Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Zdroj: Svět cukrářů

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem? Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Sladkost v ozdobném košíčku, malý roztomilý dortík nebo koblížek s dírou uprostřed a barevnou polevou, to jsou sladké hity současnosti, které na nás číhají na každém kroku. Na druhou stranu jejich nepříliš česky znějící názvy mohou orientaci mezi nimi znesnadňovat. Tušíte sami, jaké jsou mezi nimi rozdíly nebo co potřebujete k tomu, abyste si tyto dobroty mohli vytvořit doma?

Muffin k snídani, cupcake jako dezert

Samotným tvarem jsou si muffiny a cupcaky velmi podobné, protože obě tyto sladkosti jsou umístěné v papírovém košíčku. A i přestože by si mohli někteří myslet, že cupcake je pouze nazdobený muffin, není tomu tak. Liší se totiž také přípravou i tím, kdy se mají správně jíst. 

Na rozdíl od cupcaků jsou muffiny ve světě vnímány jako relativně zdravá pochutina, protože mohou být vyrobeny třeba i z celozrnné mouky, a navíc nebývají tolik sladké. Obsahují často také oříšky nebo třeba ovoce a jsou tak ideální i jako snídaně nebo svačinka.

Těsto na muffiny by mělo být spíše hutnější, proto není nutné jej nahoře zdobit krémem. Daly by se přirovnat třeba k bábovce nebo malým buchtičkám. Po upečení musí navíc hezky vyběhnout nahoru a také jakoby se přelévat z košíčku ven. Jejich povrch může i mírně popraskat, to ale vůbec nevadí.

 K jejich přípravě tak budete potřebovat plech na muffiny a papírové košíčky. 

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Mohlo by Vás zajímat:

Vědci odhalili, proč nám vaření a pečení dělá tak dobře

Zato cupcake je skutečně mini dortík se vším všudy a je tedy vhodný především jako dezert. Objevují se pak různé příchutě, jako je vanilka, čokoláda nebo třeba red velvet. Složení navíc odpovídá více klasickému dortu, protože cupcake by měl obsahovat vajíčka a také máslo.

Po upečení by ani neměl moc „vyběhnout“ a popraskat. Hotové dortíky se po vychladnutí bohatě zdobí krémem, kytičkami či ornamenty nebo se dají potahovat marcipánem.

Kromě plechu a košíčků budete tedy rozhodně potřebovat cukrářský sáček a špičky na zdobení či vypichovátka a silikonové formy, díky kterým vytvoříte například různé kytičky.

Americká klasika: donut

Českým evergreenem jsou smažené koblížky z kynutého těsta, ovšem donut, který k nám připlul zpoza oceánu, už si v tuzemsku také vydobyl své místo. K jídlu totiž láká už na pohled, kdy jeho sladká náplň není ukryta uvnitř, ale zdobí americkou koblihu na horní straně a často hraje všemi barvami.

Kdo by mu odolal! Pokud byste navíc měli obavu, že kynuté těsto nezvládnete správně připravit, můžete si pomoci už hotovými směsmi. Předpřipravená směs na donuty je skvělá v tom, že má výbornou stabilitu při kynutí i smažení, takže se nemusíte bát, že se vám donuty nepovedou.

Stačí navíc přidat pouze vodu, droždí, tuk a mouku. Poté pomocí vykrajovátka na koblihy vytvoříte požadovaný tvar, necháte vykynout a smažíte ve vrstvě oleje dozlatova. Zdobit můžete různými polevami, jako je banánová, karamelová, jahodová či klasická čokoládová.

Polevy také můžete vybírat podle toho, jaký máte rádi výsledný efekt. Pokud chcete měkčí a pružnou, volte tzv. elastickou. Jestli ale naopak toužíte po tom, aby poleva hezky při zakousnutí zakřupala, pak je pro vás ideální tuková.

Abyste koblížky dotáhli k dokonalosti, můžete je navíc ještě doladit nejrůznějšími posypkami, cukrovými šupinkami, kuličkami či hvězdičkami.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem? Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Sladkost v ozdobném košíčku, malý roztomilý dortík nebo koblížek s dírou uprostřed a barevnou polevou, to jsou sladké hity současnosti, které na nás číhají na každém kroku.

Na druhou stranu jejich nepříliš česky znějící názvy mohou orientaci mezi nimi znesnadňovat.

Tušíte sami, jaké jsou mezi nimi rozdíly nebo co potřebujete k tomu, abyste si tyto dobroty mohli vytvořit doma? Pokud ještě tápete, nechte si poradit od odborníků.

Samotným tvarem jsou si muffiny a cupcaky velmi podobné, protože obě tyto sladkosti jsou umístěné v papírovém košíčku. A i přestože by si mohli někteří myslet, že cupcake je pouze nazdobený muffin, není tomu tak. Liší se totiž také přípravou.

Galerie: Cupcake je malý, barevný a roztomilý

Muffiny jsou ty „zdravější“

Na rozdíl od cupcaků jsou muffiny ve světe vnímány jako relativně zdravá sladká pochutina, protože mohou být vyrobené třeba i z celozrnné mouky, a navíc nebývají tolik sladké. Obsahují často také oříšky nebo třeba ovoce, a jsou tak ideální i jako snídaně nebo svačinka. Ale i tak k jejich konzumaci přistupujte střídmě, jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den.

„Těsto na muffiny by mělo být spíše hutnější, proto není nutné jej nahoru zdobit krémem. Daly by se přirovnat třeba k bábovce nebo malým buchtičkám. Po upečení musí navíc hezky vyběhnout nahoru a také jakoby se přelévat z košíčku ven. Jejich povrch může i mírně popraskat, to ale vůbec nevadí,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?
Autor: Depositphotos.com

Muffiny

Zato cupcake je skutečně mini dortík se vším všudy, a je tedy vhodný především jako dezert. Objevují se pak různé příchutě, jako je vanilka, čokoláda nebo třeba red velvet (s červeným barvivem).

Složení navíc odpovídá více klasickému dortu, protože cupcake by měl obsahovat vajíčka a také máslo. Po upečení by ani neměl moc „vyběhnout“ a popraskat.

Skvělý recept nám před časem poskytla Lana Libin Mayer, cukrářka, která peče sladkosti například pro vyhlášenou kavárnu Můj šálek kávy.

Hotové dortíky se po vychladnutí bohatě zdobí krémem – skvělé je například mascarpone našlehané s borůvkovou marmeládou, na dětské oslavy se zas hodí cupcaky potažené barevným marcipánem. Vsadit můžete stejně jako Lenka Hnidáková z Lelí's Cupcakes na sezónnost a nachystat si cupcake se švestkovými povidly, s vaječným koňakem, s mákem nebo třeba s pomerančovo-skořicovou marmeládou.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?
Autor: Depositphotos.com

Cupcaky

Americká klasika: donut

Českým evergreenem jsou smažené koblížky z kynutého těsta, ovšem donut, který k nám připlul zpoza oceánu, už si v tuzemsku také vydobyl své místo.

V Tescu je dokonce na vrcholu prodeje: „Prodeje donutů jsou oproti koblihám přibližně dvojnásobné, ročně jich prodáme několik milionů,“ řekli nám na jaře 2018 v Tescu. Nejoblíbenější jsou u nich donuty s příchutí čokoládovou, jahodovou a banánovou.

Jejich sladká náplň může být ukryta uvnitř, nebo mohou být donuty zdobeny jen na povrchu. A to často dost bláznivě.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?
Autor: Depositphotos.com

Donuty

Chystáte-li se vyrobit donuty doma, počítejte s tím, že jde o kynuté těsto, z nějž budete kolečka s dírou uvnitř vykrajovat. Následně je budete péct v troubě, nebo (a to je obvyklejší varianta) se smaží z obou stran na vysoké vrstvě tuku. Vychladlé je můžete zdobit polevami.

Pokud chcete měkčí a pružnou, volte tzv. elastickou. Jestli ale naopak toužíte po tom, aby poleva hezky při zakousnutí zakřupala, pak je pro vás ideální tuková.

Abyste koblížky dotáhli k dokonalosti, můžete je navíc ještě doladit nejrůznějšími posypkami, cukrovými šupinkami, kuličkami či hvězdičkami.

Rozdíl mezi muffiny a košíčky – 2021 – Zprávy

Všichni máme rádi muffiny a košíčky. Můžeme hádat, což je to, co po kousnutí, ale jinak, si většina z nás vůbec neuvědomuje rozdíl mezi muffinem a košíčky. Hlavní rozdíl mezi muffinem a košíčky je v tom, že muffin je miniaturní rychlý chléb, zatímco košíček je miniaturní dort.

Budete mít zájem:  Ječné Zrno Léčba Babské Rady?

Co je muffin

Muffin je miniaturní rychlý chléb. Muffin se obvykle vyrábí z mouky, vajec, másla, cukru a mléka. Místo mouky na koláče se muffiny vyrábějí za použití všestranné mouky. Univerzální mouku lze také nahradit celozrnnou moukou. Tento rozdíl v mouce dává muffinům lehce hustou texturu. Máslo použité v těstíčku je někdy také nahrazeno rostlinným olejem.

Muffiny lze plnit různými přísadami, jako jsou čokoládové lupínky, sušené ovoce, ořechy, karamely atd. Muffiny mohou být sladké nebo slané. Oni jsou také považováni za zdravější než cupcakes. To je důvod, proč se někdy jedí při snídani.

Další rozdíl je v jejich přípravě. Výroba muffinů je jednodušší a snadnější než výroba koláčků. Muffin těstíčko je porazen pouze krátce, což pomáhá zůstat hrudkovitý. Dalším snáze patrným rozdílem mezi muffiny a košíčky je jejich poleva. Muffiny se obvykle nepodávají s polevou.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Co je to Košíček

Košíčky jsou miniaturní koláče. Jednoduše se peče a podává v jednotlivých porcích. Takže neexistuje žádný rozdíl mezi těstíčkem a košíčkem. Pro toto těsto se používá moučková mouka, cukr a máslo.

Měkká a hladká struktura koláčků je způsobena moukovou moučkou. Košíčky jsou vždy chutné. Přicházejí v různých příchutích a typech. Vanilka, čokoláda, červený samet, šifon, houba, libra atd. Jsou příklady.

Košíčky mají také polevu a polevu stejně jako velké koláče. K ozdobení koláčků lze použít i jiné ozdoby na dorty, jako jsou postřikovače. Košíčky se obvykle jedí jako svačina nebo zákusky.

Další rozdíl, který lze pozorovat v jejich metodě přípravy, spočívá v tom, že košíčky se bijí déle než muffiny. Smíchání složek vede k hedvábnému těstíčku.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Rozdíl mezi muffiny a košíčky

Dort vs chléb

Muffin je miniaturní rychlý chléb.

Košíček je miniaturní dort.

Mouka

Muffiny se vyrábějí pomocí univerzální mouky.

Košíčky se vyrábějí s použitím moučné mouky.

Poleva

Muffiny obecně nemají polevu.

Košíčky mají obecně polevu.

Sladkost

Muffiny mohou být sladké nebo slané.

Košíčky jsou vždy sladké.

Živiny

Muffiny jsou považovány za zdravější než košíčky.

Košíčky nejsou tak zdravé jako muffiny.

Porce

Muffiny lze podávat při snídani nebo jako občerstvení nebo dezerty.

Košíčky lze podávat jako občerstvení nebo dezerty.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

  • Obrázek se svolením:
  • „Košíčky v krabici“ od Nate Steiner (Public Domain) přes Flickr
  • „Více muffinů“ od (CC BY 2.0) přes Flickr

Muffin, cupcake či donut. Který je váš favorit?

Muffin, cupcake či donut? Sladkost v ozdobném košíčku, malý roztomilý dortík nebo koblížek s dírou uprostřed a barevnou polevou, to jsou sladké hity současnosti, které na nás číhají na každém kroku. Na druhou stranu jejich nepříliš česky znějící názvy mohou orientaci mezi nimi znesnadňovat.

Tušíte sami, jaké jsou mezi nimi rozdíly nebo co potřebujete k tomu, abyste si tyto dobroty mohli vytvořit doma? Pokud ještě tápete, nechte si poradit od odborníků nejen na sladké pečení ze Světa cukrářů.

Muffin k snídani, cupcake jako dezert

Samotným tvarem jsou si muffiny a cupcaky velmi podobné, protože obě tyto sladkosti jsou umístěné v papírovém košíčku. A i přestože by si mohli někteří myslet, že cupcake je pouze nazdobený muffin, není tomu tak. Liší se totiž také přípravou i tím, kdy se mají správně jíst.

Na rozdíl od cupcaků jsou muffiny ve světě vnímány jako relativně zdravá sladká pochutina, protože mohou být vyrobené třeba i z celozrnné mouky a navíc nebývají tolik sladké. Obsahují často také oříšky nebo třeba ovoce, a jsou tak ideální i jako snídaně nebo svačinka. „Těsto na muffiny by mělo být spíše hutnější, proto není nutné jej zdobit krémem.

Daly by se přirovnat třeba k bábovce nebo malým buchtičkám. Po upečení musí navíc hezky vyběhnout nahoru a také jakoby se přelévat z košíčku ven. Jejich povrch může i mírně popraskat, to ale vůbec nevadí,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. K jejich přípravě tak budete potřebovat plech na muffiny a papírové košíčky.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Zato cupcake je skutečně mini dortík se vším všudy a je tedy vhodný především jako dezert. Objevují se pak různé příchutě, jako je vanilka, čokoláda nebo třeba red velvet. Složení navíc odpovídá více klasickému dortu, protože cupcake by měl obsahovat vajíčka a také máslo.

Po upečení by ani neměl moc „vyběhnout“ a popraskat. Hotové dortíky se po vychladnutí bohatě zdobí krémem, kytičkami či ornamenty nebo se dají potahovat marcipánem.

Kromě plechu a košíčků budete tedy rozhodně potřebovat cukrářský sáček a špičky na zdobení či vypichovátka a silikonové formy, díky kterým vytvoříte například různé kytičky.

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Americká klasika: donut

Českým evergreenem jsou smažené kobližky z kynutého těsta, ovšem donut, který k nám připlul zpoza oceánu, už si v tuzemsku také vydobyl své místo. K jídlu totiž láká už na pohled, kdy jeho sladká náplň není ukryta uvnitř, ale zdobí americkou koblihu na horní straně a často hraje všemi barvami.

Kdo by mu odolal! Pokud byste navíc měli obavu, že kynuté těsto nezvládnete správně připravit, můžete si pomoci už hotovými směsmi. „Předpřipravená směs na donuty je skvělá v tom, že má výbornou stabilitu při kynutí i smažení, takže se nemusíte bát, že se vám donuty nepovedou.

Stačí navíc přidat pouze vodu, droždí, tuk a mouku. Poté pomocí vykrajovátka na koblihy vytvoříte požadovaný tvar, necháte vykynout a smažíte ve vrstvě oleje dozlatova. Zdobit můžete různými polevami, jako je banánová, karamelová, jahodová či klasická čokoládová,“ doporučuje Michal Kubíček.

Polevy také můžete vybírat podle toho, jaký máte rádi výsledný efekt. Pokud chcete měkčí a pružnou, volte tzv. elastickou. Jestli ale naopak toužíte po tom, aby poleva hezky při zakousnutí zakřupala, pak je pro vás ideální tuková.

Abyste kobližky dotáhli k dokonalosti, můžete je navíc ještě doladit nejrůznějšími posypkami, cukrovými šupinkami, kuličkami či hvězdičkami.

Všechny pomocníky najdete na www.SvetCukraru.cz

TZ, (klam)

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: cukrárna , muffiny , sladkosti , cupcake , donuty

Cupcake versus muffin

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?
Já sice vím, že s tím pořád někde otravuju a že to beztak všichni víte, ale teď jsem o tom konečně napsala i do Instinktu, tak se s vámi chci podělit o tento milník ve světě diferencování mezi dezerty!. No, dobře, není to nějak extrémně důležité téma, vlastně je to úplná blbost, ale když rajské omáčce nikdo neříká rajská polévka a burgeru nikdo neříká karbenátek, tak proč by měl někdo říkat cupcaku muffin? A víte třeba, kdy se upekl první a proč tomu tak vůbec bylo? Pokud ne, račte číst a vše se dozvíte a pokud jo, tak.. tam přece jen možná bude nějaká novinka!

Je libo cupcake?

Malé
dortíčky s barevnými polevami a krásným zdobením se v posledních letech těší
oblibě i v České republice, kde si postupně nacházejí místo mezi klasickými
trubičkami, větrníky a dalšími tradičními zákusky.

Tyhle původně americké mini
dorty se stávají hitem také na svatbách a dalších oslavách, kde pak odpadá
mnohdy náročné a upatlané porcování dortu, a každý si může vybrat  svoji vlastní porci. Nebo třeba dvě.

Budete mít zájem:  Bipolární Afektivní Porucha Léky?

  V pečení cupcakes se pořádají cukrářské
soutěže a v zahraničí jsou dokonce běžné specializované cupcake obchody, kde si
kromě čerstvě upečené dobroty můžete koupit také barevné košíčky, zdobení a
potravinářské barvy.

Přestože se
cupcakes mohou na poli cukrařiny jevit jako novinka, zmínka o nich se poprvé
objevila už na konci 18.století v kuchařce s názvem American Cookery, kterou
napsala Amelia Simmons.

  Jednalo se o
dortík, který se měl péct v malých jednotlivých hrnečcích (cup=hrnek, cake =
dort), odkud ostatně pochází i jejich dnešní název. Často se ovšem plete také s
cup cakem, který je typický tím, že potřebné suroviny se neváží, ale odměřují
pomocí hrnků.

Teorií, proč se malé dortíky cupcakes začaly péct, je mnoho, ale
nejpravděpodobnější asi bude ta, která je zároveň nejjednodušší. Zatímco jeden
velký dort se musel péct poměrně dlouhou dobu, tak jednotlivé malé dortíky byly
hotové rychleji a hospodyňka tak rodině ušetřila čas i peníze.

Než se začaly
vyrábět plechy určené přímo k pečení cupcakes a papírové košíčky na jedno
použití, což bylo až po skončení druhé světové války, peklo se skutečně v
obyčejných keramických hrncích.¨

S cupcaky to
ale není jen tak, mnohdy se nesprávně zaměňují za muffiny nebo britské fairy
cakes, v překladu vílí dorty. Ty jsou většinou o něco menší a jsou určeny zejména
na dětské narozeninové oslavy.

Roztomilé jméno napovídá, že jde o dortíky tak
malé, že jsou vhodné pro pohádkové víly. Na rozdíl od bohatě nazdobeného
cupcaku, mají krému jen trošku a bývají spíše v jednodušších kombinacích.

Tak,
aby chutnaly právě dětem. 

Muffin, pečivo, které se nejčastěji zaměňuje s
cupcakem, je rozdílný ještě o dost více a muffin s krémem se automaticky
nerovná cupcake.

Není to totiž dezert, ale spíše snídaňové
pečivo, které se připravuje prostým smícháním „suchých surovin“, jako
je mouka a cukr a „mokrých surovin“ jako jsou vejce a mléko, zvlášť,
a pak jen spojených dohromady.

Cupcake je opravdu zmenšenina dortu, takže těsto
se připravuje postupným šleháním másla s cukrem, vejci, moukou a dalšími
surovinami. Muffin má tedy ve výsledku hutnou a vlhkou konzistenci a cupcake
lehkou dortovou texturu třeného těsta.

Vzhledově pak muffin převyšuje hodně
košíček, praskne a nahoře se vytvoří malé krátery. Cupcake je naopak hladký a
oblý a jen o trochu vystouplý nad košíček. Jakýkoliv dort je možné upéct ve
formě malého cupcaku. Ve finále jsou ale všechny definice stejně jedno, hlavní
je, že se všichni budou oblizovat až za ušima a jeden kousek jim nebude stačit!

Uchvátil nás cupcake

Zatímco před pár lety ještě málokdo věděl, jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem, dnes se v Cupcakekárně na brněnském náměstí Svobody stavuje na svůj dortík nejeden Brňan. „V době, kdy jsme začínaly, neexistovaly cukrárny zaměřené na jeden produkt. V tom byla naše myšlenka inovativní,“ říká spolumajitelka firmy Lucie Svoboda.

Jaký je vlastně rozdíl mezi cupcakem a muffinem?

Pro zjednodušení přirovnáváme muffin ke klasické bábovce a cupcake k dortu. Jen jde rovnou o jednu porci, a tak se nemusíte s nikým dělit.

Cupcakekárna je jedinečný projekt, jehož jste zakladatelkou. Proč zrovna cupcaky?

Cupcakekárnu jsme s kolegyní Veronikou otevíraly před pěti lety, ale nápad se zrodil hned po škole, kdy jsme si chtěly otevřít vlastní podnik. Jakožto milovnice kávy jsem okamžitě navrhla kavárnu a Veronika přišla s nápadem na cupcaky. Po dvou letech hledání vhodného prostoru v centru Brna jsme nesčetněkrát změnily koncept a nakonec jsme místo kavárny stvořily Cupcakekárnu.

Měly jste nějakou inspiraci?

Inspirace přišla ze zahraničí, možná i tak trochu ze seriálu Two Brokes Girls. Cupcaky nás uchvátily díky své variabilitě. Můžeme vymýšlet různé korpusy, náplně, krémy a kombinovat je.

V Americe jsou tyhle dortíky velmi oblíbené, ale jejich recepty se v našem prostředí nedaly téměř vůbec použít, protože vše mají hrozně přeslazené a krémy jsou velmi máslové. Proto jsme recepty upravovaly podle sebe a vymýšlely a zkoušely nové.

Krémy jsme chtěly odlehčené, takže používáme máslo se smetanou, mascarpone, krémový sýr či tvaroh.

Spolupracujete s nějakými místními firmami?

Nejčastěji spolupracujeme na neziskových projektech. Často nás oslovují brněnští studenti a neziskovky. Zajímavé projekty máme i pod záštitou TIC Brno.

Ale nejdeme do spolupráce za každou cenu, projekt nás musí něčím zaujmout.

Letos bylo hodně akcí zrušeno, ale pravidelně jezdíme na různé gastro festivaly, jako jsou Chillibraní, Čokoládový festival, Slavnosti mandloní nebo Wedding bazaar.

Jaká je podle vás celková gastronomická nabídka v Brně?

Velmi rozmanitá. Ovšem v době, kdy jsme začínaly, neexistovaly cukrárny zaměřené na jeden produkt. V tom byla naše myšlenka velmi inovativní a taky riskantní. A ze začátku jí moc lidí nevěřilo.

Po dvou letech, kdy jsme dokázaly, že to funguje, se začaly otevírat další podobné podniky. Aktuálně je v Brně spousta zajímavých cukráren, kaváren, bister, barů i veganských podniků, a to nejen v centru.

Je v Brně nějaký podnik, který by se dal považovat za vaši konkurenci, ať už přímou nebo nepřímou?

Konkurence tady máme dost, jde sice o trochu jiný sortiment, ale i tak cílíme na velmi podobné zákazníky. Například donuty a koblihy. Tři takovéto podniky otevřely dva roky po nás téměř ve stejnou chvíli a stále se všechny drží.

Jak se vás dotkla koronavirová pandemie?

Hodně, jelikož období od poloviny února do půlky června je pro nás nejsilnější částí roku. A my, stejně jako většina dalších podniků, jsme přišly ze dne na den o veškeré příjmy.

Jak jste fungovaly?

20 božích cupcakes, které zvládne i úplný začátečník

Cupcake nebo muffin, každý tomu říká jinak, ale pozor, není to to samé. Cupcakes jsou minidortíčky v papírovém košíčku, zdobené šlehačkou, krémem, ovocem, čokoládou, vlastně čím chcete.

V poslední době jsou cupcakes, které pocházejí z Ameriky, velkým hitem. Lidé si je nechávají péct na svatbu nebo si z nich dokonce dělají celé dorty.

A jak na tyhle krásné a roztomilé cupcakes a jak je nazdobit? To se dozvíte v našem článku, recept je totiž velmi jednoduchý a u zdobení stačí zapojit trochu kreativity. Bude vás to bavit!

Přečtěte si také: 12 netradičních způsobů, jak v kuchyni využít formy na muffiny

Tipy na kouzelné a výborné cupcakes

Samozřejmě existuje možnost, kdy si koupíte práškovou směs, kterou jen smícháte s pár tekutýma ingrediencema (olej, vejce, voda) a máte hotovo, ale věřte, že pokud si uděláte těsto vlastní, budou mnohem lépe chutnat a ještě ke všemu z nich budete mít větší radost! Pokud ale nestíháte, můžete zkusit cupcakes udělat právě ze zmíněného prášku a vyhrát si s polevou a zdobením.

Základní recept na cupcake

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 2  vejce
  • 200 ml mléka (nebo 200 g jogurtu a trochu mléka)
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • Budete potřebovat také formu nebo košíčky na cupcakes nebo muffiny
  • Koupit formičky na cupcakes
  • Postup

Promíchejte nejdříve sypké ingredience a potom ty tekuté. Vytvořte hladkou směs, pokud je těsto moc řídké, přidejte ještě trochu mléka. Připravte si papírové nebo silikonové košíčky, které umistěte na plech. Košíčky plňte asi do 3/4 těstem a dejte pozor, aby těsta v košíčkách nebylo moc, jinak by mohly přetéct a vypadat nevzhledně.

Dejte pozor, aby mezi sebou košíčky měly dostatek místa, protože musíte počítat s tím, že se trochu roztáhnou. Pečte při 180 stupních asi 35 minut, ale každá trouba peče jinak, proto je neustále hlídejte a kontrolujte. Že jsou hotové, zjistíte jednoduše tak, že do nich píchnete špejlí a ta je suchá.

Budete mít zájem:  Co vás čeká na návštěvě u fyzioterapeuta?

Dortíčky vytáhněte ven, nechte vychladnout a až vychladlé začněte zdobit.

TIP! Pro čokoládové cupcakes přidejte do těsta 3-4 velké lžíce hořkého kakaa. V tomto případě můžete přidat více cukru. Nebo můžete zkusit jinou variantu a to tu, že v hrnci rozpustíte pár kostiček čokolády s trochou mléka a moučkového cukru a vytvoříte těkutou směs, kterou necháte trochu vychladnout a přimícháte do těsta.

1. Vánoční cupcakes

Foto: pixabay

Klidně udělejte na střídačku světlé a tmavé dortíčky. Polejte čokoládou, jakou chcete – bílá, mléčná, či hořká? Posypejte posypkami, které běžně koupíte snad v každém obchodě s potravinami.

TIP! Do těsta přidejte 2 lžičky perníkového koření, budou ještě lepší! Mňam. Zkuste si je udělat třeba na Vánoce a budou vám připomínat perníčky.

2. Oříškový cupcake

Foto: pixabay

Upečte čokoládové cupcakes a zdobte šlehačkou, do které přidáte ztužovač, aby šlehačka držela. Posypejte nastrouhanou čokoládou a ozdobte arašídy.

TIP! Po nalití těsta do košíčků přidejte doprostřed lžičku arašídového másla, pokud ho máte rádi. Bude to takové malé tekuté překvapení uvnitř.

Foto: Heureka

Kupte kvalitní oříšky

3. Jablkové cupcakes

Foto: pixabay

Tyhle dortíčky se výborně hodí na podzim! Do těsta přidejte nastrouhaná jablka nebo jablkové pyré. Uberte ale na mléku nebo jogurtu.

Nakonec je před tím, než je dáte do trouby, posypejte drobenkou, kterou vytvoříte z cukru, nejlépe třtinového, skořice a trochu másla. Uvidíte, že vám budou moc chutnat.

Udělejte si nejlepší karamelový cheesecake!

koupit kuchařku s recepty na cupcakes

4. Velikonoční cupcakes

Upečte muffiny dle základního receptu a do těsta navíc přidejte pár kapek citrónu a citrónovou kúru. Kupte si marcipán a žluté barvivo. Zkuste vytvořit kuřátka nebo vajíčka.

5. Cupcake s malinami a ostružinami

Foto: pexels

Tuto variantu zvolte, pokd chcete lehké cupcakes. Dortíčky potřete krémem z jogurtu nebo mascarpone (mascarone + cukr + citrónová šťáva) a ozdobte čerstvým nebo mraženým ovocem.

Tenhle karamelový dort musíte vyzkoušet.

6. Holčičí cupcakes

Upečte čokoládové nebo klasické cupcakes. Poté vytvořte máslový krém (utřetete máslo s cukrem a žloutkem) a přidejte růžové barvivo. Z marcipánu vyrobte korunky a přilepte jedlé perly – jako lepidlo můžete použít vodu.

7. Stromečkové cupcakes

Do těsta přidejte trochu matcha prášku, abyste dosáhli zeleného těsta. Poté vytvořte váš oblíbený krém a přidejte zelené barvivo. Stromeček potom ozdobte posypkami, marcipánem nebo třeba kokosem – bude to vypadat, jako sníh.

8. Oreo cupcakes

Upečte čokoládové cupcakes a k tomu vytvořte šlehačkový krém, do kterého rozmixujte kusy sušenek. Na konec cupcake ozdobte celou oreo sušenkou.

9. Barevné cupcakes

Foto: pexels

Velmi jednoduché dezerty! Vytvořte si oblíbený krém a rozdělte ho na části, které potom obarvíte barvivem – buď práškovým nebo gelovým.

10. Zimní cupcakes

Tady vidíte, jak zdobení dodá dortíku kouzlo. Modrého krému dosáhneme pomocí barviva a ozdobíme perličkami a vločkami, které koupíme v obchodě nebo pokud si troufáte, můžete zkusit udělat vlastní.

11. Preclíkové cupcakes

Foto: pexels

Slyšeli jste, že kombinace sladkého a slaného je jedna z nejlepších? Do těsta přidejte kousky nalámaných preclíků a jedním takovým cupcake i ozdobte. Klidně je můžete i namočit do čokolády! Mňamka!

Foto: Heureka Koupit preclíky v čokoládě

12. Cupcake s oříšky a karamelem

Přidat namleté oříšky do těsta je skvělý nápad! Jen uberte polovinu mouky. Poté udělejte krém a do toho také přidejte oříšky. Potřete cupcake tímto krémem a obalte v nahrubo nasekaných oříškách. Naaranžujte krém a nahoru kápněte kapku karamelu. A pokud máte rádi, tak slaný karamel je teprve něco!

13. Kytičkové cupcakes

Něco pro zručnější jedince. Z takových nádherně zdobených cupcakes můžete vytvořit třeba narozeninový dort. Nevypadá božsky?

14. Cupcakes s ovocem a šlehačkou

Svěží cupcakes vhodné pro letní období. Jednoduchá lehká verze šlehačky a sezónního ovoce, v každém ročním období můžete použít jiné, klidně posypejte čokoládovými hoblinkami, posypkami nebo kokosem. Lahoda ????

15. Vánoční věnec z cupcakes

Trochu jiný, jedlý, vánoční věnec. Stačí zelené barvivo, doporučuji gelové. Ozdoby můžete koupit nebo vyrobit vlastní, to už nechám na vás.

16. Svatební cupcakes

Jednoduché, stylové, svatební – stačí umět namíchat správný odstín, skvěle vypadá hlavně ombré styl. Důležité je mít ostrou zdobičku a do krému přidat ztužovač, aby se neroztekl.

Foto: Heureka

Koupit jedlé perly

17. Medvídkové cupcakes

Efektní cupcakes pro děti, ale nejen pro ně. Vše vytvoříte z karamelového a čokoládového krému. Očíčka vytvořte z marshmallow bonbónů a srst z nastrouhané čokolády. Děti je budou milovat a vy také.

18. Limetkové cupcakes

Foto: pixabay

Opět jedny z letních, svěžích a lehkých cupcakes. Do mascarponového krému přidáme šťávu z limetky a kůru. Ozdobíme kouskem limetky a mátového lístku.

Přečtěte si také: 15 nejlepších receptů na muffiny, které zvládne každý

19. Čokoládové cupcakes s vanilkou

Foto: pixabay

Čokoládové cupcakes ozdobíme krémem z mascarpone, do kterého přidáme bourbon vanilku, která tomu dodá šmrnc. Posypte skořicí, vanilkou a nebo kousíčkem nastrouhané mrkve. Nezní to lákavě, ale je to výborné!

Podívejte se na článek 10 tipů, jak na zdravou večeři do 10 minut.

20. Malinové cupcakes

Foto: Pixabay

Pro milovníky malin tu mám tuhle verzi – do těsta přidejte kousky malin a na šlehačkovo-máslový krém také umístěte dva kousky. Ovoci se meze nekladou! Klidně můžete přidat borůvky, jahody, banán nebo třeba ostružiny.

Máte chuť na cupcakes? Doufám, že ano!

Foto: Heureka

Koupit stojan na cupcakes

Kde ochutnat nejlepší cupcakes?

Lelí’s cupcakes

Pokud jste z Prahy, měli byste zavítat do malého, roztomilého obchůdku, který se nachází ve Vyšehradské ulici. Můžete si dortíčky vychutnat v příjemném prostředí nebo si je vzít domů. Vypadají naprosto neodolatelně a ještě lépe chutnají. Seznamte se s Lelí a zkuste její úžasné minidortíčky!

Makuky

Na Praze 3 na Žižkově najdete další úžasně vypadající a chutnající dortíčky. Můžete si udělat objednávku přímo na míru nebo jít prostě jen ochutnat nebe v puse. Prostory jsou vhodné i pro pořádání různých večírků a oslav.

Cheecup

V Moskevské ulici a na Nedvědovo náměstí si můžete dopřát další dobrůtky. Vedle úžasných cupcaků ochutnejte i snad ty nejlepší cheesecaky, které jsme kde jedli. Lahodí oku a chutnají naprosto výborně.

Co je to cupcake a jak se liší od muffinu?

Cupcake je malý dort, který je upečený v papírovém nebo alobalovém obalu. Nahoru se dávají různé polevy, krémy a zdobení. Možná vás napadá otázka „jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem“? Oboje se peče v troubě i v obalu, ale zásadní rozdíl je v těstě.

Těsto na muffiny je hutnější a takový muffin vyroste v troubě hodně do výšky, je nadýchaný. Kdežto cupcake je dortíček, který je vytvořen z tekutějšího těsta a není tak nadýchaný.

Také je ale zdoben šlehačkou, krémem, polevou a dalšími ozdobami jako je třeba ovoce, čokoláda, různé posypky atd.

Pokud zkusíte některé z našich inspirací, pochlubte se fotkou a komentářem, jak se vám povedly! ????

Přečtěte si také: Jahodový dort třikrát jinak: 3 recepty, které si zamilujete

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector