Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Jablečná omáčka je základem mnoha sladkých veganských a bezlepkových receptů. Zakoupit ji můžete v obchodech i v BIO kvalitě pod názvy „jablečné pyré“ nebo „applesauce“. Pokud ji chcete použít jako pojivo do pečení, pohlídejte si, jestli v ní kromě jablek a cukru nejsou ještě další ingredience, jinak by výsledek vašeho snažení mohl dopadnout trochu jinak, než jste měli v plánu.

Proč se právě jablečné pyré používá jako náhražka do pečení?

Odpovědí je pektin. Jedná se o polysacharid, který je součástí rostlinných buněk a velmi dobře váže vodu – čehož využívají jak samotné rostliny, tak posléze i my.

Pokud doma zavařujete, jistě jste už na pektiny narazili. Pro výrobu marmelád a džemů se nejčastěji využívá citrusový pektin ze slupek citrusových plodů.

Jablka mají taktéž vysoký podíl pektinu a k tomu jemnější chuť, která „nepřebije“ ostatní složky.

Schopnosti pojit k sobě další složky se využívá právě při přípravě pečených dezertů, v nichž není obsaženo vejce nebo větší množství tuku. Stává se tak snadno dostupnou a levnou složkou veganského pečení.

Díky schopnosti vázat vodu je skvělým pomocníkem i v bezlepkovém pečení. Bezlepkové mouky a různé směsi mají sypkou, škrobovitou konzistenci a taková těsta se tudíž snadno rozpadají a jsou velmi suchá. Jablečné pyré jim dodá vláčnost a jemnost.

Tento recept, který doma používám, se dá využít jako základ pečených dezertů nebo nádivek. Jsou to v podstatě jablka rozvařená „na kaši“ a připravuji je dlouhým, pomalým vařením. Nepřidávám do ní žádné další složky jako cukr, skořici nebo podobně, pouze trochu citronové šťávy. S takovýmto základem si už můžete libovolně hrát a dochucovat ho.

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Jaká jablka použít?

Na jablečné pyré se nejlépe hodí méně šťavnatá jablka, která se lehce rozvaří. Paradoxně není na škodu, pokud použijete i trochu seschlá, která jste pozapomenuli ve spíži. V podstatě můžete použít jakákoliv jablka, ovšem s pevnějšími, vodnatými druhy se budete trápit více a budete pyré muset nejspíš ještě mixovat, aby bylo dostatečně hladké.

Doporučuji připravit si větší množství jablečného pyré, které budete skladovat buď v mrazáku nebo zavařené ve sklenici. Jen tak ponechané v lednici by se začalo brzy kazit. Ve většině receptů totiž nenajdete množství jablek, která máte na omáčku svařit, ale právě množství už hotového polotovaru.

Určit množství výsledného pyré z hmotnosti jablek, která použijete, není dost dobře možné. Každé je jinak vodnaté. Přibližně však můžete počítat s tím, že z hmotnosti oloupaných jablek zbavených jádřince vyrobíte pyré asi o poloviční hmotnosti. Berte to ale jen jako hrubý odhad, kterým se můžete řídit, pokud ho vytváříte v menším množství pro konkrétní recept.

  • Jediné ingredience, které budete potřebovat, jsou jablka, voda a trocha citronu.
  • Začněte tím, že jablka oloupete a zbavíte jádřince.
  • Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Poté je nastrouháte nahrubo a vyklopíte do síta. Nad umyvadlem potom vymačkejte co nejvíce tekutiny ven.

  1. Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?
  2. Jablka zbavená šťávy přesypte do hrnce.
  3. Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Poté přilijte trochu citronové šťávy (stačí lžíce nebo dvě – podle objemu jablek) a podlijte maximálně 1 dcl vody na větší množství jablek. Zní to trochu paradoxně, že jsme nejdřív jablka zbavili tekutiny a potom další přiléváme.

Dělám to jednoduše proto, že se mi jablka takto méně připalují a nemusím tudíž celou dobu stát nad hrncem a míchat.

Pokud byste si chtěli ulehčit práci a nejdřív jablka rozmixovat v mixéru a až pak je vařit, bude to sice trvat o něco kratší dobu, ale celou ji prostojíte u sporáku.

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Jablka dejte vařit nejdřív rychle, aby se v hrnci zvedla teplota, a poté ji stáhněte na minimum a nechte jablka jen tak provařit. Bude to trvat asi 15 minut, než začnou znatelně houstnout.

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Občas je zkontrolujte a promíchejte, abyste zjistili, jestli se vám nepřichytávají ke dnu. Jakmile k tomu dojde, teplotu můžete zvýšit, ale od této chvíle už budete pravidelně promíchávat. Celý proces bude trvat 30 – 40 minut a nad sporákem už strávíte jen úplný závěr.

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

V pečení nepoužívám klasickou hladkou kaši řídkou jako dětská přesnídávka. Raději si vytvářím konzistenci s větším množstvím suchých složek, tedy něco, v čem vám stojí lžička. Připomíná tak více jablečnou nádivku.

V této podobě mi nerozředí těsto, a pokud skutečně potřebuji tekutinu, přidám ji zvlášť. Kdybyste chtěli docílit opravdu přesnídávkového pyré, je dobré vše ještě na závěr rozmixovat pomocí tyčového nebo ponorného mixéru.

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Takto připravené pyré nechte vychladnout, a buď ho rovnou použijte, nebo uskladněte pro pozdější použití.

Křehký jablečný koláč (bezlepkový)

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Sepsala jsem recept na křehký koláč s jablky, který měl na Instagramu velký úspěch a o jehož recept jste si hodně psali. Časově je z těch náročnějších, ale myslím, že ho ocení nejen bezlepkáři.

  • Ingredience (nepřilnavá forma o průměru 25 cm)
  • 50 g pohankové mouky
    50 g mletých mandlí
    50 g rýžové mouky
    50 g tapiokového škrobu
    1 plná lžička Xantanu
    110 g chlazeného Alsanu – nakrájeného na kostky (nebo másla)
    75 g třtinového cukru
    1 vejce
  • špetka soli
  1. Náplň
  2. 6-8 větších jablek
    1 zarovnaná lžíce Alsanu nebo másla
    1 lžíce domácího vanilkového cukru
    1 zarovnaná lžička mleté skořice
    1 kukuřičného škrobu
  3. 2 lžíce vody
  4. Na posypku
  5. 1 lžíce rýžové mouky
    1 plná lžíce mletých mandlí
    1 plná lžíce Alsanu nebo másla
    1 lžíce cukru moučka
  6. hrst nasekaných vlašských ořechů (nemusí být)
  7. Postup

Ze všech ingrediencí vypracuji hladké těsto a v sáčku nebo potravinářské fólii ho nechám aspoň 45 minut odpočinout v lednici.
Mezitím připravím jablka, která oloupu, nakrájím na kostičky, promíchám s cukrem a skořicí. V hrnci rozehřeji Alsan nebo máslo, přidám jablka a zamíchám. Přidám vodu a kukuřičný škrob, za občasného míchání dusím asi 10 minut.

Záleží na druhu jablek, doporučuji hlídat.  Poté nechám jablka vystydnout.
Troubu předehřeji na 190 °C.
Než bude připravené těsto k pečení, udělám posypku. Rýžovou mouku a mleté mandle smíchám s cukrem a Alsanem (případně máslem), vypracuji ji ručně.  Pak do ní vmíchám nasekané vlašské ořechy.

Těsto vyndám z lednice a ručně ho rozprostřu do nepřilnavé formy (použila jsem formu s odnímatelným dnem, ale není to nutnost), vytvořím také okraje. V tomto případě je lepší, čím tenčí korpus bude, tím bude po upečení koláč lepší. Těsto na několika místech propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto peču přibližně 20 minut.

Poté z korpusu odstraním pečicí papír s fazolemi a rovnoměrně na něj rozprostřu připravená jablka.

Zasypu posypkou a peču ještě dalších 20-25 minut.

Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?

Jak vařit a péct bez lepku?

Než začneme vařit a péct bezlepkově, je třeba myslet na to, že nic lepkového nesmí přijít do kontaktu s bezlepkovou stravou (prkýnko, nože, příbory, pracovní deska,…) před přípravou bezlepkové stravy musí být vše řádně umyté a nekontaminované lepkem.

U vaření stačí nahradit klasickou lepkovou mouku bezlepkovou, např. zahušťování, omáčky,..může se použít jednodruhová mouka rýžová, jáhlová, luštěninová, kukuřičná, pohanková nebo i bezlepkové směsi.

Je třeba myslet na to, že bezlepkové směsi při zahušťování mohou způsobit hrudky, vždy je třeba důkladně rozmíchat předem s vodou. Také je třeba myslet na to, že každá jednodruhová mouka má jinou chuť, vůni a zrnitost (jemná, polohrubá a hrubá).

Například luštěninová mouka je výborná do zeleninových a luštěninových vývarů, rýžová mouka do rajských polévek a omáček, na rychlé bezlepkové kaše, jako přídavek do knedlíků, apod.

Pohanková je neutrální chutí i vůní, kukuřičnou můžeme použít do bramborového těsta, pirohů, na kaše, apod. Pokud chceme těsto, omáčku, zahušťování jemné je třeba použít jemnou jednodruhovou mouku.

Budete mít zájem:  Nohy Do X Léčba?

Bezlepkové pečení je už tak trochu alchymie,  ze začátku doporučuji se držet přesných ingrediencí a postupu dle ověřeného bezlepkového receptu, pokud nechcete aby vše skončilo v koši a vy s nervy v háji. Vím o čem mluvím, asi rok mi trvalo, než jsem se tak trochu naučila bezlepkově péct, ze začátku se mi pečení vůbec nedařilo, myslela jsem, že umřu hlady.

Těsto nedrželo pohromadě, drobilo se, po upečení se zdrclo, nebo lámalo, mělo jinou chuť, nebo bylo rychle tvrdé a nepoživatelné, raději nevzpomínat…Dnes po téměř deseti letech už vím jak na to a mohu říct, že není nad čerstvě doma upečené a voňavé pečivo, domácí těstoviny, koláče a různé bezlepkové dobroty.

Bezlepková dieta také není nejlevnější a domácím mícháním směsí a pečením si spoustu peněz ušetříte a také je zdravější.

Výhody a nevýhody bezlepkových směsí

  • – na trhu je téměř 80 druhů, já osobně mám tři značky, které mám za ty roky osvědčené. Z těch peču a vařím tak, že se vše vydaří a co nejvíce podobá chuťově lepkovému. Takže výběr je zásadní.
  • – každá směs je vhodná na jiný druh pečení vzhledem ke svému obsahu, některá je jemná, nadýchaná, více škrobová, další je hutná více obsahuje jednodruhových mouk apod.
  • – jsou směsi, které jsou vhodnější na kynutá těsta a přípravu pečiva, směsi s obsahem kypřidel na litá a piškotová těsta, směsi na přípravu třených a křehkých těst, apod.
  • – se směsí se pracuje vždy lépe díky přídavkům různých látek, které mají schopnost částečně nahradit lepek, než s jednodruhovými moukami.

Patentovaná jablečná mouka pomůže i diabetikům

Na tento dietologický zázrak přišla Jana Butalová z Chýnova. A má na něj dokonce ochrannou známku.

„Přišla jsem na to úplnou náhodou. Synovec přivedl na návštěvu svoje děvče s bezlepkovou dietou. Nevěděla jsem, co jí mám nabídnout. Tak jsem rozemlela sušená jablka a upekla z nich koláč,“ vzpomíná Jana Butalová.

Jihočeské tiramisu

Od té doby uteklo mnoho vody a chýnovská vynálezkyně dovedla svou myšlenku téměř k dokonalosti. Z jablečné mouky vám naservíruje dort, vafle, ovocný koláč i tiramisu. Vše přirozeně bez lepku, ale i bez cukru.

„Takový větrníček ze Sandry nemá chybu, ale každý ho nemůže. Celiaků přibývá, navíc jablečnou mouku by mohli využívat v jistých případech i diabetici nebo lidé, kteří mají problémy se žlučníkem nebo s nadváhou,“ vypočítává užití Jana Butalová.

Ocenit by ji mohli i fandové zdravé výživy.

V čem je tedy zakopaný pes? Proč už na pultech dávno neleží směsi, které stačí jen smíchat s vajíčkem a hodit do vaflovače nebo do mikrovlnné trouby?
„Už jsem stará na to, abych se pustila do velkovýroby. Ideální by bylo, aby se toho ujala nějaká velká firma, která by zajistila výrobu i distribuci,“ míní Jana Butalová.

Kolikrát už si v duchu říkala, že se na to vykašle. Ale lidé z jejího okolí ji zatím vždy utvrdili v tom, že by to byla škoda.

Pozor na vykuky

„Jablečná mouka by měla být přirozeně bezlepková. Jen si ale nedokážu představit, jak pak drží těsto pohromadě. Přiznám se, že jsem o tom nikdy neslyšela,“ říká poradkyně pro bezlepkovou dietu Klubu celiakie Brno Lenka Haiserová.

Podle slov paní Butalové je vtip právě v dodaných přísadách.

„Musí se tam přidat i trochu škrobu. Kolik a jakého, na to mám právě ochrannou známku. Chtěla bych, aby to lidem pomáhalo, nestojím ale o to, že mi to vyfoukne nějaký vykuk. I s takovými už jsem měla tu čest,“ říká.

Klub celiaků se spolupráci s chýnovskou ženou nebrání.

„Mohla by svůj vynález představit například na veletrhu, který se dvakrát do roka pro celiaky pořádá. I tam by se mohla setkat s potenciálním výrobcem,“ naznačila Haiserová.

Jablečnou mouku si můžete vyrobit i doma. Z kila jablek se udělá 10 dkg mouky, ze kterých upečete celý dortový korpus.

„Musí se ale vědět, kolik a čeho se do směsi musí přidat. Já bych klidně pořádala i nějaké semináře a v omezené míře bych mohla i hotové směsi dodávat,“ uvažuje Jana Butalová.

Její novinka je příkladem toho, že mnoho vynálezů vzniklo úplnou náhodou. Když už se ale dostanou na světlo boží, byla by velká škoda, aby zmizely v zapomnění jen kvůli tomu, že nemají dost sil prorazit mezi lidi.

Vyznáte se v druzích mouky? Je jich víc, než byste čekali!

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Bez mouky se obejde jen málokterá kuchařka či pekařka. Jenže jakou vybrat? Už dávno se nemusíte omezovat jen na pšeničnou, dnes je k dostání krom žitné třeba i mouka z kamutu, čiroku nebo kokosu. Víte, proč si kromě klasické pšeničné koupit i tyhle druhy mouky a jak je použít?

Troufáme si tvrdit, že při pečení a vaření je stále největším favoritem pšeničná polohrubá a hladká mouka. Co svůj záběr trochu rozšířit a začít používat i jiné druhy? Představíme vám je a nabídneme pár základních informací o jejich využití i zdravotních benefitech.

Právě obsah lepku je nejzásadnější hledisko, podle kterého se mouky dělí. Pokud vaše zažívání nemá s lepkem problém, pak jsou pro vás vhodné všechny následující mouky.

1. Pšeničná mouka celozrnná i bílá

Asi nejoblíbenější a celosvětově nejčastěji používaná. Obsah živin velmi záleží na tom, zda je celozrnná, nebo bílá. Celozrnná obsahuje i mletý klíček a otruby, vitaminy B, E, A, enzymy, nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, draslík a vlákninu. Bílá mouka z moučného jádra je o tyto látky ochuzena. Už jste měli domácí celozrnné rohlíky?

Na trhu najdete různé druhy pšeničné mouky: nejen podle hrubosti mletí (hladká, polohrubá, hrubá), ale i podle typu zrna (tvrdozrnná, polotvrdá a měkká). Z nejtvrdších zrn (semolina) vzniká mouka ideální na výrobu těstovin, mouka z měkkých zrn je skvělá na knedlíky, třená těsta či na zahušťování.

V posledních letech je snaha bílou mouku v jídelníčku zásadně omezovat. Neznamená to ale, že je pšenice škodlivá. Právě z ní se totiž vyrábí třeba bulgur či kuskus.

„Je škoda, že se ve velkém nepěstují původní druhy pšenice a také to, že se mele stále víc najemno a odstraňují se z ní části plné vitaminů, minerálů, bílkovin a tuků.

Zůstane jen škrobový střed, který zvyšuje hladinu cukru v krvi a vede k vyššímu uvolňování inzulinu, což je z dlouhodobého hlediska pro tělo nepříznivé,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Špalda je původní druh pšenice. Obsahuje vitaminy skupiny B, mangan, draslík, hořčík. Pomáhá regenerovat buňky, posiluje slinivku, slezinu a imunitu. Svalům a tkáním dodá sílu, pleti hebkost. Obsahuje lepek a dobře kyne, proto se hodí na pečení koláčů i chleba a může zcela nahradit bílou pšeničnou mouku. Zkusíte pikantní zelníky ze špaldové mouky?

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Mouka se liší nejen podle zrna, ale i podle hrubosti či jemnosti mletí

Kamut je velmi stará a dále nešlechtěná odrůda pšenice, dnes se pěstuje jen v režimu bio. V kuchyni má široké využití: můžete si z něj umlít celozrnnou mouku, uvařit ho jako přílohu, použít jako zavářku nebo přidat do nádivky. Obsahuje více živin i bílkovin než klasická pšenice.

Mouka z ječmene má nízký obsah lepku a hodně vitaminu B. Hodí se na přípravu litých těst, lívanců, křehkého těsta a sušenek, dobře zahustí polévku i omáčku a je z ní skvělá jíška.

Budete mít zájem:  Zubní Lékař Ostrava Příjem Nových Pacientů?

Mouka z žita obsahuje hodně vlákniny, vitaminy E a B, minerály, vápník, fosfor, fluor, železo a hořčík. Podporuje imunitu. Je ideální na tvorbu kvásku. Hůř kyne, na pečení je lepší ji smíchat s bílou moukou v poměru 4 : 1 ve prospěch žitné. Z čistě žitné mouky lze upéct sušenky nebo chléb. Dáte si zdravou bublaninu z žitné a špaldové mouky?

Mouka z ovsa má nízký obsah lepku, zato dodá vitaminy B a E, fosfor, hořčík, železo, zinek a vlákninu. Jejím přidáním do těsta z bílé mouky pečivo zvláční a bude křehké, navíc tak získáte i mnoho živin. Sama ovesná mouka krásně zahustí třeba polévku. Ovesnou mouku si snadno vyrobíte doma: zcela rozmixujte ovesné vločky, pro větší jemnost prášek prosejte.

Foto: Fotofairy777, Shutterstock.com

Celozrnná mouka obsahuje i rozemleté klíčky a otruby, ve kterých je nejvíc přínosných látek

Kdo se vyhýbá lepku, může do jídelníčku zařadit výrobky z těch druhů mouky, které ho neobsahují. V současnosti jich je na trhu dostatek.

Mouka z pohanky obsahuje hodně vitaminu B, fosforu, vápníku, železa a rutinu, což oceníte při prevenci cévních onemocnění. Je v ní i cholin, který podporuje regeneraci jaterních buněk. Hodí se na přípravu lívanců, palačinek nebo omelet. Je libo nízkosacharidový chleba z pohankové mouky?

Mouka z oloupaného a namletého prosa neobsahuje lepek a je bohatá na draslík, hořčík, fosfor nebo vitaminy B. Hodí se na výrobu kaše, k zahušťování či pečení sušenek a placek. Pohanková krupice je vhodná také na knedlíky, lívance, do pudinků i moučníků. Znáte naše senzační bezlepkové knedlíky?

Jako náhrada za bílou mouku s lepkem se využívá asi nejčastěji. Lze ji využít při pečení chleba, placek, ale i na zahuštění omáček a polévek nebo k obalování masa. Ochutnejte švestkový koláč z kukuřičné mouky!

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Pohanková mouka je skvělá na lívance a palačinky

Její hlavní vlastností je pojivost, takže se skvěle hodí k zahušťování nebo do nepečených dezertů. Lze ji přidat i k jiné mouce – třeba kukuřičné nebo pohankové. Prodává se také v instantní variantě, která je velmi vhodná do kaší a dobře a rychle zahustí polévky i omáčky. Už jste měli banánový chlebíček z rýžové mouky?

Mouka ze sóji obsahuje velké množství bílkovin, vitaminy B1 a B3, lecitin, vápník a hořčík. Přidávejte ji k jiné mouce, protože samotná se velmi špatně zpracovává. Prodlužuje trvanlivost pečiva a hodí se i k zahušťování.

Čirok je jednou z nejdéle pěstovaných přirozeně bezlepkových obilnin, který ale nahradila kukuřice. „Z nutričního hlediska je čirok bohatý převážně na vlákninu, bílkoviny, vitaminy B a vápník, železo i draslík. Navíc je považován za velmi dobrý antioxidant,“ říká Alena Paldusová z programu Zdravá 5. Hodí se skvěle na přípravu chleba, muffinů nebo snídaňových kaší.

Mouka z kokosové dužiny může nahradit pšenici, až budete dělat muffiny, palačinky nebo třené těsto – do receptu ale přidejte o vajíčko víc, aby se pečivo nedrolilo. Díky kokosové chuti není třeba tolik cukru, hodí se i k zahuštění omáček a polévek. Citronové řezy z kokosové mouky jsou skvělé!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Mouka z kokosu může při pečení nahradit tradiční bílou pšeničnou mouku

Ve výčtu druhů mouk by se dalo ještě dlouze pokračovat. Na trhu najdete třeba hrachovou, kaštanovou, amarantovou, dýňovou, ale i banánovou nebo jablečnou. Budete-li chtít experimentovat a zkoušet různé chutě, máte rozhodně z čeho vybírat.

10 alternativ k pšeničné mouce: Vařte zdravěji! | Žena.cz

Po vzoru celebrit a „antilepkové revolty“ stále více Čechů odmítá konzumovat bílé pečivo neboli výrobky z pšeničné mouky. Hlavním důvodem je obsah lepku, který patří mezi nejběžnější potravinové alergeny hned po kravském mléce. Trpíte-li častými bolestmi břicha, nadýmáním, průjmy, zkuste těchto 10 alternativ k bílé mouce. Vařte zdravěji.

Bílá mouka (9 Kč za 500 g) se vyrábí z pšenice, která je zbavená svrchního obalu zrna i klíčku. Je tedy bez vlákniny, tuků, minerálů a vitaminů. A její výživová hodnota? Téměř na nule. A co víc, může se stát, že střeva lepek nebudou snášet a vám hrozí celá řada zdravotních komplikací.

„Celiakie je vlastně alergie na složky lepku, na které tělo reaguje tvorbou protilátek a vznikem zánětu. Patří mezi autoimunitní onemocnění, mnohdy se sdružuje s jinými autoimunitami, například diabetem 1.

typu nebo autoimunitním onemocněním štítné žlázy,“ popisuje nemoc dietoložka Karolína Hlavatá pro web vimcojim.cz.

Chcete-li v kuchyni i přesto péct a připravovat pochoutky, které se bez této přísady neobejdou, vyzkoušejte mouku amarantovou, konopnou, kaštanovou a další zajímavé varianty. Kolik si za ně připlatíte?

Jáhlová mouka

Jáhly jsou oloupané proso a neobsahují lepek. Patří mezi dobré zdroje draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi a z vitaminů převažuje skupina B. Mouku využijete na přípravu dezertů, zdravých příloh, placek a domácího pečiva.

Cena: 29 Kč za 300 g

Amarantová mouka

Nemáte tušení, o co jde? Rostlina amarant je známá spíše pod názvem laskavec. Patří mezi bohaté zdroje bílkovin, proto ji velmi dobře znají vrcholoví sportovci a vegani. Na její kořeněnou chuť si budete muset chvilku zvykat. Určitě ji kombinujte s jinými druhy mouk. 

Doporučujeme: 3 tipy, jak a čím nahradit v kuchyni sůl

Skvěle se hodí na pečení nekvašených chlebů. Ze zdravotního hlediska je přírodním lékem na vysoký cholesterol. Nejvíce ji ocení diabetici, protože neobsahuje jednoduché cukry, čímž si vysloužila nízký glykemický index. Je vhodná i pro celiaky.

Cena: 28 Kč za 300 g

Ovesná mouka

Není vhodná pro celiaky, protože obsahuje lepek. Je bohatá na fosfor, železo a vitamin B1. Oblíbená je pro své zdravé tuky, které jsou lehce stravitelné a pomaleji se vstřebávají. Pro redukční dietu je výbornou volbou. Lze ji použít na přípravu sladkých a slaných těst, která jsou díky ní vláčnější.

Cena: 17 Kč za 300 g

Kukuřičná mouka

Placky, kaše, knedlíky pečivo. Namletá kukuřice najde v kuchyni široké uplatnění. Kukuřičná mouka je plně bezlepková a výborně se s ní pracuje. Vaření je rychlé a chutné. K dostání je ve variantě hladké, polohrubé a hrubé.

Cena: 14 Kč za 400 g

Kukuřičná mouka | Foto: Thinkstock

Jablečná mouka

Úžasná varianta pro přípravu dezertů a moučníků. Nahradí klasickou mouku, a dokonce nebude třeba používat cukr, protože je přirozeně sladká. Vyrábí se drcením sušených jablek. Najdete v ní antioxidanty a velkou dávku vitaminu C. Vhodná při redukční dietě, protože vysoké množství vlákniny dokáže dlouhodoběji zasytit.

Cena: 34 Kč za 80 g

Konopná mouka

Jemně umletá konopná semínka jsou bohatá na vitamin B a hořčík. Nejčastěji se používá v nízkosacharidových dietách a dobře doplňuje do těla rostlinné bílkoviny. Nechybí kyselina listová a vláknina.

Využijete ji při pečení i vaření. Zjemní vám omáčku, nakypří buchty a ovoní domácí chléb. Na jídelníček si ji nejčastěji zařazují sportovci.

Cena: 63 Kč za 300 g

Kaštanová mouka

Vyrábí se z jedlých kaštanů. Ozvláštní dezerty, chleby, pečivo či domácí sušenky. Jedlé kaštany tělu dodávají vitamin C, kyselinu listovou, mangan, měď, draslík. Upravuje hladinu cukru v krvi a působí proti únavě či stresu. A co víc? Fantasticky při pečení voní.

Cena: 97 Kč za 250 g

Čiroková mouka

Bezlepková obilovina, která obsahuje bílkoviny a důležitou vlákninu. Tělo obohatí o fosfor, zinek, železo a draslík. Neutrální chuť umožňuje využití v sladké i slané kuchyni. Lze ji zařadit do skupiny přírodních antioxidantů.

Budete mít zájem:  Farmářské trhy i vinobraní - program na celý týden

Cena: 30 Kč za 250 g

Dýňová mouka

Dýňová semínka se částečně vylisují a následně rozemelou. Mandlové aroma se stane nezapomenutelným zážitkem v každém pokrmu. Využívá se při pečení chleba, housek, placek či dezertů.

Náš tip: Vyzkoušeli jsme za vás. Čím nahradit maso

Vegetariáni ji používají jako náhradu bílkovin, které by jinak měli z masa. Nízký obsah tuků a sacharidů ji předurčil jako vhodnou součást potravin při redukčních dietách.

Cena: 93 Kč za 250 g

Foto: Thinkstock

Nopálová mouka

Nopál je mexické jméno pro kaktus – Oppuntia ficus indica. Jde o sušené a drcené dužiny listů. Mouka je bohatá na vápník, hořčík a hlavně vitaminy B a C. Vláknina je skvělým doplňkem při redukci hmotnosti. Navíc v ní najdete 17 aminokyselin. Mouku lze přidat do těsta na pečivo. Je zcela bezlepková.

Cena: 87 Kč za 100 g

Jakou mouku jste vyzkoušeli vy? Své zkušenosti a tipy pište v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, kterými si ničíte ledviny. Je to i voda

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

Krájení cibule bez slz. Co opravdu funguje?

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Provokatéry musí policie zpacifikovat, bez fyzického kontaktu to nejde, říká expert | Video: Daniela Drtinová

Sdružení pro ochranu půdy, z.s

Nechci se stydět za krajinu, kterou jednou předám svým dětem. To je motto mladého zemědělce Martina Smetany, který byl hostem Českého rozhlasu v pořadu Apetýt.

Nechci se stydět za krajinu, kterou jednou předám svým dětem. To je motto mladého zemědělce Martina Smetany, který byl hostem pořadu Apetýt.

Страницы, которые нравятся этой Странице

Нравится: 525

Topics: organic farming, mindfulness practices, community, healing.

„Happy Farmers“ is a short…

Нравится: 2,9 тыс.

Naše voda – informační portál o vodě

Недавняя публикация Страницы

Síla stromů a jejich schopnost zadržet vodu v krajině.

Vidíte ty zelené kruhy pod stromy? To je síla stromů a jejich schopnost zadržovat vodu v krajině.

Agrolesnický systém „dehesa“, Portugalsko. Fotogragie od Gerardo Moreno, květen 2014, projekt AGFORWARD.

Jakub Wiesner

V portugalsku mozna, my mame ale pod jasanem naopak sucho a kolem nej nic neroste.

„Odrůdu jsme pro její rozšíření hledali vesměs ve starých vinohradech, kde samovolně rostla mezi jinými. Pár hlav bylo například v Kokusových horách v Petrovicích, objevili jsme ji i ve Strážnici, víno z nich vyráběl i například Mirek Zajíček z Perné.

Z těchto míst jsme získávali základ pro nový vinohrad, který už je jen z Modrého Janka,“ popsal návrat prastaré odrůdy s podivným názvem ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Odrůdu kdysi pojmenovali podle jejího chování během vegetace. Brzy po odkvětu se totiž bobulky velikosti hrachu barví do tmavě fialové barvy. Toto zbarvení pak slábne a v době sklizně je barva šedozelená.

„Rostlina jako by nevěděla, jaké plody má produkovat, zda modré nebo bílé. Tedy blázní, či jak se dříve říkalo jankovatí,“ vysvětlil pojmenování Vajčner.

Zatímco ostříhané vinohrady pomalu sbírají sílu pro budoucí úrodu, vinaři rozhodně klid nemají. Právě v této době se utváří podoba mladých vín, jejich chuť, charakter i tvář. Vína se školí. A školením projde i stará, už téměř zapomenutá odrůda Modrý Janek.

Uzavřená místnost s infikovaným člověkem je riziková, čím déle někdo vydechuje virus do vzduchu, tím více ho tam je. Z toho vyplývá, že uzavřené obchody s velkým množstvím lidí jsou rizikovější. Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat. Uvedla viroložka Ruth Tachezy.

Zatímco prodej potravin v kamenných obchodech je povolen, farmářské trhy jsou zakázány. Podle jejich organizátorů jde o neopodstatněnou diskriminaci.

Kozlová Alžběta

Na to nemusí mít školy,ay mně to bylo jasné

Ladislav Schiller

Tak to dá přece rozum…. nikdo z těch nahoře od začátku téhle hry nemá sebemenší zájem podporovat malé místní producenty čehokoliv, zato nenažraný zahraniční korporáty mají v jejich supermarketech opravdový žně

Zora Sojková

Manžel byl jeden den v Kauflandu v Brně, kam obvykle nechodí..a byl zděšený..říkal, že kolem poledne byl obchod nacpaný důchodci… říkal, že by nepropadla špendlíková hlavička. To, že farmářské akce jsou diskriminované je fakt!!

František Vaculík

A proto trhy zakázali a v kaufu stojí o zeď opřený chlapík ve vestičce a čumí do mobilu, aby se papírově zajistilo, že se dodržování opatření hlídá 😀 😀 😀

Orgovánová Andrea

Trhy jsou bezpecnejsi, nez supermarket… problem je v tom, ze jich je mnohem, mnohem mene a tedy za nimi musime dal… chce to trziste do kazde vesnice a je po problemu!

Lenka Guštafík Roučková

No, to dá rozum, ne? Z farmářských trhů neplynou do babišistánu žádný love.

Věra Pöschel

Jejda! Někdo objevil Ameriku!

Oilee Von Hanslieg

Místo vysokých stropů, jak Obi, jen modré nebe nade mnou. Jen, že majitel Obi byl burešovi na svatyně za svědka… Vy ne…

Eva Hajerová

Jde o to, že tržního prodeje sebrati daň,nejde jim o zákazníka, jde jim o kšeft, který farmář v Česku pěstuje tropické ovoce, jahody v lednu a pod. Nakoupí v Polsku, prodají v Česku. Normální člověk do Kauflandu nechodí.

Jaroslav Donotletthemin Svorc

O zdravi nejde – jde o to udrzovat nouzovy stav, vydelat nejaky ten krejcar na nakupech, strasit ovecky aby zustali v ohradce (strasidylka bojujici o pozornost) a tak nejak si uzivat poslednich par mesicu u korytka…Kdyby slo o zdravi, pracuje se na nem, podporuje se a nepraskuje se legalne karcinogeni chemii pro vyssi zisky ted a otravenou pudu na stovky let….

Marta Kunovjánková

Kolik jí zaplatili ? V supermarketech , kde od samého počátku platí povinná ochrana dýchacích cest , je situace pořád nejlepší.

Zdeněk Vintr

Zaměr je blokovat všechny živnostníky ve prospěch supermarketů, které berou od Babišových firem jak maso, tak zeleninu a pečivo!!!????

Tom Pie

Jde o cileny utok na ceske drobne pestitelstvi! Nejsou uz ani zahradky! A pokazili i zahradkarsky zakon, ktery nic neresi!

Radek Venclák

MilanNalim KrapkaAkpark

Ale to bohužel vládu nezajímá …cíl je jasný,zlikvidovat a zadlužit ekonomiku..živnostníky,občany …. A napichat je něčím o čem nic neví …

Нравится: 42 тыс.

Obecně prospěšná společnost Česká krajina je celostátní nezisková organizace působící v oblasti…

Подробнее

Нравится: 3,1 тыс.

Cílem kampaně Naše mokřady je mapování drobných mokřadů pomocí veřejnosti. Český svaz ochránců…

Нравится: 16 тыс.

Nehybridní semínka zeleniny, které si můžete množit sami. Pro pestřejší a zdravější zahrádky!

Pravda o vodě a voda lidem

Нравится: 46 тыс.

Vše kolem vody zaplatí lidé, proto mají právo, aby voda byla spravována jako služba. Prioritou lidí…

Нравится: 14 тыс.

Propagace a rozvoj biozahrad, veřejně přístupných přírodních zahrad a zahradních úprav krajiny,…

Нравится: 1,6 тыс.

Program Asociace soukromého zemědělství propagující dobrou praxi v oblasti ochrany ŽP,…

Нравится: 513 тыс.

Oficiální stránka televizního kanálu ČT24 Platí zde PRAVIDLA DISKUSE

Pro konkrétní dotazy a tipy,…

Нравится: 13 тыс.

O přírodě, historii, tradicích, památkách a dalších zajímavostech Čech, Moravy, Slovenska i zahraničí.

Нравится: 8 тыс.

Dřevo je cesta k rovnováze na Zemi! Využívejte dřevo – naši významnou obnovitelnou surovinu,…

JARO – ochranářská skupina

Нравится: 2,8 тыс.

motto: „Nezachráníme všechno, co bychom chtěli, ale zachráníme mnohem více, než kdybychom se o to…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector