Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Přáli jste si recept na „zdravější vosí hnízda“.

Jestli si je uděláte přirozeně bez lepku, bez laktózy a bez cukru, tak jako já, z koupených, nebo domácích piškotů, s krémem máslovým, nebo pudinkovým s vanilkou, anebo snad i s lineckou sušenkou vespod místo piškotu, to už nechám na vás. Tuhle jsou prostě moje nejlepší úly, co jsem kdy udělala, včetně několika rychlých obměn i časově lehce náročnějších tipů, který ale stojí za to! Tak krásný Vánoce, moji milí!

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Tohle je asi to nejrozporuplnější cukroví, co znám. Aspoň co se názvu týče. Patříte do tábora vosích hnízd, nebo včelích úlů? Anebo je vám to úplně buřt (jako mně), protože jde o jedno z vašich nejvíc oblíbených druhů cukroví? 🙂

Ať tak či onak, myslím, že všichni víme, jakej rozdíl mezi včelím úlem a vosím hnízdem je a jak oba tyhle hmyzí domečky ve skutečnosti vypadají.

I u nás doma tomuhle cukroví každý říkáme různě, ale připravujeme ho celkem tradičně: „mohylka“ se skládá ze směsi drcených piškotů, mléka, rumu, másla, kakaa a moučkovýho cukru.

Krém ze žloutků, moučkovýho cukru, másla a rumu. Jako podstavu maminka, teta i babičky používají piškoty. Je to tím pádem velmi rychlý a bezbolestný druh vánočního cukroví.

A tak si vyberte sami náročnost přípravy:

  • Nejrychlejší varianta vždycky bude ta s použitím kupovaných (bezlepkových) piškotů, s piškotem vespod, plněná rychlým máslovým krémem (máslo, moučkový cukr v poměru 1 : 1, rum / vaječný likér podle chuti a konzistence).
  • Moje nejoblíbenější jsou ty z domácích (rýžových) piškotů, s rozinkama v rumu, vanilkovým krémem s citronovou lineckou sušenkou vespod. A na tuhle tu najdete podrobný recept. Tak si vyberte, kterou možnost zvolíte!

Já si letos vyzkoušela hned několik variant bez lepku a laktózy, abych si na nich mohla taky pochutnat, a tak se chci s váma podělit o tipy a nápady, který jsem si vyzkoušela, a pak hlavně o recept na tu nejlepší variantu bez mléka, lepku i cukru!

Úly/hnízda bez lepku, laktózy a cukru

Výsledek z bezlepkových piškotů, které se mi podařilo koupit v běžném obchodě, mi zcela na rovinu vůbec nechutnal… Rýžový a kukuřičný mouky anebo kombinace nejtradičnějších bezlepkových směsí mi prostě v piškotech nejely. Kakaová směs měla vždycky příliš (a úplně zbytečně) hrubou strukturu, většinou způsobenou ne dohladka namletou moukou všeho druhu.

A tak jsem si vyzkoušela přípravu základního těsta z pufované rýže (jo, fakt i z těch chlebíčků), burizonůquinoi, a nakonec jsem skončila u výroby domácích piškotů, která je naprosto primitivní, hotová za chvilku a výsledek se s ostatními hokusy pokusy ani s těmi z kupovaných piškotů fakt nedá srovnávat!

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Na výrobu bezlepkových hnízd můžete použít pufovanou quinou, ale i burizony nebo rýžový chlebíček, jen budete potřebovat víc tekutiny.

Zkusila jsem piškoty z pohankové, čirokové a skutečně hladké rýžové mouky a jde to ze všech tří druhů. Mně ale nejvíc zachutnaly ty inertní z hladké rýžové.

Rýžové piškoty

  • 2 vejce od šťastných slepiček, žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g třtinového cukru (kupuju v Country life)
  • 1 vanilkový třtinový cukr (používám od Alnatury)
  • 70 g hladké rýžové mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru (můžete si na moučku rozmixovat třtinový cukr nebo používám kvalitní vídeňský Puderzucker)

Žloutky vyšlehejte s 30 g cukru a s vanilkovým cukrem do pěny. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Bílky vyšlehejte s 20 g cukru do hladkého lesklého sněhu. Předehřejte troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev bez páry i bez horkého vzduchu). K vyšlehaným žloutkům přidejte sníh a stěrkou ho opatrně zapracujte. Postupně přes sítko prosejte hladkou rýžovou mouku a lehce zpracujte do kyprého těsta. Těsto naplňte do zdobicího (trezírovacího) sáčku bez ozdobné špičky. A na pečicí papír nastříkejte bochánky o velikosti dvoukoruny. Při pečení se ještě malinko rozjedou do stran, tak na to myslete a nechávejte mezi nimi dostatek místa. Snažte se dělat stejně velké kousky. Zaprašte je svrchu přes sítko moučkovým cukrem, nechte 5 minut odpočinout a pečte dozlatova asi 10 minut. Já jich z uvedeného množství udělám čtyři plechy (dělám fakt malé bobánky a velké rozestupy).

TIP: Piškoty nestříkejte na plechy zároveň, ale postupně, ať vám bochánky nesplasknou. Nechte je zasychat opravdu maximálně 5 minut.

Do základu z piškotů jsem pak přidala pečené vlašské ořechy, skořicimísto cukru naložila rozinky do rumu, aby se dobře nasákly a lépe mixovaly.

Máslo jsem vyměnila za rozpuštěné Ghíčko, vše v robotu spojila do kompaktní hmoty a v potravinové fólii dala uležet do druhého dne do lednice.

Není to úplně potřeba, ale je fajn nechat suroviny zase alespoň nějakou dobu odležet v chladu, s těstem se vám bude líp pracovat, a hlavně bude perfektně provoněný.

Vanilkový krém

Můžete se inspirovat výrobou krému u pohankových vloček s arašídy a přidat žloutek. Já tentokrát zvolila variantu bez, maximálně jednoduchou, a připravila jsem náplň do úlů z vanilkového pudinku, kokosového mléka, rumu, javorového sirupupřepuštěného másla.

Budete mít zájem:  Rakovina Vaječníků - Příznaky?

„Linecké“ kolečko

Samozřejmě, že můžete jako podstavu pro cukroví použít piškoty, mně ale tahle kombinace s lineckou sušenkou chutná prostě víc a zase o tolik práce navíc s ní člověk taky nemá.

🙂 Tím spíš, budete-li vědět, že chcete už dopředu péct i linecké bez lepku, udělejte si pár koleček k včelím úlům / vosím hnízdům dopředu.

Linecké dělám stejně jako v receptu na mandlové linecké ne-cukr-oví, akorát s tím rozdílem, že používám místo mouky ovesné a špaldové jen mouku pohankovou.

No, a teď už to stačí jen pěkně zkompletovat. Tak koukněte níž na recept a tipy, jak takový cukroví co nejlíp dostat z formičky. V celku! 🙂

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Co se týče doby trvanlivosti, zase počítejte s tím, že jde o kousky plněné krémem s máslem, a tak úly/hnízda připravujte jen chvilku před Štědrým dnem a spotřebujte je ideálně do 10 dnů. V případě, že je zase hezky pěkně a zodpovědně skladujete v suchu a chladnu.

Pokud seženete opravdu dobré bezlepkové piškoty, máte štěstí a nemusíte se s nimi péct. Já si je upekla podle receptu v úvodu, protože mi žádný nechutnaly… Stejně tak pokud se nechcete péct ani s lineckými kolečky a chcete na podstavu cukroví použít piškot, nic vám v tom nebrání! 🙂

1. Namočte rozinky do rumu, ideálně přes noc, ať se dobře nasáknout.

2. Při 200 °C opečte ořechy, až se rozvoní, zabere to 3–5 minut.

3. Nadrťte v robotu piškoty, přidejte opečené ořechy, rozinky v rumu a zbytek surovin (pokojové teploty) a rozmixujte v kompaktní těsto.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?
Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Můžete použít i sekáček.

TIP: Já používám sekáček od KitchenAid a mám to asi tak za 60 vteřin. PS: Kdybyste sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu: JAJA10(u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 10% slevu na všechny přístroje.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?
Jak dostat vosí hnízda z formičky?

4. Těsto zabalte do potravinové fólie (anebo uložte do krabičky) a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici, ideálně do druhého dne.

Připravte si krém.

1. Ohřejte kokosové mléko a oslaďte ho sirupem.

2. V misce smíchejte pudinkový prášek, vanilkový extrakt i rum a vymíchejte v tekutou směs.

3. Polovinu horkého mléka přelijte za stálého míchání do misky s pudinkem, promíchejte, ať se škrob nesrazí, a pudinkovou směs vraťte do rendlíku ke zbytku mléka.

4. Uvařte tuhý pudink, zabere to ještě asi 3 minuty. Pudink svrchu potřete trochou přepuštěného másla (Ghíčkem), ať se nevytvoří škraloup, a nechte ho zcela vychladnout.

5. Do studeného pudinku zašlehejte Ghíčko a vytvořte vanilkový pudinkový krém, který přendejte do zdobicího (trezírovacího) sáčku a nechte ho alespoň 2 hodiny odležet a zatuhnout v lednici.

Připravte si těsto na linecká kolečka.

1. Smíchejte všechny suroviny (o pokojové teplotě) dohromady a v rukách spojte v kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie (anebo zavřete do krabičky), aby neoschlo, a dejte ho uležet alespoň na 4 hodiny do lednice, ideálně do druhého dne.

2. Pak těsto prohněťte v rukách, aby lehce povolilo, vyválejte na tloušťku asi 4 mm a vykrájejte kolečka velká tak, aby byla tak akorát velká pro vaše úly/hnízda. Předehřejte troubu na 170 °C.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez páry a horkého vzduchu 7–10 minut, do zlatova. Linecká kolečka uskladněte v suchu a chladnu.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Postup:

1. Z piškotového kakaového těsta užmoulejte kuličku a tu vtlačte do tvořítka. Pokud se vám těsto maličko rozpadá, počkejte, až lehce povolí, případně přilijte ještě trošku kokosového mléka.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Mně těsto drží krásně pohromadě a jde mi z formičky lehce vyndat.

TIP: Používám rozevírací umělohmotnou od Tescomy, která má k sobě i kužel na utvoření prostoru pro krém a vykrajovátko na linecké sušenky dospod.

TIP: Pokud by vám těsto z formičky (nemáte třeba tuhle rozevírací) nešlo vyndat, není nic jednoduššího než do formičky vložit potravinovou fólii a lehce si jí vypomoct. Můžete formičku i vysypat moučkovým cukrem, ale tím cukroví ještě víc osladíte a budete mít úly/hnízda od moučky bílé.

2. K plnění si ustřihněte špičku zdobicího sáčku s vanilkovým krémem a nastříkejte ho dovnitř až po okraj.

TIP: Já používám držátka na vajíčka z lednice. Můžete ale použít třeba i papírovou vložku od vajec (jen ať není špinavá) anebo si pořídit tenhle stojánek.

3. Dospod každého cukroví nalepte sušenku (anebo piškot), budete tam dobře držet i díky krému.

4. Cukroví můžete začít baštit hned, anebo ho nechat uležet do druhého dne, pustit si pohádky a pak se vrhnout na všechno cukroví, co jste si připravili, tak jako já! 🙂

  • Krásné Vánoce!

Ořechová vosí hnízda

Co by byly Vánoce bez vosích hnízd, cukroví tak typického pro náš kraj! Vosí hnízda patří mezi nepečené vánoční cukroví, které se dá připravit na poslední chvíli. Třeba u nás je dělával můj brácha až o Štědrém dnu.

Nedávno jsem vysvětlovala kamarádovi Skotovi, co to vlastně vosí hnízda jsou. Doslova přeloženo beehives, včelí úly, protože z architektonického hlediska má vosí obydlí zcela jiný tvar než dotčené cukroví.

David, skotský kamarád, mi řekl, že je v podstatě jedno jak to cukroví vypadá, hlavně když on dostane svůj příděl. Odpověděla jsem, že s životností vosích hnízd je to u nás na hraně, a že jestli chce opravdu ochutnat, musí nakopnout jumbo jet a doletět v řádu hodin, jinak utře nos. Tak moc nám vosí hnízda chutnají!

Budete mít zájem:  Co Dělat Když Mám Příznaky Koronaviru?

No nic, zpátky k receptu na vosí hnízda. Pár slov úvodem:

  • Mám ráda oříšky všeho druhu, proto je dávám i do vosích hnízd. Ne moc, jen tak, abyste ty oříšky cítili na jazyku.
  • Samozřejmě tohle nepečené cukroví má rádo rum, těsto jej do sebe vsákne, než bys řekl švec.
  • Do krému používám žloutek z bio vajíčka, kdo k syrovému žloutku chová nedůvěru, ať zapátrá po internetu, recept na náplň do vosích hnízd bez vajec určitě najde.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Dnes se nemusíte spokojit s klasickými tvary vosích hnízd (ačkoliv kužel se zaoblenou špičkou je stejně nejhezčí). Dříve se cukroví plnilo do formičky, která nebyla rozdělávací a včelí úlek se musel vyklepnout mírným bouchnutím hrany formičky o pracovní desku.

V obchodech dostanete různé velikosti rozdělávacích formiček na vosí hnízda, stačí si vybrat, jak moc času budete chtít cukroví věnovat – čím menší formička, tím větší patlačka. Kromě klasických včelích úlů seženete formičky ve tvaru svíčky, sněhuláčků nebo tučňáků.

Klasické formičky na včelí úlky od firmy Tescoma:

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

I přes to, že otevírací formičky vyndávání cukroví usnadní, nemusí jít vosí hnízda snadno vyklopit. Potýkám se s tím každý rok, naštěstí existuje pár fíglů, jak vosí hnízda dostat z formičky jednoduše ven.

Těsto na vosí hnízda si po zadělání musí odpočinout v lednici alespoň hodinu. Základní pojivo na těsto je máslo, používám změklé, a to musí zase zpětně ztuhnout, aby těsto drželo pohromadě a nerozpadalo se při pokusu o vyklopení vosího hnízda z formičky.

Důležité jsou také tekutiny jako přísada do těsta, v tomto případě nešizené 4 lžíce rumu a 2 lžíce smetany, které těsto zhutní.

Formičku na plnění vosích hnízd vymažu máslem, připravím si malý hrnek s pískovým cukrem a vymazanou formičku bohatě vysypu cukrem, poklepu, aby se cukr přichytil na hrany formičky, a zbytek cukru vysypu zpátky do hrníčku.

Uďoubnu přiměřený kousek těsta, promáčknu ho mezi prsty, aby lehce změklo, a naplním jím vysypanou formičku. Těsto vtlačuju pouze lehce, nepěchuju ho, neudusávám, pouze tak, aby úlek hezky držel tvar! Pak opatrně rozevřu strany formičky a cukroví vyndám.

Formička stačí vymazat máslem jen napoprvé, při dalším plnění už to není potřeba (těsto je mastné dost), stačí vždy vysypat pískovým cukrem.

Recept na vosí hnízda podle mého receptu obsahuje méně cukru než recepty jiné, proto vysypání formičky cukrem nevadí. Hnízda jdou z vysypaných formiček krásně vyndat, a také se na povrchu hezky třpytí krystalky cukru, jako by cukroví bylo zasněžené.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

  • Klasická vosí hnízda se dělají bez ořechů, hezký recept najdete například na webu Kluci v akci. Ti také do krému nepřidávají syrový žloutek ani cukr (kromě jednoho vanilkového na chuť).
  • Do těsta patří alespoň 4 lžíce rumu, nebojte se toho. V opačném případě se těsto bude drolit, a ani přidání více másla pohromě nezabrání.
  • Místo rumu můžete vosí hnízda připravit s vaječným koňakem. V takovém případě se rum do těsta nepřidává, tajemství spočívá v krému. Přidání vaječňáku do krému, kterým vosí hnízda naplníte, mu propůjčí žádanou žlutou barvu, navíc vaječný koňak nemá tak ostrou chuť jako čistý rum. Další alternativou je připravit náplň do včelích úlů ze slazeného kondenzovaného mléka, salka.
  • Fantazii se meze nekladou: moderní hospodyňky přidávají do vosích hnízd například kokos, margotku, nebo připravují zdravější, odlehčenější varianty, kdy jako základ náplně uvaří pudink.
  • Receptů na vosí hnízda najdete požehnaně, stačí online zagooglit (moc se mi líbil recept na My Cooking Diary), případně projít časopisy Apetit, Gurmet, Food. Jako každý rok se receptů na včelí úly vyrojí nespočet právě před Vánoci.
  • Včelí úly u nás patří k nejoblíbenějšímu cukroví. Když jsem byla malá, bral si tohle cukroví na povel můj brácha, který je o 7 let starší. Zatímco já jsem zdobila stromeček, on dělal vosí hnízda, a v televizi nám u toho hrála Pyšná princezna. Prostě pravá vánoční pohoda, kterou nikde nekoupíte, takovou si sami musíte doma udělat ????

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Aby se vosí hnízda nelepila na formu – Recepty.cz – On-line kuchařka

Také se každý rok při přípravě tohoto oblíbeného nepečeného vánočního cukroví rozčilujete, když vám včelí úly alias vosí hnízda nejdou vyklepnout z formy? Můžete s nimi klepat a mlátit o stůl či o linku a nakonec stejně vypadne jen polovina. Příště raději vyzkoušejte osvědčené triky profesionálních cukrářů.

Budete mít zájem:  Priznaky Chronickeho Zanetu Slepeho Streva?

Nepodceňte přípravu těsta

Správná konzistence těsta je základem úspěchu. Pokud to totiž přeženete například s rumem, bude těsto příliš vlhké, přilepí se na stěny formičky a hnízdo ven vcelku prostě nedostanete. Dá se to ale napravit. Stačí do těsta přidat namleté nebo nastrouhané piškoty, které těsto zahustí.

Pokud máte těsto naopak příliš suché a při pokusu o vyndání z formiček se drolí, přilijte trochu tekutiny. Může to být třeba mléko, smetana, rum nebo rozpuštěné máslo. Dělejte to ale opatrně a tekutinu přidávejte jen po kapkách. Ať už těsto budete zahušťovat nebo zvlhčovat, důkladně ho pak propracujte a dejte ho asi na hodinu odpočinout do lednice.

Recept na netradiční bílá vosí hnízda najdete zde.

Formičky vysypejte

Aby se těsto nelepilo na formu a úlky se netrhaly, formičky nejprve vymažte máslem a vysypte moučkovým cukrem. Použít ale můžete i namleté ořechy, piškoty či najemno nastrouhaný kokos.

Pak udělejte z těsta kuličku a obalte ji také v moučkovém cukru nebo tom, čím jste formičku vysypali.

Zajímavě budou hnízda vypadat, když použijete cukr krupici, někomu ale může vadit, že pak cukroví tak trochu křupe mezi zuby.

Kuličku pak vložte do formičky a prsty vmáčkněte dovnitř a vytvarujte tak, aby těsto formičku vyplnilo. Pak třeba druhým koncem vařečky udělejte doprostřed těsta díru na náplň. Hnízdo naplňte připraveným oblíbeným krémem a přiklopte vypouklou stranou dětského piškotu. Nakonec ho opatrně vyndejte z formičky a nechte ztuhnout. Špičku po ztuhnutí můžete ještě namočit do rozehřáté čokolády.

Náš tip: Do špičky hnízda dejte nejdřív trochu pikantní marmelády, výborná je například višňová nebo rybízová, a až potom úlek naplňte krémem.

Ten může být v podstatě jakýkoliv, nejčastěji se používá máslový krém, který ale může ochutit například rumem, kávou, kakaem, nastrouhanou čokoládou, oříšky a podobně.

Někdo úly plní také vaječným koňakem, v tom případě je ale lepší připravit si domácí hustší.

Recept na vynikající krém nejen na vosí hnízda najdete zde.

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Kompotová buchta na plech

V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do… více o Kompotová buchta na plech

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky.
Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety… více o Sumeček

Vosí hnízda – VYCHYTÁVKA – cukroví

  • Yvona15. 12. 2017 07:04:50 též to dělám přes folii Odpovědět
  • Odpovědět
  • Magdik72220. 12. 2016 13:23:36 Odpovědět
  • Odpovědět
  • jankovaz26. 11. 2016 20:33:17 Ah myslela jsem že jsem totální blb a konečně nějaký nápad Letos peču poprvé sama a vloni jsem si je jen tak zkoušela a myslela že to hodím z okna protože i když jsem to dělala jak všude psali nešlo mi to vyklepnout Toto letos ozkuším Odpovědět
  • La Furi Roja22. 11. 2016 15:32:01 Já dělám kuličku, obalím v cukru moučce a pak to jde hezky 🙂 Odpovědět
  • hugijess8. 11. 2014 13:01:59 LENNNA: přesně.. stačí tu formičku pořádně vysypat např. moučkovým cukrem, a vyndat jde krásně..ale i když jsem neměla formičku vysypanou, také nebyl problém to vyndat..bych spíše neměla nervy na tu folii, co tam paní dává Odpovědět
  • LENNNA:tak to mě každý rok. Ještě že jsem přišla na tohle. Jinak bych měla nervy na pochodu. Odpovědět
  • LENNNA:tak to mě každý rok. Ještě že jsem přišla na tohle. Jinak bych měla nervy na pochodu. Odpovědět
  • LENNNA9. 12. 2012 09:46:20 Odpovědět
  • Jani: já je také vždy vysypávala moučkovým cukrem a nikdy mi nevypadlo. Tohle se mi zamlouvá víc a nemusím tam pak sypat cukr. Jsou krásně tmavé a i hezčí. Zdenka1: napadlo mě to samo, vůbec nevím, že si to sem dávala. Já čtu jen recepty a fotoalba. Ale jsem ráda, že to také někoho napadlo.
    • Jinak díky všem
    • Odpovědět
  • aadulka

    20. 12. 2010 14:28:32

    Já vysypávám úl vanilkovým cukrem 🙂 ale todle je taky dobréé :

    Odpovědět

  • Ambiente

    20. 12. 2010 14:22:39

    Dobrý nápad to poradim manželce já ji pokaždé řikam že má obě ruce levý a pak je dělam radši sám . ale jdou mi perfektně asi bych se s tou folii nezdržoval, já si těsto rozdělim na kuličky, dam je na hodinu do lednice, obalim v cukru a jdou jak po másle

    Odpovědět

  • Marcela(neregistrovaná)

    20. 12. 2010 14:16:45

    Já to mla bez problémů……jsem je prostě nedělala hiiiii…[email protected]

    Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector