Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Jak správně sušit ovoce a zeleninu? Veronika Matoušová 11. 12. 2020   |  06:04

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou alternativu mlsání. Kromě ovoce se do popředí dostává také trend sušené zeleniny. A není divu. Když ovoce či zeleninu usušíte, získáte tak možnost užít si oblíbené druhy po celý rok bez ohledu na sezonu. Navíc při tomto způsobu úpravy zachováte podstatné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jak správně sušit v domácích podmínkách? A které sušené ovoce a zeleninu zvolit?

Pozor na chemii v obchodech – sušte doma! Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu a užívat si jednotlivé druhy po celý rok. Postup sušení ale musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách, vyšší teploty by plody zbavily cenných látek.

Ideální teplotou je rozmezí od 30 do 60 °C. Tento způsob úpravy je úžasný v tom, že zachová obsah vlákniny, vitamínů (B komplex, vitamín A) a minerálů (hořčík, vápník, draslík). Navíc ovoce tak získá výraznější chuť, a to kyselé sušením zesládne. Během sušení totiž dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody.

Takto upravené ovoce či zeleninu můžete uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat (do dezertů, polévek) nebo máte jednoduše připravenou svačinku. Jistou nevýhodou sušeného ovoce je ovšem právě zmíněná větší sladkost, oproti čerstvému ovoci je to sušené energeticky vydatnější.

Je tedy potřeba o to více snížit množství kusů v jedné porci. Na den bohatě postačí porce o velikosti dlaně.

Sušit můžete mnoho druhů ovoce. Oblíbená jsou třeba jablka, hrušky nebo meruňky. Výjimkou nejsou ani hrozny či brusinky. Výběr je zcela na vás, důležitý je ale správný postup při sušení. Především musí být ovoce čisté, bez plísně nebo hniloby a nepoškozené.

Také je důležité, aby ovoce bylo zralé, ale ne už přezrálé. Třeba jablka, která jsou kyselá, sušením krásně zesládnou. U jablek a hrušek také nemusíte řešit loupání slupky, naopak je dobré ji při sušení nechat, protože těsně pod ní se skrývá mnoho cenných živin.

O něco déle je potřeba sušit třeba ananas nebo meruňky.

A jaké jsou možnosti sušení?

Vzduch versus trouba se sušičkou Variant sušení je několik. Nejjednodušší metoda je vyskládat plátky ovoce na síťovinu a dát na radiátor či do teplé a temnější místnosti. Plody je potřeba rozložit tak, aby se nepřekrývaly. Doba sušení pak záleží na teplotě a na druhu zvoleného ovoce.

Dále máte možnost sušit ovoce v troubě, ideálně v horkovzdušné s větrákem. Pokud vaše trouba tuto funkci nemá, je nutné nechat během sušení dvířka pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Pak už stačí jen plody nakrájet a vyskládat na plech s pečicím papírem. Nechte zprvu teplotu nižší a postupně přidávejte, ne více jak na 60 °C.

Ke konci opět teplotu snižte. Další volbou je sušička. Pomocí sušičky je proces nejrychlejší. Jedná se sice o další nemalý spotřebič do kuchyně, ale pokud máte v plánu sušit různé plody pravidelně, pak se vyplatí ji pořídit. Správně usušené ovoce pak poznáte podle barvy a pružnosti. Ovoce by mělo být pružné a úplně suché.

Jahody či meruňky jsou lepkavé a tuhé. Také je běžné, že ovoce sušené v domácích podmínkách sušením ne úplně hezky zhnědne. To ale na kvalitě a chuti rozhodně neubírá. Případně můžete ovoce (hlavně jablka a hrušky) před sušením na chvíli ponořit do vody s citronovou šťávou.

Po usušení je důležité nechat plody vychladnout a následně je skladovat ve vzduchotěsných nádobách uložených v chladné a tmavé místnosti.

Jak si stojí kupované výrobky Teď když už víte, jak si připravit lahodné sušené ovoce doma, určitě vás zajímá, zda je nějaký rozdíl v sušeném ovoci koupeném v obchodě. Samozřejmě že ano. V první řadě bývá kupované sušené ovoce stále krásně barevné, a to z důvodu, že je sířené.

Oxid siřičitý je však alergen a dobře neudělá zejména astmatikům. Proto je doporučováno koupené sušené ovoce vždy omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto úplně nezbavíte. Dalším mínusovým bodem je také časté přislazení různými sladidly.

Už tak sladkému ovoci se ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou zbytečně přeslazené. Nejvíce to platí v případě sušených banánů či kandovaného ovoce. To, že navíc ani nemáte šanci zjistit zdroj daného ovoce, které bylo usušené, je jen dalším mínusem.

Jednoznačně lépe si tedy stojí ovoce usušené v domácích podmínkách. Pokud si ale budete přesto chtít dopřát kupovaný balíček (třeba jako rychlou nouzovou svačinu), čtěte obaly a zaměřte se na to, aby ovoce nebylo doslazené a bylo ideálně v bio kvalitě (pak si můžete být jisti, že nebylo sířené).

Dobře také uděláte, když si koupíte ovoce sušené mrazem, tedy lyofilizované. Takové plody mají díky této metodě zachované veškeré živiny, zůstává jim barevný vzhled a chuť, navíc příjemně křupou.

Sušené ovoce je často kalorická bomba. Podle čeho vybírat to vhodné?

Usušte si i zeleninu! Na podobném principu jako ovoce lze dobře usušit také různou zeleninu (kromě listové) nebo luštěniny. Nasušit do zásoby tak můžete například brambory, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, kedlubnu, červenou řepu, cibuli nebo česnek.

Usušit můžete stejnou metodou také bylinky a míchat si své směsi. Na sušené zelenině je super, že si zachová svou chuť, a přesto vám dlouho vydrží. Můžete si tak z plodů zahrádky připravit třeba chutnou zeleninou polévku i v zimě. Pravidla jsou podobná jako v případě sušení ovoce. Základem je čerstvá, čistá zelenina bez plísně.

Některou zeleninu (například kořenovou, řepu, květák, brambory nebo lusky) je dobré před sušením trochu povařit nad párou, aby si zachovala všechny vitamíny a neztratila barvu. Pak tyto suché plodiny stačí nakrájet na plátky a vložit do trouby, do sušičky nebo dát na síto.

Není žádnou novinkou ani sušení na přímém slunci, kdy navíc šetříte energii. Připravte se ale vždy na to, že zelenina se suší o něco déle než ovoce, i několik hodin. Se sušením zeleniny tedy nikam nespěchejte a dejte tomu čas. S usušenou zeleninou máte postaráno také o skvělou pochoutku místo kupovaných chipsů.

Rádoby „zdravé“ zeleninové chipsy jsou přesolené, některé i smažené na oleji, a tak zde nemůže být řeč o vhodné alternativě slaných pochutin.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může…

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený…

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes…

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater….

Jak na sušení v troubě

Léto je bohaté na úrodu ovoce, zeleniny i lesních plodů. Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky? Téměř každou surovinu z přírody můžete uchovat tak, že ji usušíte.

Sušené plodiny si zachovají velké množství vitamínů a minerálních látek, a navíc zůstane zachována jejich výborná chuť.

Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce, zeleninu i houby na zimu.

Vystačíte si bez sušičky

Sušení ovoce patří k nejstarším a nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Není potřeba si k tomu pořizovat další spotřebič do domácnosti – sušičku. Postačí vám elektrická trouba. Jen vědět jak na to.

Sušené ovoce i zelenina jsou zdravé, bez zbytečného cukru, který se často přidává do sušeného ovoce, které koupíte v obchodech. Máte přesně pod kontrolou plody, které jste se rozhodli sušit i jejich kvalitu.

Můžete si připravovat jedno druhové zásoby nebo směsi ovoce i zeleniny.

Budete mít zájem:  Vydírání pitomé a vydírání citové

Sušíme vždy plody pevné, bez poškození a chorob. Před sušením je důkladně očistíme, omyjeme, osušíme.

Jakou zvolit teplotu a jak dlouho sušit houby, ovoce a zeleninu

  1.  Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev na 40 °C. Až je předehřátá, umístěte do ní plody (houby, ovoce, zelenina) naskládané na pečícím papíru, ideálně na rošty, nebo na plech. Troubu úplně nezavírejte, aby mohla odcházet vlhkost – dejte do dvířek třeba složenou utěrku. TIP: Bude se vám hodit trouba s teleskopickými výsuvy, díky kterým budete mít k sušeným potravinám skvělý přístup.
  2. Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50–60 °C. Houby, ovoce a zelenina tak budou dříve usušené.
  3. Jak správně sušit ovoce a zeleninu?Ke konci teplotu opět snižte na 40 °C. Kdo chce zachovat co nejvíce vitamínů, suší po celou dobu na nižší teplotu 40–50 °C.
  4. Nedá se říct, jak dlouho budete ovoce a zeleninu sušit. Celková doba sušení závisí na druhu plodin a také velikosti kousků, které sušíte. Jakmile budete mít recept vyzkoušen jednoduše si jej uložíte do paměti trouby a příště jedním stisknutím tlačítka opět sušíte.
  5. Takto lze sušit například houby, švestky, meruňky, třešně, šípky, rajčata, dýni a jakékoliv další plody, které si chcete na zimu uchovat sušené. Ale nezapomeňte, že vše musí být opravdu důkladně vysušeno, protože jinak hrozí, že při skladování začne úroda plesnivět. TIP: Ideální je skladování ve vzduchotěsných nádobách.

Jaké parametry hledat u trouby, která bude na sušení ideální

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Vestavná multifunkční trouba MORA VT 779 BX patří mezi nejlepší modely v této kategorii a je k sušení hub, ovoce i zeleniny naprosto ideální. Má dokonce 3 teleskopické výsuvy, které nejen u sušení maximálně oceníte.

Výkonná multifunkční trouba s energetickou třídou „A+“ a objemem trouby 65 l má i patnáct různých programů, program na čištění trouby ECO CLEAN a uvnitř trouby se nachází praktické dvojité osvětlení, takže budete mít po celou dobu dokonalý přehled o tom, co se uvnitř děje. S trojitým sklem s kovovou vrstvou se dosahuje velmi nízké teploty na vnějším skle dveří a tím jsou dvířka bezpečná pro vaše děti.

Mohlo by se vám také hodit:

  • Tabulky pro pečení
  • Rady pro kvalitní pečení
  • Jak správně zavařovat

Sušení ovoce a zeleniny – VŠE O ZAVAŘOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?

Správně usušené ovoce a zelenina mají být vzhledné, chutné a po nabobtnání vodou co nejpodobnější čerstvým plodům a ztráta cenných látek by měla být co nejmenší. Sušení ovoce a zeleniny je jedním z oblíbených způsobů, jak si je uchovat na pozdější spotřebu.

V domácnosti sušíme ovoce a zeleninu za příznivého počasí venku, v troubě, na topení nebo v malých sušárnách. Nejvhodnější k sušení jsou různá síta zasazená do rámečků, protože k sušené surovině může proudit vzduch ze všech stran.

Sušení přímo na plechu není tak vhodné, když tak je dobré ho vyložit pergamenovým nebo pečícím papírem. Sušení venku je vhodné spíše v polostínu. Často ho kombinujeme se sušením v troubě, přičemž venku si suroviny jen předsušíme.

Při sušení v troubě je nutné odvádět vodní páru z vysušovaného produktu většinou pootevřenými dvířky.

Úprava plodů před sušením
Obvykle sušíme některé druhy zeleniny, zeleninové natě a některé druhy ovoce. Čerstvé a zdravé ovoce dobře omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme, zbavíme pecek, jádřinců, stopek a podobně. Natě zbavíme přebytečné vody.

Některé druhy zeleniny (mrkev, celer, petržel, kedlubny a podobně) nakrájíme nebo nastrouháme a krátce předvaříme. Světlé ovoce hned po oloupání namočíme do okyselené vody, aby nehnědlo.

Ovoce můžeme také předvařit v cukerném roztoku, před použitím snadněji bobtná a lépe si udrží tvar i barvu.

Teplota při sušení
Sušení ovoce a zeleniny by mělo zpočátku probíhat při nižších teplotách, aby mohla dobře unikat pára ze středu plodů a plody nepopraskaly a nevytekla šťáva. Později můžeme teplotu zvýšit.

  • Ovoce sušíme na počátku mezi 50 – 60 stupni. Hlavní sušení probíhá při 65 – 80 stupních.
  • Předvařenou zeleninu sušíme nejdřív při 75 – 80 stupních a potom při 65 – 70 stupních.
  • Zelené natě a aromatické bylinky sušíme jen při 55 stupních, aby neztratily vonné složky.

Usušené plodiny skladujeme v suchu a chladu v plátěných sáčcích, v krabicích nebo v zavařovacích sklenicích.

Související recepty:

Vyzkoušeli jste už sušení ovoce a zeleniny? Já ano – ŽijÚspěšně.cz

Máte rádi dostatek plodů po celý rok? Sušení ovoce a zeleniny je skvělá možnost, jak toho docílit. Potřebujete lehké a zároveň hutné jídlo na cesty? Není nic lepšího než sušené ovoce, zelenina a maso. Vyrobte dětem hravou a zdravou svačinku ze sušených plodů, uvidíte, že se po ní jenom zapráší.

Konzervování je nejlepším způsob, jak mít celoročně přísun ovoce, zeleniny a dalších sezónních potravin plné vitamínů a prospěšných látek, skvělé nejen pro vegetariány. Do těla je pak lze dopravit kdykoliv budete chtít. Tím podpoříte imunitu a celkově svoje zdraví i v zimě, kdy žádné ovoce ani zelenina nerostou.

Sušení ovoce a zeleniny, chutné a zároveň zdravé? Ano je to tak

Sušení ovoce a zeleniny je velmi jednoduché, chutná to přímo výtečně a jako bonus jsou usušené plody zdravé. Sušit můžete mnoho potravin. Ovoce. Zelenina. Houby. Maso. Bylinky. Koření. Všechno.

Sušení je velmi používané, protože v potravinách zůstává většina minerálních látek – vápník, hořčík, železo atd., stopových prvků – např.: zinek a selen, vlákniny a až 80 % vitamínů – C, A a B. 

Další výhodou je, že není nutné přidávat cukr, sůl ani žádné jiné konzervační látky, které ke konzumaci ovoce, zeleniny a hub nepotřebujeme. Z těchto důvodů je to jeden z nejzdravějších způsobů konzervování ovoce a zeleniny, jen se musí sušit při nižších teplotách a šetrně.

Během procesu sušení dochází v potravinách ke snížení obsahu vody, a tím ke zrušení růstu mikroorganismů. Ztrátou vody potraviny radikálně sníží i svůj objem, a proto při skladování zaberou málo místa, což mnoho kuchařek a kuchařů jistě ocení.

Sušička vítězí nad pečícím plechem

Kde a jak sušit? Sušit lze na samotném slunci, topení, v troubě nebo v sušičce. Z těchto možností nejlépe vychází sušička.

Sušička urychluje dobu sušení, protože rozvádí vzduch po celém prostoru a též je zde ventilátor. Velkým přínosem je navíc regulátor teploty a časovač.

Některá ovoce při sušení na světle hnědnou, a proto si kupujte raději neprůhlednou sušičku, která tomu zabraňuje.

Pokud sušičku nevlastníte, vyzkoušejte troubu, nebo sušte jen tak na sítu, kde bude proudit vzduch. Sušení na pečícím plechu raději nezkoušejte, není to úplně vhodná varianta.

Vzduch na pečícím plechu nemůže proudit skrz potraviny, a tak sušení trvá dlouho, na potraviny se práší a může vznikat plíseň.

Jestli jinou variantu než plechy nemáte, pořiďte si pergamenový papír, kterým sušící se potraviny na plechu podložíte.

Jak správně sušit ovoce a zeleninu?Ovesné vločky jsou skvělé se sušeným ovocem.

Sušení ovoce a zeleniny by mělo probíhat při teplotě 30 až 55 °C (v sušičce) a bez přítomnosti světla. K sušení se používají čerstvé, zralé a zdravé plody, aby konzervované potraviny vydrželi, co nejdéle.

U hrušek, švestek a dalších druhů je často lepší používat přezrále kousky, které obsahují hodně cukru a živin. Hniloby, plíseň, nebo naťuknuté ovoce jsou nevhodné. Plody napadené plísní vyhoďte raději celé.

I když je plíseň vidět z venku jen na jedné straně, uvnitř plodu je všude.

Plody před samotným sušením dobře omyjte a odstraňte pecky. Slupky, pokud jsou hezké, neloupejte, zbytečně byste se připravili o část plodu. Ovoce a zeleninu nakrájejte na tenké plátky podle potřeby, je dobré nepřekročit tloušťku 5 mm a naskládejte je vedle sebe, aby se kousky nepřekrývaly.

U některého ovoce po rozkrojení dochází k hnědnutí. Tomu se dá zabránit, když nakrájené plátky hned po rozkrojení na 5 minut necháte ponořené ve vodě s citrónem či octem. Na 1 litr vody se doporučuje šťáva ze dvou citrónů nebo 1 lžíce octa.

Ovoce s voskovou slupkou je vhodné před usušením ponořit na minutu do horké vody a poté je opláchnout studenou vodou. Jedná se o fíky, švestky, borůvky, hroznové víno a jiné.

Jak poznat, jestli je ovoce, zelenina nebo maso již dobře usušené? Rozřízněte usušený kus a zmáčkněte ho. Na řezu se nemají objevit vlhké kapky vody.

Usušené potraviny by měly být uskladněny v uzavíratelných dózách nebo v plátěných sáčcích v tmavé a suché místnosti o maximální teplotě 15 °C.

Dobře usušené ovoce je vláčné, ohebné, pružné a hlavně není vlhké, obsah vody má být méně než 5 %.

Budete mít zájem:  Péče O Duševní Zdraví Chrudim?

Jak dlouho sušit jednotlivé potraviny?

Jak sušit rajčata?

V sušičce sušení rajčat trvá 5–8 hodin při teplotě 55–80 °C. Hotová rajčata jsou tuhá, ne křehká. Troubu předehřejte na 80–90 °C, rajčata sušte na pečícím papíru na 10–12 hodin. Během sušení mějte na několik cm otevřenou troubu, aby mohla vlhkost unikat ven

Jak sušit meruňky?

V sušičce meruňky sušte zprvu na 40 °C asi 4 hodiny a poté při 70 °C až dokonce. V troubě sušte při teplotě 50 °C a po několika hodinách můžete přidat až o 15 °C. Hotové meruňky jsou měkké, ale při zmáčknutí z nich nevytéká šťáva.

Jak sušit česnek?

V sušičce se česnek suší při teplotě 40–50 °C minimálně 6 hodin. V troubě se suší při stejné teplotě, ale trvá to necelou hodinu.

Jak sušit chilly papričky?

V sušičce se suší při teplotě 35 °C po dobu dvou dní. Dobu sušení lze zkrátit až na 4 hodiny, když papričky nakrájíte na menší plátky. V troubě papričky sušte při teplotě 80 °C po dobu 6–8 hodin. Správně usušené chilly papričky by měly být křehké.

Jak sušit švestky?

Sušičku nastavte na 55 °C a sušte po dobu 8–16 hodin. Správně usušené švestky jsou tuhé a nesmí z nich vytékat šťáva. V troubě švestky sušte cca 4 hodiny na 45–50 °C. Poté je vyndejte a nechte vychladnout. Studené plody dejte do trouby, která je předehřátá na 60–70 °C. Druhá fáze sušení trvá 3 až 4 hodiny.

Jak sušit jablka?

Sušičku nastavte na 50–55 °C a sušte 6–14 hodin. V troubě sušte křížaly nejdříve na 30 °C a postupně přidávejte teplotu až na 60–70 °C. Nezapomínejte mít trochu otevřená dvířka, aby se dobře odváděla vlhkost.

Jak sušit hrušky?

Hrušky se suší stejně jako jablka, viz výše.

Tipy a vychytávky pro skvělé sušené ovoce

Při sušení ovoce dochází ke koncentrování cukru. Vzniklé plody jsou více sladké, a proto mají vyšší energetickou hodnotu. Sušené ovoce raději mlsejte přes den, ne před spaním.

K večernímu ujídání je skvělá sušená zelenina. Už jste slyšeli o chutných zeleninových chipsech? Poslední roky, je to velký hit. A popravdě, není se čemu divit, jsou skvělé a mnohem zdravější než klasické brambůrky.

Sušené ovoce a zeleninu lze použít na přípravu klasických jídel. Špagety se sušenými rajčaty a bazalkou jsou vynikající. Pokud potřebujte měkké plody, před vařením je stačí namočit do vody a nechat nabobtnat.

Sušené ovoce se skvěle hodí k výrobě domácích tyčinek. Co říkáte na takové hruškovo-švestkové nebo borůvkovo-ananasové tyčinky? Fantazii se meze nekladou. Doporučuji sušené ovoce smíchat s oříšky a datlovou pastou, která vše spojí dohromady.

Sušené ovoce a zelenina se mi též osvědčila při horských přechodech nebo tam, kde není možnost koupě jídla a nechce se Vám tahat velké zavazadlo. A takové sušené ostružiny, švestky nebo mrkev smíchané s ovesnými vločkami ke snídani či jako svačina během dne, jsou k nezaplacení.

Kokosové bonbony vhodné nejen pro děti. Sušené ovocné placky. Netradiční pot-pourri ze sušených květů jako překvapení pro návštěvu. Sušené zeleninové směsi vhodné na vaření a do polévek. Co vytvoříte je jen na Vás, možnosti jsou nekonečné, výsledek je chutný a hlavně při ruce po celý rok.

A jaký je Váš recept na sušené ovoce a zeleninu?

Jak sušit ovoce a zeleninu? Vyvarujte se chybám

Sušené ovoce je zdravá pochoutka, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků i vlákniny. Víte jak sušit jablka, meruňky, banány nebo avokádo? Zkuste to s námi. Víme, jak na to.

Sušení je nejzdravější způsob uchování ovoce, zeleniny či bylin. Správným sušením si zachová až 85 % vitamínů. Ovoce získá výraznější chuť a to kyselé bude sladší, protože dojde ke koncentraci cukrů.

Sušení musí být pomalé, šetrné a za přístupu vzduchu. Příliš vysoká teplota ochudí ovoce o cenné látky. Ideální teplota je od 30 do 60 ˚C. Sušené ovoce můžete přidat do jogurtu, cereálií, koláčů i čaje.

Kupované a domácí sušené ovoce

Zakoupené sušené ovoce je třeba opláchnout vlažnou vodou. Zejména meruňky mohou být sířené oxidem siřičitým pro zachování barvy a prodloužení trvanlivosti. Síru ale nikdy z ovoce zcela nevymyjete.

Ovoce sušené doma sice nebude mít tak čistou barvu a může mírně zhnědnout, za to bude zdravé. Ovoce, jako je avokádo ponořte na pár minut do 250 ml vody se lžící citronové šťávy, předejdete tak změně barvy.

Hrušky a jablka můžete před sušením posypat skořicí pro zajímavou chuť a aroma.

Jak sušit ovoce

Sušit se dá veškeré ovoce. Musí být umyté, zralé, ale ne přezrálé, nepoškozené, bez plísní a hniloby.  Ovoce, jako jablka a hrušky neloupejte, slupka obsahuje spoustu živin. Ovoce, jako jsou meruňky nebo ananas je třeba sušit déle. Banány můžete předem osmažit.

Jahody jsou náchylné na plísně, takže je řádně kontrolujte. U malin, rybízu, ostružin nebo angreštu počítejte s jadérky. Ovoce dle druhu oloupejte, vypeckujte nebo zbavte jádřinců. Bobulovité ovoce nechte vcelku.

Větší ovoce překrojte na poloviny, nebo nakrájejte na plátky o maximální šířce 1 centimetr. Větší kousky se déle suší.  

Způsoby sušení ovoce

Můžete použít rám se síťovinou, na který dáte ovoce v jedné vrstvě. Pak jej dáte do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor. Sušit se dá i na slunci. Dobře se suší i v horkovzdušné troubě s větrákem. U plynové trouby nechte otevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost.

Ovoce nakrájejte na plech s pečícím papírem. Ze začátku sušte při nižší teplotě, postupně ji zvyšujte až na 60 ˚C a pak ji zase snižujte. Nejrychlejší je sušení v sušičce. Usušené ovoce poznáte podle změny barvy, suchosti a pružnosti.

Jahody, meruňky či třešně budou tuhé, ale lepkavé i po usušení.

Domácí zeleninová směs

Suroviny:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • kedlubna
  • cibule
  • česnek
  • libeček
  • sůl

Zeleninu očistíme, nastrouháme, osolíme a smícháme. Po usušení ji skladujte v dóze. Domácí zeleninovou směs můžete přidávat do omáček, polévek i pod maso. Bude bez glutamátu, přidaných barviv, konzervantů a zbytečného množství soli.

Uskladnění sušeného ovoce, zeleniny i bylin

Správně uskladněné sušené suroviny vydrží v uzavíratelných dózách v chladu a temnu několik let. Dejte si pozor hlavně na moly. Usušit si můžete i sušená rajčata, která jsou výborná s olivovém oleji. Sušte je nakrájené maximálně na 2 centimetry a síto v sušičce potřete olivovým olejem.

Domácí provensálské koření vytvoříte z usušeného, rozmarýnu, bazalky, tymiánu, majoránky, dobromysli, saturejky a estragonu. Když bylinky před sušením na 3 sekundy spaříte, uchovají si svou svěží zelenou barvu. Zeleninu, ovoce i čerstvé bylinky zakoupíte u specializovaného dodavatele.

U nás dostanete i saláty, houby, krájené ovoce nebo čerstvé šťávy.

Největší chyby při sušení ovoce. Děláte je taky?

Foto: evadeb, Shutterstock.com

Zavařovat se vám nechce, v mrazáku je málo místa a na pečení tolik ovoce nespotřebujete? Pak je dobrou volbou si ho nasušit. Jak přitom neudělat zásadní chyby? Poradíme vám!

Sušení je způsob, jak uchovat dlouhodobě ovoce, zeleninu, houby či bylinky, aniž by ztratily vitaminy, minerály a vlákninu. Ovšem jen za předpokladu, že je usušíte a následně uskladníte správně, že se vyvarujete častých chyb.

Tím, že zbavíte potraviny většiny vody, tedy je usušíte, zamezíte růstu plísní, bakterií i kvasinek v nich. Není to na úkor vitaminů a dalších příznivých látek – ty zůstávají v sušených potravinách z 85 procent. Znamená to tedy, že zásadně prodloužíte jejich trvanlivost, aniž byste k nim museli přidávat konzervanty.

Možná si pamatujete, jak jste s babičkou sušili houby ve stínu zahrady, nebo dělali křížaly z jablek na radiátoru. Můžete to udělat také tak, ale ať zvolíte jakoukoli metodu, měli byste se držet několika zásad:

  • Venku na vzduchu – pozor, abyste nevystavovali sušené dobroty slunci nebo je nenechali příliš ve stínu – buď by se mohly „spálit“, nebo naopak sušit tak pomalu, že začnou plesnivět.
  • V troubě – jestliže máte troubu s nastavitelnou regulací teploty, ideálně horkovzdušnou s ventilací, pak by to neměl být problém. Pokud máte starší plynovou troubu, sušte při otevřených dvířkách, aby odcházela vlhkost. Teplotu tam nastavit nejde, proto zvolte nejnižší možnou intenzitu a často kontrolujte, v jakém stadiu sušení je – nejde dopředu říct, jak dlouho bude trvat. Nesušte ale jen na plechu, je potřeba plátky podložit nejlépe papírem – pozor, nikdy ne potištěným!
  • V sušičce – to je asi nejpohodlnější, ale měli byste si rozmyslet, zda ji opravdu využijete, nebo to bude další spotřebič ve spodním, skoro zapomenutém regálu kuchyňské linky – to by byla velká škoda.
Budete mít zájem:  Škrkavky U Psa Léčba?

Pokud se do sušení pustíte, měli byste se vyvarovat chyb, které mohou výsledek pokazit:

  • Nešetřete – sušit byste měli jen dobře vyzrálé a nepoškozené plody. Dobře vyzrálé znamená zralé, ale ne přezrálé. Ovoce vypeckujte a zbavte jádřinců, drobné plody ponechejte celé. Větší plody nakrájejte, ideální jsou kousky do centimetru šíře.
  • Neloupejte – jablka, hrušky a podobné ovoce nemusíte loupat, ve slupce je také mnoho cenných látek. Vždy ale suroviny před sušením dobře omyjte, ideálně vlažnou vodou, dvojnásob ty kupované.
  • Zabraňte zhnědnutí – meruňky, hrušky a jablka hnědnou, to nevypadá dobře. Proto je před sušením na chvíli ponořte do vody s citronovou šťávou. Na 250 ml vody stačí přidat lžíci šťávy. Nepočítejte se stejnou barvou, jakou má kupované sušené ovoce – ale u něj je to za cenu přidání éček.
  • Nenechávejte v kuchyni – sušené potraviny vydrží i několik let, ale musíte je skladovat ve vzduchotěsné nádobě, které je ochrání před vlhkem, prachem, ale i škůdci. Nádoby se sušenými potravinami patří do chladu a tmy, rozhodně ne třeba do kuchyně nad sporák, kde je vlhko.

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Sušičku vybírejte podle počtu, ale i velikosti sít. Chybou je některé druhy ovoce loupat, například jablka

Nejpohodlnější sušení je právě v moderních sušičkách ovoce, které za vás ohlídají správnou teplotu a čas. Sušení v nich je kratší a efektivnější. Musíte si jen vybrat jejich velikost a počet sít na sušení. „Většinou můžete síta dokoupit, a zvětšit tak plochu na sušení.

Výborná je i fólie nebo miska na drobné, drcené či namixované potraviny.

Některé sušičky využívají technologii infračerveného sušení, tedy stejný princip jako sušení na slunci, uchovávají v potravinách všechny důležité látky jako vitamin D a minerály, u masa nebo ryb navíc působí proti rozkladu,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Pro výběr je dobré vědět, kolik a co budete nejčastěji sušit. „Vzhledem k tomu, že každá surovina vyžaduje jinou teplotu a dobu sušení, je dobré volit sušičku s termostatem umožňující nastavení různé teploty sušení. Dalším praktickým vybavením je časovač, který sušičku po dokončení práce sám vypne,“ dodává produktový specialista Euronics Tomáš Zezula.

A jaká je nabídka? Našli jsme pro vás několik tipů.

Eta Vital Air 030290000, 630 W, 9 sušících sít a 1 sušící plato na drcené potraviny, 29,4 x 36,5 cm, na ovoce, zeleninu, maso, ryby a domácí těstoviny, i na přípravu kvásku, vykynutí těsta a pečení chleba či rozpékání pečiva, zvládne výrobu domácího jogurtu, ovocných placek, nastavitelná teplota 30–70 °C, časovač až 40:59, tlačítkový LED displej, cena 6999 Kč

G21 Paradiso big, 550 W, 6 sušících výškově nastavitelných plat 42 x 28,5 cm, regulátor nastavení teploty 40–70 °C, digitální časovač, automatické vypnutí, ventilátor s technologií Silent Thing pro tiché a rovnoměrné sušení, cena od 1499 Kč

Sencor SFD 4235WH, 350 W, 5 kulatých plat s průměrem 32 cm, elektronická regulace teploty 40–70 °C, podsvětlený LED displej, elektronický časovač pro pozdější vypnutí, integrovaný ventilátor, tepelná pojistka proti přehřátí, cena od 1084 Kč

ECG SO 570, 200–240 W, 5 plat o průměru 30,4 cm, na ovoce, bylinky, květiny, maso, ryby a pečivo, LED displej, vnitřní ventilátor, teplota 35–70 °C, pojistka proti přehřátí, cena od 1120 Kč

Clatronic DR 2751, 250 W, 5 stohovatelných plat s průměrem 31,5 cm, pro sušení ovoce, zeleniny, bylinek, hub, masa, funkce cirkulace vzduchu, ochrana proti přehřátí, vypínač, cena od 533 Kč

G21 Harmony big, 800 W, 10 sušících plátů + 10 sušících vložek s jemným síťováním, rozměr plata 34 x 38 cm, nastavení teploty 32–68 °C, digitální časovač, rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin, jednoduché ovládání, cena od 4367 Kč

Sencor SFD 851GR, 240 W, 5 plat s průměrem 25,5 cm a nastavitelnou výškou, tichý chod, pojistka proti přehřátí, časovač, podsvětlený LED displej, regulace teploty 35–70 °C, elektronický časovač pro pozdější vypnutí, integrovaný ventilátor, tepelná pojistka proti přehřátí, cena od 667 Kč

Orava SU-102, 230 W, 5 plat (rozměry neuvedeny, celkový rozměr sušičky 32 x 27 x 25,5 cm), vysokoúčinný ohřívač a ventilátor, bezpečnostní pojistka, jednoduché ovládání pomocí otočného ovladače teploty 35–70 ° C, cena od 909 Kč

Steba ED 5, 350 W, 5 sušících plat 5 x 32 x 25 cm, povrch z kvalitní nerezové oceli a černého plastu, elektronická regulace teploty 40–70 °C, elektronický časovač (1–36 hod.), odolný motor s lopatkami ventilátoru, 5 plastových vaniček, i pro jednorázové použití, vanička na byliny, digitální displej, cena od 1696 Kč

Tribest Sedona Combo SD-P9150, 550 W, 9 táců (rozměry neuvádí), s digitálním displejem, automatické vypnutí, nastavení teploty 30–68 °C, přednastavené 3 speciální režimy – Fast, Raw a Combo, dva ventilátory, BPA Free, cena 14 990 Kč

Sušíte ovoce nebo zeleninu? Napište nám, jaký postup preferujete!

Sušte zeleninu a ovoce snadno a rychle

Sušit můžete zeleninu, ovoce, houby i bylinky Devět pravidel, která byste měli dodržovat při sušení ovoce a zeleniny. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Léto bývá nejen plné sluníčka, ale také ovoce, zeleniny, různých bylinek a pochopitelně i hub. Někdy těchto přírodních laskomin máme kolem sebe tolik, že je všechny nemáme šanci hned zkonzumovat. Přicházejí tedy na řadu různé způsoby jejich uchování. Jednou z prastarých technik, která přirozeně zachovává kvalitu živin v potravinách, je sušení.

Výhody sušení

Houby se v sušičce suší 5-8 hodin

Je to takřka ideální způsob prodloužení životnosti plodů přírody a některých jídel. Živiny nejsou nijak vylouhovány a navíc se zintenzivní originální chuť každého plodu. Ovoce se bez vody stává sladším a můžete jím tak lépe přirozeným způsobem a zdravěji prosladit pokrmy. Kromě toho vám sušené potraviny šetří místo a jsou lehčí. Ve srovnání energetické náročnosti uchování potravin pomocí chladu a vysušení, pak to druhé vyhrává na plné čáře. Například jablka je dobré sušit tak 10 hod. Jak dlouho je držíte v lednici, den, dva, týden? Křížaly si můžete dát i za půl roku a budou skvělé. Aby však usušené ovoce a zalenina byly kvalitní a vlastní sušení vám nezabralo příliš mnoho času, dodržujte následující pravidla:

1) Sušte jen zdravé a správně zralé plody. Natlouklé nebo nahnilé ovoce i po vykrojení zasažených částí do sušičky nevkládejte, mohlo by nakazit i zbytek kousků zdravého ovoce.

2) Sušicí proces neurychlíte tím, když nastavíte vyšší teplotu, než je doporučená. Vše v životě potřebuje správný čas.

3) Sušit jedno plato nebo více (dle doporučení výrobce) by taktéž nemělo ovlivnit výsledek. Více naplněných sít neubírá tolik na účinnosti sušení, jak by se mohlo na první pohled zdát. Příkon i čas sušení zůstává stejný.

6) Chcete-li, aby si sušená jablka, nebo třeba meruňky uchovali svou barvu, namočte je před sušením zhruba na 5 min. do citronové šťávy a pak je osušte a klaďte na plato sušičky

4) Na jedno plato se doporučuje rozložit zhruba 0,5 kg potravinové náplně.

5) U plodů, které krájíte, zvolte tloušťku plátků zhruba 5 mm a snažte se, aby byly kousky od jednoho druhu plodiny stejně velké.

6) Chcete-li, aby si sušená jablka, nebo třeba meruňky uchovaly svou barvu, namočte je před sušením zhruba na 5 min. do citronové šťávy a pak je osušte a klaďte na plato sušičky.

7) U zeleniny, která se dlouho vaří, zas pomůže před jejím sušením blanšírování, nejlépe v páře, a následné zchlazení ve studené vodě. Tímto způsobem úpravy také zmenšíme počet mikroorganismů, zachováme barvu a zastavíme destruktivní chemické změny. Například mrkev se blanšíruje cca 5 min.

8) Jak již bylo uvedeno výše, můžete v sušičce sušit i bylinky, koření nebo květiny.

9) Časy sušení se liší, ale zde je několik čas. údajů pro představu: jablka se suší 8–10 hod., meruňky 10–28 hod., banány 12–16 hod., citrusy 16–18 hod., hroznové víno 20–30 hod., mrkev 8–10 hod. a třeba houby 5–8 hod.

Fotogalerie: Sušené ovoce a zelenina

Lidé využívali k sušicí úpravě potravin to nejpřirozenější, s čím přišli do styku. Dodnes se tak můžete setkat zejména v jižních státech se sušením potravin na slunci. Využíval se ale také vítr.

I naše babičky byly šetrné a nápadité, takže, když nebyl dostatek slunečního svitu, využili rozehřátou troubu po upečení chleba. V bytech se ve 20. století občas využívaly k sušení i radiátory ústředního topení.

Rozprostřeli jste si noviny (ti zdatnější si udělali rámy, v nichž měli napnutou síťovinu) a na ně nakladli třeba nakrájená jablka. Vyrobily jste si tak vlastní činžákové křížaly.

  • (fis)
  • Mohlo by vás zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector