Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Diskuse: České chipsy z řepy a mrkve míří do světa, pomáhá i trend zdravé výživy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Co je ta tom tady zdravémo? Vždyť je to také přesmaženná osolená dochucená hmota?
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Prosil bych doplnit do článku ještě jeden a to dle mne ten nejpodstatnější údaj. Tj. Dá se to vůbec „žrát“?
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Skoda, ze tenhle opevovany mistr nevenoval stejnou pozornost a peci obyvatelum Nehvizd, jejichz obyvatele jsou obtezovani neskutecnym zapachem z jeho vyroby… Mozna by tech 5 minut mohli venovat i rozhodnuti o instalaci ucinnejsich filtru vzduchu z jejich provozu…
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Tak s Tritters mám problém z těchto důvodů: jejich výrobna je uprostřed obytné zástavby obce Nehvizdy a nechutným smradem z výroby (připálený olej) tato firma bezohledně obtěžuje okolí. Měli by se přestěhovat do nějaké průmyslové zóny. Místo sušení tahle firma používá smažení takže chipsy mají mnoho tuku a pachuť oleje a to bohužel toho nejhoršího – používají ten levný palmový olej. Pokud to takhle smaží tak jejich zeleninové chipsy jsou víc zdraví škodlivé než bramborové chipsy smažené na kvalitním slunečnicovém oleji.
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Nezdravost chipsů je kvůli vysokému obsahu tuku (díky procesu smažení), ne kvůli tomu, že jsou z brambor. A v tomhle případě bude obsah tuku podobný.
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Pokud vím, tak cokoliv se ufrituje či usmaží, tak už nejde o zdravý pokrm.
Jsou v pohodě, mě to chutná. Jestli je to zdravé nebo ne, jsem nepřemýšlel. Člověk si to dá občas, tak to nemusí řešit. Snídat to asi nebudu.
Tak chutově špatné nejsou, ale připadají mi dost tučné. Sním tři kousky a už to dál nejde. Jsem plný. Zajímal by mne výrobní proces a co vše do toho dávají. Jinak brambůrky se zeleniny si může udělat každý doma sám.
No, zkoušel jsem a … nic moc. Asi to není lahůdka pro mne …
Uf, jak tam začne ta holá chlupatá ruka hrabat do hromady chipsů v 1:52, trochu mě přešla chuť. To jste mu sakra alespoň pro reklamní video nemohli dát dlouhej rukáv a rukavici, nebo nějaký hrábě? Teď budu v každým pytlíku hledat černej chlup 🙁
zajímalo by mě, jak jíte párky, uzeniny, pečivo, bonbony, těstoviny, mléčné výrobky……..
No jasně že nějak podvědomě tuším, že fašírka na párky se dělá ze zdechlin a míchá to tam nějakej bezďák plesnivejma nohama. Ale dokud se ty záběry neobjeví v reklamním videu na internetu, nebudu na to tak intenzivně myslet při každém soustu 🙂
Vaše podvědomí je hodně temné
Proč to proboha smaží, tento druh čipsů se dá vyrobit sušením a jsou výborné. Pochopitelně výrobní postup bude asi dražší.
odpověděl jste si sám a pak,tuk je nositel chuti…i když u řepy..no nevim..ale sušená špatná není…
Do diskuze jestli něco smaženého může být považováno za zdravé se pouštět nebudu, ale otevřít si smažírnu uprostřed obce (navíc obce která má komerční zónu mimo obydlené území), bez stavebního povolení (dodatečně jim byla stavba povolena) a bez přemýšlení nad tím jak tím svým smradem přepáleného oleje snížím kvalitu života občanů obce, tomu já říkám česká cesta velkopodnikání. 150 metrů od smažírny je dětské centrum a 250 metrů daleko se bude otevírat dětská skupina pro děti do tří let. Třeba z dětí vyroste nová generace smažičů, dle hesla – co se v mládí načucháš…
Tohle mi nepřijde moc zdravý, to si radši snim pytel kešu, i když to má dost kalorií.
Tak to je typické… sežeru pytlík chipsů (jestli je to osmažená celer nebo brambora je v podstatě jedno) a budu se kasat, jak žiju zdravě
Odkdy je smazeni zdrave? Nekdo si myslel, ze na klasickych chipsem jsou nezdrave ty brambory?
Tak tam je problém především to velké množství soli, ani ne tak to smažení…
Tady má někdo zaplacenou „skrytou“ reklamu !
Tak v Nehvizdech jsou vsichni radi za velmi sladky oder z vyroby, ktery se line jiz rok do domacnosti podle toho jak fouka vitr
Tím myslíte tyhle super chipsy?http://www.novinky.cz/ekonomika/347567-inspekce-zavrela-cast-vyrobny-zeleninovych-chipsu-prolezlou-plisni.html
Ne dekuji. Nakupovat od takovych spindiru je hazardovani se zdravim. (neni to tak davno co jim to tam inspekce zavrela)
Proč to není označeno jako reklama, to jsou ty slavné co loni hygiena zavřela . . . http://www.novinky.cz/ekonomika/347567-inspekce-zavrela-cast-vyrobny-zeleninovych-chipsu-prolezlou-plisni.html
trend zdravé výživy? vždyt je to smažené a solené jako bramborové lupínky – tak zásadní rozdíl, jestli je to brambor nebo řepa asi nebude. Ale chápu, že to může být cool a trendy Dobrý nápad, držim palce a přeju podnikatelům hodně českých zaměstnanců…good luck u protinožců
Neni to i nic vic zdravejsi jako bramborove chipsy.
To je určitě zdravé, mrkev na oleji, mrm, slintám jak Pavlovův čokl.
zkuste, je to velmi dobré. Jen by mě ani nenapadlo to kupovat v pytlíku, když hodit mrkev, petržel nebo celer na pánev je otázka pár minut…
Cokoliv smaženého nemůže být zdravého i když se to tak tváří.
Mně moc chutnají. Ale dvě věci bych doporučila. Trochu ubrat soli a s cenou jít dolů.
zeleninové lupínky mi chutnají, ale tyto nekupuji, výrobce používá palmový olej. Ani reportáž o plesnivé výrobně chuti nepřidá.
děláíme si j edoma-ale sušíme je v sušičce…
Jednou jsem podlehl tak 2 roky zpet a uz nikdy vic. Je to hnusny a za tu cenu ani omylem. Zdrave nebo ne, dle me obycejny marketing, jak to z propagovat ale tohle bych nedal snist ani nepriteli…
jj měl sem ty z řepy a i když jí jim tak tohle byl hnus.
Pokud je někdo takovéhle prasátko, to není jen „provozní špína“ , neměl bych důvěru ani po letech…http://www.szpi.gov.cz/clanek/inspekce-uzavrela-cast-vyroby-spol-chips-praha-s-r-o-ve-stribrne-skalici.aspx
Tak hlavním tahákem bude asi pověstné cool a in. Celkově ta filozofie je nějaká divná – snad na chipsech si nepochutnávám protože mají být zdravé, ale mají specifickou chuť smažených brambor, cokoliv jiného nejsou chipsy, ale jiný výrobek. Pokud chci jíst zdravě tak jím řepu, jím mrkev a ne žádné chytrácké pochutiny.
Jedny jsem koupil a málem se pozvracel.Ale kámoška je typickým příkladem potenciálního zákazníka. Taky u toho křivila hubu, ale když zaslechla, že je to údajně „zdravé“, začala si je kupovat.
Jenze to je stejne zdrave jako bramborove chipsy 😀
zkusil jsem, ale ta pachuť nějakého oleje je hnusná
Mně třeba vůbec nechutnají. A ke zdravé výživě mají hooooodně daleko.
Jsou nedobre a plati pravidlo o stadovem efektu, kdy prvni krava zacne prezvykovat mrkvove chipsy a brzy se po ni zacne opicit zbytek stada 🙂 ale o tom je obchodovani, vymyslet neco, co nikdo nepotrebuje a nasledne slaboduchym jedincum vnutit myslenku, ze bez tohoto produktu by se jim zhroutil svet :)))
proč, kombinace zkaramelizovaného cukru a soli je super…

Zdravé mlsání. Zahoď tyčinky a brambůrky a vyzkoušej dietnější varianty

Večer u televize se mlsá samo, smažené brambůrky, slané tyčinky, křupky, oříšky a další pochutiny prostě ke sledování filmu patří. Ale pak ty výčitky a obavy, kolik jsme zase přibraly, že? Máme pro tebe několik tipů na zdravé varianty mlsání. A neboj, chutnat ti budou natolik, že si na chipsy ani nevzpomeneš.

Zdravé chipsy

Předsmažené brambůrky nejsou ani pro tvé zdraví, ani pro tvou postavu nic dobrého. Smažené bys měla jíst opravdu jen výjimečně.

Navíc klasické brambůrky bývají často přesolené a riskuješ tím zdravotní potíže, třeba problémy se srdcem či vysoký krevní tlak. Co takhle vsadit na chipsy, po kterých se netloustne? Zeleninových chipsů je dnes už široká nabídka.

Ale pečlivě vybírej, pokud si místo smažených brambůrků koupíš smaženou řepu nebo celer, moc si nepomůžeš. Místo smaženého raději zvol sušené.

Kdo by chroupal mrkev?

Jestli jsi někdy zkoušela chroupat místo brambůrků něco zdravějšího, dost možná jsi sáhla po mrkvi.

Jenže když jsi už třetí večer u televize konzumovala mrkev nakrájenou na kolečka, rozhodla ses to risknout a vrátit se ke starým známým chipsům, že? Není divu, mlsat syrovou mrkev je pěkná nuda a proti lákadlům plným soli a tuku nemá šanci.

Ale mrkev rozhodně nezatracuj, jen si s ní více pohraj. Nakrájej ji na tenké plátky, pokapej olivovým olejem a citronem, okořeň podle chuti, jen pozor na sůl, té tam dej spíše méně a pak zapeč v troubě.  To je hned jiná mňamka, že?

Oříšky ano, ale s mírou

Zhltnout za večer sáček oříšků je obrovská dietní chyba. Pokud ale miluješ ořechy, nevzdávej se jich, jen si nevybírej ty, co jsou přesolené a už vůbec ne ty, co jsou obaleny v nějakém těstíčku.

Raději sáhni po kešu či mandlích, které mají pozitivní vliv na tvé zdraví a zejména na tvé kosti.

Ale i tak pamatuj, že všechny druhy ořechů jsou kalorické, proto to nepřeháněj s jejich konzumací, pokud si chceš udržet štíhlou postavu.

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Zdroj: Shutterstock.com

Tyčinky, po kterých se jen zapráší

Kdo by nemiloval slané tyčinky? Krásně křupou a je příjemné je postupně uždibovat. Jenže uždibujeme a uždibujeme, až se nemůžeme ani hnout.

Budete mít zájem:  Terapie jmelím – může jmelí vyléčit rakovinu?

Proč si ale tyčinky nevyrobit doma? Buď si doma uděláš listové těsto, nebo použij koupené, rozválíš ho, nakrájíš na tenké proužky, pomažeš žloutkem, posypeš strouhaným sýrem, paprikou a kmínem a necháš zapéct.

Jasně, že nemůžeš sníst na posezení dva plechy, ale určitě jsou o mnoho zdravější než ty kupované.

Domácí popcorn

Popcorn není sám o sobě špatný. Je vyrobený z kukuřice a neobsahuje tolik tuku. Pokud ovšem není přesolený nebo dochucený různými příchutěmi.

Takže co si zkusit popcorn vyrobit sama doma? Stačí půl hrnku vyloupané kukuřice, spíše sušší, na pánvi rozehřej olej a poté nasyp kuřici a přikryj pokličkou. Pak jen čekej, až začne pukat.

A dochutit si můžeš podle chuti, my v redakci nedáme dopustit na popcorn promíchaný se strouhaným sýrem.

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Zdroj: Shutterstock.com

Něco sladkého

Možná nejsi ten typ, co potřebuje slané pochoutky, ale jsi zvyklá před spaním zhltnout celou tabulku čokolády. Jestli je to čokoláda mléčná, pak je plná cukru a ty si opravdu koleduješ o to, že do léta nejen že nezhubneš, ale ještě nějaké to kilo navíc přibereš.

Čokolády se úplně zříkat nemusíš, ale nauč se jíst hořkou. Je plná chuti, takže ti budou bohatě na mlsání stačit jeden dva čtverečky. Jestli chceš něco sladkého zobat po celý večer, tak jdi do sušeného ovoce. Sice to není na večer úplně ideální potravina, ale rozhodně lepší než čokoláda.

Ale i tady si dávej pozor na složení, někteří výrobci do něj ještě přidávají cukr, i když ovoce je samo o sobě sladké dost. Lepší varianta je samozřejmě usušit si ovoce sama. Jak na to? Oloupej si jablka či hrušky, nakrájej na tenké plátky a na teplém a suchém místě nechej pár dní.

Křížaly jsou prostě stálicí, co se týče zdravého mlsání.

A co ty? Ráda večer něco mlsáš? A hřešíš smaženými brambůrky nebo jsi přešla na zdravější varianty? Napiš nám do diskuze nějaké tvé tipy. Těšíme se na příspěvky. A podívej se také do galerie, zjistíš, že zelenina dokáže být také pěkně zábavná.

  • Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
  • Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
  • Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Zdravé chipsy z řepy nebo celeru? Pozor, některé se tak jen tváří!

Milujete chipsy a jen těžko si dovedete představit večer u televize bez misky těchto slaných křupavých dobrot? Tahle pochoutka je ale značně návyková a také výrazně kalorická. Právě proto mnozí z nás sahají v obchodech do regálů po jejich zdravější verzi. Existuje ale něco jako zdravé chipsy? Nebo si jenom lžeme do kapsy?

Myslíte si, že nezdravé jsou jenom chipsy z brambor? Chyba lávky! Zeleninové chipsy vyrobené z červené řepy nebo celeru jsou stejně tak zákeřné. A možná ještě o něco víc! Nejenže klamou tělem, řada z nás si totiž myslí, že jako zeleninové musí být zdravější.

Na našem trhu nejznámější zeleninové chipsy značky Tretter’s jsou přibližně stejně kalorické jako brambůrky Lay’s. Balení 100 gramů má dokonce o 6 gramů tuku více než zmíněné Lay’s. Kromě tuku navíc v zeleninových chipsech můžeme najít i vysoké množství rakovinotvorného akrylamidu, který vzniká během smažení.

Konkrétně chipsy z řepy v sobě mají často vysoký podíl dusičnanů, které jsou pro lidské tělo škodlivé.

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Bernadette Wurzinger / Pixabay.com

Spotřebitelé si uvědomují, že smažené brambůrky jejich organismu a zdraví neprospívají. Trhu se tak rychle přizpůsobili i výrobci, kteří přicházejí na trh s různými druhy pečených chipsů a chlubí se razantním snížením kalorií.

Můžeme tomu věřit? Pravdou je, že obsahují výrazně méně tuku. U již zmíněných chipsů Lay’s se u pečené verze dostáváme zhruba na polovinu. Energeticky je však jejich náročnost jen o málo nižší.

U pečených chipsů totiž stoupá obsah sacharidů, což nejde moc ruku v ruce s aktuálním trendem jeho snižování v přijímaných potravinách.

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy? Ryan Quintal / Unsplash.com

Nebojte se, nebudeme vás nabádat k tomu, abyste si místo brambůrků nasypali do misky hrách nebo čočku.

I když vlastně trochu ano! Značka Yes přináší na trh zdravější formu slaných pochutin, které jsou vyrobené právě z luštěnin a hrášku. Jsou dochucené například chilli nebo česnekem, a navíc plně bezlepkové.

Připravované jsou v řepkovém nerafinovaném oleji lisovaném za studena, a tak se nemusíte bát ani rakovinotvorných látek vznikajících smažením. 

Další značkou nabízející luštěninové pochutiny je Vital Snack s cizrnovými či čočkovými chipsy, které jsou bez lepku i laktózy, vhodné také pro vegany a obsahují o 35 % méně tuku než klasické bramborové chipsy. Vyzkoušejte rovněž sýrové krekry Cri Cri od značky Gran Moravia, které neobsahují žádnou mouku ani přidaný tuk, naopak v nich najdete hodně vápníku.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Bramborové chipsy si dejte jen výjimečně. Nejsou totiž vůbec zdravé.

Bramborové lupínky prý byly vynalezeny v roce 1853 rozzuřeným kuchařem Georgem Crumem. Když si zákazník stěžoval, že Crumovy hranolky jsou příliš tlusté, vzal si tuto stížnost k srdci – vymyslel pomstu tím, že nakrájel brambory tak tence, že ani nemohly být po usmažení napíchnuty vidličkou. Na rozdíl od očekávání šéfkuchaře byl bývalý nespokojený zákazník potěšen.

Dnes se brambůrky podávají jako levné a chutné občerstvení. A co si budeme povídat, rádi je máme všichni. Ale jak asi sami moc dobře víte (tušíte), bramborové lupínky alias chipsy (čipsy) jsou docela slušně nezdravé. Málo kdo ale ví, proč vlastně nezdravé jsou. A my jsme pro vás jednoduše udělali seznam toho, proč jsou brambůrky nezdravé.

Když si jich sem tam dáte malou hrst, nic se nestane. Klidně si dejte. Ale pokud z jejich konzumace děláte pravidelný rituál, už to problém opravdu být může. Podívejte se proč.

1. Brambůrky obsahují BHT

Butylhydroxytoluen, běžně známý jako BHT, je často používán potravinářským průmyslem, aby se zabránilo hnilobě balených pečených výrobků a občerstvení. Tato látka rozpustná v tucích se používá také v ropných produktech, léčivech a kosmetice. Může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný – tuto informaci najdete v některých zdrojích.

Jinde se ale dočtete i horší věci. BHT může způsobit rakovinu, když je konzumován ve velkých množstvích.

Množství BHT potřebné k vyvolání rakoviny by nebylo za normálních okolností snadno požitelné, ale pokud se chcete vyhnout expozici chemikáliím způsobujícím rakovinu, zvolte druh čipsů, které jsou bez konzervačních látek. Mnoha organizacemi je obecně doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. Přečtěte si o BHT také zde.

2. Trans tuky

Trans-tuky zvyšují riziko srdečních onemocnění tím, že ucpávají tepny, zvyšují celkovou hladinu cholesterolu a snižují hladinu dobrého cholesterolu (HDL) v krvi.

Ačkoli jsou trans-tuky přirozeně přítomny v mléčných výrobcích a hovězím mase, drtivá většina trans-tuků ve stravě pochází z továrně vyráběného částečně hydrogenovaného rostlinného oleje. Ne všichni výrobci čipsů ale používají tento typ tuku.

Takže na to pozor, podívejte se na složení brambůrek. Snažte se najít ty bez trans tuků.

3. Prázdné kalorie

Obecně odborníci na výživu i lékaři doporučují, abyste přijímali většinu kalorií z potravin bohatých na živiny, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné potraviny. Když budete jíst potraviny, které nejsou bohaté na živiny, budete přijímat příliš mnoho kalorií a zvyšovat si tak riziko obezity.

Potraviny chudé na živiny jsou potraviny s množstvím kalorií z přidaných tuků, cukrů nebo rafinovaných zrn. Chipsy, které obvykle mají více než polovinu kalorií z tuku, jsou hodně chudé na živiny. Zkuste si místo bramborových chipsů dát třeba plátky sušených jablek nebo sušené švestky.

Nebo si prostě klasické chipsy dejte jen velmi výjimečně. Brambůrky prostě obsahují hodně prázdných kalorií.

4. Sůl

Sůl v lupínkách je chutná, ale uspokojujíce naše slané chutě za až příliš vysokou cenu. Sůl je hlavní příčinou hypertenze. Hypertenze je rizikový faktor pro mrtvici, srdeční infarkt a selhání ledvin.

Podle statistik z roku 2017 má více než polovina všech dospělých Američanů hypertenzi nebo předhypertenzi, což může vést velmi lehce k srdečním onemocněním. Už tak solíme až až.

Pokud si ještě k tomu dáte pravidelně brambůrky, svému tělu rozhodně neprospějete.

5. S brambůrkami v zádech přiberete na váze

Jak jsme už zmínili, chipsy jsou typickým jídlem s vysokým obsahem tuku a kalorií. Jejich konzumace tak může velmi snadno zvýšit riziko přírůstku hmotnosti a i obezity. Asi 25g obyčejných bramborových chipsů nebo asi 15 až 20 čipsů obsahuje asi 10 gramů tuku a 154 kalorií.

Spojení mezi bramborovými lupínky a přírůstkem hmotnosti je silnější než vazba mezi nárůstem tělesné hmotnosti a jiným nezdravými potravinami, včetně zpracovaného masa, cukrem oslazených nápojů a nezpracovaných červených mas. Nadváha nebo obezita zvyšuje riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob a některých forem rakoviny.

Tu fakt nechcete mít.

A co zeleninové chipsy?

Chytrý marketing přiměl spotřebitele k názoru, že “veggie” čipsy jsou zdravé. Nezapomeňte, že brambory jsou také vegetariánské, zeleninové. Takže ani další zeleninové chipsy zdravé nejsou. Jsou smažené, jsou do nich přidány další nezdravé látky a jsou hodně solené.

Alternativy slaných kupovaných brambůrek

A co jíst místo klasických nezdravých brambůrků? Pár tipů pro vás máme:

  • Udělejte si doma pečené brambory bez soli (pečte na olivovém oleji)
  • Místo brambůrek si nasypejte oříšky (nesolené)
  • Zkuste místo brambůrek na misku nasypat sušené ovoce (neslazené)
  • Nakrájejte si na misku ovoce a zeleninu
Budete mít zájem:  Vápenka U Andulek Léčba?

VIDEO: Recept na brambůrky

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Tyto zdravé potraviny škodí

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Ilustrační foto: pinterest.com

21. 1. 2019

Sušené ovoce místo čokolády. Rýžový chlebíček místo normálního chleba. Džus místo vína. Zeleninové chipsy místo těch klasických bramborových. Tak toto jsou nejčastější příklady, kdy lidé volí určité potraviny ve víře, že dělají dobře pro své zdraví.

Ve skutečnosti je tomu právě naopak. Jak poznat jídlo, které máme zapsáno pod nálepkou zdravé, ale ve skutečnosti naší kondici dělá špatně?

Typickým příkladem jsou zeleninové chipsy. Staly se velkou módou. Jsou celerové, řepné, mrkvové…. Zkrátka, jde o  plátky zeleniny usmažené tak, že vzhledem i chutí připomínají klasické bramborové lupínky. Mají úspěch, protože ze všech stran slyšíme, že chroupání brambůrků je jedno velké zlo.

Jenže my máme chuť chroupat, křupat, mlsat. Tak na trh přišly chipsy zeleninové, které vyvolávají dojem, že jsou zdravé. No však jsou zeleninové, tedy musí být zdravé. Omyl.

Čím dál více lékařů a výživových poradců upozorňuje na to, že zeleninové chipsy jsou stejně mastné, obsahují stejně tolik soli a kalorií. 

Jinými slovy, sto gramový sáček brambůrků má přibližně obsahuje přibližně třicet dva gramů tuku a jeden a půl gramu soli. Ten stejný se zeleninovými smaženými chipsy obsahuje třicet jedna a půl gramu tuku a o něco málo méně než jeden a půl gramu soli.

V podstatě tedy stejné hodnoty toho nezdravého. Ale co je horší, testy ukázaly, že zeleninové chipsy obsahují mnohem více látky akrylamid, kterou Evropský úřad pro bezpečnosti potravin označuje za nevhodnou a doporučuje ji co nejvíce v potravinách omezovat.

Nejím pečivo, místo toho si dávám rýžové chlebíčky. Takto postupuje hodně lidí snažících se hubnout nebo žít zdravěji. Ti, kteří holdují klasickému pečivu, říkají této alternativě posměšně: polystyren. Ano, jsou to takové ty chlebíčky, které vypadají jako z umělé hmoty a přiznejme si, chuťově nijak vábné taky nejsou.

Mnohdy je lidé přesto ukázněně chroupají, protože mají pocit, že kdyby si místo nich dali krajíc chleba s máslem, výrazně by tím zhřešili. Opak je pravdou. Fungují podobně jako sladkosti. Po jejich konzumaci má člověk brzy hlad. Mají totiž vysoký glykemický index. Neznamená to, že by byly škodlivé.

Ale jíst výhradně je, přestože na ně člověk nemá chuť a odpírat si klasický rohlík nebo krajíc chleba, je v podstatě nesmyslné.

Místo čokolády nebo dortíku si dáme sušené ovoce. To nyní dělá hodně lidí, když mají chuť na sladké. Zní to logicky. Uspokojí se, dodají si sladkost, ale je to ovoce, tudíž jde o zdravou potravinu. Na toto téma proběhla řada studií. Ukázalo, že lidé, kteří sušené ovoce jedí ve větším množství, mají lepší příjem živin a že jde o způsob jak rychle doplnit hladinu cukru třeba při sportu.

Ale pokud žena, která se snaží hubnout, urputně odmítá dortík, kousek čokolády nebo bonbon a pak si dá večer sáček sušeného ovoce, dělá pro sebe velmi špatně. Hrnek rozinek například obsahuje pětinásobek cukru a kalorií, než kdyby si člověk dal hrnek čerstvých hroznových bobulí. Upírat si jednou za čas dort ke kávě a místo toho se ládovat výhradně sušeným ovocem je zkrátka další nesmysl.

Pijeme džusy, protože jsou zdravé. Otázkou je, co si kdo představuje pod výrazem džus. Pokud čerstvě vymačkanou ovocnou či zeleninovou šťávu, je to v pořádku. Pokud barevné tekutiny z krabic, je to problém.

Obsahují velké množství jednoduchých cukrů, většinou s ovocem nemají nic společného, takže do sebe lidé dostávají v podstatě chemický koktejl. Takže platí to, co u předešlých příkladů. Když si člověk dá v restauraci sklenku džusu, protože na ni má chuť, je to v pořádku.

Pokud do sebe celý večer vlévá litry džusu a poučuje kolegy, že pít víno a pivo je nezdravé, není to v pořádku.

Všechny tyto příklady potravin, které se nám vloudily do životů a předstírají, že nám s nimi bude lépe, jsou totiž ve skutečnosti výsledkem výborných marketingových tahů výrobců a obchodníků. Jen si všimněme, že právě na džusy a jiné takzvaně zdravé potraviny je nejvíce reklamy.

Když ze všech stran slyšíme, že je něco zdravé, uvěříme tomu. Nejlepší cestou však zůstává to, co platilo odedávna. Je třeba jíst pestře. Všechno a v co možno nejpřírodnějším, nejpůvodnějším stavu. Jablko je prostě vždy lepší než jablkový džus. A sáček smažených klasických brambůrků a sklenka vína jednou za čas taky ještě nikoho nezabily.

Hana Charvátová pro portál i60

Hodnocení: (5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Zpět na homepage

Přesolený Silvestr? Na vině jsou i jednohubky!

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Že silvestrovské pohoštění není většinou vzor zdravé výživy, je asi jasné. Různé slané tyčinky, chipsy nebo oříšky obsahují nejen množství tuku, ale také nezdravé soli. Věděli jste ale, že vám na stole leží vedle nich i daleko nebezpečnější pochoutky?

Proč se zaměřujeme na obsah soli? Nezdravým tukům se mnoho lidí už cíleně vyhýbá, přitom si ale možná neuvědomují, že organismus může ohrozit také konzumace velkého množství soli. Kde na vás číhá, i když to ani netušíte?

Víte, že sůl může škodit zdraví mnohem víc než cukr?

Sůl, tedy sodík v ní obsažený, tělo potřebuje, ale když to s ním přeženete, ohrožuje zdraví. „Nadměrná konzumace soli patří – spolu s dědičností, obezitou, nadmírou alkoholu, stresem a kouřením – mezi příčiny vysokého krevního tlaku.

A je zapotřebí mít to na paměti, protože se odhaduje, že 40 procent úmrtí mladších 65 let souvisí s hypertenzí,“ říká profesor Richard Češka z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN.

Příliš soli se také může podílet na zadržování vody v těle, vzniku ledvinových kamenů a osteoporózy.

Dospělý člověk by měl sníst nanejvýš 5 gramů soli denně, školáci 4,3 g a děti předškolního věku jen 3,3 g. Problém je, že málokdo ví, kolik jí vlastně za den zkonzumuje – podle statistik to je 16 gramů, tedy víc než trojnásobek maximální doporučené dávky.

A proč si lidé spotřebu soli víc nehlídají? Protože zcela pod kontrolou mají jen tu, kterou přidají do jídla při vaření nebo dochucování. Zbytek je „neviditelný“. Zajímali jste se někdy, kolik je soli v průmyslově zpracovaných potravinách? Jak se ukazuje, tak velký problém je například její nezanedbatelný obsah v pečivu, které jedí i malé děti.

Vraťme se ale k silvestrovskému pohoštění, které právě teď možná nakupujete. Že jsou chipsy a brambůrky, tyčinky nebo oříšky slané, je jasné, ale podívejme se podrobně na to, jak moc.

Zleva: Chipsy Lay’s solené (140 g), ve 100 g 1,1 g soli. Bohemia Chips solené (140 g), ve 100 g 1,5 g soli. Hobžovy strážnické brambůrky jemně solené (60 g), ve 100 g 2 g soli. Originální hospodské brambůrky solené (200 g), ve 100 g 0,469 g soli

Zleva: Bramborový snack Tesco solený (100 g), ve 100 g 1,6 g soli. Pringles Original (165 g), ve 100 g 1,4 g soli. Chipsletten Lorenz (100 g), ve 100 g 1,1 g soli

Bramborové chipsy – ať jsou v sáčku, nebo v tubusu – obsahují podobné množství soli, nejčastěji mezi 1,1 až 2 gramy ve 100 gramech. Překvapením byly Originální hospodské brambůrky, které zůstaly pod půl gramem soli!

Zleva: Zeleninové chipsy Enjoy Chips Baked s červenou paprikou a jarní cibulkou (40 g), ve 100 g 1,8 g soli. Tretter’s Batáty & brambory s mořskou solí (90 g), ve 100 g 1,1 g soli. Chipsy ze zelených banánů Grace solené (85 g), ve 100 g 1 g soli

V posledních letech se do popředí dostávají zdravější varianty, tedy zeleninové chipsy. Ovšem pokud se na ně podíváte z hlediska obsahu soli, pak to až taková hitparáda není! V tomto ohledu jsou s těmi klasickými srovnatelné. Jistě mají jiné výživové benefity, ale to neznamená, že jich můžete sníst o moc víc.

Zleva: Křupky arašídové Delta (200 g), ve 100 g 2,7 g soli. Křupky arašídové Bohemia (200 g), ve 100 g 1,8 g soli. Arašídové křupky Stockwell & Co. (100 g), ve 100 g 1,2 g soli

Křupky jsou – alespoň podle našeho malého srovnání – podobně osolené jako chipsy. Výjimkou byly ty od firmy Delta: jeden balíček by překročil maximální doporučenou denní dávku soli pro dospělého!

Zleva: Arašídy pražené solené Ensa (500 g), ve 100 g 0,4 g soli. Arašídy pražené a slané K&K (227 g), ve 100 g 0,7 g soli. Arašídy solené Nutline (100 g), ve 100 g 1,2 g soli

Ačkoli by se mohlo zdát, že solené ořechy jsou na tom hůř než chipsy, drží se ve srovnání s nimi docela dobře.

Z hlediska soli si tedy mezi obvyklými silvestrovskými slanými dobrotami moc nevyberete. Samozřejmě je nelze posuzovat pouze z tohoto pohledu – jsou to povětšinou kalorické bomby, takže nejsou ideální ani kvůli příjmu tuků a energie. Ovšem kdybychom měli ukázat na největšího hříšníka, co se soli týče, musíme se zaměřit spíš na talíře s chlebíčky a jednohubkami.

Budete mít zájem:  První Příznaky Těhotenství 1 Týden?

V roce 2019 provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ průzkum, který měl stanovit obsah soli v běžně prodávaném pečivu. Zkoumali 35 druhů a průměrný obsah v testovaných chlebech byl 1,49 g soli ve 100 gramech.

Ještě hůř na tom bylo běžné pečivo: testovali 133 vzorků a na 100 gramů naměřili v průměru 1,97 g soli. Ražená houska sypaná solí měla 9 gramů soli na 100 g, což odpovídá několika balením chipsů! Obvyklá gramáž housky se pohybuje kolem 50 gramů.

A vzpomeňte si, z kolika housek a rohlíků děláte na Silvestra jednohubky…

A co k výsledkům průzkum říká odborník? „Mohly by se stát vodítkem pro spotřebitele a zároveň by mohly posloužit jako podklad k otevření diskuse o uvádění obsahu soli na cenovce u nebaleného pečiva, případně o stanovení limitů pro maximální obsah soli v pekárenských výrobcích,“ uvedl MVDr. Jiří Ruprich z centra, které průzkum provádělo. Snížení soli v pečivu by tak mohlo mít zásadní zdravotní přínos pro zdraví českého obyvatelstva.

Solit, nebo nesolit? Odborníci se neshodnou.

Milujete brambůrky? Vyrobte si jejich zdravou variantu! Výborné jsou celerové nebo polentové

18. 6. 2020 12:52

Ačkoliv pořád nejsou tak úplně klasika, chipsy z řepy si pomalu, ale jistě hledají cestu do našich srdcí i jídelníčků. Řepa jako taková není moc oblíbená, ale naložená nebo pečená je delikátní. Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou i antioxidanty.

Chipsy s kadeřávku

Že jste o chipsech z kadeřávku nikdy neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas to napravit! Křupavé lupínky z bylinek a listové zeleniny jsou hitem letošní sezóny. Připravit je chce trochu šikovnosti, inspiraci, jak na to, hledejte tady:

Jablečné chipsy

Jablka máme zafixovaná jako obyčejný a vždy dostupný druh ovoce. Přitom se jedná o jeden z nejzdravějších plodů, který si můžeme dopřát a podle lékařů bychom to měli činit dokonce každý den. Ne nadarmo se v anglicky mluvících zemích říká: „An apple a day keeps the doctor away!“Jablka se dají upravovat různě, jednou z variant je vyrobit si z nich zdravé ovocné chipsy:

Cuketové chipsy

Cuketa, podobně jako okurka, je základem dietního jídelníčku. Skvělá zelenina plná vody, minerálů a vitamínů chutná výborně čerstvá, je-li mladá, ale dají se z ní dělat nejrůznější jídla. Víte, že si můžete upéct třeba fit cuketové brownies, které chuťově od klasických skoro nerozeznáte? My ale přinášíme recept na zdravé cuketové chipsy:

Celerové chipsy

Mnoho odborníků na zdravé stravování řadí celer, od dužiny po zelené řapíky, mezi desítku nejzdravějších potravin vůbec. Fuj, celer, říkáte si možná – zkuste ale tyto celerové chipsy a budete se možná divit, jak vám kořenová zelenina zachutná!

Rajčatové chipsy

Rajčata mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C. Pokud si neumíte představit, jak z vodnaté plodiny vyrobit křupavé chipsy, podívejte se na tento recept:

Bramborové chipsy s bylinkami

Pokud jsou zeleninové, či dokonce ovocné chipsy na vás přeci jen moc velká exotika, vyrobte si bramborovou klasiku, ale zdravě, dochucenou bylinkami a bez smažení!

Polentové chipsy

Ať už ze zdravotních, nebo „hubnoucích“ důvodů nejíte lepek, výborná věc je polenta. Kukuřičná krupice rozšířená především v Itálii, ale běžně dostupná i v našich supermarketech, se dá použít na mnoho způsobů. Jedním z nich je vyrobit z ní skvělé chipsy!

TIP: Chipsy můžete připravit smažením zmíněných ingrediencí na vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Zdravější alternativu však získáte pečením v troubě na kapce olivového oleje.

Dobrou chuť!

  • janatka26. 7. 2020 18:23:04 Odpovědět

Když vás honí "mlsná": Čím nahradit nezdravé dobroty? | Žena.cz

Určitě tyto stavy dobře znáte. Stojíte před ledničkou, máte na něco chuť a nevíte, co si dát. Většinou však sáhnete po pytlíku s brambůrkami, kousku uzeniny nebo čokoládě. Hřešit se dá i zdravěji a vůbec se o nic neochudíte. Jak na to?

V první řádě zkuste odbourat příčinu vaší „žravé“ nálady. Může za to nevyvážené a nedostatečné stravování. Nesmíte vytěsňovat snídani, naopak si dopřejte dostatek vlákniny, oběd by měl být vyvážený s pořádnou porcí bílkovin a nezapomínejte na přílohy, jsou zdrojem energie, kterou náš mozek potřebuje.

A k večeři? Samozřejmě také bílkoviny, ale už bez přílohy. Dejte si zeleninový salát s kuřecím steakem. Když přes tuto změnu budete mít stále chuť na nějakou dobrotu, jděte na to chytře. Poradíme vám, jak na to.

Kroťte své vášně

Nejen při dietách, ale i při běžném stravovacím režimu nás mozek žádá o něco sladkého či slaného. Chuť na nějakou cukrovinku přichází ve chvíli, kdy cítíme fyzickou či psychickou únavu. Tady je několik zajímavých tipů, které fungují proti „mlsné“:

Koření: Zapojte do svého jídelníčku pálivější indickou či asijskou kuchyni. Ostré koření fantasticky funguje proti nezvladatelné chuti na nezdravé zákusky. Pálivé papričky váš mozek dostatečně „oblbnou“, navíc nastartují metabolismus při hubnutí. Jen pozor, ti co mají problém s trávicí soustavou, by takto experimentovat neměli.

Jablka: Jsou plná vlákniny, sladká a můžete si z nich připravit chutný salát s mandlemi či ořechy. Jablka jsou výbornou svačinou, zasytí vás na delší dobu a ještě do sebe dostanete potřebné vitaminy.

Doporučujeme: Jak zahnat „vlčí“ hlad? Budete překvapení

Bílý jogurt: Mléčný vápník pomáhá s hubnutím. Když si k němu dopřejte trošku sušených meruněk či fíků, chuťové buňky vás přesvědčí o tom, že mlsáte něco moc dobrého.

Skořice: Fantasticky zmate váš mozek, když si ji přidáte do ovesné kaše, jogurtu, na ovoce nebo do zákusku, cukr vám chybět nebude.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Granola: Speciální celozrnná tyčinka. Obsahuje maximálně 140 kalorií, velké množství vlákniny a bílkoviny. Je trošku tužší, musíte ji déle žvýkat, uvidíte, že ji vlastně ani nedokážete sníst celou, přitom budete spokojení.

Lékořice: Rádi si dopřejete nějaký ten bonbon? Přejděte na lékořicové. Tato bylina zabraňuje ukládání tuku a snižuje chutě na sladké.

Mátový čaj: Zázračný nápoj, který umí zahnat chutě na čokoládu.

Co jíst místo brambůrků?

Nemůžete si pomoci, občas si prostě chcete dopřát něco hodně nezdravého, protože vám to jednoduše chutná? Zkuste svůj mozek zmást.

Náhrada za brambůrky:

  • Místo kalorických brambůrků, kupte grahamové, špaldové nebo kukuřičné křupky. Výborné jsou i zeleninové chipsy, díky vláknině jich sníte mnohem méně.
  • Chuť na slané vám vynahradí talíř zeleniny. K němu si připravte dip z tvarohu, který si okořeňte něčím pikantním nebo čerstvými bylinkami. Uvidíte, jak si pochutnáte.

Náhrada za limonády:

  • Domácí ledový čaj si připravíte snadno a rychle, klidně si jej trochu přislaďte medem či sirupem ze stévie.
  • Podobně si můžete vyrobit citronádu. Cukr nahraďte medem a postupně ubírejte, až zjistíte, že vám bude stačit voda s citronem. Sirupy a limonády zahoďte.

Náhrada za hranolky:

  • Když už se bez nich neobejdete, udělejte si domácí hranolky, dejte je do trouby na pečicí papír a místo tatarky použijte raději domácí kečup.
  • Fantastické jsou i pečené plátky brambor s rozmarýnem.
  • Kdo ještě neochutnal, pusťte se do cuketových či celerových hranolek, příjemně vás překvapí.

Náhrada za uzeniny:

  • Šunka, párek či salámy obsahují velké množství solí a tuků. Sáhněte po kvalitním kousku tvrdého sýra. Jsou zdravější.
  • Existují i náhrady, například sójový párek či sójové salámy. Jsou dobře ochucené, takže si nejspíš změny ani nevšimnete.
  • Dále tu máme vaječné nářezy (Amunak), vypadají jako plátky salámu. K dostání je brokolicový, zeleninový, žampionový Amunak či s mořskou řasou.

Náš tip: Vyzkoušeli jsme za vás: Čím nahradit maso?

Náhrada za dortík:

  • Po obědě byste si rádi dali něco sladkého? Zkuste 20 g hořké čokolády (80 % kakaa).
  • Podobně zabírají raw food tyčinky. Vyrábějí se z ovoce, jsou nepečené a nijak nedoslazované. Budou vám chutnat.
  • Pečte zdravěji. Připravujte dezerty z celozrnné špaldové mouky nebo žitné mouky, doslazujte ovocem, datlovým sirupem nebo sirupem z agáve.

Nepřehlédněte: Čím nahradit cukr? Na stévii raději zapomeňte

Náhrada omáček:

  • Zvolte lepší jíšku, rozmixujte třeba zeleninu či fazole, tím se omáčka zahustí. Nebo alespoň používejte místo mouky škrob či vlákninu.
  • Vynechte knedlíky nebo je vařte z celozrnné mouky. Snadno je nahradíte celozrnnými těstovinami.
  • Místo tučné smetany používejte zakysanou smetanu nebo trochu sójového mléka.

Náhrada za sůl:

  • Sůl zadržuje v těle vodu. Raději volte kvalitní sójové omáčky. Pokrm ochutí i rybí či ústřicová omáčka.

Vyzkoušejte: 3 tipy, jak v kuchyni nahradit sůl

Nemusíte se vzdávat svých oblíbených „neřestí“, jen je zkuste vyměnit za méně kalorickou formu, uvidíte, že si je zamilujete, vaše tělo nebudete tolik zatěžovat, přitom vaše chuťové buňky budou naprosto spokojené.

Máte i vy nějaké zajímavé tipy, čím nahradit nezdravé jídlo? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • 12 úplně nových informací o mozku
  • 10 věcí, po kterých s vámi budou muži konečně spokojení
  • Jak vybrat kuchyňskou desku, aby co nejdéle vydržela?

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector