Roli při přípravě a pečení kynutého těsta totiž hrají i takové zdánlivé banality, jako je kvalita mouky nebo teplota a vlhkost vzduchu. Nezkušené kuchařce se těsto srazí třeba i jen kvůli neopatrnější manipulaci s plechem, a naopak, jakmile získáte zkušenosti a jistotu, vykyne vám těsto i když si mezitím odskočíte na nákup, k sousedce na kafe a během pečení půjdete okopávat zahrádku.
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak tedy na to?
Nejdůležitější je získat praxi. Pokud to párkrát nezkusíte (i když výsledek třeba zkraje nebude úplně ideální), nikdy nezjistíte, jak má takové kynuté těsto vlastně vypadat.
Jakou má mít konzistenci, tvárnost, tažnost, pružnost. To je totiž věc, kterou neokoukáte z žádného obrázku, videa, ani nevyčtete v žádné kuchařce. Na těsto si musíte sáhnout a teprve až ho budete mít tzv.
“v ruce” nepřekvapí vás žádné rozmary počasí ani pana mlynáře.
Druhá důležitá věc je vědět, co se v těstě děje a jak kynutí funguje.
Jakmile kynutému těstu porozumíte, lépe pochopíte, co se vám zrovna nedaří a proč, a podle toho si recept nebo postup uzpůsobíte sobě, své kuchyni a své troubě na míru.
Proto jsme pro vás připravili tento článek, ve kterém si přečtete nejen o tom, jak funguje droždí a kyne těsto, ale i pár tipů a triků, jak si poradit, když se nedaří.
Co se děje v kynutém těstě
Nejdřív trochu nudné chemie. Kynuté těsto se připravuje z pekařského droždí. Pekařské droždí obsahuje kvasinky, což jsou živé mikroorganismy. Kvasinky mají zvláštní super-schopnost. Umí přeměňovat cukry na alkohol a oxid uhličitý.
Alkohol je nám k ničemu, ten se při pečení odpaří, ale druhý zmíněný oxid uhličitý způsobí žádané kynutí – umožní těstu zvětšit svůj objem. 1 g pekařského droždí obsahuje asi 10 miliard kvasinek. Aby se mohly správně a dostatečně rychle množit, potřebují k tomu trochu péče.
Musíte jim dopřát příjemně teplé a vlhké prostředí a dát jim dostatek cukru, který by mohly přeměnit na požadované malé bublinky, díky kterým bude těsto krásně nadýchané.
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Droždí nebo kvasnice?
Droždí a kvasnice v kuchařském slangu jedno jest. Je jedno, jestli si v receptu přečtete přidejte droždí nebo kvasnice. Pokaždé se tím myslí tzv. pekařské droždí, které seženete buď čerstvé nebo instantní.
Čerstvé pekařské droždí se musí uchovat v chladu (v lednici, při teplotě 2 – 10 °C) a jeho trvanlivost není příliš dlouhá (asi měsíc). Prodává se na váhu, nejčastěji zabalené ve 42 gramových kostičkách. Jedna kostička by měla stačit k nakynutí právě 1 kg mouky. Pokud chcete použít čerstvé droždí, musíte si buď připravit tzv. kvásek, nebo ho můžete rozdrobit rovnou do mouky.
Instantní pekařské droždí je droždí sušené. Koupíte ho zabalené v malých sáčcích a jeho trvanlivost bývá hodně dlouhá (až 2 roky). Nemusí se skladovat v lednici a můžete ho tak mít stále při ruce pro rychlé použití.
Jaké množství instantního droždí při pečení použít si přečtete na obalu. Např. nejčastěji prodávaný 7 g sáček vystačí na 500 g mouky, na 1 kg tedy použijete sáčky dva.
I z instantního droždí se dá připravit kvásek, ale častěji se pouze promíchá s moukou.
Lahůdkové droždí není droždí pekařské a těsto vám s ním nevykyne. Tohle droždí seženete nejčastěji ve větším sáčku ve formě vloček a slouží k ochucování a zvýrazňování chuti pokrmů. Velký objem Honzových buchet s ním rozhodně nevyčarujete.
Kvásek neboli zákvas
Teď už víte všechno nutné o droždí i o principu kynutí. Pojďme se tedy podívat jak na to v praxi. Jak se připravuje kvásek a jaké další věci je dobré dodržet hned na začátku, nebo ještě dříve, než vůbec začnete:
- Jak se na kynutí připravit: Všechny ingredience mějte ideálně v pokojové teplotě (vyndejte si je z lednice 2 hodiny předem). Pokud na to zapomenete, mléko i máslo můžete do kvásku i kynutého těsta ohřát zhruba na teplotu lidského těla. Kynutí při použití ohřátých surovin bude rychlejší. Pozor ale na teploty nad 40°C, které kvasinkám škodí a ony pak hynou. Pokud mléko nebo tuk příliš ohřejete, kvasnice tzv. spaříte a těsto vám nevykyne. Mouku před použitím vždy prosijte. Jednak zachytíte případné nečistoty z nekvalitní mouky a druhak mouku provzdušníte.
- Jak udělat kvásek: Kvásek se připravuje tak, že smícháte rozdrobené droždí s trochou mouky nebo cukru a zalijete ho mlékem nebo vodou a vše necháte v teple. Kvasinky začnou dělat svoji práci a přemění cukry na bublinky.
- Proč připravit kvásek zvlášť: Existuje mnoho způsobů, jak zadělat kynuté těsto. Můžete například smíchat ve velké míse suché suroviny (mouku, cukr…), uprostřed udělat důlek, do něj rovnou rozdrobit kvasnice, zalít je trochou mléka, promíchat lžičkou a počkat, až kvásek vzejde, pak přidat zbytek surovin (vejce, tuk, mléko) a udělat těsto. Ušetříte tím nádobí. Nebo se můžete rovnou vykašlat na kvasnice a použít instantní sušené droždí, které jednoduše smícháte s moukou a dál už se o nic nemusíte starat. Pokud si však s přípravou kynutého těsta nejste úplně jistí (nevíte, co přesně děláte, nemáte oblíbenou značku droždí, které je 100% spolehlivé…), připravte si předem kvásek ve zvláštní míse. Pokud se stane, že vám nevzejde (špatné kvasnice, moc teplé mléko…), zaděláte jednoduše kvásek nový a nebudete muset všechno těsto vyhodit.
- Co znamená že kvásek vzejde: Pokud jsou kvasnice kvalitní a fungují jak mají, kvásek vám tzv. vzejde. To poznáte tak, že kvásek zdvojnásobí svůj objem a bude plný drobných bublinek. Kvásek vzejde v teple i v chladu. Ideální teplota pro práci kvasinek je kolem 30 °C. Čím studenější místnost, tím více času potřebujete, a naopak, čím teplejší, tím kvásek vzejde rychleji. Teploty pod 10 °C kvasinky uspí a jejich činnost ustane, naopak teploty nad 40 °C kvasinky zabíjí a těsto vám nevykyne. Při teplotě kolem 30 °C vzejde kvásek asi za 10 minut.
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Na to nikdy nezapomínejte. Aby kvasnice odvedly svou práci, potřebují teplo, vlhko a cukry. Pokud tedy chcete nastartovat kynutí, smíchejte je s mlékem, přidejte cukr, nechte je v teple a počkejte, až se začnou tvořit bublinky. Tak poznáte, že droždí funguje, jak má, a můžete ho přidat do těsta.
Kynu, kyneš, kyneme!
Když máme připravené a odvážené všechny suroviny a připravený kvásek, nezbývá než všechno smíchat dohromady a vzniklé těsto pořádně “zadělat”.
Je lepší nejdřív v míse smíchat všechny sypké suché suroviny, do nich přidat vzešlý kvásek, vejce a tuk a teprve nakonec postupně přilévat mléko nebo jinou tekutinu. Každá mouka totiž pojme jiné množství vody a proto se může stát, že všechnu tekutinu ani nepoužijete.
Vždycky je mnohem snazší do suchého drobivého těsta přidat víc tekutiny, než obráceně. Stavu, kdy je těsto příliš řídké se dříve říkalo “utopit mlynáře” ????
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Všechny smíchané suroviny pak musíme v míse hníst a mísit tak dlouho, dokud se řádně nespojí. Těsto můžete zadělat buď ručně vařečkou nebo hnětacím hákem v robotu.
Ručně se těsto zadělává tak, že se vařečkou postupně mísí tekuté suroviny s moukou a pak se těsto řádně propracuje vařečkou o stěny mísy, nebo rukama. V robotu necháte těžkou práci stroji. Fázi mísení je třeba neuspěchat.
I v kuchyňském robotu trvá zadělání těsta minimálně 10 – 15 minut, ručně většinou i déle. Pokud už je těsto příliš tuhé a jen náročné ho zpracovávat v míse, vyndejte si ho na pracovní desku a pokračujte v ručním zpracování.
Kvalitní těsto poznáte tak, že se nelepí na stěny mísy ani na pracovní desku, je hladké, netrhá se ani nedrobí a tvoří se v něm bubliny. Když ho vyndáte na lehce pomoučněný vál, bez problémů z něj vytvarujete bochánek, který můžete vrátit zpět do mísy a nechat v teple kynout. K tomu pro vás máme zase několik rad:
- Jak zajistit těstu ideální podmínky pro kynutí? Kvásek i těsto můžete nechat nakynout:
- v domácí pekárně – v té kyne těsto většinou při 40 °C, což je sice rychlé, ale pomaleji nakynuté těsto bývá kvalitnější.
na kamnech, na topení, zabalené v peřinách – všechno tohle jsou osvědčené rady našich babiček i maminek. Problém při kynutí na kamnech či topení je, že se těsto může přehřát, nebo se zahřívat nerovnoměrně. Problém s těstem v peřinách je ten, že ho tam dřív nebo později rozlehne manžel, ochutná pes nebo si na něm ustele kocour ???? - ve vodní lázni – mísu s těstem jednoduše položíte do větší mísy nebo hrnce naplněného teplou vodou.
při pokojové teplotě – ideální pro kynutí hlavně v létě. Prostě necháte mísu stát na kuchyňské lince a dáte těstu tolik času, jak teplo nebo zima je zrovna u vás doma. V letním horku v paneláku to půjde ideálně, v zimě si budete muset počkat o něco déle. Ale nebojte se, těsto je schopné nakynout i v lednici, když ho tam necháte do druhého dne. - v předehřáté troubě – způsob, který se mi osvědčil úplně nejvíc. Během přípravy těsta předehřeju troubu na 30°C, ve chvíli, kdy je nahřátá ji vypnu, mísu s těstem strčím dovnitř a nechám kynout. Teplota je v celé troubě stejná a maximálně pomalu klesá. Těsto vždy krásně nakyne.
- v domácí pekárně – v té kyne těsto většinou při 40 °C, což je sice rychlé, ale pomaleji nakynuté těsto bývá kvalitnější.
- Jak poznat dobře nakynuté těsto: Dobře nakynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Jde s ním jednoduše pracovat, nelepí se, ani netrhá. Poznat se to dá také tak, že když do něj prstem uděláte důlek, vrátí se těsto do původního stavu.
- Jak pracovat s kynutým těstem: těsto je po nakynutí potřeba jemně prohníst rukou a vyhnat z něj přebytečný vzduch, pak ho můžete vytvarovat do požadovaných tvarů. Následně je ještě nechte chvíli nakynout na plechu a pak rovnou pečte.
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Pokud chcete dokonalé buchty, nechte kynuté těsto vždycky kynout třikrát. První kynutí proběhne v kvásku. Vzešlý kvásek přidáte do těsta, těsto zaděláte a necháte kynout podruhé.
Nakynuté těsto je potřeba tzv. zbouchnout (v míse do něj praštíte pěstí a vyženete z něj přebytečné vzduchové bubliny).
Z podruhé nakynutého těsta vytvoříte na vále požadované tvary a necháte je ještě potřetí nakynout přímo na plechu.
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Upečeno z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Jak péct z kynutého těsta
Související recepty
KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI
Ilustrační foto: pixabay
Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na prosinec – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• PROSINEC A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE
Roman Šmucler: Pokud dnes cítíte u zubaře bolest, je to ostuda lékaře
Roman Šmucler je známý jako muž mnoha profesí, ale především je stomatolog. „Tohle povolání vyžaduje nejen výborné zdraví a skvělý zrak, ale také jisté výtvarné nadání,“ říká Šmucler. Zkratka profese „zubní lékař“ na pouhé „zubař“ ho, na rozdíl od některých jeho kolegů, neuráží. CELÝ ČLÁNEK
http://zakrasnejsivimperk.cz/wp-content/uploads/2019/11/30/xaver_a_host-region-2019-12-06-roman_smucler_pokud_dnes_citite_u_zubare_bolest_je_to_ostuda_lekare-roman_smucler_hostem_lubose_xavera_veseleho.mp3
Výběr z médií: nová metoda léčby rakoviny, šetření na registračních značkách a cena štědrovečerní večeře
Čeští vědci vyvinuli novou metodu léčby některých typů rakoviny, píšou Lidové noviny. Odborníci Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze upravili takzvanou genovou terapii.
Deník Právo pak spočítal, o kolik si letos lidé připlatí za jídlo na štědrovečerní tabuli. Zdražení se dotkne hlavně rodin, které dávají před kaprem přednost vepřovému řízku.
Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK
Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
Sobota 7. prosince: MUDr. Smolová, Vlachovo Březí, Žižkova 98, telefon: 737 608 640.
Neděle 8. prosince: LSSP České Budějovice, nemocnice, telefon: 387 878 570.
Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.
Jak poznat, že je cukroví správně upečené
„Tak akorát“ je termín, který se přesně hodí na dobu pečení vánočního cukroví i jako odpověď na otázku: Na kolik stupňů vlastně péct? Aby bylo cukroví upečené co nejlépe, je třeba hlavně dobře znát svoji troubu. CELÝ ČLÁNEK
UPOZORNĚNÍ – PARKOVACÍ KARTY
Kakaové linecké s marmeládou
Recept na tradiční linecké jsem Vám představila už loni a musím říct, že ohlasy na něj jsou víc než kladné. Takže mi to nedalo a zkusila jsem letos jeho kakaovou variantu. Možná není tak fotogenická jako ta světlá, ale za vyzkoušení určitě stojí. Kakaem jsem nešetřila, takže má cukroví intenzivní kakaovou chuť, která příjemně ladí s marmeládou.
Stejně jako u „světlé“ varianty se s těstem moc dobře pracuje. Netrhá se, nedrobí, ani příliš nelepí. Při válení jen lehce podsypávejte, aby se do těsta nedostalo příliš mouky navíc.
Můžete také rozvalovat mezi dvěma archy pečícího papíru. Chuť cukroví samozřejmě ovlivní kvalita použitého kakaa a marmelády.
Já jsem použila naši domácí rybízovou, která je příjemně nakyslá, ale skvělá bude určitě i meruňková nebo višňová.
Přestože mám doma vykrajovátek plnou krabici, každoročně před Vánocemi neodolám a něco nového koupím ???? Letos mi padla do oka dvoudílná plastová vykrajovátka od Tescomy. Mají tu správnou „malou“ velikost, takže cukroví vypadá roztomile. Hrany vykrajovátek jsou pěkně ostré a na rozdíl od kovových se nebudou časem deformovat a reznout ????
- Na kakaové linecké těsto si připravte:
- 150 g másla, změklého
- 110 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 190 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 40 g kvalitního kakaa
- oblíbená marmeláda (rybízová, meruňková, višňová …)
- Mouku a kakao společně prosejte do misky.
Změklé máslo prošlehejte společně s moučkovým cukrem a žloutky. Není potřeba do pěny, jen aby se vše krásně spojilo. Přisypte mouku s kakaem a šlehačem krátce prošlehejte, až vznikne drobenka.
Těsto vyklopte na vál a dopracujte rukama do vláčného těsta. Pracujte rychle, snažte se nepřidávat další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout.
Díky tomuto zpracování těsta bude cukroví krásně měkké a vláčné hned po upečení.
Pokud chcete péct s předstihem a nechat cukroví rozležet, můžete si těsto zadělat klasickým způsobem. Na vál prosejte mouku s kakaem, přidejte moučkový cukr, pokrájené máslo a žloutky. Vypracujete těsto, které nechte odležet v lednici.
Troubu zapněte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vykrojte libovolné tvary. Já jsem použila plastová vykrajovátka od Tescomy, díky kterým hezky a pravidelně vykrojíte střed.
Na jeden plech dávejte vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně. Já peču obvykle na jednom plechu ty s vykrojeným středem a na druhém plné tvary.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 6 minut, samozřejmě v závislosti na velikosti jednotlivých kousků. Upečené cukroví nechte zcela vychladnout, pak promažte oblíbenou marmeládou a nechte pár dnů rozležet. Skladujte v uzavřené dóze nebo papírové krabici nejlépe v chladnější místnosti. Před servírováním můžete lehce pocukrovat, u těchto kakaových to vypadá moc hezky.
inspirováno receptem z webu http://www.mamincinyrecepty.cz/
Vytisknout recept
Linecké které tu fakt není
jarka N. (sympatie) ID 55978 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 529 návštěvníků) [ recept č. 149149 ze dne 10.12.2013 ]
Vše zpracovat, nechat chvilku odpočinout, když budete dělat hned nevadí. Je to nejlepší recept, který jsem kdy zkoušela. Cukroví je hned měkké, žádné kameny, dobře se s ním pracuje, netrhá se, prostě super.Vyzkoušejte, garance kvality. |
Doporučujeme
Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín
Plátky masa (šikmo krájené jsou větší) naklepejte, aby byly stejnoměrné a pokud možno velké. Šťávu z citronu promíchejte s jemně nasekanou petrželí a drceným česnekem v misce, vložte plátky masa a otočte, aby byly pokryty marinádou. Nechte asi 2 hodiny v chladu marinovat.Z masa pak setřete česnek a…
>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem: 50 (zobrazuje se 1-20) | 1, 2, 3 další >> |
Maria B. (Ria52) ID 515532 (17.12.2017, 16:08) |
ja davam surove zltka |
ODPOVĚDĚT |
Pavla Č. (pavlíkmacík) ID 116994, mimibazar.cz/pavlikmacik (26.3.2016, 0:57) | |
Jarko, děkuji , těsto výborné, nic se nerozpadává a cukroví je druhý den, díky rumu, krásně měkoučké ..pekla jsem z něj velikonoční vajíčka http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4785054 | |
ODPOVĚDĚT |
Markét K. (margesa) ID 262543, mimibazar.cz/margesa (23.12.2015, 14:33) | |
výborné. super, akorát na konci se mi těsto rozpadávalo a už ani linecky z toho zbytku nebylo dobré. Máte nějaký chyták? Jinak za mě toto cukroví | |
ODPOVĚDĚT |
Iveta Z. (Iveta a dětičky) ID 150601 (10.12.2016, 22:25) |
A není to tím, že si posypáváte těsto moukou. Pak je totiž na konci pečení těsto už jen samá mouka. Já válím přes igelit a popráším jen malino před koncem válení spodní stranu aby se mi olepovali při přenášení na plech |
ODPOVĚDĚT |
jarka N. (sympatie) ID 55978 (23.12.2015, 17:36) |
Nevím čím to mohlo být, já ho nechávám v lednici a odebírám postupně-aby nebylo příliš řídké. |
ODPOVĚDĚT |
Martina D. (mdrastikova) ID 522545 (14.12.2015, 16:01) |
Chtela jsem se zeptat, jestli tam je ten rum dulezity. Doma zadny nemame a nechce se mi jej kvuli 2 lzicim kupovat, na nic jineho ho asi nepouziju. dekuji, Martina |
ODPOVĚDĚT |
jarka N. (sympatie) ID 55978 (23.12.2015, 17:34) |
Omlouvám se, teď už je asi pozdě, bez rumu jsem to nezkoušela, asi tam nějaký smysl má, možná že je po něm těsto křehčí. |
ODPOVĚDĚT |
Andrea C. (andráš) ID 18722, mimibazar.cz/andrascingrova (12.12.2015, 12:10) |
Děkuji za recept, opravdu skvělé těsto a moc dobré. Krásné vánoce přeji Andy |
ODPOVĚDĚT |
Jana J. (Šutr) ID 168691 (12.12.2015, 8:11) |
I já se musím přidat ke spokojeným maminkám, které si tento recept chválí . Těsto perfektní, ale jelikož mi pomáhal synek, tak některé tvary nejsou po upečení 100%, ale to nevadí…. spokojenost na obou stranách Hezké |
ODPOVĚDĚT |
Jana L. (Janulik) ID 6112, mimibazar.cz/janulik (5.12.2015, 22:23) |
Dnes jsme vyzkoušela. Vždy s emi linecké trhalo a vyboulilo, tohle bylo určitě lepší, ale asi jsem na linecké poleno ke konci s e trhalo už taky. Chu´tově je moc dobré, uvidím po rozležení. Díky moc za recept |
ODPOVĚDĚT |
Kristýna B. (kikulenka) ID 131891, mimibazar.cz/kikulenka (5.12.2015, 16:04) |
Musela jsem dát o žloutek víc, aby se mi těsto dobře zpracovávalo, ale jinak super! Výborný recept |
ODPOVĚDĚT |
Nina P. (Ninouš) ID 28708 (27.11.2015, 22:11) |
Tak letos zkusím-díky!!! |
ODPOVĚDĚT |
Lucie M. (jusinka) ID 100062, mimibazar.cz/jusinka (27.11.2015, 21:48) |
Nejlepší recept na linecké, které jsem kdy zkusila! Bomba . Ukládám recept |
ODPOVĚDĚT |
jana t. (zumbalik) ID 399344 (1.1.2015, 11:48) |
Letos jsem vyzkoušela.Toto linecké je fakt parádní. Doporučuji všem. Je křehoučké a na jazyku se rozplývá. Lepila jsem lineckou marmeládou smíchanou s trochou rumu. |
ODPOVĚDĚT |
Bára H. (danielka09) ID 268988 (30.12.2014, 20:39) |
dost dobrý recept, vyzkoušela jsem ho a linecké bylo opravdu luxusní. díky |
ODPOVĚDĚT |
Alena Š. (štička) ID 77368, mimibazar.cz/25030 (19.12.2014, 20:49) |
Opravdu super, moc děkuji. Alena |
ODPOVĚDĚT |
jana n. (jananovazak) ID 459275 (17.12.2014, 14:05) |
Linecké mám již hotové takže tento recept ukládám až na příští rok |
ODPOVĚDĚT |
Patricie V. (macziczka) ID 6321, mimibazar.cz/macziczka (17.12.2014, 13:46) |
Super, luxusní. Opakuji, co bylo psáno, ale vždy už jen toto!!!! |
ODPOVĚDĚT |
Kamila V. (Kamous) ID 45287, mimibazar.cz/kamous (15.12.2014, 22:29) |
Dobrý večer, tak jsem také zkusila a musím říct, že jiné už dělat nebudu, je luxusní Děkuji za recept!!!! |
ODPOVĚDĚT |
Veronika H. (veru.pitr) ID 423944 (10.12.2014, 22:32) |
Musím se přidat s chválou k ostatním, konečně pořádný recept a hlavně jednoduchý, žádné praskance a betony. Konečně mám dobrý pocit, že se práce povedla podle mých představ! Děkuji, Veronika |
ODPOVĚDĚT |
Lucie B. (tři beránci) ID 28330 (8.12.2014, 22:58) |
konečně recept na linecké těsto, které se nedrobí a nedrobí a nervy netečou díky Jarko, že jste to sem dala pekla jsem vykrajované linecké i sušenky s razítkem a text razítka je krásně vidět, nespeče se to dohromady, paráda |
ODPOVĚDĚT |
jarka N. (sympatie) ID 55978 (9.12.2014, 19:44) |
Milý komentář, díky. |
ODPOVĚDĚT |
Andrea M. (ajkammm) ID 108394 (6.12.2014, 8:43) |
ODPOVĚDĚT |
Celkem: 50 (zobrazuje se 1-20) | 1, 2, 3 další >> |
5 triků, jak upéct nejlepší jablečný štrúdl, který se netrhá
- Milují ho dospělí i děti. Ať už ten křehký tažený, kynutý nebo z listového těsta, dáváme si ho ke snídani, k odpolední kávě i jen tak na chuť. Jablečný závin je zkrátka naší tradiční sladkou pochoutkou, na které si pochutnávají už celé generace. Přesto se ale při jeho přípravě dá hodně věcí zkazit. Vyvarujte se příště těch nejčastějších chyb.
- Když máte čas a rozhodnete se připravit těsto na závin doma, prosijte hladkou mouku přes opravdu jemné sítko. Těsto pak bude krásně nadýchané. Pokud chcete, aby šlo těsto snáze vyválet, vyzkoušejte trik našich prababiček. Do těsta přidejte lžíci octa. Nebude se pak lepit ani trhat.
- Především u taženého závinu má tenké těsto tendenci prosakovat, čímž by se celý dezert znehodnotil, a tak je důležité k náplni přidat něco, co nasaje přebytečnou vlhkost. Rozválené těsto proto posypte strouhankou, mletými piškoty nebo třeba strouhaným tvrdým perníkem. Pro lepší chuť můžete strouhanku ještě před tím zlehka osmažit na másle. Tahle vložka šťávu z jablek částečně vstřebá. Někdo používá také kokos nebo jemně mleté ořechy. Dejte si ale pozor na příliš tenké těsto a velké množství náplně. Ne nadarmo se říká, že méně někdy znamená více.
- Chcete, aby se vám štrúdl dobře upekl, nepotrhal se a po vytažení z trouby a zchladnutí nesplasknul? Pak vyzkoušejte jednoduchý trik. Před vložením do trouby udělejte zhora vidličkou do těsta otvory. Těmi bude při pečení zevnitř zvolna odcházet pára z jablek a těsto vám nepopraská.
- Pokud připravujete štrúdl z listového těsta, zapamatujte si, že ho ze začátku musíte dát péct při vyšší teplotě. Ta by se měla pohybovat okolo 220 °C. Záleží ale samozřejmě na každé troubě. Asi po patnácti až dvaceti minutách, když se těsto zapeče a nafoukne, tedy zvětší objem, teplotu snižte asi na 180 °C. Nebude pak docházet k nežádoucímu tmavnutí a hořknutí povrchu závinu. Dopékejte tak dlouho, aby nebyl uprostřed syrový.
- Pokud chcete mít na povrch klasického štrúdlu chutný a křupavý, potřete ho před vložením do trouby rozpuštěným máslem a posypejte ho krystalovým cukrem nebo ho silně poprašte tím moučkovým. Cukr na povrchu zkaramelizuje a vytvoří tam úžasnou krustu. Závin z listového těsta před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem.
Pavla Stoklasová
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských …Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnýmiPletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý. „Vánočky se u nás pečo…Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice seVanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům na Valašsku patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Recepty i spoustu praktických tipů vám přin…Vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům na Valašsku patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na |