Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Na rostlinném mléku je skvělá jeho variabilita. Máte mnoho různých surovin, ze kterých ho můžete vyrábět, a proto, pokud vám nechutná mléko z jedné suroviny, je velká šance, že naopak z jiné si ho zamilujete.

Z čeho všeho můžete rostlinné mléko vyrábět? Z:

  • Mandlí
  • Kešu
  • Máku
  • Rýže (doporučuji jasmínovou)
  • Ovesných vloček
  • Slunečnicová semínka
  • Konopná semínka

Každá z těchto surovin obsahuje obrovské množství prospěšných látek, které udělají dobře vašemu tělu. V máku je například vysoký obsah vápníku, ovesné mléko je plné vitamínů B a E, v mandlovém mléku je spousta vitamínů jako třeba selen nebo magnesium. Takže samá pozitiva. ????

Ingredience

  • 150 g hlavní suroviny (některé z výše zmíněných)
  • 1 l vody
  • Nepovinné: vanilkový lusk, pár datlí, vanilkový cukr a další ochucovadla
  • Špetka soli (pro zvýraznění chuti)
  • Potřebujeme též mixér (ne tyčový, ale uzavíratelný. Ideálně větší, do kterého můžete bez problémů nalít litr vody, já bohužel mám malý a tedy mixuji vodu i oříšky na vícekrát po menších dávkách)

Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Postup

Začátek postupu se liší podle toho, jakou surovinu budeme chtít použít.

Abychom nezavařili mixér, necháme si oříšky či semínka (mandle, kešu, slunečnicová či konopná semínka) asi 8 hodin změknout ve vodě (tak, aby všechny oříšky či semínka byly řádně ponořené). Nejlepším způsobem je nechat surovinu změknout přes noc.

V případě používání rýže jí namočíme nejlépe na 24 hodin a poté jí používáme stejně jako ostatní suroviny. Pozor, rýži používáme tedy syrovou! ????

Pokud chceme vytvořit mléko z máku či ovesných vloček, namáčení postačí úplně na pár hodin, protože suroviny nejsou nijak zásadně tvrdé.

Pokud surovinu namáčíme, vodu z nich po změknutí vylijeme.

Dále je postup u všech surovin stejný. Přidáme čistou vodu (cca litr vody) a následně dáme surovinu s vodou do mixéru a jednoduše promixujeme, dokud nebudou oříšky “na padrť” a tekutina bude mít bílou/světle béžovou barvu. Používejte zde uzavíratelný mixér, tyčový se na výrobu rostlinného mléka moc nehodí, protože vám to pak bude lítat všude. ????

Až máme pořádně umixováno, vezmeme pytlíček na výrobu rostlinného mléka a tekutinu přes něj přecedíme.

Já sama používám pytlík od Casa Organica, nicméně pokud nemáte na výrobu rostlinného mléka přímo speciální pytlík, můžete použít například nějaké pláténko, v nejhorším případě i čistí větší látkový kapesník.

Nejlepší je nějaká čistá bavlněná tkanina. Pokud na cezení nepoužíváte pytlík, je dobré mít látku dostatečně velkou tak, abyste si ji mohli přetáhnout přes okraje nádoby, do které mléko cedíte, ven.

Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Pokud se vám po prvním cezení nezdá mléko dostatečně čisté bez kousků oříšků, můžete přecedit klidně vícekrát. Ceďte tak dlouho, dokud se vám nezdá rostlinné mléko dostatečně čisté. Nakonec zbylé usazeniny na látce pečlivě do mléka vymačkejte, ať vám nedrží zbytečnou vodu/mléko navíc.

U pláténka to udělejte tak, že dejte vždy dva konce pláténka k sobě a vytvořte takový váček, který vymačkáte. U pytlíčku na rostlinné mléko vám půjde mačkání jednodušeji, prostě vymačkáte zbytek hmoty v pytlíku.

Pokud máte v mixéru na spodku usazené zbytky suroviny, pomozte si lžičkou a vyndejte ji také na plátýnko, ať můžete tekutinu vymačkat i z těchto zbytků.

Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Pokud přemýšlíte, co se zbytky z výroby, u některých surovin mám řešení. Zbytky oříšků z výroby mléka můžete použít například do domácích ovesných sušenek nebo na jiné pečení. Já se například chystám z nich vyrábět brownies, recept dodám brzy.

???? Stejně tak můžete použít i zbytky z ovesného mléka i z máku. Bohužel, zatím dobrý recept na využití zbytku z rýže jsem nenašla, ale budu “koumat” dál.

Nicméně zatím můžete zbytky z ostatních rostlinných mlék využít aspoň jako “mňamku” pro červy ve vašem vermikompostéru (pokud ho vlastníte) a nebo alespoň je dát na kompost či do koše na bioodpad.

Rostlinné mléko poté uchovávejte v lednici a spotřebujte ideálně do 5 dnů. Po čase nejspíše uvidíte, že se vám na dně usazují “pevnější částice”, nicméně to není vůbec na škodu, jen před pitím mléko promíchejte.

Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Tipy na ochucení

Pokud se vám zdá chuť rostlinného mléka příliš “mdlá,” máte spoustu možností, jak ho dochutit. Můžete například již v mixéru přidat vnitřek vanilkového lusku, přidat pár datlí (opravdu jen pár, jinak vám přebije chuť oříšků.

Nicméně mléko krásně osladí. Doporučuji ale také na pár hodin předem namáčet, aby změkly), vanilkový cukr, javorový sirup nebo například skořici. Pokud máte doma nějaké rostlinné sirupy, můžete přidat i je, třeba agávový nebo datlový.

Mléko tak bude o něco sladší a jeho chuť bude pro vás třeba i zajímavější. Zkuste si poprvé vyrobit rostlinné mléko “jen tak”, a poté postupně dochucujte, ať vidíte, s čím vám chutná nejvíce. ???? Zároveň můžete přidat i špetku soli, pro zvýraznění chuti.

Ale opravdu jen špetku, ideálně hned v mixéru.

Vyrábíte si doma také rostlinné mléko? A které je vaše oblíbené? ????

Snadná domácí výroba rostlinného mléka

Vy si ještě nevyrábíte rostlinné mléko doma? Vyrábět si doma rostlinná mléka je velmi jednoduché a nenáročné. Není na to potřeba zvláštní vybavení kromě obyčejného mixéru (nikoliv tyčového) a čajového sítka nebo ještě lépe kousku tkaniny. Stačí minimum času.

Navíc i výrazně ušetříte oproti ceně rostlinného „mléka“ v obchodě, nehledě na to, že velkou část těch nejlepších rostlinných mlék si v obchodě ani nekoupíte (například makové).

  A k tomu ulevíte i životnímu prostředí tím, že domů nebudete neustále tahat tetrapakové krabice.

Postup je v zásadě stejný u jakéhokoliv rostlinného mléka. Předem dáte namočit surovinu, ze které budete „mléko“ dělat. Ideální je přes noc, ačkoliv některé suroviny stačí i na několik hodin (mák, ovesné vločky). Pro sladší chuť se mi osvědčilo přidat k mixované surovině na jeden litr mléka tři čtyři sušené předem namočené datle (i ty stačí namáčet jen několik hodin).

Namočenou surovinu slijte a důkladně propláchněte. Zbavujete se tak antinutričních látek; živiny z mléka budou díky tomu lépe vstřebatelné. Potom surovinu dáte do mixéru, doplníte čerstvou vodou (eventuelně přidáte datle či sladidlo) a pár minut mixujete, dokud nedostanete napěněné „mléko.“

Co se týká poměru, obecně platí 100 g suroviny na 1 litr vody, nebo 1 hrnek na 4 díly vody – zpravidla se u obou metod dostanete na přibližně stejný výsledek (poměr).

Nejlepší je stejně zkoušet a najít si vlastní poměr – někdo má rád mléko hustší a krémovější, jiný zase vodovější. Jiné se hodí na pečení a jiné do vloček atd.

I v tom je krása domácí výroby mléka – uděláte si vlastní přesně na míru.

Zpět k postupu: Až vypnete mixér, stačí „mléko“ již jen přefiltrovat a zbavit tak pevných částic. Můj nejoblíbenější způsob filtrace je přes bavlněnou tkaninu.

Kus látky rozprostřu do konvice a přetáhnu přes okraje ven – takže ji jakoby vystelu s tím, že dole není na dně, ale asi v polovině nádoby. Do tkaniny přeleju mléko (část vyteče a část zůstane v tkanině).

Abych přefiltroval zbylé mléko, dám rohy tkaniny k sobě, jednou rukou je podržím a druhou rukou vymačkám z vzniklé „hroudy“ zbylé mléko do konvice. Tuto metodu mám vyzkoušenou jako nejrychlejší a nejméně pracnou.

Ve specializovaných obchodech seženete i speciální filtrační pytlík na mléko z jemné tkaniny. Výhodou je, že jej můžete zavěsit nad nádobu a nechat mléko volně vykapat, a snadná údržba – pytlík jednoduše obrátíte na ruby a opláchnete.

Filtrovat se dá například i přes zmíněné čajové sítko. U prvního filtrování si pomáhám lžičkou, další kola už jen prolévám. Když chci mléko jemné, filtruji až pětkrát, když spěchám, dvě kola stačí.

Každopádně je tato metoda pracnější a zdlouhavější než tkanina, protože musíte neustále „prosívat“ lžičkou.

Mezi další metody oblíbené filtrační metody patří silonová punčocha (nalijete do „nohavice“ a čekáte).

Mléko se pochopitelně dá osladit (oblíbené jsou různé sirupy) nebo ovonět (vanilkou, skořicí atd.), ale není to nutné. Koření případně doporučuji přidat až k hotovému mléku.

Já jsem fanouškem čisté chuti, ale to už je na individuálních preferencích. Co bych nicméně určitě doporučil za sebe je přidat špetka soli, která výrazní chuť.

 Takto doma vyrobené mléko v sobě pochopitelně nemá žádné konzervanty, v lednici v uzavřené nádobě vydrží cca 3-4 dny.

Budete mít zájem:  Zánět Zubu Léčba Doma?

Po několika hodinách uskladnění v klidu se v „mléku“ oddělí pevnější částice a klesnou na dno, ale to vás nemusí znepokojovat. U koupeného mléka v krabici se děje to samé, proto je potřeba řídit se pravidlem, že před každým použitím je „mléko“ potřeba dobře promíchat.

A co se zbytky suroviny, které zůstanou na sítku? Skořápky ořechů (od neloupaných konopných semínek či máku) je nejlepší vyhodit (nejlépe samozřejmě na kompost), protože v nich nezůstaly žádné živiny. Ostatní zbytky, tedy hlavně ze semínek či ořechů bez skořápky, lze použít třeba jako základ do pomazánek apod.

A nyní krátce k jednotlivým mlékům. Přehled je pouze pro inspiraci a vychází z nejdostupnějších surovin v našich podmínkách, nicméně v zásadě lze vyrobit mléko z jakýchkoliv ořechů či olejnatých semen:

Makové mléko je velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku, kterého jinak může být ve veganské stravě nedostatek. Obsahuje ho totiž cca 200 mg vápníku na 100ml. Vedle toho obsahuje i 3g bílkovin a některé minerály. Má velmi zajímavou, nahořklou či jemně nakyslou chuť.

Často velmi doporučované mandlové mléko obsahuje spoustu minerálů: magnesium, selen, mangan a také vitamin E. Je v něm i vápník (cca 80mg vápníku na 100ml), neobsahuje však tak vysoký podíl bílkovin, jak bývá někdy tradováno (pouze jednotky gramů). Má jemnou, oříškovou chuť.

Rýžové mléko je oblíbené mezi sportovci. Je v něm spousta sacharidů (asi 10g na 100ml), ale téměř žádné tuky. Má velmi výraznou chuť po rýži, i když velmi záleží na odrůdě, ze které mléko děláte.

Ovesné mléko je nabité vitaminem B a E. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa.

Mléko konopné obsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin, navíc v ideálním poměru pro vegany. Na mléko se dá použít neloupané konopné semínko, mixér si s ním hravě poradí. Ve 100ml jsou také 2 gramy vysoce kvalitních bílkovin. I konopné mléko má velmi jemnou, lehce oříškovou chuť.

Mléko slunečnicové obsahuje hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (naneštěstí v něm chybí omega 3 mastné kyseliny). Jeho chuť je výrazná, zemitá.

  • Když už umíte udělat rostlinné mléko, podívejte se na video, kde shrnuji ty nejpodstatnější informace, které jsem nasbíral za 15 let života na rostlinné stravě:
  • Veškeré informace o domácí výrobě rostlinného mléka najdete pěkně přehledně i v naší infografice:
  • Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše! Recepty zde.

Rostlinná mléka – veganská, bez lepku, sóji, bez chemie

Deník rostlinného mlékaře od A do Z

Odlehčete Váš jídelníček rostlinným stravováním

Hledáte cenově dostupnou, chutnou a hlavně vědomou alternativu do Vaši kávy, čaje a využití v kuchyni?

Máte zdravotní problémy, které hrnete před sebou? Řešíte pomocí léků a návštěv lékařů :-(.

Toužíte nahradit živočišné mléko za rostlinné, bez koupě komerčního v obchodě?

Trávíte špatně živočišné mléko a hledáte vhodnou volbu?

Jste na bezlepkové, bezmléčné stravě. Rádi byste se pustili do výroby rostlinného mléka od A do Z (využití v kuchyni, smetany, drťě)?

Potřebujete obohatit Váš jídelníček o nové rostlinné recepty?

Už netrpěli zažívacími problémy a bolestmi břicha, nadýmáním.

Vytvořili si lahodné a zdravé snídaně, svačiny, zákusky pro celou Vaši rodinu.

Zhubli do vysněného oblečení a udrželi si stálou, neměnnou velikost.

Netrpěli ekzémy, alergiemi, akné.

Potřebovali pár minut k vytvoření neodolatelné lahůdky na Váš jídelní stůl, po které se zapráší.

Viděli a slyšeli, jak si vaše rodina utírá plnou pusu a volá: „Mami, prosím uděláš nám ještě kakao či puding do školy?“

Připravte si domácí rostlinná mléka s využitím v kuchyni:

Každý úspěch začíná sebedisciplínou, a ta začíná u každého z nás.

  • V kurzu najdete např. tyto mléka
  • Mandlové
  • Lískooříškové
  • Kešu mléko
  • Tygří mléko
  • Kokosové mléko na 3 způsoby s několika vychytávkami
  • Slunečnicovo – dýňové
  • Lněné
  • Makové
  • Sezamové
  • Rýžové
  • Ovesné
  • Quinoové
  1. Neodolatelný pohár z tapiokových perel
  2. Veganský rýžový puding
  3. Makovec
  4. Zlaté mléko
  5. Chia dezert
  6. Čokoládovou pomazánku
  7. Ranní horkou čokoládu

…..a spousty dalšího

Drť z mléka nevyhodíme, ale zužitkujeme vše. 

Přečtěte si, co napsali účastníci mých online kurzů: 

Líbilo se mi, že jsem získala znalost konkrétní gramáže na jednotlivé druhy ořechů/ semínek. Když to člověk dělá od oka, výsledná chuť nemusí být vždy příjemná. Musím opět pochválit! Díky tipu od Gabči na vymývání G21 jsem si ušetřila spoustu času a úsměv na tváři :-).

???? Neměla jsem jasno v tom, jak dlouho se musí ořechy, či semínka máčet. Obdivuji podporu přes FB skupinu, která mi přišla velmi proaktivní i v předvánočním shonu.❤ Celkově jsem byla velmi spokojena a mám radost, že mám zase motivaci využít odloženou G21.

Oba kurzy se mi velmi líbily, pozitivní atmosféra a nadšení autorky.

Jana Kyslingerováúčastnice online kurzu Deník rostlinného mlékaře a Raketový start do rostlinných sýrů

Milá Gabčo, tento kurz byl pro mne velmi inspirativní a přínosný. Jsem velký milovník mléč. výrobků.

Rostlinná mléka piju už dlouho (dosud kupovaná)- mohu napsat, že u mne proběhla doslova REVOLUCE !!! ❤Jsem nadšená z výrobků dle tvých receptů a vím, že budou už navždy zpestřením mého už tak hodně pestrého jídelníčku ! ❤Oba kurzy pro mne byly inspirativní.

Jsem ráda, že už jsem soběstačná – co se týká rostl. mlék i sýrů, a nemusím pro ně do obchodu. Stačí mít doma potřebné ingredience a myslet na „namáčení“. V kurzech byla možnost hodně se toho naučit a získat cenné informace. Mléko č. 1 = pro mne zatím mandlové a ze sýrů Feta.

Kurzy hodnotím na Jedničku a mohu je jen doporučit. Stejně tak hodnotím i Gabču, která je úplná studnice vědomostí na téma ZDRAVÍ a také PŘÍRODA. Navíc je milá, kreativní, pohodová a prima tvůrkyní videí. ????❤. Takže za mne OK.

Daniela Procházkováúčastnice online kurzu Deník rostlinného mlékaře a Raketový start do rostlinných sýrů

Naučím vás, jak využít Vaše udělané mléko v kuchyni do dezertů, pudingů, kaší, pomazánek. 

Získáte nový pohled a směr do Vašeho stravování.

Neohlížejte se smutně za minulostí, už se nevrátí. Raději moudře využijte přítomnosti.

To je správná cesta.

Kdo vás provede společnou rostlinnou cestou?

Jsem vášnivá kuchařka a sběračka divokých bylinek v přírodě. Žiji zeleně, fermentuji, co mi padne do ruky, a rostlinná mléka se u mě mají jako v bavlnce.

Piji filtrovanou vodu, vodní kefír, smoothie. Místo sklenky vína volím domácí fermentavanou limonádu. Peču domácí kváskový chléb, vyrábím si svá vlastní rostlinná mléka, sýry a jogurty, tempehy, tofu. Zamilovala jsem si domácí výrobu jak ve své kuchyni, tak i výrobu produktů do koupelny. Ráda obdarovávám lidi v mém okolí.

Všechny mé recepty nejprve testuji mé dvě děti a manžel. Žiji minimalisticky, s ohledem na životní prostředí.

Postupy a vychytávky s radostí a lehkostí předávám dál. 

Příběhy, které píše sám život. Našli jste se v některých?

Volají Vám rodiče. Za půl hodiny jsme u vás.

OU, JÉÉ. Co s tím? Během chvíle vytvoříte neodolatelný tapiokový puding politý domácí čokoládou. Ze stolu sbíráte pouze vylízané mističky. 

Každý den jedna a ta samá otázka: Mami, co budeme mít dnes k snídani? Kouknete na hodiny. Za pár minut máte důležitý meeting. Jdete do akce. Do 10 minut vykouzlíte lahodný trojbarevný chia puding ozdobený ovocem a zalitý kokosovým nektarem.

Přijde k Vám na návštěvu kamarádka na kávu, podáte ji Vaše doma udělané rostlinné mléko.

„A ona na to: To je pecka, zítra mě tu máš zas! „

Získáte informace proč a jak máčet semínka, ořechy a obilí na mléka. Stáhnete si checklisty – již nikdy nezapomenete na máčení. Řekneme si výhody, proč máčet a jakým způsobem.

Budete samostatní a nezávislí na obchodních řetězcích. Vaše tělo bude vzkvétat ve zdraví. 

Naučím Vás, jak si vykouzlit lahodná rostlinná mléka z ořechů, semínek, obilovin.

Vysvětlím a provedu vás krůček po krůčku.

Srozumitelně a jednoduše

♣ Ukáži vám jak vykročit správným směrem do rostlinné říše a vytrvat.

♣ Nemusíte čekat na své někdy. Dopřejte si vstup ihned. 

♣ Získáte zlepšení zdraví. Nebudete zahlenění a rýma s kašlem se vám vyhnou velkým obloukem.

♣Uvidíte pokroky ihned. Tvoření vás bude bavit. 

♣ Načerpáte inspiraci, povzbuzení jít do akce. Nebudete bloudit na cestě bez pomoci. 

PROPOČET CEN ROSTLINNÝCH MLÉK

PŘI KOUPI V OBCHODĚ     X    DOMÁCÍ VÝROBA

Částka platná v roce 2021 za koupi 1l mléka Rostlinná mléka se pohybují v rozmezí 45-99,- Kč/ 1l kvalitního rostlinného nápoje (mléka) 45,- až 99,- Kč
Průměrná částka v roce 2021 za koupi 1l mléka 66 Kč
Budete mít zájem:  Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…
Částka platná v roce 2021 při domácí výrobě 1l mléka Suroviny na výrobu se pohybují v rozmezí mezi 10,- AŽ 25 Kč/ na 1l kvalitního rostlinného nápoje (mléka) 10,- až 25,- Kč
Průměrná částka v roce 2021 při domácí výrobě 1l mléka 17 Kč

CO ZÍSKÁTE PŘI DOMÁCÍ VÝROBĚ

UŠETŘÍTE VÁŠ ČAS Mléka si vyrobíte z pohodlí domova. Nebudete muset vážit kroky do obchodů, kde vaše mléko mohou mít vyprodané :-(. Ušetříte čas při objednávání z e-shopů, následně být „v pohotovosti“, když mi zboží doručí. ČAS 
UŠETŘÍTE VAŠI PENĚŽENKU Každá koruna se dnes počítá. Rostlinné nápoje v obchodě jsou velmi drahé. Platíte za obal, aroma, přidané látky, trvanlivost ,manufakturní výrobu. PENÍZE
PEČUJETE O VAŠE ZDRAVÍ Rostlinná mléka (nápoje), které pořídíte v obchodech obsahují celou řadu přísad. Zmíním zde některé: rafinovaný cukr, stabilizátory, emulgátory. Pokud bych měla jmenovat, tak například mandlový nápoj od Alpro obsahuje pouze 2 % mandlí. Ostatní mandlová mléka a nápoje z obchodů DM, Lidl nebo Kauflandu jsou na tom bohužel dost podobně :-(. Vy však při domácí výrobě získáte nápoj o mnoho ZDRAVĚJŠÍ. BEZ CHEMICKÝCH NEZDRAVÝCH LÁTEK, KU PROSPĚCHU VAŠEHO ZDRAVÍ, VITALITY A ENERGIE! ZDRAVÍ
JEDNOU VSTOUPÍTE A NENÍ CESTY ZPĚT Pokud se jednou naučíte udělat si vaše rostlinná mléka doma, již nikdy tuto techniku nezapomenete. Mléka využijete i nadále ve vaši kuchyni. Upotřebíte drť, vyrobíte si smetany, dezerty, kaše, atd. Vše a mnohem víc vás naučím v tomto online kurzu. SOBĚSTAČNOST
KDYKOLIV A ODKUDKOLIV Rostlinná mléka si můžete vyrobit KDEKOLIV (na dovolené, na chatě, při cestách), KDYKOLIV budete chtít (dnes si uděláte mandlové, zítra kokosové, pozítří kešu) A JAKÁKOLIV (druhů, která vás naučím je nespočet) . Nebudete závislí na obchodních řetězcích, e-shopech! NEZÁVISLOST
ZNÁTE SLOŽENÍ Udělat si dnes opravdu KVALITNÍ nápoj, který obsahuje pouze to, co vy víte je PENĚZI NEVYČÍSLITELNÉ. Víte, co dáváte do svého těla. KVALITA
JEDNODUŠE, Z POHODLÍ DOMOVA Všechny mnou učené postupy jsou jednoduché, kreativní, bez pádů, pokusů a omylů. Cestu jsem již vyšlapala. Vy jednou naskočíte a jednoduše vše zvládnete. JEDNODUCHOST
RYCHLOST Postupy, které učím ve svých kurzech jsou rychlé, efektivní, detailně propracované a léty osvědčené PRAXÍ!. Jsem vašim osobním poradcem. RYCHLOST

Určitě doporučuji. Moc se mi líbí jednoduchost receptů a postupů! Úplně nejvíc se mi líbil návod na rostlinné mléko. To jsem doposud jen kupovala a stěžovala jsem si na jeho cenu. Ani ve snu mě nenapadlo, že je příprava kokosového mléka, tak jednoduchá! Nerada se zdržuji hledáním postupů a receptů, u Gábi mám vše na jednom místě a navíc mi moc sedí její ochotný přístup! Za mě určitě 10 ⭐️

Kateřina Sladovníkováúčastnice kurzu na rostlinná mléka

´Dakujem-naučila som sa nepoznané.Skúsila som už skoro všetky – mne osobne všetky chutili. Práve sa chystám na makovec a určite od Teba privítam nové poznatky a recepty. Čeho jste se obávala před kurzem? Cituji: pracne som hľadala niektoré suroviny objavila čarovanie s novými surovinami.

Jana Hazyovaúčastnice kurzu na Deník rostlinného mlékaře a online kurzu Raketový start do rostlinných sýrů

  • Takovéto dezerty Vás naučím. 
  • Půjdeme všichni společně, na rostlinné vlně, která nemá hranice.
  • Tvořit v kuchyni s Vámi budou rády i Vaše děti, manžel-ka či přítel-kyně.

 

Objevte v sobě vášeň, kreativitu a nepoznané kuchařské umění. 

6 týdnů – 42 dnů společné cesty k cenové nezávislosti, soběstačnosti do sklenice, kávy i kuchyně

Postupy ve formě ke stažení a vytištění.

Přehledná forma všech materiálů.

Přátelská, neformální atmosféra nadšených lidí. Chceš se na něco zeptat? Odpověď získáš od stejně nadšených lidí do chvíle. NEČEKÁŠ, NEHLEDÁŠ hodiny na internetu.

Praktické ukázky přímo z kuchyně. Kurz je koncipován psanou a video formou. Vše je přehledně shrnuté a postupy jsou krok za krokem.

Řešení dotazů, aktuálních problémů. Vy se ptáte – já odpovídám.

Checklist na tvé aha momenty, pokroky, úspěchy.

Zvýhodněné nabídky na nákup surovin a produktů

Pasování ROSTLINNÝCH MLÉKAŘŮ:-)

Položíme základy. Dozvíte se, proč máčet semínka, ořechy. V prezentačních videích Vám povím důležité informace ohledně surovin. Dozvíte se, kdy volit chia semínka, kdy tapioku atd.

Naučíme se základní techniky výroby rostlinných mlék. Povíme si, jak mléka nejlépe uchovávat. Kde můžete mléka využít. Půjdeme do praxe!

Vydáme se spolu k dalším postupům. Vyrobíte si několik dalších mlék, které ihned využijeme do receptů.

Půjdeme hlouběji, získáte další techniky a vychytávky. Informace, kdy využít obilné mléko ve Vaši kuchyni. Seznámíme se s ořechovými mléky.

Naučíte se obilná a semínková mléka. Řekneme si, kdy zařadit do Vaši kuchyně mléko ze semínek a kdy obilné mléko.

Naučíte se dělat smetany do kávy, do čaje. Dezerty, kakao pro děti. Poháry z tapiokových perel, čokoládové pomazánky. Ke každému receptu získáte informační okénko.

  1. 41+videí 
  2. 119+ stránková  . pdf kniha zdarma
  3. Ke každému receptu informační okénko.
  4. Přesné postupy, recepty, kroky a informace k surovinám.
  5. Recepty s využitím mlék v kuchyni na pudingy, dezerty, kaše, palačinky, poháry.
  6. Naučíte se, co se zbylou drťí z mléka. 

Seznam vybavení a nástrojů – video a .pdf forma.

Nákupní seznam v .pdf formě ke stažení.

Časovače v .pdf formě ke stažení.

Online odkazy, kde koupit suroviny levně, ve výborné kvalitě (z mých dlohodobých zkušeností a testování).

Máčecí manuály pro semínka a ořechy v .pdf formě ke stažení.

Moji osobní podporu ve Fb skupině: Nevíte – zeptáte se a můžete ihned pokračovat, nic vám nebrání ve vaši cestě. 

Techniky a postupy, které se jednou naučíte využijete již napořád.

Trnitou cestu jsem pro Vás již vyšlapala. 

Deník rostlinného mlékaře má hodnotu: 

V rámci akční ceny:

4.500,- Kč vč. DPH

CELKOVÁ ČÁSTKA BONUSŮ JE 7.479,- KČ

Celková HODNOTA kurzu je:

7.479 ,- Kč  + 4.960,- Kč = 12.439,- Kč

V rámci AKCE je kurz o

8.989,- Kč levnější

 

Jakmile si zakoupíte a zaplatíte kurz, přijde vám vstup do členské sekce. Kurz si můžete procházet podle svých časových možností. Přijde vám také e-mail pro vstup do Fb skupiny – je na vás, zda se chcete přidat, či nikoliv. Je to bonus pro vás. V této Fb skupině jsem přítomna i já a můžete využít živých vysílání a dalších bonusů, která zde pořádám.

Všechny suroviny, které budete potřebovat na výrobu vlastních mlék a pochoutek z nich koupíte 1/ buď online z pohodlí svého domova s nožkama nahoře nebo 2/ v obchodě se zdravou výživou. V kurzu vám přesně ukáži, kde suroviny můžete koupit online – dám vám tipy a triky, jak ušetřit a zakoupit kvalitní věci, které budete potřebovat. Všechny suroviny jsou v ČR a SR samozřejmě volně dostupné.

RECEPTY NA ROSTLINNÁ „MLÉKA“

22. 4. 2015

Vyrábět si doma rostlinná mléka je velmi jednoduché a nenáročné. Není na to potřeba zvláštní vybavení kromě mixéru, případně čajového sítka nebo kousku tkaniny. Stačí minimum času. Navíc i výrazně ušetříte oproti ceně rostlinného „mléka“ v obchodě, nehledě na to, že velkou část těch nejlepších rostlinných mlék si v obchodě ani nekoupíte (například makové).

PŘÍKLADY ROSTLINNÝCH MLÉK:

  1. Mandlové – namočené a oloupané mandle

  2. Makové – suchý nebo namočený mák

  3. Rýžové – namočená nebo uvařená rýže

  4. Konopné – namočené konopné semínko

  5. Kokosové – suchý nebo namočený kokos

  6. Pohankové – namočená nebo naklíčená pohanka

  7. Slunečnicové – namočená nebo naklíčená slunečnice

  8. Ovesné – suché nebo namočené ovesné vločky nebo oves

  9. Sojové – namočené a uvařené sojové boby

KRAVSKÉ MLÉKO – PRO A PROTI

Kravské mléko je v současné době pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí každodenního jídelníčku. Názory na konzumaci mléka a jeho vliv na lidské zdraví se však značně liší a často jsou v přímém rozporu. Pravda bude dost možná někde uprostřed a tak překládáme pouze informace, aby se každý mohl rozhodnout sám.

Často uváděné výhody kravského mléka:

  • Je významným zdrojem vápníku. Ten je nutný k výstavbě především tvrdých tkání těla (kosti, zuby..)
  • Má vysoký obsah hodnotných bílkovin.
  • Obsahuje dále fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru i řadu stopových prvků.
  • Obsahuje i vitamín B12, který je důležitý pro správnou funkci krvetvorby a nervového systému. (Jejich obsah však závisí na způsobu krmení dojnic a způsobu jejich života)
  • Dosažitelnost a nízká cena.
  • Zvyk – skoro všichni je jedí a pijí.

Málokdo se však pak dále zamýšlí nad tím, zda je tak masová konzumace mléka, které je primárně určeno pro správný vývoj telat opravdu pro lidský organismus tak prospěšná.

Budete mít zájem:  Přírodní Želatina Na Klouby?

Často uváděné nevýhody kravského mléka:

  • Přibližně 20% populace v ČR (každý pátý) trpí intolerancí mléčné laktózy, což je příčinou různých trávících problémů a dalších onemocnění.
  • Lidské tělo velmi obtížně tráví mléčnou bílkovinu-kasein.
  • Nadměrný příjem živočišných bílkovin překyseluje organismus a ten se nadměrné kyselosti brání mimo jiné vyvázáním vápníku z kostí, tím přímo pomáháme rozvoji osteoporózy.
  • Častá konzumace kravského mléka se spojuje se zvýšenou tvorbou hlenu, rozvojem astmatu, atopického ekzému, dále se zhoršením stavu při onemocnění průdušek, zánětu nosních dutin či autoimunitních onemocnění. Tyto onemocnění jsou lékaři často označovány jako vrozené nebo neléčitelné a jejich následky se pouze tlumí léky.
  • Mléko vytváří povlak na střevních stěnách, který narušuje absorpci vitamínů a minerálů, přijatých potravou.
  • Krávy jsou většinou chované v hromadných velkochovech a často jsou krmené různými umělými krmivy. Tyto podmínky jsou ideální pro vznik různých onemocnění nebo zánětů, což je řešeno podáváním různých antibiotik a jiných medikací, které následně přes mléko dostáváme do těla.

K zamyšlení:

  • Oproti západnímu světu se v Čínské populaci téměř nevyskytuje rakovina prsu nebo prostaty, což mnoho odborníků spojuje právě s tím, že zde mléko nekonzumují.
  • Ve 20. století se díky přechodu k hromadnému průmyslovému zpracování stal z mléka velmi výnosný obchod. Myslíte, že by si velké společnosti nechaly ujít zisk a nebo že radši investují do reklamy tak, aby cíleně propagovaly jen to co se jim hodí?
  • Aby mohlo být mléko, tak musí být nejprve tele, které je velmi brzo po porodu odděleno od matky, ze které se stává většinou dále jen stroj na mléko. Téměř všechny telata (býčci) a i většina telat (krav) je následně zabita pro své maso.
  • Šlechtěné dojnice ve velkochovech nadojí až 50 l mléka deně což velmi zatěžuje jejich organizmus a způsobuje různá onemocnění a tak jdou po 4 letech produkce mléka na jatka.
  • Celosvětový chov dobytka degraduje půdu a je významným producentem skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu.

POSTUP VÝROBY ROSTLINNÝCH “MLÉK”

  • 1 díl semen na cca 8 -10 dílů vody
  • 1-3 min. mixovat dle mixeru a tvrdosti surovin
  • Pokud máte dostatečně výkonný mixér, nemusíte nápoj filtrovat, v opačném případě použijte jemné síto, plátno nebo filtr.

Pevnou složku, zbylou ve filtru můžete použít např. na přípravu pomazánek.

U některých tučnějších druhů je výhodné použít vodu teplou 40 stupňů Celsia. Tímto postupem získáte základní nápoj. Pokud chcete sladší chuť, lze přidat do mixéru sušené sladké ovoce (datle, fíky, rozinky, švestky…).

Sušené ovoce je dobré propláchnout, namočit a použít i s vodou ve které se namáčelo. Lze dochucovat i vanilkou, skořicí, či dalšími produkty, jistě si doplníte své oblíbené chutě.

PROČ NAMÁČET?

ořechy a semena rostlin obsahují inhibitory klíčení, namočením a naklíčením se stávají lépe stravitelné a obsahují i více živin.

MANDLOVÉ MLÉKO

Mandle po namočení propláchneme a oloupeme hnědou slupku. Pokud mandle nejsou loupané s použitím vyšších teplot jde to velmi snadno a této činnosti se rády účastní i děti. Z každé mandle je dobré kousek ochutnat, protože jedna hořká chuťově znehodnotí celý nápoj. Je vhodné použít teplou vodu.

Chuťově velmi jemný a sladký i bez přislazování. Obsahuje organicky vázaný dobře využitelný hořčík a spoustu minerálů: magnesium, selen, mangan a také vitamin E. Je v něm vápník (cca 80mg vápníku na 100ml). Neobsahuje však tak vysoký podíl bílkovin, jak bývá někdy tradováno (pouze jednotky gramů).

Má jemnou, oříškovou chuť.

MAKOVÉ MLÉKO

Mák je dobré nechat namáčet v chladu alespoń 24 hodin. Obsahuje mnoho vysoce využitelného organického vápníku. Je lépe ho připravovat s teplou vodou. Skvělá prevence osteoporózy.

Je velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku, kterého jinak může být ve veganské stravě nedostatek. Obsahuje ho totiž cca 200 mg vápníku na 100ml. Vedle toho obsahuje i 3g bílkovin a některé minerály.

Má velmi zajímavou, nahořklou či jemně nakyslou chuť.

RÝŽOVÉ MLÉKO

je oblíbené mezi sportovci. Je v něm spousta sacharidů (asi 10g na 100ml), ale téměř žádné tuky. Má velmi výraznou chuť po rýži, i když velmi záleží na odrůdě, ze které mléko děláte.

  1. Horchata – mexický rýžový nápoj
  2. 1 l vody
  3. 100 g rýže namočené přes noc
  4. Skořice
  5. Vanilkový extrakt
  6. Špetka soli
  7. Dosladit: třtinovým cukrem, datlema, rozinkama

KONOPNÉ MLÉKO

Jeden z nejhodnotnějších nápojů můžeme připravit buď z neloupaných nebo oloupaných semínek. Neloupaná semínka je lépe nechat namáčet alespoň 12 hodin a poté ještě proplachovat dokud nezačnou klíčit. Oloupaná semínka stačí namáčet 4 hodiny a pak propláchnout. Nápoj z oloupaných semínek je jemnější a vhodný pro malé děti.

Pokud použijeme neloupaná semínka je nutné nápoj přefiltrovat. Pomáhá vyléčit záněty, posiluje imunitu, vhodný pro sportovce a děti. obsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin, navíc v ideálním poměru pro vegany. Ve 100 ml jsou také 2 gramy vysoce kvalitních bílkovin. I konopné mléko má velmi jemnou, lehce oříškovou chuť.

SLUNEČNICOVÉ MLÉKO

Loupaná slunečnicová semínka je dobré nechat po namočení a propláchnutí lehce naklíčit (12-24 hodin), pokud jsou živá, klíčí výborně. Velmi levná a dostupná varianta rostlinného nápoje. Vhodný v těhotensví, v době růstu, při nervovém vypětí.

Obsahuje hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (naneštěstí v něm chybí omega 3 mastné kyseliny). Jeho chuť je výrazná, zemitá.

KOKOSOVÉ MLÉKO

Lze připravit buď ze strouhaného kokosu, který předem namočíme, nebo z bílé dužiny čersvého kokosového ořechu (hnědou slupku škrabkou odstraňte). Pro vysoký obsah sodíku se hodí pro horké dny nebo při těžké práci nebo sportu, když se člověk více potí.

POHANKOVÉ MLÉKO

Za studena loupaná pohanka při namočení vylučuje sliz, ale lze ji proplachovat a velmi dobře a rychle klíčí. Tmavá pohanka je termicky loupaná, teplem znehodnocená a neklíčí. Pohankový nápoj napomáhá zlepšení pružnosti cév, regeneruje jaterní buňky. Vhodný při silné a dlouhé menstruaci a pro těhotné.

OVESNÉ MLÉKO

je nabité vitaminem B a E. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa.

BANÁNOVÉ MLÉKO

  • 1 díl ovesných vloček a nebo ovsa může být namočený a nebo namletý
  • 8 dílů vody
  • 2 zralé banány
  • Možno přidat slunečnicová či jiná semínka a ořechy, kokos a dochutit skořicí, kakaem nebo karobem.

SOJOVÉ MLÉKO

Připravuje se tak, že předem namočené boby se rozdrtí, uvaří a následně přecedí. Jedná se proto o vodný výluh ze sójových bobů, který je velmi oblíben ve veganské a vegetariánské stravě jako náhražka kravského mléka.

Při přípravě sojového mléka je dobré odstranit slupku, která obsahuje hůře stravitelné látky a používat geneticky neupravenou soju nejlépe v biokvalitě.

Soju je vhodnější konzumovat ve formě  tempehu – fermentovaných sojových bobů a nebo jako tofu – sojový “sýr”.

Sója je luštěnina velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje jich 35 – 38 procent. V minulosti se bílkoviny, obsažené v sóje, považovaly za méně hodnotné, než bílkoviny živočišné. Pravdou ovšem je, že tyto bílkoviny jsou velmi hodnotné díky dobrému aminokyselinovému složení s vysokým podílem esenciálních aminokyselin.

Složení sójového tuku je výhodnější zejména z hlediska prevence srdečně-cévních onemocnění. Složení mastných kyselu je u sóji naopak příznivější než u mléka a sója neobsahuje cholesterol. Také sacharidy se liší – v kravském mléce je obsažena laktóza, v sójových nápojích sacharóza. Sojové mléko je velmi bohaté na isoflavonoidy.

 Každý šálek sójové mléko obsahuje asi 20 mg izoflavonů. Kravské mléko neobsahuje isoflavony.  Isoflavony mají mnoho zdravotních výhod, včetně snižování cholesterolu, zmírňování příznaků menopauzy, prevence osteoporózy a snížení rizika pro určité druhy rakoviny (rakoviny prostaty a prsu).

Isoflavony jsou také antioxidanty, které chrání naše buňky a DNA před oxidací.

Na rozdíl od mléka soja neobsahuje vitamín B12, který je potřeba pro správnou obnovu buněk, který je v případě čistě rostlinné stravy nutné pravidelně doplňovat.

Výroba sojového mléka

  1. 1 díl sojových bobů
  2. 8 dílů vody
  3. špetku soli
  4. plátýnko/jemné sítko
  5. Pokud chcete ochucené mléko pak cukr, skořici nebo pravou vanilku dle chuti

Více informací a receptů na

www.mixery-odstavnovace.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector