Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě Veronika Matoušová 24. 09. 2020   |  06:30

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je jednou z nich. Zvláště ta s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá na lidský organismus. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty a chrání nás tak před vznikem mnoha onemocnění. A jaké jsou další přednosti této hříšné pochoutky?

Dodá minerály a vitamíny Pokud si pravidelně dopřejete kousek hořké čokolády s obsahem kakaové sušiny nejlépe přes 85 %, dostanete do sebe minerály jako je například mangan, železo, hořčík, zinek nebo draslík.

Ze všech druhů čokolád právě hořká obsahuje nejvyšší množství zmíněných minerálů hořčíku a železa, z vitamínů je mezi čokoládami největším zdrojem vitamínu E.

Kakao obsažené v čokoládě je navíc bohaté na theobromin (alkaloid podobný kofeinu), který povzbuzuje srdce, rozšiřuje cévy a působí jako diuretikum. Jeho použití bylo dokonce patentováno v oblasti prevence rakoviny.

Zlepšete si náladu Čokoláda má na tělo povzbuzující a stimulující účinky.

Látky, které jsou za tyto vlastnosti zodpovědné, jsou kromě theobrominu také například arginin, dopamin, tryptofan (zlepšující náladu), nebo fenyletylamin – ten bývá nazýván hormonem štěstí a lásky.

Kousek čokolády vás tak nejen povzbudí, ale dodá také pocit uvolnění, blaženosti a budete se cítit šťastnější. Není tedy náhoda, že nejčastěji sáhneme právě po čokoládě, když se cítíme pod psa.

Pozitivní účinky na zdraví Kvalitní čokoláda může také pomoci se snížením krevního tlaku, zlepšuje krevní oběh a dokáže zpomalit stárnutí cév. Díky vysokému obsahu hořčíku také pomáhá proti křečím, svalové únavě a je tak vhodným parťákem třeba na túry nebo při sportovním výkonu.

Vybírejte správně a pozor na množství Bohužel čokoláda zapadla do škatulky nezdravých a špatných potravin, kterým bychom se měli vyhýbat. Vede totiž k nadváze, alergiím a způsobuje akné.

To je ale pravda pouze v případě vysoké konzumace a zejména spotřeby masově produkovaných nekvalitních čokolád, které kromě špatně upraveného kakaa (tím je zejména pražení nekvalitních kakaových bobů při velmi vysokých teplotách, kdy vzniká nebezpečný akrylamid) obsahují také přidané cukry, mléko, ztužené tuky a aditiva. Například akné se netvoří ze samotné čokolády (tedy kakaa), ale z přidaného mléka či mléčných surovin a podobných „lahůdek“. A přestože hořká čokoláda obsahuje kofein, množství není nijak závratné. Údaje o obsahu se různí, ale v průměru dodá 100 g hořké čokolády s 50 % kakaové sušiny 50 až 60 mg kofeinu (to odpovídá šálku slabší kávy).

Tmavá čokoláda bez cukru (nebo s minimem cukru) představuje široké spektrum zajímavých a zdraví prospěšných účinků. Nezapomínejte ale na to, že se pořád jedná o kalorickou pochoutku, proto byste to neměli, ani s ohledem na všechna pozitiva, přehánět s množstvím.

Dva čtverečky za den jsou naprosto optimální a tělu to stačí, aby si z čokolády vzalo jen to nejlepší. Pozor také na uvedení % na obalech. Obecně je zažité pravidlo, že tento údaj znamená, kolik kakaa čokoláda obsahuje.

Není tomu tak, procentuální označení nám říká, kolik bylo vyrobeno % kakaové sušiny – a ta se skládá z kakaa (resp. kakaového prášku) a kakaového másla. A jak poznat tu kvalitní?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Čím méně surovin, tím lépe Až budete stát u regálu s čokoládami, zaměřte se na složení, přidané ingredience i původ. Kvalitní hořká čokoláda se skládá ideálně pouze z kakaových bobů, kakaového másla a případně malého množství cukru.

Někdy se setkáte také například se sójovým lecitinem, vanilkou či vanilkovým aroma. Není to úplně nezbytná ingredience, ale ve výsledku ničemu nevadí. Vyberte si tedy vždy čokoládu s co nejkratším popisem složení. Dále se zaměřte na procentuální zastoupení kakaové sušiny.

Platí, že čím více, tím lépe. A pokud je na vás čokoláda s obsahem přes 80 % už příliš hořká, zkuste začít alespoň na 70 %, ta je chuťově jemnější, a přitom již obsahuje všechny výše uvedené přínosné látky.

A pokud si chcete dopřát opravdovou kvalitu, zkuste raw čokoládu, která byla navíc vyrobena šetrným způsobem bez pražení kakaových bobů, a je tedy i podstatně zdravější.

Tak až vyrazíte na nákup, nebojte se přidat do košíku dobrou hořkou čokoládu a vychutnejte si naplno a bez výčitek její skvělou chuť, vůni i příznivé účinky.

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců,…

Čtěte dál Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Je známo, že běh prospívá zdraví fyzickému, možná by vás ale nenapadlo, jak moc může pomoci i psychice. Běh tak může fungovat jako…

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se…

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Ať už se jakkoli lišíme, při stresujících situacích naše těla většinou reagují stejně. V takových chvílích totiž jedou podle určitého…

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Mysleli jste si, že nemůžete mít efektivní a zároveň přírodní make-up a další prostředky dekorativní kosmetiky? Tak to vůbec není pravda….

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Pokud existují věci, které lze nazvat bojem, rozhodně mezi ně patří dosažení předporodní hmotnosti potom, co na svět přivedete dítě….

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Bývalý japonský herec se chtěl zbavit bolestí zad a náhodou vynalezl geniální metodu, která mu pomohla zhubnout skoro 13 kilogramů….

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Lanýž – o téhle pochoutce jste už jistě všichni slyšeli, i když daleko méně už bude těch, kteří jej měli možnost ochutnat, nebo kterým…

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Se zakladatelem doplňků stravy SPORT CODE jsme si povídali nejen o tom, jaké to je začít od píky vyrábět vlastní a kvalitní doplňky…

Spánek je, podobně jako hubnutí, častým a oblíbeným tématem hovoru. Kolik hodin bychom měli spát, kdy je ideální uléhat a kdy naopak…

Jsou tím, co často zůstává jako památka po zákroku, zranění či porodu. Pokud se o ně dobře staráme, časem blednou a v závislosti na…

Periodontitida je onemocnění dásní související se špatnou ústní hygienou. Může způsobit vážné komplikace, proto je důležitý včasný…

Ačkoliv si mnoho lidí mořské řasy dává do souvislosti pouze s podivnou chutí připomínající slanou vodu a rybinu, o žádný mořský plevel…

Hořká pravda o sladkém cukru – Príma receptář.cz

Hořká pravda nejen o hořké čokoláděMUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař přicházejí na trh s knihou, která všem milovníkům sladkostí vyrazí dech. Nepřipravujte si k ní pytlík gumových medvědů, nenačínejte sladkou limonádu a už vůbec si k ní neberte light jogurt s umělým sladidlem. Ostatně i s něčím slazeným stévií bych byla opatrná.

I s tímhle zázrakem opatrovaným v našich truhlících a na zahrádkách to nebude tak horké.

Rafinovaný bílý cukr je jedem, to už víme nějaký ten pátek. Fakt, který se začíná dostávat do povědomí a je tomu jedině dobře.

Tady máte navíc rozbory potravin, které jsou běžně u nás k dostání, Monte, Tatranky, žužu, sladké tyčinky Mars, Margot, čokolády Orion apod.

Autoři si dali tu práci, že zjistili přesné hodnoty v jednotlivých potravinách – a že jde o potraviny z výživového hlediska naprosto bezcenné. Jen obsahují cukr, který prošel známou transmutací vápnem a kyselinou sírovou.

Ostatně cukrovarnický průmysl u nás umřel na úbytě

Je to škoda, i když jak se to vezme.

Cukru spotřebováváme stále dost, na cukru je DPH dostatečně vysoké, aby se vyplatilo propagovat tento bílý jed, který navíc zajišťuje práci i zdravotníkům a potažmo spíše farmaceutickým průmyslům.

Jak je do celé věci zapletena politika, peníze, mamon a praktiky koncernů, je naprosto šokující. Můžete mávnout rukou a říci si „konspirační teorie“… ale je to doopravdy tak?

Hořká pravda nejen o hořké čokoláděProč není vyšší propagace přírodních forem cukrů nebo medu? Nechat rozkvést města, louky, lesy… Moc naivní představa! A proč se cukr ve své nejhorší bílé formě dává i do salámů, sýrů a do pečiva? Všimli jste si, že hamburgerová houska je sladká? Proč? Není to zbytečné? Není, protože ve hře je „cukr jako droga“. Sladké nám více chutná a je to návykové. Budeme po tom časem bažit zase.

Závislost prokazatelně existuje, zde jí autoři dělí na akutní a chronickou. V příznacích není těžké se nenajít, bohužel. Abstinenční příznaky si přitom s ničím nezadají s odvykáním nikotinu nebo alkoholu. Přeháním? Schválně to zkuste. Pokud sami sebe „načapáte“, jak každý večer šmejdíte po čokoládě nebo se moc a moc těšíte na kávu s třemi kostkami cukru, už nebude něco v pořádku.

Budete mít zájem:  Sklon ke vztekání je dědičný

MUDr.

Jonáš do knihy přispěl nejen obrovským množstvím informací (které jsou všechny poctivě doloženy sáhodlouhými zdroji na konci knihy), ale také nesčetnými příběhy svých pacientů.

Mnoho lidí trápí chronické zdravotní potíže metabolické povahy, únavy, potraty, problémy s psychikou a v drtivé většině se v jejich jídelníčku v nezřízeném množství objevuje cukr.

Ale vrazi také jedí chleba, takže kdo jí chleba, bude na 100% vrah!

Námitka! Ano, stará známá námitka. S cukrem je to však jinak. Když si sami zkusíte svépomocí nebo s pomocí terapie v této knize, z jídelníčku vysadit bílý cukr, zcela jistě pocítíte NĚJAKÝ rozdíl.

Zdravotních problémů, za kterými s velkou pravděpodobností stojí právě cukr je tu celý podrobně rozepsaný seznam. Obezita, rakovina, játra, infarkt, cévy, stres, poruchy vstřebávání vitamínů a minerálů, žaludeční vředy, střevní problémy, tělesná slabost a zubní kaz.

A mnoho dalších. Knihou prostupuje mnoho různých vědeckých pokusů, včetně toho na závěr knihy (s vězni v Parchamu v roce 1915 – jak ti se radovali, že budou baštit jen kukuřičné kaše a sirup z cukrové třtiny – prostě rafinované potraviny), no, nedopadli vůbec dobře.

Výsledkem byli zesláblí a nemocní muži zhruba za dva měsíce podobné stravy.

Možná budete mít chuť s tím něco udělat

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Druhá polovina knihy je o složité, leč možné cestě, jak z toho ven. Podtitul zní dost podmanivě a v tuto chvíli už ho nebudete brát jako vtip, prostý nápis v jednom zoo parku v Lyonu: „Prosíme návštěvníky, aby nekrmili naše opice cukrem. Nevydrží tolik jako lidé a brzy zahynou.“

Ačkoliv se předchozí kapitoly knihy mohly zdát kruté a bezcitné, ano je tu řeč o sladkém mámení, kapitoly věnované odvykání jsou vyloženě o sebelásce.

Sladkým totiž jen zaplňujeme nějakou mezeru v lásce k sobě samým. Nenaplněné vztahy, poraněné duše i srdce – i komerční weby a časopisy radí léčit rozchod tabulkou čokolády.

Nejzajímavější součástí je tzv. „duševní psaní“, které propaguje Clemens Kuby:

„Zapište si vědomě to, co vás v minulosti přesně zranilo nebo urazilo, ať už jako dospělého, nebo v době dospívání. Dostanete černé na bílém, v čem spočívají vaše problémy.

Protože není možné vyřešit všechny najednou, musíte se věnovat každému z nich jednotlivě.

Kuby to přirovnává k práci na různých staveništích: na vaší cestě nesmějí zůstávat rozestavěné trosky, jinak jednoho dne ztratíte chuť pokračovat.“

Toto psaní pokaždé změní váš psychický stav. Rozmrzelost, která je hlasem vaší duše, začne dostávat reálné základy.

Věnovat se chvíli sám sobě, poznat se, chvíli se nechtít cítit užitečný rodině, komukoliv zvenčí, ale být tu jen sám pro sebe. Terapie jsou různé, jsou i různé vhodnější alternativy cukru.

  A cukr je v jistém malém množství i povolen, takže nic není ztraceno. Ale přece jen, o bílém cukru existuje velmi hořká pravda…

Vydalo nakladatelství Eminent, 2013.

Rozumíte složení čokolád? Pravda o trhu s čokoládou

15. 05. 2019, 11:40

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Čokoláda. Jedna z nejoblíbenějších pochutin, která je zároveň zatížena mnoha mýty a polopravdami. Jako majitel čokoládovny jsem s nimi denně konfrontován. Touto cestou bych rád všem milovníkům této delikatesy nabídl upřímný pohled do našeho oboru. Vysvětlím vám, kterých věcí si všímat a jak se nenechat oklamat. Dokonce vám prozradím, jak se utváří cena čokolády.

Naše čokoládovna Chocolate Hill je malá manufaktura a ano, naše čokolády patří k těm finančně náročnějším. Jak pochopíte z následujících řádků, není to proto, že bychom měli vysoké marže.

Na tabulce čokolády zpravidla vyděláme méně, než výrobce čokolády, která je dodávána do supermarketu. O tom, proč jsou čokolády od menších výrobců dražší, a jak se liší od čokolád masově produkovaných, se dočtete v druhé části tohoto textu.

Nejdříve se ale pustíme do samotného složení čokolád.

Článek jsem pro vás nepřipravil, abych se nějak vymezoval vůči ostatním značkám a přemlouval vás k nákupu našich čokolád. Hlavním motivem je předat vám všechny potřebné informace, abyste si uměli vybrat tu nejlepší čokoládu s ohledem na parametr cena/výkon.

I mezi levnějšími čokoládami můžete najít relativně kvalitní varianty (s přihlédnutím k tomu, co za ně vydáte). Nejhorší, co se může stát, je situace, kdy si koupíte drahou čokoládu, která však kvalitativně neodpovídá ceně.

A v regálech obchodů je takových produktů bohužel celá řada.

Na trhu je nepřeberné množství značek s rozličným složením. Ale jak se v nich vyznat? Jsou na nich různé nápisy a prohlášení. Zákazníci jsou často nuceni vybírat podle parametrů, dle kterých nedokážou posoudit kvalitu a hodnotu čokolády.

Je jen málo oblastí, kde by vládla tak špatná informovanost spotřebitelů o tom, co si kupují. Pro řadu z nich jsou položky ve složení těžko pochopitelné, nebo některým přisuzují vyšší hodnotu, než by měli.

Pojďme si v tom tedy udělat trochu pořádek.  

Hlavní mýtus: čím více procent, tím kvalitnější čokoláda

Pro vyvrácení tohoto mýtu to budeme muset vzít trošku zeširoka, ale na konci budete jistě překvapení a čokolády budete posuzovat zcela jiným pohledem. Takže to bude stát za to. Věřte mi!

Na obalech bývají ve většině případů hlavní informací „nějaká procenta“. Mezi hořkými čokoládami, kterými ve vysvětlování začnu, můžete vybírat například mezi 70%, 80%, 90% apod. Víte, co tyto hodnoty znamenají? Velká část lidí odpoví: „No přeci podíl kakaa v čokoládě.

“ A to je zásadní omyl. Z hlediska legislativy o značení potravin se jedná o „obsah kakaové sušiny„. Pro běžného zákazníka je to zcela nejasné slovní spojení.

A výrobcům to často nevadí, jelikož jim poskytuje skoro nekonečné možnosti, jak si se spotřebitelem pohrát.

Kakaová sušina je součtem všech složek, které můžete získat z kakaových bobů. A na tomto poli se odehrávají všechna cenově optimalizační kouzla u masově vyráběných čokolád, do kterých za normálních okolností neproniknete. Ale dnes se to změní…

Jaké jsou tedy složky kakaových bobů? Je jich více, a aby to nebylo jednoduché, tak záleží tak trochu na úhlu pohledu a účelu jejich zpracování.

Nejdříve si něco řekněme o kakaovém bobu jako surovině. To vám pomůže pochopit další řádky. Níže je kakaový bob odrůdy Criollo z Peru, kterou používáme pro většinu našich čokolád. Zatím nebudeme srovnávat jednotlivé odrůdy, ale i na ně se dostane, nebojte.

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Vypadá jako oříšek, je křupavý a těžko byste řekli, že z něj může vzniknout něco jako čokoláda. Tedy pevná, křupavá tabulka, která se rozpouští na jazyku. Jeho, pro mnoho lidí překvapivou, vlastností je, že obsahuje kolem 50 % tuku.

Zbytek je „ta hnědá část“, ze které se dá získat kakao. A u něj se ještě pozastavíme níže a upřesním vám, co to vlastně kakao je. Je to ale zdůvodnění, proč nelze procenta na čokoládě považovat za podíl kakaa. To je jen jednou částí kakaového bobu.

 A tyto informace mi postačí k tomu, abych vám mohl vysvětlit jednotlivé složky, které lze získat z kakaových bobů.

Ty se už objevují ve složení na obalech čokolád a díky nim můžete získat první varovné signály, když se vám výrobce snaží prodat něco, o co byste úplně neměli stát.

Kakaová hmota Tento výraz jistě znáte a opět bude platit, že většina lidí netuší, co symbolizuje. Jedná se o rozmělněné kakaové boby bez jakýchkoliv dalších přísad. Obsahuje přesně ten podíl tuku, který se přirozeně vyskytuje v kakaových bobech.

Je to základ vzniku čokolád u nás v čokoládovně. Kakaové boby upražíme, následně rozdrtíme a zbavíme tenké slupky, která bob obepíná a do čokolády nepatří. Tento meziprodukt se nazývá jako tzv. nibsy (tedy očištěné a nadrcené kakaové boby).

Nibsy se nasypou do velkých mlýnů, ve kterých jsou žulové kameny a 2 až 3 dny dochází bez přestávky k jejich rozmělňování. Délka mletí záleží na tom, jak jemnou čokoládu chceme vyrobit. Nejedná se o žádné mixování. Žulové kameny jsou těžké a svojí valivou silou kousky bobů drtí na menší a menší částečky.

Výsledkem je 100% čokoláda, pokud se v průběhu nepřidají další suroviny (jako je cukr, nebo jiné sladidlo, mléko, koření).

Kakaové máslo Jedná se o tuk obsažený v kakaových bobech. Z kakaových bobů se dá získat speciálním hydraulickým lisem. Je to vzácná surovina. A u levných čokolád poskytuje velký prostor pro ošizení a zlevnění. Více si o tom řekneme níže.

Kakao (nebo také „kakaový prášek“) Při získávání cenného kakaového másla je kakao vlastně „odpad“. Je to samozřejmě nadnesené označení, jelikož má své nezastupitelné využití. Jenže ono není kakao jako kakao. Jeden z dalších dílčích mýtů je, že kakao neobsahuje žádný tuk. Je tomu naopak.

Budete mít zájem:  Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Pro výrobu kakaa a jeho označení existuje přísná legislativa. Aby mohl výrobce produkt označit jako kakao, musí stále obsahovat alespoň 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody. Ale představte si, že na trhu takového kakaa moc nenaleznete.

Většina výrobců z něj raději dostane maximum vzácného kakaového másla a musí ho označovat jako „kakao se sníženým obsahem tuku„. Není výjimkou, že je v něm pouhých 10 % tuku. A to ještě navíc ne proto, že by vám ho chtěl výrobce dopřát. On ho prostě a jednoduše nedokáže více vylisovat.

Pokud si rádi doma děláte kakao v mléku, pokuste se dobře číst a ptejte se po neodtučněném kakau. Rozdíl v chuti bývá velmi dramatický. A víte, co je velmi překvapivé? Když přijdete do obchodu, tak zjistíte, že odtučněné kakao se od toho více kvalitního cenově zásadně neliší.

Výrobci často neznalosti zákazníka využívají. Ten mezi značkami moc nerozlišuje a myslí si, že existuje „jen jedno kakao“.

Ale pozor. U kakaa stále nekončíme. Výrobci při zpracování zachází ještě dále. Ještě se rozlišuje kakao přírodní a holandské. Přírodní kakao prochází výrazně kratším procesem zpracování a je výživově hodnotnější.

Lze velmi dobře poznat podle toho, že je o dost světlejší než kakao holandského typu. A teď holandské kakao. Že to zní celkem pěkně a myslíte si, že je to benefit? Často je to hlavní sdělení na obalu, které vyvolává dojem, že získáte něco extra.

 Holandské kakao, vždyť je to určitě něco tradičního… Bohužel. Je to jen název pro typ zpracování. Zpracovává se speciální metodou, která je zvaná jako alkalizace. Zjednodušeně to znamená, že se do kakaa přidají regulátory kyselosti. Většinou to je uhličitan draselný (nebo sodný).

Přírodní kakao je trochu kyselejší a alkalizací se tato vlastnost potlačuje, kakao ztmavne, jeho chuť se zneutralizuje a zároveň se zlepšuje jeho rozpustnost. Ale to nechcete! Je to agresivní chemický proces. Tento zásah zničí velkou část antioxidantů, které kakaové boby (resp.

přírodní kakao) obsahují. Jedná se o tzv. polyfenoly a jde o jednu z nejhodnotnějších látek, kterou můžete konzumací čokoládových produktů získat.

Takže už jsme si představili rekvizity a nyní si můžeme ukázat kouzla, která lze s čokoládami dělat. Je to první zdůvodnění toho, proč se mohou čokolády tak cenově lišit. Ty další vám prozradím později.  

Příklad mluví za vše

7 největších mýtů o čokoládě: kazí zuby, způsobuje migrény a akné

Pokud do sebe nalámete celou tabulku mléčné čokolády, nemůžete čekat, že budete jako rybička. Po kvalitní hořké čokoládě (se 70 % a vyšším podílem kakaa) však žádný útlum nehrozí. Taková čokoláda totiž obsahuje látky, které mají naopak výrazně povzbuzující účinky a zlepšují krevní oběh.

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

Předplatné můžete objednávat zde

Kromě toho stimulují v mozku tvorbu dopaminu a uvolňují endorfiny a serotonin – známé „hormony štěstí“.

Mýtus č. 2: Kazí zuby

Oblíbenou lahůdku neprávem obviňujeme ze vzniku zubních kazů. Je sice pravda, že obsahuje poměrně hodně cukru, ale zároveň i velké množství látek, které brání množení bakterií v ústech. Za to, že nám v zubech začne hlodat kaz, nemůže tedy čokoláda, ale spíš nedostatečná zubní hygiena.

Mýtus č. 3: Zhoršuje akné

Nejedna matka straší svou dceru tím, že jí na tváři vyskáčou pupínky, když bude tak často mlsat. Další křivé obvinění. Akné totiž způsobuje nadměrná tvorba mazu.

Řada studií potvrdila, že konzumace čokolády nemá žádnou přímou spojitost s jeho výskytem. Na vině budou spíš hormony – mnoho žen totiž „ujíždí“ na čokoládě v době před menstruací, kdy si naše pokožka často dělá, co se jí zlíbí.

Mýtus č. 4: Napomáhá obezitě

Konzumaci čokolády si lidé často spojují s nadváhou, což je pouze další z mnoha pověr. Němečtí odborníci dokonce prokázali pravý opak – pravidelné zobání kvalitní hořké čokolády pomáhá hubnout! V americké studii zase vyšlo najevo, že čokoláda s vysokým podílem kakaa snižuje riziko rozvoje cukrovky druhého typu.

Obsahuje velké množství minerálů (hořčík, železo, zinek, měď, mangan, draslík, selen, fosfor) a polyfenolů, které působí jako mimořádně silné antioxidanty – zpomalují stárnutí, chrání srdce, dokonce pomáhají předcházet nádorovým onemocněním. Snižuje také srážlivost krve, což může být užitečná informace hlavně pro ženy, které užívají hormonální antikoncepci, pacienty po mrtvici či infarktu a dále lidi, kteří trpí křečovými žilami nebo jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. Lahůdka vyrobená z kakaových bobů kromě toho působí i jako přírodní afrodiziakum. Vzpomeňte si na film Čokoláda, ve kterém Juliette Binoche coby svůdná a tajemná Vianne obrátila život v poklidném francouzském městečku vzhůru nohama právě díky čokoládovému „zázraku“. 

Mýtus č. 5: Vyvolává bolest hlavy

Hodně lidí věří tomu, že čokoláda je jedním z typických spouštěčů bolestí hlavy a migrény, a proto se jí radši obloukem vyhýbají. Vědecké výzkumy nicméně prokázaly, že neexistuje žádná přímá souvislost mezi tímto problémem a pojídáním oblíbené pochoutky.

Mýtus č. 6: Při masáži jenom hezky voní

Nejen to, čokoláda má také výrazné omlazující účinky. Při masáži tělo přes pokožku vstřebává vitaminy, aminokyseliny, minerály a antioxidanty a rozjíždí se proces detoxikace. Pokožka bude nádherně prokrvená, zpevněná a svěží, ale také sametově jemná a perfektně vyhlazená.

Nemluvě o tom, že tahle úžasně smyslná masáž funguje i jako účinný lék proti špatné náladě. Zkuste to a přesvědčte se na vlastní kůži.

Mýtus č. 7: Zvyšuje neklid a nervozitu

Co se týče stresu a nervozity, jak už bylo řečeno, účinek je přesně opačný. Kvalitní hořká čokoláda potěší nejen naše chuťové buňky, ale pohladí i po duši – zklidní nervy, zlepší náladu a navodí úžasný pocit blaženosti.

Hořká čokoláda pomáhá vašemu srdci i mozku, dejte si ale pozor na kalorie!

Vánoce a sladkosti, tyhle dvě věci prostě patří k sobě. Ale i na Vánoce chce leckdo mlsat zdravěji. Právě proto mnoho lidí sáhne po vysokoprocentní čokoládě.…

Vánoce a sladkosti, tyhle dvě věci prostě patří k sobě. Ale i na Vánoce chce leckdo mlsat zdravěji. Právě proto mnoho lidí sáhne po vysokoprocentní čokoládě. Přesně po té „pochoutce bohů“, která má pověst zázračné superpotraviny. Server Men’s Health se proto zeptal odborníků jak to s hořkou čokoládou a jejími údajnými blahodárnými účinky ve skutečnosti je.

Hořká vysokoprocentní čokoláda má pověst úžasného zdroje flavonoidů, tedy látky, která působí protizánětlivě a jako antioxidant. To je sice pravda, ale všeho s mírou.

Pověst hořké čokolády se podle mne přehání,“ říká Alan Aragon, odborník na výživu časopisu Men’s Health. „Čokoláda je sice plná zdraví prospěšných látek, zdravá je ovšem jen tehdy, pokud ji konzumujete s rozumem.

A vzhledem k tomu, že i vysokoprocentní čokoláda je vysoce kalorická, stačí si dát pár čtverečků.“

Ale teď k těm slibovaným pozitivům…

Čokoláda je skvělým zdrojem hořčíku

Jak uvádí Men’s Health, velká část dospělé populace v potravě přijímá málo hořčíku. Tady je ale řešení poměrně snadné. Stačí si dát denně dva čtverečky sedmdesáti či více procentní čokolády. V nich se skrývá okolo 228 miligramů hořčíku, tedy polovina doporučené denní dávky pro dospělého muže.

Čokoláda prospívá srdci

Flavonol je opravdu šikovná forma flavonoidu. Snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci krevního oběhu, snižuje hladinu cholesterolu a zároveň čistí žíly, stačí si ho dát alespoň půl gramu týdně.

Muži, kteří si ho dopřávají pravidelně, podle výzkumníků z Cambridge výrazně méně trpí na nemoci srdce a krevního oběhu a také méně umírají na infarkty. Asi nemusíme dodávat, že i tuto látku najdete v čokoládě.

Ani v tomto případě se ale čokoládou nemusíte přejídat, abyste pocítili účinky.

Čokoláda prospívá mozku

Prospěšnost flavonolů ovšem nekončí jen u čištění žil. Podle studie publikované v časopise Frontiers in Nutrition tyto látky pomáhají i vašemu mozku, aby fungoval na plné obrátky.

Nejen, že podporují správnou funkci mozkových buněk, ale ještě chrání ty slabší před poškozením a napomáhají i jejich regeneraci.

Takže pokud chcete být kreativní, výkonní a mít pamatováka, zkuste si po obědě zakousnout jeden či dva čtverečky vysokoprocentní hořké čokolády.

Dejte si před jídlem kostičku hořké čokolády. Sníte toho pak méně a ještě prospějete srdci

Popíjení čokolády bylo spojeno s velkou úctou a často také provázelo přísné půsty. Domorodí obyvatelé Ameriky měli za to, že je tento nápoj spojuje s bohy.

Budete mít zájem:  28. února 2019 – den vzácných onemocnění: jak zvládnout nejistotu?

Dnešním jazykem bychom řekli, že obsahuje řadu psychoaktivních látek, které vyvolávají pocity euforie, zvyšují hladinu serotoninu a vyvolávají pocity srovnatelné se zamilovaností.

Není divu, že čokoláda patří mezi nejčastější dárky.

Byly ovšem časy, kdy se netěšila úplně dobré pověsti. Mělo se za to, že může zhoršovat stav pleti a akné. Opak je však pravdou. V jedné studii byli dospívající přemluveni ke konzumaci téměř půl kilogramového množství hořkosladké čokolády denně a jejich potíže s pletí se nijak nezhoršily.

Dále se mělo za to, že čokoláda může zvyšovat hladinu cholesterolu. I tyto obavy se ukázaly jako liché. Kyselina palmitová a stearová z čokolády se chovají v organismu neutrálně a tělo je jednoduše vyloučí. To, že kakaové máslo nezvyšuje hladinu cholesterolu, již potvrdily mnohé studie.

U konzumace čokolády neplatí, že čím více, tím lépe. Její příznivé účinky se projevují již s jednou či dvěma kostičkami hořké čokolády denně. V jiném případě budeme muset počítat s vysokou kalorickou hodnotou.

Dáme-li si jednu kostičku půl hodiny před jídlem, může snížit hladinu ghrelinu (hormon hladu) a navodí organismu pocit mírné sytosti. Díky tomu tlumí přejídání. Druhou kostičku si nechte jako sladkou tečku, která zabrání dalšímu uzobávání nebo konzumaci přeslazených dezertů. Tímto způsobem může podporovat i hubnutí.

A nyní to nejlepší – čokoláda podporuje produkci oxidu dusnatého. To znamená: vyšší průtok krve, regulace tlaku, snížení viskozity krve, snížení oxidace cholesterolu, menší riziko jeho přilnutí k cévám, prevence infarktu a mrtvice. Zkrátka naše srdce také milují čokoládu.

Konzumace hořké čokolády může také pomoci diabetikům, protože snižuje inzulinovou rezistenci. Kakao omezuje shlukování krevních destiček, podobně jako aspirin, a snižuje tak riziko tvorby krevních sraženin. Obsahuje hořčík, vápník, železo, zinek, měď, draslík, mangan a vitaminy. Zároveň příznivě ovlivňuje dokonce i plicní potíže a neústupný kašel.

Je jenom jediný miláček, kterému bych čokoládu nedala – ten psí. Pro zvířata totiž přítomný antioxidant teobromin působí toxicky. Lidem však dobrá nálada podporovaná kvalitní čokoládou může vykouzlit úsměv na tváři a ten je, jak známo, nakažlivý. V tomto případě však jde o stoprocentně pozitivní virus, který naše zdraví ocení.

  • Božské kakaové sušenky
  • Suroviny: 1 jablko 6 vrchovatých lžic mandlové mouky 2 lžíce kokosu ¾ lžičky prášku do pečiva špetka soli 1 lžička vanilkového extraktu 3 lžíce kakaového prášku 3 kostičky nalámané hořké čokolády 1 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového mléka

Jablko nastrouháme a v míse smícháme s ostatními ingrediencemi. Důkladně promícháme. Z hmoty tvoříme placičky, které klademe na plech pokrytý pečicím papírem. Pečeme v mírné troubě na 160 stupňů asi 20 minut. Upečené uchováváme v chladničce.

  1. Nejjednodušší čokoládová nepečená brownie
  2. Suroviny: ¼ šálku kakaového prášku 1 šálek mletých mandlí
  3. 3 lžíce medu nebo javorového sirupu

Všechny ingredience smícháme. Pokud je směs příliš suchá, přidáme lžíci vody, případně také lžíci rozpuštěného kokosového oleje. Ze směsi můžeme modelovat kuličky, které například obalíme ve směsi mletého kokosu. Nebo vytváříme ručně tvarované placičky, které uchováme v ledničce.

Pro umocnění chuti můžeme přidat špetku soli a vanilkový extrakt. Když kuličky stlačíme prsty, vytvarujeme valentýnská srdíčka, která na povrchu posypeme kokosem. Směs můžeme také mírně vyválet a vykrajovat různé tvary formičkami. Přilepení k válu předcházíme posypáním kokosem.

  • Ranní čokoládový povzbuzující koktejl
  • Suroviny: 1 šálek alternativního mléka (kokosové, mandlově) voda miska mražených borůvek 2 lžíce kakaa skořice, případně vanilkový extrakt několik kapek stévie mandle nebo mandlová mouka (rozemleté mandle)
  • případně porce oblíbeného proteinu

Mléko, mandle, kakao, borůvky, skořici a porci proteinu dáme do mixéru a mixujeme. (Mandle pokud možno necháme namočené ve vodě přes noc a následně oloupeme nebo použijeme rovnou směs blanšírovaných mletých mandlí. Koktejlu dodají krémovou texturu.)

Následně naředíme vodou, abychom koktejl trochu odlehčili. Případně přidáme několik kapek stévie na přislazení. Příznivě působící tuky v mléce a mandlích zasytí a také podpoří tvorbu prospěšných hormonů.

Související příspěvky

Podle vědců by i jednoduché dietní úpravy velmi snížily výskyt rakoviny. Začněte lněným semínkem

Jezte oves, vyplatí se to. Připravte si z vloček jednoduchou kaši nebo koláč s jablky

Granátové jablíčko na zdravé srdíčko. Pijte denně sklenku šťávy a snížíte riziko mrtvice

Sladká i hořká. Čokoláda v otázkách a odpovědích

  • Jaké máme druhy čokolády u nás?

Podle obsahu kakaové sušiny rozeznáváme čokoládu hořkou, mléčnou a bílou. Někdy se můžeme setkat u mléčné čokolády s označením „family mléčná čokoláda“, která dle legislativy musí obsahovat minimálně 20 % kakaové sušiny.

  • Co vlastně obsahuje čokoláda?

Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, sójový lecitin jako emulgátor, vanilkové aroma, u mléčné čokolády ještě sušené mléko.

  • Co je dobré sledovat na obalu čokolády?

Především si všímáme označení čokoláda – hořká, mléčná (u náhražek označení čokoláda nenajdeme, jen název např. kakaová pochoutka nebo mléčná pochoutka, kakaová poleva, nečokoládová cukrovinka) plus údaj o podílu kakaové sušiny – v případě hořké čokolády to je minimálně 35 %, u mléčné 25 %, u bílé čokolády to je minimálně 20 %.

  • O čokoládě se říká, že je kalorická, nicméně má pro zdraví nějaké benefity? Jaké?

Hlavním přínosem pro zdraví jsou v kakaové hmotě obsažené polyfenolové látky s antioxidačním účinkem a také theobromin, který vykazuje mírně povzbuzující účinek. Složky obsažené v čokoládě zmírňují úzkosti, dobře působí na zdraví cév a mají i protisrážlivé účinky.

V čokoládě najdeme také řadu minerálních látek, jistě stojí za zmínku obsah hořčíku, železa, manganu, mědi a draslíku. Platí tedy, že čím vyšší podíl kakaové sušiny, tím větší obsah zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo tedy patří hořká čokoláda mezi superpotraviny.

  • Jakou čokoládu bychom měli kupovat?

Jak již bylo zmíněno, čím vyšší obsah kakaové sušiny, tím vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Aby mohl být výrobek označen jako hořká čokoláda, musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, v případě mléčné čokolády minimálně 25 %.

Za ideál se považují čokolády s velmi vysokým obsahem kakaové sušiny, např. až 90 %, ovšem tyto výrobky bývají zároveň málo sladké a spotřebiteli příliš nechutnají. Řešením je tedy zlatá střední cesta, tj. vybírat výrobky s 60 – 70 % kakaa.

  •  Jakou čokoládu bychom rozhodně kupovat neměli?

Rozhodně bychom se měli vyhýbat náhražkám čokolády. Náhražky čokolády jsou označovány jako mléčné nebo kakaová pochoutka nebo cukrovinka, rozhodně v názvu nenajdeme čokoláda. Hlavní rozdíl mezi „pravou“ čokoládou a její náhražkou spočívá v tom, že kakaové máslo je v případě náhražek nahrazeno levnějším palmovým, kokosovým nebo palmojádrovým olejem, který se musí ztužovat.

  • Jak poznám náhražku čokolády? Nejen z obalu? Chutná jinak?

Ano, rozdíl poznáte hned. Náhražky jsou matné, jakoby mazlavé, rozhodně se na jazyku příjemně nerozpouští jako v případě čokolády, hmota také rychleji měkne, při lomu nemá ostré hrany. V kakaových pochoutkách tedy nenajdeme žádné kakaové máslo, jen ztužené rostlinné tuky (s převahou zdravotně méně výhodných nasycených mastných kyselin) a trochu kakaového prášku pro barvu.

  • Občas se na čokoládě objeví takový bílý povlak – může se pak ještě čokoláda jíst?

Bílému povlaku na čokoládě se někdy říká „šedivění“ – čokoláda ztrácí lesk a je pokryta jemnou bílou vrstvou. Může se jednat buď o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, nebo o tzv.

tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Navzdory pečlivé regulaci celého výrobního procesu může dojít k tomuto jevu, který však neovlivňuje bezpečnost výrobku.

Ostatně, tuto informaci také najdeme na obalech čokolád, kdy výrobce spotřebitele o této možnosti informuje a také sděluje, že není na závadu.

  • Teď před Vánoci a Mikulášem jsou obchody plné čokoládových figurek, kolekcí – z čeho jsou vlastně vyrobené?

Jak poznám, že je to kvalitní čokoláda? Lze se orientovat podle ceny? Na co si dá pozor, pokud kupuji figurku, případně kolekci? Jaký je problém těchto kolekcí a figurek?

Prvním vodítkem je určitě cena – čím vyšší, tím pravděpodobnější je, že kupuji čokoládu.

Při výběru čokolád bych se měla řídit nejen názvem (čokoláda versus kakaová pochoutka), přítomností, nebo naopak chyběním údajů o obsahu kakaové sušiny, ale i přehledností a čitelností uváděných údajů. Smutnou pravdou je, že pokud se jedná o náhražku, jsou údaje často nečitelné nebo neúplné.

  • Kolik čokolády můžeme jíst, aby nám neškodila? Kolik ji mohou sníst děti?

S klidným svědomím si dospělý i dítě může dopřát štráfek (řádek) čokolády. Pokud to bude jediná sladkost za den, tak klidně denně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector