Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Chystáte se na rodinný výlet? Nezapomeňte si do batohu přibalit výživnou svačinku plnou vlákniny a zdraví prospěšných látek. Každý výšlap s nimi zdoláte raz dva ???? Celozrnné domácí knackebroty se semínky Ingredience: 380…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Dnes tu pro vás máme jeden sladký návrat do dětství. Křehké, vláčné a nadýchané loupáky upečené s láskou. Chutnají božsky, o vůni nemluvě… Domácí loupáky s mákem Ingredience: 250 g celozrnné špaldové hladké mouky…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Váháte, zda se v domácích podmínkách pustit do pečení chleba? Vyzkoušejte recept na špaldový bochník z minima ingrediencí. Buďte opatrní. Jeho vůně i chuť jsou vysoce návykové. Celozrnný špaldový chléb Ingredience: 3…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Pochutnejte si na domácích sušenkách provoněných kokosem, arašídy a hořkou čokoládou. Křupavé na povrchu, uvnitř vláčné, rozplynou se na jazyku… Čokoládovo-arašídové cookies provoněné kokosem Ingredience: 1 hrnek…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Láska k palačinkám, jinak taky pancakes či crêpes, spojila celý svět. Když je umíte připravit, vykouzlíte báječnou lehkou snídani, zdravý dezert, svačinu i plnohodnotný oběd nebo večeři. Nejznámější druhy podle…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Čekáte návštěvu a rádi byste ji ohromili něčím slaným, zdravým, chutným a na přípravu snadným? Pak špenátový závin jako dobrý nápad jeví se, po domácku připravený sklidí úspěch také u těch, kteří špenát běžně nejedí a o…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Jablečný štrůdl je nedílnou součástí vánočního menu. Dokonalou tečkou může být i netažený, či připravený z jiného než listového těsta. Například ten náš, z celozrnné mouky, provoněný skořicí a oříšky, nezatíží…

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Řezy patří k oblíbeným moučníkům hodícím se pro slavnostní i běžné příležitosti. O recept na jedny výjimečně lahodné se s vámi rádi podělíme. Tvaroh ani jablka v nich ale nehledejte. Jde o jinou parádu, a…

Bílá mouka – další bílý jed versus špaldová mouka

Jablečná mouka a její účinky na zdravíIng.Zdeněk Rozehnal

Po cukru je bílá mouka dalším faktorem obezity, kardiovaskulárních onemocnění a dalších závažných chronických onemocnění. Obdobný negativní vliv mají další sacharidy, pokud je přijímáme ve velkém množství.

Historie

Od nepaměti předci konzumovali jako základ výživy obilné zrna. Především pšenici, oves, žito, ječmen, pohanku, později kukuřici i rýži. Zrno se mlelo mezi kameny a pouze množství, které se v krátké době spotřebovalo.

Díky tomu celá obilná zrna dávala lidem zdraví, vytrvalost a sílu.

Obilná zrna

V první řadě je to celistvá potravina, kterou vytvořila příroda. Všechny látky jsou harmonicky vyvážené.

Obilné zrno obsahuje tři základní složky:

  • obalovou vrstvu, která chrání zrno před vysycháním a obsahuje vlákninu (celulózu), vitamíny a minerální látky. Těžko stravitelný obal se zpravidla před mletím odstraňuje a tím získáme otruby
  • moučné jádro, nebo-li endosperm, který obsahuje především škrob (až 75%) a bílkoviny v rozsahu 8 – 13%
  • klíček (embryo – zárodek budoucí rostliny), je bohatým zdrojem tuků a vitamínů, rozpustných v tucích – A, B, D, E. dalé obsahuje bílkoviny, minerální látky, předeším Ca, p, Fw, enzymy a růstové faktory. Před mletím se také zpravidla odstraňuje

Bílá mouka

Při výrobě klasické bílé pšeničné mouky se využívá pouze moučné jádro semena. Na rozdíl od celozrné mouky, kde se zachovávají všechny tři výše uvedené složky, které tvoří cenný zdroj živin a v optimálním poměru – prostě příroda je chytrá.

Bílá mouka připravená o velkou část živin se tím stává jednou z látek, které mají na svědomí tzv. civilizační onemocnění, včetně rakoviny.

Průměrný pokles živin ve srovnání s celozrnou moukou:

19% bílkovin, 36% zdravých tuků, 63% solí, 54% vápníku, 70% železa, 77% zinku, 50% fosforu, 100% karotenu, 50% vitamínu B2, 85% vitamínu B1 a 98% vlákniny.

Další negativa

Vzhledem k tomu, že v bílé mouce nejsou sacharidy navázány na vlákninu, která byla před mletím odstraněna, tak se po konzumaci tyto rychle uvolňují v těle, což vyvolává skokovou produkci inzulínu (chudák slinivka), s následnou hypoglykémií.

Navíc na strávení a metabolismus škrobu jsou potřebné vitamíny a minerály, ty které jsme odstranili a nacházejí se v otrubách.

Je evidentní, že by člověk měl jíst pouze celozrné výrobky, protože jsou komplexní. V tomto případě se sacharidy při trávení postupně štěpí na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve.

Hladina cukru v krvi je vyrovnaná i několik hodin, my nemáme pocit hladu, ale hlavně slinivka uvolňuje inzulín pomalu a postupně a tím ji šetříme.

Potraviny a glykemický index (GI)

GI je systém, který indikuje, jak rychle konkrétní potraviny způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Zjednodušeně řečeno, glykemický index udává, na jak dlouho dokáže daná potravina poskytnout tělu energii, tedy na jak dlouho udrží dostatečně vysokou koncentraci cukru v krvi, aby člověk nepocítil hlad.

GI může mít hodnotu 0 – 100, přičemž čistá glukóza má hodnotu 100

Na seznamu se objevují pouze potraviny, které obsahují sacharidy, takže maso, vajíčka, sýry – proto index GI nemají, ale mohou jej mít párky, pokud obsahují mouku.

Všeobecně by mělo platit, abychom upředňostvovali potraviny s nízkým GI, z důvodu ochrany před chonickými nemocemi. Zvláště by to mělo platit u osob s cukrovkou, kolorektálním karcinomem a srdečními nemocemi

I potraviny s vysokým GI jsou užitečné, ale omezeně

  • pro potřebu rychlého doplnění glykogenu ve svalech – před cvičením nebo sportovním výkonem
  • u lidí, kteří musí omezovat příjem vlákniny ze zdravotních důvodů – Crohnova choroba, při průjmu…

Jablečná vláknina, lék mnoha benefitů

Jablečná mouka a její účinky na zdraví

Všichni tak nějak podvědomě cítíme, kde hledat vlákninu, nestravitelnou složku potravy, nicméně česká populace jen stěží naplní její 100% doporučenou denní dávku, která čítá 30 g. Samozřejmě, nechci nás všechny házet do jednoho pytle, jsou lidé, kteří si již, díky Bohu, váží svého zdraví, přemýšlejí nad tím, co jedí, hýbou se, cvičí, učí se správnému dýchání, klidné mysli, kdy upouštějí od lpění, očekávání, směřující k životu v čisté lásce. To vše však vyžaduje jistou dávku trpělivosti, protože na tuto cestu stojíme v řadě i několik desítek let. Zdravá harmonická strava, strava, která je východní filozofií označena jako strava sattvická, si v sobě nese onen čistý základ, který nás dokáže nasměrovat na cestu, po které třeba jít. Mnohdy to však může být rovněž i velmi silná zkušenost, zážitek, který zdravou stravu předběhne. Pořadí se nám tedy jemně promíchá, nicméně, časem pak člověk, pracující s energií zjišťuje, že mu nezdravá, mnohokrát průmyslově zpracovaná strava, energii nesmyslně bere. Těch kroků je třeba zpočátku udělat více, někde však začít musíme a tak, představme si dneska několik potravin, které jsou velmi hezkým zdrojem vlákniny, abychom si posléze z této skupiny vybrali pektin, lék mnoha benefitů.

Budete mít zájem:  Zácpa V Těhotenství Léčba?

Co to vůbec je, ona vláknina?

Vlákninou rozumíme balastní látku, látku, jež je bobtnavá, vážící vodu, zvětšující objem stolice. Pro svůj mnohonásobně očistný efekt ji řadíme mezi základní, nezbytné složky naší stravy.

Ačkoli je téměř nestravitelná, nesoucí s sebou nulovou energii, mohlo by se zdát, že její užitek je přeceňován. Zkusme tady však umývat podlahu pouze jarovými bublinami, bez vody a dalšího náčiní. Onen výsledek nebude nikdy takový, jako když zapojíme jednotlivé komponenty v souvislý, dokonalý celek.

Mimochodem, čistá voda si s sebou rovněž nese nulový obsah makronutrientů a dá se tu bez ní tvořit a žít?

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Její rozpustná forma váže vodu, bobtná, zpomaluje průchod tráveniny žaludkem, snižuje hladinu LDL cholesterolu, stabilizuje glykemickou křivku, pomáhá při redukci váhy, taktéž diabetu.

Je doslova balzámem na naše střeva, kolik mi vás jenom píše, že je trápí zácpa, nepravidelná stolice, pocit nafouklého břicha.

Jen si představte, jak to ve střevu asi vypadá, pokud se rozložená strava pohybuje pomaleji, než je zvykem, zdolává překážky, zachytává se o možné polypy… Přitom, kolikrát by stačilo zohlednit právě vlákninu, zharmonizovat ostatní složky naší stravy a samozřejmě se hýbat. Pohyb je totiž další na seznamu, jenž má na peristaltiku střeva blahodárný vliv.

Dobrým zdrojem tohoto druhu vlákniny je např. psyllium, které vzniká čištěním semen jitrocele indického.

Většina baleného psyllia na českém trhu je prosta aditiv, barviv i jakýchkoli dalších přídatných látek. Máte-li tedy problém se zácpou, doporučuji zakoupit a po dobu jednoho měsíce užívat.

Nezapomeňme však na jednu věc, tento druh vlákniny je náročný na vodu, proto, navyšme denní příjem tekutin alespoň o 350 ml.

Vláknina nerozpustná pak funguje jako střevní kartáč. Ve své přirozené podobě je pak nejúčinnější. To znamená, pokud vlákninu vaříme, dusíme, měníme její strukturu, stává se z ní rozbředlá hmota, která se místy lepí na střeva a neodvádí práci tak, jak našemu tělu potřeba.

Proto, můžeme-li do jídelníčku vpustit něco čerstvého, ať už se jedná o menší zeleninový salát ke každému slanému pokrmu, případně zeleninou nahradíme odpolední svačinku s kouskem kvalitního pečiva či kvalitního zakysaného mléčného výrobku, učiňme tak.

Do těla totiž nevpravíme pouze vlákninu, ale také enzymy, biokatalyzátory chemických reakcí, protizánětlivé složky.

Nerozpustná vláknina navozuje pocit sytosti, proto opět doporučuji v dietě diabetické a redukční.

Mezi výborné zdroje vlákniny patří celozrnné výrobky. Zde bych jen ráda upozornila, že ne vše, co se tváří jako výrobek celozrnný, jím skutečně je. Proto, upřednostňujme výrobky z žitné mouky.

Pokud je na obalu uvedeno označení: pšenično-žitný chléb, znamená to jen toliko, že k výrobě tohoto produktu byla použita z větší části mouka pšeničná. A to je již špatně. Dále sledujme obsah semínek a zrníček. Dalším ukazatelem nám bude také pocit celkové spokojenosti z nasycení.

Máme-li brzy po konzumaci pečiva hlad, znamená to, že výrobek spadá do potravin s vyšším glykemickým indexem a tedy pravděpodobně i mezi výrobky s nižším procentem vlákniny.

Kromě celozrnného pečiva zde řadíme další obilné výrobky, jako jsou celé ovesné vločky, kvalitní müsli směsi, ovesné otruby, různé kaše.

Dále pohanka, jáhly, quinoa, amarant, ječné kroupy, celozrnná rýže, ale také brambory, pokud je dokážeme konzumovat se slupkou. Ta by měla být prosta zelených míst a klíčků.

Takové brambory pak obsahují solanin, který zatěžuje naše játra a následně pak celé tělo. Dále sem patří samozřejmě ovoce a zelenina, semínka a oříšky, luštěniny. Ty bychom měli konzumovat alespoň 3x týdně.

Máme v nich dobrý genetický základ, neboť jídelníček předků tvořily po dlouhá staletí. Zkusme se tedy opět navrátit ke svým kořenům.

Jablečná vláknina

Vždycky říkám, že pokud již ovoce, tak naše. K jablkům zde máme opravdu blízko, jen si uvědomme, kolik tradičních českých pokrmů je z nich složeno.

Nejen, že obsahují zajímavé množství vlákniny, ať už v dužnině či slupce, jsou také významným zdrojem protizánětlivého flavonoidu quercetinu. Na vitamíny a minerální látky jsou však jablíčka překvapivě chudší. Vitamínu C obsahují průměrně na 100 g pouhopouhé 4 mg.

Jen pro zajímavost, doporučená denní dávka tohoto významného antioxidantu činí 90 mg. A to bych ještě tak pětinásobně zvedla, jelikož mi to přijde opravdu málo.

Dále bych ráda zmínila, že jablka obsahují mnohem nižší podíl glukózy, než jakékoli jiné ovoce. Jsou tedy opět výborná pro diabetického pacienta, neboť díky přirozenému obsahu fruktózy nezvyšují hladinu krevního cukru tak rapidně.

Co se jablečné vlákniny týká, patří mezi svůj rozpustný druh. Často se můžeme setkat také s označením pektin. Vyrábí se z jablečných slupek, které se suší a posléze melou na jemný prášek.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Vlasy Pro Kojící?

Tento výrobek by měl být opět prost jakýchkoli dalších aditiv. Samozřejmě záleží, jaká jablka byla k výrobě použita, pokud dennodenně odolávala pesticidové smršti, je lepší volit takový výrobek, nesoucí označení Bio.

Máme-li jablka domácí, věnujme si tu trošku pozornosti a jablečnou vlákninu si vyrobme sami.

Tento druh jemné vlákniny nám pomáhá udržovat střevo čisté, podporuje jeho peristaltiku, navozuje pocit sytosti, snižuje hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu krevního cukru. K využití je velmi nenáročný, neboť prášek z jablečných slupek příjemně voní a rovněž i chutná.

Lze jej přimísit k ranní snídaňové kaši, do bílého jogurtu, lze jej využít jako součást smoothies. Dále lze jablečnou vlákninu vmíchat do jakéhokoli sladkého dezertu, těsta. Je však třeba odhadnout požadované množství, aby pak směs držela u sebe a aby zůstala kyprá a vláčná. Vláknina totiž váže vodu.

Výhodu spatřuji také v maskovacím efektu, to znamená, pokud to skutečně nepřeženeme, výsledný pokrm získá jemný jablečný nádech, bez toho aniž by někdo poznal, že obsahuje něco tak výjimečného a zdravého, jako je právě pektin.

A to se může hodit právě u těch, kteří potraviny s nálepkou ZDRAVÉ, jednoduše přijmout nedokážou…

Lepek a jeho vliv na lidské zdraví

Lepek neboli gluten je směs dvou druhů bílkovin, a to gliadinů a gluteninů u pšenice, gluteninů a hordeinů u ječmene a gluteninů a sekalinů u žita. Gluten se vyskytuje společně se škrobem, který slouží jako zásobní polysacharid rostliny, v endospermu obilnin.

Mezi obilniny obsahující lepek se řadí žito, pšenice, ječmen a oves. Co se týče ovsa, je to diskutabilní, protože obsahuje protein avenin, který býval automaticky řazen ke glutenovým proteinům, avšak v současnosti vznikly studie popírající, že by patřil do této skupiny.

Degradace klků střeva při celiakii (klikněte pro zvětšení)

Jak se k lepku dostaneme a kde jej je možné pozřít?

V potravinářství se nejčastěji zpracovávají obilniny mletím a vzniká mouka, která je přidávána do mnoha druhů potravinářských komodit a je nutné rozlišovat její kvalitu.

Hlavní rozdíl je mezi celozrnnou moukou, kde jsou rozemleta celá zrna včetně vnějších slupek, a bílou moukou, která se vyrábí pouze z rozemletého obilného jádra, nazývá se také ‚bílek‘ a tvoří endosperm obilky. Jak již bylo zmíněno, tento ‚bílek‘ (tedy bílá mouka, pozn. red.

) je tvořen ze škrobu a různých bílkovin, kterých je v endospermu okolo 12 %, přičemž lepek tvoří relativně vysoký podíl bílkovin (například u žita okolo 80 %, u pšenice okolo 50 % z celkového množství bílkovin).

Kvalita mouky se obvykle posuzuje hlavně podle obsahu lepku

Obvykle se kvalita mouky posuzuje hlavně podle obsahu lepku, platí, že čím větší je jeho obsah, tím vyšší jakost mouka dosahuje. Množství lepku lze měřit bezrozměrnou veličinou ‚gluten index‘. Je to velmi důležité proto, že gliadiny udávají elasticitu a gluteniny gumovost, což jsou velmi žádoucí kritéria vyrobeného těsta.

  • Mouka
  • Výrobky z mouky jsou převážně různé druhy pečiva, jako jsou běžné (beztukové a mléčné), máslové (hladké a formované), jemné (z kynutého těsta, z lístkového těsta a z křehkého těsta) a trvanlivé (zde patří různé sušenky a oplatky).
  • Další možností, kde je možné se setkat s lepkem, jsou různé moučné deriváty jako upravené (modifikované) škroby (například karamel).
  • Lepek zlepšuje vlastnosti těsta při pečení

Je také možné setkat se s glutenem v potravinách, kde by se jeho výskyt nečekal. Jedná se o potraviny obsahující obilné proteiny nebo jiné proteinové materiály s obsahem glutenu.

Tyto produkty však musí být označeny jako potraviny s minimálním obsahem lepku.

Může se jednat o různé výrobky masného průmyslu (paštiky, salámy, sekané, masové konzervy párky), mléčné výrobky s zahušťovadlem pšeničný škrob (pudingy, zmrzliny), různé hotové omáčky, dressingy a další výrobky.

Jak může gluten ovlivnit lidské zdraví?

Někteří lidé trpí nesnášenlivostí lepku, mluví se o tzv. celiakii a lepek se považuje za alergen a někteří lidé mají na něj alergii.

Celiakie – vznik, průběh a příznaky

Nesnášenlivost glutenu je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, která je zanícená, a při zanedbání může dojít až k degeneraci a ztráty funkce epitelových buněk tvořící sliznici tenkého střeva.

Zánět je projevuje na imunologickém podkladě a probíhá silná autoimunitní reakce organismu na obsah lepku ve výživě.

Tedy – postupně epitelové buňky v klcích nemohou vstřebat a strávit živiny z potravy a ve střevech zůstávají nestrávené zbytky, které podléhají hnilobě a dalšímu mikrobiálnímu rozkladu.

Díky tomu pacienti často trpí úbytkem tělesné hmotnosti, průjmy, křečemi, dávením a nechutenstvím.

Neléčená celiakie může způsobit celou řadu dalších nemocí a komplikací

U dětí může způsobit mimo jiné nesprávný růst.

Navíc neléčena a nepodchycená celiakie může přivodit další nemoci jako je diabetes, a díky nesprávnému vykonávání funkce střeva i rakovinu lymfatických žláz nebo rakovinu tenkého střeva.

U žen může celiakie vyvolat gynekologické problémy, jako je nepravidelná menstruace, neplodnost a někdy samovolné potraty. Nesnášenlivost lepku se může projevit i na kloubech – jako příčina vzniku revmatické artritidy.

Jedním z projevů celiakie často bývají trávící obtíže

Tímto problémem může trpět jedinec jakékoli věkové kategorie, a jestliže se jednou projeví, trvá celoživotně. V minulosti se myslelo, že nesnášenlivosti lepku trpí nízké procento populace. Současný výzkum však prokázal, že se jedná přibližně o poměr 1:250 pacienta léčící se celiakií ku zdravému člověku, přičemž relativně velká část nemocných není léčena.

Vznik celiakie může být vyprovokovaný emočním šokem, genetickými predispozicemi, například jestliže se v organismu vyskytují histokompatibilní alergeny, vznikající u blízkých příbuzných, jako jsou například jednovaječná dvojčata, nebo může vzniknout přítomností glyfosátu v lidském organismu, vyskytující se v herbicidech.

Sortiment bezlepkových produktů se stále rozšiřuje

Budete mít zájem:  Ach ty vrásky … Proč je máme a umíme se jich vůbec zbavit?

V současnosti je celiakie považována za nevyléčitelnou nemoc, avšak je možné dosáhnout zmírnění až vymizení příznaků a to naordinováním bezlepkové diety.

Pokud není sliznice tenkého střeva příliš poškozená, nastane obvykle její regenerace a schopnost plnění biologické funkce v období 2 až 4 měsíců.

Nedodržování bezlepkové diety se nemusí projevit okamžitě, ale nesnášenlivost lepku může opětovaně a trvaleji poškodit sliznici tenkého střeva.

Mezi bezlepkové potraviny tvořící bezlepkovou dietu patří například rýže, kukuřice, mléčné výrobky, brambory, luštěniny a čisté maso.

Použité zdroje:http://www.penam.czhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Celiakie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lepek

Patentovaná jablečná mouka pomůže i diabetikům

Na tento dietologický zázrak přišla Jana Butalová z Chýnova. A má na něj dokonce ochrannou známku.

„Přišla jsem na to úplnou náhodou. Synovec přivedl na návštěvu svoje děvče s bezlepkovou dietou. Nevěděla jsem, co jí mám nabídnout. Tak jsem rozemlela sušená jablka a upekla z nich koláč,“ vzpomíná Jana Butalová.

Jihočeské tiramisu

Od té doby uteklo mnoho vody a chýnovská vynálezkyně dovedla svou myšlenku téměř k dokonalosti. Z jablečné mouky vám naservíruje dort, vafle, ovocný koláč i tiramisu. Vše přirozeně bez lepku, ale i bez cukru.

„Takový větrníček ze Sandry nemá chybu, ale každý ho nemůže. Celiaků přibývá, navíc jablečnou mouku by mohli využívat v jistých případech i diabetici nebo lidé, kteří mají problémy se žlučníkem nebo s nadváhou,“ vypočítává užití Jana Butalová.

Ocenit by ji mohli i fandové zdravé výživy.

V čem je tedy zakopaný pes? Proč už na pultech dávno neleží směsi, které stačí jen smíchat s vajíčkem a hodit do vaflovače nebo do mikrovlnné trouby?„Už jsem stará na to, abych se pustila do velkovýroby. Ideální by bylo, aby se toho ujala nějaká velká firma, která by zajistila výrobu i distribuci,“ míní Jana Butalová.

Kolikrát už si v duchu říkala, že se na to vykašle. Ale lidé z jejího okolí ji zatím vždy utvrdili v tom, že by to byla škoda.

Pozor na vykuky

„Jablečná mouka by měla být přirozeně bezlepková. Jen si ale nedokážu představit, jak pak drží těsto pohromadě. Přiznám se, že jsem o tom nikdy neslyšela,“ říká poradkyně pro bezlepkovou dietu Klubu celiakie Brno Lenka Haiserová.

Podle slov paní Butalové je vtip právě v dodaných přísadách.

„Musí se tam přidat i trochu škrobu. Kolik a jakého, na to mám právě ochrannou známku. Chtěla bych, aby to lidem pomáhalo, nestojím ale o to, že mi to vyfoukne nějaký vykuk. I s takovými už jsem měla tu čest,“ říká.

Klub celiaků se spolupráci s chýnovskou ženou nebrání.

„Mohla by svůj vynález představit například na veletrhu, který se dvakrát do roka pro celiaky pořádá. I tam by se mohla setkat s potenciálním výrobcem,“ naznačila Haiserová.

Jablečnou mouku si můžete vyrobit i doma. Z kila jablek se udělá 10 dkg mouky, ze kterých upečete celý dortový korpus.

„Musí se ale vědět, kolik a čeho se do směsi musí přidat. Já bych klidně pořádala i nějaké semináře a v omezené míře bych mohla i hotové směsi dodávat,“ uvažuje Jana Butalová.

Její novinka je příkladem toho, že mnoho vynálezů vzniklo úplnou náhodou. Když už se ale dostanou na světlo boží, byla by velká škoda, aby zmizely v zapomnění jen kvůli tomu, že nemají dost sil prorazit mezi lidi.

Zdravá výživa

Video je v angličtině, ale krásně vystihuje hlavní účinky tohoto medu.

Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte as chutí do toho. Recepty z rakytníku, arónie, borůvek či ostružin  připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanskévášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada.

Někteří odborníci i zastánci moderních stravovacích systémů pšeničné výrobky naprosto odepsali. Jenže pšenice není zdaleka tak špatná, jak si o ní dnes myslíme. Někdy totiž zaměňujeme pšenici a bílou mouku. Je dobré naučit se spolehlivě rozpoznávat, která pšenice je zdraví prospěšná a které se raději vyhnout.

Pokud se zeptáte lidí kolem sebe, jak nejlépe nabrat svaly, pravděpodobně se dozvíte, že klíčem je konzumace bílkovin, bílkovin a zase bílkovin. Ty jsou bezpochyby důležité, však jsou také hlavní stavební látkou svalů a tělo potřebuje dostatek k vybudování svalové hmoty. Ale není to jen o bílkovinách samotných. Musíte se zaměřit také na zbytek stravy.

Kdo říká, že zdravé jídlo musí být zdlouhavé s kupou nejrůznějších surovin? Vyzkoušejte Pilaf Menu Gold, předpřipravenou sušenou směs bulguru, zeleniny a červenéčočky. Večeři budete mít hotovou za 15 minut i s jistotou, že jste pro sebe i své nejbližší připravili zdravé a plnohodnotné jídlo.

Červená řepa je takový malý zázrak, co se vitamínů a prospěšných látek týká. Je skvělá na detoxikaci organismu, zlepšuje činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a zpomaluje projevy stárnutí. Přinášíme recept barmana Tomáš Kubíčka, jak si doma připravit z červené řepy skvělou a zdravou limonádu.

Jablečný ocet je nejnovější superpotravina doporučovaná pro naše zdraví a pohodu díky jeho mnoha  výhodným vlastnostem. Manukový med je všeobecně znám svými speciálními antimikrobiálními vlastnostmi

Časová náročnost tohoto receptu je 40 min + sušení chipsů 50 minut. 

Pitný režim je nutné dodržovat, zvláště v horkých dnech. Možná už máte plné zuby pití samotné vody nebo sladkých kupovaných limonád. Přinášíme recept od barmana Tomáše Kubíčka, jak si doma připravit skvělý a zdravý domácí kopřivový sirup a z něj výbornou limonádu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector