Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Je třeba znát pravidla, která umožňují umocnit hodnotu vín, která nabízíme. Umění ideálně sladit víno s pokrmem je nedílnou součástí dokonalého stolování.

Chybný postup v této oblasti je chybou dobrého vkusu a nemotornosti, kterou si dobré víno nezaslouží!

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Jejich vzájemnost musí probíhat současně na základě intenzity pocitů, na jejich kvalitě a jejich hodnotě.

Chuťově a aromaticky bohatý nápoj bude jen špatně navazovat na fádnost příliš nevýrazného pokrmu. A naopak, nevýrazný nápoj nebude vhodným doplňkem chuťově bohatého pokrmu. Snad jen v případě opravdu chuťově „ostrých“ pokrmů lze podávat jednoduchý a osvěžující nápoj, který „uhasí“ pocit žízně, jenž takový pokrm vyvolal!

Jaké vybrat jídlo k vínu, nebo snad víno k jídlu?

Určitá rovnováha, mezi vůněmi a chutěmi pokrmu a nápoje jsou samozřejmostí.

Je opravdu šokující, když na výrazově komplexní a vábný pokrm navazuje některý z těch aromatických „průmyslových“ nápojů!

Je ale také nutné respektovat kvalitativní vztah nápoje a pokrmu. Rustikální pokrm lze podávat pouze s nápojem osvěžujícím a jednoduchým. Snoubit výrazově rafinované víno s takovým pokrmem by znamenalo zbavit se možnosti pocitu jeho výrazové bohatosti. Rovněž rafinovaná úprava pokrmu by zanikla, byla-li by doprovázena vínem neotesaným a všedním!

Analyzujeme-li principy snoubení pokrmu a vína, dojdeme k závěru, že odpovídají třem zásadním podmínkám: společné analogii, harmonickému doplnění jejich chuťových výrazů a ucelenosti sensorických hodnot.

Ale kouzlo se může zrodit i z určitého doplnění jednotlivých pocitů, nebo dokonce z jejich kontrastů. Někdy lze vyvolat takové chuťové varianty, ale nesmíme zapomínat, že jejich příliš časté opakování může být velice blízké nevkusu!

Jaké jídlo se hodí k bílému vínu?

Jsou to důvody fysiologické a psychologické, které určují bílým vínům kdy a s čím je budeme vychutnávat.

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Je to jejich světlá barva, nakyslá svěžest, jejich nasládlost v případě že obsahují zbytkové cukry, jejich vůně připomínající čerstvý hrozen, jejich lehká a osvěžující chuť a konečně fakt, že jsou vychutnávána vychlazená. Vždyť také mnohé z nich, ta nejsametovější a nejaromatičtější nepotřebují být vždy podávána s pokrmy a přinášejí dokonalý požitek, vychutnáváme-li je mimo jídla!

Je všeobecně známé, že barva pokrmů má vliv na naše pocity. Proto bílá vína dokonale „ladí“ s pokrmy z bílého masa, drůbeže a ryb, doplněné bílými omáčkami, ale i bez omáček.

Souzvuk barev předchází asociaci vůní. Vína s výrazem připomínající čerstvé ovoce, vína aromaticky svěží a jednoduchá, vína, která nejsou tělnatá, ideálně doplňují pokrmy jemné a delikátní.

Je rovněž velice dobře možné nahradit jemná vína bílá, jemnými, nepříliš intenzivními víny růžovými. Něžná bílá vína, komplexní a hebce sladká, lze snoubit s bešamelovou omáčkou, bohatou úpravou drůbeže a ryb, s delikátním telecím brzlíkem…..

Naopak bílá vína nazývaná likérová (Sauternes, Barsac…), výrazná a podmaňující, jsou dokonalými partnery paštiky z husích jater a sýrů s modrou plísní. Sametovost jejich sladkosti vyvažuje pikantní chuť sýru s dokonalostí, které v takovém případě bílé suché víno schopné není!

Jaké jídlo se hodí k červenému vínu?

Bohatá a složitá skladba červených vín je předurčuje doprovodit pokrmy těžší, chuťově komplexnější.

Již jejich barva navazuje na barvu tmavého masa, tmavých omáček a k úpravám, ke kterým bylo červeného vína použito.

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Během oběda či večeře, složeného z několika chodů se naše sensorická sensibilita snižuje, naše pocity se progresivně otupují. Proto je nutné, podáváme-li několik vín, podávat je v pořadí, které souvisí s jejich intensitou výrazů. Od lehkých a jednoduchých vín, po vína komplexní a tělnatá.

Nikdy nenabízíme z počátku menu láhev prestižního vína! Dejme mu vyniknout! Z toho důvodu je obratné podávat před takovým vínem nejprve víno jednodušší. Tím se požitek z vína vzácného umocní!

Čím více je víno vzácné, komplexní a delikátní, o to více je jeho podávání spojeno s určitým rituálem a tím více vyvolá pozornost stolovníků.

Víno banální pijeme bez větší pozornosti. Jakmile však nabízíme významný ročník vína, vína delikátního a štědrého, musí určité tajemství diskrétně připravit a upozornit stolovníky na tak významné setkání. To je podstata umění servírovat víno!

Proběhne-li vše podle tohoto pravidla, každý s účastníků dokonalého požitku si bude klást otázku, proč právě v ten večer byla podávaná vína, na která nelze zapomenout!

Požitek z vína

Požitek z vína začíná již před podáváním pokrmů vychutnáním sklenky bílého suchého, a ovocně aromatického vína, např.:Muscat nebo Sylvaner d`Alsace, bílého Sancerre či bílého vína z kraje Touraine.

Ale před podáváním svátečního menu je ideálním aperitivem jemné a delikátní šampaňské víno, vyrobené výhradně z bílé odrůdy Chardonnay (Blanc de Blancs).

Během oběda dáváme přednost jednoduchému menu. Jeho ideálním partnerem je svěží, veselé a srdečné víno. Například Beaujolais-Villages, Côtes du Rhône nebo jednoduché Bordeaux jsou, pro tuto příležitost, ideální.

Naopak večer, kdy věnujeme stolování delší čas, vyhledáváme komplexnější aromatické a chuťové požitky. V tom případě upřednostníme dokonalé snoubení jednotlivých pokrmů a specifického vína.

Vybíráme vína štědrá a osobitá. Morgon, Julienas a další Crus de Beaujolais, Châteauneuf du Pape, vzácná vína z Burgundska (např.

: Pommard, Chambertin…) nebo z kraje Bordeaux (Pauillac, Margaux, Pomerol…) ale i z mnoha dalších francouzských vinařských regionů.

V některých případech toužíme po opravdu nezapomenutelném zážitku. V takovém případě korunujeme krásný večer vychutnáním vzácného vína, zrozeného ve vynikajícím roce! Takové víno nepodáváme ani se sýrem či desertem, ale těšíme se pouze z jeho vznešenosti vůní a chutí.

Nejlepšími z mladých ročníků, poskytující takový zážitek, jsou mezi víny z Bordeaux 1982, 1990, 1995…a 1990, 1996 v případě vín z oblasti Burgundska. Nelze ale opomenout ani vzácné ročníky vín z Alsaska nebo ze severní části Côtes du Rhône.

Grand Champagne Millésimé (například ročníky 1990, 1995, 1996, 1997) jsou neodmyslitelnými společníky večerů vskutku čarovných!

Vínem, které je ideálním partnerem oslav významných událostí – zásnub, svatby nebo narozenin – jsou nenapodobitelná vína šampaňská. Ale které z vín z kraje Champagne zvolit?

Již jsme připomněli ideální aperitiv, jemné a delikátní Blanc de Blancs. Jako dokonalého společníka hlavního pokrmu vybereme šampaňské víno intenzivní, s pevnou strukturou, vyrobené hlavně z modrých hroznů (Pinot Noir, Pinot Meunier). K desertu dáme přednost bílému, něžnému a hebce zaoblenému Champagne demi-sec.

Beaujolais Nouveau právě tak jako Côtes du Rhône Nouveau jsou vína svěží a úsměvná, oslavující přátelství.

U příležitosti kamarádských setkání a jednoduchých oslav, odehrávající se v měsíci listopadu a začátkem prosince, přinášejí svým mladým, ovocným výrazem, veselí, bujarost a přívětivou bezstarostnost.

Podáváme je mírně vychlazená (13°-14°C) s typickými kulinářskými specialitami krajů a oblastí, ve kterých se urodila.

Výběr studených pokrmů, jednoduchých úprav masa i drůbeže a místních sýrů dají dokonale vyniknout „novým“, mladým vínům. Takové veselé „zásnuby“ jsou vychutnávané v duchu oslavy příchodu nových vín, rozveselující všechny naše vjemy!

Když se snoubí dobré jídlo s vhodným vínem, tak jedna porce nestačí

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Již starověký řecký básník Homér řekl, že:

K lidskému štěstí a k usměvavé pohodě patří víno, prostřený stůl, přátelé a hudba.

Z toho se dá odvodit, jak daleko sahá tradice spojení dobrého jídla a dobrého vína.

Ovšem sladit pokrm a víno v jeden harmonický celek není vůbec jednoduchým úkolem. Chce to cit a taky trochu znalostí. Výsledkem je pak dokonalá souhra chutí, v níž víno výrazně umocní chuť pokrmu a navíc přispěje dobrému zažívání. Naše chuťové buňky zažijí chvíle, na které se nezapomíná.

Návod, jak na to, se paušalizovat do jediné věty nedá. Jednoduchou, nicméně jen všeobecnou poučkou, která nám určí hlavní směr, může být, že jídlo a víno se má chuťově navzájem doplňovat. Jenže, jak se říká „sto lidí, sto chutí“, a chvíli to trvá, než-li si člověk odzkouší, co zrovna těm jeho chuťovým pohárkům vyhovuje.

Než si ukážeme, jaké víno k čemu podávat, vzpomeňme ještě jeden citát slavného Wiliama Shakespeara:

Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Aperitivy

Aperitivy se rozumí malé množství alkoholu podávaného 15-20 minut před jídlem. Ideální množství je tak 1 dcl. Účelem je zpříjemnění čekání na jídlo a povzbuzení chuti. Nejlépe se k tomuto účelu hodí šumivá vína nebo suché bílé svěží víno.

Předkrmy

Jsou to malá jídla, jejichž účelem není zasytit, ale jen poškádlit chuťové buňky k větší chuti k jídlu. Mohou být teplé i studené.

  • Jde většinou o lehké pokrmy typu kozí sýr, pomazánka s pečivem, kanapky, zapékaná zelenina. K nim ladí svěží bílá vína typu Sauvignon nebo Muškát moravský.
  • Pokud v předkrmu převládá uzenina, například často podávaná parmská šunka, paštika či klobásky, pak volíme raději víno růžové nebo sáhneme po červeném víně s vyšším obsahem kyselin (Frankovka, André).
  • Podáváme-li kaviár či vaječné předkrmy, jsou správnou volbou vína šumivá

Polévky

Je mnoho druhů polévek, ke kterým se hodí různá vína. Probereme ty nejčastěji podávané.

  • Lehké polévky typu kuřecí vývar nebo zeleninová polévka – k nim se ideálně hodí svěží bílá vína, např. Muller Thurgau či Vetlínské zelené
  • Ke středně těžkým polévkám, jako je hovězí vývar nebo zahuštěné krémové polévky, podáváme zralá bílá vína, třeba Neuburské, Rulandské bílé nebo Sylvánské zelené
  • Silné, mastné a vydatné polévky, jako jsou zvěřinové vývary nebo zabíjačkové polévky, vyžadují plná červená vína s vyšší kyselinkou (např. Frankovka nebo Svatovavřinecké)

Výběr vína ke hlavnímu chodu se řídí jeho hlavní složkou, kterou bývá nejčastěji maso. Pak záleží na druhu masa i na typu jeho přípravy.

Drůbež

  • Kuře a krůta – k těmto „dietním“ masům jsou vhodná lehce aromatická, suchá i polosuchá vína, jako Pálava nebo Chardonnay
  • Kuře grilované – podáváme s bílým vínem lehce aromatizovaným suchým i polosuchým, ale klidně i s červeným typu Merlot
  • Krocan – krocan má na sobě jak bílé, tak červené maso. Vína proto podáváme v odpovídajících barvách. K prsům patří bílá vína (např. Ryzlink rýnský), ke stehnu pak mladá, plná červená (např. Modrý Portugal nebo Rulandské modré)
  • Těžké pokrmy z drůbeže, jako je skvělá pečená kachnička nebo husička, vyžaduje mladší, chuťově výrazné červené víno (Modrý Portugal nebo Rulandské modré)
Budete mít zájem:  Neplodnost po vysazení antikoncepce? K čemu vedou hormonální pilulky

Ostatní druhy tmavých mas

Zde obecně platí, že čím tmavší maso, tím vyzrálejší červené víno k němu. K velmi tučným masům podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem tříslovin.

  • Hovězí maso pečené či dušené – k nim pak červené víno plné (Cabernet Sauvignon)
  • Hovězí steaky – opět volíme červené víno plné (Cabernet Sauvignon)
  • Vepřové maso – mladší plnější červené víno (Modrý Portugal)
  • Telecí maso – s tím si budou rozumět výraznější bílá nebo lehčí červená vínka
  • Jehněčí – vyzrálá červená vína s příchutí ovoce (Merlot, Svatovavřinecké)
  • Skopové maso – pro svou specifickou chuť podáváme s červený tříslovitým vínem
  • Zvěřina – si rozumí s vyzrálým červeným vínem s ovocnou příchutí (např. starší ročník Frankovky, Rulandské modré, Svatovavřinecké). U tučné zvěřiny pak volíme raději tříslovinové mladé červené víno

Vnitřnosti

K jídlům z vnitřností (játra, ledvinky, srdce) podáváme výraznější červená vína

Ryby

Zde je nejdůležitější forma úpravy ryb. Obecná rada je, že k jemné rybě lehké bílé víno, k tučné rybě opět bílé víno, ale tentokrát vyzrálé a plné chuti. Pamatujme na jednu zásadu: ryba je sice mokrá, ale víno vyžaduje vždy suché!

Druhy ryb

  • Sladkovodní – bílá kořenitá vína odrůdy Ryzlink vlašský, Neuburské či Aurelius
  • Mořské – bílá vyzrálá vína Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský
  • Potvůrky z moře vytažené – např. ústřice, mušle – doplníme sektem
  • Kaviár – podáváme s vyzrálým bílým vínem odrůdy Chardonnay

Způsob přípravy ryb

  • Vaření, dušení – volíme přívlastkové bílé víno kabinetní
  • Uzení – podávejte se suchými Ryzlinky
  • Smažení – sluší víno bílé, plné chuti
  • Grilování – bílé vyzrálé nebo i lehké červené
  • Pikantní, ostrý pokrm – aromatické víno se zbytkovým cukrem

Masa uzena

K uzeným masům můžeme podávat bílé i červené víno dle výběru hosta, vždy ale musí jít o víno plnější chuti

Grilovaná masa

Grilování je stále oblíbeným typem přípravy jídel, nejčastěji masových, ale také zeleniny, sýrů, v menší míře i ovoce. U masových plátků na grilu volíme víno podle druhu připravovaného masa. Volba je pak následující:

  • Krůtí, kuřecí maso, ryby a jiná bílá masa – doplňujeme suchým nebo polosuchým vínem bílým nebo růžovým.
  • Mořské plody na grilu – vínem šumivým či perlivým
  • Hovězí, vepřové steaky a burgery – vhodně doplní červená vína s ovocnou příchutí
  • Grilovaná zeleninka – ladí s  bílým či růžovým vínem jemné chuti
  • U grilovaných sýrů – se rozhodujeme podle typu sýra (viz níže)
  • U ovoce a dezertů z grilu – volte sladká vína, ale klidně třeba i Portské

Opustili jsme masa a jdeme k dalším skupinám pokrmů:

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Sýry

  • Tvrdé a polotvrdé sýry (typu Čedar, Primátor, Ementál apod.) – suchá, středně těžká bílá vína nebo středně plná červená vína
  • Parmazán – miluje k sobě ovocné víno (třeba Modrý Portugal) nebo svěží bílé víno (Veltlínské zelené)
  • Sýry s bílou plísní typu Hermelín – vyžadují suché bílé víno (Rulandské šedé)
  • Sýry s modrou plísní typu Niva – bílé sladké víno nebo ledové či slámové červené
  • Sýry měkké tvarohové – bílá sladší vína
  • Sýry tavené – lehká bílá suchá nebo růžová vína (Ryzlink vlašský)
  • Kozí, ovčí, pařené sýry – volají po výrazné svěží chuti bílého vína (Tramín, Sauvignon)
  • Sýry zrající – plná červená vína s tříslovinou
  • Sýry uzené a tučné – plná červená vína
  • Nízkotučné sýry – lehčí červená vína
  • Sýrová pěna – šumivé víno

Dezerty, moučníky, cukroví a sladké pokrmy

  • K této sladké skupině jsou ideální volbou sladká bílá aromatická vína buď klasická – tichá nebo i šumivá (nejlépe nějaké bílé výběry z bobulí), popř. růžová sladká. Chuťově k dezertům ladí i vína dezertní (např. Portské)
  • Převládá-li v moučníku chuť ořechů, pak je vhodné jemné muškátové víno
  • ovocným zákuskům ladí bílá sladká vína s ovocnou až karamelovou příchutí
  • Luxusní krémové dezerty podáváme s ledovým či slámovým vínem

Saláty a mísy zeleninové nebo ovocné

  • Podáváme lehčí suchá nebo polosuchá bílá vína, popř. šumivá bílá vína
  • Pokud je k zeleninové míse podáván dresink, pak volíme víno podle jeho chuti

Houbová jídla

K pokrmům z hub se všeobecně hodí vína červená, středně plná, ale sáhnout můžeme i po víně růžovém.

Omáčky

  • Zahuštěné bílé smetanové omáčky podáváme s bílými víny plné chuti (doporučené odrůdy Rulandské šedé, bílé, Chardonnay)
  • Pokud je součástí omáčky maso, volíme víno podle něj, např. k omáčce se zvěřinou podáváme červené víno, telecí maso s jemnou omáčkou doplníme o víno mladé červené, např. Veltlínské.
  • K tmavým hustým omáčkám podáváme plná vína, jako Frankovka, Merlot, Modrý Portugal.
  • Kořeněné omáčky se hodí k plným červeným vínům odrůd Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Moravia aj.

Rýže, sushi a těstoviny

  • K pokrmům, kde převládají těstoviny a rýže (šunkofleky, rizoto), dáváme plnější vína bílá nebo i šumivá
  • Sushi podáváme spolu se suchým, svěžím vínem, např. odrůdy Veltlínské zelené

Obecné tipy

Jsou i některá další specifika a doporučení, jaké víno podávat ke kterému pokrmu. Uveďme ještě alespoň některá:

  1. Lehká vína podáváme před těžšími víny
  2. Mladá vína před vyzrálejšími
  3. Suchá před sladšími
  4. Bílá před červenými
  5. K lehkým jídlům podáváme lehká vína
  6. K vydatným pokrmům vyzrálá vína
  7. Pokud bylo víno součástí samotného pokrmu, podáváme k pití stejné víno
  8. K místním specialitám jsou vhodná i místní zemská vína
  9. Ke slaným jídlům nepatří sladké víno
  10. Ke sladkému jídlu perfektně ladí i sladké víno
  11. V horkých dnech volíme vína sladší a vychlazená, s nižším obsahem alkoholu nebo střiky
  12. V chladných dnech podáváme vína suchá, šumivá a výběry s vyšším obsahem alkoholu
  13. K jídlům s octem (tlačenka s octem a cibulí), k vajíčkám či zmrzlině, víno nepodáváme vůbec
  14. Sorbety a zmrzliny se k vínu nehodí, maximálně když podáváme se sekty se zbytkovým cukrem (demi sekt či brut)
  15. Žádná z pouček není striktním nařízením, prvořadá je naše vlastní chuť

Jak správně spojit víno s jídlem

I když se říká, že jsou Češi národem pivařů, ne ke každému jídlu se pivo hodí. Pokud se chcete před svými hosty blýsknout, dejte si záležet na tom, jaký nápoj jim k jídlu naservírujete. My se tentokrát podíváme na zoubek vínu. Umíte snoubit chuť vína a jídla tak, aby vytvářely dokonalý celek?

Vyznáte se v druzích vína?

Objednáváte si víno a v průměrné restauraci vám dá číšník vybrat z bílého nebo červeného, v lepším případě i růžového a oranžového vína. Přitom pro to, aby vybral víno lahodící vašim chutím, je důležitá také informace, zda máte raději suché víno (nejkyselejší, s nejnižším množstvím zbytkového cukru), polosuché, polosladké nebo sladké.

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

O kvalitě moku schovaného v lahvi zase vypovídá jeho kategorie.

Je libo obyčejné stolní víno, tedy víno nejlevnější kategorie, které slibuje pořádný bolehlav, když to přeženete s množstvím, nebo vás zajímá nápoj, na kterém si pochutnáte? My jsme stoprocentně pro druhou variantu, a proto bychom vybírali z kategorie jakostních vín s přívlastkem (pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové víno nebo slámové víno), jakostních vín (bez přívlastku) nebo zemských vín (všechna vína vyrobená z tuzemských hroznů).

Jak párovat víno s jídlem

Propojit chutě jídla a vína tak, aby k sobě nejen ladily, ale vzájemně se podporovaly, je úkol hodný zkušeného someliéra. Nicméně i v domácích podmínkách dokážete spárovat jídlo a víno tak, že si na obojím pochutnáte. Stačí znát pár základních pravidel.

Hovězímu sluší červené

Tak akorát propečený hovězí steak, pečeni na sto způsobů nebo kořeněnou zvěřinu chuťově skvěle doprovodí plné a výrazné červené víno. Aby se chutě zbytečně netloukly, sáhněte spíš po suchých výraznějších vínech klidně starších ročníků. Ideální bude Frankovka, Rulandské modré nebo Merlot.

Bílé víno jako skvělý parťák pro drůbež

Ryby a drůbež jemné chuti by nesnesly žádné výrazné víno. Ideální bude lehké bílé a suché. Vedle určitě nešlápnete s odrůdami Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Sylván. V horkých dnech anebo v případě, že si chcete dát lososa či tuňáka v kořeněnější nebo grilované variantě, doporučujeme servírovat růžové víno. Třeba Zweigeltrebe, Frankovku nebo Svatovavřinecké.

Itálie na talíři

Jakmile si na talíř naložíte porci těstovin, můžete si do sklenice nalít téměř jakékoliv víno. Principiálně se k těstovinám nejvíc hodí lehká bílá vína, ale pokud těstovinový základ doplníte omáčkou z hovězího masa, nemusíte si odepřít ani těžší červené.

Fajnšmekři si stoprocentně nalijí oranžové víno, novinku posledních let, která se ale vyrábí technologií starou tisíce let. Mok oranžové barvy se vyrábí z bílých hroznů, ale při výrobě se používají postupy typické pro červená vína.

Výraznější a zemitější chuť vás určitě minimálně zaujme.

Dezerty a víno

Tušili jste, že i k dezertu můžete servírovat víno? Stačí, když se budete držet pravidla, že víno má být vždy o něco sladší než podávaný dezert a uvidíte, jak si všichni pochutnají. Z tohoto pravidla plyne, že víno, především vyzrálejší bílé, skvěle doplní hlavně méně sladké dezerty.

Tipy pro správné servírování vína

Správně podávat víno není jen tak. Svou roli hraje samotné otevření lahve, čas, který nalitému vínu dáte, i správný výběr skleničky. S našimi tipy nešlápnete vedle.

Budete mít zájem:  Máme vítěze poukazu na sportovní kurz…

Otevření a rozlévání vína

Zátku u vína vytáhněte velmi pomalu. Při rychlém vytažení do lahve pronikne vzduch a v nápoji se vytvoří nežádoucí bubliny. Ještě než korek odložíte, přičichněte k němu. I neznalci většinou poznají, pokud je víno zkažené.

Abyste si ale byli opravdu jisti tím, že je víno v pořádku, nejprve ho kapku ochutnejte.

V případě, že hostíte větší společnost, nalijte vždy nejprve trochu vína sobě a pak ostatním hostům podle významu a stáří, i zde platí, že ženy mají přednost před muži.

Rozpitou lahev už nezátkujte, ale nechte ji dýchat na stole (bílé víno vyžadující nižší teplotu pro servírování nechte odpočívat chladicí nádobě). Jakmile lahev dopijete a načnete novou, vždy víno servírujte do čistých sklenic. I v případě, že naléváte víno stejné barvy.

Správná teplota

Pít víno nachlazené na správnou teplotu je alfou i omegou správného chuťového zážitku. Přesto je teplota často podceňovaná.

Na většině lahví s vínem najdete informace o tom, jaká je pro konkrétní lahev ideální servírovací teplota. Při absenci těchto informací se stačí řídit jednoduchým pravidlem:

  • Bílé víno by mělo být servírováno při teplotě 7–10°C. Počítejte s tím, že jakmile víno nalijete do sklenice, teplota okamžitě o pár stupňů vyskočí.
  • Červené víno se doporučuje pít při pokojové teplotě. Ta ve vinařském žargonu znamená 15– 18°C.
  • Růžové víno byste měli vychladit na 8–12°C a přestože se může servírovat i přímo na led, dejte si pozor na přechlazení. Pak by ztratilo svou hravost.
  • Oranžové víno si žádá servírovací teplotu 15–17°C a před podáváním mu prospěje dýchání. Stačí, když ho otevřete hodinu před tím, než hosté přijdou, aby se k němu dostal vzduch.

Nalévejte do správných sklenic

Kvalitní sklenice na víno by měla splňovat pár parametrů. Rozhodně by měla být z čirého skla, které nebude nijak zkreslovat barvu vína. Volte sklenice na delších stopkách, aby se daly pohodlně držet a při přípitku vydaly jiskřivý, zvonivý zvuk. Před tím, než do sklenice nalijete víno, pořádně ji vyleštěte a nechte vyvětrat.

Bílé víno se servíruje nejčastěji do tzv. tulipánů, sklenic, které se k hornímu okraji zužují a mívají objem od 150 do 400 ml. To je důležité pro správný rozvoj vůně – u bílého vína je žádoucí, aby se aroma drželo ve sklenici. V tulipánech můžete podávat i růžové víno.

Červenému a oranžovému vínu víc sluší rozměrnější číše, nejčastěji se jedná o tzv. typ balón. Velká sklenice kulatého tvaru a objemu až 500 ml umožní rozvinout aroma vína.

Rádi byste byli tím odborníkem, který vždy zvolí k jídlu to správné bílé víno

Víte, k jakému jídlu se nejvíce hodí které víno? Nalézt správný soulad mezi pokrmem a vínem je někdy umění, důležitou roli hraje například úprava pokrmu, použité suroviny, koření, charakter události, roční období, cena a například vlastní představy a preference.

Obecně lze říci, že čím delikátnější a jemnější pokrm, tím je třeba zvolit jemnější druh vína. Výraznější jídla je zase vhodné kombinovat s chuťově plnějšími víny a naopak.

Ochutnejte ostrou omáčku s lehkým vínem, v ústech vám vznikne „něco“ nevýrazného a naopak, když večeříte lehké jídlo a zapijete ho plným, mohutným vínem, výsledek nebude zrovna požitkem.

Víno a jídlo musí spolu „hrát“ stejnou hru, musí se vzájemně podporovat a doplňovat, žádný ?hráč? nesmí být dominantní, jedině tak docílíte nejlepší výsledek.

Je třeba také mít na paměti, že slaná chuť posiluje pocit hořkosti, hořká chuť zase pocit kyselosti, sladká chuť zmírňuje kyselou, slanou a hořkou. Musíme spojit dvě chutě, které se doplňují, jen tak vykouzlíme požadovanou harmonii chuti. Důležité je se soustředit na použité suroviny, tj. maso, zelenina, příloha, koření, složení omáček.

Kombinací je nespočet, je však důležité mít na paměti, abyste si jídlo opravdu vychutnali, je zapotřebí zvolit k jídlu to správné víno.

K jakému masu se hodí bílé víno?

Drůbeží maso – hodí se spíše k bílým, mírně aromatickým vínům. Určitě vyzkoušejte lehčí vína, jako například Müller Thurgau nebo Pálava.

Telecí maso – hodí se také spíše k bílým vínům, jako je například Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a Neuburské.

Bílé víno a ryba?

  • Vybíráte-li víno k rybě, zde hodně záleží na způsobu přípravy ryby.
  • K jemně upraveným rybám vybírejte lehké, suché, kabinetní víno s nižším obsahem alkoholu, hodí se například Veltlínské zelené či Neuburské.
  • K smažené obalované rybě jsou vhodnější plnější suchá vína, jaké například Rulandské bílé, Chardonnay či Ryzlink rýnský.
  • Uzené ryby se skvěle hodí k bílým vínům s odrůdou Veltlínské zelené či Rulandské bílé.
  • K mořským rybám se také skvěle hodí bílá vína jako Chardonnay, Rulandské bílé či Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský.
  • Štiku, kapra nebo pstruha si určitě vychutnáte s bílým vínem, jako například Neuburské, Aurelius, Ryzlink vlašský nebo Sylvánské zelené.

Bílé víno a sýry?

Mladé čerstvé bílé sýry se hodí k svěžím bílým vínům, jako např. Müller Thurgau, Veltlínské zelené či Neuburské.

  1. Plísňové sýry jako je hermelín je vhodné podávat k lehkým bílým vínům.
  2. Niva a sýry s modrou plísní se skvěle hodí k sladkým bílým vínům.
  3. Parmazán, čedar se hodí ke svěžím bílým vínům, například Veltlínské zelené.

Bílé víno a těstoviny?

Pokrmy obsahující těstoviny jsou ideální k plnějším bílým vínům.

Jaké bílé víno k dezertům?

  • K ovocným salátům se skvěle hodí Tramín červený.
  • Ke krémovým dezertům ochutnejte ledové víno nebo slámové víno.
  • Ke zmrzlině se pak nejvíce hodí sekty.
  • Obecně k dezertům se bude vždy hodit Sauvignon nebo Ryzlink vlašský.

Předkrmy a bílé víno

  1. K předkrmům se skvěle hodí lehká bílá vína, jako je například Muškát Moravský nebo Sauvignon.
  2. Podáváte-li si studenou rybu, ochutnejte k ní dobře vychlazený Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.
  3. Máte-li předkrm, který více kořenitý, doporučuji Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené.

  4. Je-li předkrm výrazný, například husí játra, sáhněte po Chardonnay nebo Pálava.
  5. Studené předkrmy – otevřete spíše Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Neuburské.
  6. Teplé předkrmy – skvěle se hodí Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava.

Polévky a bílé víno

  • I k polévce lze doporučit vhodné víno.
  • Zeleninové polévky – skvěle se hodí suchý Müller Thurgau nebo růžové víno.
  • Hovězí polévka – hodí se vyzrálé víno, například Neuburské.
  • Hutnější polévky – nejvhodnější je Sylvánské zelené nebo Rulandské bílé a Neuburské.

Přečtěte si také:

Pro všechny milovníky bílého vína – jak vybrat a jak servírovat

Zajímá vás tajemství výroby bílého vína

nebo přejděte na celou naši nabídku bílých vín v našem e-shopu

27.03.2015

Jak vybírat víno? Ne každé víno se hodí ke každému jídlu

Víno patří k chutnému slavnostnímu jídlu, avšak ke každému jídlu se nehodí každé víno. Víno má chuťově harmonizovat s vínem a zvyšovat tak chuťový požitek

Obecné zásady při výběru vína

Svěžejší víno patří k lehčím jídlům, výrazné víno k výrazným jídlům a ke sladkým jídlům je vhodné sladké víno. Víno není vhodné k jídlům, která jsou okyselená octem, víno je nevhodné podávat také k vejcím, zavařenině, zmrzlině a čokoládovým polévám.

Jaké víno podávat k předkrmům

K předkrmům se podávají lehká bílá vína, např. Muškát moravský, Sauvignon. K předkrmům nevýrazné chuti se hodí, Neuburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský. K předkrmům výraznější chuti je vhodné víno Müller Thurgau, Sylvánské zelené. Předkrmy s výraznou chutí, např. husí játra je vhodné doplnit bobulovými výběry, např. Chardonay, Pálava.

Jaké víno se hodí k polévkám

Polévky mohou být doplněny vínem, k zeleninovým polívkám je vhodný suchý Müller Thurgau nebo růžové víno. K hovězímu vývaru se hodí vyzrálé bílé víno, např. starší ročník Neuburského. K hustším bílým polévkám se podává kořenité Sylvánské zelené, suché Rulandské bílé, k boršči láhvově zralé růžové nebo plnější červené víno.

Jak podávat víno na svatební hostině

Jaké víno podávat k rybám

Bílé víno se podává k bílému masu, červené víno k tmavému masu. Bílé víno je vhodné k rybám, drůbeži, telecímu a světlým omáčkám, červené víno se hodí ke zvěřině, kachně, huse a chuťově výrazným tmavým omáčkám.

Jemně upravená ryba bývá doplněna lehkým, suchým, kabinetním bílým vínem s nižším obsahem alkoholu, např. Veltlínské zelené, Neuburské. K obalované a smažené rybě se lépe hodí plnější suché víno, Rulandské bílé, Chardonnay, vyzrálý Ryzlink rýnský.

Uzené ryby je vhodné kombinovat s pozdními sběry Veltlínského bílého vína, Rulandského bílého. Úhoř a grilované ryby mohou být podávány s lehčími červenými víny, např. Modrým Portugalem, Zweigeltrebe. K mořským rybám a plodům moře vždy podáváme bílé víno, které neutralizuje hořkou chuť mořské soli.

Jaká svatební jídla letí? Vyberte si menu pro svatební hostinu

Jaké víno podávat k masu a omáčkám

U mas, stejně jako u ryb vybíráme vína hlavně v závislosti na úpravě. Bílá vína, např. Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Neuburské Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, podáváme zejména k drůbežímu, telecímu, vařenému hovězímu masu. K masu s jemnou omáčkou je vhodné Veltlínské červené rané.

Červená vína, např. jakostní Rulandské modré se podává k těžší úpravě krocana, lehčí červená vína, Zweigeltrebe, Modrý Portugal se hodí k výraznějším úpravám hovězího masa. Ke grilovanému, pečenému prorostlému vepřovému masu podáváme velmi plná bílá vína, Rulandské šedé, Sauvignon, klaret, nebo jemnější červená vína, Modrý Portugal, Zweigeltrebe.

Plná a vyzrálá červená vína doplní chuť kořenitým masům, ať se jedná o skopové, zvěřinu, kachnu, husu nebo maso pernaté zvěře. Čím je tmavší maso a těžší úprava, tím je třeba volit vyzrálejší víno, např. starší ročník Frankovky nebo Svatovavřineckého.

Tučné maso je vhodnější kombinovat s mladým červeným vínem s vysokým obsahem tříslovin, jako je např. Cabernet Sauvignon, André, Dornfelder).

Přípravy na velký den: Dokonalá svatební tabule

Budete mít zájem:  Jak jojobový olej použít pro vlasy, obličej a tělo? mrkněte sem

Jaké víno podávat k sýrům

Nelze doporučit univerzální víno ke všem druhům sýra. K mladým čerstvým bílým sýrům jsou vhodná mladá svěží bílá vína, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Neuburské. Máslové sýry a sýrové pomazánky se podávají s plnějšími nazrálými bílými nebo růžovými víny.

Sýry s bílou plísní jsou lahodné s vyzrálým Rulandským, Neuburským, Sylvánským vínem. K tvrdým sýrům se podávají červená barrique vína a k sýrům s modrou plísní vyzrálá červená vína nebo výrazně sladká bílá vína, např. výběry z hroznů, bobulí.

Jaký alkohol se hodí na přípitek?

Jaká vína podáváme k dalším jídlům

K těstovinám se hodí Zweigeltrebe, Frankovka rosé, Svatovavřinecké rosé . Těstoviny lze doplnit plnějším bílým vínem, např. italským Pinot grisem. Pizze dodává lahodnou chuťChardonnay, Rulandské šedé.

Vegetariánská jídla a zeleninu doplníme víny Müller Thurgau, Veltlínským zeleným. K asijským jídlům se hodí tramín červený, Aurelius.

Jaká vína se hodí k dezertům a dalším sladkostem

Sladká, aromatická vína tichá i šumivá, např. výběry Tramínu, Sauvignonu a rýnského Ryzlinku se výborně hodí k dezertům, cukroví a sladkým jídlům. Ledové nebo slámové víno dodá sladkým dezertům jedinečnou chuť.

K ovocným salátům se doporučuje suché i polosuché víno, třeba Muškát moravský, Sauvigon nebo Tramín. Sorbety a zmrzliny se hodí spíše ke kávě než k vínu. Pokud však chcete k nim podávat víno, vhodné jsou bílé, růžové sekty.

Jak vybrat dobré víno

Hodně často vídávám lidi, kteří vběhnou do supermarketů, stoupnou si před přeplněné regály s víny a po chvíli bezradnosti si vyberou to nejlevnější víno.

Jejich výběr přitom neovlivňuje to, pro jakou příležitost víno kupují, k jakému jídlu je hodlají použít, ba dokonce ani typ nebo značka vína, ale pouze cena. A to pak může být příčinou mnoha zklamání. Bohužel, špatné víno nezachrání ani sebelepší sklenice.

Chcete se vyhnout trapasům, když hostům místo lahodného vína nabídnete absolutní patok? Pokusíme se vám poradit.

Základem každého dobrého výběru vína je čtení etiket. Na etiketě vinné láhve toho totiž naleznete mnoho.

Na každé vinětě naleznete označení výrobkové řady, odrůdu, druh vína, ročník sklizně (není to však povinný údaj), identifikaci původu vína, číslo výrobní šarže, údaj o obsahu cukru, uvedení provenience, údaj o barvě vína (není povinné), údaj o obsahu alkoholu, identifikační kód obalu, kam s odpadem, EAN, evidenční číslo jakosti, údaj o obsahu alergenu a objem. Je zde tedy dostatek informací, které by vám měli pomoci s výběrem vína.

Víno tedy můžete vybírat podle situace, druhu (barvy), odrůdy, obsahu cukru, kvality, stáří a ceny. Svůj výběr začněte pěkně z gruntu.

S výběrem vína začněte podle dané situace

Každá situace si totiž žádá jiné víno.

Zvažte proto předem, zda víno vybíráte k večernímu posezení, k večeři, jen pro sebe anebo i pro vaši polovičku, zda by víno mělo doprovázet nějaký pokrm (a jaký) anebo by víno mělo být podávané přátelům, na zahradní párty anebo obchodním kolegům. Dobře si čtěte etikety vína a v případě, že se nechcete doopravdy ztrapnit, vyhněte se supermarketům a navštivte specializovaná místa, kde vám s výběrem poradí.

Výběr vína k jídlu

Někomu se může zdát dokonalé sladění pokrmu s vínem velice obtížné. Inu, ne nadarmo si ty nejlepší restaurace k tomuto účelu zvou zkušené sommeliery. Avšak i když jste laici, může se vám výběr vína podařit, jestliže se budete držet několika pravidel.

Víno nesmí svou intenzitou přebít chuť pokrmu a naopak. Dále obecně platí, že k jemným jídlům se podávají jemná vína a čím je pokrm výraznější, tím si i více výrazné víno můžete dovolit. Také je známý „tahák“, že k bílému masu patří bílé víno a k červenému červené, ale zde si vás dovolím upozornit, že to nemusí vždy platit  (podrobněji čtěte zde).

Výběr podle druhu

Víno můžete rovněž vybírat i podle vlastních preferencí druhu, či jinak řečeno podle barvy. Každá barva vína má své zcela charakteristické chuťové vlastnosti.

Víno je vyrobeno z bílých hroznů, červených a modrých hroznů. Díky tomu si proto můžeme pochutnat na víně bílém, červeném a modrém.

Možná vás zaujme, že některá vína mají na štítku napsáno zelené (jako třeba Veltlínské), ale i ony jsou ve skutečnosti vyrobeny z bílých hroznů vína.

Bílé víno

Toto víno obsahuje minimum tříslovin, a proto je i chuťově ze všech druhů nejjemnější a uhlazenější. Bílé víno se hodí k rybám, bílému masu, k darům moře, k sýrům s bílou plísní a krájeným sýrům.

Růžové víno

Růžové víno obvykle oplývá ovocnou chutí, jsou lehká a ideální pro letní období. Velmi dobře sedí k salátům, a proto se hodí na zahradní party, k bazénu, nebo letnímu posezení. Růžové víno je vhodné podávat k zeleninovým anebo těstovinovým salátům. Skvělý je z něj i vinný střik. Pít jej však můžete po celý rok.

Červené víno

Červená vína obsahují nejvíce tříslovin. Jejich chuť je také nejvýraznější a nejplnější. Umí pěkně rozehřát. Červenému vínu velice svědčí partnerství se zvěřinou, tmavým masem, se sladkovodními rybami, tmavými sýry a sýry s výraznou chutí. Červené víno patří na slavnostně prostřenou tabuli, ale hodí se i k večernímu relaxu anebo k posezení s přáteli.

Podle obsahu cukru

Podle obsahu cukru se víno dělí na suché, polosuché, polosladké a sladké víno.

Suché víno

Toto víno milují skutečné milovníci vína, kteří postupně ze sladších variant uchylují k těmto vskutku čistým vínům. Suché víno preferují, ale i ti, kteří sladké vína nemusí. Toto víno je nejvhodnější pít i tehdy, pokud se snažíte o zhubnutí anebo udržení si štíhlé linie.

Polosuché víno

U polosuchého vína záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná (podle toho také obsahuje i různou kyselinku). Čím větší obsah kyselinky víno má, tím víc se bude víno zdát sušší a obráceně.

Polosladké víno

Polosladké víno je bohatší na přírodní cukr. I toto víno může být ovlivněno kyselinou, ale již ne tak významně, jak tomu je u polosuchého vína.

Sladké víno

Vysoká cukernatost se nachází v dražších vínech a u speciálních vín. Levnější sladká vína obvykle nevěstí nic dobrého, protože zde pak nejde o přírodní cukernatost, ale o umělé doslazování. Kvalitní sladká vína se nekonzumují ve velkém množství, ale naopak jen v malém množství, často jako přípitek, v rámci slavnostních příležitostí a zcela výjimečných okamžicích.

Výběr vína podle odrůdy

Každá odrůda vína má svou typickou chuť, barvu i vůni.

Jednotlivé vlastnosti se však od sebe mohou lišit i v závislosti na ročníku, místě, kde byly hrozny vypěstovány, jaké je technologické vybavení vinařského sklepa a také na zkušenostech vinaře.

Jednoduše to znamená, že není Sauvignon, jako Sauvignon. Navíc každý z nás má rád něco jiného, a proto je zde zapotřebí zkoušet a ochutnávat, abyste si našli to své.

Výběr vína podle kvality

Vybírání vína není jednoduché. Různých vín je mnoho, na etiketě je spousta informací, která ne každému něco řekne, avšak poznámka o jakosti vína je rozhodně dobrým vodítkem.

Stolní vína

Stolní vína jsou nejlevnější a jsou také nejméně kvalitní. Tato vína se často doslazují běžným řepným cukrem, nesmí být u nich uvedena země původu, ani cukernatost. Stolní víno mnohdy představuje směsici různých odrůd z různých zemí. Trošku lépe jsou na tom Zemská vína, která sice jsou také stolní vína, ale platí na ně alespoň pravidla o minimální cukernatosti.

Vína jakostní a známková

Konečně něco lepšího. Jde o víno, které se vyrábí pouze z hroznů jedné vinařské oblasti, kde se rovněž po sběru musí i zpracovat. Bohužel se tyto vína přislazují.

Přívlastková vína

Jakostní víno bez přidaného cukru z jedné vinařské oblasti, jehož odrůda, původ i hmotnost jsou úředně prověřeny, se mohou pochlubit označením přívlastkové víno. Nutno říct, že i těchto vín může být hned několik typů, a to:

– Kabinetní

Víno suché, příjemně lehké a levnější.

– Pozdní sběr

Pozdní sběr je přirozeně více cukernatý.

– Výběr z hroznů

Výběr z hroznů má předepsanou ještě vyšší cukernatost, plnější chuť a obvykle obsahují více alkoholu.

– Ledová a slámová vína

Jsou vůbec ta nejdražší vína, jelikož jsou i nejvzácnější. Jde o velmi sladká vína. Jejich výroba je velmi náročná s nepředvídatelným výsledkem.

Botrytický výběr

Víno s tímto označením je vzácné a je vyráběno z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou.

Vybírání vína podle stáří

Vína si můžete vybírat i podle ročníku. Na výběr také máte mladá vína, vyzrálá vína a archivní vína. Mladé víno vyniká svou ovocnou chutí a vůní. Jde o vína vyrobená z hroznů v České republice a jedná se o Svatomartinské víno. Mladé víno z Francie je pak známo jako Beaulejaus.

Jde o vína nevhodná k dlouhému skladování. Vyzrálá vína lze popíjet celoročně a jedná se o velmi rozšířenou skupinu. Archivní vína jsou starší a do prodeje daná minimálně tři roky po sklizni hroznů. Barva vína je sytá a v chuti naleznete tzv. ležácký buquet a má i zcela jedinečné aroma.

Víno si samozřejmě můžete vybírat i podle země původu. Mezi nejoblíbenější a nejuznávanější jsou vína z Francie, Itálie, Jihoafrické republiky, Chile, Argentiny, Austrálie. Pozor nezapomínejte však na česká vína, právě ta v posledních letech totiž sbírají jednu cenu za druhou.

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *