Jak jíst levně a zdravě

Jíst zdravě a přitom ušetřit se zdá někdy až nemožný úkol. V dnešním článku jsme tak pro vás připravili 6 rad, jak získat obojí – zdravé kvalitní potraviny i desítky korun do vašeho prasátka. ????

1. Čtěte složení výrobků a vyberte ten nejlepší poměr cena/výkon

První rada zní: vybírejte si levnější výrobky se stejně kvalitním složením a nutričními hodnotami. Spousty výrobků se pyšní jen značkou, ale složení mají obdobné ne-li srovnatelné s výrobky levnějších značek supermarketů. Pečlivě si prostudujte složení výrobků a vybírejte ty levnější, aniž byste snížili kvalitu nákupu.

Praktické tipy

  • Jíst ryby neznamená nutně kupovat jen drahého lososa nebo tuňáka. Kvalitní ryby si můžete dopřát i v konzervě sardinek, která stojí zlomek ceny.
  • Zahrňte do jídelníčku domácí rybičkovou pomazánku (rybičky, hořčice, najemno nakrájená cibule a vajíčko natvrdo) nebo třeba makrelu (v létě je úplně nejlepší ta na grilu).
  • Hodně zdraví dodají i zavináče, rybičky v aspiku apod.

Jak jíst levně a zdravě

2. Nakupujte se seznamem a nebojte se zboží v akci

Buďte chytří a nakupujte jen to, co opravdu potřebujete. Proto si na nákup vždy napište seznam toho, co chcete koupit. Pokud přeci jenom neodoláte a vhodíte do nákupního košíku něco, co není na seznamu, dbejte na to, aby bylo zboží v akci.

Pokud nakupujete to, co opravdu zrovna nepotřebujete, mělo by to být z důvodu, že je to mnohem levnější, než obvykle a můžete jídlo dlouhodoběji uchovat. V tomto případě je hřešení nákupu povoleno :). Pokud například stojí máslo polovinu běžné ceny, můžete jich nabrat více i když je nepotřebujete a zamrazit. Dále tak nakupujte oleje, potraviny s dlouhou trvanlivostí apod.

Praktické tipy

  • Když si budete psát seznam do mobilu, nezapomenete si jej doma na stole a budete jej mít po ruce i když půjdete na nákup bez plánování. Jednoduše si vždy to, co dojde, zapište hned do seznamu v mobilu. Existují i chytré aplikace. ????
  • Nemusíte doma střádat hordy letáků (pokud zrovna nebydlíte v domě kde topíte klasickým kotlem na dřevo, to se letáky vždy hodí). Na internetu lze najít spousty stránek, kde najdete, kde je jaké zboží v akci.
  • Nekupujte podle receptu, vařte podle toho, co je v obchodě v akci. Buďte kreativní a vymyslete vlastní recepty, vařit můžete z toho, co máte doma.
  • Choďte na velké nákupy jednou týdně a chystejte si svačinky. Tím ušetříte spoustu peněz za nákupy v pekárnách a bistrech, když vás přepadne ve městě hlad. Chystejte si třeba krabičky s ovocem či nakrájenou zeleninou.
  • Kupujte pečivo i další potraviny do zásoby a zmrazte je na pozdější spotřebu. Budete tak mít jídlo téměř čerstvé pokaždé, když vás zastihne hlad.

3. Nakupujte ve zlevněnkách

V dnešní době už potkáte zlevněnky na každém kroku a v každém větším městě. Jedná se o obchody s potravinami, které prodávají zboží s prošlou lhůtou minimální trvanlivosti. To však neznamená, že mají prošlou lhůtu spotřeby a že je jídlo zkažené. Díky nakupování ve zlevněnkách nejen ušetříte, ale také pomůžete tomu, že se bude méně výrobků vyhazovat.

Praktické tipy

  • Porozhlédněte se ve vašem okolí, určitě nějakou zlevněnku najdete. Pokud ne, dá se podobné zboží sehnat i v běžných supermarketech, většinou v oddělení slev. Koupit tak lze potraviny za polovinu ceny i méně.
  • Sledujte akce v supermarketech. Z podobného důvodu se večer často prodává zelenina za poloviční ceny – jelikož dle zákona musí být zelenina a ovoce vystaveny pouze po krátkou dobu, a poté (pokud se neprodají) vyhozeny.

4. Mějte rádi svůj kraj a kupujte sezónní ovoce a zeleninu

Hodně odborníků na zdravou výživu se pře o to, co je zdravé jíst a co z jídelníčku naopak vyhodit. To, na čem se však shodnou, je konzumace sezónních potravin. Není snad jediný poradce, který by vám řekl, že jíst sezónní ovoce a zeleninu je špatné. Navíc, pomůžete nejen svému tělu, ale také peněžence – sezónní potraviny jsou totiž mnohem levnější.

Jak jíst levně a zdravě

Zdroj: huffingtonpost.co.uk

Stejně tak je mnohdy levnější nakupovat lokální potraviny. Samozřejmě se najdou i výjimky, některé místní zeleninové a ovocné bedýnky jsou opravdu předražené. Čím více ale budeme nakupovat u místních, tím budou mít nižší ceny. Podpořit lokální produkci se proto opravdu vyplatí.

Praktické tipy

  • Jaro a léto jsou symbolem čerstvého ovoce a zeleniny. V teplejších dnech také nemáme přirozeně tak velký hlad a nemáme ani často chuť na teplá jídla. Buďte vnímaví ke svému tělu a dodejte mu to, na co má zrovna chuť. Uvidíte, že to budou zrovna čerstvé sezónní potraviny, po kterých často sáhnete.
  •  Nakonec přichází podzim, který přináší poslední úrodu, např. ořechy a zrna pro dlouhé zimní měsíce. Taktéž si můžete dopřát kořenovou zeleninu, zelí, dýně, zimní jablka a hrušky, červenou řepu.
  • V zimně je ideální stravovat se teplou stravou, občas masem, dušenou a vařenou zeleninou. Jezte zelí, kořenovou zeleninu, brambory a další dobře uchovatelné potraviny.
  • Zavařujte: Úplně nejlepším tipem je sezónní suroviny nejen jíst v době spotřeby, ale tak uchovat na později. Až budete mít chuť na jahody nebo meruňky, nebudete muset draze nakupovat, ale sáhnete do vlastních zásob. ????

5. Pěstujte vlastní ovoce a zeleninu, sbírejte ovoce, bylinky, ořechy…

Mnoho lidí vám potvrdí, že zahradničení není pouze zdroj zdravých potravin, ale také radosti z dobře odvedené práce. Lidi, kteří tráví více času venku na zahradě, jsou obecně zdravější a mají lepší náladu. Díky pěstování vlastní ovoce a zeleniny můžete i hodně ušetřit a navíc budete mít s vlastní úrody radost.

  • Jak jíst levně a zdravě
  • Zdroj: Shutterstock.com
  • Praktické tipy pro zahrádku
  • Pokud nemáte zahradu, zkuste pěstovat na balkoně, nebo na okně v truhlíku.
  • Cherry rajčátka jsou jednoduchá na pěstování i v bytě a mají spousty plodů, které můžete sklízet po celé léto. Stejně tak si můžete vypěstovat i papriky.
  • Pěstujte bylinky.
  • Pokud máte prarodiče, kteří mají zahrádku, zkuste jim občas zajet s pěstováním pomoct. Určitě budou mít radost a odmění vás částí úrody. ????

Češi jsou národ sběračů hub, tak proč bychom si nemohli nasbírat i další potraviny, které jsou mnohdy v obchodech hodně drahé. Nasbírat a uchovat si tak můžete nejen houby a bylinky, ale také ovoce nebo třeba ořechy.

Můžete také zkusit vykouzlit malý záhonek na louce, kam nechodí moc lidí a zasadit tam třeba slunečnici, nebo hrášek. Když záhonek dobře ukryjete a případně opatříte milou cedulkou, věřím, že svou úrodu zase najdete.

  1. Jak jíst levně a zdravě
  2. Zdroj: Shutterstock.com
  3. Co si nasbírat
  • lesní plody (maliny, ostružiny, jahody, borůvky, brusinky…)
  • houby
  • ořechy
  • bylinky
  • mladé výhonky

6. Nakupujte potraviny v co nejpřirozenějším stavu

Zapomeňte na směsi a zpracované potraviny v hotové produkty. Pokud chcete ušetřit, kupujte jen základní suroviny a vařte si doma. Samozřejmě jsou některé druhy jídel, které je levnější koupit již hotové (např. hořčice). Rozhodně ale nepotřebujete nakupovat již namleté nebo naložené maso, paštiky, salámy atd. Ve většině případů jsou to potraviny spíše nezdravé.

  • Jak jíst levně a zdravě
  • Zdroj: laviecatering.com
  • Praktické tipy
  • Místo salámem si obložte chleba ředkvičkou, vajíčkem na tvrdo nebo si jej namažte máslem a posypte pažitkou.
  • Vyrobte si domácí mysli, pomazánky, dezerty, domácí zmrzlinu…
  • Nikdy nekupujte polotovary.
  • Kupujte bílý jogurt a dochuťte jej marmeládou nebo medem.
  • Vyrobte si vlastní domácí šťávy z bylinek nebo ovoce. Například domácí šťáva z lesních plodů, které si sami nasbíráte, je téměř zadarmo.
  • Kupujte maso i s kostí – celé kuře, žebra atd. Maso máte na hlavní chod a z kostí či skeletu máte vynikající vývar.
  • Jezte méně masa a více zeleniny jako přílohy. Jezte menší porce.
  • Jezte levné zdravé potraviny: pohanku, jáhly, rýži, luštěniny…

Jak jíst levně a zdravě

Odborníci se shodují, že vyvážená strava je základním klíčem k lidskému zdraví. Musíme ale opravdu pořizovat na vaření ty nejdražší suroviny, abychom zůstali fit? Zdravější alternativy potravin jsou většinou nákladnější, ale z dlouhodobého hlediska se po nich doporučuje sáhnout. Investice do zdraví jsou totiž nenahraditelné, připomíná odborník na výživu Pavel Suchánek.

Jak jíst levně a zdravě
Autor: Isifa.cz

Jak nakoupit levně a dobře je otázka, která trápí kde koho

Je poctivé přiznat, že zdravější alternativy jednotlivých druhů potravin jsou ve většině případů dražší.

Například šunkový salám stojí asi polovinu toho, co nejkvalitnější šunka, nízkotučný tvrdý sýr je dražší než tvrdý sýr plnotučný, mozzarela light bývá o pár korun dražší než mozzarela klasická. „Pokud se na stravování podíváme touto optikou, tak musíme dát kritikům za pravdu.

Nacházíme však jedno velké ale, a to množství prázdné energie, kterou přijímáme v méně kvalitních a přitom levnějších potravinách,“ varuje nutriční specialista Pavel Suchánek.

Nižší cena je útokem na lidské zdraví

Nekvalitní potraviny se vyznačují několika základními vlastnostmi. Náhradou za bílkoviny jsou v nich použity mouka a tuk, kvalitnější máslo nebo sádlo pak suplují oleje. Místo vhodného kořenění je pro výrobce snazší a levnější produkt přesolit, tím získá na výraznosti.

To dostává naše cévy a samozřejmě i srdce do ohrožení. „Problémem levnějších a tedy často méně kvalitních potravin je fakt, že ukládají do organismu zbytečné tuky, sacharidy i cukry.

Místo vitamínů, minerálních látek, vlákniny nebo bílkovin pak konzumujeme velké množství živočišných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny,“ objasňuje Pavel Suchánek. Ty zvyšují nejen hmotnost, ale i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice.

Stejně nebezpečné pak jsou nejlevnější rostlinné oleje – kokosový, palmojádrový nebo sojový, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin nebo omega-6 mastných kyselin a i jejich příjmem stoupá cholesterol a hrozí riziko srdečně cévních onemocnění. 

Výrazně slaná chuť může vést k nadváze

„Největším problémem současných potravin je ovšem výrazné přesolování a to nejen klasickou kuchyňskou solí, ale i solí pro posílení masové chuti pokrmu – glutamátem sodným,“ vysvětluje Pavel Suchánek. Vztah mezi větším množstvím soli a vysokým krevním tlakem je známý velmi dlouho.

Proč tedy i přes známá zdravotní rizika výrobci potraviny stále přesolují? Sůl svou výraznou chutí dokáže překrýt nedostatky v chuti zejména polotovarů a méně kvalitních potravin, nejčastěji uzenin. Sůl také konzervuje, a proto potraviny vydrží déle, aniž by se zkazily.

„Podle posledních potvrzených výzkumů sůl a z ní odvozené sloučeniny podporují chuť k jídlu a tím i riziko nadváhy a obezity. Dokonce vyvolávají návyk na výrazně slanou chuť a podporují velmi rizikové chování, kdy se slanost kompenzuje velkým objemem sladkých nápojů nebo množstvím sladkostí.

Budete mít zájem:  Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Spojitost s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou je tak více než jistá,“ říká Pavel Suchánek.

Opravdu platí „Kdo šetří, má za tři“?

Každý zákazník by si měl vždy uvědomit, že nižší cena potraviny je vykoupena jejím horším složením a složky, které nahrazují chybějící živiny u kvalitní potraviny, nepřináší našemu zdraví nic pozitivního.

Je tedy otázkou, zda opravdu ušetříme, pokud následně v lékárně zaplatíme několikanásobně více peněz na léky, které musíme užívat, aby alespoň zčásti omezily následky konzumace méně kvalitních a levnějších potravin.

„Z průmyslově rozvinutých zemí víme, že ti, kteří konzumují kvalitní potraviny, jsou v průměru štíhlejší i výrazně zdravější a utratí za léky výrazně méně, než lidé, kteří vydají za potraviny méně peněz, a upřednostňují potraviny levné, tedy mnohdy méně kvalitní,“ doplňuje Pavel Suchánek.

Zdroj: TZ Žij zdravě

Tipy na zdravý a levný jídelníček

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Jíst zdravě neznamená nutně i draze. Mořské ryby, libové maso nebo avokádo nejsou jediné zdravé potraviny. Pokud si chcete dopřát kvalitní jídlo, které vašemu tělu prospěje, jde to i levněji! Ptali jsme se odbornic, jak neutratit majlant, a zároveň se neládovat jen pečivem a uzeninami.

Chcete udělat něco pro své zdraví anebo shodit pár kilo? Pak asi víte, že je nutné dlouhodoběji změnit svůj jídelníček. Je to snazší, než se může zdát. Ptali jsme se odbornic, jak na to.

Klasické polotovary, jako jsou různé instantní kaše, polévky, koktejly nebo i hlavní jídla, můžou být sice jednorázovým řešením, rozhodně byste na nich ale neměli stavět svůj zdravý jídelníček.

Zdravě totiž neznamená jen dietně: pokud vám podobné rychlovky slibují málo tuku a cukru, myslete na to, že tím víc budou mít éček. Zrovna tak vašemu tělu příliš neprospějí konzervy. Zaměřte se proto na základní potraviny bez průmyslových úprav a najděte si čas na vaření.

To je podle odbornice na zdravý životní styl, Ing. Veroniky Jandové, zásadní.

„Ze základních potravin získá tělo mnohem více potřebných vitaminů a minerálů než z konzervovaných polotovarů. Nemusíte jíst ani každý den maso, raději se zaměřte na luštěniny, obiloviny, ovoce, zeleninu, ořechy a semena. Maso si můžete dát klidně jen dvakrát v týdnu.“

Foto: Makistock, Shutterstock.com

Instantní nudle a předpřipravené kaše nejsou pro vaše zdraví to nejlepší

Chcete-li jíst zdravě, je důležité myslet na vyvážené množství tuků, bílkovin a sacharidů. Přednostně byste měli zařaditsacharidy komplexní, jejichž vstřebávání je pomalejší než u sacharidů jednoduchých.

„Příjemjednoduchých sacharidů by měl být co nejmenší a pocházet by měly především ze zeleniny, ovoce a z mléčných výrobků.Stejně tak byste měli omezitalkohol a hlídat si množství kuchyňské soli. Co se týká vlákniny, tak denní obsah ve stravě by měl být 30 gramů,“ říká Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví.

Průměrný Čech ale obvykle zkonzumuje jen 10–15 gramů vlákniny denně. Ta je obsažena především v celozrnných výrobcích, ovoci, zelenině, luštěninách, ořeších a semínkách. Celozrnné pečivo například obsahuje na 100 g zhruba 7 g vlákniny, obilné vločky obsahují asi 10 g vlákniny a v knäckebrotu je to až kolem 15 g. Obsah vlákniny v zelenině je průměrně okolo 2 g na 100 g.

Častý problém těch, kteří se snaží jíst zdravě, je přesvědčení, že jen díky libovému (často dost drahému) masu dodají svému tělu dostatek potřebných bílkovin. To je chyba. Naučte se připravovat více pokrmů z obilovin a luštěnin.

Dostatek bílkovin je především v luštěninách a obilovinách, dále v ořeších, semenech a zelenině.

Vyzkoušejte třeba cizrnu, fazolové směsi nebo čočku! Ušetříte nejen své finance, ale ještě svůj jídelníček obohatíte o zajímavé nové recepty.

Foto: Peangdao, Shutterstock.com

Luštěniny byste do jídelníčku měli zapojit co možná nejvíc. Jsou velmi zdravé a levné

Když začnete zkoušet nové kombinace surovin, budete možná velmi mile překvapeni. Nejenže vás takové zajímavé vaření bude patrně i bavit, ale ještě okusíte mnoho nových chutí, a navíc pravděpodobně zhubnete!

Jaký jídelníček doporučuje trenérka Veronika Jandová na jeden den? „Není nad domácí ovesnou kaši k snídani, těstovinový salát se sušenými rajčátky a bylinkami k obědu a čočkový salát s uzeným tofu a vejcem k večeři. Je to jednodušší, než se může zdát.

Skvěle také funguje kombinace luštěnin a obilovin spolu se zeleninou anebo obilovin s ovocem, ořechy a semínky.

Začněte třeba jen jedním jídlem denně, které si opravdu poctivě připravíte doma ze základních ingrediencí a uvidíte, třeba na konci měsíce zjistíte, že jste ušetřili víc peněz, než jste si původně přáli.“

  • SNÍDANĚ – celozrnné pečivo, kuřecí šunka, vařené vejce, zelenina / ovesná nebo jáhlová kaše s jablky a medem / bílý jogurt s ořechy, semínky a hroznovým vínem
  • OBĚD – restovaná růžičková kapusta / mrkvový krém + zeleninový salát / pohanková palačinka se špenátem
  • VEČEŘE – těstoviny s bazalkovým pestem a rajčaty / květákový mozeček / kapustové karbanátky

Tento jídelníček je ale jen pro vaši inspiraci. Musíte svoje stravování přizpůsobit svému zaměstnání, fyzické aktivitě a tomu, co vám chutná. Každý člověk je jiný a podle toho by se měl i stravovat.

Jestli jste navíc byli odmala zvyklí na typickou českou kuchyni, může pro vás být radikální změna ve stravování náročná. Nejde jen o to chtít se učit vařit nové věci, ale naučit se podle toho i nakupovat.

Pokud si tedy nevíte rady, zeptejte se specialistů.

„Nutriční specialista musí znát zdravotní stav dotyčného, fyzickou kondici i jeho aktuální stravovací návyky. Na základě těch sestaví osobní výživový plán. Podstatné je to, aby byl výživový plán sestavený na míru, nikoli aby se jednalo pouze o univerzální jídelníček určený pro všechny,“ uzavírá Monika Bartolomějová.

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Když si nevíte rady s jídelníčkem, zkuste se poradit s odborníky

Jak jste na tom vy? Umíte jíst zdravě a levně zároveň?

Jak jíst v době krize levně a zároveň zdravě? Poradíme vám

Ekonomická krize je dobrým důvodem, proč přestat kupovat různé pamlsky, sladké bublinkové nápoje nebo slané brambůrky. Tyto pochoutky představují nálož prázdných kalorií a většinou jsou plné éček.

Profesor Adam Drewnowski, epidemiolog z University of Washington, říká: „Ačkoliv některé značky tohoto typu potravin pořídíte lacino, měli byste jim odolat a zaměřit se na jejich zdravější variantu. Ulevíte peněžence a navíc uděláte něco pro sebe.“

Pokud se při nákupech zaměříte na výběr skutečně hodnotných potravin, koupíte toho nakonec méně. Vědci z University of New York ve výzkumu zaměřeným na obézní děti sledovali nákupy jídla několika různých domácností a zjistili, že když se začaly nakupovat výhradně „zdravé“ potraviny, významně se ulevilo jejich rodinnému rozpočtu.

Nedovolí vám stav vašeho konta navštěvovat restaurace tak často jako dřív? Pak byste měli odolat pokušení nahradit restaurace provozovnami rychlého občerstvení, jejichž nabídka se až na výjimky se zdravým jídlem zrovna neslučuje.

„Zdravé jídlo nemusí být vůbec drahé. Pokud zvolíte zdravou a vyváženou stravu, můžete naopak výrazně ušetřit. A to nejen tím, že si do práce berete svačiny nebo uvařené jídlo z domova a nemusíte chodit do restaurací nebo fast foodů,“ vysvětlila nutriční terapeutka Julie Zákostelecká.

2. Vraťte se k „obyčejným“ potravinám

Ačkoliv supermarkety nabízejí desítky exotických, módních a mnohdy předražených potravin, není důvod, proč byste nemohli vařit z docela obyčejných surovin. Zelí, fazole, jablka, mrkev nebo brambory vám peněženku příliš neprovětrají a můžete z nich vykouzlit nepřeberné variace.

Třeba zrovna brambory obsahují vitamin C a B6 a B3, jód, hořčík, draslík, kalcium a železo, a navíc mají minimum tuku.

Poskytují dostatek energie ve formě sacharidů a zároveň se doporučují jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny, a tudíž i menší množství využitelné energie.

Rovnou však zapomeňte na smažené hranolky, krokety nebo bramboráčky a naučte se připravovat pokrmy z brambor pečených nebo vařených.

„Chutná jídla můžete vytvořit i z docela obyčejných potravin. Výborná je třeba pomazánka z olomouckých tvarůžků, na kterou kromě tvarůžků potřebujete tvaroh, jednu kapii a jednu nakládanou okurku. Nebo zkuste ředkvičkový salát, který vyrobíte ze dvou vajec, bílého jogurtu, pepře, soli a dvou svazků ředkviček,“ radí Zákostelecká.

3. Ovoce a zelenina nemusí být nutně čerstvé

Rozšířený názor, že ovoce a zelenina musí být čerstvé, aby byly zdravé, je mýtus. „Technologické procesy, kterými se konzervují a zmražují, se za poslední léta velmi zdokonalily, a proto si ovoce a zelenina stále uchovávají dostatek vitaminů,“ uvedl pro noviny New York Times Robert Murray z Ohio University College of Medicine.

V některých případech přitom mohou být dokonce zdravější než jejich čerstvá verze v supermarketech. Mnohé druhy ovoce se totiž sklízejí ještě předtím, než dozrají, a tím ztrácejí vitaminy. Naopak ovoce a zelenina používaná na zmražení se sklízí v době plné zralosti.

4. Nekupujte balenou vodu

Výzkumy dokazují, že balené vody mají na lidské zdraví stejný vliv jako voda z kohoutku. „Vědecké testy prokázaly, že voda z kohoutku je pro naše zdraví stejně dobrá jako balená voda, která ovšem stojí v průměru pětsetkrát víc,“ říká doktor Stephen Edberg z Yale University.

5. Jde to i bez značky

Zkuste někdy udělat „slepý test“ a naservírujte členům domácnosti různé druhy potravin, dražších značkových a těch levnějších, nesoucích třeba jméno obchodu. Nejspíš zjistíte, že například kukuřičné lupínky, toastový chléb nebo mléko chutnají velmi podobně, přestože v jejich ceně může být rozdíl i desetikorun.

„Pokud chcete razantně ušetřit na potravinách, sledujte ceny potravin v různých akcích a alespoň na nějakou dobu se vzdejte svých oblíbených značek,“ doporučuje Julie Zákostelecká.

  • Zdravá varianta:
  • Snídaně: 1 celozrnný rohlík, 50 g šunky – 20 Kč Svačina: jablko – 5 Kč Oběd: zapečená brokolice s bramborem – 53 Kč (200g brokolice, 150 g brambor, 2 vejce, 400 ml mléka, 100 g sýra) Svačina: jogurt – 8 Kč Večeře: tuňák ve vlastní šťávě, celozrnný rohlík, mrkvový salát – 40 Kč
  • 2.večeře: okurka 150 g – 15 Kč
  • Celkem: 141 Kč
  • Nezdravá varianta:
  • Snídaně: 2x rohlík bílý, 100 g vlašský salát – 23 Kč Svačina: sušenka – 8 Kč Oběd: hotovka v restauraci – 100 Kč Svačina: cheeseburger – 30 Kč
  • Večeře: pizza – 150 Kč
  • Celkem: 311 Kč
Budete mít zájem:  Kurz snowkitingu se slevou 50 %

Jak jíst levně a zdravě? Jde to!

Pojem „levné stravování“ v poslední době hýbe naší populací. Každý přece chce trochu ušetřit, tak proč ne na jídle? Otázkou pak však zůstává, zda váš jídelníček není chudý na potřebné živiny.

Nejprve dovolte malé zamyšlení, protože „jíst levně“ pro každého z nás může znamenat něco jiného. Zatímco jeden vnímá jako levné jídlo, za které denně vydá maximálně do 100 Kč, jiný za „laciné“ potraviny utratí několikanásobek.

Pojem levně si ovšem můžete „přeložit i tak, že samotná příprava pokrmů nespotřebuje mnoho času, ale ani vody či energií.

A někdo jiný zase řekne: Stravuji se levně, protože si v restauraci či jiných místech veřejného stravování vybírám vždy to, co stojí nejméně peněz.

Myslete nejen na peněženku

Až budete mít jasno v tom, co je vaše „levně“, začněte to řešit. Důvodů je dost, protože podle Věry Boháčové, nutriční terapeutky z Fóra zdravé výživy, až 50 procent dospělých Čechů se potýká s nadváhou či obezitou, téměř 70 procent dospělých má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, počet diabetiků se blíží milionu a nejčastější příčinou úmrtí u nás jsou stále nemoci srdce a cév.

Hlídejte si živiny

„Důležité je také období, pro které chcete své stravování zlevnit. Je to jen poslední týden před výplatou nebo výhled na dlouhou dopředu? To je otázka zcela zásadní.

Protože se bohužel velmi často stává, že cena sehrává velmi důležitou (někdy i jedinou) roli při výběru potravin a pro mnohé znamená levněji se stravovat, levněji nakupovat, a to bez ohledu na pohled výživový,“ uvádí odbornice.

A dodává, že nejlevnější jsou potraviny sacharidového původu, kdežto zdroje kvalitních tuků a bílkovin bývají dražší. Velmi snadno se pak strava stává jednostrannou a chybí ji důležité látky.

Pozor na zdravotní rizika

Díky nevhodně sestavenému jídelníčku nelze vyloučit zdravotní problémy.

Zažívací nevolnost, únava či slabost přicházejí okamžitě, ovšem z dlouhodobého pohledu při nevhodně zvolené stravě hrozí například osteoporóza, častá nemocnost, horší rekonvalescence nebo až zhoršení soběstačnosti.

Což souvisí právě s relativně nejlevnější skladbou stravy, která je převážně sacharidová s obsahem méně hodnotných masných výrobků, nedostatkem ovoce a zeleniny a zdrojů kvalitních bílkovin.

Co s tím?

Nejprve je třeba stanovit si individuální energetickou potřebu, vzít v potaz reálný příjem a pojmenovat si pravidla, která by měl jídelníček splňovat. A teprve až pak hledat cestičky, kde ušetřit. Jen tak se totiž vyhnete případným zdravotním problémům, ostatně jejich předcházení vás vždycky vyjde levněji než následná léčba.

  • Porovnejte si jídelníčky
  • A) Levně, ale nikoliv zdravě – celkem za 104 Kč
  • – snídaně = 1 rohlík s 50 g točeného salámu – přesnídávka = 1 jablko – oběd = instantní nudlová polévka, 100 g hotové sekané a 250 g brambor – svačina = 1 rohlík a 100 g vlašského salátu
  • – večeře = mražená žampiónová pizza (340 g)
  • Nutriční hodnoty: 8594,5 kJ, 52,7 g bílkovin, 269,8 g sacharidů a 92 g tuků

Názor Věry Boháčové: Energetická hodnota jídelníčku je přiměřená, ale složení nevyvážené – chybí více než 20 g bílkovin a naopak více než 20 g tuků přebývá. Navíc jde o tuky nevhodného složení.

Zeleniny a ovoce obsahuje poskrovnu, mléčné výrobky nejsou vůbec. Je potřeba vzít v úvahu i příjem tekutin, který není v jídelníčku zmiňovaný.

Nejlevnějším zdrojem pitného režimu je voda, rozpočet téměř nezatíží také čaje.

  1. B) Levně a zdravě – celkem za 100,50 Kč
  2. – snídaně = 2 rohlíky s 20 g margarínu, 50 g výběrové šunky, 1/3 salátové okurky o váze asi 100 g – přesnídávka = 1 jablko a 150 g bílého jogurtu – oběd = 80 g grilovaného kuřecího prsa + 10 g oleje, 250 g brambor, polovina hlávkového salátu s ½ svazku ředkviček + lžička cukru a ½ citrónu – svačina = 30 g ovesných vloček, 1 banán, 100 ml mléka
  3. – večeře = těstoviny se zeleninou (100 g těstovin, 10 g oleje, 100 g lilku, 100 g cukety, 1 cibule, 2 rajčata a 10 g italského tvrdého sýru)
  4. Nutriční hodnoty: 8340,1 kJ, 77,2 g bílkovin, 278,2 g sacharidů a 66,4 g tuků

Názor Věry Boháčové: Tento jídelníček je nutričně naprosto v pořádku. Avšak i zde je třeba přidat dostatek tekutin. Připravila: Marcela Foto. iStock

17. 7. 2014

Jíst zdravě a levně? Jak jsem se přesvědčila, nic není nemožné!

Autor: Pexels

Když se někoho s průměrným jídelníčkem zeptáte, proč nezkusí jíst zdravěji, většinou vám odpoví, že na to nemá čas a už vůbec ne peníze. Obecné mínění o zdravých potravinách je totiž takové, že jsou výrazně dražší než běžné suroviny, a navzdory narůstajícímu zájmu o zdravý životní styl, se valná většina lidí na tuto skutečnost stále vymlouvá.

Nicméně v dnešní době to není až tak úplně pravda, což nám dnes dosvědčí naše čtenářka Kamila, pro kterou se racionální stravování stalo důležitým nástrojem k dosažení dobrého zdraví. Dnes ji tak trochu vyzpovídáme, aby nám a tím pádem i vám předala své nejcennější tipy, které vám pomohou držet na uzdě jak své zdraví, tak i peněženku.

Kamilo, řekněte nám prosím, jak jste se ke zdravému stravování vlastně dostala?

Můj první popud k tomu, abych se svým jídelníčkem začala něco dělat, bylo hlavně moje akné.

V pubertě jsem měla pleť jako z alabastru, jenže kolem dvacátých pátých narozenin se to nějak zvrtlo a mně se na pleti udělaly desítky uhrů a po nich samozřejmě i plno jizev.

Nejdřív jsem na to šla povrchově s zkoušela všemožnou kosmetiku, ale pak mi došlo, že problém bude asi někde uvnitř, a tak to vlastně celé začalo.

Tématem našeho rozhovoru je zdravé a levné stravování. Jak se změny v jídelníčku promítly do vašeho rozpočtu?

Musím přiznat, že jsem se celkem obávala toho, kolik mě nákupy zdravých potravin budou stát. Ze začátku pro mě bylo trošku těžké se v nabídce zorientovat, protože to pro mě byla úplně nová sféra – tak jako většina lidí jsem žila z pečiva, pomazánek, sýrů a uzenin a přes den mě živily obědy z kantýny u nás v práci.

Nebyla jsem zvyklá si domů nakupovat hromady potravin a vařit si jídla od základu. Hodně mi v tomhle ohledu pomohl Lidl leták a jeho tématické týdny.

Asi nejradši mám asijský – to si vždycky nakoupím do zásoby velké balení rýže, různé nudle i omáčky.

Lidl už navíc běžně nabízí i bezlepkové a bio potraviny, na které má akce čím dál tím častěji, což se mi dost hodí.

Myslím si ale, že hlavním omylem většiny lidí, kteří se zdravého stravování bojí kvůli penězům, je to, že si myslí, že je potřeba nakupovat plno speciálních potravin.

Pár takových samozřejmě je, ale i tak se můj jídelníček skládá hlavně ze sezónního ovoce a zeleniny, které jsou většinou během daného období stejně levnější.

Přes zimu je to o něco horší, ale pořád se najdou slevy, se kterými se dá vyjít poměrně dobře.

Co ve vašem jídelníčku tedy zůstalo a co muselo pryč?

Z toho, co jsem jedla dříve, mi zůstaly akorát ryby, a to jen v malém množství. Zásadním krokem, který měl na moje akné největší vliv, bylo vyřazení mléčných výrobků.

Na tohle zjištění jsem přicházela asi půl roku, kdy už jsem jejich konzumaci dost omezovala a vždycky, když jsem „zhřešila“, se mi druhý den vyrazila nová parta uhrů.

Později jsem zjistila, že na tohle téma existují i různé studie, které mi moje podezření jen potvrdily.

Co mi naopak v tomto ohledu dost pomohlo byl přechod na celozrnné těstoviny a pečivo, které z hlediska ceny není o moc dražší než to klasické, a to už jen z toho důvodu, že mnohem lépe zasytí. Velkou část mého jídelníčku tvoří také jiné obiloviny, jako je pohanka nebo quinoa, a pak samozřejmě také luštěniny, které taky nejsou kdo ví jak drahé.

A přesně to bych poradila každému, kdo chce svoje zdraví alespoň částečně převzít do svých rukou – není potřeba se na to dívat nijak složitě, spíš naopak.

Většinou jsou to právě ty nejjednodušší potraviny, které našemu zdraví mohou nejvíc prospět.

Pokud má ale člověk větší komplikace, určitě bych se o nějakých razantnějších změnách poradila s lékařem nebo specialistou na výživu. Jistota je jistota.

Jíst zdravě a levně? Jde to!

Pro neznalého člověka může být návštěva prodejny se zdravou výživou nepříjemným překvapením – nákup se tu totiž může značně prodražit. I přesto je ale možné jíst zdravě a přitom ušetřit, jen je třeba vědět, jak na to.

V první řadě je nutné říci, že jídlo, které je na první pohled levné, nemusí v důsledku vést k tomu, že skutečně ušetříte.

Pojďme se podívat například na oblíbenou klasiku, která je bezesporu levná a navíc rychlá a snadná na přípravu: špagety s kečupem a strouhaným eidamem. Uvařené je to za méně než čtvrt hodiny a zvládne to každý.

Pytlík nepříliš kvalitních těstovin přitom pořídíte za dvacku, eidamu si na ně za víc než deset korun nedáte a porce kečupu nestojí skoro nic. Jenže co vám takové jídlo dá?

Těstoviny se vyrábějí z bílé mouky, vody a v lepším případě z trochy vajec. Obsahují tedy hlavně sacharidy s velmi vysokým glykemickým indexem (kvalitní, semolinové těstoviny mají GI o něco nižší), podíl ostatních živin je zanedbatelný.

Kečup se vyrábí z rajčat, takže je i zdrojem některých důležitých živin obsažených v této zelenině, jejich celkové množství však není vysoké – mnohem více je zde třeba cukru. Eidam nám sice dodá bílkoviny a vápník, ve srovnání s jinými druhy sýrů jich však obsahuje poměrně málo.

Sečteno a podtrženo: tělu jsme tedy dodali obrovskou dávku „rychlých“ cukrů a něco málo bílkovin a vápníku.

Rychle najedený, rychle hladový

Když si takovýto pokrm připravíte bezprostředně po návratu z tréninku, nelze v zásadě nic namítat. Existují sice zdravější formy pozátěžové stravy, tohle jídlo vám ale rychle dodá sacharidy nutné pro doplnění glykogenových zásob a navrch trochu bílkovin, což je v tomto okamžiku ze všeho nejdůležitější.

Naopak dát si špagety s kečupem jako hlavní jídlo není dobrá volba. Celkový obsah bílkovin je nízký, vitaminy a minerály skoro žádné.

Obří dávka sacharidů s vysokým glykemickým indexem navíc způsobí uvolnění spousty inzulinu, který následně způsobí rychlý pokles hladiny glukózy v krvi, a velice rychle tak znovu dostaneme hlad.

Další jídlo si tedy budeme muset dát poměrně brzy, což povede nejen k dalším finančním nákladům, ale i k tloustnutí. Protože jsme navíc tělu nedodali prakticky žádné důležité živiny, budeme je muset získat jinou cestou, ať už půjde o další jídlo, nebo o doplňky stravy. A to jsou opět nemalé výdaje navíc.

V zásadě tedy platí, že investice do zdravějšího pokrmu s vyšším obsahem živin je dobrá investice. Takový pokrm sice vyjde napohled dráž, ale zasytí nás na delší dobu a dodá tělu to, co potřebuje.

Budete mít zájem:  Smetánka lékařská: jak využít kořen pampelišky

Pojďme se teď tedy podívat na jednotlivé živiny a druhy potravin a rozebrat, kde se vyplatí šetřit a kde nikoliv.

Bílkoviny hledejte v mase

Maso sice nepatří mezi úplně levné potraviny, ale jde o jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů bílkovin. Pokud tedy chcete tělu dodat dostatek proteinů, je to velice dobrá volba. Vyhýbat se přitom nutně nemusíme ani uzeninám, v jejich případě se však investice do kvality rozhodně vyplatí – obsah kvalitních bílkovin je v nich pochopitelně přímo úměrný podílu masa uvnitř.

Poměrně draze vás vyjdou ryby a mořské plody, platí však, že právě ty lze vzhledem k obsahu jódu a omega-3 nenasycených mastných kyselin v jídelníčku jen velice těžko nahradit. Ušetřit se však dá i tady, jen je třeba vědět jak.

Například na sardinkách z konzervy není vůbec nic nezdravého a přitom jsou bohaté na jód, bílkoviny, omega-3, a dokonce jde i o jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vápníku. Na druhou stranu takzvané „krabí“ tyčinky kraba zpravidla vůbec nepotkaly, jde o nekvalitní odpadní maso, většinou z tresky, dochucené pořádnou porcí glutamátu. Šetřit se nevyplatí ani v rámci jednotlivých druhů výrobků.

Nemleté rybí prsty sice vyjdou dráž než mleté, podíl kvalitního rybího masa je v nich však mnohem vyšší, levnější tuňáková drť má zase méně omega-3 než celé kusy masa…

A co kytičky?

Na druhou stranu – strava obsahující čistě rostlinné bílkoviny příliš levně nevyjde. Solidní poměr ceny a množství kvalitních bílkovin si udržují luštěniny, ty však není vhodné konzumovat v době před zátěží i bezprostředně po ní. Dobře z tohoto pohledu vycházejí sójové výrobky, například tofu, ale i tzv. rostlinná masa (Robi, Klaso).

Naopak obiloviny jsou sice snadno stravitelné, za ty s vysokým obsahem kvalitních bílkovin si však značně připlatíte – třeba za půlkilový pytlík quinoy dáte hodně přes stovku. Značně v posledních letech podražily i ořechy.

Drahé jsou i doplňky stravy, kterými vyznavači veganské a raw stravy doplňují příjem bílkovin i vitaminu B12, například řasa spirulina.

Určitě se ale vyplatí kombinace živočišných zdrojů bílkovin s rostlinnými, ať už jde o „nastavování“ klasického masa tím rostlinným, nebo o kombinaci s luštěninami a kvalitními obilovinami. Tímto způsobem lze nejen ušetřit, ale také zlepšit stravitelnost proteinových pokrmů.

Mléko: z krabice, nebo z láhve?

Krabicové UHT mléko je sice levnější než to čerstvé, jeho trvanlivost je však prodloužena pomocí působení vysokých teplot, které zároveň ničí některé důležité živiny. Vybírejte proto i podle toho, jak budete mléko zpracovávat. Pokud jej budete vařit, např. při přípravě kakaa či kaše, bohatě vám bude stačit levnější krabicové. Pro přímou konzumaci ale volte raději to čerstvé.

Při nákupu mléka a obecně i mléčných výrobků zvažujte i obsah tuku.

Nízkotučné mléko vás vyjde levněji, ale zaprvé není dobré, protože mléčný tuk je nositelem chuti, ale obsahuje i mnohem méně vitaminů A, D, E a K, které jsou v tuku rozpuštěny.

Nízkotučné mléko je proto vhodné třeba pro přípravu koktejlů konzumovaných po zátěži, protože tehdy tuk zbrzdí vstřebávání sacharidů a bílkovin, jehož rychlost je pro regeneraci klíčová. Mimo zátěž však volte mléko alespoň polotučné.

Jogurt si zamíchejte sami

V případě jogurtů jsou cenové rozdíly poměrně značné, to samé však platí i o kvalitě, zvlášť pokud budeme srovnávat kvalitu ovocné složky. Ta u těch levných obsahuje ovoce jen málo, chuť a barva jsou doháněny barvivy, dochucovadly a pochopitelně cukrem.

Určitě se vyhněte všemu, co se namísto „jogurt“ jmenuje „jogurtový dezert“, „jogurtová pochoutka“ a podobně. Tyto názvy rozhodně neznamenají, že jde o něco lepšího, ale že daný výrobek nesplňuje normy pro jogurt.

Pokud jste vyznavači varianty „nasladko“ a chcete ušetřit na penězích a nikoliv na kvalitě, vyplatí se obětovat trochu pohodlí.

Kupte větší balení kvalitního bílého jogurtu a v misce do něj buď rozmačkejte čerstvé ovoce s trochou cukru, nebo alespoň vmíchejte kvalitní marmeládu.

Poměrně drahou položku představují sýry, jsou však bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. Navíc se ani zde moc šetřit nevyplatí. Dražší druhy totiž mívají mnohem vyšší obsah bílkovin i vápníku (například parmazán oproti 30% eidamu obsahuje obojího zhruba dvojnásobek) a jsou i chuťově výraznější, takže jich spotřebujeme mnohem menší množství.

V případě jogurtů jsou cenové rozdíly poměrně značné, to samé však platí i o kvalitě, zvlášť pokud budeme srovnávat kvalitu ovocné složky. Foto: shutterstock

Mrkev je také zelenina

Zelenina sice rovněž nepatří k nejlevnějším položkám na nákupním seznamu, ale i tady se ušetřit dá. Pokud se rozhodnete připravit si k jídlu salát, tak třeba takový „šopák“ bude rozhodně patřit k nejdražším variantám.

Na opačné straně spektra jsou z tradičních salátů například zelný či mrkvový.

Méně obvyklá, ale velice chutná kombinace pak vznikne, když si koupíte pekingské zelí (je levné a z jedné hlávky nakrmíte rozvětvenou rodinu), přidáte k němu trochu rajčat a jogurtovou zálivku.

Zvláště pro tepelně zpracovaná zeleninová jídla se mimo sezonu snažte využívat mraženou a konzervovanou zeleninu. Například plechovku konzervovaných rajčat pořídíte už okolo patnácti korun, přitom jde obvykle o plody sklízené v době nejvyšší zralosti.

Oproti bledým předraženým rajčatům, která v této době dostanete v obchodech, mají tedy vyšší obsah živin a také chuť je nesrovnatelná. Z čerstvých druhů zeleniny neopomíjejte tu kořenovou.

Ta je k dostání po celý rok ve slušné kvalitě a za velmi přijatelnou cenu.

Nemusíte se přitom uchylovat pouze ke klasickým úpravám, jako je třeba zeleninová polévka či dušená mrkev, ale experimentujte. Zkuste třeba při přípravě bramborové kaše nahradit část brambor celerem. Chuť výsledného pyré je vynikající, celer přitom patří k nejzdravějším druhům zeleniny, a pokud se snažíte zhubnout, oceníte, že se tím značně sníží energetická hodnota přílohy.

Nahrazení části přílohy tepelně upravenou zeleninou je ostatně v rámci redukčních kúr velice účinným postupem. Pokud navíc chcete ušetřit, snažte se přitom využívat ty druhy, kde za rozumný peníz dostanete značný objem „hmoty“. Kromě již zmíněné kořenové zeleniny je skvělou volbou také cuketa a různé druhy dýní.

Zkuste domácí ionťák

Přípravu domácích sportovních nápojů vyzkoušejte, nejen když chcete ušetřit, ale také když chcete mít dokonalý přehled o tom, co do sebe při tréninku či závodě lijete.

Čajová klasika

Nápoj určený ke konzumaci při fyzické zátěži by vám měl dodat nejen tekutiny, ale také ionty (nejdůležitější je sodík) a sacharidy coby zdroj energie. Velmi levnou variantou proto je, když si uděláte obyčejný čaj (ideálně zelený, který podpoří regeneraci), osladíte jej cukrem nebo medem (alespoň 3 lžičky na ½ litru) a přidáte cca ¼ lžičky soli.

Zázvorový sport drink

Tahle varianta je sice o něco dražší, ale velice chutná, zázvor navíc působí výrazně protizánětlivě, podporuje regeneraci a vhodný je i pro běžce, které na trati často trápí nevolnosti.

  • Zázvor cca velikosti palce nakrájejte na kolečka, povařte v ½ litru vody 15 min a nechte zchladit.
  • Zázvorový odvar smíchejte s dalším 1 litrem vody a šťávou ze dvou menších citronů.
  • Přidejte ½ lžičky soli a dvě lžíce medu.

Jahodová regenerace

Tento nápoj je skvělou volbou pro doplnění tekutin, sacharidů, bílkovin a antioxidantů po doběhu:

Sklenici nízkotučného mléka rozmixujte se dvěma většími jahodami, lžičkou chia semínek, dvěma lžičkami cukru a špetkou soli.

Běžte se pást!

I když nejste majiteli zahrady, nemusíte se při doplňování vitaminů spoléhat na regály supermarketů. Stačí vyrazit do luk a lesů a najdete tu spoustu jedlých bylin, kterými můžete ozvláštnit svůj jídelníček. Můžete je přidávat do polévek, salátů, pomazánek nebo jimi třeba jen posypat chleba s máslem či vařené brambory.

Merlík, lebeda, šťovík: z těchto rostlin připravíte vynikající „špenát“ (lze též kombinovat se špenátem klasickým).

Řebříček: zkuste hrst pokrájených listů krátce povařit, poté osmahnout na másle a do směsi zamíchat vejce.

Čekanka: mladé listy vařte cca 10 minut ve vodě a poté spolu s rýží osmahněte na másle či oleji. Podávejte jako přílohu. Foto: shutterstock

Česnek medvědí: jde o skvělou přísadu do tvarohových pomazánek či smetanových omáček. Osmahnuté listy můžeme přidávat i do těstovin.

  • Hluchavka (bílá i nachová): chutnou omáčku získáme tak, že otrháme vrcholky těsně před rozkvětem, pokrájíme, osmahneme spolu s cibulí, zasypeme hladkou moukou, krátce opražíme, zalijeme vodou, přidáme lisovaný česnek, chvíli podusíme a přidáme smetanu.
  • Orobinec („doutník“): vykopeme oddenky, uvaříme je ve slané vodě doměkka a podáváme jako přílohu.
  • Popenec břečťanovitý, ptačinec prostřední: jde o chutné přísady do jarních polévek a nádivek.

Rozrazil potoční (list), sedmikráska luční (květ): můžeme je přidat do salátů. Foto: shutterstock

Bio, nebo nebio?

Potraviny v bio kvalitě jsou o poznání dražší, o tom není sporu. Přesto ale mají oproti těm běžným některé výhody. Zda se tedy do nich rozhodnete investovat, záleží jen na vašem rozhodnutí. Platí přitom, že výrazně můžete ušetřit, pokud budete volit privátní bio řady různých obchodních řetězců.

  • Mléčné výrobky z bio mléka mají vyšší obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin (až o 71 %) i vitaminů A a E. Všechny tyto látky jsou hojněji obsaženy i v bio vejcích.
  • Živočišné produkty od volně se pasoucích zvířat, tedy maso, máslo, mléčné výrobky i vejce (nemusejí ovšem nutně splňovat standardy bio), obsahují mnohonásobně více vitaminu K2, který je důležitý pro metabolismus vápníku, zdraví kostí a srdce.
  • Zvířatům v bio chovech nesmějí být preventivně podávána antibiotika, a pokud jsou antibiotiky léčena, jejich produkty nesmějí být konzumovány po dva měsíce (u běžných chovů jen měsíc). Maso z bio chovů rovněž nebude obsahovat hormony.
  • Ovoce v kvalitě bio má více polyfenolů, které působí protizánětlivě a protinádorově.
  • Ovoce a zelenina nejsou chemicky ošetřovány (některé pesticidy přitom pouhým omytím neodstraníme).

Text: Petr Kučera

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector