Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek

Najít pod stromečkem kuchařskou knihu je snem každého fajnšmekra, který rád zkouší a zdokonaluje své kuchařské umění. Pokud někoho takového ve své okolí máte a chcete mu udělat radost, mrkněte na náš exkluzivní výběr roku 2016.

 Zmapovali jsme pro vás nabídky knih, které letos zamířily na prodejní pulty, a vybrali z té ohromné hromady svazků takové, které se podle nás hodně povedly.

Většinu z nich jsme prolistovali, pročetli a s mnohými autory i rozmlouvali, nechte se inspirovat.

Opravdové jídlo – Real Food Projects: 30 dovedností, 46 receptů, pěkně od nuly

autor: Kate Walsh

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Knihyomega

Ten, kdo nevěří potravinářskému průmyslu a nejraději si i základní suroviny vyrábí sám, tomu přijde vhod kniha Opravdové jídlo autorky Kate Walsh. Jde o příručku, která vás seznámí s třiceti základními kuchařskými dovednostmi a umožní vám získat opět vztah k tomu, co jíte.

I když nejste v kuchyni příliš kovaní, brzy budete umět stloukat máslo a mazat si ho na vlastnoručně upečený domácí chléb. Zvládnete si ugrilovat klobásy a připravit sezónní šťávy z ovoce. Krok za krokem vás autorka přesvědčí o tom, že domácí příprava jídla není těžká ani příliš náročná na čas.

Kniha je doplněna množstvím lákavých fotografií.

Doporučená cena: cca 500 Kč

Notes květinové kuchařky

autor: Jana Vlková

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Smartpress

Jana Vlková již v loňském roce vydala velmi populární Květinovou kuchařku, plnou barev a vůní, a hlavně receptů, v nichž nejlépe upotřebíte býlí z luk a zahrad. Naučí připravovat levandulový cukr, palačinky s maceškami nebo smrkový sirup proti nachlazení. Letos pak ke knize přibyl i Notes.

Použít ho můžete i samostatně, bez knihy, a to jak pro své osobní zápisky, tak i pro informaci, kde a kdy různé druhy květin a bylin sbírat a jak o ně pečovat.

Kapesní velikost, věrné ilustrace, řada krásných fotografií a naprosto přesných informací (letošní rok jsem sbírala jen podle Notesu) z něj dělá ten nejlepší vánoční dárek pro všechny kytkožrouty.

Cena: cca 170 Kč

Čtěte více: Kytkožrout se v zimě ukájí šnytlíkem z hypermarketu 

Nová biokuchařka Hanky Zemanové

autor: Hanka Zemanová

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Smartpress

Kniha, která měla být jen drobnou aktualizací jedenáct let starého výtisku Biokuchařky Hanky Zemanové, se „zvrtla“ v knihu zcela novou, kompletně přepracovanou. Za uplynulé roky se toho totiž tolik změnilo, že nešlo jen kapitoly upravit.

Nová biokuchařka si tak najde místo v knihovně i u toho, kdo má původní vydání. Nečekejte jen kuchařku plnou bio receptů, ale knihu plnou rozhovorů a nových poznatků v oblasti výživy.

Kniha je vhodná pro všechny, kteří si chtějí osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin, zdravém vaření, ale i v běžném každodenním vaření.

Tato kniha přináší klíče a jednoduché rady, jak se ve všem orientovat a nenechat se zmást obrovským množství informací, naučit se najít vlastní cestu a nebýt otrokem jakékoliv módy.

Cena: cca 480 Kč

Čtěte více: V mé nové biokuchařce se potkává tradiční medicína se selským rozumem, říká Hanka Zemanová

Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně

autor: Eva Francová

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Motto.cz

Třetí díl oblíbené Kuchařky ze Svatojánu znovu trhá rekordy v prodejnosti. Eva Francová ji opět doplnila svými linoryty, povídáním o přírodě, jejích zákonitostech, ale hlavně recepty. Pokud touto knihou doplníte Svatojánskou sérii, budete překvapeni, jak moc se autorka kuchařsky vyvíjí.

Vaří bez mléčných produktů, tedy bez mléka, sýrů, tvarohu, smetany, jogurtů a často se obejde i bez vajec. Novinkou je kapitola plná snadných lehkých omáček. Kniha Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně přijde vhod každému vegetariánovi, veganovi, ale i těm, kdo si rádi jídelníček odlehčí.

Cena: cca 300 Kč

Čtěte více: Jsem typický omáčkový Čech, říká autorka již třetí Kuchařky ze Svatojánu

Kuchařka Cukrfree

autor: Janina Černá

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Cukrfree

Prošla si bulimií i anorexií, nezvládala své chutě, hubla a tloustla, devadesát procent času trávila cvičením, myšlenkami na jídlo a na hubnutí, až konečně našla cestu z bludného kruhu, cestu bez cukru.

Je tři roky „cukrfree“ a své recepty už nesází jen na blog, ale naplnila jimi i knihu, do níž i sama nafotila nesmírně krásné fotografie. Jíst bez cukru není tak složité, jak se na první pohled může zdát, svědčí o tom sedmdesát receptů, mezi nimiž nechybí avokádová vajíčka, pizza bez mouky nebo skvělé dipy k masu – vše bez cukru.

Účelem této kuchařky není jen inspirace novými a pro některé i netradičními recepty a ingrediencemi. Je to hlavně důkaz toho, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, a to bez jakéhokoli omezování. Je to též důkaz toho, že i život bez cukru může být skutečně sladký. Není to dieta, je to životní styl.

Recepty v této knize jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové.

Cena: cca 300 Kč

Čtěte více: Jmenuji se Janina a jsem jednou pro vždy cukrfree

Outdoorová kuchařka

autor: Petra Pospěchová

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Smartpress

Každý tremp, horolezec i rodina, která podniká výpravu do Chorvatska, se už na příště nemusí obejít bez Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové. V knížce si každý najde něco, začátečníci se dozví, jak se připravit na první trek, jak cestu plánovat, jak si poradit s různými karamboly v horách.

Rodiče si s dětmi připraví jídlo s pomocí zábavných receptů, a je jedno, jestli mají malé děti nebo puberťáky. Lidé, kteří do hor už chodí, v kuchařce najdou inspiraci v méně známých kombinacích, surovinách a přípravě.

Oceníte jistě i historickou kapitolu, do níž kulinární expertka vybrala z knihovny horolezeckého svazu staré historky o tom, co všechno horolezci na horách jedli.

Cena: 260 Kč

Čtěte více: Díky pokroku máme lehčí batohy a jíme líp, říká autorka Outdoorové kuchařky

Lehká kuchyně

autor: Zdeněk Pohlreich

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek

Osmdesát sedm receptů pěkně roztříděných do sedmi kapitol vás po vánočních svátcích vrátí zpět do formy, anebo nastartují nový lehčí životní styl.

Zdeněk Pohlreich v knize Lehká kuchyně, která vychází ze stejnojmenného pořadu běžícího aktuálně v televizi, vaří lehce a zdravě a se zachováním toho, co autora na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji má rád – skvělé chuti a prezentace jídla.

Chcete umět snadné zeleninové koláče, vyzkoušet tofu v polévce, okusit hovězí jinak než v omáčce, třeba v salátu v červeným zelím, nebo dáte přednost marinovanému lososu s bulgurem? Pak je právě pro vás určena obsáhlá, více než dvousetstránková kniha Lehká kuchyně.

Cena: cca 400 Kč

Vánoční kuchařka pro dceru

Autor: Jana Florentýna Zatloukalová

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Jana Florentýna Zatloukalová

Letos se v knihkupectvích objevilo i druhé vydání Vánoční kuchařky pro dceru oblíbené autorky Jany Florentýny Zatloukalové.

Kniha, která se hodí zejména pro nováčky v kuchyni, pro dívky, které si letos budou užívat první samostatné Vánoce, první přípravy těsta, pečení i zápolení s kynutý těstem na vánočku. Aby bylo karambolů co nejméně, měly by mít k ruce tento vánoční almanach.

Druhé vydání Vánoční kuchařky pro dceru obsahuje přes osmdesát receptů, které vás provedou od svatého Martina až do Nového roku. Ukáže vám, jak si všechno zorganizovat, zachovat klid a ještě se přitom v kuchyni pobavit.

Budete mít zájem:  Slepé Střevo Příznaky U Dětí?

Cena: cca 300 Kč

Čtěte také: Florentýna: Armáda dobrých kuchařů u nás nevzniká

Moje pouliční kuchyně

Autor: Jennifer Joyceová

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Knihyomega

Pro všechny světoběžníky, kteří rádi zkoušejí nová jídla přímo na ulici, je určena Moje pouliční kuchyně.

Její autorka Jennifer Joyceová, foodstylistka a autorka mnoha receptů, ve své již desáté knize představuje jídla z dvaceti čtyř zemí světa, která si snadno a z čerstvých surovin můžete připravit i doma na vlastní plotně.

Svým přátelům a známým tak snadno přiblížíte chutě, které jste ve světě okusili. Mezi sto padesáti recepty nechybí peruánský ceviche, mexické tacos, americké burgery, indické kari, řecké souvlaki ani nudlové asijské polévky. Kniha je plná opravdu lákavých fotografií.

Cena: cca 500 Kč

Seriál Street food: jídlo na ulici

La Buchta

Autoři: Petra Frýdlová, Venny Hladik, Johana Pošová

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek
Autor: Smartpress

Pekaři i amatérští kuchtíci zbystřete, tohle je kniha, která z vás udělá krále všech cukrářů. Stačí se naučit jedno základní těsto a můžete každý týden ohromovat s novými buchtami.

Základem všech receptů je totiž jedno těsto, a přitom každá buchta, kterou podle této knihy vytvoříte, bude chutnat jinak, bude jinak vypadat, a hlavně bude všem chutnat. Díky obměnám, náplním a krémům půjde vždy o zcela nový a jedinečný výtvor.

Za kuchařskou knihou La Buchta stojí trio autorů společně s Jitkou Rákosníkovou, která napsala mimo jiné Kuchařku první republiky. Kvalita je tedy zaručena.

Cena: cca 400 Kč

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

Vzory dopisů Ježíškovi k vytištění zdarma na jednom místě. Inspirujte se!

  • Těšíte se na Vánoce?
  • Chystáte se s dětmi napsat dopis Ježíškovi a nevíte, jak to?
  • Máme pro vás skvělé vzory, které jednoduše vyplníte!

A pozor! Nezapomeňte ani na odpověď od Ježíška. (viz. níže)

Dopis pro Ježíška k vytisknutí

Pokud opravdu spěcháte, nebo se vám prostě nechce vymýšlet sáhodlouhý slohový útvar, máme pro vás jednoduché řešení.

Vytiskněte některý z našich vzorů a doplňte pouze dárky, po kterých toužíte. Malé děti je mohou také namalovat a uvidíte, že vás společné tvoření bude bavit.

Vyberte si jednoduchý černobílý dopis pro Ježíška k vytisknutí, nebo barevný dopis pro Ježíška:

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařekDopis pro Ježíška – vzor 1
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis Ježíškovi – vzor 2
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis pro Ježíška – vzor 3
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis Milý Ježíšku – vzor 4
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis Ježíškovi ke stažení – vzor 5
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis pro Ježíška – vzor 6
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis Ježíškovi k vytisknutí- vzor 7
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis pro Ježíška – vzor 8
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis pro Ježíška – vzor 9
Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek Dopis pro Ježíška – vzor 10
Dopis pro Ježíška – vzor 11
Dopis pro Ježíška – vzor 12
Dopis pro Ježíška – vzor 13

Co napsat do dopisu?

Vybrali jste vzor, ale nevíte, jak formulovat dopis? Dopis Ježíškovi nemusí být žádný dlouhý sloh.

Nejjednodušší je napsat (nebo nakreslit) přímo konkrétní dárky. Pokud se ale chcete rozepsat, inspirujte se některým z následujících textů:

Poznámka: Texty jsou psány v mužském rodě. Nezapomeňte přechýlit do ženského rodu, pokud dopis píše holčička.

Milý Ježíšku,celý rok jsem se snažil být hodný. Pomáhal jsem rodičům, pilně se učil ve škole a většinou dobrovolně jsem dělal domácí úkoly. Možná jsem trošku zlobil a někdy se mi nechtělo vstávat do školy. Taky jsem občas odmlouval rodičům, když mě něco fakt nebavilo. Ale i přesto jsem se moc snažil být hodný a myslím, že si nějaký ten pěkný dárek zasloužím. Potěší mě jakýkoliv, ale budu ještě raději, když mi přineseš některý z následujícího seznamu:

Díky a veselé Vánoce

Milý Ježíšku,myslím, že jsem byl po většinu roku hodný a poslušný, učil se ve škole a pomáhal doma. Jelikož se blíží Vánoce, chtěl bych tě poprosit o některý z dárků,

které si moc přeji. Jsou to:

Milý Ježíšku,rok se s rokem sešel a už jsou tu zase Vánoce. Moc se na ně těším. Hlavně na cukroví, které mám moc rád. A taky na dárečky, které si, myslím, zasloužím. Byl jsem moc hodný a budu i celý příští rok.

Přikládám seznam dárků, které si přeju.

Milý Ježíšku,celý rok jsem nezlobil,stromeček jsem ozdobil,cukroví jsme nespálil,i tatínek mě pochválil.Přines mi prosím dárečekpod náš krásný stromeček.Jestli si nevíš rady,

seznam přikládám tady:

Kam dopis poslat?

Máte dopis sepsaný? Můžete jej stočit do ruličky, ovázat pěknou stužkou a položit na parapet za okno. Do rána si jej Ježíšek určitě vyzvedne.

Můžete také poslat dopis poštou přímo na adresu Ježíškovy pošty. nebudete sami, každoročně sem přijde až na 100 000 dopisů!

Adresa Ježíškovy pošty:

Vánoční PoštaBoží Dar 1

362 62 Boží Dar

Dárek od Ježíška pro moji ženušku (nebo pro moji maličkost?)

27. 12. 2020 20:33:07

Že nosí Ježíšek dárky, to nejsou žádné báchorky. Vánoce jsou prostě něco víc a já na tom nechci měnit nic. Ale řekl jsem si, že jinak nemohu a Ježíškovi s jedním dárkem pro svou ženušku pomohu.

Jak vznikla tato úžasná kniha, kuchařka všech jedlíků?

Báječné recepty mé ženušky a k tomu trochu koření z veršíků.

*

  • *
  • Ženuško má oděná do arónie,
  • Tvé kuchařské umění, to je harmonie.
  • Ženuško má oděná do badyánu,
  • dobrotu máš každou chvíli nachystánu.
  • Ženuško má oděná do javoru,
  • dokážeš divy i s trochou zázvoru.
  • Ženuško má oděná do kmínu,
  • umíš vykouzlit dobroty k vínu.
  • Ženuško má oděná do máty,
  • já žasnu, když v kuchyni čaruješ ty.
  • Ženuško má oděná do marjánky,
  • umíš dělat báječné pomazánky.
  • Ženuško má oděná do meduňky,
  • útočíš celý den na mé chuťové buňky.
  • Ženuško má oděná do oregana,
  • umíš tvořit dobroty i pro vegana.
  • Ženuško má oděná do vůně pepře,
  • Tvé báječné jídlo si nikdo neodepře.
  • Ženuško má oděná do rakytníku,
  • Tvé chilli dobroty jsou slzy do kapesníku.
  • Ženuško má oděná do šalvěje,
  • uvařeno máš, než se člověk naděje.
  • Ženuško má oděná do tymiánu,
  • kouzlíš u sporáku, večer i po ránu.
  • *
  • Vězte lidé, že péct a vařit není žádná věda,
  • na fejsbůku vám pomůže nápověda.
  • Receptíky zdravého papání,
  • zdarma jsou tam k dostání.
  • *

Minulý rok jsem také něco napsal o vydání jedné zajímavé kuchařky: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=735235

Autor: Pavel Liprt | neděle 27.12.2020 20:33 | karma článku: 18.30 | přečteno: 1033x

Kuchařky, o které musíte napsat Ježíškovi: Nový Oliver či Deník Dity P

  • 14prosince   2015  /  06:00Pokud milujete vaření nebo jen hledáte nové recepty, kterými byste mohli překvapit rodinu, určitě byste měli pod stromečkem najít také nějakou pěknou kuchařku. I letos před Vánoci je z čeho vybírat, protože na pultech knihkupectví se v posledních týdnech vyrojily žhavé novinky plné lákavých receptů, které by si zasloužily stát se vaším letošním vánočním dárkem?
  • „Druhá kuchařka je rozhodně dospělejší,“ říká Dita Pecháčková o své druhé knize. Jak by taky ne, když se mezi těmito dvěma kuchařkami stačila vdát, otěhotnět a porodit syna. Není proto divu, že druhý deník je plný rodinných receptů, ve kterých si ty své oblíbené najde snad každý. Pokud byste se báli, že v kuchařce najdete jen složité recepty moderní gastronomie, měli byste strach zbytečně. Jedna z kapitol se totiž jmenuje Panelstory a autorka v ní vzpomíná na své dětství, které strávila v bytě panelového domu na pražském Jižním Městě. Z mnoha receptů, které do tohoto období života Dity P. spadají, se tak můžete těšit například na francouzské brambory nebo knedlík s vajíčky.

    Recept z knihy: Krémová česnečka

    • BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
    • * 5 palic česneku* 5 lžic olivového oleje* 6 lžic másla* 1 pórek, nakrájený najemno* 2 cibule, nasekané najemno* 5 lžic hladké mouky* 1 l drůbežího vývaru* 80 ml suchého sherry (nemusí být)* 215 ml smetany ke šlehání* 1 lžíce citronové šťávy* sůl* ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
    • * 2 lžíce nasekané pažitky
    • POSTUP:

    Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.

    Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.

    Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.

  • Kniha, která sama o sobě vypadá jako dárek a je plná tipů na nejrůznější pochoutky a jedlé dárky. Taková je druhá kuchařka Denisy Bartošové s názvem Láskominy. Kromě receptů v ní najdete také spoustu tipů a návodů, jak dárky ozdobit a zabalit nebo jak si vyzdobit byt. Není divu, že svou první knihou – Láska prochází kuchyní – vyhrála Denisa cenu za nejkrásnější kuchařku na světě.

    Recept z knihy: Horký vánoční punč

    1. BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
    2. * 4 dl bílého vína
    3. * 2 dl tmavého rumu* 1,5 dl černého čaje* 5 kostek cukru* 3 lžíce medu* 2 pomeranče v bio kvalitě
    4. * 1 citron v bio kvalitě
    5. POSTUP:

    Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum.

    Pomeranče a citrony důkladně omyjte a osušte. Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěkně oranžové a voňavé. Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a přilijte vylouhovaný čaj a med. Pomeranč a citron rozpůlte, vymačkejte šťávu a vlijte ji do hrnce. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte na malé kousky a přidejte do punče.

    Prohřejte a servírujte.

  • Slavný „šéfkuchař bez čepice“ Jamie Oliver byl jedna z postav, která v Británii rozpoutala hotovou jídelní revoluci. Země, které se pro její tradiční jídlo zbytek světa donedávna vysmíval, se tak během pár let stala místem, kde se objevují ty nejlepší restaurace a šéfkuchaři. Poslední kuchařka Jamieho Olivera nese název Pohoda v kuchyni a zamiluje si ji každý, kdo se u stolu rád potká s celou rodinou. Jak říká sám Oliver: „Pohodové domácí jídlo má velkou moc dodat vám pocit bezpečí, spokojenosti, nadšení, lásky a dokonce se vám z něj může tak trochu zamotat hlava!“

    Recept z knihy: Lasagne s křupavou kachnou

    • BUDETE POTŘEBOVAT (pro 8 – 10 osob):
    • * 1 celou kachnu (asi 2 kg)
    • * olivový olej
    • * 4 stroužky česneku
    • * 1 svazek čerstvé majoránky
    • * 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu
    • * 1 celý muškátový oříšek na strouhání
    • * 1 cibuli
    • * 2 mrkve
    • * 2 řapíky celeru
    • * 200 ml Chianti Classico
    • * 800 g konzervovaných loupaných rajčat
    • * 2 čerstvé bobkové listy
    • * 2 hřebíčky
    • * 1/2 dávky královského italského nudlového těsta
    • * 40 g parmazánu
    • Bešamelová omáčka:
    • * 100 g másla
    • * 100 g hladké mouky
    • * 1 l polotučného mléka
    • * 75 g čedaru
    • * 75 g sýra Fontina nebo Taleggio
    • Strouhanka:
    • * 200 g staršího pečiva
    • * 4 snítky čerstvého rozmarýnu
    • POSTUP:


    Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy.

    Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.

    Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek.

    Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata. 400 ml vody vypláchněte plechovku od rajčat, přidejte bobkové listy a hřebíček.

    Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.

    Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku. Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.

    Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte jím pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.

    Postup dvakrát zopakujte, zakončete bešamelovou omáčkou. Důkladně posypte nastrouhaným parmazánem a pak pečte při 180 °C po 40 minut nebo až budou lasagne zlaté a náplň bude probublávat. Před podáváním je nechte 20 minut odpočívat.

    Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.

  • První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Kuchařka Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, která je inspirována prvorepublikovými recepty, je tak naprostou nutností pro každého, kdo miluje tradiční českou kuchyni a koho zajímá,  jak se jedlo před sto lety. Kromě toho, že je kuchařka plná nádherných fotografií ke každému receptu, vás jistě potěsí rozdělení na kuchyni měšťanskou, dělnickou i židovskou stejně jako inspirace světem nebo menu filmových hvězd.

    Recept z knihy: Prvorepublikový smažený sýr

    1. BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
    2. * 400 g sýra typu ementál nebo gouda* 1 rozšlehané vajíčko* špetka soli* hladká mouka* strouhanka
    3. * 50 až 60 g přepuštěného másla
    4. POSTUP:

    Ze sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat. Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší přelitou rozehřátým máslem.

  • Nová kniha „domácí kuchařky“ Karolíny Kamberské nemá ambice být novátorským gastronomickým dílem. Karolína se naopak snaží přinést do každé rodiny jídla, která nám pomohou přidat do života koření harmonie a klidu. Kuchařka je tak plná opravdu hřejivých receptů, které do kuchyně během vaření nakonec jistě přilákají všechny členy rodiny.

    Pokud byste chtěli vyhrát kuchařku Karolíny Kamberské, můžete o ni soutěžit v Nej cukroví! Stačí přihlásit svoje kulinářské pečené vánoční kousky. Kromě kuchařky jsou ve hře další ceny  za 100 000 korun. Stačí kliknout ZDE.

    Recept z knihy: Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

    • BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
    • Na kuličky:•    300 g mletého hovězího masa•    500 g mletého vepřového masa•    2 hrsti sladkolisté petrželky•    50 g parmazánu•    sůl a čerstvě mletý pepř•    100 g bílého italského nebo toustového chleba•    ½ červené cibule•    2 stroužky česneku•    1 velké vejce•    50 ml mléka•    hladká mouka na poprášení•    stolní olej na smažení
    • •    hrst čerstvé bazalky
    • Na omáčku:•    3 lžíce olivového oleje•    2 červené cibule•    3 stroužky česneku•    1 mrkev•    3 stonky řapíkatého celeru•    1 lžíce krupicového cukru•    500 g loupaných krájených rajčat •    1 lžička sušeného oregana•    sůl a čerstvě mletý pepř
    • •    cca 100 ml bílého vína
    • POSTUP:

    Nejdříve v míse promíchejte všechno maso s nasekanou petrželkou, jemně strouhaným sýrem, solí, pepřem, strouhankou z čerstvého pečiva a jemně nasekanou cibulí s česnekem. V hrnku smíchejte vejce s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masa. Přikryjte a uložte do chladu, než si uvaříte rajčatovou omáčku.

    Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou mrkev a oloupaný a nadrobno nakrájený řapíkatý celer. Opékejte cca 3 minuty.

    Pak přidejte cukr, lehce ho nechte zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, trochu soli a pepř a na velmi mírném plameni nechte probublávat minimálně hodinu.

    V případě potřeby podlijte vodou nebo bílým vínem. Nakonec dochuťte, a chcete-li, propasírujte.

    Z masové směsi vytvarujte kuličky velikosti cca pingpongového míčku a odkládejte je na pečicí papír nebo na prkénko poprášené moukou. V pánvi rozpalte cca dvoucentimetrovou vrstvu oleje a kuličky v něm usmažte dozlatova, měly by být ponořené tak do poloviny.

    Až zespoda zezlátnou, otočte je. Po každé straně by měly stačit 3 až 4 minuty. Kuličky by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je postupně na více etap.

    Hotové kuličky odkládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte je s rajčatovou omáčkou.

  • Halinu Pawlowskou snad ani není potřeba představovat. Její knihy, vtipné talkshow i televizní pořady nám zvedají náladu už více než dvacet let. Zatímco knih ale vydala pěknou řádku, teď uvedla na svět „první opravdovou kuchařku“ s názvem Rodinná kuchařka.

    A rodinná je skutečně víc než dost. Podle slov autorky by totiž nevznikla, kdyby její rodiče, tchyně a všichni příbuzní báječně nevařili a s celou přípravou kuchařky jí nepomáhali.

    Od nákupu surovin, přes organizaci v kuchyni a fotografování až po finální ochutnávání.

    Recept z knihy: Nadívaná kachní stehýnka s jablkovým zelím

    1. BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
    2. Na stehýnka:•    4 kachní stehna•    2 neloupané střední cibule•    napříč rozkrojený celý česnek•    čerstvý rozmarýn•    provensálské koření•    olivový olej
    3. •    sůl
    4. Na jablkové „zelí“:•    4 zelená kyselejší jablka•    1 lžíce medu•    1 lžíce balsamikového octa•    1 lžíce jablečného octa•    1 lžička másla
    5. •    sůl
    6. POSTUP:

    Stehna osušíme, osolíme a pod kůži naplníme játrovou směsí podobnou játrovým knedlíčkům (rozmixovaná drůbeží játra, strouhanka, vajíčko, sůl, muškát, pepř). Stehna okořeníme provensálským kořením, v pekáčku pokropíme olivovým olejem, přidáme rozkrojené cibule a česnek.

    Na stehna položíme snítku rozmarýnu, překryjeme alobalem a dáme dusit při 180° – 200° C. Po hodině sundáme alobal, zvýšíme teplotu na 220 °C a 30 minut dopékáme, aby stehýnka získala pořádnou barvu. Podáváme s jablkovým zelím.

    Jablka odjádříme, dvě oloupeme a dvě ne a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi necháme zkaramelizovat med, přidáme jablka, mírně posolíme, necháme podusit, ochutíme balsamikem, přikyselíme octem a zjemníme máslem.

Budete mít zájem:  Trend: Potraviny z výkalů. Nechutné?

Remoska® K1 Recepty – Remoska

Zobrazit všechny související produkty

Kuchařku vydala společnost Remoska s.r.o. ve spolupráci s paní Karinou Havlů.

V kuchařské knize, tištěné na kvalitním křídovém papíře, naleznete 128 báječných receptů na přípravu všech druhů masa, včetně drůbeže, ryb, zeleniny, luštěnin, brambor, chleba, pizzy, těstovin, moučníků a nejrůznějších zapékaných pokrmů. U každého receptu naleznete barevnou fotografii.

Recepty jsou přehledně členěny v barevně odlišených kapitolách.

Remoska® Příslušenství
1.5 kg

Zobrazit všechny podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

výborný pomocník pro majitele nového typu Remosky Byl to dárek.Zatím nevím. Velká spokojenost, krásná inspirace a velký pomocník při vaření a pečení v remosce pro začátečníky. tato kniha je velmi přehledná, oceňuji recepty Je to dárek pod stromeček Tato kniha receptu je krásna,přehledná i s označením pro kterou velikost remosky je vhodný. Zatím sem neměl možnost vyzkoušet novou remosku dostanu ji až pod stromeček , ale mám tu čest že jsme zdědil Remosku po své prababičce která je nejmíň dvacet let stará a je to úžasná věc peču a vařím v ní pořad těším se na nový typ remosky a doufám ze mi bude sloužit dobře jako ta moje stará. Děkuju moc a přeji krásné svátky a mnoho úspěchu v novém roce ???? Zatím nemůžu hodnotit, je to dárek dceři pod stromeček. Ale myslím, že bude využit. Remosku používáme přes 30 let. Tato bude určitě využita také ke vší spokojenosti. Přinese ji teprve ježíšek. Jinak remosku máme 40 let a mněli ji i rodiče. Tato se jistě posune s teflonem ještě dále. Diky za přežití do dnešní doby. Dobrý den, první Remosku používám od její výroby, myslím, že od r. 1956 a vždy jsem s ní byla velice spokojená. Nyní jsem si koupila Remosku Tria, je senzační velká spokojenost. Mám slabé ruce, proto mám problém s jejím nahříváním před použitím, nádoba je těžká na přenášení. Recepty i Remoska 5 hvězdiček. Děkuji za kvalitní výrobek. Dobré recepty na jednom místě skvěle tříděné a zpracování kuchařky na jedničku Všechno proběhlo bez problémů a rychle.Recepty zatím také dobré. Velká spokojenost, v kuchařce je spousta dobrých tipů, velmi hezky zpracováno. S kuchařkou jsem velmi spokojená,ale ješte chybí recepty jak vařit v tlakovém hrnci.Pak by to bylo dokonalé. Jsem kuchařka – začátečnice a s knihou receptů jsem moc spokojená. Podrobný popis postupů a přesné časy. Děkuji Ešte som všetko nevyskúšal, ale čo som robil sa podarilo. přehledná kuchařka, líbí se mi nejsem žádný kuchař tak žasnu a vařím. díky pro chlapa bomba….jsem velmi spokojený Obyčejné klasické recepty za ty peníze…nic moc,škoda peněz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector