Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Grilování s rodinou a přáteli vytváří uvolněnou atmosféru, díky které se stalo neodmyslitelnou součástí teplých letních večerů.

Doby, kdy jsme grilovali pouze různé druhy uzenin a kuřecích plátků, jsou již naštěstí ty tam. Současné grily toho zvládnou daleko více.

Máte chuť na pizzu? Ani to není vůbec žádný problém, stejně jako třeba palačinky nebo pravé italské rizoto. Stačí si jen vybrat ten správný gril, k němu pár doplňků a můžete začít.

Jak vybrat a nesáhnout vedle? Není to nic těžkého. Stačí mít jasno v důležitých výběrových aspektech. Předtím, než se půjdete podívat po nějaké nabídce, byste si měli ujasnit odpověď na několik základních otázek:

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Kde budete grilovat?

Otázka „kde“ je klíčová. Pomůže vám jak s rozhodnutím mezi třemi základními druhy grilů dle využívaného zdroje žáru, tak s tím, jak moc by měl být skladný.

Jak často budete grilovat?

Je logické, že čím více hodláte gril využívat, tím více by toho měl vydržet a tím méně by měl být náročný na údržbu. Svou roli tak bude hrát druh použitých materiálů, provedení a robustnost.

Pro kolik osob budete grilovat?

Počet osob hraje důležitou roli ve výběru vhodné velikosti grilu. Je rozdíl, zda jste čtyřčlenná rodina, která většinou griluje jen sama pro sebe, nebo zda na grilování rádi a často zvete spoustu přátel.

Jaké pokrmy budete grilovat?

Jak jsme na začátku naznačili, lze dnes na grilu připravit takřka cokoliv. Ovšem pokud to zakoupený gril umožňuje. Pokud nechcete být v kreativitě omezeni, budete se zajímat o to, jaké grilovací techniky vám ten který model grilu umožní a zda lze k němu dokoupit potřebné kompatibilní příslušenství.

Kolik peněz chcete do grilu investovat?

Ať už budete kupovat gril uhelný nebo plynový, vždy bude pořizovací cena přímo odvislá od kvality a nabízených možností. Cenové rozpětí grilů je opravdu veliké. Maličký přenosný gril na dovolenou koupíte za pár stovek, plně vybavený gril pro velké zahradní párty bude pravděpodobně stát i několik desítek tisíc.

Základní rozdělení grilů je dle využívaného zdroje žáru:

  • plynové (propan-butan)
  • uhelné (dřevěné uhlí a brikety)
  • elektrické (230V)

Nevíte, jestli si vybrat gril plynový, uhelný nebo elektrický? Přečtěte si náš článek „Plynový, uhelný nebo elektrický gril?“, v kterém do detailu probíráme všechny zásadní výhody a nevýhody každého z nich.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

9 nejdůležitějších rad, které bystě měli mít vždy na paměti

Ať už budete kupovat gril uhelný, plynový nebo elektrický, vždy se zajímejte o to nejpodstatnější:

Bytelnost a stabilita konstrukce – velmi důležitý aspekt při výběru grilu. Snadno se totiž může stát, že o zapálený gril zavadíte vy nebo děti. Stabilní gril s bytelnou konstrukcí ustojí i poměrně dost velké šťouchnutí a nic se tak nestane. Chatrné grily, u kterých se pro co nejnižší cenu šetřilo na materiálu, může povalit i nenadálý poryv větru a vše může skončit popáleninami či požárem.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Víko – rozhodně nekupujte gril, který by neměl víko. To je dobré nejen z hlediska bezpečnosti, ale i nutné pro přípravu celé řady pokrmů, na které musí při přípravě působit teplo i z vrchu. Komfort poskytují grily, které vyřešené snadné zavěšení odklopeného víka.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Teploměr – dobrý gril je vždy vybaven teploměrem umístěním na víku. Pouhým pohledem na něj zjistíte, zda je již gril rozpálen, či zda v průběhu grilování působí na pokrm ta správná teplota.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Odkládací plochy – dobrý gril disponuje alespoň jednou odkládací plochou, ty lepší jich mívají více. Velice často budete potřebovat obě ruce volné a mít si kam odložit, aniž byste museli ke grilu stěhovat další nábytek či obtěžovat hosty, bývá v tu chvíli k nezaplacení.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Materiál a povrch kotlíku a víka – nejlepší variantou je dostatečně silný plech s kvalitní smaltovanou povrchovou úpravou – takový vydrží nejdéle a vyžaduje nejmenší údržbu. Špatné nejsou ani grily z nerezu. Vyhněte se grilům ze slabého plechu opatřených jen nástřikem. Takový dlouho nevydrží a po dvou sezónách už ani nebude vypadat hezky.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Druh mřížky / roštu – spokojeni budete s kovovým roštem (mřížkou) opatřeným smaltovaným povrchem, který se navíc velmi snadno čistí.

Je dobré, existuje-li možnost dokoupit si k vybranému modelu grilu např. také rošt litinový, který je sice dražší, zato velmi dobře vede a udržuje teplotu.

Nejméně kvalitní variantou jsou kovové rošty opatřené povrchovou úpravou v podobě niklu nebo ještě hůře chromu.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Teplotně izolovaná madla – to se týká zejména madla na víku. Navlékat si neustále rukavici, byť jen chcete pokrm zkontrolovat nebo upravit teplotu, není zrovna pohodlné.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Pojezdová kolečka – pokud budete gril po každém grilování přesouvat na skladovací místo, zajímejte se také o robustnost a velikost pojezdových koleček.

Obzvláště důležité je to u grilů plynových převážených společně s bombou – jsou těžší a hůře se s nimi manipuluje, obzvláště nepotrpíte-li si na anglický trávník.

Určitě také oceníte výškově nastavitelné nožičky k vyrovnání grilu na ne příliš rovném povrchu.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Příslušenství – nezapomeňte se zajímat o to, jaké příslušenství je dostupné pro ten který model grilu. Dobrý výrobce grilů nabízí ke svým modelům celou řadu volitelného příslušenství.

Může se jednat o nejrůznější litinové mřížky a kontaktní desky, otočné rožně, pizza kámen, pánve a další vychytávky, díky kterým si nekoupíte jen gril, ale plnohodnotnou zahradní kuchyň.

Prohlédněte si následující fotogalerii, abyste získali přehled o nejrůznějším možném příslušenství.

  • Pamatujte, že dobrý výběr grilu vám přinese více užitku a méně starostí.
  • Přečtěte si také články:
  • Plynový, uhelný nebo elektrický gril?
  • Grily Weber – když se spokojíte jen s tím nejlepším

Jak vybrat plynový gril

Poradíme vám, na co si dát pozor a co zohlednit při výběru plynového grilu. Ať už chcete grilovat pro čtyřčlennou rodinu, nebo pro celé sousedství, určitě si vyberete ten pravý model.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko Na plynovém grilu připravíte pochoutky pro sebe, celou rodinu i přátele. Na obrázku je model Campingaz 4 Series RBS LXS.  

Opět jsme se dočkali grilovací sezóny. Šťavnaté grilované maso nebo ryba, křupavá zelenina a pečivo, klobásky a špekáčky, rozehřáté sýry… Lahodné pochoutky z grilu povýší šťastné chvíle s rodinou a přáteli na ještě vyšší úroveň.

Jak správně připravit středně propečený steak vás (dnes) nenaučíme, ale poradíme vám s výběrem grilu – konkrétně si řekneme, jak vybrat venkovní plynový gril.

Obsah článku:

Plynový gril: Výhody a nevýhody

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko Nejzákladnější „párty“ modely plynových grilů mohou být kompaktní a lehké.

První, co budete při výběru grilu řešit, je právě zdroj energie: plynový gril, nebo gril na dřevěné uhlí?

Práce s grilem na dřevěné uhlí má svoje kouzlo. Bývají zpravidla lehčí a kompaktnější a levnější na pořízení, pokud tedy nekupujete speciální gril na dřevěné uhlí s udírnou.

Určitě ovšem počítejte s vyššími náklady na provoz.

Za zmínku nicméně rozhodně stojí, že gril na dřevěné uhlí může být i „jednorázový“ nebo opravdu velmi příležitostný – takový může stát klidně i méně než 300 Kč (ne, nula nám tam nechybí) a tvoří ho jen nožičky, ohniště a rošt.

Pokud to ale s grilováním myslíte vážněji, mají plynové grily značné množství výhod.

Sice jsou zpravidla dražší na pořízení, ale ve výsledku ušetříte na provozu, protože cena plynu je nižší než cena dřevěného uhlí. Práce na plynovém grilu je také pohodlnější.

Zapalování je okamžité a vždycky bezproblémové (samozřejmě pokud není gril vadný nebo láhev na plyn prázdná).

Nemusíte do něj přikládat ani řešit vyhasnutí – kapacita běžné lahve vystačí na dlouhou dobu grilování, v závislosti na výkonu grilu řekněme 5–10 hodin provozu.

Plynové grily jsou dražší na pořízení, ale vyváží to levnějším provozem.

Už jsme říkali, že plynový gril je určený pro uživatele, kteří si chtějí lahodné grilované pochoutky připravovat častěji, ve větším množství a dlouhodobě – jde tedy o trochu větší investici než u jednoduchého grilu na dřevěné uhlí. Pořizovací ceny ale v žádném případě nejsou extrémní.

Pokud grilujete pro sebe nebo pro menší rodinu, seženete bez problémů plynový gril do 5 000 Kč. Bude mít například menší výkon (mj. menší počet hořáků), ale určitě nemusí mít špatnou výbavu. Ověřte si nicméně, že má gril dostatečně pevnou a stabilní konstrukci.

  • Větší, robustnější a výkonnější grily s pokročilejší výbavou, které nakrmí i hosty na sousedské/přátelské grilovačce, pak obvykle pořídíte v kategorii do 10 000 Kč.
  • Dražší modely nad 10 000 Kč pak ocení uživatelé, kteří vyžadují speciální funkce, pokročilé systémy grilování, vysoký výkon… Jinými slovy, pokud grilujete celé léto několikrát do týdne, vyplatí se sáhnout po tom nejlepším.
  • Podívejme se postupně na základní parametry, které byste měli zohlednit při výběru.
  • Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Systém grilování: Jak funguje plynový gril?

Asi vás neohromí zjištění, že plynový gril funguje na plyn. Konkrétně jde o propan nebo propan-butan (zpravidla si můžete vybrat).

Zajímavější a zásadnější je samotný systém ohřevu.

Z módy vycházejí lávové kameny. Ty se rovnoměrně rozehřívají, takže se velmi dobře hodí například na přípravu masa a zeleniny, a navíc zachycují odkapávající tuk. To je ale zároveň kámen úrazu.

Budete mít zájem:  Alergie Na Plísně A Roztoče?

Zachycený tuk se může vznítit, což nejen zničí připravované jídlo, ale také způsobuje riziko vzniku požáru.

Navíc se lávové kameny musí pravidelně měnit (obvykle každou sezónu) a samozřejmě nejsou zadarmo.

Na řadu tedy přicházejí ocelové profily, někdy též nazývané flavorizéry, protože jídlu dodávají aroma tím, jak se z nich během přípravy odpařuje tuk a šťáva.

Alternativně nabízejí výrobci rošty, které ale nejsou perforované přímo nad hořáky. Tuk se nemá jak vznítit – odtéká pryč od ohně, zpravidla do vyhrazené nádobky, kterou poté vyčistíte.

Existují také grily s pokročilou technologií RBS (Radiant Burner System), které mají zdroje tepla umístěné po stranách.

Velikost a výkon: Pro menší rodinu, nebo všechny sousedy?

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko Teploměr ve víku vám usnadní přípravu.

V závislosti na tom, pro kolik lidí chcete nejčastěji grilovat, byste měli pořídit dostatečně výkonný gril s dostatečně velkou grilovací plochou. Nejde ani tak o to, že by se maso připravovalo rychleji (fyzika funguje i v gastronomii), ale spíše o to, jestli můžete připravit večeři pro více hostů zároveň, nebo někdo bude čekat na klobásu hodinu.

Výkon se udává zpravidla v kilowattech (kW), hodně napoví také počet hořáků. Gril by měl mít nejméně dva hořáky, u lepších modelů ale najdete spíše tři a více.

Každý by měl mít samostatnou plynulou regulaci.

Výkon pak může být například pouhé 2 kW u nejzákladnějších malých plynových grilů na příležitostné použití, nebo například vysokých 24 kW u velkých prémiových plynových grilů se sedmi hořáky a top výbavou.

Grilovací plocha začíná na cca 1 500 cm², což stačí pro čtyři osoby, větší grily klidně nabídnout i více než 3 000 cm².

V centimetrech čtverečních se dobře srovnává, protože jde o jedno číslo, jednu celkovou plochu. Reálně si ale většina lidí lépe představí plochu jako čtverec nebo obdélník, u kterého znají rozměry stran.

Takže pro představu: grilovací plocha o rozměrech (například) 70 × 45 cm by měla 3 150 cm².

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko Výkonný gril s velkou grilovací plochou.

Kvalitní a stabilní konstrukce

Ještě než se podíváme na hořáky a rošty, zaslouží si pozornost konstrukce grilu jako celek. Naprostou prioritou je stabilita, a nejde přitom jen o to, aby se gril neviklal, ale také aby ho například nepovalil závan větru.

Pokud tedy nehledáte vyloženě přenosný gril (i takové existují, i když u plynových je to výjimka), volte co možná nejmasivnější a nejbytelnější konstrukci.

Jako u každého výrobku samozřejmě záleží také na kvalitě zpracování a povrchu – určitě nechcete, aby gril začal reznout, byl oprýskaný, zasekávaly se mu panty, snadno se na něm tvořily prohlubně apod.

Materiály sledujte také u hořáků (měly by být například nerezové či keramické) a u grilovací plochy. Ta bývá nejčastěji nerezová, nebo ještě lépe litinová, případně navíc se smaltovaným povrchem.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko Ne všechny plynové grily mají velké, „skříňové“ provedení.   

Víko ideálně s teploměrem

Přímé × Nepřímé grilování Při přímém grilování umísťujete jídlo nad oheň, takže je příprava intenzivní a rychlá. Grilují se tak například kousky masa, zeleniny, pečivo apod.

Nepřímé grilování se hodí při přípravě větších

pokrmů, které se musí důkladně prohřát (jinak by byly spálené na povrchu a syrové uvnitř) – například celého kuřete. Potraviny umístíte mimo přímý oheň a sklopíte víko, aby z grilu neunikalo

teplo, takže funguje podobně jako trouba.

Víko (resp. poklop) je u plynových grilů standardní součástí výbavy. Samozřejmě ho nemusíte používat – záleží na vašem stylu grilování –, ale je nutné, pokud chcete grilovat nepřímo.

Velkou výhodou je, když je ve víku integrovaný teploměr. Vždy tak víte, že se potraviny (například maso) připravují při optimální teplotě, kterou případně můžete snadno upravit.  

Komfort při manipulaci i při (a po) grilování

Plynové grily jsou těžké i samy o sobě, natož ještě s plynovou bombou (která může vážit i přes 20 kg). I kdybyste měli na gril stálé místo, je pravděpodobné, že občas jím budete potřebovat manipulovat. V tom případě jsou nutností kolečka, a to alespoň dvě, ideálně čtyři.

Základem pro komfortní přípravu pokrmů je dostatek odkládacího prostoru. Gril by měl nabízet inteligentně řešené odkládací plochy (nejčastěji po stranách) a také dobře vymyšlený vnitřní prostor.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko G21 Oklahoma, BBQ Premium Line není velký gril, ale odkládací plochy má řešené výborně.  

Plynový gril nebudete zapalovat ručně, ale musíte si vybrat mezi elektrickým a piezo zapalováním. První je bateriově poháněné a používá se pohodlněji. Druhé je mechanické (využívá křesadlo), takže vyžaduje trochu více síly při stisknutí tlačítka, ale zase nevyžaduje napájení.

Po grilování musíte gril vyčistit. Zjistěte si, jak má řešený například sběr tuku, konkrétně například jak se vyjímá odkapávací miska a jak se čistí. Některé modely také nabízejí rošty, jež je možné umývat v myčce nádobí, což vám ušetří spoustu času i dřiny.

Užitečné funkce „navíc“

Lepší grily nabízejí dodatečné boční hořáky, které využijete například k udržování teploty jídlo nebo na přípravu omáček. U některých modelů může jít také o extra výkonné hořáky, jež například rychleji zatáhnou maso, aby zůstalo i po ugrilování dokonale šťavnaté.

Lákavou „extra“ výbavou může být například také grilovací jehla (rotisserie).

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko Rožnicí sada je u některých grilů součástí výbavy, k jiným ji můžete dokoupit.

Na co ještě nezapomenout?

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

K plynovému grilu budete potřebovat nejen láhev s plynem, ale také si musíte ověřit, že máte potřebnou přípojku, jež není vždy součástí balení grilu. Při práci oceníte grilovací nářadí a za zvážení stojí také příslušenství. Někteří výrobci ke svým grilům nabízí i ochranné obaly proti povětrnostním podmínkám.

A nakonec samozřejmě zvažte také design. U grilů je stejně jako u jiných spotřebičů nejdůležitější funkčnost, ale protože se na něj budete dívat dlouhé roky, je důležité, aby se vám váš nový gril líbil.  

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

***

Doufáme, že teď pro vás bude výběr plynového grilu hračka a už v duchu vymýšlíte, jakou pochoutku si připravíte jako první. Přejeme dobrou chuť!

Všichni rychle ke grilu!

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Gril na dřevěné uhlí Major Black se systémem Quick Start a Quick Stop. Obsahuje rošt, který lze nastavit do čtyř poloh, gril je vybaven chromovanou ohřívací mřížkou. Průměr roštu 50 cm, výška grilu 97 cm a hmotnost 10,2 kg. Nyní v akční nabídce za 2900 Kč. www.mountfield.cz

Léto je v Čechách poměrně krátké, chvíle strávené v klidu zahrady vzácné a společnost skvělých přátel výjimečná. Není tedy proč otálet, je nejvyšší čas připravit se na grilovací sezonu a vše si pečlivě nachystat.

Nebudeme zbytečně dlouho chodit kolem horké kaše, pojďme si říci, co trh s grily nabízí a jak na ně, abyste si vybrali ten opravdu nejvhodnější. Na výběr máte grily elektrické, na dřevěné uhlí a plynové, pozadu nezůstávají ani lávové a kontaktní.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Přenosný plynový gril TravelQ™ TQ285 s dvěma trubkovými nerezovými hořáky a grilovací plochou 1840 cm2 má litinové smaltované tělo, půlený vlnitý litinový rošt, skládací nožičky (vejde se pohodlně do kufru auta) a kvalitní konstrukci značky Napoleon®. Výrobce poskytuje prodlouženou desetiletou záruku. Za 8490 Kč na www.napoleongrily.cz.

ELEKTRICKÉ GRILY  Elektrický gril je ideální parťák pro chladnější období nebo pro grilování na terase či dokonce v uzavřených prostorech. Jeho největší výhodou je snadná manipulace a rychlost přípravy na grilování, můžete na něm nachystat i fondue nebo raclette.

Malou nevýhodou může být absence pověstné vůně, která vzniká při grilování na grilu na dřevěné uhlí. A vždy k jeho zprovoznění potřebujete přívod elektřiny.

 Při výběru elektrického grilu se zaměřte na kvalitu grilovací desky – měla by mít nepřilnavou povrchovou úpravu a možnost variabilního nastavení teploty, důležitý je i nastavitelný sklon spodní desky, aby se mohl odvádět přebytečný tuk do odkapávací misky. Ta by měla být vyjímatelná, výška horní desky pak snadno nastavitelná.

Jako praktický pomocník není špatná ani světelná indikace provozu grilu a stavu teploty. Kromě větších variant elektrických grilů, u kterých se sejde celá rodina, existují i grily malé, kompaktní, s nepřilnavou tefl onovou deskou, v níž je zabudována spirála pro ohřev. Ta musí být vysoce výkonná a kvalitní, jedině tak je schopna něco opravdu ugrilovat.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Správně propečený steak? Vyzkoušejte teplotní sondu Steak Champ s LED indikací. Požadovaný stupeň propečení steaku je určen elektronicky a potom opticky signalizován. Na výběr samozřejmě klasika – rare, medium rare, medium a medium well. Cena 990 Kč. www.gril.cz

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Kontaktní plynový gril se třemi trubkovými hořáky z nerezu a konstrukcí z akátového dřeva.

Grilovací plocha je rozdělená na litinový tál a rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, drůbeže, paelly či asijských pokrmů na pánvi wok. Zapalování je elektronické, teplotu lze snadno regulovat.

Hmotnost 45 kg, rozměr grilovací plochy 2800 cm2. Cena grilu 9499 Kč, pánve wok 899 Kč a pizza keramického kamene 899 Kč. www.campingaz.com/cz

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Kontaktní plynový gril se třemi trubkovými hořáky z nerezu a konstrukcí z akátového dřeva.

Grilovací plocha je rozdělená na litinový tál a rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, drůbeže, paelly či asijských pokrmů na pánvi wok. Zapalování je elektronické, teplotu lze snadno regulovat.

Budete mít zájem:  Prodávají se na internetu padělky parfémů? Ne, říká odbornice

Hmotnost 45 kg, rozměr grilovací plochy 2800 cm2. Cena grilu 9499 Kč, pánve wok 899 Kč a pizza keramického kamene 899 Kč. www.campingaz.com/cz

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Kombinace lounge zahradního stolu s grilem na dřevěné uhlí z kolekce Jamie Oliver.

Stačí nasypat dřevěné uhlí, nasadit mřížku a můžete grilovat, nemusíte se bát, že se spálíte – teplejší je pouze blízké okolí grilu. V ceně 14 890 Kč je i vidlice na oheň, kryt proti jiskrám a grilovací mřížka.

A pokud zrovna negrilujete, můžete do stolu vložit nerezovou nádobu s ledem a vychladit šampaňské nebo bílé víno. www.hartmanczech.cz

GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ  Pořád patří mezi stálice a vítězí i v počtu prodaných kusů. Důvodem je určitě nižší pořizovací cena a oblíbenost kvůli snadné manipulaci a jistě i vůni, která se z nich při grilování line.

Žár vzniká spalováním kousků dřevěného uhlí – které připravit tak, aby bylo ideální pro grilování, není žádná legrace a vyžaduje to určitou zkušenost a hlavně trpělivost.

 Až budete gril vybírat, chtějte s výškově polohovatelným roštem, ovládáním přívodu vzduchu, samostatnou nádobou na popel (ideální je nerezová), s víkem na přiklopení (s ventilačním otvorem) a s kvalitními držadly z termoplastu.

Samozřejmostí by měla být i kolečka, abyste si gril mohli přemístit, kam potřebujete. Měli byste také vědět, že při grilování tuk odkapává přímo na dřevěné uhlí, čemuž se můžete částečně vyhnout buď tím, že pečlivě regulujete teplotu, nebo použitím sběrné misky, kterou položíte rovnou na uhlíky.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Hyundai Raclette gril GR938 zvládne jak křupavý toustík, tak propečený steak, a navíc ho můžete použít i pro přípravu raclette – obsahuje totiž i osm pánviček s nepřilnavým povrchem, které mají tepelně izolované rukojeti.

Můžete jej použít na zahradní party, doma či na terase. Potěší velká grilovací plocha (450 x 300 mm) z hliníku s nepřilnavým povrchem – hladkým pro steaky, slaninu, vajíčka a žebrovaným pro přípravu masa, ryb nebo zeleniny. Grilovací plotýnky lze mýt v myčce.

Za 1499 Kč na www.hyundai-electronics.cz.

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Pokud nejste příznivci masa, a přesto chcete u grilování s přáteli být, pořiďte si vlastní výzbroj, kterou vám budou všichni závidět. Krabice TJENA s přihrádkami (99 Kč) a dóza KORKEN s víkem z čirého skla (59 Kč). www.ikea.cz

Elektrický kontaktní gril Catler GR 8012 tvoří dvě grilovací desky, spodní hladká a horní s žebrováním.

Při grilování tak můžete gril buď otevřít a připravovat jídlo jako na barbecue grilu, nebo horní desku přiklopíte a pokrm opékáte současně zespodu i shora.

Hladká plocha je ideální na steaky, na žebrované části můžete opékat ryby, ovoce i zeleninu nebo třeba krkovičku. S přiklopenou horní deskou vykouzlíte zapečené sendviče nebo panini. Cena 6490 Kč. www.catler.cz

10 TIPŮ, JAK VYBRAT GRIL  ◗ Ujistěte se, že je dostatečně stabilní (tedy těžší a masivní, aby ho vítr nepřevrátil).  ◗ Upřednostněte vždy kvalitní materiál jak grilovací, tak podstavné plochy (nožiček) a zároveň snadnou mobilitu grilu.  ◗ Ověřte si kvalitu jak vnitřní, tak vnější povrchové úpravy.

  ◗ Rošt vybírejte jednoznačně nerezový nebo litinový a ideálně s co největší grilovací plochou.  ◗ Pokud si koupíte gril v rozmontovaném stavu, ujistěte se, že máte všechny potřebné komponenty a šroubky (těch by nemělo být příliš – čím složitější sestavování grilu, tím větší riziko, že se šroubky budou později uvolňovat).

  ◗ Víko grilu musí perfektně „sedět“ a těsnit. Zvolte takové, jehož součástí je teploměr a snadno ovladatelná ventilace.  ◗ Stejně důležitá jsou i všechna držadla a úchyty – měla by být pevná, neklouzavá a z termoplastu, aby šla kdykoliv snadno uchopit.  ◗ Před koupí grilu si ujasněte, kde, jak často, co a pro kolik osob budete grilovat.

 Pro čtyřčlennou rodinu se doporučuje gril s velikostí grilovací plochy alespoň 1500 cm2.  ◗ Zvažte i vaše finanční možnosti – vždy upřednostněte skutečnou kvalitu před podezřele levnými kousky, na druhou stranu ale nemusíte investovat do velkého drahého grilu, když budete grilovat sporadicky a pouze ve dvou.

  ◗ Důležité je i to, kam gril uložíte na zimu – i to hraje roli při jeho výběru.

Plynový gril Meteor 4 Red se stříbrnými regulátory má čtyři hořáky, postranní plotýnku, litinový rošt, odkapávací plech a misku na tuk, odkládací mřížku pod víkem, piezoelektrické zapalování, víko s teploměrem, kolečka a zvládne pohostit až 12 osob. Díky poklopu bude navíc vše perfektně propečené. Akční cena 7800 Kč. www.mountfield.cz

Přenosný elektrický gril Concept GE-3921 s nepřilnavým a snadno udržovatelným povrchem umožňuje grilovat i několik pokrmů najednou. Neobtěžuje sousedy kouřem, není třeba si při něm špinit ruce uhlím, a navíc se nic nepropálí. Pokud se přižene přeháňka, stačí ho jen odnést pod střechu a můžete klidně pokračovat dál. Cena 999 Kč. www.my-concept.cz

Systém Gourmet BBQ nabízí bohaté příslušenství grilovacích doplňků ke grilům Weber® – základem je dvoudílný rošt s vyjímatelnou střední částí, kterou lze nahradit třeba pánví wok (1929 Kč), kamenem na pizzu (1369 Kč), mřížkovaným litinovým roštem na steaky (1369 Kč) nebo stojanem na kuře (1639 Kč). Systém lze umístit do grilů Weber® na dřevěné uhlí o průměru 57 cm. www.weber.com

Plynový zahradní gril Napoleon LE485RSIBPSS z řady LE3 s dvěma masivními litinovými rošty a infračervenou zónou Sizzle Zone ™ pro perfektní přípravu steaků je vybaven nerezovými bočními odkládacími plochami a integrovanými držáky kuchyňského náčiní.

Technologie iGLOW ™ podsvícení umožňuje grilování i po západu slunce díky osvětlení ovládacích knofl íků a grilovací plochy. Univerzální LE Serie je k dispozici ve verzi na propan i zemní plyn, zvolit si můžete nerezovou ocel nebo černou barvu. Cena 36 890 Kč.

www.gril.cz

Revoluci v grilování přináší bezkouřový gril Lotus Grill. Uhlí je rozpálené do tří minut, snadno se umyje v myčce a hlavně – žádný kouř ani zápach, takže nejen že už nebudete grilováním obtěžovat sousedy, grilovat můžete dokonce i na balkoně v paneláku! Za 4399 Kč na www.bonami.cz.

PLYNOVÉ GRILY  Zde je nabídka velice pestrá, můžete si vybrat buď gril kontaktní, lávový, nebo s technologií RBS.

 Lávové grily jsou velmi oblíbené – hořáky jsou doplněny o lávové kameny, které plyn zahřívá, kameny teplo absorbují rychle a jejich porézní povrch většinu odkapávajícího tuku vstřebává, čímž se snižuje produkce škodlivin a minimalizuje se i možnost vzplanutí.

Výborná je i samočisticí schopnost lávových kamenů, odpadá odstraňování tuku a popele – po skončení grilování rozpálíte lávové kameny po dobu pěti minut na maximální teplotu a tím se všechny nečistoty samy vypálí. Drobnou nevýhodou může být, že kameny vydrží bezvadně fungovat asi jen jednu dvě sezony, pak se začnou drolit a je nutné je vyměnit za nové.

 Správně konstruovaný plynový gril by měl mít možnost zažehnutí každého hořáku zvlášť a funkci piezo zapalování, nepodceňte ani materiál, z něhož jsou hořáky vyrobeny – nejlepší je nerezová ocel. Při koupi se ujistěte, zda je součástí balení i propanbutanová láhev, a detailně se informujte na její připojení ke grilu.

BBQ grilovací rošt na ryby, 58 x 12,5 cm, 219 Kč. www.butlers.cz

BBQ kulatý gril s kolečky pro snadnou manipulaci, za 1490 Kč na www.butlers.cz.

BBQ přenosný gril – ideální na kempování nebo na balkon, za 449 Kč na www.butlers.cz.

RBS A KONTAKTNÍ GRILY  Pokud chcete vyzkoušet modernější způsob grilování, pořiďte si gril s technologií RBS (Radiant Burner System). Keramické hořáky jsou rozmístěny po bocích grilu, a tak pokrm grilují pěkně ze všech stran, navíc je vyloučeno vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv.

Také regulace teploty je u tohoto druhu grilu přesnější a lávové kameny nejsou vlastně ani nutné, jsou spíše pro ozdobu a dokreslení atmosféry. U takzvaných kontaktních grilů se nejvíce využívá grilovací rošt a plotýnka (většinou litinová), které se zahřejí na maximální teplotu, výborně teplo akumulují a pak ho předají dál.

Hořáky jsou pod rošty a teplo je distribuováno hezky rovnoměrně po celé grilovací ploše. Pokud se pro plynový gril rozhodnete, a navíc často vyrážíte na výlety do přírody, oceníte určitě i malé cestovní grily, kterým se říká kompaktní právě pro jejich schopnost vejít se lehce do kufru auta a v pravý čas být připraven na grilování.

Při jejich výběru se zaměřte hlavně na jednoduché rozložení a složení, stabilitu, váhu a snadnou obsluhu.

Piknikový gril Ravn na dřevěné uhlí je ze smaltovaného plechu a je vybaven odvzdušňovačem. Průměr grilu 35 cm, výška 44 cm, cena 499 Kč. www.jysk.cz

Plynový gril Vanilla z kolekce Barbecook vyniká velkým odkládacím prostorem i grilovací plochou. Je vybaven třemi výkonnými hořáky se systémem Turbo Heating, díky kterému ušetříte až 20 % plynu. Zapalování je piezoelektrické, najednou můžete grilovat až pro 12 osob. Nyní za akční cenu 7490 Kč. www.mountfield.cz

Přenosný elektrický gril Concept GE-3921 s nepřilnavým a snadno udržovatelným povrchem umožňuje grilovat i několik pokrmů najednou. Neobtěžuje sousedy kouřem, není třeba si při něm špinit ruce uhlím, a navíc se nic nepropálí. Pokud se přižene přeháňka, stačí ho jen odnést pod střechu a můžete klidně pokračovat dál. Cena 999 Kč. www.my-concept.cz

Uvažujte o nákupu nového zahradního grilu? Desítky grilů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily

  • Uložit
  • Uložit

Edit: Mirka Vernerová

Jak vybrat gril

Léto je v našich končinách poměrně krátké, a proto si jej snažíme maximálně užít. Jídlo připravené venku na grilu je právě tou příležitosti, kdy můžeme s blízkými posedět venku na sluníčku a užít si grilované pochoutky. Ale jaký gril vybrat, když je nabídka tak široká?

Budete mít zájem:  Proč vám nezabírají antibiotika? Nejčastější chyby

Grilování s přáteli – jedna z nejoblíbenějších letních aktivit. Teď už jen najít ten správný gril

Všeobecné zásady pro výběr grilu

  • Vždy trvejte na bezpečném provozu a dostatečné stabilitě grilu, přece jen hrozí nebezpečí popálení, nebo dokonce vznik požáru.
  • Vybírejte grily masivní, tak aby vydržely stát například pří náhlém poryvu větru či nárazu. Nezapomínejete ani na kvalitní vnější a vnitřní úpravou, tak aby vám gril sloužil i po několika letech.
  • Rošt je srdcem grilu, měl by být nerezový nebo litinový, pokrytý kvalitním smaltem a musí zabírat maximální plochu, aby bylo teplo rozváděno do celého prostoru rovnoměrně.
  • Čím více částí musíte sešroubovat, tím větší je riziko pozdější nepevnosti. Veškeré části se musí snadno čistit – buď jdou lehce odmontovat, nebo jsou přístupné.
  • Víko může být téměř na každém grilu. Buď je součástí dodávky, nebo jej lze dokoupit. Značně rozšiřuje využitelnost pouze v případě, že dokonale „zapadne“ a těsní. Je výhodné, pokud je jeho součástí teploměr a regulovatelná snadno ovladatelná ventilace.
  • Držadla a úchyty musí být robustní, teplo nevodivá, snadno padnoucí do ruky.

Podle čeho koupit gril?

Nabídka je různorodá, a proto si musíme velmi přesně ujasnit, jaký typ žáru a funkcí potřebujeme. K tomu nám pomůže odpověď na pár otázek:

  • Jaký gril chcete – plynový, elektrický, na dřevěné uhlí?
  • Jak často budete grilovat a jaký čas budete mít na přípravu?
  • Pro kolik lidí budete grilovat?
  • Kde budete grilovat – v otevřeném prostoru, nebo na terase?
  • Jaký máte nastavený finanční limit?
  • Kolik máte k dispozici prostoru pro uskladnění grilu mimo sezónu a kolik času chcete věnovat jeho čištění a údržbě?

Elektrické grily

Elektrické grily můžeme rozdělit na grily kontaktní a grily otevřené.

Kontaktní grily mají oproti otevřeným i druhou, přítlačnou grilovací desku z horní strany, takže využíváte tepla ze dvou grilovacích ploch současně.

Horní grilovací deska se u některých modelů dá zaaretovat tak, aby se přímo nedotýkala připravovaného pokrmu, což oceníte hlavně při důkladnějším grilování ryb nebo zapékání.

Některé grily umožňují také rozevření obou ploch o 180°, čímž rázem vytvoříte z kontaktního grilu otevřený gril.

Většina kontaktních grilů má nepřilnavý teflonový povrch, ale u otevřených grilů máte mnohem větší výběr desek – vedle teflonu je to keramická deska, grilovací kámen nebo terakota.

Grilovací plocha u kontaktních i otevřených grilů může být rovná, žebrovaná nebo kombinovaná. U některých modelů je místo desky dokonce klasický grilovací rošt. Otevřené grily existují i ve variantě raclette, kdy se na pánvičkách pod grilovací plochou dají ohřívat další potraviny nebo rozpékat sýr.

Elektický gril je velmi vhodný pokud chceme grilovat v chladnějším období, na terase nebo v uzavřených prostorech. U grilů, které jsou vhodné pro přípravu jídla pro 1–3 osoby je obvykle použitateflonová deska, ve které je zabudována spirála pro ohřev. Spirála je srdcem grilu, proto musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná z důvodu snadného čištění.

Při potřebě většího grilovacího prostoru najdete v nabídce i XL elektrické grily, pro větší společnosti se však obvykle využívá samostatný rošt, pod nímž je opět spirála (u některých modelů je možné ji zakrýt lávovými kameny, čímž se podoba přístroji na přípravu francouzského raclette). Velkou výhodou tohoto typu grilu e snadná manipulace a rychlost, s níž je připraven ke grilování, bez toho aniž byste potřebovali dřevěné uhlíř či dřevo.

Elektrický gril v kombinaci s raclette grilem

Jediná nevýhoda elektrických grilů je v tom, že jste ochuzeni o tu „pravou“ grilovací vůni a příprava je možná pouze tam, kde je elektrický přívod. Mezi nejoblíbenější výrobce el. grilů patří Tefal a Sencor.

Co by měl elektrický gril mít

  • kvalitní nepřilnavou povrchovou úpravu
  • variabilní nastavení teploty
  • nastavitelný sklon spodní desky pro odvádění přebytečného tuku do odkapávací misky
  • vyjímatelnou odkapávací misku
  • světelnou indikaci provozu grilu a správné teploty

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí patří mezi nejprodávanější typ, a to hlavně díky nízké pořizovací ceně v řádu několika stokorun a snadné manipulaci. Žár vzniká postupným hořením kousků dřevěného uhlí nebo uhelných briket, příprava je díky tomu zdlouhavější a je třeba získat určitou praxi, než je dosaženo dokonalého výsledku – prostě musíte umět gril pořádně rozpálit.

Až po určité době dokážete odhadnout správnou teplotu pro vložení masa (nesmí se připalovat na rošt). Správně rozpálené uhlí je pokryté šedivou vrstvou spáleného uhlí. Otestovat teplotu můžete i „ručně“, pokud nad roštem neudržíte ruku déle než 10 vteřin.

Teplota je regulovatelná pouze vzduchovými otvory, těch musí jich být dostatek s možností snadného ovládání. Tuk při přípravě pokrmu odkapává přímo na uhlí, to lze omezit právě odhadnutím správné teploty na přípravu a využitím sběrné misky, či hliníkového tácku položeného přímo na uhlí. Chuť a vůně takto připraveného masa je nezaměnitelná a velmi oblíbená.

Mezi nejvýznamnější výrobce těchto grilů patří značka Myard, Campingaz, Weber, Happygreen, Activa, Fieldmann a Hecht.

Gril na dřevěné uhlí s poklicí a praktickými odkládacími plochami

TIP: Uhlíky nažhavíte mnohem lépe a rovnoměrně s tzv. startérem na dřevěné uhlí.

Co by měl gril na dřevěné uhlí mít

  • kvalitní a pevně usazený rošt
  • kvalitní ovládání přívodu vzduchu
  • výškově polohovatelný rošt
  • samostatnou nádobu na popel, pokud možno nerezovou
  • víko na přiklopení s ventilačním otvorem
  • držadla a odkládací plochy z termoplastu odolného vysokým teplotám
  • pojízdnost
  • pevnou konstrukci, aby se neviklal

TIP: Můžete si vybrat i gril 3v1 – funguje jako gril, udírna a je na něm možné připravovat i jídlo na páře vložením nádobky s vodou. V nabídce ho najdete snadno, vypadá totiž obvykle jako C3PO ze Star Wars.

Plynové grily

Do skupiny plynových grilů patří jak malé cestovní grily, tak i velké modely s více jak třemi hořáky. Nejčastěji si je milovníci grilování pořizují do venkovních kuchyní a jde o opravdovou špičku, když grilujete často, pro hodně hostů a na výsledek máte nároky profesionálního kuchaře.

Jak vidíte, plynový gril vyšší kategorie už spíše připomíná plnohodnotný kuchyňský spotřebič

U kompaktních cestovních grilů sledujte jednoduchost montáže, rozměry jak v rozloženém, tak složeném stavu a celkovou váhu. Nezapomeňte, že musíte sebou tahat i lahev s plynem, proto jsou ideální grily, které nabízejí „napájení“ s plynové kartuše.

Grily střední velikosti jsou často vyráběny v sadách, kdy ke grilu obdržíte například plech na odvod tuku, litinovou grilovací desku, podstavec na hrnce, pánev WOK apod. Veškeré části lze složit do sebe a ochránit víkem. Poklop z grilu vytvoří v podstatě pečicí troubu.

Velké grily nabízí 3 a více hořáků, které musí být rozmístěny tak, aby se teplo rovnoměrně rozvádělo po celé grilovací ploše, nikoli jen přímo pod samotnými plynovými hořáky. Nejkvalitnější modely představují technologickou špičku a mezi jejich nejznámější výrobce patří Campingaz.

Celý obvodový plášť včetně skřínky bývá v nerezovém provedení, litinové rošty s emailovou vrstvou se velmi dobře udržují a mají dlouhou životnost. Ve víku je umístěn teploměr a v mnohých případech i grilovací rošt ovládán motorkem.

Mezi největší přednosti patří rychlost použití a velmi dobrá regulace tepla.

Co by měl plynový gril mít

  • snadné zažehnutí každého hořáku zvlášť (piezo zapalování – rychlé zapalování)
  • kvalitní materiál hořáků – ideální je nerezová ocel
  • připojení na propanbutanovou láhev – není vždy součástí výrobku!
  • samostatný plynový hořák
  • nárazuvzdorná kolečka s gumou pro snadnou manipulaci
  • odkládací prostory kolem grilu
  • dostatečný prostor pro ukládání plyn. Láhve

Typy plynových grilů

Plynové grily můžeme rozdělit na 3 základní typy, a to na kontaktní grily, lávové grily a grily s technologií RBS.

Lávové grily

Patří do skupiny plynových grilů, ovšem hořáky jsou doplněny o lávové kameny. Ty jsou plynem zahřívány a velice rychle absorbují teplo.

Porézní povrch vstřebává velké množství tuku, který odkapává z masa, je tak snížena produkce škodlivin i tendence k vzplanutí. Neocenitelná je samočisticí schopnost lávových kamenů, díky které není třeba odstraňovat tuk ani popel.

Po skončení každého grilování se musí po dobu 5 minut nažhavit na maximální teplotu, tím se vypálí všechny nečistoty.

Lávové kameny se někdy kombinují s litinovými pláty, které umožňují smažení i opékání jídel obalených v těstíčku, nebo mas naložených v marinádě s vejcem. Při běžném používání kameny vydrží jednu sezonu. Pokud se začnou drolit, je nejvyšší čas na jejich výměnu.

Gril s RBS technologií

RBS technologie je nejmodernější způsob grilování – keramické hořáky jsou umístěny po bocích grilovací vany, tím se vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv. Přesněji lze regulovat teplotu, není nutné používat grilovací brikety, či lávové kameny. Ty plní spíše estetickou funkci. U některých modelů jsou součástí dodávky.

Kontaktní grily

Pro přenos tepla je využíván zejména grilovací rošt a plotna, které se nahřejí na maximální teplotu a díky použitému materiálu (litina) výborně akumulují a předávají teplo. Pod rošty těchto grilů jsou umístěny hořáky, jejichž teplo je rovnoměrně rozptýleno pomocí speciálního kovového profilu (rozptylovače tepla) po celé ploše, na které se griluje.

Grily dle kategorií

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector