Instantní kaše. Ano, či ne?

S příchodem podzimu se stává oblíbenou variantou nejen na snídani hřejivá kaše. Můžete si ji připravit z klasických vloček, nebo zvolit instantní verzi kaše, která je snadná a rychlá na přípravu. Navíc si ji můžete ještě vylepšit.

Vybírejte si instantní kaši podle složení

Dříve, než dáte kaši do svého nákupního košíku, podívejte se na její složení. Při výběru kaše v sáčku zkontrolujte obsah vlákniny a zda je ve složení dostatečné množství bílkovin a kvalitních sacharidů. V minimálním množství by se v kaši měl nacházet přidaný cukr, sodík a nasycené mastné kyseliny.

Co se týká dalších přidaných ingrediencí, jako jsou kousky čokolády či sušené ovoce, nemusíte se jim vyhýbat. Rozhoduje kvalita daného výrobku. „Skvělou volbou jsou instantní kaše s obsahem lyofilizovaného ovoce, tedy s ovocem sušeným mrazem. Díky tomu si ovoce uchovává důležité nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky,“ vysvětluje Ing.

Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.

Kaše je klasikou mezi zdravými snídaněmi

Ovesná, pohanková nebo třeba ječná kaše se řadí mezi zdravé potraviny, ale platí to i v případě instantních kaší? Instantní kaše dodá našemu tělu důležité živiny a energii, proto není třeba se její konzumace bát. Kvalitní instantní kaše je chutná, obsahuje zdravé ingredience a kromě toho je rychlá. Nemusí se dlouze vařit, či dokonce nechat přes noc namočená ve vodě.

Ovesná kaše je evergreenem. Jaké další varianty se nabízí?

Ovesná kaše je asi nejtradičnější a nejoblíbenější variantou, proto na českém trhu narazíte na širokou škálu instantních kaší právě z ovesných vloček.

Jejich výhoda je, že jsou lehce stravitelné, obsahují rozpustnou vlákninu a nachází se v nich vitamíny A, B1, B2, E, dále kyselina listová, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vápník, fosfor, draslík, hořčík, zinek a mají i velký obsah železa. Instantní pohanková kaše je pro změnu bohatá na vitamín C, zinek či mangan.

„Pokud si chcete snídani ozvláštnit, stojí za vyzkoušení instantní ječná kaše. Ječné vločky jsou v porovnání s jinými větší, obsahují vitamín B6 a draslík. Jsou skvělým pomocníkem pro snižování cholesterolu,“ doporučuje Michaela Ryglová.

Jak je to s tím přidaným cukrem?

Vraťme se ještě jednou ke složení instantních kaší – konkrétně k přidanému cukru. Na českém trhu jen sotva najdete instantní kaši, ve které by nebyla alespoň trocha přidaného cukru. To ovšem neznamená, že jsou tyto kaše špatnou volbou.

V přiměřeném množství není cukr škodlivý. „Lidské tělo se bez cukru neobejde. Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat.

Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Klíčové je, abychom cukru nekonzumovali více, než ho ve skutečnosti potřebujeme,“ tvrdí garantka na výživu, podle které by člověk neměl přijmout více než 60 až 70 gramů cukru na den.

Přesná denní dávka cukru je však závislá především na hmotnosti člověka, jeho fyzické aktivitě a pohlaví.

Instantní kaši si můžete ještě vylepšit

Výhoda instantních kaší spočívá v rychlosti a jednoduchosti jejich přípravy. Pokud nemáte čas, zalijete směs ze sáčku vodou a máte hotovo. Jestliže ale zatoužíte po inovaci, nebo chcete nutriční hodnoty kaše ještě trochu pozdvihnout, můžete sobě a svým blízkým naservírovat instantní kaši v upravené verzi.

Ingredience:

  • instantní kaše dle chuti
  • 1 lžička chia semínek
  • špetka skořice
  • čerstvé ovoce dle chuti
  • 1–2 lžíce oříškového másla

Postup:

Do misky či hlubokého talíře nasypejte instantní kaši a zalijte horkou vodou nebo mlékem. Můžete použít živočišné nebo rostlinné mléko. Promíchejte a nechejte chvíli odstát.

Pak přidejte skořici a chia semínka. Promíchejte. Navrch přidejte oříškové máslo, které kaši obohatí o bílkoviny a zdravé tuky. Ozdobte nakrájeným ovocem.

Stejně tak můžete do kaše přidat bílý jogurt nebo třeba tvaroh.

  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?
  • Instantní kaše. Ano, či ne?

Doslazená? Instantní? Ovesná kaše nemusí být zdravou snídaní | Dobrá chuť

Mohla by to být ideální dopolední svačina, která zasytí a tělu prospěje. Většinou se ale o zdravé jídlo nejedná. Proč? Kupujeme přeslazené instantní kaše s aromaty a nízkým podílem ovesných vloček. Přitom připravit si zdravější variantu zabere několik minut času. Jak na to?

Instantní kaše nebratNěkteré předpřipravené směsi si označení „ovesná kaše“ snad ani nezaslouží. Ve výsledku obsahují jen okolo 50 % cereálií, zbytek tvoří cukry, sušené mléko, sušené ovoce a aromata.

Právě ta jsou velkou záhadou, protože výrobci nemusí specifikovat, o jaké látky jde (více čtěte ZDE). „Jsem proti instantním potravinám celkově. Většina takových kaší je přeslazených a přirozená chuť je přebita aromaty,“ říká výživový poradce Petr Havlíček.

„Připravit si ovesnou kaši doma navíc zabere jen pár minut,“ radí.

Vločky s mlékem? Dejte si radši jogurtKaše připravená z mléka tělu nijak výrazně neublíží, ale mnohem lepší službu mu uděláte kefírem nebo jogurtem. „Obecně nedoporučuji dospělým lidem mléko, zahleňuje a organismus ho neumí pořádně využít,“ říká dietoložka Dana Šmídová. Zkuste kaše vařit ve vodě a poté rozmíchat s tvarohem či jogurtem.

Instantní kaše. Ano, či ne?

K snídani ne, kaši připravte k svačiněVařit si ovesnou kaši k snídani? Nevadí to, ale počítejte s tím, že už po cestě do práce možná znovu dostanete hlad. Je to tím, že v ovesné kaši je malé množství bílkovin a tuků.

„Nějaký tuk vločky mají a dá se ještě navýšit trochou ořechů, ale bílkovina chybí,“ říká k tomu Petr Havlíček. Mnohem lepší je podle něj kaši připravovat jako svačinu mezi hlavními jídly a k snídani si dát raději celozrnné pečivo s máslem, šunkou, sýrem a zeleninou. Výjimkou jsou lidé, kteří vstávají brzy.

Ti by měli mít snídani co možná nejlehčí, v tu chvíli je ovesná kaše vhodná.

Máte špatné zažívání? Pozor na mléko a ovoce„Nemíchejte ovesné kaše s mlékem a ovocem. Tahle kombinace v žaludku způsobí pěkný guláš,“ dočtete se v diskuzích na internetu. Jde ale o přehnané obavy. „Takovou kombinaci jedí lidé po staletí.

Je to ideální mix rychleji stravitelných cukrů z ovoce a pomaleji stravitelných škrobů z vloček,“ vyvrací mýtus Havlíček. Podle Šmídové je sice pravdou, že ovoce v těle kvasí, ale nejde o nic, čeho by se měl člověk bát. „Lidé jsou všežravci.

Když začnete přemýšlet, co s čím zkombinovat, tak se nenajíte,“ varuje před přehnanými obavami.

Pozor by si měli dát snad jen citliví jedinci, kteří mají se zažíváním problémy. „Ovoce s mléčným výrobkem může způsobit kvašení ve střevech a zažívací potíže.

Často to bývají průjmy a nadýmání, nejedná se ale o nijak nebezpečnou kombinaci.

Spíše jde o to, že každý z nás má více či méně citlivé trávení a kombinaci může snášet různě,“ uvádí na pravou míru Iva Veselá z výživové poradny Food Life.

Pozor na doslazování, stačí dvě kostky cukruJavorový sirup, med, sušené ovoce, stévie. Pokud jste zvyklí kaši doslazovat, zkuste si vybrat ze zmíněných surovin. „Máme tendenci přeslazovat rafinovaným cukrem, přitom bychom mohli sladit tak, že povaříme sušené ovoce,“ radí Petr Havlíček.

A doporučuje jasný postup. „Poměr jednoduchých cukrů by neměl být více než třetinou celkového množství sachardiů. Takže asi 10 až 15 gramů na porci, musíme ale hlídat i jednoduché cukry v podobě ovoce,“ říká.

Zkuste se ale vyvarovat bílému cukru, lepší službu tělu prokážete třeba stévií, kterou snadno vypěstujete doma.

Jak správně kombinovat ovoce, mléčné výrobky a vločky? Radí výživová poradkyně Julie Zákostelecká:Nejprve bychom měli vybrat správnou obilovinu, která má nízký glykemický index – žitné, ovesné či pohankové vločky. Dále vybrat ovoce s nížším glykemickým indexem – méně zralé švestky, meruňky, jablko, lesní plody.Instantní kaše. Ano, či ne?Vločky klidně uvařit v mléce, osladit nejlépe stevií či agávovým sirupem. Na závěr můžeme kaši ozdobit lžící tvarohu (která nám zajistí vyšší příjem bílkovin a opět zajistí udržení té správné hladiny cukru v krvi) a hrstí oříšků. Pokud toto vše zachováme, máme plnohodnotnou snídani, které se nemusíme bát.

Jak vybrat opravdu zdravou moderní kaši?

Pro mnohé z nás je to prostě proto, že chceme jíst zdravěji, šetřit svůj čas, dobře se najíst a mít hned po ránu ze sebe dobrý pocit. Málo kdo má ráno dost času vařit se s jáhlovou kaší (25-30 min) nebo čekat na pohanku 30 min až dojde pod peřinou po 3 min varu.

Instantních kaší je na trhu široká škála, od těch dochucených, až po samotné základy. Vybírat můžeme například od těchto výrobců: Nominal, Semix, Mixit, JAPŮ – Chytré kaše, Country life, Dr. Oetker, Bonavita, Damodara, Emco, GreenApotheke, LeGracie, Natural Jihlava, NATU… a další.

Vyjmenovala jsem i tu vaši oblíbenou značku?

1. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE CEREÁLNÍ ZÁKLAD

Na úvod jen odskočím od těch instantních kaších – obecně nejlepší je jíst celá obilná zrna (co nejméně zpracovaná), pro snadné trávení a jejich přípravu je nejlepší zrno nechat nakvasit. Tedy několikrát propláchnout, zalít vodou v uzavřené nádobě a počkat si dva tři dny (můžeme obměňovat vodu). Zrno změkne a začne mít specifickou vůni pro kvas.

Takto probuzené zrno je plné života, energie, enzymů, nutričních látek a je „raw“. Tato příprava je vhodná například pro oves s pohankou (2:1).

Takto připravená obilovina se může rozmixovat ve vodě na kaši nebo nechat, jak je a smíchat se sušeným ovocem nebo kompotem (dle makrobiotiky není vhodné jíst čerstvé ovoce s obilovinou, ale komu se tráví čerstvé ovoce s obilovinou dobře, tak ať si ho klidně dá).

A teď k těm instantním! Ono pro ně platí celkem jednoduché pravidlo, pokud chcete nejen rychlou, ale i zdraví prospěšnou snídani, tak hledejte takové složení, které je z co nejméně průmyslově zpracovaných surovin. Co je tím myšleno? Určitě znáte extrudované kaše – jsou to hlavně: rýžové, amarantové, jáhlové, pohankové, špaldové a kukuřičné.

Extruze je velice „násilný“ proces, kdy zrno „bouchne“ za vysokého tlaku a teploty, dále se mele na nám známou jemnou krupičku, kterou stačí zalít horkou vodou. O extruzi jsem si hledala více informací, zde totiž narážím na tvrzení výrobců těchto kaší, že obilovina si ponechává své nutriční hodnoty a je dobře stravitelná.

Budete mít zájem:  Léčba Hpv U Žen?

Našla jsem ale odborné články, které tvrdí opak a mluví o extruzi jako o znehodnocujícím procesu. Odborníci na zdravou výživu mi to také potvrdili a zařazují extrudované výrobky do skupiny „občas je jíst neublíží, ale pravidelná konzumace není prospěšná.“ Extrudované kaše mají vysoký glykemický index a i z tohoto pohledu nejsou vhodnou potravinou.

Z toho tedy plyne vybírat si takové instantní kaše, které obsahují vločky (napařené rozválcované zrno, méně „násilný“ proces). Z běžně dostupných vloček máme stále na výběr ovesné, špaldové, žitné, ječné, jáhlové a pohankové. Z těchto vloček jsou „nejrychlejší“ právě vločky ovesné a pohankové, které jsou po zalití horkou vodou během pár minut pěkně měkké, ostatní je dobré na minutku, dvě, povařit anebo si počkat po zalití horkou vodou trochu déle (7–10 minut).

Extruze další info http://www.jimejinak.cz/jsou-instantni-kase-extrudaty-zdrave/

Extrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!

Buďte něžní na své obiloviny… a ony budou něžné k vám

V některých kaších bývá i kukuřičný nebo bramborový škrob. Tyto přísady slouží k větší „kašovatosti“. Osobně se vyhýbám kaším s přidaným škrobem, přijde mi to jako zbytečná a levná surovina, která dělá dojem „za málo peněz (nákladů výrobce), hodně parády.

“ Celozrnné mouky, které nabobtnají v horé vodě nejsou v kaších nijak na závadu. Naopak, kombinace více druhů obilovin je vhodná (obiloviny obsahují různé druhy aminokyselin, ze kterých si naše tělo poskládá bílkoviny).

Závěrem – raději instantní kaše z vloček než extrudované.

2. KDE NENÍ OVOCE, JE CUKR

Na začátku je důležité si uvědomit, co od kaše s ovocem očekáváte a kolik ovoce v ní vlastně chcete. Podle toho se dá totiž také vybírat z opravdu velice rozdílné nabídky na trhu. Pokud hledáte kaše s opravdu malým množstvím ovoce 2-6,3 % a zato s dávkou cukru, tak sáhněte po těch nejlevnějších směsí.

Pokud chcete přeci jen trochu více ovoce 6-8 % a máte rádi glukózový či fruktózový sirup, tak oceníte výrobky, které se mnohdy pohybují kolem 10 – 15 Kč. Jsou výrobci, kteří vás potěší 10-15 % ovoce a doslazením třtinovým nebo kokosovým cukrem. Podobné složení najdete ve většině kaší. Jak je vidět, jsme mlsný národ a prostě potřebujeme kaše sladké.

Schválně se pečlivě začtěte do složení té vaší oblíbené kaše. Kdo hledá kaše bez přidaného cukru a za to s pořádnou dávkou ovoce, které svoji „práci“ osladit a ochutit udělá znamenitě díky zastoupení kolem 28 %, tak ocení Chytré kaše od JAPŮ.

Tyto kaše mají vysoký podíl ovoce, a proto nejsou potřeba být jinak dále doslazované, a to je dělá jedinečné na našem trhu.
Kromě obsahu ovoce je důležitá i forma. Tedy to, zda je ovoce proslazované, proolejované, sířené a smícháno s rýžovou moukou.

Doslazení ovoce zvýrazňuje chuť (pokud tomu nepomohou ještě aromata), pomáhá s konzervací a zlevňuje surovinu, protože cukr je levnější než ovoce, to samé platí i pro přidávání oleje. Olej pomáhá s konzervací a měkkostí ovoce, ale také takové ovoce výrobci pěkně zlevňuje.

Síření ovoce se dělá hlavně pro uchování původní barvy, což nám v kaši může být jedno. Vzhledem k potřebnému omezování potravinářské chemie v našem jídelníčku bychom se měli vyhýbat barevnému sířenému ovoci a hledat jeho hnědé nesířené kolegy. Zmiňované Chytré kaše od JAPŮ zaručují výběr neproslazovaného, nesířeného a nearomatizovaného ovoce.

3. PŘÍ-CHUTĚ

Jak jsem již zmínila v předchozím odstavci, tam kde není ovoce, je přidaný cukr v různé formě. Pokud se chceme bavit o zdravém životní stylu, tak bychom se cukru a glukózo-fruktózovému sirupu měli vyhýbat. Příjem cukru je prostě nejlepší přímo z ovoce, kdy ovoce dodává vitamíny a minerály potřebné na trávení cukrů, tělo tedy nemusí brát ze zásob.

Jsou i jiné chutě než jen sladká, tvořit chutě jídel nám už od pradávna pomáhá různé koření a bylinky. Jedli jste už někdy kaši s badyánem, levandulí nebo třeba s kari koření? I takové příchutě najdete ve výrobcích od JAPŮ.
Žijeme v 21. století, že jo, nepletu se?! Tak se pojďme přestat cpát sušeným mlékem, jogurtem a syrovátkou.

Tyto produkty s sebou nesou velice negativní dopad na naše životní prostředí, které v dnešní době musíme chránit jako nikdy dříve. Díky vysoké poptávce po mléčných produktech jsme z radostných a cítících kraviček – maminek telátek, udělali smutné stroje na mléko, které bereme těm jejich milovaným telátkům.

Je nejvyšší čas z toho přístupu udělat minulost a zaměřit se na radostnější mléka jako je třeba ovesné nebo makové v jejich čerstvé formě. Pro vaše čisté svědomí a dobrý pocit doporučuji nekupovat kaše s mléčnými produkty.
Často bývají v instantních kaší také různé mléčné produkty, které jsou vysoce průmyslově zpracované a nemají žádný příznivý dopad na naše zdraví.

Sušeným mlékům, jogurtům, syrovátce je potřeba se vyhýbat a to nejen z pohledu našeho zdraví, ale i z pohledu negativních dopadu mléčných výrobků na životní prostředí.

Tam, kde nejsou opravdové složky, jsou aromata, to dává rozum, ne? Pokud nechcete jíst opravdové jídlo, hledejte ve složení přídavky aromat a užijte si to ošálení smyslů. Hledáte-li reálné chutě reálných surovin, vyhněte se kaším s aromaty – ať už jsou přírodní nebo ne, je to prostě klam.

4. OBAL

Jíte kaše pravidelně? Pokud je jíte minimálně a je to spíš taková „záchrana“ když jste moc brzo nebo déle v práci, tak vám určitě vyhovují jednoporcová balení například. Pokud je ale jíte třeba 3–5 týdně, tak vám mnohem více přijdou vhod větší balení.

Větší balení nabízí JAPŮ – Chytré kaše, v nabídce je 400 g balení na 6 porcí, nebo 1 kg balení, kde je porcí 15. Výhodou takového balení je i to, že si velikost porce přizpůsobí každý sám podle chuti a hladu.
Jednoporcovky – proč si to s nimi 2x rozmyslet?
Ano, je tu ten environmentální přístup.

Máte přeci rádi přírodu, nebo ne? Nikdy vás neštvaly hory odpadků nebo třeba poletující sáčky krajinou? S každým jednorázovým obalem mrháte stromy (papírová složka) a prehistorickými rostlinami a živočichy (plastová část z ropy), k tomu uhlíková stopa dopravy a neefektivnost nadměrných obalů je pro nás špatnou vizitkou. Jednoporcový obal málo kdy najde další využití v domácnosti abychom s dobrým pocitem prodloužili jeho životnost.
Větší balení
Větší balení neznamená papírovou krabičku a v ní 5 jednoporcových sáčků. Pokud jsme se shodli, že máme rádi přírodu, tak bychom se měli snažit ji co nejméně zatěžovat, a to děláme právě už tou volbou produktů.

Shrnutí – pokud jíte kaše pravidelně, vybírejte si větší balení, které neobsahuje jednoporcová sáčky. Obal by měl být z co nejméně druhů materiálů, neměl by být nadměrný vůči svému obsahu, ideálně znovuzaviratelný a vhodný pro další použití v domácnosti. Těmto zásadám odpovídají obaly Chytrých kaší od JAPŮ.

Závěrem
Instantní kaše nemají být jen prázdné kalorie z extrudovaných obilovin a cukru, ale výživná nakopávka a povzbuzení do nového dne z opravdových surovin. Čtěte složení a nejděte jen po sladké chuti, hledejte pestrost a srozumitelné složení. To vše v praktickém obalu, který není nadměrný vůči obsahu.

S chutí
Jani Půlpánová
Environmentalistka, výrobce Chytrých kaší, lektorka Power jógy

www.envirostyl.cz www.japu.cz

Instantní kaše. Ano, či ne? Instantní kaše. Ano, či ne?

Ovesná kaše – dobrá snídaně, nebo největší omyl?

Instantní kaše. Ano, či ne? 19. 04. 2017 Přečteno: 19570x

Ovesná kaše je dlouhodobě oblíbenou snídaní či svačinou mezi příznivci zdravé stravy i pohybu a hubnutí. Před nedávnou dobou však vznikla poněkud bouřlivá diskuze, která společnost rozdělila na zastánce ovesné kaše a na její odpůrce. Podle druhého tábora konzumace ovesné kaše způsobuje zvyšování hladiny cukru a inzulínu, snižuje mozkovou činnost či koncentrace a podporuje pocit hladu. Je tomu opravdu tak? Je ovesná kaše dobrou snídaní, nebo velkým omylem, který v oblasti fitness výživy přetrvává po řadu let?

Složení ovesné kaše

Abychom se mohli pustit do hledání pravdy, musíme si nejprve říci něco o složení ovesné kaše. Základem pro přípravu ovesné kaše jsou ovesné vločky, což jsou rozdrcené ovesné zrna.

Ovesné vložky se skládají se z 67 % sacharidů, 15 % bílkovin, 7 % tuku, zbytek tvoří vláknina. Obsahují mnoho minerálních látek včetně vzácného křemíku.

Ovesné vločky jsou lehce stravitelné, obsahují poměrně velké množství snadno rozpustné vlákniny a jsou známé svou schopností snižování krevního tlaku.

Je třeba říci, že ovesná kaše může mít různou podobu.

Kaše se zpravidla vaří v kravském či rostlinném mléce nebo zdravěji ve vodě, často se doslazuje a doplňuje dalšími ingrediencemi – skořicí, medem, třtinovým cukrem, kousky čerstvého či sušeného ovoce.

S potřebou připravit snídani v co nejkratším čase jsou na trhu nejrůznější instantní ovesné kaše, které stačí zalít horkým mlékem či vodou, promíchat a konzumovat.

Pozor na instantní ovesné kaše

U průmyslově vyráběných produktů, jako jsou instantní ovesné kaše, je třeba být na pozoru. Jednotlivé instantní ovesné kaše se totiž výrazně liší obsahem cukru a dalších přidaných látek.

Pokud se snažíte zhubnout a řídit se pravidly sportovní výživy, jednoduché cukry byste měli pokud možno vynechávat.

Většina instantních ovesných kaší bývá doslazována, navíc často obsahuje přidané látky, které zajistí dlouhou trvanlivost, stálost a rychlost rozpouštění.

Jednoduchost a rychlost přípravy je tak daní za ne příliš vhodné nutriční hodnoty, které při snaze o zdravou stravu nepotěší. Proto raději věnujte pár minut přípravě ovesné kaše z ovesných vloček, vždy budete jasně obeznámeni s obsahem a navíc budete moci výslednou kaši variovat podle aktuální chuti a požadavkům na nutriční hodnoty.

Ovesnou kaši raději na svačinu

Ovesná kaše je bohatá na sacharidy, za to obsahuje poměrně malé množství tuků a bílkovin. Úkolem snídaně je dodat dostatečné množství energie na první část dopoledne, zasytit a nastartovat.

Přísunem sacharidů (i když se jedná o polysacharidy) dodáme energie dostatek, ale díky malému obsahu bílkovin se budeme brzy cítit opět hladoví.

Mnozí nutriční poradci proto doporučují konzumovat ovesnou kaši nikoliv na snídani, nýbrž na svačinu mezi snídaní a obědem.

Osoby, které vstávají v brzkých ranních hodinách, však z hlediska zdravé stravy potřebují konzumovat lehký pokrm, z tohoto důvodu je ovesná kaše vhodnou volbou. Nezapomínejte však dodat tělu dostatečné množství bílkovin i v dopoledních hodinách, váš jídelníček by, v případě, že se nestravujete dle zásad veganské stravy, měl obsahovat mléčné produkty, šunku, sýr či vejce.

Budete mít zájem:  Kvasinky V Ústech Léčba?

Největší mýty o ovesné kaši

V poslední době se rozšiřují mnohé mýty o ovesné kaši, které jednoznačně hrají proti ní. Díky těmto mýtům by se mohlo zdát, že ovesná kaše je naprosto nevhodným pokrmem sportovní výživy. Většinou se však jedná o omyly či polopravdy, pojďme si proto některé z nich blíže objasnit.

Ovesná kaše zvyšuje hladinu cukru a inzulinu

To, že se po konzumaci ovesné kaše zvýší hladina cukru v krvi a také hladina inzulinu, je skutečně pravda. Nemůže za to však ovesná kaše jako taková, nýbrž obsažené sacharidy. Zvýšení cukru je přirozenou vlastností všech sacharidů, je to naprosto normální.

Pokud bychom tomuto jevu chtěli zamezit, museli bychom přestat konzumovat veškeré sacharidy, a to rozhodně nedoporučujeme. Sacharidy jsou zdrojem energie a dlouhodobé vynechávání sice vede k úbytku na váze, při dlouhodobém stavu ketózy však může dojít k mnoha problémům.

Ovesné vločky navíc obsahují komplexní sacharidy, které se vstřebávají postupně.

Ovesná kaše neobsahuje bílkoviny a tuky

Samozřejmě jde o snadno vyvratitelný omyl. Ačkoliv potřebujeme dodat během dne tělu mnohem více bílkovin, než kolik jich v ovesné kaši je, jejich obsah nelze popřít. Jak jsme uvedli, ovesné vločky obsahují 15 % bílkovin a 7 % tuků. Kaše navíc obsahuje zpravidla další ingredience, které obsah zvýší, ať už jde o tvaroh, mléko, kefír, oříšky apod.

Ovesná kaše má negativní vliv na psychiku

Tento mýtus vychází z výsledků některých výzkumů, podle kterých se glukóza, vzniklá rozložením cukru, podílí na špatném psychickém stavu, poruše pozornosti či soustředění.

Na základě takového tvrzení bychom museli ve sportovní výživě opět vynechat veškeré cukry a sacharidy.

Tvůrce mýtu však zapomněl poznamenat, že glukóza je v podstatě jediným zdrojem energie pro mozek a její příjem je tak pro správnou mozkovou činnost nezbytný. Samozřejmě v rozumné míře.

Ovesná kaše obsahuje lepek

Ovesné vločky opravdu lepek obsahují, ovšem ve srovnání s pšenicí je obsah lepku v ovsu minimální.

Osoby, které trpí celiakií a malé procentu lepku tolerují, konzumují ovesnou kaši bez jakýchkoliv problémů.

U vážných forem celiakie může konzumace ovesných vloček způsobit alergickou reakci, na trhu jsou však k dispozici i zcela bezlepkové ovesné vločky, které tento problém řeší.

Ovesná kaše má i v moderní sportovní výživě své pevné místo a je vhodnou složkou zdravé stravy. Ačkoliv je vhodnější konzumovat kaši spíše na svačinu než na snídani, nejedná se o žádný omyl či zlo. Rozhodně ale doporučujeme vyhýbat se instantním kaším a naopak se připravit svou vlastní.

Místo mléka můžete použít i kefír či tvaroh nebo naopak použít pouze vodu a přidat kousky ovoce a nejrůznějších oříšků i semínek. Zajímavé je přislazení datlovým sirupem nebo například rozmačkaným banánem. Svůj jídelníček vždy sestavujte jako celek a nezapomínejte na další důležité složky sportovní výživy.

Skutečně chcete smazat komentář?

Obtížnost A: Velmi lehký terén, řetězy slouží jen k pocitu bezpečí. Jejich použití často není vůbec nutné.  Obtížnost B: Obtížněj… Rychlost, odvaha, technická preciznost, fyzická zdatnost. To jsou základní předpoklady úspěšného závodníka MTB. Během závodů sjíždí závodníci trasu z… Mnoho lidí nedělá rozdíly mezi skydivingem a obyčejným seskokem s padákem. Představují si letadlo vysoko nad zemí, ze kterého seskočí. Chvilku si… Jízda na nafukovacích člunech je vzhledem k použitému materiálu poměrně novodobou sportovní aktivitou. Poprvé se ve větší míře začaly gumové… Na našem evropském kontinentu se běhání ve vodě poprvé objevilo zhruba před třiceti lety. Průkopníkem v tomto sportu byl americký trenér atletů Glenn… Jak samotný název napovídá, indiánský běh opravdu vzniknul nejprve mezi indiány. Tento název je tedy pouze odvozen od způsobu přepravování těchto… V běhu je důležitá přirozenost, držte hlavu zpříma nebo jen mírně pokrčenou a tělo mějte narovnané. Ramena držte uvolněně a pažemi pohybujte podél… Běh patří mezi nejméně náročné sporty, alespoň co se vybavení týče. Bez čeho se rozhodně neobejdete a jak co nejefektivněji začít? Kvalitní boty… MMA je zkratka pro Mixed Martial Arts, což v překladu do češtiny znamená smíšená bojová umění. Někdy je tento sport nazývaný i jako boj v kleci, probíhá totiž v oplocené aréně. MMA je obecně považovaný za jeden… Název aikido není náhodným označením pro nějaký sport či bojovou techniku. Je nositelem poselství: Ai – harmonie, Ki – energie, Do – cesta. Volně… Klidně oboje. Částečně je cvičení čchi kung o pomalém cvičení, soustředění a tělesném vnímání všech svalů a kloubů, ale také o soustředění mysli a… O tomto umění se říká, že je nejrozsáhlejším bojovým systémem i nejpropracovanějším systémem všech dob, jelikož obsahuje osmnáct schopností, které ve… Strollering je cvičení určené pro všechny ženy a muže na mateřské a rodičovské dovolené, kteří chtějí být na aktivní a sportovat i během péče o… Nejdůležitější je poslouchat své tělo a nenutit se zbytečně do žádných aktivit. Sport v těhotenství je nutné přizpůsobit nejen vaší kondici, ale i… Těhotenství je období, které s sebou nese radostné očekávání i určitá omezení. Na adrenalinové sporty budete muset na chvíli zapomenout, ale můžete… Pro mnoho rodičů, kteří praktikují jógu již před narozením dítěte, je pokračování s jógou po příchodu nového člena rodiny naprosto… Cvičení doma je jednou z cest, jak se v současné době koronavirové pandemie a uzavřených sportovišť věnovat pohybu. Ne všem ale domácí cvičení vyhovuje. Udržet si motivaci, bývá často při cvičení v domácích pod… Pět Tibeťanů je soubor cviků, který navrací ztracené mládí. Tuto pohybovou aktivitu údajně provádí v pravidelných intervalech tibetští mniši. Tak si udržují fyzickou vitalitu a duševní svěžest. Chcete se taktéž… Jak začít cvičit? Možná vaše věčná otázka nebo jen novoroční předsevzetí. Faktem je, že cvičení nás udržuje v kondici, pomůže zhubnout a vyplavují se díky němu hormony štěstí. Je nezbytné pro udržení dobrého zd… Cvičení podle Mojžíšové je sestava speciálních cviků, jež mohou utišit bolesti hlavy, premenstruační syndrom či srovnat nepravidelnost menstruačního cyklu. Metoda cvičení podle Mojžíšové se sice zrodila už před… Trampolína začíná být velkým hitem. Cvičení na trampolíně má spoustu předností. Je zábavné, užijete si spoustu legrace, tuky mizí … V západním světě zažívá v současnosti jóga svůj vrchol. Za posledních 70 let vzniklo obrovské množství druhů jógy – bikram jóga, ananda jóga,… Mladý a nadaný Američan Mike Hartwick je tím, kterému se v hlavě poprvé zrodila myšlenka surfování mimo oceán. Tento muž je zakladatelem velmi… Možná se vám bude zdát, že podvodní hokej je poměrně mladým sportem, ale opak je pravdou. Tato nezvyklá pohybová aktivita má velice dlouhou historii.… Skijöring si oblíbí všichni milovníci akčních zimních sportů. Kromě toho u takové aktivity skvěle zabavíte i svého čtyřnohého mazlíčka. A oč se vlastně jedná? Jde v podstatě o běžkování, přičemž kupředu vás táh… Pokud obujete slušné boty, nasadíte batoh na záda a skutečně vyrazíte na svou první pěší túru, spatříte v ní jednoznačně neskutečnou krásu a… Hubnutí Inline bruslení je výborný pomocník, pokud chceme zhubnout nadbytečná kila. Navíc zábavnou formou. Tempo, intenzita a doba inline bruslení… Jedná se poměrně mladou disciplínu, která se k nám dostala až v roce 2000. Je to orientační závod, kdy absolvujete určitou trasu s… Akrojóga je založena na fyzickém cvičení ve dvojici – kombinuje různé jógové a akrobatické techniky. Díky ní se můžete krásně prot… Svůj původ má kalisthenika už ve starověku, kde byla spojována především s krásou a sílou. Cvičící stroje a činky se začaly rozvíjet až kolem roku… Cvičení nemusí být jen namáhavá dřina, u které sotva popadáme dech. Pilates je známá a právem oblíbená cvičící technika, při které jde o celkovou… Nejenom záda a páteř drží trup pohromadě. Důležité jsou všechny svaly, které se v trupu nachází. Hrudník, pánevní dno a stejně tak i břicho. Když… zvyšuje pohyblivost zlepšuje pružnost svalů zvyšuje sportovní výkon rozvíjí pohybové schopnosti urychluje regeneraci svalů Jak správně dělat… Regenerace svalů po sportu se nesmí podceňovat! Svaly se netvoří při výkonu, při běhu – ale až poté. Půjdeme si zacvičit, zaběhat – ale to… Ať už podáváte jakékoliv sportovní výkony, regenerace je nutná. A je jedno, jestli jste uběhli pár kilometrů nebo půlmaraton, jestli jste si vyjeli… Slovo strečink pochází z anglického výrazu stretch – napínání, roztažení. Jedná se o sérii cviků na protažení jednotlivých partií. Tím dochází k… Pozitivní vliv na sportovní výkon Výzkumy dokazují, že při sportování bez hudby vydržíme méně minut než s hudbou. Hudba zvyšuje schopnost se… Redcord je metoda, která využívá speciálních popruhů k zavěšení částí vašeho těla. Laicky to lze popsat, jako byste leželi ve vzduchu. Popruhy… Obruč jako zábavná pomůcka byla patentována v Americe v roce 1958 a od té doby se pravidelně vrací do našich životů. A není divu, vždyť tento… Oblast fitness a posilování zažívá již řadu let nárůst zájmu i v amatérské oblasti. Proto se výrobci fitness zařízení a pomůcek snaží produkty… Skvělý spalovač tuků, pomocník a nástroj k nastartování našeho metabolismu je pohyb. Důležitá je jeho pravidelnost, stačí zařadit i každodenní chůzi… A aby bylo jasno, bavíme se tu o dvou kopřivách, které seženete pod těmito latinskými názvy, oba po rozemnutí nádherně kafrově voní: Lectranthus… Dnešní svět je zrychlený, věčně nestíháme a na konci dne zjistíme, že jsme se ani pořádně nenajedli. Pokud je i tohle váš problém, krabičková dieta… V posledních letech se u nás v Česku ve fitness světě rozmohl velký trend. Jsou jimi ořechová másla. Proč? Mají totiž unikátní slo…

Budete mít zájem:  Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Diskuze Instantní kaše, ano či ne?

Ahoj maminky. Nedávno jsem se bavila s jednou známou, která mě šíleně
vyděsila s tím, že kupovane instantní kaše jsou hnus plný chemie. Já od
doby zavedení kaše na noc dávám jen kupovane.

Jikdy jsem ani nezkusila
vařené doma, obávám se, že mi to malá nebude chtít, ale můžu zkusit.

Myslíte, že kupovane jsou opravdu tak hrozne? Obědy vařím, presnidavky
ovocné jak kdy, ale malá chce taky spíš ty kupovane.

Malé je 10,5měs.

Velikost písma:

@Erkata asi takhle –
koupila jsem je teď, na dovolenou a na dobu, kdy nejsme doma a nemůžu kaši
uvařit, a jako nic moc.. je to humus. Ale kluk přežil, aji si pomlaskal čti složení, záleží, jakou koupíš.

Tak jedovatý nejsou..výrobky pro děti do 3 let musí splnit dost
požadavků. vybírej bez cukru. nebo zkus domácí, jsou levnější.

Tak samozřejmě že instantní kaši kterou zaleješ pouze horkou vodu a je
hotovo, tak logicky je potřeba nějaký chemický proces aby to takto šlo
udělat, já dětské instantní kaše vůbec nekupovala, tam je šíleně moc
cukru, radši jsem šla do zdravé výživy a koupila instantní kaši od Nominy
a dochutila ovocem. A období kdy z doma vařeného přesedlala na skleničky
a pak zase zpět jsme taky měli. Ono to chce trošku selského rozumu a
nadhledu. Jinak takovou jáhlovou, nebo rýžovou kaši by ti mohla
papat krásně

@Pipet píše:
Tak si přečti složení…

  • @Erkata no můj selský
    rozum mi říká, že výrobky pro děti do 3let jsou extra kontrolovaný a
    důvěřuju jim
  • nedávno v dTestu vyšel test příkrmů pro nejmenší a VŠICHNI výrobci
    prošli skvěle a toho čeho se bojí každý rodič (pesticidy, éčka, barviva
    a já nevím co ještě) vyšly hluboko pod normou danou v ČR, naopak
    zakoupená zelenina v obchodě a na farmářských trzích až 3× překročila
    hodnoty povolené v ČR
  • pokud nemám zahrádku a sama si nevypěstuju vlastní tak cizí nevěřím a
    minimálně do roku života dítěte budu používat kupovanou

Složení pochopitelně čtu a kupují nestle ochucene a Hipp na dobrou noc.
Jiné jsem zatím nekoupila.
@Conulka stotoznuji se
s Tvým příspěvkem.
Jen ta známá mi vtloukla do hlavy, že ji dávám jedy. Což ve složení
samozřejmě není.

@Erkata já taky
bezhlavě nedůvěřuji tomu co je psáno, ale právě mě uklidnil ten dTest,
akorát ho vydali před tím než jsme najeli na příkrmy, tak mé srdíčko
zaplesalo a jedu v tomto režimu a nikdo mě z něho nevykolejí a hlavně je
to strašně pohodlné otevřít skleničku

@Erkata instantní
záleží v jakém slova smyslu…já používám
Nominalkaše, jsou vlastně taky instantní, ale žádnou
chemii neobsahují..

je to jen dobře namleté obilí různého druhu (dle
zvolené kaše) je to zdravé, rychle připravené, prakticky jako domácí malá to jí bez ničeho, ani nesladím, nic tam
nepřidávám, chutnají jí všechny druhy

@aleba píše:
Co je tam tak hroznýho? Instatní rýže + umělé mléko + ovoce, případně
cukr, ale existuje spousta kaší bez cukru

Já nevím, co tam je hrozného, nikdy jsem to nekoupila… jen mi ji pro
malého dali v nemocnici a nechutnala mi. Ani jemu.
A snad zakladatelka umí číst a srovnat si, jestli ty věci dítěti chce
dávat, nebo nechce.

Jinak jsem taky kupovala Nomina kaše.

@Pipet píše:
Já nevím, co tam je hrozného, nikdy jsem to nekoupila… jen mi ji pro
malého dali v nemocnici a nechutnala mi. Ani jemu.

A snad zakladatelka umí číst a srovnat si, jestli ty věci dítěti chce
dávat, nebo nechce.Jinak jsem taky kupovala Nomina kaše.

No já to právě už slyšela víckrát, že kupované dětské kaše jsou
humus. Ale právě to nechápu proč – sem tam nějaká obsahuje vanilin, což
je umělina. Ale jinak pokud smíchám Nominu s UM (když dítě jinak moc
mléka nemá, tak jí chci dělat kaše mléčné) tak výsledek je prakticky
stejný
Jinak u nás jede od Nestlé banánová…

Také jsem kupovala Nomina kaše nebo Babylove, Alnaturu z DM. Bez cukru,
neochucené. Dělala jsem je jen z vody a ochucovala přesnídávkou. Pak jsem
ještě případně dokojila 

Nezdravosti ve zdravé výživě – PharmDr. Margit Slimáková

Na šíření osvěty, informací a aktuálních poznatků o zdravém jídle mají svůj ohromný podíl nejen alternativci a foodbloggeři, ale také farmářské trhy a prodejny zdravé výživy. Mnozí z nadšenců předběhli nejednoho výživového a lékařského experta. Zatímco odborníci živili protitukovou hysterii, praktici z terénu doporučovali jíst nejkvalitnější potraviny a vyhýbat se vysoce průmyslově upravovaným produktům, zbytečným aditivům a reziduím agrochemikálií. A měli pravdu.

Dnes už i většina odborníků doporučuje upřednostňovat skutečné potraviny. Třeba v Brazílii mají dokonce státní výživová doporučení postavená na kvalitě potravin.

Pionýrům, kteří u nás roky před dnešní módní vlnou propagovali skutečné potraviny, patří dík. Ale pozor, neznamená to, že vše, co se označuje jako zdravé a co najdete na pultech v obchodě se zdravou výživou, skutečně prospívá.

V mnoha prodejnách nacházím i produkty, které bych si nikdy nekoupila – a nedoporučuji to ani vám.

Konkrétní maskované nezdravé potraviny

Kterým „zdravým produktům“ bychom se měli obloukem vyhýbat? Uvítám, když můj seznam doplníte o nezdravé potraviny, které jste v prodejnách zdravé výživy našli.

  • Extrudáty jsou nejrůznější obiloviny zpracované za použití vysokých teplot a tlaku, mohou mít například podobu křehkých plátků. Preferují je hubnoucí lidé, kterým je jako dietní produkty doporučují výživoví poradci. Jsou totiž lehoučké. Že mají vysoký glykemický index, jsou obvykle naprosto nechutné a v podstatě nemají výživovou hodnotu, mnoho poradců vůbec neřeší. V podobě nejrůznějších křupek a instantních kaší jsou extrudáty oblíbené i u některých maminek. Tělu dodávají jen cukry. Obzvláště pro lidi s cukrovkou nebo s nadváhou by měly být naprosté tabu.
  • Sójové produkty mohou být jogurty, různé dezerty, mouka a proteinové izoláty. Posledně jmenované obvykle najdeme v produktech pro vegetariány a vegany od zmrzlin až po salámy. Sójové produkty jsou až na vzácné výjimky těžce stravitelné a přinášejí spíše rizika než zdravotní profit. Jinak je to v případě fermentované sóji, která našemu zdraví prospívá a která může mít podobu kvalitní miso pasty, tradiční sójové omáčky nebo sýrů tempeh a natto.
  • Sušená mléka mohou podle výsledků analýz Vysoké školy chemicko-technologické obsahovat rekordní množství trans tuků. Závěry sledování VŠCHT zní: „Analýzy sušených sójových nápojů jsme dělali letos, a to již potřetí. Zajíc byl vždy nejhorší z pohledu obsahu trans kyselin z celkových mastných kyselin. Letos jsme analyzovali Zajíc natura (42,7 % TFA), Zajíc plus (33,75 % TFA), Zajíc smetana 36,95 % TFA a Zajíc vláknina (35,27 % TFA), což jsou velmi vysoké obsahy, které se v jiných potravinách již nevyskytují.“ Produkt není ani bez trans tuků nic prospěšného, jde jen o směs škrobu a tuku s velmi malým množstvím extraktu ze sójových bobů. Ještě doplňuji, že obsah trans tuků dnes není na obale uváděn, zákazník tak nemá šanci se o něm dozvědět. Při nákupu skutečných základních potravin se však trans tukům pohodově vyhneme.
  • Rostliná mléka jsou nápoje připravované z vody, obilovin, ořechů a semínek. Teoreticky potraviny, které jde jen doporučovat. Problémem průmyslově připravovaných rostlnných mlék je, že ve skutečnosti skoro nic z toho prospěšného neobsahují a naopak jsou zbytečně obohacována o cukry a aditiva, které už určitě doporučovat nebudu. Na trhu jsou i mléka s homeopatickou přítomností hlavní složky, jako třeba mandlové mléko značky Alpro, ve kterím najdete pouhé 2% mandlí.
  • Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent zdraví škodlivé fruktózy.
  • Sladkosti slazené agávovým sirupem nebo přímo fruktózou, jako třeba některé rakytníkové bonbony, nejsou zdraví prospěšné. Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence, významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku obezity, cukrovky 2. typu, nemocí srdce a metabolického syndromu.
  • Vysoce průmyslově zpracované produkty, jako třeba mnohé bezlepkové pečicí směsi a bezlepkové produkty, jsou často koktejlem škrobů s hromadou aditiv a sacharidů. Přitom bezlepkové směsi jde udělat i zdravě, ze základních potravin bez kypřidel, fosforečnanů atd., jako třeba umí a nabízí PROBIO.
  • Müsli tyčinky jsou zpravidla různé zdroje cukrů slepené dalšími cukry. Výsledkem je produkt a vysokým glykemickým indexem se všemi jeho zdravotními riziky.

Proč jsou nezdravé potraviny v prodejnách zdravé výživy?

Křehké chlebíčky a další extrudáty vymyslel průmysl jako nabídku pro lidi, kteří drží diety nebo mají fobii z tuků. Prodejny je přebraly, protože dietní produkty jsou některými experty chybně propagovány jako zdravé. Ve skutečnosti neprospívají vůbec nikomu a jednoznačně je nedoporučuji.

Sušené sójové mléko a obecně produkty s ultra zpracovanou sójou jsou doporučované a konzumované mnoha striktními vegetariány, kteří chtějí jíst jako ostatní, a přitom dodržovat svoji výživovo-etickou restrikci.

Vegetariánská strava může pohodově zajišťovat zdraví, ale i ta by měla být postavena na základních skutečných potravinách. Konzumace vysoce zpracovaných napodobenin založených na sójových izolátech neprospívá.

Slávu fruktózy a agáve sirupu rozběhli lékaři doporučující diabetikům sladit fruktózou. Tento omyl přebrali neznalí propagátoři zdravé stravy, někteří z nich problém pořád ještě nechápou, případně neradi přiznávají vlastní omyl. Vysoce průmyslově zpracované potraviny ve zdravé výživě jsou nesmyslem.

Kde nakupovat?

Ve zdravých výživách pořád najdete spoustu prospěšných potravin. Pokud chcete to nejčerstvější, zkuste jít přímo ke zdroji. Nakupujte skutečné potraviny u jejich pěstitelů a chovatelů. Základní minimálně zpracované potraviny (jako je třeba kváskové pečivo nebo jogurty a sýry) kupujte u jejich lokálních výrobců.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector