výhradně české, moravské a slezské výrobky,“ upozorňuje Králová.

Stejně tak si pořadatelé vyhrazují právo vyloučit z akce prodej předmětů nedostatečné estetické úrovně a výrobky, které neodpovídají základnímu záměru trhu. Tedy žádné cetky.

Nervy ze supermarketů

Mnohem častěji se lidé mohou dočkat farmářských trhů v Opavě. Každou středu, pátek a sobotu až do začátku listopadu na Dolním náměstí.

Prodejci nabízí ovoce, zeleninu, ryby, masné výrobky, ručně vyráběnou keramiku, sklo, košíkářské zboží. Ale rovněž i med a výrobky z něj, slivovici, víno. „Veškeré zboží pochází od českých výrobců a pěstitelů.

Ze Slovenska pouze sýry,“ informuje pořadatel trhů Robert Landkaš.

A lidé si je pochvalují. „Vynikající zboží, zejména klobásky. Prima trhová atmosféra,“ prohlašuje například Pavel Štěrba z Opavy. Podobně se na internetu vyjadřuje pisatelka, která se podepsala jako Simona: „Za trhy v Opavě jsem moc vděčná, supermarkety mi už lezou na nervy. Doufám, že to radní nepokazí. Dávám jedničku. Jen tak dál!“

Po úspěšném prvním ročníku pokračují i letos farmářské trhy v Třinci. První proběhly už minulý pátek, další budou následovat ve čtrnáctidenních intervalech vždy v pátek na náměstí Svobody před kulturním domem Trisia. Končit budou v říjnu.

„Při výběru farmářů a drobných výrobců, kteří budou nabízet své produkty na třineckých farmářských trzích, budeme klást důraz na to, aby se do prodeje nedostalo zboží, které se vyrábí velkoprůmyslově nebo je prodejce koupil v supermarketech,“ upozorňuje za pořadatele Kateřina Szotkowská.

Takže na trhu podle ní lidé najdou výhradně zboží, které tematicky odpovídá charakteru trhu. „Přednostně se bude prodávat regionální zboží. Trhy jsou tedy výhradně zaměřené na potraviny, místní produkty a výrobky,“ doplňuje Szotkowská.

Na rozdíl od Frýdku-Místku je podmínkou vlastní stánek nebo jiné prodejní zázemí.

Bedýnky až do domu

Mezi příznivci bio potravin jsou velmi oblíbené takzvané bedýnky, které jim dodavatelé zasílají domů. Když to lidé mají daleko na nejbližší farmářský trh, mohou sáhnout po této alternativě. Bedýnky totiž obvykle obsahují mix čerstvé sezonní zeleniny, ke které se často přidávají mléčné výrobky, med, víno nebo i pečivo.

Jedním z neziskových projektů, které tento komunitní model dodávek kvalitních potravin podporují, je například portál www.bedynky.cz.

„Naším cílem je spojit zákazníky, kteří mají zájem o kvalitní české potraviny, s malými producenty těchto potravin.

A postupně rozšiřovat a kultivovat tento vztah tak, aby zemědělci díky podpoře a tlaku svých zákazníků udrželi a rozšiřovali svoje farmy, produkovali kvalitnější potraviny a lépe pečovali o krajinu,“ říká Martin Švihla, který web nakreslil, naprogramoval i napsal a momentálně jej i provozuje.

Osobně se domnívá, že prodej potravin přes bedýnky je jednou z cest k tomuto cíli. Proto buduje tento komunitní portál, na němž se mohou setkávat lidé z různých bedýnkových družstev. Což jsou provozovatelé i členové družstev, zemědělci a podobně. „Aby mohli spolupracovat a vyměňovat si svoje zkušenosti,“ zdůrazňuje Švihla.

Důsledek uzavřených farmářských trhů? Jablka hnijí ve skladech, maso, mléko, vejce nebo sazenice se vyhazují

Farmářské tržiště na pravobřežní náplavce před vynucenou korona pauzou. Foto: spolek Archetyp

Uzavření farmářských trhů, které trvá s malými pauzami rok, je pro střední a menší farmy likvidační. Organizátoři trhů i zástupci zemědělců proto bojují o co nejrychlejší znovuotevření.

Kvůli uzavření farmářských trhů se většina českých farmářů dostává do existenčních problémů. Organizátoři netuší, kdy budou moci opět trhy otevřít, a apelují na zákonodárce, aby jim prodej umožnili.

„Uzavření farmářských trhů, ve chvíli, kdy mohou obchody s potravinami fungovat takřka v běžném provozu, chápeme jako diskriminační a absurdní.

Na jedné straně od politiků napříč politickým spektrem slyšíme, že chtějí lidem dopřát kvalitní tuzemské potraviny, hovoří se dokonce o zákoně, který by všem prodejcům potravin nařizoval procentuální zastoupení produktů vyrobených v Česku v jejich sortimentu, na druhé straně ti samí politici opakovaně hlasují pro uzavírání farmářských trhů, čímž zejména menší a střední farmáře vedou k bankrotu,“ řekl Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

„Vládu jsme opakovaně v celkem šesti otevřených dopisech vyzývali ke znovuposouzení situace, vysvětlení zákazu prodeje potravin na čerstvém vzduchu a otevření farmářských trhů, odpověď jsme dodnes nedostali. Je více než zřejmé, že osud českých farmářů, pěstitelů, chovatelů a zemědělců našim zákonodárcům na srdci příliš neleží,“ pokračoval.

Po otevření farmářských trhů volá i Asociace soukromého zemědělství České republiky. „Je to již rok, kdy tato vláda českým sedlákům, farmářům a pěstitelům, kteří produkují kvalitní potraviny a jejichž odbyt je postaven na tradičním prodeji na farmářských trzích, takřka zastavila jejich podnikání.

Zcela nepochybně celá země zažívá koronavirovou krizi, většina podnikatelských oborů trpí, nicméně některá karanténní opatření nedávají vůbec žádný smysl a představují v daném sektoru jasnou diskriminaci. Takovým příkladem je zemědělství a zakázané farmářské trhy.

Vláda tuto do očí bijící nespravedlnost dál drze prodlužuje,“ uvedl Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství.

Farmářské trhy jsou zpravidla pro většinu rodinných, malých a středních farem jediným místem, kde mohou své produkty prodávat. Supermarkety o jejich produkty nemají zájem. A pokud nemají kde prodávat, musejí ho vyhazovat.

„Většina českých supermarketů produkty od českých farmářů prodává, jedná se ale o zboží od těch největších farem, protože ty menší nejsou schopné poptávku supermarketů uspokojit a tím se pro ně stávají neatraktivní. Pro ně se pak skutečně jediným prodejním kanálem stávají farmářské trhy.

Přesto, že velká část farem zareagovala na vzniklou situaci velmi pružně, ať už zřízením prodejních stánků na svých polích, nebo internetovým prodejem, stále toho vyprodukují mnohem více, než zvládnou prodat. Reálně se nyní ocitáme v situaci, kdy farmáři zaorávají své plodiny.

Maso, mléko nebo vejce nejsou potraviny, které lze dlouhodobě uskladnit, pokud je neprodají, musejí je vyhodit,“ popsal Jiří Sedláček.

Kvůli uzavření farmářských trhů, restaurací, hotelů či škol leží ve skladech farmářů tuny kvalitního českého ovoce, které nikdo nechce.„Obchodní řetězce jsou s podporou vlády ekonomickými vítězi pandemie. Zatímco se lidé koncentrují v supermarketech, jsou farmářské trhy i v jarním počasí stále prázdné.

Menším ovocnářům rostou ztráty z neprodaných jablek, která mají z loňské sklizně na skladě.

  Uplatnit tuto produkci prakticky nelze ani ve stravovacích službách nebo ve školách a supermarkety o malé objemy tuzemské produkce nemají zájem, byť často mediálně deklarují podporu lokální produkce,“ potvrzuje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie.

Na začínající sezónu se farmáři stále připravují, zda ale budou mít kde své zboží nakonec prodat nebo ho budou muset vyhodit, je stále nejasné. „Přišlo jaro a s ním pochopitelně další sezóna, kterou nelze nijak odsunout.

Pěstitelé mají nebo připravují na prodej novou sadbu, budou mít v brzkých týdnech jarní zeleninu a vůbec nevědí, jestli budou mít možnost něco prodávat anebo budou sedět doma tak, jako loni na jaře. Vyzýváme vládu, aby buď jasně doložila rozdíl v riziku nákazy na farmářském trhu a v supermarketu, nebo aby farmářské trhy opět povolila. V jiném případě jde totiž o jasnou a cílenou diskriminaci této formy prodeje a potažmo i určité skupiny zemědělců,“ dodal Jaroslav Šebek.

Obavy o osud svého zboží mají i zelináři, jejichž produkty zpravidla podléhají rychlé zkáze, většina zeleniny nejde skladovat dlouhodobě, pokud ji neprodají, spousta z nich bude muset s činností skončit.

„V těchto dnech startuje nová sezóna zeleniny, pěstitelé připravují sadbu, zakládají porosty. To vše v situaci, kdy není jasné, zda svoji produkci budou moci realizovat.

  Farmářské trhy jsou po uzavření sektoru HORECA a omezení volného pohybu obyvatel především pro menší rodinné farmy hlavním zdrojem příjmů.  Pro mnohé z nich bude dlouhodobé uzavření trhů skutečně likvidační. Jsme obor, kde o výsledku naší práce rozhodují dny.

Pěstitelé potřebují vědět, zda sít a sázet, nebo jít na úřady práce žádat o podporu,“ řekl Petr Hanka, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Spousta farmářů se upínala k velikonočním trhům, které vedle vánočních patří k obdobím, kdy mají největší prodeje. O ty ale letos přijdou. „Absurdita nařízení nabírá právě v období svátků daleko větší rozměr.

Ve chvíli, kdy jsou otevřená kamenná květinářství a supermarkety mohou do prodeje zařadit velikonoční sortiment včetně dekorací, je pro nás naprosto nepochopitelné, že nemůžeme toto zboží zákazníkům nabízet venku.

Rukodělné výrobky nevzniknou přes noc, prodejci se na velikonoční sezonu připravují už od zimy, nyní jich prodají jen zlomek, zbytek budou muset uskladnit a doufat, že se příští rok velikonoční trhy budou moci opět konat,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Do velkých problémů se dostávají i prodejci sazenic, kteří mají na farmářských trzích velké zastoupení a jejichž sezona právě odstartovala.

Farmářské trhy

Po dlouhé přestávce se v sobotu zase uvidíme s Naše Kaše, přijďte si zamlsat zdravou snídani, nebo svačinku, těšit se na Vás bude Cakeland a jejich neodolatelné slaďoučké čupčáky, a vrací se také oblíbená cukrárna z Kochánek s vyhlášenými kremrolemi, žloutkovými řezy, punčáky a věnečky! Školáky rozladěné ze začátku školního roku zaručeně potěší pestrobarevné sešity od Papírna, které najdou hned vedle rozkvetlého stánku Gardenista s květinkami ze Stehelčevsi. Na trhu dále vynikající BURČÁK, nazpět jsou také Škubánky a pokecanda a extravagantní Knedlo burgery. Přijďte vyzkoušet skvělý hummus od Hummus Princess, nezapomeňte se nacpat zelenou topinkou s pestem od  Květuščina zahrádka, poslední borůvky pak nezapomeňte koupit u pana Vávry, nebo z Berryservisu! Po prázdninách začne na Náplavku opět jezdit pan Kubec s pomalu rostoucími kuřátky, kachnami a mladými kohoutky, krásnou sezónní zeleninu v bio kvalitě přiveze na trh Králíčkova zelenina a Biofarma Olešná, nakupujte bylinky, zralá rajčátka, fazolky, papriky, cukety, lilky a dýně. V sobotu na Vás na Náplavce budou čekat všichni Vaši oblíbení řezníci, uzenáři, mlékaři, sýraři, pekaři a zelináři, přijďte všichni!

  • Maso, uzeniny
  • FARMA KOJETÍN – Podle sezóny chlazené kůzlečí, jehněčí, telecí, kuřata, kachny, králíci, domácí vejce.
  • FARMA RUDOLEC – Hovězí vyzrálé maso, jehněčí, telecí, vepřové, zvěřina, uzenářské delikatesy a nově sýry z Horského statku Abertamy – kravský, ovčí, kozí.
  • ŘEZNICTVÍ KVARDA – Kvalitní uzeniny, zabijačkové speciality.
  • UZENINY TISMICE – Poctivé uzeniny, báječná sekaná v housce, vše bez lepku a bez náhražek.
Budete mít zájem:  Co Je Paliativni Lecba?

ZVĚŘINOVÉ SPECIALITY FOREST GASTRO – České zvěřinové speciality. Výrobky s vysokým obsahem zvěřinového masa jsou bezlepkové, neobsahují sóju, ani geneticky modifikované suroviny. Klobásy obsahují 80% zvěřinových kýt (kančí dančí, jelení, srnčí, mufloní) zbytek tvoří bůček a koření, sušené ovoce, ořechy, lanýže atd.

  1. Drůbež, vejce
  2. DVŮR KOBYLNICE – Selská vejce, chlazená selská drůbež, přírodní mýdla a šampony s bylinami.
  3. KACHNÍ FARMA HOLÝŠOV – Pomalu rostoucí kuřata, kachny a mladí kohouti, na podzim husy, perličky a slepice.

KACHNIČKA NARŮŽOVO – Jemně uzená kachní prsa s  mořskou solí, česnekem, rozmarýnem nebo brusinkami v medovině; konfitovaná kachní játra v Portském víně s tymiánem a 90% kachní paštiky s brusinkami nebo Portským. Občasně kachní sádlo a kachní škvarky.

  • KRŮTÍ FARMA NOVÝ DVŮR – Krůtí maso a polotovary
  • VAJÍČKA VESECKÝCH – Vajíčka od slepic z volného výběhu.
  • VEJCE KUBÁTOVI – Vejce od slepic ve volném výběhu z farmy Jezero u Benešova.
  • Ryby, rybí speciality a saláty, lahůdky
  • RYBÁŘSTVÍ VACEK – Živí pstruzi
  • RYBY KAPŘÍK – Čerstvé mořské ryby a mořské plody.
  • DADY’S FISH – Rybí lahůdkářství – saláty sleďové, losové, makrelové, pečenáče, pepřenky, jikry, rybí pomazánky, nakládané rybky, smažené kapří hranolky a další lahůdky.
  • Mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry
  • BAČOVSKÉ SÝRY – Ovčí sýry, žinčica, bryndza a uzeniny, ovčí jogurtové nápoje, sýry Koliba a Rajec.
  • EKOFARMA ČAPÍ LETKA – Ekologická farma, bio vajíčka a kravské mléko, tvaroh, jogurty, sýr Mazánek, kozí sýry přírodní, nebo bylinkové, mouka pšeničná a žitná celozrnná, čerstvě mletá na kamenném mlýnku, ručně vyráběná přírodní mýdla a šampony.
  • FARMA BIOVAVŘINEC – Kravské sýry, mléko, jogurty
  • FARMA DRŽOVICE – Čerstvé i zrající sýry a tvarohy, jogurty a mléko z kozího, ovčího a kravského mléka.
  • FARMA KRHANICE – Máslo, mléko,  tvaroh, smetana, jogurty bílé a také ochucené lesním ovocem, musli, nebo ořechy.
  • FARMA RODINY NĚMCOVY – Kravské sýry, tvaroh, jogurty, mléčné výrobky
  • KOZÍ BIOFARMA PĚNČÍN – Mléko, sýry, jogurty, tvarohy, uzeniny
  • KOZÍ FARMA SKRYJE – Čerstvý kozí sýr, kozí sýr s bílou plísní,  kozí feta, kozí kefír, kozí jogurt, kozí mléko, syrovátka, kozí klobásy
  • SÝRY KRASOLESÍ – Sýry kravské a kozí, čerstvé i zrající, tvaroh, jogurty, mléko
  • Zahraniční delikatesy
  • MAĎARSKÉ LAHŮDKY – Uzená masa, špeky, klobásy, čabajky, kysané domácí zelí, čalamády a nakládaná zelenina
  • SLOVINSKÉ DELIKATESY – Sýry z malých rodinných sýráren, domácí pršut, panceta, koření, čaj, mořská sůl, oleje, čerstvá sezónní bio zelenina a bio ovoce.
  • Zelenina, ovoce, bylinky, houby
  • BERRYSERVIS – Maliny, ostružiny, jahody, borůvky a brusinky
  • BIOFARMA OLEŠNÁ – Bio rajská jablíčka, lilky, papriky, česnek z Jižních Čech.
  • BORŮVKY, BRUSINKY VÁVRA – Čerstvé borůvky
  • FARMA VALEČ – Česká zelenina, ovoce, med, domácí vajíčka z Doupovských hor
  • HOUBY A BYLINY – Plástečkový, lesní i květový med, lesní houby čerstvé a sušené.
  • KRÁLÍČKOVA BIOZELENINA – Vlastní zelenina v biokvalitě: celer, mrkev, fazol šarlatový, porek, dýně hokkaido, paprika, chilli papričky, brambory, červená řepa, cukety a rajčata.

KVĚTUŠČINA ZAHRÁDKA – Čerstvé bylinky z Kokovic, podle sezóny. Pesto medědočesnekové, kopřivové, z bazalky, koriandru, libečku, petrželky, kopru a šalvěje.

  1. OVOCNÁŘSTVÍ PLOSKOVICE – Ovoce z ekologicky šetrného hospodářství.
  2. OVOCNÉ SADY KOLÍN – Jablíčka a hrušky od Kolína
  3. OVOCNÉ SADY LOUNY – Maliny a jahody od Šupíků
  4. SAD U OŘECHOVÉHO HÁJE – Med, zavařeniny, sirupy, sušené i čerstvé sezónní bio ovoce.
  5. ZAHRADNICTVÍ KOCHÁNKY JANSOVÁ – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  6. ZELENINA OVČÁRY – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  7. ZELENINA ŠŤASTNÁ – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  8. ZELENINA TRAVČICE – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  9. ZELENINA TŘEBOUTICE – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  10. ZEMĚDĚLSTVÍ JAKUBCOVI – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  11. Květiny řezané, hrnkové, sazenice, bylinky hrnkové, květinové dekorace
  12. GARDENISTA – Květinová nádhera ze Stehelčevsi.
  13. KVĚTINÁŘSTVÍ BYSTRÁ – České květiny rodiny Bystrých z Dřís
  14. KYTKY OD PEPY – Řezané i hrnkové květiny
  15. Chléb, pečivo, koláče, buchty
  16. CELOZRNNÁ PEKÁRNA DVORNÍK – Celozrnné a bezlepkové pečivo, koláče a chleby.
  17. OPATOVSKÝ CHLÉB – Kváskový chléb, živý kvásek
  18. PEKÁRNA LOUSKÁČEK – Báječné sladké koláče a slané quiche.
  19. PEKÁRNA NOIR – Sušenky ovesné, konopné, zázvorové, dýňové, žitný chléb ze 3 stupňového kvasu, Altamura bílý italský chléb a chléb švestkový.
  20. PEKAŘSTVÍ MAŠEK – Vyhlášená severočeská pekárna, regionální chléb, vynikající koblihy a luxusní koláče
  21. PETITE FRANCE – Ruční výroba pečiva – chléb, bagety, croissanty, štrůdly a muffiny… vychutnejte si pekařské francouzské delikatesy: chleby kváskové, pšeničné, žitné i celozrnné, legendární baquette, olivové ficelle, croissanty máslové, čokoládové zvenčí i uvnitř, mandlové, toastový chléb světlý a tmavý, velké ovocné štrůdly a muffiny.
  22. STAROČESKÉ PEKAŘSTVÍ – Koláče a buchty z kynutého těsta

TRADIČNÍ PAGÁČKY – Tradiční výroba pagáčků, dlouhý proces kynutí a následné překládání těsta škvarky nebo zelím a slaninou. Jde o velmi chutné pečivo, které se hodí k vinu i pivu. Sladké Bratislavské rohlíčky.

  • Dorty, zákusky, cukroví, čokoláda
  • CAKELAND – Ručně vyráběné tématické cupcake, cakepops
  • CUKRÁRNA KOCHÁNKY – Koláče, vánočky, kremrole, věnečky, makronky, vdolky a více!
  • CUKRÁRNA METEOR – Kremrole, věnečky, štrúdly a fantastické koláčky.
  • ZMRZLINA GELATI – Ručně vyráběné zmrzliny dle italských receptur.
  • Pivo, víno, mošty, cider, ovocné a zeleninové šťávy
  • CIDER BOHEMIA – Jablečné mošty, točený jablečný cider.

FRESH-JUICES – Čerstvě lisované šťávy ze sezónních druhů ovoce a zeleniny (jablko, hruška, karotka, červená řepa, okurka..),  byliny, bobulovité ovoce a exotika v kombinaci s čerstvým jablkem po celý rok díky šokovému mražení jejich šťávy v sezóně.

MĚLNICKÁ VÍNA – Zabýváme se nákupem, archivací a prodejem vína z vinařské mělnické podoblasti. Tato vína jsou produkována v malých šaržích, a až na drobné výjimky nejsou k dostání v obchodních řetězcích. Naším cílem je tato proslulá kvalitní vína přiblížit Vám, milovníkům vína z celé České republiky.

  1. MINIMAL DELICATO – Burčák z Hustopeče, červené i bílé svařené víno, limonády z ovocných sirupů.
  2. MOŠTÁRNA LOUNY – Poctivé mošty z Louny, jedinečné kombinace chutí.
  3. MOŠTY Z KVÍCE,ZELÍ – Ovocné mošty, zelné saláty, nakládané zelí z Tuchonic
  4. PIVO A VÍNO MaM – Točené pivo, malinovka, vína

RODINNÝ PIVOVAR U VACKŮ – Nepasterizovaná a nefiltrovaná piva, vyráběná tradiční technologií s kvašením v kvasných kádích. Světlé , polotmavé, pšeničné a černý speciál.

  • RYBÍZOVÉ VÍNO – Famózní víno z černého rybízu
  • VINAŘSTVÍ BINDER – Jižní Morava
  • VINAŘSTVÍ ČEJKOVICE – Stáčená výběrová vína z Jižní Moravy
  • Delikatesy, marmelády, džemy, pesta, oleje, těstoviny.
  • ČERSTVÁ PASTA – Čerstvé chlazená těstoviny, omáčky a pesta.
  • DAMODARA – Luštěninové těstoviny, polévky a kaše, cizrnová mouka, sušená jablka, cizrnové kuličky, mandlové koule
  • DOMÁCÍ ZELENINOVÁ HOŘČICE – Zeleninová hořčice jemné i pikantní, s křenem, koprem, česnekem, nebo sušenými rajčátky, rajčatové a paprikové chutney, zelné saláty a ovocné sirupy.
  • HUMMUS PRINCESS – Čerstvý hummus v několika příchutích, s sebou na doma v krabičce, nebo na místě jako svačinka s pita chlebem a zeleninou.
  • MARMELÁDY S PŘÍBĚHEM – Ručně vyráběné džemy, marmelády a ostatní delikatesy – chutney, pesta, nakládaná zelenina, sladkokyselé okurky, ochucené oleje

NAŠE KAŠE – Čerstvá kaše, přesně podle vaší chuti, přidáte si ovoce, oříšky, semínka, čokoládu… Naše kaše dále připravují kaše slazené ovocem a luštěninové pomazánky se zeleninou. Vše bez chemie, sóji, přirozeně bezlepkové a veganské.

  1. Med, medovina, medové výrobky, oříšky a sušené ovoce, konopí, koření
  2. OLIVOVÝ OLEJ LOZANO ČERVENKA – Nakládané olivy, olivový olej česko-španělské rodinné farmy
  3. ŘÍČANSKÉ KNEDLÍKY – Knedlíky houskové, bramborové, kynuté ovocné, plněné uzeným masem, bramborové taštičky se špenátem.
  4. SALÁTY BAKEŠ – Čalamády a saláty ze sterilovaného zelí podle ověřené receptury, čatní.
  5. STÁNEK U DVOU KOZ – Bylinné sirupy – bezinkový, pampeliškový, mateřídouškový, mátový, tymiánový, gingo&yerba maté, ibiškový, levandulový (skvělý na bolest hlavy), zázvorový, lipový, jitrocelový, skořicový a další dle sezony
  6. TAKOVÝ MAKOVÝ – Rostlinný přírodní nápoj z máku.
  7. CEJLONSKÉ KOŘENÍ CZ – Cejlonská skořice, vanilka, šafrán, kardamom, curry, námi mleté koření (vlastní mletí koření), sušené chilli papričky, kokosové produkty, horká masala chai.
  8. ČERSTVĚ PRAŽENÉ MANDLE – Čerstvě pražené mandle, sladké se skořicí, s japonským ume octem – nejoblíbenější, s bylinkovým máslem, s růžovou himalájskou solí, s chilli a paprikou, nebo bylinkami Provence.
  9. HRÁDECKÝ MED – Rodinné včelařství z Vysočiny, pastovaný, květový a medovicový med, ořechy v medu, sezónně propolisová mast, tinktura a balzámy na rty.
  10. KONOPNÝ SHOP CARUN – Konopné potraviny, kosmetika

PROMÜSLI – Promüšlené müsli na míru chutím každého a lyofilizované ovoce..

  • Občerstvení
  • ALEGRE KÁVA – Káva přímo od farmářů z Kostariky, Indonesie BIO, Keňi, Indie, Guatemaly a dalších zemí.
  • BIRDSONG COFFEE – … lesní bio káva s certifikací Bird Friendly®
  • BREW BAR – co káva opravdu může být… káva z renomovaných evropských pražíren v jakékoliv úpravě kromě espresa
  • KÁVOVÝ KLUB – Káva je zážitek
  • MAMA COFFEE – Fairtrade káva všech typů, čaj, kakao
  • FISH and CHIPS – Smažená ryba s hranolky, grilovaná zelenina, plněné pirohy a klobásy.
  • GALETKA PALAČINKY – Palačinky pohankové, bio i celozrnné se špenátem, sýrem i sladké
  • GUSTUS – Panini, slané záviny, parmazánové rohlíčky, samosa, slané palačinky, polévka boršč, italská fazolová, rajská, nebo brokolicový krém.
  • KNEDLO BURGER – Knedlo-burgery: vepřo-zelo-knedlo, kachna s červeným zelím a svíčková omáčka s hovězím trhaným masem a to vše v našem kynutém a na místě opečeném knedlo-burgeru.
  • PAELLA DON OLINO – Paella, mošt Nebílovy
  • PASTA ART – Čerstvé plněné ravioly a tortellini, Pasta Food občerstvení
  • RACLETTE U SÝRÁKŮ – Sýrové bistro.
  • RESTAURACE PODOLKA – Vegetariánské občerstvení, čatní, humus, quiche, sushi, polévky, čaje, sirupy
  • ŠKUBÁNKY A POKECANDA – Opečené škubánky s pažitkovou, povidlovou pokecandou, nebo mákem, poctivý léčivý oukrop-česnečka.

TAMARINDTREE – Dim sum knedlíčky vepřové s krevetami, kachní s bok choi, zeleninové a další druhy dle sezóny – připravované v tradičních bambusových pařáčcích na páře a podávané s několika druhy omáček.

Pork buns – napařované bochánky s pečeným bůčkem, hoisin omáčkou, nakládanou okurkou a jarní cibulkou. Plus vždy nějaká asijsky laděná limitka jako např.

ramen, laksa, curry, nasi goreng, pad thai, char siu, atd.

  1. Rukodělné výrobky, keramika, kosmetika
  2. KOŠÍKY – Košíky a proutěné zboží
  3. PAPÍRNA – Papírové bloky a sešity, na psaní, kreslení i rýsování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector