Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Ať už žijete v Praze, v Ostravě nebo na venkově, určitě řešíte pořád dokola, kde pořídíte čerstvé bylinky do kuchyně. Přesně s tím by vám měl poradit tento článek. Zaměřili jsme se na prodej bylinek v České republice. Zjistili jsme, kde dnes bylinky z našeho seznamu prodávají a kde je seženete nejlevněji a co nejčerstvější.

V jaké podobě bylinky seženete

Ještě než se pustíme do srovnání, měli bychom si uvědomit, na které typy bylinek můžeme v prodejnách narazit. Bylinky prodávají obchody ve čtyřech možných formách:

  • Sušené bylinky
  • Řezané bylinky
  • Bylinky v květináči
  • Semena bylinek

Rozeberme si výhody i nevýhody všech řešení.

Sušené bylinky seženete i v každém menším konzumu za rozumnou cenu. Tím výčet výhod končí.

Tato forma bylin obsahuje totiž nejméně léčivých i aromatických látek, kvůli kterým bylinky kupujeme. V kuchyni z ní navíc moc jedlých jídel neuvaříte.

Stačí si jen v ústech představit takový salát caprese se sušenou bazalkou. Sušené bylinky zůstávají tvrdé i po uvaření a hodí se především do vývaru.

Na internetu prodává sušené bylinky třeba Bylinkářství JUKL.

Řezané bylinky moc populární v českých obchodech nejsou. Prodávají je v sezóně zejména vietnamské večerky a několik málo supermarketů včetně jejich online verzí.

Jde přitom o dobrou alternativu živých bylinek v kontejnerech. Prodej bylinek probíhá v tomto případě většinou v plastových vaničkách.

Cena bývá nižší než u bylinek v květináčích a v lednici vydrží také několik dnů, když se o ně správně postaráte.

Největší výběr řezaných živých bylinek nabízí po celý rok Makro.

Snad nejoblíbenější se staly v posledních letech živé bylinky v květináči. Důkaz vidíte každý den  v rozšiřujícím se sortimentu supermarketů. Po celou sezónu je prodávají zahradní centra a online obchody.

Jsou maximálně čerstvé a vydrží nejdéle. Jejich cena se pohybuje nejčastěji v rozmezí 20 až 50 korun za sazenici jedné bylinky. V Lidlu se na ně vztahuje 10% sleva, když si pořídíte jejich stravenkovou kartu.

Na eshopech oceníte přehledný katalog bylinek včetně filtrace parametrů.

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Bylinky v květináčích poslouží i jako skvělá dekorace do bytu

Na závěr nesmíme zapomenout ani na fakt, že bylinky můžete pěstovat i ze semínek. Určitě to dává smysl, pokud máte trpělivost a alespoň pár metrů čtvereční zahrady, kde může být záhon.

Díky tomu můžete mít od jara až do podzimu 100% čerstvé bylinky v BIO kvalitě.

To vše s minimem úsilí, protože třeba taková máta, tymián, rozmarýn, meduňka a oregano příliš péče nepotřebuje a o zalévání se stará déšť.

Prodej bylinek ze semen má dobře vyřešený třeba eshop MoravoSeed.

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Bylinkový záhon v Českém Krumlově

Sazenice bylinek v květináči

Sazenice živých bylinek můžete nakoupit v podstatě ve čtyřech typech obchodů:

  • Supermarkety
  • Hobbymarkety
  • Zahradnictví
  • Online zahradnictví

Každý typ obchodu má svá specifika, které jsme sepsali do níže uvedené tabulky. Naprosto nejdůležitější je podle nás původ prodávaných výpěstků. Bylinky jsou totiž velmi choulostivé rostliny. Nejodolnější jsou samozřejmě starší výpěstky z českých okrasných školek, které naleznete v lokálních zahradnictvích a na internetu.

Životnost bylinek prodloužíte, když je budete stříhat ostrými nůžkami.

V supermarketech se většinou setkáte s jen pár týdnů starými bylinkami ze skleníku v Suchohrdlech. Ty jsou vhodné jen k jednorázovému a hlavně okamžitému použití. V bytě vydrží maximálně pár dnů.

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Bylinky v supermarketu Lidl

V hobbymarketech už naleznete i vzrostlejší sazenice bylinek. Kýčovitě hezké sazenice většinou pocházejí z Itálie a z Holandska. Problémem bývá, že je mají jen v sezóně, především na jaře. Ani cena většinou nezaujme. Potvrzují to už jen lokality, které si nadnárodní řetězce (Hornbach, OBI apod.) vybírají pro své obchody. Propracované reklamy cílí na movitější zákazníky.

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Prodejny bylin v ČR 

Původ sazenic bylinek Výběr Cena Doprava ke dveřím
Supermarkety ČR ze skleníku Střední
Hobbymarkety Holandsko, Itálie ⭐⭐ Vysoká
Zahradnictví ČR, Itálie ⭐⭐ Nízká
Online zahradnictví ČR ⭐⭐⭐ Nízká

Protože se stávají pro své vlastnosti stále populárnější eshopy s bylinkami, přinášíme exkluzivní srovnání klíčových hráčů na trhu:

Cena dopravy Výběr Cena Celoroční expedice
Starkl 127 Kč Střední
Neleň pro zeleň 109 Kč Nízká
Rostlinky.cz 169 Kč Vysoká
KRUH 149 Kč ⭐⭐ Nízká
Truhlíkov 139 Kč ⭐⭐⭐ Střední

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Bylinky zabalené k expedici

Vydělávejte prodejem bylin

Přestala vás bavit práce? Z pěstování bylin se může stát i dobře výdělečný koníček s pohádkovými zisky. Můžete si založit již za pár stovek měsíčně svůj vlastní eshop s bylinkami v květináčích. Bude potřeba jen pár kliků, protože v něm už budou všechny produkty. Prodej bylinek může časem uživit celou rodinu.

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Patentované krabice Garlo.cz pro přepravu bylinek a ostatních sazenic

Stačí nás kontaktovat na emailu [email protected] Garlo.cz je tu i od toho, aby pomáhalo rozjet další online zahradnictví v největší komunitě pěstitelů v ČR. Expedici vyřešíme našimi vlastními patentovanými krabicemi na živé rostliny a zákazníky oslovíte jednoduše na Garlu.

Jak pěstovat bylinky doma, na balkoně nebo na zahradě

Vypěstovat si bylinky v květináči v bytě na parapetu není žádná věda, budete se jim ale muset věnovat více, než kdybyste je měli zasazené na zahrádce. Pokud jste začátečníci, nebo chcete jen zvýšit šanci na úspěch, můžete si koupit již předpěstované sazeničky ze zahradnictví.

Jestli budete pěstovat ze semínka, můžete si zároveň s nimi koupit i substrát pro výsev a množení, či speciální přímo určené k pěstování bylinek. Základ jsou kvalitní a čerstvá semínka. Vydejte se pro ně raději do zahradnictví, než do supermarketů či hypermarketů, kde není jistá čerstvost ani původ.

Přečtěte si, jak pěstovat doma

Kam s nimi?

Vzhled i materiál nádoby, do které bylinky umístíte, by měl odpovídat typu rostliny a také umístění – zda budou jen v kuchyni na okně, nebo přijdou ven na přímé slunce.

Například plastové nádoby jsou vhodné spíš pro domácí prostředí, dřevo je jako tradiční materiál nejvhodnější pro použití na přímém slunci. Samo o sobě je celkem dobrý izolant, nehledě na to, že jeho přirozený rustikální vzhled bylinkám prostě sluší. Nejvhodnější jsou nádoby hliněné.

Velikost nádoby vybírejte s ohledem na to, jaké množství bylinek najednou hodláte pěstovat. Rostlinky by měly mít dostatek prostoru pro kořenový systém, na druhé straně je zase příliš velký prostor zbytečný.

Pokud se vám nechce myslet na pravidelné zalívání, pořiďte si nádobu se samozavlažovacím systém. Je k sehnání jak u květináčů, tak u truhlíků. Na malý balkon se budou hodit závěsné truhlíky či květináče, které můžete umístit na zábradlí.

Chcete si zasadit několik druhů do jedné nádoby? Dobře se snáší například petrželka, pažitka, mateřídouška, dobromysl a šalvěj. Do jednoho truhlíku můžete třeba umístit různé druhy bazalky.

Dále se spolu se dobře snese: bazalka, saturejka, majoránka, kerblík, řeřicha, kopr. Pokud chcete sázet po dvojicích, dejte dohromady kopr a koriandr, bazalku s kerblíkem, nebo petrželku s fenyklem.

Dobromysl, šalvěj a máta jsou náročnější na prostor, a mohou utiskovat okolní bylinky.

Jak na to?

Semínka umístěte zhruba půl centimetru pod hlínu a neupěchovávejte ji, jen je s ní jemně poprašte. Semínka by měla by být rozmístěna přibližně půl až jeden centimetr od sebe. U pažitky můžete nechat blíž, ta roste bez problémů v trsech.

K růstu bude potřeba nepřetržité zavlažování. Nevyklíčená semínka poprašte pouze rozstřikovačem, po vyklíčení už zalévejte. Každý den stačí pár kapek, aby půda nevyschla.

Na vyrostlé rostlinky pak zálivka postačí jednou či dvakrát týdně, ovšem mátu, bazalku, pažitku či petržel raději zalévejte častěji. Nejvhodnější doba je ráno nebo večer, když nejsou bylinky vystaveny žhnoucím slunečním paprskům.

Používejte alespoň 3 hodiny odstátou vodu z kohoutku.

Důležité je umístění na světlé místo, jelikož se bylinky rády sluní až 6 hodin denně. Ideální je tedy na parapet okna směřujícího na jih, popřípadě na západ.

Na co dát pozor

Rostlinky chraňte před průvanem (zejména bazalka je hodně háklivá).

Před výsadbou do záhonu nebo na balkon sazenice otužujte: větrejte místnost, kde jsou, a postupně je přenášejte denně ven, aby si zvykaly na venkovní podmínky. Chraňte je před přímým sluncem.

Budete mít zájem:  Oldřich Navrátil: Nesnáším sport. A jím, co se mi zachce

Pokud chcete bylinky přesadit například do většího květináče, udělejte to až tehdy, kdy je rostlina dostatečně silná. Při vyndávání z hlíny postupujte pomalu a opatrně, abyste nepoškodili kořeny.

Pěstování na balkoně

Zásadní roli hraje orientace balkonu. Jiné podmínky budou panovat na severní straně a úplně odlišné na jihu. Na severu budou zřejmě bylinky trpět nedostatkem světla.

Ale i tam se dají některé druhy pěstovat, například petrželka nebo pažitka. Jižní orientace je zase opačný extrém, kdy bylinky často trpí vysokými teplotami, které nesvědčí ani těm nejteplomilnějším.

Znatelný je taktéž rozdíl mezi východní a západní stranou balkonu.

Pokud není balkon orientován vyloženě na sever, můžete zde pěstovat spoustu druhů. Z jednoletých jsou to například řeřicha, bazalka, koriandr, lichořeřišnice, měsíček. Z víceletých je vhodná například šalvěj, meduňka, máta, tymián, dobromysl, pažitka, petrželka. Je třeba pro bylinky vytvořit podmínky podle toho, jaké mají nároky na světlo a zálivku.

Co a jak pěstovat na balkoně

Pěstování na zahradě

Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky na zahrádce, můžete vytvořit místo speciálně jen pro ně, nebo je vysazovat mezi zeleninu. První způsob má tu výhodu, že bylinky jsou většinou pokryvné rostliny, a není třeba je tedy okopávat.

Rostou prakticky samy a vytvářejí krásná zákoutí. Můžete je tak pěstovat i na bylinkových pyramidách, na zelených zídkách apod.

Druhá možnost má zase plusy v tom, že bylinky jsou výrazně aromatické a často odpuzují různé škůdce, nebo přímo podporují růst některých jiných rostlin.

Nejlépe se bylinkám daří na slunci v dobře propustné půdě s nižším obsahem živin. S hnojením to rozhodně nepřehánějte, stačí trocha kompostu na jaře. Vyberte místo v závětří. Můžete ho i vytvořit například vysazením vyšších bylinek na okraji záhonu nebo třeba živým plotem. Pravidelně likvidujte plevel a motyčkou kypřete okolní půdu.

Pokud s pěstováním začínáte, mrkněte na nejméně náročné bylinky, které zaručeně zvládnete. Je to bazalka, pažitka, oregano, petrželka a majoránka.

Pěstování ve skleníku

Jakým rostlinám vyhovuje stín?

Vypěstujte si hlívu ústřičnou

Zpět na seznam rostlin

Fotogalerie

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Živé bylinky ze supermarketu ihned přesaďte, jinak nevydrží

„V supermarketu jsem si koupila bazalku a po pár dnech mi uschla,“ napsala čtenářka do redakce Hobby.cz. „Jak se mám o ni starat?“

Postupovala stejně jako mnoho z nás: během nákupu potravin přibalila i laciný květináček s bylinkami.

„Bylinky zakoupené v supermarketu jsou zpravidla určeny pro jednorázové použití v kuchyni. Pokud byste je chtěli pěstovat dlouhodobě, je třeba rostliny přesadit,“ vysvětluje Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov.

V pondělí 15. 3. od 9:00 do 11:00 se budete moci ptát zahradnice a květinářky Magdy Lebišové na vše, co souvisí s přípravou na letošní zahradnickou sezonu.

Zahradnictví, nebo supermarket?

Bylinky koupené v supermarketu přežívají v umělém světle, ve fóliových obalech se jim pochopitelně nedaří jako u zahradníka. Navíc nemají ani dostatečné množství vláhy, zaměstnanci se k nim zkrátka chovají jako ke zboží. To se projeví pak u vás doma, bylinka neroste, brzy vadne nebo uhnívá.

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Pokud chcete častěji dochutit svá jídla čerstvými bylinkami, vydejte se do zahradnictví. Tam máte jistotu, že je skladují ve vhodném prostředí a hlavně je nevypěstovali systémem „kup, otrhej a vyhoď“. Díky tomu se jim bude dařit i u vás doma.

Na okno až po aklimatizaci

U bylinek z doma sundejte z květináče obal, podložte ho podšálkem a důkladně rostlinu zalijte.

Byliny se často tísní v malém květináčku, s kořínky prorostlými substrátem. Proto jim pomůže a hlavně je osvěží přesazení do rozměrnější nádoby s čerstvou zeminou. Použijte kvalitní substrát s částečnou příměsí jílu, například květinový substrát Gramoflor.

Přesazením se navíc zbavíte původního nevzhledného květináčku (některé z nich ale mají své plusy – viz článek o výhodách plastových květináčů). Nahraďte ho květináčem nebo truhlíkem. Truhlík má podle Lebišové tu výhodu, že bylinky můžete seřezávat postupně, takže budou vždy ideálně narostlé. Nezapomeňte na drenážní otvory v nádobách, aby mohla přebytečná voda odtékat.

Už v supermarketu si všimněte, v jakém prostředí bylinky rostou. Jestliže stály v tmavém regále, přímé slunce u okna by je spálilo. Proto je nejprve postavte na stůl a až po týdnu na parapet.

Každé tři týdny nové lístky

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Bylinky můžete přes léto pěstovat venku, kde jim bude lépe než v bytě. Přes zimu jim vyberte světlé místo, například na okně. „Můžete je tak mít k dispozici po celý rok. Nezapomeňte na jejich pravidelné přihnojování, z čisté vody nenarostou. Každé dva týdny přidejte do zálivky nejlépe krystalické hnojivo s vyšším obsahem dusíku,“ upřesňuje Lebišová.

Většina bylinek patří k trvalkám, správnou péčí jim tedy prodloužíte život. Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok. Dají se ale snadno vypěstovat ze semínek. Teď na přelomu zimy a jara je právě ideální čas na osev.

Popisy jednotlivých bylinek najdete v kartách našeho Herbáře.

Má smysl kupovat bylinky v supermarketu?

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Když v Lidlu nebo v Penny procházíme regály s ovocem a zeleninou, často potkáváme i čerstvé bylinky sazené v plastových květnících. Jsou obaleny ochrannou kapsou z průhledné folie a jsou nádherné! Tmavě zelené, svěží, jen si na nich pochutnat! Jenže pak zpozorníme. Jsme přece v supermarketu, ne v zahradnictví. A ta tmavá zelená je nějak moc tmavá. „Je vůbec dobré pořídit si bylinky v supermarketu?“ – ptáme se sami sebe. Nejsou plné hnojiv a postřiků? Nebude lepší si je vypěstovat doma ze semínka? Nebo sjet na druhou stranu města do toho zahradnictví?

Bylinka je živý organismus

Bylinky ze supermarketu jsou opravdu nepřirozeně tmavé. Ale to neznamená, že bychom je hned museli zavrhnout. Bylinky jsou přece živým organismem, který je schopen se vyčistit od škodlivých látek. Ano, běžné bylinky v supermarketu jsou původně pěstované v umělých hnojivech. A to ve vysokých dávkách umělých hnojiv, což se odráží samozřejmě i na jejich vzhledu.

Vypadají nádherně a lahodí očím nás všech. V květníku je jich spousta a jsou přímo k „sežrání“. Často také bývají v akcích, nabídne je za dobrou cenu jak leták Lidl, tak mnohokrát i  Penny leták čtvrtečník.

Jenže zkušenější zahrádkářky a zahrádkáři vědí, že takto tmavá zelená a velmi bujný růst mnoha rostlinek namačkaných v jednom pidi květníku, což není samo sebou.

Te je způsobeno velkými dávkami hnojiv, které našemu tělu zvýšeným obsahem dusíku nijak neprospějí.

Přesaďte je a počkejte alespoň 3 týdny

Zkušenější zahrádkářky a zahrádkáři také vědí, že bylinky si můžeme doma rozsadit do větších květníků a nechat je, aby se od původních hnojiv vyčistily. Jen je zaléváme, nepřihnojujeme. A sadíme je do substrátu s organickým hnojivem.

Většinou jim k vyčištění stačí 3 – 4 týdny. Za tu dobu nám krásně dorostou i ty malé bylinky, co byly v pralese ostatních už vzrostlejších dost utlačovány. Takže ve výsledku máme několik květníků s krásně vzrostlými bylinkami. A to už se opravdu vyplatí.

Které bylinky se vyplatí i ze supermarketu?

Rozhodne je to bazalka, tymián, petrželka, majoránka, meduňka, medvědí česnek, máta, saturejka, koriandr nebo třeba pažitka. Ale i další bylinky prodávané v supermarketech mohou v kuchyni udělat velkou službu, když jste je před tím rozesadili do větších nádob a nechali pročistit od umělých hnojiv.

Pokud se navíc budete o bylinky dobře starat, třeba bazalku včas zaštipovat nebo tymián pravidelně omlazovat, budete mít z bylinek, původně určených k jednorázovému použití, ve výsledku okrasu i užitek na spoustu let. Některé (třeba tymián, meduňku či mátu) můžete přesadit i na záhon.

Vypěstujte si vlastní bylinky! Proč ty ze supermarketu nevydrží? – AHA.cz

Můžeme si vybrat s jejich velkého počtu, existuje několik druhů. Bylinky si zaručeně dokáže vypěstovat každý. Patří mezi ně pažitka, bazalka, petrželka, oregano, majoránka, šalvěj, máta, tymián nebo saturejka.

  • • Velmi důležité je také osivo, to najdeme v potřebách pro zahradníky, ale i v supermarketech s potravinami.
  • • Pro úspěšnost výsevu je důležité použít čerstvá semena, protože čím jsou čerstvější, tím máme větší šanci na úspěch.
  • 1. Jaké nádoby použít na výsev
Budete mít zájem:  Kdo má pravdu v případu biopotravin, Billa, nebo Blesk?

Vysévat můžeme do klasických květináčů nebo truhlíků, ale také do kelímků, krabiček a misek. Záleží na tom, jestli má nádoba sloužit pouze k předpěstování nebo i k trvalému růstu bylinek. Když chceme bylinku zasít a nebudeme ji už přesazovat, zvolíme dekorativní praktickou nádobu. Pokud ji chceme jen předpěstovat, použijeme speciální pokojové mini skleníky a fóliovníky.

2. Jakou zvolit zeminu

V prvé řadě nesmí být zemina příliš těžká. Substrát musí být bohatý a tím neztížíme klíčení a především zakořenění mladé rostlinky.

Pokud máme k dispozici jen těžší zeminu, smícháme ji s trochou písku popřípadě rašelinou. K zakoupení je i speciální substrát, určený přímo pro výsev a předpěstování.

Substráty, které se obsahují příliš velké kusy zeminy nebo dřevnatých částí, nejsou pro výsev vhodnou volbou.

3. Jak vysévat semena bylin, aby nám klíčila

Semena bychom měli vysévat řídce. Když budeme semena vysévat příliš hustě, nemají velkou šanci, že vyklíčí a budou silná. Na hustý výsev se hodí třeba pažitka, které se daří při růstu v trsu.

Ostatní bylinky zato vyžadují více prostoru pro vývoj svého kořene, i nadzemní rozvětvené části. Bylinky dělíme na ty, které klíčí na povrchu substrátu a takové, které klíčí pod tenkou vrstvou půdy.

Semena klíčící pod vrstvou zeminy nesmí být pod zeminou tvrdou a nepěchujeme tlakem, pouze semena jemně posypeme.

4. Jak klíčící semena zalévat

V prvních dnech klíčení, nezaléváme semena konví, protože ještě nemají kořínek a nejsou pěvně ukotvená. Nejlepší je mechanický rozprašovač. Zaléváme 1 – 2 x denně.

Zeminu nesmíme nechat vyschnout a kontrolujeme ji prstem, aby semena nezvadla a neuhynula. Než si bylinky vytvoří kořenový systém, zaléváme je seshora, později můžeme vodu lít do »podmisky«.

Bylinka nám vyklíčí zhruba za jeden až dva týdny.

5. Jak přesazovat mladé sazenic

Manipulovat můžeme s rostlinkami starými minimálně jeden měsíc. Už jsou zpravidla silné a přesazení do jiné nádoby je nezabije. Použijeme k tomu »přepichovací« kolík, nebo obrácenou stranu lžíce. Přesazujeme v dostatečných rozestupech s řádně navlhčenou zeminou. Pokud chceme bylinky přesazovat venku, musíme je postupně zvykat na změnu klimatu. Chráníme je před sluncem, větrem či deštěm.

6. Jak sklízejte nať před rozkvětem

Když se rostlině vyvinuly listy a ještě neinvestovala síly do květů a plodů, je aroma v nati nejsilnější. Až do rozkvětu zůstanou listy také měkké.

7. Jak oddálit kvetení

Aby se po odkvětu netvořily tvrdé stonky a listy nehořkly, ostříhejte u bylin, které nedřevnatí, všechny staré výhony na začátku vegetace až dole u země. Rostlina si bude muset vytvořit nové výhony a o to později pokvete.

8. Proč bylinky ze supermarketu nevydrží

Spousta lidí si myslí, že když si koupí bylinku ze supermarketu, je to stejné, jako by ji sám vypěstoval. Ale pozor, jsou rychle vyhnané a načasované k rychlé spotřebě. Je to pouze »rychloobrátkové« zboží, které vám vydrží ani ne měsíc.

9. Jak správně zalévat

Můžete umět pěstovat rostliny na vaší zahrádce, ale doma se vám dařit nemusí. Rostlinky v domácím prostředí potřebují úplně jinou péči než na zahrádce.

Může za to především to, že v květníku mají omezené množství substrátu, který navíc při pokojových teplotách rychleji vysychá. Potřebují proto zalévat velmi často, ale je nutné dávat jen malé množství vody, jinak uhnijí.

To platí hlavně o těch nejoblíbenějších, mezi něž patří bazalka, pažitka, petržel či máta.

10. Jaké světlo bylinky potřebují

Světlo je nejpotřebnější k tomu, aby vám bylinky dobře klíčily. Což je velmi těžké hlavně v zimě, kdy toho světla moc není.

Pokud máte okna orientovaná na několik světových stran, volte raději jih či západ, kde je slunečního svitu přece jen více než na severu.

Pokud budete rostliny dlouhodobě »mučit« tmou, místo bohatých zelených listů, kvůli kterým je pěstujete, vám vyrostou slabé nažloutlé „vytáhlé“ stonky rostliny s malými lístky.

11. Jak zvolit správnou teplotu

Nejlepší teplota pro pěstování bylinek je 15 až 20 °C. V kuchyni, kde se bylinky pěstují nejčastěji, bývá o tři stupně více. Teplota roste při vaření, pečení nebo žehlení. Mnohem horší je kolísání teplot, otevíráte okno dokořán, když větráte a pak se zase nevětrá celý den. I když se těchto chyb vyvarujete, stejně byste měli bylinky po roce vyhodit. Jak stárnou, ztrácejí svou vůni a chuť.

12. Jaka je ideální péče

Ani přílišná péče se vyplácí, tím jsou bylinky náchylné ke katastrofám. Občas si z nich někdo utrhne nebo odstřihne, co se mu zachce, máte tendence je pořád nějak upravovat. Nedělejte to! Pokud se o ně staráte až moc, a přeléváte je, kořeny pak během chvíle uhnijí. Proto nedoporučujeme zavlažovací truhlíky. Ideální je nalít vodu do misky a to, co bylina během dvou hodin nevypije, vylijte.

  1. • Bylinky nesnášejí zamokření, nenechávejte je stát ve vlhku.
  2. • Těžší půdy snesou pouze domácí máty, meduňka a měsíček.
  3. • Lehčí půdy jsou vhodnější pro levandule, rozmarýn, estragon, svatolina, tymiány, saturejky a mateřídoušky.

• Z bylinek používáme jednotlivé snítky nebo seřezáváme celou nať. Chceme – li bylinky pěstovat delší dobu, neřežeme je těsně nad povrchem půdy, bráníme tak zdárné regeneraci rostlinek.

Tip Nedělního Aha!

Ozdobte si saláty nebo dezerty jedlými květy. Doporučujeme květy lichořeřišnice ze salátu. Nejen že barevně září, ale dodávají jídlu navíc pikantní chuť.

Jedlé jsou i květy pastináku, česneku medvědího, sedmikrásky, levandule, dýně, tymiánu nebo fialky.

Největší bylinkové hity Meduňka Zázračný všelék, pomáhá od nadýmání, střevních i žaludečních potíží. Hojí záděrky a drobná poranění i revmatické potíže.

  • Pažitka
  • Rozmarýn
  • Řeřicha
  • Majoránka
  • Tymián
  • Saturejka
  • Oregano
  • Estragon
  • Koriandr
  • Bazalka
  • Máta peprná

Nesmí chybět v žádné polévce a je ozdobou na chlebu s tvarohem. Do jídla se přidává nejen kvůli zelené barvě, ale i cibulovému aromatu. Čerstvý rozmarýn má omlazující účinky a chutná na opečených bramborách nebo o zeleninových omáčkách. Tato křehká bylinka je díky své výrazné chuti vyhledávanou přísadou do salátů a pomazánek. Napomáhá tvorbě červených krvinek a urychluje metabolismus. Hojně se užívá do masových pokrmů, do omáček i těstovin. Je výborná čerstvá i sušená. Je výborný v polévkách a nádivkách nebo na pečínce. Nemít v kuchyni tymián, je jako nemít pepř a sůl. Kuchaři si ji oblíbili do zeleninových pokrmů a salátů nebo k luštěninám díky její výrazné, slabě peprné chuti, která je podobná tymiánu. Podobá se majoránce, čerstvé listy ale pokrmům dodají daleko výraznější chuť a vůni. Na sušení trháme nať před kvetením a vážeme do početných svazečků. Typické francouzské koření je vhodné do omáček i k pečení masa. Čerstvé listy můžete přidat do marinád nebo na omelety. Tuto bylinku se specifickou vůní dalekých krajů jsme si velmi oblíbili hlavně díky asijské kuchyni. Čerstvé listy se přidávají do salátů i polévek. Odvar z natí pomáhá léčit ledvinová onemocnění. V italské kuchyni se přidává do omáček, těstovin, pizzy, do salátu, k rybám i mořským plodům. Tato nejstarší bylinka je hojně používaná díky svým dezinfekčním a protizánětlivým účinkům. Pro mentolovou chuť je oblíbená nejenom do čajů a žvýkaček, ale přidává se také do koktejlů.

Bylinky ze supermarketu? Bazalku vypěstujete i na parapetu

Bylinky ze supermarketu se sice prodávají v květináči, ale ten je spíš pro parádu. Počítá se s tím, že je co nejdříve sníte. Většinou jsou rychlené, pěstované k okamžité spotřebě.

„Když si je prohlédnete, tak uvidíte, že květináčky jsou těsné a malé, bylinky nemají pořádný kořenový bal ani dostatek živin, aby vydržely časté zastřihávání a dál se rozrůstaly,“ říká Michaela Makulová, šéfredaktorka magazínu Kouzlovůní.cz.

Bazalku s několika lístky koupíte v supermarketu za třicet korun, ve slevě za pětadvacet. Pokud si ji chcete šetřit a sem tam odkroutit lístek jako ozdobu na vrchovatý talíř těstovin, za několik dní vám pravděpodobně celá rostlinka uvadne.

Podobné je to i s petrželkou nebo s pažitkou, která by po každém zastřižení měla zesílit a znovu rychle obrazit – jen tu ze supermarketu to nějak nenaučili. V zahradnictví můžete sazenici pažitky pořídit za polovic a většinou si domů přinesete silnou rostlinu předpěstovanou tak, aby vydržela a po přesazení ještě povyrostla a zesílila.

Budete mít zájem:  Očkování a očkovací kalendáře přehledně

I supermarketové byliny potřebují péči

Bylinka, která není rychlená a pěstovaná k okamžité spotřebě vám po přesazení a správné péči vydrží na parapetu několik týdnů až měsíců (podle druhu). Pokud už bylinku v květináči v supermarketu koupíte, nejdříve ze všeho ji zbavte slídového obalu a přesaďte ji do většího květníku.

Žádnou speciální zeminu používat nemusíte, ale rostlině se bude dobře dařit, pokud přidáte trochu perlitu na provzdušnění. „Bylinku zalévejte rovnoměrně, každý den trochu, a postavte ji na slunné místo. Na rostlinu by ale nemělo pražit slunce a neměla by být v průvanu,“ přidává další tipy bylinkářka Anna Krutová.

Bylinkám, které si přinesete k rychlé spotřebě, rozhodně nesvědčí skladování v lednici. Některé bylinky, třeba právě bazalka a další středomořské rostliny, chlad přímo nesnášejí, takže je pro ně nejlepší uchovávat je v pokojové teplotě. Pokud vidíte, že bazalka už uvadá a vy ji nestačíte sníst, nevyhazujte ji – vyrobte třeba pesto nebo lístky zamrazte.

Klíčení téměř zadarmo

Jestli rádi vaříte z čerstvého, zkuste pěstování vlastních bylinek na parapetu. Není to tak těžké, jak se na první pohled zdá. Po prvotní investici do semínek a květináčů, budete už jen šetřit.

Bazalku si doma vypěstujete minimálně za polovic. Sice na ni budete několik týdnů čekat, ale přirozenější cestou vám vyroste silná rostlina, z níž užijete několikanásobnou sklizeň.

To samé platí o pažitce nebo petrželce, které se dobře hodí pro pěstování v bytě.

Vůbec nejjednodušší je pěstovat řeřichu. Jemná bylinka se hodí do salátů, na těstoviny, do rizota nebo na chleba s máslem. Semínka řeřichy pořídíte asi za deset korun. Potřebovat budete už jen misku a vodu. Semínka rozprostřete v miste, navlhčete a postavte na teplé světlé místo.

Každý den znovu zavlažujte. Na bylinku by nemělo přímo pražit slunce a nesmí vyschnout. Po pěti až sedmi dnech sklízíte. Řeřichu je nejlepší zastřihnout nůžkami, sklizeň je jednorázová, proto si můžete vysít více mističek třeba v pětidenním odstupu.

Na parapetu tak budete mít pořád něco zeleného.

Jednoduché je také klíčení fazolek mungo. „Nasypejte je do prázdné zavařovačky tak, aby byla na dně asi dvoucentimetrová vrstva, zalijte vodou a na noc dejte do chladu a temna. Druhý den propláchněte a překlopte na širší misku. Tu přikryjte potravinovou fólií, aby výhonky měly dobré klima. Proplachujte třikrát denně. Ujídat můžete postupně už od čtvrtého dne,“ radí Anna Krutová.

Bazalka za oknem je za polovic

Po prvních úspěších se směle pusťte i do pěstování dalších bylinek. Třeba bazalky. V zahradnictví zjistíte, že je více druhů. Pro začátek sáhněte třeba po semínkách bazalky pravé nebo trpasličí bazalky, kterou můžete vysévat hustěji a pro pěstování na okně je jako stvořená.

Kromě květináčů budete potřebovat také substrát. Pořídit můžete bylinkový substrát nebo si prostě dojít na kompost pro zeminu. Bylinky totiž nepotřebují žádnou specialitu. Do jednoho květináče vysejte zhruba 10 semínek. Bazalka má velmi drobná semínka, což svádí k hustému výsevu, ale rostliny by pak neměly prostor pro růst. I tak budete muset později rostliny protrhat.

„Substrát se zasetými semínky kropte rozprašovačem, nikdy nezalévejte konvičkou, protože proud vody by semínka vyplavil,“ doporučuje Michaela Makulová. Až vykouknou malé rostlinky, můžete je začít opatrně zalévat. V tomto případě rovnou do odtokové misky, nikdy nezalévejte přímo substrát nebo listy, protože bazalka je citlivá na plísně.

„Bazalka je žíznivá rostlina, proto potřebuje dostatek vláhy – doplňujte vodu denně nebo aspoň obden. Bylinka potřebuje hodně světla, takže je nejlepší parapet na jižní straně.

Do rostliny ale nesmí pražit slunce, nesnáší výkyvy teplot nebo průvan,“ dodává Michaela Makulová. Až rostlina povytáhne, je nutné ji zaštipovat, aby zhoustla.

Ve chvíli, kdy bude mít rostlina tři patra listů, tak vrchní patro uštípněte a spotřebujte. Bazalka se začne rozvětvovat.

Dobře roste petržel i pažitka

Podobně jako bazalku můžete doma vysévat i kadeřavou petržel. Ze semínek vám vyroste také pažitka, ale snazší je koupit trs v poctivém zahradnictví, přesadit ho do většího květníku a posadit rostlinu na parapet. Stejně jako u bazalky je důležité světlo a zálivka. Čím víc budete pažitku sklízet (ustříhávat), tím silnější bude.

Doma vypěstované bylinky by vám měly vydržet mnohonásobně déle než rychlovky přinesené ze supermarketu. Je to sice práce navíc a úspory v rodinném rozpočtu jsou minimální, ale radost můžete mít z udržitelného přístupu a z rukou ušpiněných od zeminy.

Jak dále pěstovat bylinky ze supermarketu

Domů » Zahrada a Rostliny

  • bylinky ze supermarketu v květináči
  • zemina
  • štěrk, keramzit, kačírek
  • vhodné nádoby na pěstování

V obchodech v oddělení čerstvé zeleniny naleznete široký výběr zelených natí.

Nejčastěji se setkáte s bazalkou, meduňkou, mátou, petrželí, pažitkou, majoránkou, tymiánem či estragonem. Všechny tyto druhy se dají snadno pěstovat dál poté, co seříznete zelenou část rostliny.

Budete k tomu potřebovat jen květináče, truhlíky nebo jiné nádoby a zahradní zeminu. 

Bylinku vyklepněte z plastu. V květináči je více rostlinek, opatrně je rozdělte od sebe tak, abyste nepoškodili jejich kořeny, které jsou slabé a tenké. Mně se podařilo oddělit 27 sazeniček bez poškození a 5 jsem jich zničila. Takto postupujte u všech druhů. Z jednoho květináče získáte mnoho sazenic.

Na dno nádoby, ve které hodláte bylinky pěstovat, nasypte drenážní vrstvu. Tu může tvořit štěrk, drobný kačírek nebo keramzit. Slouží k tomu, aby nedošlo k přemokření zeminy při zálivce. Kořínky rostlinek by mohly uhnívat.

Na vrstvu štěrku nasypte vlhkou zeminu, kolíkem udělejte otvor a do něj vložte sazenici. Zeminu okolo kořínků přimáčkněte. Ještě než bazalku (nebo jinou bylinku) zasadíte, zkraťte výhony tak, aby se bylinka při růstu rozvětvila (viz foto).

Bazalku pěstujte na slunci na okenním parapetu, přes léto ji můžete pěstovat venku. Jestliže pěstujete rajčata, zkuste bazalku umístit mezi ně, údajně budou mít plody lepší chuť. Bazalka zlepšuje trávení, do jídla se přidává čerstvá. Nesnáší vaření, mění se její chuť. Do jídel se přidávají listy, stvoly nemusíte vyhazovat, můžete jimi ochutit ocet.

Na fotografii je zachycen koriandr vypěstovaný výše popsaným způsobem v nevytápěném skleníku. Skleník je jednou stranou přilehlý k jižní části domu a letošní zima byla mírná. Takto vypadají bylinky z řetězce koncem února. Listy koriandru jsou častou součástí indických pokrmů.

Majoránku zachycenou na fotografii (takto vypadá koncem února) pěstuji výše popsaným způsobem stejně jako předchozí rostliny.

Majoránku, pokud ji na zimu uklidíte do suché místnosti nebo klidně do nevytápěného skleníku, můžete pěstovat i několik let. Při současných mírných zimách se daří majoránku uchovat.

Za zimu jsem ji zalila asi dvakrát a při předpovědi mrazu ji přikryla netkanou textilií.

Dle mého názoru se pěstování bylinek tímto způsobem vyplatí více, než kdybych začínala pěstováním bylinek ze semen. Ušetřím si práci s výsevem a umísťováním truhlíků v bytě. Sazeničky dávám rovnou ven nebo do nevytápěného skleníku.

Jak namíchat provensálské koření Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavé… Jak uchovat zelené bylinky na zimu Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl… Jak doma pěstovat zelené koření | rady Jak doma pěstovat zelené koření | rady. V zeleném koření spatřovali naši předkové především zjara záruku dobrého zdraví. I když nás už netrápí jarní ú… Jak zapéct lilky s tuňákem | recept Jak zapéct lilky s tuňákem | recept. Ještě nedávno byl u nás lilek (baklažán) málo používanou plodovou zeleninou. Poslední dobou získává na oblibě a j… Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector