Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Alergie postihují stále více lidí a způsobují jim nemalé potíže. I na tyto stavy má však…

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Přichází jaro a s ním začínají kvést stromy a vonět květiny kolem nás. Řada z nás pak…

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Alergie mívá různé projevy. K těm klasickým patří kromě rýmy, kýchání, kašle či otoků…

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Patříte mezi alergiky? Máme řešení!

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Alergie se může projevovat různě. Ulevit od nepříjemných příznaků umí mnoho léků, mimo…

Dobrý den po návratu z dovolene u moře se oblasti vnitrnich stehen vytvořil otok (opruzenina) s pupínky s hnisem ,po ustoupení otoků nastalo jakoby popraskání a vyschnutí kůže viz foto .v minulosti tento problém už byl a odešel po čase ..ale dnes mi natekly nohy až ke kotníkům jak by mě bodla vosa….jedná… Zobrazit více

Jak se vypořádat s alergií na avokádo? Odpovídá lékař:

Dobrý den Pavle, bohužel fotografie ve vašem dotazu nebyla přiložena, proto je zhodnocení situace obtížnější…. Celá odpověď

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Přecitlivělost se může projevovat mimo jiné i postižením zraku. Objevuje se pálení, svědění,…

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Po několika týdnech zimy s pošmourným počasím začíná jaro a s ním přibývá slunečných dní….

Dobrý den, prosím o Váš názor, omlouvám se za obšírnější dotaz. Mám 38r., normální/štíhlou postavu, t.č. již 7 let na MD, nekouřím, alkohol piju minimálně, žijeme v domku na okraji malého města, jediný zdravotní problém: po ránu vykašlávám množství bezbarvého středně hustého hlenu. Jakmile se průdušnice… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, na Váš dotaz bude vzhledem k rozsáhlé problematice odpovídat specialista. Jeho odpověď očekávejte… Celá odpověď

Jak se vypořádat s alergií na avokádo? Odpovídá lékař:

Dobrý den. Vaše potíže opravdu budou mít asi jednu vyvolávající příčinu a to je alergie. Klasická medicína… Celá odpověď

Dobrý den, během několika posledních let jsem na pažích pozorovala zvláštní vyrážku. Objevuje se vždy začátkem jara nebo možná spíš ve chvíli kdy se začne oteplovat. Nijak nesvědí, jen se některé pupínky podeberou (ne všechny a ne vždy). Když je schovaná pod rukávem, tak hodně zčervená (nejspíše vlivem… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den Evo, k přesné diagnoze by bylo potřeba vyrážku vidět a celkově Vaši kůži vyšetřit, takto se… Celá odpověď

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou a o radu ohledně mých očí. Již cca od 12 let věku jsem začala mít oči divné, dlouhodobě asi 12 let mám pálení očí ale opravdu nesnesitelné, které se zhoršuje. Popsala bych to asi pocity, že vypadám jako bych nespala nebo byla na drogách. Oči jsou sklenene. Popsala… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý večer Sabino, syndrom suchého oka je v současnosti jeden z nejčastějších příznaků oftalmologické… Celá odpověď

Rýma uprostřed léta rozhodně nepotěší. Ale ani s alergií není život snadný. Rozpoznat…

K teplému období patří snaha co nejvíce si užít slunečních paprsků. Pokud to však s opalováním…

Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá na terapii…

Konopí, vychvalované i zatracované. Málokdo z uživatelů zřejmě tuší, že tato rostlina…

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny, které…

Plavání se doporučuje na bolesti zad, kloubů, ale také v případě dýchacích obtíží. Díky…

Odborníci konečně zcela jasně potvrdili, nakolik kombinace potravinové alergie s ekzémem…

Více než 15 % populace, dětí i dospělých, má osobní zkušenost s alergickou rýmou. Zatímco…

Ucpaný nos, kýchání, svědění očí, smrkání. Nejednoznačné obtíže, u kterých je těžké rozpoznat,…

Osobní setkání s vosou, včelou či sršní nemusí být nic příjemného. Pro některé z nás však…

Dávno pryč jsou doby, kdy byly alergie zahaleny neproniknutelnou rouškou tajemství. Moderní…

Pyly jsou nejčastějším důvodem, proč lidé trpí alergickou rýmou. Postižena je takto až…

Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách žádnou…

Červená svědící pokožka po pobytu na sluníčku nesvědčí vždy jen o spálení slunečními paprsky….

Jedním z důvodů, proč děti a teenagery s nadváhou více trápí těžké astma a alergie, může…

Otázku, jak a proč vznikají alergie, si kladou vědci již několik desetiletí. Přes velký…

Počasí se mění, teploty postupně klesají. Mnoho alergiků se tak domnívá, že s chladnějším…

Těšili jste se, jak se na dovolené u moře pořádně opálíte, a místo toho jste skončili…

Spousta lidí se domnívá, že pokud se u nich nějaká přecitlivělost neobjevila v dětství,…

Podle švédských vědců může děti před vznikem alergie ochránit jednoduchý zvyk rodičů –…

Nejméně oblíbeným ročním obdobím pro alergiky je jaro. Ovšem i letní období má v tomto…

I když většina očních problémů způsobených alergií nepředstavuje pro náš zrak žádné nebezpečí,…

‚Velká osmička alergenů‘ – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90…

Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché,…

Psi a kočky mohou být nejlepšími přáteli člověka, ale má-li na ně alergii, mohou být nejhoršími…

Každý z nás se někdy setkal s potravinovou alergií, ať už u sebe, nebo u svých známých….

Různé způsoby léčby alergií se rozhodne vyzkoušet řada lidí. I mnoho odborníků se domnívá,…

Pokud vás pravidelně během svátků ‚napadají‘ příznaky typické pro přecitlivělost, možná…

Alergie, astma a atopie jsou stále častěji probíranými tématy v mnohých rodinách. Jak…

Vosa, včela, sršeň nebo mravenec – to je hmyz, jehož útok na člověka nejčastěji končí…

Celosvětově přibývá počet dětí narozených s vysokým rizikem alergie, atopického ekzému…

V dnešní době je výskyt alergií na všechno možné stále častější. Někdy se dokonce mluví…

Pracujete rádi na zahrádce a potýkáte se s kýcháním, kašláním a slzením? Můžete být alergičtí…

Možná proto, že sezam konzumujeme v menší míře než například arašídy nebo vlašské ořechy,…

Někteří lidé mají to štěstí a ze svého astmatu ‚vyrostou‘. Většina takto postižených ale…

Máte doma alergického školáka? Nekontrolovaná přecitlivělost na cokoli může…

Potravinové alergie jsou stále častější a kromě vyššího počtu případů se rozšiřuje i spektrum…

Pokud jste alergik, moc dobře víte, co s vaším zdravotním stavem dokážou udělat stromy,…

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období…

Trápí vás přecitlivělost na kdeco, a přesto si chcete užívat života? Minimalizujte už…

Nesnášenlivost kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií vůbec….

Barevné listí, zkracující se dny a častý déšť. Mnoho alergiků se na podzim raduje, že…

První letní den je za námi a s ním nastává i „boom“ letních alergií. Ačkoliv je s přecitlivělostmi…

Rizikové faktory pro kardiovaskulární choroby jsou všeobecně známé. Ovšem jen málokoho…

Lidé ze vzdělanějších rodin jsou téměř dvakrát více ohroženi rizikem vzniku nebezpečné…

Případů, kdy jsou na jídlo alergičtí i domácí mazlíčci, není zrovna málo. V případě kožních…

Pravděpodobně ano, protože roční batolata s nízkými hladinami „déčka“ jsou více náchylná…

Projevy této přecitlivělosti mohou být velmi nepříjemné až závažné. Většinou je ale snadné…

Diagnostika potravinových alergií často nemusí činit obtíže. Pokud ji neodhalí sám pacient,…

Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí. Dá se říci,…

Výskyt potravinové alergie u naší populace je vysoký a mnohonásobně stoupá v rodinách…

Máte rádi stromy, keře a květiny, ale kvůli alergii vaší nebo vašich blízkých tvoří většinu…

Tenhle problém se objevuje většinou už v dětském věku. Někdy časem vymizí, jindy zůstane…

Být alergikem znamená dávat si neustále pozor a myslet trochu dopředu. Ve střehu by tito…

Potravinovou alergií trpí zhruba 4 % naší populace. U dětí do 3 let je toto procento až…

Zarudlé oči, pálení, svědění a nadměrné slzení. Pro alergika často důvěrně známé záležitosti….

Výběr a nákupy letních dovolených jsou již v plném proudu. Pokud vybíráte dovolenou na…

Trpíte alergickou rýmou již v prvních měsících roku? Pak se s velkou pravděpodobností…

Když se řekne alergie, každému se hned vybaví ty nejznámější varianty. Jenže člověk nemusí…

Myslíte si, že se alergie objevují jen na jaře či v létě? Bohužel to tak není a spousta…

Je až s podivem, kolik o tak rozšířeném onemocnění, jako je alergie, koluje mezi lidmi…

Přibližně desetina populace je alergická na roztoče a asi 80 % astmatických dětí trpí…

To je poměrně zásadní otázka, kterou by si každý alergik před pořízením vánočního stromečku…

Také se vám pravidelně stává, že s příchodem svátků dostanete rýmu a kašlete? Možná jste…

‚Potrava bohů‘ – tak pojmenoval v 18. století švédský přírodovědec Carl Linné strom kakaovník,…

Zabořit se do nadýchaných peřin vyplněných prachovým peřím a spokojeně usnout – to může…

Podzimní příroda připadá leckomu smutná, mnozí alergici však mají důvod k oslavě. Rychle…

Jídlo, které žena konzumuje během svého těhotenství, ovlivňuje riziko vzniku alergických…

Proč právě středomořské národy často trpí potravinovou alergií na určité rostlinné produkty…

Toužíte po psovi, přestože vy nebo vaše děti trpíte alergií? Podle odborníků máte nejspíš…

Pozdní podzim a zima znamenají pro většinu alergiků období klidu. Pylová sezóna končí…

Někteří alergici nemají klid ani na podzim. Rýmu, začervenalé slzící oči, kýchání a další…

Jako by tahle zdravotní patálie doprovázela děti na každém kroku, dokonce na ně čekává…

Alergické reakce na hady chované v domácnosti jsou velmi vzácné, ale mohou se objevit….

Alergie může mít i svá pozitiva. Trpíte-li tzv. kontaktní alergií neboli objevuje-li se…

Možná to znáte: oči, které dostávají během celého roku zabrat nekonečným hleděním do monitoru…

Každý rok na podzim vám začne téct z nosu, kýcháte a kašlete. Možná to není nachlazení,…

Budete mít zájem:  Neovaskularizace

Seznam alergenů je prakticky nekonečný. Kromě klasických pylů, mléka nebo třeba burských…

Kudy chodíme, tudy se setkáváme s nejrůznějšími druhy alergenů. Při úklidu nás ohrožuje…

Alergie se může vyskytnout prakticky na cokoli. Kromě alergických reakcí na jednotlivé…

Mnohé projevy alergií jsou dobře známy – rýma, kýchání, slzení očí nebo třeba vyrážka…

Pokud naše imunita rozhodne, že je daný alergen pro tělo nežádoucí, začne proti němu bojovat….

Nějakou formou alergie trpí značná část populace v rozvinutých zemích. Protože jde o onemocnění…

Pyl kromě svých molekul způsobujících u citlivých jedinců alergii obsahuje také takzvané…

Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné….

Tvorba nosních polypů je nepříjemné onemocnění, které postihuje zhruba 4 % všech lidí….

Nadýmání a plynatost. Dvě věci, které dokážou velmi znepříjemnit den. Většinou bývají…

V zimních měsících, ruku v ruce s onemocněními dýchacích cest, často přichází ke slovu…

S blížícími se Vánocemi jsou zimní alergie opět na vzestupu. Podle posledních průzkumů…

Potravinová alergie versus histaminová intolerance: Poznejte už první příznaky

Bolí vás často hlava, máte potíže s trávením, vaši pleť „zdobí“ akné a celý den byste nejraději prospali? Za vašimi problémy může stát potravinová intolerance.

Potravinová intolerance vs. alergie

Pokud vašemu tělu nedělají dobře některé potraviny, může se jednat o alergii nebo intoleranci. Rozdíl poznáte hlavně podle způsobu reakce těla. Nejčastěji dochází k záměně laktózové intolerance s alergií na mléčnou bílkovinu nebo alergie na lepek s celiakií.

Alergie

Jedná se o okamžitou reakci imunitního systému na alergen. Tělo vyhodnotí látku jako vetřelce, proti kterému musí ihned zasáhnout. Konkrétní projevy alergické reakce mohou být různé, ale nejčastěji se týkají trávení, kůže a dýchacího systému. Ve vzácných případech může dojít až k anafylaktickému šoku.

Intolerance

Potravinová intolerance je metabolickou poruchou. Váš organismus nezvládá vyrobit dostatek enzymů, které danou potravinu zpracovávají. Výsledkem je přecitlivělost a poruchy trávení: od nevolnosti přes nadýmání až po křeče v břiše a průjem.

Závažnost příznaků závisí na počtu enzymů i zkonzumovaném množství jídla. Potíže se mohou na rozdíl od alergie projevit i s odstupem několika hodin či dní. Velmi těžko si pak projevy spojíte s danou potravinou.

Podle Centra klinické imunologie se v posledních letech ukazuje, že řada onemocnění může být vysvětlená právě chronickou intolerancí ke specifickým antigenům různých potravin. Na vině přitom mohou být:

  • mléčné výrobky
  • lepek
  • vejce
  • brambory
  • kvasnice
  • mořské plody i další potraviny.

Co stojí za potravinovou intolerancí?

Za nesnášenlivostí může stát genetika i špatně složený jídelníček.

Problémy mohou vzniknout také v důsledku přejídání, nedostatečného rozžvýkání jídla nebo jeho nevhodné úpravy, jako např. časté smažení či fritování.

Intoleranci spouští i prodělání těžší nemoci nebo dlouhodobé užívání některých léků. V tomto případě se však může po čase tvorba potřebných enzymů opět obnovit.

Přehled nejčastějších intolerancí

Nesnášenlivost laktózy

Mléčný cukr bývá pro citlivé jedince velkým oříškem. Pokud tělo neprodukuje dostatečné množství enzymu laktázy, bude vám laktóza dělat potíže. Trávicí trakt totiž není schopný laktózu rozštěpit a potravinu vstřebat.

Činností střevních bakterií pak nestrávený mléčný cukr kvasí a začínají se nadměrně tvořit plyny. Následkem jsou křeče v břiše a velmi často i průjem.

Některým lidem zažívací systém produkuje alespoň malé množství laktázy, a proto zvládnou sníst kousek sýra nebo pár lžiček jogurtu, aniž by došlo k jakýmkoliv problémům. Jiní nezvládnou ani stopové množství mléčného cukru.

Podle specialistky na výživu Margit Slimákové je možné řešit stav omezením konzumace mléka a mléčných výrobků anebo přednostním výběrem fermentovaných výrobků, ve kterých je laktóza už částečně natrávená, a které se tak mnohem lépe snáší.

TIP: Přečtěte si, jak poznat nesnášenlivost laktózy a co proti ní dělat.

Celiakie

Intolerance lepku je mezi lidmi bohužel stále rozšířenější, a to u dospělých i malých dětí. Chronické onemocnění postihuje sliznici tenkého střeva, které nezvládá štěpit bílkovinu lepku ukrytou v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Vyvinout se může kdykoliv během života.

Spouštěčem bývá nemoc, těhotenství, porod nebo jiná fyzická či psychická zátěž.

Pokud celiak sní potravinu obsahující lepek, objeví se bolest břicha, nadýmání, nechutenství,průjem či zácpa, ztráta hmotnosti a únava.

Velmi časté jsou také migrény, podrážděnost, závratě, bolesti zad a kloubů, únava, ekzémy, afty, eroze zubní skloviny, vysoký krevní tlak nebo u žen potraty.

Další problematické potraviny a koření

  • oříšky
  • vejce
  • luštěniny
  • houby
  • brambory
  • celer
  • cibule
  • česnek
  • paprika
  • korýši
  • jahody
  • med
  • karob
  • kakao
  • skořice

Problematické přísady

  • sladidla
  • konzervační látky
  • stabilizátory
  • barviva

Příznaky intolerance potravin

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

Potravinová intolerance může způsobit různé reakce. Většinou se projevuje několik symptomů najednou.

  • nadýmání a plynatost, bolest břicha, zácpa, průjem
  • únava
  • bolesti svalů a kloubů
  • poruchy soustředění
  • zadržování vody a tvorba otoků
  • svědění a pálení kůže, ekzém
  • akné
  • migrény
  • noční pocení
  • poruchy spánku
  • nadváha nebo naopak hubnutí
  • snížená imunita a sklon k nemocem
  • neplodnost a spontánní potraty
  • úzkostné stavy, deprese

Histaminová intolerance

Látka histamin se běžně nachází v lidském organismu a je součástí obranných reakcí na různé podněty. Za histaminovou intoleranci (HIT) se považuje nepoměr přísunu a odbourávání histaminu v těle.

Zvýšené hromadění v organismu může být dáno nadprodukcí histaminu, nedostatečnou aktivitou i snížením množství enzymů diaminooxidázy, která histamin odbourává. Tělo reaguje na histamin jako na alergen, ale k alergické reakci v pravém slova smyslu přitom nedochází. Problém je pouze v tom, že organismus histamin nedokáže odbourat.

Magazín Healthline dodává, že histamin má i další důležité funkce. Napomáhá ke vzájemné komunikaci mozku a trávicího systému, spouští uvolňování žaludeční kyseliny, a umožňuje tak trávení potravy. Pokud je hladina histaminu příliš vysoká nebo se tato látka nemůže správně rozložit, může tento stav ovlivnit všechny běžné tělesné funkce.

Příznaky histaminové intolerance

Jak se vypořádat s alergií na avokádo?

  • rudnutí v obličeji
  • štípání na jazyku
  • senná rýma
  • pálení a otok v krku
  • svědění očí
  • návaly horka
  • bolest hlavy
  • svědění kůže na celém těle
  • ekzém
  • závratě
  • nevolnost
  • pocity na omdlení
  • podrážděnost
  • trávicí potíže a průjem
  • psychické problémy
  • nespavost
  • hyperaktivita u dětí

Tento problém většinou nastává při poruše střevní sliznice. K HIT jsou proto náchylní především lidé s chronickým zánětem střev, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou a celiakií. Stejně jako u jiných potravinových nesnášenlivosti se i v tomto případě hladina diaminooxidázy někdy časem navyšuje. Potíže se tak eliminují nebo zcela vymizí.

Nesnášenlivostí histaminu trpí především ženy středního věku a děti. Nevyhýbá se ale ani mužům a dalším věkovým skupinám. Při podezření na histaminovou intoleranci odborníci doporučují eliminační dietu s vyloučením potravin obsahujících vyšší množství této látky.

Potraviny bohaté na histamin

  • jahody
  • citrusy
  • ananas
  • banány
  • kiwi
  • avokádo
  • rajčata
  • lilek
  • kysané zelí
  • špenát
  • ořechy
  • pivo
  • víno
  • fermentované uzeniny
  • masové konzervy
  • jitrnice
  • křehčené maso
  • ryby
  • zrající sýry
  • čokoláda
  • droždí

Co dělat proti histaminové intoleranci?

Medical News Today lidem s nesnášenlivostí histaminu doporučuje zvýšit příjem potravin a nápojů s nízkým obsahem histaminu. Patří sem především čerstvé kuře, ryby, vařený žloutek, bobulovité ovoce, zelenina (kromě lilku, rajčat, zelí, špenátu), pasterizované mléko a mléčné výrobky, celozrnné pečivo a těstoviny, kokosové a rýžové mléko.

Jak zjistíte, že jste intolerantní na některé potraviny?

Odhalení potravinové nesnášenlivosti bývá složité. Symptomy mohou být různé a často závisí i na množství snědené potraviny. Důležitá je i frekvence konzumace. Jestliže si problematickou potravinu dáte jednou za čas, projevy se objeví do 2 dnů a v menší míře. Pokud si ji ale dopřáváte denně, symptomy vás mohou trápit neustále.

Pozor: Vadit vám navíc nemusí jen jedna složka stravy, ale i kombinace více druhů potravin.

Test na potravinové intolerance

V alergologických a imunologických ambulancích lze intoleranci zjistit z pouhé kapky krve. Většinou se testuje určitý segment potravin a výsledky se dozvíte do 45 minut.

Existují také testy vyhodnocující toleranci až na 220 potravin. Nejsou však hrazené pojišťovnami a provádí je pouze lékaři ve speciálních laboratořích. Důkladnější testy se doporučují zejména lidem, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy, a zatím jim nebylo diagnostikováno jiné onemocnění.

Eliminační dieta

Pokud vás trápí zažívací potíže a máte podezření, že za ně může strava, každý měsíc vylučte z jídelníčku jednu problematickou potravinu, a sledujte změny zdravotního stavu. Když začnou potíže ustupovat, pravděpodobně jste našli potravinu, která vám vadí.

Myslete ale na to, že vám problémy může způsobovat více potravin. Proto vytrvejte a postupně vyzkoušejte toleranci na všechny problematické potraviny.

Magazín Healthline doporučuje odstranit potraviny, u nichž máte podezření, že vyvolávají vaše příznaky na 2–3 týdny. Je dobré vynechat i potraviny, které jsou obecně známé tím, že mohou způsobovat nepříjemné příznaky (ořechy, sója, kukuřice, mléčné výrobky, citrusy, lepek, vepřové maso, vejce, mořské plody).

Během této fáze můžete určit, zda jsou vaše příznaky způsobené jídlem nebo něčím jiným. Pokud je vám špatně i po odebrání všech těchto potravin na dobu 2–3 týdnů, zajděte raději za lékařem a zeptejte se ho na další postup.

Diagnostika celiakie

Nesnášenlivost lepku lékaři odhalí ze vzorku krve. Pokud celiakii krevní test potvrdí, přichází druhá fáze. Tou je vyšetření, během kterého lékaři odeberou část tkáně tenkého střeva a pošlou ji do laboratoře. Tam provedou potřebné testy a zjistí možné změny na povrchu sliznice a stupeň poškození klků a mikroklků. Podle toho pak stanoví konečnou diagnózu.

Budete mít zájem:  Jak na klystýr a proč ho dělat? a jaké jsou typy klystýrů?

Máte nesnášenlivost? Upravte svůj jídelníček

Jakmile zjistíte, že se vás potravinová intolerance týká, vynechte veškeré potraviny, které vám způsobují potíže alespoň na 3 měsíce. Po uplynutí této doby můžete problematické potraviny zkusit v malém množství znovu zařazovat do jídelníčku.

Otestujete si tak, zda se trávicí enzymy obnovily nebo ne. To se však netýká celiakie, při které je přísné vyloučení bílkovin lepku nutné dodržovat až po zbytek života.

Pokud vaše tělo začne při zařazování problematické potraviny reagovat s nelibostí, vraťte se zpět ke stravě bez těchto potravin. V některých případech je dieta záležitostí pár měsíců až let, jindy je potřeba ji dodržovat po celý život.

Podle výživového specialisty Petra Havlíčka je podstata především v dlouhodobém omezení potravin, které netolerujeme, abychom zabránili rozvoji chorobných procesů v organismu, a tak výrazně zlepšili svůj zdravotní stav.

Nevíte si rady s novým jídelníčkem? Domluvte si schůzku s výživovým poradcem, který vám poradí, jak se s novou situací vypořádat a sestaví vám jídelníček na míru.

akné alergie celiakie dieta intolerance koření laktóza trávení

Jaké jsou příznaky alergie na avokádo?

Pacienti s avokádovou alergií si mohou při manipulaci a konzumaci avokáda všimnout příznaků podráždění, jako je otok, svědění a nepohodlí. Alergii je možné vyvinout po celý život bez alergických reakcí nebo po druhé nebo třetí expozici.

Ve všech případech je důležité se alergenu vyhnout, protože při budoucích expozicích může být reakce závažnější a pacient může být vystaven závažným alergickým komplikacím.

Mohou zahrnovat anafylaxi, kdy se dýchací cesty zužují a pacient nemůže dýchat.

Manipulace s avokádem s alergií na avokádo může vést k mírné vyrážce, otoku a zarudnutí kůže. Lidé, kteří jedí ovoce, mohou pociťovat necitlivost a mravenčení v ústech a kolem úst nebo si mohou všimnout svědění, otoku a bolesti.

Pokud je alergie extrémní, lidé mohou mít problémy s dýcháním po expozici avokádu a mohou se rozvinout pískot v souvislosti se závažným zúžením dýchacích cest. Může to být lékařská pohotovost a vyžaduje velmi rychlé ošetření.

Alergii na avokádo lze považovat za samostatný lékařský problém, ale může se také vyskytnout jako součást stavu zvaného syndrom alergie na latexové ovoce.

Pacienti s tímto stavem mají alergii na přírodní latex, který vytváří zkříženou citlivost s určitým čerstvým ovocem a zeleninou, jako jsou avokádo, rajčata, melouny a banány.

Přestože tito pacienti nebudou nutně reagovat na všechna jídla, mohou se u alergií na latex vyskytnout alergie na ovoce a zeleninu.

Lidé, kteří si všimnou potravinových alergických příznaků, jako je necitlivost, podráždění kůže a svědění, by měli vzít na vědomí všechna jídla, která jedli za posledních 24 hodin, a projednat situaci s lékařem.

Pacient může být ohrožen alergií na avokádo z důvodu rodinné anamnézy nebo základních problémů, jako je známá alergie na latex, v takovém případě může být snadné určit pravděpodobný zdroj reakce.

V jiných případech může lékař doporučit testování alergie nebo eliminační dietu, kdy pacient jí velmi nevýrazné potraviny a pomalu přidává jiné „provokační“ potraviny, aby zjistil, zda vyvolávají reakci.

Když potraviny obsahují avokádo, je obvykle zřejmé, protože toto ovoce je obvykle příliš drahé na použití jako plnivo nebo skrytá složka.

Pacienti s alergií na avokádo mohou chtít být opatrní v místech, jako jsou mexické restaurace, kde může dojít ke křížové kontaminaci, protože kuchaři pracují s guacamolem a dalšími obvazy, které mohou zahrnovat toto ovoce.

Pokud existují pochybnosti o tom, zda jídlo obsahuje avokádo, měl by být personál restaurace schopen poskytnout informace a může být schopen přizpůsobit objednávku tak, aby kuchyň nechala tuto složku mimo.

Alergie na potraviny

Čím dále tím více lidí alergicky reaguje na určité potraviny, např. na jahody, čokoládu, vejce a mléko. Už několik minut po určitých jídlech obvykle pociťují slabé svědění v ústech, později trpí nevolnostmi a křečemi v oblasti žaludku.

Ačkoli se naše tělo denně musí vypořádat s více jak stovkou různých, z části dokonce i exotických, součástí potravy, alergie vyvolávají především základní potraviny jako mléko, vejce a další potraviny, obsahující bílkoviny (například ryby nebo oříšky velmi často vedou k alergickým reakcím).

Při alergii reaguje imunitní systém člověka na v podstatě neškodné složky potravy nadměrnou obrannou reakcí. Stejně jako u jiných alergických onemocnění mají odborníci za to, že alergií na potraviny onemocní jen ti lidé, kteří k tomu mají vrozené dispozice.

Proti některým složkám potravy, ve většině případů proti bílkovinám v nich obsaženým, si tělo  vytváří protilátky. Protilátky v normálních případech pomáhají tělu bránit se proti „vetřelcům“ jako jsou viry, bakterie nebo na různé škodlivé látky.

Pokud člověk trpí alergií, znamená to, že jeho imunitní systém se odnaučil rozeznávat škodlivé a neškodné látky a tvoří  určitý typ protilátek (IgE) i proti neškodným látkám.

Látky z našeho okolí, které při určitých okolnostech vyvolávají tvorbu protilátek, mohou být například pyly, roztoči, zvířecí srst nebo i potraviny a bývají souhrnně označovány jako alergeny.

V případě, že některé potraviny vyvolávající alergie jsou požívány opakovaně, vznikají v těle komplexy alergenů s protilátkami, které se váží na některé typy buněk a způsobují uvolňování nežádoucích látek jako například histaminu, které pak způsobují alergickou reakci.

Již několik let se všeobecně ví, že existuje spojitost mezi alergiemi na potraviny a alergiemi na různé druhy pylů. Lidé reagující alergicky na pyly břízy mají například často potíže v případě, že jedí jablka, celer nebo oříšky. Tento fenomén označujeme jako sdruženou alergii. Její příčinou je fakt, že pyly břízy mají některé složky shodné s jablky. Takovéto sdružené alergie se objevují i u jedinců, kteří jsou alergičtí na přírodní latex. Reagují velmi často alergicky na kiwi, banány nebo avokádo. Protože velmi vzrostl počet případů alergií na různé druhy pylů, vzrůstá také počet lidí alergických na potraviny.

Příznaky alergií jsou velmi různorodé. Nejčastěji se objevují po jídle problémy v ústní dutině a na kůži, občas však také žaludeční a střevní potíže. Nejvíce pacientů si stěžuje za několik minut po jídle na svědění až otoky v ústech, anebo v hrdle. Po krátké době se také mohou objevit vyrážky a kopřivka.

Zažívací potíže jako nevolnost, zvracení, průjem nebo zácpa se objevují spíše ojediněle. U některých alergiků stačí k vyvolání alergických příznaků jako je svědění kůže, kopřivka s horečkou nebo dušnost již dotek s potravinou obsahující alergeny nebo vdechnutí páry při jejím vaření.

Pokud je někdo mimořádně přecitivělý na určité potraviny, může během vteřin až několika minut dojít až k tzv. anafylaktickému šoku.

Po počátečních lehkých potížích následuje masivní zhoršení celkového zdravotního stavu s dušností, poklesem krevního tlaku, pocením a nakonec s bezvědomím, při kterém je život ohrožen selháním oběhového systému.

S postupem času se obvykle alergické reakce na potraviny zhoršují, nabírají na intenzitě a zvyšuje se riziko anafylaktického šoku. Mimo to se alergické reakce mohou rozšířit ještě na další potraviny. Pokud má člověk podezření na potravinovou alergii, měl by navštívit svého lékaře nebo alergologa, který provede odpovídající vyšetření.

Rozpoznání alergie na potraviny není vždy jednoduché, protože je velký počet potravin, v nichž jsou obsaženy alergizující látky, které mohou potíže vyvolávat. Zdravotní problémy nemusí být navíc způsobeny skutečnou alergií. Některé potraviny, například některé druhy sýrů, víno, rajčata, kysané zelí nebo jahody totiž vyvolávají příznaky podobné alergiím – tzv.

„pseudoalergické reakce“- jiným mechanismem. Obsahují totiž  histamin nebo látky histaminu podobné nebo vedou k uvolňování těchto látek v těle. To u citlivých jedinců způsobuje potíže podobné alergiím, příčinou však nejsou IgE protilátky. V tomto případě se jedná o potravinovou nesnášenlivost, která ovšem obvykle nebývá o moc příjemnější.

Také některé  léky jako antibiotika nebo léky proti bolestem mohou vést k alergickým příznakům. Proto by pacienti měli bezpodmínečně vyhledat odborného lékaře nebo kliniku, kde budou podrobeni důkladnému vyšetření. Podrobné dotazování lékařem na příznaky již zpravidla pomůže určit potraviny, které přicházejí v úvahu.

Poté lékař zpravidla provede speciální alergenové testy, které podezření potvrdí nebo vyvrátí. Ve většině případů začíná alergologova diagnostika kožním vpichovým testem (tzv. prick-test). Aby bylo možné tento test provádět, vyrábějí se z různých potravin testovací roztoky. Od každého roztoku se pak  kápne jedna kapka na předloktí pacienta.

S pomocí injekční jehly nebo kopíčka (lancety) se nato opatrně naruší povrchní vrstva kůže, aby se roztok dostal hlouběji, protože v hlubších vrstvách kůže jsou uloženy obranné buňky. Z některých čerstvých potravin je těžké vyrobit testovací látky, a proto se ovoce nebo zelenina k testu používají v čerstvé (syrové) nebo vařené podobě.

Při tomto postupu se stejnou lancetou jako u roztoků bodne do ovoce a hned poté do kůže. V případě, že pacient má ve svém těle protilátky proti testované potravině, kůže v místě vpichu oteče a zčervená. Laboratorním vyšetřením je možné zjistit případné protilátky v krvi. Tímto způsobem se potvrzuje výsledek kožního testu.

Zjištění protilátek v krvi má ovšem význam jen tehdy, když pacient má také odpovídající potíže. U mnoha lidí mohou být prokázány protilátky proti potravinám nebo dalším alergenům přesto, že u nich nikdy nedošlo k alergickým potížím. Takové jedince přirozeně není třeba léčit.

 Aby bylo prokázáno, že byly vskutku nalezeny potraviny odpovědné za pacientovy potíže, musí pacient po těchto testech vyzkoušet (sníst) vzorek testovacího pokrmu. To se nejčastěji provádí v nemocničních podmínkách, protože je určité riziko anafylaktického šoku a pacient musí být pod kontrolou. Konzervační látky a barviva se plní k otestování do malých kapslí.

Tyto látky jsou jen zřídka pravou příčinou alergie na potraviny. Mohou však podmiňovat nesnášenlivosti potravin. Ve velmi ojedinělých případech, kdy i přes kožní testy, krevní rozbory a požití testovacího jídla nebyl nalezen zřejmý původce alergie, jsou nasazovány speciální diety, při kterých bývají postupně vylučovány různé složky jídel.

Budete mít zájem:  Abcd – terapie

 Zpravidla se začíná speciální bramborovo-rýžovou dietou, a den po dni jsou pak přidávány další potraviny. V případě, že se objeví příznaky alergie, ví se, která z potravin alergii způsobuje. Uvedený postup může být zdlouhavý, ale někdy je to poslední možná cesta umožňující určit příčinu potravinové alergie.

Jakmile je nalezen původce alergie, je samozřejmě nejlepší léčbou vyvarovat se ho. To se však často lehčeji řekne než udělá. V mnoha jídlech a  polotovarech je obsaženo mnoho potravinových složek, barviv, aromatizujících látek aj., které nejsou vždy dostatečně výrobcem na obalu uvedeny.

V takových případech může pomoci rada dietologa, který dokáže poradit, v kterých potravinách se skrývají nebezpečné látky. Bílkoviny, mléčné a sójové výrobky obsahuje většina potravin. Mléčná bílkovina je např. obsažena v jogurtech, syrovátce, šlehačce, kaseinu a laktalbuminu nebo je součástí posilovačů chuti.

V restauracích je nutné věnovat zvláštní pozornost ukrytým alergenům: ale jen málokdy člověk obdrží na otázku, jaké přísady  jídlo obsahuje, přesnou odpověď. Proto může i přes velkou opatrnost docházet k nepříjemným problémům. Z uvedených  důvodů by nemocný, trpící nějakou zvláště výraznou alergií na potraviny, měl mít při sobě léčebnou sadu pro případ nouze.

Tyto sady předepisuje ošetřující lékař. Vedle kortikosteroidových a antihistaminových tablet obsahují adrenalinový sprej nebo injekci adrenalinu. Při prvních alergických potížích musejí být tyto léky ihned použity. Jen tak je možné předejít životu nebezpečnému anafylaktickému šoku.

Předpoklady pro účinnou léčbu jsou v současné době jen u pacientů, u kterých se alergie na potraviny vyvinula z alergie na pyly (tzv. pylově asociované potravinové alergie). Existuje zde totiž možnost tříleté hyposensibilizační léčby, při které si imunitní systém  pomalu zvyká na alergeny a začíná na ně reagovat méně intenzivně.

Tak se zeslabuje i nadměrná  reakce těla na ostatní sdružené alergeny a zmenšují se potíže způsobené alergií na potraviny. To se nejvíce týká lehčích příznaků v oblasti ústní dutiny. Je ale otázka, zda je  tímto způsobem možné úplně vyloučit i vznik alergického šoku.

V každém případě by hyposenzibilizační  léčba měla být prováděna pouze specializovaným lékařem, protože při ní může dojít k nepříjemným vedlejším účinkům. Bez většího významu jsou otoky a zčervenání v místech vpichů i často se objevující lehké alergické reakce. Ve vzácných případech však může dojít k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku. Těhotné ženy a těžce nemocní pacienti z tohoto důvodu většinou nemohou být desenzibilizováni.

Sada pro případ nouze by měla být vaším stálým doprovodem. Myslete také na pravidelnou kontrolu této sady: prošlé léky ztrácejí účinnost!

S prevencí alergií je nutné začít  již v kojeneckém věku, částečně již před narozením. Kouřící matky zvyšují  riziko dítěte onemocnět alergií, zvláště kouří-li i po dobu těhotenství. Po narození může kouření rodičů přispět ke vzniku astmatických onemocnění. Děti alergických rodičů by měly být pokud možno kojeny až 6 měsíců.

Strava dětí až zhruba do věku jednoho roku by neměla obsahovat vejce, ořechy a rybí produkty, aby se jimi nepřispívalo ke vzniku alergií na potraviny. V takových rodinách by se dětem v prvním roce života nemělo podávat kravské mléko. Je také prokázáno, že brzký kontakt dítěte se zvířecí srstí značně přispívá ke vzniku různých alergií.

I když už člověk trpí alergií na potraviny, je možné něco udělat pro zmírnění  jeho potíží. Některé potraviny ztrácejí při vaření nebo pečení alergizující účinky  nebo alespoň vyvolávají  podstatně mírnější alergické reakce. To platí i o alergii na ořechy a některé druhy zeleniny.

Vejce, mléko nebo ryby jsou naproti tomu  většinou i ve vařeném nebo pečeném stavu stále stejně nebezpečné. Staré odrůdy jablek většinou vyvolávají slabší reakce než nově vyšlechtěné. U mnoha alergiků na jablka pomáhá ke zmírnění problémů jejich oloupání. Některé z alergických potíží dětí se s přibývajícím věkem částečně ztrácejí.

Proto by se mělo v pravidelných intervalech opakovaně  zkoušet, zda  jejich alergie na určité potraviny stále trvá. Dospělí ale mají zřídkakdy takové štěstí. Někdy se sice jejich potíže časem zmírní, ale častěji musejí na některé pochutiny na celý život zapomenout.

I u těchto pacientů by však měl být pravidelnou kontrolou množství IgE protilátek v krvi průběh alergického onemocnění sledován. Pro nouzové případy by měl každý alergik u sebe nosit svůj „průkaz alergika“. Tento průkaz vystaví ošetřující lékař nebo alergolog. Zapisují se do něj všechny látky, na které je pacient alergický.

Pokud by u něho přes léčbu došlo k alergickému záchvatu nebo anafylaktickému šoku, bude ošetřující lékař o povaze alergie okamžitě vědět a může bez ztráty drahocenného času zvolit správnou léčbu.

Pro vysoké počty lidí alergických na burské oříšky upouští v poslední době stále více leteckých společností od jejich servírování na palubách letadel.

Pokud jste alergický na burské oříšky a vysoce alergický dokonce i na nejmenší kousky oříšků ve vzduchu, zeptejte se před rezervací letenky, zda i vámi vybraná letecká společnost přistoupila k tomuto kroku.

V každém případě byste však u sebe měl mít sadu pro nouzové případy.

Jak časté jsou alergie na potraviny? Odhadem 5 % obyvatel trpí alergiemi na potraviny. U většiny pacientů, kteří přicházejí k lékaři s podezřením na takovou alergii, však lékař nakonec přichází na jiné příčiny potíží.

Proto je nutné vyloučit například existenci pseudoalergie na potraviny. Také jiná střevní onemocnění nebo alergie na pyly, zvířecí srst nebo léky musejí být vyloučeny jako možné příčiny pacientových potíží.

Naproti tomu při vyrážkách nebo potížích podobných senné rýmě se zpravidla hned nemyslí na potravinovou alergii, a její rozpoznání je ztíženo.

Co je pseudoalergická reakce? Pod pojmem pseudoalergie se rozumí alergii podobná reakce, například na některé potraviny. V tomto případě se ale na reakci nepodílí vlastní systém, ale nějaká látka z potravin. Protože se však potíže opravdové alergii velmi podobají, mluví se o pseudoalergii.

Původcem mohou být například barviva nebo konzervační látky, ale také látky, obsažené v přírodních potravinách jako v ovoci, zelenině, vínu nebo kysaném zelí.

Rozeznat opravdovou alergii od pseudoalergie je možné jen pomocí specifických alergických testů a zjištěných nebo naopak neprokázaných IgE protilátek.

Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny, které škodí mnoha lidem. Stejně nepříjemné potíže ale mohou vzácně způsobovat i potraviny, u kterých byste to nečekali. Které to jsou?

Hovězí, jehněčí nebo vepřové maso způsobuje alergické reakce opravdu vzácně. Příznaky se rozvíjejí obvykle až 3–6 hodin po jídle, což může odhalení této přecitlivělosti výrazně ztěžovat. K příznakům patří nevolnost, zvracení, průjmy, svědění kůže, vyrážka, kýchání, rýma nebo astma.

Tento typ alergie v posledních letech zaměstnával také vědce.

V jedné ze studií bylo odhaleno, že lidé s tímto problémem měli pozitivní reakci na alfa-galaktosidázu (enzym, který přirozeným způsobem metabolizuje problémové složky potravin) a většina z nich byla v minulosti kousnuta klíštětem. 

2. Avokádo

Alergie na avokádo je spjata s přecitlivělostí na latex. Je tomu tak proto, že bílkoviny vyskytující se v avokádu jsou podobné těm v přírodním latexu. Lidé alergičtí na latex proto mohou mít navíc nepříjemnou reakci na papáju, banány nebo kiwi. Již několik minut po požití se může objevit svědění úst, rtů nebo hrdla a dále otok rtů, kýchání, potíže s dýcháním nebo kopřivka.

3. Hot dog

Vyrábí se z komplexně zpracovaného masa obsahujícího mnoho přídatných látek. Alergickou reakci může vyvolat kterákoliv z nich. Nejčastěji to bývají sloučeniny dusíku nebo žluté barvivo, které se nazývá tartrazin. Přecitlivělost se obvykle projevuje kopřivkou, otoky a astmatem.

4. Sušené ovoce a zelenina

Nechtěnou reakci na sušené ovoce způsobuje přítomnost siřičitanů, které se používají jako konzervanty. Může se projevovat otoky obličeje, úst a jazyka, anafylaktickou reakcí, kopřivkou nebo horečkou. Alergie na sušené ovoce se může pojit i s alergií na víno, různé druhy octa, ovoce a zeleninu v plechovkách a na další konzervované potraviny.

Čtěte složení! 

Léčba vzácných alergií se od těch běžných příliš neliší. Nejdůležitější je se alergenu v potravě důsledně vyhýbat, protože k vyvolání potíží stačí i jeho malé množství. Je tedy velice důležité studovat při nákupu složení potravin.

Alergeny se totiž mohou vyskytovat v malých množstvích i tam, kde byste je nečekali.

Mírné problémy lze obvykle zvládnout antihistaminiky, anafylaktická reakce ustupuje až po podání adrenalinu – můžete využít adrenalinový autoinjektor nebo volat záchrannou službu.  

(ivh)

Zdroje: – COLEMAN COLLINS, Sherry. Rare and Unusual Food Allergies — Learn About What They Are, What Causes Them, and the Associated Symptoms. Today’s Dietitian. 2013, 15 (9), 54. Dostupné z: www.todaysdietitian.com – PLETCHER, Peggy. The 8 Most Uncommon Food Allergies. Dostupné z: www.healthline.com

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *